Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Mahalingam
Berichten: 39892
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Mahalingam » Vr Dec 13, 2019 6:10 pm

Ik heb nimmer vernomen dat stadsverwarming erg veel warmte levert en goedkoop is.
Wat wil je als je voor de warmte van 1 leverancier afhankelijk bent? Dan heb je monopolieprijzen.
En dus gaat men zich afvragen: kan ik het niet goedkoper warm krijgen?
En dan gaan mensen slepen met gasflessen.
Gas canisters found in German blast that kills 1, injures 11

BLANKENBURG, Germany: Gas canisters were found in an apartment where a blast occurred early on Friday (Dec 13) in the eastern German city of Blankenburg, killing one person and injuring 11 others, one of them severely, the city's mayor said.

The deceased victim was believed to be a 78-year-old man who was renting the property where the canisters were found, officials said at a press conference, though this could not be confirmed until the body had been retrieved.
https://www.channelnewsasia.com/news/world/gas-canisters-german-blast-kills-1-injures-11-12182432
In der betroffenen Wohnung seien neben Flüssiggasbehältern Geräte zum Heizen mit Gas gefunden worden, sagte Frank Götze von der Polizei im Harzkreis auf einer Pressekonferenz. Das Haus sei nicht ans Gasnetz angeschlossen gewesen, sondern werde mit Fernwärme beheizt.
https://www.spiegel.de/panorama/blankenburg-toedliche-explosion-ein-bild-der-verwuestung-a-1301199.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 39892
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Mahalingam » Za Dec 21, 2019 3:02 pm

Rusland en Oekraïne hebben een akkoord bereikt over de toevoer van Russisch gas naar Europa. Een woordvoerder van het Russische staatsbedrijf Gazprom heeft dat meegedeeld en het wordt bevestigd door Kiev. De twee landen waren lange tijd in een juridische strijd verwikkeld over de doorvoer van het gas.

De EU weet dat de gastoevoer door de Oekraïne afgeknepen kan worden. Dus moet de Oekraïne te vriend gehouden worden. En dat heeft al veel gekost en zal nog wel veer meer gaan kosten.
Gazprom levert meer dan 36 procent van de totale gasmarkt in de Europese Unie. Brussel was benauwd dat de juridische strijd tussen Kiev en Moskou de toevoer van het gas zou raken en heeft bij de deal bemiddeld.

Wat moest er bemiddeld worden?
De Russische vicepremier Dmitri Kozak zegt tegen persbureau RIA dat de nieuwe deal een periode van vijf jaar beslaat. Volgens ingewijden heeft Rusland aangeboden 3 miljard dollar aan Oekraïne te betalen. Kiev staakt op zijn beurt een rechtszaak tegen Gazprom waarin 12 miljard dollar wordt geclaimd.
https://www.trouw.nl/buitenland/oekraine-en-rusland-sluiten-akkoord-over-doorvoer-gas~bd4f5809/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 39892
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Mahalingam » Vr Jan 24, 2020 12:38 am

Heel indrukwekkend: duizend knappe koppen bij elkaar om ons van het aardgas af te helpen. Verslag:
Niemand weet de weg naar aardgasvrije wijken
Als het Klimaatakkoord echt wordt uitgevoerd, dan moet in 2050 de helft van de gebouwde omgeving in Nederland aardgasvrij zijn. De helft! Om dat zo’n beetje te gaan halen moeten er vóór 2030 alleen al 1,5 miljoen woningen van het aardgas af.

Ongekende aantallen: de ­komende tien jaar moeten we dan dus ieder jaar 150 duizend woningen aanpakken als we tenminste nú met het losdraaien van al die gasketels zouden beginnen. Wat ­allerminst het geval is.

Om de moed erin te houden, ­organiseerden het Rijk, provincies, waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten donderdag het ‘Congres Aardgasvrije Wijken’. Saaie titel, maar gezien de hoge inzet toch echt spannend en dus tjokvol met ruim duizend ­beleidsambtenaren, bestuurders, ingenieurs.

Gaan we het halen? En waarom niet? Zo liggen de zaken er nu wel ongeveer voor.

Dit congres is, zoals een deel­nemer het nogal treffend zegt, dan ook vooral de plaats waar je ‘het veelkoppig monster eens goed in de bek kunt kijken’. En dat is dan nog een welwillende bewoner die is gekomen namens één van de 27 Proeftuinen Aardgasvrije ­Wijken, de woonwijken die verspreid over Nederland en met rijkssubsidie nu al aan het omschakelen zijn op aardgasvrij, omdat hun ­gemeenten zich daar vrijwillig voor hebben aangemeld. Bijna overal zijn de proeftuinen nog in de ontwikkelfase. Door het veelkoppige monster.

Aardgasvrij worden gaat dan ook over bijna onmogelijk veel tegelijk: draagvlak, besluitvorming, betaalbaarheid, financiers, het tekort aan technici, wat er allemaal al in de grond zit. Wat er in de grond moet om al die warmtepompen in ­bedrijf te krijgen. Van wie die grond dan is. Het gaat over dwingen of verleiden. En wat mensen aandurven en willen betalen.

De aanwezigen lijken volkomen doordrongen van de ernst van de situatie: burgers zijn terecht huiverig. Dus hoe en waar te beginnen?
Spoiler! :
Er is een hoekje ingericht voor ‘social design’ oftewel hoe men de neuzen dezelfde kant op kan nudgen. Er is een deelsessie die ‘Verleiding of dwang’ heet (‘over doorzettingsmacht en experimenteerruimte’). Daar breekt een kleine ­revolte uit omdat de toegestroomde gemeenteambtenaren niet de beloofde strategieën krijgen aangereikt. Iemand: ‘Moeten we nou dwingen of verleiden? Jammer dat dit totaal niet aan de orde komt.’ Waarop een luid, opstandig applaus losbarst.

De jurist van het ministerie van Binnenlandse Zaken die de presentatie geeft, reageert ontwapenend met een al bijna prehistorische eerlijkheid: ‘U hebt helemaal gelijk. Ik zei vorige week nog op het ministerie: wat gaan we daar op dat congres doen, we hebben niets te bieden.’

Maar de minister wilde het per se, want er moesten ‘zoveel mogelijk mensen meedoen’ aan dit congres.
o kan het kabinet volhouden dat we het ‘met elkaar’ doen, ongetwijfeld. Maar dat is niet zo. Je wint er geen stemmen mee. Dus vooral de gemeenten en provincies mogen zelf voortmodderen. Dat heet tegenwoordig ‘de regie’.

Een voorbeeld. In de plenaire zaal zit ik naast een ingenieur, Ruud IJtsma van Bouwend Nederland, de brancheorganisatie voor 4.300 bedrijven in de bouw- en infrastructuursector. Ruud besteedt daar al zijn tijd aan de bedrijven die de energietransitie geacht worden uit te voeren, en dan bij ‘de vakgroep ondergrondse netwerken’. Denk aan de infrastructuur van veel zwaardere elektriciteitsnetwerken die de grond in zal moeten om al die afzonderlijke warmtepompen straks aan de praat te houden. Of de warmtenetwerken die een hele wijk tegelijk moeten bedienen.

Vraag Ruud wat op nummer één van zijn lijstje benodigdheden voor de energietransitie staat en hij zegt: ‘Duidelijkheid. Weten waar we naartoe gaan. Dat zou de landelijke politiek nu eens moeten beslissen.’

Bouwbedrijven die niet vrijwillig failliet willen gaan, kunnen niet opschalen om de transitiedoelen te halen, zolang ze niet weten waar ze aan toe zijn. Neem alleen al het tekort aan warmtemonteurs. Bouwend Nederland rekende uit dat er 11.500 extra nodig zijn om het ­Klimaatakkoord uit te voeren. Zij leiden er nu honderd per jaar op, maar als je daar de leegloop door vergrijzing afhaalt, houd je maar 40 extra monteurs per jaar over. ‘Zo halen we het nooit.’

Het voornaamste probleem op het congres Aardgasvrije Wijken is dus dat niemand echt weet hoe het nu verder moet: ‘Er is niet één oplossing’, klinkt het steeds.

Maarten van Poelgeest, die er als voorzitter namens het Klimaat­akkoord voor moet zorgen dat er wel wat gebeurt, bedacht een pijnlijk goed getroffen eufemisme: ‘We moeten sturen in onzekerheid’. Maar wie durft zoiets?
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/niemand-weet-de-weg-naar-aardgasvrije-wijken~b18764e3/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 39892
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Mahalingam » Ma Jan 27, 2020 1:54 pm

Ik las:
[...] De afgelopen jaren nam de export van Russisch gas naar Europa toe van ongeveer 140 naar 200 miljard kuub per jaar.[...]
Naar onze inschatting zal Nederland in 2030 jaarlijks tussen de 30 en 40 miljard kuub gas gaan importeren”, aldus Van den Beukel en Van Geuns.

Dat krijgt volgens deze onderzoekers grote gevolgen voor het milieu. De totale uitstoot van broeikasgassen is voor Russisch gas en Amerikaans schaliegas zo’n 30% hoger dan die voor Nederlands gas. „Binnen de Europese Unie vervangen van Nederlands gas door Russisch gas doet al de vooruitgang door een hoger aandeel zon en wind in de Nederlandse elektriciteitsproductie volledig teniet als je naar naar de uitstoot kijkt.”
https://www.telegraaf.nl/financieel/1817682904/gasproductie-nederland-zakt-te-snel-in

Die bewering over uitstoot vindt ik heel raar. Het zal wel goed bedoeld zijn. Aardgas is methaan (CH4) en waarom zou de herkomst uitmaken?
Oplossing van dit raadsel: we hebben hier laagcalorisch gas. Daar zit veel stikstof in. En Russisch gas is hoog-calorisch.
Er worden dus appels met peren vergeleken:
Ter vergelijking: de hoeveelheid energie in een kuub gas (de zogenoemde Wobbe-index) bedraagt bij hoogcalorisch gas 48 – 56 MegaJoule per kubieke meter en bij Groningengas: 43,5 – 44,4 MegaJoule per kubieke meter.
https://www.menterwolde.info/rubrieken/zicht-op-aardgasbuffer-zuidwending/nederland-kent-grofweg-twee-kwaliteiten-aardgas:-hoog-en-laagcalorisch/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.


Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73371
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Ariel » Di Feb 04, 2020 3:30 pm

Hoogleraar kraakt klimaatbeleid: ‘Stoppen met gas zorgt juist voor méér CO2’

Het besluit om alle huizen van het gas af te halen is een grote fout van het kabinet, stelt hoogleraar energiesystemen David Smeulders. ,,De komende tien jaar zal het alleen maar leiden tot méér CO2-uitstoot. Aardgas is juist deel van de klimaatoplossing.’’

Over tien jaar moet één op de vijf huizen in Nederland van het gas af zijn. Dat klinkt nog ver weg, maar gemeenten zijn er nu al mee aan de slag. Uiterlijk volgend jaar moeten zij per wijk een plan klaar hebben waarin staat wanneer de aardgaskraan dicht gaat en welke verwarmingsbron voor onze cv-ketels in de plaats komt. ,,Het begint nu door te dringen wat voor enorme operatie dat is’’, zegt David Smeulders, hoogleraar energiesystemen aan de TU Eindhoven.

Het hele gebeuren is volgens hem zinloos. ,,Het levert niks op, behalve sympathie voor Groningen en een hogere energierekening voor huishoudens. Uit mijn doorrekeningen blijkt dat de CO2-uitstoot tot 2030 juist toeneemt als huizen van het aardgas af gaan. Want wat komt ervoor in de plaats? Voorlopig vooral warmtepompen, die draaien op elektriciteit. Omdat er nog volstrekt onvoldoende zonne- en windenergie is, zal die stroom komende jaren vooral uit de energiecentrales komen. Die draaien op kolen, gas of biomassa waarvan je moet vaststellen dat een deel daarvan absoluut niet duurzaam is. Dus wat win je er dan per saldo mee?’’

Geen slechte brandstof
In onze buurlanden wordt met verbijstering naar de Nederlandse van-het-gas-af-operatie gekeken, zegt Smeulders. ,,Gas is helemaal geen slechte brandstof, cv-ketels zijn bovendien uiterst efficiënt. Duitsland en België, waar veel huizen worden verwarmd met olie of hout, zijn daarom juist bezig huizen aan te sluiten op aardgasleidingen. Daar zie je nu borden langs de weg staan die trots aankondigen: aardgas komt eraan!’’

De aardbevingen in Groningen hebben Nederland in een kramp doen schieten, denkt de energiehoogleraar. ,,Op de een of andere manier is gas vies geworden. Het is echt ideologisch, dat we er nu vanaf willen.”

Smeulders wijst naar de onderhandelingen over het klimaatakkoord. ,,Ik heb een paar keer aan tafel gezeten. Er werd niet gediscussieerd over de vraag of gas nog een optie was. Er werd gezegd: zo gaan we het doen. Dan haak je als wetenschapper natuurlijk af. Complete woonwijken worden nu opgezadeld met een gigantisch dure operatie, terwijl de klimaatwinst die we boeken zeer beperkt is.”

Vast blijven houden aan gas klinkt als vasthouden aan het verleden. We moeten toch snel aan de slag om de opwarming van de aarde te stoppen?
,,Natuurlijk. Maar als je dat doet met oplossingen die alleen op papier duurzaam zijn, dan blijft de zeespiegel gewoon doorstijgen. We zouden maatregelen moeten nemen die zowel op papier als in de werkelijkheid klimaatwinst opleveren.”

Een van de pijlers onder het klimaatakkoord is biomassa. Is dat ook zo’n papieren tijger?
,,Daar ben ik van overtuigd. We kappen bos in het buitenland, vervoeren dat per schip naar de haven in Rotterdam en verbranden het hier. Terwijl we die bossen keihard nodig hebben om CO2 op te nemen. Bomen zijn onze vrienden, geen brandhout. We hebben juist meer bomen nodig!”

Er zijn meer soorten biomassa dan alleen buitenlandse bomen.
,,Natuurlijk. Maïs, bio-olie, bermgras, je hebt groen gas van mest. Dat is allemaal heel nuttig op kleine schaal. Ik heb het over de kolencentrales die we volgooien met houtpellets uit Noord-Amerika en de Baltische staten. Dat is op wereldniveau heel slecht voor het milieu. En als Nederland doen we er gewoon aan mee.”

Maar we zullen toch toe moeten naar een toekomst zonder fossiele brandstoffen?
,,Dat moet ook. Maar laten we dan werken aan slimme oplossingen in plaats van het maken van dit soort rare bokkensprongen.’’

Wat stelt u voor?
,,Als je nou eens de helft van de 11 miljard subsidie voor biomassa zou uittrekken voor het isoleren van alle huizen in Nederland. Van isoleren krijg je nooit spijt. Die oplossing is veel goedkoper en aantoonbaar duurzaam; na isolatie hoeven we veel minder gas te stoken. Daarna kun je denken aan warmtepompen. Bij voorkeur pompen die warmte uit oppervlaktewater halen, bijvoorbeeld uit grachten. Die maken geen lawaai en zijn veel efficiënter dan pompen die warmte halen uit de buitenlucht. Laat de gaskraan zitten in de meterkast: dan kunnen we die in de toekomst eventueel opendraaien als we genoeg groene waterstof hebben.’’

Waterstof kan worden gemaakt van zonne- en windenergie. Als restproduct komt bij verbranding geen CO2 vrij, maar zuiver water. Omdat je waterstof kunt opslaan voor momenten waarop de zon niet schijnt en het niet waait, wordt het wel gezien als de ontbrekende schakel voor de overgang naar duurzame energie.
Aan de TU Eindhoven wordt onder leiding van Smeulders onderzoek gedaan naar een optie die volgens hem nóg meer kansen biedt: het omzetten van groene stroom in groen aardgas. In dat chemische proces is waterstof slechts een tussenstap.

,,Het grote voordeel: dit synthetische gas heeft dezelfde samenstelling als natuurlijk aardgas. Dus kunnen we het opslaan en transporteren in ons bestaande gasnet. Met waterstof is dat lastiger: dat is een piepklein molecuul dat overal doorheen glipt.’’

Wat is de potentie hiervan?
,,Ik denk dat dit dé oplossing is voor onze elektriciteitsvoorziening. Hiermee kunnen we een aardgasbatterij creëren, een stroombuffer. Als we een overschot hebben aan zon of wind, zetten we dat om in gas. Dat slaan we op en zetten we weer om in stroom in windstille periodes. Als gasnatie hoeven we hier bijna geen investeringen voor te doen; al onze elektriciteitscentrales zijn al aangesloten op het elektriciteits- én het gasnet. We hoeven naast de centrales alleen een zwembad aan brandstofcellen te bouwen en een vat CO2 dat mee-ademt. De Gasunie sponsort ons onderzoek, eind dit jaar moet een eerste proefopstelling draaien.’’

Aan welke spannende nieuwe klimaatoplossingen werken uw onderzoekers nog meer?
,,We ontwikkelen een warmtebatterij voor huishoudens. Samen met TNO onderzoeken we materialen zoals een simpel zout waarin je heel efficiënt warmte kunt opslaan. Vergelijk het met een heatpack, dat door sporters wordt gebruikt om lichaamsdelen op te warmen. In zo’n batterij slaan huishoudens in de toekomst overtollige warmte van bijvoorbeeld hun zonnecollectoren in op. Ze neemt veel minder plaats in dan een boiler: in een warmtebatterij formaat wasmachine kan een gezin genoeg warmte opslaan om een maand mee te douchen en verwarmen.’’

Maakt u zich zorgen over klimaatverandering?

,,Nee, ik raak erdoor gemotiveerd. Ik ben ervan overtuigd dat we het probleem aankunnen. Maar dan moeten we ons nu wel richten op de oplossingen die de meeste CO2-winst opleveren. In Nederland staan moderne kolencentrales, die pas tien jaar oud zijn. Daar kunnen we de CO2-uitstoot zo van afvangen, die techniek is beschikbaar. Ik ben daar een groot voorstander van. Hier is het helaas taboe, maar in Noorwegen gebeurt dat gewoon. Of je kunt de kolencentrales laten overschakelen op gas. Is ook zo gepiept, en je hebt directe milieuwinst.’’

Waar moet al dat gas vandaan komen, als we stoppen met de winning in Groningen? Uit Rusland?
,,Ik zou beginnen met onze gasvelden in de Noordzee. Daar kunnen we nog dertig, veertig jaar mee vooruit. En we zouden de EEG weer moeten invoeren: een Europese Energie Gemeenschap. De overgang naar duurzame energie is bij uitstek iets dat we Europees moeten regelen. De miljardensubsidies die Nederland nu uitgeeft aan biomassa kunnen veel beter worden gebruikt om oude kolencentrales in Polen te sluiten. Die zijn véél vervuilender dan de onze.’’

U bent lokaal actief voor GroenLinks, maar die partij ziet bijvoorbeeld niks in CO2-afvang en opslag. Heeft u nooit behoefte om het in de politiek hogerop te zoeken? Als wetenschapper staat u wat betreft het klimaatbeleid toch aan de zijlijn.

,,Ik doe mijn best om hier en daar wat bij te sturen, maar politiek en wetenschap zijn toch echt twee verschillende takken van sport.’’
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 39892
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Mahalingam » Vr Feb 14, 2020 1:14 pm

Ik lees in onze pro-klimaat media dat het maar een paar procent uitmaakt. Elders lees ik dat het wel 40% uitmaakt. Wat wel duidelijk is: bij het doorrekenen van de kosten voor de burgers is veel weggelaten zodat de indruk bestaat dat huizenbezitters zich druk maken om niks.
Hogere kosten zetten klimaatplannen onder druk
De kosten van het verduurzamen van woningen vallen volgens het PBL ‘enkele procenten’, hoger uit dan eerder gedacht. De politiek reageert ongerust èn laconiek.

De verduurzaming van woningen kost iets meer dan eerder berekend, erkent het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De Tweede Kamer is bij zo’n signaal onmiddellijk alert of zelfs ongerust. Regeringspartij CDA wil opheldering van de ministers Stientje van Veldhoven (wonen) en Eric Wiebes (klimaat). Moeten de klimaatplannen worden aangepast, vraagt het CDA aan het kabinet. Oppositiepartij GroenLinks vindt dat het kabinet met extra geld over de brug moet komen, zodat de burgers toch hun huis kunnen aanpassen. En Forum-leider Thierry Baudet reageert met: “Helaas krijgen we wéér gelijk over de astronomische kosten van de absurde transitie”.

Bij het Planbureau voor de Leefomgeving zitten de rekenmeesters die een inschatting maken van de kosten en baten van klimaatmaatregelen. Permanent liggen die cijfers onder een vergrootglas, want alle partijen waken ervoor dat burgers een forse rekening moeten betalen. Iedere tegenvaller ligt daarom politiek gevoelig.

Inflatie & loonkosten

Donderdag kwam het PBL met een verklaring waarin staat dat de kosten van het verduurzamen van woningen in 2030 ‘enkele procenten hoger’ uitvallen dan de berekening die in maart vorig jaar werd gemaakt. Het gaat dan om de kosten voor isolatie en voor een andere vorm van verwarming dan gas. Het hogere bedrag is een gevolg van een inschatting van bijvoorbeeld de inflatie en de loonkosten van aannemers, licht het PBL toe.

Volgens het PBL is de beperkte kostenstijging niet verontrustend. “De berekening is een complex model. Er zijn altijd veranderingen, waardoor de kosten iets hoger of iets lager kunnen uitvallen. Er zijn voortdurend bijstellingen”, zegt Nico Hoogervorst, onderzoeker van het PBL.

De verklaring van het PBL is een reactie op alarmerende berekeningen van Aedes, de vereniging van woningbouwcorporaties. Die schreef een brief aan de Tweede Kamer en stelt daarin dat de kosten van aanpassing van woningen 40 tot 50 procent hoger gaan uitvallen. Volgens de belangenvereniging valt de rekening niet alleen voor corporaties, maar ook voor particuliere eigenaren veel hoger uit dan gedacht.

Aedes bekritiseert de berekeningen van het PBL. In die cijfers wordt onder meer de btw niet meegenomen, constateert de organisatie. Ook worden kosten buiten beschouwing gelaten die corporaties moeten maken, als panden tijdens een verbouwing leegstaan en bewoners vervangende woonruimte krijgen. “Dit zijn wel degelijk kosten die burgers en corporaties moeten betalen. Het model van het PBL is veel te kort door de bocht”, zegt Arthur van Noort van Aedes. De lasten voor corporaties zijn toch al fors, betoogt hij. Zo protesteert Aedes al heel lang tegen de verhuurdersheffing, die de corporaties samen jaarlijks in totaal 1,7 miljard euro kost.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/hogere-kosten-zetten-klimaatplannen-onder-druk~baa936ea/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 39892
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Mahalingam » Vr Feb 14, 2020 4:50 pm

Onze politici lezen ook wel eens een krant. En iedere krant bracht het nieuws over de rekenfouten. Dus kunnen we nu horen van ze:

Zorgen om gevolgen klimaatblunder: ‘Straks krijgen we niemand meer op het groene spoor’

De nieuwste rekenblunder van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) leidt tot woede in Den Haag. Regeringsfracties VVD en CDA vrezen dat het klimaatbeleid zo niet meer te verkopen valt aan de burger. Ook de grote steden zijn niet blij met de ‘ondermijning’ van hun vergroeningsplannen.


De PBL-rekenmeesters moeten snel intern orde op zaken stellen na de zoveelste misrekening over klimaatkosten, zo eist de Tweede Kamer. Eerder werden al meerdere blunders gemaakt bij de presentatie van cijfers over elektrisch rijden, de CO2-uitstoot en de energierekening. Nu komt daar een foute som bij over de kosten voor eigenaren van duurzamere woningen.
https://www.ad.nl/politiek/zorgen-om-gevolgen-klimaatblunder-straks-krijgen-we-niemand-meer-op-het-groene-spoor~aac72888/

En al die rood-groen-linkse gemeenteraadsleden in de zeik.
,Wij proberen de burgers enthousiast te krijgen voor de uitwerking van kabinetsplannen in hun stad en dan gebeurt er dit. Straks krijgen we niemand meer op het groene spoor’’, klinkt het.
:cry:
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 43587
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Pilgrim » Ma Feb 17, 2020 7:45 pm

Aardgas is niet onze vijand maar onze vriend

Column Martin Sommer, 7 februari 2020

Afbeelding
Energiehoogleraar David Smeulders stelde de simpele vraag hoe we zoveel mogelijk CO2 kunnen besparen, wat we wel en wat we vooral niet moeten doen. Beeld Hollandse Hoogte / Koen Verheijden

Ik heb de stem van de rede gehoord. Hij sprak met Brabantse tongval, over de klimaatmaatregelen die we moeten nemen. Hij vergeleek de opwarming goddank niet met de Holocaust. Hij predikte evenmin de totale revolutie, zoals transitiekoning Jan Rotmans. Hij stelde de simpele vraag hoe we zo veel mogelijk CO2 kunnen besparen, wat we wel en wat we vooral niet moeten doen. Hij heet David Smeulders, is gelukkig niet de messias maar gewoon hoogleraar energiesystemen aan de TU Eindhoven. Hij is weliswaar van GroenLinks maar ze bellen hem nooit terug. Luister mee want het kan geen kwaad dat het praktische verstand in het klimaatdebat weer eens aan het woord komt.

Smeulders’ boodschap is eenvoudig. Er is een gasverbod bij nieuwbouw en gemeenten zijn koortsachtig bezig om hun bewoners van het bestaande gasnet af te helpen. Allebei met averechts gevolg. Smeulders heeft drie criteria. Brengt een maatregel de uitstoot van CO2 echt terug, is er een haalbaar plan, en is het betaalbaar en efficiënt. Dan is van het gas af een slecht idee. Aardgas is relatief schoon, en belangrijker nog: er is voorlopig geen alternatief met betere eigenschappen.

Nu gaat alle aandacht uit naar elektriciteit. Stroom is de heilige klimaatgraal. Maar de komende tien jaar wordt elektriciteit nog altijd grotendeels opgewekt met fossiele brandstoffen. Zonnepanelen en windmolens zijn op ieders lip. De meeste mensen hebben onderwijl geen idee hoe weinig zoden die nog aan de dijk zetten. Momenteel is 15 procent van onze energie hernieuwbaar. Dat is inclusief biomassa, waarover zo direct. Het betekent dat meer dan 85 procent fossiel is. Dus de elektrische Tesla voor de deur, of de brommende warmtepomp, krijgt zijn stroom feitelijk uit een gas- of kolencentrale.

Afbeelding
De elektrische Tesla voor de deur krijgt zijn stroom feitelijk uit een gas- of kolencentrale. Beeld AP

Smeulders heeft een spreadsheet met een opstelsom van de energiebehoefte en het aanbod de komende jaren. In 2030 moeten we voor de helft van fossiel af, in 2050 bijna helemaal. Er is domweg niet zoveel elektriciteit beschikbaar. Gemeenten zitten nu al met de handen in het haar, want er is wel een antigaswet maar er is niet gekeken waar de stroom vandaan moet komen. In het buitengebied is er wel gas, maar onvoldoende elektra.

Om de klimaatdoelen te halen, moeten gemeenten jaarlijks tweehonderdduizend huizen van het gas afkoppelen. Dat is een gigantische opdracht. Het gasnet in Nederland is tien keer zo zwaar als het elektriciteitsnet. Dat kan die nieuwe vraag helemaal niet aan. De baas van Remeha verwarmingen zei laatst: ‘Wij hebben een campingnetje’. Het elektriciteitsnet moet dus helemaal ondersteboven. En de elektriciteit die we dan gaan gebruiken, zal deels worden opgewekt met vieze biomassa. Daar is intussen een hoop over te doen.

Wetenschappers hebben een manifest geschreven. Hou op met biomassa, het is even slecht als of slechter dan kolen. Minister Wiebes wil er niet van weten. Theoretisch kun je bij biomassa een circulair verhaal houden. Als je een boom verbrandt, is dat CO2-neutraal na dertig jaar wachten op een nieuwe. Wat een verbrande boom de lucht in blaast, neemt een nieuwe weer op. Maar we moeten sneller terug, en we moeten bomen laten staan want die zijn onze reddingboei om CO2 uit de lucht te halen.

Er gaat 11,4 miljard subsidie naar het opstoken van biomassa in plaats van kolen. Alleen al de Amercentrale krijgt twee miljard. Maar de zeespiegel stijgt er geen millimeter minder om. Laat ze die miljarden in de isolatie van woningen steken, dat levert wel serieuze besparing van CO2 op.

In Nederland is stroom nu nog goedkoop. Als we radicaal iets anders gaan doen, dan betaalt de gebruiker, aangezien de overheid het onrendabele deel faciliteert. Groene stroom zou concurrerend zijn, maar de overheid betaalt de stopcontacten op zee. Zon en wind worden goedkoper, dat is zo. Maar er zit geen aan-en-uitknop aan. Vergeet opslag van elektriciteit in batterijen, die krijg je nooit groot genoeg. Achtervang van extra centrales voor als het niet waait, blijft dus nodig. Die centrales moeten stand-by blijven staan, en dat wordt betaald via de opslag op je energierekening. Nu al is de gascentrale in Maasbracht uit de mottenballen gehaald, want die brengt regelbaar vermogen.

Gas moet je pas helemaal aan het eind uitfaseren, als er een echt alternatief is. Dat kan heel eenvoudig, de knop in je meterkast omzetten. Eerst kolen eruit, dan olie, dan pas gas. Gas is niet onze vijand maar onze vriend. Gas heeft een slechte naam gekregen, omdat men het leed van de Groningers verwart met de eigenschappen van aardgas. Bij de klimaattafels was het net zo, daar is draagvlak verward met belangenbehartiging. Smeulders is eens bij zo’n klimaattafel geweest, maar had niet de indruk dat er belangstelling was voor de wetenschap.

Nederland heeft bij de gasafsluiting last van drie reflexen. Smeulders spreekt van de drie O’s. Onwetendheid, Overmoed dan wel hubris – wij Nederlanders komen weliswaar van ver maar nu zullen we eens laten zien wat we waard zijn. En Onwil. We hebben ons nu gecommitteerd, besluit genomen, alle neuzen in de goede richting, geen gezeur meer a.u.b.

Tot zover David Smeulders. Toen hij onlangs een interview van dezelfde strekking gaf aan het AD, was collega-professor annex transitiekoning Jan Rotmans er als de kippen bij. Rotmans op Twitter: ‘Er is altijd wel 1 hoogleraar die zich tegen de communis opinio keert en aandacht trekt.’

Brrr. We zijn weer thuis.

https://www.volkskrant.nl/columns-opini ... I2LAL_R-Po
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Mahalingam
Berichten: 39892
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Mahalingam » Ma Feb 17, 2020 9:48 pm

Column Martin Sommer 14 februari 2020
Wij moeten van het gas af en tegelijk gaan we veel meer gas verstoken

Zullen we nog een rondje gas & licht doen? Vorige week kwam David Smeulders hier aan het woord, hoogleraar energiesystemen aan de TU Eindhoven. Als het doel van het klimaatbeleid is om C02 te verminderen, dan moet je het oog op de bal houden, aldus Smeulders. Hij zei dat Nederland nu obsessief bezig is om van het aardgas af te komen. Zolang we vasthouden aan zonnepanelen en windmolens als panacee, zullen we over tien jaar eerder meer dan minder C02 produceren. Smeulders verklaarde dit irrationele beleid met zijn drie O’s: Onwetendheid, Overmoed en Onwil.

Deze week illustreerde de Tweede Kamer zijn stelling. Het debat ging over de stand van zaken in de 27 proefwijken die gasloos moeten worden. Volgens minister Knops van Binnenlandse Zaken gaat het goed tot fantastisch. Lees even mee met het voortgangsverslag dat hij aan de Kamer stuurde, en dan vooral het deel over de organisatie. Wethouders doen mee, programmadirecteuren, accounthouders, projectleiders, netbeheerders, trekkers en regisseurs, stakeholders ook, woningbouwverenigingen, warmte- en overige bedrijven. De idealen zijn hoog, de belangen nog hoger. Zo hoog dat achter de horizon verdween wat die 27 gasloze wijken feitelijk gaan opleveren aan CO2-besparing.

Een van de proefwijken bevindt zich in Utrecht. Het VVD-Kamerlid Koerhuis vroeg naar het besluit van deze week, om dwang te kunnen inzetten tegen Utrechters die weigeren mee te doen aan de gasloosheid. Tot nu toe werd vrijwilligheid gepredikt, en minister Knops zei vroom dat overheidsdwang ‘het laatste redmiddel is’. Maar deze transitie strekt zich wel uit tot achter de voordeur, erkende de minister. D66, altijd waakzaam over uw privacy, zei bij monde van Kamerlid Van Eijs ‘dat achterblijvers een schop onder hun kont’ moeten hebben. Dat u het maar in uw oren knoopt, voor als de gemeente straks aanbelt.

Eén Kamerlid had het lef over CO2 te beginnen, Bisschop van de SGP. Hij noemde professor Smeulders, zei dat de CO2-opbrengst van het met geforceerde dagmarsen gasvrij maken twijfelachtig is, en vroeg zich af of we niet alsnog voorrang moeten geven aan het isoleren van huizen. Hij werd weggehoond door Van der Lee van GroenLinks. Die sprak de ‘indianenverhalen’ van Smeulders ‘met klem’ tegen. We zitten keurig op schema met het klimaatakkoord, zodat over tien jaar 70 procent van het stroomverbruik duurzaam wordt geproduceerd, sprak Van der Lee.

Voor hem heb ik nog een hooggeleerd indianenverhaal in petto. Machiel Mulder is hoogleraar regulering van energiemarkten in Groningen. Hij rekende de effecten door als Nederland het klimaatakkoord maximaal uitvoert. ‘De trend is all electric’, zoals minister Knops het in de Kamer uitdrukte. Volgens Mulder is het resultaat dat we, om gasvrij te worden, straks genoodzaakt zijn behoorlijk gas bij te stoken, al of niet met nieuwe gascentrales. Bent u daar nog?

Zo moeilijk is de verklaring niet, al zegt Mulder zelf dat hij reuze verbaasd was over de uitkomst van zijn berekening. Nederland wil snel de resterende kolencentrales sluiten. Tegelijk moeten warmtepompen de plaats innemen van gaskachels, en gaan we elektrisch rijden. De rekenaars die menen dat het helemaal goed komt, uitsluitend met zon en wind, gaan ervan uit dat de vraag naar stroom gelijk blijft. Maar als je alles wilt elektrificeren, stijgt die vraag natuurlijk aanzienlijk.

Met het stilleggen van de resterende kolencentrales leveren we ruwweg eenderde van de huidige productie aan elektriciteit in. Tegelijk zal de vraag naar stroom tegen 2030 met eenderde toenemen, en tot 2050 zelfs tweemaal zo groot worden als nu. Dat gaan zon en wind nooit voor elkaar krijgen, ook al plempen we heel Nederland vol met zonneweides en windmolens. Tel daar nog de windstille periodes zonder zon bij op, en professor Mulder komt uit op een ruime verdubbeling van gasgestookte elektriciteit in 2050.

En intussen moeten wij dus van het gehate gas af in onze huizen. David Smeulders heeft met de sommen van collega Mulder in het achterhoofd, zijn eigen rekenmachine gevraagd hoeveel CO2-besparing het gasloos maken van particuliere huishoudens eigenlijk oplevert. Hij kwam voor 2030 op een magere reductie van 3 procent, een percentage dat met een stevig isolatieprogramma gemakkelijk en veel goedkoper kan worden gehaald.

Voor nog extra praktisch verstand vond ik een derde professor, Richard van de Sanden, hoogleraar toegepaste fysica en directeur van het Eindhovense instituut Differ, voor fundamenteel energieonderzoek. Hij is het helemaal eens met David Smeulders. Eerst ‘all electric’ gaan en daarna pas bedenken waar de stroom vandaan moet komen, is het paard achter de wagen spannen, zegt hij.

Van de Sanden was op een voorlichtingsavond in Tilburg, over zo’n gasvrije wijk. Hij zei tegen de ambtenaar: laten we een pauze nemen van tien jaar. Tegen die tijd zijn we in technologisch opzicht zoveel verder, dan hebben we die warmtepompen en windmolens vermoedelijk helemaal niet meer nodig. Dat kan wel wezen, aldus de ambtenaar. Maar wij krijgen subsidie voor gasvrij maken en niet voor wat anders.

Tegen mij zei Van de Sanden nog iets: op deze manier gaat de polarisatie alleen maar toenemen. Ik zeg het hem na. Van de middenpartijen durft niemand te zeggen dat deze gasvrije keizer geen kleren aanheeft, want ja, klimaatakkoord en gepasseerd station. Wie bezwaren heeft, moet terecht bij Wilders of Baudet. En dan straks na de verkiezingen met zijn allen klagen dat extreem-rechts zo groot gegroeid is.
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/wij-moeten-van-het-gas-af-en-tegelijk-gaan-we-veel-meer-gas-verstoken~be9e29c4/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19722
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor King George » Di Feb 18, 2020 12:31 pm

Hadden we het er al niet vaker over gehad dat de handel in gebakken lucht oftewel klimaatzwendel de ziekelijke vormen van een klimaatreligie begint aan te nemen? In Gouda was er een sektebijeenkomst, georganiseerd door de gemeente Gouda.En een sektebijeenkomst is natuurlijk geen sektebijeenkomst als er niet ook in koor een lied bij gezongen gaat worden.

Hier een impressie van het aardgasvrijlied.

"Nu ben ik om. Now I'm a believer..."

Afbeelding

Inhoudelijke argumenten waarom aardgasvrij moet passeerden overigens niet de revue, maar soit, kniesoren letten daar niet op...
Laatst gewijzigd door King George op Di Feb 18, 2020 7:13 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19722
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor King George » Di Feb 18, 2020 1:23 pm

Wat een giller zeg, die klimaatzwendel die de vorm van een klimaatreligie heeft aangenomen. Je lacht je toch suf?


  ’Groene’ huizen noodgedwongen weer op gas

  15 feb. 2019 in BINNENLAND

  TIEL - Een voorbeeldwijkje met duurzame woningen is voorlopig één groot tranendal. De vijftig huizen in de wijk Passewaaij in Tiel zijn gewoon weer aan het aardgas gekoppeld.


  ’Buurt 7’ zou het paradepaardje moeten zijn van ’groen’ Nederland. Maar de warmtekoude-installatie waar alles om draait, is door de inspectie stilgelegd, zo meldt de Gelderlander.

  Vorig jaar werden de warmtepompen allemaal nog vervangen, maar de storingen bleven. Veel bewoners zaten in de kou.

  Nu er is overgeschakeld op gas, heeft iedereen weer een lekker warm huis.

  Boos

  Bewoner Willem Keijzer zegt tegen de krant dat er wel het een en ander is verbeterd. „Er zijn zeker stappen gemaakt.” Toch is hij boos dat de ketels nu weer op gas draaien.

  Het huis van Anton van Straten wordt nu helemaal met gas verwarmd. „Dat is niet duurzaam en lastig te reguleren. Dan is de vloerverwarming opeens heel heet, later veel te koud. Het kost ook veel tijd om goed op te warmen.”

  De fractie 50Plus in de provincie heeft vragen gesteld over het falende project. Marcel Bruins van die partij: „Die mensen dachten dat ze een duurzame woning betrokken, maar moeten nu aan het dure gas.” Hij vindt dat de provincie meer moet controleren.


https://www.telegraaf.nl/nieuws/3160800/groene-huizen-noodgedwongen-weer-op-gas
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Mahalingam
Berichten: 39892
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Mahalingam » Vr Feb 21, 2020 11:13 am

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 39892
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Mahalingam » Vr Feb 21, 2020 12:43 pm

Over enige tijd zullen er in Utrecht aardgasinspecteurs komen. Die vallen dan huizen binnen om te zien of de bewoners niet illegaal CO2 aan het produceren zijn achter hun voordeur.
Politieke wrevel over verbod op gasfornuis: ‘We moeten huiseigenaren niet voor het blok zetten’
[...]
,,Uiteindelijk willen we van het gas af, maar dat moeten we stap voor stap doen’’, zegt VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis. ,,En we moeten huiseigenaren en huurders dus niet ineens met dwangsommen voor het blok zetten.’’ Tijdens een debat in de Tweede Kamer haalde Koerhuis uit naar minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken (CDA), die een gasfornuisverbod wél als laatste redmiddel wil kunnen inzetten.

Koerhuis wijst naar de Utrechtse wijk Overvecht-Noord, waar de gemeente bewoners probeert over te halen om elektrisch te gaan koken. Als niet iedereen daaraan meedoet, wordt het project voor de gemeente flink duurder. Door de landelijke crisis- en herstelwet kan de gemeente bewoners verplichten om van het gas af te gaan.

,,Als ultimum remedium is het in deze proeftuin mogelijk – als er op het einde mensen over zijn die per se op aardgas willen blijven koken – af te dwingen dat ze elektrisch gaan koken’’, zegt minister Knops. ,,Maar dat mag alleen als andere methodes geen succes hebben gehad.’’

De proef in Overvecht moet een succes worden. Als daarvoor een aardgasGestapo voor nodig is dan moet dat maar.

https://www.ad.nl/wonen/politieke-wrevel-over-verbod-op-gasfornuis-we-moeten-huiseigenaren-niet-voor-het-blok-zetten~a4c426ea/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Mahalingam
Berichten: 39892
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Mahalingam » Vr Feb 21, 2020 1:18 pm

Wij gaan allemaal meebetalen aan de laadpalen voor electrische auto's.
Zij die zo kapitaalkrachtig zijn dat ze zo'n auto kunnen kopen, danken de burgers die dat niet kunnen betalen, voor hun onvrijwillige bijdrage.
Energienota hoger door warmtepomp en laadpaal
Tot 2030 moeten er 1,7 miljoen openbare laadpalen geplaatst worden, daarnaast gaan er 1,5 miljoen huizen van het aardgas af. Als die allemaal in bedrijf komen, vergt het een ongekende hoeveelheid stroom. Eén Tesla Model 3 slurpt evenveel elektriciteit als tien huishoudens; en één warmtepomp heeft evenveel stroom nodig als een handvol wasdrogers. De kabels in de grond en de transformatorhuisjes zijn te dun en te zwak om al die energie te kunnen leveren. Er wordt nu al gewerkt met laadpalen die op piekmomenten slechts de helft van het vermogen leveren om te voorkomen dat de wijktransformator het begeeft.

De drie grote netbeheerders melden enorme toenames van de investeringen om de exploderende vraag naar elektriciteit te kunnen leveren. Enexis investeert dit jaar 878 miljoen euro, Liander 882 miljoen euro en Stedin 669 miljoen euro. Dat is bij deze drie grootste netbeheerders bijna een verdubbeling van de investeringen in 2015, een groot deel is nodig voor de energietransitie.

Overal in Nederland zal komende jaren worden gegraven om dikkere kabels in de grond te leggen. Liander zegt dat er ‘een verdubbeling’ van het netwerk nodig is om alle elektriciteit bij de laadpalen en warmtepompen te krijgen. Volgens Liander ‘een opgave waar we normaal gesproken veertig jaar over doen en die we nu in tien jaar moeten realiseren’.

Stedin-baas Marc van der Linden verwacht dat de netbeheerders de komende tien jaar 25 tot 30 miljard euro kwijt zijn aan het onderhoud en de aanleg van een robuuster elektriciteitsnetwerk. Tennet, de beheerder van het landelijk netwerk met de hoogspanningsmasten, is ook nog eens ruim 10 miljard kwijt. Waar dat geld vandaan moet komen is nog niet duidelijk. De tarieven die netbeheerders via de energienota mogen berekenen worden vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt. Van der Linden verwacht dat de tarieven hoe dan ook moeten stijgen. ,,Reken minimaal op enkele tientjes per jaar.’’
https://www.ad.nl/binnenland/energienota-hoger-door-warmtepomp-en-laadpaal~a32dfb44/

En als de plannen worden uitgevoerd, dan nog zal men niet beschikking kunnen hebben over stroom op momenten dat men dat wenst.
En ja, daar komen dus die 'intelligente' meters in beeld (die ons niet voor niks door de strot geduwd worden) die op afstand bestuurd je op rantsoen zullen zetten.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 43587
Lid geworden op: Wo Jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Pilgrim » Za Feb 22, 2020 9:59 pm

Nog zo’n, in mijn ogen krankzinnig, plan is dat we als Nederland van het gas af moeten... Het is te bizar voor woorden, gewoon wetende dat je in Duitsland subsidie krijgt als je gas wilt afnemen, maar misschien heeft het te maken met de gaspijpleiding die vanuit Rusland naar Europa gaat...

Al die zogenaamde niet te recyclen en kinderslavernij bevorderende duurzame en “groene” plannen, zoals windmolens (lekken SF6 gas), elektrische auto’s en zonnepanelen, zijn helemaal niet zo duurzaam als wordt gezegd, net zoals de berekeningen van het RIVM nogal “wazig” zijn... Desalniettemin wil het kabinet, omdat Nederland nu eenmaal getekend heeft voor Agenda 21 van de Verenigde Naties, het bijbehorende beleid, ondersteund door de EU, doorzetten.

In onderstaand artikel leest u hoe het gas de overbelasting van de elektriciteit door zonnepanelen en windmolens moet opvangen, wat betekent dat we eigenlijk per saldo meer gas gaan gebruiken...

https://ejbron.wordpress.com/2020/02/22 ... t-kabinet/

Waarom we veel méér gas gaan verstoken door van het gas af te gaan

20 februari 2020

Afbeelding

Het kabinet wil iedereen in Nederland aan de warmtepomp en de elektrische auto. We moeten massaal van het gas af.

Warmtepompen en stekkerauto’s zullen echter leiden tot een sterke toename van de vraag naar elektriciteit.

Paradoxaal genoeg zullen juist gascentrales in deze behoefte moeten voorzien, concluderen hoogleraren Machiel Mulder en José Luis Moraga González van de Rijksuniversiteit Groningen.

Nieuw geluid
“Alle ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzame energie via zon en wind zullen bij lange na niet voldoende zijn om de groei in de elektriciteitsvraag bij te houden,” stellen ze.

“Onze bevindingen vormen een nieuw geluid in het debat over de energietransitie,” voegen ze toe.

Omdat Nederland in 2030 kolencentrales gaat sluiten, er geen kerncentrale bijkomt en onze buurlanden met hetzelfde probleem zitten, is het gevolg dat we tot 2050 veel meer stroom met gascentrales zullen moeten opwekken, concluderen de hoogleraren.

Steeds afhankelijker
Ons land wordt na 2022 steeds afhankelijker van de import van gas, aangezien de gaskraan in Groningen dan dicht gaat.

“Een veel gehoorde oplossing is dat Nederland zijn eigen gas moet gaan maken via elektrolyse,” licht Mulder toe. “Maar daar heb je ook weer elektriciteit voor nodig.”

Om gasvrij te worden, zijn we dus straks genoodzaakt behoorlijk gas bij te stoken, al of niet met nieuwe gascentrales.

Lees hier het onderzoek.

[RUG]

https://www.ninefornews.nl/waarom-meer- ... -gas-gaan/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73371
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Ariel » Ma Feb 24, 2020 1:42 pm

Amsterdam ruilt het gas in voor warmtepompen aangedreven door stroom uit biomassacentrales.

'Herrie' in de Plantagebuurt: bewoners worden gek van lawaai warmtepompen

Goed voor het klimaat, maar is het leuk om naast te leven? Veel Amsterdammers zijn klimaatbewust en kiezen tegenwoordig voor milieuvriendelijke manieren om hun huis te verwarmen, bijvoorbeeld door een warmtepomp op het dak te plaatsen. De apparaten dragen bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, maar hebben wel een nadeel: ze maken een zoemend geluid. In de Plantagebuurt worden sommigen 'gek van de herrie'.

'Het was ooit een oase van rust, een droom die werkelijkheid werd toen ik zeven jaar geleden hier naartoe kon verhuizen', schrijft Botte Jellema, bewoner van de Plantage Middenlaan, op zijn website, waar hij buurtbewoners oproept tot actie. 'Na jaren van heftige bouwwerkzaamheden bij de hotelburen, leek het paradijsje compleet...'

Maar toen de installaties kwamen die de temperatuur in de hotels moeten reguleren, was het over met de rust. 'Lawaai in de tuin, bromtonen in slaapkamers en extra hitte op toch al warme dagen', aldus Jellema. En hij is niet de enige. 'Ik weet in ieder geval twee buren die ook last hebben van die bromtoon.'

Geluid of lawaai?
Henk Kranenberg is geluidsexpert voor een warmtepompenmerk, en spreekt liever over 'geluid' in plaats van lawaai dat van de pompen komt. Volgens Kranenberg zou er meer aandacht besteed moeten worden aan de plek waar de installaties geplaatst worden en aan de isolatie. 'Er moet beter worden gekeken naar reflectiepunten en geluidschermen zodat de overlast beperkt wordt, geluid is een subjectieve waarneming, wat voor de één prima is, is voor de ander heel vervelend.'

Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp genereert op een energie-efficiënte manier warmte of koude en weet dat uit de buitenlucht te halen, maar ook uit de bodem, dus het kan ook zijn dat er een bodeminstallatie gemaakt wordt, misschien wel uit de grachten van Amsterdam.

Midvast, de ontwikkelaar van het pand 'Hotel De Jonker', zegt dat het mis is gegaan met de plannen toen het monumentale pand moest worden verbouwd.

'Op die tekeningen hebben wij destijds een speciale technische ruimte opgenomen op de tweede verdieping van het pand om installaties in te plaatsen', aldus Midvast. 'Die ruimte bleek achteraf te klein waardoor we de rest van de apparaten ergens anders kwijt moesten. We hebben voorstellen bij de gemeente neergelegd om deze installaties weg te werken, zo hebben we verzoeken ingediend om een uitbouw te plaatsen of de kelderbak te vergroten, beide aanvragen werden afgeschoten door een ambtenaar van de gemeente.'
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 39892
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Mahalingam » Ma Feb 24, 2020 2:53 pm

Ik ben aan het zoeken gegaan. Hoeveel buitenlucht wordt er door zo'n warmtepomp aangezogen en afgekoeld? Maar wat is dat moeilijk om te vinden. Probeer maar.
Uiteindelijk in een forum wist iemand te melden:
"Een L/W warmtepomp van 12.0 kW (referentiemodel Fujitsu Waterstage) zuigt al per uur 6.200 m3 lucht aan om te kunnen verwarmen."

6.200 m3 = 6.200.000 liter lucht.

Bij windstilte, kou en heel veel luchtvochtigheid kan je verwachten dat gebouwen met veel warmtepompen zich in mist zullen hullen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 6354
Lid geworden op: Zo Apr 15, 2012 3:24 pm
Contact:

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Berichtdoor Ali Yas » Ma Feb 24, 2020 5:25 pm

Veel zal natuurlijk afhangen van het temperatuurverschil tussen binnen en buiten: hoe kleiner het verschil, hoe minder lucht er nodig is om de verdamper op temperatuur te houden.
Truth sounds like hate to those who hate truth.


Terug naar “Topics allerhande”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten