Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ariel »

De soep wordt gelukkig niet zo heet gegeten.
Komende maanden 190 euro korting op energienota, daarna prijsplafond

Huishoudens krijgen een groter voordeel van het prijsplafond dan in het originele plan. Vooral op het gebied van elektriciteit heeft het kabinet de maatregel nog flink aangepast. Wie onder het prijsplafond valt, betaalt nog maximaal ruim 240 euro per maand. Om huishoudens in november en december te helpen wordt er ook nog een korting van 190 euro per maand doorgevoerd. Dit geldt voor alle huishoudens, ook mensen met een vast contract.

Daar hangt wel een gigantisch prijskaartje aan voor het Rijk: de maatregelen kosten de Staat -als de energieprijzen op een vergelijkbaar niveau blijven- zo’n 23,5 miljard euro. Dit bedrag is nog exclusief de kosten voor de ondersteuning van energie-intensief mkb’ers, zoals bakkers. Dat pakket moet nog worden gemaakt.

Het plafond voor elektriciteit gaat omhoog van 2400 naar 2900 kilowattuur per jaar, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. En het maximumtarief, vorige week stevig bekritiseerd door coalitie en oppositie, gaat flink omlaag van 70 naar 40 cent.

Ook voor het gastarief draait het kabinet nog aan de knoppen. Het maximumtarief gaat van 1,50 euro per kuub naar 1,45 euro. Het verbruiksplafond blijft wel op 1200 kuub per jaar liggen. Boven dat verbruik, en de 2900 kilowattuur elektriciteit, blijven consumenten wel de marktprijs betalen. Wie onder het prijsplafond blijft, gaat dus maximaal zo’n 240 euro per maand voor zijn energierekening betalen.

Volgend jaar
Het prijsplafond geldt voor heel 2023 en gaat in per 1 januari 2023. Om huishoudens begin deze winter al te helpen ontvangen huishoudens en andere kleinverbruikers in november en december een vaste korting van 190 euro per maand op de energierekening. Deze compensatie is voor alle kleinverbruikers, huishoudens en kleine mkb’ers, hetzelfde en wordt verrekend via de energieleveranciers.

Warmtepomp
„Met deze invulling blijft de prikkel om energie te besparen bestaan en sluit het plafond beter aan bij huishoudens die verwarmen met een (hybride) warmtepomp en daardoor meer elektriciteit en minder gas gebruiken”, meldt het ministerie.

De maximumtarieven van het prijsplafond betreffen de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw. Een huishouden met een gemiddeld verbruik heeft in 2023 in totaal zo’n 2500 euro voordeel van het prijsplafond. In 2021 was het gemiddelde verbruik van een huishouden 1.200 kuub gas en 2.460 kilowattuur elektriciteit (CBS).

Warmtenet
Ook huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gaan profiteren van het prijsplafond. Het tarief wordt gekoppeld aan de het prijsplafond voor gas en wordt 47,39 euro per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond geldt en de uitvoering van het plafond voor warmtenetten wordt de komende tijd bij het ministerie verder uitgewerkt. „Omdat het prijsplafond niet goed aansluit bij huishoudens die gebruik maken van blokverwarming, waarbij meerdere huishoudens achter één aansluiting zitten, onderzoekt het kabinet ook of er alternatieve mogelijkheden zijn om hen in dezelfde mate te ondersteunen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24957
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door King George »

Wat moeten we nog wel betalen? Dan denk ik dat die € 190 ontoereikend is.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ariel »

King George schreef:
wo okt 05, 2022 8:38 am
Wat moeten we nog wel betalen? Dan denk ik dat die € 190 ontoereikend is.
Ik weet ook nog steeds niet hoe ze het berekent hebben. Het is nog afwachten. Wat ik er van begrijp is dat de laatste 2 maanden van dit jaar iedereen 190 euro korting hun rekening krijgen, zodat als ik naar ons zelf kijk, wij geen 460 euro hoeven te betalen maar 270 euro. En volgend jaar nog eens 100 euro minder. :nietverstaan:

Maar misschien heb ik het helemaal mis.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52154
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

De stadsverwarming heeft alleen maar zin in wijken die ervoor gebouwd zijn en waar in de buurt hete restwarmte is. Een wijk op 2 km. afstand van een electriciteitsfabriek die op gas werkt zoals in mijn gemeente. En al vele jaren is de gemeente bezig voor meer stadswarmte en dat lukt niet. En nu gaat het helemaal niet lukken want het is Vattenfall die de warmte levert.
Vattenfall stopt per direct met alle investeringen in warmtenetten

Energiebedrijf Vattenfall zet per direct alle investeringen in nieuwe en bestaande warmtenetten ‘on hold’, uit onvrede over een besluit dat het kabinet morgen gaat nemen.

Dat heeft het bedrijf vanmorgen aan alle medewerkers laten weten. Vrijdag besluit de ministerraad over de langverwachte nieuwe Warmtewet. Daarin heeft minister Rob Jetten (D66, Energie) volgens Vattenfall laten vastleggen dat warmtenetten in Nederland allemaal in publieke eigendom en beheer moeten komen. Dit zou een grote overwinning betekenen voor gemeenten, die hier lange tijd voor hebben gelobbyd. Vattenfall is furieus over deze ‘onteigening’ en stopt per direct met investeren.

Ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens zijn aangesloten op warmtenetten, ook wel bekend als stadsverwarming. Zij hebben geen gasaansluiting, maar krijgen via buizen door de straat direct warm water in hun huis.

Als onderdeel van de energietransitie moeten de komende zeven jaar 1,2 miljoen huishoudens worden aangesloten op nieuwe warmtenetten, vooral door bestaande woningen ‘van het gas’ af te halen. Het idee is om steeds meer energie uit duurzame(re) bronnen, zoals restwarmte, biomassa, wind en geothermie, te gebruiken om huizen mee te verwarmen.

Nu is ongeveer 90 procent van deze warmtenetten in handen van particuliere bedrijven, waarvan Vattenfall, Eneco en Ennatuurlijk de grootste zijn. Zij hebben in feite een monopolie op het leveren van warmte aan huishoudens. Daarvoor gelden wel strenge regels voor prijzen en winst, waarop wordt toegezien door de Autoriteit Consument en Markt.

Publiek eigendom

Gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de grootscheepse operatie om honderdduizenden bestaande woningen van het gas af te halen, willen dat die netten onder publiek eigendom komen. Ten eerste vinden veel gemeenten die nu netten aanleggen het ongemakkelijk dat zij burgers moeten dwingen om hun energie bij één commercieel bedrijf te gaan afnemen. Zij verwachten dat de weerstand onder burgers minder groot zal zijn als als die weten dat het warmtenet in publieke handen is.

Verder stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat het nu heel moeilijk is om te voorspellen hoe de energietransitie zich zal voltrekken en wat dat precies betekent voor het vormgeven van warmtenetten. Ook verwachten ze dat het voor warmtegebruikers - hun inwoners - uiteindelijk financieel beter is wanneer hun net in publieke handen is. De gemeenten willen vooral zelf kunnen kiezen hoe ze warmtenetten opzetten. Reeds bestaande netten zouden na een redelijke overgangstermijn, waarin de energiebedrijven hun investering ruimschoots zouden hebben terugverdiend, een meerderheidsaandeel in publieke handen moeten komen.

Wel zouden commerciële bedrijven wat de VNG betreft betrokken kunnen blijven bij de exploitatie van oude en toekomstige warmtenetten. Maar dan dus als minderheidsaandeelhouder in een onderneming waarin minimaal 50 procent plus een aandeel in handen is van publieke partijen.

De energiebedrijven hebben zich de afgelopen maanden hevig verzet tegen dat voorstel. Zij vinden het onwerkbaar om de zeggenschap over warmtenetten op te geven, maar wel financieel en operationeel verantwoordelijk te blijven.

Energieminister Jetten leek lang genegen voor het standpunt van de gemeenten te kiezen. Maar na de zomer kwam er een rapport dat stelde dat gemeenten het geld noch de expertise zouden hebben om alle benodigde warmtenetten op tijd te kunnen aanleggen – iets wat de gemeenten zelf bestrijden.

‘Zeer zorgelijk’

Het kabinet moet hierover vrijdag dus formeel een besluit nemen, maar op basis van het persbericht van Vattenfall is duidelijk dat Jetten toch voor de gemeenten kiest. Vattenfall geeft met het ‘on hold’ zetten het kabinet nu nog een schot voor de boeg. Dat de minister toch zijn voornemen doorzet, vindt Vattenfall zeer zorgelijk’, aldus het bedrijf. ‘De warmtetransitie zal hierdoor ernstig vertragen, de klimaatdoelen komen verder onder druk te staan en de uitvoering en financiering van warmtenetten dreigen daardoor uiteindelijk bij Nederlandse gemeenten zelf terecht te komen.’

Vattenfall zegt dat het vanaf volgende week met gemeenten en woningbouwcorporaties in gesprek zal gaan over de impact van het besluit van de ministerraad op alle huidige warmtenetten en de netten die momenteel worden aangelegd. ‘Uiteraard zal Vattenfall de bestaande overeenkomsten zo veel mogelijk nakomen en blijven zorgdragen voor de bestaande warmteklanten.’

Het ministerie van Economische Zaken wil vooralsnog niet reageren op de stap van Vattenfall.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b1d11458/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52154
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Energiecompensatie voor lokale overheden, dankzij blunder Jetten

Minister voor Energie Rob Jetten (D66) is ten halve gekeerd en ten hele gedwaald. Hij dwong lokale overheden hun goedkope energiecontracten bij Gazprom op te zeggen uit angst om het Kremlin te spekken. Hij bereikte het tegenovergestelde. Nu gaat Jetten overheden compenseren die zijn beleid volgden. Een verkapte schuldbekentenis, schrijft Victor Pak.

Rob Jetten wist het in april zeker. De Nederlandse tak van Gazprom was niet te vertrouwen en lokale overheden moesten daar hun energiecontracten zo snel mogelijk opzeggen. Het deerde Jetten niet dat die tak onder een in Duitsland gevestigde dochter van Gazprom viel, het zogenoemde Safe Energy for Europe (SEFE).

Lokale overheden in de problemen door gedram van Jetten

Rap na de Russische invasie nam de Duitse regering het bestuur over bij SEFE. Om te voorkomen dat er geld naar het Kremlin zou vloeien, wat de Europese Commissie verbood. De Nederlandse minister voor Klimaat en Energie twijfelde alleen of dat waterdicht was.

Jetten meende stellig de Europese regels beter te volgen door lokale overheden te dwingen hun contracten op te zeggen. Niemand in Europa volgde zijn koers.

Nieuwsuur liet eind augustus zien dat tal van Nederlandse gemeenten door Jetten in de problemen kwamen. Zij hadden hun goedkope contract opgezegd en betaalden een torenhoge prijs voor nieuwe contracten. In die contracten namen zij bovendien nog steeds Russisch gas af, maar dan tegen een woekerprijs. Zo wordt het Kremlin juist gespekt dankzij de Nederlandse minister.

Jetten geeft uitstel en compensatie voor zijn geblunder

Slimme gemeenten die niet naar Jettens gedram luisterden, kregen in september respijt en dat verlengt Jetten nu. Aan de Tweede Kamer liet Jetten op 20 oktober weten dat lokale overheden tot en met maart 2023 mogen wachten om hun contract op te zeggen. De minister wil eerst duidelijkheid van de Europese Commissie of hij daadwerkelijk fout zit met zijn interpretatie van de regels.

Dat hij het mis heeft, lijkt Jetten al te erkennen. Gemeenten die braaf gevolg gaven aan zijn gedram krijgen compensatie, zo liet Jetten ook aan de Kamer weten. Die tegemoetkoming is niets meer dan een verkapte schuldbekentenis.
https://www.ewmagazine.nl/opinie/opinie ... en-906932/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17465
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Homoloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Afbeelding
Mahalingam schreef:
zo okt 23, 2022 1:24 pm
Energiecompensatie voor lokale overheden, dankzij blunder Jetten

Minister voor Energie Rob Jetten (D66) is ten halve gekeerd en ten hele gedwaald. Hij dwong lokale overheden hun goedkope energiecontracten bij Gazprom op te zeggen uit angst om het Kremlin te spekken. Hij bereikte het tegenovergestelde. Nu gaat Jetten overheden compenseren die zijn beleid volgden. Een verkapte schuldbekentenis, schrijft Victor Pak.
Ik kan er niks aan doen. Ik heb Rob Jetten vanaf het begin van zijn optreden in het politieke theater een stiekeme achterbakse enorme Robbedoeslul gevonden. Zoiets als waar Mark Rutte aan te herkennen is met zijn bij het volk populaire gedrag op zijn fiets, opgestroopte mouwen, en fanatiek olie op het vuur gooiende grijns die een ziektebeeld veronderstelt in zijn corrupte geest waar weinig mensen weet van hebben. Jetten liegt misschien wat minder en doet tegen beter weten in zijn best. Met zijn Incompetente verschijningsdrang is hij wel degelijk de gelijke van onze VVD-er minister-president Rutte. :*)

Homo's, geen lesbiennes, zijn doorgaans aardige intelligente creatieve geesten met gevoel voor humor. Maar vormen wel in aantal een toenemend ziektebeeld. Immers, met teveel van dit soort afwijkingen sterft de wereld weldra uit. :thinking:
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Mahalingam
Berichten: 52154
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

‘Collectieve warmte’ klinkt behaaglijk, maar kan verkeerd uitpakken

Onheil dreigt, nu gemeenten de warmtenetten in handen krijgen. Vijf keer zoveel huizen moeten worden aangesloten op stadsverwarming, maar na de ‘nationalisatie’ is onduidelijk wie de noodzakelijke infrastructuur kan betalen, schrijft Eric Vrijsen.

Twaalf jaar geleden maakten veel gemeenten een enorme klapper met de verkoop van hun aandeel in de energiebedrijven Essent en Nuon. Steden als Den Bosch en Tilburg kregen ineens een kwart miljard euro op hun rekening gestort. Lekker en naar de ideologische maatstaven van toen volkomen verantwoord.

Jetten spreekt behaaglijk over ‘collectieve warmte’

Inmiddels waait de politieke wind uit een andere hoek. Op voorspraak van D66-minister Rob Jetten (Energie) wil het kabinet dat gemeenten hun rol in de energievoorziening weer opeisen als eigenaar van ‘warmtenetten’. Het gaat om de aloude stadsverwarming, waarbij restwarmte van de industrie wordt gebruikt om woningen te verwarmen.

Deze nuttige projecten moeten volgens het kabinet via de Wet collectieve warmtevoorziening in publieke handen komen. Jetten spreekt behaaglijk over ‘collectieve warmte’. Daarvan moeten straks vijf keer zoveel mensen profiteren als nu. Dat vergt miljardeninvesteringen. Wie steekt hier geld in? Niet de energiebedrijven, want zij haken af na deze ‘nationalisatie’.

Het idee dat gemeenten alles perfect kunnen regelen, komt vooral van gemeentebestuurders zelf. In 2015 trokken ze ook de jeugdzorg naar zich toe. ‘Als we het maar binnenkoppen,’ was toen hun strijdkreet. Inmiddels stapelen de problemen in de jeugdzorg zich op en schuiven ze de miljardenrekening naar de rijksoverheid. Want de energiemeevaller van twaalf jaar geleden is natuurlijk al lang op. Nieuw onheil met energie ligt nu op de loer.
https://www.ewmagazine.nl/economie/opin ... en-30143w/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52154
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Gelukkig maar dat gas zo duur is. Dan wordt er nu minder verbruikt en is het niet erg dat voor de zoveelste keer de oplevering van de stikstoffabriek Zuidbroek is uitgesteld.
Ik vroeg mij al af: "hoe staat het ermee?" want ik heb geen beelden gezien van de koning die een pilsje kwam halen daar.
Bouw stikstoffabriek Zuidbroek loopt opnieuw vertraging op

De bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek loopt opnieuw vertraging op. De opening is verplaatst van november naar begin volgend jaar.

Volgens Gasunie, dat verantwoordelijk is voor de bouw, is een personeelstekort de oorzaak van de vertraging. In de afgelopen maanden is extra personeel ingezet, maar dat blijkt onvoldoende om de deadline te halen.

Gasunie stelt dat de vertraging geen gevolgen heeft voor de benodigde gaswinning uit het Groningenveld. Volgens het bedrijf is de vraag naar aardgas aanzienlijk teruggelopen. Bovendien kunnen de bestaande stikstofinstallaties van Gasunie voldoende leveren, laat het bedrijf weten.

De stikstoffabriek in Zuidbroek moet straks jaarlijks 10 miljard kuub Gronings ‘pseudogas’ produceren.
https://dvhn.nl/groningen/Bouw-stikstof ... 28737.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52154
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Niet alle overheden en semi-overheden hebben zich gehouden aan de oekaze van Jette: contract met Gazprom opzeggen, ook al moet je boete betalen.
Iedereen die dat gedaan heeft betaalt nu minimaal 3x zo veel en krijgt nog steeds Russisch gas (via Uniper dat na nationalisatie niet Russisch is maar Duits). Dan blijft er wel 200% aan de strijkstok hangen.
Maar er is 1 semi-overheidsbedrijf dan niet gehoorzaamd heeft en dat zijn zwembaden warm en open kan houden (de meeste anderen gaan dicht).
Veel gemeenten zijn al gestopt, maar in Amersfoortse sportaccommodaties wordt nog Russisch gas gebruikt

Hoewel veel gemeenten er als gevolg van de sancties tegen Rusland al lang en breed mee zijn gestopt, worden zwembaden en sportzalen in de regio Amersfoort nog altijd verwarmd met gas van staatsbedrijf Gazprom. Het lukt gebouwenbeheerder SRO maar niet om een betaalbaar alternatief te vinden. En een oplossing is niet in zicht.


SRO is beheerder van veruit de meeste sportaccomodaties in de regio Amersfoort. Zwembaden als Amerena (Amersfoort), Octopus (Leusden) en De Duker (Bunschoten) worden door de stichting onderhouden, alsook sporthallen aan de Ariaweg, de Bisschopsweg en de Bieshaar. SRO had eigenlijk op 10 oktober het contract met Gazprom moeten stopzetten, om zo aan de sanctieregels te voldoen.


Dat is niet gelukt, blijkt uit een brief die wethouder Micheline Paffen (CDA) nu aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De gemeente Amersfoort is voor 50 procent aandeelhouder van SRO, waarmee ze financieel flink deelt in winst of verlies.

Eén aanbieding

,,De SRO heeft in de afgelopen periode wel een aanbesteding gedaan voor een nieuwe leverancier’’, zo schrijft Paffen. ,,Dat heeft geleid tot één aanbieding. Deze was dusdanig hoog dat de SRO hier niet mee in zee is gegaan.”

SRO heeft daarop uitstel aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken en heeft die inmiddels ook gekregen: de stichting krijgt tot 31 maart 2023 om de situatie op te lossen. Hóe? Dat weet niemand.

Door de enorme stijging van de gasprijzen is de kans groot dat een nieuw contract een ‘aanzienlijke stijging’ van de kosten met zich meebrengt, aldus de wethouder eerder in het AD. SRO gaat desondanks opnieuw een nieuwe leverancier zoeken.
https://www.topics.nl/veel-gemeenten-zi ... =brand/ad/
Laatst gewijzigd door Mahalingam op ma nov 07, 2022 10:12 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17465
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Gasloos Nederland. Liever Rutteloos Nederland

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Afbeelding

Duidelijk!

VVD = Volk Val Dood
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Mahalingam
Berichten: 52154
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Die 190 euro subsidie per maand voor huishoudens zou, na slim rekenen door bureaucraten de overheid maar 157 euro kosten. Er werd gestoeid met belasting, BTW, korting, bijtellingen, aftellingen, na-subsidies en noem maar op om tot dit resultaat te komen.
Energiesubsidie voor huishoudens pakt duurder uit dan gedacht

De compensatie voor de gestegen energiekosten die huishoudens en kleine ondernemers dit jaar krijgen, pakt ruim een half miljard euro duurder uit dan gedacht. De kosten zijn in eerste instantie verkeerd berekend, erkent minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). De fout is inmiddels hersteld, laat hij de Tweede Kamer weten.

Het kabinet meldde aanvankelijk dat het 2,6 miljard euro zou kosten om alle zogeheten kleinverbruikers van gas en stroom in november en december een toeslag van 190 euro te betalen. Daarbij ging het ministerie uit van dezelfde rekenmethode als bij de verlaging van de energiebelasting, die al eerder werd ingezet om de energierekening van huishoudens te verlagen.

Omdat over de energiebelasting ook nog btw wordt geheven, volstaat voor een verlaging van de rekening met 190 euro een belastingkorting van 157 euro. Daarom is met dat bedrag gerekend. Maar omdat dit keer gekozen is voor een subsidie, is dat btw-effect er helemaal niet. Het ministerie had dus gewoon uit moeten gaan van een kostenpost van 190 euro per huishoudens per maand.

Nederland telt 8,3 miljoen kleinverbruikers en daarmee komt het totale subsidiebedrag uit op een kleine 3,2 miljard euro. Inmiddels is een aanpassing van de begroting ingediend , schrijft Jetten in antwoord op vragen van zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt, die hem op de rekenfout had gewezen.
https://www.ad.nl/politiek/energiesubsi ... ~a899e007/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24957
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door King George »

Waarom er tankers vol vloeibaar gas voor Europese kusten dobberen

Gepubliceerd op 28 oktober 2022 om 14:32

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werd er druk gezocht naar alternatieven voor Russisch gas. Daarbij werd flink ingezet op lng, oftewel vloeibaar gas. Maar nu we een aantal maanden verder zijn, liggen er tientallen lng-schepen voor de kust te wachten tot ze hun vloeibare gas kwijt kunnen. Hoe zit dat?
https://www.nu.nl/296273/video/waarom-er-tankers-vol-vloeibaar-gas-voor-europese-kusten-dobberen.html
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 52154
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Schimmel en een klamme pyjama: Wilma Maree draait toch de gaskraan weer open

Wilma Maree uit Driebergen liet begin september haar gaskraan dichtdraaien. Tweeënhalve maand later wint de kou het toch van haar geldzorgen.


In de huiskamer van Wilma Maree (61) geeft een digitaal weerstation een temperatuur aan van 14,5 graad Celsius. Dat is de binnentemperatuur, verduidelijkt ze, het is hier slechts een paar graden warmer dan buiten. Ze zit op de bank onder een kleed, op tafel staat een bloempotkacheltje met uitgebrande waxinelichten. Alleen Ginger lijkt geen last te hebben van de kou. Het hondje ligt zacht snurkend naast zijn baasje op de bank.

Dit zijn de laatste koude uren in het rijtjeshuis in Driebergen. Straks staat de monteur op de stoep die het huis weer zal aansluiten op het gasnet, en dan heeft Maree voor het eerst sinds 2 september weer verwarming en warm water. Op die dag liet ze de gaskraan dichtdraaien, zo geschrokken was ze van haar snel oplopende energierekening.

In de weken daarna kwam Maree symbool te staan voor een nieuw fenomeen: energiearmoede. In weekbladen en talkshows deed ze veelvuldig haar verhaal. Ze hield er enige bekendheid en een voorliefde voor rode lippenstift aan over, een tip van de visagist van Margriet.

Maar nu is het klaar. Het begint erg onprettig te worden, zegt ze, zeker nu de winterkou eindelijk haar intrede doet. Avonden achter elkaar zit ze op de bank met een deken, tot de kin toe opgetrokken. Een elektrisch kacheltje helpt onvoldoende, de bloempotkacheltjes (‘een onzinnige hype’) zelfs helemaal niet. “En als ik ’s avonds mijn klamme pyjama aantrek, dan voelt het alsof ik een ijskoude douche neem.”

Gasaansluiting is keuze tussen twee kwaden


Tot overmaat van ramp ontstaat er schimmel in de hoeken van haar kamer. Doet ze de verwarming niet snel aan, dan is Maree bang dat haar huis ‘langzaam naar de knoppen gaat’. Ook beginnen haar kleren muf te ruiken omdat ze nauwelijks droog worden in het koude en vochtige huis. “Ik dacht eerst dat die kelderlucht tussen mijn oren zat. Totdat een collega het bevestigde. ‘Je ruikt een beetje muf’, zei ze.”

Dus was het kiezen tussen twee kwaden. Ze heeft sinds kort weliswaar een wat beter betaalde baan, en de overheid heeft vanaf januari een prijsplafond voor energie afgekondigd. Maar de financiële toekomst blijft onzeker. “Ik ben vooral boos op mijn energiemaatschappij, die totaal onbereikbaar is. Ik ben ervan overtuigd dat die mijn energieverbruik veel te hoog inschat, maar het lukt me maar niet om mijn standen door te geven voor een herberekening. Ik blijf bellen en zelfs brieven schrijven, maar ik krijg geen reactie.”

Opgegeven, maar niet gefaald

Heeft ze gefaald? Nee, zegt Maree resoluut. De afgelopen maanden hebben haar veel geleerd. Ze maakt bijvoorbeeld moeiteloos een hardgekookt eitje in de waterkoker, en gisteren nog at ze gekookte aardappelen, bruine bonen en vegetarische spekjes, alles vers bereid in de magnetron. Dagelijks douchen bleek een overbodige luxe; ze redt zich prima met een washand en de waterkoker. Ze had het dus best nog even vol kunnen houden, denkt ze, als de woningbouwvereniging haar huurhuis wat eerder had verduurzaamd.

Hoewel Maree voorlopig uit de grootste zorgen is, geldt dat niet voor haar buren. Die gingen rond dezelfde datum van het gas af, maar zij hebben zoveel financiële problemen dat ze de aansluiting nog altijd niet durven herstellen. Maree: “De komende tijd mogen ze hier komen douchen. Handdoeken krijgen ze van mij, die hoeven ze niet mee te nemen. Het is hier geen camping.”
https://www.topics.nl/schimmel-en-een-k ... brand/trw/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ariel »

Het heeft Wilma Maree waarschijnlijk flink wat geld gekost, om eerst het gas af te sluiten, en nu weer om aan te sluiten.
Dat geld had ze kunnen gebruiken om warm te blijven.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52154
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Na al die verhalen in de media waar de lof gezongen werd over het bloempotkacheltje, dacht ze het wel ermee te redden. Niet dus.

Al sinds de ontdekking van de bruikbaarheid van vuur zorgen mensen ervoor dat zodra ze sessiel zijn er in de buurt een vuurtje brand voor koken, bakken en braden en om warm te blijven en kleding te drogen. Het is een zeer fundamentele overlevingsstrategie gebleken te zijn tot op heden ten dagen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52154
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

'Jetten moet gemeenten die Gazprom-contract opzegden volledig compenseren'

Gemeenten die onder druk van minister Jetten (Klimaat en Energie) hun contract met energieleverancier Gazprom hebben opgezegd moeten volledig worden gecompenseerd. Dat vinden de regeringspartijen CDA en ChristenUnie. De gemeenten zijn ten onrechte op hoge kosten gejaagd, zeggen de twee partijen.

Het kabinet heeft voor dit jaar wel een tegemoetkoming aangekondigd, maar CDA en ChristenUnie vinden dat onvoldoende. Ze wijzen op gemeenten die een doorlopend contract hadden voor 2023. Zij zijn het meest de dupe geworden en moeten met voorrang de meerkosten volledig terugkrijgen. Een meerderheid in de Kamer is het daarmee eens.

Jetten bepaalde in april dat zo'n 300 gemeenten, scholen en waterschappen hun band met Gazprom moesten verbreken vanwege de Europese sancties die waren ingesteld tegen Rusland na de inval in Oekraïne. Gazprom is een Russisch staatsbedrijf.

Er waren meteen al twijfels, ook bij de Tweede Kamer. Die vroeg Jetten om een heroverweging van zijn plannen. De minister besloot daarop de deadline voor het overstappen op te schuiven, naar uiteindelijk 1 maart 2023. Maar tientallen gemeenten hadden al gebroken met Gazprom en nieuwe contracten afgesloten bij andere leveranciers, tegen veel hogere prijzen.

'Inschattingsfout van Jetten'


Vorige week bleek dat het opzeggen van de contracten helemaal niet nodig was. De gemeenten waren klant bij een Nederlandse dochteronderneming van het bedrijf, dat op zijn beurt weer onder een Duitse dochteronderneming van Gazprom viel. Die Duitse dochter is inmiddels genationaliseerd door de Duitse staat. De plannen daarvoor waren al eerder bekend.

"Een inschattingsfout van Jetten", zegt Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie. "Er zat al helemaal geen Russisch tintje meer aan dat bedrijf en het gas van andere leveranciers kwam deels ook uit Rusland. Dus het was dubbel fout en gemeenten zijn op hoge kosten gejaagd."

Zo is de gemeente Utrecht 11 miljoen euro meer kwijt om lantarenpalen te laten branden en zwembaden te verwarmen. Ook Dordrecht en een aantal omringende gemeenten hadden gezamenlijk een doorlopend contract bij Gazprom.

Volgens Grinwis is de betrekkelijk kleine gemeente Sliedrecht daardoor op jaarbasis 1 miljoen euro extra kwijt. "Dat betekent per inwoner 40 euro. Dat is serieus veel geld. Dat gaat, als je niet oplet, ten koste van voorzieningen als de bibliotheek, het zwembad en de buurthuizen."
https://nos.nl/artikel/2453369-jetten-m ... ompenseren
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52154
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

We hebben een unieke situatie ten opzichte van de andere EU landen. Wij hebben de regels van Brussel zo begrepen dat er ruim 60 energieleveranciers zijn omdat dan er concurrentie zou zijn.
Onzekerheid over vaste energiecontracten voor Nederlandse huishoudens

Den Haag - Nederlandse huishoudens blijven nog langer in onzekerheid en geconfronteerd met hoge energierekeningen, nu volstrekt onzeker en vaag blijft of en wanneer energieleveranciers verplicht vaste (jaar)contracten moeten gaan aanbieden aan consumenten. Minister Rob Jetten (Energie) wil dit in de wet opnemen, maar vooralsnog blijft onduidelijk wanneer.


Uit een brief van Jetten blijkt dat veel consumenten momenteel al een variabel energiecontract hebben. Zij hebben te maken met zeer hoge flexibele energieprijzen en onzekerheid, omdat energieleveranciers hun tarieven kunnen aanpassen. In Duitsland kunnen wel langjarige energiecontracten worden aangegaan (voor veel lagere maandbedragen), onder andere omdat overstapvergoedingen veel hoger zijn. Hierdoor stappen consumenten niet snel over naar concurrerende energieleveranciers. Dit geeft energieleveranciers voldoende zekerheid om langjarige energiecontracten aan te bieden met een vaste prijs. Dat vertaalt zich door in veel lagere maandbedragen. Maar in Nederland is de situatie heel anders.
Spoiler! :
Uit de meest recente cijfers, gepubliceerd door het CBS, blijkt ongeveer 67% van de energiecontracten variabel en ongeveer 33% van de energiecontracten vast. „Omdat er geen aanbod van vaste energiecontracten is, stijgt het aandeel variabele energiecontracten en daarmee de onzekerheid onder consumenten over hun energierekening. Consumenten hebben daarmee op dit moment niet de keuze om voor een variabel tarief of een vast tarief (met meer zekerheid) te gaan”, erkent Jetten.

Overstappen


Het ontbreken van het aanbod aan vaste energiecontracten zorgt bovendien voor een grote daling in het aantal consumenten dat overstapt naar een andere energieleverancier (van 27% in 2021 naar 14% in 2022).

„De voornaamste aanleiding voor consumenten om over te stappen is gelegen in het besparen van maandelijkse kosten. Wanneer een consument overstapt en bij een nieuwe energieleverancier een variabel energiecontract afsluit, wordt hij in de huidige markt doorgaans geconfronteerd met een hoger tarief dan het tarief dat geldt ten opzichte van bestaande klanten met een variabel energiecontract.”

Jetten heeft vele weken geleden al aangegeven dat hij de wet wil wijzigen zodat energieleveranciers verplicht jaarcontracten moeten gaan aanbieden tegen een vast tarief. Maar wanneer dat gaat gebeuren blijft nog volstrekt onduidelijk. De D66-bewindsman wil eerst nog ’bezien hoe deze wettelijke eis het beste verder vormgegeven kan worden’. Dat terwijl coalitiepartijen VVD en CDA pleiten voor meer vaart op dit dossier. Zij willen dat die wetswijziging per 1 januari van kracht wordt. Onduidelijk blijft of dat gaat lukken.

Spoed

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal maant Jetten dan ook tot spoed. „Wat mij betreft kan de minister niet genoeg haast maken met het op orde van de consumentenbescherming.” Hij is blij dat Jetten die handschoen wil oppakken. „Het is echter nog niet duidelijk wanneer de aanpassingen zullen ingaan.” VVD’er Silvio Erkens bepleit eveneens de snelle terugkeer van vaste contracten. „Die moeten consumenten zekerheid bieden. Vandaar dat deze ook zo snel mogelijk beschikbaar moeten komen.”

Jetten erkent wel dat ’het vrijwel volledig wegvallen van het aanbod aan dergelijke contracten illustreert dat er behoefte is aan een basis voor het bieden van meer zekerheid.’ Ook is hij voornemens de overstapvergoedingen omhoog te brengen, ook naar Duits voorbeeld. Daarnaast is Jetten ’voornemens’ een onderzoek te starten nu blijkt dat mensen die voor het eerst een nieuw contract afsluiten (bijvoorbeeld starters, studenten of gescheiden mensen) tot wel drie keer meer voor hun energie moeten betalen dan bestaande klanten. „Ik wil daarbij tevens onderzoeken of en hoe er meer gelijkheid gevraagd kan worden in de tarieven voor bestaande en nieuwe klanten.”
https://www.telegraaf.nl/nieuws/7115874 ... uishoudens
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
xplosive
Berichten: 8906
Lid geworden op: do jun 30, 2011 11:18 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door xplosive »

 
Er schijnen inmiddels fluisterstille warmtepompen te zijn om van het gas af te geraken. Een probleem : die warmtepompen werken op elektriciteit. En wat nou als die elektriciteit met gas wordt opgewekt? Ook nog maar zonnepanelen met een accu erbij dan maar? Maar met welke energie worden zonnepanelen en accu's geproduceerd?
 
En verder : de gemiddelde Nederlander heeft waarschijnlijk niet enkele tienduizenden euro's in de bureaula liggen om dit allemaal te bekostigen.
 
Gun jezelf wat je een ander toewenst     islam = racisme   & de hel op aarde voor mens en dier
                                   koran = racistisch & handboek voor criminelen
      Moslimlanden bewijzen dagelijks:    meer islam = meer verkrachte mensenrechten
Mahalingam
Berichten: 52154
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Vroeger was het koud in de kerk want aan verwarmen deden ze niet.
Maar het huidige publiek is er niet voor te porren om koukleumend en blauwbekkend in de kerk te zitten.
Kerk en energie: wat doen kerken in de energiecrisis?

Om de energiekosten te drukken, gaat de Dorpskerk in Ruurlo deze winter vier maanden –van 1 januari tot 30 april 2023– dicht. Alle activiteiten, dus ook de kerkdiensten, verhuizen van de Dorpskerk naar De Sprankel, een kleiner en beter geïsoleerd gebouw van de protestantse gemeente Ruurlo-Barchem.
De gemeente betaalt zonder ingrijpen naar verwachting 36.000 euro meer aan gaskosten door de gestegen energieprijzen. Bij begrafenissen en de periode rond Goede Vrijdag en Pasen zal de kerk wel opengaan.
[...]
Het Evangelisch Werkverband (EW) binnen de Protestantse Kerk in Nederland roept gemeenten vanwege de energiecrisis op één zondag per maand de kerk te sluiten en mensen in kleine groepen samen te laten komen in de huizen. „Net als de eerste gemeentes uit Handelingen deden.” Het EW heeft een box ontwikkeld met allerlei „tools om in kleine groepen aan de slag te gaan”.
[...]
Drie rooms-katholieke kerken in de regio Dordrecht houden de komende drie maanden geen diensten vanwege de stijgende energierekeningen. In drie andere kerken gaat de thermostaat naarl 16 graden.
https://www.rd.nl/artikel/1000227-kerk- ... rgiecrisis
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52154
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Gasloos Nederland. Hoe doen we dat?
Vrees in wijken voor eenzijdige afsluiting van het gas

“Het is verontrustend dat de gemeente Leiden de bevoegdheid wil gebruiken om wijken eenzijdig van het gas af te sluiten. Het kan niet zo zijn dat de gemeente gasleidingen laat weghalen als bewoners niet willen worden aangesloten op de stadsverwarming die de gemeente nu wil doordrukken.” Zo reageren Wijkvereniging Houtkwartier en burgerinitiatief TegenGas Merenwijk op de antwoorden van het college van B en W op vragen uit de gemeenteraad.

“De beloofde keuzevrijheid bij de energietransitie voor bewoners is zo een wassen neus”, gaan ze verder. “De kosten voor hen blijven volkomen in mist gehuld, net als de mate waarin de CO2-uitstoot wordt verminderd.”

De antwoorden van het college volgen op vragen van verschillende partijen die meer wilden weten over het verloop van de energietransitie in Leiden en de uitvoering van de wensen van de gemeenteraad voor de Warmtevisie van Leiden. Een van die wensen betrof een breed onderzoek naar meerdere mogelijke energie-oplossingen. Ook zou het net met gasleidingen in ieder geval tot 2050 in stand moeten blijven.

“De trein van collectieve warmtenetten gekoppeld aan vervuilende industriële processen in de Rotterdamse regio dendert voort”, zeggen Wim Scholten (Houtkwartier) en Cent van Vliet (TegenGas Merenwijk). Ze duiden daarbij op de pijpleiding met restwarmte uit Rotterdam (WarmteLinQ+).” Er is geen enkel inzicht in wat de totale kosten voor de bewoners zijn. We willen geen wurgcontracten met een leverancier van warmte waar je dan voor 40 jaar aan vastzit.”

Onduidelijk
Wethouder Yvonne van Delft heeft gezegd dat de gemeente voornamelijk inzet op collectieve warmtenetten en stadsverwarming. “Dat is met onduidelijkheid omgeven”, zegt Scholten. “Het is slikken of stikken. Als bewoners niet meedoen aan de stadsverwarming moeten ze zelf maatregelen treffen met hoge kosten en als ze wel meedoen, kunnen de kosten ook enorm uit de klauwen lopen. De gemeente moet veel meer aandacht besteden aan de woningen en gebouwen (60 procent van het totaal) die niet kunnen worden aangesloten op de stadsverwarming. WarmtelinQ+ heeft niet genoeg capaciteit om alle woningen en gebouwen te kunnen aansluiten.”

Scholten en Van Vliet slaan aan op de mededeling dat er wetgeving in de maak is die gemeenten de bevoegdheid geeft om eenzijdig een aardgasvrije wijk aan te wijzen en dat de gemeente die bevoegdheid wil gebruiken. “In die wijk stopt dan de aansluit- en transporttaak van de gasnetbeheerder”, zegt het college van B en W. Volgens het college is dit ook bedoeld om te zorgen dat er geen dubbele infrastructuur hoeft te worden onderhouden.

Het college wil die bevoegdheid gebruiken “zodra er een betaalbaar, duurzaam en betrouwbaar alternatief voor aardgas kan worden geboden”. Scholten: “Het is vanuit de optiek van het college een open deur dat de leiding met restwarmte uit Rotterdam en de stadsverwarming daaraan bij voorbaat voldoen. Een reële keuzevrijheid wordt daarmee uit handen geslagen. Een verontrustende ontwikkeling.”
https://sleutelstad.nl/2022/11/29/vrees ... n-het-gas/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24957
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door King George »

Van het gas af te worden gesneden, zelfs al schrik je niet van de hoge gasrekening is dichter bij huis in je eigen gemeente. En dan kan je in de kou gaan zitten.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 52154
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

"Vrees in wijken voor eenzijdige afsluiting van het gas"

En hier is een wijk waar men niet meer vreest want die eenzijdige afsluiting is een voldongen feit.
Utrechtse bewoners als eerste gedwongen van het gas af

Utrecht wordt de eerste gemeente die bewoners gedwongen van het aardgas afsluit. Het gaat om 320 huurwoningen in de wijk Overvecht-Noord. Het stadsbestuur en woningbouwcorporatie Mitros achten de stap noodzakelijk voor de energietransitie en om geldverspilling aan het vernieuwen van gasleidingen te voorkomen, meldt de Volkskrant.

Het besluit ligt politiek gevoelig. “Dit is een einde aan de vrijblijvendheid en het voorland van hoe we het in Nederland gaan doen”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk van GroenLinks. “Het gaat hier om een in omvang bescheiden project. Maar voor het eerst zegt een gemeente: het gas gaat eruit.”

De 320 bewoners gebruiken alleen gas om op te koken. Tijdens een raadpleging stemde 92 procent voor overstappen op elektrisch koken; 5 procent is tegen en 3 procent onthield zich van stemming.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-econo ... ~b32332b6/

Aantekening:

Bovendien is het merendeel van de huurders in deze wijk alleen voor het koken aangewezen op gas; de verwarming van hun huizen werkt via een warmtenet.

Het is een rigoureuze stap om bewoners te dwingen van het gas af te gaan. Dwang kan weerstand oproepen. Maar, denken beleidsmakers, zonder dwang heeft de energietransitie geen kans van slagen.

Ook bewoonster Patience Okunsowa (36) heeft voor de pannenset en de inductiekookplaat gekozen, vertelt ze, staande in de deuropening van haar portiekwoning. Ze heeft al uitgezocht dat dat voordeliger is dan de vergoeding aannemen. Maar ze ziet er wel een beetje tegenop om elektrisch te gaan koken. ‘In mijn geboorteland Nigeria houden we van vuur’, zegt ze. ‘Maar ik begreep al dat we hoe dan ook mee moeten doen.’

Dat gevoel geen keuze te hebben omdat de plannen er toch al liggen, hebben meer bewoners. ‘Als iedereen ja zegt, dan moet je wel’, zegt een buurvrouw van Marokkaanse afkomst berustend. Bij haar schoonmoeder heeft ze weleens elektrisch gekookt en het is haar allerminst bevallen. Ze trekt een vies gezicht. ‘Voor een tajine heb je eigenlijk vuur nodig.’

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bf2b68e8/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52154
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

En wat gaat die 'geen gas'-dwang per huis in Utrecht kosten? 3000 euro.
Dat is veel geld voor een kabeltje vanaf de meterkast naar een stopkontakt in de keuken.
Of gaan ze soms overbodig die gaspijp in huis wegbreken wat veel breuk- en stucadoorwerk vergt?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52154
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Pieter Omtzigt confronteert Klimaatminister Rob Jetten: 'Is er ook maar één ander land waar ze 3 euro per kuub betalen?'

In debat met Energie-/Klimaatminister Rob Jetten heeft Pieter Omtzigt geen spaan heel gelaten van de D66'er. Want, zei Omtzigt, het is volstrekt belachelijk om een prijsplafond te hanteren met onbeperkte gasprijzen (voor de betrokken bedrijven). Die kunnen de belastingbetaler dan uitknijpen. En dat is belachelijk.

Gas- en energiebedrijven zijn zich heerlijk aan het verrijken. In debat met Rob Jetten (D66, klimaat en energie) wilde Pieter Omtzigt van hem weten of hij bekend is met een een Europees land waar er 4,50 euro per kuub betaald wordt. Jetten gaf toe dat dit nergens anders het geval was. Oké, 3 euro of 3,50 euro dan? Nee, ook wat dat betreft was Nederland een uitzondering.

En daar zit 'm nou juist de kneep, aldus Omtzigt. Want als je een prijsplafond aankondigt maar vervolgens energiebedrijven alle ruimte geeft om de prijzen zo hoog op te drijven als ze willen, dan bestaat het gevaar dat je miljarden en miljarden belastinggeld zo, hop, even in de prullenbak gooit. Niets weerhoudt die bedrijven er dan van om allemaal 4,00 euro voor een kuub gas te rekenen. Of 4,50 euro. Of 5 euro.

"Het hele prijsmechanisme is kapot door dat prijsplafond," aldus Omtzigt. "Dat is niet zo bedoeld, maar het is wel wat er gebeurt. Energiebedrijven kunnen veel makkelijker de prijzen verhogen onder een energieplafond omdat consumenten niet gaan wisselen."

Om dat te voorkomen wil Omtzigt dat er maximale bedragen worden ingesteld. De gasbedrijven moeten een bescheiden winst kunnen maken, maar daar moet alles dan wel mee gezegd zijn.

Hilarisch genoeg is het antwoord daarop van Jetten dat hij niet van plan is om dat te doen. Want dat zou volgens hem niet kunnen (alsof dit kabinet zich daardoor beperkt laat worden!). Maar hij wil wel iets doen, namelijk de prijzen publiceren die de verschillende bedrijven hanteren. "Ik mag het geen naming and shaming noemen," aldus Jetten, maar dat is het feitelijk dus wel. Hij denkt dat hij er zo voor kan zorgen dat die bedrijven hun "stinkende best gaan doen om die kosten zo laag mogelijk te laten zijn."

Ehm. Juist.
Daar was Omtzigt niet van onder de indruk. "Naming and shaming gaat niet helpen," aldus het onafhankelijke Kamerlid. Ten eerste niet omdat bedrijven daar lak aan hebben - ze willen geld verdienen voor hun aandeelhouders - maar ook nog eens omdat ze vaak een dochteronderneming o.i.d. zijn van een buitenlands bedrijf. Dat moederbedrijf heeft natuurlijk al helemaal lak aan het hebben van een 'slechte reputatie.'

Het zal niemand verbazen dat Jetten daar niet mee akkoord gaat. Hij wil "namen and shamen," en dat is het dan. Dat de gasprijzen in Nederland veel hoger zijn dan in omringende landen vindt hij ook niet feit, zei hij, maar hé, life sucks sometimes.

Vraagje, gewoon omdat het kan: kan het zijn dat het kabinet hier niet aan wil omdat er nogal wat energiebedrijven en -organisaties zijn waar oud-politici lekker binnenlopen na hun politieke carriere? Zomaar een gedachte hoor!
Met de video: https://www.dagelijksestandaard.nl/poli ... ub-betalen
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ariel »

Nog even volhouden en dan kunnen we de verwarming weer op stand 24 zetten. Als ik het goed begrijp, dan moeten we wel goed en veel poepen en plassen.
Groen gas Neerlands hoop in koude dagen

Het kabinet is bezorgd over een gastekort volgende winter. Volgens de waterschappen en het bedrijfsleven zijn de mogelijkheden van biogas en groen gas tot nu toe echter onderbelicht en onvoldoende benut. Terwijl ze nog duurzaam zijn ook.

„Op den duur kunnen we er misschien heel ons land mee verwarmen maar nu nog maar een beperkt deel”, zegt Rafaël Lazaroms van de Unie van Waterschappen. Waterschappen kunnen nu 145 miljoen kuub biogas maken terwijl de behoefte van de gebouwde omgeving in Nederland acht tot tien miljard kuub is.”

Afvalproduct
Biogas is dus Neerlands hoop in bange dagen? „Het kan een wezenlijk onderdeel van het energietotaal worden”, zegt de programmadirecteur energie. „Vroeger was rioolslib dat na zuivering overbleef een afvalproduct. Nu een bron voor energie en grondstoffen.”

Vergisters
Maar hoe werkt dit procedé dan precies? „Bij rioolwaterzuivering blijft slib over”, legt hij uit. „Daarin zit biogas. Door het slib in speciale vergisters te doen, komt het vrij. Daarna zetten wij het met een generator om in stroom voor de elektromotoren van onze rioolwaterzuiveringsinstallatie.”

Een compleet circulair proces dus. „In 2025 willen de waterschappen allemaal hun eigen energie opwekken. We streven ernaar daarmee in 2035 volledig groen te zijn, dus CO2-vrij.”

Aardgasnet
Nu produceren de meeste waterschappen het biogas voor eigen gebruik. Enkele waterschappen waarderen het biogas echter op tot groen gas, zodat het kan worden ingevoerd in het aardgasnet en worden gebruikt voor verwarming van woningen. Dat smaakt naar meer. „Het kabinet streeft ernaar dat in 2030 twee miljard kuub groen gas beschikbaar is, waarmee een vijfde van het aardgasgebruik in Nederland kan worden gedekt”, aldus Lazaroms. „Daaraan willen wij graag bijdragen.”

"Rioolslib bron van energie"
Er is nóg een energiebron die de waterschappen kunnen leveren: warmte uit afvalwater, aquathermie. „Er zijn 300 rioolzuiveringsinstallaties in ons land”, zegt hij. „Het gezuiverde water is warm. Met die warmte kun je wel een miljoen huishoudens van energie voorzien. Maar dan hebben we wel een warmtenet nodig.”

Waterstof
Er zijn ook bedrijven die groen gas maken uit rioolslib en afval zoals SCW Systems in Alkmaar. Echter niet door vergisting maar onder hoge druk (221 bar) en hoge temperatuur (600 graden). Het rioolslib en het afval vallen dan uit elkaar in gassen, zoals methaan en waterstof. „Dat gaat veel sneller dan vergisten”, zegt Wout de Groot van SCW. „Met deze technologie kunnen we voor 2030 1 miljard kuub groen gas maken, genoeg voor 420.000 huishoudens en in 2035 4 miljard. Dan moeten we wel locaties kunnen ontwikkelen, waarop we kunnen opschalen. Dat biedt een geweldige kans op verduurzaming en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.” En het kabinet hoeft niet op de knieën voor gas uit Qatar.

CDA-partijcongres
Ex-directeur Theo Schmitz van waterkoepel Vewin pleit er al jaren voor dat het Rijk de productie van dit soort groene energie moet stimuleren en faciliteren: „Des te sneller zijn we van fossiele brandstof af.” De voormalig CDA-regiobestuurder heeft daarom tijdens het recente partijcongres een unaniem aangenomen motie ingediend die Tata Steel verplicht zijn ovens alleen nog met biogas of andere groene energie te laten gloeien.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie