Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ariel »

Tip!!!! Stem GroenLinks. :no1:
’Ombouw naar groen huis 45.000 euro

Bewoners van een wijkje jaren tachtig woningen in Haarlem zijn zich kapot geschrokken toen ze hoorden wat de ombouw van hun huis naar een milieubewust stulpje gaat kosten.

Als je 45.000 euro moet investeren, klinkt dat heel ontmoedigend”, zegt een van hen in het Haarlems Dagblad.

De bewoners van tweehonderd huizen zaten bij een informatiebijeenkomst van de Stichting Huizenaanpak. Die heeft becijferd wat het loskoppelen van het gas gaat kosten in het wijkje Tubergen.

Lagere energierekening
Het goede nieuws is dat de transitie een negentig procent lagere energierekening oplevert.

Daarvoor moet eerst wel maar liefst 45.000 euro per huis geïnvesteerd worden. Dat bedrag staat ook nog eens los van de kosten van nieuw schilderwerk, een nieuwe vloer of andere onvoorziene omstandigheden.

Stichting Huizenaanpak vindt dat ook alle dubbele beglazing uit de woningen gehaald moeten worden. Ze zouden niet goed genoeg isoleren.

De stichting adviseert alles in stappen uit te voeren. De eerste stap is isolatie: 16.000 euro per huis. Dan vloerverwarming en warmteterugwinsysteem: 10.000 euro. De laatste stap (20.000 euro) omvat de aanschaf van zonnepanelen en een warmtepomp.

Stichting Huizenaanpak is een samenwerkingsverband van dertig bedrijven, dat subsidie heeft ontvangen van de gemeente Haarlem om huizen van het gas af te krijgen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ariel »

Heb jij al uitgerekend wat het jou gaat kosten als jij jouw stulpje milieubewust wil maken Mahalingham? De douche en zo?
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Daar heb ik ook over lopen nadenken.
In ieder geval is herbouw duurder. Maar niet veel.
Beneden 80 m2 betonvloer met tegels zonder kruipruimte. Vloerverwarming?
Houten vloeren van ouderwets brede planken. Vloerverwarming?
Plafonds: riet met ijzerdraad, gips uit 1875. Voor brandwering en mooi: gipsplaten er tegen.
Buitenmuren: alleen de gevel heeft spouw. Het achterstuk is van oude tuinmuren. Enkelsteens en halfsteens. (daar is keuken en douche)
Gezamelijke tussenmuren met de buren (geen spouw).
Zolder: mansarde dak zonder isolatie.
Overal gewoon glas.

Ik denk: ongeveer twee ton aan kosten zowiezo.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:

Ik denk: ongeveer twee ton aan kosten zowiezo.
[icon_lol.gif]

Ga maar sparen Mahalingham. Maar niet alleen jij moet sparen, maar ook je buren, en alle mensen die bij jou in de straat en in je buurt wonen zijn de pineut.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Pilgrim »

PVV Groningen: “Van gasellende naar duurzaamheidsellende”

26 januari 2019 - 10:16 - CG - Provincie Groningen

Afbeelding

GRONINGEN – Hieronder kunt u een opiniestuk lezen, wat is ingezonden en geschreven door Ton van Kesteren fractievoorzitter van de PVV in de gemeenteraad van de gemeente Groningen en Provinciale Staten van de provincie Groningen.

Een burgemeester dient zich te onthouden van politiek getinte standpunten. Uitlatingen van burgemeester den Oudsten van de gemeente Groningen onlangs in een Shell-interview, waarin hij pleit voor versnelling van de energietransitie en daarin een hoofdrol ziet voor m.n. Shell, zijn onverstandig. Zo staat mij ook nog vers in het geheugen de eenzijdige politieke opstelling van deze burgemeester inzake het hijsen van de regenboogvlag n.a.v. een homosceptische SGP’er, terwijl daarbij de voortschrijdende islamisering van ons land, één van de grootste oorzaken van intolerantie, agressie en zelfs geweld jegens LBGT’ers, bewust niet werd genoemd.

Linkse partijen strijden in de regel voor de bühne tegen het zogenaamde grootkapitaal en zien Shell als een exponent daarvan. Wat dat betreft werkt alleen al de naam Shell als een rode lap op de bekende stier. (met uiteraard excuses aan de Partij voor de Dieren voor de gebruikte beeldspraak). Maar moeten we Shell wel als de werkelijke zondebok zien? Uiteraard is de NAM, als onderdeel van Shell, financieel aansprakelijk voor de aardbevingsellende waarin veel Groningers zitten. Maar is de politiek uiteindelijk niet hoofdverantwoordelijk voor alle ellende?

De onlangs in de Tweede Kamer gepresenteerde klimaatwet van GL, D66, VVD, PvdA, CDA, CU en SP betekent in de praktijk een blauwdruk van de aardgasellende. Deze partijen creëren nota bene bij wet een nieuwe ellende voor de burgers, de zogenaamde duurzaamheidsellende. En verder van huis, deze partijen zijn medeverantwoordelijk voor de toename van bijvoorbeeld de uitbuiting van jonge Afrikanen in de kobaltmijnen, om aan de toenemende vraag van milieubelastende batterijen in onze elektrische auto’s te kunnen voldoen. Met GroenLinks en c.s. aan de knoppen worden gewiekste subsidieondernemers, de Shell’s van de toekomst, in de gelegenheid gesteld om aan de haal te gaan met de zuurverdiende belastingcenten van de Groningers. Wederom is de politiek, zijn politici verantwoordelijk voor het feit dat grote jongens waaronder de Shell bij de zogenaamde ‘duurzame’ energie worden betrokken, en ook daaraan weer flink zullen gaan verdienen. Duurzaamheid die overigens ook nog eens zeer vervuilend en peperduur blijkt te zijn. En dat wederom over de rug van vele Groningers.

Burgemeesters en politieke partijen die pleiten voor toekomstige groene multinationals die uiteraard slim inspelen op het duurzaamheidssentiment, op het beleid van een duurzaamheidssekte, van de duurzaamheidsverdwazing, en daarbij beweren dat zij met dergelijke duurzaamheid de Groningers vertegenwoordigen, hebben een dikke laag boter op het hoofd. Na de aardgasellende zadelt de politiek de Groningers namelijk op met een nieuw probleem, de zogenaamde duurzaamheidsellende.

Ton van Kesteren, fractievoorzitter van de PVV in de gemeenteraad van de gemeente Groningen en Provinciale Staten van de provincie Groningen.

https://www.westerwoldeactueel.nl/2019/ ... dsellende/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Pilgrim »

VVD’er Dijkhoff´s “keuzevrijheid” voor de warmtepomp blijkt van Stalin te komen

Geplaatst op 20 maart 2019

Afbeelding

De politici die heilig geloven in de klimaatwet willen ons doen geloven dat het de burger ‘uiteraard’ vrij staat zélf te kiezen of men mee wil doen aan de klimaatgekte of niet. Ofwel kies je voor een torenhoge energierekening, ofwel neem je maatregelen. Met een enorme nonchalance wekte VVD’er Dijkhoff tijdens de behandeling van de CPB-doorrekening afgelopen donderdag de indruk alsof het allemaal niet zo’n haast heeft en dat het uiteraard iedereen vrij staat daar zelf voor te kiezen.

Niets is echter minder waar! Syp Wynia maakte voor het eerst gewag van dit rad dat de burger voor de ogen wordt gedraaid. De overheid heeft namelijk in het klimaatplan opgenomen dat er 30 zogenaamde RES-regio’s zijn. RES-regio’s zijn regio’s waar gemeenten, provincie en waterschappen gaan bepalen wie en wanneer aan het warmtenet of de warmtepomp MOET. In het klimaatplan is bovendien opgenomen dat vóór 2030 in totaal 1.5 miljoen woningen van het gas zullen moeten. Grofweg zijn dat 150.000 woningen per jaar!

Om de burger iedere vorm van inspraak te ontnemen is daarvoor op pagina 34/35 van het klimaatplan de volgende clausule opgenomen:

De Rijksoverheid zorgt er daarbij voor dat de gemeente juridische doorzettingsmacht heeft om afkoppeling van het aardgasnet te (laten) realiseren (bestuursdwang, last onder dwangsom, bestuurlijk boete en binnentredingsrecht). Rijk en VNG bezien via welke wetgeving dit zal lopen. Beoogde inwerkingtreding: 1-1-2021.

De meest saillante ‘juridische doorzettingsmacht’ is toch wel het binnentredingsrecht. Een recht dat is toegekend aan bijvoorbeeld deurwaarders (444 Rv) en als volgt is omschreven:

De deurwaarder heeft voor het leggen van beslag toegang tot elke plaats, voor zover dat redelijkerwijs voor de vervulling van zijn taak nodig is.

Als de deuren gesloten zijn, of de opening daarvan geweigerd wordt en wanneer bij afwezigheid van de geëxecuteerde er niemand gevonden wordt om hem te vertegenwoordigen, zal de deurwaarder de hulp van de sterke arm inroepen In het proces-verbaal van beslag wordt van de tegenwoordigheid en handelingen van de ambtenaar melding gemaakt.


Met andere woorden: heeft u een brief van de gemeente ontvangen waarin staat dat zij besloten hebben u van het gas te gaan halen, en was u dat helemaal niet van plan omdat die warmtepomp voor u onbetaalbaar is, dan kan de gemeente zelfs zover gaan om samen met de politie uw huis binnen te vallen om u gedwongen van het gas halen. Dit is een grove schending van het grondwettelijke ‘huisrecht’, ofwel ‘baas in eigen huis’. Er zijn bij mijn weten geen democratieën in de wereld te vinden die zo omspringen met de rechten van haar eigen burgers.

Dus hoezo keuzevrijheid, meneer Dijkhoff?

https://www.dagelijksestandaard.nl/2019 ... TIAMrbPs7o
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Ik lees:
Hij verbaast zich ook omdat onze huishoudens maar verantwoordelijk zijn voor een heel klein deel van ons gasverbruik. „Het is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Als je het klimaatakkoord naleest, zie je dat Nederland op dit moment 9 Gigawatt aan gascentrales heeft staan maar dat dit wordt uitgebreid naar 25 Gigawatt in 2050. We gaan dus meer gas gebruiken in de toekomst", benadrukt Smeulders. „Alleen gaat dat gas niet naar woonhuizen maar naar centrales. Daar hoor je de overheid verder niet over.[...]"
bij:
Hoogleraar TU Eindhoven: 'Nu van het gas af leidt alleen tot meer CO2-uitstoot'
EINDHOVEN - Als we nu stoppen met aardgas, wordt de CO2-uitstoot alleen maar hoger, zegt TU/e-hoogleraar David Smeulders. Over een eenvoudig rekensommetje dat de regering vergat te maken.

Onbegrip en miscalculatie. Het zijn woorden die regelmatig vallen in een gesprek met David Smeulders over de haast waarmee de overheid de huishoudens van het gas af wil hebben en de schijnargumenten die daarvoor worden gebruikt. De TU/e-hoogleraar Werktuigbouwkunde voorziet een 'tweede Betuwelijn'.

Volgens Smeulders wordt de klimaatagenda gedomineerd door mensen die onvoldoende bekend zijn met de materie en hebben verzuimd om er experts bij te halen. ,,Innovatie is onderbelicht en dat is slecht nieuws voor onze regio”.

Hij verbaast zich over het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing in de hele energiediscussie. „Voordat het klimaatakkoord tot stand kwam zijn er klimaattafels georganiseerd waar allerlei partijen het woord mochten doen. Maar wetenschappers werden daar te weinig voor gevraagd. Rationele argumenten zijn onvoldoende gehoord. Maar ik vind dat wij als wetenschappers de taak hebben om ons uit te spreken en te zeggen: denk nu eens na voordat je handelt.”

„Sinds kort mogen nieuw te bouwen woonwijken niet meer op het gasnet worden aangesloten. Maar er is op dit moment nog helemaal geen noodzaak om over te stappen op elektriciteit; sterker nog dat is zelfs onwenselijk. Zonne- en windenergie zijn uiteraard schonere bronnen, maar slechts een klein percentage van onze elektriciteit wordt opgebracht door zonne-panelen en windmolens. De rest komt nog steeds van kolen- en gascentrales. Als we nu van het gas afgaan wordt de CO2-uitstoot dus alleen maar groter", rekent hij voor. Een simpel rekensommetje dat de regering is vergeten te maken.

De reden dat de Nederlandse regering nu ineens van het gas af wil, heeft volgens Smeulders alles te maken met de situatie in Groningen. „Onder druk van de publieke opinie moest er iets gebeuren. Maar niet meer naar gas boren In Groningen heeft niets uit te staan met het klimaatakkoord. Dat gas kan rustig in de Groningse bodem blijven zitten. Dat hebben we helemaal niet nodig. We kunnen gas uit Noorwegen of Amerika importeren. En we hebben onze eigen gasvelden in de Noordzee. Dat is wel hoogcalorisch, maar we hebben de middelen om dat om te zetten naar gas dat geschikt is voor onze ketels. Sterker nog: vroeger gebruikten we hoogcalorisch gas, maar in de jaren zestig hebben we alle fornuizen omgebouwd om laagcalorisch gas te kunnen gebruiken. Nu kunnen we het omgekeerde doen."
"De burger van het gas af" is dus het postmoderne boete doen voor de ellende die we de Groningers hebben aangedaan. Maar wat heeft een Groninger daaraan die in een uit elkaar vallende woning zit?
En dan over die langzaamaan beruchter wordende warmtepompen:
De hoogleraar is fel gekant tegen de huidige warmtepompen. „Iedereen moet nu aan de warmtepompen, maar die maken veel herrie en gebruiken ook teveel energie. Gas is de schoonste energiebron die we op dit moment voorhanden hebben”, concludeert Smeulders. „Overschakelen op duurzame elektriciteit is uiteraard de juiste richting, maar we moeten eerst zorgen dat we voldoende duurzame energie kunnen opwekken en opslaan en dan pas het gas loslaten. En we moeten zeker niet onze infrastructuur voor gas afbreken. Want in de toekomst willen we die misschien weer gebruiken om duurzame brandstoffen in te transporteren, zoals ‘solar fuels’ of waterstof waar nu aan wordt gewerkt."
https://www.ed.nl/eindhoven/hoogleraar- ... ~ac68cdb4/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Pilgrim »

’Gasverbod is kansloos (en onbetaalbaar)!’

Door Marco van der Laan, 6 april 2019

Afbeelding

Allemaal leuk en aardig, die CO2-reductie door over een aantal jaren alle woningen van het aardgasnetwerk los te koppelen, maar het gaat niet werken, geen zoden aan de dijk zetten en we kunnen het niet betalen. Kortom: het gasverbod is kansloos, vindt een overweldigende meerderheid van de reageerders op Telegraaf.nl.

Er zijn dus drie grote problemen met het voornemen uit het Klimaatakkoord om alle Nederlandse woningen gasloos te maken. Om met de belangrijkste maar te beginnen: er is volgens u geen acceptabel alternatief voor aardgas. Ons gas – of Noors of Russisch gas, of dat van iemand anders – is een bijzonder effectieve manier om energie te transporteren. De energetische waarde is hoog, transport is niet vreselijk duur en aardgas werkt zoals we het graag zien: betrouwbaar en snel.

Dat kun je van de alternatieven vaak niet zeggen. Op elektra koken gaat nog wel, maar je huis verwarmen met warmtepompen vergt wel het een en ander van de isolatie van de woning. En dat is dus vaak geen haalbare kaart, zegt Echtniet: „Mijn huis is uit 1930 en vloer-isolatie kan niet, ruimte onder balken niet toereikend. (…) Ook is het comfort van deze manier van verwarmen slecht. Het kan tot drie dagen duren voor de woning warm is.” En er staan nogal wat jaren-’30-woningen in Nederland.

Lees verder>>>
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Pilgrim »

Klimaatdictatuur...

Afbeelding

Met ingang van 1 januari 2021 krijgen gemeenten het recht tot het betreden van woningen, ook tegen de wens van de eigenaar of bewoner, om de woning van het gas af te sluiten. Voor de gehele wijkgerichte aanpak van het klimaatakkoord, zie:

www.klimaatakkoord.nl


Geplaatst via: E.J. Bron (via Twitter; Gerard de Boer)
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

En dan lees ik dat in Frankrijk met heel veel vuur en ploffen een appartementgebouw tot de grond toe is afgebrand.
En dan wordt gezegd dat het gebouw niet was aangesloten op aardgas. Hoezo?
Alle bewoners hebben zodoende gasflessen in keuken en op balkon staan.
Mooi perspectief voor onze aardgasvrije toekomst.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Pilgrim »

Afbeelding
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Een rechter heeft bepaald dat beloften aan huurders die niet gestoeld zijn op feiten maar op klimaatgeloof, niet hoeven te worden gepikt.
Rechter verbiedt aardgasvrije woningen
De rechter in Amsterdam heeft een wonigbouwvereniging voorlopig verboden huizen in een hele buurt van het gas te halen.

Bewoners van 157 sociale huurwoningen waren naar de rechtbank gestapt omdat volstrekt onduidelijk is hoeveel de hele ombouwoperatie van de huizen in de Wegener Sleeswijkbuurt in stadsdeel Nieuw West gaat kosten, zo schrijft het Financieele Dagblad.

Eigen Haard wil de portiekwoningen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw rigoureus isoleren, zonnepanelen leggen en warmtepompen installeren. De woningbouwvereniging belooft de bewoners dat de energierekening naar nul euro daalt. Wel moeten de huurders meer gaan betalen voor de energiemaatregelen.

De rechter zegt nu dat er geen enkele garantie is dat de beloofde energiebesparing gehaald kan worden.

De bewoners zijn al langer op het oorlogspad met de verhuurder. Volgens hen zou na de renovatie het balkon veel kleiner worden. Ook klaagden ze over lekkages.
Een woordvoerder van Eigen Haard liet toen aan AT5 weten dat het om een ’nieuw bouwprincipe’ ging en dat er ’aanloopproblemen’ waren.
In het ’Klimaatakoord’ staat dat de huursector in Nederland het voorbeeld moet worden hoe woningen van het gas gehaald kunnen worden.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/3450959 ... e-woningen
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Pilgrim »

Misschien zouden alle huurders massaal moeten gaan procederen... :thinking:
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ariel »

Lijkt me enig om van het gas af te gaan... :no1:
De pech om pioniers van het gasloze huis te moeten zijn

Duizenden Nijmeegse huizen moeten van het gas af. Huurders in de wijk Meijhorst fungeren als proefkonijn. Het geklaag is niet van de lucht.

,,Ik verheug me er niet op”, zegt Leon Scanlon met gevoel voor understatement. Hij woont met zijn gezin in een van de 132 huurhuizen in Meijhorst.

Die gaan sinds augustus rij na rij van het gas af. Het is het eerste project in de stad waarbij een grote groep oudere huurhuizen gasloos wordt. De familie Scanlon is bijna aan de beurt.

Niemand kijkt uit naar een verbouwing, maar het is de terugkeer na vijftien dagen waar Scanlon echt benauwd voor is. Is het dan nog home sweet home op nummer 2948? ,,Of hebben wij dan ook klachten over vertragingen, beschadigingen, kou in huis en te weinig warm water?”

Niet alleen gaan de 132 woningen van het gas af, verhuurder Portaal laat ze door aannemer Dura Vermeer ook inpakken in een nieuwe isolatielaag, voorzien van driedubbelglas en bekroond met zonnepanelen.

Daarna zijn het Nul-op-de-Meter (NoM)-woningen, die volgens de ronkende brochures evenveel energie kunnen opwekken als de bewoners nog maar verbruiken. Moeten ze wel bereid zijn de ramen dicht te houden en van de thermostaat af te blijven, en volgens Portaal-woordvoerster Elmy Liefferink, nog eens nadenken over het tropisch aquarium.

Het regent al maanden klachten van de NoM-pioniers in Meijhorst. En zo stonden ze met een brief op poten in de hal van het kantoor van Portaal. Ze stellen dat de energietransitie, waar iedereen aan moet geloven, op deze manier een valse start maakt.

Klacht 1: ‘Ik heb nog maar 29 minuten warm water'
Huurster Hüriye Hun: ,,Sinds de renovatie hebben we nog maar 29 minuten warm water. Je moet daarna anderhalf uur wachten op meer. Dat was mij niet verteld. Ik vind het heel onhandig. Met een puber in huis die logees heeft, is het echt zo op.”
Verscheidene van Huns buren: ,,We hadden eerst de hele dag warm water. Ik vind een half uur niet van deze tijd.”
,,Wij moeten veel langer dan anderhalf uur wachten op nieuw warm water. Bij ons duurt dat uren.”
,,Wij zijn vaak met zijn vijven en douchen dan met een eierwekker.”
,,Opeens heb ik weer een boiler die leeg kan.”

Klacht 2: 'De thermostaat kan niet hoger dan 21, 22 graden’
Hun: ,,Je kunt aan de knop draaien, maar het wordt niet meer warmer dan 21 graden. De boel is begrensd. Wil je het warmer, dan moeten ze een knopje komen omzetten in dat kastje in de tuin. Daar hebben we zelf geen sleutel van. Bellen, bellen, bellen. Kwam er eindelijk iemand dat voor me doen.
,,Ik heb een leveraandoening. Daardoor heb ik het vaak erg koud. Hoe warm je het stookt, moet je toch zelf kunnen bepalen?”
De buren: ,,Ik vind het vervelend dat je de thermostaat ook niet lager kunt zetten, 's nachts ook niet. Het blijft 19 graden.”
,,Als mijn moeder van 92 langskomt, zette ik hem altijd lekker hoog. Ze moet nu twee vesten aan.”
,,Alsof ik weer een zuinige hospita heb.”

Klacht 3: ‘Wennen zeg, koken op een inductieplaat'
Hun: ,,Ik mis mijn gasfornuis.”
De buren: ,,Ik ben er nog niet aan gewend.” ,,De pannenset die je erbij kreeg, stelde niks voor. Weer meer kosten.”

Klacht 4: 'Nul op de meter, dat lukt alleen op papier, dus het kost me toch aardig wat geld'
Hun: ,,35 euro per maand. Dat kon ik volgens Dura Vermeer en Portaal met mijn Nul-op-de-Meter woning tegen mijn energieleverancier zeggen. Maar die wil dat ik 65,57 euro per maand betaal. Anders zou ik eind van het jaar flink moeten bijbetalen.”
De buren: ,,Het is alleen op papier mogelijk om met een NoM-huis net zoveel energie op te wekken als je verbruikt. Als je alleen woont, één keer per week doucht en de thermostaat nooit aanraakt.”
,,Op advies van Portaal probeerde ik een maandbedrag van 43 euro met Nuon af te spreken. Mocht niet. Nu zitten we met zijn tweetjes op 123 euro per maand.”
,,Mijn energiemaatschappij wist niet waar ik het over had, toen ik zei dat ik een NoM-woning heb.”

Klacht 5: 'De communicatie verloopt beroerd’
Hun: ,,Portaal verwijst steeds naar Dura Vermeer, maar ik huur toch niet van Dura Vermeer, maar van Portaal.”
De buren weer: ,,Ik mail me suf met vragen, maar ik krijg geen antwoord.” ,,Dura Vermeer heeft een spreekuur, maar het lukt niet om daar een afspraak te krijgen.”
,,Je wordt gek van die tegenstrijdige antwoorden.”

‘Lastig om de leveranciers te overtuigen’
,,Over het warme water en de thermostaat kan ik niets zeggen”, reageert Portaal-woordvoerster Elmy Liefferink. ,,We gaan eerst die bewonersbrief binnen twee weken beantwoorden, zoals toegezegd.”

Het klopt volgens haar dat veel energieleveranciers onwennig reageren op NoM-woningen en de maandelijkse nota niet willen verlagen. ,,Het is ontzettend lastig om energieleveranciers ervan te overtuigen dat een paar tientjes per maand genoeg is. Ze zijn erg bang dat bewoners na een jaar toch moeten bijbetalen en dat ze dat dan niet kunnen. Maar NoM-woningen zijn nu eenmaal een nieuw verschijnsel.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Pilgrim »

Groen staatssocialisme

Geplaatst op 26 juli 2019

Afbeelding

De overheid gaat ons dwingen om van het aardgas af te stappen

“Het kabinet is bezig met een wet om huizen van het gas af te halen,” schrijft nieuwssite RTLZ. “Zélfs als de eigenaar niet wil.” Dit is slechts één van meerdere verregaande klimaatmaatregelen die kabinet-Rutte wil nemen. Allemaal maatregelen met één doel: het doorvoeren van een groen staatssocialisme. Een nieuw socialisme, waarin de overheid alles beslist en de burger alles moet betalen.


Met Cultuur onder Vuur verzetten we ons met hand en tand tegen deze klimaatdwang. We willen onze acties uitbreiden, maar dan willen wij eerst weten welke vorm van klimaatdwang u het meeste zorgen baart.

De regering-Rutte bereidt maatregelen voor die ons gigantisch veel geld gaan kosten. Een nieuwe berekening van Syp Wynia komt uit op wel € 1.500 miljard! Dat is nog niet alles. Naast torenhoge kosten brengt het Klimaatakkoord een verregaande vrijheidsbeperking. Het Klimaatakkoord wil dat de overheid het recht krijgt om, zonder uw toestemming, uw huis binnen te dringen om uw gasaansluiting weg te halen. Dit is echt totalitair. Je eigen huis is niet meer privé-eigendom. Je huis is voor de overheid een potentiële schuilplaats van klimaat-dissidenten. Die moeten met razzia’s opgespoord worden. Deze dwang is de bijl aan de wortel van alles wat wij in Nederland hebben opgebouwd.

Daarom peilen wij onder de trouwste medestanders van Cultuur onder Vuur welke klimaatdwang hen het meeste zorgen baart. Uw mening is cruciaal voor ons om te bepalen tegen welke maatregel we actie gaan voeren.

Daarom nodigen wij u uit om deel te nemen aan de peiling. De Groene Lobby wil de klimaatideologie aan ons opdringen. De overheid dreigt hier helemaal in mee te gaan.

Welke klimaatdwang baart u het meeste zorgen? Doe mee aan de peiling!:

https://cultuurondervuur.nu

Afbeelding

Geplaatst door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2019/07/26 ... ocialisme/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Pilgrim »

Van het gas af en van het pad af

Geplaatst op 26 juli 2019

Afbeelding

De klimaatactivisten van GroenLinks en c.s. willen dat alle wijken van het gas af gaan, dat de auto’s elektrisch worden aangedreven, dat elektriciteit wordt opgewekt met zon of wind, en dat de warmtepomp ons huis gaat verwarmen. Want de uitstoot van CO2 moet naar bijna nul om de opwarming van het klimaat tot staan te brengen.

Naïef beleid, omdat het peperduur en technisch onuitvoerbaar is. Het elektriciteitsverbruik zal meer dan verdubbelen en de productie van elektriciteit voor de warmtepomp zal uiteindelijk een hogere CO2-uitstoot geven. Bestuurders jagen de argeloze burger op hoge kosten, terwijl het klimaat en het milieu er niets beter van worden. De zogenaamde energietransitie naar duurzame energie is misleidend, omdat de warmtepomp juist veel meer energie nodig heeft. Resultaten van allerlei onderzoeken wijzen uit dat warmtepompen leiden tot torenhoge energierekeningen, omdat het warmtepompsysteem namelijk heel veel stroom verbruikt. En dat de CO2-uitstoot in wijken met warmtepompen bijna 40% hoger is dan in wijken met HR-gasketels.

Het elektriciteitsnet wordt vanwege de warmtepomp vele malen zwaarder belast en de energierekening zal voor de inwoners honderden euro’s hoger uitvallen. Ook blijken warmtepompen nogal eens stuk te gaan, vooral in de winter. Dan zitten mensen soms letterlijk in de kou. Of in het donker, omdat de pompen zoveel elektriciteit gebruiken dat de verlichting uitvalt.

Burgers worden door het voorgenomen duurzaamheidsbeleid dus onnodig op hoge kosten gejaagd. De aanschaf en installatie van een warmtepomp kost een huiseigenaar namelijk een vermogen (ongeveer tussen € 10.000,- en € 15.000,-). Maar een warmtepomp rendeert alleen als een huis volledig is geïsoleerd. Dus als iedereen zijn huis geschikt wil maken voor een warmtepomp, dan zal men zelfs tussen de € 25.000,- en € 60.000,- moeten investeren in een verbouwing (warmtepomp plus installatie, daksanering/dakisolatie, zonnepanelen, HR ++ glas, spouwmuurisolatie, speciale radiatoren, een ventilatiesysteem, vloerverwarming en overige kosten). Deze kosten verdient een gemiddelde huiseigenaar nooit terug. Een ‘investering’ die niet eens leidt tot lagere energielasten, maar tot aanzienlijk stijgende energielasten. Armoede en verpaupering liggen dus op de loer. De overheid doet hiermee aan peperdure symboolpolitiek die voor veel mensen zal leiden tot aanzienlijk koopkrachtverlies en vermindering van hun woon- en leefplezier.

De politiek heeft de illusie dat als de CV-gasketels in woningen worden vervangen door warmtepompen daarmee de CO2-uitstoot naar bijna nul kan worden gebracht. Opgedrongen duurzaamheidsbeleid, omdat de keuze om gas te blijven gebruiken nauwelijks mogelijk is. De politiek dwingt de inwoners om van het gas af te gaan. Men mag daarbij kiezen uit een aansluiting op een zogenaamd warmtenet of uit een warmtepomp met eventueel een extra kleine CV-ketel op groen gas, die moet zorgen voor extra verwarming in koudere periodes, als het -10 of -20 graden Celsius is.

Het verwarmen van huizen met bijvoorbeeld warmtepompen en het aanleggen van een warmtenet kost niet alleen heel veel geld, maar zal ook nog eens het energieverbruik met de factor 3 tot 5 doen toenemen. Nadeel van een warmtenet is dat het per saldo lagere temperaturen oplevert, en dat je de temperatuur in huis niet snel omhoog of weer omlaag krijgt. Bij lage temperatuur verwarming (zoals bij warmtenet en de warmtepomp) kun je namelijk niet snel je huis verwarmen. Daarom zul je de verwarming (zeker in oude en dus slechter geïsoleerde huizen) aan moeten laten staan om niet in de kou te zitten. En dat is een groot probleem in de praktische uitvoering van deze onzinnige energietransitie. Een warmtepomp verwarmt het huis met lauw water, waardoor er speciale radiatoren nodig zijn, de woning zwaar moet worden geïsoleerd en er vloer- of wandverwarming moet worden aangelegd. Overheidscampagnes om woningen te isoleren om daarmee energie te besparen zijn op zich een nobel streven. Maar als dergelijke campagnes bedoeld zijn om huizen uiteindelijk geschikt te maken voor de warmtepomp of een warmtenet, dan zijn de burgers weer terug bij af.

Realistisch beleid is dat we van het Gronings gas af gaan, maar niet van geïmporteerd gas uit bijvoorbeeld Noorwegen en Groot-Brittannië. Gas is namelijk een zeer schone brandstof en Nederland heeft het meest geavanceerde gasleiding-net van de wereld. Overal in Europa wil men aan het schone gas en is men bezig met het aanleggen van een gasleiding-net. Mensen krijgen zelfs subsidie om aan het gas te gaan. In Duitsland krijgt men € 750,- subsidie per huishouden als men zich aan laat sluiten op het gas. Maar in Nederland willen we er vanaf, en worden burgers die het schone en veel goedkopere gas willen blijven gebruiken uiteindelijk gestraft met extreem hoge belastingen op gas. Als de Duitsers subsidie krijgen om aangesloten te kunnen worden op het gasnet, waarom moeten de Nederlanders dan van het gas af? Dat we van het Groningse gas af gaan, is prima, want er is genoeg gas in Noorwegen. De politiek wil echter dat de ultramoderne kolen- en gascentrales gaan sluiten, terwijl de oude en vervuilende kolencentrales in bijvoorbeeld Polen open blijven en China zelfs talrijke kolencentrales gaat bouwen.

In Zutphen werd een redelijk moderne stadswijk gas-loos gemaakt. En uit dat project zijn zeer dure lessen geleerd. In deze woonwijk gaan zelfs stemmen op om de warmtepomp weer te vervangen door de betrouwbare en rendabele HR-gasketel. Een warmtepomp is nauwelijks rendabel, terwijl de oude vertrouwde HR-gasketel een rendement heeft van bijna 100%.

Het elektrificeren van de samenleving (incl. elektrische auto’s e.d.) zal een enorme impact hebben op het elektriciteitsnetwerk. De druk op de elektriciteitsvoorziening zal explosief toenemen. Overbelaste en oververhitte transformators zijn het gevolg, want aan de vraag naar elektriciteit zal dan nauwelijks kunnen worden voldaan. De enorme toename van het elektriciteitsgebruik (met factor 3-5) kan onmogelijk door windmolens en zonneparken worden geproduceerd. Kolencentrales en gascentrales zullen overuren moeten maken, ook al wordt het hele land en de hele Noordzee vol gezet met zonneparken en windmolens.

In Duitsland – dat de kerncentrales inmiddels heeft gesloten – zijn de oude bruinkoolcentrales weer opgestart om aan de gigantische vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen. De milieubelastende bruinkoolwinning floreert daar als nooit tevoren en van CO2-reductie is in Duitsland uiteindelijk dus helemaal niets terecht gekomen. Hetzelfde zal in Nederland gebeuren. In ons land zullen de dan gesloten kolencentrales weer moeten worden opgestart om aan de gigantisch toegenomen vraag naar stroom te kunnen voldoen. Op termijn zullen alle kolencentrales en alle gascentrales hard nodig zijn om aan de toegenomen vraag naar stroom te kunnen voldoen.

Er zijn 2 soorten warmtepompen. De luchtwarmtepomp, die warme lucht uit de buitenlucht haalt. Deze werkt in feite als een omgekeerde airco. In de winter heeft men echter warme lucht nodig in huis, maar in de winter is de buitenlucht helaas KOUD. In de winter zal het verwarmen van een huis door een warmtepomp dus problemen op gaan leveren. De waterwarmtepomp werkt door warm water uit een put omhoog te pompen om een huis te kunnen verwarmen. Zo’n put die bij een woning wordt geslagen, is met name geschikt in een dunbevolkt gebied, omdat je in de stad namelijk in elkaars put kunt geraken. En dat is niet bevorderlijk voor de effectieve werking van een dergelijke pomp.

De overheid doet er dus verstandig aan om haar klimaatambities drastisch bij te stellen en zich primair te gaan richten op het isoleren van woningen en op energiebesparing. Het is goed dat mensen op vrijwillige basis hun woning energiezuinig willen maken, maar het gas-loos maken van een woning is onverantwoord. Voor het Gronings gas is namelijk een zeer acceptabel en betaalbaar alternatief voorhanden. Geïmporteerd gas kan geschikt worden gemaakt om in het bestaande gasleiding-net te kunnen worden getransporteerd naar de gebruikers. De energetische waarde van dat gas is hoog, het transport niet vreselijk duur en het is betrouwbaar en snel te realiseren. Dit in tegenstelling tot alle ‘duurzame’ alternatieven. Elektrisch koken gaat nog wel, maar je huis verwarmen met warmtepompen vergt wel het een en ander van de isolatie van de woning. Een regering heeft de plicht om de kosten en baten van het voorgenomen duurzaamheidsbeleid eerlijk uit te rekenen en te erkennen dat warmtepompen contraproductief zijn. Dat deze duur zijn en inefficiënt in aanschaf en in gebruik.

In de praktijk zijn warmtepompen al na vijf à zes jaar afgeschreven in plaats van na de gebruikelijke vijftien jaar. Een nieuwe pomp komt voor rekening van de bewoners zelf, bovenop hun eerdere investeringen en torenhoge energierekening. Nu wordt de mensen verteld dat door duurzaamheidsbeleid het milieu en je portemonnee worden gespaard, maar in werkelijkheid blijkt het tegenovergestelde waar te zijn. De energierekening van de bewoners zal honderden euro’s hoger uitvallen dan beloofd. De klimaatobsessie in ons land leidt tot onzinnige energiemaatregelen die geen enkele impact op het wereldwijde ’klimaatprobleem’ zullen hebben. Om het belachelijke duurzaamheidsbeleid worden we elders in de wereld zelfs uitgelachen. De politiek vindt dat we van het schone gas af moeten, terwijl in andere landen gasleidingen worden aangelegd. Ultramoderne kolencentrales moeten dicht, terwijl in andere landen nieuwe kolencentrales worden gebouwd.

Dat we de zogenaamde klimaatverandering met dergelijke maatregelen kunnen voorkomen, is een fabel. De menselijke invloed op klimaatverandering is evident, maar niet bepalend, want klimaatverandering is primair een natuurlijk proces. Wat we in Nederland gaan doen om het klimaat te redden, is dan ook zeer contraproductief. De Nederlandse burgers moeten er krom voor liggen en er worden miljarden aan gemeenschapsgeld voor uitgetrokken. Zinloze uitgaven voor maatregelen die geen enkele invloed hebben op het klimaat en die ten koste gaan van andere belangrijke opgaven zoals goede voorzieningen en zorg. Het argument dat Nederland het klimaat moeten redden, rechtvaardigt geen maatregelen die het milieu en de portemonnee van de Nederlanders onnodig zwaar belasten. Met zinloze windmolens, zonneparken en accu’s die na 15 jaar voor een gigantische hoeveelheid chemisch afval zorgen die nauwelijks is te recyclen.

Het voorgenomen klimaat- en duurzaamheidsbeleid is dus allesbehalve in het belang van de Nederlanders en hun kinderen en kleinkinderen. Een obsessieve overheid die van het gas af wil, is van het pad af.

Afbeelding

Door: Ton van Kesteren

Gemeenteraadslid, Statenlid en Lid Eerste Kamer
Partij voor de Vrijheid

https://ejbron.wordpress.com/2019/07/26 ... et-pad-af/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ariel »

Groene projecten falen, inwoners grote steden zijn de dupe

Het lijkt zo mooi: slimme manieren om duurzaam huizen te verwarmen. Ideaal in tijden van klimaathaast. Maar bewoners in de drie grote steden zitten opgezadeld met een groene nachtmerrie. Van het Rotterdamse Warmtebedrijf via het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf tot de stuntelende Haagse zeewaterwarmtecentrale. „Soms wou ik dat ik nog een cv-ketel had.”

Het uitzicht over het Haagse Westduinpark richting het Zuiderstrand is idyllisch, zeker op zomerse dagen. Maar schijn bedriegt voor de inwoners van zo’n 900 woningen in de Duinstrip en de Zeemeeuw 1 en 2. Wat een duurzaam verwarmd woongenot moest opleveren, heeft zich ontpopt tot een al tien jaar durend drama van storingen in warmtepompen en warmwatervoorziening. Veel bewoners zijn huiverig om er openlijk voor uit te komen.

Storing
„Afgelopen weekend in totaal veertien uur storing gehad, filters ernstig vervuild en opwarmen water duurde anderhalve dag. Kansloos dit”, stelt één willekeurige bewoner anoniem, uit een reeks verzamelde reacties. „Ook wij hebben nog regelmatig storing. Vaak vervuilde filters door magnetiet”, schrijft een andere Duindorper. Reparaties zijn een hel. „Verkeerde bedrijven, verkeerde monteurs en verkeerde adviezen wat betreft het resetten van de warmtepomp.”

Aan de Scheveningse haven naast de eerste zeewaterwarmtecentrale (ZWWC) ter wereld zoemen twee generatoren. Ze zijn nodig omdat de centrale, in 2009 feestelijk geopend door de toenmalige minister Van der Laan, slecht functioneert. Eigenaar woningcorporatie Vestia maakte vorige week bekend dat zij het apparaat definitief wil vervangen voor een systeem van warmte- en koudeopslag. Dan moet ook de dieselstook voorbij zijn.

Voor Vestia is de ZWWC een erfenis uit de tijd dat directeur Erik Staal nog de scepter zwaaide over de woningbouwvereniging. Maar zoals het imago van Staal wegsmolt na zijn arrestatie, verdenking van fraude en een noodzakelijk reddingsplan voor Vestia van 2,5 miljard euro, zo verloor ook de futuristische warmtebron onder Duindorpers snel haar glans.

Geluidsoverlast
Zelfs omwonenden wier huizen niet zijn aangesloten op de centrale, maar die wel dichtbij wonen, hebben last van de bijgeplaatste generatoren. „Wij worden hier knotsknettergek van die geluidsoverlast”, klaagt een bewoner. „Het is erger geworden door die aggregaten, wat Vestia natuurlijk weer zal ontkennen. Koop je een huis van boven de 450.000 euro, zit je voortdurend in de herrie!”

Ook Rotterdam meende in 2005 het ei van Columbus te hebben ontdekt. De haven ligt vol industrie die vierentwintig uur per dag warmte uitstoot. Een ideale bron voor stadswarmte. Het idee viel zo goed dat wethouder Wim van Sluis prompt 20 miljoen euro rijkssubsidie kreeg voor oprichting van het Warmtebedrijf Rotterdam. Ook internationaal scoorde het stadhuis aan de Coolsingel: Bill Clinton omarmde de stad in 2006 als voorbeeld voor zijn Clinton Climate Initiative.

Veertien jaar later is de groene roes uitgewerkt. Van de gehoopte half miljoen huizen die het Warmtebedrijf zou verwarmen is slechts een tiende gerealiseerd. Het zit opgescheept met een duivels contract met afvalverwerker AVR, waarvan het de warmte veel te duur inkoopt. Een poging om een leiding naar Leiden aan te leggen, om daar 13.000 huizen te verwarmen, is vastgelopen in een vergunningenchaos.

„Dat de directie van het Warmtebedrijf niet het vermogen heeft om het vergunningentraject goed te regelen, vind ik ronduit stuitend”, zegt het PvdA-raadslid Dennis Tak. „Waarom huur je Gasunie niet in?” Het is de zoveelste tegenvaller. Al erkent Tak wel dat het Warmtebedrijf vanaf het begin in een ’perfecte storm’ belandde. Shell viel af als warmteleverancier, Eneco ontpopte zich met eigen restwarmte tot directe concurrent en het lot lijkt bezegeld sinds het wurgcontract met AVR.

Hoofdpijndossier
Voor Rotterdammers dreigt een financieel drama. Niet alleen investeerde de stad al 80 miljoen euro in het Warmtebedrijf, zij staat ook garant voor ruim 100 miljoen aan uitstaande leningen. En samen met de provincie Zuid-Holland drukt op Rotterdam de plicht om per 2020 warmte te leveren in Leiden. Ligt die pijpleiding er niet, dan draaien belastingbetalers op voor de schade. „Rotterdammers zijn weer opgezadeld met een hoofdpijndossier”, concludeert Tak.

Terug naar Duindorp. Terminaal ziek betrok Kees Roeleveld begin vorig jaar een huurhuis in de Duinstrip. Echtgenote Atie en dochter Rita hoopten hem comfortabele laatste maanden te bezorgen. Maar toen de ijzige februariwind door Scheveningen joeg, weigerde de zeewaterwarmtecentrale opnieuw dienst. Met als gevolg een ijskoud appartement. Doodziek lag Roeleveld rillend onder vier dekens.

„Soms was ik blij dat hij naar het ziekenhuis ging voor nierdialyse want daar lag hij tenminste warm”, zegt zijn dochter. Keer op keer beloofde Vestia beterschap. „Er zouden kachels komen.” Die verschenen nooit. „Het was bij de beesten af”, stelt Rita. Twee maanden later overleed haar vader. Vestia bood excuses aan. En kwam, zoals vaker bij storingen, met een compensatie van enkele honderden euro’s.

Mediastilte
Ten einde raad over voortdurende malheur klopten bewoners aan bij wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid). In de hoop dat zij kon bemiddelen. Al snel liet het voormalige GroenLinks-Kamerlid weten ook bot te vangen bij Vestia. Toch eiste Van Tongeren wel mediastilte, zo blijkt uit bronnen en notulen. Klagen en kwaadsprekerij zou het onderlinge vertrouwen slechts schaden, argumenteerde zij. Ook zou het de beoogde verkoop van de centrale kunnen frustreren.

Die dwang tot mediastilte laat zich gelden. „Jullie verzoek om reacties zorgt voor veel stress en angst”, vertelt een bewoner die zelf duizenden euro’s betaalde aan reparaties aan de warmtepomp. „Gezien het dorpse karakter van Duindorp zijn sommigen toch onder de indruk. Men wil geen scheve ogen. Maar het is frustrerend niks te mogen zeggen terwijl tegelijkertijd niemand voor ons lijkt op te komen. Soms wou ik dat ik nog een cv-ketel had, maar dat kan niet meer.”

In Amsterdam staan bewoners nog niet in de kou. Maar dat risico groeit wel. Nog afgezien van een nakend vuilnisinfarct waarmee het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) Nederland dreigt op te zadelen. De AEB werd in 2003 onthuld als ’s werelds duurzaamste afvalverwerkings- en energiecentrale. Met de verbranding van slib en vuil wordt stroom opgewekt én warmte voor liefst 35.000 stadswoningen.

Zestien jaar later staat de afvalverwerker, volledig eigendom van de gemeente Amsterdam, op omvallen. De fabrieksleiding investeerde jaren te weinig in onderhoud en veiligheid, zo berichtte De Telegraaf uit geheime, interne stukken. Vier van de zes afvalverbrandingslijnen staan stil. Elke minuut klinken alarmbellen. De leverancier van duurzame stadswarmte is financieel uitgeput en haar verminkte capaciteit stuurt de vuilnisophaal in heel Nederland in de war.

Giga probleem
„Als klopt wat in de krant staat, hebben we een giga probleem”, zegt PvdD-raadslid Johnas van Lammeren. Met 150 miljoen aan investeringen en 100 miljoen aan leningen komt de schade bij een faillissement op een kwart miljard euro. Voor de Amsterdammers. „Als het 300 of 400 miljoen wordt, geloof ik het ook.” De politicus denkt dat een raadsenquête antwoorden moet verschaffen. „Wat heeft het management zitten doen en de raad van toezicht? Hebben wethouders zitten slapen?”

In Duindorp heeft Vestia tenminste de knoop doorgehakt. De ZWWC gaat eruit. Maar bewoners durven niet te hopen dat het aangekondigde systeem van warmte- koudeopslag alle problemen oplost. Ook technisch specialist Ardo de Graaf, eigenaar van Augustus Warmte en volger van de centrale vanaf het eerste begin, is sceptisch.

„Het lost maar één van de vele problemen op”, zegt De Graaf. „Het bronnet, de buizen voor het transport van warm water onder de huizen, heeft last van corrosie waardoor zwarte roest de filters in de warmtepompen belaagt. Ook die pompen zijn na tien zware jaren heel kwetsbaar. De ZWWC zelf heeft niet meer dan oudijzerwaarde.”

„Vestia heeft gewoonweg een grote fout gemaakt”, stelt weer een andere bewoner anoniem.

„Bewoners zitten al jaren met de gebakken peren van dit innovatieve project. Is Nederland überhaupt wel klaar om van het gas af te gaan? Is er voldoende kennis? Zijn er voldoende monteurs? In Duindorp in ieder geval niet.”

Wethouder op gas
Wethouder Liesbeth van Tongeren is op vakantie. Maar een woordvoerder van de gemeente Den Haag laat weten dat de aantijging dat Van Tongeren Duindorpers de mond wil snoeren ’absoluut onwaar’ is. De gemeente legt de verantwoordelijkheid voor het ZWWC-drama volledig bij Vestia.

Pikant is dat de GroenLinks-wethouder zelf ook woonachtig is in één van de nieuwe appartementencomplexen bij het Zuiderstrand. Maar juist deze zogeheten Zuidduin is niet aangesloten op de ZWWC. Woningen hebben er zelfs nog een oude vertrouwde gasaansluiting.

Corporatie Vestia meent dat een vervanging van de ZWWC door een systeem van warmte- koudeopslag de problemen wél zal wegnemen. Volgens Vestia is tegen de roest in het bronnet actie ondernomen. De corporatie wil niet zeggen hoeveel geld ze heeft uitgegeven aan de zeewaterwarmtecentrale of aan compensaties wegens storingen. Het plan blijft om de nieuwe installatie uiteindelijk te verkopen. „Wij zijn een woningcorporatie en geen energieleverancier.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Pilgrim »

Dit kabinet, dat de Nederlanders financieel naar de afgrond wil brengen met allerlei wazige niet onderbouwde maatregelen, smartmeters, warmtepompen en ook dat we van het gas af zouden moeten... Waarom? Een ander politiek spelletje met het oog op Agenda 2030? We moeten allemaal overstappen op elektriciteit, want daar verdient de anti-Nederlandse regering meer mee dan met gas.

De gasprijzen in Europa zijn het laagst in 10 jaar tijd en zullen volgens de voorspellingen deze herfst nog lager worden. De Russische Gazprom (bezit ongeveer 33% van de Europese gasmarkt) gaf vorige week toe dat zijn aardgasexport naar Europa plus Turkije dit jaar zou dalen ten opzichte van de recordniveaus in 2018.
www.zerohedge.com

https://ejbron.wordpress.com/2019/09/09 ... en-worden/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Gasloos Nederland. Wat kost dat?
Je nachtrust.
'Lawaaiige' warmtepompen mogen blijven
Een huiseigenaar hoeft twee zonder vergunning geplaatste warmtepompen voorlopig niet te verwijderen. Dat heeft de voorzieningenrechter deze week bepaald.

Eind januari bezocht een zogenoemde bouwinspecteur van de gemeente de straat na een klacht over geluidshinder. De eigenaar van de woning werd na dat bezoek door de gemeente gesommeerd de twee warmtepompen, die aan de achterkant van het huis ter hoogte van de eerste verdieping en zolderverdieping hingen, weg te halen.

Klimaatneutraal
De eigenaar had geen omgevingsvergunning aangevraagd. Hij stapte uiteindelijk naar de rechter en zei dat het zijn doel was om de woning klimaatneutraal te maken. Hij klaagde dat de gemeente daarin geen enkele interesse had getoond, terwijl in het coalitieakkoord wel veel aandacht is voor het bevorderen van duurzaamheid.

Tijdens de zitting ging het over de vraag of er überhaupt een vergunning moet worden aangevraagd voor een warmtepomp of niet. Ook op verschillende internetfora wordt daarover een juridische discussie gevoerd. De rechter concludeerde dat er op dit moment 'geen vast omlijnd alomvattend kader' is.

Legalisatie onderzoeken
De voorzieningenrechter heeft het zogenoemde verwijderingsbesluit van de gemeente daarom geschorst. De woningeigenaar moet een aanvraag bij de gemeente doen en de gemeente moet de mogelijkheden van legalisatie onderzoeken. Ook moet worden onderzocht of de twee warmtepompen niet binnen kunnen worden opgehangen.
Natuurlijk kunnen die dingen niet naar binnen. Dan doet hijzelf geen oog meer dicht vanwege het lawaai binnenshuis.

https://www.at5.nl/artikelen/196758/law ... en-blijven
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Het zal eind 60-er jaren zijn geweest dat er plannen waren voor de bouw van een electriciteitscentrale aan de Kaag. Al snel was uitgerekend dat dan al het water een keer per week door de centrale heen gepomp ging worden en voortaan op zomerse temperatuur zou blijven.
Het is toen niet door gegaan.
En nu? Veel plannen om warmte uit het oppervlakte water te halen met warmtepompen. Nu krijgen we een Kaag die onaangenaam koud zal zijn. Milieueffecten? Daar maken we ons niet druk om want energietransitie, weet U wel?
Planetenbuurt mogelijk verwarmd door water Oude Rijn
De Alphense Planetenbuurt haalt over twee à drie jaar mogelijk warmte uit het water van de Oude Rijn.

Ziekenhuis Alrijne, verpleeghuis Oudshoorn, serviceflat Driehoorne, woningcorporatie Woonforte, het Scala College en de gemeente, slaan de handen ineen om dat voor elkaar te krijgen.
De gemeente Alphen aan den Rijn draagt drie ton bij voor een haalbaarheidsonderzoek naar het project Aquathermie Planetenbuurt , dat naar schatting zes miljoen euro kost.

,,Het is voorwaar niet simpel om zoiets voor elkaar te krijgen, maar er doet zich wel een kans voor’’, zegt wethouder duurzaamheid Leo Maat (GroenLinks). ,,In januari moet bekend worden of het project haalbaar is.’’ Enkele betrokken instanties moeten binnen een paar jaar hun cv-ketel vervangen. En er komt nieuwbouw voor het Scala College. Nieuwe wetgeving verplicht vastgoedbezitters om gasloos te bouwen.

Studie moet uitwijzen of het mogelijk is om oppervlaktewater uit de buurt, zoals de Oude Rijn, te benutten voor verwarming én koeling van gebouwen. De deelnemers van het project gaan van het gas af en krijgen een warmte- en koudeopslag onder hun panden.

Europese subsidie

Maat denkt dat er een goede kans is dat hij het subsidiegeld weer terugkrijgt, door het binnenhalen van een Europese subsidie. ,,Misschien is die drie ton niet eens nodig’’, aldus Maat.

De gemeentelijke bijdrage is ook bedoeld om een vergelijkbaar project in Rijnhaven-Oost op te zetten. Ook hier gaat het in eerste instantie om een haalbaarheidsonderzoek.

De provincie Zuid-Holland vraagt voor negen gemeenten (Den Haag, Rotterdam, Kaag en Braassem, Zoeterwoude, Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, Katwijk, Gorinchem, Schiedam en Rijswijk) subsidie aan, via de zogenoemde Elena-regeling, voor diverse initiatieven op het gebied van ’duurzame wijkwarmte’.

Zo is Kaag en Braassem bijvoorbeeld van plan om warmte te halen uit de Kagerplassen, voor verwarming van huizen in Rijnsaterwoude. Een eerste onderzoek liet in februari van dit jaar positieve resultaten zien. Het is technisch mogelijk om alle 550 huizen in Rijnsaterwoude van Braassemwarmte te voorzien, maar de installatie die daarvoor nodig is, kost waarschijnlijk zo’n tien miljoen euro.

De gemeenteraad van Alphen moet nog wel instemmen met de subsidie voor het onderzoek.
https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20 ... -oude-rijn
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
xplosive
Berichten: 8906
Lid geworden op: do jun 30, 2011 11:18 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door xplosive »

De gevolgen :

Een keerpunt: voor het eerst importeerde Nederland meer gas dan het uitvoerde

En dit in 2019.

In dit artikel uit de Volkskrant van 1 oktober 2010 werd geschat dat dit pas in 2025 zou gebeuren :

Nederlandse gasbel verkwanseld aan Italië en Shell

Uit dat laatste artikel :
In 1959 werd in Slochteren, de tot op dat moment grootste gasbel ter wereld gevonden.
De Nederlandse gasbel is vanaf het begin voor 50% in handen van de Nederlandse staat en voor 50% in handen van Shell en Esso. Met deze gasbel zijn we al 50 jaar netto exporteur van gas. Volgens berekeningen worden we uiterlijk 2025 netto importeur van gas.
Onder andere Noorwegen, net als Nederland gezegend met een grote, maar eindige hoeveelheid grondstoffen, heeft een investeringsfonds opgericht. In dit fonds worden de baten van de grondstoffen gestort. Het fonds in Noorwegen is inmiddels goed voor 300 miljard euro. Dat is 65.000 euro per hoofd van de bevolking! Een aardig appeltje voor de dorst.

Wij hebben niets gespaard. Wij geven de helft van de opbrengsten uit de gasbel, waarschijnlijk veel te goedkoop, aan Shell en Esso. Daarnaast subsidiëren we al jarenlang Italië met een forse korting op gas.
De cijfers en winsten van Shell en Esso zijn duizelingwekkend. Shell boekte in 2011 een winst van 28,6 miljard dollar (Esso ruim 41 miljard dollar). Voor Shell een winststijging van 54% ten opzichte van 2010. Met een omzet van 367 miljard dollar, staat de Nederlandse staat in de schaduw van deze bedrijven (In vergelijking: de Nederlandse staat heeft 244 miljard euro aan inkomsten in 2012 en een begrotingstekort van 17,8 miljard euro).
Het aardgas is van de Nederlandse staat en daarmee van alle inwoners van Nederland. De prijs stijgt al jaren fors. Natuurlijk vreemd dat burgers zoveel geld betalen voor aardgas uit eigen bodem. Dat dit bedrag vervolgens wordt verdubbeld met belastingen en dat van de opbrengsten niets geïnvesteerd wordt in de toekomst. Visieloos wat mij betreft.
Shell en Esso profiteren al jarenlang van de Nederlandse bodem en daarmee van haar burgers. Dat zij mee zullen investeren in een nieuw Deltaplan en daarmee laten zien dat niet alleen hun korte termijn bedrijfswinst leidend is, acht is klein.
Kortom : de Nederlandse overheid heeft de afgelopen decennia voor honderden miljarden euro's aan aardgasrijkdom verspild. Daar moeten de Nederlandse burgers nu (en in feite bovendien ook al decennialang) voor opdraaien met onder meer bezuinigingen op de gezondheidszorg, bezuinigingen op onderwijs, korting op pensioenen wegens verdampt pensioengeld en met een aantal Nederlandse daklozen (met Nederlandse voorouders tot vele generaties terug) dat niet te tellen is.

En wat te denken van dit :

Stroom en gas in Nederland veel duurder dan in buurlanden

Nederland : het land van "gratis geld" voor multinationals en buitenlanders.

De gewone Nederlandse burgers worden als gevolg daarvan al decennialang zwaar gedupeerd. Allemaal door toedoen van gewetenloze politici, zoals de sardonisch grijnslachende Mark Rutte.
Gun jezelf wat je een ander toewenst     islam = racisme   & de hel op aarde voor mens en dier
                                   koran = racistisch & handboek voor criminelen
      Moslimlanden bewijzen dagelijks:    meer islam = meer verkrachte mensenrechten
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Bericht uit België waar ze niet van het gas af gaan. Alhoewel ze zelf geen aardgas hebben.
Gas is duurder bij de buren
Gas is in ons land op twaalf maanden tijd bijna 11 procent goedkoper geworden, terwijl bij onze buren er gemiddeld 2,4 procent bijkwam. Dat blijkt uit een update van het Prijzenobservatorium. Belgische gasverbruikers zijn al jaren goedkoper af dan in de buurlanden.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20191114_04716450
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Ariel »

Goshie...Wat sneu nou... :smile7: ’Schrappen subsidie op warmtepomp valt rauw op dak’ Is het geld nu al op?
Huiseigenaren zijn overvallen door het plotseling afschaffen van de subsidie voor warmtepompen in nieuwbouwwoningen. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis.

Eigenaren van een nieuwe woning kunnen nu een subsidie van circa €1000 tot €2500 krijgen op de aanschaf en installatie van een warmtepomp. Het kabinet heeft deze maand echter aangekondigd dat er per 1 januari 2020 een einde komt aan deze subsidieregeling.
En jammer, jammer jammer...Geen subsidie meer voor vieze pelletkachels
Huishoudens en kleine bedrijven krijgen vanaf volgend jaar geen subsidie meer bij de aanschaf van pelletkachels of biomassaketels. De kachels en ketels stoten weliswaar minder CO2 uit dan gasinstallaties, maar wel veel koolmonoxide, stikstof en fijnstof.

Pelletkachels en biomassaketels worden met hout gestookt. De positieve effecten op het gebied van CO2 wegen niet op tegen de negatieve effecten, berekende SEO Economisch Onderzoek.
En helaas.... :scratch: Ook voor zonneboilers bij nieuwbouwprojecten zonder gasaansluitplicht wordt geen subsidie meer verstrekt. Dat heeft minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) geschreven aan de Tweede Kamer.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Lekker toch zo'n betrouwbare overheid. En die duurzame energie is een cowboybusiness.
Wordt je aangepraat dat je nieuwe woning vreselijk groen zal worden (je hele omgeving juigt je toe) en dat je subside krijgt (10% ) op de kosten van de roemruchte warmtepomp.
En je krijgt geforceerde ventilatie (stof, schimmel) en ramen kunnen niet meer open.
Maar je hebt wel vloerverwarming ! En een electrische boiler voor warm douchen.
En als het koud (<7 graden buiten) is dan ga je electrisch verwarmen. Wat gezien rendement slechts 50% is van wat je aan warmte zou krijgen met aardgasverwarming.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Gasloos Nederland. Wat kost dat?

Bericht door Mahalingam »

Warmtepompen dat is cowboy business. Veel overeenkomst met de meer bekende keukens-zwendel.
Wanhopig gezin: ‘We zitten al tien weken met onze baby in de kou’
Remco Harmsen uit Zuidland is radeloos. Hij zit, samen met zijn vrouw, baby van zes maanden en peutertje van 3 jaar, al tien weken in de kou. De gehuurde warmtepompinstallatie in zijn huis is kapot gegaan en het bedrijf dat de installatie verhuurt, heeft nog steeds geen vervangend apparaat geregeld. ,,Het is erg koud in huis. Het vriest nu ook ’s nachts.’’
[...]
De nieuwe warmtepomp zou deze week worden geïnstalleerd, maar Harmsen moet het eerst zien. ,,Ik geloof het gewoon niet meer’’, zegt hij. Want het is niet de eerste keer dat hem dat is beloofd. ,,Ondertussen zitten wij hier al die tijd zonder verwarming. Het is ijskoud in huis, terwijl ik hier een baby heb van zes maanden en een peuter van drie jaar.’’
Tja reparatie. Ieder jaar een nieuw type uitbrengen en geen ondersteuning voor reparatie van die dan oude apparaten. Reparatie buiten de garantieperiode blijkt onmogelijk?
Volgens haar wordt deze warmtepomp namelijk niet meer gemaakt. Door de installateur is geprobeerd om de onderdelen zelf te herstellen, maar dat is niet gelukt. Het bedrijf wil nu kijken of de warmtepomp op een andere plek kan worden geplaatst. ,,We verwachten dat dat gaat werken, maar ook dat is afwachten. Als dit ook niet werkt, moet de hele installatie worden vervangen. Maar dat is een enorme ingreep. We hopen dat het niet nodig is.‘’
https://www.ad.nl/voorne-putten/wanhopi ... a22f90d77/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie