Strengere wapenwetten leiden tot meer vuurwapencriminaliteit

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Strengere wapenwetten leiden tot meer vuurwapencriminaliteit

Bericht door Pilgrim »

Nieuw-Zeeland: strengere wapenwetten leiden tot meer vuurwapencriminaliteit

Geplaatst op 23 mei 2020

Afbeelding

Op 15 maart 2019 schoot de Australiër Brenton Tarrant bij terreuraanslagen op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland in totaal 51 mensen dood. Bij de aanslagen raakten 50 anderen gewond, enkelen van hen zwaar. De regering van Nieuw-Zeeland onder minister-president Jacinda Ardern reageerde op deze massamoord – een massamoord met de meeste slachtoffers in de criminele geschiedenis van het land sinds 1943 – met een drastische aanscherping van het tot dan toe liberale wapenrecht.

Al direct na de bloedige daad werd de verkoop van semiautomatische geweren en halfautomatische wapens verboden, later werd ook hun bezit wettelijk verboden. Datzelfde gold voor bouwpakketten waarmee civiele geweren tot militaire wapens konden worden omgebouwd.

Verder werd in mei 2019 begonnen met een wapenaankoopprogramma van de staat (Buy-Back), dat in december afliep. Door dit initiatief konden bijna 48.000 vuurwapens worden ingezameld. Maar het Buy-Back-programma was slechts schijnbaar een succes. Want volgens schattingen van de politie bevonden zich voor de aanslag tot 240.000 halfautomatische wapens in privébezit. Volgens informatie van de lobbyvereniging Council of Licenced Firearm Owners (Colfo) zouden er nog minstens 170.000 in omloop zijn geweest. Colfo beschouwt daarom de inspanningen van de autoriteiten om deze wapens grotendeels uit de circulatie te nemen als mislukt. Veel Nieuw-Zeelanders hebben hun geweren ondanks het verbod gewoon gehouden.

Wie na het einde van het But-Back-programma gesnapt wordt, moet behalve met het kwijtraken van zijn wapenvergunning rekenen op tot vijf jaar gevangenisstraf.

Wapen-tegenstanders hadden verwacht dat de strengere wetten in Nieuw-Zeeland tot een duidelijke afname van het gebruik van illegale vuurwapens zou leiden. Het land werd daarom onmiddellijk na de bekendmaking van de restrictieve maatregelen als lichtend voorbeeld voor de nieuwe regeling van de wapenwetgeving vooral geprezen in de VS, het enige land in de wereld, waarin het recht op wapenbezit in de grondwet verankerd is.

Maar deze verwachting kwam niet uit. Dat toont de officiële politiestatistiek aan, waarvan de cijfers onlangs door “Radio New Zealand” werden gepubliceerd. Volgens de statistiek werden er in 2019 in Nieuw-Zeeland zoveel dodingsdelicten met vuurwapens gepleegd als sinds bijna tien jaar niet meer.

De al in 2018 waar te nemen stijging van deze criminaliteit zette zich ondanks de duidelijk strengere wetten in het afgelopen jaar voort. In 3540 gevallen werden delicten onder gebruikmaking van vuurwapens gepleegd. In 2019 namen de autoriteiten 1263 illegale vuurwapens in beslag, 50% meer dan vijf jaar geleden.

Het is ook opvallend dat de politie van Nieuw-Zeeland ondanks deze ontwikkeling niet vaker gebruik gemaakt heeft van haar eigen dienstwapens. Dat is echter niet zo verwonderlijk. Want de agenten komen normaal gesproken pas op de plaats delict aan wanneer de misdaad al werd gepleegd en de daders al lang weg zijn.

Het voorbeeld Nieuw-Zeeland bevestigt eens temeer de ook in andere landen gedane waarneming dat de vuurwapencriminaliteit toeneemt zodra het wapenrecht aangescherpt wordt – en dus niet omgekeerd, zoals van linkse zijde graag beweerd wordt. Dat is ook te begrijpen. Want criminelen houden zich niet aan voorschriften, ook niet aan wapenwetten, hoe streng ze ook zijn. Ze weten echter dat hun wetsgetrouwe slachtoffers minder weerbaar zijn wanneer hen het bezit van een wapen ter zelfverdediging verboden of moeilijker gemaakt wordt.

Het risico voor de daders om de eigen gezondheid of zelfs hun leven bij een delict te riskeren, neemt dus af, wat als consequentie tot een stijging van de criminaliteit en in het bijzonder van geweldsmisdrijven leidt.

Deze ervaring doet nu ook Nieuw-Zeeland op.

Mocht de regering in Wellington aan haar restrictieve koers vasthouden, dan kan voor de toekomst op een verdere toename van de criminaliteit in het land gerekend worden.

Gezien vanuit Duits gezichtspunt is de wapenwetgeving van Nieuw-Zeeland ondanks de nieuwste aanscherpingen altijd nog heel liberaal. Want in Duitsland is de aanschaf van een scherp vuurwapen slechts toegestaan onder heel strenge voorwaarden en het bezit ervan is aan strenge voorschriften gebonden.

Als alternatieven staan de wetsgetrouwe burgers in Duitsland alleen maar vrij verkoopbare wapens ter beschikking, waarvan enkele in de afweer van aanvallers echter heel effectief zijn, zoals de expert T.C.A. Greilich in zijn boeken aantoont.

Bron: www.pi-news.net

Door: Torsten Groß

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/05/23 ... inaliteit/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Plaats reactie