Libanon. Enorme explosie Beiroet.

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24951
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Libanon. ENORME EXPLOSIE BEIROET

Bericht door King George »

Ariel schreef:
di sep 22, 2020 5:24 pm
Explosie in wapenopslagplaats Hezbollah in Zuid-Libanon

In een gebouw van Hezbollah in het zuiden van Libanon heeft zich dinsdag een krachtige explosie voorgedaan. Volgens een bron binnen de sjiitische beweging zou het gaan om een ongeluk in een opslagplek voor oude mijnen en wapens.

Een televisiezender die door Hezbollah wordt gerund stelde echter dat de oorzaak nog niet duidelijk is. Leden van de met Iran gelieerde groepering hebben het gebied rond de explosie in de plaats Ain Qana afgezet. Volgens de eerste berichten zijn er gewonden gevallen, maar het Libanese Rode Kruis kon nog niets zeggen over slachtoffers.
Er waait wel een Islamitisch windje door Libanon heen zeg.
Laatst gewijzigd door King George op wo sep 23, 2020 8:42 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Libanon. ENORME EXPLOSIE BEIROET

Bericht door Ariel »

King George schreef:
di sep 22, 2020 8:22 pm

Er waait wel een Islamitisch windje door Libanon heen zeg.
Allah zorgt goed voor zijn personeel. Er is niemand dood.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24951
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Libanon. ENORME EXPLOSIE BEIROET

Bericht door King George »

De brandhaard lag weer eens midden in een woonwijk. Waren de vergunningen opnieuw hetzelfde als steekpenningen?
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 52151
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Libanon. ENORME EXPLOSIE BEIROET

Bericht door Mahalingam »

Nee, daar worden geen vergunningen voor aangevraagd want dan komt de vijand (Israël) te weten waar de Hezbies de plofstoffen opslaan.
Trouwens: een vergunning vragen voor een ammo-opslag in de kelders van een ziekenhuis, dat doe je niet.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24951
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Libanon. ENORME EXPLOSIE BEIROET

Bericht door King George »

Interpol zet tweetal op opsporingslijst in verband met explosie in Beiroet

12 januari 2021 16:07
Laatste update: 1 dag, 18 uur geleden


Twee mensen zijn door de internationale politieorganisatie Interpol op de opsporingslijst gezet in verband met de explosie in Beiroet. Ze waren verantwoordelijk voor het vervoer van een grote hoeveelheid ammoniumnitraat naar de haven in de Libanese hoofdstad. In augustus vorig jaar veroorzaakte deze chemische stof een vernietigende explosie.


Lees verder
Spoiler! :
Het opsporingsbevel werd gegeven in opdracht van de Libanese openbaar aanklager Ghassan Khoury. Een zogenoemde Red Notice wordt door Interpol op verzoek van de autoriteiten uitgegeven om gevluchte personen op te kunnen sporen en te kunnen arresteren.

Interpol is op zoek naar de eigenaar van het schip en naar een Portugese handelaar die de lading in 2014 zou hebben gecontroleerd.

Bij de explosie kwamen op 4 augustus ruim 190 mensen om het leven en raakten 6.000 anderen gewond. Ook raakten 300.000 mensen dakloos en werden grote delen van de stad verwoest. De explosie werd veroorzaakt doordat ongeveer 2.750 ton ammoniumnitraat die in de haven opgeslagen lag tot ontploffing kwam. De chemische stof was niet goed opgeslagen.

Volgens de Libanese staatsmedia werd het ammoniumnitraat in 2013 via het Russische vrachtschip MV Rhosus naar Beiroet vervoerd. In eerste instantie was de lading voor Mozambique bedoeld, maar vanwege financiële problemen van de eigenaar stopte de boot haar tocht in Libanon.

De Libanese autoriteiten hebben nog geen verklaring gegeven voor het langdurig en onveilig opslaan van de chemische lading in de haven van Beiroet.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Libanon. ENORME EXPLOSIE BEIROET

Bericht door Ariel »

Hezbollahs grote afleiding

Meer dan vier maanden zijn verstreken sinds de enorme explosie in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet, en veel Libanezen eisen antwoorden op de rol van de door Iran gesteunde terroristische Hezbollah-organisatie in het "bloedbad" in de haven. Ze eisen ook dat er een einde komt aan de Iraanse bezetting van Libanon.

Op 4 augustus explodeerde een grote hoeveelheid ammoniumnitraat, dat in de haven van Beiroet was opgeslagen, met minstens 204 doden, 6500 gewonden en 15 miljard dollar aan materiële schade tot gevolg. Naar schatting zijn 300.000 mensen dakloos geworden.

Veel van Hezbollahs politieke en civiele tegenstanders gaven de terroristische organisatie de schuld vanwege de opslag van de gevaarlijke chemicaliën. Een door de Libanese regering ingestelde onderzoekscommissie heeft tot nu toe geen bevredigende antwoorden gegeven, wat veel Libanezen ertoe heeft aangezet om een internationaal onderzoek te eisen. Hezbollah heeft deze week de verantwoordelijkheid ontkend en heeft gedreigd degenen die haar ervan beschuldigen achter de explosie te zitten, aan te klagen.

De ontkenning van Hezbollah is er echter niet in geslaagd om veel Libanezen te overtuigen, die zeggen dat ze de leugens van de terroristische organisatie beu zijn. Op 5 december gingen Libanese demonstranten de straat op om "Hezbollah de terrorist" te zingen en vragen te stellen over de rol van deze organisatie in de explosie.

"Wij, Libanezen, zouden met [Hezbollah de secretaris-generaal] Hassan Nasrallah hetzelfde moeten doen als de Libiërs met [de vermoorde Libische dictator] Kadhafi deden: Trap op zijn gezicht en verpletter het," schreef The Beirut Journal op Twitter.

Een hashtag genaamd "Hezbollah is Terreur" is sinds kort trending op Twitter en andere sociale media-platforms en beschuldigt de terroristische organisatie van kaping en vernietiging van Libanon om de belangen van Iran te dienen. De hashtag beschuldigt verder Hezbollah-terroristen van het slaan en intimideren van vreedzame demonstranten in verschillende delen van Libanon.

"Wat heeft Nasrallah voor het Libanese volk gedaan?" vroeg de Libanese social media-gebruiker Martine J. Zaarour. "1. Doodde ons volk. 2. Stal ons geld. 3. Vernietigde Beiroet. 4. Plaatsing op de terroristenlijst 5. Maakte oorlog met Israël. 6. Gaf prioriteit aan de Palestijnen en Syriërs. 8. Bedreigde ons met illegale wapens."

Sommige Libanese burgers spotten met de dreiging van Hezbollah om hen die haar verantwoordelijk houden voor de havenexplosie aan te klagen. "Als Hezbollah zijn toevlucht neemt tot de rechterlijke macht, betekent dit dat zij de Libanese staat vertrouwt," merkte de Libanese politieke activist Charbel Frem op. "Waarom geeft Hezbollah zijn wapens dan niet aan de staat over?"

Als antwoord schreef Nizar Salloum, ook uit Libanon: "Hezbollah vertrouwt de rechterlijke macht die ze met haar wapens controleert."

Hoewel de Libanese regering een onderzoekscommissie heeft ingesteld naar de havenexplosie, vragen veel Libanezen zich af waarom de resultaten nog niet zijn gepubliceerd. Zij zijn ervan overtuigd dat de Libanese regering bang is om Hezbollah als de schuldige aan te wijzen.

"Vier maanden zijn verstreken," merkte Larissa Aoun op, een Libanese verslaggever voor Sky News Arabia. "Waar is het onderzoek? Waar is de gerechtigheid? Wie is er verantwoordelijk? We zullen het niet vergeten."

Verontrust door de groeiende kritiek op de aanwezigheid van Hezbollah als staat in Libanon en beschuldigingen over haar verantwoordelijkheid voor de explosie in Beiroet, is de terroristische organisatie begonnen met het uitschelden en intimideren van journalisten die zich durven uit te spreken.

Eén slachtoffer, Maraim Seif, werd onlangs bij haar thuis aangevallen door Hezbollah-terroristen vanwege haar herhaalde kritiek op de terroristische organisatie.

"Hezbollahs 'verzetsstrijders' zijn officieel veranderd in schurken", aldus de Libanese presentatrice Dima Sadek. "Deze verzetsstrijders vielen de activist, journalist en vriendin Mariam Seif en haar familie aan, sloegen hen en dreigden hen te vermoorden. Mariam werd aangevallen voor artikelen die ze schreef om Hezbollah aan te vallen."

Sadek zelf was het doelwit van Hezbollah-schurken voor het ondersteunen van protesten tegen de terroristische organisatie. Onlangs nam ze ontslag bij de Libanese omroeporganisatie International nadat ze bedreigingen van Hezbollah had ontvangen.

"Libanon wordt geregeerd door een gewapende militie en een corrupte maffia," zei Serge Dagher, secretaris-generaal van de Libanese Kataeb partij. "Er kan in dit land geen verandering worden verwacht in het houden van parlementsverkiezingen, waardoor het heersende gezag in zijn geheel en de maffia en milities die de afgelopen periode in het land hebben geheerst, zal veranderen." Hij gaf de Libanese regering de schuld van de slechte afhandeling van de havenexplosie in Beiroet en wees erop dat geen van de Libanese functionarissen de straat op is gegaan en het volk heeft gesteund.

Het feit dat de Libanese autoriteiten de identiteit van de verantwoordelijken voor de explosie niet hebben onthuld, heeft ertoe geleid dat verschillende Libanese politici, politieke activisten en journalisten hebben aangedrongen op de interventie van de internationale gemeenschap.

Samir Geagea, voorzitter van de Libanese strijdkrachten, een christelijke politieke partij, dreigde zijn toevlucht te nemen tot het Internationaal Strafhof (ICC) als het onderzoek van de Libanese regering naar de havenexplosie geen duidelijke resultaten zou opleveren. "We zullen naar het Internationaal Strafhof gaan om de waarheid en de omstandigheden van deze misdaad aan het licht te brengen", zei hij.

In een duidelijke poging om de aandacht af te leiden van de havenexplosie, beweerde Hezbollah op 5 december dat een van zijn onbemande drone's over Galilea in het noorden van Israël vloog. De claim kwam omdat Libanon een diepe economische crisis onder ogen ziet, en dat te midden van groeiende verontwaardiging in het land over de verantwoordelijkheid van Hezbollah voor de rampen die de Libanese bevolking in de afgelopen decennia zijn overkomen.

De Libanezen zijn naïef als ze geloven dat de internationale gemeenschap naar hun grieven gaat luisteren of zich gaat bemoeien met de vernietiging van Libanon door Hezbollah en zijn meesters in Iran. Ze zijn ook pijnlijk naïef als ze geloven dat iemand in de internationale gemeenschap zich bekommert om de aanvallen en bedreigingen tegen Libanese journalisten en activisten die Hezbollah bekritiseren of oproepen tot het beëindigen van de Iraanse bezetting van Libanon.

De internationale gemeenschap heeft dringender kwesties aan haar hoofd: Israël. Eerder deze maand heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vijf pro-Palestijnse en anti-Israëlische resoluties goedgekeurd.

De Libanezen die hun geliefden of hun huizen in de havenexplosie hebben verloren, konden zich niet om Israël bekommeren.

Dergelijke resoluties zijn in feite schadelijk voor de Libanezen, omdat ze de aandacht van de wereld alleen op Israël gericht houden. De VN gaat de families van de slachtoffers van de Libanon-explosie geen hulp of antwoorden bieden, omdat de leden van de VN dag en nacht bezig zijn met het aannemen van resoluties tegen Israël. De enige stap die de Libanezen nog moeten zetten is in opstand komen tegen de terroristische organisatie die van hun land een militaire en politieke basis heeft gemaakt voor de mullahs in Teheran.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Libanon. ENORME EXPLOSIE BEIROET

Bericht door Ali Yas »

Ariel schreef:
wo jan 20, 2021 3:00 pm
De internationale gemeenschap heeft dringender kwesties aan haar hoofd: Israël
Dat "internationale gemeenschap" als men de Verenigde Naties bedoelt is net zulke propaganda als "Europa" zeggen wanneer je de EU bedoelt. Ik kan dat ook. Ik heb het bijvoorbeeld over de proleet als anderen het over de profeet hebben.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Libanon. ENORME EXPLOSIE BEIROET

Bericht door Ariel »

German firm removes decade-old chemicals from Beirut port where catastrophic blast killed 200 people

A German company has removed dangerous chemicals from Beirut port, the site of a huge nitrate-fueled explosion last August that killed 200 people, injured more than 6,000 and dragged Lebanon further into an economic crisis.

In November, the Lebanese government gave the firm Combi Lift a contract to remove 52 containers of flammable and reactive materials from the port – some of which had been stored there since 2009.

At a meeting on Monday, German ambassador to Lebanon, Andreas Kindle, told the Lebanon's President Michel Aoun that the chemicals are now ready to be shipped out of the country.

The explosion on August 4, 2020 was one of the world's largest ever non-nuclear blasts and left more than 300,000 people homeless, as whole neighborhoods were destroyed.

Aoun previously said that the blast was caused by 2,750 tons of ammonium nitrate – a highly explosive compound commonly used in fertilizer – which had been stored in poor conditions at a warehouse in the port for more than six years.

However, six months on, an investigation is still ongoing to determine the cause of the explosion and those responsible for it.

Last month Interpol issued international arrest notices for three people, including the captain and owner of the ship that transported the ammonium nitrate to Beirut seven years prior to the explosion.

Current and former Lebanese politicians have been charged over the blast, while there have been at least 25 arrests, including port officials, customs officers and staff from a maintenance company contracted for repairs on the warehouse.

The devastating blast deepened Lebanon's corruption-fueled economic crisis, and the country is now also dealing with food shortages and a strained healthcare system amid the additional pressures of the coronavirus pandemic.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Libanon. Enorme explosie Beiroet.

Bericht door Ariel »

Een jaar na de explosie in Beiroet. Voor de wederopbouw moeten de inwoners van Beiroet het vooral hebben van eigen geld en dat van ngo's. Op hulp van de overheid hoeven ze niet te rekenen. Het land gaat door een van de grootste economische crises ooit.

In Libanon is vandaag de nationale dag van rouw afgekondigd. Aan het eind van de middag lopen nabestaanden een mars richting de haven. Om 17.07 uur Nederlandse tijd, het exacte tijdstip van de explosie, wordt daar een minuut stilte gehouden om de slachtoffers te herdenken. Daarna is er een mars naar het parlement.

Afbeelding

Na ramp Beiroet gebeurt er helemaal niets: ’Dit is een slechte film’

Beiroet trilt nog steeds na van de gigantische explosie in de haven, precies een jaar geleden. Een van de zwaarste niet-nucleaire explosies ooit verwoeste grote delen van de Libanese hoofdstad en legde jarenlang falend overheidsoptreden bloot.

Tot in de hoogste politieke echelons – onder meer de premier en de president – was bekend dat honderden tonnen van het levensgevaarlijke ammoniumnitraat in het dichtbevolkte gebied lagen opgeslagen. Maar men deed niks. Dat blijkt uit een gedetailleerd rapport van Human Rights Watch (HRW), waarin de organisatie stelt dat tal van functionarissen op z’n minst criminele nalatigheid kan worden verweten.

Bij de explosie kwamen 218 mensen om het leven, onder wie de echtgenote van de Nederlandse ambassadeur in Libanon.

Paul en Tracy Naggear verloren hun driejarige dochter Alexandra. „Het is surrealistisch, alsof we in een film leven”, aldus de geëmotioneerd vader op de persconferentie waar het HRW-rapport werd gepubliceerd. „Iedereen wist ervan.”

Waarschuwing
Wat hem nog het meest tegen de borst stuit, is dat de politici en veiligheidsfunctionarissen op die bewuste dinsdag de brand in de haven zagen en wisten dat er gevaarlijke stoffen lagen opgeslagen, maar vervolgens besloten niemand te waarschuwen. „Zij hadden veertig minuten om te reageren, om mensen dekking te laten zoeken”, aldus Paul. „Waarschijnlijk werd alleen eigen familie gewaarschuwd.”

Een jaar later heeft nog niemand terechtgestaan voor de explosie, die 77.000 appartementen beschadigde en honderdduizenden (tijdelijk) dakloos maakte. De regering trad af, maar er is nog steeds geen nieuwe. Van het nemen van enige verantwoordelijkheid is geen enkele sprake.

Het HRW-rapport legt pijnlijk bloot hoe corruptie en mismanagement uiteindelijk tot de gigantische ramp leidde. Het is nog altijd niet duidelijk wat de brand veroorzaakte en of er opzet in het spel was.

Hezbollah
De grote hoeveelheid ammoniumnitraat lag al zes jaar opgeslagen in een krakkemikkig magazijn in de haven. Ondanks herhaalde waarschuwingen werd er niets aan gedaan. Officieel was de lading op weg naar Mozambique, maar HRW suggereert dat de eindbestemming wel eens Beiroet had kunnen zijn, met mogelijke links naar Hezbollah en het Syrische regime.

Een onderzoeksrechter die ministers wilde horen werd al snel aan de kant geschoven, maar ook diens opvolger wordt op allerlei manieren tegengewerkt. De regering houdt een internationaal onderzoek tegen.

Libanon staat staat inmiddels niet meer aan de rand van de afgrond, maar is daar volgens velen al in gevallen. De bestuurlijke ellende gaat gepaard met een van ’s werelds grootste economische crises van de afgelopen 150 jaar en de desastreuze gevolgen van Covid-19.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Libanon. Enorme explosie Beiroet.

Bericht door Ariel »

Nederland maakt eenmalig 10 miljoen euro extra vrij om Libanon te helpen bij de nasleep van de grote explosie in Beiroet. Structurele financiële hulp komt er pas als Libanon een nieuwe regering heeft. Met die boodschap woont demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag deze woensdag, precies een jaar na de ontploffing, een internationale conferentie over het land bij.

„Nederland is zeer bezorgd over het lot van de Libanese bevolking: bijna de helft van de Libanezen heeft moeite om aan hun basisbehoeften, zoals voedsel en elektriciteit, te komen. De huidige economische en financiële crisis draagt bij aan deze situatie”, stelde minister Kaag in een verklaring voorafgaand aan de conferentie. Het land heeft bovendien te maken met grote aantallen vluchtelingen uit de politiek instabiele regio. Ze wijst erop dat zij inmiddels een kwart van de bevolking uitmaken.
Wat vinden jullie van het plan als we Sigrid Kaag 10 jaar uitlenen aan Libanon? Libanon heeft op dit moment geen regering, Met Sigrid al-Qaq als president moet het goed komen met Libanon.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89717
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Libanon. Enorme explosie Beiroet.

Bericht door Ariel »

Geen stroom, geen brandstof, geen geld: Libanon is totale instorting nabij

Libanon is in naam een democratie. In potentie is het ook een rijk en welvarend land. Hoe kan het dan dat de totale instorting nabij is? En hoe is het om ergens te leven waar de overheid totaal niet naar je omkijkt?

Geld nodig? Ga niet naar de bank! Bel Ahmad, en hij is binnen een kwartier bij je, op zijn rode brommertje. Hoeveel wil je wisselen? 200 dollar? Dan zijn hier 3,2 miljoen Libanese ponden, knispernieuw met een elastiekje eromheen. Geteld? Bedankt! En weg is Ahmad.

Was je tóch naar de bank gegaan, en had je voor 200 dollar gepind, dan wist je meteen dat er iets goed mis is. Volgens de officiële wisselkoers (dus niet die van Ahmad) moet de bank je 320.000 ponden geven. Althans, vandaag. Morgen, of zelfs vanmiddag nog, kan het zomaar weer minder zijn. Om het praktisch te houden: ga je met het geld van de bank een espresso halen, dan betaal je daarvoor 10 dollar. Een kopje koffie van Ahmads geld kost je 1 dollar.

Vervelend? Zeker. Maar je hébt tenminste dollars om wisselen. De gemiddelde Libanees heeft die niet. Die ziet zijn karige salaris almaar minder waard worden. Net zoals hij of zij de afgelopen jaren bijna alles heeft zien verdwijnen. Er is in het recente verleden van Libanon zo veel scheef gegroeid dat het bijna niet te bevatten is. De mensen hier zijn op het punt aanbeland dat ze hun regering ‘maffia’ of ‘junta’ noemen, hun land botweg als failed state (een mislukte staat) bestempelen en openlijk vragen om een buitenlandse mogendheid die orde op zaken komt stellen. ,,Het maakt niet uit wie’’, verzucht Sami, een werkloze architect uit Tripoli.

,,Stel dat je een film zou maken over wat er alleen al in de afgelopen twee jaar is gebeurd hier, dan zou het publiek halverwege afhaken’’, zegt Michel Zardan, een medewerker van een hulporganisatie. ,,Bosbranden, een revolutie, een langzame financiële ineenstorting, een explosie, corona, inflatie... Het is te veel, te ongeloofwaardig.’’ Is dit de zwanenzang van de Parel van de Levant (Libanon), het Parijs van het Midden-Oosten (Beiroet)?

Brandstof
Wat je deze dagen bijvoorbeeld als eerste ziet als je ’s nachts de hoofdstad binnenrijdt, is niets. Bijna alle lichten zijn uit. Geen stroom. Soms duurt het 2 uur, soms 20. Het is niet eens een verrassing meer als plots alle stroom wegvalt. De regering, zo is het officiële verhaal, heeft geen geld meer om brandstof voor de energiecentrales te kopen. ,,Pff, daar gaan we weer’’, zegt Mariam (22), een studente die in een cafeetje zit te werken. Ze pakt een boek uit haar tas en gaat maar iets anders doen. De barman heeft net iedereen het slechte nieuws meegedeeld. ,,We hebben wel een generator, maar geen diesel. Of te weinig. De huisbaas laat elke dag weten of hij ergens iets op de kop heeft kunnen tikken, en hoe lang we dicht moeten.’’

Bij elk tankstation staan tien, twintig, soms dertig auto’s te wachten of er wat benzine te scoren valt. Vaak is er wel iets, maar staat het op rantsoen: 20 liter per keer. Tania Alnshmi (24) is vandaag een van de gelukkigen, maar zit toch te mopperen. ,,Het lijkt wel of ik elke keer minder ver kan rijden. Volgens mij vermengen ze het met water.’’ Er zijn ook mensen die een typisch Libanese sluiproute hebben gevonden. Hady (31) heeft een bezorgservice en kan dus niet zonder benzine. ,,Ik betaal de pompbaas flink wat boven de prijs, en daarvoor komt hij het nog hier afleveren ook. Niet netjes? Nee, zeker niet. Maar anders ga ik failliet.’’

Medicijnen zijn ook een probleem. Zelfs de simpelste pijnstillers zijn soms niet te krijgen. De kunstenaar Sako (29) heeft astma en wordt elke dag benauwder, omdat hij nergens meer een puffer kan vinden. ,,Zo’n ding kost 2 dollar’’, zegt hij moedeloos. ,,Wat moet ik nou?’’ Hij heeft het sowieso al zwaar, want hij woont nog bij zijn ouders. Een eigen plek is veel te duur. ,,Ik voel me schuldig. Ik zit elke dag hun eten op te eten. Dus ik eet steeds minder, ik ben al 15 kilo afgevallen.’’ Hij klinkt depressief. Toen het nog goed met hem ging, maakte hij geometrische kunst met lijnen en figuren, weken was hij bezig met één enkele tekening. Nu schildert hij woedende, felkleurige gezichten, het ene na het andere. ,,Ik ben boos ja, mijn leven staat stil. Ik weet niet eens wat ik morgen doe. Of vanavond zelfs.’’

Geen tekorten
Er zijn ook mensen die beweren dat er eigenlijk helemaal geen tekorten zijn. Dat er wel degelijk olie wordt geleverd, dus dat de auto’s gewoon kunnen rijden, de stroom niet uit hoeft te vallen en de airco’s in deze hete zomer hun werk kunnen blijven doen. Ook zouden er genoeg medicijnen zijn. ,,De olie wordt vastgehouden op schepen voor de kust’’, foeterde een naamloze Europese diplomaat in een buitenlandse krant. ,,Ze sluizen alles door naar Syrië, waar ze er veel meer geld voor kunnen krijgen.”

De vingers van al die mensen, of eigenlijk van iedereen, wijzen naar de politieke elite. Die is corrupt, incompetent, machtswellustig, inhalig, egoïstisch, crimineel en verder zijn het natuurlijk honden en varkens. ,,Dat is de echte vloek van Libanon’’, zegt Ronnie Chatah, politiek commentator en zoon van diplomaat en econoom Mohamed Chatah, die in 2013 is vermoord. Volgens hem begint het verval van Libanon in 1970, met de komst van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. ,,De deur die toen is opengezet, hebben ze nooit meer dicht gekregen. Sindsdien is ons land een slagveld voor regionale oorlogen.”

Het zijn met name de machtige buurlanden en aartsvijanden Israël, Syrië en Iran die het nietige Libanon inkapselen en het vuur aanwakkeren. De burgeroorlog die in 1975 losbarst, en tot 1990 zal duren, laat diepe, diepe sporen na. De beelden van het kapotgeschoten Beiroet, het afschuwelijke geweld van milities als de christelijke Falangisten en de sjiitische Amal en Hezbollah, talloze ontvoeringen van journalisten en politici zijn anno nu ook bij ons nog steeds niet in de vergetelheid geraakt. In Libanon zelf bepaalt de erfenis van die oorlog nog steeds de bittere realiteit.

Om een eind te maken aan geweld is er in 1989 het Verdrag van Taif ondertekend. Dat voorziet erin dat de macht over Libanon werd verdeeld over verschillende bevolkingsgroepen: christenen, sjiitische en soennitische moslims, Armenen en Druzen. Elk kregen ze een vast aandeel in het parlement. Ook werd afgesproken dat de president een christen moest zijn, de premier een soenniet en de parlementsvoorzitter een sjiiet. En elke militie moest haar wapens inleveren (behalve het machtige en door Iran gesteunde Hezbollah). De afspraak was dat dit allemaal tijdelijk zou zijn, totdat iedereen weer op normale voet met elkaar verder kon.

Dat moment is nooit gekomen. ,,Nu heerst er het recht van de sterkste’’, zegt iemand. ,,Hier geldt de wet van de jungle.’’ Elke groepering heeft er de afgelopen jaren niet alleen alles aan gedaan om aan de macht te blijven, maar ook om haar macht te versterken. Alle posities en baantjes die ze volgens het verdeelmodel mogen vergeven, gaan naar familie, vrienden en sympathisanten. Of ze geschikt zijn voor de functie maakt niks uit. ,,Onze president is nu Michel Aoun’’, zegt Chatah. Die was in de burgeroorlog een van de belangrijke militieleiders. Er zijn er meer zoals hij: allemaal nog gewoon dezelfde mensen! Iedereen klampt zich zo vast aan zijn eigen positie dat geen enkele regering kan regeren zoals ze wil. De tijd dat een Libanese premier ergens de controle over had, is 51 jaar geleden.’’

Sleutel bij Iran
Zo kan het gebeuren dat de partij die momenteel het ministerie van Energie in handen heeft, de FPM van president Aoun, ervoor zorgt dat zijn aanhangers in de FPM-gebieden wél brandstof hebben. Of dat je je rijbewijs moet gaan verlengen, en in een kantoor terechtkomt waar vijf mensen zitten voor hetzelfde werk: uit elke groepering eentje. Jij wordt dan geholpen door je mede-soenniet of -christen. De rest zit niks te doen, maar wordt wel betaald.

Het is zo verschrikkelijk zonde allemaal, zegt Ronnie Chatah. ,,Kijk naar dit land: we hebben alles. En we hebben er dit van gemaakt, een trieste versie van wat het had kunnen zijn.’’ Wat hem betreft ligt de sleutel bij Iran. Daar moeten ze de steun aan Hezbollah intrekken, de dominante partij in het land. ,,Je ziet het kantelen in Teheran. Er komen steeds meer protesten tegen Hezbollah.’’ Anderen denken dat alleen een nieuwe geweldsexplosie het speelbord leeg kan vegen. Een revolutie, een gewapende opstand, een burgeroorlog, wat dan ook.

Maar er zijn ook de jonge activisten van Minteshreen (‘Verspreiden’). Frisse, slimme mensen die Libanon structureel willen veranderen. Niet met geweld, maar met ‘educatie en bewustwording’. ,,Het is een zaak van de lange adem’’, zegt Noor El Achi. Ze is een sjiiet, maar dat doet er voor Minteshreen niet toe. Hun tactiek: het verspreiden van progressieve waarden, overal in het land, in alle steden en dorpen als het even kan. ,,De machthebbers zijn bang voor de jongeren. Ze snappen niet wat we doen en hoe we het doen. Wij weten hoe het internet werkt, en sociale media. De komende verkiezingen (volgend jaar) gaan we nog niet winnen, maar we hebben geduld. Er is licht aan het eind van de tunnel.’’
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24951
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Libanon. Enorme explosie Beiroet.

Bericht door King George »

Door explosie verwoeste graansilo Beiroet stort verder in


In Libanon is op de dag van de tweede herdenking van de slachtoffers van de verwoestende explosie in de haven van Beiroet een deel van de havensilo's ingestort. .Zondag stortte al een deel van het gebouw in.

>> Bekijk video <<
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24951
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Libanon. Enorme explosie Beiroet.

Bericht door King George »

Door de zomerse temperaturen was het rottend graan in de silo's ruim twee weken geleden in brand gevlogen en kon niet meer geblust worden. Zondag stortte al een deel van het gebouw in. Nu is ook het noordelijke deel van het gebouw ingestort.
https://nos.nl/artikel/2439400-precies-twee-jaar-na-zware-explosie-in-beiroet-stort-deel-graansilo-in
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Plaats reactie