Landroof

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Landroof

Bericht door Pilgrim »

Ook in Europa: zo agressief bedrijven China & Co. landroof

Geplaatst op 29 maart 2021

Afbeelding

Meedogenloze speculatie

Grond, en vooral akkerland, is als speculatieobject steeds interessanter geworden. Maar niet alleen investeerders, maar ook landen dekken zichzelf in met grond. Voor de productie van levensmiddelen of voor grondstoffen. De gevolgen in de desbetreffende landen zijn onmiskenbaar.


Niet alleen in crisistijden geldt grondbezit als veilige investering. Maar vooral sinds de economische crisis van 2007/2008 begonnen veel mensen weer te investeren in grondstukken en onroerend goed. Er was weer veel vraag naar grond, vaak ook bij grote concerns, die zichzelf als buitenlandse investeerders van grote gebieden verzekeren. Tussen 2018 en 2019, aldus schattingen, wisselden wereldwijd meer dan honderd miljoen hectare land van eigenaar, door koop of door pacht, die zich nu in handen bevinden van internationale investeerders. Daarbij is het echter interessant wie investeert.

Behalve grote agrarische concerns, die zichzelf verzekeren van akkerbouwgebieden, zijn voornamelijk ook landen uit het Midden-Oosten en Azië zeer actief. Terwijl het de landen uit het Midden-Oosten en Azië minder aan eigen land ontbreekt en ze in de eerste plaats geïnteresseerd zijn in water, is het voor de expanderende landen van Oost-Azië, zoals China, Japan of Zuid-Korea, een kwestie van bevolkingsgroei om uit te kijken naar nieuw landbouwgebied om de snel stijgende vraag naar levensmiddelen zoals vlees, graan en ook voor voer te veilig te stellen.

Omzeilen van wetten
Behalve Zuid-Amerikaanse en Zuidoost-Aziatische landen is vooral Afrika het doel van begeerte. Volgens schattingen van de Wereldlandbouwraad in het Wereldlandbouwrapport zijn de meest door landroof getroffen landen, waarvan dus meer dan een miljoen hectare aan anderen verpacht worden, Soedan, Ethiopië, Kongo, Mozambique, Liberia, Sierra Leone, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. Bij andere schattingen, waarin zowel internationale landverkoop als pacht werden meegenomen, staan Peru, Rusland, de Democratische Republiek Kongo, Brazilië, Papoeia-Nieuw-Guinea, Oekraïne, Indonesië, Mozambique, Zuid-Soedan, Argentinië en Gabon.

De cijfers zijn echter meestal alleen maar schattingen. Want zelfs in landen waar de toe-eigening van land door buitenlanders en buitenlandse investeerders gereglementeerd is, zijn er altijd mogelijkheden om de regels te omzeilen. Zo wordt bijvoorbeeld het globaal agerende Amerikaanse landbouwconcern Cargill ervan beschuldigd zich onrechtmatig land toe te eigenen in Colombia door de wetten tegen de concentratie van landbezit gewoon te omzeilen. Het concern zou 36 dochterondernemingen opgericht en zodoende meer dan 52.000 hectare land gekocht te hebben.

Jacht op winst
Daarbij komen meestal nog problemen door milieuvervuiling, kinderarbeid, de teelt van monoculturen – ook van planten voor energiewinning, die zodoende onttrokken worden aan het levensmiddelenaanbod – en in veel gevallen ook onteigeningen van de plaatselijke bevolking door corrupte regeringen. Milieuproblemen kunnen vaak ook nog beduidend groter worden als het om de winning van grondstoffen zoals zeldzame aardmetalen of ertsen gaat, een reden waarom ook China in eigen regio´s in Afrika investeert.

Bovendien kan de macht van de globale concerns echte rook nog heel andere problemen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld wanneer Bayer – dat Monsanto overnam – niet alleen pesticiden in deze landen verkopen, waarvan het gebruik elders al verboden is, maar ook, zoals in Argentinië, proberen de wetgeving te beïnvloeden. Daar probeert het concern sinds enige tijd een nieuwe zaaigoedwet door te drukken, waarmee de boeren een vrij gebruik van zaaigoed verboden zou worden en zij licentieheffingen aan de zaaigoedaanbieders zouden moeten betalen.

Ook Europa betroffen
Wat echter maar weinig mensen zouden vermoeden: ook in Europa is landroof een thema. Al in 2015 toonde een onderzoek aan dat het hier vooral gaat om Roemenië, Bulgarije, Litouwen, Hongarije of Estland. Alleen al in Roemenië werd destijds al 40% van het akkerland door buitenlandse investeerders geëxploiteerd – eenzelfde situatie was ook in Bulgarije te zien. Volgens het onderzoek exploiteerde de Maria Group alleen al 650 km² van het land.

Het uit Libanon afkomstige internationaal opererende concern bezat in het land bovendien een slachterij en een haven, waarmee het in Roemenië geproduceerde graan en vlees naar Oost-Afrika en Arabische landen werden geëxporteerd. In 2016 publiceerde het Nederlandse Transnational Institute (TNI) een onderzoek, waaruit bleek dat kleine landbouwbedrijven in de EU met minder dan 10 hectare land – dat zijn drie vierde deel van alle boerderijen in de EU – slechts over 11% van de landbouwgrond beschikken. Daarentegen wordt 52% van de landbouwgrond door de 3,1% van de grote bedrijven met meer dan 100 hectare gecontroleerd.

Daarin doet men dus bij de ongelijkheid van de landverdeling niets onder voor landen als Brazilië, Colombia of de Filippijnen, die graag als voorbeelden voor landconcentratie genoemd worden, aldus het onderzoek. En de trend zou sindsdien nog wel eens verscherpt kunnen zijn. In de Duitse deelstaat Brandenburg zijn de prijzen voor akkerland in de afgelopen 15 jaar meer dan verdrievoudigd. Daardoor leggen kleine boerenbedrijven het loodje, terwijl investeerders land opkopen en voor de teelt van monoculturen voor de energiewinning zelfs nog subsidie innen.

Bron: wochenblick.at

Door: Felix Nagel

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2021/03/29 ... -landroof/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Plaats reactie