Vermoorde Marokkaanse oppositieleider was spion tijdens Koude Oorlog

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Maarten
Berichten: 975
Lid geworden op: di mar 21, 2017 3:00 pm
Locatie: Twente

Vermoorde Marokkaanse oppositieleider was spion tijdens Koude Oorlog

Bericht door Maarten »

Vermoorde Marokkaanse oppositieleider was spion tijdens Koude Oorlog

De Marokkaanse oppositieleider Mehdi ben Barka (1920-1965) spioneerde tijdens de Koude Oorlog voor het toenmalige communistische land Tsjechoslowakije, schrijft The Guardian. Wetenschappers trekken die conclusie na het inzien van voorheen verzegelde documenten.
Ben Barka sprak zich uit voor een onafhankelijk, antikoloniaal Marokko met een sociaal beleid. De politicus was tegen het Marokkaanse koningshuis.
Volgens de wetenschappers blijkt uit de documenten die ze hebben ingezien echter ook dat Ben Barka tijdens de periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld in de tweede helft van de twintigste eeuw handig gebruikmaakte van informatie die hem ter ore kwam. Die zou hij hebben verkocht aan de hoogste bieder. Daarbij zou de politicus geen onderscheid hebben gemaakt tussen bijvoorbeeld politieke overtuigingen.
Ruim tien jaar geleden ontdekte een Tsjechische journalist aanwijzingen voor de spionageactiviteiten van Ben Barka. De ontdekkingen van dit jaar bevestigen dit op basis van duizenden recent vrijgegeven documenten.

https://www.nu.nl/buitenland/6175213/ve ... orlog.html
Plaats reactie