Vlaams erkend als officiële streektaal in Frankrijk

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Maarten
Berichten: 975
Lid geworden op: di mar 21, 2017 3:00 pm
Locatie: Twente

Vlaams erkend als officiële streektaal in Frankrijk

Bericht door Maarten »

Vlaams erkend als officiële streektaal in Frankrijk

https://palnws.be/2022/01/vlaams-erkend ... frankrijk/

Al eeuwenlang wordt er Vlaams – of beter gezegd, West-Vlaams – gesproken in de streek rond Kassel en Duinkerke. Meer nog, tot de helft van de vorige eeuw was het Vlaams er zelfs taal die door het overgrote deel van de mensen werd gesproken. Dat is de afgelopen jaren sterk veranderd, waardoor nu vooral de oudere bevolking nog kennis heeft van het dialect. Doordat enkel nog in het Frans les werd gegeven leerden jonge mensen geen Vlaams meer, en het spreken van een andere taal op school werd streng gestraft.

Om het gebruik van het Vlaams, maar ook van andere regionale talen in Frankrijk te behouden, wordt het onderwijs in deze talen nu bevorderd. Hoewel in bepaalde streken al langer in de lokale taal onderricht mag worden, is het pas nu dat ook het Vlaams erkend wordt. In 2001 werden namelijk reeds het Baskisch, Bretoens, Catalaans, Corsicaans… toegelaten, maar het Vlaams niet. Daarom werd 3 jaar later het “Institut de la Langue Régionale Flamande” opgericht, dat zich sindsdien inzet om ook het Vlaams toe te voegen aan de lijst.
Het is uiteindelijk president Macron die 18 jaar later de knoop doorhakt en het Vlaams toevoegt aan de circulaire. “De regering en het ministerie van Onderwijs hebben de opname van het West-Vlaams in de herschreven omzendbrief, waarin wij een belangrijke rol hebben gespeeld, begrepen en uiteindelijk aanvaard”, reageert het Institut de la Langue Régionale Flamande opgetogen. “We zijn opgelucht. We hebben 18 jaar lang niet opgegeven en dit is een mooi voorbeeld van educatief en politiek werk geweest.”
Plaats reactie