Rusland valt Oekraïne binnen

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7608
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ali Yas »

Mahalingam schreef:
vr okt 21, 2022 4:10 pm
De propaganda wil mij laten geloven dat de Russen zelf hun Nord Stream pijplijn hebben opgeblazen. De logica daarvan ontgaat mij geheel.
Misschien moeten we even aan Biden vragen wie dat gedaan heeft? Hij heeft namelijk als enige regeringsleider beloofd die pijpleiding te zullen saboteren.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 49129
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Mahalingam »

En er was een Duitse minister die op een vraag antwoordde dat hij (en de regering) wisten wie het gedaan heeft. Maar dat die om reden van staatsveiligheid niks kon zeggen.
Ja, dat vergt even denkwerk wetende dat er geen onderzoek is gedaan.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85811
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

Wat als de dam bij Cherson doorbreekt?

Er wordt steeds nadrukkelijker rekening gehouden met een verwoesting van de grote dam in de rivier de Dnepr in de Zuid-Oekraïense regio Cherson. Volgens president Zelensky heeft het Russische leger explosieven aangebracht op de Kachovka-stuwdam, zo'n 50 kilometer ten noorden van de stad Cherson. Vanuit Russische zijde wordt er juist gespeculeerd over een Oekraïense verwoesting van de waterkering.

Dat zou echter niet logisch zijn, omdat er vanuit Oekraïens perspectief uitsluitend nadelen kleven aan een damdoorbraak, zegt de Oekraïense journalist en veteraan Viktor Kovalenko. "Het zal leiden tot een humanitaire en ecologische ramp, en grote schade aan belangrijke industriële regio's." Andersom valt Rusland voortdurend vitale infrastructuur in Oekraïne aan, en al eerder een stuwdam.

Verwoesting van de dam zal tientallen dorpen en delen van de cruciale havenstad Cherson onder water zetten. Sovjet-onderzoekers berekenden decennia geleden dat bij een doorbraak een metershoge golf met een kracht van 25 kilometer per uur stroomafwaarts zal stromen. Na slechts twee uur zou het kolkende water de stad Cherson bereiken, berekenden de onderzoekers.

Dit gebied zou onder water komen te staan bij een doorbraak:

Afbeelding

De verwachte overstromingen bij een damdoorbraak
Het Russische leger heeft volgens de Oekraïense veiligheidsdienst al in april explosieven op de dam aangebracht. Het opblazen zou de Oekraïense opmars in de regio moeten breken, zegt Oost-Europadeskundige Bob Deen van het Instituut Clingendael. "Daardoor belemmer je de Oekraïense strijdkrachten op de westoever. Ook wordt de verbrede Dnepr vervolgens een zeer makkelijk verdedigbare grens."

Rusland zal de schuld van een damdoorbraak aan Oekraïne geven, verwacht Zelensky. Hoewel het niet aannemelijk is dat Oekraïne in staat is op afstand de dam te verwoesten, zaait het op zijn minst twijfel over de toedracht, zegt Deen. "En twijfel is altijd in het voordeel van de dader." Vervolgens kan Rusland 'wraak' nemen op Oekraïne, met hernieuwde aanvallen.
  • De Kachovka-stuwdam
    Gebouwd in 1956.
    30 meter breed en 3,2 kilometer lang.
    Reservoir houdt 18 kubieke kilometer water vast, vergelijkbaar met het Great Salt Lake in de VS.
De naastgelegen waterkrachtcentrale produceert jaarlijks 1420 miljoen kilowattuur elektriciteit.
Het gebied rond de dam staat vooralsnog onder Russische controle, maar dat lijkt een "onhoudbare positie" geworden, zegt Deen. De afgelopen dagen zijn er signalen dat Rusland militairen en officieren verplaatst van de westoever naar oostelijkere posities, evenals tienduizenden burgers. Het Kremlin weigert commentaar over eventuele terugtrekking.

Kanaal en kerncentrale
Voor Rusland kleven er eveneens nadelen aan een damdoorbraak. Ook door Rusland bezet gebied op de oostoever zal namelijk overstromen. Daarnaast wordt vanuit het stuwmeer achter de dam zoetwater via een kanaal naar de Krim geleid. Als het waterpeil zakt, komt de drinkwatervoorziening op de Krim in gevaar. Na de Russische annexatie van het schiereiland in 2014 sloot Oekraïne de watertoevoer ook al af, tot de Russische inval van dit jaar.

Aan de andere kant: "Zodra Oekraïne weer controle over het kanaal verkrijgt, zal het kanaal eveneens worden afgesloten", verwacht Deen. Het zal dus geen doorslaggevende reden zijn om de dam in stand te houden, vult Kovalenko aan. "Rusland ziet de Krim als een militaire voorpost, niet als belangrijk landbouwgebied. De Krim overleeft wel zonder dat water."

En dan is er nog de kerncentrale bij Zaporizja, waar al langere tijd grote zorgen over bestaan. De grootste kerncentrale van Europa is voor koelwater afhankelijk van het reservoir. Zonder koelwater moet de centrale worden stilgelegd.

Hoe verwoest je een dam?
Oekraïne heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk de omgeving van de dam aangevallen, maar uit osint-onderzoek blijkt dat daarbij de dam zelf wordt ontzien. De raketten beschadigden vooral de wegdelen, om zo de brugverbinding te verwoesten en het Russische leger te isoleren op de westoever.

De Kachovka-dam is een behoorlijk robuust model, zegt Davide Wüthrich van de TU Delft. Als onderzoeker van grote waterwerken houdt hij zich voortdurend bezig met damdoorbraken. "Een dam is gebouwd om rampen te kunnen weerstaan. Dit type dam is lastig te breken, maar niets is onmogelijk." Met zeer zware explosieven - op de zwakste plekken - kan de dam worden opgeblazen, denkt de Zwitser.

De omvang van de overstroming hangt vervolgens af van de grootte van het gecreëerde gat, zegt Wüthrich. "De kracht van het water kan zo'n gat verder vergroten, maar bij dit type dam is dat niet heel waarschijnlijk."

Journalist Kovalenko vreest dat duizenden levens in gevaar komen bij een damdoorbraak. "In de regio Cherson is vooral de oudere bevolking achtergebleven. Zij kunnen niet snel evacueren. Honderden mensen kunnen sterven door het water."
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10688
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Russian Missile Offensive on Ukraine Resumes, More Threats to Kakhovka Dam; EU Agrees Gas Price Cap
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85811
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

Vieze bom of vuige beschuldiging? ’Rusland is er zelf eentje aan het voorbereiden’

Oekraïne wil een zogenaamde ’vieze bom’ inzetten. Daarvoor waarschuwde de Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe afgelopen weekeinde in telefoongesprekken met zijn ambtsgenoten uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Turkije. Oekraïne kaatste de bal meteen terug en verweet Moskou het conflict nog verder te laten escaleren met de beschuldiging. „Rusland is de bron van al het vieze wat je je kan voorstellen in deze oorlog.”

Een vieze bom is een conventioneel explosief dat met behulp van een ontploffing radioactief materiaal over een groot gebied verspreidt. Er is in het verleden al vaak over gepraat, vooral in de context van een terroristische aanslag, maar een dergelijk wapen is nog nooit eerder ingezet. En dat is niet zo gek, want net zoals bij bijvoorbeeld chemische wapens is amper tot niet te controleren waar het radioactieve materiaal neerdwarrelt.

Dat is ook de voornaamste reden waarom het moeilijk voor te stellen is dat Oekraïne een vieze bom zou gebruiken. Het land zou er zelf namelijk het grootste slachtoffer van zijn en zichzelf veranderen in een grote versie van Tsjernobyl bij de inzet ervan. Daarnaast is de militaire effectiviteit gering. Russische militairen, net zoals hun Oekraïense collega’s en burgers aan beide zijden van de grens, zouden er zeker ziek van worden, maar de effecten zouden pas op de lange termijn echt merkbaar worden.

Rusland stelt dan ook dat Oekraïne de vieze bom vooral zou willen gebruiken vanwege de diplomatieke uitwerking, zo schrijft het Russische staatspersbureau RIA Novosti: „Het doel van de provocatie is om Rusland te kunnen beschuldigen van het gebruik van massavernietigingswapens aan het Oekraïense front en daarmee een krachtige, wereldwijde anti-Russische campagne lanceren, die gericht is op het ondermijnen van het vertrouwen is Moskou.”

Het persbureau vervolgt: „De gedachtegang van de bedenkers van de provocatie is dat bij een succesvolle inzet [van een vieze bom] de meeste landen extreem fel zouden reageren op het ’nucleaire incident’ in Oekraïne. Het gevolg zou zijn dat Moskou de steun zou kwijtraken van strategische partners.”

Op het vinkentouw
Als dat zo zou zijn, is het vreemd dat minister Sjoigoe met de Britten, de Fransen en de Turken belde, en niet met zijn collega’s in bijvoorbeeld Peking en New-Delhi. China is een daadwerkelijke partner van Moskou en India zit nog op het vinkentouw als het om de oorlog in Oekraïne gaat. Dit zouden de landen zijn waarop Oekraïne – in het scenario zoals de Russen dat schetsen althans – zich zou richten met de inzet van een vieze bom, waarvan ze de schuld in de schoenen van Rusland zouden willen schuiven.

Het is dan ook niet zo gek dat er weinig geloof wordt gehecht aan de beweringen van de Russen. Zo vermoedt de Britse minister van Defensie Ben Wallace dat de Russische beschuldiging een smoes is. Hij waarschuwde Moskou om die „niet te gebruiken als een excuus voor een verdere escalatie.”

In een gezamenlijke verklaring met Frankrijk en de Verenigde Staten zeiden de Britten dat ze de Russische beschuldiging niet geloven: „We wijzen de overduidelijk onjuiste beschuldigingen van Rusland dat Oekraïne de inzet van een vieze bom op eigen grondgebied zou voorbereiden, van de hand.” De drie landen blijven pal achter Oekraïne staan „vis à vis de wrede oorlog van agressie van president Poetin.”

’Uit de duim van Poetin’
Oekraïne ging nog een stap verder. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba zei in een reactie: „De Russen beschuldigen anderen regelmatig van datgene wat ze zelf van plan zijn.” Kiev denkt dus dat het Rusland zelf is dat de inzet van een vieze bom zou overwegen, om vervolgens de schuld aan Oekraïne te kunnen geven.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski uitte zich in vergelijkbare bewoordingen tijdens zijn dagelijkse toespraak tot de natie zondagavond laat: „Als Rusland belt en zegt dat Oekraïne zogenaamd iets aan het voorbereiden is, betekent dat maar één ding: Rusland is er zelf eentje aan het voorbereiden. Ik ben van mening dat de wereld hier op de sterkst mogelijke manier op zou moeten reageren.”

„Als er één land is dat kernwapens zou gebruiken in dit deel van Europa... Er kan maar één bron zijn en die bron heeft kameraad Sjoigoe het bevel gegeven om naar deze en gene te bellen”, aldus Zelenski. De Oekraïense president stelt met andere woorden dat het verhaal over de Oekraïense vieze bom uit de duim van Poetin komt. „Rusland is de bron van al het vieze wat je je kan voorstellen in deze oorlog.”

Nucleaire risico’s
Dat Oekraïne de bal terugkaatst, is niet verwonderlijk. Rusland is het enige land dat gedurende de oorlog daadwerkelijk heeft gedreigd met de inzet van nucleaire wapens. Bovendien houden de Russen de facto een vieze bom bezet: de Zaporizja kerncentrale. Volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) gebruikt Rusland de centrale onder meer voor de opslag van wapentuig, met alle risico’s van dien. De atoomwaakhond stelt dat de centrale al meermaals aan een ramp is ontsnapt.

En niet alleen bij Zaporizja nemen de Russen nucleaire risico’s. Zo werd een kerncentrale in de buurt van de Oekraïense stad Mykolajiv vorige maand geraakt bij een raketbeschieting. Projectielen kwamen neer op slechts 300 meter afstand van de kernreactoren. Die raakten als bij een wonder niet beschadigd, maar andere delen van het complex wel.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85811
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

Hier schrik ik van. :unhappy: :no1:
Rusland voert Oekraïense kinderen weg: ’Wij pakken alleen dingen die van ons zijn’

Als onderdeel van de Oekraïense bezetting haalt Rusland systematisch kinderen weg uit Oekraïne. Zowel uit gebieden waar de Russen zich bijna terugtrekken, als uit de plekken die ze net in handen hebben gekregen. Ook uit de havenstad Cherson, waar het Oekraïense leger nadert, komen verhalen van weggehaalde kinderen.

„Een paar duizend kinderen bevinden zich momenteel in Rusland, in vakantieoorden en kinderkampen”, zei de Russische vicepremier Marat Choesnoellin anderhalve week geleden, nog voordat de Russische bezetters aankondigden tienduizenden burgers uit Cherson weg te willen halen.

Maar uit verhalen van families in de bevrijde provincie Charkov blijkt waar die kinderkampen op kunnen uitlopen: na het ineenstorten van de Russische linies bij Charkov kwamen de kinderen niet meer terug.

3000 kilometer van huis
In Rusland wordt een heel ander beeld gepresenteerd. Het land zou zich juist ontfermen over de weeskinderen die hun ouders door het oorlogsgeweld hebben verloren. Of door hun pleegouders in de steek zijn gelaten terwijl die zelf vluchtten.

Zo kreeg de Russische tv-kijker beelden voorgeschoteld van 24 Oekraïense kinderen die, ingepakt met mutsjes en winterjassen, op een vliegveld in Siberië knuffelberen in de handen gedrukt krijgen van dolblije, wildvreemde Russen die hun nieuwe ouders moeten worden. Op meer dan 3000 kilometer van hun ouderlijke huis in de Donbas.

Poetin plaveide hiervoor al de weg in de lente, met een decreet waardoor Oekraïense kinderen zonder ouderlijk gezag makkelijker kunnen worden geadopteerd en de Russische nationaliteit kunnen krijgen. Oekraïne spreekt van „diefstal van kinderen.”

Deportaties
Het verplaatsen van burgers naar het land van de bezetter is een oorlogsmisdaad, zeker als dit niet gebeurt met de intentie deze personen niet meer naar huis te laten terugkeren. De „evacuaties” waarvan Rusland spreekt, worden door Oekraïne dan ook deportaties genoemd. In het geval van kinderen die zonder ouders naar Rusland worden vervoerd is de zaak nog kwalijker. Kinderen kunnen dit soort beslissingen redelijkerwijs niet nemen, áls ze al de keuze krijgen. Bovendien zijn zeker niet van alle kinderen de (pleeg)ouders buiten beeld.

Zo sprak dagblad The New York Times met de 14-jarige Anja die vanuit een kliniek voor tuberculosepatiënten in Marioepol uiteindelijk terecht kwam bij een gezin in de buurt van Moskou. Ze zou op de vlucht uit de belegerde havenstad in de richting van Centraal-Oekraïne bij een Russische controlepost zijn onderschept en vervolgens op een bus zijn gezet die haar dieper het bezette gebied in bracht, naar Donetsk.

„Ik wilde niet gaan”, zegt Anja. „Maar niemand heeft het mij gevraagd.” Het schrift met daarin het telefoonnummer van haar moeder vergat ze terwijl ze op de vlucht sloeg, waardoor Anja haar niet wist te bereiken. Er werd Anja geen andere keuze gegeven dan een reis verder naar Rusland.

Het lukte de journalist om Anja’s moeder te vinden, die zonder werk, internetverbinding en dankzij de voortrazende oorlog ten einde raad was. „Ik heb overal gezocht, maar ik kon haar niet vinden”, zegt de moeder.

’Adoptieprogramma’
Een mensenrechtenafgevaardigde van het Oekraïense parlement stelt dat er sinds februari meer dan 7000 (wees)kinderen naar Rusland zijn gedeporteerd. De Russische ’kinderombudsvrouw’ Maria Lvova-Belova zegt dat er in verschillende Russische regio’s 350 kinderen zijn opgenomen via een ’adoptieprogramma’ en dat er nog duizend op een gezin wachten.

Deze Lvova-Belova is het gezicht van deze verplaatsingsoperatie en is daarom ook op westerse sanctielijsten geplaatst. Ze beweert zelf ook een jongetje uit Marioepol in haar gezin opgenomen te hebben.

„Ze waren negatief over de president [Poetin, red.], zeiden allerlei slechte dingen en zongen het volkslied van Oekraïne”, zei Lvova-Belova over kinderen uit het door Rusland verwoeste Marioepol. „Maar ik heb met eigen ogen gezien hoe de integratie op gang kwam.” De kinderen zouden al snel een „liefde voor Rusland” hebben ontwikkeld.

Persaandacht
Natuurlijk komt niet ieder kind uit Oekraïne bij een propagandiste als Lvova-Belova terecht. De Russischtalige dienst van BBC sprak met een vrouw die al eerder Russische pleegkinderen in haar gezin had opgenomen, maar aanvankelijk niet reageerde toen er in maart in appgroepen voor pleegouders een oproep werd gedaan om kinderen uit de Donbas op te vangen.

„Alles wat er sinds 24 februari gebeurd was, had ons heel erg ontmoedigd”, zegt deze 55-jarige pleegmoeder Jelena Kafanova. „We waren in shock.” Maar nadat ze een filmpje van haar gezin had opgenomen, werd Jelena gebeld door het ministerie van Sociale Zaken. Een 13-jarige weesjongen zou hen hebben uitgekozen. Zelf had Jelena weinig te kiezen.

De aankomst en het uitdelen van Russische paspoorten aan de kinderen werd door staatsmedia breed uitgemeten, onder leiding van de kinderombudsvrouw en de gouverneur van de provincie Moskou. Toen die gouverneur op bezoek kwam, drukte Jelena zijn assistenten maar één wens op het hart. „Zolang jullie die letter Z maar niet hierheen brengen”, zei ze over het Russische oorlogsteken.

The New York Times vond in Siberië een ’pleegmoeder’ die met de oorlog juist weinig problemen had. Olga Droezjinina zei daar vier kinderen te hebben ontvangen uit Donetsk. „Onze familie is als een klein Rusland”, zegt ze. „Rusland heeft vier nieuwe territoria in zich opgenomen, en de familie Droezjinin heeft vier kinderen geadopteerd.” De kinderen beschouwt ze als Russisch. „Wij pakken alleen maar dingen die van ons zijn.”

Just when you thought Vladimir Putin couldn't sink any lower, IAN BIRRELL reveals thousands of Ukrainian babies and infants are being deported to Russia for forced adoption.


Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49129
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Mahalingam »

https://www.ozy.com/true-and-stories/th ... ar/271486/
A key inflection point to move the American public and Congress toward supporting war in Iraq was the gruesome 1990 testimony of a Kuwaiti girl named Nayirah, who described how Iraqi troops killed 312 babies.
Problem was, Nayirah’s story was made up.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85811
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
do okt 27, 2022 1:32 pm

Problem was, Nayirah’s story was made up.
Dan zullen we maar hopen dat het bericht van de gestolen kinderen in Oekraïne ook niet waar is, maar ik vermoed dat het wel waar is.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85811
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

Afghaanse elitesoldaten zeggen te zijn benaderd door Rusland om als huurling in Oekraïne te komen vechten. Veel van deze commando’s, die door het Amerikaanse en Britse leger zijn opgeleid, zitten zonder werk na de machtsovername door de Taliban, ruim een jaar geleden.

Een Afghaanse voormalige overheidsfunctionaris, die in het verleden ook als commando-officier diende, beweert in Foreign Policy zeker te weten dat de Wagner Groep achter de rekruteringen zit. „Ze verzamelen mensen van overal. De Wagner Groep is de enige entiteit die buitenlandse troepen rekruteert, het Russische leger zelf doet het niet.” De Wagner Groep is een Russisch huurlingenleger dat sinds 2014 actief is en innige banden heeft met het Kremlin. De laatste weken lijkt de rol van Wagner Groep steeds prominenter te worden in Oekraïne.

Een militaire bron vult aan dat de oud-commando’s in Pakistan of Iran aan de slag kunnen voor 3 tot 4 dollar per dag, of in Turkije voor 10 dollar. „Als Wagner naar een man komt en 1.000 dollar aanbiedt om weer een strijder te worden, zullen ze dat niet weigeren.”

Volgens een schatting zouden tot wel 10.000 oud-commando’s open kunnen staan voor een Russisch aanbod. Het Republikeinse Congreslid Michael McCaul waarschuwde al in augustus in zijn rapport over de desastreus verlopen Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan voor de kwetsbaarheid van deze soldaten voor werving door landen die vijandig staan tegenover de Verenigde Staten.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16564
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Rusland valt Oekraïne binnen. Ja, nou en?

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Ariel schreef:
do okt 27, 2022 4:51 pm

Volgens een schatting zouden tot wel 10.000 oud-commando’s open kunnen staan voor een Russisch aanbod. Het Republikeinse Congreslid Michael McCaul waarschuwde al in augustus in zijn rapport over de desastreus verlopen Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan voor de kwetsbaarheid van deze soldaten voor werving door landen die vijandig staan tegenover de Verenigde Staten.
George Bush was toch Republikein. Is het niet?

Welnu, door deze miserabele onder valse vlag opererende hufter-klootzak-smeerlap, republikeinse patser president van het smerigste politieke en imperialistische land op deze mooie aarde, werd van het mooie Irak een ongelooflijke puinzooi gemaakt. Deze lul-de-behanger en smerige hypocriete door en door verrotte christenhond ontbond het opperbevel van het Iraakse leger dat zich had overgegeven. Weg met alle knowhow en kennis van zaken om een troepenmacht met gehoorzaamheid en discipline in goede banen te handhaven en te leiden waardoor rust in het land verzekerd was.

De legerleiding van Irak bood zijn diensten bij de Amerikanen aan. Maar die Amerikaanse hufters en wereldwijde probleemveroorzakers weigerden het aanbod te aanvaarden. Het gevolg is bekend. Maar blijkbaar nog niet doorgedrongen in de geest van de meest miserabele homolul aller tijden in de Nederlandse geschiedenis: Mark Rutte. Dankzij deze klojo zijn wij in onze beschaving overstroomd met de geestelijke uitwerpselen van de Koran en zijn aanhangers. Parasieten op onze kenniseconomie en beschaving - geef hen eens ongelijk! - die hun kans schoon zagen in een land met een politiek van . . .

Weg met onze beschaving!

Dankzij het in razendsnel tempo verstrekken van permanente verblijfsvergunningen en gepast onderdak (sociale huurwoningen) die verplicht ter beschikking gesteld moeten worden door alle gemeenten in Nederland. Op straffe van boete. Want parasieten op onze kenniseconomie en beschaving hebben nu eenmaal voorrang.

Bij een fascistische politiek is dwang onontbeerlijk.

Asieleisers, c.q. zogenaamde vluchtelingen, zijn vanzelfsprekend geen parasieten meer, wanneer zij weer vrijwillig terugkeren naar hun o zo geliefde moslimland. Bedenk wel, dat zelfs in een vluchtelingenkamp zoals in Libanon zij niet omkomen van de honger. Want daar maakt Allah niet de dienst uit.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst en verkondig eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door King George »

Hear hear!
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door King George »

Ariel schreef:
do okt 27, 2022 4:51 pm
Afghaanse elitesoldaten zeggen te zijn benaderd door Rusland om als huurling in Oekraïne te komen vechten. Veel van deze commando’s, die door het Amerikaanse en Britse leger zijn opgeleid, zitten zonder werk na de machtsovername door de Taliban, ruim een jaar geleden.

Een Afghaanse voormalige overheidsfunctionaris, die in het verleden ook als commando-officier diende, beweert in Foreign Policy zeker te weten dat de Wagner Groep achter de rekruteringen zit. „Ze verzamelen mensen van overal. De Wagner Groep is de enige entiteit die buitenlandse troepen rekruteert, het Russische leger zelf doet het niet.” De Wagner Groep is een Russisch huurlingenleger dat sinds 2014 actief is en innige banden heeft met het Kremlin. De laatste weken lijkt de rol van Wagner Groep steeds prominenter te worden in Oekraïne.

Een militaire bron vult aan dat de oud-commando’s in Pakistan of Iran aan de slag kunnen voor 3 tot 4 dollar per dag, of in Turkije voor 10 dollar. „Als Wagner naar een man komt en 1.000 dollar aanbiedt om weer een strijder te worden, zullen ze dat niet weigeren.”

Volgens een schatting zouden tot wel 10.000 oud-commando’s open kunnen staan voor een Russisch aanbod. Het Republikeinse Congreslid Michael McCaul waarschuwde al in augustus in zijn rapport over de desastreus verlopen Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan voor de kwetsbaarheid van deze soldaten voor werving door landen die vijandig staan tegenover de Verenigde Staten.
Je wil die zooi uit Afghanistan, Pakistan daar in Oekraïne waar een intense oorlog woedt aan de randen van Europa toch niet hebben? Je hebt die zooi ook zo verder in Europa als je de grenzen niet voor hun sluit. Of ze proberen als asielimmigrant verder Europa binnen te komen. En zogenaamd waren ze allemaal buitenlandse arbeidsimmigranten of studenten in Oekraïne, terwijl ze die in Oekraïne zo goed als niet hebben. De mensensmokkel weet de weg naar nieuwe smokkelroutes naar Europa ook alweer te vinden, helaas.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85811
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

King George schreef:
do okt 27, 2022 8:55 pm

Je wil die zooi uit Afghanistan, Pakistan daar in Oekraïne waar een intense oorlog woedt aan de randen van Europa toch niet hebben?
Nee, en om het erger te maken zijn dat ook nog eens bloeddorstige gewetenloze moslims.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door King George »

Die fout is al eens gemaakt met Mujahedin op de Balkan.

Maar nog steeds open uitnodigingen om hierheen te komen. De grenzen staan nog steeds wagenwijd open.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10688
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Ukraine Admits Kherson Offensive Slowed, Russia Repels Attacks, Putin Chairs Coordination Council


Russia Wrests Initiative from Ukraine, Advances on Liman, Conducts Nuclear Drills,Threatens Starlink


Russia Kherson Offensive; Putin Rejects Globalism, Fair World System, Warns of Great Dangers Ahead


Dat is toch weer heel anders nieuws over de oorlog als waarmee we in de min of meer gelijkgeschakelde kranten in handen van Belgische mediahuizen mee bestookt worden. Zouden de 'reporters' geïnstrueerd worden tot de gepresenteerde verhalen?
:thinking:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16564
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Rusland valt Oekraïne binnen. Geen Vietnam, maar wel met de goedkeuring van uncle Sam

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Afbeelding

𝗩𝗢𝗟𝗚𝗘𝗡𝗦 𝗠𝗜𝗡𝗜𝗦𝗧𝗘𝗥-𝗣𝗥𝗘𝗦𝗜𝗗𝗘𝗡𝗧-𝗛𝗢𝗠𝗢𝗟𝗨𝗟 𝗠𝗔𝗥𝗞 𝗥., 𝗜𝗦 𝗗𝗜𝗧 𝗢𝗢𝗞 ✌️ONZE✌️ 𝗢𝗢𝗥𝗟𝗢𝗚

Hoezo '𝙊𝙣𝙯𝙚 𝙊𝙤𝙧𝙡𝙤𝙜'? Deze arrogante flikker weet altijd alles beter, maar weet zich tijdens zijn twaalf jaren van incompetent gedrag, zich in snel tempo opstapelende blunders onder zijn ongeïnteresseerde leiding, tekortkomingen dankzij zijn eigengereide onwetendheid, aangemoedigd door opgestroopte mouwen en een glimlach, niks meer te herinneren. Het enige wat hem te binnen schiet is het uitkramen van '𝙎𝙊𝙍𝙍𝙔' Ondertussen loopt de zo goed als totaal overbodige Tweede Kamer in de pas, doet een plas en alles blijft zoals het was. U, de domme massa, koos immers voor de VVD (Volk Val Dood).

Oekraïne is geen Vietnam, maar is wel tot in de puntjes bedacht en voorbereid door uncle Sam. Je stelt je net zolang agressief en kwaadwillend op tegen je tegenstander die je een kopje kleiner wilt maken tot de tegenstander te binnen schiet dat de beste verdediging de aanval is. En is het niet zo dat Europa moet lijden onder de dwangmatigheid van de VS waar Rutte regelmatig te vinden is voor een 'goed' gesprek.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst en verkondig eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Mahalingam
Berichten: 49129
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Mahalingam »

In WW2 werden grote hoeveelheden granaten vanaf de grond afgeschoten richting vliegtuigen.
Dan deed men er goed aan om in dekking te gaan want wat omhoog gaat komt ook weer naar beneden.
En tegenwoordig beschadigen anti-raket raketten de raketten (zijn er inmiddels al anti-anti-raketten?). En het is niet zo verstandig om die af te schieten boven steden want dat geeft burgerdoden.
En hier een klein berichtje dat brokstukken schade toebrengen aan burgers.
Russische raket raakt dorp in Moldavië

De raket zou een waterkrachtcentrale in buurland Oekraïne moeten raken.

Tijdens de zware luchtaanval op Oekraïne maandag zijn delen van een afgevuurde Russische raket op een dorp nabij de grens in het noorden van de Republiek Moldavië gevallen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in de hoofdstad Chisinau bekendgemaakt. In sommige huizen in de stad Naslavcea waren ramen gesprongen en volgens de eerste bevindingen waren er geen gewonden.

Volgens Oekraïense militaire informatie was de Russische raket bedoeld om de waterkrachtcentrale aan de rivier de Dnjestr bij Novodnistrovsk, ongeveer tien kilometer verderop, te raken. De Oekraïense luchtverdediging schoot de raket neer toen deze naderde.

Het Moldavische ministerie van Defensie heeft bevestigd dat de Russische raket het Moldavische luchtruim niet heeft geschonden. Bij een soortgelijke grootschalige luchtaanval op 10 oktober vlogen drie Russische raketten door het luchtruim van Moldavië, dat niet bij de oorlog betrokken was.
https://kurier.at/politik/ausland/russi ... /402201504
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16564
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Afbeelding

'War is hell'. Maar met S5 kom je er wel.

𝗦𝟱 𝗶𝘀 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗵𝗲𝗶𝗱𝘀𝗰𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝗡𝗲𝗱𝗲𝗿𝗹𝗮𝗻𝗱𝘀𝗲 𝗹𝗲𝗴𝗲𝗿 (𝗦𝟱 𝗵𝗼𝘂𝗱𝘁 𝗶𝗻 𝗱𝗮𝘁 𝗺𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝗹𝗮𝗮𝗴𝘀𝘁𝗲 𝘀𝗰𝗼𝗿𝗲 𝗼𝗽 𝗴𝗲𝗲𝘀𝘁𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝘀𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗲𝗶𝘁 𝗵𝗲𝗲𝗳𝘁 𝗴𝗲𝗵𝗮𝗮𝗹𝗱.).

De beroemde Nederlandse binnenhuisarchitect Jan des Bouvrie ontsnapte na zes weken uit het leger, tezamen met Hans van de Mortel, aan de dictatoriale macht van de staat dankzij zijn intelligentie, toen Nederland nog een dienstplicht kende. Het afkeuringskamp was destijds gelegen in de bossen van Austerlitz (provincie Utrecht). Niet te verwarren met Auschwitz. :*) Tijdens ons verblijf aldaar 'gingen wij 's avonds 'stappen' - dat mocht - in de binnenstad van Utrecht. Van Jan leerde ik hoe je vrouwen het beste kon benaderen. Een charmeur eersteklas van heb ik jou daar. Leuke gozer. icon_thumbup.gif
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst en verkondig eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10688
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

The Chris Hedges Report: Ukraine and the crisis of media censorship


The Chris Hedges Report: The truth about Ukraine with Medea Benjamin


Afbeelding
War in Ukraine: Making Sense of a Senseless Conflict.
Medea Benjamin & Nicolas J. S. Davies, 2022 OR Books, ISBN 978-1682193716


De brutale invasie van Oekraïne in februari 2022 door Rusland heeft in het westen een wijdverspreide veroordeling gekregen. Regerings- en mediakringen presenteren het conflict als een eenvoudige tweedeling tussen een kwaadaardig rijk en een onschuldig slachtoffer. In deze beknopte, toegankelijke en informatieve inleiding benadrukken Medea Benjamin en Nicolas Davies dat het beeld ingewikkelder is.

De agressie van Rusland was roekeloos en uiteindelijk onverdedigbaar. Maar het feit dat het Westen zijn beloftes niet nakwam om de uitbreiding van de NAVO naar het oosten te stoppen in de nasleep van de ineenstorting van de Sovjet-Unie, speelde een belangrijke rol bij het aanzetten van Poetin tot actie. Dat gold ook voor de Amerikaanse betrokkenheid bij de Oekraïense staatsgreep van 2014 en het falen van Oekraïne om de vredesakkoorden van Minsk uit te voeren. Het resultaat is een conflict dat steeds moeilijker op te lossen is, een conflict dat mogelijk zou kunnen escaleren in een totale oorlog tussen de Verenigde Staten en Rusland - 's werelds twee leidende kernmachten.

War In Ukraine brengt het historische verslag en de huidige analyse samen en kijkt naar de gebeurtenissen die tot het conflict hebben geleid. Het onderzoekt de verschillende betrokken partijen en weegt de risico's van escalatie en kansen op vrede af. Een boek voor iedereen die onder de zwaar gepropageerde media-aandacht wil komen tot een begrip van een oorlog met gevolgen die catastrofaal kunnen zijn.
Laatst gewijzigd door sjun op vr nov 11, 2022 6:47 am, 2 keer totaal gewijzigd.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16564
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Niet goedschiks dan kwaadschiks. Logisch.

Bericht door Hans v d Mortel sr »

sjun schreef:
vr nov 11, 2022 12:57 am
War In Ukraine brengt het historische verslag en de huidige analyse samen en kijkt naar de gebeurtenissen die tot het conflict hebben geleid. Het onderzoekt de verschillende betrokken partijen en weegt de risico's van escalatie en kansen op vrede af. Een boek voor iedereen die onder de zwaar gepropageerde media-aandacht wil komen tot een begrip van een oorlog met gevolgen die catastrofaal kunnen zijn.
Die oorlog is niks anders dan wat we gewend zijn van politieke smerige intriges. Uiteindelijk loopt het allemaal hetzelfde af:

De winnaar heeft altijd gelijk.

Behalve wanneer de verliezer Uncle Sam heet. Maar daarom niet getreurd. De Republikeinen gaan de tussentijdse verkiezingen voor de senaat en nog wat anders winnen en willen de steun aan opruiende baas Zelensky stoppen.

Ah! Pijnlijke zaak voor Europa en Rutte. Even afwachten dus. Dat boek te lezen raad ik niemand aan. Zonde van je tijd.Veel belangrijker is dat het volk in Europa tot bezinning komt en afscheid neemt van een stelletje idioten die de dienst uitmaken in Europa omwille van hun opgekropte waanzinnige ideeën over Rusland die bot gevierd dienen te worden; ondanks dat met een terecht verloren communisme Rusland aansluiting zocht bij Europa. Dat is waarom wij met Democraten in Amerika van de koude kermis thuiskomen en rekening moeten houden met hoog oplopende energiekosten, veroorzaakt door domme machtswellustige idioten die oorlogje willen spelen met Poetin. Overigens is mij nog niet opgevallen dat het brood op de rails van onze voedselvoorziening ontspoord is.

Tsjechië en Slowakije was nog niet zo lang geleden één natie. De Slowaakse taal is niet hetzelfde als de Tsjechische. Lijkt er veel op, dat wel. Maar de afkeer van - zeg maar jaloezie op het succes van de Tsjechen deed beide partijen vreedzaam uit elkaar gaan door middel van verkiezingen. Zo kan het dus ook. Blijft over de vraag: waarom is dat niet gebeurd in Oekraïne? Dan zaten we nu niet in de kou met oplopende armoede, inflatie, onzekerheid en fascistische dwangmaatregelen van de man op de fiets met opgestroopte mouwen en brede glimlach, die goed aansluiten bij het fascistische bewind in Oekraïne.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst en verkondig eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10688
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Russia Vuhledar Advance, Denies Losses in Pavlovka, Takes Donetsk Airport; Rumours of US Diplomacy


Russia Withdraws from Kherson, Surovikin Steadies Nerves, Promises Offensive
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10688
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Preparing for a long grind
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10688
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Russia Donetsk Advance, Promises to Retake Kherson, Ignores US Diplomatic Advances, Talks to Iran
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10688
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door sjun »

Zelensky, "We are ready for peace." CIA Burns meets Russia's Naryshkin
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85811
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Rusland valt Oekraïne binnen

Bericht door Ariel »

sjun schreef:
di nov 15, 2022 6:07 am
Zelensky, "We are ready for peace." CIA Burns meets Russia's Naryshkin
Vergeet het maar.
Vredesplan Zelenski door Rusland naar prullenbak verwezen.

Experts voorzien opleving oorlog: ’Oekraïne heeft nog verschrikkelijk lange weg te gaan’

De Oekraïense president President Volodimir Zelenski heeft op de G20 dinsdag een tienpuntenplan gepresenteerd om vrede te bereiken. Na de bevrijding van Cherson ruiken sommige Oekraïners de overwinning. De vraag is echter of Zelenski’s routekaart kans van slagen heeft. Volgens het Institute for the Study of War is het einde van de oorlog nog lang niet in zicht. Sterker nog: bij de Amerikaanse denktank voorspellen ze dat de gevechten de komende tijd juist heviger zullen worden.

Met de bevrijding van Cherson heeft Zelenski een mooie overwinning op zak. Hij kan zich presenteren als krachtige leider. De G20 biedt Zelenski bovendien een uitgelezen podium om alle wereldleiders, op de afwezige Vladimir Poetin na, direct aan te spreken.

China dringt er sinds het begin van de oorlog op aan dat er vredesonderhandelingen gevoerd moeten worden en ook in de VS klinken nu dergelijke geluiden, zij het nog niet in de regering Biden. Zelenski laat met zijn plan zien dat hij daartoe bereid is. In zijn speech sprak hij de G20 overigens aan als de G19, daarmee de pariastatus van Poetins Rusland accentuerend.

Opvallend
Maar wat houdt zijn plan concreet in? Kortweg dat Oekraïne vrede garandeert als deze tien punten geregeld zijn. 1: Nucleaire veiligheid 2: Voedselveiligheid 3: Energiezekerheid 4: Vrijlating van alle gevangenen en alle gedeporteerden 5: Het herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne. 6: Terugtrekking van alle Russische troepen. 7: Rechtsherstel (schadevergoedingen en een oorlogstribunaal) 8: Herstel van natuur- en milieuschade. 9: Voorkomen van escalatie. 10: Vaststelling voor het einde van de oorlog.

Opvallend: Zelenski noemt voedselveiligheid als een van de belangrijkste punten in zijn plan. Dat is niet voor niets. Het akkoord dat de export van Oekraïens graan mogelijk maakt, loopt aanstaande zaterdag 19 november af. Oekraïne heeft door dat akkoord, dat onder toezicht van Turkije en de VN bereikt werd, 10 miljoen ton graan kunnen exporteren.

Kerncentrales
Zelenski wil dat het akkoord voor onbepaalde tijd wordt verlengd, ongeacht hoe lang de oorlog nog duurt, maar de Russen liggen dwars. Ze eisen dat de westerse sancties die de export van Russische waar verhinderen worden opgeheven.

In zijn plan rept Zelenski ook over energie- en nucleaire veiligheid. Rusland heeft een grote Oekraïense kerncentrale bij Zaporizja in handen, met daarbij een grote hoeveelheid nucleair afval. Oekraïne vreest op enig moment met een zogenoemde ’vuile bom’ te maken te krijgen. Wat betreft de energieveiligheid verwijt Zelenski de Russen „de kou als wapen” te gebruiken met hun aanhoudende bombardementen op energiecentrales en de Oekraïense civiele infrastructuur

Herbewapenen
De hamvraag is natuurlijk of dit vredesplan het gaat redden. Zeer waarschijnlijk niet. Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken die wel aanwezig is in Bali, hekelde het plan om zijn „onrealistische eisen.” Daarbij zal hij vooral doelen op het ’herstel van de territoriale integriteit’, waaronder Oekraïne ook de teruggave van De Krim verstaat. Nu het slecht gaat aan het front wil Rusland vooral een tijdelijke wapenstilstand, maar daar wil Oekraïne weer niet aan omdat Rusland die zou gebruiken om zijn gehavende leger te herbewapenen om daarna de oorlog te hervatten.

Bij het Institute for the Study of War (ISW) voorzien ze dat de Russen een tandje willen bijschakelen. Nu de Russische soldaten uit Cherson zijn verdreven, worden ze elders ingezet. ’Zoals ISW op 13 november heeft vastgesteld, zullen er na het verlaten van de rechteroever van Cherson opnieuw meer troepen naar de oblast Donetsk worden gestuurd. Dat zal waarschijnlijk leiden tot een intensivering van de operaties rond Bakhmut, de stad Donetsk en in de westelijke delen van de oblast Donetsk’, klinkt het in het recentste rapport van de Amerikaanse denktank.

’De Russische troepen hebben op 13 en 14 november hun offensieve operaties rond Bakhmut en Avdijivka geïntensiveerd. De Russische strijdkrachten beweerden ook op 13 en 14 november winst te hebben geboekt ten zuidwesten van Donetsk-stad’, staat er te lezen.

’Maar half veroverd’
Zelfs in Cherson is het gevaar volgens veiligheids- en defensiespecialist Michael Clarke nog niet geweken. ,,Dit is een militair keerpunt omdat de strategie hierdoor verandert, maar de Oekraïners hebben nog steeds een verschrikkelijk lange weg te gaan voordat ze al het grondgebied bevrijd hebben. Cherson is nog maar half veroverd omdat de Russen aan de andere kant van de rivier zitten”, zegt hij tegen aan Sky News.

Volgens Clarke zouden de Russen vanaf de overkant zelfs Cherson kunnen bombarderen, iets wat ze enkele maanden geleden ook al in Charkov deden.

’Ernstige vergissing’
Toch heeft het ISW ook goed nieuws. Want hoewel Rusland zich duidelijk aan het voorbereiden is op een nieuwe strijd en hier en daar ook aan terrein wint, voorspelt het instituut dat de Russen geen ’operationeel belangrijke winst’ zullen boeken. Al zouden ze na verloop van tijd Bakhmut wel kunnen innemen tegen ’een enorme prijs’.

Een staakt-het-vuren ziet het ISW dan ook niet snel gebeuren. Maar dat kan uiteindelijk ook goed uitpakken voor de Oekraïners: ’Dat Poetin zijn generaals onder deze omstandigheden blijft opzwepen tot offensieven is een ernstige vergissing vanuit militair oogpunt.’
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie