Oekraïense vluchtelingen.

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

"Experts " in Nederland zijn wel vaker naïef. Veel van deze zogenaamde 'experts' missen naar mijn idee gezond boeren verstand.
Experts: denken dat alle Oekraïners uiteindelijk teruggaan is ’naïef’

Bij de opvang van Oekraïners in Nederland gaat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) er nog steeds van uit dat alle vluchtelingen uiteindelijk teruggaan naar Oekraïne. ’Naïef’, vinden experts. Het uitgangspunt dat ze allemaal terugkeren, bemoeilijkt volgens hen bovendien de opvang van Oekraïense vluchtelingen en hun bijdrage aan de Nederlandse maatschappij.

Volgens de laatste cijfers zijn er momenteel 63.750 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in Nederland. Wekelijks komen daar nog steeds zo’n 1500 bij, ofwel rechtstreeks uit Oekraïne, ofwel doorgereisd vanuit andere EU-landen, zoals Polen en Duitsland. Anders dan asielzoekers hebben Oekraïners een speciale status volgens de tijdelijke beschermingsrichtlijn van de EU. Daarmee wordt de behandeling van hun asielverzoek uitgesteld voor in elk geval een jaar. Die periode kan met nog maximaal twee jaar worden verlengd.

Volgens staatssecretaris Van der Burg (Asiel) zou zo’n verlenging van de tijdelijke bescherming door de EU ’de makkelijkste stap’ zijn. „Ik verwacht dat in het eerste, tweede en derde jaar mensen gaan terugkeren, hoewel dat natuurlijk ook afhangt van hoe de oorlog zich ontwikkelt.” De VVD-bewindsman erkent dat hoe langer de oorlog duurt, hoe groter de kans is dat een deel van de Oekraïense vluchtelingen blijft. Toch wordt daarmee in de planning geen rekening gehouden. „Op dit moment gaan we ervan uit dat de mensen op zeker moment weer terugkeren naar Oekraïne.”

Eigen initiatief
Momenteel is van terugkeer maar mondjesmaat sprake. Tot en met 27 mei zijn twaalf Oekraïners met hulp van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) vertrokken. Voor negentien Oekraïners is een vlucht geboekt en voor tien personen wordt nog gezocht naar een geschikte vlucht. Daarnaast zijn volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid enkele Oekraïners op eigen initiatief vertrokken.

Demograaf Jan Latten noemt het ’zonder meer naïef’ om te denken dat alle 60.000 vluchtelingen uit Oekraïne teruggaan. „De vluchtelingen zijn vooral jonge vrouwen, van wie een flink deel zonder kinderen. Ze gaan hier meteen aan de slag, vinden een baan en misschien wel een partner, wat de kans op permanente vestiging aanzienlijk vergroot.”

Onbedoeld effect van de oorlog is volgens Latten dat het voor een golf Oekraïense arbeidsmigranten heeft gezorgd die hier anders niet aan de slag hadden gekund. „Bovendien: mocht de oorlog aflopen en Oekraïne grotendeels in puin liggen, dan komt er alsnog gezinsmigratie op gang, maar dan van mannen die hun vrouwen volgen, in plaats van andersom.”

De positie van Oekraïners in Nederland is met de tijdelijke bescherming onduidelijk en onhoudbaar, zegt Maria Shaidrova, onderzoeker aan de universiteit van Tilburg en coördinator van het Oekraïens netwerk in Nederland, waarbij 11.000 Oekraïners zijn aangesloten. In recent onderzoek voor het ministerie van Justitie betoogt ze dat de ’humanitaire uitzonderingspositie’ van Oekraïners in het begin voor veel goodwill heeft gezorgd bij de Nederlandse bevolking, die de hulp bood waar de overheid die liet liggen. „Toch is het maar een kleine stap van liefde naar haat.”

Bankrekening
Intussen zorgt de onduidelijke status van Oekraïense vluchtelingen voor hardnekkige problemen. Zo hebben Oekraïners moeite een bankrekening te openen, kunnen Oekraïners niet aan de slag als zelfstandig ondernemer, worden rijbewijzen niet erkend en hangt het maar van de gemeente af waar zij zitten of de financiële ondersteuning en onderwijs zijn geregeld. Bovendien zijn er signalen van arbeidsuitbuiting en onveilige situaties in particuliere opvang.

Shaidrova vindt dat Nederland de ’crisismodus’ moet verlaten en Oekraïense vluchtelingen moet behandelen als een groep die sowieso langer blijft. „Er wordt totaal niet nagedacht over wat er moet gebeuren als de tijdelijke bescherming na twee of drie jaar afloopt. Moeten alle vluchtelingen die niet terug kunnen, dan alsnog naar een asielzoekerscentrum?” De IND erkent al dat de organisatie zo’n hausse nu niet aankan. Shaidrova: „Zelfs als maar de helft van het aantal Oekraïners zich in Nederland zal vestigen – dat is nog steeds een enorm aantal.” Volgens de promovenda zou Nederland, met z’n schreeuwende tekort aan personeel, de aanwezigheid van Oekraïners beter als kans kunnen zien dan als crisis. Volgens haar onderzoek is 86 procent van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland hogeropgeleid.

Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid geeft de EU-richtlijn tijdelijke bescherming juist recht op medische zorg en onderwijs en de mogelijkheid om te werken. „Er wordt daarnaast nagedacht over scenario’s als ontheemden langere tijd in Nederland willen of moeten verblijven.” Dat is echter afhankelijk van de oorlog, waarvan de uitkomst onvoorspelbaar is.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Mahalingam »

Duits-Oekraïense moeilijkheden: gastheren en vluchtelingen vaak te verschillend

Sommige mensen die Oekraïense vluchtelingen hebben opgenomen, hebben hun aanvankelijke euforie verloren. Het stadsdeel helpt bij het regelen van huisvesting.

Erding/Dorfen – Honderd dagen en geen einde: “Ik handelde instinctief, dacht niet lang na. Ik zag alleen het lot van de Oekraïense vluchtelingen", zegt een vrouw uit Dorfen, die niet wil dat haar naam in de krant verschijnt. Toen drie maanden geleden oorlog uitbrak in Oekraïne , wilde ze helpen. Net als anderen besloot ze spontaan een Oekraïens gezin in huis te nemen. Nu stapelen de problemen zich op.

Dorfnerin meldt: opvang van Oekraïense vluchtelingen wordt steeds meer een probleem

De familie die haar in huis nam, arriveerde half maart in München . Een 47-jarige moeder met dochter (15) en zoon (8). Het gezin woonde op de tweede verdieping van het huis. Je hebt twee kamers. Ze delen de badkamer en keuken. "Het samenwonen ging aanvankelijk goed", zegt de 45-jarige uit Dorfen, die zelf twee kleine kinderen heeft en parttime werkt.

Ze vertelt over de constante rij-service, over het dagelijks wachten in telefoonlijnen om informatie te krijgen. De Oekraïners zijn gewend om thuis elektriciteit te hebben die bijna niets kost. "Het licht is dag en nacht aan, de wasmachine staat aan vanwege twee blouses." Ze weet dat dit geen slechte bedoeling is, maar op den duur blijft het vervelend. Ook dat hun gasten zoveel eten weggooien. "Ze kunnen niet voor altijd blijven - we hebben een heel andere mentaliteit."

Meer dan 1000 Oekraïense vluchtelingen in het district Erding

In het district Erding worden momenteel 1.074 Oekraïense oorlogsvluchtelingen opgevangen, onder wie 464 kinderen en jongeren. 655 mensen zijn ondergebracht bij particulieren en 419 in wijkhuisvesting. "Als mensen privé-accommodatie hebben gevonden in het district Erding en daar niet langer kunnen blijven, bestaat de mogelijkheid om contact op te nemen met de asieldirectie in het districtskantoor", zegt woordvoerster Claudia Fiebrandt-Kirmeyer van de autoriteit.

Hier wordt vervolgens gekeken of er een geschikte plek beschikbaar is in een asielzoekerscentrum. "Als huisvesting mogelijk is, kunnen de vluchtelingen worden ondergebracht - daarom zijn we nog op zoek naar huisvesting."

Een enorme opluchting voor de getroffenen en hun achterban, zegt Josef Kronseder van de vluchtelingenhulp in Dorfen. “De vluchtelingen kunnen overstappen van het particuliere naar het staatssysteem. Veel kinderen zitten al in welkomstklassen, voelen zich op hun gemak en willen niet nog een keer worden uitgezet."
https://www.merkur.de/lokales/erding/er ... 03680.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

Tja!!! zo voorspelbaar.
Opvanggezinnen willen niet langer Oekraïense vluchtelingen opvangen, burgemeester Zaventem vraagt oplossing

Gezinnen die Oekraïense vluchtelingen opvangen in de gemeente Zaventem, willen de opvang van Oekraïners stopzetten. De opvang zou tijdelijk zijn en met de zomervakantie in het verschiet, zien de gezinnen het niet zitten de vluchtelingen alleen in hun huis achter te laten. Maar het gemeentebestuur van Zaventem kan de vluchtelingen ook niet allemaal opvangen en trekt daarom aan de alarmbel bij de federale overheid.

"De opvang van Oekraïense vluchtelingen gebeurt in Zaventem vooral door mensen die één of meerdere kamers in hun woning ter beschikking hebben gesteld voor vluchtelingen", vertelt Ingrid Holemans, burgemeester van Zaventem (Open Vld). "Maar die mensen hebben er toen niet allemaal aan gedacht dat die opvang heel lang zou kunnen duren. Met de zomer die voor de deur staat, willen mensen op vakantie gaan en zij zien het niet zitten de vluchtelingen alleen in hun huis achter te laten."

Ook in de gemeenten Kraainem en Wezembeek-Oppem hebben opvanggezinnen aangegeven dat ze ermee willen stoppen. Zaventems burgemeester Holemans vreest dat er binnenkort Oekraiënse vluchtelingen op straat staan. "Mensen gaan soms een maand op vakantie en geven aan dat het voor hen genoeg is geweest, ze willen hun huis terug. En dus vragen zij, en wij, ons af: waar moeten die mensen naartoe ? Wie gaat hen opvangen?"

Niet de eerste keer
"Tijdens de coronacrisis hebben onze gemeentelijke diensten tal van extra taken moeten vervullen en dat gebeurt nu opnieuw. Extra mensen in dienst nemen, is geen oplossing, want we vinden niemand. Voor onze sociale diensten wordt het dus te zwaar", aldus Holemans.

"In Zaventem is op dit moment een ruimte die door Fedasil wordt ingenomen. Daar is onze politie ook voor nodig, evenals onze sociale diensten. Ook dat ging maar tijdelijk zijn, maar dat is nu nog steeds zo. Onze gemeentelijke diensten krijgen alleen maar meer taken, het kan zo niet verder, te veel is te veel."

"In het begin van de oorlog in Oekraïne heeft de federale overheid gezegd dat opvang door gezinnen tijdelijk zou zijn en dat er oplossingen zouden komen, maar die zijn er nu nog altijd niet", vervolgt Holemans. "Het is wel vreemd dat dit allemaal zo lang moet duren, dat we aan de alarmbel moeten trekken voor er iets gebeurt."
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

Migranten maken misbruik van gemeentelijke opvang voor Oekraïners

De eenvoudige bescherming voor Oekraïense vluchtelingen wordt steeds vaker misbruikt door migranten die niet uit Oekraïne komen. Op het coördinatiepunt bij Amsterdam Centraal Station staan studenten uit Pakistan en jongeren uit Jordanië in de rij om in de gemeentelijke opvang te komen. Nu scherpt Amsterdam alsnog z’n beleid aan.

„Student ja. In Oekraïne.” De Pakistaanse Azair (34) staat met twee kompanen voor het humanitair coördinatiepunt (HSP) voor Oekraïense vluchtelingen bij Amsterdam Centraal Station. In welke stad de drie studeerden toen de oorlog uitbrak? „Oekraïne, yes. Studenten, yes.” Oekraïense of Russische woorden hebben ze tijdens hun verblijf niet geleerd. Engels spreken ze amper. Ze hebben wel een visum voor Oekraïne en een soort collegekaart, gloednieuw zo te zien. Het drietal mag in de rij staan. Na een eenvoudige check mogen ze ’s avonds in de bus naar de opvang in Wormer, zegt een beveiliger. Van daaruit gaan ze waarschijnlijk naar een gemeentelijke opvang elders in het land.

"Ik weet één ding: deze jongens zijn nog nooit in Oekraïne geweest"
„Dit zijn geen Oekraïners”, stelt een beveiliger vast die Arabisch spreekt en een babbeltje heeft gemaakt met enkele jongvolwassenen uit Jordanië. Volgens hun verhaal werkten ze als arbeidsmigranten in Oekraïne toen de oorlog uitbrak. Via Roemenië, Hongarije en Oostenrijk zijn ze uiteindelijk in Nederland terechtgekomen. Ook zij hebben een keurig visum bij zich. „Die kopen ze kennelijk in Roemenië”, zegt de beveiliger. „Ik weet één ding: deze jongens zijn nog nooit in Oekraïne geweest.”

Staan niet op zichzelf
De voorbeelden van vorige week staan niet op zichzelf, zeggen twee medewerkers van het HSP. Kennelijk communiceren migranten onder elkaar over de ’Oekraïne-route’ via het servicepunt bij het hoofdstedelijk station. „Dan staan er opeens twaalf Jordaanse jongeren. Staan er een paar uur later weer tien. En de volgende dag weer”, zegt een ’vloermedewerker’. Hij wil niet met zijn naam in de krant. Hij is er om te helpen en wil ’geen gezeik’.

Het HSP op Amsterdam CS is na de Russische inval in Oekraïne ingericht om de Oekraïense vluchtelingen die per trein komen in goede banen te leiden. Vlak na het uitbreken van de oorlog kwamen er zo’n 400 mensen per dag aan, momenteel nog altijd zo’n 100. De gemeente Amsterdam werkt er samen met het Rode Kruis en het Landelijk Coördinatiepunt Vluchtelingen Spreiding (LCVS). Er werken verder tolken, vrijwilligers en beveiligers. Van hieruit wordt een eerste check gedaan, waarna een klein deel van de vluchtelingen naar de gemeentelijke opvang in Amsterdam gaat. Het overgrote deel wordt met taxi’s en touringcars naar de gemeentelijke opvang elders in het land gebracht.

"Het merendeel is niet Oekraïens wat hier komt"
De praktijk heeft hulpverleners in verlegenheid gebracht. Behalve Oekraïense vluchtelingen vallen ook arbeidsmigranten en studenten die voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne verbleven onder de tijdelijke beschermingsrichtlijn. Hierdoor hoeven ze geen asiel aan te vragen en kunnen ze gebruikmaken van de gemeentelijke opvang en krijgen ze leefgeld, maandelijks 260 euro. „Het merendeel is niet Oekraïens wat hier komt”, zegt een medewerker. De bewering kan nergens worden gecontroleerd. Het Rode Kruis, die het coördinatiepunt op CS coördineert, houdt geen nationaliteiten bij. Daar is het de organisatie niet naar. „Voor ons is de nood leidend, niet de afkomst”, verklaart een woordvoerder. „Honger is honger. Dakloos is dakloos.”

Geen controle op echtheid
Gedegen controle op de echtheid van visa is er niet. Medewerkers van de gemeente Amsterdam doen een snelle check. Maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is niet vertegenwoordigd op het HSP bij Centraal. „We herkennen de signalen”, erkent een woordvoerder. „We weten dat er misbruik van wordt gemaakt, maar niet op welke schaal.” Toch is de route via Amsterdam CS geen tijdloos vrijkaartje naar gratis opvang, bezweert zij. „Vroeg of laat krijgen ze met de IND te maken.” De woordvoerder wijst op de stickers die de dienst in paspoorten plakt waarmee Oekraïners kunnen laten zien dat ze onder de tijdelijke beschermingsrichtlijn vallen. Die zogeheten verblijfsaantekening is echter niet per se nodig om de eerste 180 dagen in een gemeentelijke opvang te verblijven. Wie niet legaal wil werken of naar het buitenland wil, zingt het daarna ook nog wel een tijd uit zonder sticker, bekent de IND. „En we zijn als IND natuurlijk niet als enige verantwoordelijk.”

Gevraagd naar de signalen, liet de gemeente Amsterdam vorige week nog weten die niet te herkennen. Sinds afgelopen weekend is er echter een kentering waargenomen. „De signalen waren er eerst niet, maar nu zijn ze er wel”, zegt een woordvoerder van wethouder Groot Wassink. „Eind vorige week waren er steeds meer mensen van wie werd betwijfeld of ze echt uit Oekraïne kwamen.” Het beleid is inmiddels aangescherpt. De twijfelgevallen worden vanaf nu doorgestuurd naar Ter Apel of het HSP in Utrecht, waar de IND wel aanwezig is.

Eerder vroeg de gemeente Den Haag het kabinet al om grotere waakzaamheid. De hofstad zag vooral dat er misbruik werd gemaakt van de gemeentelijke voorzieningen door Oekraïense arbeidsmigranten die al in Nederland waren toen de oorlog uitbrak. Het Haagse stadsbestuur kreeg daarbij signalen dat zij door malafide werkgevers, die eigenlijk zorg hadden moeten dragen voor huisvesting, werden aangezet om naar de gemeentelijke opvang te gaan. Volgens de IND komt de opvang van Oekraïners ’in een nieuwe fase’. „Nu we uit de crisisstand raken, worden we zorgvuldiger.”
„Nu we uit de crisisstand raken, worden we zorgvuldiger.” Maar intussen zijn er al veel van deze gevallen binnen, en gaan nooit meer weg.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

Nigerianen en Marokkanen ‘die zeggen dat ze uit Kiev komen’ mogen Oekraïne-opvang niet meer in

Elke dag worden tientallen mensen weggestuurd bij opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen. Het gaat daarbij om onder meer Nigerianen en Marokkanen die in Oekraïne studeerden of werkten, of zeggen dat ze dat deden.

Sinds dinsdag zijn de zogenoemde ‘derdelanders’ (niet afkomstig uit een EU-land) niet meer welkom in de vollopende gemeentelijke opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen. Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) wil dat zij worden doorgestuurd naar het, ook al overvolle, aanmeldcentrum in Ter Apel. Landelijke cijfers zijn niet beschikbaar, maar uit een inventarisatie van deze site blijkt dat er nu dagelijks tientallen mensen worden weggestuurd bij de opvangplekken voor Oekraïners. De gemeente Amsterdam meldt dat het in die stad om ongeveer dertig mensen per dag gaat. Den Haag stuurde de afgelopen dagen 25 mensen door naar Ter Apel. De Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant zeventig in zes dagen.

Toen Rusland in februari Oekraïne binnenviel, woonden er zo’n 80.000 buitenlandse studenten in Oekraïne, een groot deel van hen kwam uit India, Marokko en Nigeria. Daarnaast verbleef er een onbekend aantal arbeidsmigranten. Ook zij vluchtten, maar ze konden of gingen niet altijd terug naar hun land van herkomst. Zo’n zesduizend van hen belandden daardoor in Nederland in de gemeentelijke opvanglocaties voor gevluchte Oekraïners. Er staan in totaal 70.000 vluchtelingen uit Oekraïne geregistreerd.

De laatste weken melden zich steeds meer (vermeende) studenten bij de opvanglocaties. ,,Van de honderd plekken in onze eerste opvang werden er op een gegeven moment zestig tot zeventig gebruikt door de ‘derdelanders’. En we zagen die groep steeds groter worden”, zegt Thijs Eradus, die opvanglocatie Microlab in Eindhoven beheert. De beheerders vroegen zich af: klopt dit wel? ,,Ze zeggen dat ze op de universiteit van Kiev zitten, maar spreken helemaal geen Engels. Er gingen ook wel geruchten over documenten die werden verhandeld.”

Vervalste documenten
Bij het Humanitair Coördinatiepunt (HSP) voor vluchtelingen uit Oekraïne op het Centraal Station van Amsterdam meldden zich onder meer jongeren uit Pakistan en Jordanië. Zij leken vervalste Oekraïense documenten bij zich te hebben, gekocht in Roemenië. De toeloop bij de opvangcentra kan er mee te maken hebben dat een registratie als vluchteling uit Oekraïne toegang geeft tot meer regelingen dan een reguliere asielaanvraag. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) liet al weten dat daardoor mogelijk ook meer ‘derdelanders’ voor Nederland kiezen.

Staatssecretaris Van der Burg besloot mede daarom dat nieuwe aanmelders doorgestuurd moeten worden naar Ter Apel. Daar kunnen hun documenten beter worden gecontroleerd, onder meer door specialisten van de Marechaussee. Derdelanders die al in een opvang zitten, mogen daar wel blijven. Dat geldt ook voor nieuwkomers die over een permanente verblijfsvergunning voor Oekraïne beschikken.

Het Rode Kruis heeft vanwege de beleidswijziging vorige week haar hulp bij het HSP op Amsterdam Centraal stopgezet. De hulporganisatie stelt dat ‘alle vluchtelingen dezelfde humane opvang moeten krijgen’. ,,Mensen worden nu naar Ter Apel gestuurd, maar daar is de situatie zorgelijk”, stelt een woordvoerder. Bij het HSP op Utrecht Centraal werkt het Rode Kruis wel door ‘omdat daar de werkzaamheden anders zijn’.

Of de weggestuurde Marokkanen, Nigerianen en andere nationaliteiten ook daadwerkelijk naar Ter Apel gaan, kan de IND (nog) niet zeggen. Op het veld voor dat aanmeldcentrum meldde eerder deze week zeker één Marokkaanse jongen ‘in Oekraïne gestudeerd te hebben’. Hij kon dat niet verder uitleggen.

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel melden zich elke dag zo’n honderd nieuwe asielzoekers uit de hele wereld. Omdat de Nederlandse asielopvang, onder meer vanwege de woningcrisis, overvol zit, worden nieuwe asielzoekers opgevangen in sporthallen en andere noodlocaties.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

Sluiproute migranten pas na maanden gedicht

Duizenden migranten, onder meer uit Afrika, hebben mogelijk misbruik gemaakt van de ruimhartige Oekraïne-route om naar Nederland te komen.

Met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning – vervalst of speciaal verkregen om naar ons land te gaan – krijgen zij dezelfde warme ontvangst als Oekraïense vluchtelingen. Pas deze week heeft staatssecretaris Van der Burg (Asiel) de sluiproute afgesloten. Nederland heeft in tegenstelling tot andere Europese landen ook mensen met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning maandenlang ruimhartig opgevangen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat aan De Telegraaf weten dat 5500 personen daarvan gebruik hebben gemaakt. Na signalen van misbruik is een streep door de regeling gehaald. Alleen mensen met een Oekraïens paspoort worden nu nog met open armen ontvangen.

Ruimhartige Oekraïne-regeling
Vluchtelingen uit Oekraïne hebben sinds de Russische inval een aantal privileges boven reguliere asielzoekers. Ze worden buiten de asielprocedure om opgevangen door gemeenten, hebben recht op leefgeld en mogen betaald werk doen. Hetzelfde geldt voor mensen die tot deze week met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning Nederland binnenkwamen.

Maar maanden later constateert Van der Burg dat de regeling moet worden aangepast, omdat hij signalen krijgt dat er misbruik is gemaakt van die ’ruimhartigheid’. „Vanuit veiligheidsregio’s, gemeenten en de IND komen signalen binnen over hogere instroom van derdelanders vanuit andere (Europese) landen omdat zij in Nederland – anders dan in die landen – onder de richtlijn tijdelijke bescherming vallen en daarmee recht hebben op opvang en voorzieningen.”

Nederland makkelijker met opvang
Migranten hebben volgens die signalen dus een sluiproute naar Nederland gekozen, omdat er hier makkelijker met opvang wordt omgesprongen. En dat terwijl er momenteel juist een enorm tekort is aan opvangplaatsen. Dat tekort speelt weliswaar vooral in de asielopvang – waar die groep ’Oekraïners’ niet is terechtgekomen – maar volgens gemeenten heeft die bezette capaciteit ook zijn weerslag op asielopvang, omdat elke opvangplaats maar eenmaal kan worden aangeboden.

Van der Burg probeert de volgens betrokkenen misbruikte sluiproute uit te leggen als teken van ’ruimhartigheid’. „Vanuit de gedachte van ruimhartigheid heeft het kabinet destijds besloten om een bredere groep aanspraak te laten maken op opvang en voorzieningen in Nederland.” Mogelijk zijn tijdelijke verblijfsvergunningen vervalst, of hebben migranten ze speciaal verkregen om naar Nederland te gaan.

Misbruik wordt volgens hem vooral gemaakt door zogenoemde ’derdelanders’, mensen met een andere nationaliteit dan die van één van de lidstaten van de Europese Unie, die in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning hadden.

„Op basis van deze signalen en het feit dat derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning veelal veilig kunnen terugkeren naar het land van herkomst heb ik besloten dat derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning per 19 juli niet langer een beroep kunnen doen op tijdelijke bescherming en dus niet langer recht hebben op opvang en voorzieningen in Nederland.”

’Dit kan leiden tot hogere instroom’
Toch lijkt de ’ruimhartigheid’ voor misbruik te hebben gezorgd. Een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt namelijk dat momenteel al zo’n 5500 ’derdelanders’ worden opgevangen in Nederland. De regeling kan niet met terugwerkende kracht worden aangepast, waardoor zij voorlopig kunnen blijven. Hun tijdelijke bescherming wordt volgens de regels op 4 maart 2023 beëindigd.

Van der Burg vreest ook nog dat het wijzigen van de regels nu als gevolg heeft dat er meer asielaanvragen komen, omdat deze groep niet langer een beroep kan doen op de opvang van Oekraïners. „Deze beleidswijziging kan een hogere instroom in de reguliere asielketen tot gevolg hebben. Ik heb alle betrokken partijen in de migratieketen gevraagd samen te werken om de gevolgen van deze beleidswijziging te ondervangen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

Wat een blunder. Er moet toch een mogelijkheid zijn om deze profiteurs het land uit te krijgen?
’Deze mensen weten helemaal níéts van Oekraïne’

Verbazing over derdelanders die met vervalste papieren Nederland binnenkwamen

Ze gaven aan óók uit Kiev, Lviv of Charkov te komen, al zagen ze er bepaald niet Oost-Europees uit. Een onduidelijk werkvisum of verfomfaaid studentenpasje kon al genoeg zijn om toch via de ruimhartige Oekraïne-route naar ons land te komen. Duizenden migranten uit andere delen van de wereld hebben mogelijk misbruik gemaakt van de sluiproute. Het gevolg van, zo heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) toegegeven, te veel goedgelovigheid aan de asielpoort.

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben sinds de Russische inval een aantal privileges boven reguliere asielzoekers. Ze worden buiten de asielprocedure om opgevangen door gemeenten, hebben recht op leefgeld en mogen betaald werk doen. Hetzelfde geldt voor mensen, tot deze week, met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning.

Zo kwamen ongeveer 5500 derdelanders ons land binnen, meldde het ministerie van Justitie en Veiligheid, in tegenstelling tot andere Europese landen die dat niet toestaan. Mogelijk zijn documenten vervalst, of hebben migranten ze speciaal verkregen om naar ons land te gaan. Zodra het ze was gelukt, konden ze niet meer uit de procedure worden gehaald.

In Oudeschild, een dorp op het Noord-Hollandse eiland Texel, is duidelijk dat niet alleen Oekraïners worden opgevangen op het zeer gedateerde schip waarmee in vroeger tijden cruises werden gemaakt. Het is een van de plaatsen verspreid over Nederland waar derdelanders – vreemdelingen die niet de nationaliteit van een EU-lidstaat hebben – zich tussen de Oekraïense vrouwen en kinderen konden mengen. „Sommigen hebben een visum gekocht, maar ze zijn ook vervalst”, zegt een bron. „Vaak was een studentenpasje al genoeg om te laten zien. Nou, die zijn nóg makkelijker na te maken. De controle is echt niet goed geweest.”

Twijfel
Onder bewoners op de boot is grote twijfel over hun verblijf. „Veel contact hebben we niet”, zegt een vrouw die zelf wel Oekraïense zegt te zijn en naar het centrumpje van het dorp loopt. „Maar deze mensen zijn echt niet in ons land geweest. Ze weten helemaal níéts van Oekraïne.” Ze had liever gezien dat er meer mensen uit haar eigen land waren toegelaten. „Dan kunnen we met elkaar praten over wat er is gebeurd. Wij komen uit een oorlog, zij niet, dus ze houden die plekken onterecht bezet.” De opvangplekken, kajuiten, zijn bovendien bedoeld voor vooral vrouwen en kinderen die zonder partner of vader in Nederland zijn. Nu hebben ze ineens tientallen jonge mannelijke vrijgezelle huisgenoten. De vrouw geeft toe weinig last van ze te hebben. „Ze kijken wel naar ons. Maar verder niet.” Ze wil verder niet te veel vertellen. „Straks worden ze boos. We zitten wel op dezelfde boot, hè.”

Hoe de gemeente Texel tegen de sluiproute aankijkt is onduidelijk. Vragen van De Telegraaf werden niet beantwoord. Eind mei gaf een woordvoerder in lokale media nog aan dat er alleen al die week ’46 voornamelijk mannelijke vluchtelingen waren bijgekomen’. Het ging om derdelanders.

Vrijdagmiddag staat een jongen op de kade die overduidelijk niet uit Oekraïne komt. Hij wijst naar de boot: daar verblijft hij. Hoe kan het dat het hem is gelukt de Oekraïne-procedure in te komen? Hij kijkt wat argwanend. „Ik heb een visum”, zegt hij dan. Was hij tot voor kort student in Oekraïne of werkte hij er? De jongen ontwijkt de vraag. „Ik heb een visum, dat is voldoende. Hoe ik daaraan kom, maakt niet uit.” Terwijl op de achtergrond witte en enkele zwarte schapen rondlopen, loopt de man weg. Een toelichting in de boot is niet mogelijk: het vaartuig is niet door buitenstaanders te betreden. Privé, staat op de deur geschreven.

Afgesloten
Pas deze week heeft Van der Burg het geitenpaadje afgesloten, waardoor alleen mensen met een Oekraïens paspoort nog met open armen worden ontvangen
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

Sluiproute naar leefgeld Oekraïners dicht, toch nog tot maart 2023 uitbetaald

Migranten die via een sluiproute leefgeld bedoeld voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen aangevraagd hebben, krijgen nog tot maart volgend jaar leefgeld uitgekeerd. De regeling is inmiddels gesloten voor niet-Oekraïners.

Verscheidene brandbrieven gingen een paar maanden geleden naar het kabinet, toen in allerijl opvangregelingen voor oorlogsvluchtelingen waren opgezet. Apeldoorn en andere Gelderse gemeenten zagen dat er veel niet-Oekraïners tussen zaten.

Het gaat om studenten of arbeidsmigranten die in Oekraïne waren toen Rusland binnenviel. In veel gevallen komen zij zelf uit een land dat wél veilig is en zouden ze dus terug naar huis kunnen. Maar degenen die ervoor kozen om naar Nederland te komen, hadden hier dus aanvankelijk wel recht op een opvangplek, onderwijs, zorg én leefgeld. Oekraïners in de gemeentelijk opvang krijgen 260 euro per maand, degenen die in gastgezinnen zijn opgevangen 475 euro.

Derdelanders
De Immigratie- en Naturalisatiedienst en veiligheidsregio’s kregen zelfs signalen dat migranten bewust Oekraïense verblijfsvergunningen aanvroegen om vervolgens naar Nederland te komen, waar de opvang ruimhartig was geregeld.

Die sluiproute is afgelopen maand door staatssecretaris Eric van der Burg afgesneden. Vanaf 19 juli hebben niet-Oekraïners die tijdelijk in dat land verbleven in principe geen recht meer op die opvang, zorg, onderwijs en leefgeld. Maar de niet-Oekraïners, ook wel als derdelanders aangeduid, die al ingeschreven zijn, kunnen nog wel tot en met maart volgend jaar rekenen op de maandelijkse leefgeldbijdrage voor eten en kleding.

Een woordvoerster van de staatssecretaris legt uit dat de regeling niet met terugwerkende kracht kan worden geschrapt: ‘Er is besloten dat derdelanders die nu in de opvang zitten hun recht op voorzieningen behouden, omdat ze voor 19 juli juridisch onder de richtlijn vielen die tot 4 maart 2023 loopt.’

Arbeidsmigranten
Ook de gemeente Den Haag klom in de pen om de staatssecretaris te vragen de regeling aan te scherpen, omdat die in haar ogen niet bedoeld is voor Oekraïense arbeidsmigranten die al in Nederland werkten vóór de Russische inval. Bovendien ziet de gemeente dat ook Oekraïners die eigenlijk in andere veilige Europese landen werkten na het uitbreken van de oorlog naar Nederland kwamen - en die in sommige gevallen zelfs na het aanvragen van het leefgeld weer terugkeerden naar het land waar ze eerder werkten.

‘Deze arbeidsmigranten behoren ons inziens niet tot de doelgroep waar de richtlijn voor is bedoeld’, schrijft een woordvoerster van de gemeente. Den Haag hoopt dat de nieuwe leefgeldregeling, die op 1 oktober in moet gaan, duidelijker maakt wie er wel en geen recht op hebben. ‘Wij hebben nog geen reactie op onze brandbrief ontvangen’, schrijft de woordvoerster verder.

Volgens de zegsvrouw van de staatssecretaris houden de arbeidsmigranten echter het recht op opvang en uitkering. Ze kunnen door het uitbreken van de oorlog namelijk niet terug naar Oekraïne en zijn in feite dus alsnog ontheemd. Wel merkt ze op dat Oekraïners die aan het werk gaan, geen recht meer hebben op leefgeld.

Onderzoek
De gemeente kan niet zeggen hoeveel geld er is uitgekeerd aan de Oekraïners die in haar ogen niet onder de regeling zouden moeten vallen. ‘Wat er aan leefgeld is verstrekt, is rechtmatig op grond van de huidige regeling.’ Wel weet de gemeente dat zich inmiddels veertien niet-Oekraïners hebben gemeld, nadat de regeling vorige maand strenger is geworden.

Van hen wordt onderzocht of ze vanwege een permanente Oekraïense verblijfsvergunning of als gevolg van familiebanden mogelijk tóch gebruik kan maken van de speciale opvangregels. ‘Het beeld is op dit moment dat het slechts om een paar gevallen gaat waarbij we de opvang en leefgeld moeten stopzetten’, aldus de gemeente.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

:nietverstaan:
Ook arbeidsmigranten uit Oekraïne willen leefgeld van Den Haag: gemeente stuurt brandbrief naar ministers

Honderdvijftig Oekraïense arbeidsmigranten willen leefgeld, terwijl ze daar volgens de gemeente Den Haag geen recht op hebben. De gemeente kan ze echter niet weigeren en vraagt nu het Rijk om hulp.

Ongeveer 1150 gevluchte Oekraïners krijgen via de gemeente leefgeld, 260 euro per maand. Dat krijgen ze om bijvoorbeeld eten, drinken of kleding te kopen. Ze zijn op de vlucht voor de oorlog die eerder dit jaar in hun land uitbrak en kunnen naar alle waarschijnlijkheid voorlopig nog niet terugkeren. Maar nu ziet de gemeente een andere groep die ook aanspraak wil maken op de leefgeldregeling: Oekraïense arbeidsmigranten.

Want al langer werken er Oekraïners in Nederland. Neem alleen al de tuinbouw in het nabijgelegen Westland. Hoewel het vooral de Polen zijn waarvan bekend is dat ze in groten getale in de kassen werken, zijn er ook tuinbouwbedrijven die Letten, Roemenen, Bulgaren of dus Oekraïners aan het werk hebben. Naar schatting tweehonderd van die Oekraïense arbeidsmigranten wonen in Den Haag.

In Den Haag hebben zich sinds het uitbreken van de oorlog 1200 Oekraïners gemeld voor leefgeld, in ruim 1150 gevallen is dat al toegekend. Vanaf mei merkte de gemeente dat ook deze arbeidsmigranten zich bij het loket meldden voor de uitkering. Zij wilden zich in de gemeente inschrijven om aanspraak te kunnen maken op het leefgeld. In de paspoorten van de migranten en op basis van eerdere inschrijvingen ziet Den Haag dat deze groep dus al vóór de Russische inval in Nederland was.

Geen recht op hulp
In hoeverre deze groep Oekraïners bewust de regels misbruikt of vanuit wanhoop aanklopt bij de gemeente, is moeilijk vast te stellen. Maar wel is duidelijk dat ze onterecht gebruik willen maken van de geboden hulp. Als voorbeeld noemt een woordvoerster van de gemeente: ,,Het vragen naar gemeentelijke opvangmogelijkheden in Den Haag en Westland in de Broodfabriek, zodat iemand geen betaalde huisvesting hoeft te regelen in de buurt van werk.”

Daarnaast ziet het stadsbestuur ook dat Oekraïners die in andere landen werkten, zoals Polen, naar Nederland komen. Sommigen willen hier werken en doen ook een beroep op de leefgeldregeling. Anderen willen zich alleen inschrijven voor het leefgeld en gaan daarna weer terug naar het buitenland. En die groepen Oekraïners hebben géén recht op die leefgelduitkering.

Het gaat dan om Oekraïners met een Pools visum of verblijfsvergunning voor een ander land, verduidelijkt de woordvoerster. ,,Feitelijk zijn deze Oekraïners niet ontheemd, maar woonachtig in een ander EU-land. We willen voorkomen dat Oekraïense arbeidsmigranten die in andere landen verblijven, langdurig gebruik maken van de voorzieningen en rechten die zijn gekoppeld aan de tijdelijke bescherming.”

Brandbrief
Op basis van de huidige regelgeving kan de gemeente hen echter niet zomaar het leefgeld weigeren. Daarom heeft Den Haag een brandbrief gestuurd naar de ministers Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Van Gennip (Sociale Zaken) en staatssecretaris Van der Burg (o.a. Asiel en Migratie). Het stadsbestuur vermoedt dat deze problematiek ook in gemeenten als Westland en Rotterdam speelt en wil dat daar nu strakkere regels voor komen.

Als iemand uit Oekraïne eenmaal werk heeft, vervalt het recht op leefgeld. Dat geldt overigens niet alleen voor arbeidsmigranten uit dit land die in de tuinbouw werken, of in de bouw, maar ook voor gevluchte Oekraïners die inmiddels een baan hebben gevonden. Den Haag kan dit echter niet controleren. De gemeente mag namelijk niet in het systeem kijken waarin staat wie er werk heeft. Dat moet veranderen, schrijft de gemeente aan de verantwoordelijke ministers.

Daarnaast maakt de gemeente zich zorgen om uitbuiting van Oekraïners: ‘De Oekraïense arbeidsmigranten gaan vaak werken bij uitzendbureaus, maar mensenhandel vanuit andere landen, slechte arbeidsomstandigheden en uitbuiting liggen op de loer en zijn via de media al naar voren gekomen’. Den Haag vraagt met klem om de Arbeidsinspectie de woon- en werkomstandigheden van Oekraïners te laten controleren.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12512
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door sjun »

Binnenkort kunnen de meesten weer terug om hun land op te bouwen. De Donbass-regio waarin vooral etnische Russen wonen (die er al generaties wonen) is zo goed als bevrijd van de onderdrukking uit Kiev en ook het vermeende offensief op Kherson (waarover vooral engelstalige media en in hun kielzog getrouwe overschrijvers bij de Nederlandse MSM) berichtten is intussen weggeschoten op die mooie overzichtelijke vlakte waarover dat moest gaan plaatsvinden. Er hoeven dus niet langer Oekraïners voor machts- en kapitaalbehoud van de huidige oligarchische machthebbers waarvoor Volodymyr Oleksandrovytsj Zelensky sinds mei 2019 slechts een gezicht in de media is opgeofferd te worden.

Had er conform toezeggingen na de door de CIA geïnstigeerde regime change al eerder een volksstemming plaatsgevonden in de nu afgescheiden regio's dan was die hele oorlog niet ontstaan maar dat wordt een discussie voor over een paar jaar als iedereen de censuur en propaganda herkent die nu nog steeds wordt ingezet om de mensen informatie te onthouden en de vigerende corruptie in de Oekraïne zo lang mogelijk te laten bestaan.

Zelensky Dancing in Heels (original)


Kennelijk kan iedereen er president worden. Dat schept toch kansen voor degenen die weer terug kunnen. :rolleyes:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

Zorgen over langer verblijf Oekraïners: ‘Opvang is geen plaats om voor eeuwig te blijven’

Tienduizenden gevluchte Oekraïners lijken langer dan verwacht in Nederland te blijven en er komen nog dagelijks nieuwe vluchtelingen bij. Het ministerie spreekt van ‘een flinke uitdaging’ voor de opvang in Nederland.

Op dit moment staan er meer dan 80.000 Oekraïners in Nederland geregistreerd als vluchteling. Elke week komen er daar enkele honderden bij. Ruim 62.000 van hen verblijven in gemeentelijke opvanglocaties als rondvaartschepen, sporthallen en bedrijfspanden. De opvangcapaciteit voor Oekraïners zit daarmee voor 96 procent vol. Twintigduizend Oekraïners verblijven bij particulieren thuis. Ook die opvang duurt inmiddels langer dan gastgezinnen in eerste instantie verwachten.

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS), onder ruim 200 Oekraïense bewoners van een opvangschip in Rotterdam, blijkt dat 65 procent van hen verwacht nog zeker zes maanden in Nederland te blijven. Zeven procent is wel van plan op korte termijn terug te keren naar Oekraïne. De enquête werd uitgevoerd nog voordat Rusland het beschieten van Kiev half oktober hervatte. Recent adviseerde de Oekraïense regering gevluchte burgers om pas na de winter weer terug te komen in verband met kapot geschoten energievoorzieningen.

Meer privacy
Van de ondervraagden geeft zeventig procent aan heel graag vanuit de noodopvang door te stromen naar zelfstandige woonruimte. ,,Mensen willen meer privacy, zelf kunnen koken”, stelt Marjan de Gruijter, onderzoekster bij KIS. ,,Als het perspectief is dat je ergens langer blijft, dan wil je verder met je leven.”

De toestroom van Oekraïners naar Nederland was de afgelopen maanden groot: er kwamen er 80.000 in acht maanden tijd. Ter vergelijking: dat zijn er evenveel als er reguliere asielzoekers naar Nederland kwamen in 2019, 2020 en 2021 bij elkaar. Oekraïners gelden vooralsnog niet als asielzoekers, ze mogen wel tot zeker maart 2024 blijven.

Het langer verblijf van tienduizenden Oekraïners trekt een grote wissel op de honderden opvanglocaties in Nederland. ,,We redden het nu net. Maar er gaan locaties dicht, dus er zullen nieuwe bij moeten”, stelt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. ,,We werken aan beleid voor de lange termijn. Het is nu te vroeg om hierop vooruit te lopen.” Staatssecretaris Van der Burg spreekt van ‘een flinke uitdaging’. Die komt dan nog bovenop de al bestaande opvangcrisis voor reguliere asielzoekers, daar zijn al maandenlang te weinig opvangbedden voor.

Noodkreet
Voor de opvang van Oekraïners in Nederland is dus een nieuw plan nodig. Het klinkt als een noodkreet, de opmerking van een Oekraïense vluchteling die samen met 1200 anderen een paar maanden verbleef op een groot opvangschip in Rotterdam: ,,We hebben echt een appartement nodig voor de langere termijn.’’

Het is een van de antwoorden in een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) naar de opvang van Oekraïners in Rotterdam. Het instituut stelt dat de resultaten in het algemeen zullen gelden voor de opvang in alle grotere Nederlandse steden.

De conclusie is dat bij de opvang van de Oekraïners, die in vliegende vaart geregeld moest worden, veel goed is gegaan. ,,Er is wel een aantal hardnekkige problemen, zoals de problemen bij het openen van een bankrekening’’, zegt Marjan de Gruijter van KIS. Maar, stelt ze ook: ,,Er is in een paar maanden veel uit de grond gestampt. De Oekraïners zijn blij met de opvang. Maar nu dwarrelt het stof neer en is er sprake van een nieuwe fase.’’

Een fase waarin Oekraïners én Nederlanders zich realiseren dat de opvang nog wel even kan duren. Met dat besef gaan de vluchtelingen op zoek naar zelfstandige woonruimte – op de toch al overspannen woningmarkt – en ander werk. De Gruijter: ,,We horen dat veel Oekraïners nu kleine baantjes hebben in de horeca of productie. Ze willen graag meer uren en een baan op hun eigen opleidingsniveau, zodat ze meer geld kunnen verdienen en makkelijker woonruimte kunnen vinden.’’

Geen woord Engels
Maar daar zijn bijvoorbeeld wel Nederlandse en Engelse taallessen voor nodig. Zo stelt een gemeenteambtenaar in het rapport: ,,Er zitten een heleboel hoogopgeleide mensen tussen de Oekraïense vluchtelingen. Maar met een grote kanttekening: ze spreken geen Engels, nul. Dat heeft ons wel verbaasd. Dokters, tandartsen, accountants: geen woord Engels.’’

Ook zijn er zorgen over de particuliere opvang: de duizenden Oekraïners die bij mensen thuis verblijven. ,,Nu het langer duurt, kan dat een flinke wissel gaan trekken op de gastgezinnen’’, zegt De Gruijter. ,,De gemeente zegt: het is oké als het niet meer gaat. Maar in de praktijk is er een emotionele band ontstaan die je niet makkelijk stopzet.’’ Daar komt bij dat onduidelijk is waar de vluchtelingen daarna terechtkunnen. Veel gemeentelijke opvanglocaties zitten vol, waardoor verhuizing naar een andere gemeente dreigt. De ondervraagde Oekraïners geven zelf ook aan graag in dezelfde woonplaats te blijven. Daar zijn ze begonnen met wortelen en gaan de kinderen naar school.

Terug naar Kiev, maar nu nog niet
De oorlog was in februari drie dagen oud toen Vita Bazan de Oekraïense hoofdstad Kiev verliet. Voor een week dacht ze, hooguit een maand. Inmiddels woont Vita (33) een half jaar in Rotterdam, op een verdieping in het huis van Cathy en Paul. ,,Ik ben erg blij dat ik hier kan zijn, maar uiteindelijk wil ik terug naar Kiev. Om bij te kunnen dragen aan de toekomst.’’

Cathy Jacob en Paul Gerretsen hebben een groot huis in Rotterdam. Eén verdieping is een appartement waar kunstenaars kunnen verblijven. ,,Toen de Oekraïense vluchtelingen naar Nederland kwamen, stond het appartement net leeg’’, vertelt Cathy. Via via kwamen ze in contact met Vita, die al snel in de ruimte trok.

,,We hebben het met elkaar getroffen’’, zegt Cathy. Alle drie zijn ze cultureel geïnteresseerd, zitten ze op dezelfde golflengte. Vita: ,,Mijn gastgezin helpt me om hier een netwerk te krijgen. Cathy en ik gaan ook samen naar yoga.’’ Het appartement is van alle gemakken voorzien, maar toch spreken ze elkaar elke dag wel even. Cathy: ,,Door Vita is de oorlog in Oekraïne veel dichterbij gekomen. We spreken er veel over en ze stuurt ons linkjes door met verhalen om te lezen. Ik weet nu meer van geopolitiek dan ooit.’’

In de zomer was Vita een paar weken terug in Kiev. Het oorlogsgeweld was daar toen even geluwd. ,,De stad was veranderd. Er wonen minder mensen en je ziet de gevolgen van de oorlog: beschadigde gebouwen, oorlogsgewonden.’’ De Oekraïense vermoedt dat veel van haar landgenoten nog lang in Nederland zullen blijven, zeker als ze komen uit gebieden waar hard gevochten is. ,,Het is moeilijk om terug te gaan naar een plek waar niets meer is.’’

Vita is van plan nog een tijd in Rotterdam te blijven. Ze is gestart met een driejarige opleiding danstherapie en is op zoek naar nieuwe woonruimte. ,,Mijn gastgezin is een veilige basis vanwaaruit ik mijn weg kan vinden naar een zelfstandig bestaan. Maar het vinden van een huurhuis in Rotterdam is nogal moeilijk.’’

‘Dit is geen plaats om voor eeuwig te blijven’
Met de winter in aantocht wordt de buitenkeuken naar binnen verplaatst. En de douches, die voor een half jaar waren gehuurd, worden deze week vervangen door gekochte exemplaren. Met andere woorden: de 38 Oekraïense vrouwen en kinderen die worden opgevangen in de Kom en Zie-kerk in Rotterdam, gaan nog wel even blijven.

Toen Diana Hrechuk (19 jaar) in april van dit jaar samen met haar moeder in de Oekraïense stad Dnipro in een evacuatiebus stapte, wist ze alleen dat die naar Nederland zou gaan en dat de opvang ‘iets met een kerkgemeenschap te maken had’. ,,We zijn heel blij dat we hier veilig zijn. Maar als ik de hele situatie overdenk, is er maar één woord voor: vreemd.’’

De Oekraïners, die elkaar voor hun evacuatie niet kenden, verblijven sinds april in de kelder van het kerkgebouw. Die ruimte gebruikte de Pinkstergemeente onder meer voor de zondagsschool en vergaderingen. Nu zijn er slaapkamers en zitkamers ingericht. ,,In het begin was het erg wennen, omdat niemand elkaar kende en iedereen heel gespannen was. Nu loopt het allemaal wel’’, vertelt Diana, terwijl drie kinderen uit de groep in haar armen springen.

André Jongepier (68) is projectleider namens de kerk. De gepensioneerde bankdirecteur is fulltime met de opvang bezig. Dat doet hij – samen met veel vrijwilligers van de kerk – met liefde, maar na een half jaar breekt er wel een nieuwe fase aan. ,,Deze mensen zullen hier altijd welkom zijn, maar dit is geen plaats om voor eeuwig te blijven. Dat zou niet gezond zijn. Ze zullen na moeten denken over hun toekomst. Willen ze terug? Of willen ze langer blijven? Dan is Nederlands leren een goed idee.’’

Diana spreek vloeiend Engels en is daarmee het voornaamste aanspreekpunt van André. Haar studie cybersecurity doet ze nu online vanuit Rotterdam. ,,Het liefst zou ik terug willen naar Dnipro, naar de universiteit, naar mijn familie en vriend. Maar er vallen elke dag bommen. Het is moeilijk om beslissingen te nemen als de situatie elke dag kan veranderen. Misschien is het morgen vrede, maar het kan morgen ook weer een stuk erger zijn.’’

Moeder en dochter hebben samen een kamer in het kerkgebouw. Natuurlijk willen ze zelfstandige woonruimte. Maar hoe vind en betaal je die? ,,Ik studeer, dus kan alleen parttime werken. Mijn moeder heeft een universitaire opleiding, maar kan hier geen baan op haar eigen niveau vinden, omdat ze geen Nederlands spreekt. De banen waarvoor ze wel in aanmerking komt, betalen niet genoeg. Eigenlijk weten we niet goed wat we moeten doen.’’
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Mahalingam »

Een heel verschil met dat volk dat via Ter Apel hier verblijft.
83 procent Oekraïners in Nederland heeft baan

Vier op de vijf Oekraïense vluchtelingen in Nederland heeft werk gevonden. Dat blijkt uit gegevens van het UWV, aldus de NOS. Met name in de regio's Amsterdam en Den Haag blijken veel van hen werkzaam te zijn.

Nederland telt momenteel zo'n 55 duizend Oekraïense vluchtelingen tussen de 18 en 65 jaar. Daarvan zouden er 46 duizend werk hebben gevonden, blijkt uit meldingen van werkgevers. Met name in de horeca en via uitzendbureau's zouden de vluchtelingen een werkplek hebben gevonden.

In augustus zag het UWV dat 60 procent van de Oekraïners in Nederland aan het werk was.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bdff9a98/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

Ik weet niet hoor. :nietverstaan: Kunnen de Oekraïners dit van ons vragen? Misschien is het door geconfronteerd te worden met de vuurwerk knallen juist goed om van hun angst af te komen. Als ze eenmaal weten dat die knallen niks te maken hebben met oorlog moet het toch goed zijn?
Oekraïners krimpen ineen bij vuurwerkknallen: ’Hou alsjeblieft rekening met ons’

Oekraïense vluchtelingen, al dan niet tijdelijk gehuisvest in Nederland, hebben last van het (illegaal) afsteken van vuurwerk. De onverwachte knallen doen hen denken aan de oorlogsituatie die zij in eigen land zijn ontvlucht.

In een Facebookgroep heeft de Oekraïense Olga Komlichenko, met haar gezin tijdelijk ondergebracht in het Ramplaankwartier, een wanhoopskreet geuit. ’Wij wonen naast het speelveld aan de Croesenstraat 51 in Haarlem’, schrijft zij. ’Gedurende het hele weekeinde en af en toe tijdens werkdagen horen we knallen. Mijn 2-jarige zoontje vraagt de hele tijd wat er aan de hand is. Hij is bang.’

Geweerschoten
Het gaat om vuurwerk. ’Jullie kinderen steken dat massaal af, precies voor onze ramen’, vervolgt Komlichenko. ’Dit is al een paar weken gaande. In een land waar dat slechts een paar dagen per jaar is toegestaan. Probeer onze reactie te begrijpen, als empathische mensen. Wij zijn aan de oorlog ontsnapt, van een plaats waar de geweerschoten en de bommen echt zijn. En dat geluid moeten we hier, duizenden kilometers verderop, nu weer horen. Ik weet niet precies wie deze kinderen zijn en helaas kan ik niet direct me ze praten maar alsjeblieft, als u weet wie deze kinderen zijn, een buurjongen ofzo, vraag ze dan het vuurwerk ergens anders af te teken, of het helemaal achterwege te laten. Dank voor het begrip.’

Luchtalarm
De vraag is of Komlichenko’s hartenkreet opgaat voor alle Oekraïense vluchtelingen. De stichting Rasom (’samen’, in het Oekraïens), gevestigd in Haarlem, is een laagdrempelig centrum voor Oekraïners. Zo is er een informatiebalie en een plek om koffie te drinken. Anna Ivanchenko, van beroep kapper, is de initiatiefnemer van Rasom. „Heftig”, reageert zij.

„Ik heb nog niet eerder specifiek over vuurwerk gehoord. Wel over het luchtalarm dat je eens per maand hoort, zoals deze maandagochtend om 12 uur. Dan moeten we op sociale media berichten rondsturen dat er niets aan de hand is. Veel Oekraïense mensen die bij ons aan de informatiebalie komen, vertellen wij: houd hier rekening mee. De meesten weten het nu, gelukkig. Maar vuurwerk... ik vermoed trouwens wel dat mensen die in Haarlem-Noord op de boot verblijven en in het onderkomen van het Leger des Heils, er last van hebben.”

„Het wordt steeds erger met dat vuurwerk”, vervolgt Ivanchenko. „Zelf woon ik in Beverwijk en wij hebben er flinke last van. Zondagavond ook. Daar was mijn baby ook van wakker geworden. Ik kan je vertellen: als je uit een traumasituatie komt, of een trauma met je meedraagt als je uit oorlogsgebied komt, het extra heftig is. Mijn opa en oma zijn net uit Cherson (stad in Oekraïne, red.) aangekomen. Toevallig net. We zitten nu op de bank. Mijn man doet net onze poortdeur dicht, er is een klap en mijn oma schrikt zich dood. ’Wat gebeurt er?’, roept zij. En net ging ook het luchtalarm af. Eerste maandag van de maand. Zij wist niet wat haar overkwam. We moesten haar kalmeren. Want zij horen in eigen land dagelijks, meerdere keren per dag, het bombardement en het luchtalarm.”

Oproep
„Wat we eraan kunnen doen? Heel goede vraag”, vervolgt Ivanchenko. „We moeten er iets mee. Ik denk dat het goed zou zijn een oproep te doen, om rekening te houden met de Oekraïense vluchtelingen. Sowieso is er al een vuurwerkverbod in Haarlem en Amsterdam. Dat scheelt ietsje denk ik. In Beverwijk en Heemskerk zitten ook heel veel vluchtelingen. Misschien moeten we tegen jongeren zeggen: ’We begrijpen dat je een feestje wilt vieren, maar voor deze groep mensen is het geen feestje, maar juist ’terror’ dat ze herbeleven’.”

Voorzitter Bert Bouquet van de Wijkraad Ramplaankwartier herkent de vuurwerkklacht. „Toevallig hoorden wij het ook. En wij wonen een heel eind verder. Mijn vrouw heeft nog overwogen te bellen daarover, maar dat heeft meestal weinig effect.” Bouquet wil niet spreken van ’overlast’ in het Ramplaankwartier. „Maar we hoorden afgelopen weekeinde ook knallen bij het schoolplein van de Beatrixschool. Helaas is onze wijkagent al vanaf juni weg, anders kon hij een rol spelen.”

Een woordvoerder van de politie verwijst naar de gemeente. „De gemeente is verantwoordelijk voor de handhaving van het vuurwerkverbod.” De gemeente was niet in de gelegenheid te reageren.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

Overweegt. :finger:
Kabinet wil Oekraïense vluchtelingen laten meebetalen aan hun opvang

Het kabinet overweegt Oekraïense vluchtelingen met een baan te laten meebetalen aan hun opvang. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.

Oekraïense vluchtelingen zullen voorlopig in ons land blijven, zo stelt het kabinet vast. „Nu duidelijk is dat de oorlog langer voortduurt, is het nodig om te kijken hoe de opvang waar mogelijk duurzamer gemaakt kan worden, zodat deze ook geschikt is om langer te verblijven. Tegelijkertijd betekent de voortdurende oorlog dat er nog steeds gestaag meer opvangplekken nodig zijn.”

Het kabinet gaat ervan uit dat er op 1 juli komend jaar 90.000 gemeentelijke opvangplekken nodig zijn. Momenteel zijn er nog geen 70.000 bedden beschikbaar. Er zijn nu 86.000 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven bij de gemeenten. Dagelijks komen er zo’n zestig bij. Het merendeel daarvan werkt. Het kabinet gaat ’verkennen’ of het mogelijk is om werkende Oekraïense vluchtelingen te laten meebetalen aan de eigen opvang. Bovendien kijkt het kabinet naar het verblijfsrecht. Momenteel vallen Oekraïners onder de tijdelijke bescherming van de EU. Daardoor hoeven ze geen asiel aan te vragen en hebben ze recht op opvang, scholing en mogen ze werken. De bescherming geldt tot zeker maart 2024.

Behalve op het verduurzamen van de opvang, wil het kabinet de zelfredzaamheid van Oekraïners in Nederland vergroten. „Om optimaal te kunnen participeren in de samenleving en zelfredzaam te zijn, is het wenselijk dat vluchtelingen uit Oekraïne zoveel als mogelijk aan het werk kunnen in sectoren die aansluiten bij de gevolgde opleiding of maatschappelijk essentiële sectoren waar krapte bestaat.” Ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat ’verkennen’ of omscholing mogelijk is.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Mahalingam »

Hoeveel vluchtelingen zijn er nu? Dat is heel variabel. Ze komen en ze gaan.
Getallen zijn dus weinigzeggend.
Zo lees ik in Oostenrijk:
UNHCR: Bijna acht miljoen vluchtelingen uit Oekraïne in Europa

Het aantal Oekraïense vluchtelingen in Europa heeft bijna acht miljoen bereikt. De Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) registreerde vandaag in totaal 7.915.287 geregistreerde vluchtelingen uit Oekraïne in heel Europa, waaronder 90.994 die tijdelijke bescherming kregen in Oostenrijk als ontheemden.

Volgens de UNHCR hebben meer dan 17 miljoen mensen het land verlaten naar andere Europese landen sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne op 24 februari 2022. Sindsdien zijn meer dan 9,1 miljoen Oekraïners naar hun vaderland teruggekeerd.

Volgens UNHCR zijn de meeste Oekraïners - meer dan 8,6 miljoen - de grens met Polen overgestoken. Meer dan 1,5 miljoen Oekraïners zijn daar nog steeds officieel geregistreerd en meer dan 6,5 miljoen zijn al vanuit Polen teruggekeerd naar Oekraïne.

Volgens UNHCR kwamen twee miljoen Oekraïners naar Hongarije, het aantal repatrianten uit Hongarije is niet gespecificeerd. In Hongarije zijn 33.316 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd. Volgens de UNHCR kwamen meer dan 1,7 miljoen Oekraïners naar Roemenië, keerden er 1,4 miljoen terug en werden er 106.786 geregistreerd. Meer dan een miljoen Oekraïners staken de grens met Slowakije over, ruim 807.211 keerden terug naar hun vaderland en 105.205 zijn daar geregistreerd.
ORF.at/bureaus
https://orf.at/stories/3300248/

Let wel: de UNHCR rekent Rusland ook tot Europa.
En sinds de Oekraïense olighargen roofbouw zijn gaan plegen op het industriëele Oosten, zijn velen geëmigreerd naar Rusland en Russen geworden.
En het afgelopen jaar is er een echte vluchtelingenstroom naar Rusland op gang gekomen.
Dan maar naar de Russische media om te lezen wat de UNHCR echt aan getallen heeft opgehoest:
De VN meldden dat sinds 24 februari meer dan 7,91 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne in Europa zijn aangekomen

4,91 miljoen vluchtelingen opgenomen in nationale programma's voor tijdelijke bescherming en ondersteuning

GENÈVE, 4 januari. /TAS/. Het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) meldde woensdag dat sinds het begin van de speciale militaire operatie van de Russische Federatie in totaal 7.915.287 vluchtelingen uit Oekraïne in Europa zijn aangekomen. Volgens informatie waarover UNHCR beschikt, is het aantal de afgelopen week met 18.462 toegenomen.

Volgens het departement heeft Rusland van 24 februari 2022 tot 3 januari 2023 de meeste vluchtelingen opgevangen: 2.852.395, gevolgd door Polen (1.553.707), Duitsland (1.021.667), Tsjechië (476.025), Italië (173.231), Spanje (164.705), VK (152.200), Bulgarije (148.451), Frankrijk (118.994), Roemenië (106.786), Slowakije (105.205) en Moldavië (102.103). In andere staten is dit aantal niet hoger dan 100.000. 4.905.293 vluchtelingen zijn opgenomen in nationale programma's voor tijdelijke bescherming en ondersteuning.

Volgens de UNHCR kwamen na 24 februari in totaal 17.139.782 mensen vanuit Oekraïne naar buurlanden. Tegelijkertijd staken 9.180.679 mensen de grens over in de tegenovergestelde richting.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/16742255
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

Deze Belg heeft het niet getroffen met zijn Oekraïense vluchtelingen. Ze lieten een enorme bende achter.
Ruim 36.000 euro schade na opvang vluchtelingen in hun huizen: "Het OCMW heeft ons in de steek gelaten"

Veel Belgen hebben gastvrijheid getoond bij het verwelkomen van Oekraïense vluchtelingen die de oorlog zijn ontvlucht, maar voor Sven De Strijcker en Evy De Koninck veranderde de ervaring in een nachtmerrie. Hun voormalige huis, gelegen in Ninove, werd beschadigd door de Oekraïense familie die ze opvingen. De kosten van de schade bedragen ruim 36.000 euro. "Het was geen gewone familie. En het OCMW liet ons in de steek, legt het echtpaar uit.

Sven en Evy boden zich vorig jaar vrijwillig aan om Oekraïense vluchtelingen te verwelkomen. Hun privéwoning in Ninove was te klein geworden, dus verhuisden ze naar Haaltert. Een deel van Ninove's huis, dat Sven en Evy nog steeds als kantoor gebruikten, was groot genoeg om een vluchtelingengezin te huisvesten.

"Op een dag kregen we een telefoontje van het OCMW in Ninove met de vraag of we een Oekraïense vrouw met twee kinderen - haar man was in de oorlog omgekomen - dezelfde dag konden ophalen bij het OCMW", aldus Sven en Evy. "Toen kregen we nog een telefoontje met de vraag of we een probleem hadden met het feit dat de vrouw zwanger was. Toen we aankwamen, stonden een zwangere vrouw met drie kinderen en haar man ons op te wachten. Tijdens een gesprek van een half uur kregen we te horen waar ze vandaan kwamen en welke route ze hadden genomen. Daarna zijn we met hen teruggegaan."

"We merkten al snel dat dit geen gewone Oekraïense familie was. Twee weken later vertelde het OCMW dat het Roma-zigeuners waren. De leden van deze familie wisten bijvoorbeeld niet hoe ze een wasmachine, een droger, een oven moesten gebruiken ... Al deze apparaten waren voor hen onbekend. De moeder waste de kleren in onze badkuip." Resultaat na enkele weken bezetting? "Overal in de ramen verscheen schimmel, de muren waren bedekt met inscripties, hout werd van het bedframe gescheurd, deuren en kasten waren beschadigd. Maar dat is niet alles: alle stoelen in de keuken waren kapot, de lijst was van de trap gescheurd, er zaten gaten in de vloer, het speelgoed van onze kinderen was kapot, zelfs hun spaarpot werd geopend."

Huurovereenkomst
Sven en Evy hebben het gevoel dat het OCMW hen in de steek heeft gelaten. "We hadden een huurovereenkomst moeten opstellen, maar het OCMW heeft het nooit met ons besproken. Ze zeiden alleen dat we compensatie zouden krijgen. We hebben verschillende keren contact opgenomen met het OCMW, maar ze waren terughoudend om ons te ontvangen. Ze zeiden gewoon tegen ons: 'Of we nemen de vluchtelingen op of ze blijven bij je en je stopt met ons te vragen'. Op dat moment was de familie er nog niet zo lang, dus besloten we hem een tweede kans te geven. De vrouw solliciteerde naar een baan voor haar man. We hadden drie plekken gevonden waar hij kon werken, maar dat wilde hij niet. Hij vond elke keer een excuus."

Op een dag ontdekte Sven dat de Oekraïense vluchtelingen een ander gezin in huis hadden. "Een andere vrouw, haar man en drie kinderen logeerden bij ons. Ze waren aan het onderverhuren. Op een gegeven moment waren er meer dan 11 mensen in het huis. Dit had grote problemen kunnen veroorzaken bij bijvoorbeeld brand, omdat we waren overgehaald om ze op ons huisadres te laten registreren. Ze vroegen ons ook voortdurend om geld. Ooit was het zogenaamd voor het verjaardagscadeau van hun jongste dochter, maar het bleek voor een auto te zijn, ook al wisten we dat de man geen rijbewijs had. Toen ze het geboortecadeau van onze zoon braken, was dat de druppel. In september hebben we het OCMW verteld dat ze echt moesten verhuizen, maar pas eind november vertrokken ze. Pas eind december kwamen ze al hun spullen halen. Het was echt een puinhoop."

Nadat het gezin was vertrokken, werden Sven en Evy zich bewust van de omvang van de schade aan hun huis. "We hebben alle schade doorgestuurd naar het OCMW. De totale kosten bedroegen 36.000 euro, en dat is nog niet eens inclusief alles. Het OCMW heeft ons toen laten weten dat we geen enkele vergoeding zouden krijgen. We kregen het advies om de familie in kwestie aan te klagen via het vredegerecht. We zullen het doen, maar het gezin leeft van een integratie-inkomen. Hoe gaan ze dat betalen? We begrijpen dat 36.000 euro veel geld is, maar het OCMW had een deel van de schade kunnen dekken, wat bewezen is. Bij gebrek aan een huurovereenkomst is het nu te hopen dat de rechtbank het forfaitaire bedrag van 591 euro dat het OCMW betaalt, zal beschouwen als een impliciete huurovereenkomst. We hebben het gevoel dat het OCMW ernstig heeft gefaald."

Wethouder Veerle Cosyns (Samen-CD&V), voorzitter van de Bijzondere Commissie voor Sociale Dienstverlening (BCSD), vindt dat het echtpaar de hulp heeft gekregen die ze nodig hadden. "We hebben veel extra inspanningen geleverd op dit punt. Ze waren een vluchtelingengezin met speciale behoeften. We selecteren geen gezinnen, maar we krijgen die van Fedasil toegewezen, gekoppeld aan een gastgezin. Wij zijn een intermediair tussen de federale overheid en pleeggezinnen. We zagen vrij snel dat het gezin niet paste in een standaard Oekraïens gezin. De kinderen waren nog nooit naar school geweest, ze wisten niet wat elektriciteit was, het was een Roma-gezin. We boden aan om voor het gezin te zorgen of, als het paar voor hen wilde blijven zorgen, twee keer per week naar ons toe te komen en één keer per week naar het gezin. Er waren ook twee mensen die Oekraïens spraken om te vertalen."

Rechtsgrondslag
"We kunnen de schade niet vergoeden omdat we geen contract hebben met de familie. En hoewel ik medelijden heb met het echtpaar, kan ik het belastinggeld van Ninove-inwoners niet uitgeven zonder een wettelijke basis. Daarom heeft het de voorkeur om naar de rechtbank van de vrede te gaan, zodat er een rechterlijke beslissing is. Bovendien kregen alle gastgezinnen een informatiebrochure en werden er informatieavonden georganiseerd. We hebben mensen goed geïnformeerd. Onze taak was in de eerste plaats om groepszorg te bieden. We hebben alles gedaan wat we konden op het gebied van ondersteuning met de mensen en middelen die we hadden in tijden van crisis", vult Veerle Cosyns aan.
Spoiler! :
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

Gemeenten willen oplossing voor niet-Oekraïners in opvang

Gemeenten zitten in hun maag met 4.700 niet-Oekraïeners die in de opvang verblijven voor Oekraïense vluchtelingen. Deze groep ’derdelanders’ had lange tijd ook recht op verblijf, scholing en leefgeld in Nederland als ze konden aantonen dat ze voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne verbleven. Het ging bijvoorbeeld om studenten of arbeidsmigranten die tijdens de Russische inval in Oekraïne studeerden of werkten.

De regeling leek echter te worden misbruikt. Bij het registratiecentrum voor Oekraïners bij het Centraal Station in Amsterdam kwamen op zeker moment meer derdelanders met een Oekraïens visum dan Oekraïense vluchtelingen. Zo meldden zich in Amsterdam Nigerianen met een Oekraïens studentenvisum terwijl ze geen enkele stad in Oekraïne konden noemen waar ze dan zouden hebben gestudeerd. In de zomer kreeg het kabinet het misbruik in de gaten. Vanaf 19 juli mochten derdelanders niet meer ’meeliften’ met Oekraïense vluchtelingen. Voor de derdelanders die al in Nederland waren, een groep van 4.900 mensen, gold de aanscherping niet.

Vanaf 4 maart komt de aanscherping er voor hen alsnog. Vanaf die datum hebben alleen vluchtelingen met een Oekraïens paspoort recht op opvang en leefgeld bij de gemeenten. Wat er met de groep van 4.900 derdelanders moet gebeuren, is onduidelijk. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dringt al tijden bij het kabinet aan op een oplossing, maar die blijft steeds uit. De VNG heeft nu een brandbrief gestuurd aan het kabinet om aan te dringen op een oplossing.

„Tot nu toe ligt er geen concreet plan en is er geen concrete besluitvorming, wat leidt tot veel onduidelijkheid bij gemeenten en de derdelanders”, meldt de VNG in de brief. „Het betekent dat gemeenten geen voorbereidingen kunnen treffen en dat opties iedere dag steeds minder goed uitvoerbaar worden.” De groep zou eigenlijk asiel moeten aanvragen, een plicht die Oekraïners voor de tijdelijke beschermingsrichtlijn van de EU niet hebben. „Het is ondoenlijk om 4.900 mensen tegelijkertijd naar Ter Apel te sturen”, zegt VNG-woordvoerder Ruud Koerts.

De mensen blijven opvangen, is voor gemeenten evenmin uitvoerbaar, vindt de VNG. Ze vallen vanaf 4 maart buiten de opvangregeling voor Oekraïense vluchtelingen en mogen dan bijvoorbeeld niet meer werken. „Daarnaast zijn deze plekken hard nodig om te voldoen aan verhoogde opvangcapaciteit van 90.000 bedden”, stelt de VNG in de brief aan het kabinet.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24943
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door King George »

Die oplossing zal wel een verblijfsstatus met uitkering en voorrang bij het toewijzen van een corporatiewoning worden. In plaats van het enige juiste, namelijk per direct uitzetten.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

Die ruim 4600 ’twijfel-Oekraïners’ zijn dus zwarte afrikanen . Als ze nu al mogen blijven, dan gaan ze dus NOOIT meer weg.
Ingewijden: ruim 4600 ’twijfel-Oekraïners’ mogen in Nederland blijven

Ruim 4600 migranten die zeggen uit Oekraïne te komen - zonder Oekraïens paspoort - mogen langer in Nederland blijven. De zogenoemde ’derdelanders’ blijven een half jaar langer vallen onder de speciale Regeling voor Oekraïense Vluchtelingen. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van het RTL Nieuws.

De migranten zouden anders vanaf 5 maart asielzoeker worden, waardoor afwijzing en gedwongen vertrek dreigt. Ze zouden dan geen recht meer zouden hebben om in de speciale gemeentelijke opvang voor Oekraïners te blijven. Ze zouden dan ook niet meer mogen werken.

Gemeenten zitten in hun maag met bijna vijfduizend niet-Oekraïners die in de opvang verblijven voor Oekraïense vluchtelingen. Deze groep ’derdelanders’ had lange tijd ook recht op verblijf, scholing en leefgeld in Nederland als ze konden aantonen dat ze voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne verbleven. Het ging bijvoorbeeld om studenten of arbeidsmigranten die tijdens de Russische inval in Oekraïne studeerden of werkten.

Regeling misbruikt
De regeling leek echter te worden misbruikt. Bij het registratiecentrum voor Oekraïners bij het Centraal Station in Amsterdam kwamen op zeker moment meer derdelanders met een Oekraïens visum dan Oekraïense vluchtelingen. Zo meldden zich in Amsterdam Nigerianen met een Oekraïens studentenvisum terwijl ze geen enkele stad in Oekraïne konden noemen waar ze dan zouden hebben gestudeerd. In de zomer kreeg het kabinet het misbruik in de gaten.

Vanaf 19 juli mochten derdelanders niet meer ’meeliften’ met Oekraïense vluchtelingen. Voor de derdelanders die al in Nederland waren, een groep van 4900 mensen, gold de aanscherping niet. Zij mogen nu dus ook niet langer blijven.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

Gaan Oekraïense vluchtelingen nu ook al steken?
Gewonde na 'mogelijke steekpartij' bij Nescio Hotel in Haren

Bij een volgens de politie 'mogelijke steekpartij' bij het voormalige Nescio Hotel aan de Emmalaan in Haren, is in de nacht van woensdag op donderdag een 38-jarige man uit de gemeente Groningen gewond geraakt.
De politie kreeg rond half één 's nachts de melding van een 'mogelijke steekpartij'. Daarbij is één persoon gewond geraakt. 'Het slachtoffer is daarop op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan', aldus een woordvoerder van de politie.

'Nog veel onduidelijk'
'Veel is nog onduidelijk over de toedracht', aldus de politie, die nader onderzoek doet.

Het Nescio Hotel werd tot maart vorig jaar door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gebruikt om asielzoekers op te vangen die vanwege een coronabesmetting in quarantaine moesten. Later kwamen er Oekraïense vluchtelingen te wonen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Mahalingam »

Zwitserland: Luxe slee of sociale bijstand - Oekraïense vluchtelingen moeten nu beslissen

Het opvallend hoge aantal luxe auto's met Oekraïens kenteken in Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse steden sinds het begin van de oorlog in Oekraïne bleef niet onopgemerkt door de burgers en deed vaak grote twijfels rijzen over de behoeftigheid van de zogenaamde vluchtelingen. Er brak een shitstorm uit over Friedrich Merz in Duitsland na zijn opmerking over "sociaal toerisme" van linkse groenen - maar het kanton Aargau in Zwitserland verscherpt de regels voor sociale bijstand voor vluchtelingen uit Oekraïne. Als je een auto hebt, moet je die verkopen als je overheidsgeld wilt.

Tot nu toe - sinds oktober 2022 - zijn in Aargau "reëel beschikbare fondsen en kostbaarheden" opgenomen in het vermogen van Oekraïense vluchtelingen, maar auto's zijn hiervan vrijgesteld omdat de regering besloot dat ze nodig waren voor een terugkeer naar Oekraïne. Vanaf 10 maart wordt de bijbehorende verordening echter aangepast: Voertuigen van zogenaamde kwetsbare mensen moeten twaalf maanden na binnenkomst in Zwitserland worden meegeteld in de behoeftentest - met als gevolg dat de mensen hun auto moeten verkopen om sociale zekerheid te krijgen . bijstand. Voordat ze geld van de staat krijgen, moeten ze eerst leven van de opbrengst van de verkoop. In het geval van veel luxe auto's kan het geld een tijdje duren.

Overigens werd er na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne tot oktober 2022 ook geen rekening gehouden met contant geld of kostbaarheden bij de behoeftecontrole in Aargau: een gratis toegangsbewijs voor het Zwitserse sociale systeem. Politici leken er weinig om te geven dat dit de welkomstcultuur van degenen die dit systeem met hun belastinggeld financieren aanzienlijk zou schaden.

Uiteindelijk blijft het de vraag in hoeverre onjuiste informatie of trucs kunnen worden gecontroleerd en herkend als onderdeel van het behoefteonderzoek. Toch geeft het kanton Aargau met de aanpassing het goede voorbeeld.
https://report24.news/schweiz-luxusschl ... tscheiden/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

Afrikaanse studenten uit Oekraïne kunnen nergens terecht , maar dat is niet waar. Ze kunnen terug naar hun land van oorsprong.

En de Nigeriaanse Jessica Orakpo met haar dokters diploma die hier niet kan werken, is meer dan nodig in Nigeria waar ze zitten te springen om artsen.
Tussen wal en schip: Afrikaanse studenten uit Oekraïne kunnen nergens terecht

Na de Russische invasie worden vluchtelingen uit Oekraïne wereldwijd met open armen ontvangen. Maar dat geldt niet voor iedereen: een groot deel van de bijna 20.000 Afrikaanse studenten die in Oekraïne studeren, kreeg op de vlucht te maken met racisme en discriminatie.

Op treinstations en bij grensovergangen werden ze weggeduwd, uitgescholden en mishandeld. Een jaar later is de situatie nauwelijks verbeterd. "Het voelt alsof we nergens welkom zijn en we niet verder kunnen met ons leven", zegt de Zimbabwaanse geneeskundestudent Korrine Sky.

Zij deed een jaar geleden op sociale media verslag van haar vlucht. Onder de hashtag #AfricansinUkraine deelden zij en duizenden anderen hun verhalen. Vanuit Engeland, waar ze terecht is gekomen, werpt Sky zich op als spin in het web van deze groep. Ze voorziet lotgenoten van informatie, contacten en een luisterend oor.

Haar studie vervolgen kan niet: "Het collegegeld is hier wel vijf keer hoger dan in Oekraïne, dat kan ik niet betalen." Ze richt zich daarom volledig op het helpen van Afrikaanse studenten. "Niemand anders komt op voor deze groep, dus ik zie het als mijn plicht."

Volgens cijfers van de Oekraïense overheid studeerden er 76.000 buitenlandse studenten in het land toen de oorlog begon. Een kwart daarvan komt uit Afrikaanse landen, vooral uit Nigeria, Ghana en Marokko. Bijna allemaal zijn ze inmiddels vertrokken en velen moesten hun studie staken.

"Oekraïne werd gezien als een walhalla voor studenten die op zoek waren naar betaalbaar onderwijs in Europa", vertelt de Nigeriaanse Jessica Orakpo vanuit Weesp, waar ze in een gastgezin woont. "De kosten zijn laag, het is relatief makkelijk om een visum te krijgen, het onderwijs is goed en we krijgen les in het Engels."

Het afgelopen jaar zijn de Afrikaanse studenten uitgewaaierd. Volgens de data die Sky verzamelt verblijft de grootste groep nog steeds in Europa, onder meer in Polen, Ierland, Oostenrijk en Nederland. Sommigen zijn terug in Oekraïne en proberen daar hun studie af te ronden. Maar velen zijn teruggekeerd naar hun thuisland. "Een pijnlijk besluit, want ze hebben vaak jaren gespaard voor een studie in het buitenland en met lege handen naar huis gaan voelt als falen."

Na de invasie activeerde de Europese Unie voor het eerst in de geschiedenis de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Hiermee hebben vluchtelingen uit Oekraïne recht op opvang, medische zorg, werk en onderwijs. Maar voor vluchtelingen zonder Oekraïens paspoort ligt dit net even anders.

"De mate van bescherming verschilt per land", zegt Carolus Grütters, onderzoeker bij het Centrum voor Migratierecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. "In het ene land krijgen ze dezelfde behandeling als Oekraïense ontheemden, maar elders wordt alsnog gekeken naar hun oorspronkelijke land van herkomst. Als dat als 'veilig' wordt bestempeld, kunnen ze worden teruggestuurd."

Ook bij het zoeken naar mogelijkheden voor het vervolgen van hun opleiding lopen studenten tegen allerlei problemen aan, zoals hoge studiekosten, hoge kosten voor het levensonderhoud en beurzen die alleen voor Oekraïense studenten beschikbaar zijn. Afrikaanse studenten voldoen niet aan de toegangseisen, hebben niet de juiste papieren of hun diploma's worden niet erkend. Zomaar de studie oppakken aan een andere universiteit kan vaak niet.

Derdelanders in Nederland
In Nederland vallen de vluchtelingen uit Oekraïne zonder Oekraïens paspoort onder de zogenoemde derdelanders. Er verblijven nu nog 4660 mensen in Nederland die vallen onder de RTB. Meer dan de helft komt uit Afrikaanse landen, zoals Nigeria (1160), Marokko (750), Algerije (340) en Ghana (110), zo laat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) weten. Er wordt in die cijfers geen onderscheid gemaakt tussen studenten en werkenden.

De regeling voor ontheemde 'derdelanders' in Nederland is onlangs aangepast. Terwijl voor Oekraïners nog tot maart 2024 een speciaal verblijfsrecht geldt, gaat deze groep binnenkort de reguliere asielprocedure in. Volgens Grütters is de aanpassing van die regel onrechtmatig. "Nederland behoort alle vluchtelingen uit Oekraïne hetzelfde te behandelen. Maar daar komen ze nu van terug, met grote gevolgen voor deze groep."

Orakpo ervaart die gevolgen iedere dag. Ze kon haar laatste geneeskunde-examens online doen, studeerde af via Zoom en is nu officieel arts. Maar ondanks het personeelstekort in de zorg en vele sollicitaties heeft ze nog geen baan gevonden in Nederland. "Het geeft zo veel stress, ik lig er wakker van", zegt ze. Als het voor september niet is gelukt, moet ze zich melden in Ter Apel om zich te laten registreren als asielzoeker.

"Dat wil ik absoluut niet", zegt Orakpo. "Dus dan ga ik terug naar Oekraïne, ook al is dat gevaarlijk. Vanuit daar kan ik tenminste legaal visa aanvragen. Ik laat mijn droom om als dokter in Europa of Amerika te werken niet los."

Recht op een toekomst
Vanuit Engeland blijft Korrine Sky zich voor de Afrikaanse studenten inzetten. Een petitie waarin ze oproept tot gelijke behandeling door universiteiten is 135.000 keer ondertekend. "Wij hebben net zo goed recht op onderwijs, op een toekomst."
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

'Oekraïnedorp' :scratch:
Nieuwe wijk voor Oekraïners in Vlaardingen een goed idee? 'Fijn, maar denk ook aan andere doelgroepen die in zo'n flexwoning willen wonen'

De eerste 60 woningen van het Vlaardingse 'Oekraïnedorp' worden vandaag geplaatst. Uiteindelijk kunnen hier 1.100 Oekraïense vluchtelingen wonen. "Fijn, maar denk ook aan andere doelgroepen die in zo'n flexwoning willen wonen."

In de nieuwe wijk, aan de rand van Vlaardingen, worden tijdelijke woningen neergezet voor vluchtelingen uit Oekraïne. Als alles volgens plan verloopt kunnen de eerste mensen er begin mei terecht. Er komen ook een basisschool, een sporthal en twee gemeenschappelijke gebouwen. Er gaan Oekraïeners wonen die nu in een noodopvang in Vlaardingen verblijven, maar ook Oekraïense vluchtelingen uit de regio. In 2026 zijn er andere plannen voor het gebied en moeten ze weg.

Vlaardingen is een van de weinige plekken in Nederland waar op dit moment flexwoningen worden gebouwd. Dat blijkt een rondgang van EenVandaag onder 144 gemeenten. Slechts 9 procent van de gemeenten heeft sinds de zomer van 2021 flexwoningen gebouwd voor statushouders. Wel geeft 62 procent aan plannen te hebben voor het bouwen van flexwoningen voor statushouders. 38 procent heeft geen plannen om voor statushouders flexwoningen te plaatsen.

Ook Sander Schaap van Vluchtelingenwerk ziet dat meer gemeenten, net als Vlaardingen, bezig zijn met het bouwen van flexwoningen. "Ik denk dat daar veel aandacht naartoe zou moeten gaan. Het is nodig om het vastgelopen asielsysteem vlot te trekken. En dan niet alleen voor Oekraïeners, de hele samenleving schreeuwt om woningen."

Liever gemengde groepen
Schaap is blij dat er nagedacht wordt over vormen van huisvesting die meer geschikt zijn voor de lange termijn. Toch pleit hij ervoor dat huisvesting altijd zoveel mogelijk gemengd is, dus ook met andere groepen mensen die graag een woning willen.

"De opvang van andere vluchtelingen vraagt ook veel van gemeenten. In de praktijk zien wij wel verschillen tussen Oekraïense vluchtelingen en vluchtelingen uit andere landen." Hij verwijst naar vorig jaar, toen er met spoed opvang voor Oekraïeners werd opgezet, terwijl voor andere groepen vluchtelingen ook acute opvang nodig was.

Vluchtelingen uit Oekraïne vallen onder de Richtlijn tijdelijke bescherming. Hierdoor gelden er voor hen andere regels dan voor vluchtelingen uit andere landen. Oekraïense vluchtelingen hoeven in Nederland geen asiel aan te vragen en mogen betaald werk doen in Nederland zonder werkvergunning

'Creatievere oplossingen voor Oekraïeners'
Schaap: "Vorig jaar kon je op gemeenteniveau vragen: mogen in dit gebouw statushouders opgevangen worden? Dan kreeg je een 'nee'. Daarna zag je dat er wel Oekraïense vluchtelingen werden opgevangen. Soms lijkt het alsof er voor hen meer in creatieve oplossingen wordt gedacht." Schaap geeft aan dat er op dit moment 17.000 statushouders wachten op een woning.

De Vlaardingse wethouder van bouwen en wonen, Ivana Somers zegt in een reactie dat het van begin af aan duidelijk was dat de wijk alleen voor Oekraïners is bedoeld. Dat heeft volgens haar ook te maken met het feit dat de opvang door het Rijk gefinancierd wordt en niet ten koste gaat van het gemeentegeld.

Volgens integratie-expert Jaco Dagevos van het Sociaal Cultureel Planbureau, heeft het concentreren van Oekraïeners in één wijk, voor- en nadelen voor hun integratie. "Het belangrijkste voordeel is dat er geen taalproblemen zijn. Ze spreken dezelfde taal. Daarnaast hebben ze onderlinge steun aan elkaar en dat is zeker bij deze groep belangrijk. Ze delen vaak hetzelfde verhaal."

Dagevos benoemt ook nadelen. "Er kunnen weinig overbruggende contacten ontstaan. Als je in een wijk woont met weinig 'andere' mensen bouw je niet snel andere relaties op. Dat kun je wel doorbreken door buiten je bubbel te gaan werken of kinderen naar een andere school te laten gaan", zegt hij.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17458
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Oekraïense vluchtelingen kunnen ook thuis blijven om vol te houden.

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Ariel schreef:
di mar 07, 2023 2:24 pm
'Oekraïnedorp' :scratch:
Volgens integratie-expert Jaco Dagevos van het Sociaal Cultureel Planbureau, heeft het concentreren van Oekraïeners in één wijk, voor- en nadelen voor hun integratie. "Het belangrijkste voordeel is dat er geen taalproblemen zijn. Ze spreken dezelfde taal. Daarnaast hebben ze onderlinge steun aan elkaar en dat is zeker bij deze groep belangrijk. Ze delen vaak hetzelfde verhaal."
Geen commentaar. Nu ja, deze dan:
Integratie-expert Jaco Dagevos van het Sociaal Cultureel Planbureau is een overbodig blok aan het been voor de zorg en het belang van het eigen volk.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Oekraïense vluchtelingen.

Bericht door Ariel »

Oud gemist nieuws van 6 weken geleden, maar toch wel aardig om te lezen.
Hoge vertrekbonus, maar ‘derdelanders’ uit Oekraïne blijven in opvang in Nederland

Ondanks een hoge vertrekbonus blijven uit Oekraïne gevluchte Nigerianen en Marokkanen in Nederland. Ze kiezen ervoor voorlopig in de opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen te blijven, een vertrekbonus van 5000 euro heeft daar weinig aan veranderd. Van de 4600 ‘derdelanders’, maakten er 400 gebruik van een terugkeerregeling.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een jaar geleden, hebben zich 90.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland geregistreerd. Daar bovenop zijn er nog 4660 mensen die wel in Oekraïne woonden toen de bommen vielen, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben: zogenoemde derdelanders. Het gaat vooral om Nigerianen en Marokkanen, maar ook om Syriërs en Jemenieten. Ze waren in Oekraïne op een studenten- of werkvisum, of al als oorlogsvluchteling.

De derdelanders kregen na hun vlucht naar Nederland dezelfde opvang als Oekraïners: in dezelfde opvanglocaties en met dezelfde speciale vluchtelingenstatus. Nederland bood hen echter ook al snel de mogelijkheid aan om, met financiële ondersteuning, naar hun land van herkomst terug te keren. Wie zich voor 1 januari 2023 meldde voor terugkeer, kreeg bij vertrek vanaf het vliegveld 5.000 euro mee. Wie zich na 1 januari nog meldde kreeg 2.000 euro. Nederland regelde en betaalde ook de terugvlucht.

400 terugkeerders
Van de 4660 derdelanders hebben er tot nu toe 400 van het terugkeeraanbod gebruik gemaakt, zo blijkt uit cijfers die deze site opvroeg bij de Dienst Terugkeer & Vertrek, onderdeel van het ministerie van Justitie & Veiligheid. ,,Voor nog eens 60 derdelanders is reeds een vlucht geboekt en met 10 derdelanders vinden momenteel gesprekken plaats over een geschikte vlucht”, meldt een woordvoerder.

Van die 400 kwamen er 395 in aanmerking voor de vertrekpremie van 5000 euro. De rest meldde zich na 1 januari en moet het met 2000 euro doen. Daarmee zijn de kosten alleen voor de vertrekpremie voor Nederland zo’n 2 miljoen euro. Daar tegenover staat dat elke dag dat iemand in de Oekraïne-opvang doorbrengt het de staat tussen de 80 en 100 euro kost.

Derdelanders kunnen nog tot 4 maart in aanmerking komen voor de vertrekbonus. De bonus van 5000 euro was veel hoger dan wat DT&V normaal gesproken beschikbaar stelt voor afgewezen asielzoekers die terugkeren naar hun land van herkomst.

Asielprocedure voor derdelanders
Na 4 maart verandert hun situatie. Derdelanders mogen nog wel tot 4 september in de opvanglocaties voor Oekraïners blijven. Maar waar voor de Oekraïners nog tot in maart 2024 een speciale verblijfsregeling geldt, start immigratiedienst IND voor de derdelanders de asielprocedure op. ,,Twee groepen worden daarbij met voorrang behandeld: mensen die afkomstig zijn uit een veilig land van herkomst (ongeveer 1200 personen) en mensen uit Syrië en Jemen die veel kans maken op asiel in Nederland (ongeveer 100 personen)”, stelt het ministerie. Mensen uit zogenoemde veilige landen (zoals Marokko) maken nauwelijks kans op een verblijfsvergunning in Nederland. Andere derdelander krijgen geen voorrang op asielzoekers die al langere tijd op een beslissing van de IND wachten.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie