Wilde speculaties over gezondheid wereldleiders: hoe fit zijn Poetin, Biden en Xi nog?

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Wilde speculaties over gezondheid wereldleiders: hoe fit zijn Poetin, Biden en Xi nog?

Bericht door Ariel »

Wie van de drie gaat het eerst dood?
Wilde speculaties over gezondheid wereldleiders: hoe fit zijn Poetin, Biden en Xi nog?

Sinds de Koude Oorlog waren de verhoudingen tussen de drie grootmachten nooit zo kil als nu. Wereldleiders Biden, Poetin en Xi slaan zich als macho’s op de borst, maar er wordt getwijfeld aan de fitheid van de drie al wat oudere mannen. Al doen ze er van alles aan. De Russische president ligt regelmatig in een ’helend’ bad vol bloed uit Siberische hertengeweien, Biden sport maar liefst vijf keer per week en Xi rookt iets minder. Maar het zwartste scenario van een verwarde bejaarde man die straks met trillende vingers op de rode knop drukt, blijft angst aanjagen.

Van het drietal ligt de oudste, de 79-jarige Joe Biden, het langst onder vuur. Zijn rivaal Donald Trump noemde de Amerikaanse president al tijdens zijn verkiezingscampagne ’sleepy Joe’ en gebruikte termen als ’dement’ en ’ongeschikt voor het ambt’ om Biden te omschrijven.

Dergelijke openlijke kritiek durft niemand te uiten in Rusland en China, maar zonder veel bewijs is de Russische president in verband gebracht met kanker (de ’reden’ voor zijn opmerkelijke badderroutine) en zijn Chinese collega zou vorig jaar een probleem met een ader in de hersenen hebben gehad. Het ’bewijs’; zijn taak wordt wat vaker overgenomen door de Chinese premier. Wat ervan waar is wordt verborgen gehouden onder de noemer staatsgeheim of door artsen van de leiders ontkend.

’Poetin neemt bad met bloed van hertengewei, en krijgt regelmatig bezoek van kankerartsen’

Als aanstichter van de oorlog in Oekraïne, die volgens de tegenstanders daarvan tegen alle logica ingaat, gaan rond de 69-jarige Poetin de wildste speculaties. Zonder verder bewijs stelde het hoofd van de Oekraïense geheime dienst dat de Russische president kanker heeft en nog maar drie jaar te leven. Door de oorlog te beginnen zou hij zijn droom van een herstel van de voormalige macht van de Sovjet-Unie als zijn erfenis in steen willen beitelen, zo luidt de theorie.

Gelet op zijn oude beroep, spion, is het misschien niet opzienbarend dat er ondanks zijn lange periode aan de macht weinig bekend is over de gezondheidstoestand van Poetin. Kennis is macht, weet de Kremlinleider. Het grondigste onderzoek naar zijn gezondheid, gebaseerd op openbare bronnen, staat op naam van de Russische newssite Proekt. Daaruit bleek dat het hoge aantal reizen van de president naar het Olympische Sotsji opvallend vaak samenviel met die van de schildklierkankerspecialist Yevgeni Seliavanov. Volgens Proekt was in Sotsji zelfs de residentie van Poetin nagebouwd, zodat het bij tv-optredens leek alsof de president in Moskou was, waardoor een lange afwezigheid niet opviel.

Ontlasting
Nog bizarder: de ontlasting en de urine van de Russische leider wordt op buitenlandse bezoeken verzameld door zijn lijfwachten. Dat zou gebeuren om te voorkomen dat buitenlanders daarmee onderzoek kunnen doen wat de gezondheidstoestand van de president kan verklaren.

Poetin hecht aan zijn imago van de stoere man, wat op diverse kalenders van hem te zien is. De president vist en rijdt paard met ontbloot bovenlijf. De zwarteband judoka wordt ook vaak in ijshockeywedstrijden getoond. Drie keer raden wie er scoort.

Desondanks brokkelt het stoere aanzien wat af. Recent is Poetin gezien met trillende handen en trillende voeten, en met een kleedje over zijn benen bij de parade op het Rode Plein. Beroemd zijn de beelden dat hij zich wat krampachtig aan zijn enorme tafel moest vasthouden.

Versprekingen
Of het iets betekent blijft ook voor artsen speculeren. Op afstand een diagnose stellen is lastig. Dat geldt ook voor Joe Biden, die dit weekeinde van zijn fiets viel, hakkelt in toespraken en soms inderdaad een ’slaperige indruk’ maakt. Ook vliegtuigtrappen zijn een probleem. Hij is er al twee keer op gestruikeld. Legendarisch zijn zijn versprekingen, maar die had hij op jongere leeftijd ook al. Zelf houdt Biden zijn stotteren, waarvan hij maar moeilijk afraakte, daarvoor verantwoordelijk. Zijn tegenstanders wijzen voortdurend op die versprekingen, maar volgens medici valt uit het gesproken woord niet altijd af te leiden hoe scherp iemand is. Feit blijft dat Biden bij persconferenties spiekbriefjes gebruikt.

Dergelijke hulpmiddelen zul je niet bij zijn Chinese collega zien, net zomin als een westerse medicijnenlijst. De 69-jarige Xi houdt het bij traditionele Chinese medicijnen om de uitstulping van de wand van zijn hersenslagader te behandelen. Dat zegt althans het in India gevestigde Asia News International. Dan weten ze meer dan de inwoners van China. Toen het gerucht ging en men wilde opzoeken wat de president mankeerde stuitte men op de censuur. Wie in China naar het medisch welzijn van de president speurt komt niet ver en botst op een firewall. Zelfs de objectieve waarneming dat Xi mogelijk wat te veel kilo’s meedraagt haalt het niet in China.

Medicijnen
In de VS is er wat meer openheid. Arts Kevin O’ Connor die Biden vorig jaar onderzocht verklaarde dat de president ’in goede gezondheid verkeert’ en nog belangrijker: ’geschikt is om het ambt van president van de Verenigde Staten uit te oefenen.’ Hij gebruikt wel wat medicijnen, maar niets bijzonders.

Helemaal kreukvrij is Biden volgens zijn arts niet: hij hoest met enige regelmaat en heeft wat last van artritis. Menig man van bijna 80 zou daarvoor tekenen.

Dergelijke bekentenissen over de gezondheid van Poetin en Xi hoeven we niet te verwachten. Dat is voorbehouden aan een democratie, waarbij – mocht het onverhoopt misgaan met Biden – zijn opvolging al is geregeld: vicepresident Kamala Harris staat in de startblokken. China en Rusland worden waarschijnlijk in chaos gestort als de leiders het loodje leggen. Niemand mag stralen zolang de zon op de al dan niet gezonde alleenheersers is gericht.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie