Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Deze afdeling is voor algemene topics die niet passen in wat reeds voorzien is. Ze moeten wel aansluiten bij ons thema.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89715
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Ariel »

Ik zie de volgende zwarte tsunami uit Afrika met zorgen tegemoet. En dan mogen ze allemaal blijven omdat het onrustig is in hun land.
Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Het leven van de bevolking in de West-Afrikaanse Sahel is volgens de Verenigde Naties opnieuw verslechterd vanwege de opkomst van extremistisch georiënteerde milities. Dat was de strekking tijdens een zitting van de Veiligheidsraad op 10 januari. Maar wie naar de kaart van Afrika kijkt ziet overal extremistische bewegingen opkomen.
Moeten we ons zorgen maken?

Afgezante Giovanie Biha van de Verenigde Naties in West-Afrika drukte zich voorzichtig uit tegenover de Veiligheidsraad: „De centrale Sahel blijft kampen met grote uitdagingen wat betreft veiligheid en de humanitaire situatie.” De getallen spreken duidelijker taal: 10.000 scholen en 7.000 klinieken zijn gesloten vanwege de onveiligheid in de Sahel, en miljoenen mensen zijn de dupe, ook door voedseltekorten.

Mali en Burkina Faso zijn er het ergste aan toe vanwege de aan Al-Qaeda gelieerde JNIM (Groep voor de steun aan Islam en Moslims, red.) en ISIS in the Greater Sahara dat banden met Islamitische Staat heeft. Maar dit is niet alles. Wie de landkaart van Afrika bestudeert, vindt extremistische bewegingen in Mauritanië, Niger, Nigeria, Tsjaad, Centraal Afrikaanse Republiek, Eritrea en Somalië. Dat is een strook van bijna 7.500 kilometer die loopt van de Atlantische Oceaan tot aan de Indische Oceaan. En in al die landen blijken overheden niet in staat een halt toe te roepen aan het geweld, omdat ze de kracht daarvoor ontberen.

Etnische spanningen
Volgens Oluwole Ojewale van het Institute of Security Studies is het te simpel te stellen dat dit een grote as is van extremistisch kwaad. „De gewapende milities in al deze landen zijn niet met elkaar verbonden”, vertelt Ojewale aan De Telegraaf vanuit de Senegalese hoofdstad Dakar. „Ook zijn ze niet altijd van extremistische signatuur. Het zijn groepen die de macht hebben gegrepen in gebieden die door de overheid zijn verwaarloosd”, legt Ojewale uit. Hij ziet etnische spanningen als oorzaak, weinig overheidsdiensten zoals wegen en waterputten, geen bescherming tegen bandieten. Volgens Ojewale komen er pas extremistische elementen bij kijken als charismatische Islamistische leiders aanwezig zijn, zoals in Mali, Burkina Faso en Nigeria.

Volgens hardnekkige geruchten komen deze leiders uit Irak en Syrië nadat ze daar door internationale coalities zijn verdreven. Ojewale bestrijdt dat. „Het is een lokale kwestie met lokale leiders.” Maar gesproken over internationale krachten: de extremisten in Mali wisten vredesmissies van zowel Frankrijk als Nederland te overleven, een indicatie van hun doorzettingsvermogen.

Analist Michael Shurkin, directeur van de denktank 14 North Strategies in Washington, zegt tegen De Telegraaf dat extremisten de macht gaan overnemen, te beginnen in Mali. „Alleen weet niemand hoe de situatie erna eruit zal zien. Deze groepen zijn intern verdeeld en misschien leidt het opnieuw tot chaos.” Verder wijst Shurkin erop dat het extremisme zich verder heeft verspreid naar Ivoorkust, Ghana, Togo en Benin. „Het moet nu aangepakt worden, ander is het te laat.”

Huurlingen
Een complicerende factor is dat huurlingen van de Russische Wagner Groep zijn gesignaleerd in Mali, de Centraal Afrikaanse Republiek en mogelijk Burkina Faso. Shurkin: „Demonstranten in Burkina Faso zwaaiden met Russische vlaggen omdat ze niet snappen waarom de Fransen niks konden doen tegen de extremisten.” De opstandelingen hebben intussen vrij spel in grote delen van Afrika, zoals de Taliban dat had in Afghanistan en waar terroristische aanslagen in het Westen konden worden voorbereid. Zover ziet Shurkin het niet komen omdat de groepen daar niet krachtig genoeg voor zijn. „Wel zou het kunnen zijn dat een groter aantal migranten naar Europa probeert te komen.”

Kars de Bruijne, hoofd van het Sahel-programma aan het Nederlandse Instituut Clingendael, denkt daar anders over. „De grootste migratiestromen in de Sahel blijven intern”, zegt De Bruijne in een telefoongesprek met deze krant. Daarbij wijst hij erop dat de milities niet alleen ellende creëren, maar ook oplossingen bieden. „Zo heb ik in Noord-Ivoorkust ervaren dat het voor jongeren moeilijk is om te trouwen vanwege de bruidsschat. Extremisten bieden dan een islamitisch huwelijk aan zonder die verplichting”, vertelt De Bruijne als voorbeeld van hoe extremisten het gevoel geven dat ze mensen helpen. „Op dezelfde manier lossen ze conflicten op over landrechten.” De Bruijne wil niet zeggen dat de milities direct goede bedoelingen hebben, want ook buiten ze de bevolking uit door belasting te innen of plunderen ze goudmijnen

De Bruijne, Shurkin en Ojewale zijn somber over oplossingen voor dit continent-brede fenomeen. Ojewale hoopt op een militaire interventie van het regionale blok ECOWAS. Shurkin meent dat grote financiële steun vanuit het Westen nodig is. De Bruijne wijst op de soft power van overheden die beter luisteren naar de behoeften van het volk, maar hoopvol is hij niet. De Bruijne: „Het wordt elke maand slechter, en het einde is nog niet in zicht.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Mahalingam »

Na de staatsgreep in Mali zei Frankrijk: dat accepteren we niet.
En de USA zie hetzelfde en de EU kon niet achterblijven.
En nu was er een staatgreep in Niger zonder toestemming van Frankrijk en de USA.
En geprobeerd wordt om landen in de regio te interesseren in een boycot en een militaire interventie om de oude kliek terug aan de macht te brengen.
Frankrijk staat achter plan militaire interventie Niger

Frankrijk zegt achter het plan te staan van West-Afrikaanse leiders om een militaire coup in Niger terug te draaien. De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) maakte eerder bekend dat een plan voor militaire actie klaarligt, als de coupplegers in Niger zondag de democratie niet hebben hersteld.

Frankrijk, tot 1960 de koloniale macht in Niger, zei niet of het ook militaire steun biedt, in het geval van een militaire interventie door Ecowas. ‘De toekomst van Niger en de stabiliteit van de hele regio staan op het spel’, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Catherine Colonna, zaterdag, nadat zij de Nigerese afgezette premier Ouhoumoudou Mahamadou in Parijs had ontmoet.

Mahamadou was niet in Niger toen militairen daar eind juli de macht grepen en president Mohamed Bazoum gevangen zetten. Donderdag maakte de junta in Niger bekend de militaire samenwerking met Frankrijk stop te zetten. Frankrijk heeft meer dan duizend militairen in Niger die helpen bij het bestrijden van groepen die gelinkt zijn aan al-Qaeda en Islamitische Staat in de Sahel.

Minister Colonna zei zaterdag tegen de Franse zender RFI dat de soldaten ondanks de recente ontwikkelingen voorlopig in Niger blijven. Het stationeren van de militairen is volgens de minister afgesproken met de ‘legitieme Nigerese autoriteiten’, die door de coupplegers zijn afgezet. De afgezette regering is de enige die door Frankrijk wordt erkend, zei Colonna. De situatie van de Franse militairen die nog in het Afrikaanse land zijn, is volgens Colonna momenteel rustig.

Diplomatieke oplossing

De militaire leiders van Ecowas-lidstaten werkten afgelopen dagen samen aan een plan voor ‘alle elementen van een mogelijke interventie’. Het West-Afrikaanse blok geeft de voorkeur aan een diplomatieke oplossing, maar pogingen tot bemiddeling zijn keer op keer mislukt. Donderdag stuurde Ecowas nog een afvaardiging naar de Nigerese hoofdstad Niamey, maar volgens berichten wees de junta die af.

‘We willen dat diplomatie werkt, en we willen dat de boodschap duidelijk aan hen wordt overgebracht dat we ze alle kansen geven om terug te draaien wat ze hebben gedaan’, benadrukte Abdel-Fatau Musah, de veiligheidscommissaris van Ecowas, vrijdag. Als Ecowas tot militaire actie overgaat, riskeert het blok een groter conflict in een toch al instabiele en arme regio. De militaire leiders van Mali en Burkina Faso, die in de afgelopen jaren zelf middels coups aan de macht kwamen, zeggen een interventie als een oorlogsverklaring aan hun land te beschouwen.

Het is moeilijk in te schatten hoe de Nigerese bevolking op een interventie zal reageren. Hoewel president Bazoum populair was, spelen in Niger ook anti-Franse gevoelens. Intussen worden de gevolgen van de gesloten grenzen en de buitenlandse sancties steeds voelbaarder. Met name de Nigeriaanse maatregelen hebben veel effect omdat Niger afhankelijk is van haar zuiderbuur voor elektriciteit en overzeese handel. Analisten vrezen juist dat de buitenlandse bemoeienis ervoor zorgt dat meer mensen zich achter de junta scharen.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~be2fd252/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Mahalingam »

Voordat Libië naar het Stene Tijdperk werd gebombarderd door USA en EU werden eerst alle buitenlanders uit dat land gerepatrieerd.
Zou nu eenzelfde scenario zich gaan afspelen in de zuidelijke buurstaat?
The Niger crisis shows France’s quasi-empire in Africa is finally crumbling

In the aftermath of a coup, the former colony is rejecting French influence, while powers including Russia and China circle

Retreats from crumbling empires are inevitably characterised by hastily arranged evacuations. Panicked civilians make their way to rickety airport terminals, in the hope of an emergency flight out of the chaos. This was the postcolonial scene in Niamey, the capital of Niger, this week, as hundreds of French nationals joined other EU citizens in scurrying away from the west African nation.

Sections of the military had staged a coup against Mohamed Bazoum, Niger’s democratically elected president, just before 3 August, the country’s National Day, when it marked 63 years since gaining nominal independence from France in 1960.

Crowds were chanting “Down with France” as they targeted the country’s embassy last weekend, smashing windows and setting fire to perimeter walls. As Bazoum remained under house arrest, his close allies in Paris feared that the safety of westerners could no longer be guaranteed. A bullish statement from the Élysée Palace vowed that Emmanuel Macron “will not tolerate any attack against France and its interests”. If anybody was hurt, retaliation would come “immediately and uncompromisingly”, said Macron, sounding every inch the imperial master issuing a stark warning to unruly natives causing trouble more than 2,000 miles away.

Despite the illusion of complete withdrawal, France still has a garrison of 1,500 troops in Niger, together with an air force base servicing fighter jets and attack drones. All of this is a forceful reminder that, in spite of a long and bloody period of decolonisation, France has retained a quasi-empire in Africa by stealth, and it is under threat like never before.

The current Niger crisis can thus be linked to former colonial relationships being restructured as Françafrique – a formidable neocolonial nexus across sub-Saharan Africa encompassing economic, political, security and cultural ties and alliances centred on the French language and values.

Charles de Gaulle, France’s most influential postwar president, summed up its importance by saying: “French world power and French power in Africa were inextricably linked and mutually confirming.” While recognising self-determination movements, De Gaulle and subsequent French leaders wanted to hold on to their strategic military bases, as well as energy resources and favourable trade deals, along with financial control.

Those leaders all viewed Africa as France’s pré carré, or backyard – a metaphor dating back to the pre-revolutionary monarchs to refer to conquered territory that needed defending. Niger, for example, is the world’s seventh-largest uranium producer, and France, which relies on nuclear energy for around 70% of its power, is a key importer.

Military and governmental advisers from Paris have permeated successive Nigerien administrations too, not least the one that has just been deposed. Crucially, French remains the official language for 25 million Nigeriens, and cultural organisations within the Francophonie group of nations – those united by the language of Molière – abound.

Beyond this, outright corruption has also played a part in maintaining the postcolonial order. Françafrique has comprised countries notorious for human rights violations, including Niger. Subservient puppet leaders ignored democratic progress in return for massive aid programmes. Bribes have been paid via arms deals and other help with security, and – of course – in hard cash that has been laundered.

The money flow was always two-way, as Africans also provided suitcases full of cash to senior French politicians. Former president Nicolas Sarkozy, already a convicted criminal, has been charged with accepting millions from the late Libyan leader, Colonel Muammar Gaddafi, for example. He denies the accusation.

The most enduring legacy of Gallic colonialism is the CFA (African Financial Community) franc – a currency once pegged to the French franc, and now to the euro. It gives France monetary hegemony over several African states, including Niger.

The US has always supported such exploitative arrangements, originally because former French colonies were seen as bastions against the geopolitical and ideological influence of the Soviet Union during the cold war. The notion of France being the “Gendarme of Africa” now extends to it playing a vital role in the fight against terrorist insurgents such as al-Qaida in the vast Sahel region, which straddles around a dozen countries from Eritrea to Senegal, via Niger.

France’s big problem, however, is that Nigeriens – like so many Africans – are rejecting Françafrique with as much fervour as their forebears came to reject the official French Empire. In this sense, France’s traditional dominance is disintegrating.

Despite receiving up to $2bn a year in development assistance, Niger remains one of the poorest countries on earth, with a literacy rate of just 37%. The EU was due to allocate €503m to Niger in the three years up to 2024, but the ongoing influence of France and its allies is still blamed for endemic problems, including mass youth unemployment.

Niger is only the latest country in the region to undergo a coup, after Mali in 2020 and 2021 and Burkina Faso (twice) in 2022 – both former colonies that also gained independence from France in 1960. All express increasing resentment towards the French, and indeed the west, while rival powers including Russia, Turkey and China threaten to exploit the situation.

Juntas in Burkina Faso and Mali have already warned that any attempt to restore Bazoum in Niger via military intervention will be viewed as a declaration of war. Troops working for Wagner, the Russian mercenary group, are meanwhile operating within Niger’s neighbours, and have offered their support to the rebellious Nigeriens.

Russian flags were brandished by those demonstrating outside the French embassy in Niamey, with many calling for Vladimir Putin to replace Macron as their biggest global backer. This raises the prospect of a new “scramble for Africa” – the classic description of the way European powers annexed chunks of the continent up until the first world war. If – as seems likely – hatred of France intensifies, then there is every possibility of full-blown evacuations, to include French soldiers, as the key Françafrique nations of sub-Saharan Africa finally complete the decolonisation process.

The most welcome outcome of all this would be for Niger and other African states on a similar path to choose self-government and a democratic future – but it is more probable that countries with even worse records for corruption, human rights abuses and all-round mismanagement will step in to fill the power vacuum.
https://www.theguardian.com/commentisfr ... oup-colony

Zonder twijfel zal geprobeerd worden om Niger te betrekken in de strijd tegen de Russen. Koude Oorlog versie 2.
Verder: er is ook een militaire basis van de Amerikanen in het land. Wereldwijd hebben die meer dan 700 basissen.

Ons landje stopt de ontwikkelingshulp die via de regering loopt. Dat zal voor de burgers daar niet uitmaken want al dat geld bleef aan de strijkstok hangen van de bazen en hun vriendjes.
Een bekend fenomeen dat de elite in het land zo westers georiënteerd houdt.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89715
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Ariel »

Ik hou mijn hart vast. Straks worden we overspoelt door Nigerianen. We hebben er al 17.000.

Tja... :scratch:
Waar lopen Nigerianen tegenaan in Nederland?

Nederland heeft een hele “platte” samenleving, we leggen er de nadruk op om iedereen gelijk te behandelen. Zo is het bijvoorbeeld heel normaal om een meerdere op de werkvloer aan te spreken met zijn/haar voornaam. In Nigeria is juist het tonen van respect heel belangrijk. Dat kan botsen. Bijvoorbeeld als iemand niet het respect krijgt dat hij verwacht en gewend is.

Nederlanders zijn toekomstgericht, ze plannen vooruit. Nigerianen kijken anders naar tijd: “Ik kan gewoon geen vergadering voor over drie maanden inplannen omdat ik totaal niet weet wat er tegen die tijd veranderd is… waar ik woon weet je niet eens wanneer er een feestdag gaat plaatsvinden totdat de hoogste leider naar de maan kijkt en zegt dat die feestdag nu begint. Als ik niet weet welke dagen feestdagen zullen zijn, hoe kan ik dan weten op welk moment ik over twee maanden en zeven dagen beschikbaar ben voor een telefoongesprek?” (Uit: The Culture Map, NL editie) Dit verschil in opvatting brengt Nigerianen soms in een lastig parket: ze willen geen gedoe creëren voor Nederlanders door te weigeren lange termijn plannen te maken, maar tegelijkertijd merken ze dat het problemen kan geven als ze hun afspraken niet kunnen nakomen. Waar doen ze goed aan?

Veel Nigerianen spreken Engels waardoor Nederlanders al snel op die taal overschakelen tijdens gesprekken. Dat maakt het lastig voor Nigerianen om Nederlands te leren.

Nigerianen zijn mensgericht en vinden relaties belangrijk. Ze vinden het vaak fijn als je niet gelijk ‘ter zake’ komt, maar de tijd neemt om elkaar te leren kennen. Ook de tijd nemen voor een groet vindt men fijn. Vraag bijvoorbeeld naar hun gezondheid en die van hun familie.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Mahalingam »

En jawel, onze media barsten allen al los met het 'De Russen !!" schrikbeeld.
De Wagner groep als een soort modern Romeins Russisch Legioen uit op verovering.
Hier het eerste agitprop verhaal dat ik tegen kom in deze.
Krijgt Wagner vrij spel in Afrika, na de coup in Niger?

Het Russische huurlingenleger Wagner ziet na de militaire coup in Niger kansen en zint op verdere invloed in de Sahel. Hoewel het Kremlin de coup officieel afkeurt, is Afrika voor Rusland van grote waarde. Het Westen trekt de steun aan het land terug. Wat zijn ieders belangen op het continent?

Een dag na hun staatsgreep op 26 juli kregen de coupplegers in Niger versterkingen aangeboden uit Rusland: Jevgeni Prigozjin, de baas van het Wagner-huurlingenleger, bood aan om duizend strijders naar het West-Afrikaanse land te sturen. Die zouden de coupplegers een handje kunnen helpen om ‘de kolonialisten eruit te trappen’, zo beloofde Prigozjin op Telegram.

Na Wagners beestachtige rol in de Russische oorlog tegen Oekraïne dreigt het huurlingenleger met nieuwe campagnes in Afrika. Wagner bracht het Kremlin al binnen in zeker elf Afrikaanse landen, vaak ten koste van de invloed van voormalige koloniale machten, en aast nu op meer macht in de Sahel. Maar wat kan Wagner nog na de mislukte muiterij tegen de Russische legerleiding? En zitten Afrikaanse coupplegers wel te wachten op het huurlingenleger dat goud en diamanten wil zien en andere internationale samenwerking moeilijk maakt?

Tot de grootschalige Russische invasie van Oekraïne waren Afrika en Syrië de belangrijkste werkterreinen van Wagner, dat toen nog in het geheim werd ingezet door het Kremlin om landen buiten westerse invloed te houden en afhankelijk te maken van Rusland. In Syrië vormden Wagner-strijders grondtroepen ter ondersteuning van het leger van president Assad, dat sinds 2015 luchtsteun krijgt van Russische gevechtsjagers en zo aan de macht kon blijven.
Spoiler! :
Wagner-activiteiten in Afrika

In Afrika, waar Wagner sinds 2017 actief is, zijn de activiteiten diverser: het huurlingenleger levert raketten aan paramilitairen in Soedan, strijdt mee tegen rebellengroepen in Mali en voorziet in lijfwachten van de president van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). In ruil daarvoor haalt Wagner waardevolle mijnconcessies binnen voor Rusland, zoals voor diamanten in de CAR en voor goud in Soedan.

Die activiteiten zijn onverminderd doorgegaan terwijl Prigozjin andere Wagner-bataljons aanvoerde in Oekraïne. Volgens een woensdag verschenen rapport van Acled, een non-profitorganisatie die gegevens verzamelt van gewapende conflicten, is het geweld van Wagner toegenomen in Mali en de CAR, de twee Afrikaanse landen waar de groep het sterkst vertegenwoordigd is. Alleen al in Mali was Wagner het afgelopen anderhalf jaar betrokken bij 298 geweldsincidenten, waaronder moorden, ontvoeringen en plunderingen, zo stelt het rapport.

Nu zint Prigozjin op nieuwe campagnes in Afrika. ‘We gaan trainen, onze capaciteiten vergroten en slaan dan het pad naar Afrika in’, zei Prigozjin vorige maand tegen strijders op een Wagner-basis in Belarus. In een interview met een nieuwsorganisatie in Kameroen zei hij net een verse lichting strijders naar de CAR te hebben gestuurd in aanloop naar een referendum dat meer macht moet geven aan de zittende president, die door zware steun van Wagner een vazal is geworden van het Kremlin.

Geen afrekening


President Poetin lijkt Prigozjin groen licht te hebben gegeven, ondanks Prigozjins gewapende opmars in Rusland eind juni. Tijdens een bijeenkomst in het Kremlin met Prigozjin en andere Wagner-bevelhebbers heeft Poetin ‘toekomstige gevechtsopties voorgesteld’, zei diens woordvoerder Dmitri Peskov vorige maand. Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, zei later dat Wagners missies in de CAR en Mali ‘natuurlijk zullen doorgaan’.

Prigozjins aanwezigheid bij een grote Rusland-Afrikatop in St.-Petersburg vorige week duidt erop dat Poetin niet wil of durft af te rekenen met de man die hij in juni nog omschreef als ‘een verrader’ die Rusland ‘een mes in de rug’ had gestoken. Prigozjin, die volgens het Kremlin zou worden verbannen naar Belarus na diens muiterij, liet zich in een van zijn hotels in St.-Petersburg fotograferen met een adviseur van de president van de CAR. Hij zou ook delegaties uit Mali en Niger hebben ontvangen.

Voor Rusland is Prigozjins netwerk in Afrika van waarde. Zonder Wagner heeft het Kremlin moeite om voet aan de grond te krijgen in Afrika. Poetin heeft zijn belofte uit 2019 om de handel met Afrikaanse landen te verdubbelen niet waargemaakt: het goederenverkeer is juist met eenderde verminderd tot 13 miljard euro – een fractie van de handel met Afrika van andere machtsblokken, zoals China en de EU. Bovendien kreeg Poetin in St.-Petersburg forse kritiek van Afrikaanse leiders op zijn beslissing om het graanakkoord met Oekraïne op te blazen, waardoor voedselprijzen zijn opgelopen in Afrika.

Anti-westerse sentimenten


Middels Wagner kan Rusland wel militaire steun bieden. Anti-westerse sentimenten in delen van Afrika bieden daar kansen voor. Hoe groter de afkeer tegen oud-kolonisator Frankrijk, hoe groter de opleving van pro-Russische sentimenten. Beide onderstromen gaan in Afrika al veel langer hand in hand, zegt de Nigerese politicoloog Rahmane Idrissa. ‘Tijdens het Sovjet-tijdperk vonden veel marxistische intellectuelen uit Afrika steun bij de Russen’, legt hij uit. ‘Het was een machtige wereldspeler, die hen hielp bij hun strijd tegen het imperialistische Westen. Dat gevoel viel weg na de val van de Sovjet-Unie, maar nu komt het terug in een andere vorm.’

Een ‘platgeslagen variant’ van die anti-westerse sentimenten wordt nu door populisten verspreid op sociale media, zegt Idrissa. ‘Als die berichten, waarin Frankrijk altijd als de zondebok wordt aangewezen, bij de massa terechtkomen, kan het snel uit de hand lopen.’ Ondertussen plukt het Kremlin daar de vruchten van. ‘De Russen, die sinds de invasie van Oekraïne graag spreken van een multipolaire wereld, spelen handig in op de gevoelens en onderstromen die er al zijn’, zegt hij. ‘Veel Afrikanen hebben daar wel oren naar. Ze zijn op zoek naar een beschermheer die hen helpt bij het verstoren van de westerse hegemonie.’

Slagkracht van Wagner

Maar het is de vraag hoeveel extra slagkracht Wagner nog naar Afrika kan brengen na de zware verliezen in Oekraïne en de mislukte opstand in Rusland. Poetin heeft de voormalige muiters naar Belarus verbannen en hun zware wapens afgepakt om herhaling van muiterij te voorkomen. Wagners rekrutering in Rusland is beëindigd en Prigozjin heeft zijn bedrijven overgeheveld naar Belarus. Onduidelijk is of het Kremlin Wagners activiteiten nog wil financieren – drie dagen na de opstand onthulde Poetin dat de Russische regering Wagner jarenlang met miljarden heeft gefinancierd.

Het Wagner-leger is flink afgeslankt. Volgens Belarussische oppositiekanalen zitten er tweeduizend strijders in een kamp bij het stadje Asipovitsji, dat door Belarus gereed is gemaakt voor Wagner. Prigozjin zegt dat er binnenkort meer van zijn mannen volgen, die nu op vakantie zouden zijn om bij te komen van gevechten in Oekraïne. Maar de meeste strijders, onder wie duizenden ex-gevangenen, verhuizen niet mee: zij keren terug naar huis of hebben zich aangemeld bij het Russische leger om door te vechten in Oekraïne.

Familieleden van overgebleven strijders vertelden Russische media dat hun naasten in Belarus trainen en zich voorbereiden op ‘zakenreisjes naar Afrika’. ‘Oorlog is business’, zei een van de strijders in Asipovitsji via een datingapp tegen een journalist van nieuwssite Current Time, die zich voordeed als een vrouw op zoek naar intimiteit.

Gevaarlijk spel

Wagner mag dan interesse hebben in een nieuw avontuur in Afrika, het lijkt er niet op dat het Kremlin ook zit te wachten op Russische steun aan de junta in Niger. Buitenlandminister Lavrov zei daags na de staatsgreep van 26 juli dat het ‘nodig is om de constitutionele orde in Niger te herstellen’ en dat de coup van generaal Tchiani ‘ongrondwettelijk’ is.

‘De coupplegers kunnen overwegen om met Wagner in zee te gaan, omdat zij niet meer door het Westen gesteund worden,’ zegt John Lechner, een onderzoeker van Wagners activiteiten in Afrika. Volgens Lechner kan zo’n schijnbeweging richting Wagner ook gezien worden als pressiemiddel om juist méér westerse steun af te dwingen. ‘Het is goed mogelijk dat ze alleen maar dreigen om met Wagner in zee te gaan, om Frankrijk en Amerika op die manier juist weer aan hun zijde te krijgen.’

De Nigerezen spelen daarmee een gevaarlijk spel, zegt Lechner, dat eerder gespeeld is door de coupplegers in Mali. Daar heeft de junta zo lang gedreigd met een samenwerking met Prigozjin, dat ze niet meer terug kon. ‘Ze wilde liever helemaal niet met Wagner samenwerken,’ zegt Lechner, ‘maar had een partnerschap met Poetin voor ogen.’ Dat is volgens hem dan ook de reden dat de Malinezen volhouden niet met Wagner, maar met Rusland samen te werken.

Van dat Malinese scenario, waarbij de junta zowel de Franse militairen als VN-blauwhelmen de deur wees, is in Niger nog geen sprake. Sterker nog: anders dan in Mali is er juist nog veel buitenlandse militaire aanwezigheid in het land. Zo hebben onder meer de Fransen en Amerikanen er militaire brs, vanwaaruit zij jihadistische groeperingen in de Sahel bestrijden. Ook zijn er militairen van Italië gelegerd en zijn er (vooral Duitse) militairen in het land aanwezig voor een EU-trainingsmissie. Ecowas, het regionale West-Afrikaanse samenwerkingsverband, dreigt bovendien met militair ingrijpen als de staatsgreep niet wordt teruggedraaid.

Groeiende onvrede

De aanwezigheid en invloed en dreigementen van Ecowas leiden in Niger tot een groeiende onvrede, die zich vooral op Ecowas en oud-kolonisator Frankrijk richt. Vakbonden, civiele organisaties en politieke tegenstanders van de afgezette president Bazoum organiseerden afgelopen zondag een demonstratie ten gunste van de coupplegers. Daar werd letterlijk zichtbaar hoe anti-Frans sentiment plaatsmaakt voor pro-Russische gevoelens: met vlaggen in de Russische driekleur en spandoeken vol anti-Franse leuzen trok een boze menigte naar de Franse ambassade in de hoofdstad Niamey, waar zij brandstichtten en probeerden binnen te dringen.

Donderdag trokken de militaire machthebbers van Niger een reeks militaire samenwerkingsovereenkomsten met Frankrijk in. Dezelfde dag werden internationale nieuwsuitzendingen van de door de Franse staat gefinancierde zenders France 24 en RFI geblokkeerd. De stappen weerspiegelen soortgelijke anti-Franse acties die eerder werden genomen door junta’s in buurlanden Burkina Faso en Mali.

Nu steeds meer westerse landen hun steun aan Niger opzeggen, zoeken de Nigerezen steeds meer toenadering bij hun door militairen geleide buurlanden. Donderdag arriveerde er een door de coupplegers gestuurde delegatie in Mali. In de Malinese hoofdstad Bamako hebben de Nigerese militairen gesproken met Wagner, meldde een journalist van France 24 vrijdag.

In Belarus heeft Dmitri Oetkin, een van de oprichters van Wagner, zijn strijders opgeroepen op zich klaar te maken, zo is te zien in een recente video uit het kamp. ‘Dit is niet het einde, maar het begin van de grootste klus in de geschiedenis, die heel binnenkort uitgevoerd gaat worden’, zei hij in een toespraak voor zijn troepen, om af te sluiten in het Engels: ‘Welcome to hell.’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b2ab3bfb/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12549
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door sjun »

Ik zie Wagner nog wel in Afrika verschijnen. Er zijn natuurlijk toegangen tot grondstoffen als uranium te verdelen (die jarenlang aan de Fransen werden verkocht voor hun kerncentrales die er weer mee in energievoorziening voorzagen) waardoor financiering van zulke tripjes uitstekend uit kan voor de Russische regering. Daarnaast kan Wagner voor de Russen beter in Afrika schijten dan op de eigen drempel.

Zo gaat de voeding van die proxy-oorlog in Oekraïne om de VS administratie van Biden te pleasen Europa nog veel meer kosten.
:thinking:

Met "de opkomst van extremistisch georiënteerde milities" wordt waarschijnlijk islamiserende rovende en plunderende milities bedoeld. In plaats van daarmee af te rekenen door onaanspreekbaren en mensenrechtenschenders domweg uit te roeien als er toch niks mee af te spreken valt hebben we jarenlange Franse idealistische politiek gezien door het scheiden van bevolkingsgroepen door eigen troepen en handhaving van de openbare orde door een aai over de bol door permanent aanwezige troepen die maar meteen een weg naar lokale grondstoffen als uranium plaveiden. Het valt dus te verwachten dat Afrikanen stabiliteit van de leefomgeving via inzet van Wagner gaan proberen af te dwingen dat wat minder ideële scrupules kent als het op afdwingen van overeenkomsten aankomt.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Mahalingam »

Die afgezette baas van Niger is een Mohammed. Hij en zijn ex-regeerders zijn van de Arabische bevolkingsgroep (< 1% van de bevolking) die al heel lang het land besturen (ook tijdens de Franse kolonisatie).
De huidige junta is multi-tribaal: zo'n 80 % van de bevolking kan zich vertegenwoordigd voelen.
Wat is 'democratie' in die streken?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Mahalingam »

De onderminister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten Victoria Nuland is naar Niger getogen om ze daar tot de orde te roepen.
En als gesprekken dan ‘extreem eerlijk’ worden genoemd dan is dat standaard diplomatieke taal voor: 'een aanbod dat niet geweigerd kan worden". Een soort gesprek met het pistool op tafel. Vertellen wat de vreselijke gevolgen voor hun zijn (ook persoonlijk) als ze niet gehoorzamen. Maar zijn de inboorlingen onder de indruk?
Amerikaanse diplomaat op bezoek bij coupplegers Niger, die nieuwe premier benoemen

Bijna twee weken nadat het leger de macht heeft gegrepen in Niger, hebben de coupplegers een nieuwe premier benoemd. Het gaat om de econoom Ali Mahaman Lamine Zeine, zo maakte de junta maandag bekend op de nationale televisie.

De aankondiging daarvan kwam ongeveer gelijktijdig met een bezoek van de onderminister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Victoria Nuland reisde naar Niamey om met de coupplegers te spreken. Haar bezoek was tevergeefs. De generaals die Nuland ontvingen wezen haar eis af om de democratische orde in Niger te herstellen.

Nuland zei na afloop dat de gesprekken ‘ingewikkeld waren’, maar ook ‘extreem eerlijk’. Volgens Nuland heeft ze overgebracht wat de gevolgen zijn als de VS hun financiële en militaire steun aan het land intrekken. Ze mocht niet spreken met de afgezette president Bazoum, of met de leider van de junta Abdourahamane Tiani.

Tiani heeft zichzelf nog niet uitgeroepen tot president, maar de junta heeft inmiddels wel een nieuwe premier benoemd. Lamine Zeine was eerder enkele jaren minister van Economische Zaken en Financiën in het kabinet van ex-president Mamadou Tandja, die in 2010 werd afgezet. Tot voor kort was hij als econoom verbonden aan de Afrikaanse Ontwikkelingsbank in Tsjaad.

Ecowas vergadert donderdag verder

Eind juli zette het legerde pro-Westerse president Mohamed Bazoum af en schortte de grondwet op. De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) reageerde daarop met harde economische sancties tegen Niger. Het landenblok stelt zich hard op ten aanzien van de staatsgreep in Niger omdat het land door zijn uranium- en olievoorraden én cruciale rol in de strijd tegen jihadistische bewegingen van belang is voor de VS, Europa, China en Rusland.

Ook legde de Ecowas Niger vorige week zondag een deadline van een week op om de democratisch verkozen president Bazoum weer laten regeren. Als dat niet zou gebeuren, zou de Ecowas mogelijk militair ingrijpen in het land. Die deadline verstreek zondag, maar tot militair ingrijpen is het nog niet gekomen. De Ecowas-lidstaten bespreken donderdag de verdere gang van zaken in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

De Verenigde Staten lijken een militaire interventie van Ecowas niet openlijk te steunen. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bestaat er ‘geen twijfel dat diplomatie de beste manier is om deze situatie op te lossen’.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b3332932/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Mahalingam »

Victoria Nuland heeft bakzeil gehaald met haar ultimatum. En wie wil nu de hete kolen uit het vuur halen voor de USA (en Frankrijk natuurlijk?).
Die Amerikaanse basis in Niger is in gebruik als start- en landingsplaats voor hun observatie drones. Zo houden ze in de gaten wat de jihadisten doen en wat de Franse bondgenoten de facto uitvreten.
En de ECOWAS club? Die had stoere woorden:: "Onze miltairen staan klaar om een contra-staatsgreep te plegen." Maar zo simpel is het niet. Dus toch maar eerst praten en praten.
Leiders West-Afrika willen praten met junta Niger

ABUJA/KANO - Leiders van West-Afrikaanse landen, lid van het samenwerkingsverband ECOWAS, zijn achter gesloten deuren in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja bijeengekomen om over de gevolgen van de staatsgreep in Niger te praten. Volgens de gastheer, de Nigeriaanse president Bola Tinubu, wil de groep landen zich gaat richten op onderhandelingen met de coupplegers. Eerder dreigde ECOWAS nog met militair ingrijpen.
Russische vlaggen zijn sinds de coup niet aan te slepen in Niger.

De militaire junta in Niger die eind juli de macht greep, had kort voor het begin van het overleg in Abuja naar eigen zeggen een regering gevormd met een premier en twintig ministers. Twee cruciale ministeries komen in handen van coupplegende generaals.

ECOWAS was eerder bijeen over de coup en nam toen een dreigende houding aan. Er zou een militaire interventie kunnen komen met naar schatting 25.000 man van wie 18.000 Nigeriaanse militairen, als juntaleider Abdourahamane Tchiani de wettige president Mohamed Bazoum niet zou vrijlaten en in zijn functie herstellen.

Dinsdag besloten de landen evenwel een delegatie van ECOWAS, de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties naar Niamey te sturen, maar Tchiani weigerde hen te ontmoeten. Hij heeft volgens Nigeriaanse media wel een prominente figuur uit de aangrenzende Nigeriaanse deelstaat Kano ontvangen. Het gaat om de veertiende emir van Kano die als islamitische en regionale autoriteit ook invloed heeft in Niger. Hij zou vervolgens meteen naar president Tinubu zijn gegaan om hem verslag te doen van zijn gesprek met Tchiani.

ECOWAS telt vijftien lidstaten en die willen diplomatieke inspanningen om de crisis in Niger te bezweren. Militaire interventie is volgens een aantal lidstaten zowel onuitvoerbaar als politiek gevaarlijk. Twee West-Afrikaanse buurlanden van Niger hebben zich, net als het grote Noord-Afrikaanse buurland Algerije, fel uitgesproken tegen militair ingrijpen. Ze stellen dat militairen van ECOWAS zich voor het „koloniale karretje van Frankrijk” laten spannen indien ze zouden aanvallen.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1518388 ... unta-niger
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Mahalingam »

Ik wist niet dat er ook Duitsers in Niger zitten met soldaten. Maar ze discussieeren nu over terugtrekking, wel of niet?
Duitsers in Niger: federale regering plant geen evacuatie

Na de militaire staatsgreep in Niger dreigde de West-Afrikaanse gemeenschap van naties met ingrijpen. Duitsland wil buiten blijven. Moet de Bundeswehr zijn soldaten terugtrekken uit het West-Afrikaanse land? En hoe is de situatie voor Duitsers die daar wonen?

Berlijn.
Na de militaire staatsgreep in Niger, West-Afrika, activeerde de federale regering geen evacuatieplannen voor de Duitsers in het land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat ervan uit dat er een hoog dubbelcijferig aantal Duitse staatsburgers in het land is die niet voor de Bundeswehr of de ambassade werken, zei een woordvoerder van het ministerie maandag in Berlijn.

"De situatie-inschatting is momenteel zodanig dat dit nog niet nodig is", zegt de woordvoerder over evacuaties. Maandag komt het crisisteam van de federale overheid opnieuw met advies. In Niger hebben agenten woensdag de democratisch gekozen president Mohamed Bazoum gearresteerd en afgezet verklaard.

Kiesewetter: Soldaten zullen moeten evacueren


CDU-expert op het gebied van buitenlands beleid Roderich Kiesewetter gaat er echter van uit dat Duitsland zijn soldaten uit het land zal moeten evacueren. De West-Afrikaanse gemeenschap van staten Ecowas had de nieuwe heersers een ultimatum gesteld tot volgende week zondag, en "gedurende deze tijd moeten we ook nagaan of we onze soldaten moeten terugtrekken", zei Kiesewetter maandag op Deutschlandfunk. Ecowas bedreigt militair geweld. "Het wordt dan ook duidelijk dat we waarschijnlijk onze soldaten daar zullen moeten evacueren."

Zondagavond stelde de West-Afrikaanse gemeenschap van staten Ecowas de putschisten in Niger een ultimatum voor . Als de gedetineerde president Mohamed Bazoum niet binnen een week wordt vrijgelaten en hersteld, zal Ecowas actie ondernemen, waarbij mogelijk geweld wordt gebruikt.

Volgens Kiesewetter mist Duitsland nu de basis om in het land aanwezig te zijn. Na de val van de democratisch gelegitimeerde regering zou men zich moeten terugtrekken voor de duur van de putschfase en anderzijds onderhandelingen moeten voeren met de Ecowas-staten, die een drukdecor hadden gecreëerd.

Pistorius: De Bundeswehr blijft buiten

"Maar we zijn veel te zwak en hebben niet de mogelijkheid om nationale gevoeligheden hier te beïnvloeden", zei Kiesewetter. “We zijn daar op uitnodiging van de vorige regering. Dit is machteloos. Dit trekt ook onze basis voor verblijf in en we hebben niet langer de legitimiteit om daar te zijn.

Minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) zei vrijdag dat in gesprekken met de Nigerese zijde duidelijk zal worden gemaakt "dat onze troepen zich buiten de interne Nigerese aangelegenheden zullen houden". De putschisten hadden buitenlandse staten gewaarschuwd niet militair in te grijpen. De Bundeswehr exploiteert een luchttransportbasis voor militaire inzet in West-Afrika in de Nigerese hoofdstad Niamey. Dit speelt ook een belangrijke rol bij de terugtrekking uit Mali.

Volgens Kiesewetter zou Duitsland een interventie van Ecowas militair kunnen begeleiden als Ecowas het uitnodigde en er een VN-mandaat was. Al met al zou het goed zijn als de Afrikaanse organisaties hun problemen zelf oplossen en de Europeanen beter coördineren op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

180 leden van de regerende partij gearresteerd


Volgens de democratisch gekozen regeringspartij hebben de nieuwe militaire machthebbers sinds de staatsgreep minstens 180 van hun leden gearresteerd. Onder hen zijn minister van Energie Mahamane Sani Mahamadou, de zoon van voormalig president Issoufou Mahamdou, minister van Mijnbouw Ousseini Hadizatou en de leider van de Niger Partij voor Democratie en Socialisme (PNDS), Foumakoye Gado, zei woordvoerder Hamid N'Gadé maandag.

Minister van Binnenlandse Zaken Hama Adamou Souley, minister van Transport Oumarou Malam Alma en zijn plaatsvervanger Kalla Moutari werden ook gearresteerd door de putschisten. De "beledigende arrestaties" zijn het bewijs van "het repressieve, dictatoriale en illegale gedrag" van het leger, zei N'Gadé.

EU steunt Ecowas-bedreigingen


De EU steunde maandag de bedreigingen en sancties van Ecowas. "De Europese Unie steunt alle maatregelen die Ecowas naar aanleiding van de staatsgreep heeft genomen en zal deze snel en vastberaden promoten", zei Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU. De democratisch gekozen president Mohamed Bazoum blijft het enige Nigerese staatshoofd. Elke andere autoriteit kan niet worden erkend. Bazoum moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten en op zijn posten worden hersteld.

De EU dreigde ook met vergeldingsmaatregelen in geval van aanvallen op diplomatieke faciliteiten en hun personeel. De verantwoordelijken zouden verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden, waarschuwde Borrell. De Europese Unie verdedigt zich tegen elke beschuldiging van onrechtmatige inmenging van buitenaf. Het gaat om het respecteren van de wil van het Nigerese volk, uitgedrukt in verkiezingen.

Duitsland schort de bilaterale ontwikkelingssamenwerking met Niger op


Na de militaire staatsgreep in Niger stopte Duitsland aanvankelijk met de intergouvernementele ontwikkelingshulp aan het West-Afrikaanse land. “Wij als Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking (BMZ) hebben vorige week al alle betalingen aan de regering van Niger stopgezet. Vanochtend is ook besloten om de bilaterale ontwikkelingssamenwerking op te schorten', zei een woordvoerster van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking maandag in Berlijn.

Gehele inzet onder de loep

In Niger hebben agenten woensdag de democratisch gekozen president Mohamed Bazoum gearresteerd en afgezet verklaard. "De putschisten moeten de macht teruggeven aan de democratisch gekozen president", aldus de woordvoerster van BMZ. En: "We staan ​​in nauw contact binnen de federale overheid en met onze partners om de ontwikkelingen in Niger te monitoren en te evalueren."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wees erop dat de EU lopende begrotingssteunmaatregelen al heeft opgeschort. “Van de kant van de federale regering hebben we ook alle rechtstreekse steunbetalingen aan de centrale regering van Niger tot nader order opgeschort. Bovendien herzien we momenteel onze volledige bilaterale betrokkenheid in Niger en zullen we, afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende dagen, uiteraard verdere maatregelen nemen.”
https://www.rnd.de/politik/putsch-in-ni ... 5DGQY.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Mahalingam »

Toen Borrell voor de EU in Niger een kijkje kwam nemen werd die gekiekt met zeer folkoristisch uitziende belangrijke mannen.
Volgens bijschrift "The clerics led by the national leader of the Jama’a tul Izalatil Bid’ah wa Iqamatis Sunnah, Sheikh Bala Lau, advised the Nigerian leader against the use of force in Niger."

Afbeelding
Niger Coup: Nigerian Islamic scholars meet Tinubu, seek mediatory role

ECOWAS leaders will meet Thursday in Abuja to review the next line of action after the one-week ultimatum given to the Niger coup plotters ended on Sunday.


Hours after the Nigerian Supreme Council for Islamic Affairs (NSCIA) declared its opposition to the use of sanctions and military deployment in Niger, some prominent Islamic scholars met with President Bola Tinubu to seek his permission to mediate the crisis.

The clerics led by the national leader of the Jama’a tul Izalatil Bid’ah wa Iqamatis Sunnah, Sheikh Bala Lau, advised the Nigerian leader against the use of force in Niger.

“We want to find a lasting solution. We want peace and harmony to reign not only in Nigeria but in the sub-Saharan region and globally. So, the whole Ulama advised Mr President, that we want peace and reconciliation,” Mr Lau told journalists after the meeting with the Nigerian leader.

He said President Tinubu “accepted” their offer to intervene in the crisis.

Afbeelding
ECOWAS special envoys General Abdulsalami Abubakar and Sultan Muhammad Saad Abubakar III in a meeting with representatives of the Nigerien military junta. The junta is represented at the meeting by General Barmou and other top brass.

Also speaking, the spiritual leader of the Ansarudeen Society of Nigeria, Sheikh Abdurrahaman Ahmad, said Mr Tinubu promised that “if we could also talk to the people on the other side, for them to be ready to give concessions, then ECOWAS, that he is chairman of is also ready.”
“Other than that, the president deplored coup d’etat in the Sahel region, and, as a democrat himself, said he will do everything to ensure that there is democracy, justice, freedom and peace in the sub-region.”
Mr Ahmad said the Nigerian leader “has given us an assignment to also mediate to ensure reconciliation between the warring factions in Niger Republic.”

After the meeting, another Islamic scholar and former governor of Nigeria’s central bank, Lamido Sanusi, also met with Mr Tinubu.

PREMIUM TIMES reported how Mr Sanusi, earlier on Wednesday, met with the leader of the Niger junta, General Abdourahamane Tchiani.
“I came to brief him on the details of my discussions with leaders of Niger,” Mr Sanusi said after the meeting with the president.
“We’ll continue to do our best to bring the two parties together to improve understanding.”
Mr Sanusi said negotiations to avert a war in Niger should not be left to governments alone.
“All Nigerians, all Nigeriens need to be involved to find a solution that works for Africa, a solution that works for Niger that works for Nigeria and a solution that works for humanity,” he said.

Mr Sanusi, the spiritual leader of the Tijaniya Islamic sect in Nigeria, said even though Nigerian officials were aware before he left for Niger, the trip was his initiative and he used his “personal contacts.”

Islamic leaders in the limelight

The majority of the population in Niger are Muslims and have cultural and religious ties with Nigerian Muslims, particularly those in Northern Nigeria.

The Tijaniya sect that Mr Sanusi leads in Nigeria has millions of members across West Africa, including in Niger.

The influence of Nigerian Islamic leaders may have influenced the decision of ECOWAS, led by President Tinubu, to include the head of the NSCIA and Sultan of Sokoto, Muhammad Abubakar, in a three-person delegation to negotiate with the coup leaders in Niger.

However, that delegation, led by ex-Nigerian military ruler Abdulsalami Abubakar was not allowed to see the coup leader, General Tchiani, indicating the complexities in the relationships between the various strata of society in Niger and Nigeria.

Mr Tchiani had also refused to meet delegations from the US, AU and the UN.

When Mr Sanusi met Mr Tchiani on Wednesday, he was accompanied by the Emir of Damagaram in Zinder, in the Maradi region of Niger.

ECOWAS leaders will meet Thursday in Abuja to review the next line of action after the one-week ultimatum given to the Niger coup plotters ended on Sunday.

The regional bloc has already imposed sanctions on Niger, including asset freezes and the closure of land and air borders. It has also threatened the use of force if the putschists refuse to return President Mohamed Bazoum to power and if all diplomatic efforts fail. The various meetings and statements by the Nigerian Islamic clerics are to prevent the use of force.

Nigeria, Africa’s largest economy and the largest military in West Africa, will be expected to provide a large chunk of soldiers should ECOWAS decide to use force in Niger.
https://www.premiumtimesng.com/news/top ... -role.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89715
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Ariel »

:huh: Wat vreemd. Doen ze niet aan diversiteit in Niger? Er zit geen enkele blanke man of vrouw aan dit tafel.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12549
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door sjun »

Dat wordt door ideologische en betwetende samenlevingsinrichters alleen aan blanke naties opgedrongen. Onder andere mensen worden zulke voorstellen als beledigend opgevat en de voorstellers ervan verhelderd dat men niet de eigen LeitKultur gaat ondergraven met de daarbij meekomende resultaten die in Europa en de Verenigde Staten zo uitstekend zichtbaar werden.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Mahalingam »

Discriminatie ! De Franse ambassadeur wel en de anderen niet. Dat is oneerlijk.
Coupplegers Niger geven Franse ambassadeur 48 uur om te vertrekken

De nieuwe Nigerese minister van Buitenlandse Zaken heeft de Franse ambassadeur namens de militaire junta gesommeerd het land te verlaten. De ambassadeur heeft 48 uur de tijd gekregen om te vertrekken.

Persbureau AFP meldde eerder dat ook de Amerikaanse, Duitse en Nigeriaanse ambassadeurs het land moeten verlaten, maar dat bleek onjuist. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat Niger had laten weten dat er geen sprake is van een gedwongen vertrek van de Amerikaanse ambassadeur. ‘Een dergelijk verzoek is niet ingediend bij de Amerikaanse regering.’

De Duitse ambassadeur reageerde op X (voorheen Twitter) met een kort bericht: ‘Het is nepnieuws!’ Een bron in de junta bevestigt tegenover persbureau Reuters dat alleen de Franse ambassadeur is gevraagd te vertrekken.

Coup

Eind vorige maand greep het leger in Niger onder aanvoering van generaal Abdourahamane Tchiani de macht. De democratisch gekozen president Mohamed Bazoum werd uit zijn functie gezet en opgepakt.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een reactie laten weten dat het ‘kennis heeft genomen van het verzoek’, maar dat alleen ‘de legitiem gekozen Nigerese autoriteiten’ een dergelijk verzoek kunnen doen. ‘De coupplegers hebben niet de bevoegdheid om dit verzoek in te dienen.’

Koloniale macht


Frankrijk, tot 1960 de koloniale macht in Niger, heeft nog meer dan duizend militairen in het land gestationeerd die helpen met het bestrijden van jihadistische groepen. Die militaire samenwerking werd door de nieuwe junta al snel stopgezet. Sinds de staatsgreep is het anti-Frans sentiment verder gegroeid en hebben aanhangers van de coupplegers meerdere malen gedemonstreerd tegen Frankrijk bij de ambassade en een militaire basis.

De Franse regering heeft zich uitgesproken tegen de coup en wil dat de vorige president in zijn functie wordt hersteld. Net als de rest van de Europese Unie stopte het land met de ontwikkelingshulp en economische samenwerking in Niger. Parijs steunt de ECOWAS, het verband van West-Afrikaanse landen, dat dreigt in te grijpen als de orde niet hersteld wordt in Niger. De junta verwijt de ECOWAS dat het zich voor het koloniale karretje van Frankrijk laat spannen.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~be063296/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24951
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door King George »

Europa verliest terrein in Afrika. Nou, China en Rusland mogen Afrika hebben, maar er zit dan wel een voorwaarde aan. De BRICS-landen worden ook al met zes leden uitgebreid. Dan moeten ze ook die Afrikaanse immigranten opnemen. En helaas gebeurt dat niet, want ze krijgen daar geen gratis geld en daar moeten ze werken.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding

Russia’s Deputy Defence Minister Colonel-General Yunus-bek Yevkurov (L) presents a pistol as gift to Libyan military commander Field Marshal Khalifa Haftar (C), Benghazi, Libya, August 24, 2023
Russia inherits Prigozhin’s African odyssey

Africa, especially west Africa, has a strong sense of collective identity. Trends in one country have a way of spreading across the continent. Therefore, It might or might not be a coincidence that the military takeover in Gabon on Wednesday came just a day after French President Emmanuel Macron took a tough stance vis-a-vis the generals in power in Niger.

Macron not only scoffed at the generals’ demand seeking removal of the French envoy in Niamey and the French troops numbering 1500 personnel in that country but threatened to attack Niger.

Apparently, Macron meant business. AFP had reported last week the stern warning by the spokesman for the French general staff, Colonel Pierre Gaudillière, that “French military forces are ready to respond to any resurgence of tension that would undermine French military and diplomatic bases in Niger” and that “measures have been taken to protect these bases”.

But the generals in Niamey hit back despatching a communication to the French foreign ministry that Macron’s envoy, Ambassador Sylvain Itté “no longer enjoys the privileges and immunities attached to his status as a member of the diplomatic staff of the French Embassy”; his “diplomatic cards and visas” and those of his family members “are cancelled”; and, the Niger police “have been instructed to proceed with the expulsion” of Itté.

It is a humiliating rebuff to Macron. He has no option now but to dial back his threat. A bloodbath in Niger to vent his anger at the deportation of his ambassador will be disastrous for France’s international standing.

Besides, a “known unknown” factor also comes into play which will make Paris (and Washington) think twice — the ghost of Wagner chief Yevgeny Prigozhin. This needs explaining.
Spoiler! :
Although no credible source has linked Russia to the coup in Niger, its strong connection with interventions in African countries — Central African Republic, Sudan, Mali and Libya — through the Wagner group leaves unanswered questions. This of course brings up the circumstances of the plane crash of Prigozhin in mysterious circumstances, which Russian investigators now estimate as an act of sabotage.

There is no question that Prigozhin was an obstacle to the US/NATO plans in Africa. John Varoli, former foreign correspondent for New York Times, Bloomberg and Reuters TV (who was based in Moscow from 1992 to 2013 and was “trained as a US foreign policy expert with a focus on Russia and Ukraine”) wrote a riveting blog in Substack recently where he concluded on the following lines:
  • “More than anyone, the CIA and Kiev had a score to settle and wanted Prigozhin dead… Projecting Russian influence into Africa is a crucial part of Putin’s foreign policy, and Wagner is the key to this success. Relations with African leaders are built on Prigozhin’s personal charisma… Likewise, by eliminating Prigozhin and his top officers, NATO has dealt a blow to the Kremlin’s ambitions in Africa… Like with any high-profile assassination, we will never know the full truth. But one thing is for certain — the U.S., certain NATO members and Ukraine benefit the most from Prigozhin’s demise, while the Kremlin gains absolutely nothing. All available information points to Western involvement and guilt.”
The US-led proxy war in Ukraine has entered a new phase where terrorism is increasingly becoming a weapon for the Americans to weaken Russia. It is no secret that the Ukrainian drone strikes deep inside Russia are backed by US technology and satellite data. The CIA Director has publicly boasted about a robust programme to recruit Russian citizens to work for his agency.
All indications are that Russians are getting their act together to reorganise the Wagner fighters following Prigozhin’s assassination. For the first time, a Russian military delegation paid an official visit to Libya on August 22, according to a Defence Ministry statement in Moscow. The delegation was led by deputy defence minister Col. Gen. Yunus-Bek Yevkurov, who is known to have been the point person for Prigozhin.

Interestingly, the general’s visit was at the invitation of Libyan National Army (LNA) commander Field Marshal Khalifa Haftar who is closely associated with Wagner group, which is thought to be guarding much of Libya’s military and oil infrastructure.

In retrospect, it was Wagner’s presence which effectively derailed the original US/ NATO plans to expand the alliance’s foot prints to the African continent via the Libyan gateway in the downstream of the gruesome murder of Muammar Gadafi and the regime change in 2011, with the alibi of fighting terrorism in the Sahel region.

Suffice to say, Wagner played a key role in the great game in Africa. If the Western intention behind the assassination of Prigozhin was to decapitate Wagner by destroying the top command structure of the group and thereby vanquish the Russian influence in Africa, that is not going to happen. Moscow is doubling down and, interestingly, not hiding it, either.

Last Tuesday, Russia’s Deputy Permanent Representative to the UN in New York Dmitry Polyansky told Tass news agency that Russia will continue to extend comprehensive assistance to Mali and other African countries who are interested in it. He expected “more evidence” of Russian-Malian security cooperation.

Indeed, from Libya, the Russian military delegation led by Col. Gen. Yunus-Bek Yevkurov travelled to Burkina Faso where it was received by President Ibrahim Traore. The Tass reported, “The sides discussed bilateral military and defence cooperation, including its present state and future prospects. They also addressed other issues raised during the meeting between the presidents of Russia and Burkina Faso on the sidelines of the Second Russia-Africa Summit in St. Petersburg in late July.
  • “The head of the Russian delegation assured Traore of Russia’s support for the transitional period in Burkina Faso. He also said that Russia stood by the country’s people in all areas of potential development.” [Emphasis added.]
This is tantamount to a security guarantee for Burkina Faso at a crucial juncture when it has vowed to support Niger’s defence against any Western-backed military intervention in Niger.

Again, earlier in August, Assimi Goïta, the Interim President of Mali — yet another country which has contracted Wagner to replace the French troops — telephoned Putin to discuss security issues following the assassination of Prigozhin (who was believed to have visited Mali shortly before his death.) The Kremlin readout said that “Assimi Goïta described in detail the processes taking place in Mali and told the Russian President about the efforts of the national leaders to stabilise the situation and wage an uncompromising battle against terrorist groups.”

All these developments taken together, the formation of a military alliance between Burkina Faso, Mali and Niger last week needs to be put in perspective. Niger has authorised the armed forces of Mali and Burkina Faso to intervene on Nigerien territory in case of an external attack, according to a joint statement by the three countries.

Plainly put, the pact allows Mali and Burkina Faso to provide military assistance to Niger in the event of a military intervention by ECOWAS or France. Matters are inching toward the coup leaders in Niamey seeking help from Wagner if push comes to shove.

Against this dramatic backdrop, on Thursday, Nigerian President Bola Tinubu who heads the Economic Community of West African States [ECOWAS] floated a compromise formula on Niger’s return to democratic rule similar to the nine-month period his country underwent in the late 1990s. The ECOWAS had so far insisted that it wanted the ousted President Mohamed Bazoum back in power right away. That was also Macron’s demand. But Tinubu is apparently having second thoughts.
https://www.indianpunchline.com/russia- ... n-odyssey/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Mahalingam »

Niger draait migratiewet terug, tot onvrede van Europa

Het aantal migranten naar Europa zal snel toenemen, vreest de EU, nu Niger een strenge anti-migratiewet terugdraait. Maar het Afrikaanse land zelf is vooral blij dat de Europese bemoeienis met hun grenzen stopt.

De nieuwe leider van Niger toonde zich deze week onverbiddelijk. Generaal Abdourahmane Tchiani nam afgelopen juli met een coup de macht over in het Afrikaanse land. Nu hij er de scepter zwaait, moet het maar eens over zijn met die nauwe samenwerking met de Europese Unie.

Zijn voorganger Mohamed Bazoum had in 2015 een deal gesloten met de EU. In één klap verbood Bazoum de florerende doorreisindustrie van Niger, om zo de omvangrijke migratie vanuit Afrika naar Europa te stoppen. Wie alsnog niet-Nigerezen de grens over hielp, riskeerde een celstraf van vijf tot tien jaar en een boete tussen de 1 en 5 miljoen West-Afrikaanse francs (1500 tot 7500 euro). In ruil voor dat alles kreeg Niger 503 miljoen euro uit Brussel.

Maar de wet houdt “geen rekening met de belangen van Niger en zijn burgers”, zegt Tchiani stellig. Dus draait hij de wet terug én scheldt hij honderden boetes en celstraffen kwijt van mensen die migranten bleven vervoeren.

Bemoeienis


Het plan voor de controversiële wet kwam in 2015, toen meer dan een miljoen asielzoekers en migranten Europa per zee probeerden te bereiken. Door migratie in Niger te stoppen, hoopte de EU te voorkomen dat migranten verder naar Libië of Tunesië zouden reizen, om uiteindelijk in Zuid-Europa terecht te komen. Een succes, volgens de EU: na de invoering van de wet nam het aantal Afrikaanse migranten af.

Maar binnen Niger werd de wet vooral gezien als Europese bemoeienis, die weinig rekening hield met de belangen van de inwoners zelf. Binnen Niger bestond tot 2015 een hele economie rondom de doorreizende migranten. En die economie ging van de ene op de andere dag op slot.

“De inwoners van Niger waren helemaal niet blij met deze wet”, zegt Rhoumour Tchilouta uit Niger, die de wet onderzoekt aan de universiteit van Grenoble. “Vóór de invoering van de wet leverde die migratie-economie zo’n zesduizend mensen werk op: door transport, handel, en accommodaties. Deze mensen hadden van de ene op de andere dag niets te doen.”

Bovendien, benadrukt Tchilouta, was die migratie-industrie heus niet alleen gericht op Europa. “De EU doet alsof al deze mensen illegale smokkelaars waren, maar dat is niet zo. Noord-Afrika kent een lange traditie van circulaire migratie: mensen reizen van het ene naar het andere land, naar Algerije of Mali bijvoorbeeld, voor werk of een beter klimaat. En op een gegeven moment keren ze weer terug.”

Het reizen ging na 2016, toen de wet van kracht werd, alsnog door, benadrukt hij. “Het werd alleen een stuk gevaarlijker. Tijdens de oversteek van de Sahel zijn duizenden mensen overleden. Uitdroging was het grootste gevaar.”

Goed nieuws

De EU is allesbehalve blij met het besluit van Niger om de wet terug te draaien. Dat gaat leiden tot een ‘influx aan migranten in de EU’, waarschuwde Eurocommissaris Ylva Johansson van binnenlandse zaken deze week. Vooralsnog weigert de EU Tchiani’s nieuwe leiderschap te erkennen. Na de coup had de EU de geldstroom naar Niger ook al stopgezet.

Maar Chehou Azizou, secretaris van de Nigerese mensenrechtenorganisatie Alarmephone Sahara, is blij. “Het terugdraaien van deze wet is heel goed voor de economie. Taxichauffeurs, motorbestuurders en kleine handelaren kunnen weer geld verdienen aan de reizende mens. Na de invoering van de wet werd het treurig in de stad Agadez, het belangrijkste doorreispunt. Er was onzekerheid, de prostitutie nam bijvoorbeeld toe. We zijn blij dat dit verandert.”

Het is niet aan Niger om Europa’s migratieprobleem op te lossen, benadrukt Azizou. “Bedenk je: Niger is volledig omringd door land, we grenzen niet eens aan Europa. Wat voor dealtjes de EU sluit met Libië of Algerije, die wél grenzen aan de Middellandse Zee, dat moeten ze zelf weten. Maar dat Europa ons grensbeperkingen oplegt, vinden wij echt onterecht.”
https://www.trouw.nl/buitenland/niger-d ... ~b8c498f3/

Ik vraag mij af waar die 500 miljoen van de EU is gebleven. Zo te lezen heeft het volk daar niets van gezien. Dat geld is niet van boven naar beneden gedruppeld in die maatschappij.

"Een succes, volgens de EU: na de invoering van de wet nam het aantal Afrikaanse migranten af."
Als ik die 500 miljoen afzet tegen het aantal niet-migranten, hoeveel is dat per persoon?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2485
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Pizzaman »

Mahalingam schreef:
vr dec 01, 2023 1:04 pm
https://www.trouw.nl/buitenland/niger-d ... ~b8c498f3/

Ik vraag mij af waar die 500 miljoen van de EU is gebleven. Zo te lezen heeft het volk daar niets van gezien. Dat geld is niet van boven naar beneden gedruppeld in die maatschappij.
Nou ik neem toch aan dat de dictator wel enig geld uitgaf aan drank en vrouwen.

Mahalingam schreef:
vr dec 01, 2023 1:04 pm
"Een succes, volgens de EU: na de invoering van de wet nam het aantal Afrikaanse migranten af."
Als ik die 500 miljoen afzet tegen het aantal niet-migranten, hoeveel is dat per persoon?
Ik denk dat we gaan schrikken, maar het zal goedkoper zijn dan een levenslange uitkering, gratis huis etc.
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Mahalingam »

Zoals te vrezen valt wordt de strijd tegen het neo-kolonialisme van Frankrijk (en de EU) door de USA gezien als deel van het conflict Rusland-Amerika. Alsof de Koude Oorlog niet voorbij is.
Niger middelpunt van machtsstrijd tussen Rusland en VS: ‘Liever samenwerking met junta dan dat die in zee gaat met Wagner’

De militaire machthebbers in Niger zijn, vijf maanden na de staatsgreep in het land, verwikkeld in een intens geopolitiek spel met de Verenigde Staten en Rusland. Europa speelt niet mee vanwege ‘ingewikkelde eisen over mensenrechten en democratie’.

Beelden waarop te zien is hoe de nieuwbakken Amerikaanse ambassadeur Kathleen FitzGibbon amicaal handen schudt met Nigerese hoogwaardigheidsbekleders werden herhaaldelijk uitgezonden door de staatstelevisie. De topdiplomaat overhandigde haar geloofsbrieven aan de Nigerese overgangsregering, een belangrijk diplomatiek moment bij het aantreden van een nieuwe ambassadeur.

Hoewel de Amerikanen dat nog niet zo hebben gecommuniceerd, ziet de junta de komst van de ambassadeur naar Niger als een ‘officiële erkenning’ van hun overgangsregering. De toenadering van Washington is opvallend, aangezien de verhoudingen tussen Niger en veel andere westerse landen juist aanzienlijk bekoelden sinds de staatsgreep van 26 juli.

Dat de Amerikanen een andere diplomatieke koers varen, werd al gauw duidelijk na de coup. In de twee maanden die volgden op de staatsgreep hield de regering van president Biden zich muisstil. Pas op 10 oktober kwam het Witte Huis met een verklaring waarin het erkende dat er inderdaad een ‘illegale’ staatsgreep had plaatsgevonden. Antiterrorisme-operaties werden daarop weliswaar gestaakt, maar in overleg met de Nigerese junta mochten de VS nog wel ‘surveillancevluchten’ uitvoeren met hun drones en vliegtuigen.

Nieuwe koers


Terwijl de Amerikanen de kat uit de boom keken, werd de staatsgreep door veel westerse landen veroordeeld. Zo dreigde regionaal blok Ecowas aanvankelijk met een militaire interventie, terwijl Frankrijk de terugkeer van de afgezette president Bazoum eiste – onder zijn leiding was Niger immers een van de trouwste bondgenoten van de oud-kolonisator.

‘De keuze van de VS om zonder de Fransen om tafel te gaan met de junta van Niger viel in Parijs erg slecht’, zegt Sahel-expert Nina Wilén. De decennialange samenwerking tussen Frankrijk en de VS werd door de Amerikanen opgeofferd ‘om te voorkomen dat ook zij hun invloed en aanwezigheid in Niger zouden verliezen’.

De ‘pragmatischer aanpak’ van de Amerikanen komt volgens haar vooral door de aanwezigheid van de Russen, die elders in de Sahel in het gat zijn gesprongen dat de teruggetrokken Fransen achterlieten. Wilén: ‘De Amerikanen vinden het niet bezwaarlijk om met militaire junta’s in de Sahel samen te werken, zolang die maar niet met Wagnerhuurlingen of de Russische overheid in zee gaan.’

De strategie maakt onderdeel uit van de globale machtsstrijd tussen Rusland en de Verenigde Staten, stelt Wilén. ‘Als de Russen niet op de loer hadden gelegen, hadden de Amerikanen Niger veel minder belangrijk gevonden.’

Jihadisten

Toch is ook het behoud van hun Nigerese dronebasis voor de Amerikanen een belangrijke reden om de junta te vriend te houden. Vanuit die basis, waar meer dan duizend Amerikaanse soldaten gelegerd zijn, vergaren Amerikanen met hun drones waardevolle informatie over de bewegingen van jihadistische groeperingen in de Sahel.

Die informatie is zeer welkom voor de Nigerese junta. En ook bondgenotenin Mali en Burkina Faso, die ook worden gerund door militaire overgangsregeringen, kunnen deze informatie goed gebruiken. Zij voeren, net als Niger, een moeizame strijd tegen jihadisten.

‘Om de steun van de bevolking te behouden, moet de Nigerese junta gauw met een oplossing voor het jihadistisch geweld komen’, zegt de Nigeriaanse politicoloog Olayinka Ajala. Op zoek naar militaire steun praten zij openlijk met zowel de Amerikanen als de Russen.

Een dag na de feestelijke inauguratie van de Amerikaanse ambassadeur, ontving generaal Tchiani afgelopen zondag nog een Russische delegatie om ‘defensiekwesties’ te bespreken. ‘De Russen zijn voor de Nigerezen een interessante partij’, stelt Ajala. ‘Anders dan de Amerikanen stellen zij bij hun militaire steun geen ingewikkelde eisen over mensenrechten en de terugkeer naar democratie.’

EU onder druk

Vanwege diezelfde ‘ingewikkelde’ eisen spreekt de Nigerese junta niet met de Europese Unie. De EU wil namelijk alleen overleggen als de junta met een reëel tijdpad komt voor de terugkeer naar de democratie, een eis waaraan Tchiani vooralsnog geen gehoor geeft.

Om Europa onder druk te zetten, beëindigde Niamey op maandag nog twee belangrijke militaire EU-overeenkomsten die jihadistisch geweld moeten bestrijden. Vorige week werd ook al een strenge anti-migratiewet geschrapt, waardoor het vervoeren van migranten door de Sahara voortaan niet meer strafbaar is.

‘Als er door het terugdraaien van die wet weer grote aantallen migranten door Niger zullen trekken, zal dat grote gevolgen voor de EU hebben’, zegt politicoloog Ajala. Hij denkt dat de EU door de druk van de junta vroeg of laat zal inbinden.

Nu je ziet dat in Europese landen radicaal-rechtse partijen terrein winnen, staat de EU onder enorme druk. Dat speelt de Nigerezen in de kaart.’ De unieke geopolitieke situatie waarin de junta zich bevindt legt hen geen windeieren, stelt de analist. ‘De uitkomst van dit intense diplomatieke spel zal erg belangrijk zijn voor zowel de Sahel-regio als Europa’, zegt hij. ‘De Scramble for the Sahel wordt op dit moment in Niamey beklonken.’
https://www.volkskrant.nl/buitenland/ni ... ~b876b595/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Mahalingam »

De Franse militairen zijn nu weg. En ook de ambassade is gesloten.
Eem hoofdstukje in de koloniale overheersing is afgesloten.
En zoals te verwachten: veel geklaag over wie nu de jihadisten moet bestrijden; een taak die de Franse naar eigen zeggen op zich genomen hadden.
De Amerikanen, die nog steeds aanwezig zijn, gaan dat niet doen. Die zitten daar om de invloed van Rusland te bestrijden.
France closes Niger embassy after row with military junta

France is closing its embassy in Niger indefinitely as tensions between the two countries escalate.
The embassy says it is "no longer able to function normally or fulfil its missions" due to restrictions imposed by Niger's military government.
Local embassy staff have also been dismissed, former French ambassador Sylvain Itté said in a letter.

This comes as the last French troops have left Niger after being ordered out by the country's military leaders.

In September, Mr Itté and several French staff left the country, a month after the military regime ordered the ambassador's exit and set up a blockade around the embassy premises in the capital, Niamey.

The embassy had been attacked by thousands of pro-junta protestors shortly after the coup, but were dispersed by Nigerien forces before they could enter the building.

Under Mr Bazoum, France had more than 1,500 troops stationed in Niger to help fight jihadist groups linked to both al-Qaeda and Islamic State.

Most had already left before Friday's deadline and the last 157 have now pulled out.

There are concerns that the French withdrawal could worsen the security situation in the region, which is now witnessing increasing attacks by Islamist fighters.

In order to try and contain the insurgency, Niger's junta has signed a new defence alliance with neighbouring Burkina Faso and Mali.

Like Niger, these are both former French colonies where the military has seized power in recent years.

There has been a rise in anti-French sentiment, with the former colonial power blamed for failing to halt the Islamist attacks, and accused of retaining excessive political and economic influence long after independence.

The US, however, retains two military bases in Niger, where more than 600 American troops remain stationed.

The US considers its military presence in Niger crucial to countering the growing influence of Russia's Wagner mercenary group in West Africa's Sahel region.

Mali's military junta is working with Wagner mercenaries in the fight against jihadists. The group has been accused of widespread human rights abuses.
https://www.bbc.com/news/world-africa-67784296
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52143
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Onrust in de Sahel: ’Het wordt elke maand slechter en einde is nog niet in zicht’

Bericht door Mahalingam »

Er kwam een delegatie uit de USA aanzetten om te praten over het verblijf van USA troepen in Niger. Die zitten daar om de jihad tegen te werken. Alleen heeft de regering (vuile coupplegers) wegens 'illegaal zijn' daar weinig van gemerkt.
En nu krijgen ze te horen wat ze allemaal niet moeten doen (vriendelijk zijn tegen Rusland) en wat ze wel moeten doen. En zoniet dan...
Niger junta repudiates deal allowing US military bases on its soil

Spokesman for coup government stops short of calling for American personnel to leave but says their presence violates sovereignty

Niger’s ruling military junta says it has revoked with immediate effect a military accord that allows US military personnel and civilian staff on its soil.

As of 2023 there were about 1,100 US troops in Niger, where the US military operates out of two bases including a drone base known as airbase 201, built near Agadez in central Niger at a cost of more than US $100m. Since 2018 the base has been used to target Islamic State militants and Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM), an al-Qaida affiliate, in the Sahel region.

The junta’s announcement follows a visit by US officials this week which was led by assistant secretary of state for African affairs Molly Phee and included Gen Michael Langley, commander of the US Africa command. Col Amadou Abdramane said on Niger television on Saturday that the US delegation did not follow diplomatic protocol, and that Niger was not informed about the composition of the delegation, the date of its arrival or the agenda.

He added that the discussions were around the current military transition in Niger, military cooperation between the two countries and Niger’s choice of partners in the fight against militants linked to al-Qaida and Islamic State.

Since seizing power in July 2023, the Niger junta, like the military rulers in neighbouring Mali and Burkina Faso, have kicked out French and other European forces, and turned to Russia for support.

“Niger regrets the intention of the American delegation to deny the sovereign Nigerien people the right to choose their partners and types of partnerships capable of truly helping them fight against terrorism,” Abdramane said.
“Also, the government of Niger forcefully denounces the condescending attitude accompanied by the threat of retaliation from the head of the American delegation towards the Nigerien government and people.”

Abdramane stopped short of saying US forces should leave. But he alleged their status and presence was illegal and violated constitutional and democratic rules because, he claimed, it was unilaterally imposed in 2012.

He said Niger was not aware of the number of US civilian and military personnel on its soil or the amount of equipment deployed and, according to the agreement, the US military had no obligation to respond to any request for help against militants.

“In light of all the above, the government of Niger, revokes with immediate effect the agreement concerning the status of United States military personnel and civilian employees of the American department of defence on the territory of the Republic of Niger,” Abdramane said.

The US defence department did not immediately respond to a request for comment.

Apart from the Agadez airbase, the US has invested years and hundreds of millions of dollars in training Niger’s military. Some of those forces were involved in the July overthrow of Niger’s democratically elected president, Mohamed Bazoum.

In October, Washington officially designated the military takeover as a coup, which triggered US laws restricting the military support and aid that it can provide to Niger. But in December, Phee said the US was willing to restore aid and security ties if Niger met certain conditions.
https://www.theguardian.com/world/2024/ ... n-its-soil
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie