Asielzoekers in België en andere problemen

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85752
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

Asielzoekers in België vinden risicovol onderdak in Brussels kraakpand

Afbeelding

"Morgen kunt u gevaccineerd worden tegen difterie", zegt een vrijwilliger van Artsen zonder Grenzen tegen een asielzoeker bij de ingang van een grijs, vervallen gebouw. Het is een voormalig kantoor van de Belgische Belastingdienst in Brussel, dat momenteel gekraakt wordt door zo'n 800 asielzoekers. Nu er difterie, tuberculose en schurft is uitgebroken, is Artsen zonder Grenzen een vaccinatiecampagne begonnen.

Het winterse weer in december heeft veel asielzoekers gedwongen te schuilen in leegstaande gebouwen in Brussel. Maar de situatie in het kraakpand zijn verre van optimaal. Zo is er bij de ingang een berg afval opgestapeld. Al weken wordt het vuil niet opgehaald en dat heeft nu dus ook gevolgen voor de gezondheid.

De ruimtes in het voormalige belastingkantoor zijn verdeeld per nationaliteit. Het kraakpand wordt gerund als een bedrijf. Bijna elke nationaliteit heeft zijn eigen manager. Khalid is de manager van de Afghaanse vluchtelingen omdat hij een van de weinigen is die Engels spreken. Hij heeft in Afghanistan gewerkt voor de Belgische defensie, zegt hij. Na een lange reis via onder andere Servië en Bulgarije belandde hij in België.

De eerste 25 dagen sliep hij op straat en nu verblijft hij al zo'n zes weken in het kraakpand. Omdat er een structureel tekort aan opvangplekken is, kunnen er maar 200 asielzoekers per dag een aanvraag indienen. Gezinnen en alleenstaande minderjarigen krijgen voorrang. Volwassen mannen als Khalid moeten dus weken op straat wachten. Zelfs als ze zich hebben aangemeld, krijgen ze niet automatisch een opvangplek.

Nu slaapt hij op een matras in een kamer met drie andere mannen. Khalid geeft op zijn slippers een rondleiding door het gebouw. Hij laat zien waar de doucheruimtes zijn. Hoewel de vluchtelingen goed verdeeld zijn en er een duidelijke taakverdeling is, zijn er zichtbaar problemen. Veel toiletten zijn verstopt en de doucheruimte staat volledig blank.

Doordat er geen vuilnis wordt opgehaald zijn de vuilnisbakken overvol. Toch duldt Khalid geen rommel. Hij zegt tegen een landgenoot dat er even een bezem door de hal moeten worden gehaald. "We zijn in België, we moeten netjes zijn en ons goed aan de regels houden."

Khalid stelt ons voor aan zijn collega Jean (39). Hij is de manager voor de Burundezen en zorgt voor de veiligheid, voedsel en hygiëne. Jean vond het leegstaande pand eind september en heeft het toen gekraakt.

Ook hij heeft zijn handen vol aan het runnen van de illegale opvang. Hij wordt continu gebeld, vaak door landgenoten die zijn hulp nodig hebben, maar hij is ook het aanspreekpunt voor vrijwilligers die eten komen brengen.

Jean is veel minder optimistisch dan Khalid. Een nacht ervoor heeft hij nog messen moeten afpakken van een paar mannen. Een week daarvoor raakte hij zelf gewond toen hij twee vechtende asielzoekers uit elkaar moest halen. Niet alleen asielzoekers weten het kraakpand te vinden: ook drugsverslaafden en dealers kunnen binnenkomen. Het bezorgt Jean veel stress. "Ik ben een fysieke oorlog ontvlucht, maar door het geweld hier gaat de oorlog in mijn hoofd door."

Expres weinig doen
Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, is boos op de Belgische regering die maar geen oplossing lijkt te vinden voor het probleem. Dat er op dit moment zo'n 800 mensen hier verblijven en eten krijgen is voornamelijk te danken aan de vele vrijwilligers die maaltijden, kleding en matrassen brengen. "Het zijn allemaal vormen van hulp die door overheid geboden moeten worden", zegt Claus. Meerdere organisaties beschuldigen de overheid ervan expres weinig te doen, om op die manier België zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor asielzoekers.

Deze strategie lijkt te werken. Khalid raadt mensen af om in België asiel aan te vragen. "Kom hier niet. Je kunt het beter proberen in grotere landen als Frankrijk of Duitsland." Hij begon deze week zijn asielprocedure en hoopt wel in België te kunnen blijven.

Jean zit al wat verder in de procedure. Hij hoopt vooral snel een werkvergunning te kunnen krijgen, pas dan kan zijn situatie echt veranderen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85752
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

Het Rode Kruis durft er niet meer binnen te gaan, de security evenmin. De situatie in het kraakpand Paleis in Schaarbeek is hachelijk. Mensen slapen er op vloeren vol uitwerpselen. "Dit is erger dan de vluchtelingenkampen in Libië”
Schurft, difterie en geweld: situatie in berucht kraakpand met 1000 inwoners in Schaarbeek is ‘schrijnend’

De situatie in het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek is ‘onrustwekkend’. Dat heeft Magali Clerbaux van het Croix Rouge vandaag gezegd in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Volgens Clerbaux zitten er momenteel 900 à 1.000 mensen in het kraakpand en is de situatie er op het vlak van fysieke en mentale gezondheid van de mensen ronduit ‘schrijnend’.

Al maanden klagen hulporganisaties over de erbarmelijke situatie in het kraakpand in de Paleizenstraat. Daar verblijven honderden asielzoekers, daklozen en mensen in onwettig verblijf.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor beloofde in december om de asielzoekers stelselmatig uit het kraakpand te evacueren en een opvangplaats te geven in het Fedasil-netwerk. Donderdag tweette de CD&V-staatssecretaris dat Fedasil intussen 100 asielzoekers heeft geïdentificeerd die recht hebben op opvang. Daarvan zijn er 84 verhuisd naar opvangcentra. “Het lijkt erop dat er veel mensen verblijven die geen asielzoeker zijn”.

SCHURFT EN DIFTERIE
Volgens Magali Clerbaux van het Franstalige Rode Kruis zitten er intussen 900 tot 1.000 mensen in het pand. “Officiële lijsten zijn er niet. Maar we zien wel bij onze medische consultaties dat drie kwart van hen een asielaanvraag heeft ingediend”.

Volgens haar moet de situatie dringend aangepakt worden. “Op fysiek vlak is er sprake van schurft en difterie. De situatie weegt ook mentaal. De spanningen lopen op en er is meer geweld. Er zijn ook maar twee douches en drie wc's”, aldus Clerbaux.

MEDISCHE NOODPOST
De Franstalige tak van het Rode Kruis heeft sinds enkele weken een medische noodpost aan het gebouw geplaatst. “We voorzien medische behandelingen in een container voor het gebouw. We zien er dagelijks een 40-tal mensen”, aldus Clerbaux. Het gebouw zelf gaan de medewerkers niet meer binnen “omdat onze eigen veiligheid niet meer kan gegarandeerd worden”.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85752
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85752
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

Asielzoekers identificeren? ‘Wij gaan dat kraakpand niet binnen’

De vraag wie een einde moet maken aan de zorgwekkende toestand in het kraakpand Paleis in Schaarbeek, begint bij de vraag wie de bewoners zijn. Terwijl niemand het gebouw nog binnen durft te gaan, wijzen regeringen naar elkaar.

Op de grond liggen afval en uitwerpselen, waar de bewoners tussen slapen. In de lucht circuleren volgens hulporganisaties besmettelijke ziektes als tuberculose, difterie en schurft (DS 7 januari). De situatie in het kraakpand ‘Paleis’ in Schaarbeek, waar naar schatting meer dan 900 mensen verblijven, is volgens sommigen ‘erger dan die in de vluchtelingenkampen van Libië’. De spanningen ­lopen op, met steekpartijen tot ­gevolg. Beveiligingsagenten durven het gebouw niet meer binnen te gaan, en binnenkort vertrekt ook het Rode Kruis.

Iedereen lijkt het erover eens te zijn dat aan de zorgwekkende ­situatie zo snel mogelijk een einde moet komen. Maar de vraag hoe dat moet gebeuren – en vooral: wie daarvoor verantwoordelijk is – begint bij de vraag wie precies de bewoners zijn.

Volgens de hulporganisaties die in het gebouw aanwezig zijn of waren, zoals het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen, heeft de overgrote meerderheid van de ­bewoners bij de Belgische overheid een aanvraag tot internationale bescherming ingediend. Dat zou betekenen dat zij voor de duur van hun asielprocedure recht hebben op opvang.

Volgens het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) zijn bij de bewoners van het pand ook veel daklozen en mensen zonder ­papieren. Hun opvang valt onder de bevoegdheden van het Brussels Gewest.

Advocaten aanschrijven

Niemand weet officieel het antwoord op de vraag wie de bewoners juist zijn. Marc Weber, kabinetschef van Cécile Jodogne (Défi), burgemeester van Schaarbeek: ‘Wij vragen staats­secretaris De Moor nu al anderhalve maand om een ploeg ter plaatse te sturen om vast te stellen hoeveel asielzoekers er precies verblijven, zodat ze die mensen een opvangplaats kunnen aanbieden. Alleen zo krijgen we dat kraakpand leeg. Maar dat is nooit gebeurd.’

Advocaten van bewoners van het pand wijzen naar het Reach out-team van Fedasil. Dat werd in het leven geroepen tijdens de asielcrisis van 2015 om vluchtelingen in het Maximiliaanpark te informeren over hun mogelijk­heden en rechten. ‘Dat team ­bestaat uit medewerkers die proactief de straat opgaan om moeilijk bereikbare mensen aan te spreken’, zegt Mieke Candaele van Fedasil. Ze bevestigt dat de bewoners van het kraakpand in die doelgroep vallen. ‘Maar om veiligheidsredenen sturen wij geen ­medewerkers meer naar binnen.’

Fedasil hanteert daarom een andere aanpak, waarbij het advocaten aanschrijft om te informeren of er cliënten van hen in het kraakpand zijn. Zo kregen sinds eind december 96 asielzoekers uit het kraakpand een opvangplaats aangeboden.

De burgemeester van Schaarbeek bekritiseert die aanpak. ‘Het betekent dat mensen een advocaat moeten hebben om toegang te krijgen tot opvang’, zegt Weber. ‘Terwijl dat een basisrecht is.’ ­Advocate Marie Doutrepont, die enkele voormalige bewoners van het pand verdedigt, zegt dat de ‘enige correcte manier om de asielzoekers in het pand te identificeren, is door er naar binnen te gaan. De huidige aanpak is selectief en niet ethisch correct.’

Fedasil en het kabinet-De Moor zien de identificatie van de bewoners als een taak van de ­(lokale) politie. Weber ontkent dat en zegt dat ‘wij daar ook de middelen niet voor hebben’. Donderdag zitten De Moor, de ­gemeente Schaarbeek en het Brussels ­Gewest rond de tafel om te bekijken hoe het nu verder moet.

Zeker is dat, ook als bevestigd zou worden dat de meerderheid van de bewoners van het pand asielzoekers zijn, zij nog niet meteen weg kunnen. ‘Het ritme van de ontruiming hangt af van de ­beschikbare plaatsen in het ­opvangnetwerk’, zegt Sieghild Lacoere, woordvoerder van De Moor. Dat is al maanden verzadigd.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85752
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

België barst uit zijn voegen en ze blijven maar komen met dank aan de Ngo's...

Buurt aan Klein Kasteeltje kreunt onder toestroom vluchtelingen: “Portieken, bruggen en inkomhallen, tegen de avond ligt alles vol”
Buurt aan Klein Kasteeltje kreunt onder toestroom vluchtelingen: “Portieken, bruggen en inkomhallen, tegen de avond ligt alles vol”

Vrijdagochtend stonden er opnieuw 80 mensen aan te schuiven aan Het Klein Kasteeltje voor een opvangplaats. Voor hen vond Fedasil een slaapplek voor de nacht. Maar eerder deze week moesten 21 minderjarigen de nacht doorbrengen op straat omdat Fedasil hen geen plaats kon bieden. En zo gaat het al de hele week. Buurtbewoners kijken met lede ogen toe hoe de situatie stilaan uit de hand dreigt te lopen in de straten rond het aanmeldcentrum.


De hele week al wordt het aanmeldcentrum van Fedasil aan de Negende Linielaan in Brussel overspoeld door aanvragen. De organisatie barst uit zijn voegen en kan amper nog plaats bieden aan de vele vluchtelingen. Dus komen ze op straat terecht, in en rond de buurt van het Klein Kasteeltje. Vrijdagochtend stonden opnieuw tientallen families in de rij in de hoop een slaapplaats te krijgen.

“Alle 80 families die vandaag een aanvraag deden, kregen een slaapplaats in een hotel”, liet Thomas Willekens van Vlaanderen Vluchtelingenwerk weten. In totaal stelden drie hotels kamers ter beschikking om families op te vangen omdat er onvoldoende plaats is in de reguliere opvangcentra. Maar dat is slechts een druppel op een hete plaat. Want de komende week moeten alle families het hotel verlaten, in één van de hotels mogen ze maar tot zaterdag blijven. Daarom deed Vlaanderen Vluchtelingenwerk een oproep om opvanggezinnen te zoeken.

Laatste redmiddel
“Via sociale media lanceerden we de vraag of burgers en buurtbewoners enkele gezinnen zouden kunnen opvangen. Tot 14 uur vrijdagnamiddag konden ze zich aanmelden. Zeven gastgezinnen uit Brussel, Gent, Haacht en Leuven hebben zich aangemeld en zullen tot 24 oktober vluchtelingen opvangen. In totaal krijgen 25 asielzoekers een plaats in een gezin.” Vlaanderen Vluchtelingenwerk benadrukt dat dit een noodoplossing is, een laatste redmiddel. De verschillende opvangcentra hebben niet voldoende plaatsen, en de tientallen families kunnen nergens anders terecht. En met de winter in het vooruitzicht zal de situatie alleen maar erger worden.

Hoewel vandaag alle families een opvangplaats kregen, is het nog steeds onduidelijk wat er gebeurde met de minderjarigen die eerder deze week op straat zijn beland. “We weten nog steeds niet waar de minderjarigen zijn die dinsdagnacht op straat moesten slapen. Een van hen moest een test ondergaan omdat er getwijfeld werd aan zijn leeftijd. Uit die test bleek dat hij 17 jaar is, minderjarig dus. Maar intussen was hij richting Antwerpen vertrokken, en we weten niet waar hij zich op dit moment bevindt.”

Overlast
De buurt rond het kanaal kreunt onder de toeloop van de asielzoekers, die noodgedwongen buiten slapen omdat ze in de late namiddag te horen krijgen dat er geen opvangplaats meer is voor hen. Ook al slapen de vluchtelingen op straat, toch hebben buurtbewoners vooral medelijden met de mensen die nergens terecht kunnen. “Het is eerlijk gezegd een triestige zaak dat ze niets kunnen doen voor de mensen. Het ligt hier vol vluchtelingen ’s avonds, maar zodra de zon opkomt ruimen ze hun spullen op en gaan ze opnieuw in de rij staan om zich aan te melden voor een slaapplaats. En dat elke dag opnieuw”, vertelt een buurtbewoonster. Ook vorig jaar was de situatie op een bepaald moment in december schrijnend.

Sinds deze week is de toestand verergerd, we zien steeds meer vluchtelin­gen op straat. We proberen ze te helpen, maar kunnen geen 50 mensen elke dag naar het toilet laten gaan

Stephan, eigenaar horecazaak Le Phare du Canal
Ze zijn wel wat gewoon in de wijk rond het aanmeldcentrum, maar sinds afgelopen week loopt het steeds meer uit de hand. De vuile matrassen liggen in het midden van de straat, en in elke deuropening ligt iemand te slapen. Ook in de horecazaken is de overlast voelbaar. Volgens Toke, die in ‘Le Phare du Canal’ werkt tegenover het Klein Kasteeltje, liggen er elke avond ongeveer 40 tot 50 asielzoekers op straat. “Ze slapen op matrassen op de brug die over het kanaal loopt, in portieken, inkomhallen of gewoon op straat. Dat gebeurt wel vaker, maar sinds deze week is de toestand wel echt verergerd. We zien steeds meer mensen op straat.”

Naar die asielzoekers zelf toe koesteren de buurtbewoners geen wrok. “Het is vooral van hogerhand dat er actie moet worden ondernomen.” Zo probeert Le Phare du Canal de vluchtelingen te helpen. “De toestand is echt schrijnend. Ik heb vooral medelijden met de vele mensen die nergens terecht kunnen”, zegt Stephan, eigenaar van horecazaak en coworking space ‘Le Phare du Canal’. Om de buurt wat te ontlasten biedt Stephan de vluchtelingen elke ochtend thee aan, en laat hij ze naar het toilet gaan in zijn etablissement. “Maar de laatste dagen zijn ze met zo veel dat ik ze niet meer allemaal kan helpen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85752
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

In België gaan ook steeds meer ogen open.

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85752
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Asielzoekers in België en andere problemen

Bericht door Ariel »

Buurtbewoners hekelen overlast aan kraakpand in Paleizenstraat: “Kwestie van tijd voor er doden vallen

Zwerfvuil, vechtpartijen en nachtelijk getier: het is dagelijkse kost voor de buurtbewoners rond het beruchte kraakpand in de Paleizenstraat. Die overlast zijn ze meer dan beu. Meermaals schreven ze de gemeente aan, voorlopig zonder respons. “We voelen ons als buurtbewoners in de steek gelaten”, zegt een van hen. “Er moet dringend een oplossing komen voor die mensen. Anders vrees ik het ergste.”

We leven elke dag in onzekerheid. Dagelijks zijn er vechtpartijen en politie-interventies en er wordt regelmatig brand gesticht in het kraakpand”, vertelt een buurtbewoner. “Daarnaast hebben wij als buurtbewoners heel wat last van nachtlawaai. Zondagochtend werd het zo erg dat er een man uit een raam op de zevende verdieping van het kraakpand wilde springen.” De man stond halfnaakt in het raam en maakte aanstalten om te springen. “Opnieuw moest de politie ingrijpen nadat de bewoners van het kraakpand met stukken glas, ijzeren staven en afval gooiden naar voorbijgangers. We voelen ons radeloos en totaal vergeten en genegeerd door de autoriteiten.”

“We begrijpen de bekommernissen van de buurtbewoners maar al te goed”, reageert het kabinet van Cécile Jodogne (Défi), de burgemeester van Schaarbeek. “Een bezetting van om en bij de 1.000 personen kan niet anders dan een impact hebben op de omgeving. De voorbije drie maanden is de burgemeester al meermaals in overleg getreden met het beleid op federaal niveau om oplossingen te vinden.”

“Op niveau van de gemeente hebben we in december een gezondheidsinspectie uitgevoerd in het kraakpand op de Paleizenstraat, in samenwerking met Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Dat was in eerste instantie gericht op de bewoners, die het met extreem weinig sanitaire voorzieningen moeten stellen, maar er werd ook gepeild naar de risico’s op verspreiding naar de omwonenden. Daarnaast zette de gemeente extra netheidspersoneel in om de buurt rond het pand leefbaar te houden”, klinkt het.

“De burgemeester onderhoudt ook regelmatig contact met teams van de politie. Er wordt steeds een risicoanalyse uitgevoerd op basis van hun bevindingen.” Zo werd besloten dat het voor de buurt veiliger was dat de bewoners binnen het pand bleven, in plaats van hen op straat te zetten. “Als gemeente zijn we echter beperkt in wat we kunnen bereiken. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om 1.000 extra opvangplaatsen te openen in Schaarbeek. Het grootste deel van de bewoners valt overigens onder de bevoegdheid van staatssecretaris De Moor (CD&V). Ook zij moeten hun verantwoordelijkheid opnemen, hetzelfde geldt voor het Gewest. De problematiek is te complex om enkel op lokaal niveau aan te pakken.”
Man klimt op dak van berucht kraakpand

BRUSSELIn Schaarbeek is zondagmiddag een man op het dak van het gebouw geklommen dat al enkele maanden bezet is door enkele honderden daklozen, asielzoekers, en mensen in onwettig verblijf. Dat meldt de lokale politie Brussel Noord. Die had de straat afgesloten voor alle verkeer maar intussen is de man al van het dak afgedaald. Wat de reden was voor zijn daad, is nog onduidelijk.

In het kraakpand verblijven nu al enkele maanden enkele honderden daklozen, asielzoekers, en mensen in onwettig verblijf, onder wie niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Sinds enkele weken heeft het Croix-Rouge de Belgique, de Franstalige afdeling van het Rode Kruis in ons land, een mobiele noodkliniek geopend aan het gebouw. Artsen hebben al verschillende gevallen van tuberculose vastgesteld, naast zorgwekkende gevallen van cutane difterie en een zeer grote verspreiding van schurft.

Op vraag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor is een mobiel team van Fedasil ter plaatse gestuurd om asielzoekers te identificeren om ze over te kunnen brengen naar daartoe aangewezen opvangcentra. Afgelopen donderdag werden 369 mensen die in het kraakpand in de Paleizenstraat verblijven gescreend. 368 van hen bleken verzoekers tot internationale bescherming, één persoon niet.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie