Corona rellen

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Corona rellen

Bericht door Ariel »

In Belgie vindt de allochtone jeugd het niks dat er in Nederland gereld wordt. Dat willen zij ook, en vandaar dat ze zaterdag los willen gaan.

De jongeren willen het Molenbeek vd Kempen genaamd Turnhout 'op ze kanker kop zetten'.

We wachten in spanning af.

Afbeelding
Vrees voor onrust in ons land groeit. Jongeren roepen op sociale media op tot opstand: “Heel het centrum gaat dood”

In Nederland zijn protesten tegen de coronamaatregelen en de avondklok gisteren voor de derde dag op rij uitgemond in gewelddadige rellen. Ook bij ons groeit de vrees voor onrust na een aantal verontrustende berichten op sociale media. In Maasmechelen werd maandag een molotovcocktail richting het huis van een oud-burgemeester gegooid. “Maasmechelen, we gaan beginnen”, is te horen op videobeelden van het incident. Ook in Genk, Turnhout en Kortrijk wordt opgeroepen om over te gaan tot een opstand.

Op sociale media circuleert sinds dit weekend de oproep om zaterdag over te gaan tot een opstand in Maasmechelen, naar aanleiding van de coronamaatregelen. “Heel Maasmechelen in opstand”, klinkt het. Intussen bestaat er ook al een besloten groep waarin de actie zou worden voorbereid. De politie is een onderzoek gestart. “De politie neemt dit zeker serieus, ook al blijft het voorlopig bij een bericht op sociale media”, zegt Johnie Nijs, woordvoerder van politie LaMa, erover.

Maandagavond gooide een jongeman er een molotovcocktail richting het huis van oud-burgemeester Georges Lenssen (Open Vld). Op sociale media dook een filmpje op van een jonge Maasmechelaar die een molotovcocktail aansteekt. Hij staat voor de woning van de oud-burgemeester en roept ‘Maasmechelen, we gaan beginnen’. Na het gooien, ploft de fles kapot op de grond met een grote vuurbal als gevolg. Op het einde van het filmpje, dat slechts acht seconden duurt, hoor je de dader nog lachen. Ook naar deze feiten is de politie een onderzoek gestart.

Burgemeester Raf Terwingen (CD&V) veroordeelt het organiseren van de ‘opstand in Maasmechelen’ en spreekt na de molotovcocktail over een verwerpelijke daad. “Dit is totaal onverantwoord. Het is echt een kaakslag voor iedereen die vecht tegen corona, en voor de vele hulpverleners die hun leven al maanden riskeren.”

De Turkse gemeenschap van Maasmechelen roept ondertussen op tot kalmte. “Laat je niet beïnvloeden door wat er in Nederland gebeurt”, zegt het bestuur van MM Turk. “We willen de jongeren van de straat houden en hen het juiste pad laten bewandelen. Geweld lost niets op.” Dat zegt ook Hasan Düzgün, bestuurslid bij de Tevhid moskee én Unia. “Ik begrijp dat velen de maatregelen omtrent corona moe zijn. Dat geldt ook voor mij. Maar protestacties zoals in Nederland horen niet thuis in onze samenleving.”

Iets verder, in Genk, klinkt een gelijkaardige oproep. Er wordt opgeroepen om zaterdag te verzamelen aan het station en vuurwerk en rookbommen mee te nemen. “Heel het centrum gaat dood”, klinkt het. Burgemeester Wim Dries bekijkt samen met de politie wie achter de oproep zit. “Wij nemen dit natuurlijk ernstig en bekijken de komende dagen welke maatregelen al dan niet nodig zijn. We volgen het alleszins heel nauw op.”

En ook in Hasselt is er op Facebook een evenement aangemaakt om mensen op te roepen tot protest. Dat bevestigt burgemeester Steven Vandeput (N-VA), als is er volgens hem geen reden tot paniek. “We hebben gezien dat er iemand een evenement heeft aangemaakt om mensen in Hasselt op te roepen tot protest. Het ging om één persoon die zijn aanwezigheid bevestigde, en vier geïnteresseerden om naar het evenement te gaan. Het is slechts één voorval die we niet als zorgwekkend beschouwen, maar we nemen het zekere voor het onzekere en hebben de politie gevraagd om de situatie in het oog te houden.”

“Neem vuurwerk mee”
Ook in Turnhout circuleert sinds dit weekend een oproep om rel te schoppen op sociale media. “Zaterdag 30 januari verzamelen op Grote Markt Turnhout”, staat te lezen in de oproep. “Kom best gekleed in het zwart, we gaan Turnhout op ze kanker kop zetten. Neem bijvoorbeeld vuurwerk mee etc.” In het bericht wordt ook opgeroepen om de boodschap verder te delen.

Afbeelding

Handelaars die het bericht onder ogen kregen, hebben hun ongerustheid geuit bij het stadsbestuur. De politie in Turnhout is op de hoogte van de oproep tot amok en houdt en vinger aan de pols. “We hebben de bron nog niet kunnen achterhalen, maar we vermoeden dat het een uitloper is van het recente geweld in Nederland”, vertelt korpschef Roger Leys.

Op sociale media doken er recent ook berichten op om zaterdag 30 januari in Kortrijk in opstand te komen tegen de coronamaatregelen. “Jongeren roepen elkaar via Snapchat, Instagram en WhatsApp op om die dag om 14 uur in het stadscentrum af te spreken en er aan het rellen te slaan”, vertelt Jamal Qnioun, een ‘influencer’ binnen de moslimgemeenschap. “We nemen het ernstig en onderzoeken hoe reëel de dreiging is en van wie het komt”, zegt lokaal politiewoordvoerder Thomas Detavernier.

Net als in Hasselt, is er ook in Gent via minstens twee Facebookevenementen opgeroepen tot protest. De ene spreekt zelfs letterlijk van rellen, ‘Deel dit verder en zorg dat heel Gent op kop sta’ staat er te lezen. De andere is een ‘protest tegen de avondklok’. Of daar veel gehoor aan gegeven zal worden, valt af te wachten. De politie houdt de situatie alvast nauwlettend in de gaten. Burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) roept ondertussen op tot kalmte. “Ja, het is zwaar en het is lastig voor iedereen. Maar oproepen tot rellen of oproepen om de maatregelen naast zich neer te leggen, zal er alleen maar voor zorgen dat we noodgedwongen nog langer in deze moeilijke periode zullen moeten blijven hangen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10866
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Corona rellen

Bericht door sjun »

Afbeelding
:rolleyes:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Plaats reactie