Leuvense moskee Al Ihsaan

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85811
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Leuvense moskee Al Ihsaan

Bericht door Ariel »

Afbeelding

Burgemeester Ridouani is boos om sluiting Moskee!

'De stigmatiserende en polariserende reactie' van de lokale N-VA-afdeling op de intrekking van de erkenning van de Leuvens moskee Al Ihsaan gaat voor de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) een brug te ver. Lorin Parys had onder andere gesuggereerd dat de aangeklaagde feiten kunnen leiden tot het gebruik van geweld.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft vrijdagochtend een mail gestuurd naar het Leuvense stadsbestuur. In de mail staat dat er een procedure tot intrekking van de moskee is opgestart "naar aanleiding van (vertrouwelijke) informatie die mij heeft bereikt dat de imam, die eind 2017 in opspraak kwam met uitspraken in de moskee over de toelaatbaarheid van het slaan van vrouwen en vervolgens door de Moslimexecutive geschorst werd, sinds december 2018 opnieuw actief zou zijn binnen Al Ihsaan".

Homans had haar standpunt vrijdagochtend al via diverse media bekendgemaakt. Dit tot grote onvrede van de Leuvense burgemeester Ridouani. "We werden vanaf ‘s ochtends bestookt door de pers, zonder over een dossier te beschikken om een antwoord te kunnen bieden op een bewering die we niet via inlichtingen, ervaringen of informatie eerder hadden kunnen opmaken. Ik wacht nog steeds op inlichtingen die de beschuldigende bewering staven zodat we inzicht krijgen in wat er aan de hand is en de juiste conclusies kunnen trekken. Het spreekt vanzelf dat we dit zullen onderzoeken en problemen daadwerkelijk aanpakken.", zegt Ridouani. Ook beschuldigt de Leuvense burgemeester Homans dat ze zonder bewijzen "een ganse gemeenschap neer te zetten als extreem en gevaarlijk."

De moskee zou ook gelinkt worden aan onderwijsactiviteiten van een salafistische vereniging. Dit vormt een mogelijk risico op de verspreiding van extremisme. Het salafisme is namelijk een extreme en fundamentalistische vorm van de islam die door de veiligheidsdiensten als een ernstige bedreiger voor onze samenleving gezien wordt. Volgens Lorin Parys blijft de stad Leuven de moskee verder subsidiëren. "Dit kan niet. Dan kan je even goed pyromanen subsidiëren om op brandgevaar te wijzen.", aldus het Vlaams parlementslid en ondervoorzitter van de N-VA.
Fijn hoor. Die Mohammedaanse burgemeesters. :scratch:
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85811
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Leuvense moskee Al Ihsaan

Bericht door Ariel »

Het college van burgemeester en schepenen van Leuven heeft begin oktober toestemming gegeven aan de VRT om de lokalen van de moskee Al Ihsaan te gebruiken om er opnames voor de reeks Thuis te maken.

De moskee kwam eerder negatief in het nieuws nadat er werd opgeroepen om ongehoorzame vrouwen en kinderen te slaan.

Somers wil bijkomende informatie over Leuvense moskee Al Ihsaan

In 2019 kwam de Al Ihsaanmoskee in Leuven in opspraak omdat er een salafistische imam tewerkgesteld zou zijn. Daarnaast waren er ook ophefmakende preken terug te vinden op de website.

De bevoegde Vlaamse minister besloot eind 2019 om de erkenning van de moskee niet in te trekken, maar plaatste ze wel onder verhoogd toezicht. Vlaams parlementslid en ondervoorzitter van N-VA Lorin Parys: “Zowel de stad Leuven als de Moslimexecutieve moet een halfjaarlijks rapport voorleggen en relevante tussentijdse ontwikkelingen moeten gemeld worden. Uit het antwoord op mijn schriftelijke vraag nr. 362 van 16 september 2020 bleek dat de minister wegens de coronacrisis de termijn voor het indienen van het rapport verlengd had tot 11 december 2020.” Het parlementslid wil van minister Somers weten of de rapporten nu al ontvangen zijn.

Minister Somers in een schriftelijk antwoord: “Mijn administratie, met name het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), ontving nog maar recent (in de maand december 2020) de rapporten van de stad Leuven, de provincie Vlaams-Brabant en het Executief van de Moslims in België in het kader van het verscherpt toezicht op de Leuvense erkende Al Ihsaanmoskee.”

De administratie van Somers is momenteel bezig met de grondige analyse van deze rapporten, waarbij ook aanvullende inlichtingen en verduidelijkingen worden opgevraagd bij de opstellers van de rapporten. Somers tot slot: “Zodra mijn administratie haar analyse van de rapporten heeft gefinaliseerd, zal ik conform artikel 6.4.3. van de Omzendbrief VR 2019/11 inzake Beleids- en regelgevingsprocessen, een aanvullend antwoord formuleren.” In principe zal dat antwoord in de komende maanden volgen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie