Nieuw fenomeen: Jeugdbendes pronken met geweld in video’s en scoren punten met overvallen en steekpartijen

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85225
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Nieuw fenomeen: Jeugdbendes pronken met geweld in video’s en scoren punten met overvallen en steekpartijen

Bericht door Ariel »

Nieuw fenomeen in Antwerpen: drillrappers pronken met geweld in video’s en scoren punten met overvallen en steekpartijen


Afbeelding

Antwerpen heeft sinds de zomer af te rekenen met een nieuw fenomeen: drillrappers. Dat zijn (minderjarige) jongeren die in video’s pronken met geweld en oproepen om winkels te beroven, overvallen te plegen en tegenstrevers neer te steken. Voor elk feit verdien je punten. Op sociale media houden ze hun score bij. De Antwerpse politie zit bovenop het fenomeen om elke escalatie te voorkomen. In Nederland vielen al doden bij confrontaties tussen drillrapgroepen.

Het fenomeen van de drillrap is vooral deze zomer in Antwerpen opgedoken. In verschillende wijken vormden zich groepen zoals SOV (Soldiers of Violence), K9, SSQ (Sinsquad), KPK (Kielpark) LSQ, ZOt, W25 en nog een hele reeks afkortingen. De leden zijn vooral Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse jongeren uit wijken zoals Deurne-Noord, Luchtbal of het Kiel.

Drillrap is een muziekstijl die ontstond in de Verenigde Staten. Jongeren in steden als New York en Chicago rapten over het geweld, de armoede en racisme. ‘Drill’ verwijst naar het geluid van vuurwapens dat in deze steden dagelijkse kost was. Via Groot-Brittannië kwam de drillrap in Nederland terecht. Vooral in Amsterdam en Rotterdam voeren de drillrapgroepen een strijd op leven en dood. Vorige zomer werd een 19-jarige op de Pier van Scheveningen doodgestoken tijdens een confrontatie. Ook in Amsterdam vielen al dodelijke slachtoffers in de strijd tussen drillrappers.

Het jeugdparket en de sectie jongerencriminaliteit van de Antwerpse politie houden de ontwikkeling in de Antwerpse scène van zeer dichtbij in de gaten om elke escalatie te voorkomen. Deze zomer waren er al incidenten toen drillrapper S3 zijn eigen groep SOV (Soldiers of Violence) oprichtte. Zijn vroegere medestanders van drillrapgroep LSQ uit Deurne daagden hem uit en gooiden een raam in bij hem thuis. Toen hij buitenkwam om het glas op te ruimen, werd hij neergestoken. “LSQ Members staken in zijn chest, arm en rug”, rappen de LSQ-jongens in hun overwinningsvideo.

Nog in Deurne-Noord gebeurde in augustus een steekpartij waarbij een jongen gewond raakte. Een drillrapper postte naderhand een video op sociale media waarin hij opschepte over de steekpartij. De taalfouten in de video’s moet je erbij nemen. “De daders zijn nog ombekent (sic)”, schrijft een van hen.

Drillrappers plegen ook overvallen. Zo zit een drillrapper momenteel in voorarrest voor een overval op een frituur. “Hij riskeert vier jaar celstraf”, laten de groepsleden weten in een video over DK.

Het Antwerpse parket geeft geen details over incidenten en evenmin over het aantal jongeren dat al gesanctioneerd is. Het bevestigt wel dat drillrappers voor problemen zorgen.

Woordvoerder Kristof Aerts: “Antwerpen wordt sedert enige tijd geconfronteerd met een groep jongeren die via sociale media oproepen tot plunderingen van boetieks, andere jongeren aanvallen met messen en elkaar meetrekken in het plegen van diefstallen met geweld, meestal met wapenvertoon. Dat staat bekend onder het fenomeen ‘drillrap’. Het kan niet worden uitgesloten dat drillrap bepaalde jongeren tot geweld aanzet.”

“Het fenomeen van deze zogenaamde drillraps is geen exclusief Antwerps verhaal. Het fenomeen komt overgewaaid vanuit Nederland en ook op andere plaatsen in de provincie Antwerpen en in Vlaanderen is het tot incidenten gekomen. Het jeugdparket van Antwerpen werkt rond dit fenomeen nauw samen met de Antwerpse politie. Er wordt steeds streng en kordaat opgetreden.”

Drillrappers houden nauwgezet een scorebord bij dat zij geregeld afficheren op sociale media. De account ‘Belgiandrillnews’ is hun thuisbasis. Op YouTube is vooral drillrapper Tranqi de man die de laatste nieuwtjes in de scène verzamelt. Op de meeste video’s treden de jongeren gemaskerd op.

Punten verdien je als je een lid van een andere drillrapgroep te grazen neemt op straat. Dat kan letterlijk zijn door hem je schoenen te laten kussen of hem te laten strippen. Je kan ook een tegenstrever opjagen zodat hij gaat schuilen bij zijn ouders. Ook dat is een punt waard. Een messteek geven (‘dippen’ of ‘dissen’) verdient extra punten, net als iemand laten opsluiten in een gesloten inrichting. Wie zich laat pakken door de politie, verliest wel een punt. Of als een tegenstrever het haar van je zus afsnijdt, ben je ook een punt kwijt.

Ook een tegenstrever in het nauw drijven en hem gewoon ‘sorry’ laten zeggen of hem een liedje laten zingen is goed voor punten.

Jeugdadvocate Chantal Van den Bosch kreeg al enkele keren te maken met leden van drillrap-groepen. Zij is net als de politie verontrust over het gemak waarmee deze jongeren over geweld en wapens uitpakken.

Chantal Van den Bosch: “Die jongeren zijn uit op prestige, op aanzien. Ze doen zich stoer voor in hun rapvideo’s en zij leven er ook naar. Ze leven in hun eigen videowereld, zo voel ik dat aan. Als buitenstaander vind ik dat surreëel. Zij hebben ook allemaal een mes op zak. Dat lijkt hen de normaalste zaak van de wereld. Gelukkig zit de politie bovenop dit nieuwe fenomeen. Als men deze jongeren laat betijen, krijgen wij hier ook Nederlandse toestanden.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85225
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuw fenomeen: drillrappers pronken met geweld in video’s en scoren punten met overvallen en steekpartijen

Bericht door Ariel »

Nu wegens groot succes ook in Zoetermeer.
Jonge drillrappers krijgen punten voor steekpartijen: ‘Volgende gaat dead’

Jongens van vijftien die met grote messen andere jongens neersteken om status te verdienen. ,,Sommigen hebben de baard niet eens in de keel.” Dit is een inkijkje in de duistere wereld van jonge drilrappers.
 • ‘Wille jullie nog pb pakke’
  ‘We gaan zo miss starten’
  ‘Waar?’
  ‘Skate’
  ‘Zijn juillie down’
  ‘Nui gwn’
  ‘Nuu. Neem dingge mee’
  ‘We hbn nii genoeg chefs’
  ‘Je had beef met ze toch?’
  ‘Bro julie moeten back
  ‘Die man is 5 ofs gedipt’
  ‘Ze ging dashed toen wij trokken’
  ‘Hij is goed gepakt man’
  ‘Kkr mijn machete’
Een snapchatbericht onder een groepje jongeren uit Zoetermeer, op 5 juni vorig jaar. Het beslaat bij elkaar veertig minuten. Alleen leesbaar wie een beetje thuis is in straattaal. Een oproep om een paar jongens te gaan pakken en daarvoor messen (chefs) mee te nemen.

In die veertig minuten stroomt een groep van zeker twaalf jongeren de straat op en blijven er twee jongeren gewond achter op een basketbalveldje bij het Fonteinbos in Meerzicht. Eentje moet maar liefst vijf keer geraakt (gedipt) zijn.

Lef
Achteraf bleek dat een van de steken maar iets verder naar binnen had moeten gaan of de jongen was er niet meer geweest. De gewonde jongens komen uit de naburige wijk Palenstein: PB’s oftewel Palenstein Boys. Ze hadden ‘het lef gehad’ om naar Meerzicht te komen. En die moesten gepakt worden.

Een paar dagen later wordt er over gerapt.
 • ‘We zijn tappt on head ’
  ‘Maak ons niet mad’
  ‘Volgende gaat dead’
Jongens van een jaar of 15 die wonen in het ogenschijnlijk keurige Zoetermeer. Met volop groen, onderhouden perken, nette gordijnen voor de ramen. Goeie scholen in de buurt. Met aardige en af en toe ook wat strengere wijkagenten. Een basketbalveld, een skatebaan op loopafstand.

Hoe kwam het zo ver?

Michel Bezuijen
,,Het is een vraag die ons bezighoudt”, zegt de Zoetermeerse burgemeester Michel Bezuijen. Hij heeft er voor deze specifieke zaak ‘nu nog’ geen antwoord op. Kopieergedrag? Het puberale zoeken naar grenzen? Iets nieuws vinden? Er loopt nog een onderzoek.

Het is wel een vraag die op dit moment heel veel burgemeesters, politiemensen en veiligheidsmedewerkers zich stellen. Het messengebruik onder jongeren is toegenomen, met de bijbehorende incidenten. De stijging was in 2020 voor het eerst in het strafrecht te zien en was ook afgelopen jaar weer bijna net zo hoog.

De afgelopen weken verschenen de een na de andere jongen (tot nu toe nooit meisjes) voor de rechter. Voor een steekpartij in de Koningsstraat in Den Haag, in een winkelcentrum in Delft, nog een in Den Haag en dan ook nog de jongens die verdacht werden de twee jongens bij het Fonteinbos te hebben neergestoken.

Deze krant zoomde hiervoor in op de steekpartij in Zoetermeer. Wat was daar aan de hand?

Snoeiharde wereld
Advocaat Maarten van der Weerd doet veel jeugdzaken. Ook hij had een (inmiddels vrijgesproken) cliënt in deze zaak, maar staat ook jongeren bij in andere vergelijkbare zaken. Hij ziet een snoeiharde wereld. Snitchen (klikken) doe je niet. Je praat sowieso met niemand. Niet met de politie, niet tegen hulpverleners, niet tegen je ouders. ‘Vergelijk het met iets kleins in dit verband als roken, dat hou je ook verborgen juist voor je ouders’. Ook andere advocaten van deze groep jongeren uit Zoetermeer die deze krant sprak zijn bezorgd.

En met reden, zo wijzen ze allemaal naar het dikke dossier. Toen gedacht werd dat één uit de groep van verdachten tóch zou gaan praten werd bij zijn familie een ruit ingegooid, een zus mishandeld en een voordeur in de fik gestoken. ,,Dat is echt ernstig”, zegt een andere advocaat.

Van de Weerd: ,,Omdat het grijpen naar extreem geweld zo lichtvaardig lijkt te gebeuren. Het is bijna een spelvorm”, zegt hij. ,,Voorheen zag je dat het vaak ging om overlastgevende of criminele groepen waar het ging om snel geld te verdienen. De figuren die dat lukte, die hadden status. Daar werd naar opgekeken. Hier is het enge dat het geweld en geweld naar andere groepen toe je status oplevert. Dat wordt heel openlijk gepromoot.”

In de drillrapwereld wordt vaak een soort puntentelling gebruikt. Voor elke vorm van geweld kun je punten verdienen. Hoe erger het feit, hoe hoger de punten.
 • ‘We staan kkkr hoog’
  ‘Voor steekpartijen’
  ‘En straatroof’
  ‘Kijk Zoetje (Zoetermeer) gaat nu heet worden’
Strijders
Het komt uit weer een ander snapchatgesprek. Het onderschrijft wat de strafpleiter zegt. Er spreekt trots uit. Zo worden ze berucht en bekend. ,,Ze noemen zich soldiers, strijders. Je moet je ook op die manier bewijzen. Hun voorbeelden zijn de bloods en de crips, gangs uit de VS.”

Maar wie zijn deze jongeren dan? Daar is iets opmerkelijks mee aan de hand: Dat bleek voor velen een verrassing.

Toen de politie op 5 juni vorig jaar ter plekke arriveerde zagen ze jongens die ze voor een deel helemaal niet kenden, zegt Cor Pronk, teamchef van de Zoetermeerse politie en de burgemeester. Gewoon niet kenden! Ze hadden niet rondgehangen op straat of waren al langer vervelend geweest.

Bezuijen: ,,We zagen dat de normale groepsaanpak minder goed werkte. Vroeger zag je ze op straat, er was een vaste kern en daar ging je mee aan de slag. En nu zie je dat ze elkaar opzoeken op het moment dat het ze goed uitkomt.”

Pronk: ,,Ineens werden we geconfronteerd met sociale mediagroepen.”

,,Dat is juist wat er zo veranderd is”, zegt ook Sarah, de Zoetermeerse veiligheidsmedewerker die al zeven jaar bezig is met de aanpak van overlastgevende jongerengroepen. ,,Voorheen stonden ze letterlijk voor je. Nu popt ineens dit op en worden we allemaal opgeschrikt door iets heel heftigs.”

Jongens die heel lang op hun kamertjes hadden gezeten. En onttrokken aan het oog van de buitenwereld online bezig waren met hun vrienden waarvan nog bijna niemand een strafblad had. Jongens die het voor het overgrote deel ook nog best goed op school deden. ,,Deze jongens hebben soms niet eens de baard in de keel. Ze luisteren nog naar papa en mama”, zoals de aanklager het tijdens de rechtszaak zei.

Dus hadden ook ouders niets in de gaten. ,,Nee, als ik dat had geweten, was dit allemaal niet gebeurd. Dan had ik hem thuisgehouden. Maar het is... die vrienden... En ineens doen ze dingen”, zegt een vader donderdagmiddag als zijn zoon in de Delftse zaak tot een maandenlange celstraf wordt veroordeeld voor poging tot doodslag en er daarna nog een lang traject wacht om hem op het rechte pad te brengen.

Een zaak waarbij dat wat de jongens van Zoetermeer uithaalden alleen maar stoerdoenerij lijkt. De zaak waar zijn zoon in betrokken is, is het gevolg van een al tijden durende beef (ruzie) tussen twee drillrapgroepen. Deze jongen verkeert in de kring van ZQ, een Delftse rapgroep. Zij hebben ruzie met SK6 uit het Haagse Schipperskwartier. De oudste bekende onder de drillrapgroepen uit deze regio. De groep waarin op 21 december 2019 na het opnemen van een videoclip- steevast met messen - zomaar een ruzie ontstond. Maar nu waren er dus die messen in de buurt. Het kostte het leven van Bilal Aydin.

Later, afgelopen mei, stierf er een soldier uit de scene van SK6 zelf. De 17-jarige Myron. Hij werd in mei vorig jaar op de Rijswijkseweg, op eigen terrein doodgestoken. En hier zijn members van ZQ verdachte. Waarom er ruzie is, is onduidelijk, maar er circuleren filmpjes dat het een getback was voor een eerdere actie van SK6.

Het incident in winkelcentrum De Vrijenban op 3 december was een nieuwe episode in deze ruzie. Plotseling belaagden drie jongens die net ervoor uit de tram waren gestapt een vierde met machetes. Die zichzelf overigens ook niet onbetuigd liet. Alle drie, waaronder dus ook de zoon van deze vader, werden veroordeeld tot een straf in een jeugdgevangenis van tien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Maar het meest opvallende aan de uitspraak van de rechter was dat deze drie jongens zich onder geen beding meer met drillrapmuziek meer mogen bezighouden.

Opruiing
Een kantelpunt, omdat tot nu drillrapmuziek geschaard werd onder artistieke vrijheid van een artiest. Het past in de veroordeling afgelopen november van de Amsterdamse rechtbank die drillrappers veroordeelde voor opruiing met hun muziek.

In Zoetje ging het alleen om de status, was er geen ruzie tussen rivaliserende groepen. Het messengebruik was echter net zo ernstig. Sarah: ,,Maar dat zie ik meer als een symptoom. Ik maak me meer zorgen over die onzichtbare online cultuur. Dat er zoiets ongrijpbaars is, van mensen in een levensfase, ze zijn pubers, die oorzaak en gevolg niet kunnen overzien, waardoor zij flink in de shit komen te zitten en waarbij slachtoffers kunnen vallen.”

Sommige ouders waren echt hulpverle­nings­moe

En er is meer om zorgen over te maken. Achter de voordeuren van de aan de buitenkant redelijk normaal functionerende jongeren, was er wel degelijk wat aan de hand. De jongeren bleken snel beïnvloedbaar en thuis waren problemen. Of het nu armoede was, overbelaste ouders, of iets psychiatrisch. ,,Sommige ouders waren echt hulpverleningsmoe”, zegt Marc van Schaik. Hij is wijkagent met jeugd in zijn portefeuille. Samen met Sarah zocht hij ouders thuis op en heeft contact met de scholen.

Hadden de ouders desondanks moeten weten wat hun kroost uitspookte? Van de Weerd: ,,Tot hoever ga je ook als ouders met controleren van je jongere? Als dat al kan, omdat bij snapchat berichten niet worden bewaard.”

Groepsdruk
Bezuijen: ,,Natuurlijk ligt er een verantwoordelijkheid bij de ouders. Het zijn tenslotte hun kinderen, maar ik heb ook wel geleerd dat het dat niet alleen is. Vaak is het dat je ook echt moet helpen om ouders daarin wegwijs te maken.”

Het is wat de gemeente inmiddels aan het doen is. De jongeren in Zoetermeer hebben een coach gekregen. Die uit Delft ook. Er is begeleiding in de gezinssituatie. In groep acht zijn er al lessen hoe om te gaan aan groepsdruk. En er wordt ingezet op meer bewustwording, bij jongeren en ouders.

De politie en de scholen in Zoetermeer hebben de contacten geïntensiveerd. Om veel sneller door te hebben als het opnieuw de verkeerde kant lijkt op te gaan. ,,Ze raken betrokken bij vechtpartijtjes, er is schooluitval. Dat zijn toch wel de eerste signalen dat het ergens niet goed gaat”, zegt Van Schaik. ,,Als we niet in die snapchat komen, zullen we het van die signalen moeten hebben.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85225
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuw fenomeen: drillrappers pronken met geweld in video’s en scoren punten met overvallen en steekpartijen

Bericht door Ariel »

’Punten verdienen met neersteken van mensen’

Drillrappers Alexio F. (20) en Yamanney A. (22) hebben in de ogen van het Openbaar Ministerie het geschil tussen de drillrapgangs FOG en KSB uit Zuidoost helpen voeden met hun teksten en raps.

Ze waren op 3 september 2019 betrokken bij het doodsteken van hun 18-jarige rivaal Jay-Ronne Grootfaam. In de ogen van het tweetal betrof het noodweer, maar het OM vraagt in hoger beroep 6 jaar gevangenisstraf voor het duo en voor de verdachte steker Alexio F. ook tbs met dwangverpleging.

De rechtbank veroordeelde Alexio F. vorig jaar tot 20 maanden cel plus jeugd-tbs voor het in de nek steken van Grootfaam, die al zwaaiend met een machete op Yamanney A. afkwam in flat Florijn, op loopafstand van Arenapoort. A. werd vrijgesproken, omdat hij zich alleen zou hebben verdedigend, met net zo’n kapmes. Het Openbaar Ministerie ging in beroep, want het had respectievelijk 8 jaar gevangenisstraf en tbs geëist in eerste aanleg voor Alexio F. en 12 jaar voor Yamanney A.

In het gerechtshof op het IJdok deed het OM maandag in hoger beroep uit de doeken hoe jonge mannen – vaak kinderen nog – in de drillrapscène met elkaar omgaan. Het doet aan als een compleet parallelle samenleving, waarin ‘punten’ kunnen worden ‘verdiend’ om hoger in de hiërarchie te belanden van de eigen groep.

De advocaat-generaal (AG) namens het OM: ,,Als je iemand steekt verdien je punten. Een punt voor het steken in iemands arm, meerdere punten voor een been en nog meer voor de borststreek, vijftig punten voor het steken in een hoofd. Zo onwerkelijk als het klinkt, zo aanwezig is dit binnen de drillcultuur.”

Ze vertelde verder in het requisitoir: ,,Voor opp blocking (opp is rivaal, red.) zijn ook punten te krijgen, en als je iemand opjaagt of laat rennen, dan wel dashen’, als een ‘athlete’ of als je iemand laat ‘hiden’ kan je ook een punt verdienen. Iemand die zelf ‘hidet’ in een flat als een ‘pussy’, iemand die ‘opp blockers’ in zijn block toestaat of iemand die zelf gestoken wordt, krijgt juist geen punten.” Als bewijs zouden op Youtube filmpjes zijn geplaatst door drill-fans die zich richten op de ‘beef’ (oorlog, red.) tussen FOG, Fully op Gevaar uit Venserpolder en KSB, Kikkensteinbende uit de K-buurt.

Jay-Ronne Grootfaam, bekend als rapper R.S., daagde als aanvoerder van FOG zijn opponenten van KBS net zo hard uit in rauwe muziekvideo’s vol vrienden met bivakmutsen en zwaaiende wapens. Hij was uiteindelijk de grote ongelukkige op 3 september 2019, toen hij uit de lift beneden in de hal van flat Florijn de confrontatie met de twee KBS-rappers GreyK (Yamanney A.) en Wouter22 (Alexio F.) aanging. Terwijl hij recht op Yamanney A. afging, sloeg vermoedelijk Alexio F. hem van achteren met een steek in de nek neer. Grootfaam liep nog een paar seconden op zijn benen en zakte toen in elkaar. Hij stierf een paar uur later in het ziekenhuis.

Het OM heeft de achtergrond van alle jonge mannen minutieus in kaart gebracht en vindt dat het geweldsincident niet op zich staat. Ze deden allemaal mee de ‘beef’ te voeden. En hoewel muziek nooit leidt tot geweld – daar is het OM stellig in – ,,is drillrap wel een snelkookpan geweest voor de uiteindelijke vete”, zo verwoorde de AG.

De hoofdrolspelers betoonden zich ook allemaal voorbereid, want ze liepen stuk voor stuk met grote kapmessen of keukenmessen over straat. En bij het zien van elkaar was het geen kwestie van uitwijken, maar juist de aanval opzoeken. ,,Door de uitingen harde, dreigende clips ontstaat een grote sociale druk om de geuite woorden waar te maken, om daadwerkelijk te doen waarmee je jezelf profileert op het internet. Weglopen is geen optie als je elkaar daadwerkelijk tegenkomt, immers: dat is statusverlagend in de drillrap en in de straatcultuur.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85225
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuw fenomeen: drillrappers pronken met geweld in video’s en scoren punten met overvallen en steekpartijen

Bericht door Ariel »

Zoetermeer vecht tegen groeiende jeugdcriminaliteit, maar werkt het? ‘Drillrap is niet het probleem’

Maar liefst 1610 Zoetermeerse jongeren tussen 8 en 23 jaar hebben een grote kans om in de drugscriminaliteit te belanden. Het wemelt van de acties om jongeren positief te stimuleren, maar het geweld stopt niet. Wat werkt dan wél? ,,Help ouders: zij voelen zich vaak machteloos.”

Steekpartijen, schietgevallen, explosieven in brievenbusjes bij oude dames: dit is een greep uit de rij incidenten met jongeren in Zoetermeer. Maar liefst zeven procent van de jeugd in deze stad loopt grote kans om in de drugscriminaliteit te belanden. Dat percentage is vergelijkbaar met dat van grote steden zoals Den Haag en Delft, zo blijkt uit onderzoek van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Heeft Zoetermeer een serieus probleem, of wordt het probleem verkeerd aangepakt?

‘Laat je talent zien, niet je mes’ was de boodschap van een gemeentelijke campagne in februari; in mei werden Zoetermeerse Jeugdlintjes geïntroduceerd om positief gedrag onder jongeren te stimuleren. Nu is er een motie ingediend door CDA Zoetermeer, Zoetermeer Vooruit en PvdA Zoetermeer voor het plaatsen van jeugdhonken. Volgens de partijen moet er mét jongeren worden gepraat, en niet over ze.

,,Wijkagenten geven aan dat ze jongeren die in winkelcentra, stations of op andere plekken ‘hangen’, wat door sommigen als overlast wordt ervaren, nergens naartoe kunnen verwijzen”, vertelt Juliette Meurs-Troch van Zoetermeer Vooruit.

Succesvolle rolmodellen
Maar werken al deze initiatieven wel? ,,Die oudere campagnes zijn goed bedoeld, maar sluiten vaak niet aan op de doelgroep”, vertelt Schmidt. ,,Jongeren krijgen het idee: ‘Wij worden op een bepaalde negatieve manier gezien, en nu moeten wíj het tegenovergestelde bewijzen?’ Deze kids hebben positieve stimulans nodig.” Jeugdhonken kunnen werken, maar als één jongere besluit dat het honk niet leuk meer is, is het direct verlaten. ,,Je doet alles met vrienden op die leeftijd.”

Belangrijk zijn voorbeelden: ,,Link deze jongeren aan succesvolle rolmodellen die aanzien bij hen hebben”, oppert Schmidt. Dat kunnen muzikanten zijn, of acteurs en sporters. ,,Die kunnen laten zien dat het verdienen van snel geld door bijvoorbeeld drugsverkoop ook een keerzijde heeft. Deze jongeren hebben hoge standaarden en hebben positieve perspectieven nodig van hoe het óók kan.”

Bovendien wordt er moord en brand geroepen over drillrap. ,,Maar drillrap is niet het probleem”, legt Schmidt uit. ,,Het is een uiting ervan. Kwetsbare jongeren zoeken bescherming in vriendengroepen; jongens van 14 vinden een rolmodel in een puber van 16 die ze aanzet tot problematisch gedrag.”

Deze jongeren komen vaak uit gezinnen met één ouder, mogelijk met meerdere banen en meerdere kinderen - en dus minder beschikbare aandacht. ,,Breng deze ouders bij elkaar, ga in gesprek. Het is lastig voor hen precies te weten wat hun kinderen allemaal doen. Help hen. Zulke problemen zijn als onkruid: we moeten het niet snoeien, trek de wortel eruit. Anders blijft het terugkomen.”

De gemeente Zoetermeer werkt samen aan een grootschalige aanpak van jeugdcriminaliteit met onder andere Delft, Den Haag, de politie en het OM. Een speciaal opgezet team bekijkt de incidenten en vetes tussen jeugdgroepen. In juli hebben de politie en het OM woningen van een aantal jongeren doorzocht en zijn ze in gesprek gegaan met ouders: daarnaast loopt er in opdracht van de gemeente Zoetermeer een onderzoek naar problematisch groepsgedrag in het huidige digitale tijdperk en hoe daarop in te spelen.

Burgemeester Bezuijen: ,,Er wordt ingezet op een brede interventie, ook met zorg ‘achter de voordeur’.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85225
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nieuw fenomeen: drillrappers pronken met geweld in video’s en scoren punten met overvallen en steekpartijen

Bericht door Ariel »

Slaan jeugdbendes wéér toe in Zoetermeer? ‘Deze aanslag maakt mij bang’

Afgelopen nacht werd Zoetermeer opnieuw opgeschrikt door een aanslag op een woning. De rust leek net wedergekeerd na een reeks incidenten rond jeugdbendes in de stad. Tot een geïmproviseerde vuurwerkbom ontplofte bij een woning in Noordhove.

‘Oprotten met die criminelen’, roept een kwade buurman de ochtend na de aanslag. Meer wil hij niet zeggen na een korte nacht. Even voor twaalven was er in de Van Coehoornschans een ‘enorme knal’ te horen volgens omwonenden. ,,Wij zaten meteen rechtop in bed”, vertelt een bewoonster, die anoniem wil blijven. Velen gingen direct naar buiten om een kijkje te nemen.

Toen bewoners zagen om welk huis het ging, waren zij niet verbaasd dat het daar gebeurde. Het staat bekend als een probleemhuis. Sinds een aantal jaar woont er een man van middelbare leeftijd, die zich volgens omwonden afzondert van de rest.

,,Dat huis is meerdere keren onderverhuurd aan criminelen, maar zoiets hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt een overbuurvrouw. ,,We vragen ons nu wel af: waar gaat dit naartoe? Dat maakt me wel een beetje bang. In het verleden woonde er iemand die mensen oplichtte, ook hier in de straat zijn veel mensen daarvan slachtoffer geworden. En er zat iemand die betrokken was bij mensenhandel en loverboypraktijken. Het huis is zelfs per kamer verhuurd geweest. We zijn het nu zat. Hopelijk vertrekt deze man, liever vandaag dan morgen.”

In mei ontplofte ook al een explosief bij een woning in Zoetermeer. Toen gebeurde het bij een oudere vrouw aan de Madernarode in Buytenwegh. Zij woonde vlakbij de plek waar enkele dagen eerder een schietpartij was tussen jeugdbendes. Dat bleek om een vergissing te gaan. Net als bij de aanslag in Noordhove raakte niemand gewond. Op een zwartgeblakerde deur, voorgevel en deurbel na, lijkt de schade mee te vallen in de Van Coehoornschans.

,,Dit soort dingen gebeuren bij mensen die bij de onderwereld horen. Dat wil je niet in jouw straat vol met gezinnen”, zegt een buurman. ,,Wij distantiëren ons liever van deze man. Dat deden we gisternacht ook toen iedereen, ook hij, buiten stond”, zegt een bewoonster. ,,We voelden al dat er iets niet pluis is. Dat weten we na dit zeker. Niemand heeft contact met hem, omdat hij dat niet wil. Er hangt een camera, alles zit potdicht, er komt nooit iemand en hij doet voor niemand open. Zelfs voor de postbode niet.”

,,Ik wist zijn naam niet eens. Tot vannacht”, zegt een andere man uit de straat. ,,De afgelopen jaren woonden er rare figuren, maar zoiets heftigs hebben we nog nooit meegemaakt. Geen idee wat de aanleiding is, maar de brandstichters moeten wel lef hebben want er is maar één toegangsweg naar het eiland.” Een omwonende hoorde vlak voor de luide knal een scooter hard wegrijden.

Op een fietsbruggetje na is er slechts één in- en uitgang bij het eiland met zeven straten. Buren houden de boel goed in de gaten. ,,Zodra er een vreemde auto rijdt, zien we dat al. Hier komt alleen bestemmingsverkeer. Normaal gesproken is het super rustig hier. Alleen dat ene huis is altijd een probleem geweest.”

Geen verband tussen branden
Later die nacht ontstond ook brand aan de Oxfordstraat in het centrum. Daar gingen een auto, motor, scooter en fiets voor een huis in vlammen op. ,,Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen die erop duiden dat er een verband is tussen deze zaak en andere recente incidenten”, meldt de politie, die bij de Oxfordstraat geen aanwijzingen van brandstichting vond. De politie onderzoekt de zaak in Noordhove nog en roept getuigen met meer informatie op om zich te melden.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie