Het CDA

Mahalingam
Berichten: 43708
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het CDA

Bericht door Mahalingam »

Als een voetbalclub volgens de bobo's onder de maat preseert dan wordt de trainer ontslagen.
Politiek is soms net voetbal.
CDA-voorzitter Rutger Ploum treedt af na dramatische campagne


Partijvoorzitter Rutger Ploum van het CDA treedt terug en probeert zo lijsttrekker Wopke Hoekstra uit de wind te houden.


De verkiezingsuitslag van woensdag heeft een eerste politiek slachtoffer geëist. CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum treedt af. Hij zegt dat hij ‘eindverantwoordelijk’ is voor de rommelige CDA-campagne en de aanloop daarnaartoe. “Nu dit traject heeft geleid tot deze nederlaag, ben ik van mening dat ik daar de uiterste consequentie aan moet verbinden.”

Het CDA haalde bij de verkiezingen vijftien Kamerzetels, twee meer dan bij het historische dieptepunt van 2012. D66 streefde de christendemocraten voorbij als de grootste partij die in aanmerking komt voor kabinetsdeelname met de VVD. Een evaluatiecommissie onderzoekt de nederlaag, maar Ploum, sinds twee jaar voorzitter, trekt nu al zijn conclusies.

De partij dacht goud in handen te hebben

De CDA-campagne verliep dramatisch. Toen Wopke Hoekstra in december Hugo de Jonge verving als lijsttrekker, die zijn werk al coronaminister niet kon combineren met het partijleiderschap, dacht de partij nog goud in handen te hebben. De minister van financiën werd al langer getipt als nieuwe partijleider. Hij zou zelfs een serieuze uitdager zijn voor het premierschap van Mark Rutte. Maar al aan het begin van de campagne maakte Hoekstra een uitglijder, door zich met schaatser Sven Kramer te laten fotograferen op het ijs van stadion Thialf in Heerenveen, terwijl dat vanwege de coronabeperkingen niet toegankelijk is voor amateurschaatsers.

Daarna moest Hoekstra vol in de verdediging over het CDA-plan om de ww-duur te verkorten. In verkiezingsdebatten maakte hij vervolgens vaak een ongelukkige indruk, omdat hij onderdelen van zijn eigen verkiezingsprogramma niet kende.

Ploum hield de lijsttrekker uit de wind. Hij zegt dat hij als partijvoorzitter ook verantwoordelijk is voor de missers van Hoekstra. “Hoekstra is tot op de dag van vandaag onze partijleider, laat daar geen misverstand over bestaan.” En: “Wij moeten als partij de lijsttrekker goed op de rit brengen en houden. Wij moeten zorgen dat lijsttrekkers op alle momenten goed gebriefd worden en goed naar voren komen.”

Spotje met CDA-auto

Ploum lag vorig jaar al onder vuur, vanwege de keuze voor en de uitvoering van interne lijsttrekkersverkiezingen. Kandidaat-lijsttrekker Hugo de Jonge voelde destijds aanvankelijk niets voor een ledenraadpleging. Ploum kondigde de verkiezing aan in een spotje waarin hij met een CDA-auto door Volendam (de woonplaats van Mona Keijzer) en Rotterdam (waar De Jonge woont) en langs het ministerie van financiën reed. Kort daarna zei Hoekstra dat hij niet zou deelnemen aan de verkiezing, hij voelde zich meer bestuurder dan politicus.

De Jonge won uiteindelijk in de tweede ronde met een miniem verschil van Pieter Omtzigt, die zich ook kandidaat had gesteld. Door het kleine verschil en omdat De Jonge het druk had met de coronabestrijding, lukte het de minister nooit om gezag op te bouwen binnen de fractie en zich met de verkiezingen bezig te houden. Zijn positie was bovendien al verzwakt, omdat de online verkiezing een chaos was. Door problemen moest het online stemmen al snel stilgelegd worden. Vervolgens ontstonden er vragen over de betrouwbaarheid van het systeem omdat een aantal CDA’ers, onder wie de vrouw van Pieter Omtzigt, bedankt werden voor hun stem op Hugo de Jonge, hoewel zij zeker zeiden te weten dat zij op Omtzigt hadden gestemd.

Ploum zei bij zijn afscheid dat alleen al het niet deugen van het stemsysteem een reden is om op te stappen. “Alleen al dat dat niet klopt, kan niet. En daarna zijn er nog meer dingen gebeurd.”

Een interimvoorzitter zal het werk van Ploum overnemen tot er een definitieve opvolger is.
https://www.trouw.nl/politiek/cda-voorz ... ~bd9a7b92/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79337
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het CDA

Bericht door Ariel »

Fluistercampagne van partijtop tegen ‘labiele’ Omtzigt bedreigt stabiliteit CDA

De partijtop van het CDA heeft het populaire Kamerlid Pieter Omtzigt bewust zoveel mogelijk buiten de verkiezingscampagne gehouden. Dit bevestigen ingewijden aan HP/De Tijd, die spreken van een situatie waarin de ‘nummer twee’ van het CDA al langere tijd wordt ‘gedoogd’ binnen de partij. Omtzigt zit inmiddels ‘diep in het rood’ thuis en voelt zich de steek gelaten. Leden van de partijtop maken zich zelfs schuldig aan een fluistercampagne tegen Omtzigt en schilderen hem bewust af als ‘labiel’. Dit vormt volgens Ton F. van Dijk een bedreiging voor de stabiliteit van het CDA.

Omtzigt, razend populair onder kiezers, kreeg bij de verkiezingen vorige week vele honderdduizenden voorkeurstemmen. Een beloning voor zijn ongekende vasthoudendheid in de Toeslagenaffaire, waar hij het als een parlementaire pitbull opnam voor de slachtoffers en hij niet bezweek voor de druk van het kabinet om in deze affaire gas terug te nemen en zo de coalitiebelangen te dienen.

Daarbij werd Omtzigt óók dwars gezeten door ministers van het CDA, die met collega’s binnen het kabinet spraken over hoe om te gaan met het kritische Kamerlid uit Twente.

Zo werd volgens NRC-analist Tom Jan Meeus zelfs in de Trêveszaal gesproken over het ‘probleem’ Omtzigt en stemden CDA ministers Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra tegen openbaarmaking van de notulen van de ministerraad uit angst dat bekend zou worden dat zij hadden meegedaan aan een gesprek over het ‘temperen’ van partijgenoot Omtzigt.

Meeus schrijft daarover: “Door openbaarmaking kon bekend worden dat, volgens bronnen met kennis van de notulen, het partijkopstukken als Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra waren die zomer 2019 zouden hebben meegepraat over het temperen van Omtzigt.”

In een recent interview in de Leeuwarder Courant formuleerde Omtzigt het zelf als volgt: “Ik ben vier jaar voorgelogen door het kabinet dat ik heb gesteund. Ja hallo. Dat is me niet in de koude kleren gaan zitten. Er is iets in mij geknapt dat nog niet is hersteld.” Het CDA-Kamerlid gaf daarbij aan ‘diep in het rood’ te zijn beland.

Ik ben vier jaar voorgelogen door het kabinet dat ik heb gesteund. Ja hallo. Dat is me niet in de koude kleren gaan zitten. Er is iets in mij geknapt dat nog niet is hersteld.

Pieter Omtzigt in de Leeuwarder Courant
Daags na de voor het CDA desastreus verlopen verkiezingen – de partij eindigde als vierde met 15 zetels – liet Omtzigt via zijn Twitter-account weten het voorlopig rustig aan te zullen doen: “Het herstel kost mij langer en ik heb in de afgelopen weken toch nog net te veel campagne proberen te voeren, soms tegen beter weten in.”

De nummer twee van het CDA was tijdens de campagne tamelijk ‘onzichtbaar’ als running mate van lijsttrekker Wopke Hoekstra. Omtzigt deed weliswaar een bescheiden tour langs de boekhandels om zijn nieuwe boek te promoten, maar werd niet aan de zijde van de lijsttrekker gezien.

Waar Hoekstra struikelde over een schaatspartij en zijn plan om de WW-duur te verkorten naar één jaar, pleitte Omtzigt voor een groter verhaal: Nederland heeft behoefte aan een nieuw sociaal contract, waarin afspraken worden gemaakt over hoe burgers en overheid zich fundamenteel tot elkaar verhouden. Partijleider Hoekstra liet echter veelzeggend weten het boek ‘niet van kaft tot kaft’ te hebben gelezen.

Partijleider Hoekstra liet echter veelzeggend weten het boek ‘niet van kaft tot kaft’ te hebben gelezen

Omtzigt wees er tijdens de signeersessies op dat de verkiezingen zijn verworden tot een ‘spelshow’ waarbij het niet langer gaat over de vraag welke visie écht nodig is voor Nederland. Daarbij maakte hij ogenschijnlijk geen uitzondering voor de aanpak van zijn eigen partij, hetgeen kwaad bloed zette bij de partijleiding.

De situatie is zo uit de hand gelopen dat de tweede man van het CDA zich bewust niet liet zien tijdens de eerste fractievergadering van de nieuwgekozen Tweede Kamerfractie van zijn partij.

Inmiddels wordt in kringen van het partijbestuur een beeld gecreëerd van Omtzigt als iemand die ‘labiel’ is en niet in staat is een rol te spelen in het leiderschap van het CDA. De aanval van de partijtop op Omtzigt werd maandag ondermeer zichtbaar in een column van Wouter de Winther van De Telegraaf.

De Winther: “Wanneer de overwerkte Omtzigt terugkeert is onduidelijk. Het CDA zegt dat dit aan het Kamerlid zelf is. Op hoog niveau wordt rekening gehouden met maanden, gezien ervaringen met huilbuien, door de kamer vliegende projectielen en onbehoorlijke gesprekken waar zowel ambtenaren als bewindspersonen de afgelopen maanden mee te maken kregen.”

Huilbuien, door de kamer vliegende projectielen en onbehoorlijke gesprekken

Wouter de Winther in De Telegraaf
Het beeld dat ontstaat is dat van een ‘labiel’ politicus. Het directe gevolg van een ‘fluistercampagne’ van de CDA-top richting Omtzigt, zo bevestigt een bron met kennis van de situatie. Immers de informatie waarop De Telegraaf zich baseert kan alleen afkomstig zijn uit de boezem van het CDA en is volgens een andere bron ‘zwaar aangezet’ om Omtzigt zo te beschadigen.

Het CDA neemt daarbij grote risico’s. Los van het feit dat iedere burger snapt waarom Omtzigt na een ongekende politieke strijd – waarbij hij door zijn eigen bewindspersonen in het kabinet werd dwars gezeten – ‘overwerkt’ is, zal de strategie om de immens populaire politicus persoonlijk aan te vallen mogelijk als een boomerang terug keren in het gezicht van het partijbestuur en CDA-leider Wopke Hoekstra.

Met alle politieke en persoonlijke gevolgen van dien. De kwestie vormt in potentie een bedreiging voor de stabiliteit van het CDA en daarmee voor iedere coalitie waaraan de partij deel zal nemen. Partijleider Hoekstra doet er dan ook goed aan in te grijpen en te zorgen dat de aanvallen op Omtzigt als ‘labiel’ politicus ophouden.

Dat Omtzigt ‘diep in het rood’ zit, is niet meer dan begrijpelijk en mag nooit tegen hem worden gebruikt door zijn eigen CDA.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43708
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het CDA

Bericht door Mahalingam »

Als politici het woord 'oprecht' gebruiken dan denk ik:
"Boer pas op je kippen. ".
Frederieke Hegger
@FrederiekeH
·
23 Mar
'Oprechte zorgen' over Omtzigt, maar ondertussen dit soort anekdotes delen met de krant. Collegiaal wel. https://telegraaf.nl/watuzegt/746035201 ... r-het-stof
Afbeelding
https://twitter.com/FrederiekeH/status/ ... -kanten%2F
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51257
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Het CDA

Bericht door Pilgrim »

Aan Wopke Hoekstra

Posted on 24 maart 2021 by Jan Dijkgraaf

Afbeelding

Meneer Hoekstra,

We moeten het even over Pieter Omtzigt hebben.

Moet-ie dood ofzo?

Is de baas van het partijkartel zo boos op Omtzigt dat jullie van het CDA de opdracht hebben gekregen hem het laatste zetje te geven?

Of zit de karakterkanker in het CDA zelf en hebben jullie helemaal geen aanmoediging van Mark Rutte nodig om Omtzigt niet alleen voor de bus te gooien, maar ook zelf achter het stuur te gaan zitten?

Zal ik het kort even opsommen?

In 2010 zette het CDA Pieter Omtzigt op een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijs voor de Tweede Kamerverkiezingen.

In 2012 zette het CDA Omtzigt aanvankelijk helemaal níet op de kandidatenlijst en toen daartegen een actie werd gestart alsnog, op een onverkiesbare plek.

In 2013 dwong het CDA Omtzigt in opdracht van de baas van het partijkartel te stoppen met het Demmink-dossier, waarvan de afloop er ongetwijfeld heel anders had uitgezien als het niet op stel en sprong was overgedragen aan het afgescheiden PVV-Kamerlid Louis Bontes.

In 2017 dwong het CDA Omtzigt, na een smerig een-tweetje tussen het partijkartel en NRC Handelsblad, te stoppen met het MH17-dossier, waarin Omtzigt de baas van het partijkartel het bloed ook al vakkundig onder de nagels vandaan haalde.

In de vergaderingen van het kabinet Rutte 3 spraken CDA-minister Hugo de Jonge en u openlijk mee over het kaltstellen van Omtzigt (en SP-Kamerlid Renske Leijten) in de Toeslagenaffaire.

In 2020 rommelde het CDA Omtzigt na een oncontroleerbare stemming naar een nederlaag in de lijsttrekkersverkiezing met Hugo de Jonge.

In 2020 vernederde het CDA de vrouw van Omtzigt door na een flutonderzoek naar de lijsttrekkersverkiezingen naar buiten te brengen dat zij wel degelijk op Hugo de Jonge had gestemd.

En nu?

Nu lekt het CDA vuiligheid over Pieter Omtzigt naar de pers.

Wouter de Winther van De Telegraaf, die altijd tot een lippendienst aan de baas van het partijkartel bereid is, noteerde: “Wanneer de overwerkte Omtzigt terugkeert is onduidelijk. Het CDA zegt dat dit aan het Kamerlid zelf is. Op hoog niveau wordt rekening gehouden met maanden, gezien ervaringen met huilbuien, door de kamer vliegende projectielen en onbehoorlijke gesprekken waar zowel ambtenaren als bewindspersonen de afgelopen maanden mee te maken kregen.”

En CDA-leider Wopke Hoekstra grijpt niet in.

Dan weten we genoeg.

Omtzigt moet kapot.

Want in het leven van een McKinsey-consultant is Pieter Omtzigt geen mens, maar een 1’tje in het Excel-sheet.

En ondertussen mag een andere prominente CDA’er, de ultieme prutser Hugo de Jonge, vrolijk verder met zijn kleuterklaspraatjes die geen gaatjes vullen. Behalve gaten op begraafplaatsen dan, nu hij met zijn vaccinatiefaal (pas anderhalf miljoen gevaccineerden na 77 dagen! ) nog meer mensen wegens psychisch leed de kist in jaagt.

U moet zich dóódschamen.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Gewoon om te checken of u er wel een heeft.

https://www.briefjevanjan.nl/aan-wopke-hoekstra-5/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 43708
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het CDA

Bericht door Mahalingam »

'Partijparel' Pieter Omtzigt na verkiezingsnederlaag de kop van Jut bij het CDA | commentaar

Na een slechte verkiezingsuitslag (van 19 naar 15 zetels) doet het CDA meer dan de wonden likken. Zoals gebruikelijk bij verkiezingsnederlagen moeten er koppen rollen.

Bij het CDA richten vooral de Haagse pijlen zich op Pieter Omtzigt, het Tweede Kamerlid dat mede door de toeslagenaffaire populair is bij leden en stemmers van zijn eigen partij.

Door belangrijke Haagse ‘partijvrienden’ wordt Omtzigt echter beschouwd als een politicus die intern moeilijk te hanteren is.

Omtzigt is het mikpunt. Dat heeft ook te maken met de toeslagenaffaire, waarin hij zich een vasthoudende volksvertegenwoordiger toonde. De CDA’er beet zich als een pitbull vast in een groot onrecht. Daarbij trok hij, coalitiepartij of niet, betrokken bewindslieden over de balie. Naar schatting 26.000 ouders in Nederland kregen te maken met onterechte fraudeverdenkingen met de kinderopvangtoeslag. Ze werden slachtoffer van een harde fraudeaanpak door de Belastingdienst.

In plaats van dat het CDA na de hooggespannen verwachtingen en de verkiezingsnederlaag eens goed in de spiegel kijkt, wordt Omtzigt bij wijze van afleidingsmanoeuvre onderuit gehaald met een fluistercampagne.

De Enschedeër die zich drie slagen in de rondte werkte om de onderste steen in de toeslagenaffaire boven tafel te krijgen, wordt labiliteit en nog een hele rits andere zaken verweten. Hij wordt politiek koud gemaakt, terwijl het merendeel van de CDA’ers dat Omtzigt met een anonieme lastercampagne het leven zuur maakt, zijn schoenveters nog niet kan vastmaken.

Dat Omtzigt er na dit partijgekonkel doorheen zit, is niet zo verwonderlijk. In de toeslagenaffaire heeft hij kennelijk te veel (ex-)bewindslieden en hotemetoten binnen de partij tegen de schenen geschopt. Het CDA moet beseffen dat het met Omzigt een parel in huis heeft. Een echte volksvertegenwoordiger die wordt vertrouwd, omdat hij niet zijn oren laat hangen naar de macht.

Omtzigt slachtofferen, omdat hij misschien niet de makkelijkste is, wordt riskant. Veel lokale en regionale CDA’ers koesteren hun partijgenoot die het gezag durft te tarten. Een aantal heeft zijn lidmaatschap opgezegd, of kondigt aan dat te doen. Juist in de regio, door het CDA lange tijd beschouwd als de electorale thuisbasis, dreigt het veel mensen van zich te vervreemden.
https://www.dvhn.nl/meningen/Commentaar ... 35084.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79337
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het CDA

Bericht door Ariel »

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt laat zijn kiezers niet in de steek, is de boodschap van zijn echtgenote Ayfer Koc donderdagmiddag. „Dus deze politieke leiders hebben een exitfunctie voor een hardwerkende volksvertegenwoordiger die zijn ziel en zaligheid heeft ingezet voor onze rechtsstaat”, schrijft Koc in een woedende tweet. „Gelukkig gaan zij daar niet over.”

Omtzigt zelf houdt zich al een paar dagen op de vlakte, nadat hij onderwerp van gesprek werd in de formatie. Via zijn vrouw komt nu alsnog een reactie naar buiten, die erop duidt dat de CDA’er niet van plan is zich te laten wegwerken.

Bron
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51257
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Het CDA

Bericht door Pilgrim »

Aan Pieter Omtzigt

Posted on 26 maart 2021 by Jan Dijkgraaf

Afbeelding

Beste Pieter,

Als niemand gisteren loog (LOL), wilden Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren geheel op eigen initiatief, dus zonder énige al dan niet expliciete aanmoediging van Mark Rutte of Sigrid Kaag, met Mark Rutte en Sigrid Kaag gaan bespreken hoe ze jou konden lozen als Tweede Kamerlid.

Voor wat het waard is: van de mensen die een polletje daarover op Twitter invulden, gelooft slechts 6 procent dat.

https://tpo.nl/wp-content/uploads/2021/ ... .17.16.png

Wopke Hoekstra werd door 7,8 procent gezien als de kwade genius, Sigrid Kaag door 11,8 procent en de capo di tutti capi door maar liefst 74,4 procent.

Waar ik schreef ‘als niemand loog’, bedoelde ik: ‘als niemand loog, Ruttiaans antwoordde of actieve herinneringen was kwijtgeraakt’.

En wat ‘Ruttiaans antwoorden’ is, weet jij als geen ander. Als Rutte zegt dat hij iets “niet besproken heeft aan de onderhandelingstafel” , laat dat alle ruimte dat hij het elders wel besproken heeft, dat hij het heeft ge-sms’t (sms’jes raakt-ie toch altijd kwijt) of dat hij het denken over de wenselijkheid van jouw vertrek heeft gedelegeerd aan Jorritsma. Of Kaag aan Ollongren.

Kanker is niet besmettelijk, maar de karakterkanker waar Mark Rutte aan lijdt is daarop beslist een uitzondering.

Die heeft een reproductiewaarde (“de R”) waarbij die van corona verbleekt.

Dat gezegd hebbende (VVD en D66 willen alleen met het CDA samenwerken in Rutte 4 als Pieter Omtzigt geloosd wordt), wil ik het even over jou hebben.

De enige CDA’er die jij blind kunt vertrouwen, je vrouw, stuurde gisteren ook een tweet de wereld in.

https://tpo.nl/wp-content/uploads/2021/ ... .20.50.png

Die tweet suggereert dat jij, de niet-lijsttrekker met de meeste stemmen, je niet laat wegwerken door het tuig van VVD, D66 (en CDA) dat verantwoordelijk is voor (onder veel meer) de misdadige Toeslagenaffaire.

Persoonlijk ben ik ook geneigd te zeggen dat wat gisteren gebeurde jou eigenlijk éxtra verplicht om de komende vier jaar in de Tweede Kamer uit te zitten. Er was al je mandaat van 342.472 kiezers (en de morele support van een veelvoud daarvan). Er is nu de wetenschap bijgekomen dat VVD en D66 je willen elimineren uit de Kamer en dat een tussentijds vertrek naar een leuk baantje elders zal worden uitgelegd als buigen voor de terreur van het partijkartel, waartoe je eigen partij ook behoort.

Dus ik hoop wat dat betreft dat je de komende vier jaar in de Tweede Kamer blijft.

Tegelijkertijd maak ik me op menselijk gebied ernstig zorgen over jou.

Je weet zó veel van onfrisse zaken die je niet meer in je portefeuille hebt en wat je niet met de buitenwereld hebt gedeeld.

En waar ligt hun grens?

Hoever willen ze gaan om jou kalt te stellen?

Ik moest gisteren veel denken aan mijn oud-Panorama-collega Fred de Brouwer.

Fred de Brouwer kwam op vrijdag 14 maart 2014 bij een verkeersongeluk in zijn woonplaats Chonburi in Thailand om het leven. Hij reed op een scooter en werd overreden door een witte auto, die hem volgens getuigen gemakkelijk had kunnen ontwijken. De dader is nooit gepakt.

Saillant detail is dat Fred de Brouwer op dat moment een afspraak had met de redactie van het programma Pauw en Witteman om naar Nederland te komen. Hij was van plan het stilzwijgen te doorbreken over een zaak waarin de Utrechtse rechtbank juist in die week getuigen verhoorde.

De zaak betrof een prominent VVD-lid (dat overigens nooit veroordeeld is).

Jij kent dat prominente VVD-lid.

Goed zelfs.

Sterker nog: het was de eerste zaak waarin jij je had vastgebeten, waarin Mark Rutte jou zou hebben gedwarsboomd.

Weet je nog?Wat ik bedoel, Pieter: Nederland wil je graag als ‘beste Kamerlid ooit’ in de Tweede Kamer houden, maar het is nog veel belangrijker dat je vrouw haar man en je dochters hun vader houden.

Dus ik zou het uit menselijk oogpunt, nu dit land toch stuk is, heel goed begrijpen als je de komende tijd de “functie elders” in een mooi buitenland aanvaardt die VVD en D66 voor je gaan regelen.

Pas alleen wel goed op in het verkeer...

Sterkte en groet,

JanD

PS. Cadeau! Je hebt het technisch gezien niet nodig, maar deze keer is er haast bij. En leg het resultaat bij meerdere notarissen in de kluis. Voor de zekerheid.

https://www.briefjevanjan.nl/aan-pieter-omtzigt-13/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22240
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Het CDA

Bericht door King George »

Pieter Omzigt weet teveel, zoveel is duidelijk. En daarom willen ze hem afserveren. Ik mag voor hem hopen dat hij niet onverwacht in een body bag beland. Dat gebeurde nog wel eens met mensen die teveel van de Clintons afwisten bijvoorbeeld.
Laatst gewijzigd door King George op za mar 27, 2021 2:39 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 43708
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het CDA

Bericht door Mahalingam »

Wie voorkomt breuk in het CDA?

Het CDA, zeggen christen-democraten vaak, is de partij van verbinding. Maar in de eigen gelederen is die verbinding momenteel ver te zoeken. Anderhalve week na de verkiezingsnederlaag, het CDA verliest vier zetels na de Tweede Kamerverkiezingen, lijkt de onrust onder de CDA'ers met de dag toe te nemen. Sinds het vertrek van partijvoorzitter Rutger Ploum soebatten het dagelijks bestuur en de verenigingsraad over de benoeming van een interim-voorzitter. Kandidaten die voor de functie gepolst zijn hadden tot deze vrijdag allemaal vriendelijk bedankt. Intussen zijn er fractieleden die zich afvragen of een oppositierol de komende jaren niet beter zou zijn. Daarnaast roeren leden in het land zich over de omgang van de partij met Kamerlid Pieter Omtzigt.

Dat de naam van Omtzigt onder het kopje ‘CDA’ op de inmiddels befaamde foto van een intern stuk van voormalig verkenner Kajsa Ollongren stond, met de tekst „functie elders”, heeft het er niet beter op gemaakt. Sommige CDA’ers spreken inmiddels van een crisissfeer.

Aan het begin van deze week berichtten verschillende media over een ‘fluistercampagne’ die CDA’ers zouden zijn begonnen om Omtzigt, de nummer 2 van de partij, te beschadigen. De verhouding tussen het Kamerlid en de partijtop ligt al lang moeilijk. Omtzigt wordt door sommige CDA’ers wel eens „lastig” of „onvoorspelbaar’’ genoemd. Zijn partijgenoten hebben het ook wel eens over „de kwestie’’, „de factor” of „het probleem” Omtzigt. CDA-leden en kiezers waarderen het Kamerlid vooral. Zo erg dat in de CDA-top lang de vrees bestond dat Omtzigt meer voorkeursstemmen zou krijgen dan partijleider Wopke Hoekstra. Die vrees bleek niet gegrond: Hoekstra haalde ruim negentigduizend stemmen meer.

Stapels kaarten

Omtzigt zit sinds een aantal weken thuis om tot rust te komen. Een dag na de verkiezingen twitterde hij: „Ik ben helaas nu nog afwezig. Het herstel kost mij langer en ik heb in de afgelopen weken toch nog net te veel campagne proberen te voeren, soms tegen beter weten in.” Het CDA-bestuur, zo klinkt het, weet niet of Omtzigt er komende week bij is als de nieuwe Tweede Kamer wordt geïnstalleerd.

De artikelen over de ‘fluistercampagne’ waren voor leden reden voor bezorgde telefoontjes en e-mails: de partij zou Omtzigt toch niet écht laten vallen? Een oproep van een groep CDA’ers zorgde voor stapels kaarten en brieven aan het Kamerlid. Wopke Hoekstra twitterde „enorme waardering” te hebben voor zijn partijgenoot. Hij wenste hem beterschap. Maar de berichten van leden stopten daarna niet. De partijtop wist zich er geen raad mee en overlegde deze week meermaals over de vraag of er een reactie moest komen op de mediaberichten en zo ja, welke? Zouden ze het door het aandacht te geven juist niet te groot maken? En aan de andere kant: konden ze het eigenlijk wel negeren? Het leidde tot een mail aan de leden op donderdagavond, waarin het landelijk bestuur afstand nam van de berichtgeving.

Het is aan de interim-voorzitter om de wrijving tussen Omtzigt en de partij zoveel mogelijk weg te nemen en het Kamerlid bij de partij te houden. Maar dan moet zo’n voorzitter wel eerst benoemd worden. Alle pogingen daartoe waren deze vrijdag nog mislukt.
Spoiler! :
Achter de schermen is er veel gedoe over. Het landelijk bestuur wilde de taak op zich nemen, maar de verenigingsraad, die bestaat uit onder meer de voorzitters van provinciale afdelingen, wilde daar ook over mee kunnen beslissen. Tot die tijd, signaleren CDA’ers, ontstaat er een machtsvacuüm. Wie heeft nu de leiding? Partijleider Wopke Hoekstra heeft zijn handen vol aan het ministerie van Financiën, de fractie en de kabinetsformatie. Dat hij deze week maar kort een vergadering van de verenigingsraad en het bestuur meemaakte waarin werd gepraat over de procedure om tot een interim-voorzitter te komen, nam niet iedereen hem in dank af.

Volgens een woordvoerder zal de benoeming van een interim-voorzitter niet lang meer duren. Maar achter de schermen zeggen CDA’ers dat er vooral vriendelijk bedankt wordt voor de functie, die weliswaar parttime is maar vooral de komende maanden om volledige inzet zal vragen. Een van de eerste taken is het instellen van een evaluatiecommissie en het formuleren van een opdracht daarvoor. Op de uitslagenavond van de Tweede Kamerverkiezingen sprak Wopke Hoekstra de wens al uit voor zo’n commissie, die de verkiezingsnederlaag zou moeten onderzoeken. Maar met welke focus? En in hoeverre zal de campagne doorgelicht worden? Sommige CDA’ers, zoals campagneleider Raymond Knops en fractievoorzitter Pieter Heerma, waren daar nauw bij betrokken.

Partijkoers

Wat ook nog speelt is een onderwerp dat het CDA niet los lijkt te laten: een discussie over de koers van de partij. Eind 2019 bepaalde het Wetenschappelijk Instituut van het CDA in opdracht van Ploum een ideologische koers tot 2030, waar leden over mee konden discussiëren. Het resultaat was het rapport Zij aan zij, waarin het cultureel-conservatieve verhaal dat het CDA onder leiding van Sybrand Buma had verteld, plaats maakte voor een verhaal dat het CDA in het politieke midden plaatste. Dat verhaal gaat over gemeenschapszin, kleinschaligheid en het is kritisch over het neoliberalisme.

Maar sommige CDA’ers zagen er te weinig van terug in het verkiezingsprogramma, en nóg minder nadat Wopke Hoekstra partijleider werd. Hij wilde een stevigere toon over de vrijheid van onderwijs uitslaan en het minimumloon niet verhogen. Er zijn CDA’ers die zeggen: Nederland is centrum-rechts, dáár moet de partij zich op richten. Anderen zeggen: het CDA positioneert zich nu al een aantal verkiezingen op rij rechts van de VVD en wint daarmee niet.

Aan de interim-voorzitter de taak om de verbinding te leggen tussen CDA’ers en rust in de partij te brengen. Maar zijn of haar taak zal eindig zijn, want het CDA zal op zoek moeten naar een voorzitter die voor langere tijd de partij wil leiden. De verschillende stromingen in het CDA zijn al druk bezig met namen verzamelen van potentiële kandidaten die passen bij hún verhaal. Dat het tot een verkiezing zal komen lijkt vooralsnog vanzelfsprekend. In het CDA durven ze de grap al te maken: na de eerder mislukte lijsttrekkersverkiezing kan het alleen maar beter gaan.
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/27/wi ... a-a4037488
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43708
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het CDA

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding
Aanhangers van CDA-politicus Pieter Omtzigt lopen een steunmars bij het gemeentehuis in Enschede.

https://www.gelderlander.nl/enschede/st ... ~a00e0f3f/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22240
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Het CDA

Bericht door King George »

D66-rebel Boris van der Ham gaat los op Omtzigt-Gate: ‘Niet het kabinet is de baas in dit land, maar de gekozen Tweede Kamer!’

Afbeelding
Boris van der Ham bij Nieuwsuur.

Door Michael van der Galien 27 maart 2021

Jaren geleden was er een D66’er met principes die zowaar een flink aantal jaren in de Tweede Kamer zat. Zijn naam was Boris van der Ham. Deze man, die echt ergens voor stond, hield het op een gegeven moment voor gezien. Helaas. Ongetwijfeld vanwege een minder dan prettige werkrelatie met satan zelve, Alexander Pechtold.

Maar de laatste tijd hoor je toch steeds wat vaker mensen opmerkingen maken over dat Van der Ham mogelijk een comeback maakt in de politiek. Of dat klopt? Ik heb geen idee. Hij is schrijver, zanger, acteur, en zit ook nog eens in het bestuur van verschillende organisaties. Maar als er in Nederland één goede D66’er over is, dan is het Boris van der Ham.

In Nieuwsuur bewijst Van der Ham dat zelf ook maar weer eens. Want desgevraagd maakt hij heel duidelijk wat hij van Omtzigt-Gate, en dan met name van Mark Ruttes bewering dat niemand tekst en uitleg zou gaan geven over de “positie Omtzigt, functie elders” notitie.
“De premier sprak volledig voor zijn beurt. Niet het kabinet is de baas in het land, de koning is niet de baas in het land, er is maar één vertegenwoordigende macht in dit land dat echt de baas is, en dat is de Tweede Kamer,” aldus Van der Ham. “Dus het is heel goed dat vandaag [red.: gisteren] – en daar zagen we ook de voorbeelden van van de verschillende fractievoorzitters – hebben gezegd, ‘dit pikken we niet. Ze moeten gewoon naar de Kamer komen. Wij zijn gekozen, namens de Nederlandse bevolking. Nog maar een week geleden. Wíj maken het uit’.”

Het enige vervelende? In de Tweede Kamer zitten maar héél weinig mensen met de moed van een Pieter Omtzigt, laat staan met de moed van een man als Boris van der Ham – die zich overigens intern bij D66 wel degelijk heeft uitgesproken tegen wanbeleid van die partij, zoals bijvoorbeeld toen de nepdemocraten het referendum afschaften. Hij heeft écht wel principes. Alleen, tja, dat geldt helaas niet voor 95% van de huidige lichting Kamerleden. Die doen alles voor hun zeteltje en zijn doodsbang voor Rutte.


DDS
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51257
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Het CDA

Bericht door Pilgrim »

Deze legendarische toespraak van Pieter Omtzigt moet je echt hebben gezien. Hij SLOOPT iedereen
ThePostOnline TPO - 19 jan. 2021

De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51257
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Het CDA

Bericht door Pilgrim »

Aan Pieter Omtzigt

Posted on 2 april 2021 by Jan Dijkgraaf

Afbeelding

Beste Pieter,

Jij zag het ook hè, begin van de avond?

Er was een (uitgelopen) schorsing geweest en opeens zat Mark Rutte weer zelfverzekerd en monter in de bankjes.

Toen was de deal gesloten.

Jouw fractievoorzitter Wopke Hoekstra, D66’s Sigrid Kaag en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie mochten van Mark Rutte een motie van afkeuring indienen en dan kon-ie verder.

Alsof er niets gebeurd is.

Alsof hij niet zijn zoveelste leugen om (zijn) bestwil had verkocht met zijn “Niet over Pieter Omtzigt gesproken”.

Alsof hij de controlerende rol van de Tweede Kamer niet had willen frustreren met zijn “Niemand gaat hier uitleg over geven”.

Alsof hij de komst van een nieuw missionair kabinet niet midden in de crisistijd met minmaal weken heeft vertraagd met zíjn poging jou kalt te stellen via dat “Positie Omtzigt: functie elders”, dat tot zijn grote woede openbaar werd door zijn vroegere secretaris-generaal Kajsa Ollongren.

Na die schorsing was er niets over van het “Hier scheiden onze wegen, meneer Rutte” van Sigrid Kaag, vond Wopke Hoekstra toch de opening naar kabinetdeelname belangrijker dan eer en geweten en was de al bijna afgeschreven Gert-Jan Segers blij dat hij zich weer een keer keihard anaal kon laten nemen door de Opperpinokkio.

Motie van wantrouwen (“Wegwezen, Rutte!”) weggestemd door VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Motie van afkeuring (“Zullen wij je billen ermee afvegen of doe je het zelf, lieve Mark?”) aangenomen.

Ik vind dit zo erg.

Voor het land, want we zitten nog vier jaar aan de Rutte-doctrine vast.

Maar vooral ook voor jou.

Je weet nu wat ‘nieuw leiderschap’ is.

Je weet nu wat de prioriteiten van je partijleider zijn.

En over de rubberen ruggengraat van die weggooiers van de ChristenUnie heb ik het maar niet eens.

Rutte, Kaag, Hoekstra, Segers: één pot nat.

Gevieren staken ze gisteren liegend en huichelend het zoveelste mes in je rug.

Ik denk dat je wel weet wat je te doen staat als je de compleet verkankerde cultuur in de Nederlandse politiek écht wilt veranderen.

Lijst Omtzigt.

Er zijn toch wel drie man/vrouw met gewetensnood in de coalitiepartijen te vinden die met je meegaan?

Groet,

JanD

PS. Cadeaus! Voor de komende maanden.

https://www.briefjevanjan.nl/aan-pieter-omtzigt-14/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 43708
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het CDA

Bericht door Mahalingam »

CDA-afdelingen sturen brandbrief naar partij: Wij willen expliciet onze steun uitspreken voor Pieter Omtzigt

“Geacht bestuur, Beste meneer van Rij,

Geachte Tweede Kamerfractie, Beste meneer Hoekstra,

Graag willen wij ons tot u richten, omdat we sterk de behoefte voelen een aantal aanbevelingen te doen met betrekking tot de koers en positionering van het CDA.

Afgelopen Tweede Kamerverkiezingen heeft het CDA niet het gewenste resultaat behaald. Naast de vier zetels verlies, heeft onze partij relatief de minste jongeren weten te bereiken. Hoewel de campagne er anders uitzag vanwege de crisis, heeft het imago van het CDA al langer te lijden. Een imago van een vergrijzende bestuurderspartij die vervallen raakt in machtsdenken. Helaas hebben de provinciale en lokale afdelingen ook te kampen met de landelijke tendens. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in het vooruitzicht, is het cruciaal dat het CDA een eenduidige koers gaat varen op het kompas van onze kernwaarden: rentmeesterschap, gespreide verantwoordelijkheid, publieke gerechtigheid en solidariteit.

In de campagne hebben wij uw waardering en erkenning voor Pieter Omtzigt en zijn verhaal, Een Nieuw Sociaal Contract, gemist. Zijn verhaal wordt breed gedragen in de maatschappij. Nadat hij bij de lijsttrekkerscampagne in slechts twee weken tijd de helft van de partij achter zich wist te scharen, behaalde hij bij de landelijke verkiezingen maar liefst 342.000 voorkeursstemmen. Maar ook buiten zijn electoraat is de steun voor Omtzigt hoorbaar, van links tot rechts en zelfs bij een groep die niet politiek geëngageerd is.

Ons Program van Uitgangspunten, het Zij aan Zij rapport en Een Nieuw Sociaal Contract van Pieter, kunnen het CDA weer doen uitgroeien tot een brede volkspartij. We hebben goud in handen.

Ook willen wij expliciet onze steun uitspreken voor Pieter. In de toeslagenaffaire raakten tienduizenden burgers onterecht in grote problemen. Zij maakten vervolgens geen schijn van kans om hun recht te behalen. Omtzigt is in zijn werk om dit schandaal aan het licht te brengen jarenlang tegengewerkt. De conclusies van de commissie-Van Dam waren snoeihard. De rechtsstaat heeft gefaald. De regering heeft het parlement en de rechterlijke macht jarenlang ontijdig, onvolledig en onjuist geïnformeerd. Mark Rutte is de verpersoonlijking van deze neergang van democratische waarden. De geloofwaardigheid van de overheid is onder zijn leiding aangetast. De waarheid is voor hem geen uitgangspunt gebleken, maar een optie. De tijdgeest van nu vraagt om een open en transparante bestuursstijl. Deelname van het CDA aan een kabinet Rutte IV is voor ons derhalve ongeloofwaardig en geen optie.

Regeren is voor het CDA haast een tweede natuur geworden, maar het mag niet ten koste gaan van ons eigen verhaal. Het land verkeert momenteel in de grootste crisis na de Tweede Wereldoorlog. Er is een gedegen bestuur nodig dat gaat werken aan herstel. Verantwoordelijkheid dragen, past bij het CDA, maar het land waarachtig dienen kan ook vanuit de oppositie, vanuit de kaderstellende en controlerende rol die de Tweede Kamer weer veel steviger moet oppakken.

We dienen er voor te waken niet verder gemarginaliseerd te worden. Wij willen met focus op ons verhaal, de partij weer aansprekend en inhoudelijk aantrekkelijk maken. Wij willen een brede volkspartij zijn met een sterk sociaaleconomisch hart en gedeelde waarden vanuit het politieke midden. Laat dit breed gedragen geluid het fundament zijn voor een nieuwe en eenduidige koers van het CDA. Samen kunnen we meer!

Een apart schrijven wordt toegestuurd aan alle leden van het dagelijks bestuur alsook aan alle individuele fractieleden.

Wij zien uw reactie graag op korte termijn tegemoet.”
https://tpo.nl/2021/04/22/cda-afdelinge ... r-omtzigt/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79337
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het CDA

Bericht door Ariel »

Dat gaat het CDA heel wat stemmen kosten.
’Pieter Omtzigt staat op het punt te breken met CDA’

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zou op het punt staan te breken met zijn partij. Volgens bronnen in het CDA voelt hij zich nog altijd benadeeld en tegengewerkt door de partijleiding tijdens de leiderschapsverkiezing van vorig jaar.

Dat meldt weekblad EW (voorheen Elsevier). Als Omtzigt de komende dagen inderdaad vertrekt, dreigt een scheuring in het CDA en daardoor opnieuw vertraging in de kabinetsformatie.

De spanning van het conflict tussen Omtzigt en de CDA-leiding bouwt zich al wekenlang op. Partijleider Wopke Hoekstra en interim-voorzitter Marnix van Rij willen Omtzigt graag voor de partij behouden. Ze hebben hem een post aangeboden in het nieuw te vormen kabinet. Als Omtzigt liever Kamerlid zou willen blijven, mag hij zo ongeveer elke beleidsportefeuille kiezen. Zelfs over het fractieleiderschap was te praten. „We hebben er ontzettend veel tijd ingestoken”, zegt een bron in de partijtop.

Volgens CDA-ingewijden spreekt Omtzigt zich niet helder uit over wat hij wil. Hij wantrouwt slechts de partijleiding. Als de nummer 2 van het CDA maakt Omtzigt deel uit van de partijtop, maar doordat hij al maanden ziek thuis zit, is hij er ook van gescheiden. Volgens een bron is er, ondanks Omtzigts ziekte, wel geregeld contact.

Omtzigt was volgens weekblad EW zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43708
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het CDA

Bericht door Mahalingam »

CDA minus vier zetels in de peilings. Fluistercampagne tegen Pieter Omtzigt begonnen

Elsevier Weekblad kwoot kwade tongen in de wandelgangen

"Pieter Omtzigt staat op het punt te breken met CDA", kopt Elsevier. De inhoud van het lange artikel: anonieme 'bronnen in de partijtop', een 'bron dichtbij het Kamerlid' en dingen die 'te beluisteren vallen in de partijtop'.' Niemand onder eigen naam of functie. En: "Omtzigt was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar." Dat smaakt naar smerige Haagse spelletjes. De strekking van het artikel, dat aan Omtzigt allerlei gestes, aanbiedingen en tegemoetkomingen zijn gedaan door de partijtop maar dat hij maar niet wil happen, versterken het vieze smaakje. Er is zelfs een alinea waarin Omtzigt vergeleken wordt met de manier waarop Wilders uit de vvd vertrok.

Dat is een beroerde vergelijking. Wilders wilde ander beleid dan zijn partij. Omtzigt wil betere controle op de uitvoering van het beleid van zijn partij (en andere partijen). Over zijn controlerende taak is zijn eigen coalitie gevallen nadat het misdadige praktijken van Mark Rutte aan het licht bracht. En nu staat de Eik uit Enschede als een olifant in de formatiekamer: Wopkius Pilatus Hoekstra en Sigrid Kaag naaiden een zelfgeschreven motie van afkeuring aan het eigen pak voordat hun van Mark gescheiden wegen toch weer bij elkaar kwamen om een onbetrouwbare vorm van nieuw leiderschap in de oude zakken van Rutte 4 gieten.

Zolang Omtzigt bij het CDA zit (en zwijgt), is de positie van Hoekstra niet veilig maar is ook de toekomst van Rutte bij de vvd in gevaar. Want Omtzigt en Rutte dat gaat niet (meer), dus vvd en CDA ook niet. Wil de vvd met het CDA verder (in plaats van over links met acht splinters), dan moet Omtzigt eerst alsnog naar een functie elders worden gesensibiliseerd. Volgens het Elsevierverhaal hebben ze hem het ministerie van Sociale Zaken aangeboden. Hij zou wel gek zijn: Twee jaar tekeer gaan tegen de Belastingtop en dan als politiek verantwoordelijke moeten zorgen dat diezelfde ambtelijke misdadigers je helpen met het oplossen van een probleem dat onder Rutte kon voortwoekeren - dat overleef je niet tegenover de vierde schaduwmacht van een gecorrumpeerd ambtenarenapparaat.

Maar het CDA heeft haast: De clowns-act van de Jonge is uitgewerkt, Hoekstra is een onzichtbare partijleider in de tang tussen pluche en Pieter en de peilingen geven minus 4 aan na de toch al treurige 15 zetels op 17 maart. We hebben Omtzigt niet benaderd voor commentaar, maar we hebben wel een eigen idee: Zolang er geen Rutte IV geformeerd is (met het CDA er in), is er geen directe aanleiding tot opstappen. Omtzigt breekt pas met het CDA (of niet, dat kan ook gewoon) wanneer hij het zelf zegt, niet omdat een fluistercampagne vanuit de partijtop en de formatiekamers het tegen Elsevier mompelt zonder naam en toenaam. Ondertussen tikt Ruttes klokje. En dat van Hoekstra ook.
https://www.geenstijl.nl/5159048/cda-mi ... nnen/#more

Hier de tekst uit EW waarnaar gerefereerd wordt:
Spoiler! :
Pieter Omtzigt staat op het punt te breken met CDA

Het populaire CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt staat op het punt te breken met zijn partij, rapporteert Eric Vrijsen vanuit Haagse wandelgangen. Volgens bronnen in het CDA voelt hij zich nog altijd benadeeld en tegengewerkt door de partijleiding tijdens de leiderschapsverkiezing van vorig jaar. Als Omtzigt de komende dagen inderdaad vertrekt, dreigt een scheuring in het CDA en daardoor opnieuw vertraging in de kabinetsformatie.

De spanning van het conflict tussen Omtzigt en de CDA-leiding bouwt zich al wekenlang op. Partijleider Wopke Hoekstra en interim-voorzitter Marnix van Rij willen Omtzigt graag voor de partij behouden. Ze hebben hem een post aangeboden in het nieuw te vormen kabinet. Als Omtzigt liever Kamerlid zou willen blijven, mag hij zo ongeveer elke beleidsportefeuille kiezen. Zelfs over het fractieleiderschap was te praten. ‘We hebben er ontzettend veel tijd ingestoken,’ zegt een bron in de partijtop.

Volgens CDA-ingewijden spreekt Omtzigt zich niet helder uit over wat hij wil. Hij wantrouwt slechts de partijleiding. Als de nummer 2 van het CDA maakt Omtzigt deel uit van de partijtop, maar doordat hij al maanden ziek thuis zit, is hij er ook van gescheiden. Volgens een bron is er, ondanks Omtzigts ziekte, wel geregeld contact.

Omtzigt was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

Bij de interne CDA-ledenraadpleging van vorig jaar kreeg vicepremier Hugo de Jonge net iets meer stemmen dan Pieter Omtzigt. De Jonge werd uitgeroepen tot leider, maar later rezen twijfels over het correcte verloop van het partijreferendum. Zo kreeg Omtzigts echtgenote na het uitbrengen van haar stem, een automatisch digitaal bedankje dat ze op De Jonge had gestemd. Een inderhaast ingesteld onderzoek concludeerde dat alles correct was verlopen, maar Omtzigt gaf aan het niet te vertrouwen.

Leiderschap zou Omtzigt zijn toegezegd

In deze fase zou Omtzigt van toenmalig CDA-voorzitter Rutger Ploum te horen hebben gekregen dat hij lijsttrekker zou worden, indien De Jonge zich zou terugtrekken. Dat laatste gebeurde in december. De Jonge besloot zich geheel te wijden aan de coronabestrijding. Omtzigt meende te kunnen doorstromen naar het leiderschap op grond van de informele toezeggingen die hem waren gedaan.

Dat liep anders. Omtzigt had eerder gezegd dat hij als CDA-leider in de Kamer zou blijven en dat minister van Financiën Wopke Hoekstra dan zijn kandidaat was voor het premierschap. Toen De Jonge zich terugtrok, benaderde de CDA-leiding Hoekstra om het leiderschap op zich te nemen. Die zegde toe en werd lijsttrekker.

Omtzigt voelde zich klemgezet. Hij had zich opgesteld als compagnon van Hoekstra, dus kon hij zich niet opeens opwerpen als diens tegenspeler in de machtsstrijd binnen het CDA. ‘Pieter Omtzigt voelt zich bedrogen door deze gang van zaken,’ zegt een bron dicht bij het Tweede Kamerlid.

Omtzigt als de Wilders van het CDA

De spanning in het CDA doet denken aan de manier waarop Geert Wilders in 2004 uit de VVD werd verdreven. Wilders wilde niet meer in het gareel van de fractieleiding lopen en nam – vooral inzake het mogelijke Turkse lidmaatschap van de Europese Unie – eigen standpunten in. Het kwam tot een botsing tussen de VVD-top en Wilders.

Na urenlang vergaderen in de werkkamer van VVD-leider Gerrit Zalm, werd Wilders in een kamertje gezet. Hij moest maar eens goed nadenken over wat hij wilde. Bij het naar buiten komen, moest hij aangeven of hij VVD’er wilde blijven. Na een poosje kwam Wilders naar buiten en was zijn vertrek een feit.

In de top van het CDA valt ook te beluisteren dat Omtzigt juist heel veel tijd werd vergund en dat met grote omzichtigheid met hem contact werd gehouden vanwege zijn ziekte. Aan de andere kant, kan de partij niet al te lang op hem blijven wachten.

Hoekstra en Van Rij bij Omtzigt

CDA-leider Hoekstra en interim-voorzitter Van Rij hadden de afgelopen weken veel geduld met Omtzigt. Maar deze week zouden ze hem tot spoed hebben gemaand. Wil hij loyaal in het CDA blijven werken? Met een onwillig fractielid van het kaliber Omtzigt kan Hoekstra moeilijk onderhandelingen over de formatie van een nieuw kabinet voeren.

Omtzigt heeft het imago van een Robin Hood, een strijder voor gewone mensen. Hij wordt zelfs door andere partijen geprezen als ‘het beste Kamerlid en een voorbeeld voor ons allen’. De media zijn zeer op zijn hand. Zou Omtzigt in de publiciteit kritiek leveren op de onderhandelingsresultaten van Hoekstra, dan kan de CDA-leider wel inpakken.

Sensibiliseren

De zaak ligt extra gevoelig door de uitgelekte kabinetsnotulen van vergaderingen waarin over Omtzigt is gesproken als een dwarsligger die zich niet liet ‘sensibiliseren’. In het debat hierover viel op dat niet CDA-fractieleider Pieter Heerma het woord voerde, maar het onbekende fractielid Anne Kuik.

In een kennelijke poging hem te plezieren, vertelde zij dat Omtzigt ‘ziek werd door de manier waarop hij door het kabinet is tegengewerkt’. Omtzigt zit sinds half maart overspannen thuis. Hij is wel geïnstalleerd als Tweede Kamerlid.

Meer dan een aderlating

Omtzigt kreeg bij de verkiezingen 350.000 voorkeurstemmen. Dat is ruim eenderde van het kleine miljoen stemmen op het CDA. Hij voelt zich sterk, want als hij de partij verlaat en – net als Wilders in 2004 – een eigen partij begint, zullen CDA-kiezers, CDA-leden en waarschijnlijk ook veel CDA-volksvertegenwoordigers en CDA-bestuurders hem volgen. Volgens een bron voelt ook Omtzigt de tijdsdruk. Als het conflict zich blijft voortslepen, raakt zijn electoraal succes in vergetelheid en verliest hij ‘momentum’.

Aan de andere kant: de situatie is heet. Omtzigts eventuele vertrek uit het CDA is niet zomaar een aderlating voor het CDA, het kan uitlopen op een doodsteek. Volgend jaar maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en veel lokale CDA-politici zijn benauwd dat zij dan klappen krijgen, doordat de CDA-top en Omtzigt op ramkoers liggen.

De partij behaalde bij de Kamerverkiezingen van 17 maart een teleurstellend resultaat: 15 zetels. Een partijcommissie onder leiding van oud-minister en burgemeester van Alphen aan den Rijn Liesbeth Spies, onderzoekt waarom het CDA zo slecht presteerde.

Volgens een bron trekt Omtzigt dat onderzoek bij voorbaat in twijfel, omdat de commissie volgens hem vooral bestaat uit volgelingen van De Jonge en Hoekstra. Ook de commissie-Spies zou dus zijn bedoeld om Omtzigt de pas af te snijden en de fouten van zijn tegenstanders te verdoezelen, althans in de zienswijze van de medestanders van Omtzigt.

Compenseren slachtoffers

Een gedachte die in het CDA wordt geopperd, is om Omtzigt naar voren te schuiven als vicepremier en minister van Sociale Zaken. In die rol zou hij een bijdrage kunnen leveren aan het compenseren van de slachtoffers van de Toeslagenaffaire. Volgens een bron hebben Hoekstra en Van Rij in een gesprek Omtzigt deze positie voorgehouden.

Omtzigt zou er niet duidelijk op hebben gereageerd. Hij is achterdochtig geworden en voorziet een soort hinderlaag: als hij zich in een kabinet laat inkapselen, kan een kleine vergissing of tegenvaller in het toeslagendossier hem zwaar worden aangerekend.
‘Pieter is niet goed in poppetjes’

Omgekeerd voedt de nogal grillige opstelling van Omtzigt de twijfel van sommige CDA-bewindslieden. Volgens een bron in het kabinet sprak Omtzigt zich uit tegen de vaste compensatie van 30 mille voor slachtoffers van de Toeslagenaffaire. Het demissionaire kabinet wilde de zaak afkopen met dit minimumbedrag. Wie kan aantonen dat hij meer schade heeft geleden, krijgt extra schadevergoeding. Volgens de bron in het kabinet sprak Omtzigt zich in december binnenskamers tegen deze regeling uit.

De grote vraag is of Omtzigt bij een vertrek uit de partij CDA-collega’s meeneemt naar een nieuw te vormen groepering. Bekend is dat Omtzigt contacten onderhoudt met fractiegenoten, maar volgens een bron is hij niet bezig fractieleden te polsen: ‘Pieter heeft daar nog nauwelijks over nagedacht. Hij is gewoon niet goed in poppetjes.’
https://www.ewmagazine.nl/nederland/blo ... KL2v1iIxX2
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22240
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Het CDA

Bericht door King George »

Zoals ik het nu aanzie lijkt mij het CDA veel te instabiel en veel te verdeeld voor regeringsdeelname. Dat gaat nog wat worden bij de formatie. Als de PVV gepasseerd blijft worden en het CDA afhaakt moeten VVD en D'66, aangenomen dat zij als grootste het voortouw nemen bij de formatie, wel bij heel veel andere partijen gaan hengelen voor een vereiste meerderheid. Van macht en tegenmacht en een omslag in de bestuurscultuur zal niks meer terecht komen. Eerder meer particratie met metersdikke dichtgetimmerde regeerakkoorden vol waterige wijn beklonken in de achterkamertjes, beklemmende fractiediscipline etc.
Laatst gewijzigd door King George op di mei 11, 2021 10:56 am, 1 keer totaal gewijzigd.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 43708
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het CDA

Bericht door Mahalingam »

Naast de frontale fluistercampgane in de gelijkgeschakelde media die met enthousiasme wordt gebracht, is er nu ook een zijdelingse aanval ingezet om te zorgen dat hij een functie elders aanneemt.
In Enschede is Ayfer Koç meer dan de partner van Pieter Omtzigt, maar helemaal onomstreden is ze niet

Landelijk is ze vooral bekend als de vrouw van, steun en toeverlaat voor CDA-prominent Pieter Omtzigt. De laatste tijd is ze ook de enige persoon die het contact onderhoudt tussen de buitenwereld en Omtzigt, sinds die zich heeft teruggetrokken om bij te komen van zijn vermoeienissen.

Maar om Ayfer Koç louter af te doen als ‘vrouw van’ doet haar geen recht. Want de levenspartner van Omtzigt heeft een eigen carrière opgebouwd als selfmade ondernemer en CDA-raadslid in haar woonplaats Enschede. Het is haar manier om iets terug te doen voor het land dat haar liefdevol heeft opgevangen, vertelde Koç onlangs aan het blad Visie van de Evangelische Omroep (EO). ‘Ik wil iets teruggeven aan de samenleving.’

De reden daarvoor ligt in haar achtergrond. Ayfer Koç (50) werd geboren in het Turkse stadje Mardin, vlakbij de Syrische grens, in een gezin van streng Syrisch-orthodoxe ouders. Als christenen in een islamitisch land werden ze gediscrimineerd. Haar vader, succesvol zakenman, mocht geen openbare functie vervullen, als kinderen werden ze uitgescholden en met stenen bekogeld, vertelde Koç in een interview met Tubantia. ‘We werden als tweederangs burgers behandeld.’
Spoiler! :
In 1979 vluchtte de moeder van Koç met drie kinderen naar Nederland, een jaar later gevolgd door Ayfer, toen 9 jaar, met haar vader en een andere zus. Na aankomst zaten ze acht maanden ondergedoken in een remonstrantse kerk in Lochem, uit angst uitgezet te worden.

Daar maakte ze kennis met ‘noaberschap’, de Achterhoekse vorm van naastenliefde. ‘Een prachtige christelijke waarde die in de Nederlandse cultuur verankerd zit’, aldus Koç. Het maakte indruk. ‘Ik was toch maar een vluchteling? Toch stonden al die mensen belangeloos voor ons klaar.’

In Nederland ontworstelde Koç zich aan haar strenge opvoeding. Ze studeerde bestuurskunde aan de TU Twente, kreeg een baan bij de gemeente Enschede, runde een coaching bureau. Haar eerste man kwam van buiten de Syrisch-orthodoxe gemeenschap. ‘Een schande’, volgens haarzelf.

Koç werd ook actief binnen het CDA. Het geloof is haar belangrijkste inspiratiebron, Jezus is haar voorbeeld. ‘Jezelf opofferen voor anderen, zo wil ik ook in het leven staan.’ Op een partijbijeenkomst ontmoette ze Omtzigt. In 2009, nadat haar eerste huwelijk op de klippen was gelopen, trouwden ze in de Syrisch-orthodoxe kerk. Sindsdien gaat Omzigt, van huis uit rooms-katholiek, naar beide kerken.

Streng beleid

Koç en Omtzigt volgden hun eigen pad: hij in Den Haag, zij in Enschede, waar ze in 2014 fractievoorzitter werd in de gemeenteraad. Helemaal gescheiden zijn hun werelden niet. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was Omtzigt lijstduwer van het CDA in Enschede. Bij de parlementsverkiezingen steunde Koç fanatiek de campagne van haar man. Hun vier dochters (twee van Omtzigt, twee uit haar eerdere huwelijk) voedde ze grotendeels alleen op, omdat Omtzigt meestentijds in Den Haag zat.

Collega-politici in de gemeenteraad omschrijven Koç als constructief, kritisch en betrokken. ‘Ik vind in haar een medestander in meer aandacht voor vrouwen’, zegt bijvoorbeeld PvdA-fractievoorzitter Yara Hummels.
Maar helemaal onomstreden is Koç niet. Enschede voerde de afgelopen jaren een streng beleid tegenover bijstandsgerechtigden. De stad werd in 2015 zelfs veroordeeld door de Nationale Ombudsman die Enschede een ‘onbetrouwbare overheid’ noemde. Verantwoordelijk daarvoor in de vorige collegeperiode was CDA-wethouder Patrick Welman.

De manier waarop de stad uitkeringsgerechtigden behandelde was inhumaan, zegt René Beunders die zich met zijn stichting Sociaal Hart Enschede sterk maakt voor gedupeerden. ‘Mensen werden tot waanzin gedreven.’ Koç steunde dat beleid als fractievoorzitter, benadrukt Beunders. ‘Ik heb geen goed woord over voor deze mevrouw.’

Het is nogal een tegenstelling, zegt Beunders: terwijl haar man het in Den Haag opneemt voor gedupeerden van de toeslagenaffaire, steunt zijn echtgenote thuis een beleid dat net zo goed slachtoffers maakt. Omtzigt kijkt daarbij weg, aldus Beunders. ‘Wij hebben Omtzigt herhaaldelijk benaderd. Hij heeft nooit gereageerd.’

Maar volgens Gertjan Tillema, fractievoorzitter van D66 in Enschede, is het onterecht om de problemen met de bijstand helemaal op het bordje van het CDA te schuiven. ‘Wij zijn als gemeente gebonden aan het landelijk beleid. Daardoor kwamen wij lokaal klem te zitten.’

PvdA-fractievoorzitter Hummels is het daarmee eens. Alle collegepartijen stonden achter dat strenge beleid, benadrukt ze. Niet alleen het CDA van Koç. ‘Maar natuurlijk wordt haar dat nagedragen. Dat is een erfenis die ze met zich meedraagt.’
Spoiler! :
Gevoelig verlies

Onder Koç leed het CDA bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen een gevoelig verlies: de partij ging van vijf naar vier zetels en werd uit het college gewipt. Sindsdien slaat de partij een andere toon aan. Samen met de SP maakte Koç zich sterk voor een meldpunt voor Enschedese slachtoffers van de toeslagenaffaire. Hypocriet, vindt Beunders. ‘Nu het CDA in de oppositie zit, is ze als een blad aan de boom omgeslagen.’

Hummels beziet dat met meer relativering: ‘Ik ben allang blij dat het CDA nu ook inziet dat het anders moet.’ In het huidige college levert de PvdA de wethouder die onder meer verantwoordelijk is voor sociale zaken. Naar het bijstandsbeleid van Enschede over de afgelopen tijd loopt een raadsonderzoek.
De insinuatie dat Omtzigt wegkijkt bij de problemen in Enschede omdat zijn vrouw daarvoor medeverantwoordelijk is, noemt D66’er Tillema ‘misplaatst’. ‘Het is niet zo dat Pieter Omtzigt alle problemen moet oplossen. Ik vind het juist wel netjes dat Ayfer en Pieter de zaken gescheiden houden. In het stadhuis geldt Ayfer als Ayfer.’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b0cec90f/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51257
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Het CDA

Bericht door Pilgrim »

Peiling Maurice de Hond: het CDA dondert nóg verder in elkaar

Door Michael van der Galien, 9 mei 2021

Afbeelding

Het is nauwelijks te bevatten, maar de implosie van het CDA zet zich volgens Maurice de Hond voort. Uit zijn meest recente peiling blijkt dat de christendemocraten weggevaagd zouden worden als er nu verkiezingen waren en dan slechts genoegen zouden moeten nemen met elf magere zetels.

Voor een partij als het CDA is dat natuurlijk ongekend, maar het is niet onlogisch. Kiezers zien dat de partij Pieter Omtzigt feitelijk bij het grofvuil heeft gezet. Dit terwijl hij de enige CDA’er is met een heldere visie voor de agenda van de partij, de principes ervan, en voor de toekomst. Oh, en hij is ook nog eens het enige CDA-Kamerlid dat zich met hart en ziel heeft ingezet voor búrgers, inclusief tegen een doorgeslagen overheid die hen financieel en anderszins ruïneerde, dat onterecht deed, dat wist, maar daar lák aan had.

Geen wonder dat kiezers het CDA massaal de rug toekeren.

Afbeelding

Volgens de peiler zijn Volt en JA21 de grote stijgers momenteel. Maar ook de Partij voor de Dieren en BBB staan in het groen. Daarbij is het opvallend dat die laatste ook steeds vaker genoemd wordt als “potentieel” door kiezers. Het is dus op dit moment allicht niet hun éérste keus, maar komt daar wel in aanmerking voor – nu of in de toekomst. Volgens De Hond wordt de partij van Caroline van der Plas zelfs net zo vaak genoemd “als de PvdA en GroenLinks.” Er zit dus nogal wat potentie bij BBB.

Ook dat is niet verwonderlijk, want BBB neemt het op voor de achterban die door het CDA in de steek gelaten is de afgelopen jaren: de bewoners van het platteland, met gezond verstand, die willen dat hún problemen opgelost worden en niets van doen willen hebben met allerlei linkse hobby’s.

Dus there you have it: het CDA staat op instorten terwijl BBB juist flink aan het groeien is. Ondertussen blijft Wopke Hoekstra intern pushen voor nieuwe regeringsdeelname aan een kabinet Rutte IV.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2021 ... in-elkaar/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22240
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Het CDA

Bericht door King George »

Maar we zijn als CDA wel lekker politiek correct bezig blijven zijn, want we sluiten de PVV uit. Wel gefeliciteerd CDA!
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 43708
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het CDA

Bericht door Mahalingam »

In het kader van de verdere karaktermoord op dhr. P. Omtzigt hier een lezersbrief (die vast en zeker kan rekenen op instemming van de Volkskrant redactie):
Lezersbrieven: Tijd voor een politiek zonder Pieter Omtzigt

Eindelijk, de Tweede Kamer gaat praten over de inhoud. Maar hoe dan? Wopke Hoekstra van het CDA wil een sociaal contract. Een verwijzing naar het boek van Pieter Omtzigt Een nieuw sociaal contract.

Wie heeft dit boek gelezen? Ik vrees te weinig personen, gelet op de grote rol die deze zonnekoning thans speelt in de kabinetsformatie. Ik heb het boek wel gelezen; 220 pagina’s dik. Het grootste gedeelte van het boek is een biografie over Omtzigt zelf. Een heiligverklaring ontbreekt nog, maar Pieter is wel erg tevreden over zijn prestaties. Verder gaat een groot deel van het boek over zijn kroonjuweel: de toeslagenaffaire.

Helaas besteedt hij geen woord aan de daadwerkelijke fraude. Veel ouders kregen een toeslag waar ze geen recht op hadden. Er zijn toeslagen aangevraagd voor kinderen die helemaal niet naar de opvang gingen. Zelfs voor niet bestaande kinderen. Ook is er toeslag aangevraagd voor elf uur per dag voor een kind dat reeds naar school gaat. De fraudeurs vroegen zelfs toeslag aan voor niet bestaande dagen, zoals 32 januari. Geen woord besteed Omtzigt aan deze ernstige fraude.

Van de totale 220 pagina’s gaan er slechts 20 over het beloofde nieuwe ‘sociaal contract’. In deze pagina’s schrijft Omtzigt over de rol van de Tweede Kamer, het dualisme, de grondwet , het kiesstelsel, rechtsbescherming en dergelijke. Twintig bladzijden niets nieuws. Veel open deuren. Een tweedejaars student staatsrecht zou een onvoldoende krijgen voor deze scriptie.

Het wordt tijd voor een politiek zonder Omtzigt. Deze zonnekoning frustreert veel te lang de kabinetsformatie.

Jan Smeets, Ommel-Asten
https://www.volkskrant.nl/columns-opini ... ~b84f22d8/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43708
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Het CDA

Bericht door Mahalingam »

Actie 'Omtzigt uitschakelen' gaat door in de Volkskrant. Alsvolgt:
Van Lienden probeerde via Pieter Omtzigt extra order te krijgen

Sywert van Lienden heeft via Pieter Omtzigt geprobeerd om een extra megaorder voor mondkapjes binnen te slepen. Het CDA-Kamerlid gaf de aanbieding van zijn partijgenoot door aan premier Mark Rutte. Van Lienden meldde niet dat hij toen al commerciële belangen had via een eigen bedrijf.
Ter verduidelijking:
die van Lienden zou heel veel geld verdiend hebben over de ruggen van de coronalijders heen.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bde96502/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51257
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Het CDA

Bericht door Pilgrim »

Aan Hugo de Jonge

Posted on 31 mei 2021 by Jan Dijkgraaf

Afbeelding

Meneer De Jonge,

Toch weer gelukt!

Een uitlachmomentje.

“Ja natuurlijk!” riep u bij Ricks Koffiekransje op de vraag of u ook in Rutte 4 minister van volksgezondheid, welzijn en sport wilde worden. “Als er een beroep op je gedaan wordt, moet je beschikbaar zijn.”

Alsof er onder uw bewind ook maar íets goed is gegaan.

Behalve de definitieve sloop van het CDA, de demonstratie van het WK zakkenvullen voor familie, vrienden en partijgenoten en tijdelijke hoogconjunctuur in de lijkkistenbranche dan.

Helemaal níets.

Hugo de Jonge die nóg een keer minister van volksgezondheid, welzijn en sport wil worden?

Humor!

Alsof Jeangu Macrooy zegt dat hij natúúrlijk beschikbaar is als hij nog een keer wordt gevraagd om deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival.

Alsof Sidney Smeets zegt dat hij natúúrlijk beschikbaar is als hij bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen weer wordt gevraagd voor de #Metoo-partij van Sigrid Kaag.

Alsof Martijn Koning zegt dat hij natúúrlijk beschikbaar is als hij nog een keer wordt gevraagd om de Oudejaarsconférence op tv te doen.

Alsof Frank de Boer na de afgang op het komende EK (eruit in de achtste finales) zegt dat hij natúúrlijk beschikbaar blijft om het Nederlands elftal ook richting het WK in Quatar te coachen.

Alsof Rutger Castricum zegt dat hij natúúrlijk beschikbaar is als hij gevraagd wordt om zijn volgende eigen programma op prime-time op NPO 1 te gaan maken.

Er is alleen één klein verschil tussen Jeangu Macrooy, Sidney Smeets, Martijn Koning, Frank de Boer, Rutger Castricum en u.

Niemand zal het in zijn botte hoofd halen om Jeangu Macrooy, Sidney Smeets, Martijn Koning, Frank de Boer en Rutger Castricum nogmaals te vragen.

Ú hoeft alleen maar te tekenen bij het kruisje.

Omdat VVD en D66 dan de ministeriële verantwoordelijkheid bij de parlementaire enquete naar de coronaramp ontlopen.

Ziet u dat gevaar dan niet?

Dat wel, maar Rutte en Kaag weten ook dat uw ijdelheid het altijd wint van uw vermogen tot zelfreflectie.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Vooral voor Mireille, want die houdt het toch maar met u vol.

https://www.briefjevanjan.nl/aan-hugo-de-jonge-25/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79337
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Het CDA

Bericht door Ariel »

CDA overweegt royement Sywert van Lienden

Het CDA overweegt prominent lid Sywert van Lienden uit de partij te zetten vanwege diens omstreden mondkapjesdeal met de overheid. Van Lienden, die meeschreef aan het verkiezingsprogramma van het CDA, verdiende ruim 9 miljoen euro aan de opdracht, terwijl hij overal verkondigde dat hij het ’om niet’ deed, louter om de ’zorghelden’ te steunen.

„Er is door een CDA-lid een verzoek ingediend tot royement”, laat een woordvoerder van de partij weten. „Hier zal met de gebruikelijke zorgvuldigheid mee worden omgegaan.”

Uit antwoorden op Kamervragen blijkt dat Van Lienden in april vorig jaar, toen er wereldwijd een schreeuwende schaarste was aan beschermingsmiddelen voor zorgverleners, zijn contacten binnen het CDA gebruikte om bij het ministerie van Volksgezondheid binnen te komen. Hij had een stichting zonder winstoogmerk opgericht, Hulptroepen Alliantie, waarbij werd samengewerkt met KLM, Randstad en Coolblue. Uiteindelijk leverde Van Lienden en zijn compagnons 40 miljoen mondkapjes, waarvoor de overheid ruim 100 miljoen euro betaalde. De spullen waren ’van goede kwaliteit en tegen ’een redelijke prijs’, meldt minister Van Ark (Medische Zorg) de Tweede Kamer. Vlak voor de betaling richtte Van Lienden een bedrijf op, Relief Goods Alliance. Het geld ging naar het bedrijf, niet naar de stichting.

Tegenover onderzoeksplatform Follow The Money heeft de CDA'er maandag toegegeven dat hij 9 miljoen euro heeft verdiend met de leverantie, en voor zijn twee compagnons ieder meer dan 5 miljoen. Van Ark gaat in haar brief niet in op een mogelijke winst. Wel schrijft ze dat ’het beeld dat er exorbitante winst gemaakt zou zijn gemaakt aan een internationale crisis niet goed is’.

Volgens FTM richtte Van Lienden eind 2020 een speciale bedrijfsstructuur op, waarmee hij volgens experts vermogen verborgen kon houden. Ook de andere oprichters van de Hulptroepen Alliantie, Bernd Damme en Camille van Gestel, hebben dergelijke constructies opgezet om hun vermogen in onder te brengen. In die van Van Lienden, genaamd Duyfken CV, is 9 miljoen euro ondergebracht.

In hoeverre de mondkapjes van Van Lienden duurder of goedkoper waren dan nodig, wil het ministerie nu nog niet toelichten.

Het is aan het landelijk bestuur van het CDA om te beslissen over het lidmaatschap van Van Lienden. Aan zo'n besluit gaat wel een advies vooraf van een speciale commissie die bekijkt of het lid zich aan de regels binnen de partij heeft gehouden. Het gaat om regels uit zowel de statuten als interne reglementen en besluiten van de partij. Royement is ook mogelijk als de partij ’op onredelijke wijze’ wordt benadeeld.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie