Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22242
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door King George »

Even zoeken en dan vinden we:

https://www.businessinsider.nl/oud-mini ... projecten/

En recenter:

Zembla heeft aangetoond dat het ‘bevoegd gezag’ lijkt te zijn gezwicht voor de asfaltlobby, en dat oud-minister Halbe Zijlstra (in samenspraak met Bontrup) druk heeft gezet om de stort van granuliet door te laten gaan, omdat anders de asfaltproductie en daarmee de aanleg van snelwegen in Nederland stil zou komen te liggen.’

Vlak vòòr de zitting van de Raad voor de Journalistiek over de klachten van GIB onthulde Zembla op basis van de inhoud van deze stukken in detail hoe ambtenaren onder druk van Zijlstra met de kwestie omgingen en hoe ze ook nog eens een rekenfout maakten bij de inschatting van de schadelijkheid van granuliet. De uitzending liet geen spaan heel van de integriteit van de hoogste ambtenaren van Rijkswaterstaat en het ministerie van I&W. Zijlstra bleek tegen Zembla gelogen te hebben over zijn bemoeienis en zijn eigen belang. Ook de minister en de verantwoordelijke staatssekretaris kregen een veeg uit de pan. Het heeft onder meer geleid tot een heftig debat in de Tweede Kamer, dat begin december werd afgesloten met een reeks van moties. Daaronder een aangenomen motie van de PvdA over een integriteitsonderzoek, die door de minister was ontraden. Overeenkomsten met de toeslagenaffaire dringen zich op.

https://sargasso.nl/wat-deed-zembla-fout/
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 43713
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door Mahalingam »

Cybercharlatansoap: Gerard Sanderink weg bij Centric en Strukton

De Twentse multimiljonair Gerard Sanderink stapt op als directeur van zijn bedrijven Strukton en Centric. Zijn vertrek is het resultaat van een maandenlange soap die zich ontwikkelde rond het opmerkelijke gedrag van Sanderink, waar aandeelhouders zich sinds het begin van Sandrink's relatie met zelfbenoemd cyberdeskundige Rian van Rijbroek zorgen over maken.

Vorige week bleek dat Sanderink tijdens een beslaglegging een politieagent bedreigde. De agent kwam beslag leggen op zijn email-account en Sanderink weigerde zijn telefoon af te staan. Er bestaat al een tijdje het vermoeden dat Van Rijbroek stiekem mails verstuurt namens Sanderink. Toen de twee de telefoon moesten afstaan, hebben Van Rijbroek en Sanderink deze ter plekke vernietigd.

'Commotie om persoon'

In een persbericht laat de zakenman weten dat hij per direct zijn taken als bestuurder van zijn bedrijven neerlegt. "Aanleiding voor het terugtreden is de ontstane onrust rond de persoon Gerard Sanderink." aldus de verklaring. Sanderink's ICT-bedrijf Centric werkt samen met De Nederlandse Bank. Om die reden sprak de Tweede Kamer ook haar zorgen uit over het wanbeleid van Sanderink.

Rian van Rijbroek werd een nationale bekendheid toen ze in 2017 als cybercrime-deskundige aanschoof bij Nieuwsuur. Ze deed zich voor als iemand die over informatie van inlichtingendiensten beschikte, maar dit bleek achteraf een verzonnen verhaal. Gevreesd werd dat Van Rijbroek ook bij IT-bedrijf Centric en bouwbedrijf Strukton achter de schermen aan de touwtjes trok.
https://www.nieuwnieuws.nl/5152112/cybe ... -strukton/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22242
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door King George »

Hiervoor geef je nou met subsidie opdrachten aan politiek bevriende personen.

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 43713
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door Mahalingam »

Een dansclub waar ze dansen om de geldboom.
Weer een gevalletje van een politieke partij die goed garen wil spannen met de multikul en de diversiteit. En van een koude kermis thuis komt.
‘Dit valt niet meer te fixen’: onderzoek naar mogelijke fraude bij vzw van Sihame El Kaouakibi (Open Vld)

‘Dit valt niet meer te fixen’, zeggen drie bestuursleden van de vzw Let’s Go Urban. Zij namen ontslag en er werd door de rechtbank een verlopige bewindvoerder aangesteld nadat een forensische audit werd uitgevoerd. Daaruit blijkt dat er een gebrek is aan financiële transparantie. Let’s Go Urban is een jongerenproject dat in 2009 opgericht is door Vlaams volksvertegenwoordiger Sihame El Kaouakibi (Open Vld).

De conclusies van de audit roepen veel vragen op over het beheer van de vzw’s en verwante verenigingen door El Kaouakibi. Het onderzoek focust op de periode van 2018 tot 23 september 2020 en de betalingen die naar verwante bedrijven van El Kaouakibi werden verricht, dit voor een totaalbedrag van 342.077 euro, zo bericht Het Laatste Nieuws, dat de audit kon inkijken.Dominante conclusie: de activiteiten van de vzw en de verschillende organisaties waarbij El Kaouakibi betrokken is, zijn enorm verweven met elkaar.

De auditeurs strandden eerst op een totaalbedrag van 199.536 euro dat uitbetaald werd aan twee vennootschappen die gelinkt zijn aan de politica: 177.615 euro aan A Woman’s View en 21.191 euro aan Wannacatch. Wanneer de auditeurs dieper graven, vinden ze ook betalingen waarbij vraagtekens te plaatsen zijn. Een totaalbedrag van 137.541 euro werd aan twee vennootschappen van El Kaouakibi uitbetaald, maar er werden geen overeenkomsten opgemaakt. Het bleef bij vage vermeldingen op facturen, voor onder andere ‘B2B, horeca en hospitality’.

“We hebben een tijd geleden als onafhankelijke leden vragen gesteld bij over de boekhouding binnen de vzw”, zeggen drie bestuursleden van de vzw Let’s Go Urban. “Nu zitten we op het punt dat er een vertrouwensbreuk is tussen ons en mevrouw El Kaouakibi. Dit valt niet meer te fixen.” De drie bestuursleden dienden hun ontslag in en stuurden het verslag ook door naar de ondernemingsrechtbank. Die stelde een voorlopige bewindvoerder aan.

Let’s Go Urban is het stads-dansproject van Vlaams volksvertegenwoordiger Sihame El Kaouakibi, die in 2019 voor Open Vld werd verkozen in het Vlaams Parlement. Zij staat nu in de vuurlinie, nadat enkele maanden geleden vraagtekens gesteld werden bij transacties binnen de vzw. “Er waren te veel vragen en klachten rond interne financiële verrichtingen”, zegt Ann Maes, één van de drie ontslagnemende bestuursleden.

“Daarom besloten we een externe audit te doen. Maar daaruit kunnen we enkel concluderen dat er te veel vragen onbeantwoord blijven. We konden zo niet de jaarrekeningen van 2019 en 2020 goedkeuren. Dit alles strookte niet met ons ethisch kompas. Dus hier houdt het voor ons op.”

De bestuursleden stuurden het verslag ook door naar de Antwerpse ondernemingsrechtbank met het verzoek om een voorlopig bewindvoerder aan te stellen. De rechtbank volgde hen daarin en er werd dinsdagochtend een bewindvoerder aangesteld. Die zal nu de komende drie maanden de dagelijkse werking opvolgen en moeten uitzoeken of er inderdaad sprake is van financiële onregelmatigheden.

Het is niet de eerste keer dat vragen gesteld worden bij het beheer van Let’s Go Urban. In 2016 dong de dansvereniging mee naar structurele subsidies van de Vlaamse overheid voor cultuurinstellingen. De expertencommissie beoordeelde het dossier als inhoudelijk én zakelijk “onvoldoende”. Die beslissing wekte destijds ophef omdat Let’s Go Urban toen al een vereniging was met ruime faam voor het betrekken van jongeren van diverse afkomst bij kunstprojecten.

Voor de reputatie van El Kaouakibi en haar organisatie(s) is het nieuws een flinke klap. Let’s Go Urban wordt gesteund door het Antwerpse stadsbestuur, waardoor de organisatie een eigen gebouw kon verwerven in Borgerhout. El Kaouakibi zetelde in het verleden ook als bestuurder bij VRT en was erg gewild als rolmodel voor jongeren. Sinds de verkiezingen van 2019 zetelt Sihame El Kaouakibi in het Vlaams Parlement namens Open Vld. Daar profileerde ze zich snel als een onafhankelijke stem die, met name in integratie- of antiracismedossiers ook tegen de partijrichting durfde ingaan. De jongste maanden vielen haar politieke activiteiten al zo goed als stil.

Open Vld is op de hoogte van de situatie en houdt vast aan het vermoeden van onschuld. Wel is El Kaouakibi gevraagd zich in afwachting van opheldering ‘terughoudend’ op te stellen.
https://www.topics.nl/-dit-valt-niet-me ... =brand/dm/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43713
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door Mahalingam »

Het lijkt erop dat onze integere bestuurders ook elkaar bashen.
En wat er gebeurd is moet geheim blijven. Hebben ze elkaar lijfelijk geslagen?
Of is er gegooid met rotte tomaten en eieren want het ging over de afvalverwerking.?
Burgemeester Heemstede last spoedoverleg in na ’ernstige situatie’ tijdens vergadering

HEEMSTEDE - Burgemeester Astrid Nienhuis van Heemstede heeft vrijdagmiddag een spoedoverleg ingelast met alle fractievoorzitters. Het overleg is rond 1 uur begonnen, zo bevestigt een woordvoerder desgevraagd aan De Telegraaf. Aanleiding is „een ernstige situatie” die zich donderdagavond tijdens een commissievergadering heeft afgespeeld. De vergadering kon niet worden afgemaakt.


Woordvoerder Menno Hartenberg liet De Telegraaf weten dat bij de politie geen meldingen of aangiften van bedreigingen zijn gedaan. Het is niet bekend of het gaat over een (politieke) ruzie tussen raadsleden of een dreiging.

De burgemeester maakte vrijdag bekend dat er een onderzoek komt naar de „ernstige situatie”, zonder erbij te zeggen wat die inhield. Mevrouw Nienhuis laat het bij een verklaring en wil geen vragen beantwoorden. Schriftelijk laat ze weten: „De vergadering van de commissie ruimte van de gemeente Heemstede van 11 februari 2021 is voortijdig beëindigd. Er werd in de commissie melding gedaan van een ’ernstige situatie’. Dit vraagt om een zorgvuldige beschouwing. Vanuit mijn rol als burgemeester, in dezen verantwoordelijk voor de bestuurlijke integriteit, ga ik in gesprek met de direct betrokkenen om de situatie in kaart te brengen. Na deze gesprekken bekijken we de situatie verder.”

Raadslid Klaas Kremer zei tijdens de commissievergadering in de openbaarheid dat er sprake was van een „ernstige situatie.” Bestuurder Eric Geels van Hart voor Bloemendaal repte in een tweet van „een ernstige vorm van bedreiging.” De voorzitter van de vergadering, raadslid Olav Lommerse, heeft zich op eigen verzoek tijdens de vergadering laten vervangen.

De commissievergadering ’Ruimte’ verliep sowieso vrij chaotisch. Het ging over een nieuwe manier van afval inzamelen. Een omstreden onderwerp waar de lokale VVD onlangs een enquête onder de bevolking over heeft gehouden, waaruit zou blijken dat een overweldigende meerderheid van de inwoners tegen de verandering is.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1787513 ... ergadering
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43713
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door Mahalingam »

Hoe een ex-gedeputeerde met hulp van het CDA in Limburg subsidiegeld doorsluisde naar zijn eigen bv’s

Corruptie Limburg
De prominente Limburgse CDA’er Herman Vrehen sluisde subsidiegeld van een goededoelenstichting naar eigen bv’s. Partijgenoten wisten het, maar deden niets. Sterker nog, die beloonden zijn bv’s met opdrachten.

De Limburgse ex-gedeputeerde Herman Vrehen (CDA) sluist al jaren subsidiegeld naar eigen bv’s. Als directeur van een goededoelenstichting huurt hij medewerkers in via zijn bedrijven. Ook laat hij de stichting producten inkopen bij zijn eigen bedrijven en laat zich zelf inhuren tegen een te hoog tarief. Zo stroomden honderdduizenden euro’s naar zijn ondernemingen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.
Het gaat om de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) die zich ontfermt over natuur en landschap. De stichting bestaat sinds 1981 en ontvangt elk jaar drie miljoen euro van onder meer provincie, gemeenten en de Postcodeloterij. Na vragen van NRC heeft de raad van toezicht van stichting IKL Vrehen vorige week uit zijn functie ontheven, in afwachting van de resultaten van een extern onderzoek.
Vrehen erkent tegenover NRC dat hij als IKL-directeur zakendoet met zijn eigen bedrijven. „De manier waarop dat gelopen is, daar sta ik nog steeds achter. En daar staat de raad van toezicht ook achter.”
Afbeelding
Spoiler! :
Het regent in Noorbeek. Aangewakkerd door een hogedrukgebied boven Schotland trekken regenbuien over de heuvels. De hoogstamfruitbomen en meidoornhagen wachten nog op de lente om hun bloesem te laten zien. Dit zuidelijkste stukje van Zuid-Limburg werd in 2018 door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap uitgeroepen tot het eerste Nederlandse ‘icoonlandschap’.

Tussen de heuvels wandelt Ruud Tummers (70) met Max, een cockerspaniël. Ooit was hij voor het CDA wethouder in de kustgemeente Noordwijk, maar hij keerde terug naar zijn geboortegrond. Namens zijn partij ging hij in de gemeente Eijsden-Margraten – waartoe Noorbeek behoort – aan de slag als burgerraadslid. „Maar mijn kritische kijk op het beleid werd uiteindelijk niet gewaardeerd. Het CDA in Limburg is een andere partij dan het CDA van boven de rivieren”, zegt Tummers. „Hier is het ons-kent-ons.” De partij schoof Tummers op een zijspoor, waarna hij teleurgesteld zijn lidmaatschap opzegde.

Vorig jaar kreeg hij weer te maken met het CDA. In het waardevolle landschap van Noorbeek wilde een boer een vakantiepark bouwen. De CDA-gemeente steunde dit plan, en kreeg hulp van de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL). Deze organisatie, die altijd voorop had gelopen om hoogstamfruitbomen en meidoornhagen zoals rond Noorbeek te behouden, maakte een inpassingsplan. Tummers: „Daaruit moest blijken dat het vakantiepark volledig zou opgaan in de omgeving. Maar dat is onmogelijk.”

Wat was er met de stichting IKL gebeurd? In Tummers’ herinnering was het een club die zich over het landschap ontfermt. „Hier doet ze het tegendeel en laat ze zich inhuren om het vakantiepark een groen tintje te geven.” Dat de CDA’er Dieudonné Akkermans, burgemeester van Eijsden-Margraten, tevens voorzitter is van de raad van toezicht van IKL wekte argwaan.

Dieudonné Akkermans is niet beschikbaar voor een interview. NRC mag hem wel vragen mailen, maar antwoorden blijven uit. Wel volgt een verklaring van vijf regels: de raad van toezicht van de stichting komt na het lezen van de vragen „tot de conclusie dat het nodig is een extern, onafhankelijk onderzoek te laten doen naar eventuele integriteitsschendingen bij IKL”. Akkermans en zijn raad van toezicht blijken de stichtingsdirecteur hangende het onderzoek „ontheven” te hebben uit zijn functie.

De kwestie die NRC had voorgelegd had niets te maken met Noorbeek, en toch ook weer wel. De krant wilde Dieudonné Akkermans interviewen over de connecties tussen stichting IKL en de boerenlobby. Maar in de e-mail stonden ook vragen over het inwisselen van de idealen van vroeger voor commercie en corruptie. Hoe was het mogelijk dat de directeur van stichting IKL, Herman Vrehen – ex-gedeputeerde namens het CDA in Limburg, subsidiegelden kon wegsluizen naar zijn eigen bedrijven? Wisten prominente partijgenoten, onder wie Akkermans, hiervan en waarom schoven ze deze bedrijven ook nog overheidsopdrachten toe? En: waarom greep de raad van toezicht niet in?

Fruitbomen snoeien

Dat de landschapsstichting IKL een plan ondersteunt om vakantiehuizen te bouwen in een bekroond landschap was bij de oprichting in 1981 niet goed voorstelbaar. De stichting onderhoudt met subsidie van provincie en gemeenten de natuur en het Limburgse cultuurlandschap. Dertig jaar lang is het een zeer actieve organisatie.

Tientallen medewerkers van de ‘buitendienst’ en duizenden vrijwilligers knippen hagen, snoeien fruitbomen en graven kikkerpoelen. „Opa’s en oma’s, hun kinderen en kleinkinderen – iedereen hielp mee. We zorgden niet alleen voor een mooi landschap, maar ook voor mooiere mensen”, zegt een oud-medewerker.

Onder Dieudonné Akkermans verandert alles. De burgemeester is voorzitter van de Limburgse afdeling van het CDA als hij ook voorzitter van stichting IKL wordt. In 2013 volgt een reeks gebeurtenissen die – terugkijkend – niet los van elkaar kunnen worden gezien.

De CDA’er Henk Bleker, staatssecretaris in het eerste kabinet-Rutte, zet het mes in de natuursubsidies. Het beheer kan beter in handen komen van de boeren, vindt hij. De provincie compenseert het wegvallen van de subsidies voor IKL slechts tijdelijk. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), een CDA-bolwerk, richt juist dan de stichting Natuurrijk Limburg op om met Europese subsidies zelf het landschap te gaan onderhouden.

Bestuurslid van deze ‘boerenstichting’ is ex-gedeputeerde Herman Vrehen, oud-beleidsmedewerker van de LLTB. Zijn partijgenoot Akkermans maakt hem in 2013 ook directeur van stichting IKL – een vacature wordt niet geplaatst. Vrehen moet bij IKL „de organisatie afstemmen op de nieuwe kijkrichting”, staat in het jaarverslag.

Directeur Vrehen schrapt de buitendienst: 41 van de 64 medewerkers staan op straat. Tegelijk wordt het kritisch vermogen van vrijwilligers weggekapt. Vrehen laat IKL samenwerken met Natuurrijk Limburg, waar hij in het bestuur zit. Zo wordt IKL een mantelorganisatie die adviezen geeft en ook commerciële opdrachten aanneemt, zoals de inpassing van een vakantiepark.

Het groene syndicaat

Herman Vrehen kneedt de IKL-organisatie in een paar jaar tot wat het nu is. Daarbij runt hij de tent alsof het zijn eigen bedrijf is. Het begint al bij de verhuizing van Roermond naar een nieuw kantoor in Nieuwstadt, in de gemeente Echt-Susteren in 2017. Aanvankelijk zou een professionele verhuizer het werk doen. Maar uiteindelijk komen zoon Sander Vrehen en zijn vrienden van carnavalsvereniging De Foetelaers (de valsspelers) tegen betaling de klus klaren.

Hij haalt familie en vrienden binnen. Zoon Sander krijgt opdrachten, schoondochter Sandra mag als secretaresse in dienst. Twee collega’s bij zijn vorige werkgever, werkvoorzieningsschap Licom, neemt hij mee. De een wordt controller, de ander lid van de raad van toezicht. In die raad is ook plaats voor een zakenvriend. Ondertussen laat Vrehen IKL-medewerkers zijn tuin onderhouden.

Tegelijk begint hij aan de bouw van een netwerk van stichtingen en bedrijven in het bos- en landschapsonderhoud. Stichting IKL wordt de spil in een groen syndicaat, gevoed door drie miljoen euro aan subsidies en donaties van het Limburgse provinciebestuur, Limburgse gemeenten en de Postcodeloterij per jaar. Daarvan belandden afgelopen jaren in totaal enkele honderdduizenden euro’s in de zak van Vrehen zelf, via mistige constructies. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Als directeur huurt hij IKL-werknemers in bij zijn eigen uitzendbureau Werkbank BV – daarvan is Vrehen tot eind vorig jaar mede-eigenaar. Zo worden onder meer de controller en een communicatieman binnengehaald. Zij werken bij stichting IKL maar sturen de rekening voor hun uren naar Werkbank BV. Dat bedrijf factureert vervolgens de uren bij stichting IKL, met een opslag van ten minste 20 euro per uur.

Dat de directeur via zijn eigen bedrijf mensen inhuurt, verbaast Maastrichtenaar Luc Wassen. Hij is in 2016 lid van de raad van toezicht en wordt door IKL-medewerkers gewezen op de belangenverstrengeling. Wassen kaart de kwestie in oktober dat jaar aan bij voorzitter Dieudonné Akkermans.

Herman Vrehen belooft aan de raad van toezicht dat hij ermee stopt. Het contract met de communicatieman wordt opgezegd en de controller komt in vaste dienst bij IKL. Wassen wil niet terugblikken, maar zegt wel: „Ik ben toen teruggetreden uit de raad van toezicht en dat was niet voor niets.”

Na het vertrek van Luc Wassen gaat Vrehen – onder het oog van de raad van toezicht – verder met het verstrengelen van belangen. Weer huurt Vrehen werknemers in via zijn Werkbank BV. En daar komt nog een tweede uitzendbureau van Vrehen bij: Polo BV.

Polo BV verhuurt tot de dag van vandaag een parttime projectleider aan IKL. De rest van haar tijd werkt ze voor @Nexus BV, een derde bedrijf van Vrehen dat aan „gebiedsontwikkeling” doet. Polo BV verhuurt ook een productiemedewerker aan IKL. De man werkt echter ook voor BosWerkt BV, een vierde bedrijf van Vrehen, dat bossen onderhoudt.

BosWerkt BV laat het werk doen door „sociale doelgroepen”. Dat zijn statushouders en mensen met een arbeidshandicap. Gekapt hout wordt in sociale werkplaatsen vertimmerd tot nestkasten, bijenhotels en andere producten. Ze zijn in de Landschapswinkel van IKL te koop als „handgemaakte, natuurlijke producten uit eigen regio”.

Het gehele groene syndicaat houdt kantoor in hetzelfde pand als IKL. Dat is een voormalig regiokantoor van de KNVB. Het staat in het dorp Nieuwstadt, daar waar Limburg op zijn smalst is. Hier is het vijf kilometer tussen de Belgisch-Nederlandse en de Nederlands-Duitse grens.

Even buiten de dorpskern aan de Susterderweg staat een bord met daarop behalve de naam van Stichting IKL, ook die van Polo BV, BosWerkt BV, @Nexus BV en Werkbank BV.

Stichting IKL blijkt het gebouw niet rechtstreeks te huren van eigenaar Jos Beunen, een lokale vastgoedondernemer. Tussen Beunen en IKL zit Marcel Hartjes, een zakenpartner van Vrehen. Hartjes en Vrehen zijn samen eigenaar van @Nexus BV.

Hartjes huurt van de eigenaar voor 78 euro per vierkante meter en verhuurt door aan IKL voor 123 euro, legt eigenaar Jos Beunen uit. Dat was niet zijn idee. „De constructie is opgezet om Hartjes een inkomen te geven.” Beunen wil daar niks mee te maken hebben, vertelt hij. „Eerlijk gezegd is het ook de reden waarom ik van dat pand af wil.”

Kelder vol nestkasten

Herman Vrehen ontvangt in de vergaderzaal, links naast de ingang op de begane grond. Ernaast is een ruimte waar IKL-medewerkers aan de slag zijn. Rechts loopt een gang naar de kamers van de bedrijven van Vrehen. Helemaal aan het einde is het kantoor van de IKL-directeur. En dan is er nog een kelder die vol ligt met nestkasten van een van zijn bedrijven, BosWerkt BV.

Aan de muur in de vergaderzaal hangt een kaart van Limburg en roepen posters op om de patrijs te behouden. In een geruite blouse zit de directeur onder de tl-buizen – een boom van een vent met een sonore stem.

Het gesprek begint rimpelloos. Vrehen legt uit hoe hij wandelroutes uitzet, nestkasten en bloemenzaad verkoopt en adviezen geeft. Het schrappen van de buitendienst was pijnlijk maar noodzakelijk, zegt hij. „Gelukkig hebben we onszelf weer uitgevonden.” Stichting IKL werkt nu nauw samen met stichting Natuurrijk Limburg van de boeren. „Gaat uitstekend.”

Ook de samenwerking met zijn bedrijven hier in huis is uitstekend, zegt hij. IKL verkoopt nestkasten van BosWerkt BV, beheert samen met BosWerkt BV bossen en huurt personeel in van Polo BV en Werkbank BV.

„Klopt allemaal”, zegt Vrehen, „maar wat is de relevantie van uw vraag?”

Dat u als IKL-directeur zakendoet met uw eigen bedrijven. En dat u via zulke constructies vele tienduizenden euro’s subsidiegeld in eigen zak steekt.

Vrehen kijkt niet-begrijpend. „Dat ik mijn bedrijven inschakel, ontken ik niet.” Maar er zijn volgens hem transparante samenwerkingsovereenkomsten en hij bemoeit zich niet met de inhuur. En de raad van toezicht weet ervan. „We hebben in dit huis de afspraak dat de verschillende huurders elkaar een kans bieden.”

Voor alles is een verklaring, zegt hij ook. Dat hij familie en vrienden inschakelt heeft te maken met het vertrouwen dat hij zoekt in mensen. Zo ook de Licom-collega’s die hij meenam, tot in zijn raad van toezicht aan toe: „Ze zijn volstrekt integer en loyaal. Dat zijn voor mij belangrijke waarden.”

Dat hij het bedrijf van een lid van de raad van toezicht betaalde opdrachten heeft gegeven, klopt, maar ook dat vindt Vrehen niet vreemd: „Ik wilde snel tot resultaat komen, dan is het aan mij om die opdracht aan Jantje of Pietje te geven.”

Ondertussen straalt de gedragscode van IKL een en al integriteit uit. De stichting gaat „zorgvuldig” om met „toevertrouwde publieke gelden”. „Als je integer bent, ben je onkreukbaar en betrouwbaar.” En: „We voorkomen elke schijn van belangenverstrengeling.”

Vrehen denkt dat hij daar wel aan voldoet, zegt hij.

Hij laat ook zichzelf al acht jaar door zijn bedrijven als directeur ‘verhuren’ aan IKL. Dat gebeurt tegen een tarief dat twee keer zo hoog is als toegestaan door de toezichthouder op goede doelen, het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). IKL draagt het CBF-keurmerk.

In 2019 ontving hij 127.688 euro voor een parttime (0,7 fte) aanstelling. Vrehen wordt beter betaald dan de directeuren van het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace of Artsen zonder Grenzen.

Overigens is in 2019 door voorzitter Dieudonné Akkermans het contract van Vrehen nog aangepast van 0,6 fte naar 0,7 fte. Voor deze vier extra werkuren per week krijgt hij 30.000 euro per jaar extra. En dat terwijl de stichting IKL volgens het eigen jaarverslag „een kwetsbare financiële positie” heeft.

CBF-directeur Harmienke Kloeze zegt tegen NRC de zaak „heel ernstig” te vinden. Het CBF had zelf ook al ontdekt dat Vrehen te lang extern wordt ingehuurd en dat zijn salaris te hoog is. Een directeur van een organisatie als IKL mag bij een voltijdse aanstelling hooguit 88.310 euro per jaar bruto verdienen. Dat betekent dat Vrehen afgelopen jaren ten minste zo’n kwart miljoen euro te veel salaris kreeg.

Waar het volgens Kloeze helemaal misloopt, is het verstrekken van opdrachten door de directeur aan bedrijven van hemzelf. „Dat is tegen alle governanceregels”, zegt Kloeze. Vrijdag heeft het CBF een gesprek met de raad van toezicht. Daarna volgen maatregelen. IKL kan eventueel onder verscherpt toezicht komen of de erkenning kwijtraken.

In de vergaderzaal in Nieuwstadt hoort Vrehen de kritiek op zijn salaris aan. Hij steekt zijn handen in de lucht: „Dit geeft een wending aan het gesprek die ik niet prettig vind. Maar laat ik zeggen dat dit misschien wel het moment is om het anders te gaan doen. Ik leg het voor aan de raad van toezicht.”

Opdracht aan niet-bestaande bv

De subsidiestromen die Vrehen succesvol naar zichzelf weet om te buigen, komen sinds jaar en dag uit het provinciehuis en uit gemeentehuizen. Uit die hoek komen ook commerciële opdrachten voor zijn bedrijven. De oud-gedeputeerde spreekt zijn netwerk aan, en zijn partijgenoten zijn hem van dienst. Zo ontvangt hij allerlei incidentele klussen. Wie verwacht dat Vrehen als IKL-voorzitter daarbij het landschap verdedigt, komt bedrogen uit. Als „verbinder” laat hij zich inhuren om de dialogen over de verbreding van de snelweg A2 en de uitbreiding van autofabriek NedCar te leiden, waarbij natuur en landschap het onderspit delven.

Vrehen wordt door de provincie ook aangesteld als „omgevingsmanager” voor de luchthaven Maastricht, waar de omwonenden klagen over het vlieglawaai. Om de dialoog rondom het vliegveld „te verbreden en te versterken” volgt daarna een opdracht voor zijn bedrijf @Nexus BV.

Na zijn vertrek in 2009 als gedeputeerde staat de deur in het provinciehuis voor Vrehen open. Met regelmaat wordt hij gezien bij de CDA-gedeputeerden. Een van hen is Patrick van der Broeck. In januari 2014 neemt die het principebesluit om de opdracht voor het onderhoud van 250 hectare bos aan BosWerkt BV te gunnen. Dat is bijzonder: niet eerder kreeg een niet-bestaand bedrijf een opdracht. Vrehen zit pas anderhalve maand later bij de notaris om BosWerkt BV op te richten.

Onder de CDA’ers die Herman Vrehen helpen, zijn ook de gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus. Die laatste was de assistent van Vrehen in zijn tijd als gedeputeerde.

Ook zij doen iets opmerkelijks. Als opstellers van het CDA Limburg-verkiezingsprogramma 2015-2019 noemen Koopmans en Mackus BosWerkt BV met naam. De onderneming van hun partijgenoot dient door de provincie ingezet te worden, schrijven ze. BosWerkt BV is „noodzakelijk bij het behoud van het natuurschoon”.

Zo regelt het CDA opdrachten voor de bedrijven van Herman Vrehen. De IKL-directeur doet ook wat terug. In maart 2019 zet hij zijn werknemers in voor de verkiezingscampagne van het CDA-Limburg. De partij heeft het plan om bomen te planten. Een week voordat de stembussen opengaan, planten CDA-kandidaten samen met IKL’ers in de hele provincie bomen.

De opdrachten lopen binnen. Vanuit Echt-Susteren levert CDA’er Peter Pustjens zijn bijdrage – hij is na de Sinterklaasaffaire (zie kader) teruggekomen als wethouder. @Nexus BV krijgt van hem in 2020 een opdracht voor het opstellen van een gebiedsvisie. Eerder al is er voor BosWerkt BV een opdracht ter waarde van 300.000 euro voor het onderhoud van 285 hectare gemeentebos.

Het CDA legt ook in Echt-Susteren op papier vast dat BosWerkt BV onmisbaar is. CDA-wethouder Geert Frische laat in het verkiezingsprogramma 2018-2022 schrijven: „Het onderhoud van de gemeentelijke bossen blijft bij BosWerkt ondergebracht.” Het bedrijf van Vrehen werkt nog steeds in de bossen. IKL-mensen coördineren het werk.

Ook de gemeente Eijsden-Margraten – waar IKL-voorzitter Dieudonné Akkermans burgemeester is – verstrekt opdrachten. Zoals in 2018 voor Werkbank BV: een opdracht voor de inventarisatie van agrarische bouwkavels. Een jaar later mogen @Nexus BV en IKL een gebiedsvisie opstellen.

In zijn vergaderzaal in Nieuwstadt wekt Herman Vrehen niet de indruk dat hij begrijpt waarom er kritische vragen zijn. Kijk, het was een zwarte dag toen hij moest stoppen als gedeputeerde, vertelt hij. Daarna heeft hij zich juist afgewend van de politiek. „Ik heb hard gewerkt om mijn eigen boontjes te doppen.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/22/ho ... s-a4036807
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43713
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door Mahalingam »

Burgemeester die opstapte door monstertruckdrama ontvangt 800.000 euro wachtgeld


Haaksbergen - Oud-burgemeester van Haaksbergen, Hans Gerritsen, blijkt nog jarenlang wachtgeld te ontvangen. Gerritsen moest in 2015 opstappen in de nasleep van het monstertruckdrama dat aan drie mensen het leven kostte, waaronder een vijfjarig jongetje. Over een periode van tien jaar kan Gerritsen aanspraak maken op ongeveer 800.000 euro.

Als opgestapte burgemeester heeft Gerritsen recht op gemiddeld zo’n 80.000 euro wachtgeld per jaar. De maximumduur die staat voor wachtgeld, drie jaar en twee maanden, is voor Gerritsen niet van toepassing omdat de regeling van Gerritsen valt onder het overgangsrecht. Daarom kan de PVDA’er tot zijn pensioen in 2024 aanspraak maken op in totaal ongeveer 800.000 euro, blijkt uit onderzoek van RTV Oost.

Tegen regionale omroep RTV Oost zegt Gerritsen dat hij niet van plan is af te zien van het wachtgeld: „Ik heb ten volste het recht op een regeling en ik maak daar gebruik van. Het is een opgebouwd recht dat ik heb.”
https://www.telegraaf.nl/nieuws/3684746 ... -wachtgeld
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22242
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door King George »

De man die Pim Fortuyn ooit als een gevaarlijke man wegzette. En Rita Verdonk als een takkwijf. Die dus, Gerrit Zalm.

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7149
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door hans van de mortel »

Afbeelding

Gerrit Zalm.

Een nare penetrante vieze lucht veroorzaak door een zwarte walm.

Ik wist het al bij zijn aantreden. Natuurlijk zijn alle drie de leden van de Raad van Bestuur van ABN AMRO in commissie verantwoordelijk gedurende de periode van die specifieke witwas periode waarvoor zij rijkelijk beloond werden; zij hebben dus recht op een hoge witwas-bonus, uit te betalen achter de veilige beschermde tralies van de rechtvaardigheid. Bij goed gedrag - zo redeneert de idioterie van onze steeds verder in het moeras van de beschaving wegkwijnende zichtbaarheid van het fatsoen - krijgen deze heren, net zoals de politieke GroenLinks moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, liefst 30% extra bonuskorting op hun crimineel gedrag.

Dat dit soort mensen uit de politiek de boel belazert mag niemand vreemd in de oren klinken. En toch stemde de meerderheid van het Nederlandse kiezersvolk voor het aanblijven van een ander soort misdadiger, bekend als Mark R. Ook de hulp van Mark R. en quasi rechtschapen minister van justitie Grapperhaus, mocht als aangemerkt crimineel de dans aan rechtsvervolging ontsnappen vanwege zijn ontoerekeningsvatbare onnozelheid dat werd vastgesteld door het winstgevende college van de corrupte rechterlijke macht.

Ene Roelof Nelissen (CDA) was ooit minister van economische zaken en later van financiën. Deze 'expert' van financiën werd tot twee keer toe beschuldigd van meineed in het onderzoek van de Parlementaire enquête RSV - Rijn-Schelde-Verolme 1983-1984 naar de schandalige geldsmijterij binnen de regering Biesheuvel die destijds opliep tot bijna twee miljard gulden. Ik heb nog nooit zo'n enorme arrogante CDA-klootzak meegemaakt in de tijd dat ik als externe medewerker van de bank mocht functioneren en ik Nelissen in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Raad van Bestuur tegenkwam in de lift in het toenmalige hoofdkantoor van Amro aan het Rembrandtplein te Amsterdam. Na de fusie met de ABN werd hij - jawel - voor twee jaar voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO.

Erg logisch toch dat banken aan de haal gaan met ex politieke laagvliegers, willen zij hoog scoren op de ladder van corruptie en crimineel gedrag.

Hoe dom kun je als bank zijn om te denken mooie sier te maken met onbetrouwbare politici van huis uit.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22242
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door King George »

Begrijp ik nu goed dat Gerrit Zalm zijn verdiende gevangenis ontloopt doordat de ABN-AMRO Bank een aflaat aan de overheid doet? En ik heb zo'n vermoeden dat de ABN-AMRO Bank meer heeft verdiend aan deze zaak dan dat het hen aan Gerrit Zalm's honoranium en hun aflaat heeft gekost. ABN-AMRO blij, Gerrit Zalm blij, overheid blij...
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7149
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door hans van de mortel »

Afbeelding

De lachende VVD-er (Vergunning Voor Diefstal)

En dan te bedenken dat de oorspronkelijk bedoelde betekenis van de VVD luidt: Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, met het accent op Volkspartij. Ook deze ex VVD minister van financiën heeft de ziekte van Rutte: lachen tot vermaak van de kiesgerechtigde burger. Zalms hoogtepunt in zijn carrière werd zichtbaar binnen ABN AMRO door het witwassen binnen de bank in goede banen te leiden. De Nederlandse staat is overigens nog altijd grootaandeelhouder en heeft dankzij de witwas praktijken van zijn voormalige minister van financiën goede zaken gedaan. Dat politiek smerig is, berust op een misverstand en moet volgens de Rutte doctrine weggelachen worden.

Ik weet overigens niet waar meer met wit is gewassen, bij de ING Bank of ABN AMRO Bank. Dat witwassen geen saaie aangelegenheid is laat ons het volgende filmpje horen.

Kleine wasjes - grote wasjes
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Mahalingam
Berichten: 43713
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door Mahalingam »

Een vervolg over het zakkenvullen in Limburg.
Ook burgemeester van Eijsden-Margraten weg om affaire rond Limburgse landschapsstichting

Toen bleek dat Dieudonné Akkermans als voorzitter van de raad van toezicht bij de IKL de door hem ontslagen directeur Vrehen een vrijbrief had gegeven voor sjoemelpraktijken, wankelde ook zijn positie als burgemeester.

Burgemeester Dieudonné Akkermans (CDA) van gemeente Eijsden-Margraten stapt op. Hij is het nieuwste slachtoffer van de affaire rond landschapsstichting IKL waardoor eerder het voltallige Limburgse provinciebestuur ontslag nam.

Akkermans was naast zijn burgemeesterschap voorzitter van de raad van toezicht van IKL. Hij liet in die hoedanigheid, bleek uit onderzoek van NRC, op papier vastleggen dat de oud-CDA-gedeputeerde en IKL-directeur Herman Vrehen IKL-personeel en zichzelf via eigen bv’s mocht inhuren. Vrehen verdiende daar honderdduizenden euro’s mee. Hij kon ook vrienden en oud-collega’s de raad van toezicht binnenhalen.

Akkermans zei voorafgaand aan een raadsvergadering dinsdagavond dat hij niet is tekortgeschoten als toezichthouder van IKL. Tegen de mogelijke malversaties van directeur-bestuurder Vrehen „is geen systeem van checks and balances bestand”. Toch biedt Akkermans zijn ontslag aan: „Er is nu sprake van een onmogelijke spagaat, waarbij geen ruimte meer bestaat voor reflectie en waarheidsvinding.”

Vrijbrief

Akkermans ontsloeg na de NRC-publicatie Herman Vrehen als directeur. Ook kondigde hij aan dat de raad van toezicht zou terugtreden. Toen daarna bleek dat hij als voorzitter Vrehen een vrijbrief had gegeven voor de sjoemelpraktijken, wankelde ook zijn positie als burgemeester.

Erwin Debie, fractievoorzitter van het CDA (met acht zetels de grootste partij in de raad), zegt dat hij aanvankelijk de onderzoeken van IKL wilde afwachten. „Maar die laten nog een maand op zich wachten. Ondertussen verschijnen vrijwel elke dag berichten over Akkermans, niet alleen over zijn rol bij de bedrijfsvoering van IKL, ook bij besluiten van de gemeente rond de affaire.” Volgens Debie raakt dit de rol van de burgemeester als hoeder van de integriteit.

Sinterklaasaffaire

Akkermans (58) was sinds 2011 burgemeester in Eijsden-Margraten. Daarvoor fungeerde hij als wethouder in Brunssum (1994-1998) en als burgemeester in Voerendaal en Echt-Susteren. In die laatste gemeente kreeg hij in 2009 te maken met de Sinterklaasaffaire. Twee wethouders, een van het CDA en een van een lokale partij, traden uiteindelijk af, omdat ze geld uit de gemeentekas aan bevriende verenigingen uitdeelden. Akkermans, op dat moment ook voorzitter van het CDA Limburg, sprak van „een collectief systeem-falen”. Hij zei ten minste duizend dagen nodig te hebben om orde op zaken te stellen. De eerder afgetreden CDA-wethouder kreeg na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 echter weer hetzelfde ambt.

De kritiek op Akkermans zwol de afgelopen weken aan. In zijn woonplaats stond even een protestbord met de tekst „Maffiaburgemeester oprotten!!”. Een actiegroep uit Noorbeek, een van de kernen van Eijsden-Margraten, drong in een brief aan onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Functioneel Parket, onderdeel van het Openbaar Ministerie, aan op ingrijpen in de gemeente. De oppositie in de gemeente (vijf van de zeven partijen in de raad) vroeg naar aanleiding van de IKL-affaire om een breder debat over integriteit in Eijsden-Margraten.
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/20/oo ... g-a4040598
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7149
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

De politieke onkwetsbaren zijn de ergsten onder de mensen

Bericht door hans van de mortel »Gerrit zingt: Ik ben een boef in de ogen der braven.

Deze Gerrit is eerlijk. Hij komt er recht voor uit dat hij steelt. Als hij betrapt wordt gaat hij de nor in. Dat kan van niet één politicus en niet één rechter gezegd worden. Hoe erg ook zij de kluit belazeren. Ze komen er altijd goed mee weg.

ZE LACHEN HET DOMME KIEZERSVOLK UIT.

(Zalm en Rutte. Ook Zalm was jarenlang de 'leider' van de VVD)

Gerrit steelt als de raven. Maar wat moet je dan als je niks hebt en steeds wordt genept door mensen van naam die een Vergunning hebben Voor Diefstal (VVD) zoals door die andere Gerrit met de achternaam Zalm?

Gerrit als grote jongen bij de gerenommeerde witwasbank ABN AMRO met grootaandeelhouder de Nederlandse Staat, werd alom gerespecteerd en gewaardeerd om zijn financiële kunsten als minister van duistere zaken – herstel – Financiën. Zalm is overigens de langstzittende minister van Financiën in de Nederlandse geschiedenis. Tsja . . . dan weet je wel hoe je het best de boel kunt belazeren.

Mark Rutte heeft de lachende positie overgenomen van Gerrit Zalm. Rutte valt vooral in de smaak bij vrouwen. Vrouwen hebben iets met homo’s . . .
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Mahalingam
Berichten: 43713
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door Mahalingam »

Goede doelen.
Zonder twijfel vinden de directeuren van 'Dierenlot' dat ze goed werk doen waarvoor ze heel goed betaald dienen worden (marktconform zogezegd) . Ik vraag mij af of na aftrek van alle kosten er nog wel iets overblijft van de donaties voor dat goede doel.
Dierenlot gebruikt Leidse Dierenambulance in misleidende reclame

Dierenlot mag de Dierenambulance Leiden niet gebruiken om donaties te werven. Voorzitter Jaap van Meijgaarden eist van Dierenlot dat de google-advertenties worden verwijderd waarin gesuggereerd wordt dat de Leidse dierenambulance geholpen is met een donatie aan Dierenlot.

Dat is namelijk niet het geval, laat Van Meijgaarden weten. “Hier is sprake van pure misleiding.” In de advertentie, wordt aldus Van Meijgaarden, ten onrechte gesteld dat je met een donatie aan Dierenlot dieren in nood in de Leidse regio steunt. “Van het geld dat Dierenlot van bewoners uit onze regio ontvangt, komt geen cent bij ons terecht.”

Hoge vergoedingen directie
De Stichting ter Ondersteuning van de Dierenambulance – Vogelasiel regio Leiden heeft zich heel bewust niet bij Dierenlot aangesloten meldt Van Meijgaarden. Ze wil namelijk niet geassocieerd worden met een stichting waarvan de twee directeuren in 2019 voor een functie van 32 uur per week 93.400 euro en 123.062 euro verdienen. De stichting raakte al eerder in opspraak over deze hoge salarissen. Maar Dierenlot is van mening dat deze bedragen marktconform zijn.
https://sleutelstad.nl/2021/05/14/diere ... e-reclame/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22242
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door King George »

Bij de NAM mag ook wel eens een cultuuromslag komen. Maar zo te zien kan je met deze stuitende arrogantie gewoon weg komen en gewoon blijen zitten. Ondertussen blijven de gedupeerden met de schade zitten.

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 43713
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door Mahalingam »

Ladenlichten praktijken komen ook voor aan onze universiteiten. Hier is er eentje over een hoogleraar in de culturele en sociale antropologie te Tilburg. (ja daar hebben ze ook een universiteit; dat woord is wel gedevalueerd)
Oud-decaan Tilburg University huurde familie in voor 1,2 miljoen euro: OM eist 2 jaar cel

Oud-decaan Arie de Ruijter van de Tilburg University moet volgens het OM twee jaar de cel in. Samen met familieleden zou hij de universiteit hebben opgelicht voor ruim 1,2 miljoen euro.


Gestoken in een keurig grijs pak met open boord behoudt professor Arie de Ruijter (75, wil met volle naam in de krant, ‘ik ben strijdbaar’) de hele zitting lang de controle. Ogenschijnlijk onaangedaan duidt hij vanuit het beklaagdenbankje de gebeurtenissen. Ja, zijn familie had meer dan een miljoen euro verdiend door hem te helpen met zijn werk. En nee, daar was ‘niets amoreel’ aan.

Pas aan het eind van de eerste zittingsdag, wanneer de rechter zijn ‘persoonlijke omstandigheden’ aan de orde stelt, houdt de Brabander het niet langer. ‘Mijn leven is 180 graden gekanteld’, zegt hij geëmotioneerd. ‘Ik ben antropoloog. Heb me beroepsmatig verdiept in uitsluitingsmechanismen. Maar nu ik zelf word uitgesloten, heeft dat een veel grotere impact. Ik zit hier, en voel dat mijn leven volkomen is mislukt.’

Koninklijke onderscheiding

De Ruijter gold als professor van naam en faam. Als hoogleraar culturele en sociale antropologie kwam hij in 2000 naar Tilburg, waar hij achtereenvolgens verschillende decanaten bekleedde. Hij stond aan de wieg van de Tilburg School of Humanities, waar hij in 2007 decaan werd. Buiten de academie bekleedde hij bestuursfuncties bij de Unesco en de NWO. Ook was hij voorzitter van de commissie die de militaire missie naar Uruzgan evalueerde en lector aan de Politieacademie. In 2010 werd De Ruijter benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau.

Maar hij valt hard van zijn voetstuk wanneer Argos in 2017 meldt dat hij als decaan ruim een miljoen euro liet uitbetalen aan familieleden. Tussen 2007 en 2015 huurde De Ruijter twee bedrijven die hem ondersteunden bij de begeleiding van promovendi. De schoonheidssalon van zijn nicht Bertina (45) en haar man Michel (46) ontving ruim een miljoen euro. Het bedrijf van neef Jos (50) schreef 270 duizend euro aan facturen.

Verzwegen

Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van oplichting en valsheid in geschrifte, omdat De Ruijter zou hebben verzwegen dat hij familieleden inhuurde. Daarnaast vloeide een deel van de opbrengsten weer terug naar de decaan. Nicht Bertina maakte 207 duizend over naar haar oom. In het geval van neef Jos ging het om 149 duizend euro. Volgens de verdachten gaat het om leningen, maar het openbaar ministerie vermoedt een ‘kickback’.

Het OM eiste daarom woensdag een onvoorwaardelijke celstraf van 2 jaar tegen hem en 18 maanden voor nicht Bertina. Tegen Michel en neef Jos worden werkstraffen van 240 uur geëist.

Vanaf de start van de zitting begint het grote vingerwijzen. Bertina legt uit hoe ze promovendi onder andere hielp met brononderzoek en het redigeren van teksten. De facturen voor dat werk, werden opgesteld door haar oom. Daarop werd gesuggereerd dat Bertina een mba-titel had. Als haar daarnaar wordt gevraagd, maakt ze een hulpeloze indruk. Het was een idee van ‘oom Arie’, verklaart ze. ‘Ik was volgzaam en deed wat hij me vroeg.’

Leuke dissertatie


Neef Jos zegt dat hij wel degelijk verschillende promovendi ondersteunde. Maar op de vraag waar de promoverende wetenschappers onderzoek naar deden antwoordt hij alleen: ‘Er is geen goede of leuke dissertatie die me is bijgebleven.’ Ook hij zegt dat de facturatie werd gedaan ‘op aanwijzing van De Ruijter’.

De oud-decaan blijft onvermoeibaar herhalen dat zijn neef en nicht goed werk leverden. ‘Ze bleken capabel en betrouwbaar. En ik kon ze bij nacht en ontij inschakelen.’ Bovendien wist de universiteit dat hij familie klussen toebedeelde. Maar als de rechter hem voorhoudt dat universiteitsbestuurders dit weerspreken, gooit De Ruijter het over een andere boeg. ‘Het is überhaupt een irrelevant gegeven. Er rust geen verbod op het inschakelen van verwanten.’

Sterker nog: zijn werkgever zou dankbaar moeten zijn dat De Ruijter zoveel mensen heeft laten promoveren. ‘Voor elke promovendus die ik afleverde, gaf de overheid een prestatiebonus van 90 duizend euro. En ik zorgde voor goede begeleiding: tweederde van de promovendi slaagde bij mij, terwijl het universitair gemiddelde eenderde is. Ik bracht de universiteit miljoenen euro’s op.’

Minder dankbaar

De universiteit is beduidend minder dankbaar, die eist 1,2 miljoen euro terug. Als het universiteitsbestuur had geweten dat de ondersteuning kwam van familieleden, waren de opdrachten nooit verstrekt.

Ook de universiteit Utrecht, waar De Ruijter van 1999 tot 2010 hoogleraar was, heeft nog een appeltje met hem te schillen. Hij zou in die periode Michel, echtgenoot van zijn nicht, hebben ingehuurd als universitair hoofddocent, middels een vervalst cv. De universiteit probeerde bijna 90 duizend euro te vorderen. De rechter schoof dit terzijde, omdat de vermeende vergrijpen zijn verjaard.

Boeman

Onbeantwoord blijft de vraag waar de 1,2 miljoen is gebleven. Volgens de verdachten is het geld opgemaakt aan ‘leven, zoals boodschappen en kleren’. De FIOD heeft voor 600 duizend euro beslag gelegd op twee woningen, een auto en pensioenuitkering.

Bertina, luid snikkend: ‘Vijf jaar geleden heeft de FIOD een inval gedaan. Ik ben voor mijn gevoel sindsdien aan het watertrappelen.’ Ook haar broer Jos zegt te leven in ‘parkeerstand’.

Voor De Ruijter is het nog niet te bevatten. ‘Deze zaak heeft mijn huwelijk, carrière, en familie gekost.’ Hij benadrukt hoe zwaar het hem valt dat zijn promotierecht hem is afgenomen. ‘Ik probeer het cognitief te benaderen. Maar ik begrijp het niet. Ik ben helemaal geen boeman.’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b2312b70/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22242
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Niet zo onze integere bestuurders bashen,is niet éérlijk

Bericht door King George »

Voor De Ruijter is het nog niet te bevatten. ‘Deze zaak heeft mijn huwelijk, carrière, en familie gekost.’ Hij benadrukt hoe zwaar het hem valt dat zijn promotierecht hem is afgenomen. ‘Ik probeer het cognitief te benaderen. Maar ik begrijp het niet. Ik ben helemaal geen boeman.’
Je moet het maar durven, jezelf vooral als slachtoffer te profileren. De Ruijter kan het.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Plaats reactie