Fusie tussen Groen Links en PvdA

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Fusie tussen Groen Links en PvdA

Bericht door Ariel »

Het wachten is nu op de eerste scheuren tussen deze twee partijen. Ik kan niet wachten.
Het rommelt in de linkse wolk: ’We lijken meer een marketingmachine dan een politieke partij’

De door premier Rutte gevreesde ’linkse wolk’ van PvdA en GL zet zaterdag een nieuwe stap richting samensmelting. Maar in de achterbannen van de linkse partijen broeit verzet tegen een fusie die van bovenop wordt opgelegd.

Het heeft wat weg van een voorzichtige paringsdans. Voor het eerst houden PvdA en GL deze zaterdag tegelijkertijd hun partijcongres. In Den Bosch, in twee hallen die met elkaar zijn verbonden. Zodat partijleiders Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GL) maar een paar stappen hoeven te zetten om samen hun campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen af te trappen.

Opmaat
Toch zullen de twee het f-woord angstvallig vermijden. Een fusie is nu niet aan de orde, benadrukken ze. In de nieuwe Eerste Kamer vormen PvdA en GL na de verkiezingen wel één fractie. En dit weekeinde veranderen de partijen hun statuten waardoor het in de toekomst mogelijk wordt om bij landelijke verkiezingen mee te doen met één lijst en één campagne.

Velen zien hierin de opmaat naar een fusie. Dat doet voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman pijn. „Ik vind dat het binnen de partij veel gaat over samenwerking en te weinig over maatschappelijke problemen”, oordeelt hij hard.

Ook PvdA-coryfee en oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet is terughoudend. „Ik vraag mij af of de hardwerkende Nederlander – voor wie ik bij de PvdA ben gegaan – wel gediend is bij een fusie.”

Verschillen
Toch ziet Verbeet dat er iets is veranderd, sinds de leden van PvdA en GL vorig jaar massaal instemden met een gezamenlijke Eerste Kamerfractie. „Jongeren hebben de toekomst”, zegt ze. „En de jongeren van PvdA en GL hebben bij het vorige congres in ruime meerderheid gezegd dat zij de samenwerking willen intensiveren. Wie ben ik dan om te zeggen: dat is geen goed idee?”

Ook niet alle GL’ers zijn enthousiast over een potentiële fusie. „Er zijn gewoon punten waarin GL verschilt van PvdA”, zegt het Amsterdamse GL-raadslid Jenneke van Pijpen. „Denk aan veiligheid, migratie en het CETA-verdrag. Wij willen niet preventief fouilleren, PvdA wel. Op de Turkije-deal waren wij ook kritisch. PvdA niet.”

Motie
Kritische GL’ers dienen bij het congres een motie in met de strekking dat lokale GL-afdelingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 niet gedwongen kunnen worden om met de PvdA samen te gaan.

De GL-top is van plan om die motie te steunen, zo zeggen bronnen. Maar de partijtop zou wél de kanttekening plaatsen dat GL’ers tijdens de campagne geen aanvallen mogen plaatsen op PvdA’ers. Die ’opgelegde linkse liefde’ sluit aan bij een gezamenlijk ’basisstuk’ dat de wetenschappelijke bureaus van PvdA en GL afgelopen week hebben gepresenteerd.

„Er staan een hoop algemeenheden in”, stelt Huub Bellemakers, oud-raadslid en lijstduwer voor GL in Nijmegen. „De ingewikkelde onderwerpen worden vermeden: migratie en handelsverdragen als CETA. Terwijl GL en PvdA daar diametraal anders over denken.”

’Top-down’
Ook uit niet-politieke hoek klinkt kritiek op de manier waarop PvdA en GL samengaan. „In het verleden kwamen grote fusies – zoals die van CDA, GL en CU – voort uit een beweging van onderop”, zegt Gerrit Voerman, hoogleraar politieke partijen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

„Op lokaal niveau werd al intensief samengewerkt. De nationale samenwerking was een sluitstuk. Bij PvdA en GL zie ik nu iets omgekeerds: de samenwerking lijkt veel meer top-down. De partijtop bepaalt wat er gebeurt, en vervolgens kunnen de leden ermee instemmen.”

Dat verschillende partijprominenten – zoals Job Cohen (PvdA) en Bram van Ojik (GL) – recent lid zijn geworden van beide partijen, irriteert de Barendrechtse oud-wethouder Reshma Roopram (PvdA). „Daarmee gaat het weer over de poppetjes”, zegt ze. „Terwijl het voor mij nog een raadsel is waarom een fusie per definitie extra zetels zou opleveren. We fuseren nu uit zwakte: we worden kleiner, dus we gaan fuseren. Dat is niet de goede reden.”

En dan is er nog de olifant in de kamer, waar PvdA en GL nu vooral over zwijgen: wie zou de leider moeten worden van een fusiepartij?

Die keuze leidt altijd tot spanning en wrevel, waarschuwt hoogleraar Voerman. „Zo werd Ria Beckers in 1989 leider van fusiepartij GL, die voortkwam uit een aantal kleine linkse partijen. Maar haar leiderschap was geen groot succes. Partijen die samengaan moeten niet denken dat ze automatisch een fusiebonus incasseren.”

’Paulus de boskabouter’
De naam van de Brusselse klimaatpaus Frans Timmermans zingt veel rond. Met zijn profiel als sociaaldemocraat die zich voor de groene zaak inzet, is hij volgens voorstanders de ideale leider van een roodgroene fusiepartij. Maar Timmermans is niet bij iedereen geliefd. „Sorry hoor, maar dat is Paulus de boskabouter”, zegt een prominente PvdA’er.

Een andere sociaaldemocraat wijst erop dat Timmermans een ’oude witte man’ is en dat het niet aansluit bij de ’woke-uitstraling’ die PvdA momenteel wil hebben. Volgens GL’er Bellemakers is Timmermans ongeschikt. „Als deze samensmelting wordt doorgezet, moet je met een jong, vernieuwend iemand komen als leider. Dan kun je niet een fossiel uit de oude doos pakken.”

’Fusiedrang’
PvdA’er Spekman kan het weinig schelen wie de leiding krijgt. Hij hekelt de ’fusiedrang’ van de partijtop. „Het zelf geen fusie noemen, maar het wel laten zijn. Dat vind ik beangstigend. Je glijdt daar geleidelijk aan in, dat vind ik verwijtbaar. We lijken meer een marketingmachine dan een politieke partij.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Fusie tussen Groen Links en PvdA

Bericht door Ariel »

Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GL): ‘We kunnen deze verkiezingen de grootste worden’

De tweestrijd met de ‘linkse wolk’ die de VVD-premier vorige week in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen afkondigde, komt hen niet slecht uit. Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) nemen de handschoen op. ,,De VVD splijt Nederland in tweeën.’’

Het antwoord komt snel en is afgemeten: ‘Nee’. Anders dan een aantal prominente partijgenoten is Attje Kuiken nog geen lid geworden van GroenLinks. ,,Ik ben partijleider van de PvdA en Jesse van GroenLinks”, zegt ze, wenkend in de richting van collega Jesse Klaver, die ook nog geen PvdA-lidmaatschapskaart heeft ingevuld.

Maar u wordt toch niet automatisch leider van GroenLinks als u lid wordt?
Klaver, grappend, tegen Kuiken: ,,Mag wel.” Dan serieus: ,,We vinden het een prachtig initiatief dat leden over en weer lid worden.”

Kuiken: ,,Ja superleuk.”

De partijen van Kuiken en Klaver werken sinds 2021 nauw samen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen doen PvdA en GroenLinks nog mee met twee aparte lijsten, alleen in Zeeland is er een gezamenlijke lijst. In de Eerste Kamer moeten de twee partijen straks wel één fractie gaan vormen. Wie daarvan de leider wordt en of die afkomstig is van de partij die straks het grootst wordt, is aan de fractie zelf, zeggen Kuiken en Klaver.

Linkse samenwerking loopt vaak mis als de ene partij groter wordt dan de ander.
Kuiken: ,,We hebben veel cynici al achter ons gelaten. Ik mag dat zeggen, omdat ik als laatste aan boord ging. Bij de formatie werd gedacht: we laten elkaar wel los. Bij de wisseling van de wacht bij de PvdA was het: het gaat niet lukken. Zelfs bij de algemene politieke beschouwingen werden nog pogingen ondernomen ons uit elkaar te spelen, dat is allemaal niet gebeurd. We doen dit samen, omdat we denken dat we tegen de versplintering in een vuist kunnen maken en we doen dit omdat we inhoudelijk iets willen met dit land.”

Klaver: ,,Deze verkiezingen doen ertoe, maar hierna stopt het niet. We kunnen een basis leggen voor de komende vijf jaar. Als het lukt om de grootste te worden, kunnen we het beleid echt bijsturen en leggen we de basis voor het komende kabinet.” Kuiken: ,,Dat is dan een doorkijk naar de Tweede Kamerverkiezingen.”

Droomt u ook al van Frans Timmermans als lijsttrekker van een gezamenlijke lijst in 2025?
Klaver: ,,Nou, ik droom ervan dat wij heel sterk zijn. Dat we de grootste worden. Wie daar de leider van wordt, zullen we wel zien.”

Zijn jullie kwartiermakers? Of gaan jullie zelf een gooi doen naar het lijsttrekkerschap?
Kuiken: ,,Je moet nooit wat uitsluiten in het leven. Misschien is het wel Jesse, misschien ben ik het wel. We gaan eerst deze verkiezingen winnen. Daarna staan alle opties open.”

Dat verkiezingswinst op 15 maart mogelijk is, liet een peiling van I&O Research vorige maand zien. De combinatie PvdA/GroenLinks zou net als de VVD de grootste partij kunnen worden. Reden voor VVD-leider Mark Rutte om in een interview met De Telegraaf te waarschuwen voor ‘de linkse wolk’. Winst voor PvdA en GroenLinks zou volgens hem ‘slecht nieuws betekenen voor de hardwerkende Nederlander’.

Dat de grootste partij van Nederland het linkse duo als tegenstander uitkiest, voelt als een geschenk, al zeggen ze dat niet hardop. Kuiken: ,,Het geeft aan dat de VVD zelf ook ziet dat wij momentum hebben, dat wij inderdaad de grootste kunnen worden. Rutte waarschuwt voor allerlei zaken. Maar hoe mooi zou het zijn als wij mensen zekerheid kunnen bieden door tijdelijke huurcontracten te verbieden of een ‘tochtkorting’ op de huur af te dwingen bij slecht geïsoleerde huizen. Ik snap wel dat de VVD en huisjesmelkers dan denken: chips, dat past ons niet.”

Klaver: ,,Dat waren best grote woorden die de VVD gebruikte. Je moet maar durven. De VVD heeft de afgelopen jaren het land in tweeën gespleten. De verschillen tussen mensen met veel vermogen en zonder zijn groot gemaakt. De VVD is een partij voor miljonairs: het gemiddelde vermogen van de rijkste 1 procent is onder Rutte gestegen van 4 naar 6 miljoen.”

De premier denkt dat jullie maar liefst negen belastingen gaat verhogen...
Kuiken: ,,Absoluut gaan we de belastingen verhogen! Op vermogen en winst. Het zou toch prettig zijn als een schoonmaker ook eens een appeltje voor de dorst bij elkaar kan sparen.”

Klaver: ,,Wij zien dat heel veel mensen die een heel normaal salaris hebben bijna niet meer kunnen rondkomen. In onze plannen zie je dat wij ervoor kiezen miljonairs zwaarder te belasten. Als jij er de afgelopen jaren 2 miljoen in vermogen op vooruit bent gegaan, ja sorry, dan mag je ook best wat meer belasting betalen.”

Links is er de afgelopen decennia nooit in geslaagd de grootste partij te worden, waarom zou dat nu wel lukken?
Beiden vallen stil. Klaver heeft op de werkkamer van Kuiken, waar rode stoelen rond een grote tafel staan, net een hap genomen van een kaneelbroodje.

Kuiken draait zich om naar Klaver: ,,Haha, ik zit op jou te wachten!”

Klaver kauwt snel en slikt: ,,Wat hier in Den Haag tegenwoordig gebruikelijk is, is dat twee mensen zeggen: we hebben ons afgesplitst, want eigenlijk vinden we dat we het op één punt nét beter weten. Wij voegen juist de krachten samen. We weten niet of dat het beste is voor de PvdA of het beste is voor GroenLinks, maar dit is wel het beste voor Nederland. Of het nou de mensen zijn van Extinction Rebellion die in actie komen voor klimaatverandering, of de verkoopsters bij de Bijenkorf of de buschauffeurs: allemaal zien ze dat het anders moet in dit land.”

PvdA en GroenLinks congresseren zaterdag allebei in Den Bosch, in verschillende hallen van de Brabanthallen. Lunch, deelsessies en de campagneaftrap doen de partijen samen. In een filmpje op sociale media moedigen Kuiken en Klaver hun partijleden aan om naar het congres te komen. Ze zijn apart gefilmd, maar naast elkaar gemonteerd. Kuiken leest de tekst enthousiast voor, bijna vrolijk. Klaver spreekt dezelfde woorden ingetogener uit, aanmerkelijk minder blij.

Tijdens het gesprek is de dynamiek anders, in elk geval non verbaal. Klaver maakt grapjes, stoot Kuiken soms enthousiast aan. Kuiken kijkt serieus, maakt weinig oogcontact met Klaver.

Toen u fractievoorzitter werd, trapte u qua linkse samenwerking op de rem. Waar is uw rechtervoet nu?
Kuiken: ,,Ik heb nooit op de rem gestaan.”

Klaver: ,,Een kant van Attje die ik vanaf dag één heel erg waardeer is haar volstrekte eerlijkheid. Ik heb nooit een rem ervaren. Ze zei: ‘Luister, ik zag niet helemaal aankomen dat ik nu fractievoorzitter zou zijn. Ik heb iets in te halen, dus je gaat me even niet horen over samenwerking.’ Ik vond het supereerlijk en heel begrijpelijk. En je bent er sneller op teruggekomen dan je mag verwachten voor iemand die zo in het diepe wordt gegooid.”

U vond Klaver niet een betweter die schone handen hield, terwijl de PvdA regeringsverantwoordelijkheid nam?
Kuiken: ,,Helemaal niet. Maar het is ook niet zo dat ik Jesse persoonlijk nou zo goed kende.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Fusie tussen Groen Links en PvdA

Bericht door Ariel »

Dit is één van de moties waar Groen Links over gaat stemmen op het GroenLinks congres. Verbieden van de PVV. Motie aangenomen.

GL wil daarom: PVV verbieden, cordon sanitair, geen interrupties op PVV’ers, geen PVV-moties ondertekenen.
Ook moet het onderwijs gaan ophitsen tegen PVV.


Er staan nog meer leuke moties op het programma, zoals motie Menstruatiearmoede.
C. DE ANTIFASCISME MOTIE
Advies partijbestuur - omarmen

Het GroenLinks congres, gehouden op 4 februari 2023;

Constaterende dat:

In de afgelopen jaren er een duidelijke wereldwijde heropleving plaats heeft gevonden van radicaal-rechtse, reactionaire en fascistische bewegingen, o.a. in de vorm van groter electoraal succes.

Radicaal-rechtse, reactionaire en fascistische politiek ook in Europa, de EU en Nederland aan invloed wint, soms zelfs met regeringsmacht tot gevolg.

Dat niet alleen de partijen zelf, maar ook centrumrechtse partijen het discours overnemen en daarmee het zogenaamde “Overton-venster”, het spectrum van ideeën van wat als algemeen aanvaardbaar wordt beschouwd, verschuift. 

Al in verschillende Europese landen - waaronder Rusland, Turkije, Hongarije en Polen - zulke bewegingen de eigen democratie hevige schade toe hebben gebracht of zelfs hebben vernietigd.

In Nederland onder andere het FvD en de PVV deel uitmaken van sommige van deze bewegingen.

Overwegende dat:

GroenLinks, in navolging van wetenschappelijke discussies in de politicologie, onder:

Fascisme een politiek verstaat die middels geweld en intimidatie de democratie en rechtsstaat probeert te ondermijnen en andersgezinden te onderdrukken met als doel een zogenaamde "wedergeboorte" van de natie te verwezenlijken.

Radicaal-rechts een xenofobische en autoritaire politiek verstaat die (aanvankelijk) bereid is binnen de liberale democratie te werken.

Reactionaire politiek een ideologie verstaat die (al dan niet verbeelde) voormalige hiërarchieën en autoritaire normen wil herstellen.

Al deze bewegingen progressieve en emancipatoire verworvenheden en doelen, zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, terug willen draaien of tegen willen houden.

Deze zorgwekkende ontwikkeling vraagt om een hernieuwde toewijding aan antifascisme – in andere woorden: een weigering tot samenwerking met radicaal-rechtse, reactionaire of fascistische krachten en een principiële parlementaire en extraparlementaire oppositie.

GroenLinks door haar historische voorlopers intiem verbonden is met de geschiedenis van het antifascistische verzet in Nederland. 

GroenLinks nauw verbonden is met BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN die, in een land waar de geschiedenis van fascisme nog zeer actief leeft, in hun laatste verkiezingsprogramma “een antiracistische en antifascistische houding” belooft aan te nemen.

Spreekt uit:

Dat GroenLinks een antifascistische partij is in haar overtuiging en haar handelen.

Solidair te zijn met democratische antifascistische bewegingen. 

Roept het partijbestuur op om:

Te werken aan het bouwen van een cordon sanitair naar Belgisch voorbeeld rondom in ieder geval het FvD en de PVV.

Vooruitlopend op een cordon sanitair het aangaan van coalities met het FvD of de PVV te ontmoedigen door

Te overwegen GroenLinks niet deel te laten nemen aan wethouderscolleges binnen een provincie met partijen die op dat moment elders in de provincie een coalitie met het FvD of de PVV hebben;

Te overwegen GroenLinks niet deel te laten nemen aan Gedeputeerde Staten met partijen die op dat moment in andere Provinciale Staten een coalitie met het FvD of de PVV hebben.

De radicaal-rechtse, reactionaire en/of fascistische ideologie van deze partijen en hun politici te benoemen. 

Te zorgen dat in het geval van regeringsdeelname van GroenLinks, Nederland zich in zal zetten voor het steunen van antifascistische naar democratie strevende bewegingen wereldwijd.

Voorstellen te ontwikkelen voor trainingen en workshops gericht op het voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen met als doel het bevorderen van bewustzijn rondom fascisme en het ontwikkelen van een weerbare antifascistische samenleving, te beginnen in de partij.

Steun te geven, al dan niet in materiële zin, aan antifascistische bewegingen in Nederland.

Roept de Kamerfracties op om:

Te werken aan wetgeving die de Nederlandse democratie weerbaarder maakt en het opereren van fascistische partijen en organisaties zal bemoeilijken.

Hoogst uitzonderlijk interrupties te doen tijdens de spreektijd van eerdergenoemde partijen.

Geen wetsvoorstellen en moties van deze partijen mede te ondertekenen. 

Ondertekenaars:

Sybren Kooistra c.s.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Fusie tussen Groen Links en PvdA

Bericht door Ariel »

PvdA-leden hekelen ’bakfiets-socialisme’ Jesse Klaver: ’Zo gaan we niet winnen’

Hoewel PvdA en GL zaterdag bij hun partijcongressen een nieuwe stap hebben gezet in verregaande samenwerking, is er nog de nodige scepsis bij een deel van de achterbannen. „GL is te elitair, we zijn zélf ook hartstikke elitair geworden”, klaagt een PvdA’er uit Dordrecht.

Met een ruime meerderheid hebben de leden van PvdA en GL zaterdag ingestemd met het aanpassen van partijstatuten, waardoor het mogelijk wordt om bij volgende Tweede Kamerverkiezingen één lijst te vormen. Het is een nieuwe stap voorwaarts in de linkse samenwerking. Toch willen de partijtoppen van PvdA en GL niet spreken van een aanstaande fusie. Daarvoor is het nog te vroeg.

’Vrijende egeltjes’
In de Brabanthallen in Den Bosch werd zaterdag volop gediscussieerd over de opmars naar een mogelijke fusie. Bij de achterbannen van beide partijen leven de nodige twijfels en zorgen. Ook partijleiders Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GL) zijn nog altijd voorzichtig.

„Dit proces roept bij mij het beeld op van twee egeltjes die met elkaar proberen de liefde te bedrijven”, zegt PvdA’er Piet Jeuken uit Helmond in een redelijk volle PvdA-congreszaal. „Maar dat gaat zo verschrikkelijk voorzichtig, dat ik denk: zit er ook nog passie bij?”

’Elitair’
Andere PvdA’ers zijn ronduit tegen een fusie. „We missen de discussie over de positionering in onze kiezersmarkt”, aldus PvdA-lid Willy Sweers uit Dordrecht. „Laten we eerlijk zijn: het profiel van onze partner GL is het bakfiets-socialisme van Jesse Klaver aan de grachtengordel. Daar kan ik geen campagne mee voeren. Het is te elitair, we zijn zélf ook hartstikke elitair geworden. En dat betekent dat we de verkiezingen niet kunnen winnen.”

Toch zijn de meeste leden positief over verdere samensmelting. Zo werd een motie aangenomen om bij de Europese verkiezingen in 2024 één programma op te stellen en één campagne te voeren. Van één kandidatenlijst kan nog geen sprake zijn, omdat PvdA en GL in Europa deel uitmaken van verschillende politieke families.

Ledenreferendum
Bij de PvdA stemde 89 procent van de leden in met het veranderen van de statuten om bij volgende Kamerverkiezingen één lijst met GL te vormen. Bij GL kreeg een vergelijkbare motie 76 procent van de leden achter zich. Mocht er één lijst komen, dan kunnen de partijleden zich daarover vooraf uitspreken in een ledenreferendum.

PvdA-bestuurder Jopie Nooren benadrukte dat de partij eerst met leden in gesprek wil voordat verdere stappen worden gezet. Ook bij GL klonken vergelijkbare woorden. Dit najaar beslissen PvdA en GL op welke manier ze zullen samenwerken bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2025.

Sneer naar Kaag
Kuiken richtte verder voor de tweede keer in korte tijd haar pijlen op D66-vicepremier Sigrid Kaag. In een toespraak riep zij haar aanhang op het linkse verhaal onder de aandacht te brengen bij „je vrienden die ooit vielen voor nieuw leiderschap”, verwijzend naar de belofte waarmee D66 hoge ogen gooide bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Ook de VVD moest het opnieuw ontgelden. Premier Mark Rutte, die vorige week in De Telegraaf waarschuwde dat hardwerkende Nederlanders het gelag betalen als de ’linkse wolk’ van PvdA en GL het voor het zeggen krijgt, „vult de krantenpagina’s met bangmakerij”, zei Kuiken. Hij doet dat volgens haar „namens de pandjesbazen” en namens grote bedrijven. „Als rechts het heeft over ’hardwerkend Nederland’, dan gaat het niet over u”, waarschuwde de PvdA-voorvrouw.

Ook GL-leider Klaver had het in zijn speech over de VVD. Als liberale politici over klimaat praten, is dat „greenwashing”, zei hij.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49534
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Fusie tussen Groen Links en PvdA

Bericht door Mahalingam »

GroenLinks heeft gewonnen, de PvdA is een bleek aftreksel van zichzelf martin sommer

Toen Mark Rutte in De Telegraaf begon over een ‘linkse wolk’ die niets liever wilde dan belastingen verhogen, dacht ik net als zovelen aan opgewarmde prak. Tot ik het discussiestuk van de gecombineerde wetenschappelijke bureaus van GroenLinks en de PvdA onder ogen kreeg. Het heet Samen onze toekomst in handen nemen, en de twee directeuren hebben de eerste contouren geschetst van hun toekomstige fusiepartij. Wat blijkt: Rutte heeft helemaal gelijk! Ambtenarenlonen en uitkeringen omhoog, privatiseringen terugdraaien, gelijkheid van kansen én uitkomsten (!), veel klimaattransitie, maar geen woord over kosten. Het deed denken aan de penningmeester van de Jonge Socialisten die naar eigen zeggen ‘een zuidelijke stijl van geld uitgeven’ had. Niet veel later waren de Jonge Socialisten failliet.

Met die linkse wolk is het snel gegaan. Tijdens de formatie had Lilianne Ploumen in haar eentje bekokstoofd dat de PvdA zich vastklonk aan GroenLinks. Een half jaar later was ze weg, de collega’s in ontreddering achterlatend. Nu is de stemming alsof er nooit iets anders op het programma stond dan gefuseerd links. Alleen een paar oude witte mannen, zoals Ad Melkert en Hans Spekman, mompelden nog wat over kleine stapjes. Ook het stuk van de twee wetenschappelijke directeuren ademt die vanzelfsprekendheid, als ze schrijven dat groen en sociaal ‘inherent verweven’ zijn. Het klinkt goed en papier is geduldig, maar zo zit het natuurlijk niet.

GroenLinks heeft de overnamestrijd gewonnen en de PvdA is een bleek aftreksel van haar vroegere zelf. Sociaal-democratie betekende ooit lotsverbetering voor de arbeider en gelijkberechtiging. In dit stuk is economische groei afgeschaft, want niet groen genoeg. Wie serieus is, weet dat lotsverbetering zonder economische groei helemaal niet bestaat. Maar de toestand is ernstiger. Paul Schnabel van het SCP waarschuwde jaren geleden al dat we harder moeten lopen om op dezelfde plek te blijven. Er moest meer verdiend worden om de welvaart te behouden, vanwege de vergrijzing en de stijgende zorgkosten. Zonder groei wordt de koek allengs kleiner, dan heb ik nog niets gezegd over de dure klimaattransitie.

Uit dit discussiestuk stijgt kortom een zuidelijke stijl van fuseren op. Ik heb nog even de zuinige voormalige PvdA-minister Dijsselbloem geappt of hij al lid was geworden van GroenLinks en die zei nee. De windrichting van de verbonden partijen is groen, en dat komt ook overeen met de aanhang van GroenLinks en de PvdA, die steeds meer op elkaar begint te lijken. De overheid gaat de verlossing brengen, aldus het stuk, ‘in samenspel met de burger’. Veertig keer wordt naar de overheid verwezen, in elf pagina’s tekst. Daar komt uiteraard veel groen beleid aan te pas, dat mooi bedacht kan worden door het kader en de kiezers van de nieuwe partijcombinatie, ambtenaren in de hogere salarisschalen. De ironie wil intussen dat er potjes op het vuur staan voor drie parlementaire enquêtes, alle drie over bedenkelijk overheidsoptreden, in Groningen, bij de toeslagenaffaire en in de afhandeling van de coronacrisis. Maar ongeacht de praktische prestaties, blijft het geloof in de zegeningen van de staat onschokbaar.

In het stuk staat een lofzang op publieke voorzieningen, als vrucht van zoveel jaar sociale strijd: schoon drinkwater, riolering, elektriciteit, wegen, armenzorg. Bij de terechte waardering van de nutsvoorzieningen hoort ook waakzaamheid voor het gevaar van freeriders, die op de zak van het collectief hun voordeel doen. Iets van de spanning tussen publieke gerechtigheid en groene ambities bleek tijdens de recente parlementaire ruzie over de salderingsregeling. Al jaren is bekend dat de afnemers van elektriciteit die geen zonnepanelen hebben meer en meer opdraaien voor het profijt van mensen mét panelen op hun dak. Vandaar dat het kabinet de kostbare salderingsregeling wilde opdoeken.

Maar dat was buiten de PvdA (Joris Thijssen, voorheen Greenpeace) en GroenLinks (Suzanne Kröger, voorheen Greenpeace) gerekend. Zij weten heus wel dat de Robin Hood van de saldering uitdeelt aan de rijken op kosten van de armen. Maar afschaffen wilden ze niet, met als argument dat zonnepanelen altijd goed zijn. De overheid moet er maar voor zorgen dat ook de kleine huurder ervan kan meeprofiteren. Dat is een redenering van het gehalte gratis bier voor iedereen, of zoals ze tijdens de Franse Revolutie in Parijs al riepen: privileges voor allemaal! Laten we het erop houden dat er over zes weken verkiezingen zijn. Ook de Volkskrant-lezers waren heel boos omdat ze straks geen geld meer terugkrijgen voor hun zonnestroom, en het is voor de nieuwe partijcombinatie niet het moment om potentiële kiezers tegen de haren in te strijken.

In het interview in de maandagkrant zei de voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, Tim ’S Jongers, dat het zo jammer was van de 17,8 miljard die de overheid tijdens de gascrisis had uitgetrokken voor koopkrachtsteun. Stel je voor hoeveel zonnepanelen je met dat geld op huurhuizen had kunnen leggen. Hij begreep echt dat de buurvrouw met haar kleine inkomentje niet direct bezig was met het klimaat. En inderdaad, het klimaat komt in het laatste onderzoek van het SCP naar de bekommernissen van de burgerij, na inkomen, armoede, wonen, omgangsvormen en de kwaliteit van de politiek pas op de zevende plaats. Ondanks zijn begrip meende ’S Jongers dat linkse partijen beter weten hoe de buurvrouw haar geld moet besteden dan zijzelf. Daar dacht oud-partijvoorzitter Spekman anders over, die zich in een eerdere fusiefase afvroeg welke groep de toekomstige partij eigenlijk dacht te bedienen. Ik vermoed dat hij tijdens het partijcongres in Den Bosch vandaag een welgemeend ‘ok boomer’ te horen zal krijgen.
https://www.volkskrant.nl/columns-opini ... ~b9c945af/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24170
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Fusie tussen Groen Links en PvdA

Bericht door King George »

De PvdA heeft hierbij zichzelf opgeheven. Het erfgoed van Drees hadden ze 50 jaar geleden al begraven.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 49534
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Fusie tussen Groen Links en PvdA

Bericht door Mahalingam »

De PvdA is niet voor de poes !! (of toch wel?)

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Fusie tussen Groen Links en PvdA

Bericht door Ariel »

Het gratis geld PvdA en Groen Links pleiten voor gratis ov voor lage inkomens. "Voor hen is het belangrijk om mee te kunnen doen. Maak daarom voor die groep het ov gratis", zegt Habtamu de Hoop. Het kost 400 miljoen euro, dat voor rekening moet komen van rijke burgers en het bedrijfsleven.
PvdA en GroenLinks willen gratis ov voor armen, betaald door rijken

GroenLinks en PvdA willen dat er experimenten komen waarin de laagst betaalden gratis mogen reizen met het ov. Ook willen zij de prijsverhogingen ongedaan maken door rijke burgers en bedrijven meer belasting te laten betalen.

De twee samenwerkende linkse fracties presenteren maandag hun plan ‘Iedereen stapt in’. Daarin stellen ze voor 400 miljoen euro uit te trekken om ‘vervoersarmoede’ tegen te gaan. Die is volgens de partijen groter geworden doordat het kabinet wél automobilisten tegemoet kwam door de brandstofaccijnzen te verlagen, maar liet gebeuren dat de prijzen voor een bus- of treinkaartje zijn gestegen.

Kamerleden Habtamu de Hoop (PvdA) en Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) willen naar eigen zeggen de ‘kaalslag in het ov’ te lijf. Beiden zijn intensieve ov-gebruikers. De Hoop heeft wel een rijbewijs, maar rijdt vanuit Friesland naar Hoorn, parkeert daar zijn auto en pakt dan de trein naar Den Haag. ,,Als ik dat niet doe, reis ik vijf uur!’’

Bouchallikht is met anderhalf uur in Den Haag. ,,Elke keer als er iets niet goed gaat, denk ik: Kauthar, hier moet jij iets aan doen. De conducteurs en buschauffeurs willen ook goed openbaar vervoer.’’

De Hoop: ,,Ze krijgen nu soms een grote bek omdat ze staken voor betere arbeidsomstandigheden. Dan denk ik: jongens kom op, dat zijn mensen die ontzettend hun best doen.’’

De Hoop schetst dat sinds de coronapandemie het openbaar vervoer onder druk is komen te staan, toen het aantal reizigers fors afnam. Daardoor verschraalden buslijnen in de regio’s, maar ook binnen steden vervielen diensten en lijnen. ,,We moeten gewoon van dat rendementsdenken af. Het ov moet meer in dienst staan van de samenleving.’’

‘OV moet basisrecht zijn’
Bouchallikht: ,,Het ov moet een primair basisrecht zijn, niet iets waarmee geld wordt verdiend. Er zijn kleine groepen die het ov heel hard nodig hebben. Mensen in een rolstoel en slechtzienden worden heel hard vergeten.’’

De GroenLinkser vindt dan ook dat een bereikbaarheidsnorm van drie kwartier afdwingbaar moet zijn. Burgers moeten via het gemeenteloket een taxivoucher kunnen krijgen als ze niet binnen drie kwartier na vertrek op school, bij de supermarkt of het ziekenhuis kunnen zijn. Gemeenten moeten dit kunnen declareren bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Terugdraaien prijsverhogingen
De Kamerleden wijzen erop dat automobilisten voor 1,2 miljard euro zijn gecompenseerd toen de benzineprijzen heel hoog waren, terwijl prijzen voor kaartjes voor tram, bus en metro met 7 procent zijn gestegen en treinkaartjes met 4,3 procent. Het Centraal Planbureau heeft berekend dat het terugdraaien van die prijsverhogingen 400 miljoen euro kost. Dat willen de twee fracties betalen door de winstbelasting en de belasting op vermogen te verhogen.

Het duo wil een jaar lang experimenteren in steden en op het platteland. Resultaten moeten op allerlei onderdelen worden gevolgd. Als de proeven goed uitpakken kan het openbaar vervoer daarna eventueel gratis worden.

'Mensen met laag inkomen hebben zetje nodig’
Bouchallikht en De Hoop zijn enthousiast over experimenten in Duitsland met - bijna - gratis openbaar vervoer in de vorm van een ticket dat maar 9 euro per maand kost. De run op dat ticket verraste iedereen, waarop de prijs werd verhoogd naar 49 euro.

,,Je zag hoe belangrijk dat ticket in Duitsland daar werd gevonden. Begin met mensen met een laag inkomen die zo’n zetje nodig hebben”, zegt De Hoop. ,,Kijk naar mensen die nu een Ooievaarspas hebben’’, vult Bouchallikht aan. ,,Wij zeggen: het kost geld, maar dat moet het de samenleving waard zijn als iedereen meedoet.’’
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10866
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Fusie tussen Groen Links en PvdA

Bericht door sjun »

De fusie tussen GL en PvdA lijkt me een typische vlucht naar voren. Geen hond wil ervoor verantwoordelijk zijn om het licht uit te doen bij de eeuwig bevoogdende PvdA dus dan maar een fusie. Niet dat GroenLinks er veel slechter van wordt, want het was al slecht en een soortgelijk lobbyvoertuig voor groene aandeelhouders en ondergraving van de democratie als de PvdA en D66. En dan nu weer zo'n potverteringsvoorstel op kostenvan 't Algemeen om het openbaar vervoer gratis te maken nadat bij de NS de D66-baas eerst zoveel mogelijk mensen uit dat openbaar vervoer jaagde door registratiedrang, symboolbeleid via verplichte mondmaskers en prijsopdrijving. Daar helpt geen fusie en ook geen eigenbelang dienend voorstel van politici aan om iedereen nog meer mee te laten betalen aan het openbaar vervoer dat voor steeds minder mensen een alternatief is gebleken.

En dan hebben ze nog een totalitaire joker met de naam Siebren Kooistra prominent in de media. De man wenst de democratie te ondergraven door partijen te verbieden die mensen maar van zijn gewenste denkrichting kunnen afleiden. Wie op zulke aanmatigend bevoogdende socialistische politieke achterkleinkinderen van nonkel Adi stemt houdt zoiets in stand.

#wanbeleid - Stem ze weg!
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Fusie tussen Groen Links en PvdA

Bericht door Ariel »

De PvdA en Groen Links hebben een gaaf filmpje laten maken over gratis vervoer.

Habtamu de Hoop, en Kauthar Bouchallikht spelen de hoofdrol.

Let even op vestje van Kauthar Bouchallikht. Dat is versiert met ananassen.

En wat verteld dat vestje ons... :secret: Niet doorvertellen. Dat ananas vestje leert ons dat Kauthar vreemd wil gaan.
Deze bizarre verborgen boodschap geef je af door het dragen van iets met ananassen erop :smile7:

Heb jij een t-shirt, badpak, broekje, bikini, sportshirt of ander kledingstuk met één of meerdere ananassen in je kast hangen? Pas dan maar op! Waar de tropische vrucht voorheen gewoon een ananas was, wordt hij als symbool tegenwoordig voor iets anders gebruikt. Het dragen van kleding met ananassen erop zou namelijk een nieuwe manier zijn waarop stellen aangeven dat ze openstaan voor swingen. Ja echt: door het dragen van iets met dit fruit erop kunnen mensen denken dat jij en je partner openstaan voor seks met andere stellen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Fusie tussen Groen Links en PvdA

Bericht door Ariel »

Dat gaat niet, nooit samen. Ze kunnen het proberen, ze kunnen een fusie doordrammen, ze kunnen van elkaar lid worden tot ze erbij neervallen, maar de PvdA heeft niets te zoeken bij GroenLinks.

Ik hoop dat Paul Verburgt gelijk krijgt. Dat hun samenwerking doodbloed, en voor beide partijen een aderlating wordt.
Wat doet de PvdA nog bij GroenLinks?

Door PAUL VERBURGT

Dat de liefde van de PvdA voor GroenLinks niet diep gaat, bleek wel toen Attje Kuiken om een oordeel werd gevraagd over de deelname van GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger aan een conferentie over klimaatgeweld. U weet wel dat ‘moreel beraad’ waarin milieuactivisten zouden reflecteren ‘over de vraag of we geweld moeten gebruiken om de aanpak van de klimaatcrisis af te dwingen’.

Attje Kuiken wist niet hoe snel ze afstand moest nemen: ze ‘was niet de woordvoerder van GL, ze was niet met GL gefuseerd en haar partij had een eigen kandidatenlijst voor de Senaat’.

Verloocheningen van Bijbelse proporties. Driemaal in één interview. Je kon de haan horen kraaien.

Kletskoek
Jesse Klaver zal niet blij zijn geweest. Wil je gaan samenwonen, word je buiten gezet en de hele straat kan het zien.

O zeker, hij verklaarde dat geweld altijd ongeoorloofd is, maar dat bleek een rituele openingszin. Hem ging het om het beschermen van zijn fractiegenote en zijn partij. Dat Kröger niet wist van het conferentiethema, is evenwel aangetoonde kletskoek. En dat Klaver dit leugenachtig gedrag niet afstrafte, maar steunde, heeft niets met collegialiteit te maken, nog daargelaten of dat een norm kan zijn bij zoiets abjects als geweldsfantasieën.

GroenLinks en geweld, ze hebben iets met elkaar.

Het verbaast niet. GroenLinks is ten diepste een radicale actiepartij waarin personen zitten die in nauw contact staan met pressiegroepen die minstens zo radicaal zijn. Schade en slachtoffers worden in die kring gerekend tot de soms onvermijdelijke consequenties, misschien wel noodzakelijke middelen om diep doorleefde doelen te bereiken.

Duyvendak en RaRa, Rosenmöller en de gewapende revolutie à la Pol Pot, Klaver en dat explosief op het kantoor van de jongerenorganisatie van GL, etc. Geen van hen heeft ooit onomwonden afstand genomen van het verleden.

En de partij gedoogt dat, ze geeft deze mensen zelfs hoge posities.

Some may die
Hoe hoger het doel, hoe lager de geweldsdrempel. In de apocalyptische visioenen van klimaatactivisten is het bijna gedaan met de wereld. Sommigen weten zelfs de datum al, 2030. Voormalig GL-campagneleider Sybren Kooistra spreekt van genocide door fossiele destructie. Tja, dan kunnen er doden vallen zoals een van de oprichters van Extinction Rebellion openlijk zegt: some may die.

Dit is niet eens het normaliseren van geweld, dit is het veredelen ervan tot gedrag van een hogere morele orde.

Daar ging dat ‘moreel beraad’ over met als lakmoesvraag of de echte gelovigen bereid zijn om 15 jaar de gevangenis in te gaan. Dat is de maximumstraf voor deelname aan een terroristische organisatie. Terrorisme, dat vinden ze zelf dus ook.

GroenLinks is niet onkundig; het weet ervan, door de vele personele verbanden vaak uit eerste hand.

Ongelukkig
Dat dit uiterst verwerpelijk is en een maatschappelijk dreiging in zich draagt, is niet moeilijk te bedenken. Het uitspreken ervan kennelijk wel, want ook Attje Kuiken deed het niet. ‘Ongelukkig hoe het gelopen is’ was haar fletse oordeel.

Ongelukkig! Dat Kröger heeft gelogen? Dat Klaver haar steunt? Dat er kort voor de verkiezingen ophef is ontstaan? Of dat het samengaan van GL en PvdA gevaar loopt?

We moeten vrezen dat Kuiken met haar non-veroordeling aan Klaver impliciet liet weten: we gaan gewoon door.

In elk geval ontvingen we daags na het incident weer een niks-aan-de-hand uitnodiging voor een gezamenlijke bijeenkomst van Jesse en Attje in Middelburg. Zei ik ‘gezamenlijke bijeenkomst’? Excuus, dat moet natuurlijk townhall meeting zijn.

Weggevaagd
Je zult maar een trouwe PvdA-kiezer zijn. In een paar jaar tijd is je partij weggevaagd. In 2012 stemden ruim 2.4 miljoen mensen op de PvdA, in 2017 waren dat er net 600.000. In de peilingen is nauwelijks enige verbetering te zien, ook niet na de verloving met GroenLinks. En dan te bedenken dat de sociaaldemocraten vanaf de eeuwwisseling vrijwel steeds konden rekenen op meer dan 2 miljoen kiezers.

Ook het aantal leden is dramatisch teruggelopen. In twintig jaar tijd van 60.000 naar een kleine 40.000 nu. Het electoraat van de PvdA is enorm vergrijst. Twee op de drie kiezers is ouder dan 55 jaar. De aanwas is marginaal.

Kwantitatief een ramp, maar ook kwalitatief.

De oude PvdA leeft nog wel voort
De partij is van haar ideologische anker weggeslagen. Het afschudden van de ideologische veren eind vorige eeuw joeg – voorzover ze al niet vertrokken waren – de basis van de partij weg: de laagopgeleiden, de kwetsbaren, de ouderen, de werklozen.

Je kwam ze daardoor niet meer tegen in de partij waardoor deze mensen veranderden in abstracte problemen die weer moesten concurreren met andere abstracte problemen. Tja, dan winnen trendy en overweldigende thema’s als diversiteit en klimaat het al snel van aardse en ogenschijnlijk gedateerde kwesties als werk en inkomen. Zeker als de partij in toenemende mate wordt gedomineerd door Randstedelijke academici die over alles zo’n beetje hetzelfde denken als GroenLinks.

Wat van de partij is overgebleven, doet nog maar in heel beperkte mate denken aan de gigant van weleer, maar op de een of andere manier leeft de geest van Drees, Den Uyl en Kok toch voort. Ook de geschiedenis als grote bestuurderspartij die op alle niveaus in de samenleving haar verantwoordelijkheid durfde te nemen, wordt nog gevoeld.

Struik met of zonder wortels
Je zou kunnen zeggen: boven de grond is de partij een armzalig struikje geworden, maar in de grond zitten nog stevige wortels.

De partijtop doet wel haar best om het struikje aan het groeien te krijgen, maar denkt dat dit het beste kan door eraan te trekken, lees: samengaan met GroenLinks. Als je dat maar lang genoeg doet, scheurt de boel los van de wortels en is het gebeurd. Dat is ook precies wat Klaver en consorten te zijner tijd aangeboden krijgen. Een dorre struik zonder wortels.

De wortels geven voorlopig niet mee en dat verklaart ook de ambivalentie van de PvdA. Het leidt tot tegenstrijdige taferelen zoals we nu ook weer meemaken. Voor de camera melden de bobo’s zich aan als lid aan van elkaars partij en bijna verliefd laten de partijleiders en de lijsttrekkers voor de Senaat zich met elkaar fotograferen, maar net zo makkelijk zegt Attje Kuiken ‘GroenLinks? We zijn van ons eigen hoor.’

Een wereld van verschil
Op lokaal niveau en dieper in het electoraat is nooit sprake geweest van veel enthousiasme voor een samengaan met GroenLinks. De verschillen die op landelijk niveau of in de grote (studenten)steden nog weggeabstraheerd kunnen worden, laten zich in de wijken en buurten van kleinere gemeenten niet wegpraten. Daar ervaar je de kloof tussen de achterbannen van GL en PvdA aan den lijve: de andere focus, de andere ambities, de andere belevingswereld, de andere sociale klasse en ook de andere stijl van politiek bedrijven.

Dat werkt door naar de landelijke kaders van de PvdA. Natuurlijk bestaan ook daar twijfels of het nu wel zo verstandig is om samen te gaan met GroenLinks. In de eerste plaats is het geen fusie, maar een overname, want het ontbreekt de PvdA aan zelfvertrouwen: ze wil gered worden.

In de tweede plaats begrijpt de partijtop ook wel dat GroenLinks in de nieuwe partij aan de touwtjes zal trekken en de agenda zal bepalen. We horen Jesse Klaver tegenwoordig wel begeesterd praten over energiearmoede en prijsplafonds, maar het klinkt alsof Sylvana Simons voor meer snelwegen pleit.

Het hart van die partij ligt bij het klimaatactivisme. Volg Klaver en Kröger een paar dagen op twitter en je bent genezen van elke aanvechting te denken dat zich hier een brede progressieve partij aan het ontwikkelen is. Het is een en al klimaatalarmisme en -agitatie: de natuur staat op omvallen en dat komt door Shell en de boeren.

Dat gaat lijnrecht in tegen wat de PvdA in haar genen meedraagt. En daar komt – voor wie het nog niet wist – nu ook die affiniteit met gewelddadige actie bij.

Dat gaat niet, nooit samen. Ze kunnen het proberen, ze kunnen een fusie doordrammen, ze kunnen van elkaar lid worden tot ze erbij neervallen, maar de PvdA heeft niets te zoeken bij GroenLinks.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49534
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Fusie tussen Groen Links en PvdA

Bericht door Mahalingam »

Provinciale afdelingen hebben geen zin in fusie GroenLinks en PvdA

Zien nut en noodzaak niet

GroenLinks en de Partij voor de Arbeid vormen na de verkiezingen in de meeste provincies niet samen één fractie. Met uitzondering van Zeeland zijn er in de provincies geen plannen om net als in de Eerste Kamer de Statenfracties straks samen te voegen. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs de provinciale afdelingen van beide partijen.

'Je kunt niet groen doen, als je rood staat'

Provinciale politici wijzen op de verschillen tussen de partijen en zien de noodzaak niet. Een innige samenwerking zoals in de Eerste Kamer is bijvoorbeeld in Drenthe nog ver weg. PvdA-lijsttrekker Yvonne Turenhout tegen de krant: "Als je ziet hoeveel mensen in onze provincie last hebben van energiearmoede, dan willen wij zo snel mogelijk huizen gaan verduurzamen. Niet zozeer uit het klimaatoogpunt, zoals GroenLinks, maar om die mensen de winter door te helpen. Wij zeggen bijvoorbeeld: je kunt niet groen doen, als je rood staat."

Attje Kuiken nam afstand van Suzanne Kröger

Dat niet alles pais en vree is tussen de partijen bleek ook eind vorige maand toen PvdA-leidster Attje Kuiken afstand nam GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger die zou spreken op een dubieuze bijeenkomst over geweld en klimaatactivisme. Hoewel Kuiken menigmaal innig omhelzend met GroenLinks-chef Jesse Klaver op de foto gaat, zei de rode voorvrouw toen: "Ongelukkig hoe het gelopen is. Maar ik ben geen woordvoerder van GroenLinks. Wij zijn niet GroenLinks, we zijn niet gefuseerd, we hebben gescheiden lijsten."
https://www.nieuwnieuws.nl/5159586/prov ... s-en-pvda/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Fusie tussen Groen Links en PvdA

Bericht door Ariel »

Linkse wolk verliest: ’Wie houden we nou voor de gek?’

De feestelijke stemming bij GL en PvdA na de eerste verkiezingsuitslagen blijkt ongegrond. De linkse partijen hebben bijna 100.000 stemmen minder behaald dan vier jaar geleden. Ook is het de ’linkse wolk’ niet gelukt om de grootste fractie te worden in de Eerste Kamer.

Op verkiezingsavond hadden partijleiders Jesse Klaver (GL) en Attje Kuiken (PvdA) nog wél de hoop dat ze de grootste zouden worden in de senaat. Maar nu vrijwel alle stemmen zijn geteld, blijkt dat BoerBurgerBeweging (BBB) niet meer is in te halen. GL krijgt 8 zetels, PvdA waarschijnlijk 7: dat zijn er in totaal 15, terwijl BBB met zeker 16 zetels in de senaat komt.

Hoewel de linkse partijen niet kleiner worden in de senaat, hebben ze deze verkiezingen wel fors minder stemmen gekregen. In 2019 stemden 773.000 Nederlanders op GL (10,6 procent), dit jaar zijn dat er 671.000 (8,8 procent). En het aantal PvdA-stemmers zakte van 8,3 naar 8 procent. De partijen verliezen vermoedelijk 18 provinciale zetels.

„We hebben gewoon verloren”, zegt voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman bij WNL Op Zondag. Spekman heeft zich flink geërgerd aan de jubelstemming bij GL en PvdA in de dagen na de verkiezingen. Zo heeft hij kritiek op het feit dat Klaver en Kuiken donderdagochtend een grote taart aansneden bij de gezamenlijke fractievergadering van de twee partijen. „Ik vond dat beeld verdrietig”, zegt Spekman. „Wie houden we nou voor de gek?”

Ondanks het uitblijven van een ’fusieknaller’ voor GL en PvdA zeggen Klaver en Kuiken dat de linkse samenwerking ’naar meer smaakt’. Zij zien het verkiezingsresultaat van afgelopen week als de opmaat naar verdere samensmelting bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie