Niet alleen mensen zijn ziek, ook de zorg is doodziek

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87041
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Niet alleen mensen zijn ziek, ook de zorg is doodziek

Bericht door Ariel »

Minister Kuipers houdt rekening met flinke stijging zorgkosten

Minister Kuipers (Volksgezondheid) houdt er rekening mee dat de zorgkosten de komende tijd flink kunnen stijgen. Dat zegt hij in een reactie op nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) . Daaruit blijkt dat de zorgpremie gaat stijgen van 138 euro per maand nu naar zo'n 175 euro per maand in 2027.

Kuipers wil niet vooruitlopen op eventuele premiestijgingen. Maar hij verwacht wel dat de zorgkosten fors omhooggaan, onder meer vanwege de komst van nieuwe kostbare medicijnen. "Als dat gebeurt, zullen we moeten kijken wat we daaraan doen", zegt hij.

De minister vindt het zorgelijk dat mensen vanwege de kosten zorg gaan mijden die ze nodig hebben. "Dat moeten we koste wat het kost voorkomen."
En wie zijn er schuldig aan deze stijging zorgkosten...Gelukkig hebben we de daders gevonden. De bejaarden.

De stijgende zorgkosten zijn de voornaamste boosdoener voor de hogere premie. Door de vergrijzing en loonstijgingen zullen die alleen maar verder oplopen, waardoor de zorgverzekering weer duurder wordt.

Er wordt niet gesproken over alle binnenkomers uit diverse landen die hier gratis zorg krijgen. Maar ja... :nietverstaan: misschien hebben al die asielige nooit een dokter nodig. .
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 50049
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Niet alleen mensen zijn ziek, ook de zorg is doodziek

Bericht door Mahalingam »

CPB: kabinet komt belofte kwaliteitsverbetering ouderenzorg niet na

Zorg
Het kabinet zou jaarlijks 2,7 miljard euro extra investeren om de kwaliteit van de ouderenzorg te verbeteren. Inmiddels is daarvan 1,6 miljard euro wegbezuinigd, zo constateert het Centraal Planbureau.


Het kabinet komt zijn belofte voor de kwaliteitsverbetering van de ouderenzorg niet na. Dat constateert het Centraal Planbureau (CPB) deze week in een rapport, waarover Trouw zaterdag schrijft. Rutte IV was van plan om jaarlijks 2,7 miljard euro extra te investeren om de kwaliteit van de ouderenzorg te verbeteren. Inmiddels is daarvan 1,6 miljard euro wegbezuinigd, zo constateert het CPB.

In het rapport rekende het planbureau alle kabinetsmaatregelen voor de ouderenzorg door. Daaruit bleken bezuinigingen die niet in het regeerakkoord waren aangekondigd. Het kabinet besloot in 2017 juist tot extra investeringen. Maar door „verschillende ombuigingen” zoals het CPB schrijft, is de oorspronkelijke investering in de ouderenzorg sindsdien voor meer dan de helft weer ongedaan gemaakt. Volgens het planbureau wordt daarmee de beoogde kwaliteitsverbetering niet gerealiseerd.

Niet de beloofde 2,7 miljard euro, maar slechts 1,1 miljard euro blijft nu over om ouderen betere zorg te bieden. Zeker een miljard zou verloren zijn gegaan aan bezuinigingen, bedoeld om de verpleeg- en verzorgingshuizen te dwingen efficiënter te werken.

De bezuinigingen baren het CPB zorgen. Er is minder zorg beschikbaar dan in 2017 werd beoogd, de kwaliteit ligt lager en er is minder zorgpersoneel: het kabinet streefde destijds naar 40 procent meer zorgmedewerkers.
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/11/cp ... a-a4159201
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 50049
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Niet alleen mensen zijn ziek, ook de zorg is doodziek

Bericht door Mahalingam »

Wat zijn dat voor mensen?
Bijna 6.000 aanbieders van pgb-zorg hebben een strafblad

Zorg
Ruim 4 procent van de aanbieders van zorg middels het persoonsgebonden budget is tussen 2010 en 2020 veroordeeld. Zowel in Amsterdam als Rotterdam gaat het om 520 aanbieders met een strafblad.


Bijna 6.000 aanbieders die in 2020 pgb-zorg verstrekten hebben een strafblad. Dat blijkt uit onderzoek van overheidsplatform Zicht op Ondermijning. In totaal is ruim 4 procent van aanbieders van zorg middels het persoonsgebonden budget tussen 2010 en 2020 veroordeeld. In enkele gemeenten gaat het om bijna een op de tien aanbieders.

Met een pgb kunnen mensen zelf zorg inkopen, bijvoorbeeld verpleging of huishoudelijke hulp. Gebruikmaken van een pgb is zinvol wanneer je gemeente geen contract heeft met een aanbieder van wie je zorg wilt krijgen. Zo maakten in 2020 48.800 mensen gebruik van het pgb voor langdurige zorg.

In 660 gevallen zijn aanbieders gestraft voor een drugsgerelateerde misdaad. Zicht op Ondermijning geeft hiervan geen voorbeelden. Onduidelijk is waarvoor de overige aanbieders met een strafblad zijn veroordeeld. Uit in 2019 gepubliceerd onderzoek van Informatie Knooppunt Zorgfraude bleek wel al dat fraude regelmatig voorkomt in de zorg, zonder specifiek aanbieders van een pgb te benoemen. De zorgaanbieders met een strafblad declareerden tussen 2018 en 2020 voor 400 miljoen euro aan zorgkosten.

In Amsterdam en Rotterdam zijn de meeste veroordeelde aanbieders gevestigd, namelijk 520. Procentueel gezien staat Den Haag bovenaan, daar heeft 9,6 procent van de aanbieders een strafblad. Rotterdam, Nieuwegein en Capelle aan den IJssel volgen met iets minder dan 9 procent.
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/03/bi ... d-a4163614
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87041
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Niet alleen mensen zijn ziek, ook de zorg is doodziek

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
wo mei 03, 2023 11:34 am
Wat zijn dat voor mensen?
Zorgelijk... :unhappy:

Wat is pgb-zorg?
Bij pgb-zorg kun je als cliënt zelf een zorgaanbieder kiezen, bijvoorbeeld voor verpleging of dagbesteding. Handig als je gemeente geen contract heeft met de aanbieder die jij voor ogen hebt. Maar het persoonsgebonden budget is ook populair onder fraudeurs, zo blijkt uit meerdere onderzoeken en veroordelingen. Zo worden bijvoorbeeld kwetsbare mensen geronseld en voor het karretje gespannen door georganiseerde fraudeurs.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87041
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Niet alleen mensen zijn ziek, ook de zorg is doodziek

Bericht door Ariel »

Tja, onze 50 jarige weten niet wat ze overkomt bij het ouder worden. Ze zijn verwend en gewend aan een goede gezondheid zorg. Ze hebben zich er niet in verdiept , en ook nooit geprotesteerd.
Onderzoek: vijftigplussers denken niet na over zorg voor later

Vijftigplussers in Nederland denken onvoldoende na over de zorg en aanpassingen die ze later als ouderen mogelijk nodig hebben. Dat komt naar voren uit onderzoek in opdracht van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties.

De brancheorganisatie noemt de resultaten verontrustend omdat zorg steeds schaarser wordt. Het aantal mensen dat in de zorg werkt, stijgt niet mee met het aantal mensen dat zorg nodig heeft als gevolg van de vergrijzing.

"De afgelopen jaren was het vanzelfsprekend dat je ergens terechtkon als je ineens zorg nodig had. Dat is nu niet meer zo", zegt klinisch geriater en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie Esther Cornegé van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Ruim 20.000 mensen die verpleeghuiszorg nodig hebben, staan momenteel op een wachtlijst.

De resultaten van het onderzoek verbazen haar niet. "Dit is ook wel wat ik terugzie in het ziekenhuis. Op het moment dat er meer zorg nodig is, is dat vaak niet van tevoren geregeld. In ernstige gevallen zien we mensen verwaarloosd het ziekenhuis binnenkomen."

"De zorg van ouderen gaat de komende tijd drastisch veranderen", zei ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Er wordt veel meer van mensen verwacht om zelf iets te regelen." Ze vindt dat ook de overheid mensen daar bewust van moet maken.

Hoe richt je je huis in?
Er zijn verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat Nederlanders meer aan hun oude dag denken. Door erover te praten, maar ook door wensen vast te leggen. Er zijn bijeenkomsten om over 'later' na te denken. Cornegé: "Je denkt dan bijvoorbeeld na over hoe je je huis inricht en of je mensen in de buurt hebt die een oogje in het zeil kunnen houden. Maar ook over welke behandelingen je wil als je in het ziekenhuis komt."

Voor het onderzoek zijn duizend Nederlanders van 16 jaar en ouder ondervraagd. 80 procent van hen heeft niets heeft geregeld voor zorg later. "Vooral mensen van 50 jaar en ouder stellen het gesprek over ouder worden uit", zegt Westerlaken.

'Niet vroeg genoeg beginnen'
Veel mensen vinden zich te jong om over het ouder worden na te denken. "Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met nadenken over de oude dag, zegt Cornegé. "Ook als je jong bent, is het goed om het er met je ouders over te hebben en te vragen wat zij willen."
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie