Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Mahalingam
Berichten: 51312
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Mahalingam »

In een ver verleden werd een man ontslagen door zijn directeur en vond dat hem onrecht werd aangedaan.
Dan na19 jaar weet hij uiteindelijk zijn gram te halen.

" Het voorval dateert van negentien jaar geleden ..."
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 88853
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Ariel »

Hogere suikertaks, geen gratis kinderopvang, en... maximaal 50.000 migranten. Leuk hoor, maar hoe dan?
Omtzigt: migratie maximaal op 50.000 mensen per jaar

Nieuw Sociaal Contract (NCS) van partijleider Pieter Omtzigt wil immigratie fors beteugelen. In het langverwachte verkiezingsprogramma dat vandaag wordt gepresenteerd, staat volgens betrokkenen dat het migratiesaldo moet worden teruggebracht naar 50.000.

Omtzigt wil dat zogenoemde migratiesaldo – het aantal personen dat zich in Nederland vestigt minus het aantal vertrekkers – maximeren. Het gaat bij de 50.000 personen die Omtzigt in zijn programma voor ogen heeft om zowel asiel-, studie- als arbeidsmigranten.

Dat lijkt een ambitieuze opgave, aangezien het migratiesaldo volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorig jaar nog 223.798 was, onder wie ruim 100.000 Oekraïners. Het ministerie van Justitie en Veiligheid voorspelde dat er dit jaar alleen al zo’n 70.000 asielmigranten naar Nederland zouden komen. Een migratieplafond ligt politiek gevoelig in Den Haag. Zo is het nog de vraag wat Omtzigt wil doen als het plafond wordt overschreden.

Speerpunten
Het in het gareel krijgen van immigratie wordt een van de pijlers van zijn nieuwe partij. Ook goed bestuur, bestaanszekerheid en voldoende woningbouw krijgen een prominente plek in het NSC-programma. Het is geen verrassing dat Omtzigt met migratie als speerpunt hoge ogen wil gooien. Afgelopen zomer hield hij een lezing in Leeuwarden waarin hij de vloer aanveegde met de manier waarop migratie Nederland nu ’overkomt’, zonder dat er duidelijke beleidskeuzes worden gemaakt.

Vanuit zijn partij klinkt dat uit die lezing valt op te maken wat Omtzigt met het migratiebeleid in Nederland wil. De populaire politicus wil de instroom van arbeidsmigranten, buitenlandse studenten en asielzoekers beter onder controle krijgen. Hij opperde afgelopen zomer al om voor Nederland een zogeheten ’opt-out’ aan te vragen in Europa, waardoor kan worden afgeweken van Europese asielregels. Denemarken doet dat bijvoorbeeld ook en kan daardoor strenger optreden dan andere Europese landen. Het gevolg is dat er minder asielmigranten naar Denemarken gaan. Bovendien stelde Omtzigt toen ook al voor om onderscheid te maken tussen tijdelijke- en permanente bescherming voor asielzoekers.

"KLIK hieronder door een tijdlijn van de belangrijkste momenten op weg naar de verkiezingen"

Maar de NSC-leider probeert de discussie over migratie bewust breder te trekken dan alleen asiel. Hij wil het aantal buitenlandse studenten in Nederland beperken door ze niet meer voor te trekken met beurzen. Bovendien moet er veel minder in het Engels les worden gegeven op onderwijsinstellingen, stelt hij voor. Ook het aantal arbeidsmigranten moet worden teruggedrongen, vindt Omtzigt.

Peilingen
NSC is de laatste partij die met een programma komt voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Er wordt in politiek Den Haag reikhalzend naar uitgekeken, omdat de partij het vooralsnog erg goed doet in de peilingen en daardoor grote kans heeft op coalitiedeelname. Over een mogelijke premierskandidaat houdt Omtzigt tot nu toe de kaarten tegen de borst.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 88853
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Ariel »

Omtzigts programma ademt CDA, maar hij wil geen gratis kinderopvang, een andere stikstofaanpak en referendum

Pieter Omtzigts langverwachte programma is er dan ein-de-lijk. Het riekt naar het CDA, erkent ook de partijleider van NSC. ,,Ik ben niet ineens radicaal anders gaan denken.’’ Verder wil géén gratis kinderopvang, een hogere suikertaks, géén kilometerheffing en minder koeien.
:rolleyes: Nou, nou....Ik ga vast en zeker niet op deze partij stemmen.
Spoiler! :
Er lagen een boek, een lijvig beginselen-document, en nu ook een écht verkiezingsprogramma. Pieter Omtzigt is daarmee bijna de laatste die zijn plannen presenteert. Opmerkelijk, want hij stelt het altijd over de inhoud te willen hebben. Maar daar deed hij dinsdagochtend bij de presentatie ineens laconiek over. ,,Ik heb nog niemand gehoord die zei: ik heb alle programma’s op mijn nachtkastje liggen en zat op die van jou te wachten.”

Die plannen in vogelvlucht dan toch: Omtzigt wil géén kilometerheffing, géén gratis kinderopvang, maar juist wel weer een hogere suikertaks, accijns op e-sigaretten en de btw op hotels en vakantieparken verhogen. Omtzigt wil verder een correctief referendum, als een wet door de Tweede Kamer is. Nederlanders zouden dan dus het parlement kunnen terugfluiten.

Nog wat rijp en groen: 5 mei moet een vrije dag worden, kraamzorg moet gratis worden, de jaarlijkse tandartscontrole moet terug in het basispakket en NSC wil dat Nederland de NAVO-norm gaat halen, dat 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) wordt besteed aan defensie. Ook wil de partij dat rijke Nederlanders die nu in Monaco of Zwitserland wonen vanwege de lage belastingen ‘een eerlijke bijdrage’ gaan leveren. Hoe dat moet, is nog onduidelijks

De aandacht voor de regio is ook geen verrassing. ,,Grote delen van het land, buiten de Randstad, zijn verwaarloosd,” aldus Omtzigt. Hij wil dat streekziekenhuizen behouden blijven. En er moet een apart fonds komen om regionale theater- en filmproducties te financieren.

Omtzigt wil wel vasthouden aan het terugdringen van de stikstofuitstoot. Met hoeveel is niet duidelijk: hij schrijft dat de uitstoot in 2035 ‘significant’ moet zijn teruggedrongen. Er zullen boeren moeten stoppen, zei hij in een toelichting, maar ze moeten eerst ‘ruimte krijgen’ om de stikstofnormen te halen. De veestapel moet wel kleiner en de partij wil een stop op de bouw van nieuwe megastallen, zei Omtzigt. De partij wil de industrie ‘vergroenen, maar niet verjagen’.

Omtzigt wil wel zowel het klimaatfonds, het stikstoffonds als het groeifonds schrappen. Maar daar staat tegenover dat Omtzigt wel klimaatregelen wil treffen. De partij houdt vast aan de klimaatdoelen van Parijs. Het wil windparken op zee, maar niet meer op land. Ook de aanleg van zonneparken moet stoppen, maar er moeten wel meer zonnepanelen op daken komen.

Over het aanpakken van de woningnood sluit Omtzigt aan bij het huidige beleid van CDA-minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) die volgens Omtzigt goede eerste stappen heeft gemaakt. Er moeten méér huizen komen, waar nodig moet er kunnen worden uitgebreid buiten de bebouwde kom en binnen de bebouwde kom moeten er waar mogelijke extra verdiepingen op appartementencomplexen komen.

Asiel
Op het vlak van asiel lijkt Omtzigt ook dichtbij de koers van het CDA en de VVD te blijven. Hij wil dat het tweestatusstelsel wordt ingevoerd. Asielzoekers die persoonlijk gevaar lopen in eigen land (homo’s, christenen) komen dan in aanmerking te blijven, anderen kunnen hooguit tijdelijk worden opgevangen, ook als ze op de vlucht zijn voor oorlog. Hij vindt dat Nederland moet gaan werken met een richtgetal van maximaal 50.000 migranten. Dan gaat het zowel om arbeidsmigranten, vluchtelingen als expats. Dat aantal is erg laag, in vergelijking met nu. Het kabinet rekende alleen al op 70.000 asielzoekers, nog los van bijvoorbeeld arbeidsmigranten.

Ook opmerkelijk is dat Omtzigt het aantal nareizende migranten wil beperken. Hij kiest ook daar de lijn van VVD en CDA, dat als iemand hier asiel heeft gekregen deze alleen leden van het ‘kerngezin’ naar hier mag halen.

Om het aantal arbeidsmigranten te beperken wil Omtzigt verder het mes zetten in fiscale voordelen voor expats. En om de groei van het aantal buitenlandse studenten af te remmen moet er weer meer les gegeven worden in het Nederlands op universiteiten.

Beter bestuur
In het programma is, hoe kan het anders, een ‘beter bestuur’ van Nederland, zijn stokpaardje. Zo hamert hij andermaal op het oprichten van een constitutioneel hof, een hof dat aangenomen wetten gaat toetsen aan de grondwet. Omtzigt wil ook een nieuw kiesstelsel, waarbij vanuit districten Kamerleden worden gekozen. Dat aantal Kamerleden wil hij wel op het huidige aantal houden. Een volgend coalitieakkoord van de nieuwe regering zou zich ‘tot hoofdlijnen moeten beperken’. Dat moet meer ruimte laten voor de Tweede Kamer om beleid te maken. Omtzigt voelt bovendien voor ‘vakministers’ die niet lid zijn van een partij. Dat moet ‘normaal’ worden, aldus NSC.

Qua varia in het programma: Omtzigt wil het koninklijk huis handhaven, maar vindt wel dat de koning belasting moet gaan betalen. Lelystad Airport blijft wat hem betreft dicht en hij ziet niets in het plan voor gratis kinderopvang.

Is het programma dé remedie voor het Nederland dat hij schetst als een totaal beschadigd en falend land? Nee hoor, stelt hijzelf, het is ‘een begin’. ,,Met dit programma is er niets af. Dit is ook op geen enkele manier in vier jaar te doen. Wat in 10, 15 jaar kapot is gegaan, heeft meer tijd nodig. Maar u zult zien dat we als dit doen, de overheid beter gaat functioneren en dat minder mensen afhaken van de politiek.”

CDA
Lijkt het niettemin niet erg veel op de CDA-koers? ,,U zult veel overeenkomsten zien, ik ben niet ineens radicaal anders tegen zaken gaan aankijken. Maar het hoofdstuk over bestuurlijke vernieuwing is wel radicaal anders, zoals ons plan voor een correctief referendum.”

Niet op alle vragen ligt er overigens nu een antwoord. Zo wil Omtzigt nog steeds niet zeggen of hijzelf premier wordt, als hij die kans zou krijgen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 88853
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Ariel »

:huh: Wat ingewikkeld. Ik begrijp werkelijk niks van dit artikel over de plannen van Pieter Omtzigt. Het zal wel aan mij liggen. Maar wie het wel begrijpt, mag het zeggen.

Nu Pieter wat vaker in beeld is, krijg ik steeds meer begrip voor het CDA die hem liever wilde lozen en hem liever niet als lijsttrekker wilde hebben. Wat een irritante man is Pieter.
Wat zijn de plannen van NSC en kunnen ze Nederland daadwerkelijk vooruit helpen?

Vraag Pieter Omtzigt naar de oplossingen voor het bestuur van ons land en hij komt steevast met dezelfde stokpaardjes: een regionaal kiesstelsel, een constitutioneel hof en een minderheidskabinet. Maar wat houden die plannen van NSC eigenlijk in en gaan ze Nederland ook vooruit helpen? Hoogleraren zien veel beperkingen.

Omtzigt mag dan geboren zijn in Den Haag, hij verhuisde al op jonge leeftijd naar Twente en woont daar nog altijd. En het is de oud-CDA’er een doorn in het oog dat hij momenteel het enige Kamerlid uit die regio is. De Tweede Kamer zal, zo zocht De Telegraaf uit, ook na de verkiezingen weer een Randstad-bolwerk zijn. De staatscommissie parlementair stelsel, onder leiding van Johan Remkes, stipte dit probleem in 2018 ook al aan.

Regionaal kiesstelsel
Omtzigt wil daarom een regionaal kiesstelsel invoeren. In een recent stuk van zijn hand legt hij uit hoe dat eruit moet komen te zien. Partijen dienen wat de NSC-voorman betreft per kiesdistrict (bijvoorbeeld de twaalf provincies) een aparte kieslijst in, met kandidaten die in die regio wonen en beloven daar ook te blijven als ze verkozen worden. Van de 150 Kamerzetels worden er 125 verdeeld via de regio’s. De overige zetels worden verdeeld onder de partijen die landelijk minstens 2 of 3 procent van de stemmen hebben gekregen, om te voorkomen dat kleinere partijen helemaal buiten de boot vallen.

Maar Tom van der Meer, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, zet kanttekeningen bij dit idee. Zo is het volgens Van der Meer ’een beetje dubieus’ wat precies regionale vertegenwoordiging is: „Gaat het om waar iemand nu woont of waar die oorspronkelijk vandaan komt?” Hetzelfde geldt voor de kiezer: „Denk aan een Groninger die naar Utrecht is verhuisd, maar zich nog wel verbonden voelt met de provincie Groningen.”

"’Je dwingt mensen om langs regionale lijnen te stemmen’"
Andere kenmerken dan regionale binding zijn bovendien voor kiezers belangrijker bij het bepalen van een voorkeursstem. Het beroep, talent, of geslacht bijvoorbeeld. Of stel dat iemand graag op een parlementaire kuitenbijter wil stemmen, die zich stevig ingraaft in dossiers en zo onrecht blootlegt – zoals Omtzigt – maar deze kiezer niet in Twente woont. Van der Meer: „Je dwingt mensen om langs regionale lijnen te stemmen, ook als ze daar geen behoefte aan hebben.”

Een constitutioneel hof is volgens Omtzigt hard nodig om wetten te toetsen aan de Grondwet. Burgers zouden hier kunnen aankloppen, als ze vrezen dat wetgeving grondrechten in gevaar brengt. Het kan dan fungeren als een soort noodrem. „Wij zijn het enige land in Europa waar de rechter wetten niet kan toetsen aan de Grondwet”, merkt de NSC-leider op in zijn verkiezingsprogramma. Met zo’n hof kan dit volgens hem wel en hij krijgt ook hier bijval van de staatscommissie parlementair stelsel.

Maar volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden is het hof ’een oplossing zonder groot probleem erachter’. „Ik snap de gedachte, omdat de rechter wetgeving kan toetsen aan allerlei verdragen, maar niet aan de Grondwet.” Maar de hoogleraar concludeert dat de Tweede en Eerste Kamer over het algemeen prima in staat zijn om te oordelen of wetgeving of constitutionele bepalingen vallen te rijmen met de Grondwet. „De Raad van State adviseert standaard voor behandeling of een wetsvoorstel in strijd is met de Grondwet. Als dat zo is, wordt die kritiek eigenlijk altijd overgenomen door het parlement.”

Niet de rechter, maar het parlement zorgt er in Nederland zodoende doorgaans effectief voor dat wetsvoorstellen niet in strijd zijn met de Grondwet, legt Voermans uit. De hoogleraar vindt wel dat daarvoor voldoende kennis aanwezig moet zijn in het parlement. Maar het zou volgens hem ook kunnen door voorlichting te vragen bij de Raad van State, en door een commissie constitutionele zaken op te tuigen. „Dat is goedkoper en efficiënter. Het komt zelden voor dat er gedoe is. Daar is dan niet een peperduur constitutioneel hof voor nodig.”

Tot slot oppert Omtzigt geregeld om te regeren met een minderheidskabinet ’om een andere politieke cultuur vorm te geven’. De meningen van de hoogleraren verschillen hierover. Voermans heeft er een hard hoofd in dat een minderheidskabinet in Nederland zorgt voor stabiel bestuur van het land. „Waarom zou de Tweede Kamer het kort na de hectiek van de verkiezingen goed vinden dat bijvoorbeeld twee partijen met een minderheid het land gaan regeren?”

Van der Meer van de Universiteit van Amsterdam ziet er juist wel wat in. „Niet dat we het a priori moeten doen. Maar de optie moet op tafel kunnen liggen. Minderheidskabinetten zijn niet instabieler dan meerderheidskabinetten, wanneer er op hoofdlijnen afspraken liggen met een of meerdere gedoogpartners.” Die afspraken moeten dan gaan over waar de pijn moet worden genomen: „Want daar ligt het vaak lastig.”

Dat bleek in de weken na Prinsjesdag wel, toen de Kamer de macht greep en in verschillende meerderheden voor miljarden de begroting vertimmerde met plannen waar de financiële onderbouwing soms flink van rammelde.

Veel historische voorbeelden van een ’echt’ minderheidskabinet zijn er volgens de hoogleraren niet. Kabinet-Rutte I rekenen ze allebei niet helemaal mee. Door de gedoogsteun van de PVV was er voor belangrijke onderwerpen al een meerderheid in de Tweede Kamer. Rompkabinetten daargelaten moeten we volgens Voermans terug naar 1939 voor de laatste poging: kabinet-Colijn V. Het was geen succes, zegt de hoogleraar: „Na drie dagen konden ze al inpakken.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 88853
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Ariel »

Iedereen worstelt met de nieuwe Omtzigt, ook Omtzigt zelf

Van parlementaire pitbull naar potentiële premier. De metamorfose van Pieter Omtzigt is wennen. Lang waren inhoudelijke kritiek en vragen over zijn geschiktheid als leider taboe. Dat verandert nu, terwijl Omtzigt nog steeds niet duidelijk maakt of hij zelf premier wil worden. ,,Pieter wordt als een Heilige beschouwd, maar dat is-ie niet.”

Kom niet aan Omtzigt. Wekenlang leek dat de ongeschreven vuistregel bij concurrenten. Wie de oud-CDA’er bekritiseert, blijft zelf besmeurd achter.

In ranglijstjes met vertrouwenscijfers staat Omtzigt bovenaan en zijn partij Nieuw Sociaal Contract bezet ook de koppositie in zetelpeilingen, samen met de VVD. Concurrenten hoopten dat NSC zou zakken naarmate de partij kleur zou bekennen, als de plannen en kandidaten bekend zijn.

Maar zo’n daling is (vooralsnog) niet zichtbaar. Met nog enkele weken tot de verkiezingen kruipen andere lijsttrekkers uit hun schulp en bekritiseren ze de oud-CDA’er steeds vaker.

Kritiek
In een één-op-ééndebat over armoede zondagavond bij RTL concludeerde Timmermans dat Omtzigt weigert om ‘de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen’. ,,U wilt grote winsten niet extra belasten, u biedt geen duidelijkheid over het minimumloon.”

En VVD-lijsttrekker Yesilgöz was fel over het feit dat Omtzigt zijn plannen niet laat doorrekenen door het CPB: ,,U hamert terecht op zorgvuldigheid en transparantie, maar wat kosten uw plannen, hoe betaalt u ze? (...) Uw partijprogramma wordt zo een menukaart zonder prijzen.” Het plan van Omtzigt om het migratiesaldo jaarlijks op 50.000 te maximeren, werd weggehoond door de leiders van GL-PvdA en VVD: ‘Slecht idee’, ‘niet waar te maken’ en ‘echt goedkoop’.

BBB-leider Caroline van der Plas verweet Omtzigt in een kranteninterview eerder al ‘D66-taal’, Laurens Dassen van Volt stelde dat Nederland bij winst van het conservatieve NSC ‘wel twintig, dertig, véértig stappen’ achteruit zet. Oud-partijgenoot en CDA-leider Henri Bontenbal deed ook de handschoenen uit: ,,Je moet als politicus niet alleen maar die rol van aanklager vervullen.” Volgens Bontenbal slaat Omtzigt door in het ‘zwarte beeld’ dat hij schetst van de overheid: ,,Het is niet zo dat de hele overheid rot is.”

Zeker in de boezem van het CDA leidt Omtzigts populariteit tot frustratie. Oud-partijgenoten zitten al sinds zijn afsplitsing in de maag met de messiaanse status. Oud-CDA-leider Sybrand Buma kreeg vrijdag bij de talkshow Op1 de vraag of Omtzigt geschikt is als premier, maar daarop wilde Buma niet ingaan. ,,Ik heb lang met hem samengewerkt, daarover ben ik heel terughoudend.”

CDA’ers prijzen zonder uitzondering Omtzigts zeldzame dossierkennis en vasthoudendheid. Maar of hij ook een grote partij - en een kabinet - kan leiden, is volgens hen de vraag. Omtzigt kon heftig uit zijn slof schieten, emotioneel worden en veeleisend zijn, stellen diverse oud-partijgenoten al langer. Ook vóór diens burn-out in 2021. CDA’ers zagen hoe Omtzigt in tranen uitbarstte, enorm boos werd of onbereikbaar was.

Geregeld waren journalisten getuige. Zo kondigde Omtzigt in het najaar van 2021 zijn terugkeer in de Tweede Kamer aan via berichten naar journalisten. Maar als zij hem een dag later opwachten voor een aantal vragen, wordt het Omtzigt al snel te veel en breekt hij het interview emotioneel af. Ook op andere momenten blijkt: als bepaalde vragen Omtzigt niet zinnen, kan hij boos of verdrietig worden, merken verslaggevers.

Tot meldingen van ongepast gedrag bij het CDA hebben die uitbarstingen niet geleid: bij het partijbestuur zijn geen klachten over Omtzigt binnengekomen, meldt een woordvoerder.

De laan uit
Vragen over Omtzigts’ werkwijze zijn relevant nu hij een partij leidt en de mogelijkheid openhoudt dat hij zélf premier wordt. Maar ook omdat de moreel-ethische lat bij zijn partij hoog ligt. Een oud-woordvoerder vloog na een paar uur de laan uit vanwege een oude tweet, de partijvoorzitter vertrok na gedoe over een twintig jaar oud arbeidsconflict.

Direct kreeg ook Omtzigt de vraag: heeft hij dan nooit fouten gemaakt? Natuurlijk wel, erkende de partijleider worstelend. Deze nieuwssite wilde een gesprek met Omtzigt over zijn werkwijze en het CDA-verleden, maar dat verzoek werd afgewezen.

Wel reageerde woordvoerster Nicolien van Vroonhoven op een reeks vragen met het algemene statement van Omtzigt dat hij ‘open is geweest over de burn-out’: ‘De omstandigheden waaronder ik moest re-integreren heb ik als zwaar ervaren. Ik heb al verteld dat ik voorafgaand aan en gedurende mijn herstel soms emotioneel kon reageren. Inmiddels gaat het gelukkig weer goed met mij’.

Allemaal niet fraai
Rond Omtzigt wordt tegelijkertijd gerelativeerd: hoe belangrijk is het werkelijk? Boos worden, tranen, het is allemaal niet fraai misschien; maar het is toch niet verboden? ,,Rutte wordt toch ook vaak boos?”, zegt een NSC-intimus.

De woedeaanvallen van de demissionair premier zijn inderdaad berucht. En ze wekken ook na dertien jaar premierschap verbazing. Zo gaat in D66-kring een anekdote rond over Ruttes uitbarsting tegen minister Ernst Kuipers. De premier viel zo hard uit tegen Kuipers in een discussie over het coronabeleid, dat de premier na een interventie van vicepremier Kaag uitvoerig excuses maakte.

Rutte kan snel sorry zeggen
Deze ontvlambaarheid stond een recordlang premierschap niet in de weg. Maar politici zeggen: Rutte kan snel sorry zeggen. Dat scheelt.

Ondertussen geniet Omtzigt van zijn nieuwe rol als partijleider. Hij oogt relaxter. In het debat zei Omtzigt dat hij topfit is: ,,Ik heb geleerd dat het soms een tandje minder kan, dat ik op tijd rust moet nemen.”

Maar de transformatie van parlementaire luis in de pels tot potentiële premierskandidaat blijkt ook ingewikkeld. Vragen over zijn eigen rol én het CDA-verleden leiden tot ongemak, erkent de intimus. ,,Pieter wordt als een Heilige beschouwd, maar dat is-ie niet.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 88853
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Ariel »

Pieter Omtzigt: ’Verwacht niet te veel van ons, te snel’

De snelle populariteit van Nieuw Sociaal Contract (NSC) zet oprichter Pieter Omtzigt in een politieke achtbaan. Wilde hij aanvankelijk beperkt groeien, nu maakt hij serieuze kans de grootste te worden met de verkiezingen. Het veroorzaakt extra druk en de nodige twijfel bij Omtzigt, blijkt in zijn verkiezingsinterview met De Telegraaf.

Lang liet Pieter Omtzigt (49) in het midden of hij het vraaggesprek door wilde laten gaan. In eigen land, maar ook uit het buitenland stromen de verzoeken binnen van nieuwsgierige journalisten die de koploper in de peilingen proberen te begrijpen. In contacten met NSC blijkt dat Omtzigt veel blijft bepalen bij de partij en het lastig vindt de controle uit handen te geven. Zo wordt de ochtend voorafgaand aan dit interview ineens door zijn woordvoerder verzocht of hij de beginvraag alvast mag weten. Het is een ongebruikelijk verzoek waar niet mee wordt ingestemd. „Ik wil me gewoon kunnen voorbereiden op een interview”, verklaart Omtzigt na aankomst.

Ziet u zichzelf als een controlfreak?
„Ik zie mezelf meer als iemand die de inhoud volledig wil doorgronden, voordat hij een besluit neemt over wat te doen.”

We hoorden in uw werkomgeving dat u het moeilijk vindt om knopen door te hakken. Herkent u zichzelf daarin?
„…Ehmmm.” (lange stilte)

Wel…
„Oh ik zie u lachen, hahaha. Als ik nu ’nee’ ga zeggen… Ik moet even naar mijn woorden zoeken. Over de jaren heen ben ik soms meer gaan nadenken. Gemakkelijke antwoorden volstaan vaak niet.”

Uit peilingen blijkt dat u misschien wel de grootste wordt en premier kan worden. Heeft u daar de juiste eigenschappen voor?
„Aan het begin van de campagne heb ik gezegd dat ik mezelf het prettigst voel als hoofd van de fractie. Dat is ook niet veranderd.”

Maar als u liever in de Kamer wil zitten, wat is dan uw alternatief op het moment dat u de grootste wordt?
„Eerst kijken hoe de formatie loopt.”

De kiezer mag toch ook wel weten wie er straks in het Torentje zit, afhankelijk van wie de grootste wordt?
„Het is een logische vraag.”

Er mag alleen geen logisch antwoord op komen?
„U weet hoe ingewikkeld formaties zijn. Dit is waar ik graag bij de formatie wil uitkomen en (zucht) omdat als je heel stellig dingen zegt… Als ik zeg: ik wil dit, dan bedoel ik het ook.”

U zucht. Maar als u zo om logische vragen heen draait is dat ook een teken aan de wand. Een premier heeft die luxe niet. Die zal soms zonder de feiten te kennen beslissingen moeten nemen. Is eigenlijk uw aarzeling niet al het antwoord op de vraag of u voor het premierschap geschikt bent?
„We hebben allerlei voorbeelden gezien van nieuwe partijen die snel groeien en dan problemen krijgen. Dat is ook de reden waarom ik zeg dat het heel logisch is om een partij vanuit de Kamer te leiden. Het is een positieve keuze, met veel nieuwe Kamerleden en een nieuw verkiezingsprogramma.”

Is er iemand anders op de lijst die premier kan worden voor NSC?
„Wij hebben die vraag nog niet beantwoord.”

Dat klinkt bijna onverantwoordelijk? Als u straks de grootste partij bent, wat kan gebeuren, dat u dan nog niet hebt nagedacht over het traject dat na 22 november gaat gebeuren?
„We zijn heel hard aan het nadenken. Ik geef u de antwoorden als de antwoorden er zijn.”

De linkse leider Frans Timmermans wil graag met u in een coalitie. Hoe groot is de kans op een kabinet met NSC en PvdA/GL?
„Als ik denk langs de lijnen die NSC wil bereiken, wordt dat op bepaalde zaken lastig. Op migratie, maar ook op stikstof en op bestaanszekerheid. De grote belastingverhogingen van PvdA/GL die ik in hun doorrekening zag staan bijvoorbeeld. En het minimumloon dat ze omhoog willen is hier helemaal niet zo laag vergeleken met ons omringende landen. Het levensonderhoud is hier wel duurder. Wij willen wat doen aan de kosten voor energie en wonen.”

Timmermans wil ook geen tweestatussensysteem voor asielzoekers, u wil dat wel. Is dat voor u zo belangrijk om van te concluderen dat samenwerken met PvdA/GL dan niet lukt?
„We hebben geen breekpunten. Maar het is wel heel belangrijk om migratie onder controle te krijgen. Op het moment dat dat niet gebeurt, is onze stellige overtuiging dat we moeite zullen hebben om onze publieke voorzieningen overeind te houden. Maar ik heb nu nog niet een voorkeurscoalitie zien ontstaan, de ene of de andere kant op.”

Hoe anders wordt Nederland als NSC het voor het zeggen krijgt?
„Bestuurlijk wordt het fors anders. We hebben nu een extreme concentratie van macht, bij de premier. Dat gaan we terugdraaien. We gaan op meerdere punten de wet en de grondwet wijzigen. Het invoeren van een constitutioneel hof is een voorbeeld.”

Als u veel op z’n kop gaat zetten, zit de teleurstelling bij kiezers toch bijna ingebakken?
„Daarom zeg ik overal: verwacht niet te veel van ons, te snel.”

Als Kamerlid stond u ontelbare keren bij de interruptiemicrofoon om van het kabinet veranderingen te eisen. Eigenlijk per direct. Maar nu u zelf kans maakt om het te gaan uitvoeren, zegt u: het kan niet heel snel.
„Deze structurele veranderingen kunnen niet heel snel.”

Omtzigt begint een verhandeling over dat het kabinet sommige besluiten soms juist veel te snel nam, zoals het veel te ruim compenseren van slachtoffers van de toeslagenaffaire. Iets wat hij als verkwisting ziet.

Maar daar vroegen we niet naar. We vroegen naar de discrepantie die er zit tussen de Omtzigt uit het verleden die steeds van het kabinet per ommegaande oplossingen eiste en de Omtzigt van nu die zegt dat dat niet kan.
„Ja, informatie moet je vaak snel verschaffen, maar als je zegt: hoe gaan we dit veranderen… Ik heb nooit gezegd dat het belastingstelsel morgen veranderd moet zijn. Dat gaat niet.”

Dat beweren we toch ook niet? Maar goed: met Omtzigt aan de knoppen, hoe snel is de toeslagenaffaire dan opgelost?
„Ehm…. Ik zal er alles aan doen om de ouders met de grootste schade te helpen. Om heel eerlijk te zijn, kan ik op dit moment geen vaste termijn geven waarin dat gaat lukken. Het wordt niet ’poef’: opgelost. Deze problemen zijn te ingewikkeld.”

Bij het RTL-debat gaf u aan dat u nog met een doorrekening zou komen van de financiële effecten uw NSC-plannen. Daar is inmiddels weer een streep doorheen. Waarom?
„U zult in verkiezingsdebatten gewoon precies van ons horen wat we voorstellen. Ik zou het heel fijn vinden om bijvoorbeeld met VVD’er Dilan Yesilgöz het hierover een-op-een te hebben.”

Waarom zet u het niet gewoon op papier? Dat heeft u toch beloofd?
„We zullen een aantal punten helder maken, maar wat de VVD vroeg is een halve doorrekening... Ik heb ook grote bezwaren tegen de CPB-doorrekeningen. Als we als een gek aan alle knoppen tegelijk draaien, dan kan de Belastingdienst het niet aan en krijgen we effecten die we niet kunnen voorzien.”

U zegt nu dat er gaten vallen te schieten in de CPB-modellen. Maar na het aantreden van dit kabinet heeft u wel drie keer gevraagd naar een CPB-doorrekening van het regeerakkoord. Dat vond u toen héél belangrijk.
„Ja, omdat daar ook uit bleek hoezeer ze afgeweken waren van hun oorspronkelijke plannen. Die vergelijking wilde ik heel graag hebben.”

Maar zelf levert u zo’n vergelijking dus niet?
„Wij zijn zo precies mogelijk in de verkiezingsdebatten als we kunnen zijn. U legt nu een meetlat op…”

…die uzelf óók altijd voor anderen gebruikte..
„…die met een team van vier mensen nauwelijks na te komen valt.”

Ontploft u nog wel eens?
„Ik zit lekkerder in mijn vel.”

Dat is niet helemaal een antwoord op de vraag. Moeten mensen er rekening mee houden dat als u onder grote stress komt te staan, er een herhaling kan komen van wat er eerder is gebeurd met Pieter Omtzigt?
„Ik doe er alles aan om niet opnieuw in een burn-out terecht te komen. En dat is waarom ik ook niet op alle uitnodigingen inga, waarom ik mijn energie aan het doseren ben.”

U weet hoe het is gegaan met LPF, FvD, BBB, zelfs Sigrid Kaag van D66 met haar hemelbestormende plannen voor ’nieuw leiderschap’ voor Nederland. D66 haalde 24 zetels en staat inmiddels op acht in de peilingen. Wat gaat u doen om te voorkomen dat NSC een eendagsvlieg wordt?
„Dat is waarom ik de stellige overtuiging had om het vanuit de Kamer te doen….”

Wacht even. U zegt ’had’? Wilt u dan toch het kabinet in?
„Sorry, heb. Heb! Ik heb best veel tijd besteed aan de selectie van goede kandidaten, mensen die ook competenties meenemen in de Tweede Kamer. We hebben een doortimmerd verkiezingsprogramma.”

Waar valt uw partij straks op af te rekenen?
„Op het doorvoeren van een hervormingsagenda, dat het een stukje beter gaat met de bestaanszekerheid; en dat betekent dat we stappen moeten maken rond migratie, rond kosten van levensonderhoud en een begin van het oplossen van de wooncrisis.”

U zal de kiezer niet teleurstellen?
„Ik zal mijn best doen om niemand teleur te stellen. Maar wie hele snelle beloftes wil hebben, moet niet bij ons zijn.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 88853
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Ariel »

Het wantrouwen van Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is zorgwekkend

AFSHIN ELLIAN

Stem niet met je emotie. In de afgelopen decennia heeft een deel van de kiezers met emotie gestemd. Daarna was de teleurstelling groot.

FvD werd in 2019 de grootste partij in de Eerste Kamer. Het duurde niet lang voordat de partij van karakter veranderde en uit elkaar knalde. Jammer van die zetels. Er zijn nog meer voorbeelden te noemen. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen stemde een aanzienlijk aantal kiezers voor het ’nieuwe leiderschap’ van Sigrid Kaag (D66). Ik vond het een misleidende leuze. Nu komt Pieter Omtzigt (NSC) met een eigen variant: ’bestuurlijke vernieuwing’. Ook deze leuze deugt niet.

Toen aan Omtzigt werd gevraagd of hij premier van Nederland wil worden, gaf hij geen antwoord. Later beweerde hij dat de premier volgens het ’staatsrecht’ een onbelangrijk persoon is. Hij opperde zelfs dat hij, als zijn partij de grootste wordt, iemand gaat aanwijzen als premier van Nederland. Te gek voor woorden! Omtzigt vraagt mensen op hem te stemmen, terwijl het land door iemand zou worden geleid op wie we niet hebben gestemd.

Sprong in het diepe
Een premier is de leider van het land, vooral in een crisissituatie. De premier van Omtzigt vreest derhalve de gunst van de kiezers niet omdat hij zich niet hoeft te bekommeren om de stem van de kiezers. De premier van Omtzigt moet zich slechts bekommeren om de gunst van Omtzigt. Vroegen noemden we dit een dictator. Omtzigt vraagt ons, net als Kaag deed, om een sprong in het diepe te wagen. Dat moeten we niet willen. We willen een premier die juist ons stemgedrag vreest.

Omtzigt waardeert de kiezers niet. En daarmee relativeert hij het beginsel van de parlementaire volkssoevereiniteit als grondslag van de democratie. Te pas en te onpas verwijst Omtzigt naar de Grondwet. In 2022 bracht ik met mijn collega Bastiaan Rijpkema, in samenwerking met collega-hoogleraren, een boek van ruim zeshonderd pagina’s uit over onze Grondwet. Vooraanstaande juristen schreven diepgaande commentaren over een aantal belangrijke grondwetsartikelen.

Het primaat van wetgeving en beleid ligt bij de volksvertegenwoordigers. Maar Omtzigt wil de volksvertegenwoordigers beperken. Hij wil een uitgebreide constitutionele toetsing introduceren. Omdat hij daarmee de rechten van de burgers wenst te waarborgen. Die fundamentele rechten van de burgers worden echter nu al gewaarborgd. Weliswaar mogen onze rechters bepaalde wetten niet aan de Grondwet toetsen, maar ze kunnen dezelfde wetten wel toetsen aan mensenrechtenverdragen.

Inlichtingenplicht
Omtzigt wil ook een rechterlijke toetsing aan artikel 68 van de Grondwet. Artikel 68 van de Grondwet verplicht ministers en staatssecretarissen om gevraagde inlichtingen aan de Kamer te verschaffen, de zogeheten inlichtingenplicht. Omtzigt zei tegen Nieuwsuur dat een meerderheid in de Kamer soms verhindert dat het kabinet inlichtingen verschaft aan de Kamer. Hij zegt eigenlijk het volgende: ik, Pieter Omtzigt, wil informatie over een zaak, maar een meerderheid van de Kamerleden stemt tegen, waardoor ik (Omtzigt) die inlichtingen niet krijg.

Daarvoor heeft Omtzigt nu een oplossing gevonden: de rechter. Dan kan Omtzigt een beroep doen op de rechter (constitutioneel hof). Die rechter moet dan de meerderheid van de Kamer negeren om Omtzigt zijn zin te geven. Hier beperkt Omtzigt de macht van de volksvertegenwoordigers middels een niet gekozen rechter. Terecht zei Caroline van der Plas (BBB) dat Omtzigt ruikt naar D66. Omtzigt heeft kennelijk meer vertrouwen in de rechter dan in de Kamerleden, en dus in de kiezers. Omtzigt heeft moeite met tegenstemmen.

Spelregels
De nieuwe bestuurscultuur van Omtzigt bestaat dus uit een rechterlijke macht en een zakelijke premier. Ik zou me niet kunnen voorstellen dat we na alle ellende met het Urgenda-arrest van de Hoge Raad op iemand gaan stemmen die de bevoegdheden van de rechterlijke macht wil uitbreiden en die van de Kamer inperkt. Omtzigt aanvaardt kennelijk de spelregels van de democratie niet: wanneer je een meerderheid niet kan overtuigen van de juistheid van je voorstel, moet je met hen in gesprek om hen te overtuigen. De ultieme grondslag van onze democratie ligt bij de kiezer.

Bij gebrek aan argumenten zegt Omtzigt tegen journalisten dat ook de Staatscommissie onder leiding van Johan Remkes een constitutioneel hof heeft voorgesteld. Dat rapport is niets meer dan een advies met verschillende scenario’s. Remkes heeft ook een rapport over stikstof uitgebracht. Dat rapport is onuitvoerbaar gebleken. Kamerlid Omtzigt kan zijn eigen verantwoordelijkheid niet ontlopen door naar een rapport te wijzen.

Omtzigts wantrouwen in de Tweede Kamer is zorgwekkend. In het Nederland van Omtzigt ligt de politieke macht niet bij de kiezer, maar bij de rechter.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 88853
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Ariel »

De kogel is door de kerk. Pieter doet het. Maar het lijkt mij geen goed plan Pieter.
Omtzigt: bereid premier te worden, in kabinet met vakministers

Pieter Omtzigt zegt nu toch te overwegen premier te worden in een volgend kabinet, als zijn partij NSC de grootste wordt. Daar verbindt hij wel de nodige voorwaarden aan: het moet een kabinet worden met vakministers met enige afstand van de politiek.

„Dan kan je die hervormingen ook vormgeven vanuit het kabinet”, zegt Omtzigt bij Buitenhof. Eerder sprak de NSC-voorman, na lang twijfelen over de vraag of hij premier zou willen worden, zijn voorkeur uit om fractievoorzitter in de Tweede Kamer te worden. Die voorkeur heeft hij naar eigen zeggen nog steeds, maar nu zet Omtzigt toch weer nadrukkelijk de deur open voor het premierschap.

Afstand van de politiek
Dat moet dan wel in een kabinet zijn ’waar een paar experts in plaatsnemen’, zegt Omtzigt zondagmiddag. Hij wil ’vakministers die stevig in hun schoenen staan’ en noemt als voorbeeld het benoemen van een econoom op het ministerie van Financiën. Het liefst ziet hij ook dat die bewindspersonen afstand hebben van de politiek. „Maar het is niet geheel waarschijnlijk dat ze geen van allen niet tot een politieke partij behoren.”

Volgens Omtzigt zijn vakministers nodig omdat hij nu te vaak bewindspersonen ziet die aan het einde van de regeerperiode afstand nemen van hun eigen beleid. Hij wijst daarbij onder meer naar demissionair CU-landbouwminister Piet Adema, die vorige week in De Telegraaf een bom onder het stikstofbeleid legde.

Omtzigt zegt zelf ’een aantal namen’ te hebben van mogelijke ministers, maar wil die nog niet delen. De premiersvraag, en vooral de onduidelijkheid over een antwoord daarop, heeft Omtzigt de afgelopen week parten gespeeld in de peilingen, waarin hij wat wegzakt. De NSC-leider zegt het nu ’nooit te hebben uitgesloten’ dat hij premier wil worden, zijn voorkeur voor het fractievoorzitterschap houdt hij staande.

Omtzigt zei eerder wel pas na de verkiezingen de knoop te willen doorhakken over een eventueel premierschap, dat doet hij nu toch eerder.
Vak ministers ..Het leek mij vroeger ook een goed plan, maar na de flop van D66 met hun vakministers , Ernst Kuipers, volksgezondheid en Robbert Dijkgraaf, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ben ik van mening veranderd.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24730
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door King George »

Ik zie wel wat in Harm Beertema als vakminister op onderwijs.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 88853
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Ariel »

King George schreef:
zo nov 19, 2023 6:18 pm
Ik zie wel wat in Harm Beertema als vakminister op onderwijs.
Ik ook. Helaas neemt Harm Beertema afscheid van de tweede kamer en de PVV, omdat hij te laag op de kieslijst stond.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 51312
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Mahalingam »

Minister kan iedereen worden; je hoeft geen gekozen volksvertegenwoordiger te zijn voordien.
We hebben ook als premier een duikbootkapitein gehad zonder politieke partij (werd wel KVP -er voor de goede orde).
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 88853
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Ariel »

De vakministers van Omtzigt: ’Nogal een risico’

NSC-lijsttrekker Pieter Omtzigt wil premier worden van een kabinet met vakministers. Wie zijn die ’experts’ en wat zijn de voor- en nadelen? Critici waarschuwen: het is géén garantie voor succes. „Den Haag is een slangenkuil, je moet wel bestand zijn tegen kritiek en politieke spelletjes.”

Na maandenlang gedraal is de kogel door de kerk: Pieter Omtzigt is bereid om premier te worden als zijn partij deze week de grootste wordt. Maar daar verbindt hij wel een belangrijke voorwaarde aan. In de ploeg moeten ministers – ’experts’ – zitten met afstand tot de Tweede Kamer. Dat betekent dat doorgewinterde Kamerleden of andere partijpolitici niet zomaar in het kabinet mogen.

„Tot nu toe hebben de minister-president, de vicepremiers en de coalitie-fractievoorzitters in feite met z’n achten het land bestuurd”, licht Omtzigt zijn plan toe. „Daarmee hebben ze de Kamer jarenlang buitenspel gezet.” En dus is het tijd voor vakministers: mensen die verstand hebben van het ministerie dat ze bestieren. Bijvoorbeeld een militair op Defensie, een ziekenhuisdirecteur op Volksgezondheid en een jurist op Justitie en Veiligheid.

„Dat klinkt mooi, maar vakministers zijn niet nieuw”, zegt Bert van den Braak, parlementair historicus aan de Universiteit Maastricht. „Al decennia heeft elk kabinet een mix van ministers uit de politiek en uit het bedrijfsleven of de overheid.” Zo telt de huidige demissionaire kabinetsploeg een aantal vakministers, onder wie D66’ers Ernst Kuipers (Volksgezondheid, oud-ziekenhuisbaas), Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, wetenschapper) en Gunay Uslu (Cultuur, oud-museummanager). Maar ook VVD-minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) werkte eerder bij allerlei zorgclubs.

’Never mind’
Als minister maakte Helder bepaald geen heldere indruk. Van haar beklijft het WK in Qatar, waar ze een grote sjaal met de opdruk ’Never Mind’ droeg óver een protestspeldje tegen het Qatarese regime. Ook schutterde ze in debatten. En D66’er Uslu weet nog altijd niet hoe zij de problemen met omroep Ongehoord Nederland moet oplossen. Afgelopen maart flapte ze er in een debat uit dat ze na deze kabinetsperiode de plaat poetst: „Dan ga ik weer ondernemen.”

Kortom, het politieke handwerk is niet voor iedereen weggelegd. „Er zijn succesvolle vakministers geweest, maar er zijn ook veel teleurstellingen”, zegt Van den Braak. De historicus spreekt met waardering over Els Borst (D66). Zij was arts en ziekenhuisbaas voordat ze acht jaar lang het ministerie van Volksgezondheid leidde. In die rol wist ze meer dan honderd wetten door het parlement te praten. „Iemand als Jacqueline Cramer (PvdA-minister van Volkshuisvesting en Milieu tussen 2007 en 2010) was een autoriteit op milieugebied, maar als minister kreeg ze niets voor elkaar.”

Politiek ambt
Van den Braak vermoedt dat Omtzigt het ambacht van minister onderschat: „Minister zijn is een vak. Je moet duizenden ambtenaren aansturen, politieke meerderheden regelen voor je plannen én met de media omgaan. En Den Haag is een slangenkuil, je moet wel bestand zijn tegen kritiek en politieke spelletjes. Voor een politieke buitenstaander kan dat een hele kluif zijn.”

Pim Fortuyn was in 2002 net als Omtzigt voorstander van experts als bewindspersonen. Zijn LPF zette meerdere vakministers in het kabinet. Met nogal wisselend succes, herinnert fiscaal econoom Steven van Eijck zich. Hij was zelf namens de LPF een paar maanden staatssecretaris van Financiën. „Eduard Bomhoff en Herman Heinsbroek knokten elkaar de tent uit”, refereert Van Eijck aan de ruzie tussen de LPF-ministers. Al lag dat volgens Van Eijck vooral aan hun karakters. „En aan het feit dat er in die partij geen gezaghebbend persoon rondliep die ze tot de orde kon roepen.”

’Geen noodzaak’
Dat Van Eijck zelf econoom was, maakte dat ambtenaren hem ’niet met een kluitje in het riet konden sturen’. „Want ik wist wel van de hoed en de rand.” Toch vindt hij vakinhoudelijke kennis geen noodzakelijke voorwaarde voor een bewindspersoon. „Dilan Yesilgöz zit op Justitie en is niet eens jurist. Maar ze schijnt het buitengewoon goed te doen.”

Van Eijck ziet een probleem in het korte bestaan van Nieuw Sociaal Contract: „Partijen die al gevestigd zijn hebben een heel apparaat waar je als minister een beroep op kan doen. Een wetenschappelijk bureau, allerlei mensen die je voor advies kan bellen. Dat heb je niet met een nieuwe partij. Er zit gigantisch veel kennis in het hoofd van Pieter Omtzigt, maar hij zal zich ook met andere dingen moeten bezighouden.”

Een kabinetsploeg met louter vakministers is ’nogal een risico’, stelt historicus Van den Braak. Het idee van Omtzigt past in het rijtje van NSC-stokpaardjes om het bestuur in Nederland op de schop te gooien. Zo wil Omtzigt een minderheidskabinet, een regionaal kiesstelsel én een constitutioneel hof. Deskundigen betwijfelen of dit allemaal nodig is en ze waarschuwen voor hoge kosten. Van den Braak: „Ik zie geen garanties voor succes.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2252
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Pizzaman »

Ariel schreef:
ma nov 06, 2023 4:46 pm
....
De woedeaanvallen van de demissionair premier zijn inderdaad berucht. En ze wekken ook na dertien jaar premierschap verbazing. Zo gaat in D66-kring een anekdote rond over Ruttes uitbarsting tegen minister Ernst Kuipers. De premier viel zo hard uit tegen Kuipers in een discussie over het coronabeleid, dat de premier na een interventie van vicepremier Kaag uitvoerig excuses maakte.
Het probleem van verwende kinderen die nooit door ouders of oudere kinderen werden getrakteerd op een schop onder hun reet. :hypocrite:
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17288
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Mahalingam schreef:
zo nov 19, 2023 9:25 pm
Minister kan iedereen worden; je hoeft geen gekozen volksvertegenwoordiger te zijn voordien.
We hebben ook als premier een duikbootkapitein gehad zonder politieke partij (werd wel KVP -er voor de goede orde).
O ja? Naam soms vergeten? :thinking:
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 88853
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Ariel »

Hans v d Mortel sr schreef:
wo nov 22, 2023 1:11 pm
Mahalingam schreef:
zo nov 19, 2023 9:25 pm
Minister kan iedereen worden; je hoeft geen gekozen volksvertegenwoordiger te zijn voordien.
We hebben ook als premier een duikbootkapitein gehad zonder politieke partij (werd wel KVP -er voor de goede orde).
O ja? Naam soms vergeten? :thinking:
Ik heb het voor je opgezocht Hans. Dat was Piet de Jong. De meest onderschatte premier van Nederland.
De voormalige duikbootcommandant bracht in de jaren zestig politieke stabiliteit met een kabinet dat na lange tijd weer eens de rit wist uit te zitten.

Marineofficier Piet de Jong had nog nooit van zijn leven gestemd toen hij in juni 1959 met een helikopter van zijn schip Hr. Ms. onderzeebootjager Gelderland werd geplukt om staatssecretaris van Defensie te worden in het kabinet-De Quay. Het was het begin van een politieke carrière tegen wil en dank, waarin de flegmatieke en humoristische De Jong zou doorstoten tot het hoogste ambt: minister-president.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17288
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Pieter Omtzigt belooft veel goeds met weinig wol.

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Ariel schreef:
zo nov 19, 2023 2:16 pm
Vak ministers ..Het leek mij vroeger ook een goed plan, maar na de flop van D66 met hun vakministers , Ernst Kuipers, volksgezondheid en Robbert Dijkgraaf, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ben ik van mening veranderd.
Omtzigt is nu eenmaal een vriendelijk ogend, eigengereide persoonlijkheid; en ik dacht nog wel dat hij zo'n sterk geheugen heeft.

Ik wil hem best een handje helpen, de voortsukkelende stumperd. Ik herinner hem aan het in de soep lopen van de LPF club. O jee, daar zaten voornamelijk onervaren lui in die niet met elkaar overweg konden. Een enorm stel vervelende verwende kinderen die beter eerst de kostschool hadden kunnen doorlopen. Hetzelfde rampscenario hangt Omtzigt nu boven het hoofd. Het zal zeker lang gaan duren voor dat er een nieuw kabinet tot stand komt. Nieuwe verkiezingen in het vooruitzicht hangen ons boven het hoofd.
Opkomst en ondergang van de LPF

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) bestond tussen 2002 en 2008 als politieke partij. Oprichter en inspirator was de voormalige hoogleraar, later publicist Pim Fortuyn. De partij kende vanaf het begin een roerig bestaan.

Op 15 mei 2002 werden via de Lijst Pim Fortuyn 26 personen tot Tweede Kamerlid gekozen. Als erfgenamen van de op 6 mei in Hilversum vermoorde Pim Fortuyn vormden zij in grootte de tweede fractie i van de Kamer. De voormalige voorlichter van Pim Fortuyn, Mat Herben, werd fractievoorzitter. Hij leidde de LPF naar regeringsdeelname in het kabinet-Balkenende-I.

De eerste periode van de LPF werd gekenmerkt door veel onderling gekrakeel. Dat leidde in oktober 2002 zelfs tot een kabinetscrisis. Ook de kandidaatstelling voor de verkiezingen van 2003 verliep alles behalve vlekkeloos. Bovendien waren al eind 2002 concurrenten en afsplitsingen van de LPF ontstaan. Deze lijn zette zich na de verkiezingen van 2003 voort. Zo kon de fortuynistische kiezer bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 bij vele partijen terecht. Alleen de PVV van nota bene ex-VVD'er Wilders wist zetels te behalen.

De verdeeldheid is uiteindelijk niet zonder gevolgen gebleven. Zowel bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in november 2006 als voor de Provinciale Staten in maart 2007 behaalde de LPF geen zetels. Op 17 augustus 2007 besloot een buitengewone ledenvergadering van de LPF de partij per 1 januari 2008 te ontbinden.
P.S.: Hermanus Philippus Johannes Bernardus (Herman) Heinsbroek (Schiedam, 12 januari 1951) is een Nederlands ondernemer en voormalig minister van Economische Zaken.
Ja hij was de minst flexibele binnen de LPF, dwangmatig autoritair type.

In dat rommelige zooitje ongeregeld van Balkendende-1 bevond zich een van de grootste ellendelingen van de 21e eeuw: VVD-er Hans Hoogervorst, de man die het prachtige Ziekenfonds naar de kloten hielp en een marktwerking gebonden zorgstelsel door de strot van het Nederlandse volk drukte dat zijn weerga niet kent in de geschiedenis van rampzalige foute politieke beslissingen, en tevens voor veel armoede en leed heeft gezorgd.

En het einde is voorlopig niet in zicht. Want de VVD zal het mogelijk straks weer voor het zeggen hebben met een vrouw die ik liever niet tot mijn vriendinnen reken. Maar samen eenmaal goed dronken wil ik best een stevig potje rampetampen met haar. En daarna snel vergeten. :*)

De erfenis van Pim: 87 dagen ruzie (2012)


Zo gewonnen . . . zo geronnen. :*)

Mat Herben: “Politiek is geen onderneming waar je eventjes een knoop kunt doorhakken. Het gaat altijd over mensen, over persoonlijke conflicten, en als je die niet uitpraat is zogenaamd daadkrachtig optreden nog erger dan de kwaal.”

TIP. Deze video is zeker de moeite waard en gunt ons een blik terug in wat ook nu kan gebeuren met snelle nieuwe partijen. Maar . . . ik verwacht dat men hier toch lering uit heeft getrokken. Niet helemaal, want door wankele profielschetsen te maken van kandidaten voor een Kamerzetel, laat zich dat wreken op termijn. Bij de VVD werden naar mijn weten de meeste bewindslieden uit het zicht geplaatst als gevolg van liegen. Niet door de achterdeur, maar door de voordeur. Toch raar dat niemand Rutte op zijn vingers heeft getikt . . . Bij gebrek aan moed? Of wat is het?
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 88853
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Ariel »

Is dit een Ollongrentje op notitie "functie elders " ? Grappig hoor... :no1:

Ik gun iedereen die op NSB partij van Pieter gestemd heeft een regering met Frans Timmermans als MP.
Omtzigt toont saillante notitie: ’Niet in PVV/NSC/BBB-kabinet’

Afbeelding

NSC-leider Pieter Omtzigt heeft na zijn gesprek bij verkenner Ronald Plasterk een opmerkelijke aantekening laten zien, die is vastgelegd door een camera van De Telegraaf. Op een vel papier staat de tekst ’Niet in PVV/NSC/BBB-ka..’. Het laatste woord is waarschijnlijk ’kabinet’. Omtzigt heeft zich niet eerder uitgelaten over de vraag met welke partijen hij wel of niet wil regeren.

Omtzigt hield maandagmiddag een transparant mapje onder zijn arm na zijn gesprek bij verkenner Plasterk. Terwijl hij de pers te woord stond, was een velletje papier in het mapje zichtbaar. Op het papier staan twee punten te lezen: ’Ondergrens’ en ’Niet in PVV/NSC/BBB-ka…’.

Omtzigt heeft aangegeven dat hij nog niet bereid is om te onderhandelen over de vorming van een kabinet. Hij wil eerst dat de PVV een aantal zaken verduidelijkt. De opvallende notitie suggereert dat NSC niet met alleen PVV en BBB wil regeren, maar dat er mogelijk wel andere vormen zijn waarin de partij van Omtzigt in een kabinet stapt.

Samenwerking met PVV
„Voor mij is de Grondwet de ondergrens”, zei Omtzigt over mogelijke samenwerking met de PVV. Verder wilde hij niet zeggen of hij positief gestemd is na zijn laatste gesprek met Plasterk. „Ik ga de gesprekken gewoon aan”, zegt Omtzigt over de komende week. Hij zal dan in koppeltjes met in ieder geval Geert Wilders (PVV) en Dilan Yesilgöz (VVD) verder praten.

Dat uitgerekend Omtzigt nu – wel of niet opzettelijk – een notitie aan de pers toont, is opvallend. In 2021 toonde toenmalig verkenner Kajsa Ollongren (D66) per ongeluk een interne notitie aan de camera’s. Op een uitvergrote persfoto was onder het kopje ’positie Omtzigt’ te lezen: ’functie elders’. De fout van Ollongren leidde tot een grote crisis in de formatie.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 88853
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Pieter Omtzigt ( Nieuw Sociaal Contract )

Bericht door Ariel »

Pieter heeft gereageerd. De Nederlandse boeren, burgers en buitenlui kunnen niks met zijn excuus reactie, en blijven boos. No one buys this BS Pieter

Make it the cat wise Pieter dat het niet je bedoeling was . :veryangry:
Deze aantekeningen had ik voorafgaand aan het gesprek met de verkenner opgeschreven.
Dat ze zo zichtbaar waren was niet de bedoeling.

Ze zijn trouwens gewoon in lijn met de inzet van de brief die ik vorige week namens Nieuw Sociaal Contract aan de verkenner overhandigd heb. (harde grens; zin over minderheidskabinet)

De aantekeningen hebben ondertussen wel een bestemming elders gekregen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17288
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Pieter Omtzigt, hoe gaat ie?

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Plaats reactie