PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Ariel »

Oud-informateurs in de bres voor Plasterk: ’Wat Omtzigt doet, kán gewoon niet’

Oud-informateurs springen in de bres voor de huidig informateur Ronald Plasterk. Dat de PvdA-prominent door NSC-voorman Pieter Omtzigt in de wind wordt gezet door de suggestie dat Plasterk stukken heeft achtergehouden, vinden zij verre van chic en beschadigend voor het informateurschap. Hoewel zij nooit over lopende informatierondes spreken, maken zij nu een uitzondering. „Hoe Pieter Omtzigt de controverse met Ronald Plasterk aan gaat, dat kán gewoon niet. Dit doe je niet”, zegt oud-informateur Uri Rosenthal.

Dinsdag suggereerde NSC-voorman Omtzigt dat de oud-minister informatie onder de pet hield over de staat van de overheidsfinanciën. Hij gebruikte dit als één van de argumenten om weg te lopen bij de formatiegesprekken. Dat beeld wordt juist bestreden door mede-onderhandelaars en ook Plasterk noemde dat verwijt van Omtzigt „eerlijk gezegd een beetje onzin”.

’Dit doe je niet’
Oud-informateurs vinden dat Omtzigt hiermee ’echt een stap te ver’ gaat, blijkt uit een rondgang. Hoewel zij allen aangeven nooit te willen praten over andere formaties, maken ze voor deze keer een uitzondering. Het gaat ze aan het hart dat een Kamerlid een informateur tracht te beschadigen, blijkt uit hun woorden.

Zo laakt voormalig informateur en oud-minister Uri Rosenthal die handelwijze openlijk: „Hoe Pieter Omtzigt de controverse met Ronald Plasterk aan gaat, dat kán gewoon niet. Dit doe je niet en verdient niet de schoonheidsprijs.” Hij denkt dat uit het verslag van Plasterk zal blijken hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit.

’Geen nette afronding’
Oud-informateur en oud-minister Henk Kamp reageert eveneens gedecideerd. „Ik heb de indruk dat de onderhandelaars samen met de informateur in de afgelopen weken toch al tot een basis zijn gekomen voor een vervolg, al zou dat dan zijn in de vorm van een zaken-, extraparlementair- of minderheidskabinet. Het is jammer dat de informatie-Plasterk geen nette afronding krijgt”, oordeelt hij.

„Met een appje aan de informateur beëindigde Pieter Omtzigt de NSC-deelname aan de gesprekken in deze eerste ronde. Net was geweest als de vier onderhandelingsdelegaties een laatste gesprek met elkaar hadden gevoerd en daarna de informateur verslag hadden laten doen aan de Tweede Kamer”, zegt Kamp.

’Plasterk beschadigd door aanval’
Ook twee andere ervaren oud-informateurs, die niet met naam genoemd willen worden, uiten hun verbazing over de verklaring van Omtzigt. Zij vrezen dat de beschuldigingen het gezag van (toekomstig) informateurs kan aantasten, al wordt de klacht van Omtzigt door één ex-informateur van PvdA-huize wel als ’vaag’ omschreven.

Dat juist Omtzigt, die zelf vaak predikt om instituties te willen versterken, nu met een aanval op Plasterk komt en hem probeert te beschadigen, raakt hen. „Ik denk dat informateur Plasterk in zijn brief of eindverslag klare wijn gaat schenken. Ik zou overigens zelf geen belemmering zien om met Plasterk door te gaan in de volgende ronde, temeer omdat de drie andere partijen die aan tafel zitten de vele inspanningen van de heer Plasterk wel weten te waarderen.”

Toekomst Plasterk
Het informateurschap wordt in Den Haag gezien als erebaan voor politici met een groot aanzien, die op afstand staan van de dagelijkse politiek. Informateurs worden tegenwoordig door de Tweede Kamer benoemd, werken - zoals Plasterk bij zijn aantreden zei - ’in het landsbelang’ en doen dat onbezoldigd.

Zo ook Plasterk, die al sinds november zijn ’normale’ werkzaamheden heeft neergelegd: zo stopte hij tijdelijk met zijn column in De Telegraaf, droeg hij zijn werkzaamheden bij de ontwikkeling van een kankervaccin over en legde hij zijn werk neer als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Of Plasterk na de eerste informatieronde in een nieuwe ronde door kan gaan als informateur is aan de Tweede Kamer. Kamerleden mogen hier na het aanbieden van het eindverslag, dat maandag zal worden gepresenteerd, een voorstel voor doen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2430
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Pizzaman »

Ariel schreef:
do feb 08, 2024 1:48 am
Pizzaman schreef:
do feb 08, 2024 1:38 am
We krijgen gewoon Kabinet Timmerfrans 1, let maar eens op.
Het wordt echt tijd hier op te hoepelen. :victory:
Nee joh. Ik denk dat het een minderheid regering wordt. Zonder Pieter en zijn maatjes.
Ik heb er weinig behoefte aan in een land te wonen waar een rechtse meerderheid
zich moet laten koeioneren en moet kontlikken bij linkse woke idioten.

Stemmers op VVD en NSC moeten maar eens nadenken, PvdA/GL stemmers zijn sowieso al geestelijk dood.
Nou weer dat gewauwel over paardjes op een draaimolen. Dat niveau heeft dat volk. :scratch:
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2430
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: PVV de grootste partij. Maar voor Omtzigt nog niet groot genoeg.

Bericht door Pizzaman »

Hans v d Mortel sr schreef:
do feb 08, 2024 11:03 am
Pizzaman schreef:
do feb 08, 2024 1:38 am
We krijgen gewoon Kabinet Timmerfrans 1, let maar eens op.
Misschien heb je gelijk. Dat zal mij ook niet verbazen. Maar dat betekent dan ook einde VVD-aanhang.
Dat zou op zich helemaal niet verkeerd zijn. :victory:
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Mahalingam
Berichten: 51906
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Mahalingam »

Een artikel met nagenoeg alle demonisatie thema's .
Het cordon sanitaire moet worden gehandhaafd. De NSC heeft wel duidelijk gemaakt met dat geneuzel over 'grondwettelijkeid' dat ze wel mee willen doen. De VVD zal wel gaan beseffen waar hun redding ligt en BBB moet goed worden ingepeperd dat het 'iedereen tegen Wilders' is en dat ze niet kunnen achterblijven.

Wilders kan geen premier worden. Wie dan wel? Fransje uit Brussel natuurlijk !
Opinie: Formeren met Wilders kan niet; laat de centrumpartijen maar beginnen

Pieter Omtzigt is uit de formatie van het rechtse vierpartijenkabinet gestapt. Zijn terugkeer naar diezelfde gesprekstafel lijkt kansloos. Dus moet de Tweede Kamer (bij meerderheid) andere mogelijkheden bekijken: Omtzigts NSC wacht een centrale rol.

Ondanks verwoede pogingen van PVV en BBB om de schuld van de breuk bij NSC te leggen, ligt de werkelijke oorzaak natuurlijk bij Geert Wilders. Dat heeft vele kanten. Allereerst zijn daar de omgangsvormen, het respect voor elkaar en het politieke en persoonlijke vertrouwen tussen de toekomstige coalitiepartners. Populistische partijen zoals PVV en BBB hebben zich in dat opzicht een principieel antiparlementaire stijl aangemeten die niet alleen wars is van de normale Haagse gebruiken, maar ook de morele codes van de parlementaire democratie niet erkent, laat staan naleeft.

Wilders dankt zijn populariteit vooral aan het feit dat hij sinds zijn aantreden systematisch zijn politieke tegenstanders (dat zijn dus alle andere partijen) aanvalt, kleineert, beschadigt en verdacht maakt. Hij ontleent zijn profiel aan het zich consequent afzetten tegen de ‘Haagse elite’, waartoe iedereen behoort die niet op de PVV-loonlijst staat. Deze ingeslepen gewoonte kan Wilders niet opeens loslaten nu de macht lonkt. Je kunt niet de belangrijkste insider worden en tegelijk de goedgebekte outsider blijven.

Te kijk

Dus is hij gaande de informatie bezig gebleven via X-berichten en in de pers zijn gesprekspartners, en met name Omtzigt en Yesilgöz, te kijk te zetten. Dat tast het toch al broze onderling vertrouwen aan, maar het is ook precies wat je als komende politieke leider van de coalitie en mogelijk nieuwe minister-president niet moet doen. Van een aankomend ‘premier-Wilders’ wordt verwacht dat hij boven de partijen staat, respect heeft voor zijn toekomstige coalitiepartners en met groot inlevingsvermogen de bestaande politieke verschillen kan overbruggen. Dit is precies wat Wilders, alsook zijn informateur Plasterk, niet in huis heeft.

Eén ding zijn hier de persoonskenmerken van Wilders. De man is inderdaad weinig empathisch, in zichzelf gekeerd en kan niet met tegenspraak omgaan, dat is bekend. Een laag dieper zien we dat de structuur van de PVV als eenmanspartij, zonder leden en democratische besluitvormingsprocedures en gerund volgens het onversneden ‘Leidersprincipe’, hier debet aan is. Wilders krijgt gewoon nooit tegenspraak en is de absolute leider die in zijn eentje het beleid bepaalt. Dat maakt eenzaam, wantrouwig en overgevoelig voor tegenslag: de schuld ligt altijd bij de anderen.

Ruim dertien jaar geleden, toen in de formatie van 2010 VVD en CDA overwogen Wilders in een gedoogrol te brengen, mocht ik in de Volkskrant nog op een ander aspect wijzen. De redactie plaatste boven dat stuk de omineuze titel ‘Redelijk rechts vernietigt zichzelf’ (21 augustus, 2010), een voorspelling die door het CDA vervolgens ruimschoots is waargemaakt (en door de VVD binnenkort, maar dat terzijde). Ik gaf aan dat de radicale politieke standpunten waarmee Wilders zijn electorale positie opbouwde zich (toen al) niet lenen voor coalitiepolitiek.

Die standpunten zijn alleen enigszins te verwezenlijken als de PVV de absolute macht verwerft. Maar ‘in de relatieve macht van coalitie- en compromissenpolitiek valt voor Wilders niets te winnen’, schreef ik destijds. Een coalitie leiden maakt van Wilders een gewone politicus, die met regelmaat zijn verlies moet nemen om de zaak bijeen te houden en compromissen moet verdedigen die hij vanuit de oppositie altijd als ‘slappe thee’ heeft afgedaan. En tja, die ook een verantwoord financieel beleid moet voeren.

Strop


Mijn conclusie toen was dat Wilders gezien zijn politieke standpunten, zijn ondemocratische partijcultuur en zijn persoonlijke eigenschappen, niet kán regeren. En dat partijen die dat wel mogelijk willen maken onherroepelijk zelf hun democratische identiteit en hun electoraat verliezen. Die conclusie is nu, dertien jaar later, nog volop actueel: Wilders is immers geen steek veranderd (hulde!) en NSC en VVD steken evident hun nek in de strop als ze met hem in een coalitie stappen.

Pieter Omtzigt loopt lang genoeg mee in Den Haag om dit allemaal ook zelf te hebben bedacht. Zijn aanvankelijke bereidwilligheid in gesprek te gaan moet dan ook worden gezien als een sociaal wenselijke reactie op de verkiezingsuitslag: je sluit een partij die zo overtuigend de verkiezingen wint niet direct uit. Maar vanaf het begin zal Omtzigt, meer dan Yesilgöz, verdacht zijn geweest op de principiële onbetrouwbaarheid van zijn gesprekspartners. Acht weken informeren hebben genoeg evidentie opgeleverd om dit beeld te bevestigen. De slordige en onverantwoorde omgang met de financiële kaders van de formatie, die bij PVV en BBB gebruik is, is daarbij maar een factor geweest, al leverde die Omtzigt gelijk een mooi ‘hard’ argument om te breken.

Hoe nu verder? De Tweede Kamer zal dinsdag allereerst vaststellen dat Plasterk zijn belofte niet heeft waargemaakt, alsook dat deze vier partijen zo niet verder kunnen. Gebruikelijk zou vervolgens de grootste partij (Wilders) een tweede poging mogen doen. Maar dat heeft alleen zin als een andere samenstelling rond de PVV ook mogelijk is. Dat lijkt uitgesloten: het zijn immers alleen VVD (twijfelachtig), BBB, FvD en mogelijk SGP die daaraan zullen meedoen – lang geen meerderheid. Deze formatie als minderheidskabinet met gedoogsteun van NSC is evenmin voorstelbaar: waarom zou Omtzigt een beleid gedogen dat op geen enkele manier de ingrijpende bestuurshervorming brengt die hij wil?

Moord en brand

Dat brengt de Kamer bij een volgende optie: de door Omtzigt gewilde ‘brede coalitie met niet alleen politiek-gebonden ministers’ (half extraparlementair) laten onderzoeken. Maar wie in dit land een brede coalitie wil, moet vanuit het midden gaan redeneren en niet vanuit de extremen, dat heeft de poging-Plasterk opnieuw bewezen. Dus ligt het voor de hand de echte centrumpartijen, dat zijn NSC en CDA, aan het werk te zetten. Zij zouden moeten onderzoeken of er aan hun linker- en rechterzijde genoeg steun te vinden is om een solide centrum-omspannende coalitie te vormen.

Wilders is dan niet meer aan zet en zal vast moord en brand schreeuwen dat ‘de uitspraak van het volk wordt genegeerd’. De werkelijkheid is dat met een brede coalitie rond het centrum de uitspraak van drie op de vier kiezers wordt gevolgd. Democratischer kan het niet.
https://www.volkskrant.nl/columns-opini ... ~bcb818da/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Ariel »

Mijn hemel. De volkskrant gaat los op Wilders... :shock:
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Ariel »

Omtzigt door de mangel na weglopen van onderhandelingstafel: ’Pieter wil per se gelijk krijgen’

Met de D66-drankroddel over Johan Remkes en de speech van Sigrid Kaag waarin ze Mark Rutte onder de bus gooide, dacht politiek Den Haag in 2022 de gênantste formatie ooit te hebben meegemaakt. Maar dat was buiten de botte breuk tussen Pieter Omtzigt en PVV, VVD en BBB gerekend.

Hoe nu verder? Die vraag circuleert al dagen nadat NSC-leider Pieter Omtzigt dinsdag per appje de formatie tussen PVV, VVD, NSC en BBB liet imploderen. Zonder zijn mede-onderhandelaars precies te vertellen waarom, besloot hij die dag de onderhandelingstafel te verlaten en – via een tussenstop bij een talkshow – ’doodmoe’ naar zijn woonplaats Enschede te vertrekken. Informateur Ronald Plasterk blijft achter met een hele serie vragen, evenals PVV, VVD en BBB. Daar klinken hier en daar bittere woorden.

Betrokkenen hebben er een hard hoofd in dat dit nog goed kan komen. Het is het gebrek aan fatsoen bij Omtzigt dat ze dwars zit. Niet meer bij de informateur verschijnen, via een appje laten weten dat je het welletjes vindt. „Terwijl we daar zaten”, schetst Wilders woensdag hoe hij met Yesilgöz en Van der Plas aan tafel zat toen het bericht op hun mobieltjes binnenkwam. „Ik vind het gewoon een heel rare gang van zaken, niet netjes”, aldus Van der Plas.

Druppel
Dat NSC daarmee de mist in is gegaan, wordt bij de partij inmiddels ruiterlijk erkend. En het aandragen van tegenvallende cijfers over de overheidsfinanciën als hoofdreden voor het vertrek was misschien ook niet zo handig, geeft NSC-medeonderhandelaar Eddy van Hijum inmiddels toe tegenover De Telegraaf. „Het was de druppel, dat wel.” Na de forse kritiek op het gedrag probeert de partij het beeld bij te sturen en klinken er ineens ook andere argumenten om te breken.

Gekrakeel
Zo doemden er volgens NSC’ers meer problemen op. Het onderlinge gekrakeel tussen PVV, VVD, NSC en BBB – menigmaal publiekelijk te lezen op sociale media – zat de partij niet lekker. Het idee dat hun partij weleens een rechts meerderheidskabinet kon worden ingezogen, stuitte eveneens op bezwaar. Maar misschien wel het echte struikelblok: politieke samenwerking met PVV’er Geert Wilders. Ondanks dat NSC met de andere drie partijen inmiddels overeenstemming had over hoe om te gaan met ’rechtsstatelijkheid’ haalt een belangrijk deel van de NSC-Kamerleden eenvoudigweg de neus op voor de winnaar van de verkiezingen.

„Maar zo ver waren we helemaal nog niet”, vertelt een formatiebron. „We hadden het over de inhoud. Als we daar uit konden komen zouden we pas kijken naar de vorm van het kabinet: of het een meerderheidskabinet moest worden, of er iemand zou gaan gedogen, of het op een extraparlementair kabinet kon uitdraaien, wie het Torentje zou krijgen.”

Voor de buitenwacht voelt het gekrakeel in het formerende viertal allemaal nogal bevreemdend. Een rechts meerderheidskabinet van PVV, VVD, NSC en BBB? Het gros van hun kiezers ziet dat nog altijd als de beste kabinetsoptie. Maar zij hebben het nakijken, want die variant ligt na het brandbommetje van Pieter Omtzigt van afgelopen dinsdag nog nasmeulend in de prullenbak.

NSC’er Van Hijum is er inmiddels klip en klaar over: „Een rechts meerderheidskabinet, daar zien wij niks in. En dat gaat ook niet veranderen. We gaan hoogstens gedogen. Een extraparlementair kabinet behoort ook tot de opties.”

Een gedoogpositie voor Omtzigt en zijn partij? Het stuit in de formatie op twijfel. „Wie zegt dat hij het kabinet dan niet opblaast met een appje?”, wordt er geschamperd. En: „Als je écht onderling vertrouwen hebt, moet je ook ministers leveren.”

Onderhandelen met Omtzigt, een betrokkene doet er na app-gate een boekje over open: „Als iemand een andere opvatting heeft dan Pieter, dan slaat hij op tilt. Hij vindt het lastig dat iemand anders naar de wereld kijkt dan hij. Dat gaat er in zijn binaire wereld niet in. Hij wil per se gelijk krijgen, terwijl er natuurlijk meer wegen zijn die naar Rome leiden.” Een ander is minder subtiel: „Die man is gek, knet-ter-gek!”

’Zie-je-nou-wel-gevoel’
Bij het CDA heerst een groot ’zie-je-nou-wel-gevoel’. Daar zijn ze stiekem wel blij met de onnavolgbare bokkensprongen die hun voormalig partijgenoot nu publiekelijk aan de dag legt.

Intussen is de formatie al weer elf weken op streek. Maandag levert informateur Plasterk zijn eindrapport op, kort nadat hij de formerende partijen nogmaals spreekt in het ’formatiegebied’. Ook had hij donderdag weer even, voor het eerst in dagen, contact met Omtzigt. Maar over dat telefonische onderhoud van een uur wilde Plasterk verder niets zeggen.

In de Tweede Kamer wordt er halsreikend naar het rapport uitgekeken. Benieuwd is men naar wat de PvdA’er allemaal op papier heeft gezet over wekenlang gekluns.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17390
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

PVV blijft groeien. Vervelend voor De Volkskrant lezers

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Afbeelding
Krant voor het volk? Ik dacht het niet. Leugens, eenrichtingsverkeer, kiezersbedrog.
Ariel schreef:
vr feb 09, 2024 2:38 pm
Mijn hemel. De volkskrant gaat los op Wilders... :shock:
Het is zoiets als de keuze voor of tegen Israël. Meer is het niet. Ook niet minder. Echt vanuit het midden van mijn hart. Ik ben vóór Israël, vóór joden, en tegen Arabische landen en mohammedanen (vies woord voor moslims).

Overigens niks mis met Arabieren - mits zij zich geen moslim meer noemen. Dat is nergens voor nodig. Want de bijdrage van de moslimwereld aan het gezonde verstand berust op de smerige praktijken van de historische smeerlap, schoft, pedofiel nepprofeet Mohammed; psychopaat, sadist, roverhoofdman, oorlogsmisdadiger en mini genocide-pleger. Mohammed liet 800 joden executeren (hoofd afhakken) die hun verzet tegen de misdadigheid van de Profeet hadden opgegeven.

Trouwens, volgens mij kan de PVV nu alleen nog maar groeien. De laatste peiling - als er nu verkiezingen zouden zijn - toont aan:

𝗣𝗩𝗩 𝗻𝘂 𝗼𝗽 𝟱𝟮 𝘇𝗲𝘁𝗲𝗹𝘀.

Typisch De Volkskrant: schijt aan het volk.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Ariel »

Spanning stijgt in Den Haag: alle ogen komende dagen gericht op Omtzigt

Alle ogen zullen komende dagen gericht zijn op de Haagse terugkeer van NSC-voorman Pieter Omtzigt. Na de wegloopactie bij informateur Ronald Plasterk zal hij woensdag in het debat worden doorgezaagd. Partijen moeten daarin vooral duidelijkheid geven op welke vorm zij wél met elkaar samen kunnen werken, oordeelt oud-informateur Johan Remkes. Helemaal nu de partijtop van NSC afgelopen weekeinde zwart op wit heeft gezet geen heil te zien in een rechts meerderheidskabinet.

Maandag presenteert informateur Plasterk zijn eindrapport, waarover woensdag zal worden gedebatteerd. Hoewel de partijtop van NSC ’ervan overtuigd is dat een meerderheidsregering met PVV, VVD en BBB niet zou hebben geleid tot een vruchtbare samenwerking’, gaat de partij dat standpunt komende dagen in ledenbijeenkomsten nog eens voorleggen aan leden. Maar die leden kunnen vervolgens niets kiezen, benadrukt partijvoorzitter Bert van Boggelen: alleen de Tweede Kamerfractie kan besluiten nemen over eventuele kabinetsdeelname.

Uit een interne partijbrief die zaterdag via De Telegraaf uitlekte, blijkt dat de NSC-top toch bij de leden gaat sonderen hoe de formatie verder moet verlopen. Tijdens praatsessies in Breukelen en Zwolle willen onderhandelaars Pieter Omtzigt en Eddy van Hijum de thermometer in de achterban steken.

Al is de vraag hoe representatief die bijeenkomsten zijn: de partijleiding kiest ervoor om slechts 150 leden toe te laten. Beide bijeenkomsten zijn bovendien al volgeboekt, al zal de partij wel een livestream voor overige leden beschikbaar maken. Eerder bleek dat NSC-stemmers juist een grote liefde aan de dag leggen voor een rechts meerderheidskabinet. Van een deel van de fractie is bekend dat ze daar juist een hard hoofd in hebben. Maar hoe de leden van de piepjonge partij daarin staan, is onbekend.

Terugkeer naar formatiegebied
Of Omtzigt vanuit zijn woonplaats Enschede, waarin hij na de breuk al dagenlang verblijft, maandag al terugkeert naar het Haagse ’formatiegebied’ is ook nog onbekend. Informateur Ronald Plasterk zal hier zijn eindrapport ter inzage leggen aan de vier partijen. Zij mogen het rapport van zo’n acht bladzijden in de ochtend nog checken op feitelijkheden. Of Omtzigt of een partijgenoot daar gebruik van gaat maken, daartoe doet de partij het zwijgen: op vragen van deze krant is zondag niet geantwoord.

De NSC-partijtop suggereert in de ledenbrief wel dat uit het verslag van Plasterk ’nog meer duidelijk’ zal worden over de afgelopen periode en de reden van de breuk. „Het besluit over het afronden van deze informatieronde is niet lichtvaardig genomen”, meldt de partijtop daaromtrent.

Informateur
Nadat Plasterk zijn eindrapport maandagmiddag heeft aangeboden aan Kamervoorzitter Martin Bosma, is hij formeel geen informateur meer. Wel zal hij woensdag in het debat aanschuiven om vragen te beantwoorden en kan hem door de Kamer gevraagd worden of hij een nieuwe gespreksronde wil gaan leiden.

Het advies van Johan Remkes is dat Pieter Omtzigt een tweede informateur naar voren schuift, zei hij bij Buitenhof. Volgens de VVD-prominent en rasbestuurder Remkes ligt er nu een ’belangrijke verantwoordelijkheid’ voor Omtzigt ’om te tekenen voor het vervolg’ en te zorgen dat er een extra informateur komt in wie Omtzigt vertrouwen heeft. Niet ongewoon is dat een extra of een andere informateur wordt aangesteld om een coalitie en kabinetsvarianten in beeld te brengen.

Dat zou bijvoorbeeld een door Omtzigt al eerder geopperde ’extraparlementaire’ kabinetsvariant kunnen worden. Al is daar bij andere formerende partijen tot nu toe weinig animo voor geweest. Toch hoeft het voortijdige vertrek van Omtzigt niet te leiden tot een definitieve breuk, blijkt ook uit de ledenbrief van NSC. Daarin schrijft de partijleiding immers dat NSC „verantwoordelijkheid wil nemen voor het landsbestuur en het oplossen van de problemen in Nederland. NSC blijft constructief, maar wel zorgvuldig meewerken aan het mogelijk maken van een regering die de urgente problemen van het land effectief aanpakt”.

Achterban teleurgesteld
Intussen is de achterban van NSC vooral hevig teleurgesteld na het vertrek van hun leider van de formatietafel: in recente peilingen zakt de partij weg en is ook het vertrouwenscijfer fors gedaald, hetgeen eerder ook al gebeurde bij de VVD nadat partijleider Yesilgöz aangaf dat haar partij een kabinet met de PVV slechts wil ’gedogen’. Het verloop van de komende dagen zal bepalen of de geest weer terug in de formatiefles gaat, of de hoop op een snelle kabinetsformatie alsnog zal vervliegen…
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: PVV blijft groeien. Vervelend voor De Volkskrant lezers

Bericht door Ariel »

Hans v d Mortel sr schreef:
za feb 10, 2024 1:35 am

Trouwens, volgens mij kan de PVV nu alleen nog maar groeien. De laatste peiling - als er nu verkiezingen zouden zijn - toont aan:

𝗣𝗩𝗩 𝗻𝘂 𝗼𝗽 𝟱𝟮 𝘇𝗲𝘁𝗲𝗹𝘀.
Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2430
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: PVV blijft groeien. Vervelend voor De Volkskrant lezers

Bericht door Pizzaman »

Ariel schreef:
zo feb 11, 2024 9:47 pm
Hans v d Mortel sr schreef:
za feb 10, 2024 1:35 am

Trouwens, volgens mij kan de PVV nu alleen nog maar groeien. De laatste peiling - als er nu verkiezingen zouden zijn - toont aan:

𝗣𝗩𝗩 𝗻𝘂 𝗼𝗽 𝟱𝟮 𝘇𝗲𝘁𝗲𝗹𝘀.
Afbeelding
Dat betekent nog steeds dat ze geen coalitie kunnen vormen zonder Pietertje.
Maar met Pietertje ook niet, zo lijkt het. Want die heeft geen zin...
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: PVV blijft groeien. Vervelend voor De Volkskrant lezers

Bericht door Ariel »

Pizzaman schreef:
ma feb 12, 2024 11:26 am
Maar met Pietertje ook niet, zo lijkt het. Want die heeft geen zin...
Ik vraag me af of het verstandig is om met Pieter samen te werken. Volgens mij wordt zo'n samenwerking een grote ramp. Pieter is niet te vertrouwen.

Pieter is vandaag wel op komen dagen bij het laatste overleg met Plasterk

Uiteraard heeft hij weer duizend excuses en zijn vertrek was niet zijn schuld.
Pieter Omtzigt terug in Den Haag: ’Niet op meest chique manier gegaan’

NSC-leider Pieter Omtzigt is maandag voor het eerst in bijna een week weer aangeschoven bij de formatiegesprekken in Den Haag. Omtzigt erkent dat zijn vertrek, waarover hij collega's en de informateur per app informeerde, niet ’de meest chique manier’ was. Maar hij houdt ook voet bij stuk: „Als de stukken niet beschikbaar zijn, moet je eigenlijk opnieuw beginnen.

Omtzigt gooide vorige week een bom onder de formatie door de onderhandelingen te verlaten, waarbij hij media eerder informeerde dan zijn collega-partijleiders van PVV, VVD en BBB. Ook de informateur Ronald Plasterk kreeg per appje een afmelding, nadat media al bericht hadden over NSC’s vertrek. Vervolgens liet Omtzigt zijn gezicht niet meer zien in Den Haag, hij trok zich ’doodmoe’ terug in woonplaats Enschede.

Maandag schoof Omtzigt voor het eerst sinds dat vertrek weer aan bij de formatietafel. „Het is niet op de meest chique manier gegaan”, blikt hij terug op afgelopen week. Volgens de ervaren parlementariër komt dat doordat hij nog maar kort een eigen partij heeft: „Dat gaat wel eens zo als je een nieuwe, jonge partij bent.”

Informateur Plasterk haalde vorige week flink uit naar Omtzigt, vanwege de manier waarop de NSC-leider de formatie verliet en vervolgens alle uitnodigingen om verder te praten in de wind sloeg. Maar in dat laatste ziet Omtzigt weinig kwaad. „Voor ons was de formatie dinsdag afgerond”, zegt hij. „Daarna stonden er ook geen overleggen gepland. Die zijn daarna wel weer ingepland.”

Omtzigt blijft het Plasterk aanwrijven dat hij informatie niet gedeeld zou hebben. Het gaat dan om documenten met financiële tegenvallers die ministeries met de formerende partijen hebben gedeeld. Die lagen volgens Omtzigt ’al een dag of tien op het bureau van de informateur’: „Als de stukken niet beschikbaar zijn, moet je eigenlijk opnieuw beginnen.

Lekken en tweets
Tegelijk erkent de NSC-leider dat de financiële vraagstukken, die hij vorige week nog opvoerde als reden om de formatie te verlaten, niet de hoofdreden waren voor zijn vertrek. „De documenten waren de druppel die de emmer deed overlopen.”

Omtzigt refereert aan de onderlinge sneren die de formerende partijen aan de lopende band uitdeelden, en het feit dat de inhoud van gesprekken op straat kwam te liggen. Zo kon De Telegraaf de dag voor Omtzigts vertrek al melden dat hij terugtrekkende bewegingen maakte en eerder al er vraagtekens waren over de financiële kennis bij BBB.

„U heeft vast gezien hoe wij naar buiten toe overkwamen”, zegt Omtzigt over de formerende vier. „Met lekken en tweets naar elkaar toe. Ik ga niet zeggen dat de sfeer al die weken top is geweest.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2430
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: PVV blijft groeien. Vervelend voor De Volkskrant lezers

Bericht door Pizzaman »

Ariel schreef:
ma feb 12, 2024 11:35 am
Pizzaman schreef:
ma feb 12, 2024 11:26 am
Maar met Pietertje ook niet, zo lijkt het. Want die heeft geen zin...
Ik vraag me af of het verstandig is om met Pieter samen te werken. Volgens mij wordt zo'n samenwerking een grote ramp. Pieter is niet te vertrouwen.

Pieter is vandaag wel op komen dagen bij het laatste overleg met Plasterk

Uiteraard heeft hij weer duizend excuses en zijn vertrek was niet zijn schuld.
Spoiler! :
Pieter Omtzigt terug in Den Haag: ’Niet op meest chique manier gegaan’

NSC-leider Pieter Omtzigt is maandag voor het eerst in bijna een week weer aangeschoven bij de formatiegesprekken in Den Haag. Omtzigt erkent dat zijn vertrek, waarover hij collega's en de informateur per app informeerde, niet ’de meest chique manier’ was. Maar hij houdt ook voet bij stuk: „Als de stukken niet beschikbaar zijn, moet je eigenlijk opnieuw beginnen.

Omtzigt gooide vorige week een bom onder de formatie door de onderhandelingen te verlaten, waarbij hij media eerder informeerde dan zijn collega-partijleiders van PVV, VVD en BBB. Ook de informateur Ronald Plasterk kreeg per appje een afmelding, nadat media al bericht hadden over NSC’s vertrek. Vervolgens liet Omtzigt zijn gezicht niet meer zien in Den Haag, hij trok zich ’doodmoe’ terug in woonplaats Enschede.

Maandag schoof Omtzigt voor het eerst sinds dat vertrek weer aan bij de formatietafel. „Het is niet op de meest chique manier gegaan”, blikt hij terug op afgelopen week. Volgens de ervaren parlementariër komt dat doordat hij nog maar kort een eigen partij heeft: „Dat gaat wel eens zo als je een nieuwe, jonge partij bent.”

Informateur Plasterk haalde vorige week flink uit naar Omtzigt, vanwege de manier waarop de NSC-leider de formatie verliet en vervolgens alle uitnodigingen om verder te praten in de wind sloeg. Maar in dat laatste ziet Omtzigt weinig kwaad. „Voor ons was de formatie dinsdag afgerond”, zegt hij. „Daarna stonden er ook geen overleggen gepland. Die zijn daarna wel weer ingepland.”

Omtzigt blijft het Plasterk aanwrijven dat hij informatie niet gedeeld zou hebben. Het gaat dan om documenten met financiële tegenvallers die ministeries met de formerende partijen hebben gedeeld. Die lagen volgens Omtzigt ’al een dag of tien op het bureau van de informateur’: „Als de stukken niet beschikbaar zijn, moet je eigenlijk opnieuw beginnen.

Lekken en tweets
Tegelijk erkent de NSC-leider dat de financiële vraagstukken, die hij vorige week nog opvoerde als reden om de formatie te verlaten, niet de hoofdreden waren voor zijn vertrek. „De documenten waren de druppel die de emmer deed overlopen.”

Omtzigt refereert aan de onderlinge sneren die de formerende partijen aan de lopende band uitdeelden, en het feit dat de inhoud van gesprekken op straat kwam te liggen. Zo kon De Telegraaf de dag voor Omtzigts vertrek al melden dat hij terugtrekkende bewegingen maakte en eerder al er vraagtekens waren over de financiële kennis bij BBB.

„U heeft vast gezien hoe wij naar buiten toe overkwamen”, zegt Omtzigt over de formerende vier. „Met lekken en tweets naar elkaar toe. Ik ga niet zeggen dat de sfeer al die weken top is geweest.”
Pieter hoorde niet thuis in het CDA, want Pieter is nauwkeurig en ook eerlijk. Pieter kreeg nogal stress van het liegen en bedriegen.
Echter heeft Pieter nu een achterban van voornamelijk CDA en D66 figuren, dus met die stress wordt het heus niet minder.
En daar kan Pieter slecht tegen, dan moet ie 'elders' gaan bijkomen.

Ik denk dat Pieter meer shit en ellende bij z'n eigen partij krijgt dan bij de PVV.
Z'n kiezers hebben niet in de gaten wat zijn partij is: een aftreksel van CDA en D66.
De kiezers willen wel premier Wilders, maar Pietertjes partijtje wil dat niet.
Ze hadden beter gewoon op de PVV kunnen stemmen, zullen ze volgende keer ook wel doen. :victory:
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Ariel »

Wat nu? :nietverstaan:
Plasterk sluit kabinet met NSC niet uit, maar Omtzigt wil niet

Informateur Ronald Plasterk ziet een patstelling ontstaan in de formatie. Hij sluit zelf niet uit dat er nog een kabinet mét NSC geformeerd kan worden, maar Pieter Omtzigt ziet dat niet gebeuren. Plasterk roept partijen nu op om verder te praten én verantwoordelijkheid te nemen: „Het moge duidelijk zijn dat niet iedereen een kabinet slechts kan gedogen.”

Volgens Plasterk was de afgelopen formatiefase nog helemaal niet afgerond voordat NSC-voorman Pieter Omtzigt vorige week de formatietafel verliet. Hij adviseert daarom een nieuwe ronde gesprekken en sluit niet uit dat PVV, VVD, NSC en BBB nog nader tot elkaar kunnen komen. Maar het is ook duidelijk dat NSC dat niet meer ziet zitten: de partij wil niet meer in een meerderheids- of minderheidskabinet, maar alleen gedoogsteun geven.

NSC heeft naar eigen zeggen al op 9 januari besloten niet mee te willen doen aan een kabinet met de PVV en heeft dat een dag later meegedeeld aan de andere partijen. Dat was opvallend genoeg tegelijkertijd met het moment dat de vier partijen een akkoord bereikten over een ’basislijn’ voor het waarborgen van de rechtsstaat, tijdens een overleg op het landgoed de Zwaluwenberg in Hilversum

Plasterk vindt dat partijen in een volgende ronde verantwoordelijkheid moeten gaan nemen, in plaats van voorsorteren op gedoogsteun zoals NSC, en eerder VVD, nu doet: „Het moge duidelijk zijn dat niet iedereen een kabinet slechts kan gedogen.” Het lijkt erop dat Plasterk geen rol voor zichzelf meer ziet weggelegd: hij adviseert een ’nieuwe informateur’ te benoemen ’met ruime bestuurlijke en politieke ervaring’.

Verwondering
De verwondering over de reden van Omtzigts vertrek van de formatietafel, financiële stukken die volgens de NSC-leider te laat gedeeld zijn, druipt van Plasterks verslag af. De informateur neemt uitgebreid de ruimte om uit te leggen waarom hij de stukken niet eerder kon delen met de formerende partijen. Volgens Plasterk was zorgvuldigheid nodig omdat er veel vertrouwelijke informatie in de documenten stond.

Daarnaast was de vraag van Omtzigt om alleen financiële tegenvallers op te vragen volgens Plasterk uniek tijdens een formatiefase: „Regeerakkoorden zijn gesloten zonder een dergelijke uitvraag.” De informateur wijst er daarnaast op dat er alleen om financiële tegenvallers, en niet om meevallers, is gevraagd en dat die tegenvallers grotendeels al bekend waren bij de Tweede Kamer. Ook stipt Plasterk aan dat de formatie bedoeld is om afspraken te maken over hoe de tegenvallers opgevangen kunnen worden.

Grondwet
Over het respecteren van de Grondwet, een heet hangijzer tijdens deze gespreksronde, hebben de partijen duidelijke afspraken gemaakt, blijkt uit het verslag van Plasterk. Zij zullen geen voorstellen zullen doen tot wijziging van artikelen 1 tot en met 23 van de Grondwet. „De partijen zijn bovendien van mening dat sociale grondrechten (zoals volksgezondheid, volkshuisvesting en bestaanszekerheid) te lang veronachtzaamd zijn en speciale aandacht behoeven.” Ook zouden partijen ’elkaar en anderen heel moeten houden’ tijdens debatten. Ook de rechtspraak en media zijn van belang en dienen te worden versterkt, staat in de afspraken.

Toch blijkt uit het verslag dat NSC er niet helemaal gerust op was. „Gelet op uitspraken in het verleden en standpunten in het verkiezingsprogramma van de PVV, is en blijft de rechtsstatelijke afstand te groot voor deelname aan een meerderheidskabinet of een minderheidskabinet.” Plasterk hecht desalniettemin waarde aan de gemaakte afspraken: „De gezamenlijke vaststelling ten aanzien van de rechtsstatelijkheid is een belangrijk resultaat van deze informatieronde.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 51906
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Mahalingam »

Het moet de BBB club duidelijk ingepeperd worden dat ze aan de goede kant van het cordon sanitaire moeten gaan staan zoals Omtzigt ook doet. Ze willen toch niet als BBB net zoals PVV en FvD aan de foute kant van de geschiedenis terecht komen? Irrelevant zijn in een dictatuur van de helft plus 1 ?
Er zijn genoeg stemmen aan de goede kant van het cordon om een regering te maken onder leiding van Fransje uit Brussel.
En we zullen nu wel een tijd tegemoet gaan met veel informateur gedoe om langzaam aan de perceptie van de volkswil voor een rechts kabinet om te buigen tot iets dat ze 'werkelijk willen': een progressief beleid.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Ariel »

Geert Wilders geeft niet op.
We moeten verder, Nederland wil dat politici verantwoordelijkheid nemen, problemen oplossen en compromissen sluiten want dit land moet geregeerd worden. Het is de moeite waard te bezien of - en vooral ook in welke vorm - we met elkaar verder kunnen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Ariel »

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Ariel »

Pieter Omtzigt zal niet weer om tafel gaan met PVV, VVD en BBB om te praten over samenwerking. Dat laat hij weten in reactie op het eindverslag van informateur Ronald Plasterk.


WAT EEN ARROGANTIE. :sly7:
,Wij gaan in een volgende ronde niet meepraten’’, zegt Omtzigt tegenover deze site. Wel herhaalt hij dat hij eventueel bereid is om een minderheidskabinet van PVV, VVD en BBB te steunen vanuit de Tweede Kamer als gedoogpartner. Maar dan moeten de drie het eerst samen eens worden over een regeerakkoord op hoofdlijnen. Als Omtzigt zou worden uitgenodigd om eens van gedachten te komen wisselen', zal hij dat ‘op dat moment beoordelen’.
Uit het verslag blijkt dat PVV-leider Geert Wilders achter de schermen nog meer concessies heeft gedaan, als het gaat om de rechtsstaat. Opvallendste: de islam wordt als godsdienst beschouwd in de gezamenlijke basislijn over de grondwet. Tot dusver wilde Wilders de islam alleen bestempelen als totalitaire ideologie en niet als een willekeurige religie. Maar in onderhandeling met VVD, BBB en NSC formuleren partijen nu samen dat ‘godsdiensten zoals bijvoorbeeld de islam’ beschermd moeten worden op basis van artikel 6 van de Grondwet. Wel mogen partijen kritiek leveren binnen de grenzen van die godsdienstvrijheid.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Ali Yas »

Waarom moeten godsdiensten beschermd worden? Wat heb je meer nodig dan de vrijheid van meningsuiting (en drukpers) en de vrijheid van vergadering? Ik bedoel deze vraag niet retorisch.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17390
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

PVV de grootste partij. Omtzigt diep teleurgesteld.

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Afbeelding

𝗢𝗠𝗧𝗭𝗜𝗚𝗧 𝗔𝗟𝗦 𝗚𝗘𝗙𝗥𝗨𝗦𝗧𝗥𝗘𝗘𝗥𝗗𝗘 𝗣𝗢𝗟𝗜𝗧𝗜𝗘𝗞𝗘 𝗞𝗘𝗨𝗞𝗘𝗡𝗖𝗢𝗡𝗧𝗥𝗢𝗟𝗘𝗨𝗥.

𝘔𝘢𝘳𝘬 𝘛𝘩𝘪𝘦𝘴𝘴𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘌𝘭𝘴𝘦𝘷𝘪𝘦𝘳𝘴 𝘞𝘦𝘦𝘬𝘣𝘭𝘢𝘥 𝘻𝘦𝘪 𝘦𝘳 𝘩𝘦𝘵 𝘷𝘰𝘭𝘨𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘰𝘷𝘦𝘳.
Hij doet mij denken aan de politieke variant van Rob Geus, de keukencontroleur, bekend van De Smaakpolitie. Omtzigt komt de politieke keuken van een ander binnen en begint te roepen dat de kip over datum is en de lepels niet schoon. Dat is zijn werkwijze, dat is waar hij goed in is. Waar hij bekend mee is geworden.
Een eigenschap die goed is, maar niet altijd nuttig. Wanneer de keuken gesloten is, wil je Omtzigt erbij. Maar we zagen deze week wat er gebeurt wanneer hij gaat meedraaien in de dienst. Hij zei in het spitsuur van de keuken dat hij wel wilde koken, maar dat de oven niet was gepoetst. En ging daarna mokkend naar huis.
Beide patronen zagen we bij zijn onderhandelings-exit terug. Hij gaf geen inhoudelijke bezwaren. Hij ontkende dat hij stopte vanwege een gebrek aan vertrouwen in de financiële degelijkheid van PVV en BBB. Hij noemde geen principiële breekpunten over de rechtsstaat. Nee. Hij zei dat ze niet aardig tegen hem waren geweest. En dat er niet genoeg stukken waren. Precies zoals hij dat altijd doet.
Deze patronen zijn al zo lang zichtbaar en liggen er zo dik bovenop, dat verbazing over wat deze week gebeurde niet op zijn plaats is. Het is moeilijk om Omtzigt de schuld te geven van wat er is gebeurd, omdat hij deed wat hij altijd doet. Het is moeilijk om Omtzigt te verwijten dat mensen zelf een verkeerd beeld van hem hebben gecreëerd en toegelaten. Er werd een imago voor Omtzigt gecreëerd dat niet klopte. En vervolgens was er teleurstelling dat hij er niet aan voldeed.
Omtzigt is werkelijk geweldig. In een woord fantastisch. Maar dan wel uitsluitend geschikt voor op de oppositie bankjes in de Tweede Kamer voor het betere controlewerk.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: PVV de grootste partij. Omtzigt diep teleurgesteld.

Bericht door Ariel »

Hans v d Mortel sr schreef:
di feb 13, 2024 12:28 am

Omtzigt is werkelijk geweldig. In een woord fantastisch. Maar dan wel uitsluitend geschikt voor op de oppositie bankjes in de Tweede Kamer voor het betere controlewerk.
Maar zelfs dan is de man een vervelende irritante bromvlieg.

Ik ben nooit gecharmeerd van hem geweest, om het vriendelijke te zeggen. Ik vond/vind het een kwijl. Altijd al gevonden, en ik begreep nooit dat mensen hem als Jezus vereerde.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2430
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: PVV de grootste partij. Omtzigt diep teleurgesteld.

Bericht door Pizzaman »

Ariel schreef:
di feb 13, 2024 1:31 am
Hans v d Mortel sr schreef:
di feb 13, 2024 12:28 am

Omtzigt is werkelijk geweldig. In een woord fantastisch. Maar dan wel uitsluitend geschikt voor op de oppositie bankjes in de Tweede Kamer voor het betere controlewerk.
Maar zelfs dan is de man een vervelende irritante bromvlieg.

Ik ben nooit gecharmeerd van hem geweest, om het vriendelijke te zeggen. Ik vond/vind het een kwijl. Altijd al gevonden, en ik begreep nooit dat mensen hem als Jezus vereerde.
Omtzigt is een nauwkeurige pennenlikker, die alles nauwgezet in de gaten houdt zoals het een rechtgeaard relioot betaamt.
De voorschriften, van de Here of anderszins,. dienen te worden gehandhaafd. Hij zou een uitstekend ouderling zijn.

Het lijkt mij verstandig dat er nogmaals verkiezingen komen, waarbij Geert 55-60 zetels haalt zodat het duidelijk wordt
dat 'gedogen of ophoeren' het beste is voor NSC en Omtzigt, en dat er anders geen enkel kabinet meer valt te vormen.
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Ariel »

Dat deze beeldend kunstenaar Matthijs de Bruijne zijn opdracht terug gegeven heeft , daar hoeven we niet verdrietig om te zijn. De man is een politiek kunstenaar.
Binnenhof-kunstenaar kan niet leven met PVV-winst en geeft opdracht terug: ’Dan maar iets minder, minder, minder werk voor mij’

De PVV-verkiezingswinst is voor kunstenaar Matthijs de Bruijne reden om een lucratieve opdracht terug te geven aan de Tweede Kamer. Hij zou eind juni een kunstoptocht rond het Haagse Binnenhof organiseren, maar hij vindt dat hij dit niet kan verantwoorden aan ’degenen die onze kantoren, treinen en ziekenhuizen schoonmaken’.

De Rijksbouwmeester moet met spoed op zoek naar een nieuwe kunstenaar voor de ’Kunstparade Binnenhof’. Daarover is dinsdag gesproken binnen de kunstcommissie van de Tweede Kamer. Kunstenaar Matthijs de Bruijne zou de parade – een terugkerend evenement rond de renovatie van het Binnenhof – voor zijn rekening nemen, maar hij heeft zich teruggetrokken. De overheid is verplicht om 0,5 procent van het renovatiebudget voor het Binnenhof uit te geven aan kunst: dat gaat om miljoenen euro’s.

De Bruijne kan niet leven met de PVV-verkiezingswinst en de aanstelling van PVV’er Martin Bosma tot Kamervoorzitter. „Door de keuze van de nieuwe voorzitter heeft de meerderheid van de Tweede Kamer een duidelijk signaal afgegeven: het PVV-gedachtegoed wordt genormaliseerd”, stelt De Bruijne in een opiniestuk op een kunstwebsite. „Kan je dan als kunstenaar neutraal blijven? Heeft het dan nog zin om verbindend te zijn?”

Hij stelt voor een dilemma te hebben gestaan: „Blijf ik trouw aan de letter van het kunstcontract of aan Khadija, Moulay, Aya, degenen die onze kantoren, treinen en ziekenhuizen schoonmaken? Ik heb de keuze gemaakt en geef de opdracht terug aan de kunstcommissie van de Tweede Kamer. Dan maar iets ’minder, minder, minder’ werk voor mij.”

Opgetrokken wenkbrauwen
In de Kamer wordt met opgetrokken wenkbrauwen gereageerd op het besluit van De Bruijne. „Als hij er een slecht gevoel bij heeft, moet hij het niet doen”, vindt Caroline van der Plas (BBB), die tot voor kort lid was van de kunstcommissie. „Maar ik wil deze kunstenaar wél meegeven dat wij allemaal democratisch gekozen volksvertegenwoordigers zijn.”

Een woordvoerder van Kamervoorzitter Bosma laat weten dat het ’om een keuze van de kunstenaar gaat’. Bosma stelt dat hij meerdere keren heeft gezegd dat hij zijn rol als Kamervoorzitter ’knetterneutraal’ zal invullen. „Als voorzitter staat hij boven de partijen en heeft hij dus per definitie geen eigen mening of standpunt”, aldus zijn woordvoerder.

De Bruijne was al redelijk ver met de voorbereidingen van de Haagse kunstparade. Hij wilde een optocht organiseren ’waarin de verscheidenheid aan gemeenschappen, organisaties of verenigingen centraal staat’. In een brief aan alle Kamerleden vroeg hij parlementariërs om te laten weten met welke regio’s zij zich het meest verbonden voelen. De Bruijne zou dan een groep mensen uit de regio’s benaderen om mee te lopen met de optocht. Elke groep moest een eigen beeld maken dat zij zouden dragen in de optocht.

Contractbreuk
De Rijksbouwmeester zegt het afhaken van De Bruijne ’zeer te betreuren’, zo staat in een brief aan de kunstcommissie. De Bruijne heeft zich bovendien schuldig gemaakt aan contractbreuk door op de kunstwebsite zijn gal te spuwen over de opdracht. Of hij daarvoor een boete krijgt, is onduidelijk. De Rijksbouwmeester werkt op dit moment aan ’twee alternatieve opties’ voor de kunstoptocht.

Het is niet voor het eerst dat een kunstproject rond de Tweede Kamer tot ophef leidt. Eind 2021 bleek dat de overheid 200.000 euro had uitgegeven aan een wand met hompen aarde, direct achter het spreekgestoelte in het tijdelijke Tweede Kamergebouw. „Een heuse klimwand!”, noemde voormalig VVD-Kamerlid Peter Valstar het kunstwerk. De kunstenaar vond het ’jammer’ dat veel parlementariërs niet enthousiast waren over zijn werk.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Ariel »

Geert Wilders heeft SER-voorzitter en PvdA’er Kim Putters naar voren geschoven als nieuwe informateur. Die moet de komende weken inventariseren wat voor nieuw kabinet er kan komen. Putters moet in gesprek gaan met álle fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Wilders kiest voor een neutrale informateur, en wil alle partijen erbij betrekken. De PvdA’er Kim Putters is wel erg links las ik ergens.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89504
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Ariel »

Het debat over de mislukte formatie is verzand in een oeverloze discussie over de rol die NSC-leider Pieter Omtzigt zou willen spelen in een nieuw kabinet. Terwijl VVD-leider Dilan Yesilgöz ’een stap naar voren’ zegt te doen door te willen meeregeren in een extraparlementair kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB, blijft Omtzigt voorlopig liever aan de zijlijn staan.

Omtzigt noemt het ’interessant’ dat Yesilgöz nu toch bereid is om mee te regeren. De VVD-leider stelt daaraan wel de voorwaarde dat NSC dan op gelijke voet meedoet, in een zogenoemd extraparlementair kabinet. Maar daar gaat Omtzigt niet op in: „Het lijkt mij het meest logisch dat eerst de optie van een minderheidskabinet van PVV, VVD en BBB wordt onderzocht”, stelt de NSC-voorman, die voor zichzelf een mogelijke gedoogrol ziet.

„Onze fractie vindt de rechtsstatelijke afstand tot de PVV te groot”, zegt Omtzigt. Dat betekent dat hij onder geen beding in een kabinet wil stappen met de partij van Geert Wilders. Maar hij wil misschien wél meedoen aan ’een breder extraparlementair kabinet’: een vorm waarbij de coalitie slechts op hoofdpunten een akkoord sluit, waarna bewindspersonen - die ook partijloos kunnen zijn - het beleid uitvoeren.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 51906
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: PVV de grootste partij. Onderhandelingen nieuw kabinet.

Bericht door Mahalingam »

Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie