Nederland.... kennisland ???

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24943
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door King George »

De eisen aan grammaticale juistheid moeten naar beneden worden bijgesteld. Aan grammaticale fouten moet minder getild worden. Er is dus weer een vrijkaartje voor meer onderwijsverdomming afgegeven. Eerder hoefde foutloos Nederlands al niet meer, want foutloos Nederlands is immers een blanke, racistische elite-aangelegenheid.


Opinie: Let niet op grammatica bij het centraal examen Nederlands

Bij het centraal examen Nederlands grammaticale fouten afstraffen is een symbolische maatregel en verzwaart de last van de gemiddelde docent sterk en onnodig, schrijven Ben Salemans en Marc van Oostendorp.


Lees verder
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Ariel »

Wie zou dit nou gedaan hebben.
Kast met gereedschap geplunderd, leerlingen naar huis gestuurd

Het was dinsdag een korte lesdag voor de leerlingen van de timmeropleiding van het leerbedrijf Rijnmond. Zonder gereedschap kunnen ze immers niets maken. 'Met dank aan' de inbrekers die in de nacht van maandag op dinsdag de kast aan de Stadionweg in Rotterdam-Zuid leeghaalden.

Vijftien accuboormachines, meerdere beitels, hamers, priemen en een zaag: dat was de buit van de daders. Onbekenden, vooralsnog. Maar wie de bewakingscamera's omzeilt en de weg zo goed in een pand weet te vinden, moet toch enige voorkennis hebben?

"Ze wisten de weg", zegt Vincent Merks, hoofdinstructeur bij de opleiding. "Ongelooflijk jammer dat zoiets gebeurt. Zonder gereedschap kunnen we niets beginnen. Hopelijk kunnen we morgen de lessen hervatten. Dan moeten we wel spullen hebben."

De dieven kwamen binnen door een deur te forceren. De schade bedraagt een paar duizend euro.

De politie onderzoekt de inbraak.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Pilgrim »

Zwarte scholen en taalachterstand

Geplaatst op 23 mei 2021

Afbeelding

Met grote regelmaat komen de zwarte scholen in het nieuws dat het slechte niveau daarvan niet ligt aan de leerlingen, maar aan racisme en zo, dat al die leerlingen heel braaf zijn en allemaal heel graag goed onderwijs willen. Vandaag wil ik dieper op het fenomeen zwarte scholen en taalachterstand in gaan.

Zwarte scholen presteren meetbaar veel slechter dan blanke scholen van hetzelfde niveau. Wat is hier nu aan de hand? Op zwarte scholen bestaat de populatie (per buurt) uit een uiteenlopende samenstelling van allochtonen. In de Amsterdamse buurt de Bijlmer voor een groot gedeelte uit Surinamers en Antillianen, in de Amsterdamse wijken Osdorp en Slotervaart weer voor het overgrote deel uit Turken en Marokkanen, en dat geldt ook voor de Haagse Schilderswijk. Enfin, iedereen kan zelf wel een beetje indenken hoe de samenstelling er per buurt uit ziet. Op al die scholen zit overigens ook een steeds groter wordende groep Afrikanen.

Hebben die culturen iets met elkaar gemeen? Jazeker! Ten eerste zijn het Derde Wereldculturen (ontwikkelingsculturen); zij zijn over het algemeen aartsconservatief, het zijn machoculturen, zij zijn ongelooflijk religieus, bijgelovig én – nu komt het – pertinent anti-intellectueel. Zoek voor de grap eens de wereldkaart analfabetisme op en je begrijpt het probleem. De mensen uit deze culturen nemen niet alleen een berg aan analfabetisme mee (vaak van moeders, die helemaal niet naar school geweest zijn, tot laaggeletterdheid bij de vaders, die hooguit lagere school gehad hebben). Leerlingen groeien thuis dus over het algemeen op zonder ook maar enig voorbeeld van lezende ouders. Dat voor wat betreft probleem nummer 1.

Hier komt het volgende probleem bij. Daar waar Nederlandse kinderen van jongs af aan hun ouders en hun leefomgeving volwassen Nederlands horen spreken, leren zij al die woorden kennen en zelfs onbewust toepassen. Ook horen zij van jongs af aan hun leefomgeving spreekwoorden, gezegdes en staande uitdrukkingen gebruiken. Nederlandse kinderen zijn doordrenkt met, ondergedompeld in hun eigen taal en begrijpen hierdoor op jonge leeftijd de taal in al zijn essenties en kunnen die daarom ook foutloos toepassen.

Maar nu de allochtonen (en dan laat ik hier de Surinamers en Antilianen achterwege). Thuis spreekt men Turks, Arabisch of een Afrikaans ongeschreven dialect. De eerste keer dat die kinderen in aanraking komen met de Nederlandse taal is op de kleuterschool, maar dat is kleutertaal. Daarna gebeurt hetzelfde op de basisschool, maar dat is dan weer kindertaal. Vervolgens gaan zij naar het voortgezet onderwijs en daar spreken zij dan een variant van het Nederlands die ik het Allochtonisch noem. Deze variant is een uitgeklede en zeer beperkte variant van het Nederlands, waarin de beheersing van de spreekwoorden, de gezegdes en de staande uitdrukkingen ontbreken en waar men alle voorzetsels en lidwoorden door elkaar gooit. Je kunt het zo zien: stel dat ik in een restaurant op vakantie Italiaans spreek met een Italiaan. Dan lijkt het voor mijn Nederlandse tafelgenoten (die geen Italiaans spreken) dat ik zeer goed Italiaans spreek. Echter, de Italiaan heeft in één oogopslag door dat hij met een buitenlander van doen heeft, want mijn woordenschat is zeer beperkt, ik maak constant taalfouten (gooi lidwoorden en voorzetsels door elkaar) en begrijp niets meer van het gesprek zodra er spreekwoorden, gezegdes of staande uitdrukkingen gebruikt worden. Mijn tafelgenoten zien dit niet en ik ook niet. Dit kun je naadloos toepassen op de allochtone leerlingen, die de meest basale uitdrukkingen niet kennen.

In plaats van dat de regering en het onderwijs eisen dat het taalniveau omhoog gaat en dat zij dit ook eisen van het taalniveau van de ouders, schroeven zij al jaren achtereen de eisen voor het taalniveau omlaag (om nog maar te zwijgen van de eisen voor het rekenen). Gevolg hiervan is dat leerlingen de meest eenvoudige teksten niet begrijpen; eenieder weldenkend mens zal begrijpen dat het lezen van complexere teksten of lange zinnen al helemaal niet mogelijk is. Leerlingen hebben geen flauw benul van punten, komma’s, leestekens en zo voort. Een zin begint met een hoofdletter en eindigt met een punt, namen beginnen met een hoofdletter enzovoort. Het zal ze allemaal worst wezen, ze hebben er gewoon maling aan. En zo krijg je dan dat er 10 tot 15 taalfouten in een zin staan. Doordat de leerlingen geen punten en komma’s gebruiken, wordt de tekst één grote sliert woorden zonder enige betekenis. Lezen zij voor, dan lezen zij wel de woorden, maar bij het articuleren en intonatie (dat de betekenis, de emotie aan de tekst verleent) gaan zij volledig de mist in. Teksten worden voorgelezen zonder enige vorm van articulatie. Bij schrijven gooien zij de hoofd- en kleine letters kriskras door elkaar (en dan gaan zij aan de docent vertellen dat dat toch helemaal niets uitmaakt...). Kinderen van 15 jaar hebben het taalniveau van een kleuter van 6 (die echter nog wel de spreekwoorden, gezegdes en staande uitdrukkingen herkent).

Bij deze taalachterstand komt nog een ander element, namelijk de zogenaamde verrijking van de taal. Werd de Nederlandse taal vroeger verrijkt met leenwoorden uit gelijksoortige (dus hoogontwikkelde) culturen (zoals het Frans, het Duits en het Engels), nu wordt de Nederlandse taal verrijkt met woorden van culturen uit Afrika en het Midden-Oosten (allemaal ontwikkelingsculturen, allemaal culturen met gigantische achterstanden op velerlei gebied). Dit betekent naar mijn lekenmening twee dingen: 1. Het is geen verrijking, maar een achteruitgang en 2. Het betekent tevens een Arabisering van de Nederlandse taal (inshallah en wollah, kech, fakka en ga zo maar door). Je vraagt je af welke mongool dit ooit toegestaan heeft... en anders was het geen mongool, maar iemand met een ontiegelijke hekel aan de eigen cultuur.

Je hoort wel eens dat Nederlanders hun kinderen van de zwarte scholen afhalen, de vieze gore racisten dat zij zijn... Maar moet je je eens voorstellen; zou een allochtoon op een blanke school terechtkomen en als enige allochtoon tussen 30 blanke autochtone, fatsoenlijk Nederlands sprekende kindjes zitten, dan zal iedereen begrijpen dat hij heel snel zijn Allochtonisch zou afleren door de overdaad aan goede voorbeelden. Zijn woordenschat zou vooruitgaan, zijn uitspraak zou vooruitgaan en zijn algemene beheersing van de Nederlandse taal zou vooruitgaan; zijn straattaal zou hij snel achter zich laten en hij zou al helemaal geen Arabische woorden aan zijn vocabulaire toevoegen. En dan hebben we de effecten op zijn gedrag nog niet eens genoemd, maar dat terzijde.

Laten wij het nu eens omdraaien; linkse hoogopgeleide, progressieve en naïeve ouders zetten hun Nederlandse kindje op een zwarte school, dan zit dat kind in zijn eendje tussen 24 allochtonen (want op zwarte scholen zijn de klassen kleiner). Wat zal er nu gebeuren? Welaan, in plaats van dat de allochtonen de Nederlander als voorbeeld voor hun uitspraak en taalverrijking zien, gaat de Nederlander zich aanpassen aan de meerderheid en dus zal uw Nederlandse kindje ook Allochtonisch gaan praten. Heb je een Nederlands kind dat gebroken Nederlands praat. Met andere woorden, zijn taalontwikkeling gaat in sneltreinvaart in z’n achteruit. Tel daarbij op dat hij ook straattaal gaat gebruiken en het plaatje is helemaal compleet. Los nog van het feit dat het gedrag op de zwarte scholen veel ruwer en grover is. Leuk voorbeeld voor uw fijnbesnaarde kind.

Allochtonen zoeken elkaar overigens zelf op, zij willen graag bij elkaar op school zitten en niet op een witte school en dus zijn zij zelf debet aan het ontstaan van zwarte scholen. Allochtonen willen namelijk niet in hun eentje tussen allemaal Nederlanders zitten, zo geven zij in gesprekken aan. Nog een dingetje: op de zwarte scholen wordt ruim baan ingeruimd voor alles wat maar met de islam te maken heeft, kunnen die leerlingen op een witte school wel vergeten, da’s dus ook al een overweging.

Je zou zeggen dat docenten over deze problemen met elkaar overleggen, dat deze punten tijdens vergaderingen belicht worden. Echter niets is minder waar, want het overgrote deel van de docenten en de leiding is van de extreemlinkse kerk en gaan daar – politiek correct als zij zijn – in een grote boog omheen. Problemen die dus wel herkend worden, kunnen en zullen nooit opgelost worden louter en alleen omdat men weigert naar de grondslag van de redenen te kijken.

En moet je eens kijken naar de bevolkingssamenstelling van de vier grote steden. Inmiddels is zo’n 50% daarvan afkomstig uit ontwikkelingslanden. Neem Amsterdam eens als voorbeeld. Zo’n 50% van de bevolking leeft volgens de normen en waarden vanuit het Midden-Oosten (dus islamitische normen en waarden) of anders Afrikaanse. Hooguit 50% van de Amsterdamse populatie spreekt nog fatsoenlijk Nederlands en een minderheid daarvan begrijpt nog de Amsterdamse humor, het Amsterdamse accent. Het beleid van onze regering heeft een dramatisch cultureel mentaal effect dat de komende 10 jaar tot volle wasdom zal komen en de vier grote steden zal omtoveren tot steden die in alles een afspiegeling zullen zijn van steden in ontwikkelingslanden in Afrika en het Midden-Oosten en daarmee verworden tot ontwikkelingsgebieden in ons eigen land.

Als laatste puntje nog even dit, want je blijft lachen. Gezonde kindjes, waar helemaal niks mee aan de hand is, zitten over het algemeen op de blanke scholen. Stuurt een docent op zo’n school een leerling uit de les, dan staan de teamleiders bijkans te stuiteren, want, hemeltjelief, er is een leerling uit de les gestuurd! Dit komt doordat de Nederlandse kinderen een normale opvoeding krijgen, zij zijn bekend met de Nederlandse omgangsvormen, beleefdheidsvormen (zoals het gebruik van twee woorden en het herkennen en erkennen van autoriteit en gezagsverhoudingen). Nederlandse kinderen praten ook op een normaal gespreksniveau, die schreeuwen niet, houden zich aan de regels, vertonen geen obstinaat of conflict zoekend of zelfs crimineel gedrag... die kom je allemaal wel in ruime mate tegen op de zwarte scholen. Dat zijn dan ook zonder uitzondering de scholen met leerwegondersteuning.

Nou, ik zou zeggen, ga er es even lekker voor zitten, want we gaan even naar de situatie kijken op een zwarte school waar leerlingen aan de lopende band uit de les gestuurd worden. De kosten voor extra begeleiding kunnen oplopen tot een kleine € 25.000,- per leerling per jaar. Dat is dus een groter bedrag dan het bedrag dat kakkineuze ouders voor hun kroost per jaar aftikken op een elitaire privéschool. Met dit verschil dat die kakkineuze ouders het bedrag uit eigen zak betalen en dat het kind het later door hoge opleiding terug zal kunnen verdienen, terwijl de belastingbetaler opdraait voor de gigantische kosten van het onderwijs aan allochtonen. Waar het bij de een over een zeer selecte groep gaat, gaat het bij de andere groep over de overgrote meerderheid, want ze hebben bijna allemaal ondersteuning nodig vanwege allerhande ellende (van psychische stoornissen, tot bureau HALT, tot echt crimineel gedrag) die zij met zich mee brengen (want ze zijn allemaal zo zielig). Men kan zich dus voorstellen wat voor een gigantisch bedrag iedere jaar door de hardwerkende belastingbetaler opgehoest moet worden voor leerlingen uit de groep met het hoogste percentage vroegtijdige schoolverlaters en anders (als zij wel met een diploma van school gaan) de laagstbetaalde baantjes uit de samenleving (geld dat nooit, nooit, nooit meer terugkomt).

Je kunt het onderwijs het beste zien als naar binnen de grenzen getransporteerde ontwikkelingshulp en de vergelijking gaat nog verder op, ook hier geldt namelijk dat bakken geld verdwijnen in een bodemloze put.

Door: “Consus Sentia”

https://ejbron.wordpress.com/2021/05/23 ... hterstand/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 52065
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Ik zou zeggen: die bestuurders van de UvA kennen hun pappenheimers.
En met al dat online onderwijs en testen en examens kan er heel veel gefoezeld worden.
Ideologisch valt daar weinig aan te doen maar gelukkig zijn er technologische oplossingen.
En de getroffen studenten stapten naar de rechter om van dat 'online toezicht' af te komen.
Ook na hoger beroep mag UvA ‘spionagesoftware’ blijven inzetten

„Het enige waar we nog een beetje in gewonnen hebben, is dat het besluit alleen geldig is voor de coronaperiode”, zegt Nina Hol, voorzitter van de Centrale Studentenraad (CSR), het medezeggenschapsorgaan van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Dinsdag besloot het Gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep dat het gebruik van de ‘spionagesoftware’ door de UvA voldoet aan de eisen van de AVG en noodzakelijk is vanwege de coronamaatregelen. Het verzamelen en verwerken van gegevens door de universiteit gaat niet verder „dan voor het doel noodzakelijk is”, aldus het hof. Het hof bekrachtigt hiermee het vonnis van de voorzieningenrechter uit juni 2020. Toen eiste de CSR ook al dat de universiteit onmiddellijk zou stoppen met het gebruik van die software. Ook zouden persoonsgegevens verkregen door gebruik van het programma moeten worden vernietigd.

De UvA gebruikt net als veel andere universiteiten de software Proctorio bij tentamens die vanwege de coronamaatregelen online thuis worden afgenomen. Hiermee controleert de universiteit of studenten geen fraude plegen. Het programma registreert veel: van tabbladen die studenten openen tot hoe snel ze typen in vergelijking met andere studenten.

Niet meer de kamer filmen

Volgens CSR-voorzitter Hol heeft de universiteit toegezegd dat studenten geen room scans meer hoeven te doen, een maatregel waarbij de student zijn of haar kamer moet filmen om te bewijzen dat er geen spiekbriefjes hangen of andere mensen aanwezig zijn.

„Het was echt geen eenvoudig besluit om een rechtszaak aan te spannen tegen onze grote sparringpartner. De rest van het jaar moeten we ook nog met ze door één deur”, zegt Hol. De uitslag is daarom extra teleurstellend voor de studenten. „Maar we zijn strijdlustig geweest.”

De studenten gaan waarschijnlijk niet verder procederen tegen het gebruik van de software bij tentamens. „Tegen de tijd dat we de uitslag zouden krijgen, is de coronacrisis alweer voorbij.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/06/01/oo ... n-a4045647
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Ariel »

:shock: Tja... :nietverstaan:
Zes collega's van het Montessori College in Arnhem worden getransformeerd naar Drag Queen of Drag King.


Afbeelding

Docenten worden omgetoverd tot dragqueen: ‘Je herkent ze echt niet’

Liefst anderhalf uur hebben docenten van het Montessori College in Arnhem stil moeten zitten. Want zo lang duurt het, voordat visagisten hen veranderd hebben in een echte dragqueen of -king. In de grime en het haar zit veel tijd. Maar dan zijn ze ook een en al glitter and glamour.

Wie de zes docenten zijn, is nog geheim. Van de zes dragqueens en -kings worden foto's gemaakt. Die komen op posterformaat in de gangen van de school te hangen en de leerlingen krijgen ansichtkaarten met de foto’s thuis gestuurd. De bedoeling is dat ze raden wie achter deze drags schuil gaan. ,,Je herkent ze echt niet’’, zegt Daphne Straatmand, docent en lid van InDifferent.

Zichzelf mogen zijn
Het Montessori College is net als meer scholen in Arnhem en omgeving aangesloten bij InDifferent. Dat is een initiatief van leerlingen en docenten dat streeft naar een veilige, diverse, inclusieve omgeving. Met deze activiteit wil het Montessori College aandacht vragen voor de positie, emancipatie en acceptatie van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders.

,,We leren onze leerlingen vooral om zichzelf te mogen zijn en dat ze daar binnen onze school alle ruimte voor krijgen’’, zegt directeur Sander Luttje. Daar past deze activiteit volgens hem goed bij. ,,Net zoals de andere activiteiten van InDifferent op onze school, denk daarbij aan Week voor het Respect, Week tegen Pesten en Paarse Vrijdag.’’

Visagisten en dragqueens
Volgens Anouk Delcour, docent en voorzitter van InDifferent, kwam het idee voor de dragqueens van haar collega Babette Kolen. ,,Ze had het programma Make up your mind gezien van Fred van Leer en kwam met het idee om dit ook op school te organiseren.’’ Straatman zegt: ,,Iedereen reageerde enthousiast. We zijn meteen gaan bellen naar visagisten en dragqueens in Arnhem.’’ Die wilden volgens haar graag helpen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52065
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Woke als dekmantel voor universitaire problemen?

Binnen enkele jaren veroverde de radicale woke ideologie de Nederlandse universiteiten. Bestuurders gingen gewillig en kritiekloos overstag. Waarom deden ze dat? Was het om de aandacht af te leiden van veel grotere problemen, vraagt wetenschapper Allan van Hulst zich af in een artikel voor EW Podium.

Als er iets met orkaankracht voortwoekert binnen de Nederlandse wetenschappelijke instituties, dan is het wel de Anglo-Amerikaanse woke ideologie. Een zouteloze ratatouille van overgevoeligheid en absurdistisch maakbaarheidsdenken. Van safe spaces tot lijsten met verboden woorden, het lijkt vooral symptomatisch voor acute aanstelleritis. Maar is er niet iets anders aan de hand? Zou het niet kunnen zijn dat de focus op woke idealisme helpt om de daadwerkelijke problemen in het universitair bestel te verhullen?

Het is voor veel wetenschappers een bevreemdende situatie. Binnen de universiteiten is al jarenlang sprake van enorme werkdruk en aanverwante problematiek, soms met extreme uitwassen. Anderzijds ontstaat er een beeld van een universitair bestel dat zich vooral druk lijkt te maken om softe kwesties als diversiteit, sociale veiligheid en genderneutrale toiletten. Hoe kan dat? En waarom lijken de bestuursorganen zo losgezongen van de feitelijke realiteit? Een rondgang langs de echt ernstige problemen kan mogelijk een antwoord bieden.

Werkgerelateerde suïcide

Allereerst is er het probleem van de werk gerelateerde suïcides. Het verboden s-woord waar de strak georganiseerde communicatieafdelingen van de Nederlandse universiteiten, alsook het overkoepelende lobbyorgaan VSNU, vakkundig hun mond over dicht houden. Feitelijk staat vast dat in de afgelopen jaren diverse medewerkers van Nederlandse universiteiten zelfmoord hebben gepleegd. In een aantal gevallen omdat zij — simpel gezegd — aan de werkdruk kapot zijn gegaan.

Dit probleem blijft ook in de media vrijwel onbesproken. Hoewel na een suïcide in 2017 in het Ornsteinlaboratorium van de Universiteit Utrecht (UU) een dappere journalist van het AD wel enigszins doorgevraagd lijkt te hebben. Ikzelf had destijds, een jaar na mijn promotie, bij de UU een baan als computerprogrammeur gevonden en stond er bijna met mijn neus bovenop. Net buiten het betreffende laboratorium had de brandweer een soort safe space ingericht waar de bij de suïcide gebruikte giftige chemicaliën van de beschermende pakken werden gespoten.

Geen aandacht voor klachten

Op 1 oktober 2019 organiseerde de VSNU een bijeenkomst getiteld ’een sociaal veilige universiteit’. Ik ben toen zelf ook maar op de trein naar Den Haag gestapt. Een aantal hoge omes (m/v/x) uit verschillende universitaire bestuurslagen en VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg hielden een salonfähig praatje over de vermeende voordelen van een inclusieve werkomgeving. Toen bleek echter dat de zaal vooral gevuld was met jonge wetenschappers die alleen over de problematische arbeidsomstandigheden wilden praten, aangevuld met een aantal stagiair-ambtenaren van de VSNU zelf.

Uit naïviteit informeerde ik toen eerst maar even of het voorkomen van werk gerelateerde suïcides ook tot onderdeel van een sociaal veilige universiteit mocht worden gerekend. De hoge omes knikten voorzichtig. Ja. Echter, toen ik een aanwezig bestuurslid van de UU aansprak op het incident in 2017, weigerde zij te reageren: ‘Ik kán hier niet op ingaan.’ Een bestuursstijl van Kaagiaanse transparantie. Het debat moet immers wel binnen bepaalde kaders blijven.

Druk op Chinese onderzoekers


Een ander probleem dient zich aan met de Chinese beurspromovendi. De Xi’s, Li’s en Jie’s van deze wereld kunnen bij de Chinese overheid een beurs aanvragen om in Nederland een promotietraject te financieren. Dit lijkt een prachtige oplossing, totdat je beseft dat er in China meestal een onderpand (vaak onroerend goed) dient als garantstelling voor de beurs.

Bedenk eens hoe hoog de druk is voor deze promovendi. Als het promotietraject in Nederland mislukt, bestaat er een kans dat papa en mama in Peking of Guangzhou door de deurwaarder uit hun woning worden gezet. Volgens hardnekkige verhalen staat ten minste één suïcide van een Chinese medewerker aan de Vrije Universiteit hiermee in verband, maar dit is niet met zekerheid te zeggen. Misschien dat de diversity officer van de VU dit eens wil uitzoeken?

Onlangs werd door Nederlandse wetenschappers massaal aangifte gedaan bij de Inspectie SZW, vooral in verband met de werkdrukproblematiek. Het gaat dan vaak om heel ernstige zaken. Immers, als de muren van de safe space niet in de juiste teint babybilletjesroze zijn geschilderd, heeft men bij de arbeidsinspectie weinig te zoeken. De stormvloed aan klachten lijkt geen enkele opvolging te hebben gehad. Ook politiek niet. Waarschijnlijk heeft de VSNU het onderwerp al vakkundig de Hofvijver in weten te lobbyen.

Wetenschappelijk subsidiestelsel sluit naadloos aan bij cancel culture

Dan is er nog het probleem van de inbeddingsgaranties. Een diabolisch Kaltstellgerät van kafkaëske dimensies. De universiteiten hebben namelijk bedongen dat zij voor vrijwel elke subsidieaanvraag van wetenschappers eerst feitelijk toestemming moeten verlenen. Zelfs als een wetenschapper enkel en alleen een subsidie aanvraagt om het eigen salaris te betalen, zoals bij de NWO-subsidie Veni. De inbeddingsgarantie biedt universiteiten een handig instrument om (beleids-)kritische wetenschappers de deur te wijzen, zonder klacht- of bezwaarprocedure voor de geweigerde. Het wetenschappelijke subsidiestelsel sluit daarmee naadloos aan bij de hedendaagse cancel culture.

Het woke idealisme biedt een uitgelezen kans voor de universitaire bestuursorganen om de aandacht af te leiden van de cynische realiteit waarin Nederlandse wetenschappers zijn terechtgekomen. Het is goedkoop en opportunistisch scoren, die ‘diversiteit en inclusiviteit’. Met de daadwerkelijke, ernstige problemen – zoals de onmenselijke werkdruk, de baanonzekerheid en de cancel culture – heeft het niets te maken.

De Nederlandse universiteiten moeten zich echt eens afvragen of zij de juiste prioriteiten stellen.
https://www.ewmagazine.nl/ewpodium/acht ... er-830016/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Ali Yas »

We leren onze leerlingen vooral om zichzelf te mogen zijn en dat ze daar binnen onze school alle ruimte voor krijgen
Zou dat "zichzelf zijn" ook inhouden dat die leerlingen mogen zeggen dat ze die drag queens niet mooi vinden?
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 52065
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Islamo-linkse bias ook op Nederlandse universiteiten

In Frankrijk woedt een verhit debat over de ‘islamo-linkse bias’ onder wetenschappers. Ook Nederlandse islamdeskundigen hebben zo’n vooringenomenheid. In plaats van activistisch de negatieve beeldvorming rond de islam te bestrijden, zouden ze beter objectieve wetenschap kunnen betrachten, schrijft historicus Gert Jan Geling in een artikel voor EW Podium.

In Nederland groeit het verzet tegen de invloed van de woke-cultuur op Nederlandse universiteiten, iets wat we ook bij EW kunnen lezen. De kritiek op woke neemt hier toe, en belangrijke discussies over de gevolgen van de woke-invloeden worden inmiddels her en der gevoerd.

Buurlanden veel verder in discussie over woke dan Nederland

En dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor de ons omringende landen. Vooral bij onze Franse zuiderburen voert men deze discussie al langer en heftiger, en je zou kunnen stellen dat zij daarin al veel verder zijn dan wij. Zo viel eerder al bij EW het stuk ‘Verzet tegen woke-cultuur op Franse en Britse universiteiten’ te lezen.

Critici in Frankrijk vrezen de groeiende invloed van ‘woke’ in de wetenschap, en men meent daar ook een samenwerking te zien tussen radicaal-links en de politieke islam, wat ook wel de ‘islamo-linkse bias’ wordt genoemd.

Een nogal radicale analyse, zo op het eerste gezicht. Maar deze komt niet geheel uit de lucht vallen. Ze moet worden gezien in de context van de Franse strijd tegen het islamistisch terrorisme en ‘islamistisch separatisme’, maar ook de angst voor ‘woke’-activisme en ‘cancel culture’, een groeiend fenomeen aan westerse universiteiten, speelt hierbij een rol.

Ook op Nederlandse universiteiten linkse bias tegenover islam

In Frankrijk richt de kritiek op de invloed van woke zich dus vooral op de zogeheten islamo-linkse bias. In Nederland is dit element tot nu toe een beetje buiten de discussie gebleven, maar een dergelijke bias is zeker geen exclusief Frans fenomeen. Ook aan Nederlandse universiteiten zien we een klimaat van linkse bias, politisering en activisme zodra het gaat om de islam, de Nederlandse moslimgemeenschappen, radicalisering en het islamistisch terrorisme. Die vooringenomenheid kan leiden tot onder meer eenzijdig onderzoek, het eenzijdig aannemen van promovendi en toekennen van onderzoeksgelden, activistisch optreden door wetenschappers, het weren van ‘onwelgevallige’ sprekers en een guur klimaat in de wetenschap jegens andersdenkenden.

Alleen al op het gebied van de radicale islam zijn voorbeelden hiervan onder meer Nederlandse wetenschappers die de gedragingen van vrouwelijke Syriëgangers bagatelliseren, die islamkritiek gelijkstellen aan racisme en die conclusies van onderzoeken naar het salafisme presenteren die haaks staan op rapporten van onder meer de AIVD en de NCTV. En wat te denken van de recente, door veel Nederlandse wetenschappers getekende, oproep tot een boycot van Israëlische universiteiten?

Nu kun je zeggen: wat is het probleem? Is het niet juist goed dat vanuit de wetenschap een kritisch geluid klinkt in de richting van de politiek, overheid en veiligheidsdiensten en andere landen? Is het juist niet goed dat wetenschappers opkomen voor de islam en moslims, die geregeld in het politieke en publieke debat in de verdrukking komen? En leidt kritiek op de linkse bias niet juist tot een heksenjacht en allerlei onwelgevallige zaken, zoals het meldpunt voor linkse indoctrinatie in het onderwijs dat Thierry Baudet ooit wilde?

Is de islamwetenschap in Nederland niet te eenzijdig?

Laat ik duidelijk zijn: dat laatste moeten we hier in Nederland zeker niet willen. Academische vrijheid staat hier niet ter discussie, en de overheid moet ook zeer terughoudend zijn om zich hier tegengaan te bemoeien. Wat we absoluut niet moeten willen, is een situatie als in bijvoorbeeld Hongarije, waar de overheid haar eigen wereldbeeld oplegt aan de wetenschap en daarmee de academische vrijheid ernstig schaadt. Er moet in de wetenschap altijd ruimte zijn voor maatschappijkritische visies van alle kanten.

De vraag is echter: zijn deze visies op de universiteiten niet te eenzijdig op het terrein van de islam en het Midden-Oosten? En als gevolg daarvan: werkt die bias in de Nederlandse islamwetenschap niet tot uitsluiting van andersdenkenden en tot eenzijdig onderzoek? Dat zou niet alleen de kwaliteit van de wetenschap kunnen aantasten, en het aanzien van de wetenschap in de samenleving, maar zelfs, als het gaat over radicalisering en terrorisme, onze nationale veiligheid.

Veel islamwetenschappers willen vooral negatieve sentimenten bestrijden

Naar mijn mening hebben we ook in Nederland te maken met een islamo-linkse bias in de wetenschap. Als oud-student en promovendus in de islamwetenschappen en co-redacteur van de bundel Wordt het nog wat met het islamdebat? kan ik hier zeker over meepraten. Mijn ervaring in de islamwetenschap is dat veel Nederlandse islamwetenschappers vooral tegengas willen geven aan heersende negatieve sentimenten over de islam in de samenleving, die worden ingegeven door de retoriek van politici als Geert Wilders.

Politieke correctheid


In een ander boek, Over Politieke Correctheid, geef ik talloze voorbeelden van hoe dit leidt tot eenzijdige wetenschap en politieke correctheid in het maatschappelijk debat. Dit gegeven, in combinatie met het feit dat veel studenten aan Nederlandse opleidingen Arabisch, islam- en Midden-Oostenstudies, zelf een islamitische achtergrond hebben – evenals de onderzoekspopulaties van deze wetenschappers –, zorgt ervoor dat binnen deze vakgebieden veelal overwegend ‘islamofiel’ en weinig ‘islamkritisch’ is.

Liever waarheidsvinding dan activisme

Net als in Frankrijk is een verklaring voor deze islamo-linkse bias dus dat wetenschappers een tegengeluid willen laten horen in een voor de islam steeds negatiever wordend maatschappelijk en politiek klimaat. Zij zien moslims primair als gemarginaliseerde groep waarvoor zij willen opkomen. Dit kunnen we als lovenswaardig zien, maar bevorderlijk voor de objectiviteit en de kwaliteit van onderzoek en onderwijs is deze houding zeker niet.

Want de primaire taak van de wetenschap is namelijk niet het streven naar inclusiviteit en diversiteit, maar het doen aan waarheidsvinding. En zeker als het gaat om uiterst gepolitiseerde onderwerpen als de islam, islamistisch terrorisme en moslimhaat is het juist des te belangrijker dat we in Nederland kunnen vertrouwen op wetenschappers die zich dan ook primair toeleggen op die waarheidsvinding, in plaats van dat ze zich laten verleiden door een soms bedenkelijke activistische houding.

Juist als we kunnen vertrouwen op die wetenschappelijke objectiviteit, kunnen onwaarheden die geregeld worden verkondigd over de islam en moslims in Nederland beter worden weerlegd. En dan zullen burgers, beleidsmakers en politici in de toekomst wellicht ook wat minder wantrouwend tegen de conclusies van sommige Nederlandse onderzoekers staan. Want met een te activistische houding ondergraaft de wetenschap namelijk het vertrouwen in haarzelf en haar eigen werk. Dat is om diverse redenen problematisch, en dat kan, en moet, anders.
https://www.ewmagazine.nl/ewpodium/acht ... en-830935/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52065
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Steeds minder leraren voelen zich geroepen om zich op te offeren voor gemeenschappen waar de enige belangrijke kennis die van de koran is.
Schoolsluiting dreigt in drie grote steden: lerarentekort loopt uit de hand

Wethouder Hilbert Bredemeijer van Den Haag ziet scholen in bepaalde wijken langzaam ten onder gaan. ,,Ik kom wekelijks op zulke scholen en daar voltrekt zich een stille ramp. Het schrijnende tekort aan leerkrachten zal straks leiden tot situaties waarin we scholen moeten gaan sluiten.”
[...]
Wethouder Said Kasmi van Rotterdam noemt de huidige situatie op sommige plekken in zijn stad ‘ronduit zorgelijk’. ,,Sporadisch hebben scholen al klassen naar huis moeten sturen. De tekorten zijn flink en zullen de komende jaren alleen maar verder toenemen. Dus we verwachten grote problemen in de nabije toekomst. Dan moet je keuzes gaan maken als school die je niet wilt maken.”
[...]
Volgens Bredemeijer (Den Haag) moeten leerkrachten in achterstandswijken - naast hun werk - dealen met complexe grootstedelijke problemen. ,,Dat heeft zoveel impact op leraren, dat ze vaak toch kiezen voor een rustiger werkomgeving. Dan ontstaat er een glijdende schaal: de onderwijskwaliteit wordt minder, scholen kunnen leerlingen nog maar deels lesgeven of moeten uiteindelijk zelfs dicht.”
https://www.ad.nl/binnenland/schoolslui ... ~ae2ae3c7/
Ik hoop dat de urgentie nu duidelijk is voor de landelijke politiek: Als we niks doen, kunnen we komende ministers, dokters en buschauf­feurs niet meer klaarsto­men voor de samenle­ving.”
Wethouder Said Kasmi van Rotterdam
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52065
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Worstelen met ‘woke’ in de collegezaal: bedreigt woke-activisme de academische vrijheid?

De academische vrijheid zou worden bedreigd door een lichting studenten met een nieuwe morele zuiverheid – die als ‘woke’ bekend is komen te staan. De Volkskrant sprak uitgebreid met academici uit veelal progressieve bolwerken. (Hoe) beïnvloedt woke hun werk?

Er stond die week een wetenschappelijk artikel over Dracula op het programma en dat viel niet goed. Het was een van de studenten opgevallen dat in het artikel over de klassieker van Bram Stoker veel thema’s aan bod komen die mensen met anorexia of een andere eetstoornis zouden kunnen ‘triggeren’.

Zelf had deze student geen anorexia, viel te lezen in de mail die Cor Zonneveld die week in zijn inbox aantrof, maar de jongere maakte zich wel zorgen over medestudenten die daarmee kampten. Zonneveld, van huis uit bioloog, is universitair hoofddocent aan het Amsterdam University College, een kleinschalige, internationaal georiënteerde onderwijsinstelling. Afgelopen herfst coördineerde hij samen met een collega het vak academische schrijfvaardigheden voor eerstejaarsstudenten.

Het artikel in kwestie gaat in op het vrouwelijk schoonheidsideaal dat in Dracula wordt geschetst. De auteur beschrijft hoe de vrouwelijke vampieren in het boek symbool stonden voor alles wat vrouwen in de Victoriaanse tijd vooral niet moesten zijn: vraatzuchtig, voluptueus, sensueel. Zonneveld: ‘Mannen vonden het in die tijd kennelijk aantrekkelijk als een vrouw bijna uitgemergeld was.’

De student die Zonneveld mailde, wees hem erop dat het artikel tot mentale schade zou kunnen leiden bij studenten die kampen met een eetstoornis of andere problematiek rondom hun lichaamsbeeld. Een ‘trigger warning’ vooraf, en de mogelijkheid om een andere tekst te lezen, was op haar plek geweest, vond de student.

Hoe vrij is het academische debat nog? Die vraag klinkt de laatste jaren steeds luider, vooral aan de rechterkant van het politieke spectrum. Wie de felle discussie volgt, zou kunnen denken dat er een spook van ‘woke-terreur’ – zoals De Telegraaf het onlangs verwoordde – waart door universiteiten. Waarbij woke betekent: de ogen geopend voor de vele vormen van sociale onrechtvaardigheid en bereid er iets aan te doen.
Spoiler! :
‘Denkdwang’

Onder invloed van een nieuwe progressieve morele zuiverheid zou, vooral in de sociale en geesteswetenschappen, een ‘denkdwang’ zijn ontstaan die tegendraadse denkbeelden, confronterende lesstof en onwelgevallige onderzoeksresultaten onderdrukt en uitsluit. Uit angst voor de reactie van activistische academici en studenten zouden velen zichzelf censureren.

Aan de rechterzijde van het debat spreken commentatoren van een ‘sprinkhanenplaag’, van het afschaffen van Plato omdat hij een oude witte man is en van totalitaire studenten die geen andere meningen tolereren. Gretig worden absurde uitwassen aangehaald, meestal uit Amerika.

Om die karikatuur wordt schamper gelachen op links. Zelfcensuur? Nee, hoor je vanuit dat kamp, dit is juist een teken dat het publieke debat levendiger is dan ooit. Minderheden krijgen eindelijk de kans om zich uit te spreken en vechten voor sociale rechtvaardigheid, representatie en kansengelijkheid.

In Engeland, Denemarken, de Verenigde Staten en Frankrijk is het debat over de woke-cultuur op bepaalde faculteiten zo hoog opgelopen dat de politiek zich ermee bemoeit. Het afgelopen jaar probeerden politici bepaalde vakken te verbieden, zoals Critical Race Theory (onderzoek naar ongelijkheid door systemisch racisme), de academische vrijheid wettelijk vast te leggen en activisme in de wetenschap aan te pakken.

Als je dit probleem van zelfcensuur en denkdwang aan Nederlandse wetenschappers voorlegt, ontkennen ze meestal dat het speelt. Maar wat gebeurt er als je op een andere toon met academici praat? De Volkskrant sprak meer dan vijftien hoogleraren en universitair docenten over de invloed van identiteitspolitiek en activisme op de academische vrijheid. De meesten van hen werken in Amsterdam of op een University College – plekken waar deze thematiek het meest lijkt te spelen, vermoedelijk omdat dit al progressieve bolwerken waren en de internationalisering hier sterk opgerukt is. Wat klopt er van de doemverhalen?

Mooie discussies

Dat er een nieuwe generatie studenten is opgestaan die zich bewust is van allerlei vormen van maatschappelijke ongelijkheid en die wil aanpakken, is op zichzelf een positieve ontwikkeling, zeggen nagenoeg alle academici die de Volkskrant sprak.

Cor Zonneveld van het Amsterdam University College: ‘Je wordt als docent alerter op wat je zegt. Dat heeft positieve kanten.’ Zelf had de bioloog als student een hoogleraar die tijdens college betoogde dat met vrouwen moeilijk valt samen te werken en daarbij hun hormonale cyclus als oorzaak aanwees. ‘Als ik zoiets nu zou zeggen, zou ik worden afgeslacht. En terecht.’

Het levert mooie discussies op, zegt Hanneke Ronnes, universitair docent cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Die soms erg gepolariseerd zijn, maar waar je je samen doorheen werkt.’

De kritische houding van studenten houdt haar scherp, zegt Rhoda Woets, die als cultureel antropoloog verbonden is aan University College Utrecht (UCU). Een student wees haar er een paar jaar geleden op dat ze in haar colleges alleen de voornaamwoorden ‘hij of zij’ gebruikt. ‘Je bent dan niet inclusief, was de boodschap, want niet iedereen voelt zich aangesproken door hij of zij.’

Sindsdien spreekt Woets in haar colleges, die altijd in het Engels zijn, van het neutrale ‘them’, (‘hen’), ‘ook als dat grammaticaal niet klopt’. Een verbetering, vindt ze. ‘Ik wil dat alle studenten zich gerepresenteerd voelen in mijn colleges.’

Er zijn genoeg collega’s die zich weleens ergeren aan het activisme van deze generatie studenten, zegt Paul Mepschen. De antropoloog doceert onder andere het vak Decolonising Anthropology, eveneens aan UCU. ‘Ik moedig dat activisme juist aan. Studenten onderzoeken bijvoorbeeld welke rol racisme speelt bij de totstandkoming van kennis aan universiteiten. Dat is waardevol.’

Tegelijkertijd ziet hij het ook als zijn taak om de discussie aan te gaan. Onlangs kreeg hij een mailtje van een student die zich beklaagde over het feit dat het enige boek dat ze voor zijn vak moest kopen, geschreven was door een witte auteur. Waarom hij daar niet over had nagedacht?

‘Dat vind ik ongemakkelijk. Als het een zwarte vrouw was geweest, was deze vraag nooit gesteld. Ik begrijp de vraag van deze student wel, maar het is te simpel. Het kan niet alleen om de kleur van een auteur gaan. Ik heb uitgelegd dat deze wetenschapper niet zomaar iemand is, maar dat ze al haar hele carrière onderzoek doet naar racisme. Een Joodse vrouw uit Ierland bovendien, ook geen makkelijke positie.’

Het is de andere kant van de medaille, die ook vrijwel alle academici noemen. De soms zeer rigide en fanatieke houding van studenten levert in de collegezaal een worsteling op. De wens om niet geconfronteerd te worden met bepaalde woorden, teksten of meningen, staat op gespannen voet met de academische vrijheid. Woets: ‘Het is aftasten: wanneer maken studenten een terecht punt en wanneer zijn ze overgevoelig?’

Toen Cor Zonneveld een klacht kreeg over de Dracula-tekst op de verplichte leeslijst, besloot hij te overleggen met de andere docenten met wie hij het vak gaf. ‘Er waren collega’s die de klacht begrepen en vonden dat we eerstejaars hier niet zomaar mee konden belasten zonder waarschuwingen vooraf of de mogelijkheid om een vervangende tekst te lezen.’

Zelf vindt de docent dat lezen over pijnlijke of onwelgevallige onderwerpen ook bij een academische opleiding hoort. De uitkomst was dat de literatuurlijst niet aangepast werd, mede omdat de tekst diezelfde week al op het programma stond.

Daar werd geen genoegen mee genomen. Een paar weken later kregen Zonneveld en zijn collega’s de resultaten van een enquête die studenten onderling hadden gehouden. ‘Daaruit bleek dat 15 van de 70 studenten vonden dat de tekst niet op de lijst had mogen staan bij dit vak. Toen hebben we een uitnodiging voor een gesprek gestuurd. Die is onbeantwoord gebleven. Wel zijn de studenten naar mijn leidinggevende gestapt.’

Dat studenten een ander curriculum proberen af te dwingen is zorgwekkend, vindt Zonneveld. ‘Bij hetzelfde vak kregen we ook kritiek dat de lijst met auteurs niet divers genoeg was. Er valt natuurlijk wat voor te zeggen om te kijken of je literatuurlijst niet te westers is, maar als studenten eisen – en ik chargeer hier lichtelijk – dat de auteurs op een literatuurlijst keurig netjes over alle huidskleuren zijn verdeeld, slaat het door.’

Morele meetlat

Het academisch debat is de afgelopen jaren minder vrijblijvend geworden, zegt bijzonder hoogleraar Ronnes. ‘Studenten nemen soms op basis van één woord aan dat je woke bent of juist niet. Als je het hebt over ‘tot slaaf gemaakte’, behoor je tot de ene groepering, als je het houdt op ‘slaaf’ tot de andere. Als je je taal moet aanpassen om buiten die discussie te blijven, wordt het moeilijk.’

College geven is voor docenten soms een mijnenveld, zegt Ronnes. ‘Als docent wil je af en toe advocaat van de duivel spelen om studenten te prikkelen een onderwerp van een andere kant te bekijken. Dat kan bij sommige thema’s haast niet meer, want het ligt al snel gevoelig.’

Zelf besprak Ronnes jarenlang de historische figuur Johan Maurits in haar colleges. ‘Maurits is interessant omdat hij in zijn tijd bekendstond als een tolerant bestuurder, terwijl hij nu omstreden is vanwege zijn betrokkenheid bij de slavenhandel. Ik legde mijn studenten voor: misschien vinden wij onszelf nu tolerant, maar wordt er over driehonderd jaar net zo kritisch naar ons gekeken als wij nu naar Maurits kijken. Studenten reageerden daar fel op. Ze gingen ervan uit dat ik daarmee zei dat Maurits eigenlijk wel oké was.’

Die manier van redeneren, waarbij alles wordt ingedeeld in absolute termen van goed en kwaad, is ‘weinig wetenschappelijk’, zegt de bijzonder hoogleraar. ‘In de wetenschap moet je bijna alles kunnen bevragen en een thema telkens van een andere kant onderzoeken, niet alleen langs een morele meetlat leggen.’

Dit jaar heeft Ronnes het voorbeeld over Maurits niet gebruikt. Dat is geen vorm van zelfcensuur, vindt ze. ‘De discussie werd te fel en te veel gekaapt door studenten die recht tegenover elkaar stonden. Er was te weinig ruimte voor nuance. Dan heb je geen zinvol academisch debat meer, vind ik.’

Critici die vinden dat de academische vrijheid onder druk staat, halen vaak een handvol recente incidenten aan ter illustratie. In 2018 leidde het bezoek van de Canadese psycholoog Jordan Peterson, berucht om zijn populariteit in alt-rightkringen, aan de UvA tot een opstand onder studenten en medewerkers, vanwege zijn ‘patriarchale, antifeministische, anti-klimaatwetenschappelijke, politiek incorrecte wereldbeschouwing’. Er moest een ander geluid tegenover staan.

In 2017 verstoorden protesterende studenten bij de UvA de lezing van de Canadese hoogleraar Sirma Bilge over intersectionaliteit. Volgens de demonstranten had er ook een zwarte vrouw op het programma moeten staan. Bilge was het met hen eens, zei ze later.

Onder die paar zichtbare boycot-incidenten schuilt een groter en subtieler fenomeen, waarschuwen critici. Academici zouden zichzelf muilkorven of zich min of meer vrijwillig voegen naar de juiste mening.

‘Een groep academici houdt wijselijk zijn mond, omdat elke vorm van kritiek op diversiteitsbeleid of identiteitspolitiek veel gedoe kan opleveren’, zegt electoraal geograaf Josse de Voogd, die voorheen bij de UvA werkte, maar inmiddels zelfstandig onderzoeker is. ‘Er lijkt een handboek te bestaan om kritiek te pareren, merk ik als ik me online uitspreek. Weerstand tegen ‘woke’ wordt afgedaan als witte fragiliteit, een aantasting van je positie als wit persoon. Ook al zit je zelf in een achterstandspositie en komt je kritiek daaruit voort. Of je wordt extreem-rechts genoemd. Dan is het einde discussie. Ondertussen ontvang ik berichten van academici die het met mijn kritiek eens zijn. Door die aanvallen op mij weten ze dat ze hun mond moeten houden.’

Zelfuitsluiting

Dan is er nog een groot gedeelte van de academici dat zich niet kan voorstellen dat er collega’s zijn die zich niet vrij voelen, omdat ze zelf alles kunnen zeggen, aldus Jan van de Beek, wiskundige, antropoloog en freelancedocent in het hoger onderwijs. Aan de universiteit ervoer hij tegenstand, uiteindelijk haakte hij af. Hij is geïnteresseerd in de wisselwerking tussen immigratie en de verzorgingsstaat: wat kost het om nieuwkomers te herbergen? Een taboe-onderwerp, zegt hij.

Afgelopen jaar lukte het Van de Beek toch om een onderzoek naar de kosten en baten van migratie gepubliceerd te krijgen. Een onderzoek dat gefinancierd werd door het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie. Onder de vlag van de UvA zou hij met drie anderen het onderzoek uitvoeren, een voorwaarde van het Centraal Bureau voor de Statistiek om de privacygevoelige data te mogen gebruiken.

Toen duidelijk werd wat de explosieve conclusie was - dat immigratie de staat zo’n 25 miljard euro per jaar kost en dat de verzorgingsstaat onhoudbaar is als de toestroom zo doorgaat - bleek de UvA niet zo blij met het onderzoek. Een decaan eiste dat het logo van de UvA binnen 24 uur van het rapport werd verwijderd, anders zou coauteur Joop Hartog direct zijn privileges verliezen als emeritus hoogleraar, zoals toegang tot de faciliteiten.

Nadat was gebleken dat contractueel was vastgelegd dat het onderzoek in naam van de UvA gepubliceerd moest worden en dat de universiteit vooraf al wist van de betrokkenheid van FvD, kreeg Hartog zijn privileges terug. Excuses bleven uit. Van de Beek: ‘Er bestaat geen academische vrijheid als de onderzoeksresultaten vooraf moeten worden goedgekeurd.’

Uitsluiting gaat heel subtiel, zegt hij. ‘De meeste academici zijn best links, dat heeft allerlei oorzaken en is ook niet zo erg. Er ontstaat vervolgens een mechanisme: mensen die wat minder links zijn, krijgen negatieve feedback, geen geld voor onderzoek, noem maar op, en die denken: ik ga wat anders doen. Door die zelfuitsluiting wordt de politieke eenzijdigheid groter, het is een zelfversterkende feedbackloop.’

Kwetsbare objecten


Maxim Februari, columnist en rechtsfilosoof die geregeld schrijft over de universitaire cultuur, ziet dat lastige gesprekken soms worden vermeden op de universiteit. Hij hoorde van een student die in een werkgroep zei dat hij geen bloedtransfusie zou willen van een homo, omdat hij dan zelf homoseksueel zou worden. ‘Dat werd meteen afgekapt omdat het fout was. Terwijl: die jongen heeft toch iets te leren van een universiteit? Waarom wordt er niet verder gepraat: wat gaat er schuil achter zo’n opvatting?’

Tijdens het lezen van literatuur met studenten op de VU, merkte Februari hoe kunst door een morele blik wordt bekeken. ‘Personages werden langs de lat van #MeToo gelegd. Terwijl proza nu juist een plek is om personages iets normoverschrijdends te laten doen of denken.’

Het morele kader van veel studenten is al afgebakend, zag Kasper van Kooten, die tot 2017 op de UvA lesgaf op de afdelingen Europese Studies, Theater- en Muziekwetenschap. ‘Bij vakken over opera merkte ik dat er steeds minder belangstelling was om je te verdiepen in de westerse cultuur, omdat die patriarchaal en verdacht zou zijn. Er heerste een groeiende onwil onder studenten om historische fenomenen in de context van de tijd te bezien. Als iets nu fout is, is het altijd al fout geweest.’

Toen Paul Mepschen zijn promotieonderzoek over identiteitsvorming in Amsterdam Nieuw-West besprak met studenten, zei een student niet geconfronteerd te willen worden met de soms racistische uitspraken die in het onderzoek worden gedaan door buurtbewoners. ‘Op zo’n moment denk ik ergens: dan hoor je hier niet thuis, maar dat zeg ik niet. Ik zeg wel: ik laat dit niet zien omdat ik het ermee eens ben, maar omdat we moeten begrijpen wat er leeft in de samenleving. Toen kwam het goed, maar ik hoor weleens van collega’s dat zoiets uit de hand kan lopen.’

Bij Amerikaanse studenten moet je voorzichtiger zijn, merkte Mepschen toen hij in Amsterdam een vak over gender en seksualiteit gaf aan uitwisselingsstudenten uit de VS. ‘Het ging daarbij ook over anti-homogeweld. Het is weleens gebeurd dat studenten boos de klas uitliepen omdat ik ze niet gewaarschuwd had.’ Volgens Mepschen moeten studenten niet afgeschermd worden van vreselijkheden, maar af en toe een ‘trigger warning’ geven, vindt hij een kleine moeite. ‘Het kan belangrijk zijn, studenten kunnen een trauma bij zich dragen.’

Universiteiten gaan heel voorzichtig om met studenten, zegt Maxim Februari. ‘Ik hoor van docenten dat studenten in klachtprocedures als kwetsbare objecten worden gezien. Maar ze vormen ook een soort elite, de meesten zijn al vrij geprivilegieerd. De universiteit is er niet om de gevoelens van de studenten te accommoderen, maar om ze kritisch te leren denken.’ Die voorzichtigheid heeft ook met financiering te maken, vermoedt Februari. ‘Studenten zijn klanten. Als je ze wegjaagt, krijgt de universiteit minder betaald.’

Studenten lijken er soms op uit om docenten te betrappen op een foute mening, zeggen academici. Cultuurhistoricus Bert van de Roemer is weleens bang dat het ‘een soort kat-en-muisspel wordt’.

De universitair docent, verbonden aan de UvA, raakte begin dit jaar verzeild in een pijnlijk voorval. Voor het vak museologie had hij een gastspreker uitgenodigd: een curator van een bekend Amsterdams museum. De gastdocent vertelde dat haar oom vroeger een zwarte pop voor haar had gekocht, zodat ze niet alleen met witte poppen zou spelen.

Van de Roemer: ‘Toen flapte ze het er per ongeluk uit: ze had het over een ‘n-popje’.’ Net als de Engelstalige variant, is het Nederlandse ‘n-woord’ inmiddels op veel plekken, en zeker op universiteiten, taboe. Het woord viel één keer. Het leverde de curator een reprimande op van een student. ‘Die reageerde nogal vijandig: het is ongepast, dat u dat zegt.’

De scherpe berisping zat Van de Roemer ook na het college nog dwars. Hij besloot het incident tijdens het volgende college ter sprake te brengen. ‘Ik ben helemaal vóór het aan de kaak stellen van maatschappelijke ongelijkheden. Ik moedig studenten aan om kritisch naar de museumwereld te kijken en om me te corrigeren als ik een verkeerd woord gebruik, want dat overkomt mij ook. Maar in dit geval heb ik mijn studenten gevraagd of ze een béétje op hun toon willen letten en de kritiek constructief willen houden. En om in gedachten te houden dat vijftigers zoals ikzelf en deze gastdocent zijn opgegroeid in een tijd dat het n-woord nog minder beladen was. Dan kan zo’n woord er gedachteloos uitrollen.’

Het liep uit op een felle discussie. ‘Ik kreeg onder meer te horen dat juist mijn toon niet goed was. Dat ik me opstelde als een schoolmeester en dat studenten op deze manier nooit meer iets zouden durven zeggen. Toen het college was afgelopen flitste het door me heen: ik doe het niet meer. Ik ga dit soort thema’s niet meer bespreken. Dan ga ik het op safe spelen en het leuk over Rembrandt hebben.’

Het bleef bij een gedachte alleen, zegt Van de Roemer een klein half jaar later. Het incident heeft hem slapeloze nachten gekost, maar hij is niet van plan moeilijke thema’s uit de weg te gaan.

Het punt is, zeggen meerdere academici: docenten met een vast contract weten dat ze af en toe een aanvaring met studenten kunnen hebben zonder dat het consequenties heeft voor hun loopbaan. Maar hoe zit dat met de grote groep docenten die nog geen vast contract hebben binnengesleept? Zijn zij gevoeliger voor de druk van studenten?

Cor Zonneveld: ‘Beginnende wetenschappers worden door universiteiten eindeloos aan het lijntje gehouden met tijdelijke contracten. Als je niet zeker bent van je baan, is het een stuk moeilijker om voet bij stuk te houden als studenten bepaalde eisen stellen waar je het eigenlijk niet mee eens bent.’

Het verzet komt vaak van oudere academici met een vaste aanstelling, zegt Josse de Voogd. ‘Maar die worden dan weer als geprivilegieerd weggezet.’

Toch staat er voor gevestigde academici ook iets op het spel, ziet bijzonder hoogleraar Ronnes. ‘Tegenwoordig worden veel colleges opgenomen. Ik denk dat docenten daar ergens toch rekening mee houden, bewust of onbewust. Je kunt reputatieschade oplopen als je iets verkeerds zegt, of als een opmerking uit de context wordt gehaald.’

Een ‘belangrijk en onderbelicht risico’ in het hoger onderwijs is ‘de bedreiging van de veiligheid van meningsvorming door polariserend activisme dat gebruikmaakt van sociale media en klachtprocedures’. Daarop wees het Platform Integrale Veiligheid Hoger Onderwijs, waarbinnen universiteiten en hogescholen samenwerken. Wetenschappers en docenten zouden zich volgens de opstellers van het advies uit 2018 beschermen ‘door het debat in de klas en met de samenleving uit de weg te gaan’ en door veiligheidshalve te kiezen voor zelfcensuur.

Curricula aanpassen

Geen van de academici die de Volkskrant sprak, zegt zichzelf te censureren of ongemakkelijke onderwerpen uit de weg te gaan. Ronnes verwacht wel dat curricula binnen de cultuurgeschiedenis ‘snel en op veel plekken tegelijk’ zullen worden aangepast. ‘Dat gebeurt al en dat is goed. Een thema als de Gouden Eeuw, inmiddels terecht een betwist begrip, krijgt minder aandacht’, zegt Ronnes, ‘en thema's als kolonialisme en gender, die in het verleden onderbelicht zijn, juist meer. We moeten er ondertussen wel voor waken dat de angst voor de gevoeligheid van sommige thema’s niet bepaalt wat er op het curriculum staat.’

Cor Zonneveld ziet een vorm van zelfcensuur onder studenten. ‘Ik heb afgelopen twee, drie jaar met regelmaat van studenten gehoord dat ze onderling zeer onvergeeflijk zijn. Studenten die niet meegaan in de woke-benadering houden zich daarom gedeisd. Dat is niet goed. Studenten moeten zich in discussies kunnen uitspreken, juist ook als ze een andere mening hebben dan de heersende.’

Hoe vrij is het vrije academische debat nog? Dat hangt ervan af wie je het vraagt. Een deel van de academici trekt een duidelijke grens, maar hoeveel zullen inbinden onder druk van studenten, deels omdat ze het in grote lijnen óók eens zijn met hun strijd?

De academische wereld bevindt zich volgens Zonneveld op een tweesprong. Zolang docenten voet bij stuk houden als dat nodig is en bestuurders ze daarin steunen, gaat het goed. Toen de studenten die kritisch waren op de Dracula-tekst hogerop in de organisatie hun beklag deden, reageerde zijn afdelingshoofd zoals zou moeten, vindt de bioloog. ‘Ze toonde begrip voor de studenten, maar ging niet mee in hun eisen.’ Tot nu toe, zegt Zonneveld, heeft hij altijd de steun gekregen die hij nodig had. ‘Maar ik durf niet te voorspellen welke kant we opgaan.’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~b39c43e3/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24943
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door King George »

Mahalingam schreef:
ma jun 28, 2021 10:29 am
Steeds minder leraren voelen zich geroepen om zich op te offeren voor gemeenschappen waar de enige belangrijke kennis die van de koran is.
Schoolsluiting dreigt in drie grote steden: lerarentekort loopt uit de hand
Spoiler! :
Wethouder Hilbert Bredemeijer van Den Haag ziet scholen in bepaalde wijken langzaam ten onder gaan. ,,Ik kom wekelijks op zulke scholen en daar voltrekt zich een stille ramp. Het schrijnende tekort aan leerkrachten zal straks leiden tot situaties waarin we scholen moeten gaan sluiten.”
[...]
Wethouder Said Kasmi van Rotterdam noemt de huidige situatie op sommige plekken in zijn stad ‘ronduit zorgelijk’. ,,Sporadisch hebben scholen al klassen naar huis moeten sturen. De tekorten zijn flink en zullen de komende jaren alleen maar verder toenemen. Dus we verwachten grote problemen in de nabije toekomst. Dan moet je keuzes gaan maken als school die je niet wilt maken.”
[...]
Volgens Bredemeijer (Den Haag) moeten leerkrachten in achterstandswijken - naast hun werk - dealen met complexe grootstedelijke problemen. ,,Dat heeft zoveel impact op leraren, dat ze vaak toch kiezen voor een rustiger werkomgeving. Dan ontstaat er een glijdende schaal: de onderwijskwaliteit wordt minder, scholen kunnen leerlingen nog maar deels lesgeven of moeten uiteindelijk zelfs dicht.”
https://www.ad.nl/binnenland/schoolslui ... ~ae2ae3c7/
Ik hoop dat de urgentie nu duidelijk is voor de landelijke politiek: Als we niks doen, kunnen we komende ministers, dokters en buschauf­feurs niet meer klaarsto­men voor de samenle­ving.”
Wethouder Said Kasmi van Rotterdam
Fijn hè, die omvolking van de scholen? In diversiteit ligt toch immers onze kracht, Frans Timmermans?
Laatst gewijzigd door King George op zo jul 04, 2021 9:18 am, 1 keer totaal gewijzigd.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Ariel »

Onder die paar zichtbare boycot-incidenten schuilt een groter en subtieler fenomeen, waarschuwen critici. Academici zouden zichzelf muilkorven of zich min of meer vrijwillig voegen naar de juiste mening.
Ik begrijp werkelijk niet waarom universiteiten en docenten zich storen aan die woke studenten. Geef les, en zeg wat je wil, en als een student het er niet mee eens is, dan heeft hij pech gehad. Dan zoekt hij maar een andere universiteit of stopt hij maar met zijn studie.

We hebben in Nederland een groot tekort aan grondwerkers en Metaalarbeider, machinemonteurs,puinruimers of inpakkers. Die hebben we harder nodig, en daar kunnen ze geld mee verdienen.

Al die fop woke studies waar we niks aan hebben kunnen geschrapt worden.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52065
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Ons wordt wijsgemaakt door een handjevol leipies dat ons onderwijs gedekoloniseerd moet worden.
En hoe gaat dat er dan aan toe? Hier een verhelderend voorbeeld hoe ze het bij het wiskundevak ( Getal & Ruimte 1 VWO deel 2 van Noordhoff uitgevers.) doen:

Afbeelding

Mijn wiskundevraag:

In Tjsaad krijgen vrouwen gemiddeld zes kinderen. Er wonen 16 miljoen mensen.

Ervan uit gaande dat vrouwen hun eerste kind krijgen rond hun vijftiende en hun laatste rond hun dertigste, bereken hoeveel mensen er in Tsjaad wonen over vijftig jaar.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52065
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Wiskunde les op school in de USA:

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52065
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Zo kan iedereen in Nederland in 2030 lezen en schrijven (oplossing 1: schaf het vak ‘begrijpend lezen’ af)

Huh? Dat is toch geen ‘extreem ambitieuze missie’, ervoor zorgen dat in 2030 iedereen kan lezen en schrijven? Dat leren we toch allemaal op school? Nee, dus. In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd, wat betekent dat ze niet goed genoeg kunnen lezen en schrijven om volwaardig mee te draaien in de maatschappij. En het wordt er niet beter op met de tijd. Bijna 25 procent van alle 15-jarige scholieren kan niet goed lezen, blijkt uit Pisa-onderzoek. Nederland is daarmee behoorlijk afgezakt op de internationale ranglijst; tien jaar geleden scoorden we een stuk hoger.

‘Als deze lijn doorzet, kan in 2064 níémand meer lezen’, zei Arjan Lubach op tv, en het is allemaal de schuld van het leesonderwijs op school. Hij had daar ‘twee signaalwoorden’ voor: ‘déze’ (opgestoken middelvinger van de linkerhand) en ‘déze’ (van de rechter). ‘Fuck begrijpend lezen.’ Want (signaalwoord!) het leidt alleen maar tot leeshaat, en daar wordt niemand beter van. Zit het zo? Wordt op school het lezen zo slecht aangeleerd of zelfs ontmoedigd dat leerlingen zich ervan afkeren, met alle ellende van dien? Wat zijn de oorzaken van het schrikbarende aantal laaggeletterden, van wie tweederde met het Nederlands als moedertaal? En vooral: welke oplossingen zijn er? We vroegen het 23 deskundigen, van hoogleraren tot laaggeletterden en van schoolmeesters tot beleidsmakers. Uit al hun antwoorden gezamenlijk stelden we een top-7 samen: dit moet er gebeuren om de laaggeletterdheid in Nederland aan te pakken, zodat het probleem in 2030 niet meer bestaat.

Ho – even nuanceren voordat we beginnen. Het probleem van de laaggeletterden: dat is veel te kort door de bocht. De groep is ontzettend divers tenslotte. Er zitten ondernemers tussen die voor hun administratie zwaar leunen op hun partner, maar die wél een bloemenkwekerij hebben opgebouwd met 35 man in dienst. Er zitten hoogbegaafde vluchtelingen tussen die door hun turbulente verleden nauwelijks naar school zijn geweest. Er zitten ouderen tussen die ooit de hbs deden, maar niet met hun kleinkinderen kunnen appen en twintigers die álles digitaal doen, maar geen krant kunnen lezen.

De gemene deler is niet dat het probleemgevallen zijn, – we moeten ermee ophouden die groep als zodanig te beschouwen, zegt onder (veel) anderen laaggeletterdheidonderzoeker Marieke Buisman – maar dat ze niet het lees- en schrijfniveau hebben dat de maatschappij vraagt. Niets meer en niets minder. En dat niveau is hoog; een aantal voor dit verhaal geïnterviewde geleerden verzucht zelf ook te worstelen met belastingformulieren, bijsluiters en álles met de digid.

Nog een kanttekening voordat we aan de top-7 van aanvalsplannen beginnen: de term ‘laaggeletterd’ geldt voor volwassenen, scholieren worden zo niet genoemd omdat ze immers nog aan het leren zijn. De 15-jarigen die niet goed genoeg lezen, lopen wel het risico laaggeletterd te wórden. Vandaar dat de eerste vier oplossingen het terrein van jeugd, school en (lees)onderwijs beslaan. De tweede helft gaat over volwassenen(educatie), over voetbalclubs die laaggeletterdheid kunnen aanpakken en over baliemedewerkers die moeten worden bijgeschoold. En over de soms gekmakend ingewikkelde communicatie van de overheid, waar grote groepen last van hebben. Dat kan toch anders, met die digid?
Spoiler! :
Oplossing 1: Schaf het schoolvak ‘begrijpend lezen’ af

Dat klinkt tegenstrijdig: het schoolvak ‘begrijpend lezen’ afschaffen om het begrijpend lezen te bevorderen. En toch moet het, zeggen mensen die ervoor hebben doorgeleerd. Lubach heeft gelijk. Het schoolvak zoals het nu nog vaak is ingericht – een tekst plus vragen die over de tekst moeten worden beantwoord – sluit niet aan bij hoe mensen écht begrijpend leren lezen.

Laaggeletterdheid is vooral een kwestie van te weinig tekstbegrip; veel laaggeletterden kunnen best woorden lezen en ze ook opschrijven – vandaar dat de term analfabetisme uit zwang is –, maar een wat langere tekst doorgronden, dát is het probleem. Om dat te kunnen, moet je wat je leest koppelen aan wat je al weet. Een lange tekst over de gravitatiewet van Newton zal ook een hooggeletterde niet begrijpen als hij geen sjoege heeft van natuurkunde; zo werkt nu eenmaal het brein.

Welaan, wat behelst ouderwets begrijpend lezen? Vragen beantwoorden over een tekst – pak ’m beet: ‘De goden van Egypte’ – die niet checken wat je met die tekst kúnt, maar die ingaan op details. Waarnaar verwijst het woord ‘die’ in regel 19? Wat is de kernzin van alinea 5? Daarmee check je niet wat de leerling als geheel van de tekst begrijpt en al helemaal niet wat hij eraan zou kunnen hebben.

Terwijl het essentieel is om een leesdoel te hebben en je daarvan bewust te zijn. Als in: ik ga deze tekst lezen om te weten hoe ik tomatensoep moet maken. Ik ga deze tekst lezen omdat ik wil lachen. Ik ga deze tekst lezen omdat ik morgen een spreekbeurt biologie moet doen en leuke feitjes over de merel moet kunnen vertellen. ‘Lezen in een betekenisvolle context’, zo noemt lerarenopleider Maria Verkampen dat. ‘Dat gebeurt veel te weinig op school. De teksten sluiten niet aan bij de leefwereld van de leerlingen én ze worden geïsoleerd behandeld, als doel op zich. Dodelijk voor de leesmotivatie.’

En voor het tekstbegrip zelf, zegt Mariska Okkinga, die onderzoek deed naar leesstrategieën. ‘Pas als je een tekst koppelt aan de voorkennis die je al hebt, kun je hem goed snappen.’ Ze pleit voor ‘taalgericht vakonderwijs’. Iedere docent, ook de aardrijkskundedocent en de techniekdocent, moet óók taaldocent zijn. Dus: gaat de les over aardbevingen, onderwijs dan tegelijk hoe je de teksten daarover kunt doorgronden. Leer leerlingen begrijpend lezen in élke les, niet alleen – of: juist niet – in de les begrijpend lezen.

Oplossing 2: Weg met een heleboel flauwekul op school

Nou, ‘weg met een heleboel flauwekul op school’, zo zeggen de deskundigen het natuurlijk niet. Maar ze bedoelen het wel, als ze het hebben over ‘het curriculum herzien’ – dat gaat trouwens gebeuren – over ‘te veel druk op het onderwijs’ en over ‘focussen op de basisvaardigheden’. Hoogleraar orthopedagogiek Anna Bosman zegt het wél onomwonden. Zij heeft het over ‘die verdomde musical’ die in groep acht een half jaar in beslag neemt, terwijl de tijd zoveel nuttiger kan worden gebruikt. Schoolleider/onderwijsvernieuwer Martin Bootsma sluit zich bij haar aan. Er wordt veel te veel over de schutting van de school gegooid, zegt hij: het tegengaan van obesitas met een project gezonde voeding, warmetruiendag tegen klimaatverandering, een voetballer heeft hartfalen en opeens moet de hele school leren reanimeren – het houdt niet op. Daar komt nog bij dat alles leuk moet zijn, dus nog een uitje en weer een gastles capoeira. Het gaat allemaal af van de tijd die aan taal en rekenen moet worden besteed.

Idealiter ziet een schooldag er zo uit, zegt Bosman: in de onderbouw wordt er een uur aan technisch lezen besteed (het aanleren van lezen), in de onder- én bovenbouw nog drie kwartier aan spellen. Voorts gaat minstens de helft van elke schooldag naar begrijpend lezen, geïntegreerd in elk vak, van maatschappijleer tot kunst. Niet het schoolvak begrijpend lezen, die tekst met die vragen, maar écht begrijpend lezen: wat zegt Jesse Klaver hier precies en ben ik het met hem eens? Hoe zoek ik uit of er nog garantie zit op mijn kapotte Playstation? Alle andere tijd gaat naar schrijven, rekenen en kennis van de wereld. ‘Knutselen doe je maar op de naschoolse opvang’, zegt Bosman – met excuus aan alle andersdenkenden, maar voor een missie moeten prioriteiten worden gesteld. Nog beter: maak van de musical en de knutselclub tevens een taalles. Twee vliegen in één klap.

Oplossing 3: Leid leraren beter op

Lerarenopleider Maria Verkampen wil het eigenlijk niet zeggen: haar pabo wijdt drie lessen van anderhalf uur aan het aanleren van lezen in groep 3. In de he-le opleiding. Veel te weinig, dat moeten er minstens vier keer zoveel zijn; goed leesonderwijs staat of valt met de kwaliteit van de docent. Mariska Okkinga bewees met haar onderzoek op tien vmbo-scholen: leerlingen die een goede leesinstructie kregen van een daarvoor getrainde docent scoorden hoger dan leerlingen die de leesinstructie niet kregen.

Ja, duh, zult u zeggen – maar toch gebeurt het vaak niet, omdat de meesters en juffen zélf niet geleerd hebben wat effectief leesonderwijs is. Hoe kan het, zeggen de deskundigen, dat in allerlei andere branches evidencebased methoden worden vereist en dat er op school zoveel aan het toeval wordt overgelaten? Pabostudenten pikken het meeste op over leesonderwijs op hun stageschool, als het daar niet goed gebeurt, nemen ze dat over. ‘Scholing in leeseffectiviteit voor docenten’, daar hamert leesonderwijsexpert Kees Vernooy op. In een scholenproject in Enschede gebeurde dat en daar leerden moeilijk lerende kinderen in het speciaal onderwijs net zo goed lezen als leerlingen op de gemiddelde basisschool. ‘Nou jij weer’, zegt Vernooy. ‘Met deskundige leraren kun je elk kind leren lezen.’

Deskundige docenten kweek je op de universiteit, zegt Anna Bosman. Zij zette in Nijmegen een universitaire lerarenopleiding op omdat die nu eenmaal hogere eisen kan stellen aan studenten en meer verdieping kan bieden dan de pabo. Met een aantal andere deskundigen wijst ze op Finland. Daar zijn alle basisschooldocenten universitair opgeleid. Finland staat op de Pisa-ranglijst naar leesvaardigheden ver boven Nederland en steevast ergens aan de top.

Oplossing 4: Begin in de babytijd

Goed leren lezen begint in de baarmoeder. Laaggeletterdheid wordt vaak van ouder op kind overgedragen omdat het thuisgebruik van taal zo’n belangrijke rol speelt. Komt een kind van 4 met een taalachterstand op school, dan leert het moeizamer lezen en schrijven dan een kind dat thuis met (voorlees)boeken om de oren wordt geslagen.

En wat moeizaam gaat, vermijd je het liefst. Minder lezen is slechter lezen is minder lezen, voilà, de vicieuze cirkel. In 2030 komt dan ook geen kind meer met een taalachterstand aan op school, zegt Gerlien van Dalen van de Stichting Lezen. Het begin is al gemaakt met het programma Boekstart voor Baby’s, waarin ouders uit taalarme gezinnen – waar weinig Nederlands wordt gesproken en/of de ouders laaggeletterd zijn – via het consultatiebureau en de bibliotheek een koffertje met knisperboekjes krijgen.

Voorlezen werkt, weet hoogleraar leesgedrag Roel van Steensel: verhaaltjes vertellen, dingen aanwijzen in een prentenboek, het is allemaal ontzettend belangrijk voor de latere leesvaardigheid. Ga langs in gezinnen waar dat ontbreekt. Maar doe dat effectief: een vrijwilliger die een uurtje per week ouders stimuleert verhalen uit hun jeugd aan hun kinderen te vertellen, bereikt meer dan de vrijwilliger die zelf gaat zitten voorlezen uit Raad eens hoeveel ik van je hou?

Wees ambitieus met de gezinsaanpak, zegt Arjan Beune van de stichting ABC, die laaggeletterden vertegenwoordigt. In 2030 wordt in elk gezin een half uur per dag (voor)gelezen, punt. Help laaggeletterde ouders met intensieve programma’s in elke buurt in Nederland. ‘Alleen zo wordt de vicieuze cirkel doorbroken.’

Oplossing 5: Geef gratis les in elke wijk


Niks geen knisperboekjes vroeger thuis, zegt José Brunselaar, en ook geen vrijwilligers van de VoorleesExpress die langskwamen in het kermisgezin. Brunselaar runde op haar 14de al haar eigen oliebollenkraam en heeft van de (toen nog) zes jaar basisschool er opgeteld nog geen drie in de klas gezeten. Dat ze niet kon lezen en schrijven, wist ze tot haar 53ste te verhullen. Als er een formulier moest worden ingevuld, ging zij beslag maken voor de oliebollen. Pas toen ze na haar scheiding een uitkering moest aanvragen, viel ze door de mand.

Tot haar geluk, zegt ze nu, want ze ging naar de volwasseneneducatie, leerde smartphone en tablet bedienen en is sindsdien veel zelfredzamer. ‘Het heeft mijn leven veranderd. Ik ben nu zelfs Taalambassadeur, wat betekent dat je andere laaggeletterden over de streep trekt om ook weer naar school te gaan.’ Samen met Addy van Meerten houdt ze een vlog bij, de Taalmeiden, en ze vertelt over haar ervaringen in buurthuizen en bibliotheken. ‘Ik krijg zelfs een eigen boekenlegger met mijn hoofd erop voor de week van de alfabetisering in september.’

Zo’n week is prachtig, zegt hoogleraar volwasseneneducatie Maurice de Greef, net als de tal van andere overheidsinitiatieven die er zijn. Tel mee met Taal bijvoorbeeld, een landelijk actieprogramma om laaggeletterdheid terug te dringen. Maar het is een wassen neus als er geen budget is. ‘Slechts 0,5 procent van het onderwijsbudget in Nederland gaat naar volwasseneneducatie. Meer dan de helft van het aanbod in buurthuizen en op roc’s is afgelopen decennia wegbezuinigd in onze participatiemaatschappij. Je kunt wel campagnes bedenken als Tel mee met Taal, maar ik hoor ambtenaren zeggen: ik hoop dat ik geen aanmeldingen meer krijg, want er is een wachtlijst. Al bereiken we maar 10 procent van die 2,5 miljoen laaggeletterden, dan nog kunnen we ze niet kwijt. De financiën voor de opleidingen zijn er niet.’

Zijn oplossing voor 2030: investeer. In elke wijk of dorpskern een buurthuis of opleidingscentrum waar goed opgeleide professionals gratis lesgeven aan iedere volwassene die het nodig heeft. Duur? ‘Integendeel. Laaggeletterden vallen vaker uit het arbeidsproces en kosten veel meer aan zorg. Maak van die 0,5 nou eens 1 procent en je haalt al een geweldig rendement.’

Oplossing 6: Zorg ervoor dat het nooit te laat is

‘Lukt het niet, het invullen van de eetmeter?’ zegt in 2026 een diëtist tegen haar cliënt. ‘Lastig hè, wist je dat je hier in de straat gratis op een cursus kunt?’ Dikke kans dat die diëtist – of fysiotherapeut, of leraar, of HR-professional – opgeleid is aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen, waar speciale aandacht is voor laaggeletterdheid. Studenten worden er getraind signalen van laaggeletterdheid te herkennen, het bespreekbaar te maken en mensen zo nodig door te verwijzen. Naar een ‘camouflagecursus’ bijvoorbeeld, want geen laaggeletterde zal jubelend naar een taalcursus hollen; met lezen en schrijven heeft hij al negatieve ervaringen genoeg. Maar naar een computercursus of een cursus leefstijl, waar je tussendoor ook (beter) leert lezen, is de stap makkelijker gezet.

In 2030 is er geen camouflage meer nodig, want dan is het taboe eraf. Laaggeletterdheid kan de besten overkomen, dat snapt dan iedereen, en er is overal gelegenheid de schade in te halen. Ook en vooral op de werkvloer, zegt Geke van Velzen van de Stichting Lezen en Schrijven. ‘In de schoonmaak, de groensector, onder keukenhulpen en hulpkrachten in de bouw en industrie is zo’n 35 procent van de werknemers laaggeletterd. En dat accepteren we zomaar?’ Nee, schetst ze: in 2030 zijn er in alle bedrijven continu taalcursussen, zodat de vorkheftruckchauffeur zijn veiligheidspapieren kan halen en de schoonmaker kan lezen wat er op de chloorfles staat.

Oplossing 7: Maak het makkelijk

Oplossing 7 komt binnen in de inbox onder het kopje ‘Huh, wat bedoelt u?’ Sjef Kuijsters en Jeroen Tebbe bouwen aan een beweging voor eenvoudig Nederland, een ‘club van huh’. Fantastisch dat alle laaggeletterden gaan leren, maar het narratief (huh?) dat daarmee alles goedkomt is ‘ronduit vals’. Ook mét basisvaardigheden zijn veel diensten ontoegankelijk en daarom geven Tebbe en Kuijsters trainingen aan gemeenten en organisaties om hun communicatie te verbeteren. Waarom staat het telefoonnummer helemaal verstopt onder aan de website? Waarom wordt de mevrouw die een aanvraag doet voor een traplift niet even gebeld als het formulier zo ingewikkeld blijkt? Met hun Ministerie voor Onbegrijpelijke Zaken – een kliko voor het gemeentehuis waar iedereen onleesbare gemeentebrieven in kan droppen – vragen ze aandacht voor het probleem.

‘Als je alles ingewikkeld maakt als overheid, is iederéén op een gegeven moment laaggeletterd’, zegt adviseur volwasseneneducatie Thomas Bersee. Hij maakt zich er zorgen over dat grote groepen worden buitengesloten in een hoogtechnologische samenleving die almaar complexer wordt. ‘De kloof in de samenleving verbreedt. Laaggeletterdheid betekent kansenongelijkheid, daar moeten we vanaf.’
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/zo ... ~bdcc4149/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52065
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

We hebben een (Ig) Nobelprijs gewonnen !!
:vhappy;
Natuurkundigen van de TU Eindhoven krijgen Ig Nobelprijs voor analyse van voetgangersmassa’s

In een drukke winkelstraat of een stationshal moeten soms duizenden mensen hun weg zien te vinden. Toch botsen ze zelden op elkaar. Dat komt doordat iedereen zijn looppad voortdurend aanpast. We kijken waar een vrije doorgang is en dreigt een tegenligger binnen onze comfortzone van anderhalve meter te komen, dan wijken we op het laatste moment uit.

Dat concludeerden natuurkundigen van de TU Eindhoven nadat ze vijf miljoen voetgangersbewegingen op het lokale treinstation hadden geanalyseerd. Ze maakten van de krioelende mensenmassa een model alsof het om moleculen in een gaswolk ging. Ze hoefden maar twee ‘sociale’ krachten te introduceren om de complexe bewegingen te beschrijven: één voor de lange afstand om de 'moleculen’ van koers te doen wijzigen, en één voor dichtbij om ze op het laatste moment een stapje opzij te laten doen. Ze publiceerden hun onderzoek eind 2018 in het vakblad Physical Review. Donderdagavond kregen ze er in Boston de Ig Nobelprijs in de natuurkunde voor.

Op je mobiel kijken zorgt voor botsingen

Ze waren het podium nog niet af of Japanse collega’s mochten naar voren komen om ook een Ig Nobelprijs in ontvangst te nemen. Die van hen was in de categorie ‘kinetiek’ voor hun onderzoek waarin ze lieten zien waarom voetgangers soms juist wel botsen. Mensen zijn immers geen moleculen, ze kijken wel eens op hun mobiel en letten dan niet op het verkeer. En dan botsen ze, schreven ze dit voorjaar in Science Advances (ook deze krant berichtte daar destijds over).

Het is de Ig Nobelprijs ten voeten uit. De prijzen worden sinds 1991 toegekend aan onderzoek dat ‘mensen aan het lachen maakt en vervolgens tot nadenken stemt’. Het mag grappig zijn dat twee wetenschappelijke studies tegengestelde uitkomsten hebben, beide hebben ook hun waarde. De Japanners lieten zien hoe ontregelend de mobielverslaafden zijn; ook de oplettende verkeersdeelnemers weten niet hoe ze op deze mensen moeten reageren. De Eindhovenaren kunnen met hun model de voetgangersstromen in een te bouwen station voorspellen.
https://www.trouw.nl/wetenschap/natuurk ... ~b4b656da/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
vr sep 10, 2021 11:59 am
We hebben een (Ig) Nobelprijs gewonnen !!

Het is de Ig Nobelprijs ten voeten uit. De prijzen worden sinds 1991 toegekend aan onderzoek dat ‘mensen aan het lachen maakt en vervolgens tot nadenken stemt’. Het mag grappig zijn dat twee wetenschappelijke studies tegengestelde uitkomsten hebben, beide hebben ook hun waarde.
Iedereen gefeliciteerd. Maar...Hebben we de prijs gewonnen omdat we mensen aan het lachen hebben gemaakt, of omdat het tot nadenken stemt.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Ariel »

Christelijk scholen? :no1: Ik geloof er niks van....Waarschijnlijk bedoelen ze de scholen van de volgelingen van de religie van de vrede. Maar ja, dat ligt te gevoelig. En vergeet ook dat woke gedoe niet op scholen.
'Schoolboekenmakers censureren lesstof, bikini en spaarvarken geweerd'

De vier grootste makers van lesboeken in Nederland censureren lesmateriaal dat mogelijk gevoelig ligt bij gelovigen, schrijft NRC. Dit wordt met name in het basisonderwijs gedaan om streng-christelijke scholen niet als klant te verliezen.

De krant sprak met freelance makers van lesstof die onder meer de opdracht kregen om 'aardse' zaken als kermis, carnaval en tatoeages te vermijden. Deze makers werken of werkten voor uitgeverijen Malmberg, Zwijsen, Noordhoff en ThiemeMeulenhoff.

Andere verboden of controversiële onderwerpen zijn onder meer vrouwelijke predikanten en de evolutieleer. Het afbeelden of noemen van dinosauriërs wordt dan ook afgeraden. Een maker vertelt aan de krant dat ze in opdracht van een van de grote uitgeverijen een spaarvarken moest vervangen door een spaarolifant, omdat varkens voor moslims onrein zijn.

Ook moest ze een bikinitopje aan een waslijn vervangen voor een sok. En omdat sprookjesfiguren gevoelig kunnen liggen op christelijke scholen mocht ze niet schrijven over heksen, maar moest ze het hebben over "een 'gewone' gemene vrouw".

Eigen normen en waarden
Met name uit de reformatorische hoek wordt bij de uitgeverijen gelobbyd voor lesmethoden die voldoen aan de eigen normen en waarden, schrijft de krant.

In een reactie aan NRC laten de uitgeverijen weten zich niet te herkennen in het geschetste beeld, maar zeggen ze wel "rekening te houden met gevoeligheden in de maatschappij".
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52065
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Hugo Marie de Vries (Dutch pronunciation: [ˈɦyɣoː də ˈvris]) (16 February 1848 – 21 May 1935)[2] was a Dutch botanist and one of the first geneticists. He is known chiefly for suggesting the concept of genes, rediscovering the laws of heredity in the 1890s while apparently unaware of Gregor Mendel's work, for introducing the term "mutation", and for developing a mutation theory of evolution.
[...]
To support his theory of pangenes, which was not widely noticed at the time, De Vries conducted a series of experiments hybridising varieties of multiple plant species in the 1890s. Unaware of Mendel's work, De Vries used the laws of dominance and recessiveness, segregation, and independent assortment to explain the 3:1 ratio of phenotypes in the second generation.[5] His observations also confirmed his hypothesis that inheritance of specific traits in organisms comes in particles.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hugo_de_Vries

Dit ter illustratie van zijn ontdekking:

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52065
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Door al dat onderwijs op afstand hebben kinderen weinig geleerd van vakken die ze niet leuk vinden (en die ook niet 'leuk' gebracht kunnen worden.).
Door corona lopen leerlingen 27 weken achter met leesonderwijs

Den Haag - Voor ’t eerst heeft het ministerie van Onderwijs de leervertraging tijdens de coronasluiting concreet gemaakt; met lezen lopen leerlingen gemiddeld 27 schoolweken achter.

In de miljardenoperatie om de achterstanden in te lopen, kiezen scholen veelal voor programma’s die leerlingen blijer moeten maken, bij uitstek een doel dat amper meetbaar is. Is dat erg? Juist niet, vindt onderwijsminister Slob.

Een heel schooljaar. Dat is de vertraging die leerlingen van de onderbouw van het vmbo gemiddeld hebben opgelopen bij Nederlandse leesvaardigheid tijdens de schoolsluiting. Bij rekenen gaat het om zestien schoolweken. Bij de onderbouw van het vwo is die vertraging aanmerkelijk minder: gemiddeld negen weken bij leesvaardigheid en vijf weken bij rekenen.
Op basisscholen hebben de resultaten van de leerlingen ook flink te lijden gehad onder de schoolsluiting. Op het vlak van rekenen gaat het om een vertraging van gemiddeld tien weken met rekenen en zeven schoolweken met begrijpend lezen.

Netflix-effect


Het gaat om gemiddelden, waarbij geldt: hoe lager het opleidingsniveau van de ouders, hoe groter de vertraging bij leerlingen. Ook scholieren uit gezinnen met lage inkomens, met maar één ouder en bij grote gezinnen is naar verhouding meer vertraging.

Opvallend is dat middelbare scholieren tijdens de coronaperiode wel meer vooruit zijn gegaan met Engelse woordenschat. Leraren verklaren dat uit de extra Engelstalige series die tijdens de lockdown zijn gekeken, zeg maar het ’Netflix-effect’.

Het blijkt uit een analyse van toetsresultaten en gesprekken met schoolleiders. Zij maken zich zorgen over de ontwikkeling van hun leerlingen, over hun vermogens om te kunnen leren, zoals hun motivatie en het kunnen plannen. Bovenal zijn schoolleiders bezorgd om het welbevinden van hun leerlingen, vooral bij hen met een ’kwetsbare thuissituatie’, bij wie thuis een andere taal dan Nederlands wordt gesproken of die thuis minder worden gestimuleerd.

’Heftige tegenvallers’

Sinds het begin van de coronapandemie half maart 2020 zijn lagere scholen dertien weken dicht geweest, waarvan vier gedeeltelijk. Middelbare scholen waren 19 weken gesloten en nog eens 19 weken gedeeltelijk. De vertragingen die dat tot gevolg heeft gehad, zijn nu voor ’t eerst in schoolweken uitgedrukt.
„Het zijn heftige tegenvallers”, zegt minister Arie Slob (Onderwijs), die voor de komende 2,5 jaar jaar in totaal 8,5 miljard euro heeft gereserveerd in het Nationaal Programma Onderwijs om de vertragingen in te lopen. „Gelukkig staan de weken vertraging niet gelijk aan de weken die nodig zijn om ze weer in te lopen.”

Scholen kregen van het ministerie een ’menukaart’ aangeboden met potentiële programma’s om leerlingen bij te spijkeren, bijvoorbeeld met extra onderwijsassistenten en instructeurs voor werken in kleine groepen en persoonlijke lessen. In het voortgezet onderwijs kiezen scholen vooral voor programma’s die zijn gericht op het welbevinden van leerlingen, zoals depressiepreventie door het Trimbos, extra sport of psychologische ondersteuning. Over de effectiviteit van alle programma’s waarvoor scholen plannen hebben gemaakt, verwacht het ministerie pas komend voorjaar iets te kunnen zeggen.

Dat de aanpak ook voor een groot deel is gericht op het mentale welzijn van leerlingen, is typisch Nederlands en ’heel waardevol’, zegt Slob trots. „In de meeste andere landen zijn de programma’s vooral gericht op kennis. Maar kinderen hebben er ook een leven omheen dat maakt dat ze kúnnen leren.”

Vertrouwen

Of de focus op welbevinden in plaats van kennis geen probleem oplevert in de manier waarop scholen hun uitgaven verantwoorden? Slob denkt van niet. De Algemene Rekenkamer waarschuwde in mei voor het risico dat er miljarden worden uitgegeven aan het wegwerken van onderwijsachterstanden zonder te weten of die investering het gewenste effect heeft. „Een bijzondere waarschuwing”, vindt Slob.

Volgens de CU-bewindsman is scholen bewust niet ’de allerhoogste verantwoordingslast opgelegd’. „En het klopt dat verbetering van sociaal welbevinden minder meetbaar is. Het is ook niet zo dat het Nationaal Programma Onderwijs pas geslaagd is als alles is weggewerkt. Ik heb vertrouwen in de onderwijsprofessionals. Dat is in de coronaperiode niet beschaamd.”

Ander risico is het personeelstekort. Onderwijsdeskundigen waarschuwen voor de inhuur van commerciële huiswerkbureaus die waardevolle leraren wegkapen bij scholen. „Hier zijn geen aanwijzingen voor”, zegt Slob. „En vergeet niet: de inhuur van een instructeur sport of cultuur ontlast juist leraren. Soms schakelen scholen huiswerkbegeleiding in, maar het is niet zo dat leraren opeens allemaal zzp’er worden als huiswerkbegeleider.”
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1885169 ... sonderwijs
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52065
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Een juf op een school in een 57% verrijkte wijk treft 4-jarigen aan in haar klasje met een poepluier.
Em Marx heeft al geleerd hoe dat komt: armoede en sociale achterstand. En hoe armer mensen zijn, hoe meer kinderen.
Juf slaat alarm over kwart van haar nieuwe leerlingen: ‘Ze komen in een luier’

Kinderen van 4 met een luier om, die niet zelf hun jasje kunnen aantrekken en vaak geen Nederlands spreken. Schooldirecteur Sharon Schouwenaar van basisschool De Springplank in Leidschendam slaat alarm over de situatie van haar leerlingen. ,,Er is nu hulp aan de ouders nodig.”


Het aantal zorgenkinderen op basisschool De Springplank is inmiddels gegroeid tot een kwart van alle leerlingen. Het zijn er niet alleen in korte tijd meer geworden, de problemen en achterstanden van de 4- tot 6-jarigen zijn ook nog eens veel ernstiger. Hun ouders hebben financiële problemen, taalachterstanden, stress door een scheiding, zitten werkloos thuis en soms is er sprake van huiselijk geweld. ,,Dat zien we terug in de kinderen”, zegt Sharon Schouwenaar, directeur van de basisschool in Leidschendam.

Nederlandse ouders

,,4-jarigen komen in een luier op school, hun motoriek is onderontwikkeld waardoor ze geen potlood vast kunnen houden en ze spreken slecht Nederlands. Dat zien we ook bij kinderen van wie de ouders uit Nederland komen”, zegt Schouwenaar, die constateert dat de ouders onvoldoende hulp weten te vinden om hun omstandigheden te veranderen.

De school staat in de van oudsher kwetsbare wijk Prinsenhof en heeft acht groepen en twee zogenoemde instroomgroepen voor kinderen die het Nederlands nog niet beheersen. Het aantal leerlingen groeit flink. Terwijl de voorstad van Den Haag de afgelopen tijd vooral in het nieuws is door het winkelcentrum dat er voor meer dan 600 miljoen euro is neergezet, voltrekt zich volgens Schouwenaar vlak achter deze glimmende Mall of the Netherlands een sociaal drama.
Driejarigen die niet meer zeggen dan ‘ja’ en ‘nee’, en ‘papa’ en ‘mama’. Kleuters die zichzelf ‘mij’ blijven noemen in plaats van ‘ik’: taalachterstand komt in alle lagen van de bevolking voor.

Allemaal op indicatie

,,We zijn een vierde groep peuteropvang begonnen om kinderen voor te bereiden op onderwijs. Zij hebben allemaal een indicatie vanwege hun achterstanden.”

Volgens de schooldirecteur is het een al langer spelende ontwikkeling die ernstiger wordt. ,,We hebben het al meermalen aangekaart bij de gemeente. Die moet de regie nemen in de hulp aan de ouders. Ik mag niet achter de voordeur komen en dat wil ik ook niet. Wij zijn er voor het onderwijs, maar lopen wel tegen deze enorme sociale problemen aan.”

,,Ik ben dolblij met onze schoolmaatschappelijk werkster, maar na vijf gesprekken in een gezin is het uit beeld bij ons. Laat ik het zo zeggen: wij merken aan onze kinderen daarna niet dat de problemen thuis zijn opgelost.”

Extra inzet

Rob Rosier, directeur van basisschool De Vuurvlinder in het aangrenzende Mariahoeve in Den Haag, herkent het beeld van zorgkinderen. Hij heeft ze zelf ook op school en kent de vaak grote sociale problemen in gezinnen, de gevolgen daarvan voor kinderen en daarmee voor scholen om die op te vangen. ,,Dat vraagt extra inzet die we helaas lang niet allemaal vergoed krijgen. We moeten flexibel en geduldig zijn”, zegt Rosier.

,,Wij krijgen ook af en toe kinderen die niet zindelijk zijn. Maar als ze eenmaal geland zijn en je stelt je wat flexibeler op dan je gewend bent, dan heb je de kinderen binnen een tot twee jaar zowel emotioneel als cognitief op de rails. Vergeet niet dat wij gewend zijn onze peuters al van alles te leren, dat is niet in alle culturen zo. Taalachterstanden duren langer, daarvoor heb je wel vier jaar nodig.”

De gemeente Leidschendam ‘gelooft ook dat er meer oplossingen nodig zijn’ om de situatie van de zorgkinderen en hun ouders aan te pakken. ,,We hebben samen met partners al verschillende acties ingezet.” Volgend jaar wordt er structureel ingezet op onder meer deze wijk en moeten de onderwijsachterstanden kleiner en de financiële zelfredzaamheid van ouders groter worden.
https://www.destentor.nl/gezin/juf-slaa ... ~abaad56d/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Ariel »

Misschien moeten scholen eens stoppen met experimenteren, en goed onderwijs gaan geven.
De Kersentuin in Mierlo is niet meer ‘die iPad-school’

De Kersentuin in Mierlo werd vijf jaar geleden een Steve Jobsschool. Inmiddels is de basisschool weer overgestapt op klassikaal onderwijs. „We verloren het zicht op de leerlingen.”

In het dorp zien veel ouders De Kersentuin nog als ‘die iPad-school’, zegt Femke Dirkx, sinds augustus directeur van de school. Die had bij haar aantreden het onderwijsconcept van de grondlegger van Apple al losgelaten, al prijkt het logo van een appel nog op de deur van de directiekamer. Maar de school is terug bij de kers. „We willen er óns onderwijs van maken.”

Wat in Mierlo niet werkte aan het concept van Jobs, was dat elke leerkracht één vak gaf in de vorm van workshops. „Op die manier doorgaan was tijdens de lockdowns niet haalbaar”, legt Dirkx uit. „En door die opzet bleek het lastig om het overzicht te houden op hoe elke leerling zich ontwikkelde. Dus besloten we om na de lockdown weer over te stappen op klassikaler onderwijs.”

De jubelstemming duurde niet lang
In het midden van het vorige decennium schoten Steve Jobsscholen, mede op initiatief van Maurice de Hond, als paddenstoelen uit de grond. Al snel waren er landelijk meer dan 45. De jubelstemming duurde echter niet lang; binnen een mum van tijd was de helft van de scholen alweer gestopt.

De pijlers van de onderwijsvisie van Jobs waren het gebruik van moderne leermiddelen, zoals tablets en apps, plus een gepersonaliseerde aanpak. Leerlingen schreven zichzelf in voor workshops die gegeven werden door verschillende leerkrachten. „Kinderen werkten ieder aan hun eigen doel, nu zijn die doelen weer klassikaal.”

De basisvakken krijgen de kinderen nu weer van de eigen meester of juf. „Wat we onder andere behouden hebben, is dat gym en muziek worden geven door leerkrachten die echt iets met dat vak hebben.”

Een rondje lopen langs de lokalen leert dat de tablets niet volledig in de ban zijn gegaan op De Kersentuin. Rekensommen maken kinderen op de iPad, voor de talige vakken zijn de potloden en papieren werkboekjes terug van weggeweest. „Een apparaat moet functioneel worden ingezet. Het is een middel om tot leren te komen, geen doel op zich. Het is goed dat kinderen handelend leren via blokjes en eierdozen of spelen in een hoek.”

Een veelgehoord kritiekpunt was dat het concept van Jobs duur was. Dat heeft voor zover Dirkx weet in Mierlo niet meegespeeld, net zo min als dalende leerlingaantallen. Op De Kersentuin zaten afgelopen schooljaar 129 leerlingen volgens scholenopdekaart.nl, in de jaren daarvoor lag dat aantal iets boven de 140.

„We zijn nooit een grote school geweest”, zegt Dirkx. „Als je naar een nieuw concept gaat, verlies je ouders. Als je er weer vanaf stapt ook. Veel ouders zagen ook de nadelen ervan.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52065
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Aan de universiteit van Havanna aan de Waal:

Afbeelding

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52065
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

In een kennisland worden natuurlijk ook veel onderzoeken gedaan om kennis uit te breiden.
En dat onderzoek wordt grotendeels betaald door de staat middels subsidies.
Een voorbeeld. Zo lees ik:
Een groep onderzoekers onder leiding van bioloog Michael Stech van Naturalis Biodiversity Center gaat onderzoek doen naar kleine organismen in Leiden: mossen, korstmossen, bodemdieren, schimmels en bacteriën. Over deze wilde, verborgen natuur in de stad is weinig bekend.
Maar is voor zo iets wel subsidie te krijgen?
Wel als je er veel 'klimaat' trefwoorden tegenaan gooit, anders niet. Zie maar hoe dat dan gaat:
Stech heeft voor zijn onderzoek 1,9 miljoen euro subsidie gekregen van de Nationale Wetenschapsagenda, een project van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het project beperkt zich niet tot Leiden, maar hier doen wel de Hortus botanicus, de Hogeschool Leiden en de gemeente eraan mee.

Kennis over de kleine natuur, oftewel ’verborgen biodiversiteit’, kan belangrijk zijn bij het klimaatbestendiger maken van steden. Door klimaatverandering worden steden natter, droger en vooral heter dan voorheen. Gemeenten proberen de gevolgen daarvan te beheersen om de steden leefbaar te houden. Het vierjarige onderzoek richt zich zowel op openbaar groen als op privétuinen. Burgerwetenschap moet er dan ook een belangrijke rol in spelen.

Concreet hopen Stech en zijn medewerkers erachter te komen welke kleine organismen kunnen helpen om biodiversiteit te vergroten en de gevolgen van klimaatverandering in de stad te beheerden.
https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20220405_65857560
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52065
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland.... kennisland ???

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding
Waarom Engeland en Nederland binnenkort afscheid nemen van dit ‘misleidende’ verkeersbord
[...]
De aandacht voor de borden en het gevaar dat ze mogelijk met zich meebrengen komt volgens de Britse krant Daily Mail deels voort uit de hausse in online winkelen, waardoor tegenwoordig veel meer jonge bezorgers onderweg zijn om pakketjes te bezorgen. Het ministerie wijst in dit geval ook op twee ongevallen in het recente verleden bij onbewaakte overgangen. In een rapport uit 2005 werd ook al eens gewezen op de gevaren van ‘onduidelijke borden in gebieden met veel buitenlandse voertuigbestuurders’.

‘Toeristische attractie’

In 2013 bleek uit een Britse enquête al dat sommige respondenten het bord in verband brachten met ‘een stoomtrein, mogelijk een toeristische attractie’, terwijl anderen ‘aannamen dat de trein langzaam zou rijden’. Dat is echter niet het geval, want de oversteekplaatsen worden ook gebruikt door hogesnelheidstreinen.
https://www.ad.nl/auto/waarom-engeland- ... ~ad77a9ec/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie