Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Mahalingam
Berichten: 49155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boeren en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Mahalingam »

Remkes haalt uit naar Klaver: ’Dom’

Den Haag - Stikstofgezant Johan Remkes haalt hard uit naar Jesse Klaver die zich onlangs in een filmpje liet ontvallen dat hij vindt dat het kabinet de stikstofadviezen van Remkes heel snel erdoorheen moet jassen, voordat boeren ’echt zien wat erin staat’. Remkes noemt de uitlatingen ’dom’.

„Een belediging voor boeren”, dat is wat Remkes dacht toen hij het Klaver-filmpje zag. Om meerdere redenen vindt hij het ’dom’, zei hij in televisieprogramma Buitenhof. „Omdat het onjuist is”, bijvoorbeeld. En: „boeren doen ertoe.” Klaver is in zijn ogen een ’verstorende factor’. „Het vertrouwen van de boeren zie je dan weer wegglijden”, verzucht hij.

Klaver waande zich onbespied toen hij de wens uitsprak dat het kabinet het nieuwe stikstofplannen er nu maar snel doorheen moet jassen. Hij had net een interview gedaan met een AD-journaliste en had niet door dat de camera nog liep toen hij de uitlatingen deed.

In het interview in Buitenhof deelt Remkes ook een tik uit naar stikstofminister Christianne van der Wal (VVD). Zij belde hem destijds om te vragen of Remkes wilde bemiddelen in de stikstofimpasse. „Eigenlijk absurd dat die rol van mij nodig is”, dacht Remkes toen. „Ik vind dat dit tot de normale taken van bewindspersonen behoort.”

Volgens Remkes heeft premier Mark Rutte ingegrepen toen de stikstofplannen voor de zomer totaal verkeerd vielen. Vooral het stikstofkaartje van Van der Wal werkte destijds als een rode lap op een stier. „Daar is zeker geïntervenieerd”, onthult Remkes.

De VVD-coryfee schetst dat Van der Wal er naar zijn smaak te rechtlijnig in zat. „Dat wat zij deed spoorde met het regeerakkoord. Als je aantreedt als minister ben je immers verantwoordelijk voor de uitvoering. Maar het is wel eens verstandig om zo’n akkoord eerst een paar nachten onder je kussen te leggen en met deze of gene te praten over de uitvoering”, zegt hij veelbetekenend.

Eerder waste Remkes ook de oren van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, die de afgelopen maanden meermaals zei dat wat hem betreft de veestapel wordt gehalveerd. „Buitengewoon onverstandig en polariserend”, noemt Remkes dat.

Aankomende week komt het kabinet met een uitgebreide reactie op de stikstofaanbevelingen van Remkes. Hij hoopt dat het kabinet geen andere accenten zet en ze allemaal omarmt. „Als dat niet gebeurt is het probleem niet opgelost”, denkt hij.

De grootste boei waar het plan Remkes op drijft is dat 500 tot 600 piekbelasters (de grootste stikstofuitstoters) binnen een jaar stoppen met hun bedrijfsvoering. Het liefst vrijwillig, maar mogelijk verplicht. Op dat plan kwam meteen al kritiek. Juridisch zou het lastig en wankel zijn, het tijdspad te ambitieus. Verplicht stoppen stuit bovendien op verzet van boeren organisaties. Ook in de Tweede Kamer valt dat niet lekker.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1539778 ... klaver-dom
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boeren en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Mahalingam »

OM seponeert zaak 'geweld gebruikende' vissers Urk vanwege keihard gebrek aan bewijs

Er is geen enkel bewijs dat protesterende vissers geweld zouden hebben gebruikt tegenover de politie bij de zogenaamde 'boerenblokkades' op Urk. Tot die conclusie is het Openbaar Ministerie gekomen na uitvoerig onderzoek naar dertien mannen die zich tijdens protestacties bij de Ketelbrug in juni volgens de politie gewelddadig zouden hebben gedragen.

De mannen werden verdacht van het gebruik van geweld tegen de politie tijdens een poging om met een boot de de Ketelbrug in Flevoland te blokkeren. Het OM denkt daar nu anders over en seponeerde zaak resoluut. Er blijkt gewoon niks-niets-nada aan bewijs te zijn tegenover de Urker vissers.

Politie greep hard in tegen, volgens OM, vreedzame betogers

De politie probeerde de protestactie te verhinderen en stapte aan boord van de kotters van de Urkers om deze in beslag te nemen. Dat leidde uiteraard tot protest, maar de geweldsuitbarsting waar de politie van sprak blijkt -vanwege gebrek aan bewijs- waarschijnlijk allerminst te hebben plaatsgevonden, dat is kortom de conclusie van het OM. In totaal arresteerde de politie veertien opvarenden, waarvan er tien protesteerders twee dagen werden vastgezet.

Het is een hard gelach dat er waarschijnlijk helemaal geen sprake van geweld door de boerenblokkades op Urk blijkt te hebben plaatsgevonden. In ieder geval zijn daar blijkbaar, in tijden dat alles op foto, film en sociale media wordt vastgelegd, geen bewijzen voor waardoor het OM uiteindelijk heeft besloten om de zaak te seponeren.

Eind goed al goed, daar op Urk. Voorlopig dan, want vandaag konden we ook al in scheepvaartkrant Schuttevaer lezen dat ze in Brussel alweer broeden op een plannetje om het de vissers (en boeren) nóg moeilijker te maken: "Een totaalverbod op de palingvisserij komt dichterbij nu er nog steeds geen tekenen van herstel zijn van de Europese palingstand. Dat zegt Eurocommissaris Verginijus Sinkevičius van Visserij. Een nationaal herstelplan alleen is volgens hem niet genoeg." Het zou dus goed mogelijk zijn dat de Urkers binnenkort weer uiterst vreedzaam afmeren aan de Ketelbrug.
https://www.dagelijksestandaard.nl/binn ... aan-bewijs
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85836
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boeren en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Ariel »

Van der Wal houdt boeren in onzekerheid: ’Het moet heel zorgvuldig’

Het is nog onduidelijk of zogeheten piekbelasters uitgekocht mogen worden en of met de stikstofruimte die dan vrijkomt illegaal gemaakte boeren (zogeheten PAS-melders) kunnen worden gelegaliseerd. Dat zei stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) maandagavond bij Jinek. Daarmee zal de onzekerheid voor de agrarische sector nog verder toenemen.

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes presenteerde eerder deze maand een rapport waarin hij onder meer pleit voor het binnen een jaar laten stoppen, verplaatsen of omschakelen van zo’n 500 tot 600 bedrijven die veel stikstofemissie hebben en gevestigd zijn bij kwetsbare natuurgebieden. Met de stikstofruimte die dan vrijkomt kunnen onder meer PAS-melders (boeren die te goeder trouw hebben gehandeld maar de facto illegaal zijn geworden na gestuntel van de overheid) worden gelegaliseerd.

Remkes pleitte wel voor een goede vrijwillige uitkoopregeling voor getroffen piekbelasters (naast boeren ook industrie). Maar als dat geen soelaas biedt moet er wel een dwingend juridisch instrumentarium als stok achter de deur zijn. Als vrijwilligheid niet werkt, zou bijvoorbeeld in het uiterste geval onteigening plaats kunnen vinden.

Onteigenen
Van der Wal uit nu openlijk twijfel over de houdbaarheid van Remkes’ aanbevelingen op het gebied van een ’verplichtend instrumentarium’. „Ik weet niet zeker of dit advies van Remkes’ kan op dit punt”, aldus de minister. „Als je het hebt over verplicht onteigenen, is het maar de vraag of je die ruimte in kunt zetten voor het legaliseren van de PAS-melders. Je kunt namelijk alleen maar onteigenen op grond van het algemeen belang en dat is natuurherstel. Het zou kunnen zijn dat het helemaal niet kan.” Ambtenaren en juristen moeten daar eerst nog goed naar kijken, zei de minister.

Het kabinet nam het rapport van Remkes afgelopen vrijdag wel over, maar noemde de termijn van een jaar ’ambitieus’. Van der Wal liet eerder meermaals weten dat op dit moment niet duidelijk is wie die 500 tot 600 piekbelasters zijn. Daar gaat het kabinet de komende weken op broeden. Bij Jinek gaf de minister aan dat zij denkt dat het terugschroeven van de emissie van deze 500 tot 600 piekbelasters naar nul waarschijnlijk ’niet binnen een jaar kan’. „Het moet heel zorgvuldig”, aldus Van der Wal. „Daarna moet je nog in gesprek. Je moet onderhandelen. Een jaar is echt heel ambitieus.”

’Het moet’
Desalniettemin wil de minister binnen enkele weken een plan hebben waaruit naar voren moet komen welke bedrijven hun emissie moeten beëindigen en op welke manier het Rijk en de provincies dat willen bewerkstelligen. Ze wil dat er daarna met de individuele bedrijven om tafel wordt gezeten om tot afspraken te komen. Van der Wal zegt dat ze er ’tot op het bot van overtuigd’ is dat haar beleid het ’juiste is voor Nederland’. „Het moet. We hebben geen keuze. Omdat ik daarvan overtuigd ben, vind ik ook dat we door moeten gaan.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Mahalingam »

„Het moet. We hebben geen keuze.... "

We hebben wel een keuze: de toegestane stikstofuitstoot/depositie naar eenzelfde niveau stellen als bij onze Oosterburen. Probleem voorbij.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85836
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
di okt 18, 2022 9:43 am
„Het moet. We hebben geen keuze.... "
Absoluut. Het moet van Rob Jetten Minister voor Klimaat en Energie, en het moet van Groen Links...En het moet van mevrouw Kaag. Ja, dan moet het wel, en zal er niet gekeken worden naar alternatieven.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10696
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door sjun »

Het lijkt me verstandig uit het door de overheid gekozen boeren lasterende en framende narratief te komen. Het wordt tijd om wat disfunctionerende volksvertegenwoordigers naar huis te sturen voordat de zaak verder escaleert.

Stikstofmetingen deugen niet: ecocratie dreigt | Een gesprek met Arnout Jaspers


Jaap Hanekamp ontkracht het complete stikstofbeleid
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16571
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Boeren, burgers en buitenlui! Wordt wakker en pleegt verzet!!

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Afbeelding

Kom op mensen! Denk nu eens even goed na!

POLITIEK IS SMERIG.

Zogenaamde wetenschappers heulen mee met de wolven in het bos. Wetenschappers zijn omkoopbaar en dansen maar al te graag naar de pijpen van hun opdrachtgever. Follow the money! Alles draait immers om de poen.

Wordt het niet eens tijd om Thierry Baudet gelijk te geven met zijn bewering over de complottheorie? Natuurlijk bestaat de wereld bijna uitsluitend uit één groot complot, gefragmenteerd tot verschillende complotjes. Tot zelfs in de Tweede Kamer aan toe: . . . Functie elders. Om maar wat te noemen.

Wie nadenkt en nog in staat is dit zelfstandig voor elkaar te krijgen, begrijpt dat de mens geen vrije wil heeft. En dát nu is de oorzaak van wat Thierry Baudet een wereldwijd complot noemt dat uit reptielen (politici) bestaat. Onbetrouwbare smeerlappen van het eerste uur en die zich steevast als de ware Gutmensch presenteren in het licht van de alles overheersende schijnheiligheid.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst en verkondig eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85836
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Ariel »

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Mahalingam »

Wist je dat door een grote groep groen/eco/bio gekkies al vele jaren kalender landbouw wordt bedreven? Die zaaien en oogsten volgens de astrologische kalender. Dus stand van planeten, zon en maan. De opbrengsten zijn in die landbouwtak niet om over naar huis te schrijven. Die bio-boeren leven in armoe.

En voor die bureaucraten in Brussel is het vaststellen van zaai- oogstmomenten net zoiets als het vaststellen van wanneer tarieven ingaan en eindigen.
Het landbouwbeleid en de organisatie in de EU(SSR) begint steeds meer te lijken op wat het ooit was in de USSR dat gaf hongersnood.
Ik zit nog altijd te wachten op het moment dat ze met een wet komen die het getal pi (3,1415..) vastlegt op het handige getal 3.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85836
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
zo okt 30, 2022 8:04 pm
Die bio-boeren leven in armoe.
Als ik denk aan bio boeren, dan komen dit soort beelden voor mijn geest.

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85836
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Ariel »

Weer blunder RIVM met vaststelling van honderd grootste ammoniakuitstoters

Het RIVM heeft opnieuw geblunderd met de vaststelling van de honderd grootste ammoniakuitstoters. Hierdoor zijn varkens- en pluimveestallen ten onrechte als grote vervuilers aangemerkt. Begin dit jaar bleek de lijst ook al niet te kloppen.

De Tweede Kamer vroeg eerder lijsten met de top 100 stikstof- en ammoniakuitstoters op. Het RIVM maakte die op verzoek van stikstofminister Christianne van der Wal. De lijsten werden al vrij snel daarna gecorrigeerd omdat er fouten in waren geslopen. „Tot mijn grote spijt blijken er alsnog fouten te zitten in de lijst ammoniakuitstoters”, meldt het RIVM.

Die fouten kwamen aan het licht omdat agrarische bedrijven die op de lijst staan, in de gelegenheid werden gesteld om zienswijze te geven na een Woo-verzoek (Wet open overheid). „In de brief is deze veehouders de mogelijk geboden om contact op te nemen met het RIVM als zij vinden dat de gebruikte data voor hun stallocatie onjuistheden bevatten.” Dat bleek inderdaad het geval. Het RIVM vindt dat een ’zeer ernstige zaak’. „Fouten zoals die in april en nu zijn geconstateerd raken aan de kernwaarden van het RIVM en zijn beschadigend voor het vertrouwen van burgers en organisaties in het RIVM.” Er worden ’zolang er geen compleet beeld bestaat’ door het onderzoeksinstituut ’geen publicaties of adviezen opgeleverd die gerelateerd zijn aan deze ammoniakemmissies’.

De timing is pikant nu juist stikstofbemiddelaar Johan Remkes vorige maand adviseerde om de emissie van zo’n 600 piekbelasters naar nul te brengen. Van der Wal laat aan de Tweede Kamer weten dat de fout, naast de top-100 lijst, ook ’doorwerkt in andere producten die het RIVM sinds april van dit jaar heeft opgeleverd.’

Van der Wal haalt uit naar het RIVM na de tweede fout op het gevoelige dossier: „Dit is niet de eerste keer dat de door het RIVM geleverde informatie op een later moment gecorrigeerd moet worden. Als minister moet ik kunnen vertrouwen op de informatie die ik aangeleverd krijg van een onafhankelijk wetenschappelijk kennisinstituut als het RIVM. Dit vertrouwen bleek in dit geval onterecht. Ook vind ik het zeer betreurenswaardig dat er bedrijven hierdoor onterecht zijn aangewezen als onderdeel van de top 100 grootste ammoniakuitstoters. Ik heb het RIVM vandaag aangesproken op de gemaakte fout, het belang van zorgvuldigheid en heb nadrukkelijk verzocht om zo spoedig mogelijk met een inhoudelijke duiding te komen van de oorzaak en de gevolgen van deze fout.”

Gênant
Land- en tuinbouworganisatie LTO noemt de fout niet verrassend omdat eerder al aan de bel werd getrokken over de foutieve informatie. „Gênant en met consequenties. Deze vertoning is niet anders te verwoorden”, zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland. Hij wijst erop dat er al maanden geleden is gewaarschuwd voor de fouten. „Er is door diverse organisaties en wetenschappers brede kritiek geuit op het gebruik van generieke modellen voor de aanpak van individuele ondernemers. Telkens hebben we opgeroepen zaken van onderop in gebieden aan te pakken, niet vanuit onzekere modellen die wellicht een algemeen beeld geven maar buitengewoon wiebelig zijn op bedrijfsniveau. Boven op ons principiële standpunt over onteigening is de opnieuw aangetoonde onbetrouwbaarheid van modelmatig goochelen een belangrijke reden om stikstofreductie alleen op basis van vrijwilligheid te doen. Een gedwongen aanpak van bovenaf is juridisch, praktisch en moreel niet volhoudbaar. Dat zou de minister nu ronduit moeten erkennen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85836
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Ariel »

Kamer kritisch na stikstofzeperd kabinet: ’Haal ons land nú uit wurgkoord’

De juridische zeperd die het kabinet heeft gehaald met de bouwvrijstelling, leidt tot verdeeldheid in de Tweede Kamer. De CU vreest voor een ’wilde stikstofjacht’, D66 suggereert af te willen van vrijblijvendheid, BBB eist een reparatiewet en de PvdA wil dat ’boeren hun verzet staken’. De ministeries van EZK, LNV en BZK bestuderen de uitspraak nog en komen later met een reactie.

Woensdagochtend bepaalde de hoogste bestuursrechter dat de algemene bouwvrijstelling in strijd is met Europese regels. Hierdoor moet voortaan per project worden bepaald wat de effecten van stikstof op de natuur zijn.

„Deze uitspraak is een harde klap voor de noodzakelijke energietransitie en de al even broodnodige woningbouw. Bij beide vraagstukken hebben we juist versnelling nodig in plaats van vertraging, die nu weer dreigt”, zegt CU-Kamerlid Pieter Grinwis.

D66’er Tjeerd de Groot vindt de huidige kabinetsaanpak ’kwetsbaar’. „We moeten echt kiezen voor een aanpak die rigoureuzer is. Ook deze creativiteit is helaas door de rechter naar het rijk de fabelen verwezen.” Hij erkent dat de noodzaak om huizen te bouwen groot is. „Maar de noodzaak om de natuur te beschermen, is ook onverminderd groot. Die gaat nog achteruit. Je zult nu als kabinet alles uit de kast moeten halen. De vrijwilligheid en de vrijblijvendheid, die in de huidige aanpak zitten, daar zul je echt naar moeten kijken.”

Ook VVD-Kamerlid Thom van Campen zegt dat de uitspraak ’een duidelijk signaal is dat we niet kunnen wachten’, maar wil de uitspraak eerst bestuderen. CDA-Kamerlid Derk Boswijk zegt: „We moeten aan de slag met het rapport-Remkes omdat er zo snel mogelijk perspectief moet komen voor boeren in Nederland.”

’Wilde stikstofjacht’
CU’er Grinwis zegt dat het gevolg van het vonnis is dat „overheden en projectontwikkelaars weer op boerderijenjacht gaan op het platteland, omdat ze voor ieder project van tevoren stikstofruimte moeten zien te fiksen.” Dat mag wat betreft de CU niet gebeuren. „We moeten een wilde stikstofjacht, waarbij de sterkste (markt)partij aan het langste eind trekt, voorkomen.” Grinwis kijkt ook zelf in de spiegel na de zoveelste juridische zeperd. „We moeten als Tweede Kamer – medewetgever – ook naar onszelf kijken en deugdelijke wetgeving afleveren die de natuur goed beschermt, en dat hebben we onvoldoende gedaan.”

Oppositiepartij BBB wil de juridische adviezen die het kabinet rondom de stikstofaanpak krijgt, nader onder de loep nemen, nu de rechter voor de zoveelste keer een streep zet door delen van de stikstofaanpak. „Misschien geven ze wel goede adviezen, maar doet het kabinet er niets mee”, verzucht voorvrouw Caroline van der Plas. Ze eist dat het kabinet zo snel mogelijk met een noodwet of een reparatiewet komt. „En anders moet het kabinet opstappen.”

Volgens Van der Plas moeten in die reparatiewet ’reële doelen, reële termijnen en goede metingen’ centraal staan. „De overheid laat zich al jaren gijzelen door wetgeving die zij zelf bedenkt. Milieuactivisten beroepen zich op die wetten en de rechter toetst aan de wet. Heel Nederland staat compleet op slot door de buitengewoon strenge stikstofnormen van opeenvolgende kabinetten-Rutte. De overheid heeft deze crisis zelf gecreëerd en moet nu handelen om Nederland uit het wurgkoord te halen.”

’Zeer zorgelijk’
GL-Kamerlid Suzanne Kröger zegt dat de gevolgen van de uitspraak ’zeer zorgelijk’ zijn. „Het land weer op slot terwijl we midden in een wooncrisis zitten. Grote knopen doorhakken, niet doorschuiven. Dat is het politieke lef die we nodig hebben.” Ze suggereert om ’vandaag nog’ aan te kondigen dat Lelystad Airport niet opengaat.

PvdA’er en ex-Greenpeaceactivist Joris Thijssen eist dat ’boeren hun verzet staken en meewerken aan een oplossing voor het stikstofprobleem’. „Want talloze Nederlanders zitten klem met hoge woonlasten of kunnen überhaupt geen woning vinden.” Hij wil ’minder mest, minder dieren, minder veevoer, minder gif, minder kunstmest en minder ordinaire verdienmodellen voor de Rabobank en supermarkten’. „Het is nu echt klaar. Het kabinet mag niet langer dralen, maar moet handelen!” Volgens de PvdA’er moeten boeren wel geholpen worden ’om de verandering door te maken die nodig is’. „Er moet nu snel dat onontkoombare, juridisch harde pad komen naar halvering van stikstofvervuiling in 2030 en piekbelasters moeten versneld stoppen. Om huizen te kunnen bouwen, voor de natuur, voor de PAS-melders, voor de groene banen van de toekomst.”

PVV’er Alexander Kops is het daar niet mee eens. „De boeren gaan kapot, de woningbouw gaat kapot, het hele land gaat kapot als gevolg van de doorgeslagen stikstofgekte. We moeten hier zo snel mogelijk vanaf, zodat de boeren kunnen boeren en de bouwers kunnen bouwen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Mahalingam »

Er was een verhaal dat Adema door de regering gevraagd is om zijn solidariteit met de boeren de regering uit te spreken. En dat als hij zijn koers niet wijzigt dat hij dan kan vertrekken.
Dan is het probleem "waar die nitwit te vinden die bereid is hem op te volgen?"
Landbouwminister Adema neemt uitspraken over niet vasthouden stikstofdoel niet terug

Is in lijn met standpunt kabinet

Minister van Landbouw Piet Adema (CU) heeft op Twitter laten weten dat hij zijn uitspraken over de stikstofdoelen van eerder deze week niet terugneemt. Bij een bijeenkomst voor boeren in Drachten zei de minister dat hij niet "dogmatisch wil vasthouden" aan het halveren van de stikstofuitstoot in 2030. Kamerleden van coalitiegenoten VVD en D66 eisten dat hij de woorden terugnam, maar volgens Adema zegt hij niets dat ingaat tegen het standpunt van het kabinet.

"Ik sta achter de natuurdoelstellingen voor 2030. Op advies van Remkes houden we twee ijk-momenten aan in 2025 en 2028", aldus Adema. "Dat zijn momenten waarop we met elkaar kijken waar we staan en of het in sommige gebieden nodig is om meer tijd te nemen."
https://www.nieuwnieuws.nl/5158130/land ... etsbeleid/
Piet Adema
@ministerlnv
Mijn uitspraken van eerder deze week zijn in lijn met de eerdere kabinetsappreciatie op het advies van Remkes. Ik sta achter de natuurdoelstellingen voor 2030. Op advies van Remkes houden we twee ijk-momenten aan in 2025 en 2028.
Dat zijn momenten waarop we met elkaar kijken waar we staan en of het in sommige gebieden nodig is om meer tijd te nemen. Zie ook: https://rijksoverheid.nl/documenten/kam ... erspectief
https://twitter.com/ministerlnv/status/ ... 3823966208
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Mahalingam »

Vooral D66 wenst koeien te vervangen door mensen.
Geen intensieve veehouderij meer maar intensieve mensenhouderij. Al die asieligen moeten toch ergens opgehokt worden?
Boeren tóch onteigenen? D66 veroorzaakt opnieuw frustratie in coalitie

Het kabinet moet de grootste stikstofvervuilers onteigenen als ze niet zélf op tijd stoppen, vindt D66. Het voorstel komt de partij op felle kritiek te staan – voornamelijk uit de eigen coalitie.

Met het pleidooi voor onteigening gooit D66 nieuwe olie op het vuur van het stikstofdebat. Volgens de partij is verplicht opkopen en onteigenen ‘een hard verhaal’, maar wel noodzakelijk. “We moeten voorbij de vrijblijvende aanpak die er nu is”, zei D66’er Tjeerd de Groot donderdag tijdens een stikstofdebat in de Tweede Kamer.

Het pleidooi voor een snelle aanpak van ‘piekbelasters’ komt uit de koker van stikstofadviseur Johan Remkes. Het gaat volgens hem om zo’n vijf- tot zeshonderd bedrijven, veelal boeren. Zij moeten hun uitstoot binnen één jaar drastisch verminderen. Vaak betekent dat stoppen, waarvoor de overheid fors geld uitkeert.

Maar D66 gaat nu een stapje verder: als boeren niet snel willen stoppen, moet de overheid overgaan tot onteigening. De Groot wijst op de uitspraak van de Raad van State, waardoor veel bouwprojecten vertraging oplopen. “Een adequate stikstofaanpak is nodig en dat vraagt van de politiek om pijnlijke keuzes te durven maken”, stelt hij.

Onrust in coalitie

Ook GroenLinks-voorman Jesse Klaver vindt dat het intrekken van vergunningen geen taboe mag zijn, zei hij donderdag. Bij coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie klinkt echter luide onvrede. Volgens VVD-Kamerlid Thom van Campen scheert het pleidooi ‘langs de randen van het coalitieakkoord’.

De coalitiepartners stellen dat D66 niet goed naar Remkes’ adviezen luistert. Die wilde piekbelasters aanpakken om ruimte vrij te maken voor honderden ándere boeren. Maar D66 wil óók ruimte maken voor bouwplannen en energieprojecten, klinkt het verwijt. “De heer De Groot doet alsof het parlement een snoepwinkel is”, stelde Van Campen gefrustreerd.

Of het kabinet voor onteigening kiest, blijkt later deze maand, als het departement van landbouw met uitgewerkte plannen komt. Eerder liet minister Christianne van der Wal (stikstof) wel weten ‘juridische twijfels’ te hebben bij het onteigenen van stikstofuitstoters.
https://www.trouw.nl/politiek/boeren-to ... ~b4170d99/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85836
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Ariel »

Over het stikstofdebat gesproken. Kamerlid Derk Boswijk maakt tijdens het debat per ongeluk een grap over Jesse Klaver.

Hij versprak zich, en zei....Jesse ‘Klager’Jesse klager versus Wybren van Haga Wat gaat klaver af. De knul weet geen antwoord op de vraag van Haga, dus gaat hij framen.

The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85836
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Ariel »

Er is een "Sterke Delegatie ministers "naar Brussel gegaan om te praten over stikstof.
Topdelegatie druipt af in Brussel, geen hulp voor stikstofcrisis: ‘Ze geloven ons niet meer’

Het kabinet heeft alle mogelijkheden onderzocht om in Brussel een versoepeling van de regels voor natuurbescherming los te peuteren. Maar ook een zware delegatie van vier ministers slaagde daar niet in, zegt natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal. Dat komt volgens haar doordat Nederland zich er niet geloofwaardiger op heeft gemaakt door zich jarenlang niet aan de regels te houden.

Dit zijn de zwaargewichten vechtend voor de boeren bijna ten onder gingen.

Afbeelding

Lientje, van BBB is van mening dat ze beter kundige mensen naar Brussel hadden kunnen sturen. Ze sprak tijdens het debat, deze woorden.
“Topdelegatie” van 4 ministers die volgens Van der Wal “enorme powerplay” deden in EU en die als bange hazen werden teruggestuurd, zijn ex-bakker, onderwijzer, facilitymanager en niet afgestudeerde econoom. Mooie beroepen hoor, maar NUL juridische kennis!
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Mahalingam »

Al vaker gezegd: stikstof is een bureaucratisch probleem.
Brabant zet stop op emissiearme stallen, maar verplicht ze ook. Hoe kan dat?

In navolging van Overijssel en Friesland geeft ook Brabant voorlopig geen vergunning meer af voor emissiearme stallen. Er is te veel twijfel of zo'n systeem de stikstofuitstoot wel beperkt. Saillant: juist dit soort stallen zijn in Brabant binnenkort verplicht.

Ben je melkveehouder in Brabant, en is je stal meer dan 15 jaar oud? Dan nadert een belangrijke deadline met rasse schreden. Voor 1 januari 2024 moet het dierenverblijf zijn aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Middels een stal met een vloer die koeienpoep en -plas scheidt, waardoor er minder stikstof uit de mest vrijkomt. Een forse investering, maar met een groot effect. De stikstofuitstoot gaat dan met meer dan de helft omlaag.

Althans: op papier. In werkelijkheid is het maar de vraag of deze zogeheten emissiearme vloeren wel zo veel stikstof reduceren. Uit drie onderzoeken bleek al dat het effect mogelijk flink wordt overschat. Een nieuwe inventarisatie van Wageningen University & Research (WUR) moet binnenkort uitsluitsel bieden. Maar tot die nadere informatie bekend is, waren meerdere rechters al duidelijk in hun oordeel. Een vergunning houdt nu in elk geval geen stand. Want of de ingeboekte stikstofwinst daadwerkelijk wordt behaald, is onzeker.

Om die reden neemt het Brabantse provinciebestuur voorlopig geen nieuwe vergunningaanvragen voor emissiearme stallen meer in behandeling. Zo verplicht de provincie melkveehouders dus tot aanschaf van een emissiearme vloer om de stikstofuitstoot te beteugelen. Maar wordt de vergunningaanvraag daarvoor - die uiterlijk 1 april 2023 moet zijn ingediend - nu niet in behandeling genomen omdat diezelfde provincie niet weet of de maatregel wel werkt.

Al jaren strijd

“Niet uit te leggen”, vindt boerenorganisatie ZLTO. “De logica achter deze redenatie ontgaat ons volledig: wel aanpassen, maar geen vergunningen meer willen afgeven.” Brabantse veehouders strijden al jaren tegen de provinciale stallendeadline. In 2017 - toen de provincie besloot om emissiearme stallen per 2022 te verplichten - stond het plein voor het provinciehuis al vol protesterende boeren.

Tweeënhalf jaar later, toen overal in Nederland de stikstofcrisis was losgebarsten, sneuvelde het provinciebestuur over de kwestie. Het CDA kon zich er niet meer mee verenigen: enerzijds omdat nieuw landelijk beleid voor onduidelijkheid zorgde. Anderzijds omdat er nog geen geschikte emissiearme stallen beschikbaar zouden zijn. Het leidde uiteindelijk tot twee jaar uitstel, omdat VVD en CDA een nieuwe coalitie smeedden met Forum voor Democratie.

Ook die samenwerking strandde toen FvD landelijk verder begon te radicaliseren. De oude coalitie (VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA) keerde terug, maar de uitgestelde deadline bleef op 2024 staan. Nu die nadert, hangt er dus opnieuw een groot en actueel vraagteken boven de emissiearme stal. Tegelijkertijd ligt nieuw uitstel gezien de lange voorgeschiedenis zeer gevoelig.

Situatie niet te voorzien

1 januari 2024 staat dan ook gewoon overeind, benadrukt gedeputeerde Elies Lemkes-Straver (CDA). “We zetten de zaken ook niet stil: het loket blijft open. Veehouders kunnen een pro forma-aanvraag indienen. Op die manier kunnen ze duidelijk maken dat ze van plan zijn te investeren in een nieuwe stal, zonder dat ze meteen hoge kosten moeten maken voor een vergunningaanvraag.”

Maar intussen staat dus ter discussie of de basis onder het Brabantse beleid - innovatieve stallen die de uitstoot verminderen - überhaupt wel werkt. Daar moet een nieuw WUR-rapport binnenkort inzicht in bieden. “Ik vind het wat jammerlijk dat soms de indruk bestaat dat emissiearme stallen helemaal niets doen.”

Het rapport dat de WUR onlangs al uitbracht was erg kritisch over de manier waarop wordt vastgesteld hoeveel stikstof zo'n nieuwe stal reduceert, geeft Lemkes-Straver toe. “Maar er staat ook in dat er oplossingen zijn om het systeem te verbeteren. Bijvoorbeeld door de gebruikshandleiding van zo'n stal beter na te leven.”

Het Brabantse provinciebestuur wacht nu vooral op nadere informatie van stikstofminister Christianne van der Wal. Die maakt waarschijnlijk eind deze maand duidelijk hoe provincies wat haar betreft om moeten gaan met de juridische status van emissiearme stallen.

“De komende weken zijn er helaas nog veel onduidelijkheden”, aldus Lemkes-Straver. “Daarbij proberen we zo helder mogelijk te zijn. Dat doen we door te zeggen: 1 januari 2024 staat voor ons. En we sluiten het loket níét: een pro forma-aanvraag blijft mogelijk. Maar we zitten ook in een situatie die we niet konden voorzien. Daarbij handelen we naar bevind van zaken.”
https://www.trouw.nl/binnenland/brabant ... ~b642dda8/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Mahalingam »

Hoge stikstofboetes dreigen voor tientallen Overijsselse boeren

Provincie Voor het eerst dreigt een provincie boeren boetes voor te hoge stikstofuitstoot op te leggen. Het gaat om deels ‘onvergunde’ boerenbedrijven en is het gevolg van een rechterlijke uitspraak.

Tientallen boerenbedrijven in Overijssel dreigen boetes van „tien- tot honderdduizenden euro's” opgelegd te krijgen als zij hun stikstofuitstoot binnen zes maanden niet drastisch verlagen, of aanvullende stikstofruimte kopen om meer te mogen uitstoten. Dit stelt de provincie Overijssel in een brief aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) en zegt gedeputeerde Tijs de Bree (Energie, Milieu en Arbeidsmarkt) tegen NRC.

Bij een aantal bedrijven moet de uitstoot zo fors terug worden gebracht, zegt De Bree, „dat dit er op neerkomt dat zij hun veestapel moeten halveren” om aan de eisen te voldoen. Het is voor het eerst dat een provincie dreigt forse boetes op te leggen aan deels ‘onvergunde’ bedrijven als die niet snel hun stikstofuitstoot terugbrengen. Hoewel Overijssel dit eigenlijk niet wil doen, wordt zij hiertoe gedwongen door de rechter.

De boerenbedrijven uit Overijssel horen bij een grotere groep van 2.400 agrarische ondernemers die sinds 2019 deels zonder vergunning hun bedrijf runnen. Tussen 2015 en 2019 breidden de bedrijven (met name veehouderijen) onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) uit. Deze bedrijven – ‘PAS-melders’ genoemd – hoefden destijds geen natuurvergunning aan te vragen, maar enkel een melding te doen bij de provincie, omdat ze relatief weinig stikstof uitstootten.

Maar in mei 2019 zette de Raad van State in de inmiddels beruchte uitspraak een streep door de aanpak die deze vrijstelling verleende, waardoor duizenden boeren bedrijven runden die onvergund stikstof uitstootten.

Milieuorganisatie

De provincies en het Rijk beloofden de afgelopen drie jaar dat deze bedrijven niet gecontroleerd en gestraft zouden worden. Maar milieuorganisatie MOB (Mobilisation for the Environment) van Johan Vollenbroek verzette zich hiertegen. Die wilde juist dat deze bedrijven gecontroleerd werden, omdat ze een substantiële hoeveelheid stikstof uitstoten. Omdat de provincies dit vertikten, spande MOB de afgelopen paar jaar in verschilende provincies tientallen ‘handhavingsprocedures’ aan, om zo via de rechter af te dwingen dat er toch inspecteurs op het boerenerf de uitstoot controleerden.

In mei dit jaar haalde MOB haar gelijk bij de rechter in haar procedures tegen Overijssel. De provincie Overijssel had „onvoldoende inzichtelijk gemaakt wat de stikstoftoename is” van de bedrijfsuitbreidingen en de gevolgen hiervan voor nabije natuurgebieden. Overijssel werd zo gedwongen toch te handhaven bij de onvergunde bedrijven. MOB spande de procedures niet aan, zegt Johan Vollenbroek, omdat zij deze bedrijven te grazen wilde nemen, maar omdat de provincie de wet moet handhaven. Bovendien, zegt Vollenbroek, moet er eindelijk duidelijkheid komen over deze onvergunde bedrijven.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/11/ho ... n-a4148008
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Mahalingam »

Wat kunnen bureaucraten soms creatief denken. Nu is bedacht dat je koeien kan uitruilen tegen vliegtuigen.
Stikstofruimte Utrechtse boeren in beeld voor legalisatie Schiphol

Het Rijk wil mogelijk stikstofruimte van Utrechtse boerenbedrijven gebruiken voor wegenprojecten en de legalisatie van Schiphol. Dat laat Hans Oosters, Commissaris van de Koning, weten op vragen van de SGP.
[...]
Een ander belangrijk project waar het Rijk mogelijk stikstofruimte voor nodig heeft, is voor de legalisatie van Schiphol. Om de luchthaven een natuurvergunning te kunnen geven, kan mogelijk de stikstofruimte van Utrechtse bedrijven in beeld zijn.

Dat stikstofruimte van boeren via extern saldern wordt ingezet voor andere projecten, is al langer een discussiepunt in de politiek. Coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie riepen begin november via een motie op om te onderzoeken of boeren te beschermen zijn door de uitwisseling van ammoniek en stikstofdioxiden te blokkeren.

Afbeelding
https://www.agraaf.nl/artikel/588901-st ... 1115_AG_NB
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Mahalingam »

Stikstofroof. Kan dat? Jawel, op een bureaucratische manier. Alsvolgt:
een koeienboerderij wordt opgekocht, stoot dan geen stikstof meer uit en je kan administratief deze berekende (niet gemeten) besparing doorschuiven naar een project waar ze dan deze stikstofruimte gebruiken om iets dat stikstof uitstoot te compenseren.
Een boer in Hengelo die stopt kan dan zorgen dat een weg in Utrecht kan worden aangelegd.
En dat Natura2000 gebied in de buurt van die boer? Die krijgt waarschijnlijk de facto minder stikstofneerslag maar bureaucratisch gezien verandert er niks want die stikstof is elders afgeboekt.
Gelderland en Utrecht kunnen opkoop boerderijen voor verbreding A27 niet zomaar tegenhouden

Al zijn ze er nog zo fel op tegen, de provincies Gelderland en Utrecht kunnen weinig beginnen tegen de opkoop van stikstofruimte door Rijkswaterstaat om de A27 te verbreden. Wel lieten de twee provincieparlementen woensdag hun tanden zien aan Den Haag.

“Wij zijn geen wingewest.” Met die woorden omschreef VVD-statenlid René Westra een breed gedragen gevoel in de Gelderse politiek. Provinciale staten spraken woensdagavond tijdens een spoeddebat over de wijze waarop Rijkswaterstaat onlangs de stikstofruimte van zes boerderijen opkocht. Die wil de overheidsorganisatie inzetten om de A27 bij Amelisweerd (Utrecht) te verbreden. Een ontwikkeling waar alle 55 statenleden tegen zijn. En gedeputeerde Peter Drenth (CDA) met hen.

De provincie was van die aankoop slechts summier op de hoogte: er was alleen ambtelijk contact over geweest. “Terwijl we juist als overheidsinstanties hebben afgesproken om elkaar over dit soort acties te informeren", benadrukte Drenth. “Maar erger vind ik de indruk die dit naar buiten toe oproept. We hebben ook hier te maken met PAS-melders.”

De PAS-melders zijn boeren die door fouten in het stikstofbeleid zonder noodzakelijke vergunning zitten; zij wachten nu al meer dan drie jaar op legalisatie van hun bedrijf. “Het is niet uit te leggen dat het Rijk dit wel kan doen voor een snelweg, terwijl er voor PAS-melders nog steeds geen oplossing is.”

Stikstof rond Veluwe gewild

Dat Rijkswaterstaat in Gelderland uitkomt om een Utrechtse snelweg mogelijk te maken, is geen toeval. De provincie beschikt met de Veluwe over het grootste beschermde natuurgebied op het vasteland. Door de omvang en de centrale ligging zorgen ontwikkelingen al snel voor extra stikstof op de Veluwe. En om Nederland niet helemaal op slot te zetten, maakt de overheid het mogelijk om ‘extern te salderen’. Ontwikkelingen zijn dan toch mogelijk, zolang er maar minder stikstof in de natuur terecht komt door elders een stikstofbron weg te nemen.

Omdat zoveel ontwikkelingen invloed hebben op de Veluwe, is stikstofruimte van stoppende boeren rondom het natuurgebied dus erg gewild. En niet alleen voor de A27. “We weten dat er plannen zijn bij knooppunt Hoevelaken, met de A2, dijkverzwaringsprojecten. En dat Schiphol en Lelystad Airport hun vergunning niet op orde hebben.” Al dat soort partijen kunnen in Gelderland gaan stikstofshoppen, spiegelde Drenth voor.

Rijk gaat over vergunning

Het zijn allemaal ontwikkelingen waarbij het Rijk over de vergunning gaat. En waarbij er geen plicht is om Gelderland van die ontwikkeling op de hoogte te stellen. “Ik kan dat pas zien als hier een verzoek binnenkomt om de vergunning van een opgekochte veehouderij in te trekken.” Maar tegelijkertijd gaat die provincie wél over de zogenaamde gebiedsprocessen. Daarbij moeten provincies met alle betrokken partijen rond een natuurgebied de lastige puzzel rond natuur, stikstof en landbouw gaan leggen.

Dat lukt niet als allerlei externe partijen die aanpak doorkruisen en een deel van de toch al schaarse stikstofruimte uit een gebied wegnemen. Het uitgebreide lijstje van mogelijk geïnteresseerden in Gelderse stikstofruimte stemde de Gelderse statenleden dan ook bepaald niet gerust. “Dat gaat helemaal fout”, concludeerde Dirk Vreugdenhil (ChristenUnie), initiatiefnemer van het spoeddebat.

Zijn oplossing? De provincie zou kunnen weigeren om de vergunning van een opgekochte boer in te trekken. Want over het intrekken van natuurvergunningen gaat de provincie wél. En als een vergunning in stand blijft, blijft ook de stikstofruimte waar die is.

Maar dat kan niet zomaar, benadrukte Drenth. “Een verzoek tot intrekking moet aan voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld dat de stallen netjes worden afgebroken. Maar als dat zo is, kan ik niet anders dan de vergunning intrekken. Ik kan dit niet gebruiken voor politieke doeleinden. We kunnen dit dus bijna niet stoppen.”

‘Van der Wal deelt zorgen’

Niettemin bleef de door de coalitie voorbereide motie - met daarin het verzoek om geen medewerking te verlenen aan het intrekken van vergunningen - in stand. Drenth was daar overigens niet op tegen: hij zegde wél toe de juridische mogelijkheden te onderzoeken om toch dwars te liggen. En ging ermee naar Den Haag: naar Rijkswaterstaat, naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. En ook naar stikstofminister Van der Wal. “Ter ondersteuning, want ook zij deelt de zorgen hierover”, stelde Drenth.

Ook in Utrecht debatteerden provinciale staten over de kwestie, waar Rijkswaterstaat de uitstoot opkoopt van twee boerderijen voor hetzelfde doel. Daar werd de Gelderse motie in iets afgezwakte vorm aangenomen. Opvallend was dat de VVD daar als een van de weinige partijen tegen het voorstel stemde. In Gelderland ondersteunden alleen PVV en FvD de motie niet, hoewel ook die partijen zich tegen de uitkoop uitspraken.
https://www.trouw.nl/binnenland/gelderl ... ~baae7009/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24112
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door King George »

Mahalingam schreef:
di nov 15, 2022 7:58 pm
Wat kunnen bureaucraten soms creatief denken. Nu is bedacht dat je koeien kan uitruilen tegen vliegtuigen.
Stikstofruimte Utrechtse boeren in beeld voor legalisatie Schiphol

Het Rijk wil mogelijk stikstofruimte van Utrechtse boerenbedrijven gebruiken voor wegenprojecten en de legalisatie van Schiphol. Dat laat Hans Oosters, Commissaris van de Koning, weten op vragen van de SGP.
[...]
Een ander belangrijk project waar het Rijk mogelijk stikstofruimte voor nodig heeft, is voor de legalisatie van Schiphol. Om de luchthaven een natuurvergunning te kunnen geven, kan mogelijk de stikstofruimte van Utrechtse bedrijven in beeld zijn.

Dat stikstofruimte van boeren via extern saldern wordt ingezet voor andere projecten, is al langer een discussiepunt in de politiek. Coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie riepen begin november via een motie op om te onderzoeken of boeren te beschermen zijn door de uitwisseling van ammoniek en stikstofdioxiden te blokkeren.

Afbeelding
https://www.agraaf.nl/artikel/588901-st ... 1115_AG_NB
Dat noem ik nou nog eens koehandel.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7608
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Ali Yas »

King George schreef:
vr nov 18, 2022 12:34 am
Mahalingam schreef:
di nov 15, 2022 7:58 pm
Wat kunnen bureaucraten soms creatief denken. Nu is bedacht dat je koeien kan uitruilen tegen vliegtuigen.
Je kunt politici ook inruilen voor etalagepoppen.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Mahalingam
Berichten: 49155
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Mahalingam »

Nieuwe tegenvaller voor het Rijk in stikstofdossier: legaliseren boerenbedrijven zonder vergunning dreigt te mislukken

Stikstofbeleid Een fikse tegenvaller voor het Rijk in het stikstofdossier. Het legaliseren van boerenbedrijven die sinds de Raad van State-uitspraak in 2019 geen vergunning meer hebben, loopt vast. Onder agrarisch ondernemers groeit het wantrouwen tegenover de overheid.

De legalisering van ‘onvergunde’ boerenbedrijven dreigt op een mislukking uit te lopen. Van de 2.400 ondernemers die sinds 2019 deels zonder vergunning hun boerenbedrijf runnen, komen er tot nu toe slechts 6 in aanmerking voor een definitieve vergunning. Dat bevestigt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) na vragen van NRC. Als het Rijk er niet in slaagt deze bedrijven te legaliseren, voedt dit het beeld binnen de landbouwsector van een onbetrouwbare overheid die zijn afspraken niet nakomt.

Tussen 2015 en 2019 breidden de bedrijven onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) uit. De zogenoemde PAS-melders hoefden hiervoor geen natuurvergunning aan te vragen, maar enkel een melding te doen bij de provincie, omdat ze relatief weinig stikstof uitstootten.

Maar in mei 2019 haalde de Raad van State de PAS-aanpak onderuit: Nederland had jarenlang te weinig gedaan om de stikstofuitstoot terug te dringen en de natuur werd daar de dupe van. De duizenden bedrijven (met name veehouderijen) die via de PAS-aanpak een vrijstelling hadden, verloren die en stoten daardoor onvergund stikstof uit. Om deze bedrijven te legaliseren is aanvullende stikstofruimte nodig, zodat zij wel aan de regels voldoen. Maar het legaliseren „is een moeilijk en traag proces”, zegt een woordvoerder van LNV, „omdat eerst ergens anders stikstofuitstoot moet worden gereduceerd.”

Belangrijke troef voor het Rijk

Voor het Rijk staat met de legalisering van de PAS-melders veel op het spel. Het is een belangrijke troef om op goede voet te blijven met agrarisch ondernemers. De afgelopen drie jaar beloofde het Rijk herhaaldelijk dat onvergunde bedrijven gelegaliseerd zouden worden, maar daar komt tot nu toe weinig van terecht.

Vorige week woensdag protesteerde een groep woedende boeren voor het provinciehuis in Zwolle, omdat onvergunde agrarische bedrijven in Overijssel boetes van tien- tot honderdduizenden euro’s opgelegd dreigen te krijgen door de provincie als zij hun stikstofuitstoot niet binnen een half jaar drastisch verlagen, of aanvullende stikstofruimte kopen om meer te mogen uitstoten. Hoewel Overijssel eigenlijk niet wil handhaven, wordt zij hiertoe gedwongen door de rechter.

De maatregelen die stikstofruimte moeten vrijspelen, komen moeilijk van de grond. De snelheidsverlaging op snelwegen die werd gebruikt om stikstofruimte te winnen, bleek omstreden en werd dit jaar door de rechter geschrapt. Een veevoermaatregel die voor aanvullende ruimte moest zorgen, ging op het laatste moment niet door. En het uitkopen van boeren – dé belangrijkste manier om ruimte te creëren – gaat stroef: de animo valt tegen.

‘Onvolledige’ en ‘onjuiste’ dossiers

Ook de controle van de 2.400 dossiers van de onvergunde bedrijven gaat moeizaam, volgens een woordvoerder van het Interprovinciaal Overleg (IPO), dat de belangen behartigt van de twaalf provincies. Voordat een (boeren)bedrijf gelegaliseerd wordt, pluist de provincie het dossier uit en wordt er gecontroleerd hoeveel stikstofruimte nodig is voor legalisatie. Maar „veel” van de aangeleverde dossiers zijn „onvolledig” en „onjuist ingevuld”, volgens het IPO. Dit kan tot nog meer vertraging leiden.

Milieuorganisatie MOB (Mobilisation for the Environment) spande de afgelopen jaren ‘handhavingsprocedures’ aan tegen de provincies. Via de rechter probeert MOB af te dwingen dat inspecteurs van de provincies tóch de onvergunde bedrijven controleren. In mei kreeg de milieugroep hierin gelijk van de rechter in Zwolle; Overijssel moet daardoor toch handhaven en deed dat de afgelopen maanden. De provincie vroeg vorige week minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) via een brief om hulp. Zij moet met „dwingend instrumentarium” komen waarmee stikstofruimte gecreëerd kan worden.

Bij 23 (boeren)bedrijven wordt volgens Overijssel meer stikstof uitgestoten dan mag volgens de vergunning. Bij een vijftal bedrijven is de uitstoot zo fors meer, volgens de provincie, dat zij hun veestapel moeten halveren om aan de eisen te voldoen. Deze bedrijven riskeren forse boetes, die uiteindelijk tot een faillissement kunnen leiden, zegt de provincie.

Toenemende irritatie


De PAS-meldersproblematiek legt ook de toenemende irritatie bloot tussen het Rijk en de provincies, waarbij steeds meer naar elkaar gewezen wordt. Voor legalisatie is stikstofruimte nodig, zegt het IPO: „Dit is een verantwoordelijkheid van het Rijk”. LNV stelt echter: „Het Rijk heeft in juli 250 miljoen euro extra beschikbaar gesteld aan de provincies. Daarmee kunnen zij versneld stikstofruimte creëren.”

Uit een interne memo, ingezien door NRC, blijkt die irritatie ook. Zo vindt het ministerie van Landbouwdat handhaving bij de 23 eerder genoemde bedrijven nog voorkomen kan worden. Er zijn, zo staat in de memo, verschillende bedrijven in Overijssel die willen stoppen. Die stikstofruimte kan gebruikt worden om de 23 boerenbedrijven te vergunnen. Volgens de memo heeft Overijssel „tot grote verbazing” van het ministerie van Landbouw niet gecontroleerd of de 23 bedrijven hiermee „per direct” gelegaliseerd kunnen worden.

De provincie Overijssel denkt dat deze manier van stikstofruimte creëren voor onvergunde boeren „zeer waarschijnlijk” geen stand houdt bij de rechter. Omdat er al heel wat stikstofrechtszaken zijn verloren, zegt een woordvoerder van de provincie, is het nu tijd voor een echte oplossing. „We willen deze ondernemers niet helpen met een schijnoplossing.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/21/le ... t-a4148911
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24112
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door King George »

En stukje bij beetje wordt er onophoudelijk door onteigend om plaats te maken voor asielzoekers.

Twenterand koopt voor 2 miljoen weiland in Vriezenveen, ook voor flexwoningen statushouders: ‘Een complete mix’

VRIEZENVEEN - Het aantal woningbouwlocaties in Vriezenveen is ‘mondjesmaat’, terwijl de vraag ‘vele malen groter is dan het huidige aanbod’. Daarom koopt Twenterand nu een weiland van 3,8 hectare aan de noordzijde van Vriezenveen. Op een deel van het terrein komen eerst flexwoningen voor bijvoorbeeld asielzoekers, statushouders en spoedzoekers.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85836
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Boeren , vissers en bouwsector protest tegen de regering

Bericht door Ariel »

King George schreef:
wo nov 23, 2022 2:55 pm
En stukje bij beetje wordt er onophoudelijk door onteigend om plaats te maken voor asielzoekers.
En het mag wat kosten. Qua aanzien zijn dat echte woningen, die maar vijftien tot dertig jaar mee kunnen. :shock:
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie