Dichter des Vaderlands / Stadsdichter

Mahalingam
Berichten: 41941
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dichter des Vaderlands / Stadsdichter

Bericht door Mahalingam »

De commissie die Darryl Osenga voordroeg als stadsdichter van Haarlem heeft gereageerd op alle commotie.
Hun doel is nobel en bewonderenswaardig. Het is de schuld van de media dat het zo gelopen is. Wat hun betreft had die mogen blijven. Hij verdient een tweede kans.
. „Hij (de dichter, red.) keert zich niet af van de maatschappij maar het lijkt erop dat een deel van de maatschappij zich afkeert van hem. De realiteit is dat hij nu is afgerekend op waar hij vandaan komt, niet op waar hij naartoe gaat. Dat is een enorme gemiste kans.”

Hij is afgerekend op wat hij gezegd heeft zoals we bij ieder normaal mens doen.
En resultaten uit het verleden zeggen niets over resultaten in de toekomst, dat is waar.

Hij is nog jong. We zien wel of die zijn denkbeelden verandert of niet. Vos en streken.

En dan komen ze ook met:
"Insayno komt uit een milieu dat zich afzet tegen de gevestigde orde. "
En ik maar denken dat hij uit een milieu komt zich afzet tegen de westerse maatschappij.
https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/DMF ... content=/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76581
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dichter des Vaderlands / Stadsdichter

Bericht door Ariel »

De hele tekst van de brief .
Op woensdag 23 september maakte de Gemeente Haarlem bekend dat Darryl Danchelo Osenga was aangesteld als stadsdichter voor de komende twee jaar. Twee dagen later, op vrijdag 25 september, werd hij alweer uit het ambt ontzet, nadat op sociale media oude berichten met gretigheid werden gedeeld.

Met verbijstering hebben wij de ontwikkelingen vanaf de zijlijn bezien in de hoop dat Darryl Danchelo Osenga (artiestennaam Insayno) na afloop van de storm nog steeds stadsdichter zou zijn. Helaas liep het anders.

De redenen die het gemeentebestuur aanvoerde, voelen niet onredelijk: Osenga’s teksten staan haaks op de waarden waar Haarlem voor staat, en de controverse zou een geloofwaardige invulling van het stadsdichterschap onmogelijk maken.

We begrijpen vanzelfsprekend de schok die het lezen van bepaalde teksten van Osenga heeft opgeroepen. Het zijn heftige uitspraken die doen denken aan nieuwsberichten over vandalisme tijdens de dodenherdenking, berichten die de vraag oproepen: hoe is het mogelijk dat je zo weinig respect kunt opbrengen voor iets wat zo’n essentieel onderdeel van onze geschiedenis is?

Als het goed is, stel je daarna de vragen: hoe kunnen we deze vandalen bereiken? Onttrekken zij zich werkelijk aan de maatschappij? Zoals de Haarlemse stadsdominee Tom de Haan meldde: ‘Het is goed als we gesprekken voeren. Als we niet over Holocaust en slavernij met elkaar praten, dan verklaar je ze allebei tot taboe, dan is de communicatie erover helemaal dood.’

We zijn een paar jaar verder. Osenga heeft ondubbelzinnig afstand genomen van de bewuste teksten. Maar hij erkent wel dat ze staan voor waar hij vandaan kwam. Hij ontkent niet, maar blijft communiceren, geeft context, licht toe waar teksten vandaan kwamen en ontwikkelt zich. Een ontwikkeling die hij met het publiek had kunnen delen, maar de mogelijkheid om van hem te leren, is nu verdwenen.

Darryl Danchelo Osenga wilde stadsdichter worden. Hij wil verbinden, schrijft over Schalkwijk én het Spaarne, hoort bij Coster én is crossover. Hij keert zich niet af van de maatschappij maar het lijkt erop dat een deel van de maatschappij zich afkeert van hem.

Iedereen die zich druk maakt om (jonge) mensen die buiten onze maatschappij vallen, zou geïnteresseerd moeten zijn in hoe Osenga het stadsdichterschap zou gaan invullen. De realiteit is echter, dat hij nu is afgerekend op waar hij vandaan komt, niet op waar hij naartoe gaat. Dat is een enorme gemiste kans.

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem zei eerder tegen het Haarlems Dagblad: ‘Ik zou het heel naar vinden als hij [Osenga] voor zijn leven getekend zou worden.’ We onderschrijven dat volkomen. Wij betreuren het dat wij Osenga niet als stadsdichter zullen zien, en hopen hem terug te zien op andere podia: in de Bibliotheek, in de culturele sector, op scholen, en bij bedrijven. Want er is genoeg te bespreken, en er valt nog een hoop te luisteren.

Asis Aynan, Joshua Baumgarten, Jaap Lampe, Bertram Mourits, en Joni Zwart (leden van de commissie die Darryl Danchelo Osenga voordroeg voor het stadsdichterschap)

Noot van de redactie: de commissie bestond uit acht leden. Drie hebben niet ondertekend omdat ze het niet tot hun taak rekenen zich verder in de maatschappelijke discussie te roeren.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76581
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dichter des Vaderlands / Stadsdichter

Bericht door Ariel »

GroenLinks-wethouder overleeft debat over rel stadsdichter

De Haarlemse GroenLinks-wethouder Marie-Thérèse Meijs heeft donderdag het spoeddebat over de rel rond de ontslagen stadsdichter Darryl Osenga, alias rapper Insayno, overleefd, ondanks dat ze een lawine van kritiek over zich heen kreeg. Ook coalitiepartijen CDA, PvdA en D66 betoonden zich uiterst kritisch richting de cultuurwethouder over haar rol bij de aanstelling van de, wegens haattweets, omstreden rapper. Burgemeester Wienen deed uit de doeken waarom de dichter na twee dagen is ontslagen.

Na verwijten uit de hele raad kwam de wethouder op initiatief van de eigen GroenLinks-fractie weg met een motie van treurnis. Dat in een schorsing een afgezwakte motie van treurnis door de coalitie is opgesteld „om de schade te beperken”, wekte de woede van een groot deel van de oppositie. „Spelletjes”, aldus Wouter Rutten van de VVD wiens motie van afkeuring sneuvelde. „Uitermate zwak van de coalitiepartijen”, vindt Louise van Zetten van Hart voor Haarlem: „De coalitiepartijen waren in het debat ontzettend hard tegen de wethouder. En dan laten ze haar zo makkelijk wegkomen. Neemt niet weg dat mevrouw Meijs wel een zware deuk heeft opgelopen. Net als de hele stad.”

Oppositie- en coalitiepartijen verweten in het debat urenlang dat de wethouder de stad Haarlem grote schade heeft toegebracht. Daarmee doelend op de antisemitische en geweldsverheerlijkende tweets van de rapper die na de benoeming in binnen- en buitenland - tot in de Israëlische pers - voor veel commotie zorgden.

Google
De wethouder erkende dat ze beter onderzoek had moeten doen naar de achtergrond van de dichter: „We hebben wel wat op Google gezocht. Met de kennis van nu hadden we dieper moeten graven. Ik heb mijn les geleerd. Nu zijn er alleen maar slachtoffers, de dichter voorop.”

Raadslid Wouter Rutten (VVD) reageerde furieus: „Het college weet niet hoe de samenleving denkt en reageert. Alles en iedereen is voor de bus gegooid.” En tegen de wethouder: „U maakte een aaneenschakeling van inschattingsfouten.” Veel sprekers vonden dat Osenga met beter onderzoek naar zijn verleden tegen zichzelf beschermd had kunnen worden: „Ook hij is voor de bus gegooid.”

Crisis
Burgemeester Jos Wienen van Haarlem schetste een ontluisterend relaas van de gebeurtenissen tussen de woensdag van de benoeming en de vrijdag van het ontslag: „Nadat de benoeming bekend werd, brak er van alles los. Er ontstond een crisisachtige situatie waarin ik als burgemeester mijn rol moest pakken.”

Het verleden, met een veroordeling en vermeende antisemitische uitspraken van Osenga, waren bij het college bekend. Daarvoor was door de rapper spijt betuigd. Op vrijdag kreeg het college echter nieuwe screenshots van tweets en uitspraken onder ogen.

Wienen: „Iedere bagatellisering van de Holocaust is voor ons onaanvaardbaar. Daar heeft hij niet ondubbelzinnig genoeg afstand van genomen. De nieuwe citaten die we vrijdag onder ogen kregen, waren schokkend. We moesten alles onderzoeken en het hele college is bij elkaar gekomen om de nieuwe informatie te bespreken. Hij is tot in 2020 doorgegaan met dat soort verkeerde uitlatingen. Dat was nieuw voor ons. Afschuwelijk uitspraken. Schadelijk voor het imago van de stad en van betrokkene. Daarmee was ook duidelijk dat hij niet geloofwaardig meer kon zijn als stadsdichter. En dat hebben we hem vrijdag in een persoonlijk gesprek verteld.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 7444
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Dichter des Vaderlands / Stadsdichter

Bericht door sjun »

En weer een geknuffelde subsidiespons door de mand gevallen. Ook zo benieuwd of de man bij KOZP betrokken 'Insane' Darryl Danchelo Osenga freund van 'Mordkunstler' Akwasi die vooral door linksige bestuurders op zoek naar hun nobele wilde op het schild gehesen en uit de wind gehouden was? In Rotterdam was het vooral de GroenLinkse wethouder Rik Grashoff en zijn partij die de gemeenschap op kosten joeg door de islamiserende windbuil Tariq Ramadan tegen elk advies en gezondverstand in voor een fors salaris en bijkomende rekeningen (1,79 miljoen euro aan salaris, het organiseren van bijeenkomsten, assistenten en onkosten) op gemeenschapskosten in dienst te nemen.

Zo onderhand kan bij politiek bewuste landgenoten wel eens het besef gaan doordringen dat bepaalde politieke stromingen zeker niet het beste met de gemeenschap en haar financiën voor hebben.
:muslima:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76581
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Dichter des Vaderlands / Stadsdichter

Bericht door Ariel »

Waarom wilde Haarlem uitgerekend een rapper tot stadsdichter benoemen?

Geen betere manier om slechte poëzie uit te lokken dan een officiële dichter benoemen. In Groot-Brittannië zijn zelfs goede dichters van de ene op de andere dag veranderd in leveranciers van de meest erbarmelijke rijmelarij als ze eenmaal waren aangesteld als Dichter van de gehele natie en verplicht tot het schrijven van odes bij inspirerende gebeurtenissen als de geboorte van het achterkleinkind van de heersende monarch. A fortiori is dit het geval bij officiële stadsdichters. Een gedicht bestellen is niet net zoiets als het verschaffen van straatverlichting of een andere gemeentelijke voorziening.

Met de benoeming van een rap-kunstenaar – als kunstenaar hier het goede woord is – tot stadsdichter bereikte het gemeentebestuur van Haarlem een nieuw dieptepunt in de toch al roemloze geschiedenis van de ambtelijke poëzie. De speciale commissie van de gemeente die zijn benoeming had aanbevolen (commissies en poëzie lijken mij sowieso een vreemde combinatie) had er toch wel van tevoren achter kunnen komen dat de uitverkoren kunstenaar een wegens opruiing veroordeelde relschopper was, een Holocaustontkenner en iemand die geweld verheerlijkt? Het gemeentebestuur zou het zeker van tevoren ontdekt hebben als het om de benoeming van een sociaal werker was gegaan, althans dat hoop ik.

Maar waarom wilde het gemeentebestuur eigenlijk een rapper benoemen? Het hele genre is laag bij de gronds en heeft ook de intentie dat te zijn. Het is bedoeld om angst in te boezemen bij hen die niet tot zijn ‘cultuur’ behoren. Zoals wijlen Tupac Shakur, een vermoorde Amerikaanse rapper, het zei in een van wat losjesweg zijn ‘songs’ worden genoemd: ‘Still me, till they kill me… I love it when they fear me.’

Het komt niet als een grote schok dat een rapper geweld predikt of zelf gewelddadig is of de grofst mogelijke opvattingen verkondigt. Het zou eerder een verrassing zijn als hij met iets anders zou komen, iets fatsoenlijks of verfijnds. Als een nijdige zwerm horzels kon zingen, zou dat zo goed als zeker rap zijn. De gezichtsuitdrukking en gebaren van de meeste rappers tonen een agressieve onbeschaamdheid, en het is de vraag of die houding erger is als ze gemeend is of alleen maar een pose.

Rap wordt meestal op volle sterkte afgespeeld (er komt snel een epidemie aan van welverdiende doofheid), waarbij het volume een uitdrukking vormt van de drang om macht uit te oefenen – een drang die ongetwijfeld voortkomt uit een besef van sociale minderwaardigheid. Het is een klap in het gezicht, een uitdaging aan anderen: zeg eens dat ik moet ophouden als je durft. I love it when they fear me – omdat ik weet dat ik niets ben, behalve bluf.

Als er een auto aankomt met mensen die naar rap luisteren, merk je dat eerst aan een flauwe tinteling of trilling in je benen. Dan vliegt de auto voorbij alsof hij er vandoor gaat na een bankoverval. Rap is niet de muziek van de contemplatieven of bedachtzamen, maar van de chronisch haatdragenden en de onproductief overactieven.

Veel intellectuelen hebben het vooroordeel dat woede zelfrechtvaardigend is, maar dat is niet zo: je hebt geen gelijk alleen maar omdat je boos bent, ofwel als individu of als lid van een groep. Wel kan het kwaad blijven een doel op zichzelf worden en vaak wordt het pas echt bevredigend als het eenmaal gedegenereerd is tot louter wrok – wat uiteindelijk altijd gebeurt. Dat laatste is niet alleen als emotie nutteloos, maar ook schadelijk. En rap is het perfecte instrument om het te stimuleren en in stand te houden.

Waarom accepteerde de gemeente Haarlem dan de aanbeveling van de commissie om een rapper als stadsdichter aan te stellen? Ik denk dat het meest directe antwoord voor de hand ligt: omdat hij zwart is. Maar natuurlijk is geen enkele verklaring definitief, en we kunnen ons afvragen waarom het gemeentebestuur het nodig vond om een zwarte man als stadsdichter te benoemen.

Er zou geen bezwaar tegen zijn als hij een goede dichter was, en zeker niet als hij de best beschikbare was. De kwaliteit van poëzie is niet afhankelijk van iemands huidskleur of van enig ander demografisch kenmerk. Maar ik acht het hoogst onwaarschijnlijk, dat de rapper werd uitverkoren op grond van de kwaliteit van zijn werk (omdat Nederlands niet mijn moedertaal is, moet ik hier natuurlijk toegeven dat ik het bij het verkeerde eind kan hebben). Het lijkt me veel waarschijnlijker dat B&W van Haarlem hier op een zuiver racistische, en neerbuigende, manier handelde. Zij wilden, of waren vastbesloten, om een zwarte man te benoemen omdat hij zwart was, niet omdat zijn werk goed was.

De psychologie die hieruit spreekt, en die zeker niet uniek is voor Haarlem, is erg verwrongen. In het besef van de slechte behandeling van zwarten in het verleden, en van de ontkenning van hun capaciteiten (zo keerde de eminente Franse literaire criticus Paul Souday zich tegen de toekenning van de Prix Goncourt in 1921 aan de zwarte schrijver René Maran omdat volgens hem een zwarte man geen genie kon zijn), zijn veel brave progressieven vastbesloten om een speciale waarde te ontdekken in wat een zwarte man ook maar produceert, en het daarom te beoordelen volgens een andere, en natuurlijk lagere, standaard. Zodoende worden aan een overduidelijk verschrikkelijk cultureel product als rap – niet alleen door de gemeente Haarlem, maar ook door veel anderen die hun antiracisme willen bewijzen – deugden toegekend die het niet bezit, waarmee precies wordt aangetoond hoe diepgeworteld racistische opvattingen in feite zijn. Antiracisme, zoals het zich nu heeft ontwikkeld, is de hoogste vorm van racisme.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41941
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Dichter des Vaderlands / Stadsdichter

Bericht door Mahalingam »

Ariel schreef:
ma sep 28, 2020 8:09 pm
Ook burgemeester Aboutaleb had /heeft Insayno ingehuurd.
Rotterdam huurt 'walgelijke rapper' in voor campagne

Raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam heeft in een brief aan burgemeester Aboutaleb laten weten het verbijsterend te vinden dat de gemeente Rotterdam ''een weerzinwekkend figuur als rapper Insayno tot rolmodel in een publiekcampagne bombardeert.''

De dienst Stadsbeheer plaatste - net als in augustus- opnieuw een filmpje van deze rapper om mensen op de coronamaatregelen te wijzen. Insayno was een dag eerder tot stadsdichter van Haarlem benoemd. ‘’Sindsdien is er grote ophef ontstaan over walgelijke en krankzinnige uitspraken die hij in zijn rapnummers en op social media te berde heeft gebracht. Zo hoopte hij in 2013 dat Geert Wilders vermoord zou worden door de vrijkomende Volkert van der Graaf, vond hij het een goede remedie om FVD’er Yernaz Ramautarsing een kogel door zijn “kankerkop” te schieten, noemde hij concentratiekampen “slechts een lachertje” in vergelijking met slavenhandel, vindt hij de Holocaust een “cover-up voor domme schapen”, riep hij op tot plunderingen en werd hij veroordeeld voor opruiing en het bekogelen van politieagenten met stenen in de Haagse Schilderswijk’’, aldus Hoogwerf in de brief.

Des te ernstiger vindt zij het dat het bewuste filmpje een dag na het ontstaan van de ophef in Haarlem online is geplaatst. Haar conclusie is dus dat de gemeente Rotterdam ‘’heeft liggen slapen of, nog erger, de uitspraken van Insayno in eerste instantie niet als belemmering voor het uploaden van het filmpje zag.’’

Ze heeft Aboutaleb gevraagd of hij haar walging deelt.
Omstreden rapper verdiende ruim 2000 euro met campagnes voor gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft omstreden rapper Insayno 2100 euro betaald voor een publiekscampagne om de coronamaatregelen onder de aandacht van jongeren te brengen. Dat antwoordt burgemeester Aboutaleb op vragen van Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerff.

De gemeente besloot de samenwerking met de rapper vorige maand te verbreken, omdat die in het verleden dubieuze uitspraken had gedaan over onder meer de Holocaust. Zo noemde hij concentratiekampen "slechts een lachertje" in vergelijking met de slavenhandel. Ook dreigde hij een FVD'er dood te schieten. Insayno bleek bovendien een strafblad te hebben. Hij is veroordeeld voor het bekogelen van politieagenten met stenen in de Haagse Schilderswijk.

Hoogwerff noemt het "verbijsterend dat de gemeente Rotterdam een dergelijk weerzinwekkend figuur tot rolmodel in een publiekscampagne bombardeert". De gemeente heeft inmiddels afstand genomen en al het campagnemateriaal met Insayno van internet gehaald.

Strafblad

Aboutaleb schrijft dat bij de gemeente vooraf niets bekend was over zijn uitlatingen en verleden. Er was slechts onderzocht wat zijn standpunten waren over het coronabeleid. "Het strafblad van Insayno is in het onderzoek niet bekend geworden, omdat dit geen openbare informatie is", laat Aboutaleb weten. "Bij dit soort kleine opdrachten wordt geen antecedentenonderzoek verricht, omdat dat disproportioneel zou zijn."
De burgemeester schrijft verder dat de rapper niet is ingezet als rolmodel of influencer. "Hij is ingehuurd als freestyle spoken word-artiest."

Hoogwerff wilde ook weten wat de gemeente eraan gaat doen om het aan Insayno betaalde geld "tot de allerlaatste cent terug te halen". Dat gaat niet gebeuren. "De betrokken partijen zijn betaald voor diensten die volgens afspraak geleverd zijn", antwoordt Aboutaleb.
https://www.rijnmond.nl/nieuws/200532/O ... -Rotterdam

"Hij is ingehuurd als freestyle spoken word-artiest."
We weten dat hij niet kan praten als Brugman maar wel kan schelden als de beste.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Plaats reactie