Nederland is vol.

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Nederland is vol.

Bericht door Ariel »

In half jaar tijd 195.000 nieuwe immigranten in Nederland, bevolking richting 18 miljoen

Sinds de jaarwisseling hebben zich in een half jaar tijd ruim 195.000 nieuwe buitenlandse immigranten in Nederland gevestigd. Dat is een verviervoudiging van het aantal instromers in dezelfde periode van vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers die het CBS vandaag publiceert. Het bureau rept zelf van ’een sterke bevolkingsgroei voor een eerste half jaar.’ Bijna de helft van de instromers komt uit Oekraïne. „Maar ook uit andere landen vestigden zich meer mensen”, zo meldt het cijferbureau, dat aangeeft dat slechts 45.000 nieuwkomers uit andere EU-landen komen. De laatste zes maanden vertrokken 72.000 Nederlanders om hun geluk elders te zoeken. Omdat er 3000 geboortes minder waren dan sterfgevallen, komt de netto bevolkingsaanwas uit op 123.000 mensen.

Begin deze maand telde ons land 17,7 miljoen inwoners. Demograaf Jan Latten waarschuwde vorige maand in De Telegraaf al voor een uitzonderlijke bevolkingsgroei in 2022 en vindt in de nieuwste CBS-cijfers een eerste bevestiging van zijn voorspelling. „We stevenen af op een immigratierecord met cijfers die nog nooit zijn vertoond.” In 1946, een jaar na de oorlog, ging het ook hard, zo meldt hij: „Maar toen waren het baby’s. Nu zijn het immigranten, we stevenen af op 18 miljoen inwoners”, zo becijfert de bevolkingsexpert desgevraagd.

Latten tekent aan dat de eerste helft van het jaar doorgaans rustiger is en dat de grote toestroom meestal pas in de herfst wordt genoteerd. „Dan komen er veel nieuwe studenten maar ook arbeidsmigranten die hun kinderen eerst het schooljaar in eigen land hebben laten afmaken.” Als de immigratie in augustus en september gelijke tred houdt met die in voorgaande jaren, verwacht Latten voor dit gehele kalenderjaar een groei van circa 200.000 mensen.

Problemen
De demograaf voorziet onmiddellijke problemen door de record-immigratie, onder meer op het gebied van huisvesting. „Ramingen gaan uit van een woningtekort van nu al 300.000. Dat gaat alleen maar groeien.”

Geruststellende voorspellingen over Oekraïners die straks weer naar huis terugkeren, moeten volgens Latten ook kritisch worden beschouwd. „Velen zullen hier straks een baan hebben en willen blijven. Ze zijn dan de nieuwe Europese arbeidsmigranten.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24957
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door King George »

1995: 15 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde...

Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Ariel »

Aantal asielaanvragen in Nederland in jaar tijd verdubbeld

7050 mensen hebben in april, mei en juni asiel aangevraagd in Nederland. Dat is meer dan twee keer zo veel als in diezelfde maanden vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor die drie maanden is dat het hoogste aantal sinds 2014.

In het tweede kwartaal van 2021 vroegen 3340 mensen asiel aan in Nederland. De instroom was toen laag door maatregelen tegen het coronavirus, zo verklaart het CBS. Het jaar ervoor, vlak na het begin van de coronacrisis, waren er nog veel minder aanvragen. In april, mei en juni 2020 vroegen 260 mensen asiel aan. Maar ook in het tweede kwartaal van 2019, nog voor de corona-uitbraak, waren er minder aanvragen dan nu, namelijk 5190.

Na de Syriërs volgen de Turken. Nederland kreeg 695 asielvragen van mensen uit dat land. Daarna volgen Afghanen (630) en Somaliërs (300).

Afbeelding

Syriërs
Syriërs vormen al jaren de grootste groep asielzoekers. In april mei en juni vroegen 2260 mensen uit dat land voor het eerst asiel aan in Nederland. In dezelfde maanden vorig jaar deden ongeveer duizend Syriërs een asielaanvraag.

In het tweede kwartaal vroegen 170 mensen uit Rusland asiel aan. Dat is het hoogste aantal in de gegevens van het CBS, die teruggaan tot 2013. Het is bijna evenveel als in heel 2021. Toen vroegen 205 Russen hier om asiel.

Afbeelding

Nareizigers
Mensen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen, mogen hun gezinsleden ook laten overkomen om met elkaar herenigd te worden. Deze mensen worden nareizigers genoemd. In het tweede kwartaal kwamen 3140 mensen op die manier naar Nederland. Meer dan 2000 van hen kwamen uit Syrië. Dat is 21 procent meer dan in dezelfde maanden vorig jaar. Daarna volgen Turkije, Eritrea en Jemen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24957
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door King George »

Mensen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen, mogen hun gezinsleden ook laten overkomen om met elkaar herenigd te worden. Deze mensen worden nareizigers genoemd. In het tweede kwartaal kwamen 3140 mensen op die manier naar Nederland. Meer dan 2000 van hen kwamen uit Syrië. Dat is 21 procent meer dan in dezelfde maanden vorig jaar. Daarna volgen Turkije, Eritrea en Jemen.
En huwelijksmigranten. En andere familieleden. En ga zo maar door. Asielimmigranten brengen ook nog een flink aantal nareizigers met zich mee. En kijk eens naar de herkomstlanden! Allemaal Islam. En zo komen er nou rap steeds meer Islamitische enclaves.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Ariel »

Afbeelding

We naderen de 18 miljoen inwoners
Spoiler! :
Bevolkingsgroei Nederland gaat hard: ’Iedereen wil hierheen’

Het gaat hard met de bevolkingsgroei in Nederland. In een halfjaar kwamen er genoeg nieuwe inwoners bij om een stad van het formaat Leiden te vullen. Sinds de jaarwisseling kwamen er 123.000 mensen bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Moeten we iets doen om te voorkomen dat Nederland uit zijn voegen barst?

Geen huis te krijgen, drukte op de weg, afkalvende natuur, spanningen in de samenleving. Dat sombere beeld doemt op nu we de 18 miljoen naderen. Na de zomer gaat een staatscommissie onderzoeken wat dat voor Nederland betekent. Want in 2050 zit ons land al op een bevolking van tussen de 18 en 20 miljoen. Vooral de grote en middelgrote steden in Nederland krijgen de aanwas voor hun kiezen. Met name Utrecht, dat met een kwart gaat groeien. Amsterdam overschrijdt na 2030 het miljoen.

Ontwrichtende effecten
Is het erg dat Nederland steeds meer zielen binnen de grenzen heeft? Ja, zegt de bekende demograaf Jan Latten. Hij waarschuwt al langer voor de ontwrichtende effecten. Het komt doordat Nederlanders te weinig kinderen krijgen, waardoor we op migranten zijn aangewezen om de maatschappij draaiende te houden. Dat is echter een lapmiddel voor de korte termijn, meent Latten. Al die immigranten veroorzaken een uitbarsting van de bevolkingsgroei met allerlei maatschappelijke problemen van dien.

Zijn collega Ton van Rietbergen van de Universiteit Utrecht is milder gestemd. Hij ziet juist het feit dat het einde van de groei in zicht is, als uniek en belangrijk. In Europa is de krimp al gaande. „Met name in Oost-Europa. Duitsland krimpt, Denemarken is sinds 1950 nauwelijks nog gegroeid. Nederland vormt dus een enorme uitzondering binnen Europa.”

Dichtbevolkt
Met 517 Nederlanders per vierkante kilometer leven we zelfs in het op vier na dichtstbevolkte land ter wereld. Dat klinkt alarmerend. Maar drukte heeft ook voordelen, zegt Van Rietbergen. „Als je een uur in een bos wil lopen zonder iemand tegen te komen, dan zit je hier verkeerd. Maar meer mensen dicht bij elkaar stimuleert innovatie, efficiënt werken, je krijgt goede universiteiten waar je de beste mensen mee binnenhaalt. Je hoort enorm veel gemopper op Nederland, maar toch wil iedereen hierheen komen en niet naar Rusland. Rusland heeft minder dan negen inwoners per vierkante kilometer.”

Toch zijn ook voor de optimisten de grenzen van de groei in zicht. Immigratie vormt de hoofdoorzaak van de toenemende drukte in Nederland. Met name uit Oekraïne, Syrië, Turkije, India en Polen stroomden mensen het land binnen. Als vluchteling, laagopgeleide arbeidsmigrant of hooggeschoolde kenniswerker. Dat is merkbaar: in de grote steden hoor je steeds minder Nederlands op straat. Bijna een kwart van de studenten komt uit het buitenland. In Utrecht krijgen statushouders deze zomer voorrang op huurwoningen. En duurbetaalde expats kapen de huizen weg voor de neus van oorspronkelijke Nederlanders.

Tuinbouw
„Nederland trekt arbeidskrachten in zowel het laagste als het hoogste kennisniveau, bijvoorbeeld in de hightech”, zegt Van Rietbergen. „Nederland heeft aan de onderkant van de markt nog steeds een grote vraag naar arbeid in bijvoorbeeld de tuinbouw. Heel gek, we hebben de duurste grond van Europa, toch moeten we personeel uit het buitenland halen omdat geen Nederlander in de kas wil werken. Werk waar veel grond en arbeid voor nodig is, kun je beter naar het buitenland verplaatsen. Al begrijp ik dat het niet leuk is als je werk dat je altijd al hebt gedaan, opeens moet voortzetten in Hongarije.”

Ondertussen groeit ook de wereldbevolking door. Eind dit jaar verwelkomen we de 8 miljardste wereldburger en de planeet stoomt op naar een geschatte 10 miljard, vooral vanwege groei in Azië. De piek wordt verwacht rond 2064, daarna gaan de aantallen weer zakken. Nu al zijn er landen die kampen met ernstige krimp, zoals Japan en Zuid-Korea. Nog even en ook in China loopt de teller weer terug, van 1,4 miljard naar slechts 800 miljoen. Er zijn dus wel degelijk grenzen aan de groei, al hebben we in het jaar 2100 naar verwachting nog steeds 8,8 miljard medemensen.

Dat is niet heel erg, vindt filosoof Ralf Bodelier, die het boek schreef Lang leve de mens, redden we het ook met tien miljard? Hij stelt dat de mensheid weliswaar in een eeuw enorm is uitgedijd, maar ook veel welvarender en gezonder werd. „Onze bevolkingsgroei hoeft dus geen probleem te zijn.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Ariel »

Zondag in alle kranten. Zes op de tien Nederlanders (61 procent) steunen het Nederlandse asielbeleid. Kern van dat beleid is dat mensen die vluchten voor oorlog, geweld of vervolging recht op bescherming hebben en asielzoekers uit 'veilige landen' over het algemeen niet. 6 procent is het niet eens met dat beleid omdat het te streng zou zijn. Een grotere groep (22 procent) vindt de huidige aanpak juist niet streng genoeg.

Niemand die het geloofde, maar vooruit.

Vandaag komt men op deze cijfers terug.
Asielinstroom beperken of niet? De verschillen tussen enquêtes verklaard

Twee enquêtes in opdracht van de NOS verschenen deze week kort na elkaar: vandaag het bredere jaarlijkse Ipsos-Prinsjesdagonderzoek naar de staat van Nederland en twee dagen geleden het onderzoek dat I&O maandelijks voor de NOS doet naar actuele onderwerpen.

Beide representatieve steekproeven die volgens de regelen van de kunst zijn uitgevoerd, maar die toch schijnbaar verschillende uitkomsten hebben op het punt van asielbeleid. Hoe kan dat, vroegen we ons uiteraard af. Kunnen de resultaten naast elkaar bestaan? Ja, zo blijkt. Een uitleg.

Morele plicht versus instroom beperken?
In het zondag gepubliceerde onderzoek van I&O Research staat dat zes op de tien Nederlanders het een 'morele plicht' vinden om asielzoekers op te vangen. Toch meldt Ipsos in het onderzoek dat we vandaag publiceerden dat een meerderheid de instroom wil beperken. Is dat in tegenspraak met elkaar? Nee, zegt onderzoeker Asher van der Schelde van I&O Research. Hij verwijst daarbij naar de huidige 'opvangcrisis', die ertoe leidde dat afgelopen zomer soms honderden mensen buiten moesten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

"Het is heel goed mogelijk", zegt Van der Schelde, "dat mensen vinden dat het in algemene zin onze plicht is om asielzoekers fatsoenlijk op te vangen, maar dat ze tegelijkertijd zien dat we daar op dit moment als land niet in slagen. Daarom kan een beperking nu een tijdelijke, praktische oplossing zijn."

Sander Nieuwkerk, van onderzoeksbureau Ipsos, onderschrijft dit. "Uit eerder onderzoek is gebleken dat veel Nederlanders het algemene principe van opvang van vluchtelingen steunen, en dat het daarom dus goed mogelijk is dat de huidige opvangcrisis het sentiment om de instroom te beperken heeft beïnvloedt."

Voorwaarden voor een azc?
Iets soortgelijks is aan de hand met de vragen van beide bureaus over de komst van nieuwe asielzoekerscentra (azc's). I&O Research vroeg aan Nederlanders zonder azc in de buurt wat zij ervan zouden vinden als er zo'n centrum zou komen met circa 300 asielzoekers. 17 procent van hen zou dat acceptabel vinden en 38 procent onder voorwaarden, bijvoorbeeld over de omvang van het azc in verhouding tot het aantal inwoners. Bij elkaar is dat 55 procent.

Ipsos stelde een andere vraag, aan alle Nederlanders. De respondenten kregen de stelling voorgelegd: "Er moeten meer asielzoekerscentra komen, ook als dat betekent dat er een asielzoekerscentrum in mijn gemeente geplaatst wordt." Dan zegt 32 procent dat ze het daar (helemaal) mee eens zijn.

Is dat strijdig met elkaar? Ook hier lijken de vragen op elkaar, maar zijn ze toch op essentiële punten verschillend, legt Van der Schelde uit. "In de Ipsos-stelling staan twee voorwaarden die je beide moet onderschrijven om 'eens' te antwoorden. Je moet zowel vinden dat er meer asielzoekerscentra moeten komen, als een azc in de eigen buurt willen. Het is logisch dat daar meer mensen negatief op antwoorden dan op onze beperktere vraag."

"Ipsos heeft bewust gekozen voor de toevoeging 'ook als dat betekent dat er een asielzoekerscentrum in mijn gemeente geplaatst wordt'", zegt Nieuwkerk van Ipsos. "Op deze manier wordt de stelling minder vrijblijvend. Een andere verklaring voor het verschil kan zijn dat er in het I&O-onderzoek voor is gekozen om de vragen in te leiden met verwijzingen naar internationale verdragen omtrent migratie. Dat hebben wij niet gedaan. De context die wordt gegeven bij een vraagstelling kan de resultaten beïnvloeden."

Een ander verschil is dat I&O Research de mogelijkheid gaf aan respondenten om voorwaarden te verbinden aan de vestiging van een azc in de eigen buurt. Van der Schelde: "Dat kon bij Ipsos niet, waardoor het ook aanlokkelijker wordt voor sceptici om het oneens te zijn met de stelling."

Verschillende aspecten
Al met al spreken de antwoorden van beide enquêtes elkaar niet tegen, maar belichten ze verschillende aspecten van dezelfde kwestie en vullen ze elkaar op punten aan. Daaruit blijkt weer hoe bepalend in opinieonderzoek de exacte vraagstelling is voor de uitkomsten.

Wat zegt ons dit nu allemaal over de manier waarop Nederlanders naar asielopvang kijken? Dat dat beeld genuanceerd is en de cijfers om nadere context en invulling vragen. Juist daarom is dit soort publieksonderzoeken een waardevolle inbreng voor journalistieke verhalen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Ariel »

:scratch: Dit is echt niet normaal.
Nederlandse bevolking groeit veel harder dan verwacht

De Nederlandse bevolking groeit veel harder dan verwacht. In plaats van een bevolkingsomvang van krap 17,6 miljoen die voor eind dit jaar was voorzien, telt Nederland inmiddels 17,8 miljoen inwoners. De groei komt grotendeels voor rekening van immigratie.

In de eerste negen maanden van dit jaar is het aantal met 191.000 inwoners toegenomen. Dat zijn er ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Vooral het aantal immigranten was hoog, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek met voorlopige cijfers over de eerste drie kwartalen. Tot en met september vestigden zich 317.900 immigranten in Nederland. Ruim 97.000 kwamen hierheen op de vlucht voor de oorlog in Oekraïne.

„We stevenen af op een nieuw record”, zegt demograaf Jan van de Beek. „De oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne buiten beschouwing gelaten, is Nederland gewoon een te aantrekkelijk land voor migranten. Zolang er geen fundamentele verandering komt in het migratiebeleid, zullen de migratiecijfers records blijven breken.”

Het CBS kan niet zeggen of de huidige stijging van de immigratie een ’tijdelijke explosie’ is of een blijvend fenomeen. Zo is het onzeker hoe groot het deel is van de Oekraïners is dat zich permanent in Nederland zal vestigen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Ariel »

Asielinstroom sinds 2015 niet zo hoog geweest: is de bevolkingsgroei blijvend?

De Nederlandse bevolking groeit flink, vooral door immigratie. Het is nog onzeker of de aanwas een uitzonderlijke explosie is of dat Nederland zich moet voorbereiden op een blijvend sterke bevolkingsgroei. Want als dat zo is, dan komt Nederland voor de vraag te staan ’vergaande maatregelen te nemen’, aldus het CBS.

De prognose kan de prullenbak in. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schatte de bevolkingsomvang eind december voor dit jaar nog in op bijna 17,6 miljoen, het migratiesaldo op 122.000. Maar dat was buiten de oorlog in Oekraïne gerekend en buiten de toenemende asielmigratie. Inmiddels heeft Nederland in de eerste negen maanden van dit jaar al een bevolkingsomvang bereikt van 17,8 miljoen, een migratiesaldo (immigratie minus emigratie) van 188.500.

Het inwonertal groeide in de eerste drie kwartalen van 2022 ruim twee keer zo hard als in dezelfde periode vorig jaar. In totaal nam de bevolking, ook door geboortes, toe met 191.000 mensen. De bevolkingsgroei komt grotendeels door migratie, waarvan zo’n 30 procent uit Oekraïne. Zonder de Oekraïense oorlogsvluchtelingen zou het migratiesaldo met 102.500 nog steeds veel hoger zijn dan vorig jaar.

Vergelijking
Eigenlijk laten de cijfers zich lastig vergelijken met de twee voorgaande jaren, zegt onderzoeker Tanja Traag van het CBS. Door corona werd er immers drastisch minder gereisd. „Het is niet helemaal duidelijk of de huidige toename een inhaalslag is, een kortdurende explosie, of een blijvende bevolkingstoename.” Dat is nogal belangrijk. „Het gaat over de vraag of Nederland vergaande maatregelen moet nemen om een aanhoudende bevolkingsaanwas het hoofd te bieden.”

’Cruciale vraag’ voor de komende tijd is volgens Traag: „Hoe permanent is de aanwezigheid van Oekraïners in Nederland?” Volgens het CBS zijn er inmiddels 97.000 immigranten naar Nederland gevlucht in verband met de oorlog in Oekraïne. De vluchtelingen zijn vooral jonge vrouwen, van wie een flink deel zonder kinderen. Ze gaan hier vaak meteen aan de slag, vinden een baan en misschien wel een partner, wat de kans op permanente vestiging aanzienlijk vergroot, zo schatte demograaf Jan Latten eerder in. Er zijn onzekere factoren rond hun verblijf, zoals de duur van de oorlog en de staat van het land als het conflict is afgelopen.

„We hebben al een tijd geen vluchtelingen van relatief dichtbij gehad”, zegt Traag. De vluchtelingen tijdens de Joegoslavië-oorlog (1991-2001) gingen grotendeels betrekkelijk snel weer terug. „We weten niet of dat bij de Oekraïners ook zo zal zijn.” De Adviesraad Migratie haalde onlangs een Zweeds onderzoek aan waaruit bleek dat een kwart van de Oekraïners al voor de Russische invasie wilde emigreren. Het kabinet kan er maar beter rekening mee houden dat de Oekraïners hier voor langere tijd blijven, concludeerde de Adviesraad. „In het licht van de woningnood scheelt het nogal of je voor Oekraïners ook allemaal een permanente woonplek nodig hebt”, zegt Traag.

En dat is niet het enige. Het CBS ziet buiten de aanwas van Oekraïners een toename van Aziatische migranten, zoals arbeidsmigranten uit India en asielzoekers uit Syrië, Turkije en Afghanistan. En al komt normaal gesproken ’maar’ zo’n 5 procent van de immigratie voor rekening van asielzoekers, ze leggen behoorlijk beslag op de voorraad huurwoningen. Door de woningnood zitten zo’n 17.500 erkende vluchtelingen in een asielzoekerscentrum of noodopvang. Van het actieplan om statushouders versneld door te plaatsen naar andere huisvesting, komt nog weinig terecht. Er is een enorm woningtekort. Asielzoekers met verblijfsstatus krijgen tijdelijk voorrang, nu minister De Jonge (Volkshuisvesting) hun een op de acht sociale huurwoningen wil laten toewijzen. Toch loopt het aantal statushouders in de opvang op.

"Ook zonder Oekraïners veel meer migranten dan vorig jaar"
De asielinstroom is sinds 2015 niet zo hoog geweest. Dit jaar komt het aantal eerste asielaanvragen waarschijnlijk uit op zo’n 35.000, zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vorige week in de Kamer. Terwijl de IND er maar 22.000 kan verwerken. Dan is er het gebrek aan opvangcapaciteit. Van de 51.000 opvangplekken zijn er 21.000 noodopvang of crisisplekken. Die ’horen er eigenlijk niet te zijn’, zei de VVD-bewindsman.

Verspreiding
Intussen is er nog altijd een politieke impasse over de asielwet die opvanglocaties verplicht moet verspreiden. Woensdag en vrijdag onderhandelen de coalitiepartijen erover, maar betrokkenen verwachten deze week nog geen witte rook. Terwijl het wetsvoorstel er eigenlijk al op 1 oktober had moeten liggen. VVD, D66, CDA en CU steggelen over pijnpunten als aantallen en tijdelijkheid van de wet. Vanwege het nijpend tekort aan opvangplaatsen wil het kabinet de dwangwet 1 januari invoeren.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52156
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Mahalingam »

De Oekraïne is nog grotendeels een agrarisch land met (sinds de val van het communisme) veel boerenbedrijven en dus ook veel boerendochters.

"De vluchtelingen zijn vooral jonge vrouwen, van wie een flink deel zonder kinderen. Ze gaan hier vaak meteen aan de slag, vinden een baan en misschien wel een partner, wat de kans op permanente vestiging aanzienlijk vergroot, zo schatte demograaf Jan Latten eerder in."

De zonnige kant is wel dat het programma 'boer zoekt vrouw' misschien opgedoekt kan worden.
Ooit haddden we een invasie van Duitse huishoudsters, nu van Oekraïense boerinnen.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Ariel »

In 75 jaar, in ons kleine landje, de bevolking is verdubbeld van 9 miljoen tot bijna 18 miljoen. :shock:
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Ariel »

Als Eric van der Burg het niet kan, moet Dilan Yesilgöz de catastrofe voorkomen

Door RODERICK VEELO

Het ministerie van Justitie en Veiligheid verwacht dat er volgend jaar meer dan 50 duizend nieuwe asielaanvragen in ons land worden gedaan. Dat blijkt deze week uit documenten die in handen zijn van NRC. Een wet die dorpen en steden dwingt deze aantallen asielzoekers te huisvesten suggereert dat opvang een oplossing is. Terwijl de toestroom het probleem is. Om een catastrofe te voorkomen moet het roer om.

Het getuigt niet van uitzonderlijke kwaliteiten als mensen zich voorbereiden op wat de toekomst brengen kan. U bent geen genie wanneer u een regenjas of paraplu bij de hand houdt omdat u weet dat u onderweg een bui kan tegenkomen. We verzekeren ons tegen ziektekosten en sparen een pensioen. Zo mogen we ervan uitgaan dat bestuurders en politici aan de slag zijn met de prognoses dat volgend jaar 50 tot 70 duizend nieuwe asielzoekers zich in Nederland aanmelden.

Het ministerie baseert deze aantallen op de huidige en verwachte asielstromen vanuit Afrika en het Midden-Oosten, de mogelijkheid de Europese Unie te bereiken en dan door te reizen naar Nederland.

Via Servië
Dinsdag liet Nieuwsuur zien hoe relatief gemakkelijk het is de EU via Servië binnen te komen en hoe groot de financiële belangen zijn van mensensmokkelaars. Eenmaal binnen wordt er geen asiel aangevraagd (zoals ’Dublin-afspraken’ wel vereisen), maar reizen de immigranten met behulp van nieuwe smokkelaars door naar het land van hun keuze. En steeds vaker is dat Nederland.

De keuze voor Nederland heeft alles te maken met het feit dat andere Europese landen almaar onaantrekkelijker worden voor asielzoekers. Denemarken was dat al vanwege strenge toelatingseisen en een strikte handhaving. Maar ook in Zweden heeft de nieuwe regering afgekondigd strenger te selecteren en Duitsland weigert steeds vaker mensen tot de asielprocedure, omdat Duitsland voor hen niet het land van aankomst is. Dat is Nederland ook niet, maar hier komen ze wel in de procedure.

Mensensmokkelaars
De populariteit van Nederland groeit niet alleen omdat alternatieven minder aantrekkelijk worden, maar ook omdat hier uitbreiding van de opvang prioriteit heeft. De cynische werkelijkheid is dat met onze focus op meer opvang we ook de mensensmokkelaars een dienst bewijzen door hun afzetmarkt te vergroten. Hoe meer aanmeldcentra en azc’s er komen, hoe groter de toestroom. Het is onder deze omstandigheden een zichzelf versterkend systeem.

Met de huidige crisis is het onverantwoord om ervan uit te gaan, dat ons land volgend jaar opnieuw zulke grote aantallen asielzoekers moet opvangen. Met of zonder nieuwe wet loopt zo’n voornemen uit op een ramp. Niet alleen in de eerste opvang, maar ook in de asielprocedure (de IND kan het nu al niet bolwerken). Statushouders en Nederlandse woningzoekenden verdringen elkaar op de wachtlijsten voor een sociale woning.

In de bijstand
Volgens de Sociaal-Economische Raad verloopt de (arbeids-)integratie van nieuwkomers zeer moeizaam. Van alle asielzoekers die sinds 2014 een verblijfstatus hebben gekregen zit 70 procent in de bijstand. Dan hebben we het over een groep van 200 duizend mensen. Slechts een kwart heeft betaald werk. Ook de draagkracht van de verzorgingsstaat, de solidariteit en de bereidheid om klaar te staan voor mensen die niet meedoen is niet onbeperkt.

Wat het ministerie van Justitie en Veiligheid ook weet is dat 70 procent van de afgewezen asielzoekers niet teruggaat, maar hier illegaal kan blijven. Dat zijn risico’s die asielzoekers meenemen in hun keuze voor Nederland.

Uitbreiding van opvang
Het mag inmiddels duidelijk zijn dat een voortzetting van het huidige beleid, gericht op uitbreiding van de opvang, geen optie is. Het kan niet bestaan dat minister Dilan Yesilgöz en haar ambtenaren op het ministerie van Justitie en Veiligheid wegkijken van deze werkelijkheid en de consequenties negeren die hun eigen prognoses in het vooruitzicht stellen.

Wil ons land in de toekomst nog vluchtelingen opnemen, dan moet het roer om. Het kabinet moet stoppen met zich verschuilen achter internationale verdragen. Het VN-Vluchtelingenverdrag is nooit bedoeld voor massale immigratie. Zweden en Denemarken hebben dat verdrag ook ondertekend, maar dat belet hen niet een eigen koers te varen.

Internationale verdragen
Energieminister Rob Jetten heeft deze week laten zien hoe eenvoudig Nederland – ook buiten de EU om – uit internationale verdragen kan stappen als het kabinet dat nodig acht. Na Spanje houdt nu ook Nederland het energiehandvestverdrag voor gezien. En binnen de EU worden er afspraken niet nagekomen en ook voor het braafste jongetje van de klas geldt dat nood wetten breekt.

Het kabinet en de Tweede Kamer zullen met de voorspellingen van het ministerie van Justitie en Veiligheid in de hand met nieuwe wetten moeten komen, die voorkomen dat de prognoses uitkomen. Als staatssecretaris Eric van der Burg dat niet wenst uit te voeren, dan moet er iemand komen die daar wel de schouders onder zet.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52156
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Mahalingam »

The Netherlands may be the first country to hit the limits of growth
Simon Kuper

The country has 507 people per sq km, nearly five times the EU average, while liveable land is shrinking due to climate change

The other morning I cycled around the Dutch town where I grew up. Behind our old house, the field where I spent half my childhood is now covered with homes. So is my old football club. My high school is now in a built-up area. At the local train station, the bike shed was full on a Saturday afternoon. When I got to Amsterdam, the business-traveller economy appeared to have broken down: endless waits for Ubers, nobody at hotel reception, restaurants closed at lunchtime for want of waiters.

I know over-construction and understaffing are now global problems, but they are particularly acute in the Netherlands. The country has run out of space and staff. Sure, a recession may temporarily loosen the jobs market, but the problem was acute pre-pandemic and will simply resurface whenever growth resumes. The Netherlands is probably the first country to hit the limits of economic growth.

Other overdeveloped places such as the Bay Area, New York and Singapore may follow, running out of room for new workers and businesses. This raises the question: can a rich place be happy if its economy stops growing?

With hindsight, the Netherlands was too well-suited to the era of globalisation. The trading nation with Europe’s biggest port experienced 26 years of unbroken economic growth until 2008, then a world record. Now it tops ETH Zurich’s KOF Globalisation Index as the world’s most globalised country.

And so its population mushroomed. When the counter hit 14 million in 1979, Queen Juliana said, “Our country is full.” In 2010, Statistics Netherlands said the population would probably never reach 18 million. Today it’s 17.7 million and rising. The country has 507 people per sq km, nearly five times the EU’s average. Worse, the quantity of liveable land will shrink due to a paradoxical mix of rising seas and droughts damaging the foundations of houses.

But the Dutch economy’s demand for new workers seems insatiable. Eighty-four per cent of employers report labour shortages, one government study found. Recruitment signs are almost standard in shop windows. Employers even offer new recruits free holidays.

One constraint on growth is that the Dutch enjoy the developed world’s shortest average work week, at just 30.3 hours. Six workers in 10 – predominantly women – are either part-timers or temps. The government is planning a bonus for anyone going full-time, but many people prefer daytime cappuccinos in the local café, assuming they can get served. Why give up your relaxt life and permanent contract to alleviate understaffing in old-age homes? Importing more migrant workers isn’t a popular idea. In June, the far right shouted down the minister who suggested recruiting youths from poor French suburbs.

And so every growth opportunity hits capacity constraints. I recently queued for three hours at Schiphol airport, global aviation’s second-biggest hub, because it cannot find enough security guards. The foreign students flooding Dutch universities cannot find housing. Amidst an energy crisis, the Dutch are closing Europe’s largest natural gas reserve because, in a packed country, drilling-induced earthquakes upset the neighbours.

Or take ASML, the global leader in chipmaking equipment. Based in a small town in the relatively quiet Dutch south-east, it’s a pillar of the western alliance in the budding confrontation with China. ASML hires hundreds of new employees every month, but just try finding them homes and babysitters. And local treehuggers have delayed ASML’s dreamt-of bike path to its headquarters.

Fantastically productive Dutch farms have made this tiny country the world’s second-largest agricultural exporter. But many of its 15 million pigs and cows live next to protected natural areas, so their nitrogen emissions break EU laws. The government is enraging farmers by closing farms. In theory, that frees space for new homes, but who will build them and where would the builders stay? In short, to use Liz Truss’s language, Dutch reality is an anti-growth coalition.

Even automation wouldn’t fix sectors like old-age care and construction. Eventually the country might have to target “stabilisation of population size” by limiting labour migration, advised the head of the Dutch labour inspectorate. The new State Commission Demographic Developments 2050 – and Dutch state commissions shape policy – may agree.

Does a rich country need more carbon-emitting growth? “We focus far too much on purchasing power, but extra purchasing power barely makes us happier,” says Sandra Phlippen, ABN Amro Bank’s chief economist. However, she notes, we’ve seen in recent years how people in stagnant economies “become angry and unsatisfied”. If the limits of growth are in sight, watch out.

Follow Simon on Twitter @KuperSimon and email him at [email protected]
https://www.ft.com/content/4c56c9b2-f4a ... 5acebd845d
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Ariel »

CBS: aantal asielaanvragen in derde kwartaal fors gestegen

Vluchtelingen hebben in het derde kwartaal van 2022 veel vaker asiel aangevraagd in Nederland vergeleken met een kwartaal eerder. Er kwamen vooral meer Syriërs, Afghanen en Turken deze kant op. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

In juli, augustus en september dienden in totaal 10.600 mensen een eerste asielverzoek in bij Nederland, 3550 meer dan een kwartaal eerder en 4120 meer dan in januari, februari en maart. De belangrijkste reden is dat de vluchtelingenstroom uit Syrië verdubbeld is. 4605 Syriërs vroegen asiel aan, het kwartaal daarvoor waren dat er 2260. Afghanen zijn goed voor 995 asielaanvragen, Turken dienden 935 verzoeken in.

Ook het aantal familieleden dat hiernaartoe is gekomen, om te worden herenigd met een vluchteling nadat die een verblijfsvergunning heeft gekregen, is gestegen. Deze groep zogenoemde nareizigers groeide met 15 procent naar ruim 3600. Ook hier gaat het met name om een stijging van het aantal Syriërs.

Oekraïne
De oorlog in Oekraïne werkt maar in zeer beperkte mate door op de asielcijfers. Slechts vijf Oekraïners deden een aanvraag in het derde kwartaal, het kwartaal daarvoor waren dat er vijftien. Dat is slechts een fractie van de ruim 95.000 naar Nederland gevluchte Oekraïners die zich tussen februari en begin oktober dit jaar bij een Nederlandse gemeente hebben ingeschreven. Dat komt volgens het CBS omdat zij niet verplicht zijn asiel aan te vragen.

Russen hebben in het derde kwartaal minder vaak een asielaanvraag ingediend, namelijk tachtig keer. In het tweede en eerste kwartaal waren dat er respectievelijk 170 en 120. Zij zijn hun land bijvoorbeeld ontvlucht omdat ze op sociale media of bij een demonstratie kritiek hebben geuit op de Russische regering en vrezen voor een gevangenisstraf.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17465
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Nederland is vol. Hoe kan dat nou?

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Afbeelding
Foto: marktdag op Bos & Lommerplein, Amsterdam-west.

Is Nederland vol? Hoezo?

Komen we daar nu pas achter? Terwijl in 1950 door 'lang leve' koningin Juliana werd uitgesproken dat Nederland vol is. Vervolgens werd de bevolking in sneltreinvaart met een vertrekbonus als worstje voor de neus, aangeraden te emigreren, om vervolgens plaats te maken voor religieuze parasieten (Marokkanen, Turken en andere volgers van de historische weerzinwekkende Arabische viespeuk, pedofiel, sadist en oorlogscrimineel Mohammed).

We hadden grenzen. Maar die waren overbodig. Met behulp van de wet op gezinshereniging werd een doemscenario werkelijkheid: met de Islam verwilderde primitieve geesten kwamen binnen zonder kloppen en gingen ons de wet voorschrijven, en zorgden voor overbevolking, en de milieu verpestende stank van de Islam.
Het is 1951.
H.M. Koningin Juliana heeft in haar troonrede van bijna een jaar geleden gezegd dat Nederland met 9,8 miljoen inwoners vol is en dat het Kabinet zal inzetten op een ‘sterke bevordering van de emigratie’.
Dat is hetzelfde als immigratie, maar dan andersom. Vanaf 1950 zijn veel van onze goed opgeleide landgenoten dan ook gevlucht naar Canada, Australië en Nieuw Zeeland. Een CUL (Coördinator Uitzetting Landgenoten) was niet nodig en van COA’s is het in de opvanglanden ook niet gekomen. Eenmaal overzee, moesten de vluchtelingen meteen aan het werk; geen miele, geen TV, geen outkierung, helemaal niks. Werken, bek houden en anders opdonderen.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Mahalingam
Berichten: 52156
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Mahalingam »

Kijk, er is nog voldoende ruimte om comfortabel te staan.
Een bijkomend voordeel: als de trein remt kan je niet omvallen.

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52156
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Mahalingam »

Gaan we nog voller worden vanwege een door bureaucraten geregelde babyboom?
Kamer vreest ‘babyboom’, want kind vóór 1 januari 2025 levert 30.000 euro op

Wie overweegt een kindje te krijgen rond de jaarwisseling van 2025 doet er verstandig aan de baby vóór 1 januari van dat jaar te laten komen. Dat levert namelijk 30.000 euro belastingvoordeel op.

Enkele Kamerleden noemen het een ‘lelijk’ gevolg van beleid en er is niemand in de Tweede Kamer die het niet wonderlijk vindt. Maar het blijft een feit: wie vóór 1 januari 2025 voor het eerst ouder wordt, krijgt - uitgesmeerd over twaalf jaar - zo’n 30.000 euro belastingvoordeel. Ouders van een kind dat 24 uur later geboren wordt, lopen dat mis.

Het is het gevolg van de afschaffing van de zogeheten inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Dat is nu nog een belastingvoordeel die het voor ouders financieel aantrekkelijk moet maken om te blijven werken. Maar omdat het kabinet de kinderopvang bijna gratis maakt wordt dat doel ook bereikt en is de IACK overbodig, is de gedachte. Echter is de overgang heel abrupt: in de nacht van 31 december 2024 en 1 januari 2025 verdwijnt de regeling voor nieuwe gevallen. Ofwel: de ouders van een baby die geboren wordt op 31 december 2024 profiteren nog twaalf jaar, wie een dag later een eerste kind krijgt helemaal niet.
https://www.ad.nl/politiek/kamer-vreest ... ~a06e0d88/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17465
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Nederland in een te klein jasje

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Mahalingam schreef:
ma okt 31, 2022 8:41 pm

Afbeelding
En nu maar bidden dat het Chinese Vleermuizenvirus niet weer opnieuw toeslaat.

Tot Allah bidden heeft in het geheel geen zin. Gelet op de nog altijd achterlijk van geest aanwezige mohammedanen (vies woord voor moslims) in ons land die Allah akbar roepen terwijl Allah nog zit te poepen; die niet willen begrijpen dat Allah de knecht van de historische Mohammed was.

Moslims zijn vanaf hun geboorte onderwezen in de leer van de Arabische pedofiel, psychopaat in het kwadraat, sadist en oorlogscrimineel Mohammed, die het oorlog voeren niet kon laten om aan zijn ziekelijke verlangens van haat tegemoet te komen.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Mahalingam
Berichten: 52156
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Mahalingam »

Het gaat koud, guur, nat, winderig en donker worden. Dat is het jaargetijde en dat is ieder jaar hetzelfde liedje.
Regen en ongelukken leiden tot drukste ochtendspits van het jaar

Regen en ongelukken leiden donderdag tot de drukste ochtendspits van het jaar tot dusver. Rond 08.00 uur stond er 940 kilometer, laat een woordvoerster van de ANWB weten. Het vorige record was op dinsdag 27 september, toen stond er 925 kilometer file in de ochtendspits.

Door de regen zijn de dagelijkse files langer dan gebruikelijk, omdat mensen voorzichtiger rijden. Maar ook ongelukken leiden tot vertraging. Zo is er op de A12 bij Arnhem anderhalf uur vertraging door een ongeluk. Ook op de A1 van Hengelo naar Apeldoorn is bijna een uur oponthoud door pech.

Vanwege het slechte weer wordt ook een drukke avondspits verwacht. Rijkswaterstaat adviseert mensen, indien mogelijk, thuis te werken of buiten de spits de weg op te gaan.

De drukste avondspits van het jaar werd begin deze maand gemeten. Op donderdag 3 november stond er op het hoogtepunt ruim 1220 kilometer file op hoofd- en andere wegen.
https://www.trouw.nl/binnenland/regen-e ... ~b630179c/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Ariel »

Ondanks groene visie gaat het slechter dan ooit met de Amazone van Nederland (Het Groene Hart)

Een kwart eeuw geleden richtten wij met enkele bezorgde burgers de Stichting Groene Hart op en in 2004 wees de Rijksoverheid het gebied aan als Nationaal Landschap. Inmiddels kunnen we ons kantoor beleggen met honderden rapporten over het Groene Hart, maar ondanks al die groene visies gaat het slechter dan ooit.

In het Groene Hart wonen bijna 1 miljoen mensen en in de Randstedelijke gebieden rond het Groene Hart meer dan 7 miljoen. De druk van de woningmarkt is dus enorm, maar het gaat niet alleen om locaties voor huizen. Er is ook ruimte nodig voor bedrijven, kantoren, windmolens en zonneparken.


Dichtgeslibd
Op diverse plekken, onder andere ten oosten van Den Haag en ten westen van Utrecht, zijn hierdoor stukken grondgebied van het Nationaal Landschap Groene Hart afgesnoept; ook dat is keurig in al die groene rapporten vastgelegd. Zelfs de rijksbufferzones rond het Groene Hart zijn op diverse plekken aangetast door bouwlocaties. Vrijwel alle beleidsplannen om gebieden open te houden, zijn sinds 2004 faliekant mislukt. Zo is de historische levensader van het Groene Hart, de Oude Rijnzone, door alle verstedelijking volledig dichtgeslibd. Wie een fietstocht probeert te maken van Katwijk naar Utrecht, rijdt zich vast in steenwoestijnen en wegafzettingen. Wie probeert om per fiets vanuit Rotterdam het Groene Hart te bereiken, raakt nog sneller vast!

Verrommeling
Nog erger is de verrommeling in het Groene Hart, zoals bijvoorbeeld de kassencomplexen, bedrijventerreinen met distributiecentra en schreeuwerige lichtreclames langs de A12 tussen Gouda en Den Haag. Of de kleine kernen in het Groene Hart, waar senioren met behulp van CPO-constructies (collectief particulier opdrachtgeverschap) kleine Knarrenhofjes realiseren; hun eigen woningen worden vaak doorverkocht aan ouderen van buiten de gemeente. Of de randgemeenten, bijvoorbeeld Vinkeveen en Uithoorn, waar steeds meer Randstedelingen naartoe verhuizen. Jongeren in de kleine kernen maken op deze manier geen schijn van kans... Zo kleurt de kaart van het Groene Hart steeds verder rood.

De voortgaande verstedelijking heeft funeste gevolgen voor milieu, natuur en landschap. De stikstofcrisis slaat hard toe door de overheersende rol van de intensieve veehouderij in het Groene Hart. Het landschap van de veenweiden en wetlands – uniek in de wereld – staat onder steeds grotere druk en weidevogels zoals de grutto’s dreigen te verdwijnen.

Verdichting nodig
Op lange termijn is het Groene Hart niet geschikt voor woningbouw, door de voortgaande bodemdaling en verdere vernatting. De klimaatcrisis zal deze processen versnellen. Het enige alternatief is verdichting van de woongebieden, hoger bouwen, bouwen in spoorzones of zelfs bouwen over het spoor. Veel verouderde bedrijventerreinen met ‘platte dozen’ en kantorenparken met uitgestrekte parkeerterreinen kunnen veel efficiënter worden ingericht, namelijk meerlaags en met parkeerkelders, of worden omgebouwd tot woonwijken. Zo worden in Woerden twee kantorenwijken, Middelland en Snellerpoort, omgebouwd tot woonwijken met onder andere appartementencomplexen voor jonge starters.

Beslag op groene polders is hierdoor niet nodig! De bevolking van het Groene Hart en de Randstad zal de komende jaren verder toenemen. Al die miljoenen mensen hebben recreatieve ruimte nodig. Het Groene Hart wordt de groene long voor de dichtbevolkte Randstad, de ‘Amazone van Nederland’.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Ariel »

Ik begrijp nu waarom D66 vindt dat Nederland nog niet vol is.

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12549
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Nederland is vol.

Bericht door sjun »

Tolerant buurtje zo pal vor de bejaardenflats. Gek pek en veren te bekennen.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Nederland is vol.

Bericht door Ariel »

Journalist Wierd Duk: ‘Hoe lang kan je autochtone Nederlanders nog vragen om op te schuiven of plaats te ruimen?’

Op zoek naar de ziel van een gepolariseerd Nederland. Filip Michiels - Leestijd 14 minuten

Jarenlang schreef Wierd Duk vanuit onder meer Rusland en Duitsland voor Het Parool, Elsevier en Vrij Nederland. De voorbije jaren trok hij voor De Telegraaf Nederland rond als een soort ‘correspondent in eigen land’. Dat resulteerde in ruim tweehonderd reportages die nu gebundeld zijn in een boek dat de ziel van een diep gepolariseerd land vlijmscherp blootlegt. ‘Zolang we onze soevereiniteit zomaar blijven weggeven, blijven we ook de eigen bevolking verder onder druk zetten.’

Uw boek kreeg de ondertitel “Reportages uit een land op drift” mee. Een bepaald heftige vaststelling toch, voor iemand die zelf jarenlang in Rusland aan de slag was?

Wierd Duk: ‘De huidige maatschappelijke polarisering in Nederland is er natuurlijk niet van de ene op de andere dag gekomen. Eigenlijk moeten we al een hele tijd teruggaan, naar de periode waarin Pim Fortuyn als een komeet aan het politieke firmament verscheen. Hij legde toen al de vinger op de wonde, onder meer over de maatschappelijke impact van massa-immigratie en over de rol van de EU. Was Fortuyn toen niet vermoord, dan hij hij het vermoedelijk tot premier geschopt.’

‘Die moord was echt een sleutelmoment in de recente geschiedenis van Nederland, maar vervolgens is er politiek lang niets meer gebeurd met het maatschappelijke onbehagen dat hij aankaartte. Pas veel later hebben onder meer de PVV van Geert Wilders en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet dat sentiment op de politieke agenda gezet, maar dat is allemaal op niets uitgelopen. Ofwel omdat sommige protestpartijen zichzelf in de voet schoten door te radicaliseren, ofwel omdat ze door het establishment gedemoniseerd werden. En zie, nu is er de BBB die opnieuw de hoop meedraagt dat al die proteststemmen effectief kunnen worden omgezet in een ander beleid.’

Politieke partijen die zich afzetten tegen de ‘klassieke’ partijen of het establishment zijn natuurlijk van alle tijden: volstaat dat om van een ‘land op drift’ te spreken?

‘Vooral sinds de vorming van het voorlaatste en laatste kabinet Rutte werd duidelijk hoe diep de kloof tussen burger en overheid geworden is. De toeslagen-affaire heeft daarin een grote rol gespeeld, maar burgers hebben het intussen ook echt wel gehad met de leugens die Rutte regelmatig verspreidt. Hijzelf lijkt nog altijd te denken dat hij daar wel mee wegkomt, maar als er zelfs binnen zijn eigen partij vragen worden gesteld bij zijn integriteit, dan is het hek echt wel van de dam. Steeds meer mensen zijn de voorbije jaren gaan beseffen dat de politieke en bestuurlijke elite elkaar de hand boven het hoofd houden. En dat die elite vaak een beleid voert dat indruist tegen de belangen van grote delen van de bevolking.’

U was jarenlang als correspondent in Rusland en Duitsland aan de slag, waardoor u aanvankelijk ook een beetje als een buitenstaander naar Nederland keek. Hielp dat u ook om dingen te zien die ander journalisten blijkbaar niet zagen? Of is het toch vooral een kwestie van niet willen zien, omwille van een ideologische vooringenomenheid bij heel wat grote media?

‘Dat verblijf in het buitenland heeft me uiteraard wel leren inzien hoe andere samenlevingen functioneren, en hoe snel maatschappelijke onrust kan escaleren. De jaren negentig in Rusland waren op dat vlak een perfecte leerschool. Ik heb geleerd dat politici zich ervoor moeten hoeden om niet al te sterk te vervreemden van het maatschappelijke centrum, net omdat zich daar ook de redelijkheid en de wil tot consensus situeert. Niet op de flanken dus.’

‘In Nederland heeft het politieke midden – decennialang verpersoonlijkt door het christendemocratische CDA – zichzelf opgeblazen en irrelevant gemaakt. Tegelijk zijn liberale partijen zoals de VVD en D66, die jarenlang mee coalities op de been brachten, fel geradicaliseerd in hun opvattingen. Hun wereldbeeld wijkt intussen heel sterk af van de meerderheid van de bevolking en ook van een flink deel van hun kiezers, maar dat hebben ze zelf niet in de gaten. Daar staat tegenover dat die partijen natuurlijk nog steeds kunnen terugvallen op een best ruim electoraat van zeer hoogopgeleide stedelingen, die hun globale neoliberalisme omarmen. Heel veel mensen in Nederland leiden nog altijd een mooi en comfortabel leventje, dat blijkt ook in tal van internationale rankings.’

Hoe krijg je die maatschappelijke kloof ooit nog gedicht?

‘Via zware electorale verschuivingen. Stel je even voor dat niet de gedoodverfde kandidate Sigrid Kaag (D66-boegbeeld en huidig minister van Financiën in het kabinet Rutte, red.) maar Caroline van der Plas (BBB) het tot eerste vrouwelijke premier van Nederland zou schoppen. Dat zou een heuse electorale aardschok zijn, waardoor dat gedeelte van de bevolking dat zich al jarenlang genegeerd en uitgesloten voelt eindelijk een stem zou krijgen. Uit de reactie van pakweg VVD of D66 en de linkse partijen zou dan meteen ook blijken hoe groot hun democratische gehalte nu écht is. En eerlijk gezegd, de woeste reacties uit die hoek op het recente verkiezingsresultaat van BBB beloven niet meteen zoveel goeds.

We hebben in het verleden natuurlijk al vaker gezien hoe partijen die zich specifiek op één thema focussen door het ijs zakken eens ze echt aan de macht komen, al was het maar bij gebrek aan ervaren politieke mankracht. Loert dat gevaar ook niet om de hoek bij de BBB?

‘Kan het dan slechter dan vandaag? Het politieke establishment hanteert zulke argumenten uiteraard met veel plezier, maar het slaat nergens op. Heel wat verkozenen van een partij zoals de BBB hebben wel degelijk al een mooi parcours afgelegd in de privésector, of ze hebben elders al ruime politieke ervaring opgedaan. Omgekeerd waren heel wat mensen die vandaag mee aan de knoppen zitten daarvoor toch ook gewoon ambtenaar, woordvoerder of zelfs persoonlijk assistent van Mark Rutte, waarna ze dan finaal doorgeschoven zijn naar een uitvoerend politiek mandaat.’

Wie uw boek leest, is achteraf al minstens één illusie armer: Nederland gidsland, dat is anno 2023 voltooid verleden tijd?

‘Nederland heeft zichzelf al sinds de jaren zeventig succesvol in de markt gezet als een soort van moreel en sociaal-economisch gidsland, maar onder druk van het neoliberalisme zijn we daar intussen op tal van vlakken ver van afgedwaald. Heel wat overheidstaken werden uitbesteed aan de privésector, wat in sommige gevallen op een waar fiasco is uitgedraaid. Dit heeft maatschappelijk een bijzonder zware impact gehad. Een gidsland zijn we dus al lang niet meer.’

Massamigratie, globalisering, het klimaatprobleem: de maatschappelijke veranderingen kwamen de voorbije jaren even massaal als snel, maar mag je van de politiek niet verwachten dat ze de bevolking daar ook min of meer mee leert om te gaan?

‘Je kan je bevolking niet jarenlang blijven overbevragen. De voorbije vijftig jaar hebben we in Nederland gezien hoe hele stadswijken demografisch volledig van uitzicht veranderd en geïslamiseerd zijn. Niet met de latte-variant van de islam, wél met de streng orthodoxe. Alleen daardoor leg je al een enorme druk op de samenleving, en vraag je van die generatie Nederlanders dus héél veel. Daarnaast zorgt de blijvende instroom van arme vluchtelingen én rijke migranten ook voor een gigantische druk op de woonmarkt, op de sociale voorzieningen, op de arbeidsmarkt, noem maar op. Hoe lang kan je van de ‘autochtone’ Nederlanders – waarbij ik ook al de arbeidsmigranten van de tweede of derde generatie reken – nog vragen om op te schuiven of plaats te ruimen?

Ga er als politicus maar aan staan, denk ik dan. Welke oplossingen ziet u zelf?

‘Onze politici zouden in Brussel al wat meer ruggengraat kunnen tonen. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen weigeren om nog langer mee te gaan in allerlei afspraken op Europees vlak die indruisen tegen het primaire belang van de eigen bevolking. Zoals de Hongaarse premier Orban dat soms ook doet. De stikstofcrisis is daar een perfecte illustratie van: er zijn niet eens mandaten vanuit Brussel om met stikstof om te gaan zoals wij dat hier nu doen. Maar we willen toch zo graag de beste leerling van de Europese klas zijn.’

‘Idem dito voor het migratieprobleem: wanneer er in eigen land verkiezingen aankomen, dan hoor je Mark Rutte stoer verklaren dat het zo niet verder kan. Maar zodra hij in Brussel is, durft hij niet meer met de vuist op tafel te slaan. Zolang we onze soevereiniteit zomaar blijven weggeven, blijven we ook de eigen bevolking verder onder druk zetten. Waardoor er echt volledig losgerukte gemeenschappen ontstaan: van de mensen die in de rand van de grootsteden weggedrukt worden door de radicale islam over de landbouwers tot de vissers. Brussel zou dringend moeten afstappen van het idee dat de EU een instrument is om mensen tot bijna letterlijk in hun slaapkamer aan te sturen.’

Hoe populair is iemand als Europees commissaris Frans Timmermans – die deze week van de Gentse universiteit nog een eredoctoraat uigereikt kreeg – eigenlijk nog in Nederland?

‘Bij zijn achterban ongetwijfeld héél populair, maar de rest van Nederland vindt hem een verschrikking. Zij zien hem als een bureaucraat die zijn zaakjes persoonlijk heel goed op orde heeft, maar alle verbinding met de bredere samenleving totaal kwijt is. Nu, dat eredoctoraat verbaast me niets hoor: de mensen die daarover beslissen maken allemaal deel uit van diezelfde kaste.’

Hoe verklaart u nu die groeiende kloof, ja zelfs vervreemding, tussen een deel van de intellectuele bovenlaag enerzijds en een flink gedeelte van de bevolking anderzijds? Is het een kwestie van puur eigenbelang, of zit er toch meer achter?

‘Dat is een goede vraag. Ik vermoed dat een deel van de intelligentsia zich de voorbije jaren geëmancipeerd heeft en zich vervolgens ook wat gaan afzetten is tegen de eigen achtergrond. Zij zetten zichzelf nu in de etalage als quasi-tolerante mensen van de wereld, die het beste voor hebben met de kleine man. Terwijl ze uiteraard net het omgekeerde doen. Daarnaast spelen ook eigenbelang en groepsdruk een grote rol, lijkt me. Eens ze een bepaalde maatschappelijke positie bereikt hebben, ontbreekt hen vaak de nodige moed om tegen ‘de bubbel’ in te gaan.’

‘Ik ben niet meteen een gigantische fan van Viktor Orban, maar wie zijn wij om hem tegen te spreken als hij een beleid voert vanuit de vaststelling dat een meerderheid van de Hongaren gewoon niet nog meer immigratie wil? Mocht Mark Rutte hier zeggen dat Nederland niet nog meer islamisering aankan, dan zou dat voor heel veel mensen een enorme opluchting zijn, maar hij durft dat eenvoudigweg niet. Hij zou door de Nederlandse intelligentsia prompt als racist en islamofoob worden weggezet. Terwijl het vaak gewoon een kwestie is van gezond verstand: nog meer immigratie – heel vaak door mensen die helemaal geen recht hebben op asiel en uit moslimlanden – dreigt onze verzorgingsstaat en de democratische rechtsstaat volledig op losse schroeven te zetten.

U schrijft ook: Als de kloof zo groot is, kan er een sfeer ontstaan waarin opruiers hun kans grijpen.’ Hoe onderscheiden we plat populistische opruiers van mensen die terechte bezorgdheden uiten en daar politiek mee aan de slag willen?

‘Dat onderscheid wordt sowieso altijd wel duidelijk. Neem nu iemand als Thierry Baudet: tijdens de coronacrisis begon hij allerlei complottheorieën te verkopen, niet zelden ook op basis van fake news. Gelukkig bleek het democratische besef in een land als Nederland toch nog groot genoeg om daar tegen in te gaan. De BBB is ook een protestpartij, maar blijft toch ver weg van echt opruiend taalgebruik en probeert via parlementaire weg haar standpunten door te drukken. Dat is een essentieel verschil.’

‘Ik denk dat we voldoende vertrouwen moeten hebben in het gezond verstand van de kiezer, echt opruiende partijen maken hier op wat langere termijn geen kans. Zelfs mocht de PVV van Geert Wilders hier ooit de grootste partij worden, dan zie ik daar – hoe problematisch sommige standpunten van die partij ook zijn – niet meteen een groot gevaar in voor de democratie.’

Dat debat woedt natuurlijk ook al jarenlang heel hard in België: hoe kijkt u aan tegen een partij als Vlaams Belang?

‘Daar heb ik toch flink wat problemen mee. Sommige uitspraken van politici van die partij hebben in mijn ogen een gevaarlijk bruin randje. Dat zie je in Nederland toch minder.’

Is Vlaams Belang dan niet heel vergelijkbaar met pakweg de PVV bij jullie?

‘Dat ligt toch anders. Geert Wilders geeft bijvoorbeeld aan een probleem te hebben met de islam – en doet dat ontegenzeglijk op een heel botte manier – maar hij spreekt zich zelden negatief uit over individuele moslims. Je kunt ook niet van Wilders zeggen dat hij een antisemiet is, hij is integendeel een vriend van Israël. Ik heb het gevoel dat er bij het Vlaams Belang toch nog vaker een racistisch ondertoontje in het discours zit.’

Welke rol spelen de media in de maatschappelijke polarisering in Nederland?

‘Een cruciale rol, net omdat ze al decennialang braafjes meegaan in het officiële overheidsdiscours. Dat merk je ook in het buitenland: media sluiten zich aan bij de zittende macht. Ook al omdat het wereldbeeld van journalisten vaak aanleunt bij dat van die machtshebbers. Je daar tegen verzetten, dat is bijzonder lastig, dat zal jijzelf ook wel ondervonden hebben als journalist. Even interessant als hoopgevend is dan ook de vaststelling dat – in Nederland maar ook in Vlaanderen – er almaar meer nieuwe mediaplatformen opduiken. Uit onvrede over het bestaande ‘kartel’ tussen overheid en grote media.’

‘Alleen belanden een aantal van hen ook al snel in de complotsfeer, en daar moeten we natuurlijk niet in meestappen. Het verzet tegen zo’n nieuwe medium vanuit de klassieke media mag dan al heel groot en lastig zijn, het gezond verstand en de journalistieke aanpak moeten altijd blijven primeren. Ik pleit er ook helemaal niet voor om die complottheorieën als journalist dan maar te negeren, je moet ze beschrijven en vervolgens in een juiste context plaatsen.

In het slotwoord van uw boek schrijft u dat de polarisatie in de samenleving vooral tot uiting komt in de relatie tussen burger en overheid, veel meer dan tussen burgers onderling. Onder meer omdat het sociaal contract tussen overheid en burgers niet meer werkt. Moeten we ook niet erkennen dat heel wat groepen binnen onze multiculturele samenleving dat sociaal contract gewoon ook niet aanvaarden? Bijvoorbeeld omdat ze dat zelf in hun landen van herkomst nooit gekend hebben, en de overheid daar altijd een te wantrouwen factor was?

‘Dat klopt absoluut. Op het moment dat je massaal mensen binnenhaalt uit landen waar de overheid nooit te vertrouwen was en er vooral op uit was om de eigen belangen te dienen, creëer je op termijn hier natuurlijk ook een probleem. Dat zagen we overigens ook tijdens de coronacrisis. Partijen zoals het Forum voor Democratie die het wantrouwen tegenover de overheid gingen cultiveren omwille van het coronabeleid, kregen tot hun eigen grote verbazing plots ook aansluiting bij allochtonen. Ook de brave beleidsmakers hadden dat nooit verwacht: wat deden al die moslims plots bij iemand als Thierry Baudet?’

Het wantrouwen tegenover de overheid mag dan al flink gegroeid zijn, u kan toch niet ontkennen dat er ook tussen de burgers onderling steeds meer segregatie ontstaan is? Onder meer door de massa-migratie van de voorbije decennia?

‘Dat is zeker zo, maar we raken er niet uit door eenvoudigweg te blijven herhalen dat de orthodoxe islam een probleem vormt. Die gaat namelijk niet meer weg. Sterker nog, zogenaamd liberale partijen zoals D66 of GroenLinks sturen zelfs al gehoofddoekte dames naar het parlement. Een ervan is zelfs een moslimbroeder, zo ver zijn we al heen.’

Moeten we dat dan maar goedschiks blijven aanvaarden, en op de koop toe nog meer mensen uit orthodoxe moslimlanden blijven importeren?

‘Nee, je moet daarop blijven wijzen. En je moet blijven herhalen dat het ronduit absurd is dat een liberale partij zulke figuren naar het parlement stuurt. De cognitieve dissonantie bij die partijen neemt stilaan onbegrijpelijke vormen aan: ze gaan volledig in tegen hun eigen politieke principes. Maar daar staat tegenover dat een deel van de moslims gewoon ook integraal deel uitmaken van de Nederlandse samenleving en daar ook in allerlei opzichten aan bijdragen, ook al leiden ze soms een heel gelovig leven. Dat gedeelte van de moslimbevolking zullen we moeten aanvaarden.’

Slotvraag: gelooft u dat de ‘traditionele’ partijen nog bij machte zijn om het sociaal contract met de burger te herstellen en hun geloofwaardigheid terug te winnen?

‘Nee, ik vrees dat ze het al te veel verkorven hebben. Ik stel mijn hoop dan ook eerder op een nieuwe partij die bijvoorbeeld leidende figuren van de Boerenpartij en iemand zoals Pieter Omtzigt (ex CDA-politicus, red.) samenbrengt. Zo’n partij zou een échte electorale aardverschuiving kunnen veroorzaken.’
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie