De politiek correcte kerk

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51244
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

De politiek correcte kerk

Bericht door Pilgrim »

Er is niets vreselijker dan een politiek-correcte kerk

Door Dick Kraaij, 23 april 2015

Onderbouwd door zuiver Bijbelse theologie roepen de kerken mensen op naar het Evangelie te leven en te handelen. De Gemeente van Jezus Christus mag en moet profetisch spreken. Waar dit oprecht en puur gebeurt, kan het resultaat erg heilzaam zijn. Het houdt christenen en de kerk zelf bij de les: jaag het goede na, houd voor zover het van jou afhangt vrede met alle mensen, vergeld geen kwaad met kwaad. Bovendien, de gulden regel van de kerk gaat zoveel verder dan ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’. Maar het is: ‘Wat jij wilt dat de mensen jou doen [hoe jij vindt dat ze jou moeten behandelen], doe dat aan hen.’

Dat is geen woordenspel, integendeel. Het is als het verschil tussen de pro-actieve leidinggevende (de goede baas, die gewoon doet waarvoor hij vorstelijk betaald wordt) en de leidinggevende die pas uit zijn stoel komt als z’n ondergeschikten overspannen raken of wanneer het raderwerk compleet vastloopt, en daarmee zondigt tegen zijn eigen door het plafond gebroken salarisschaal.

Een pro-actieve kerk – wie zou haar niet prijzen?

Maar het valt de PKN* blijkbaar zwaar om maat te houden in haar kritiek op overheid, samenleving en cultuur.

Zeker, de profeten en Jezus Zelf deden aan cultuurkritiek. Zij leken daarbij juist geen maat te houden. Namen ook de hoogste leiders op de korrel. Het voert hier te ver om uiteen te zetten waarom die waarneming ons op het verkeerde been kan zetten. Een feit waarmee we rekening moeten houden, is dat de profeten van het Oude Testament hun “j’accuses” lieten horen in de context van Israël als een theocratie. Een ander feit is dat Jezus in zijn ‘profetisch spreken’ niet (ik herhaal: níet) opriep tot een opstand tegen of vernietigende kritiek op de Romeinse bezetter.

Dit laatste gegeven is heel belangrijk en iets dat tot de PKN maar niet lijkt door te dringen. Hardleers als de protestantse clerus is, schiet hij opnieuw in de IKV-modus: kernwapens zijn fout, kernwapens zijn immoreel, kernwapens overschrijden een grens, in de Bijbel staat iets over ‘de andere wang’, dus het Westen moet eenzijdig ontwapenen, ze moeten weg uit Nederland gidsland, enzovoort. Wie niet voor het IKV was, was tegen de kerk en haar profeten-dominees (kuch). Behoudende, pro-NAVO-politici heetten “fascisten” in de Linkse Kerk. Maar de christelijke kerk oordeelde weinig malser. En hypocriet. Tijdens enthousiaste, ‘zie je wel?’-studiereizen werden ‘heilstaten’ als de DDR de hemel in geprezen en hun anti-Westerse leiders gelikt. Geen enkel afgevuurd kernwapen spleet rond 1980 het kerkvolk, maar het was de morele superioriteit van Mient-Jan Faber en het gros van de theologen die haar vernietigende werk deed.

In onze dagen heet het: een restrictief asielbeleid is verwerpelijk, alles wat binnen onze grenzen rondloopt moet je minimaal verzorgen, hoe durf je deze stakkerds op straat te laten zwerven enzovoort. Zeker, er is van alles te zeggen over het BBB-compromis van het Tweede Kabinet Unileverzeepje – vooral veel lelijks. Heel veel lelijks. Natuurlijk staat het de kerken vrij om mensen in acute nood op te vangen en in elk geval niet te laten verhongeren. Er is niemand, ook de overheid niet, die ze daartoe hoeft te dwingen en de kerken zouden zich ook door niemand moeten laten weerhouden. Maar bij de PKN, die een “vluchtelingenspecialist” in dienst blijkt hebben (salarisschaal, please?), heet het vooral: Herodes Rutte c.s.! Je hebt gezondigd tegen de hemel en tegen ons. Want: je had geen internationale wetgeving mogen overtreden. En: juist jij (niet wij als kerken) zult mensen in nood opvang verlenen. Officieel.

Dit is de grootste valkuil van de PKN. Ze constateert dat Nederland in strijd handelt met internationale regels – het was nota bene de PKN zelf die tegen de Nederlandse een aanklacht indiende op dit punt. Is dít het profetisch spreken van de kerk? Hoe armzalig! Wat als internationale verdragen niet deugen? Of hopeloos verouderd zijn? Of een reflectie van het buigen van de wereld van de soft power (het Westen) voor de chantage van schurkenstaten?

Als de kerk dan zo profetisch wil spreken, waarom neemt ze niet (ook) de tekst en de geest van de internationale wetgeving en dynamiek op de korrel? Omdat de PVV van Geert Wilders dat al doet? En alles wat Wilders heeft gedaan, is niet wel gedaan? Kom op, zeg!

Wie niet begrijpt dat mensen die helaas weg moeten** alsnog blijven en zelfs door de ‘uitzettende macht’ worden verzorgd, krijgt van de PKN een morele tik op de vingers. Hun moraal is per definitie abject. Hun argumenten – die net zo goed moreel hoogstaand kunnen zijn, ja, hogerstaand dan de moreel van de Blijfindustrie – worden van tafel geveegd, of in elk geval slecht gewogen. De eigen verantwoordelijkheid van de overheid – die niet soft is en duidelijk is omkaderd in Romeinen 13 – speelt kennelijk geen rol. De PKN is een ketterse kerk. Zij verwerpt het totale leergezag op basis van het Nieuwe Testament.

Ketterij zegt de meeste bezoekers van dit blog echter bar weinig. Laat ik het dan anders zeggen:

Er is niets vreselijker dan een politiek-correcte kerk.

In het derde hoofdstuk van Openbaring (3 vers 16) staat een tekst die door de eeuwen heen onderwerp van debat is geweest: wat staat er eigenlijk, wat wordt er precies mee bedoeld, tegen wie wordt het gezegd? Op het gevaar af dat ik deze tekst onzorgvuldig gebruik: iets (een kerkelijke club) of iemand (het bestuur voorgangers of de gelovigen met z’n allen) lijkt lauw te zijn, en dreigt om die reden worden uitgekotst. Wegens rubberen ruggengraat.

J’accuse:

Een politiek-correcte kerk, die haar roeping tot profetisch spreken verkracht.

Een politiek-correcte kerk, die oppervlakkig en (domlinks-)populistisch zit te raaskallen.

Een politiek-correcte kerk, die quasi-cultuurkritisch is.

Een politiek-correcte kerk, die niet messcherp maar eenzijdig oordeelt en veroordeelt.

Een politiek-correcte kerk, die partijschappen onder gelovigen én de toekijkende buitenwereld aanwakkert.

Een politiek-correcte kerk, die conformistisch is (lees: meent schatplichtig te moeten zijn aan het evangelie van de Linkse Kerk, dat is doordrenkt van VN-utopisme, eurofilie, geertofobie, Israël-kritiek, islamapologie en de programma’s van GroenLinks en D66).

Een politiek-correcte kerk, die geen oog heeft voor het PVV-electoraat: de mensen die het niet cadeau krijgen, vele malen lager ingeschaald zijn dan een vluchtelingenspecialist of Amnesty-directeur, die altijd maar weer de klappen van de mislukte multicul opvangen. Hun wordt nooit iets gevraagd, en zij zijn per definitie moreel minderwaardig.

J’accuse. Zo’n kerk is wat mij betreft lauw. En laf. Onvoorstelbaar laf.

*) Voor de kerkverlaters: de fusie tussen alles wat ooit gewoon gereformeerd en mainstream hervormd heette; dus niet: ‘vrijgemaakt’/‘Artikel 31; niet de evangelische gemeenten; niet Christelijk Gereformeerd en alles ‘rechts’ daarvan (‘zwarte kousen’).

**) Personen die na het doorlopen van alle procedures van een beschaafd land geen recht op permanent verblijf blijken te hebben.


http://joostniemoller.nl/2015/04/er-is- ... ecte-kerk/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 23857
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De politiek correcte kerk

Bericht door King George »

De reacties bevatten altijd ook informatieve info.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 47850
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De politiek correcte kerk

Bericht door Mahalingam »

De PKN begint een reclamecampagne (o.a. in de vrouwen- en zweefteven tijdschriften) die GOD-loos is.
Op de zes posters prijkt elke keer een man of een vrouw met de vraag: 'Geloven doe je in de kerk?'. Daaronder varieert de kerk met zes antwoorden. 'Zeker weten' zit daar niet bij. Wel: 'Nadenken ook', 'Twijfelen ook', 'Bewonderen ook' en 'Onthaasten ook'.
Afbeelding
De reclamecampagne gaat van start in de Maand van de Spiritualiteit, die in januari plaatsvindt. Daarmee zoeken de protestanten voor het eerst heel nadrukkelijk aansluiting bij dit jaarlijkse festijn, dat zich van oudsher vooral richt op zogeheten 'nieuwe spirituelen'. Voor zingeving, saamhorigheid, nadenken, en tot jezelf komen zouden veel mensen best naar een kerk willen, blijkt uit onderzoek dat de PKN heeft laten doen. Alleen, dat publiek komt nu niet. "Het probleem is dat veel mensen denken dat je volleerd gelovige moet zijn."
God blijft bewust achter de coulissen, meldt een woordvoerster van de kerk. "We willen het imago van de kerk bijstellen. Daarom gaat deze campagne nadrukkelijk niet over geloof en God."

http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/ ... agne.dhtml
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 47850
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De politiek correcte kerk

Bericht door Mahalingam »

De ouderen onder ons zullen de naam Kruiningen altijd in verband brengen met Perkpolder.
Daar ging het veer heen en weer. Maar nu niet meer.
In dit nu nog meer afgelegen oord staat een gereformeerde kerk. Dat zie je eraan af.
Afbeelding

Ik vermeld dit omdat tijdens kerkdiensten er rondjes om de kerk worden gelopen door een politieagent.
Dit omdat in deze Gereformeerde Gemeente de pleuris is uitgebroken. Niet naar verluidt door theologische geschillen (zeer voor de hand liggend) maar doordat diaken Jansen de de werkwijze van dominee Bredeweg niet zag zitten. Ruzie dus en Jansen stapte na 24 jaar uit de kerkenraad.
Maar de zaak was niet voorbij. Jansen werd ervan beschuldigd dat hij de kat in het donker kneep. En wel met zijn nichtje. Beide ontkennen.
Desondanks werd de voormalige diaken voor drie maanden de toegang tot het Heilig Avondmaal ontzegd. Ook kreeg hij stille censuur opgelegd, een zware tuchtmaatregel.
Hij pikte het niet en stapte naar de wereldlijke rechter. En won glansrijk. Alle tuchtmaatregelen moesten worden teruggedraaid. Opmerkelijk deze bemoeienis het kerkelijke zaken.
De kerk legde zich hierbij neer door af te zien van hoger beroep, maar daarmee is de rust in het geheel niet weergekeerd. Twee bronnen laten deze krant onafhankelijk van elkaar weten dat er diepe verdeeldheid bestaat onder de leden.

Een deel staat achter dominee Bredeweg, anderen nemen het op voor Jansen en zijn familie. Beide bronnen stellen dat er zaterdag zelfs een handgemeen is geweest, waarbij twee ‘aanhangers’ van de dominee een ander lid, dat aan de kant van Jansen staat, hebben geslagen.

'Gedoe'
Mede daardoor zou de politie afgelopen zondag een oogje in het zeil hebben gehouden rondom de kerkdiensten. Dat wordt bevestigd door woordvoerster Esther Boot. Volgens haar waren er meldingen gekomen die deden vermoeden dat er ‘gedoe’ zou kunnen ontstaan.

,,Daarom hebben we extra surveillancerondes gemaakt. Gelukkig is het rustig gebleven.’’ Volgens Boot is er overigens geen aangifte gedaan van het geweldincident. Of agenten ook komende zondag weer een oogje in het zeil houden bij de kerk, is nog niet duidelijk. ,.Dat ligt eraan of we weer meldingen krijgen dat er iets mis zou kunnen gaan.’’
http://www.pzc.nl/bevelanden/conflict-b ... ~ab4cf370/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7580
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: De politiek correcte kerk

Bericht door Ali Yas »

Mahalingam schreef:Hij pikte het niet en stapte naar de wereldlijke rechter. En won glansrijk. Alle tuchtmaatregelen moesten worden teruggedraaid. Opmerkelijk deze bemoeienis het kerkelijke zaken.
Bizar. Deze gang van zaken lijkt in strijd met de vrijheid van vereniging: mensen hoeven niet verplicht bij een bepaalde vereniging te horen en dat betekent (jawel) dat verenigingen ook het recht hebben bepaalde mensen lidmaatschap te ontzeggen.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10183
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De politiek correcte kerk

Bericht door sjun »

Mahalingam schreef:De PKN begint een reclamecampagne (o.a. in de vrouwen- en zweefteven tijdschriften) die GOD-loos is.
Op de zes posters prijkt elke keer een man of een vrouw met de vraag: 'Geloven doe je in de kerk?'. Daaronder varieert de kerk met zes antwoorden. 'Zeker weten' zit daar niet bij. Wel: 'Nadenken ook', 'Twijfelen ook', 'Bewonderen ook' en 'Onthaasten ook'.
Afbeelding
De reclamecampagne gaat van start in de Maand van de Spiritualiteit, die in januari plaatsvindt. Daarmee zoeken de protestanten voor het eerst heel nadrukkelijk aansluiting bij dit jaarlijkse festijn, dat zich van oudsher vooral richt op zogeheten 'nieuwe spirituelen'. Voor zingeving, saamhorigheid, nadenken, en tot jezelf komen zouden veel mensen best naar een kerk willen, blijkt uit onderzoek dat de PKN heeft laten doen. Alleen, dat publiek komt nu niet. "Het probleem is dat veel mensen denken dat je volleerd gelovige moet zijn."
God blijft bewust achter de coulissen, meldt een woordvoerster van de kerk. "We willen het imago van de kerk bijstellen. Daarom gaat deze campagne nadrukkelijk niet over geloof en God."

http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/ ... agne.dhtml
De PKN lijkt me wel de laatste bemoeizuchtige instantie die mensen met de boodschap van de bijbel weet aan te spreken.Het heeft meer met egovoedende New Age dan met nieuw leven en afsterven aan je ego te maken. De vruchten zijn er dan ook naar. Alsof men een bibliotheek tot theatercafé verbouwt. Gelukkig is er ook en misschien zelfs juist buiten die stenen muren ruimte voor snoeiende werkzaamheden om geënte groei en bloei te bewerken.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Mahalingam
Berichten: 47850
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De politiek correcte kerk

Bericht door Mahalingam »

Onder(aan?) de auto van dominee Gerrit Bredeweg van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen is geen bom aangetroffen maar iets anders. Wat, dat blijft vaag maar het kan niet ploffen.
Dominee mogelijk afgeluisterd, Kruinings kerkconflict loopt verder op
Dat zou zomaar afluister- of volgapparatuur kunnen zijn, zegt Bredewegs advocaat tegen de Provinciale Zeeuwse Courant. De politie onderzoekt de apparatuur. De advocaat was vanochtend niet bereikbaar voor nader commentaar.

Bredeweg keek gisteren onder zijn auto nadat hij een anonieme tip had gekregen, meldt de PZC. Wie de apparatuur zou hebben geplaatst en met welk doel, is onduidelijk.
https://www.trouw.nl/religie-en-filosof ... ~a1e9ea83/

Raar gebeuren. Afluisteren doe je in een auto niet onder een auto. En wat is de zin van het volgen van de weg van de dominee? En dan die tip. Zou het een "false flag" actie zijn?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 47850
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De politiek correcte kerk

Bericht door Mahalingam »

Kerksplitsing in Kruiningen?
“Het zorgt voor verdeeldheid in het dorp. Veel mensen in de gemeente zijn het vertrouwen in anderen kwijtgeraakt. Sommige mensen groeten elkaar niet meer als ze elkaar op straat tegenkomen.” In een aantal gevallen zorgt het conflict zelfs voor verdeeldheid binnen gezinnen.
Overlopers naar de concurrentie?
De kerk is flink gevuld, maar er zijn ook behoorlijk wat lege plekken. Sommige kerkleden – hoeveel is onduidelijk – zijn vanwege het conflict uit de gemeente vertrokken. Een aantal is overgestapt naar de plaatselijke Hersteld Hervormde Kerk, een net iets minder behoudend kerkgenootschap.
En over dat 'false flag' wordt er dit gezegd:
Het apparaatje onder Bredewegs auto – dat nog wordt onderzocht door de politie – heeft het er bovendien bepaald niet beter op gemaakt, zegt Radojewski. “Het staat voor mij vast dat mensen die aan zijn kant staan dat ding geplaatst hebben. Ik heb er foto’s van gezien: de tape waarmee het zat vastgeplakt was splinternieuw. Het zat er dus nog maar net onder. En toen ik inzoomde op de bumper, die ook op de foto stond, kon ik in de weerspiegeling heel goed zien waar de foto is gemaakt. Ik kan er niet te veel over zeggen, maar ik herkende de omgeving duidelijk: die foto is gemaakt op het terrein van mensen uit het kamp Bredeweg.”
En er wordt weer naar de seculiere rechter gestapt; er wordt niet gewacht op wat de classis zegt.
Jansen is intussen opnieuw naar de rechter gestapt: de kerkenraad geeft volgens hem onvoldoende gevolg aan de eerdere rechterlijke uitspraak. En ook de classis – een regionale kerkvergadering – van de Gereformeerde Gemeenten buigt zich over de kwestie.
https://www.trouw.nl/religie-en-filosof ... ~a09eddc3/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 47850
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De politiek correcte kerk

Bericht door Mahalingam »

En dan is nu de kogel door de kerk in Kruiningen. Er is een kerkgenoodschap bij gekomen.
Predikant in Kruiningen stapt op na conflict
Bredewegs vertrek leidt tot een kerkscheuring: het Nederlands Dagblad meldde vanavond dat Bredeweg een eigen kerkgenootschap begint en vanaf ­komende zondag kerkdiensten zal houden in het dorpshuis van het Zeeuwse dorp. ‘Aangezien de Heere mij geplaatst heeft in Kruiningen zal ik wel als predikant blijven voorgaan in Kruiningen’, citeert het ND uit een schrijven van Bredeweg.

Aan het vertrek van Bredeweg – die begin 2014 in Kruiningen werd aangesteld – gaat een lang conflict vooraf: eind vorig jaar kwam de predikant in botsing met diaken Henk Jansen die hem bekritiseerde op de in zijn ogen intimiderende werkwijze. Dat liep uit de hand: Jansen stapte op als diaken, werd daarop door Bredeweg beschuldigd van overspel, kreeg door de kerkenraad een tuchtmaatregel opgelegd en vocht die met succes aan bij de rechter.

Later deze week spreekt het regionale kerkbestuur zich over de zaak uit. De aankondiging van Bredeweg lijkt erop te wijzen dat het oordeel van dat kerkbestuur in zijn nadeel zal uitpakken. Het conflict heeft voor grote spanning gezorgd in de duizend ­leden tellende gemeente. In de ­zomer kwam het tot een handgemeen tussen een paar kerkgangers. Tijdens kerkdiensten hield de politie surveillances rond het kerkgebouw om te voorkomen dat dat opnieuw zou gebeuren.

Bredeweg beschuldigde Jansen en dienst familie van spionagepraktijken. De familie Jansen huurde een recherchebureau in om de zaak ­nader te onderzoeken.

Hoeveel gemeenteleden zich bij Bredeweg en zijn nieuwe kerkgenootschap zullen aansluiten, is onduidelijk. Vorig jaar nog onderging het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente een forse verbouwing waarmee het aantal zitplaatsen werd uitgebreid van 750 naar 1150.
https://www.trouw.nl/religie-en-filosof ... ~ad3e610c/
Welke de theologische verschillen met de afsplitsers zijn, is mij niet duidelijk.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 47850
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De politiek correcte kerk

Bericht door Mahalingam »

Er is een kerksplitsing aan de gang in ons land bij de Russisch-orthodoxe kerk.
Russisch-orthodoxe kerkleden in Amsterdam besluiten tot breuk met Moskou

Een ruime meerderheid van de parochianen van de Russisch-orthodoxe kerk in Amsterdam besluit te breken met patriarch Kirill in Moskou.


Zaterdagmiddag hebben de kerkleden van de Russisch-orthodoxe kerk in Amsterdam ingestemd met het eerdere besluit van de lokale geestelijken om de banden met Moskou door te snijden. In een verklaring schrijven ze dat ze voortaan in hun vieringen naar metropoliet Athenagoras van Constantinopel te zullen verwijzen, in plaats van naar patriarch Kirill.

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne is er onrust in de Heilige Nikolaas van Myraparochie, die zo'n 400 kerkleden telt. De geestelijken van de kerk hebben er grote moeite mee dat patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, de aanval op Oekraïne steunt. Toen ze dit merkten, lieten ze weten dat ze weigeren nog langer Kirills naam te noemen in de gebeden in de viering, zoals gebruikelijk is in de liturgie.

Niet lang daarna werd de kerk beklad met het pro-Russische Z-symbool, en ging een ruit aan diggelen. Diensten in de kerk werden voorlopig afgelast.

Bedreigd en onder druk gezet


Vanwege de opstelling van de geestelijken kreeg de kerk twee weken geleden onaangekondigd bezoek van aartsbisschop Elisey van Den Haag en Nederland, die de leiding in een viering overnam. Zij vonden dat intimiderend, vooral omdat hij met een diplomatieke auto voorgereden werd, en hen na de viering zou hebben gezegd “dat zowel het patriarchaat als het ministerie van buitenlandse zaken in Moskou op dit moment aandacht hebben” voor de kerk.

De Amsterdamse geestelijken voelden zich hiermee ook bedreigd en onder druk gezet door de Russische staat. “Deze druk brengt de spirituele veiligheid van de kerkgemeenschap en haar leden in gevaar”, schreven ze. De Amsterdamse parochie laat weten dat er geen sprake is van een kerkscheuring.

Pijn in het hart


De vier priesters en een diaken van de Amsterdamse parochie lieten weten dat ze zich van Moskou en Kirill wilden losmaken. Ze namen die “zeer moeilijke stap met pijn in het hart”, zo schreven ze in een verklaring. Wereldwijd staat de breuk in de belangstelling, omdat de Amsterdamse kerk de eerste orthodoxe kerkgemeenschap is die zulke conclusies trekt. Tot nu toe zijn ze ook nog de enige.

In plaats van bij de Russisch-orthodoxe kerk wil de gemeenschap zich bij het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel aansluiten, om precies te zijn bij het Orthodox Aartsbisdom van België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg. Hiertoe is een verzoek ingediend bij de metropoliet Athenagoras, die de aanvraag in behandeling heeft genomen. Hij zal een canonieke losbrief vragen aan aartsbisschop Elisey.

Onzinnig

Niet alle Amsterdamse parochianen staan achter de breuk. Op het besluit kwam ook al kritiek van andere Nederlandse Russisch-orthodoxe kerkgemeenschappen. Zo zei priester Sergi Merks van de Russisch-orthodoxe kerk in Nijmegen vorige week in deze krant dat hij de opstelling van de Amsterdamse geestelijken ‘onzinnig’ vindt. Dat patriarch Kirill niet meer genoemd werd in het gebed noemde hij “zeer onchristelijk en zeer onorthodox”.
https://www.trouw.nl/religie-filosofie/ ... ~ba61fe7b/

Godsdienstoorlog in Rotterdam?
Politie grijpt in bij ruzie tussen Russen en Oekraïners in Rotterdamse kerk

De spanningen tussen Russische en Oekraïense gelovigen liepen afgelopen zondag in de Russisch-orthodoxe kerk in Rotterdam zo hoog op, dat de politie eraan te pas moest komen.

Bij de viering in de Russisch-orthodoxe kerk in Rotterdam kregen twee kerkgangers afgelopen zondag ruzie. De politie moest ingrijpen. Priester Dmitri Vinitski van de Alexander Nevskikerk was erbij. “Twee kerkgangers begonnen na de dienst te schelden”, vertelt hij. “Daar begonnen anderen zich mee te bemoeien. Dat liep uit de hand, maar er is niet geslagen.”

Russen versus Oekraïners

Een woordvoerder van de politie Rotterdam bevestigt het verhaal. “De onenigheid kwam door de spanningen tussen Russen en Oekraïners. Maar er werd geen geweld gebruikt, en toen wij aankwamen was het al zo’n beetje gesust.”

De Nevskikerk staat aan de Schiedamsesingel, en is de enige die in hier in Russische stijl is gebouwd. In 2004 werd de kerk gewijd door Kirill, toen nog metropoliet en nu patriarch van de Russisch-Orthodoxe Kerk. De kerkleider staat vierkant achter Poetins oorlog tegen Oekraïne.

Nachtmerrie

Priester Vinitski noemde die oorlog eerder al een ‘nachtmerrie’ en een ‘ramp’, en niet alleen voor het oorlogsgebied. Zijn Rotterdamse geloofsgemeenschap bestaat namelijk uit ‘een grote familie van nationaliteiten’, die zich aangesproken voelt door een vergelijkbare liturgie. Daar zitten Russen onder, maar ook door Moldaven, Witrussen, Grieken en Bulgaren. En Oekraïners – Vinitski is zelf afkomstig uit Kiev.

Ook de Haagse aartbisschop Elisey was zondag bij de dienst aanwezig. Volgens Vinitski was dat gepland, en had het opstootje daar niets mee te maken.

Elisey veroorzaakte in maart tumult in de Amsterdamse Russisch-orthodoxe kerk door voor te komen rijden in een auto van de Russische ambassade en de dienst over te nemen. Volgens de Amsterdamse geestelijken zei hij “dat zowel het patriarchaat als het ministerie van buitenlandse zaken in Moskou op dit moment aandacht hebben” voor hun kerk. Ze voelden zich geïntimideerd en hebben de banden met Moskou doorgesneden.
https://www.trouw.nl/religie-filosofie/ ... ~b503ed16/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 47850
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De politiek correcte kerk

Bericht door Mahalingam »

Voorstel in Kiev voor verbod op Russische kerk in Oekraïne

KIn het parlement van Oekraïne ligt een initiatiefwetsvoorstel om kerken en activiteiten van het patriarchaat van Moskou te verbieden.

Dit meldde CNE.news vrijdagmorgen.

Het grootste deel van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk valt onder dit patriarchaat. Het gaat hier om ten minste 12.000 parochies. Daarnaast zijn er nog honderden kloosters en andere instellingen bij deze kerk aangesloten.

Een ander deel van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk is in 2019 erkend als zelfstandige nationale kerk. Die valt onder het patriarchaat van Constantinopel. Tot deze kerk behoren 7000 parochies. Het patriarchaat in Moskou heeft deze zelfstandigverklaring nooit erkend. Zowel patriarch Kirill als president Poetin ziet in dit besluit een westers complot.

De leer en de liturgie van beide kerken zijn hetzelfde. Alleen de ene kerk heeft het Oekraïens als voertaal, terwijl de andere kerk zowel Oekraïens als Russisch hanteert.

De tekst van het wetsvoorstel biedt de oplossing dat kerken en instellingen zelf overstappen van de Russische naar de Oekraïense kerk. De afgelopen weken hebben diverse kerken dat al gedaan. In het westen van het land hebben enkele regio’s de activiteiten van het patriarchaat van Moskou al verboden. Als dit voorstel in het parlement wordt aangenomen, zou dit dus nationaal beleid worden.

Een adviseur van president Zelenski, Mykhailo Podoliak, zei donderdag tegenover de media dat hij niet enthousiast is over het voorstel tot verbod. De afgelopen weken hadden juist een sterke „eenheid” in het volk laten zien die niet door een „intern conflict” op het spel moet worden gezet.

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk (patriarchaat Moskou) heeft zeer afwijzend gereageerd op het voorstel. De kerk ziet hierin een bedreiging van de godsdienstvrijheid. Bovendien is Kiev en niet Moskou het geestelijke centrum van de kerk, met metropoliet Onufry als hoofd. Die is zeer loyaal aan Oekraïne. Hij noemde de invasie van Rusland in februari een herhaling van de strijd tussen de twee broers Kaïn en Abel.

De regering van de Krim werkt momenteel aan een verbod op de zelfstandige Oekraïens-Orthodoxe Kerk.
https://www.rd.nl/artikel/970046-voorst ... n-oekraine

Ik denk terug aan het ontstaan van de Anglicaanse Kerk. Dat was een afsplitsing van de Rooms-katholieke kerk vanwege een koninklijke ruzie met de paus.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7580
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: De politiek correcte kerk

Bericht door Ali Yas »

Mahalingam schreef:
vr apr 01, 2022 12:07 pm
Als dit voorstel in het parlement wordt aangenomen, zou dit dus nationaal beleid worden.
Dat gaat lukken, want de oppositie is al naar huis gestuurd.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Plaats reactie