Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door Ariel »

Universiteit stad Leiden.... :ohmy2: Je verwacht het niet..

Afbeelding
In de smalle sloot en groenstrook langs Het Gebouw aan de Leidse Surinamestraat zijn deze zomer regelmatig ratten gesignaleerd.

Op posters die daarnaast aan een rij bomen zijn vastgeniet, worden buurtbewoners daarvoor gewaarschuwd, in het Nederlands, Turks en Arabisch. ’U wordt verzocht geen etensresten hier meer neer te gooien’, zo valt daarop te lezen.

De gemeente is niet de partij die de postertjes heeft opgehangen, maar weet er wel van. Een woordvoerster bevestigt dat er in Leiden Noord regelmatig ratten worden gesignaleerd. Maar de cijfers liggen daar niet significant hoger dan in andere stadsdelen.

Vervolgens wordt gemeld wat de gemeente niet allemaal doet en heeft gedaan om de overlast van ratten te voorkomen. Afvalcontainers zijn ingegraven, zwerfvuil wordt frequenter van straat en uit parken gehaald en begroeiing wordt kort gehouden ’om zo de ratten hun schuilplaatsen te ontnemen.’

In samenwerking met de verschillende woningcorporaties worden inwoners opgeroepen om vooral geen etensresten of afval op straat te gooien en geen vogels te voeren want dat trekt ratten aan. Op de posters bij Het Gebouw staat ook met koeienletters ’In De Kooi ligt geen afval. Waarom gooit je dit dan toch hier in het gras of op straat.’

Dat er specifiek bij Het Gebouw waarschuwingen aan de bomen zijn ophangen, zonder afzender, heeft vermoedelijk te maken dat in het grote nieuwe pand drie basisscholen zijn gevestigd. De gemeente roept plaatsgenoten op die last hebben van ratten, ’zoals knaagschade, ondergraving of bevuiling door keutels en urine’, zich te melden bij de afdeling ongediertebestrijding. Die geeft advies, houdt inspectie en bestrijdt de knaagdieren.

BRON
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 8645
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door sjun »

In samenwerking met de verschillende woningcorporaties worden inwoners opgeroepen om vooral geen etensresten of afval op straat te gooien en geen vogels te voeren want dat trekt ratten aan.
In Amsterdam is hetzelfde aan de hand. Het heeft ook dezelfde oorzaak. Intussen zijn er in de Amsterdamse havens al zwarte ratten gesignaleerd. Al tijden lang was dat een voorbode van een ongekende plaag als bijvoorbeeld de Pest. Verstandige mensen gunnen hun kinderen een betere plaats om op te groeien en denken ook eens na over de plek en leefomstandigheden waarin ze oud willen worden.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door Ariel »

Nederland stevent af op een ongekende ratten- en muizenplaag. Het is een gevolg van het overheidsbesluit om boeren en burgers de laatste chemische bestrijdingsmiddelen uit handen te slaan.

„Dit wordt een nog veel grotere calamiteit dan de eikenprocessierups”, waarschuwt directeur Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. „Helaas zal men het zich pas realiseren als de ratten en muizen over straat rennen.”

Vrij gebruik van muizen- en rattengif mag per 2023 niet meer omdat het ook roofvogels schaadt, oordeelt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB).
Ratten lopen over het aanrecht

De waarschuwing van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen voor een grote muizen- en rattenplaag blijkt gegrond. Uit heel het land komen verhalen van mensen die meer last van de knaagdieren hebben dan ooit.

Zo ’tiert de plaag’ in Amsterdam Nieuw-West welig, volgens Nora Joan Wagner. „De ratten- en muizenplaag is een verschrikking”, vertelt ze. „Ze lopen gewoon in de tuinen. Wij wonen bij het water waar ook mensen plastic tasjes vol brood komen leeggooien. De vuilcontainers puilen uit en mensen gooien het vuilnis ernaast.” Maar ook in Rotterdam is het probleem groot, vertelt Charlotte Schornagel. „In Blijdorp hebben we enorme last van ratten”, vertelt ze. „Ze rennen gewoon over straat en zijn duidelijk niet bang voor mensen.” Ze vertelt dat ze ’meerdere malen actie heeft ondernomen door de gemeente in te lichten’. „Het wordt serieus opgepakt, maar zolang mensen vuilnis naast overvolle vuilcontainers blijven plaatsen vrees ik dat het probleem niet minder wordt.”

"Ze rennen gewoon over straat en zijn duidelijk niet bang voor mensen"
Maar ook buiten de grote steden leeft het probleem. Zo woont Marco van den Berg in het plaatsje Gor in Hof van Twente en heeft hij ’al jarenlang last van ratten’. „Het wordt steeds erger. In het oosten van Nederland is het dus ook een groot probleem.” Dat beaamt Rudolf te Nijenhuis, die in zijn ’nette achtertuin’ in Enschede de laatste vier weken wel tien ratten en muizen ving. „Onze buren hebben ook ongeveer tien ratten en muizen gevangen”, vertelt Te Nijenhuis. „Onze hele straat heeft er problemen mee.” En Cockie Jak ziet de bui al hangen, gaat nog snel aan de gang met de korrels die verboden gaan worden. In één week vond ze drie dode muizen.

En op het moestuincomplex ’De Uithovenier’ op het terrein van de Universiteit van Utrecht zit men met de handen in het haar. Bieten worden uitgehold, jonge wortelplanten begeven het nadat ze werden kaalgevreten en jonge erwtenplanten worden aangevreten. Henk van Dijk, voorzitter van het bestuur, luidt een noodkreet. „Zo veel overlast hebben we in vijftig jaar niet meegemaakt”, vertelt Van Dijk. „Sommige tuinders zijn ten einde raad en zetten zelf muizenvallen met een hapje pindakaas. Zo ving ik er zelf 53 stuks in acht weken. Het is wachten op een strenge winter of langdurige regenval.”

Over het aanrecht
Maar er zijn uiteraard ook mensen die zelf een oplossing zoeken. Zo heeft Jos Becks standaard een rattenval met rattengif in de woonkamer en keuken. „Wekelijks wordt hiervan gegeten en soms zit er iets in de val”, vertelt Becks. „De etenswaren blijven veilig door deze maatregelen en we bewaren onze eetbare voorraad in plastic bakjes.” De ratten die in de val zitten, brengt Becks naar een weiland en laat ze daar los. „Maar ratten die het gif proeven, komen er minder goed vanaf.” En Brenda Loerakker doet het nog af met de ouderwetse muizenval: „Ze lopen over mijn aanrecht. Onder het keukenblok heb ik twee keer per week muizen in een val.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43776
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door Mahalingam »

Dat wordt in de toekomst dus een beroep waar je goed je brood mee kan verdienen: professionele rattenvanger .
Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43776
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door Mahalingam »

En natuurlijk zijn er veel ratten in het tolerante Havanna aan de Waal:
Rattenplaag drijft Nijmegenaren tot wanhoop: ‘Ik slik nu medicijnen, ik ben zó bang’
[...]
,,Maar vorig jaar was het ook al raak. En het jaar ervoor.” Mensen die hier 15 jaar wonen, zeggen dat er om de haverklap een rattenplaag is. Je wordt er krankjorum van”, vult Hagen aan.
[...]
Vorig jaar werd de hele riolering in de straat vervangen, omdat daar gaten in zouden zitten waar de knaagdieren op zoek naar voedsel zich doorheen wurmden.
Maar het probleem is er niet door opgelost.
[...]
Eline Hagen heeft daar weinig vertrouwen in. ,,Het Waterkwartier trekt die beesten aan als een magneet, ook als je de riolering vervangt. Het heeft met de Waal te maken die hier vlakbij stroomt. En mensen gooien hier vaker afval op straat. Die ratten zijn niet zomaar weg.”
[...]
De woordvoerder van Portaal zegt het te betreuren dat bewoners deze beleving hebben. ,,Volgens mij doen we er alles aan om de overlast binnen de perken te houden. Daar waar het kan, zijn we ook preventief aan de slag gegaan. We hebben goede hoop dat het snel goed komt.”
https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e- ... ~af84bbce/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 8645
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door sjun »

"De mensen gooien vaker afval op straat".
Welke mensen?
Wat voor soort afval gaat het om? Zijn het misschien mensen met eenzelfde levensovertuiging als die de vogels in de grachten overvoeren om maar geen eten te verspillen vanwege aangenomen voorschriften?

Het blijft allemaal dermate vaag dat het er op lijkt dat er maar helemaal niets geadresseerd mag worden om te voorkomen dat er een grote opstand uitbreekt. Gevolg hiervan is weer dat de al stevig overvraagde solidariteit nog wat verder uitgehold wordt. Misschien begint het wat te druk te worden in de steden en zou het al stevig helpen de grenzen wat selectiever toe te doen. Wie de derde wereld importeert krijgt derdewereld toestanden. Signalen dat er wat behoorlijk aan het misgaan is zijn voor iedereen waarneembaar. Door oplopende heffingen en premies daalt het vrij besteedbare inkomen. Door afgenomen intelligentie in het onderwijs daalt het niveau van de uitstroom. Door toegenomen diversiteit daalt de aanspreekbaarheidheid en veiligheid op straat. En nu zien we dan ook het ongedierte schrikbarend toenemen.

Natuurlijk een warme zomer en het terugdringen van ongediertebestrijding werkt eveneens bevorderlijk voor toegenomen ongedierteplagen. Laten we maar eens monitoren wat er waar gebeurt om nader zicht op oorzaak en gevolg te krijgen en intussen de mensen verhelderen dat er helemaal niets verandert als we niet van politici veranderen.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22272
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door King George »

sjun schreef:
Spoiler! :
"De mensen gooien vaker afval op straat".
Welke mensen?
Wat voor soort afval gaat het om? Zijn het misschien mensen met eenzelfde levensovertuiging als die de vogels in de grachten overvoeren om maar geen eten te verspillen vanwege aangenomen voorschriften?

Het blijft allemaal dermate vaag dat het er op lijkt dat er maar helemaal niets geadresseerd mag worden om te voorkomen dat er een grote opstand uitbreekt. Gevolg hiervan is weer dat de al stevig overvraagde solidariteit nog wat verder uitgehold wordt.
Misschien begint het wat te druk te worden in de steden en zou het al stevig helpen de grenzen wat selectiever toe te doen.
Spoiler! :
Wie de derde wereld importeert krijgt derdewereld toestanden. Signalen dat er wat behoorlijk aan het misgaan is zijn voor iedereen waarneembaar. Door oplopende heffingen en premies daalt het vrij besteedbare inkomen. Door afgenomen intelligentie in het onderwijs daalt het niveau van de uitstroom. Door toegenomen diversiteit daalt de aanspreekbaarheidheid en veiligheid op straat. En nu zien we dan ook het ongedierte schrikbarend toenemen.

Natuurlijk een warme zomer en het terugdringen van ongediertebestrijding werkt eveneens bevorderlijk voor toegenomen ongedierteplagen. Laten we maar eens monitoren wat er waar gebeurt om nader zicht op oorzaak en gevolg te krijgen en intussen de mensen verhelderen dat er helemaal niets verandert als we niet van politici veranderen.

En het werkt! Hier gaat een omgekeerd aanzuigende werking van uit. Done the good job!
  • In Australië lijkt afschrikking het sleutelwoord

Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22272
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door King George »

sjun schreef:
Spoiler! :
"De mensen gooien vaker afval op straat".
Welke mensen?
Wat voor soort afval gaat het om? Zijn het misschien mensen met eenzelfde levensovertuiging als die de vogels in de grachten overvoeren om maar geen eten te verspillen vanwege aangenomen voorschriften?

Het blijft allemaal dermate vaag dat het er op lijkt dat er maar helemaal niets geadresseerd mag worden om te voorkomen dat er een grote opstand uitbreekt. Gevolg hiervan is weer dat de al stevig overvraagde solidariteit nog wat verder uitgehold wordt. Misschien begint het wat te druk te worden in de steden en zou het al stevig helpen de grenzen wat selectiever toe te doen. Wie de derde wereld importeert krijgt derdewereld toestanden.
Signalen dat er wat behoorlijk aan het misgaan is zijn voor iedereen waarneembaar. Door oplopende heffingen en premies daalt het vrij besteedbare inkomen. Door afgenomen intelligentie in het onderwijs daalt het niveau van de uitstroom. Door toegenomen diversiteit daalt de aanspreekbaarheidheid en veiligheid op straat. En nu zien we dan ook het ongedierte schrikbarend toenemen.
Spoiler! :
Natuurlijk een warme zomer en het terugdringen van ongediertebestrijding werkt eveneens bevorderlijk voor toegenomen ongedierteplagen. Laten we maar eens monitoren wat er waar gebeurt om nader zicht op oorzaak en gevolg te krijgen en intussen de mensen verhelderen dat er helemaal niets verandert als we niet van politici veranderen.
  • Overlast door hangjongeren in Amsterdam

Nog iets naders bekend over de samenstelling van de jongeren behalve dan dat ze als hangjongeren worden aangeduid? Want het probleem bij hangjongerenoverlast ligt 'm niet bij het hangen, maar bij de overlast. Iets geeft mij in dat de overlast vooral door een zekere oververtegenwoordigde groep jongeren wordt veroorzaakt. Marokkaanse jongeren toevallig?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22272
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door King George »

We beginnen al aardig een tweetalig land te worden.

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 43776
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door Mahalingam »

Van heinde en ver komen ooievaars aangevlogen naar een nat weiland.

Afbeelding

Waarom? Vanwege de muizenplaag. Elk nadeel hep sijn foordeel.
Ooievaars eten in Vuren hun buikjes rond aan honderden muizen, die op de vlucht slaan voor water. Boeren in het gebied zetten water in om de steeds groter wordende populatie knaagdieren in te perken. De beesten knagen gras - en de wortels - kapot. Niet alleen eten ze zo het gras van het vee op, dat moet worden bijgevoerd, ook moet het gras in het ergste geval helemaal opnieuw worden ingezaaid. Een oplossing is om het weiland regelmatig onder water te zetten, zodat een deel van de muizen verdrinkt of op de vlucht slaat. Die bestrijding zorgt voor bijzondere taferelen. Ooievaars uit de buurt hebben haarfijn in de gaten wanneer er 'gratis' voedsel te snaaien is. Net als de meeuwen en meerdere roofvogels, die het plots voor het uitkiezen hebben.
https://www.topics.nl/water-tegen-muize ... rp-ddc2b8/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 43776
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door Mahalingam »

Maar zelden lees je lof voor de kat die ongedierte opeet (muizen en ratten). Maar wel veel geklaag over de ecologische impact op onze kostbare (jazeker, het kost ons veel geld) natuur.
Katten vangen meeste prooien dicht bij huis, met gevolgen voor biodiversiteit
Jagende huiskatten maken per individu minder slachtoffers dan wilde roofdieren van soortgelijk formaat. Maar door hun grote aantal is de schade die zij toebrengen aan zoogdier- en vogelpopulaties vele malen groter. Die nadelige effecten concentreren zich rond steden en woonwijken, omdat huiskatten opvallend dicht bij huis blijven tijdens de jacht. Dat blijkt uit internationaal onderzoek waarvan de resultaten woensdag verschenen in het blad Animal Conservation.
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/ka ... ~b36a8d20/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door Ariel »

Inwoners van het Brabantse Veldhoven zijn er he-le-maal klaar mee. Sinds een aantal jaren worden zij stapelgek van de steeds maar toenemende rattenoverlast. Vooral de laatste weken loopt het de spuigaten uit. Het is zelfs zo erg dat de ratten door slaapkamers lopen. Het is tijd voor actie.Wonen er in die wijk veel moslim gezinnen? Dan zit daar de oplossing. Vragen, of verbieden om brood en ander eten op straat of in tuin te gooien.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22272
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door King George »

Ariel schreef:
zo sep 13, 2020 1:12 pm


Wonen er in die wijk veel moslim gezinnen? Dan zit daar de oplossing. Vragen, of verbieden om brood en ander eten op straat of in tuin te gooien.
Laat ik nou ook al deze correlatie vermoed hebben. Zelf dacht ik bij de oplossing meer aan het verwijderen van de bron van de rattenplaag. Zeg maar ongediertebestrijding bij de bron, in dit geval een ander soort ongedierte.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7149
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door hans van de mortel »

Ariel schreef:
zo sep 13, 2020 1:12 pm
Wonen er in die wijk veel moslim gezinnen? Dan zit daar de oplossing. Vragen, of verbieden om brood en ander eten op straat of in tuin te gooien.
Hoezo veel moslimgezinnen? Elk moslimgezin is er een teveel in ons beschaafde land dat door veel moslimgezinnen als Marokkaans parasietenland wordt aangezien. Onverbeterlijk rattenvolk.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79448
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door Ariel »

Rotterdamse rattenplaag houdt kinderen binnen

Kinderen mogen in de Rotterdamse wijk Feijenoord niet buiten spelen van hun ouders omdat er te grote ratten rondlopen op straat en in de parken. Dat stelt de wijkraad. Er moet binnen drie maanden een plan van aanpak komen van de gemeente.

In een ongevraagd advies aan het Rotterdamse stadsbestuur somt de wijkraad de problemen en de oorzaken ervan op. Te veel vuil op straat, etensresten en slecht groenonderhoud in parken, bij corporaties en particulieren waar de ratten zich schuilhouden en teveel mensen die dieren voederen. Tot die conclusie komt de wijkraad na een schouw.

Maar het heeft wel grote gevolgen voor de wijk. „De rattenoverlast in onze wijk heeft een ongekende vlucht genomen.” De problemen zijn legio. „Er zijn bewoners die al lange tijd een tuin hebben maar niet meer in staat zijn deze goed te onderhouden waardoor de ratten er graag verblijven. Een aantal bewoners durft daardoor hun eigen tuin niet meer te betreden.”

Slecht geleegd
De uitvoering van de werkzaamheden van de gemeente helpt ook niet mee. „Ook blijkt dat verschillende afdelingen van de gemeente naast elkaar werken waardoor veel werkzaamheden worden overgeslagen of niet worden opgemerkt. Afvalbakken worden slecht geleegd waardoor er vaak meer naast ligt dan erin.”

Dat het morgen niet opgelost is, begrijpt de wijkraad. Maar er moet wel dringend iets gebeuren. „De oplossing voor dit grote en complexe probleem bestaat niet. Maar wij vinden dat er nu acuut ingegrepen moet worden. De situatie in de wijk is zeer ernstig. Onlangs hoorden wij van bezorgde ouders dat ze al kinderen minder buiten laten spelen omdat daar grote ratten over straat en in de parken lopen.”

Daarom moet er binnen drie maanden ’een integraal plan voor de aanpak van de rattenoverlast’ met de wijkraad worden gedeeld. De wijkraad denkt zelf aan een wijkbeheerder die de verschillende gemeentelijke diensten helpt de werkzaamheden op elkaar af te stemmen en in te grijpen als er iets mis gaat.

Voorlichting
Er moet verder een campagnestrategie worden verzonnen voor betere voorlichting waar mensen het afval moeten laten. Daarin moeten ’alle sleutelnetwerken zoals kerken en moskeeën’ een rol krijgen en denkt de wijkraad verder aan ’een kind+ouder-schoonmaakfestival per straat’.

Verder moeten de afvalbakken in een felle kleur worden geschilderd en dienen bij parken en entrees van de wijk ’duidelijke borden’ te komen. De regels over niet voederen en het voorkomen van het vervuilen van de wijk moeten in pictogrammen op de borden komen zodat iedereen de boodschap snapt.
"alle sleutelnetwerken zoals kerken en moskeeën’ een rol krijgen "

:nietverstaan: Wat voor kerken ? Kerken van allochtone gemeenschappen in Rotterdam, of de regulieren Nederlandse kerken.

Het is al eeuwen een feit dat inwoners van kerkelijke dorpjes hun omgeving kraakhelder houden. Dat kan men van islamitische gebieden niet zeggen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43776
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door Mahalingam »

"De eendjes voeren." Wie is er niet groot mee geworden?

Hebben ze meer last van ratten in Amsterdam dan in Rotterdam?
In ieder geval komen er in beide steden steeds meer klachten over ratten.
Fors meer meldingen rattenoverlast, West overweegt voerverbod

Stadsdeel West overweegt een verbod op het voeren van dieren in te voeren om de toenemende rattenoverlast tegen te gaan. Ook in andere stadsdelen neemt de hinder door de knaagdieren flink toe, blijkt uit cijfers van de GGD. ‘Bestrijding wordt in de toekomst nog lastiger.’

Veel Amsterdammers zijn inmiddels bijna gewend aan de ratten die door hun straat, langs de schutting in de tuin, of onder hun huis lopen. Volgens de GGD zijn ratten vooral hinderlijk, maar kunnen ze ook gevaarlijk zijn, want de urine van de beestjes kan ziektes verspreiden. In sommige gevallen bewijzen ratten ons ook een dienst. Zo eten ze vetresten uit riolen, waardoor er minder vaak onderhoud hoeft te worden gepleegd.

Toenemend afvalprobleem

Stadsdeelbestuurder Carolien de Heer wil de rattenoverlast in West aanpakken. En dat is hard nodig, blijkt uit cijfers van de GGD. Waren er in 2019 nog 652 meldingen van rattenoverlast in West, in 2020 nam dat al toe naar 1092. Een toename van ruim 59 procent. Ook het aantal bezoeken van de afdeling dierplaagbeheersing van de GGD nam toe, van 520 naar 677.

‘Het voeren van dieren met brood is voor veel Amsterdammers een gewoonte,’ schrijft De Heer aan de stadsdeelcommissie. Om het voedselaanbod voor de ratten te verminderen, stelde West eerder al voederverboden voor enkele straten in, zoals de Erasmusgracht, de Bilderdijkkade en de Jacob van Lennepkade. Tot nu toe echter met weinig resultaat, omdat het verbod moeilijk te handhaven is.

Om de overlast tegen te gaan wil De Heer daarom meer locaties waarvoor een voederverbod geldt of zelfs een verbod voor het gehele stadsdeel. Bij een verbod in het gehele stadsdeel moet er wel extra handhavingscapaciteit worden vrijgemaakt, schrijft ze.

In andere stadsdelen is de overlast ook explosief toegenomen. In Centrum ging het aantal meldingen in een jaar van 211 naar 410, in Noord van 224 naar 368 en in Zuid van 1098 naar 1625. In totaal werden vorig jaar in Amsterdam 5441 meldingen gedaan van rattenoverlast, tegen 3409 in 2019. Een groei van bijna 60 procent.

Afvalprobleem

Volgens de GGD kan de flinke toename diverse oorzaken hebben. Zo is het maken van een melding met het doorsturen van foto’s en de locatie makkelijker geworden via de website van de gemeente en waren mensen vaker thuis vanwege de pandemie.

Ook het toenemende afvalprobleem lijkt een grote rol te spelen. Vorig jaar deelde de gemeente in minder dan een jaar tijd 20.000 afvalboetes uit voor zakken die naast de afvalcontainers lagen. Een record. En in wijken waar vaak afval naast de containers staat, ziet de GGD het aantal meldingen van rattenoverlast toenemen. Met alleen een voerverbod lijkt het probleem daarom niet verholpen.

Bestrijdingsmiddelen

Dat er geen gif meer gebruikt mag worden om de rattenoverlast tegen te gaan, werkt volgens Richard Piké van Van der Velden Ongediertebestrijding ook niet mee. De bestrijding is er minder efficiënt door geworden, zegt hij. Daarom denkt hij dat de overlast in de toekomst alleen maar erger wordt. “Europese regelgeving gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat we vanaf 2023 ook binnenshuis geen gif meer mogen gebruiken. Dat zal de bestrijding nog lastiger maken.”

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn verboden om zogenoemde doorvergiftiging te voorkomen, legt Piké uit. Hij denkt dat regelgeving per regio het best zou werken. “Een buizerd die een vergiftigde rat eet, kan zelf ook doodgaan. Maar hoeveel buizerds zie je nou op het Leidseplein?”

Horrorverhalen hoort Piké steeds minder doordat mensen zelf ook maatregelen nemen, al komt het weleens voor dat een rat via het toilet omhoog kruipt. “Dan voelt iemand een rattensnuitje aan zijn kont zitten, dat is natuurlijk niet fijn.” De knaagdieren zorgen volgens hem vooral voor verzakkingen in de stad. “Ze graven onder funderingen door en dat kan voor problemen zorgen.”

Afschieten

Om een einde te maken aan de rattenplaag, pleitte de Amsterdamse VVD in april al voor het afschieten van de knaagdieren. Volgens Daan Wijnants van de partij is dat op het platteland al een ‘gangbare manier’ om de beesten te bestrijden, zei hij tegen AT5. Veel partijen in de raad vonden dat een onhaalbaar plan. Zo wil de Partij voor de Dieren juist het gebruik van klemmen verbieden en meer inzetten op preventieve maatregelen.

D66'er Erik Schmit van de stadsdeelcommissie Zuid vroeg enkele maanden geleden in Het Parool juist om een ‘structurele oplossing’. “Stadsreiniging moet langskomen als de containers vol zijn. Daarnaast moet het groen veel beter worden onderhouden. Het is vaak ondoordringbaar voor mensen, maar voor ratten zijn al die verwaarloosde struiken ideaal. En mensen zelf moeten zich ook realiseren dat vuil dat op straat wordt gegooid, ratten aantrekt.”
https://www.parool.nl/amsterdam/fors-me ... ~bcc0635f/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22272
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door King George »

Is er een link tussen demografie en rattenwijken?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 43776
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Veel ratten in sommige wijken van grote steden.

Bericht door Mahalingam »

Je doelt op zo'n correlatie als: hoe groter de moskeedichtheid in een wijk hoe meer ratten?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie