Overlast jongeren.

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79380
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Overlast jongeren.

Bericht door Ariel »

En weer worden oervervelende jongeren met een fluwelen handschoen aangepakt.

Marjolein Soetens, jeugdcoach gemeente Bergeijk
"Ik ben voorzich­tig met de tieners in gesprek gegaan, op een niet-oordelende manier."m

Scooterjeugd zette Bergeijk op z'n kop, maar de rust is weer terug. ‘Contact houden met jongeren in lockdown essentieel’

Overlast door hangjeugd in het centrum van Bergeijk bereikte deze zomer een kookpunt. Negen scooters werden door de politie in beslag genomen. Sindsdien is de rust grotendeels weergekeerd. Toch blijft de straat lonken voor de jongeren, die door de huidige lockdown weinig omhanden hebben.

Overdag is het drukte troef op de parkeerplaats en het plein voor de Jumbo aan de Elsenhof in hartje Bergeijk. Een jonge medewerker is onophoudelijk bezig karretjes te ontsmetten voor de vele klanten die dezer dagen de supermarkt opzoeken voor feestdagen inkopen.

Hotspot voor Kempische tieners
Een inwoner van het appartementencomplex boven de Jumbo ziet het vanuit zijn raam rustig aan, op de eerste rang. Het plein onder hem veranderde deze zomer meerdere avonden per week in een hotspot voor Kempische tieners die scheurend met scooters voor overlast zorgden. ,,Ze deden van die wedstrijdjes ‘Wie ‘t hardste knort’, met hun scooter. Meer was ‘t niet.”

Toch wil de man niet met zijn naam in de krant, uit vrees voor represailles. Er waren ook veel omwonenden die minder makkelijk hun schouders wisten op te halen over de hinder, zoals de beheerder van het appartementencomplex. ,,De tieners lieten veel rommel achter, en door rondjes te rijden met de scooters en gas te geven zorgden ze voor veel geluidsoverlast. Vanwege de stank kon je nauwelijks op het balkon zitten.”

‘Tieners voelen zich niet begrepen’
De politie greep deze zomer uiteindelijk in door negen scooters in beslag te nemen. Ook hebben er gesprekken plaatsgevonden tussen de politie, de gemeente en de jeugdcoach van Bergeijk, Marjolein Soetens. Dat heeft volgens de politie vruchten afgeworpen: ,,De afgelopen periode is er aanzienlijk minder (scooter) overlast en is de situatie weer genormaliseerd”, meldt een woordvoerster.

Jeugdcoach Soetens ziet deze positieve ontwikkeling ook. ,,Ik ben voorzichtig met de tieners in gesprek gegaan, op een niet-oordelende manier. Daaruit bleek dat zij zich niet begrepen voelen. Dit jaar hebben ze minder opties gehad om samen te komen.”

‘Ei tegen m'n balkon gehad’
De scooteracties van de jongeren kwamen bij veel ouderen intimiderend over. Soetens: ,,Er is geen onwil bij de tieners. Ze hebben zelf vaak niet door dat hun gedrag zo overkomt. We zeggen dan ook: ga niet met z’n allen de Jumbo in. Ga niet samenscholen in een grote groep op het plein.”

Andere bewoners van het appartementencomplex beamen dat de hinder is afgenomen. Al is de beheerder er niet gerust op dat de rust nu definitief terug is. ,,Na de inbeslagname van de scooters ging het een tijd beter. Maar door de lockdown begint het weer een beetje op te laaien. Het gesprek aangaan met de jongeren durf ik niet meer aan. Ik heb al eens een ei tegen mijn balkon gehad.”

Verveling is een risico
Soetens erkent dat er in de lockdown een vinger aan de pols moet worden gehouden, nu de verveling bij jongeren weer toeslaat. ,,Daarom is het belangrijk te zorgen voor een zinvolle vrijetijdsbesteding. We organiseren bijvoorbeeld extra activiteiten in de kerstvakantie. Essentieel is dat wij en de politie contact blijven houden met de jongeren, zodat escalaties door onbegrip en miscommunicatie worden voorkomen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79380
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Overlast jongeren.

Bericht door Ariel »

Probleem opgelost. :scratch:

Zoetermeer overweegt criminele jongeren te verplaatsen naar andere wijken

Burgemeester Michel Bezuijen van Zoetermeer overweegt jonge criminelen en hun gezinnen uit de wijk Oosterheem te verplaatsen naar andere wijken. Dat zou de overlast in de buurt moeten terugdringen.

Het is geregeld onrustig in de wijk in Zoetermeer. Vorige week werd er nog een vuurwerkbom tegen een huis gegooid waarin een gezin met twee kinderen woont. De daders zijn niet opgepakt. Buurtbewoners zijn bang voor verdere escalatie.

"Er hebben zich al meer incidenten voorgedaan in het verleden", erkent burgemeester Bezuijen. In de wijk is daarom al verscherpt toezicht en er zijn alcohol-, lachgas- en samenscholingsverboden. Desondanks overweegt de gemeente aanvullende maatregelen.

"We zijn al wat langer bezig met deze wijk en wat mij betreft moeten we nu ook snel doorpakken", zegt Bezuijen tegen Omroep West. "Verplaatsingen is iets wat we met de woningbouwcoöperaties bespreken."

Angst in de buurt
Omroep West sprak met meerdere bewoners van Oosterheem. Zij hebben grote zorgen over de buurt en zijn bang voor meer incidenten. "Nu is het gelukkig goed afgelopen, er hadden slachtoffers kunnen vallen", zegt een bewoner die uit angst anoniem wil blijven.

Volgens de bewoner wordt de groep hangjongeren die de overlast veroorzaakt steeds groter. Inmiddels zou het volgens buurtbewoners om zo'n 250 jongeren gaan. "Ze hangen op straat en vertonen intimiderend gedrag. Er worden auto's gestolen, drugs gedeald en ramen ingeslagen. Kinderen kunnen niet veilig buiten spelen."
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79380
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Overlast jongeren.

Bericht door Ariel »

Iets meer informatie over de reljeugd in Zoetermeer. Ik moet er wel even bij vertellen dat de populatie in die wijk grotendeels bestaat uit een bevolking met migratie achtergrond. Tja, en dan krijg je vaak problemen.
Zoetermeerse wijk vreest aanslagen hangjeugd: 'Ik ben bang, heel bang'

Zoetermeer wil criminele jongeren in de wijk Oosterheem aanpakken en mogelijk verplaatsen. Aanleiding is de vuurwerkbom die vorige week tegen een woonhuis werd gegooid, waarin een gezin met twee kinderen lag te slapen. De problemen met zware overlast spelen al veel langer en zijn hardnekkig. Burgemeester Michel Bezuijen houdt alle opties open om de overlast te stoppen. Eén van de opties is om de samenstelling van de wijk te veranderen.

Het is wachten op het eerste slachtoffer, zegt iemand die de buurt goed kent, niet bij naam genoemd wil worden en onherkenbaar in beeld wil. Omroep West heeft meerdere bewoners gesproken, die allemaal anoniem willen blijven, uit angst voor represailles. In de buurt geldt een alcohol-, samenscholings- en een lachgasverbod. Daarnaast hangen er toezichtcamera's. Ook zijn er zogenoemde jeugdmarshalls, jeugdboa's en is er een wijkregisseur op het gebied gezet. Maar het lijkt niet voldoende.

In de Rockanjestraat woont een zestal gezinnen waarvan de kinderen zich bezighouden met criminele activiteiten, vertelt de bron uit de buurt. De zorgen in de buurt zijn groot. 'Was de vuurwerkbom een vergeldingsactie of een waarschuwing en wat komt er nog meer? Hoe ver moet het gaan? Nu is het het gelukkig goed afgelopen, er hadden slachtoffers kunnen vallen,' zegt de bewoner bezorgd.

Bang voor verdere escalatie
'Ik ben bang, heel bang. En een hoop mensen zijn dat al langer, omdat de groep hangjongeren steeds groter wordt. Ze hangen op straat en vertonen intimiderend gedrag. Ze zijn drugs aan het dealen en gebruiken en er is agressiviteit. 's Nachts worden we wakker door gierende banden. Het zijn auto's die gasflessen, wiet of cocaïne afleveren. Er worden auto's gestolen en ramen ingeslagen. Kinderen kunnen niet veilig buiten spelen. Ik vind dat heel triest.'

Bewoners zijn bang voor verdere escalatie in de buurt. 'Zijn er wapens in het spel? Hoe hoog is de criminaliteit', vraagt de buurtbewoner zich hardop af. 'Ik denk dat meerdere bewoners het gevoel hebben dat er een bende aan de gang is. Ik denk dat de jongeren die in en om de Rockanjestraat wonen, onderdeel zijn van een groter geheel', vertelt de bron. 'De geruchten gaan dat het groepje uit de buurt onderdeel is van 250 man verdeeld over Zoetermeer.'

Stuurloze jongeren en hun familie gedwongen helpen
De buurtbewoner maakt zich ook zorgen om de jongeren zelf. 'Ik denk dat een aantal stuurloos is geraakt. En dat ouders geen grip meer hebben op hun kinderen, wat zeer triest is. Ik denk dat we het over een heel serieus probleem hebben. Dit moet stoppen voordat het echt uit de hand loopt.' Op de vraag welke oplossing juist zou zijn voor de problemen, zegt de bron: 'Ik denk dat er vrijwillig of gedwongen hulp moet komen voor de gezinnen om deze jongeren weer op de rit te krijgen. Dat is prioriteit nummer één. Want deze jongeren zijn niet gelukkig in deze situatie. Ze verdienen gewoon een goed en gezond leven.'

Burgemeester Michel Bezuijen beaamt dat de vuurwerkbom die op 5 januari dit jaar tegen een woonhuis werd gegooid niet het eerste grote incident in de wijk is. 'Er hebben zich al meer incidenten voorgedaan in het verleden.' Er is daarom al verscherpt toezicht in de wijk en de burgemeester wil kijken welke mogelijkheden er nog meer zijn. 'Eén van de dingen die we gaan onderzoeken is de samenstelling van de wijk.' Zo zouden verplaatsingen ook een mogelijkheid kunnen zijn, aldus de burgemeester. 'Dat is iets wat we met de woningbouwcorporatie bespreken. We zijn al wat langer bezig met deze wijk en wat mij betreft moeten we nu ook snel doorpakken.'
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79380
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Overlast jongeren.

Bericht door Ariel »

De buurt rond de kerk met een toren als een kolenkit (gebouwd in 1956 naar een ontwerp van architect Marius Duintjer) telt zevenduizend inwoners, van wie bijna negentig procent allochtoon is. ''Een derde leeft op bijstandsniveau, de helft van de kinderen groeit op in een arm gezin, de werkloosheid bedraagt bijna twintig procent,'' zegt Broeders. ''Er is taalachterstand. Mensen voelen zich onveilig.''

Dit is een quote uit 2009. Er is nog weinig veranderd blijkt .
Groep jongeren zorgt voor onrust in Kolenkitbuurt: "Kan er 's nachts niet van slapen"

Al bijna een jaar veroorzaakt een groep jongeren overlast in de Kolenkitbuurt in West. Het gaat volgens het stadsdeel om groepsvorming, geluidsoverlast en pesterijen. De politie bevestigt de onrust en buurtbewoners hebben er last van: "We storen ons en we kunnen niet slapen."

"Het gaat om een groep van veertien jongens die hinderlijk gedrag vertonen zoals groepsvorming tot aan ernstige incidenten", vertelt stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki. "Het gaat om mensen aanspreken, pesterijen, dingen gooien en overlast met vuurwerk en sneeuwballen."

Daarom is het stadsdeel gestart met de zogenaamde groepsaanpak. "We zoeken de jongeren op, brengen ze in beeld en gaan ze thuis bezoeken", legt Ulichki uit. "Dat laatste gebeurt door politie en straatcoaches. Ze krijgen een brief waarin staat: We weten wie je bent en we gaan je volgen en we gaan nu naast je staan. Die aanpak duurt nu een jaar."

Een buurtbewoner laat weten dat ze last heeft van de jongeren: "We storen ons en we kunnen niet slapen. Ik hoop dat ze het voetbalveld weghalen, want daar hangen ze altijd."

Volgens jongerenwerker Esra Jansen is het belangrijk dat de bewoners en jongeren elkaar beter leren kennen. "Aan de mensen die zeggen dat het te lang duurt en dat er harder moet worden ingegrepen, wil ik graag meegeven dat een relatie opbouwen niet over één nacht ijs gaat", vertelt hij. "Het heeft tijd nodig om elkaar te leren kennen en te werken aan verbetering in de buurt."
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79380
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Overlast jongeren.

Bericht door Ariel »

Jongeren bekogelen agenten in Leerdam

In Leerdam waren zondagavond veel agenten op de been vanwege overlast gevende jongeren, die zich tegen de politie hadden gekeerd. De groep gooide met blikjes en stenen naar de dienders.

Volgens een woordvoerder van de politie ging het om ‘enkele tientallen jongeren’, die zich ophielden rond het Tamarindeplein. Zij zouden sinds zondagmiddag al voor overlast hebben gezorgd. ,,Zij wilden niet luisteren en gooiden met voorwerpen naar de agenten’’, aldus de politie.

Daarom werd er opgeschaald. Meerdere eenheden kwamen ter plaatse. Ook de politiehelikopter werd ingezet. ,,Het doel is zo snel mogelijk de rust terug te brengen en de mensen naar huis te laten gaan. Samenkomen is in deze tijd sowieso niet veilig, en het mag ook niet.’’

Even na 21 uur meldde de politie dat het weer rustig was in Leerdam. ,,De groep is uiteen gegaan en is vertrokken van het plein.’’
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43728
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Overlast jongeren.

Bericht door Mahalingam »

Die jongeren in Leerdam waren Molukkers.
Hier is het verhaal over hoe/waarom.
Agent doet aangifte van poging doodslag tegen jongeren die met bakstenen gooiden in Leerdam

Tegen jongeren in Leerdam die politieagenten bekogelden is aangifte gedaan voor poging doodslag. Dat zegt burgemeester Sjors Fröhlich. Een agent kon een gegooide baksteen maar nét

Volgens Fröhlich zijn zaterdagavond en zondag ‘op verschillende momenten politie-agenten, boa’s en medewerkers van de gemeente bedreigd en geïntimideerd’. ,,Voor mij is de absolute ondergrens dat de politie en andere hulpdiensten altijd en overal hun werk moeten kunnen doen. Dat was niet het geval.’’

Afgelopen zaterdagavond en zondagmiddag was het onrustig op het Tamarindeplein in de Molukse wijk in Leerdam. Jongeren bekogelden er de politie, die vervolgens met veel man ter plaatse kwam om te voorkomen dat de boel zou escaleren. ‘Overtrokken’, zeggen buurtbewoners, die spreken van ‘enorm machtsvertoon’.

Vuurkorf

Volgens de Ambonese-Molukse vertegenwoordiging te Leerdam gingen er twee gebeurtenissen aan de politie-inzet vooraf. ,,Medewerkers van de gemeente hebben een vuurkorf verwijderd, zonder ons vooraf te informeren. Dus er is gevraagd: ‘Waarom doen jullie dat?’ Toen zeiden ze: ‘Dit is in opdracht van de burgemeester’. Vervolgens hebben zij gezegd dat ze zich bedreigd voelden. Later dat weekend deden agenten een buurtonderzoek vanwege schade aan een politieauto. Mensen uit de wijk begeleidden hen, werkten mee, maar ook die agenten zeiden zich later bedreigd te hebben gevoeld.’’

Volgens wijkvertegenwoordigers Gabrielle van den Berg-Sihasale en Chawila Likumahua werd de zaak onnodig hoog opgepakt door de politie. ,,Er waren wel tien politiebusjes en 160 agenten. De hele wijk werd omsingeld en niemand snapte waarom.’’

Geweld


Volgens Fröhlich was die aanpak niet meer dan logisch nadat zaterdagavond ‘een fles met onbekende inhoud tegen een politie-auto was gegooid’. ,,Ook is er een baksteen naar een politie-agent gegooid, die hij maar net kon ontwijken. Er is aangifte gedaan wegens poging doodslag en zware mishandeling plus geweld tegen politie-ambtenaren.’’

Daarom werd er de volgende dag een buurtonderzoek ingesteld. ,,Zondagmiddag zijn boa’s en gemeentemedewerkers geïntimideerd en zijn vernielingen aangericht aan een voertuig van de gemeente. Ook hiervan is aangifte gedaan’’, zegt Fröhlich.

Volgens de politie was er een risico dat de situatie verder zou escaleren. ,,Om daarop voorbereid te kunnen zijn, is er opgeschaald. Vandaar dat er zoveel politie aanwezig was in Leerdam-West. Gelukkig heeft men na een gesprek besloten om de groep te ontbinden en weer naar binnen te gaan. Vervolgens is ook de politie weggegaan.’’

Volgens Fröhlich hielden de mensen die samenkwamen op het plein zich niet aan de coronaregels. ,,Dat betekent een verbod op groepsvorming en de avondklok.’’

Gepasseerd

De vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap voelen zich gepasseerd door de gemeente en Fröhlich. ,,Wij zijn officieel gesprekspartner. Op ons verzoek is de burgemeester naar de wijk gekomen. Wij hebben hem verzocht om de politie te laten vertrekken. We dachten op goede voet te staan met de gemeente, maar gevoelsmatig zijn we dat niet meer.’’

Fröhlich laat weten dat bij hem de deur altijd open staat. ,,Ik heb kennisgenomen van het besluit van de Ambonese/Molukse Vertegenwoordiging om het contact voorlopig te verbreken. Dat betreur ik. Ik wil graag snel weer in overleg. Dat is wat mij betreft namelijk de enige weg die tot een duurzame oplossing leidt.’’
https://www.ad.nl/rivierenland/agent-do ... ~aa1982d2/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79380
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Overlast jongeren.

Bericht door Ariel »

Ouders krijgen rekening reljeugd nu tot en met zeventien jaar

Ouders van reljongeren moeten de rekening van vernielingen gepresenteerd kunnen krijgen als hun kind over de schreef gaat. Nu geldt die ouderlijke aansprakelijkheid alleen bij overtredingen van raddraaiers tot en met vijftien jaar. Als het aan het demissionaire kabinet ligt, gaat die grens omhoog naar tot en met zeventien jaar.

Dat blijkt uit een voorstel dat demissionair minister Dekker (Rechtsbescherming) dinsdag aan de Tweede Kamer stuurt.

Voor schade door kinderen van zestien en zeventien jaar zijn tot op heden alleen de kinderen zelf aansprakelijk. In praktijk blijkt regelmatig dat ze die zelf niet kunnen betalen en dat ouders het laten afweten. De mogelijkheid om schade te verhalen op ouders biedt volgens Dekker ’een extra stok achter de deur om ouders hun verantwoordelijkheid te laten nemen’. „Op hen rust onverminderd de plicht en verantwoordelijkheid om te zorgen voor het welzijn en de veiligheid van het minderjarige kind, óók als het zich in de tweede helft van zijn puberteit bevindt.”

Steekincidenten
Het voorstel komt er nadat er onder jongeren al langer veel steekincidenten zijn. Bovendien braken er vorig jaar in sommige wijken massaal rellen uit waarbij jeugdigen op slooptocht gingen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. „Je vraagt je soms af waar de ouders zijn van minderjarige kinderen die worden opgepakt met messen op zak of die ’s avonds laat op straat de boel kort en klein slaan”, zegt de VVD-bewindsman.

In uitzonderlijke gevallen kan de kinderbescherming ingrijpen, maar dan is er vaak al behoorlijk wat schade aangericht. „Ik mis een instrument om in het stadium vóór deze ingrijpende maatregelen ook anderszins drang op de ouders uit te kunnen oefenen dan te dreigen met inperking van het gezag via een ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing van het kind.”

Het kabinet is dan wel demissionair, toch wil de bewindsman het voorstel nog aan de Tweede Kamer presenteren omdat hij dat maanden geleden heeft toegezegd. Een volgend kabinet zal de knoop moeten doorhakken over de invoering en precieze invulling.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79380
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Overlast jongeren.

Bericht door Ariel »

Rellen werkt.

Bewoners van de wijk ervaren veel overlast van de jeugd. De jongeren zouden onder meer met eieren en stenen gooien en bewoners uitschelden, zo laat het wijkagent-team op Facebook weten. Wijkbewoners maken melding van vernielingen. Sommigen hebben één keer iets gemeld, anderen hebben een aantal keer overlast ervaren. ‘Ook (semi) losstaande objecten uit de buurt moeten het ontgelden’, schrijft een van hen.

De acties zouden plaatsvinden rondom basisschool De Salamander in het noordwesten van de wijk. Volgens de gebiedsagenten gaat het om vrij grote groepen jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. De jongeren zouden overwegend afkomstig zijn uit Schuytgraaf zelf en in wisselende samenstellingen bij elkaar komen.
Mobiele hangplek moet overlast jeugd Arnhemse wijk Schuytgraaf inperken

In de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf komt zo snel mogelijk een mobiele hangplek voor de jeugd. De hoop is dat daarmee de overlast vermindert die oudere wijkbewoners van tieners ondervinden.

Volgens wethouder Martien Louwers wordt met de jeugd ook gesproken over de behoefte aan andere plekken waar ze elkaar kunnen ontmoeten zonder dat anderen daar last van hebben. Dat moet nog voor de zomer tot een plan leiden op basis waarvan in Schuytgraaf meer plaatsen komen waar de tieners kunnen chillen, want daar is op dit moment een gebrek aan.

Overlast rond winkelcentrum
Louwers liet dat woensdagavond aan de gemeenteraad weten, in antwoord op vragen van raadslid René Kraaijenbrink van lokale partij Arnhem Centraal. Hij wilde weten wat het stadsbestuur denkt te doen aan de overlast die zich met name op en rond het winkelcentrum voordoet.

Vorige maand was overlast rond school De Salamander al aanleiding voor een oproep van de politie aan ouders hun kinderen beter in de gaten te houden. De hartenkreet volgde na een reeks incidenten met grote groepen jongeren, waarbij onder meer met eieren en stenen werd gegooid, wijkbewoners werden uitgescholden en vernielingen zouden zijn gepleegd.

,,Er lopen meisjes bij die in één zin wel tien keer het woord ‘kanker’ roepen naar mensen”, zo voegde Kraaijenbrink daaraan toe, puttend uit de verhalen die hij over de situatie rond het winkelcentrum heeft gehoord. ,,Wie er wat van zegt, krijgt nog meer verwensingen naar zijn hoofd.”

Het raadslid is ook ter ore gekomen dat de jeugd met grote regelmaat met elkaar vecht en dat vaak zeer jonge kinderen bij elkaar op muurtjes rond het winkelcentrum zitten te blowen. Zijn vrees is dat het van kwaad tot erger gaat nu de avondklok is vervallen en de avonden langer worden. ,,Nu ingrijpen verhoogt de kans erger te voorkomen.”

Huisbezoek wijkagenten
Volgens Louwers zijn wijkagenten, jongerenwerkers en straathoekwerkers daar al volop mee bezig. Niet alleen in Schuytgraaf, maar ook op andere plekken in Arnhem-Zuid houden ze de zaak in het snotje en waar nodig treden ze op. Sommige ouders hebben huisbezoek gehad van wijkagenten, om het beroep op de opvoedkundige verantwoordelijkheid kracht bij te zetten.

De overlast rond het nabijgelegen station Arnhem-Zuid, door Kraaijenbrink eerder gesignaleerd, is volgens Louwers afgenomen. ,,De politie neemt het station altijd mee in de surveillance. Er worden minder lachgaspatronen gevonden, er zijn minder overlastmeldingen en tegen drugshandel wordt opgetreden.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79380
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Overlast jongeren.

Bericht door Ariel »

’Toename’ van jongerenoverlast rond Utrecht Centraal

De overlast van jongeren rondom Utrecht Centraal is volgens de gemeente de afgelopen tijd fors toegenomen. Grote groepen jongeren komen samen in Hoog Catharijne, op het relatief nieuwe Stationsplein, en in de passage tot aan het Stadskantoor en het Jaarbeursplein. Daarbij houden ze nauwelijks rekening met de coronamaatregelen en een prullenbak opzoeken als bijvoorbeeld een blikje energiedrank op is, blijkt vaak al te veel gevraagd.

Een paar jongeren werden deze week nog aangesproken door de politie. Volgens een ooggetuige hing er door de jongeren een grimmige sfeer. Wie er loopt, valt de overlast direct op. Jongens met petjes op lopen te klieren, schreeuwen, spugen op de grond en proberen vechtpartijtjes onderling uit te lokken. Er is bijna geen doorkomen aan voor een passant die haast heeft op weg naar het station of nog even wil gaan winkelen in Hoog Catharijne waar de winkels dagelijks tot 20.00 uur ’s avonds open zijn. Echt uit de hand lijkt het nooit te lopen, maar irritant is het wel, zo blijkt ook uit de afkeurende blikken van veel mensen die niet zitten te wachten op een openbare speeltuin voor rellende pubers en ontspoorde jeugdigen.

Een woordvoerder van de NS geeft aan dat het binnen de incheckpoortjes relatief rustig blijft, op incidenten na, maar dat het geen geheim is dat er net buiten het station overlast door jongeren wordt ervaren.

Ook de ondernemers met winkels aan de passage hebben er last van, maar officieel gaat het om een openbare weg en is de gemeente samen met de politie dus aan zet. Woordvoerder van de burgemeester Marieke Ruijgrok vertelt: „Jongeren die rondhangen in het stationsgebied zijn geen nieuw fenomeen. Af en aan zijn er meer of minder jongeren die daar samenkomen, we zien de laatste tijd een toename.”

Verveling
Een oorzaak kan de coronacrisis zijn, zo legt zij uit: „Mogelijk komt dit door gebrek aan andere activiteiten voor jongeren, zoals op school en in de wijken. Over het algemeen gaat het om rondhangen. Dat is in principe niet strafbaar, het kan wel zorgen voor een gevoel van onveiligheid bij voorbijgangers.”

Een speciale werkgroep van de partners in het stationsgebied, waaronder politie, NS, Hoog Catharijne-eigenaar Kleppière (Trigion beveiliging) en QBuzz houdt de overlast in de gaten. Ruijgrok: „Sinds een paar weken is de inzet in het stationsgebied vanwege de toename van jongeren weer iets geïntensiveerd. We spreken jongeren actief aan en er is hierover ook contact met jongerenwerk.” Onlangs besloot de NS dat de populaire stationspiano wordt verwijderd, nadat deze keer op keer werd vernield.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79380
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Overlast jongeren.

Bericht door Ariel »

De politie heeft woensdagavond massaal opgetreden tegen een grote groep onruststokers die zich had verzameld op het strand van Noordwijk. Er is tenminste één persoon opgepakt.

De politie meldt dat er ’wanordelijkheden’ ontstonden op het strand. Met onder meer busjes van de ME en politiehonden is er ingegrepen. De groep mensen is van het strand gestuurd. Daarbij is één aanhouding verricht.
Burgemeester van Noordwijk Wendy Verkleij is overlast van jongeren op het strand zat

De Noordwijkse burgemeester Wendy Verkleij bezint zich op maatregelen om de overlast van jongeren op het strand aan te pakken. Ze zegt aan een plan te werken om problemen in de toekomst te voorkomen.

Haar aankondiging komt na het optreden van de politie op woensdagavond. Een grote groep van tweehonderd tot vierhonderd jongeren hielden zich niet aan de coronamaatregelen en verschillende overlastgevers waren onder invloed van drank of lachgas. Agenten verrichten een aanhouding en hebben de groep uiteen kunnen drijven. Rond kwart over elf was het weer rustig. De burgemeester heeft de politie bedankt voor het ’professionele optreden’. Enkele weken geleden moest de politie ook al ingrijpen op het strand.

Inmiddels heeft Verkleij een brief naar de gemeenteraad gestuurd om de politici te informeren. „U zult begrijpen dat ik dit een ongewenste situatie vind. Het strand van Noordwijk is voor iedereen toegankelijk om te recreëren en vrije tijd door te brengen. Daar hebben we behoefte aan, dat begrijp ik. Maar wel binnen de kaders van fatsoen en de coronamaatregelen. Immers bestrijden we met elkaar nog steeds een pandemie”, aldus Verkleij. „Om herhaling te voorkomen bereid ik een plan voor om mijn bestuurlijk instrumentarium in te zetten. Ook communicatie richting inwoners en toeristen zal daar onderdeel vanuit maken.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79380
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Overlast jongeren.

Bericht door Ariel »

Nog meer overlast jongeren. Zuipen, vernielen en strandhuisjes openbreken; 100 jongeren zorgen voor problemen op strand Dishoek . Ze vernielen spullen en intimideren mensen.
Zuipen, vernielen en strandhuisjes openbreken; 100 jongeren zorgen voor problemen op strand Dishoek

Zo’n honderd jongeren uit Walcheren zorgen afgelopen weken voor overlast op het strand van Dishoek. Ze vernielen spullen, breken strandhuisjes open en intimideren mensen. Dat alles onder invloed van drank, drugs en lachgas.

Ook gisteravond was het raak. Agenten zagen honderd jongeren, variërend in leeftijden tot 25 jaar, op het strand van de Kaapduinseweg in Dishoek. Veel van de jongeren waren dronken en gooiden afval op het strand.

Het incident staat niet op zichzelf. De politie deelde er afgelopen tijd meerdere bekeuringen uit. Sommige jongeren braken strandhuisjes open, vernielden een toiletgebouw en gooiden flessen kapot op het strand. Omdat de groep zo groot is, voelen andere strandgangers zich geïntimideerd.

Een weg banen tussen flessen bier
,,Het is het Chersonissos van Zeeland", zegt een buurtbewoner (naam bekend bij redactie). ,,Gister op dat stukje strand moest ik mijn dochter optillen om tussen de flessen bier een weg te banen naar de zee. Ook hier bij het huis tot 1.00 uur niet kunnen slapen vanwege een constante stroom aan scooters, fietsers en lawaai. Vooral richting Middelburg.”

De problemen begonnen vorig jaar zomer al. De politie beëindigde in augustus een illegaal feest met 200 jongeren. Het feest zorgde voor veel troep. “Lege flessen, sigarettenpeuken, stukken glas, condooms en er is tegen hokjes geplast’’, zeiden huurders van een strandhokje toen tegen de PZC. “We betalen grof geld om dit hokje te huren en dan krijg je dit. Dat kan toch niet? Dat moet stoppen.’’

Beveiligers op het strand
De maat is nu vol voor de gemeente Veere. Het strand wordt vanaf vandaag continu gemonitord. Agenten, bijzondere opsporingsambtenaren (boa) en beveiligers van een beveiligingsbedrijf surveilleren ‘s middags en ‘s avonds om zoveel mogelijk jongeren en alcohol te weren.

,,Het oplossen van problemen door gedrag van jongeren is niet alleen een taak van de gemeente, politie of jongerenwerk, maar ook een verantwoordelijkheid van de ouders of verzorgers”, aldus burgemeester Rob van de Zwaag van Veere. ,,Het is onze gezamenlijke taak om kinderen duidelijk te maken wat wel en niet getolereerd wordt.”

Ook in Wemeldinge zorgden jongeren woensdag voor (geluids)overlast. De politie zag op het strand bij De Punt honderden jongeren met forse speakers waaruit harde muziek kwam. De jongeren kwamen er vanaf met een waarschuwing. De gemeente Kapelle controleert komende tijd extra op harde muziek en alcoholgebruik.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79380
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Overlast jongeren.

Bericht door Ariel »

Beveiliger bij verzorgingshuis gemolesteerd door jongeren in Almelo; ‘Ineens begonnen ze te schoppen en te slaan’

Gekneusde ribben, een scheurtje in zijn hand en overal blauwe plekken; een beveiliger is flink gewond geraakt, en moet verder met een traumatische ervaring. De man is door een groep rondhangende jongeren gemolesteerd bij verzorgingshuis Hoog Schuilenburg in Almelo.

Dat gebeurde maandagavond rond half tien, meldt de politie Almelo. Een beveiliger van een beveiligingsbedrijf kreeg een melding van overlast van jeugd aan het Hoog Schuilenburg, een straatje met het gelijknamige verzorgingstehuis in de wijk Aalderinkshoek.

Intimiderend
De beveiliger ging poolhoogte nemen. ‘Toen hij daar aankwam vlogen een paar jongens gelijk weg op hun scooter. Kort daarop kwamen er van verschillende kanten ineens een stuk of acht jongeren op de beveiliger af. Zij gedroegen zich intimiderend en vroegen de beveiliger onder andere waar hij zich mee bemoeide”, aldus de politie.

Gekneusde ribben
De beveiliger vroeg de jongens naar hun naam. Er kwam geen antwoord, de jongens kozen direct het hazenpad. „Ze renden verschillende kanten op. Een van de jongens kwam hierbij ten val. Toen de beveiliger hem wilde vastpakken kwamen de andere jongens plotseling allemaal terug en begonnen de beveiliger te schoppen en te slaan. Hij viel hierdoor op de grond.” Door de mishandeling liep het slachtoffer onder andere een scheurtje in zijn hand en gekneusde ribben op.

Doordat alles zo snel gebeurde, was het lastig voor de beveiliger om een goed signalement te geven van de jongens. Hij schat de jongens tussen de 16 en de 18 jaar, onderling spraken ze in een voor hem vreemde taal. De politie zoekt getuigen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie