Afgeslacht om zo’n rothorloge...’

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Plaats reactie
Mahalingam
Berichten: 43785
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Afgeslacht om zo’n rothorloge...’

Bericht door Mahalingam »

Dat je corona kunt krijgen op een druk strandje, is niet onwaarschijnlijk.
Dat je ter plaatse dood gaat aan loodvergiftiging is heel erg onwaarschijnlijk. Maar het gebeurde.
Signalement van de schutter:

"Het gaat om een man van 20-30 jaar oud. Hij heeft een lichtbruine huidskleur, zwarte krullen en een mager postuur. Hij droeg een blauwe zwembroek, een tasje en zonnebril. Ook had hij een hoedje op."

Een andere krant weet te melden:
"Het zou gaan om een man met zwarte krullen en een sikje. Hij heeft een hoed op en een tasje om, en draagt een zwembroek. "

Op dit moment past de beschrijving "lichtbruine huidskleur" ook op veel inboorlingen vanwege het zonnige weer.
Man (24) doodgeschoten tussen recreanten Amsterdam
- Een 24-jarige man is zaterdagavond overleden aan de verwondingen die hij even daarvoor had opgelopen in het Amsterdamse recreatiegebied De Oeverlanden, waar de man werd neergeschoten.

De schutter is nog steeds zoek. De onbekende man schoot hondsbrutaal het slachtoffer neer tussen allemaal families en mensen, die met het bloedhete weer van hun vrije dag genoten op de steiger bij de Nieuwe Meer.

Er staan nog heel veel vragen open over het incident. Zo is niet duidelijk wat de reden was voor het schieten. Op Twitter doen verschillende verhalen de ronde, zoals dat het slachtoffer zijn horloge had moeten afgeven. Ook wordt er beweerd dat het slachtoffer een ruzie suste.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/8969517 ... -amsterdam
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7156
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: Afgeslacht om zo’n rothorloge...’

Bericht door hans van de mortel »

Mijn reactie op het hierboven staande artikel.

Dit vermeldde De Telegraaf ook nog:
Hulpdiensten in grote getalen uitgerukt na het incident.
Wie de link naar het artikel aanklikt neemt op zijn minst vier politieauto's waar op de foto. Ik kan best begrijpen dat men onmiddellijk getuigen wil horen. Maar doe dat dan in één politiebusje met 8 personen. Dan is al die poeha met aanstellerige lawaaiige sirenes niet nodig. Nou ja, qua intelligentie heb ik nog nooit de Amsterdamse politieleiding hoog ingeschat. Je ontneemt door dit domme optreden de nodige mobiliteit van de politie. Vandaar dat daders zelden of nooit worden betrapt en ingerekend.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79457
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Afgeslacht om zo’n rothorloge...’

Bericht door Ariel »

’Afgeslacht om zo’n rothorloge...’

De schutter, die zaterdagmiddag op een overvol strandje bij de Oeverlanden aan de Amsterdamse Nieuwe Meer de 24-jarige Badhoevedorper Bas neerschoot, is nog steeds voortvluchtig.

Een vrouw stond gelijk na het drama, dat zich rond 16.30 uur bij de steiger afspeelde, oog in oog met de vermoedelijke schutter. Hij gooide tijdens het vluchten haar 9-jarige kind omver. De vrouw wilde verhaal halen, maar de split second dat ze naar hem keek, deed haar anders besluiten. „Hij keek niet goed uit zijn ogen. Hij begon ook te braken. Het zag er niet goed uit en mijn dochter mankeerde verder niks, daarom heb ik het gelaten”, vertelt ze, terwijl ze aangeeft anoniem te willen blijven.

Signalement
Ze had op dat moment ook geen idee. „We hoorden twee knallen, niet eens heel hard, en mijn vriend grapte nog ’beginnen ze te schieten nu wij naar huis gaan?’” Maar het feit dat de man, samen met een vriend, hard wegrende, zette haar wel aan het denken. „Vrienden van ons zaten daar nog wel en zij belden of alles goed met ons was. Er was geschoten, vertelden ze ons. Het signalement van de dader was vrijgegeven. Toen wist ik dat ik oog in oog met de schutter had gestaan.”

Een dag na het drama zijn de verslagenheid en het ongeloof in Badhoevedorp enorm over het overlijden van de 24-jarige Bas. Zijn Instagram-account stroomt vol met condoleanceberichtjes. ’Rust in vrede vriend! Gelukkig alleen maar mooie herinneringen aan je!’ en ’Rust zacht gabber ik heb er geen woorden voor’, schrijven vrienden van het slachtoffer.

Het heeft er alle schijn van dat Bas op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats was. Hij was met een vriendengroep bij de Oeverlanden om te chillen. Slachtoffer en dader zijn hoogstwaarschijnlijk totaal onbekenden voor elkaar geweest. Een kennis van Bas, die niet met haar naam in de krant wil, is stellig over de aanleiding. „Een groepje mannen met licht getint uiterlijk kwam naar de steiger en had het voorzien op de Rolex van een vriend van Bas. Hij heeft daar iets over gezegd. Zo kennen wij Bas ook helemaal. Het is echt een hele lieve jongen, die zich ontfermde over anderen. Een vrolijke, sportieve gast, die altijd voor iedereen in de bres sprong. Het is niet te geloven dat dit hem nu fataal is geworden. Afgeslacht, met meerdere kogels in zijn lijf. Om zo’n rothorloge...”

Deze versie van het verhaal doet momenteel ook op verschillende websites op internet de ronde en ook de politie kent de versie en onderzoekt het verhaal. „Wij lezen het natuurlijk ook”, vertelt een woordvoerster van de Amsterdamse politie. „En wij houden rekening met dit scenario, maar wij sluiten andere mogelijkheden niet uit. Het duurt waarschijnlijk echt nog wel een paar dagen voordat wij een duidelijk beeld hebben van wat daar precies is gebeurd. De feiten zijn in dit soort gevallen heel belangrijk.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43785
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Afgeslacht om zo’n rothorloge...’

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51258
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Afgeslacht om zo’n rothorloge...’

Bericht door Pilgrim »

Demonstratie aangevraagd voor vermoorde Bas van Wijk: ‘afgeslacht’

Fleur Verbeek, 10 aug 2020

Afbeelding

Actievoerders hebben een demonstratie aangevraagd op de Dam in Amsterdam voor Bas van Wijk (foto), de 24-jarige man die zaterdagmiddag 8 augustus werd neergeschoten bij recreatieplas de Nieuwe Meer in Amsterdam. Van Wijk sprak volgens een getuige een man aan die een horloge van een vriend probeerde te stelen, waarop hij werd doorzeefd met vijf kogels.

Kort daarna overleed de man uit Badhoevedorp in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De dader is gevlucht. Een anonieme kennis van Bas, die niet met haar naam in de krant wil, is tegenover de Telegraaf stellig over de aanleiding. ‘Een groepje mannen met licht getint uiterlijk kwam naar de steiger en had het voorzien op de Rolex van een vriend van Bas. Hij heeft daar iets over gezegd.’

Op het moment van de schietpartij waren honderden mensen in de buurt aan het zonnen, picknicken en aan het zwemmen. Vlakbij was een speelgedeelte met een groot klimrek. Volgens getuigen hebben dus ook veel kinderen gezien hoe de man in elkaar zakte en daarna bloedend op de grond lag.

Lees verder>>>
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51258
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Afgeslacht om zo’n rothorloge...

Bericht door Pilgrim »

Aan Femke Halsema

Posted on 10 augustus 2020 by Jan Dijkgraaf

Afbeelding

Mevrouw Halsema,

De 24-jarige Bas van Wijk uit Badhoevedorp ging een middagje zwemmen in natuurgebied Oeverlanden in de Nieuwe Meer.

En nu is hij dood.

Temidden van honderden andere recreanten, inclusief vele jonge kinderen, in koelen bloede vermoord.

Met een pistool.

Voor zover nu via ooggetuigen bekend: omdat hij zich bemoeide met de diefstal van een duur horloge.

Tot zover de ‘lieve stad’ van Eberhard van der Laan.

Deze moord had waarschijnlijk niet kunnen worden voorkomen als u begin juni het plan om preventief fouilleren toe te staan wél had ingediend.

U was door uw politiechef Frank Paauw, die in zijn vorige standplaats Rotterdam goede ervaringen had opgedaan met preventief fouilleren, inmiddels overtuigd geraakt van nut en noodzaak. Als de politie preventief mág fouilleren, zo was de les van Rotterdam, laten criminelen hun wapens eerder thuis. Een beetje zoals dat werkt bij alcoholcontroles en flitspalen, zeg maar.

Alleen: u ging draaien.

Ergens in Amerika (!) ging het mis tussen een toevallig zwarte seriecrimineel en een overijverige blanke politieman en opeens besloot u dat er eerst “gesprekken moeten komen tussen politie, gemeente en inwoners over etnisch profileren om daarna te besluiten of we met dit of een ander voorstel doorgaan”.

Tuurlijk.

Neem de tijd.

Het kalmeren van hysterica Sylvana Simons (die in elk politieoptreden racisme ziet) en de wegkijkers van Denk, GroenLinks, D66, PvdD en PvdA is belangrijker dan het leven van die roomblanke Bas van Wijk en al die pigmentverwende jochies in de Bijlmer die in de tussentijd het slachtoffer worden van schiet- en steekpartijen.

Neem vooral uw eigen verantwoordelijkheid als hoofd van de politie en voorzitter van de Veiligheidsregio niet.

Knuffel lekker door tot de volgende Bas van Wijk anderhalve kilo weegt, inclusief urn.

Dan kijken wij in de tussentijd wel naar de demonstraties op de Dam tegen excessief geweld, waar Amsterdamse raadsleden vooraan staan, u achteraan en rapper Akwasi de woedende menigte belooft de eerste met een klappertjespistool die hij tegenkomt in zijn gezicht te trappen.

Dan lezen wij de steunbetuigingen van de Georgina Verbaans en Martin Koolhovens en Stella Bergsma’s wel op Twitter.

Dan horen wij de larmoyante praatjes van politici dat je ‘in Nederland van anderen afblijft’ wel weer aan.

Of zouden die allemaal stil zitten, nu het slachtoffer geen zwarte seriecrimineel is in de Verenigde Staten, maar een roomblanke doodnormale gozer uit Badhoevedorp?

En hopen die dat de komende dagen blijkt dat die roomblanke doodnormale gozer uit Badhoevedorp iets onaardigs tegen de dader heeft gezegd? Of nog een boete wegens fout parkeren had uitstaan? Of ooit is veroordeeld voor wildplassen? Zodat Bas van Wijk de schuldige is, en de échte dader niet.

Over die dader dan nog even.

De ‘lieve krant’ in de ‘lieve stad’, Het Parool, omschrijft hem op gezag van de politie als volgt: “Het zou gaan om een man met zwarte krullen en een sikje. Hij had een hoed op en een tasje om, en droeg een zwembroek”.

De krant die u altijd rode vlekken in uw nek bezorgt, “de T.”, citeert een ooggetuige en heeft het over: “een groepje mannen met licht getint uiterlijk”.

Ik denk dat we uit de combinatie ‘een tasje om’ en ‘licht getint uiterlijk’ wel kunnen concluderen dat de nog voortvluchtige moordenaar geen Jan, Piet of Kees heet.

Of ben ik dan een racist?

Groet,

JanD

https://www.briefjevanjan.nl/aan-femke-halsema-9/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51258
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Afgeslacht om zo’n rothorloge...

Bericht door Pilgrim »

Halsema zoekt verbroedering na moord op Bas, deelt belachelijk slecht gedicht op Instagram en zet comments uit

Door Wout Willemsen, 11 augustus 2020

Afbeelding

Amsterdamse burgemeester Femke Halsema toont haar medeleven weer eens vanuit haar ivoren toren. Ze heeft blijkbaar totáál niet door wat er speelt of hoe het bericht over de moord op de 24-jarige Bas in delen van de samenleving wordt ervaren. Ze slingert een flutgedicht op Instagram, doet er een nietszeggend berichtje bij en zet snel de comments uit, want die #GerechtigheidvoorBas-spam is maar vervelend.

Het is diep triest dat zo’n moord wordt gepolitiseerd, maar daar valt ook niet altijd wat aan te doen. Op het moment dát het gebeurt, kan het soms nog wel in goede banen worden geleid. Als je de mensen redelijk aan kunt voelen, tenminste. Nou, dat gaat hier dus echt grandioos mis!

Links van het screenshot ziet u het bedroevende en ronduit waardeloze gedicht van ‘Stadsdichter van Amsterdam’ Gershwin Bonevacia, geschreven met hetzelfde doel voor ogen. Het gaat over hoe hij door een willekeurig nummer op de radio (Forever Young) ineens aan Bas moest denken, die misschien ook wel ‘voor altijd had willen leven’. Ja, echt. Hou toch op zeg...

Afbeelding

De ‘verbroederende’ boodschap van Halsema maakt het op de één of andere manier nóg erger. ‘Alle moorden zijn erg maar deze was wel héél erg, kijk maar naar onze stadsdichter!’ Al snel werd duidelijk dat er maar weinig terecht kwam van die ‘verbroedering’, want de comments werden direct uitgeschakeld. Lijkt toch ook helemaal nergens op, zo’n bericht.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2020 ... ments-uit/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79457
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Afgeslacht om zo’n rothorloge...’

Bericht door Ariel »

’Afgeslacht om zo’n rothorloge...’
Spoiler! :
De schutter, die zaterdagmiddag op een overvol strandje bij de Oeverlanden aan de Amsterdamse Nieuwe Meer de 24-jarige Badhoevedorper Bas neerschoot, is nog steeds voortvluchtig.

Een vrouw stond gelijk na het drama, dat zich rond 16.30 uur bij de steiger afspeelde, oog in oog met de vermoedelijke schutter. Hij gooide tijdens het vluchten haar 9-jarige kind omver. De vrouw wilde verhaal halen, maar de split second dat ze naar hem keek, deed haar anders besluiten. „Hij keek niet goed uit zijn ogen. Hij begon ook te braken. Het zag er niet goed uit en mijn dochter mankeerde verder niks, daarom heb ik het gelaten”, vertelt ze, terwijl ze aangeeft anoniem te willen blijven.

Signalement
Ze had op dat moment ook geen idee. „We hoorden twee knallen, niet eens heel hard, en mijn vriend grapte nog ’beginnen ze te schieten nu wij naar huis gaan?’” Maar het feit dat de man, samen met een vriend, hard wegrende, zette haar wel aan het denken. „Vrienden van ons zaten daar nog wel en zij belden of alles goed met ons was. Er was geschoten, vertelden ze ons. Het signalement van de dader was vrijgegeven. Toen wist ik dat ik oog in oog met de schutter had gestaan.”

Een dag na het drama zijn de verslagenheid en het ongeloof in Badhoevedorp enorm over het overlijden van de 24-jarige Bas. Zijn Instagram-account stroomt vol met condoleanceberichtjes. ’Rust in vrede vriend! Gelukkig alleen maar mooie herinneringen aan je!’ en ’Rust zacht gabber ik heb er geen woorden voor’, schrijven vrienden van het slachtoffer.

Het heeft er alle schijn van dat Bas op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats was. Hij was met een vriendengroep bij de Oeverlanden om te chillen. Slachtoffer en dader zijn hoogstwaarschijnlijk totaal onbekenden voor elkaar geweest. Een kennis van Bas, die niet met haar naam in de krant wil, is stellig over de aanleiding. „Een groepje mannen met licht getint uiterlijk kwam naar de steiger en had het voorzien op de Rolex van een vriend van Bas. Hij heeft daar iets over gezegd. Zo kennen wij Bas ook helemaal. Het is echt een hele lieve jongen, die zich ontfermde over anderen. Een vrolijke, sportieve gast, die altijd voor iedereen in de bres sprong. Het is niet te geloven dat dit hem nu fataal is geworden. Afgeslacht, met meerdere kogels in zijn lijf. Om zo’n rothorloge...”

Deze versie van het verhaal doet momenteel ook op verschillende websites op internet de ronde en ook de politie kent de versie en onderzoekt het verhaal. „Wij lezen het natuurlijk ook”, vertelt een woordvoerster van de Amsterdamse politie. „En wij houden rekening met dit scenario, maar wij sluiten andere mogelijkheden niet uit. Het duurt waarschijnlijk echt nog wel een paar dagen voordat wij een duidelijk beeld hebben van wat daar precies is gebeurd. De feiten zijn in dit soort gevallen heel belangrijk.”
Het ging niet om het horloge zei Samir de man die Bas van Wijk doodschoot. Het was een ongelukje. Samir staat nu voor de rechter.
Samir el Y., de man die Bas van Wijk doodschoot: ‘Tweede schot was eigenlijk per ongeluk’

Samir el Y., de man die 8 augustus vorig jaar Bas van Wijk doodschoot in recreatiegebied De Oeverlanden in Amsterdam, heeft vandaag aan het begin van de inhoudelijke inhoudelijke behandeling van zijn zaak gezegd dat ‘dit niet de bedoeling is geweest’. Volgens hem is het hele drama het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie en had het niks te maken met het roven van een horloge van een vriend van Bas.

Samir (21) vertelde vanmorgen in de rechtszaal wat er is gebeurd. Hij zegt dat er onenigheid en spanning was tussen twee vriendengroepen. Toen dat was gesust ging hij met zijn neef ‘verhaal halen’. Hij zegt dat hij opgefokt was, indruk wilde maken en toen ‘een domme keuze’ heeft gemaakt. Dat hij het horloge eiste van een vriend van Bas, deed hij om indruk te maken, niet om geld te verdienen.

Toen Samir het horloge in eerste instantie niet kreeg, schoot hij in het water. Hij zegt dat hij ervoor zorgde dat hij niemand zou raken. Samir voelde zich vernederd, vertelt hij. Toen Bas van Wijk vroeg waar hij mee bezig was, schoot hij. ,,Ik heb nog één keer iets gezegd van ‘laat me met rust’.” Samir vertelt dat het heel snel ging, dat hij toen in het been van Bas schoot en dat het tweede schot ‘eigenlijk per ongeluk’ was. En het eerste schot? Hij weet het niet precies. ,,Vaag.” Hij vertelt het allemaal hortend en stotend.

De rechter zegt dat er best wat tijd zat tussen het eerste en tweede schot, Samir zegt van niet. Het tweede schot werd Bas van Wijk fataal, blijkt uit het dossier van de zaak. Details over dat tweede schot zijn dus mede bepalend voor het antwoord op de vraag of hier sprake is van doodslag of moord, waar een zwaardere straf op staat.

Samir zegt dat hij het wapen bij zich had omdat ‘hij problemen had’ en ‘een aantal dingen in het verleden uit de hand zijn gelopen’. Samir heeft een strafblad met ‘kleinere vergrijpen’. Hij had het wapen toen pas twee weken en hij had er, zegt hij, nog nooit mee geschoten. Toch staat Samir ook terecht voor het voor handen hebben van meerdere wapens. ,,Je zou zelfs een handeltje hebben,” zeg de rechter.

Horloge
Samir zegt dat hij het wapen al bij zich had, hij is het dus niet tussendoor gaan halen. Hij ontkent dat het te doen was om het stelen van een horloge. ,,Het was een ruzie.” De rechters begrijpen Samir niet helemaal: ,,Waarom op een groep aflopen die je niet kent, met een wapen en dan een horloge meenemen waar het niet om te doen was?”

De kleine, tengere Samir schoot 8 augustus 16.30 met twee schoten Bas van Wijk (24) dood. Samir bedreigde voordat hij Bas neerschoot, diverse vrienden van het slachtoffer. Ook probeerde hij een horloge (naar later bleek een nep-Rolex) te stelen. Toen Bas tussenbeide sprong, schoot Samir. Van Wijk overleed later in het ziekenhuis.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22273
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Afgeslacht om zo’n rothorloge...’

Bericht door King George »

Een ongelukje... Kan gebeuren, toch?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79457
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Afgeslacht om zo’n rothorloge...’

Bericht door Ariel »

King George schreef:
ma apr 19, 2021 12:08 pm
Een ongelukje... Kan gebeuren, toch?
Ja zeker. :smile7: Wij Nederlandse maken altijd van een mug een olifant als het Marokkanen of moslim betreft.

Ik kan me voorstellen dat Samir zich vernederd voelde.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79457
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Afgeslacht om zo’n rothorloge...’

Bericht door Ariel »

Nabestaanden geschokt: pleegdatum niet in tenlastelegging

9 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor dood Bas van Wijk, blunder OM

De 21-jarige Samir el Y. is dinsdag tot 9 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging veroordeeld voor het doodschieten van Bas van Wijk. De straf had veel hoger kunnen uitvallen als het Openbaar Ministerie niet had geblunderd in de tenlastelegging.

De verdachte uit Hoofddorp schoot op 8 augustus 2020 zijn oud-dorpsgenoot Van Wijk dood in park de Oeverlanden aan de Nieuwe Meer in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand nog 18 jaar en tbs, maar blunderde dus in de tenlastelegging.

Vormfout
De rechter liet tijdens de uitspraak dinsdagmiddag echter weten dat er een vormfout was ontdekt in de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie. Het OM ging in eerste instantie uit van gekwalificeerde doodslag: dat Samir el Y. Bas van Wijk doodschoot vanwege een nep-Rolex, die hij vlak na het schieten van een vriend stal. Maar op de tenlastelegging, die op 20 april van dit jaar door het OM werd gewijzigd, waren de pleegdatum én -tijd (8 augustus 2020) niet vermeld onder het kopje ’gekwalificeerde doodslag’ en dus verklaarde de rechtbank deze beschuldiging nietig.

’Poppenkast’
Slachtofferadvocaat Richard Korver van de nabestaanden van Bas van Wijk vertelde dat zijn cliënten het gevoel hebben dat zij in een poppenkast waren beland. Zij snapten er helemaal niks meer van. „Het was een schok kan ik u zeggen”, aldus Korver. Vanuit het Openbaar Ministerie bleef het stil. In het persbericht van de rechtbank werd ook niet ingegaan op de vormfout.

Korver vindt dat de rechtbank hier „uitermate formalistisch” te werk is gegaan. „Een rechtbank behoort recht te doen. Hier is geen recht gedaan aan de bedoeling van de wetgever.”

Korver: „De rechtbank zegt niet toe te komen aan de beoordeling of het hier gaat om gekwalificeerde doodslag omdat er op de dagvaarding geen datum en plaats staat vermeld. Terwijl we hier twee dagen hebben gesproken over een en hetzelfde feitencomplex en de datum en plaats op de dagvaarding wel worden genoemd bij de overige aanklachten voor moord, doodslag en bedreiging. Dat leidt bij mijn cliënten tot een grote mate van onbegrip. Die krijgen het idee dat ze in een poppenkast terecht zijn gekomen en niet op een plek waar rechtvaardigheid plaatsvindt. De familie en vrienden begrijpen de regels wel, maar het is eigenlijk niet uit te leggen. Ik weet eerlijk gezegd ook niet of het hof zo zou oordelen.”

Korver verwacht dat het OM daarom onmiddellijk hoger beroep aantekent. „Ik ga ervan uit dat het OM denkt ’we hebben een fout gemaakt en dat gaan we herstellen in hoger beroep’. Het OM kan ook denken ’het is helemaal geen fout’ en het hof vragen de rechtbank terug te fluiten. Ik mag hopen dat het OM vandaag nog in hoger beroep gaat.”

Korver is verrast door de uitspraak. „We hebben allemaal over die dag en die plaats gesproken: 8 augustus bij de Nieuwe Meer. Ik vind het wat anders als het onduidelijk zou zijn. Als het nergens vermeld zou staan, begrijp ik het. Dit vind ik wel een hele formalistische uitleg van de rechtbank.”

Wat overbleef was moord of doodslag. Hoewel Samir el Y. met een semi-automatisch wapen naar het strandje aan de Nieuwe Meer toog op de zonnige zaterdag in augustus, was er volgens de rechtbank geen sprake van voorbedachte rade. De rechters gingen vorige maand tijdens de tweedaagse zitting diep op de achtergrond van Samir el Y. in. Met een persoonlijkheidsstoornis en een cannabisverslaving bleek het bezitten van wapens te leiden tot een giftige cocktail: schijnbaar vanuit het niets besloot Samir el Y. de groep rond Bas van Wijk te bedreigen. Toen het uiteindelijke slachtoffer daar manmoedig tussensprong en zei ’dat hij normaal moest doen’ haalde Samir el Y. de trekker over.

Het doodschieten van Bas van Wijk leidde in de zomer van 2020 tot enorme ophef. Terwijl kinderen lekker bij het water aan het spelen waren, zorgde Samir el Y. voor ware horror op het strandje. Hij schoot Bas van Wijk dood en bedreigde zijn vriendengroep. Hij eiste horloges. Omstanders probeerden hun kinderen bij elkaar te krijgen en mensen vluchtten weg. In die chaos wist Samir el Y. in eerste instantie te ontkomen. Vijf dagen later werd hij aangehouden in Zandvoort, waarna hij bekende de schutter te zijn geweest.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79457
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Afgeslacht om zo’n rothorloge...’

Bericht door Ariel »

Analyse: hoe kon het OM zo vreselijk blunderen in zaak horlogemoord?

Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat het Openbaar Ministerie zó vreselijk blundert in een beladen zaak als die van Bas van Wijk, de jongen die probeerde te voorkomen dat het horloge van zijn vriend zou worden gestolen en dat met zijn leven moest bekopen.

In plaats van de geëiste 18 jaar cel en tbs werd Samir el Y. veroordeeld tot 9 jaar en tbs. Waarom? Omdat de officier van justitie verzuimde om de datum en pleegplaats te vermelden toen hij op de tweede dag van het strafproces de tenlastelegging verzwaarde.

In plaats van ’gewone’ doodslag verweet de officier Samir el Y. gekwalificeerde doodslag: een veel zwaarder delict waarop strafmaxima staan die gelijk zijn aan die voor moord.

Het is een vorm van doodslag die je pleegt om diefstal makkelijker te maken of te verdoezelen. Zoals in dit geval de diefstal van de (nep)Rolex van de vriend van Bas van Wijk.

Nietig
Dinsdag verklaarde de rechtbank dat verzwaarde deel van de dagvaarding nietig vanwege het ontbreken van de datum waarop en de plaats waar Bas van Wijk werd doodgeschoten. De wet vereist dat die erbij staan.

Het is een raadsel hoe in zo’n beladen zaak iedereen bij het OM daar overheen heeft gekeken. De fout ligt in de eerste plaats bij het Openbaar Ministerie.

Daar staat tegenover dat ook de rechtbank wel iets valt te verwijten. Het komt vaker voor dat een datum of tijdstip ontbreekt. Lang niet alle rechtbanken verbinden daar consequenties aan. Zeker niet als voor iedereen helder is wat de datum en tijd moeten zijn.

In deze zaak bestond daar geen misverstand over. Bij alle andere onderdelen van de tenlastelegging, zoals bedreiging en afpersing, stond die informatie er wel keurig bij. Het is dus een even groot raadsel waarom de rechtbank zich juist in deze zaak zo formeel opstelt.

Hoger beroep
Zoals advocaat Richard Korver van de nabestaanden na afloop terecht opmerkte: „Heel Nederland weet waar en wanneer het is gebeurd. Hier is aan de bedoeling van de wetgever geen recht gedaan.”

Het OM zegt „het vonnis eerst te willen bestuderen”. Maar de uitkomst lijkt onvermijdelijk: er komt een hoger beroep. In dat geval kan de tenlastelegging worden aangepast en de blunder worden hersteld. Ook al zal dat voor de nabestaanden een schrale troost zijn.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie