De asielindustrie

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Mahalingam
Berichten: 50049
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Mahalingam »

Op zijn Noord-Nederlands zeggen wij: "Er vallen lijken uit de kast".
Ook in Italië ontploffen de verborgen vetpotten van de migratie-industrie

Juist zoals in Vlaanderen het schaamteloze profitariaat van El Kouakibi, de ‘sociaal onderneemster” van Marokkaanse origine en het icoon van de migratie-industrie en van heel de linkse progressieve kaste, heel lang verborgen werd gehouden, zorgt in Italië een soortgelijk geval voor veel ophef, met zware politieke gevolgen. Italië is dan ook een land, waar het woord ‘democratie’ nog enige betekenis heeft, wat de links-liberale ‘Europa’ oligarchie helemaal niet zint…

Aboubakar Soumahoro, een jonge immigrant uit Ivoorkust, kreeg in Italië alle kansen. Hij behaalde een diploma sociologie aan de universiteit van Napels, werd syndicalist en ontpopte zich als het boegbeeld van de immigratie-lobby. Hij werd een van de oprichters van de ‘Internationale coalitie van < mensen zonder papieren, migranten en vluchtelingen>”, een van die subsidiepompen, die overal in West-Europa op bijzonder professionele manier werden opgericht. Men zag hem overal in manifestaties, bij hongerstakingen, hij kreeg een bevoorrechte plaats bij de ultra-progressieve HuffPost en zoals gebruikelijk werd hij opgevist door het linkse politieke establishment, toen besloten werd, uit electorale berekening, volop de pro-migratie kaart te trekken. Natuurlijk kon een ‘selfie’ met paus Franciscus niet ontbreken. Wij kennen de obsessionele voorliefde van deze man voor al wat progressief, exotisch en liefst niet al te katholiek is…

Alles liep dus gesmeerd in het linkse wereldje. Zodanig zelfs, dat Nicola Fratoianni, oud-communist en nu secretaris-generaal van de partij van Italiaans Links, besliste hem voor te stellen als kandidaat van de Alliantie van Links en de Groenen bij de jongste parlementsverkiezingen. Hij wordt verkozen en laat voor het Italiaanse parlement foto’s van zichzelf nemen, verkleed als landarbeider, met modderlaarzen, “de” verdediger van de migranten, die uitgebuit en bedreigd worden door de nieuwe “fascistische regering”. Het kamp van het goede tegen het kamp van het kwade, alle criteria verenigd om het geprogrammeerde ideale- en valse- media-narratief vorm te geven. U kent allemaal de clichés van de arme uitgebuite’vluchteling” en van de hardvochtige “uiterst-rechtse blanke ” Europeaan, dagelijks te lezen, te horen of te zien op VRT-nieuws, De Standaard, de Morgen, enz., zelfbenoemde “kwaliteitsmedia” die de neo-marxistische woke ideologie hoog in hun vaandel dragen.. Alles lag klaar om weer eens het zelfde sentimentele verhaal op hun doelpubliek, de gehersenspoelde en doorgaans slecht geïnformeerde deugmens los te laten.

Pas verkozen en om zijn imago van militant van de immigratie-strijd kracht bij te zetten, brengt hij een bezoek aan de NGO-ferryboten, die hun vracht illegale immigranten in Italië aan land willen zetten, met de bedoeling om de nieuwe Italiaanse regering in een slecht daglicht te plaatsen, vermits deze weigert haar havens, haar geld en haar mensen zo maar ter beschikking te stellen van de illegalen, terwijl Italië een zware economische crisis kent. Soumahoro moest een eersterangsrol spelen in het kleine “antifascistische” theater…

Maar dan gebeurt het ondenkbare, het onbespreekbare… Op 24 november jl. opent de procureur van Latina een onderzoek over fraude met de coöperatieve verenigingen Karibu en Consorzio Aid, opgericht door Soumahoro en zijn schoonfamilie, om illegale arbeiders in Italië te helpen, te huisvesten en te integreren. Deze coöperaties worden gul gefinancierd met belastinggeld, in die mate dat een deel van de pers, (in tegenstelling tot Vlaanderen, bestaat er nog een vrije pers in Italië !) spreekt over de < onthaalbusiness>. Deze vennootschappen worden bestuurd door de schoonmoeder van Aboubakar Soumahoro en door zijn vrouw. In zeventien jaar tijd, hebben zij niet minder dan…62 miljoen euro aan staatssteun ontvangen…!

Een maand na zijn verkiezing, is dit een atoombom, die ontploft in het gezicht van de ‘model-migrant ‘ en in dat van de hele Italiaanse linkse immigratie-lobby: frauduleus beheer van openbaar geld, fiscale fraude, achterstallige uitbetaling van de lonen van de illegalen, die in de coöperatieven tewerkgesteld zijn(tot 22 maand !), armzalige en zelfs ongezonde leefomstandigheden waarin de migranten en hun talrijke kinderen moeten leven… Het imago van de kersverse verkozene wankelt. Een dertigtal illegale arbeiders vertellen hun verhaal in de media…”er was geen verwarming, geen warm water, dagenlang geen elektriciteit, de kinderen leden honger”…


Terwijl de donderwolken zich blijven opstapelen boven de hoofden van Soumaharo’s schoonfamilie( onderzoek over nieuwe misdrijven), loochent hij weet te hebben van de verduisteringen van zijn schoonmoeder en van zijn echtgenote. Intussen heeft hij zich toch maar teruggetrokken (< zelf-schorsing>) uit het Italiaanse parlement. Zijn linkse vrienden laten hem in de steek en zijn peetvader NIcola Fratoianni zweert in alle talen geen weet gehad te hebben van die zwendel…waar hebben wij dit nog gehoord…?

Dit alles vertoont sterke gelijkenissen met de zaak Kouakibi in Vlaanderen, waar op op juist dezelfde manier corruptie, politiek cynisme, morele schone schijn, holle politiek correcte fraseologie…en veel (belasting)geld in elkaar verstrengeld zitten. Juist zoals hier, kreeg ook in Italië de linkse immigratie-lobby het deksel op de neus. Natuurlijk wordt getracht dat in alle toonaarden te minimaliseren…De geschiedenis leert ons echter dat wat sommigen, hoe machtig ook, in doofpotten willen doen belanden, er toch op een of andere manier altijd weet uit te ontsnappen…

 
https://www.katholiekforum.net/2022/12/ ... industrie/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87041
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

’Migratiebeleid is los zand’

Het Nederlandse immigratiebeleid hangt als los zand aan elkaar. Met meer samenhang tussen asiel- en arbeidsmigratie en tussen integratie, huisvesting en economie krijgt het kabinet wat de bevolking zo verlangt: greep op migratie. Dat stelt de Adviesraad Migratie in een advies aan het kabinet.

„Breng samenhang in migratiebeleid”, zegt voorzitter Monique Kremer van de Adviesraad. „Zo is van arbeidsmigratie nergens opgeschreven wat het kabinet ermee wil. Er is geen visie.” Het zorgt voor ergernis bij de bevolking, zo toont het rapport aan: het gevoel dat migratie ons overkomt, dat grip ontbreekt en chaos regeert. „Nu is economische groei de belangrijkste drijfveer en wordt arbeidsmigratie aan werkgevers overgelaten.” Volgens het advies is er te weinig oog voor gevolgen voor huisvesting, zorg, onderwijs en sociale samenhang in wijken.

„Begin eens met een duidelijk doel te stellen”, is het advies. Als het doel is om Nederland met het oog op de energietransitie aantrekkelijker te maken voor installatietechnici van buiten de EU, dan kan het kabinet een richtgetal vaststellen voor het aantal gewenste technici.

In 2019 waren er in Nederland 735.000 arbeidsmigranten. Tussen 2006 en 2021 is het aantal arbeidsmigranten in Nederland verviervoudigd. De overgrote meerderheid van hen komt uit de EU. Van studie- en arbeidsmigranten is na 10 jaar 80 procent vertrokken. „Een deel ervan blijft dus”, zegt Kremer. „En we doen net alsof dat niet zo is. Er is geen integratiebeleid voor EU-burgers.”

Bandbreedte
Terwijl dat wel nodig is. Het zijn immers vooral de laagbetaalde krachten die hierheen komen. Nederland staat, op Finland na, onderaan op de Europese lijst als vestigingsplaats voor internationaal talent. „We zijn een lagelonenland aan het worden. We importeren mensen om te kunnen exporteren. De vraag is: willen we nog meer arbeidsmigranten voor distributiecentra of de vleesindustrie, terwijl die na jaren met kapotte knieën arbeidsongeschikt zijn en geen ander werk kunnen doen omdat de werkgever nooit iets in ze heeft geïnvesteerd en ze geen Nederlands spreken?

Daarom hebben mensen zorgen over immigratie”, beweert Kremer. „Mensen willen met hun buren kunnen praten, dat de buurman iets bijdraagt aan de maatschappij en dat er sociale samenhang is.”

Het rapport van de Adviesraad Migratie is een antwoord op de vraag van het kabinet of richtgetallen kunnen werken om greep te krijgen op migratie. Ja, zegt de raad, maar wel als ’zacht streefcijfer’, in plaats van ’hard quotum’.

Bij asiel ligt zo’n richtgetal minder voor de hand. Hier zijn immers factoren van buiten bepalend, zoals oorlogen en bevolkingsgroei op andere continenten. Bovendien is Nederland gebonden aan het VN-vluchtelingenverdrag. Dat verdrag opzeggen gaat in tegen onze eigen Grondwet, waarin het waarborgen van mensenrechten staat opgenomen, schrijft de raad.

Dat wil niet zeggen dat het kabinet bij asielmigratie achterover moet leunen. Het kabinet kan sleutelen aan toelatingscriteria, visumbeleid, handhaving, grensbewaking, aanpak van mensenhandel, hervestiging, buitenlands beleid en migratie-akkoorden met andere landen, en aan een kordater terugkeerbeleid. Uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) blijkt dat bindende afspraken met herkomstlanden het terugkeerpercentage met 5 tot 10 procent kunnen verhogen.

„En als je voor asielmigratie toch met streefcijfers wilt werken, dan gaat dat eerder om een bandbreedte dan een hard getal”, zegt Kremer. „Die moet meerjarig zijn, afgezet tegen een percentage van de bevolking. En koppel de cijfers aan integratie en huisvesting.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87041
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Ter Apel ziet de bui alweer hangen: buitenslapers voor het hek

Donkere wolken boven asielopvang: tekort aan plekken loopt met tienduizenden op

Nu een dwangwet voor asielopvang op zich laat wachten, zetten gemeenten zich schrap voor een opleving van de asielcrisis. Als lopende contracten voor asiel- en noodopvang niet worden verlengd of vervangen, kampt het COA komende maand met een tekort van 25.000 plekken. Ter Apel ziet de bui alweer hangen: buitenslapers voor het hek.

De ministerraad hoopt vrijdag na lang steggelen een klap te geven op een omstreden wetsvoorstel waarmee gemeenten kunnen worden gedwongen om asielzoekers op te wachten. De wet had er al moeten zijn, maar volgens betrokkenen zou het zomaar kunnen dat asieldwang pas eind dit jaar of zelfs volgend jaar in praktijk kan worden gebracht, aangezien de Tweede- en Eerste Kamer er ook nog mee moeten instemmen. Intussen loopt het tekort aan plekken komende maanden met tienduizenden op.

Coalitiepartijen hebben er maanden over onderhandeld en hopen de wet snel door het parlement te loodsen, maar vanuit de oppositie klinkt harde kritiek. „Het is ongelooflijk dat er nu weer een jaar verloren gaat”, zegt SP-Kamerlid Van Dijk. „De wet rammelt aan alle kanten, er is nul draagvlak voor dit voorstel. Op deze manier organiseert het kabinet zijn eigen mislukking.”

JA21-leider Eerdmans vindt het onvoorstelbaar dat er nog geen plan B is. „Het probleem is dat Nederland visieloos achter de feiten blijft aanrennen. Het kabinet kan die wet beter intrekken en focussen op beheersing van de asielinstroom.”

Eerste Kamer
En dan is er met de verkiezingswinst van BBB voor staatssecretaris Van der Burg (Asiel) nog een probleem bijgekomen. Die partij pruimt opvangdwang niet en is straks de grootste in de Eerste Kamer, waar het wetsvoorstel ook doorheen moet. Van der Burg kondigt al aan met de partij van Caroline van der Plas in gesprek te gaan. Onderwijl moet de bewindsman nog altijd met de pet rond bij gemeenten voor extra plekken, maar dat loopt bepaald niet op rolletjes.

Alles was in kannen en kruiken, zegt CU-politicus Voordewind, net samen met de overige zes wethouders weggestuurd als asielwethouder van Alkmaar. In het oude belastingkantoor zou een opvanglocatie komen voor de registratie van asielzoekers. Die centrale ontvangstlocatie voor telkens 250 asielzoekers zou bedoeld zijn om Ter Apel te ontlasten. Het kantoor zou bij lagere bezetting onderkomens bieden aan Alkmaarse spoedzoekers. Bovendien zouden er erkende vluchtelingen worden gehuisvest, zogeheten statushouders.

Koudwatervrees
„De afspraak was nota bene opgeschreven in het coalitieakkoord”, zegt een nog altijd verbouwereerde Voordewind. „Maar helaas: één van de coalitiepartners, de Bas-partij, kreeg koudwatervrees. De stad is nu stuurloos.”

Van der Burg kan weer op zoek naar andere gemeenten die zo’n ontvangstlocatie voor de eerste fase van de asielprocedure willen huisvesten. Met het slechte imago van Ter Apel, zal dat geen gemakkelijke opgave worden.

Alkmaar werkte al in de ’geest van de Spreidingswet’, een oproep die het COA inmiddels nadrukkelijk aan alle gemeenten heeft gedaan, waarvan er nog altijd 190 zijn die geen asielopvang bieden. De provincie Groningen heeft die handschoen inmiddels opgenomen door 5744 asielopvangplekken toe te zeggen en die te verdelen onder de tien gemeenten.

Nu de wet langer op zich laat wachten, zullen gemeenten de noodzaak niet zo snel zien om alvast hun nek uit te steken, denkt Voordewind. „Gemeenten die niet willen, kunnen nu achteroverleunen en afwachten.” Terwijl de nood hoog is, hoger dan tijdens de asielcrisis vorig jaar. „Als in mei de golven van de Middellandse Zee weer gaan liggen, zullen we in Ter Apel weer dezelfde taferelen krijgen.”

Dat denkt raadslid Marco Visscher van Gemeentebelangen Westerwolde ook. „Het gaat geheid weer gebeuren dat hier in ter Apel asielzoekers voor de poorten op het gras moeten slapen.” Twee weken geleden was de staatssecretaris nog op bezoek in Ter Apel, waar hij ook sprak met de fractievoorzitters van de raad van Westerwolde. VVD-raadslid Buigel: „Ik heb gevraagd of Eric garanties kon geven dat er niet hetzelfde zal gebeuren als vorig jaar. Dat kon hij niet.”

Het COA heeft eind dit jaar 75.500 plekken nodig. Als de lopende contracten niet worden verlengd of vervangen door nieuwe, zijn er volgende maand 25.000 opvangplekken te weinig. De Spreidingswet zou helpen. „Maar het is niet het enige waarvan we het moeten hebben”, zegt een COA-woordvoerder. „We zijn ook afhankelijk van hoe snel de IND werkt en hoe snel statushouders uitstromen uit de asielopvang.” Er zitten nog altijd 16.000 statushouders in de asielopvang die eigenlijk huisvesting bij een gemeente zouden moeten hebben.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87041
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Meer migranten wagen oversteek: hoe Nederland zich schrap zet voor een nieuw opvangdrama

De lente is amper begonnen en nu al komen er drie keer zoveel migranten met bootjes in Europa aan. Moet Nederland zich schrap zetten?

Iedereen wil het voorkomen, maar tegelijkertijd sluit niemand het meer uit: dat er de komende maanden opnieuw asielzoekers buiten moeten slapen omdat er nergens in Nederland een bed te vinden is. De traditionele voorjaarspiek aan asielzoekers in Europa lijkt dit jaar veel hoger uit te pakken.

Zien we die stijging al?

Ja. In Italië kwamen in de eerste maanden van dit jaar al 31.000 migranten aan. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar waren dat er 7900 – een stijging van 300 procent. Het land riep er de noodtoestand voor uit. Sowieso stijgt het aantal migranten dat over zee naar Europa komt hard, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Dit jaar gaat het om 42.392 mensen (tegen 16.566 in de eerste vier maanden van 2022). Er zijn altijd pieken en dipjes in de asielstroom zegt hoogleraar migratie Helga de Valk. Maar of de stijging alleen maar doorzet of juist afneemt, is volgens haar ‘heel lastig in te schatten’. ,,Dat is ook afhankelijk van de situatie in onder andere de Afrikaanse landen.” Met andere woorden: of mensen onveilig zijn of geen toekomst meer zien en weg willen.

Gaat Nederland de stijging ook merken?

,,Er is een grote kans dat een deel van deze mensen ook naar Nederland komt,” zegt De Valk, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Nu al is een lichte stijging te zien: van wekenlang 700 asielzoekers per week naar 900. Het kabinet komt naar verwachting vrijdag met nieuwe prognoses van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, waarin ook de situatie in Italië is meegenomen. Uit via de NOS uitgelekte cijfers blijkt dat die fors omhoog worden bijgesteld, tot 76.000 asielzoekers in 2023.

Waarom komen die asielzoekers in Nederland terecht? Daar zijn toch afspraken over?

Klopt. Die afspraak houdt in dat een asielaanvraag behandeld moet worden in het eerste land van aankomst in Europa. Maar deze Dublin-verordening wordt niet goed nageleefd. ,,Asielzoekers worden in zuidelijke landen niet altijd geregistreerd”, aldus De Valk. ,,Een deel zal dus doorreizen.”

Waarom reizen veel asielzoekers naar ons land?

Wie in ons land een asielaanvraag indient heeft een grotere kans om te mogen blijven dan in landen als Duitsland of België. Ook krijgen asielzoekers hier sneller een permanente verblijfsvergunning, bleek uit een data-analyse van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het departement komt binnenkort met de resultaten van een onderzoeken naar waarom dat zo is. Daarnaast gaat onder asielzoekers al langer het verhaal rond dat het juist in ons land makkelijker is om gezinsleden te laten overkomen. Het aantal minderjarige asielzoekers dat zich in Nederland meldt, stijgt dan ook snel.

Er zouden toch meer aanmeldcentra komen om Ter Apel te ontlasten?

Ja, het kabinet wilde drie nieuwe aanmeldcentra openen. Er werd gekeken naar een tijdelijk aanmeldcentrum in een kazerne, maar dat werd een overlooplocatie voor Ter Apel. In Bant (Noordoostpolder) werd grond gekocht, maar de gemeente stribbelde tegen. In Alkmaar bood het gemeentebestuur zelf een leegstaand belastingkantoor aan, maar het college viel omdat één van de coalitiepartijen geen aanmeldcentrum wilde. Zo is er na een jaar nog altijd geen aanmeldcentrum bijgekomen.

Hebben we nu genoeg bedden?

Staatssecretaris Van der Burg wond er dinsdag in de Tweede Kamer geen doekjes om: ,,We hebben de boel niet op orde.” Gaat er in de ene gemeente een noodopvang in een sporthal dicht, dan worden de asielzoekers per bus naar een tentenkamp of cruiseschip in een volgende gemeente gereden. Ter Apel, waar vorig jaar zomer op het dieptepunt van de opvangcrisis 700 mensen buiten sliepen, zit alweer bijna vol. Deze week zijn 1800 van de 2000 bedden bezet. ,,Het zijn dagkoersen”, benadrukt een woordvoerder van opvangorganisatie COA, afhankelijk van hoeveel mensen zich melden en doorstromen naar andere opvang.

Is er dan niks geleerd van de opvangcrisis van 2022?

Die opvangcrisis is nooit opgelost. De problemen zijn gebleven. Zo kunnen de 16.205 asielzoekers die al te horen hebben gekregen dat ze in Nederland mogen blijven niet verhuizen naar een reguliere woning. Die zijn er domweg niet en dus bezetten zij nog altijd een bed in een asielzoekerscentrum.

Een ander probleem is dat het Nederland vaak niet lukt om iemand die geen recht heeft op asiel weer te laten vertrekken. In Ter Apel melden zich ook mensen die uit zogeheten ‘veilige landen’ komen, zoals Marokko of Tunesië. Zij mogen zelden in Nederland blijven. Juist deze groep zorgt vaak voor overlast. De immigratiedienst IND, die alle asielaanvragen moet beoordelen, kampt bovendien met grote achterstanden en personeelstekorten. En daar komt nog bovenop dat Nederland in de coronajaren heeft bezuinigd op het aantal opvangplekken. Het aanhouden van ‘reservebedden’ werd te duur gevonden. Dus, zei Van der Burg dinsdag, de opvangcrisis is geen natuurverschijnsel dat ons ‘overkomt’. ,,Dit is het gevolg van keuzes die we in Nederland op politiek niveau met elkaar maken.”

Is er dan helemaal niks gedaan?

Nee, een heleboel gemeenten hebben het afgelopen jaar evenementenlocaties, sporthallen en leegstaande gebouwen aangeboden voor noodopvang. Maar dergelijke opvang is sober en altijd tijdelijk, waardoor je er voor de lange termijn – nu dus – niks aan hebt. Dus moeten nieuwe opvanglocaties uit de grond worden gestampt. Dat gebeurt ook, in Breda en Nijmegen bijvoorbeeld. Maar veel gemeenten steken nooit hun vinger op als Van der Burg weer om bedden bedelt. Het kabinet komt met een wet die gemeenten in het uiterste geval ook kan dwingen tot structurele opvang van asielzoekers, maar die moet nog door het parlement worden behandeld.

Dus het blijft dit jaar nog pleisters plakken en noodverbanden aanleggen?

Daar lijkt het wel op. Volgens hoogleraar De Valk is juist behoefte aan een langetermijnvisie. ,,Dat vereist daadkracht en investeringen.” Alle crisisnoodopvang stelt zij, is ‘niet per definitie goedkoper’. Nu al worden de extra kosten voor asiel dit jaar op 3 miljard euro geraamd, al zou de rekening bij stijgende aantallen ook dubbel zo hoog kunnen uitvallen. Het kabinet werkt aan een ‘fundamentele heroriëntatie’ van het asielstelsel, maar volgens Haagse bronnen zijn de gesprekken daarover nog niet in de buurt van een concreet plan.

De Valk pleit voor een systeem waarbij structurele asielopvang de norm is, in ‘behapbare’ aantallen voor gemeenten. Door asielzoekers meteen te koppelen aan een gemeente, waar ze ook kunnen wonen als hun asielaanvraag wordt goedgekeurd, kan het gesleep met asielzoekers ‘over het land heen’ ook worden voorkomen.

Ligt er dan voor deze zomer al een noodscenario klaar?

Niet echt. Bij het ministerie van Justitie en Veiligheid klinkt de verwachting is dat ze de komende tijd net ‘langs de rand’ van de afgrond gaan en er nét genoeg bedden zullen zijn. Maar dat geldt alleen als er niks onvoorziens gebeurt. In de gemeente Heumen lijkt een noodopvang niet op tijd open te kunnen omdat er op die locatie ook dassen wonen; een beschermde diersoort. Zo’n kink in de kabel kan al voor een acuut opvangprobleem zorgen.

Bij het aanmeldcentrum is het COA zich met de gemeente Westerwolde en andere partners wel ‘aan het voorbereiden op wat er komen gaat’. ,,Om zoveel mogelijk te voorkomen dat het een herhaling van afgelopen zomer wordt.” Maar, zegt de COA-woordvoerder ook: dat is wel afhankelijk van gemeenten die te hulp schieten met opvangmogelijkheden. Daar liep het vorig jaar ook spaak: gemeenten staan niet in de rij om een acz te openen of noodopvangplekken aan te bieden. Als ze dat wel doen, stellen ze vaak eisen: alleen vrouwen en kinderen bijvoorbeeld, of geen alleenstaande mannen. Dat maakt het voor het COA niet makkelijker om de opvangpuzzel te leggen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 11211
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De asielindustrie

Bericht door sjun »

Het is al wat langer tijd om een halt toe te roepen aan het misbruiken van de mensenrechten voor een geheel verzorgd onderkomen, kost, zorg en onderwijs in Nederland voor mensen van over de hele wereld. En dat kan maar beter op tijd gebeuren voordat niet enkel het systeem maar ook de draagkracht van de burgers bi wie al die gelukszoeker in de leefwereld gedumpt worden zwaar overbelast raakt. Mensen met mogelijkheden verkassen wel. Maar er zijn nogal wat mensen in de Nederlandse samenleving die wel hun hele leven in het systeem ingelegd hebben maar die geen mogelijkheden hebben om in Oost-Europa of Zuid-Europa opnieuw te beginnen. Zij moeten dus een overlevingsmodus gaan aannemen met wat dàt weer met zich mee zal brengen. Leefbaarder zal het er waarschijnlijk niet op worden waar het recht van de sterkste gaat gelden.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87041
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

De omwonenden van parkeerterrein De Zuid in Zandvoort konden al hun vragen kwijt over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in hun buurt. De gemeente heeft namelijk een stuk grasveld naast het parkeerterrein aangewezen als geschikte locatie. Onder omwonenden blijken er vooral zorgen te zijn over het verdwijnen van parkeerplaatsen en, misschien nog wel meer, over de veiligheid in de wijk.

Azc naast Natura 2000-gebied: "Nergens mag een schop in de grond, maar nu wel?"
Zandvoorters spuien ongenoegen over aangewezen locatie: geen azc in hun luxe buurt

Als het aan de Zandvoorters ligt die in de buurt wonen van het te bouwen opvangcentrum voor 65 asielzoekers, gaat het nog jaren duren voordat de eerste spade de grond ingaat. Toen het college van Burgemeester en Wethouders de inwoners van Zandvoort gisteravond informeerde over de plek, een stuk grasland tegen de duinen aan, maakte een aantal omwonenden duidelijk alles uit de kast te willen halen om de bouw tegen te houden.

Verwarring, onbegrip en irritatie streden om voorrang in een bomvol zaaltje in het hart van Zandvoort. Haperende microfoons en luid brommende geluidsboxen leverden daar een flinke bijdrage aan. Niettemin was aan het eind van een chaotische avond de boodschap van de bezoekers duidelijk. Hoe graag wethouder Martijn Hendriks en burgemeester David Moolenburgh, die fel werden aangevallen, het asielzoekerscentrum ook willen op deze plek in het zuidelijk deel van Zandvoort; dat gaat niet zo maar gebeuren.

Een man die in de buurt van de permanente opvang woont, riep aan het einde van de avond: "Je gaat bijna denken dat de gemeente bij het kiezen van deze locatie heeft geweten dat er lang over gediscussieerd en geprocedeerd zal worden; zó lang, dat het asielzoekerscentrum er uiteindelijk nooit zal komen."

Betere keuze
Wethouder Hendriks deed zijn best om uit te leggen dat deze plek naast parkeerterrein De Zuid een betere keuze is dan al afgevallen opties als Nieuw Unicum, het veld van de voormalige voetbalclub TZB, een braakliggend landje aan de Tolweg en een stukje duin achter het dierenasiel in Noord. Maar de Zandvoorters, vooral mensen uit het zuidelijk deel waren goed vertegenwoordigd, lieten zich niet overtuigen. Hun bezwaar: hoe kun je de nieuwbouw plannen op een plek die valt onder Natura 2000. Daarvoor moet het bestemmingplan immers worden gewijzigd.

Een speeltuintje kon er niet komen vanwege de vleermuizen. Denkt de gemeente het bestemmingplan wél te kunnen wijzigen voor nieuwbouw voor 65 asielzoekers?"

"Wij hebben ooit geprobeerd op diezelfde plek een speeltuintje voor de kinderen te krijgen", zei een vrouw. "Voor een simpele glijbaan kregen we geen toestemming vanwege de vleermuizen en de stikstofdepositie. Waarom denkt de gemeente dat het wél lukt het bestemmingsplan te wijzigingen voor nieuwbouw voor 65 asielzoekers?"

Hendriks antwoordde 'dat het een ingewikkelde en lange weg' zal worden. Waarop iemand vroeg of het het geld en de moeite wel waard is? Er worden in Zandvoort per slot van rekening maar 65 mensen opgevangen: een druppel op de gloeiende plaat.

Bij deze argumenten bleef het niet. Een vrouw die vlak bij de plek woont, vroeg 'of het wel humaan is om mensen die uit een oorlogsgebied komen bloot te stellen aan de verleidingen van de luxe wijk waar ze straks komen te wonen?' Iemand anders zei dat het veel te ver verwijderd is van het station.

Ook werden er vraagtekens geplaatst bij de belofte van de gemeente dat er geen parkeerplaatsen worden opgeofferd. En dan was er nog het verwijt dat de gemeente de mensen veel te laat op de hoogte heeft gesteld. Hendriks verzekerde dat binnen een week nadat de keuze was bepaald, is gecommuniceerd om welke plek het gaat. "Veel andere gemeenten zijn daar minder snel mee geweest."

Om enig begrip te krijgen, riep Hendriks nog maar eens dat 'Den Haag' gemeenten nu eenmaal verplicht asielzoekers te huisvesten. In de negen gemeenten tellende Veiligheidsregio Kennemerland gaat het in totaal om ruim 2100 vluchtelingen.

Over de samenstelling van de groep die in Zandvoort wordt ondergebracht kon het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) nog niets zeggen, waardoor de vrees van de Zandvoorters dat het zou gaan om alleenstaande mannen niet werd weggenomen.

Beslissing
Volgende maand neemt de gemeenteraad de beslissing of het gekozen stukje duin in Zuid dé plek is om het azc te bouwen. Ook al zegt de raad 'ja', dan is er volgens de omwonenden nog niets besloten. In hun ogen is het pas het begin van een mogelijk slepende strijd. Iemand riep: "Beseft de gemeente wel dat we desnoods tot aan de Raad van State (het hoogste rechtsorgaan) kunnen doorgaan?"
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87041
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Aantal illegale migranten in EU met bijna 60 procent gegroeid

Het aantal migranten dat illegaal in de Europese Unie verblijft is afgelopen jaar met bijna 60 procent toegenomen. De EU-landen telden in 2022 samen meer dan een miljoen mensen zonder recht om daar te verblijven, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.

De meeste illegale migranten vind je in landen aan de buitengrens van de EU, zoals Hongarije, Kroatië en Griekenland, en in grote lidstaten als Duitsland en Frankrijk. Nederland zit met een aantal van 5.510 in de middenmoot.

Van de mensen die illegaal in de EU verblijven is het overgrote deel man, blijkt uit de cijfers die de lidstaten Eurostat hebben aangeleverd. Hun aandeel is met 85 procent nog wat groter dan het pakweg twaalf jaar eerder was. Er zijn ook meer dan 75.000 minderjarigen geteld, goed voor 7 procent van het totaal.

De EU worstelt al jaren met de opvang van migranten. Nu na een aantal kalmere jaren weer meer in Europa arriveren, dreigt tekort aan onderdak en groeit de druk om bijvoorbeeld illegale migranten terug te sturen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87041
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Van der Burg geeft toe: "Sommige asielzoekers komen hier alleen voor voorzieningen"

De staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg (VVD), heeft toegegeven dat sommige asielzoekers vooral uit zijn op de Nederlandse voorzieningen. Ook is hij kritisch op veiligelanders.

Dit weekend was Van der Burg te gast bij WNL Op Zondag. Hier vertelde hij over zijn pogingen om de Nederlandse asiel- en migratiecrisis onder de duim te krijgen.

De toestroom is dit jaar weer ongekend hoog. Er wordt rekening gehouden met maximaal 77.000 nieuwe asielzoekers, waarvoor het kabinet al miljarden euro's extra heeft uitgetrokken.

Van der Burg vertelt waarom al die mensen naar Nederland komen. Hiervoor maakt hij onderscheid tussen drie groepen asielzoekers. Allereerst zijn er natuurlijk de echte asielzoekers, die worden vervolgd in het land van herkomst.

De tweede groep beschrijft Van der Burg als volgt: "Dan hebben we mensen die eigenlijk geen asielzoeker zijn, maar die noem ik 'voorzieningenzoekers'. Zij zijn via Griekenland of Italië binnengekomen maar denken: 'De voorzieningen in Duitsland en Nederland zijn beter.' Hen zou je eigenlijk moeten terugsturen naar Italië en Griekenland."

Tot slot is er nog een groep veiligelanders uit Marokko en Algerije, die veel overlast veroorzaken. "Dit is een kwaadwillende groep die alleen maar het asielsysteem misbruikt om op die manier met hun rooftochten door te kunnen gaan," vertelt Van der Burg.

Ondertussen blijft de overlast in Ter Apel ongekend groot, voornamelijk veroorzaakt door veiligelanders. Veel lokale inwoners kunnen de druk niet meer aan; het eerste stel heeft hun huis al te koop gezet. Inmiddels is er een eigen burgerwacht actief die het verzet tegen het onveilige aanmeldcentrum opvoert.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87041
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Nou, dat is dan leuk , want deze mannen willen een gesprek mar de IND, en als het kan een beetje snel. De asielige hebben het niet meer naar hun zin op het cruise schip.
Immigratiedienst kan aantal asielaanvragen niet meer aan, wil ‘fundamenteel andere keuzes’

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan het hoge aantal asielaanvragen niet meer aan. Volgens de dienst zijn ‘fundamenteel andere keuzes’ in het migratiebeleid nodig. ‘De grens van wat de IND aankan, komt in zicht.’

Dat schrijft IND-directeur Rhodia Maas in het voorwoord van de Stand van de Uitvoering, een soort jaarverslag waarin de dienst de uitdagingen van het werk beschrijft. De conclusie: het ‘knelt aan alle kanten’. Het aantal asielaanvragen neemt toe, maar ook het aantal buitenlandse studenten en arbeidsmigranten waarover de IND moet beslissen. Er ligt volgens Maas ‘te veel werk’ op het bord van de IND.

Poepen op 'shitty field' en eten vangen over een hek, zo liep de situatie in Ter Apel uit de hand
Ook wordt dat werk steeds ingewikkelder, omdat mensen telkens opnieuw ‘kansloze aanvragen’ indienen om hun verblijf in Nederland te rekken en beslissingen steeds uitgebreider moeten worden onderbouwd, bijvoorbeeld onder druk van uitspraken van de rechter. De dossiers waarmee de IND’ers werken worden zo steeds dikker en kosten ook meer tijd. Tegelijkertijd wil de IND ‘de tijd kunnen nemen’ om te luisteren naar ‘het persoonlijke verhaal’ van iemand die een asielaanvraag doet, maar voelt de dienst ook de druk om snel duidelijkheid te geven. Maas: ‘Een onmogelijke spagaat.’

De achterstanden lopen door het hoge aantal aanvragen snel op, waardoor asielzoekers steeds langer moeten wachten voor ze horen of ze wel of niet in Nederland mogen blijven. De afgelopen tijd demonstreerden asielzoekers op meerdere plekken in Nederland tegen deze lange wachttijd. Duizenden van hen wachten al langer dan de maximale termijn van vijftien maanden. De IND verwacht dat het aantal dwangsommen dat het krijgt opgelegd tot eind 2024 ‘flink oploopt’.

Maas noemt die lange onzekerheid ‘afschuwelijk’, maar wijst er ook op dat haar collega’s tot nu toe over méér aanvragen beslissen dan de 22.000 die het kabinet hen vooraf als opdracht meegaf. Maar daarmee worden de achterstanden niet ingelopen. Ter vergelijking: het afgelopen jaar kreeg de IND zo’n 40.000 aanvragen binnen en werden een kleine 27.000 afgedaan.

De IND wijst erop dat er al langere tijd veel meer asielaanvragen binnenkomen dan waar de dienst op is ingericht. Uit de nieuwste cijfers bleek vorige maand dat het kabinet dit jaar in totaal ruim 70.000 asielzoekers verwacht. Ook als IND’ers zich een slag in de rondte werken, is dat volgens bronnen alleen te bolwerken als dienst zou verdubbelen. Daarvoor zijn mensen noch euro’s beschikbaar.

Niet meebewegen
Ook ziet de IND zelf zo’n grote groei niet als dé oplossing. ,,Want hoe groot moeten we dan worden?", vraagt Maas zich af. ,,We moeten accepteren dat de IND niet kan meebewegen met het fluctuerende aantal aanvragen.”

Maar hoe werkt de asielprocedure in ons land? Arda Kaya zoekt het voor je uit (video):

De IND vindt dat het beleid anders moet en wijst naar de politiek. Zo wil de dienst met het ministerie andere afspraken maken over hoeveel aanvragen het moet verwerken, en hoeveel geld en medewerkers daarbij horen. Nu krijgt de IND elk jaar te horen over hoeveel aanvragen het moet beslissen. Dat is een ‘veel te korte’ periode en moet naar ‘minimaal vijf jaar’.

Afspraken-app
Ook moet het eenvoudiger worden om over asielaanvragen te beslissen, vindt de IND, met betere regie en planbaarheid door bijvoorbeeld te werken met een afspraken-app in plaats van de huidige rijen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) wil dat de IND meer naar het individu gaat kijken in plaats van naar een groep, bijvoorbeeld Turken of Syriërs, in de hoop dat dan minder asielvragen worden goedgekeurd. Nederland keurt namelijk in vergelijking met de ons omringende landen méér asielaanvragen goed. Zo’n individuele aanpak zou echter meer werk betekenen voor de IND.

Het kabinet werkt al geruime tijd aan zowel een ‘fundamentele heroriëntatie’ van het asielbeleid als aan een plan om ‘grip’ te krijgen op migratie in z’n geheel. Daarin wordt ook nadrukkelijk gekeken naar de Europese Unie. Daar wordt met de lidstaten gesproken over een nieuw migratiepact. IND-directeur Maas is ‘bezorgd over de uitvoerbaarheid’ van de plannen die nu op tafel liggen. Die voorstellen zouden haar dienst met extra werk opzadelen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87041
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Jaren hebben ze de tijd gehad om een oplossing te bedenken. En dan is dit de oplossing. Statushouder op kosten belastingbetaler in hotel hotels. De meest aanzuigende werking blijkt de oplossing. :sheik: De moslim heeft er zin an. :muslima: Draai de kraan nog maar wat open.
Statushouder op kosten belastingbetaler in hotel bij vol Ter Apel

Afbeelding

Om te voorkomen dat het aanmeldcentrum in Ter Apel weer wordt overlopen, worden statushouders mogelijk op kosten van de belastingbetaler in hotels geplaatst. Dat kondigt staatssecretaris Van der Burg (Asiel) aan in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wil hij af van gemeenten die weigeren alleenstaande mannelijke asielzoekers op te vangen.

Met de gemeente Westerwolde is afgesproken dat er nooit meer dan 2000 asielzoekers in Ter Apel zullen verblijven. Dit dreigt wel weer te gebeuren en dus moet de VVD’er noodverbanden aanleggen. Omdat er nog altijd 16.000 erkende vluchtelingen voor wie geen woning is in de asielopvang verblijven, is daar te weinig plek.

Behalve met het onderbrengen van statushouders in hotels, worden ook de aantallen asielzoekers in andere asielzoekerscentra opgehoogd. „In het uiterste geval zullen ook asielzoekers – desnoods ongevraagd – in hotels worden ondergebracht.”

Omdat opvangcapaciteit nu niet altijd volledig wordt benut, wil Van der Burg af van de ’restricties’ die gemeenten stellen, zoals aan alleenstaande mannelijke asielzoekers. „Hoewel ik begrip heb voor de maatschappelijke dynamiek die de komst van een locatie met zich kan meebrengen, leiden dergelijke restricties er in de praktijk toe dat er veel plekken niet inzetbaar zijn”, schrijft Van der Burg aan de Tweede Kamer. Van der Burg voegt daaraan toe dat hij die groep ’in het uiterste geval’ alsnog zal onderbrengen in ’opvanglocaties die restricties hanteren’.

Ook moeten er nog steeds meerdere ’voorportalen’ van Ter Apel komen, waar asielzoekers kunnen wachten die nog niet geregistreerd zijn in het aanmeldcentrum aldaar. De Expo Assen doet vanaf 1 juli bijvoorbeeld dienst als ’wachtkamer’ voor 500 asielzoekers die niet meteen in Ter Apel terechtkunnen.

Veiligelanders
Intussen heeft Van der Burg nog altijd geen plek gevonden voor een zogeheten permanente beschikbaarheidslocatie, een centrum voor kansarme asielzoekers, bijvoorbeeld uit veilige landen en Dublin-claimanten, die naar een ander EU-land moeten omdat ze daar een asielaanvraag hebben lopen.

Omdat de locatie die hij op het oog heeft, een lege gevangenis in Almere, nog steeds niet rond is gekomen, komt er zo’n PBL op proef in Ter Apel. „In de PBL geldt een sober opvangregime en de huisregel dat de asielzoekers te allen tijde beschikbaar zijn voor de asiel-, beroeps-, en vertrekprocedure.” Hun asielverzoeken worden versneld behandeld door de IND.

13,9 miljard
Het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt kan dit jaar oplopen tot maximaal 77.000, maakte Van der Burg vorige maand bekend. Hij verwacht bovendien dat het aantal de komende jaren ’structureel blijft toenemen’. Het kabinet trekt daarom in de Voorjaarsnota 8,7 miljard euro extra uit voor asielopvang tot en met 2026. Volgens het ministerie van Financiën komen de totale kosten voor asielopvang daarmee op 13,9 miljard.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87041
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Extra noodplan asielopvang, gemeente mag asielzoeker niet meer zelf selecteren

Het kabinet wil dat gemeenten stoppen met het selecteren van bepaalde groepen asielzoekers, bijvoorbeeld alleenstaande mannen. Als ze dat toch blijven doen, gaat het kabinet zelf deze asielzoekers alsnog plaatsen op de lege plekken die er zijn, zo meldt staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken in een Kamerbrief.

"In het uiterste geval zullen asielzoekers - desnoods ongevraagd - op opvanglocaties die restricties hanteren worden ondergebracht", schrijft Van der Burg. "Op dit moment staan er bedden leeg als gevolg van beperkingen ten aanzien van het plaatsen van doelgroepen of andere afspraken met gemeenten", aldus de staatssecretaris. "Deze plekken heet het COA hard nodig." Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft al tijden grote problemen om opvangplekken in allerlei Nederlandse gemeenten te vinden.

Tent
Verder heeft de staatssecretaris een noodplan gemaakt om te voorkomen dat de opvang in aanmeldcentrum Ter Apel opnieuw uit de hand loopt. Van der Burg wil niet meer dat asielzoekers buiten of in een tent moeten slapen, zoals vorig jaar regelmatig gebeurde.

De druk op de asielopvang is al een tijd hoog en in de zomermaanden neemt dit alleen maar toe. Dit mag niet alleen op de schouders van Ter Apel terecht komen. Daarom gaan we actie ondernemen

In het noodplan staat dat statushouders die in een opvangcentrum op een woning wachten en in Nederland mogen blijven, naar hotels worden overgebracht. Ook op dat vlak wil Van der Burg niet wachten op instemming van gemeenten. Hij schrijft: "In het uiterste geval zullen ook asielzoekers, desnoods ongevraagd, in hotels worden ondergebracht".

Verder wordt er extra politie ingezet voor snellere registratie en controle op reisdocumenten. Daarnaast wordt in een evenementenhal in Assen een tijdelijke opvanglocatie - de zogenoemde voorportaallocatie - gemaakt voor 500 personen.

Sober
Van der Burg wil een harde aanpak voor asielzoekers die veel overlast en criminaliteit veroorzaken. Hij wil zogenoemde PBL's (proces beschikbaarheidslocaties) oprichten, daar heerst een sober opvangregime en moeten de asielzoekers "te allen tijden" beschikbaar zijn. Een pilot van de PBL komt in Ter Apel, over andere locaties wordt nog gepraat.

De komende jaren reizen naar verwachting vele duizenden asielzoekers meer naar Nederland dan in eerste instantie gedacht. Het aantal asielzoekers dat wordt verwacht in 2023 ligt volgens het hoogste scenario iets boven de 76.000 personen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 11211
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De asielindustrie

Bericht door sjun »

Gelukszoekers in Ter Apel geven aan wat zij verwachten van Nederland: 'Eten, huis, auto's... Alles!'


De hele uitzending

Heftige beelden Ter Apel; burgerwacht neem heft in eigen hand!


Tijd voor actie in een universeel begrepen taal waar overheden hun burgers blijven blootstellen aan gevaar voor lijf en leden.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24323
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door King George »

Gek hè dat je al die parasieten aanzuigt als je hun eisen inwilligt?
sjun schreef:
wo mei 24, 2023 9:36 pm
Heftige beelden Ter Apel; burgerwacht neem heft in eigen hand!


Tijd voor actie in een universeel begrepen taal waar overheden hun burgers blijven blootstellen aan gevaar voor lijf en leden.
Zijn de bestuurders al geschokt dat de burgers eigenrichting gaan nemen? Want ze zijn toch zo goed bezig en vinden dat ze er bovenop staan?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24323
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door King George »

Ariel schreef:
wo mei 24, 2023 8:05 pm
Extra noodplan asielopvang, gemeente mag asielzoeker niet meer zelf selecteren

Het kabinet wil dat gemeenten stoppen met het selecteren van bepaalde groepen asielzoekers, bijvoorbeeld alleenstaande mannen. Als ze dat toch blijven doen, gaat het kabinet zelf deze asielzoekers alsnog plaatsen op de lege plekken die er zijn, zo meldt staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken in een Kamerbrief.

"In het uiterste geval zullen asielzoekers - desnoods ongevraagd - op opvanglocaties die restricties hanteren worden ondergebracht", schrijft Van der Burg. "Op dit moment staan er bedden leeg als gevolg van beperkingen ten aanzien van het plaatsen van doelgroepen of andere afspraken met gemeenten", aldus de staatssecretaris. "Deze plekken heet het COA hard nodig." Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft al tijden grote problemen om opvangplekken in allerlei Nederlandse gemeenten te vinden.
Spoiler! :
Tent
Verder heeft de staatssecretaris een noodplan gemaakt om te voorkomen dat de opvang in aanmeldcentrum Ter Apel opnieuw uit de hand loopt. Van der Burg wil niet meer dat asielzoekers buiten of in een tent moeten slapen, zoals vorig jaar regelmatig gebeurde.

De druk op de asielopvang is al een tijd hoog en in de zomermaanden neemt dit alleen maar toe. Dit mag niet alleen op de schouders van Ter Apel terecht komen. Daarom gaan we actie ondernemen

In het noodplan staat dat statushouders die in een opvangcentrum op een woning wachten en in Nederland mogen blijven, naar hotels worden overgebracht. Ook op dat vlak wil Van der Burg niet wachten op instemming van gemeenten. Hij schrijft: "In het uiterste geval zullen ook asielzoekers, desnoods ongevraagd, in hotels worden ondergebracht".

Verder wordt er extra politie ingezet voor snellere registratie en controle op reisdocumenten. Daarnaast wordt in een evenementenhal in Assen een tijdelijke opvanglocatie - de zogenoemde voorportaallocatie - gemaakt voor 500 personen.

Sober
Van der Burg wil een harde aanpak voor asielzoekers die veel overlast en criminaliteit veroorzaken. Hij wil zogenoemde PBL's (proces beschikbaarheidslocaties) oprichten, daar heerst een sober opvangregime en moeten de asielzoekers "te allen tijden" beschikbaar zijn. Een pilot van de PBL komt in Ter Apel, over andere locaties wordt nog gepraat.
De komende jaren reizen naar verwachting vele duizenden asielzoekers meer naar Nederland dan in eerste instantie gedacht. Het aantal asielzoekers dat wordt verwacht in 2023 ligt volgens het hoogste scenario iets boven de 76.000 personen.
En de VVD-fractie in de TK kreeg nog wel de uitdrukkelijke toezegging dat de instroom zou verminderen, een vereiste om in te stemmen. Mark Rutte had het beloofd.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24323
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door King George »

Trap er niet in! Even tegenstribbelen voor de bühne, valse beloftes doen en daarna gewoon instemmen. De hazen hebben nooit anders gelopen bij de VVD. VVD = Eric van der Burg = D'66 = GL.

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87041
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Deze jongeren horen niet in Nederland, maar moeten onmiddellijk terug naar hun ouders gestuurd worden. En hun ouders moeten zich doodschamen dat ze hun kinderen misbruiken om op een goedkope naar Nederland te komen.
Politie voor het GR8 hotel op 13 februari, toen was er een grote vechtpartij waarbij meerdere asieltieners uit de noodopvang gewond raakten.

Asielkinderen verwaarloosd in luxe hotel: ‘Criminelen staan gewoon voor de deur’
De een denkt aan zelfmoord, maar krijgt geen hulp. Anderen lopen rond met wonden, maar krijgen geen dokter te zien. Zestig gevluchte tieners kwijnen weg in een hotel in Oosterhout, blijkt uit onderzoek van deze site. ,,Ik heb traumatherapie nodig om te verwerken wat ik daar heb gezien.”

Is deze hel de gevaarlijke vlucht naar Nederland waard geweest? Had ik niet beter kunnen sterven onderweg? Deze heftige gedachten waren soms rond in het hoofd van asieljongeren in de noodopvang in het GR8 Hotel in Oosterhout. Het is het trieste resultaat van een onveilige sfeer en verwaarlozing. Diverse klokkenluiders namen hierover contact op met deze krant nadat ze binnen hun eigen organisaties geen gehoor kregen.

Een 16-jarige bewoner loopt maandenlang met oorontsteking rond. Meermaals kaart hij het aan, maar nergens wordt hij serieus genomen. Het duurt weken voordat een betrokken medewerker ingrijpt, en de jongen alsnog naar de dokter mag.

Jongeren worden niet beschermd als vage figuren met hen aanpappen op de parkeerplaats bij het hotel, waar vaak drugsdeals plaatsvinden. Er is een jonge asielzoeker die al een maand in het hotel verblijft, zonder dat hij een voogd te zien krijgt. Jongeren komen dagenlang hun kamer niet uit. Gaan opvallend vaak niet naar school, zoals een extern betrokken professional bezorgd constateert.

Door de spanningen, de onveilige sfeer en de trauma’s die de tieners hebben, raken ze vaak met elkaar in gevecht en vallen er gewonden. In een daad van pure wanhoop scheert een van de tieners zijn weelderige haardos af, in de hoop dat de anderen er niet langer bossen tegelijk uittrekken. Andere jongeren lopen rond met snijwonden of de afdruk van een uitgedrukte sigarettenpeuk in de nek.

En dan is er nog een jongen die meent dat zijn kamergenoot aan het sterven is. Die ziet lijkbleek door bloedarmoede en heeft kloven rond zijn mond. Midden in de nacht ramt de angstige tiener lange tijd op de deur van de COA-medewerkers. Die liggen te slapen, terwijl ze beschikbaar horen te zijn volgens de regels van het COA.’

Welkom in het GR8 Hotel in Oosterhout. Zestig jongens tussen de 14 en 18 jaar wonen hier sinds juni 2022 op twee verdiepingen vlak boven hotelkamers met vakantievierders en zakenlui. Zonder hun ouders in een ver en vreemd land. Ze hoopten veiligheid te vinden na een lange reis uit door oorlog en ellende getroffen landen als Syrië, Eritrea of Sudan.

Maar in de Nederlandse noodopvangcentra is het verre van veilig voor minderjarigen, waarschuwen de Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie van het Onderwijs en de Nederlandse Arbeidsinspectie in een brandbrief aan staatssecretaris Eric van der Burg. Hoofdinspecteur Hans Faber gebruikt in deze krant op 19 april het woord ‘normloosheid’. De inspecties: ,,In deze leefomstandigheden kan de fysieke en geestelijke gezondheid voor kinderen niet worden gewaarborgd.”

De onderzoeksredactie van Brabants Dagblad, BN DeStem en Eindhovens Dagblad deed de afgelopen maanden onderzoek naar de situatie in één zo’n noodopvangcentrum voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen in Oosterhout. Er is veel geobserveerd, in het hotel gelogeerd en er is gesproken met vele klokkenluiders, asielzoekers en andere betrokkenen die met asieltieners werken of werkten.

Op een herfstige dag in april, kijkt een van de medewerkers van de noodopvang angstig om zich heen. Niemand mag met de pers praten, op straffe van een forse boete. Toch doet deze medewerker dit, net als vele anderen. ,,Ik kan niet anders dan met jullie praten. Er gaat zoveel mis daar en niemand grijpt in. Ik slaap er slecht door”, zegt de klokkenluider. Een collega benadrukt dat het niet om incidenten gaat: ,,Het gaat daar echt stelselmatig en structureel fout.” Een andere professional gaat een stap verder: ,,Ik ga EMDR-therapie volgen om de trauma’s die ik daar heb opgelopen, te verwerken.”

Wat ze zoal tegenkwamen? ,,Er zijn medewerkers betrapt op blowen tijdens de nachtdienst. Andere medewerkers zijn door tieners betrapt op seks in een hotelkamer die is ingericht als kantoor.” Als dit soort voorvallen worden aangekaart door de bezorgde professionals, wordt er gezegd dat ze niet waar zijn en door de jongeren zijn verzonnen. ,,Je moet ze niet geloven, klinkt het dan.” Soms sturen de jongeren filmpjes als bewijs. Verschillende medewerkers verklaren dat er bijna dagelijks tegen de bewoners wordt geschreeuwd en dat eten wordt gebruikt als machtsmiddel.

Om de jongeren koest te houden wordt volgens de klokkenluiders gedreigd met boetes, overplaatsingen en negatieve gevolgen voor hun asielprocedure. Vier bronnen geven voorbeelden van keren dat medewerkers jongens omkopen met extra eten. In ruil daarvoor moeten zij zich dan gedeisd houden in het hotel. Ze moeten de hamburgers en pizza’s opeten in een auto van een medewerker. Soms wordt er eten in de prullenbak gegooid voor de ogen van een hongerige tiener.

Werken in noodopvang is lucratief
Opvallend vaak zijn het de Arabische jongeren die een voorkeursbehandeling krijgen. Dat komt volgens de klokkenluiders omdat veel Arabisch sprekende medewerkers de dienst uitmaken. De noodopvangcentra trekken een bepaalde doelgroep aan, zeggen deze bronnen. ,,Het is alsof ze mensen op straat aanspreken met de vraag ‘spreek je een woordje Arabisch?’ Nou, dan zijn ze aangenomen. Ze halen elkaar allemaal binnen. Allemaal dezelfde soort types, allemaal uit op het geld. Of ze nu relevante ervaring hebben of niet.”

Werken in de noodopvang is een erg lucratieve (bij)baan. Uit vacatures van uitzendbureaus zoals Younited blijkt dat onervaren personeel met een mbo-diploma als zzp’er in de opvang al snel zo’n 55 euro per uur kan verdienen. Sommigen doen dat zelfs naast hun ‘echte’ baan. Ze slapen dan in de nachtdienst, vertellen klokkenluiders, terwijl ze eigenlijk op de tieners moeten letten. Een veertigurige baan kan al snel 8800 euro bruto opleveren.

Veel eisen worden niet gesteld. ,,Ik schrok ervan hoe weinig ik hoefde aan te leveren”, zegt een medewerker. ,,Na een gesprekje van tien minuten was ik aangenomen. Ze vroegen geen diploma’s, geen referenties, geen bewijs. Alleen een Verklaring Omtrent Gedrag. Maar ik was allang aan het werk toen ik die liet zien.”

Het interes­seert me geen reet hoe jullie het doen, als de incidenten maar beperkt blijven

COA-leiding tegen diverse werknemers
Volgens tientallen (oud-)medewerkers van noodopvangcentra in Nederland is de balans tussen onervaren zelfstandigen en ervaren personeel met een SKJ-registratie (nodig voor bepaald werk op hbo-niveau) ver te zoeken. Het werken met asielkinderen die alleen in een vreemd land zijn, valt niet mee. Zeker niet als het om een groep van zestig pubers met een trauma gaat, zoals in Oosterhout.

,,Daarvoor is extra aandacht en gerichte aanpak nodig”, zegt een klokkenluider. In Oosterhout zijn er twee tot drie medewerkers per dagdeel op een groep van zestig. ,,Er is een groot verloop onder werknemers en er vinden nauwelijks overdrachten plaats. Jongeren kunnen bij niemand terecht en voelen zich hierdoor erg onveilig. Ze worden volledig aan hun lot overgelaten.”

‘Nog niet de helft van de incidenten gerapporteerd’
Deze site spreekt met bevlogen mensen die het verschil willen maken voor deze jonge vluchtelingen. Ze willen hen helpen om hier een goede start te maken. Allemaal hechten ze eraan om te benoemen dat er ook goede dingen gebeuren in Oosterhout, dat er mensen zijn die het beste voor hebben met de bewoners. Maar toch. Stuk voor stuk vertellen zij dat de misstanden in Oosterhout bekend en besproken zijn bij COA maar ook bij voogdijinstelling Nidos, aangekaart door diverse collega’s die het niet meer konden aanzien.

Collega’s die voor verbetering pleiten, delven het onderspit en vertrekken al dan niet gedwongen of weggepest door anderen die zich meer focussen op het verdienmodel, zo zeggen bronnen. ‘Het interesseert me geen reet hoe jullie het doen, als de incidenten maar beperkt blijven.’ Dat is de boodschap die meerdere bronnen zeggen mee te krijgen. Ze geven voorbeelden waarbij incidenten met jonge vluchtelingen niet zijn gemeld, terwijl dat wel zou moeten. ,,Ik schat dat nog niet de helft van de incidenten wordt gerapporteerd.”

Op 13 februari lopen de spanningen in het hotel zo hoog op, dat er een grote uitbarsting van geweld plaatsvindt. Er vliegen stoelen door de lucht. Servies. En er is bloed. Bezoekers van La Place schrikken van het tumult. Ze zien dat de jonge vluchtelingen elkaar te lijf gaan met vorken en messen uit de bestekbak van het restaurant. Een glazen deur sneuvelt.

‘Het was alleen een ruzie tussen een aantal kinderen, zoals dat in Oosterhout weleens vaker voorkomt’, concludeert de Oosterhoutse burgemeester Mark Buijs die week in een schriftelijk statement, op basis van informatie die hij van het COA en de politie krijgt. ,,Ik heb vijf gewonden geteld, maar het kan makkelijk dat het er meer waren”, zegt een getuige. Uit het incidentenverslag blijkt dat het ambulancepersoneel ‘hoofdwonden’ bekeken heeft van ‘betrokken jongeren'.

De ruzie tussen Arabische en Eritrese tieners kent een lang aanloop, zo blijkt uit de documenten en getuigenverklaringen waarin deze site inzage had. Het zal niet bij deze uitbarsting blijven. In de weken voor en na deze vechtpartij geven meerdere jonge asielzoekers die in dit hotel wonen, constant bij medewerkers aan zich onveilig te voelen.

Litteken
Tenminste drie jongens die er wonen lopen rond met littekens in hun nek, één veroorzaakt doordat iemand er een brandende sigarettenpeuk in uitdrukte en de andere twee door steek- en snijwonden. Slechts één van deze drie is medisch behandeld. ,,Het litteken zag er lelijk uit. Ik vroeg hem waarom hij niet naar een dokter was gegaan, maar hij zei dat hij naar zijn kamer was gevlucht en niemand had meer naar hem omgekeken”, vertelt een van de extern betrokken professionals die deze site spreekt.


De situatie in Oosterhout zou een uitzondering moeten zijn, maar is dat niet. De locatie werd in het voorjaar van 2022, net als ruim 170 andere plekken in Nederland, gezien als tijdelijke noodoplossing om de opvangcrisis het hoofd te bieden. Een jaar na dato heeft het COA meer noodopvanglocaties dan reguliere asielzoekerscentra. De noodoplossing wordt zo het nieuwe normaal.

‘GR8 you’re here’
Voor opvang van kwetsbare tieners werd vooral uitgeweken naar hotels, zoals het GR8 Hotel. De hippe hotelketen is opgericht door kleinkinderen van Van der Valk. Zij keken het idee om vluchtelingen op te vangen in hotelkamers af bij het familieconcern. Van der Valk is koploper in asielopvang, met veertien hotels. GR8 komt als tweede met opvang in de vestigingen in Sevenum, Bodegraven en Oosterhout.

Die hotels hebben nagenoeg dezelfde opzet. Witte gebouwen om een grote parkeerplaats, met op loopafstand een McDonald’s, La Place en Kentucky Fried Chicken. In de lobby hangt een bordje met de tekst ‘A place for GR8 dreams’. Uit een speaker klinkt een knispergeluid van de damphaard.

En er valt nog iets op: op de parkeerplaats in Oosterhout wordt overduidelijk gedeald. Auto’s stoppen naast elkaar. De raampjes gaan open. Handen uit een open raam. Het is algemeen bekend dat dit de plek is waar in Oosterhout wordt gedeald, zeggen meerdere bronnen. Kwetsbare asieljongens uit het hotel lopen ’s avonds in het donker naar zo’n auto en er is niemand te zien die hen tegen deze gevaarlijke contacten beschermt. ‘Welcome suppliers, GR8 you’re here’, staat tien meter verderop op een bordje.

De jongeren lopen grote risico’s om te worden geronseld voor prostitutie of criminele uitbuiting. Ze hebben bijna geen geld om te spenderen, hebben het gevoel in een uitzichtloze situatie te zitten en worden amper gehoord of gezien. Ideale omstandigheden voor criminelen, zeggen verschillende experts op het gebied van mensenhandel. Die zorgen worden gedeeld door vele medewerkers.

Soms stappen jongens in een auto en niemand weet waarheen
,,De criminelen staan nota bene gewoon voor de deur”, aldus een oud-medewerker. Soms stappen jongens in een auto en weet niemand waarheen. Onlangs trokken instanties in Engeland aan de bel omdat schrikbarend veel kinderen verdwenen uit hotels waar asielzoekers verblijven. ‘Asielzoekershotels voor kinderen ‘supermarkt voor bendes’, kopte de BBC over een Engelse noodopvang. The Guardian: ‘Tientallen minderjarige asielzoekers ontvoerd uit hotel in Brighton’. Ook hier zijn het de klokkenluiders en niet de verantwoordelijke instanties, die aan de bel trekken.

In Nederland verdwenen maar liefst 360 alleenstaande minderjarige vluchtelingen uit opvangcentra sinds januari vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het COA, die deze krant opvroeg samen met Lost in Europe. Veruit de meeste kinderen verdwenen uit aanmeldcentrum Ter Apel, 237 in totaal. Daar waren de gevolgen van de asielcrisis het zwaarst: asielzoekers sliepen noodgedwongen buiten of op stoelen in de wachtruimte. Van systematische vermissingen uit hotels, zoals in Engeland, lijkt in Nederland geen sprake. Volgens de cijfers van COA verdwenen sinds 2022 15 alleenstaande jongeren ‘met onbekende bestemming’ uit hotels waar zij werden opgevangen.

Toch zijn het dit soort cijfers waardoor sommigen met angst en beven naar de toekomst kijken. Want Nederland staat aan de vooravond van een veel grotere asielcrisis. Er komen naar verwachting 70.000 asielzoekers bij, waarvan 10.000 alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Veel meer dan vorig jaar. De noodopvang in hotels zou uitzonderlijk en vooral tijdelijk moeten zijn. De spreidingswet zou aan alle opvangproblemen een einde maken, was de belofte. Maar die wet is nog altijd niet door de Tweede en Eerste Kamer, en het is nog maar de vraag of dat gaat lukken.

Voor de jongeren die zich in de noodopvang onveilig voelen, komt de wet sowieso te laat. Klokkenluiders zien praten met de site als laatste kans om nog iets voor deze jongeren te betekenen. ,,Ik heb een trauma overgehouden aan de machteloosheid die ik had in deze noodopvang", zegt een klokkenluider. ,,Ik heb nog steeds last van het onveilige gevoel dat ik daar heb gekregen en het onrecht dat de jongeren wordt aangedaan.” Een collega: ,,Het knaagt dat je niks kunt betekenen voor de jongeren. Ik kan simpelweg niet verkroppen dat dit het is. Dat dit gewoon kan in Nederland.”

Verantwoording
De onderzoeksredactie van Brabants Dagblad, BN De Stem en Eindhovens Dagblad sprak voor dit onderzoek in samenwerking met journalistencollectief Lost in Europe tientallen personen die betrokken zijn bij de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers, waaronder (oud-)medewerkers, asielzoekers, opsporingsdiensten, experts en andere betrokkenen. Alle anonieme bronnen zijn bij de redactie bekend. Ingeziene documenten ondersteunen hun verhalen. Aan dit onderzoek wordt ook aandacht besteed in de NPO 1 radio-uitzending van Argos op zaterdag 27 mei tussen 14.00 en 15.00 uur.

Reacties

Voogdij-instelling Nidos erkent dat een jongere vier weken in het hotel heeft gezeten zonder dat hij een voogd te zien kreeg. ,,Om dit verder te voorkomen wordt iedere week de bewonerslijst doorgelopen.”

Dat jongeren zich onveilig voelen en dat er spanningen zijn tussen verschillende groepen jongeren is bekend bij Nidos. ,,Hierover zijn de jeugdbeschermers en ook het COA met de jongeren in gesprek gegaan. Dit lijkt vooralsnog tot verbetering te hebben geleid. Ook is dit onderwerp van gesprek tussen COA en Nidos onderling.” Verder gaat de instantie niet in op inhoudelijke vragen van deze krant. Wel zegt ze dat ze herhaaldelijk alarm heeft geslagen over het tekort aan structurele, kwalitatief goede opvangplekken voor minderjarigen. ,,Vorig jaar was de situatie zo ernstig dat er jongeren in de wachtkamer in Ter Apel moesten overnachten. Dit is onacceptabel. Om dit te voorkomen worden ze nu veelal doorgeplaatst naar tijdelijke opvanglocaties als bijvoorbeeld hotels. Dit is verre van ideaal. Soms zijn er opstartproblemen, er zijn veel overplaatsingen en dat is slecht voor de ontwikkeling en het welbevinden van deze kinderen en jongeren. Wij maken ons zorgen om deze groep kinderen en jongeren.”

Het COA kent de verhalen over de (in het artikel) genoemde incidenten en heeft vanwege de ernst van die klachten intern onderzoek ingesteld. Daaruit zou blijken dat de beschuldigingen ‘niet konden worden vastgesteld’, laat het COA weten in een uitgebreide reactie die te vinden is op de website. ,,Daarom is besloten hierover verder niet naar buiten te treden en evenmin contact te leggen met de gemeente. De rapportage is gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.”

Uit het onderzoek bleek wel dat er sprake was van ‘verstoorde werkrelaties’ en dat heeft geleid tot ‘interne gesprekken, enkele overplaatsingen van medewerkers en workshops over gepast en ongepast gedrag.’ Over de slechte toegang tot medische zorg zegt het COA: ,,Hoewel toegang tot gezondheidszorg een randvoorwaarde is om ergens (nood)opvang te mogen openen, is dat niet waterdicht. In Oosterhout was in het begin niet direct zorg aanwezig. Dat is opgelost.”

De opvangorganisatie noemt de (crisis)noodopvang ‘verre van ideaal’, maar zegt blij te zijn met alles omdat het alternatief (geen opvang) erger is. Ze erkent dat de nijpende situatie van jongeren leidt tot spanningen en is ook bekend met signalen van drugshandel bij verschillende locaties. ,,Drugshandel is door het COA echter tot op heden niet zelf geconstateerd. Als dat wel gebeurt volgt melding bij de politie.”

Het COA erkent dat asieltieners zich in een kwetsbare positie bevinden en daardoor gemakkelijke slachtoffers van uitbuiting kunnen zijn. ,,De hoeveelheid aan nieuwe locaties en medewerkers zorgt bij het COA voor de uitdaging om op iedere locatie een contactpersoon mensenhandel aan te stellen en de medewerkers bewust en alert te laten zijn op signalen van mensenhandel, maar de inzet is daar wel op gericht.”

Het COA erkent dat er soms een disbalans is tussen onervaren en ervaren personeel. ,,Op dit moment is iets minder dan de helft externe inhuur in Oosterhout. We streven ernaar om meer medewerkers in loondienst te krijgen.” Als personeel minder ervaren is, wordt de ‘gang van zaken extra gemonitord’. ,,Een aantal keren heeft dat er toe geleid dat we op een locatie moesten ingrijpen.”

Volgens het COA komt het voor dat nieuw personeel niet de juiste kwalificaties blijkt te hebben. Door de ‘enorme druk op de opvang’ en de ‘vaak zeer snelle ingebruikname van noodopvanglocaties’ is het COA vaak afhankelijk van de ad hoc inhuur van externen. ,,Verificatie van de aangeleverde documenten vindt dan achteraf plaats. Als de documenten niet op orde bleken werd meteen weer afscheid van deze medewerkers genomen.”

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft drie meldingen gevonden van geweld op de opvanglocatie in Oosterhout: het betreft de vechtpartij met gewonden in februari, een bewusteloze tiener na een kopstoot van een medebewoner en een COA-medewerker die tegen de regels in alleen met jongens op een hotelkamer was en hen fysiek belaagd zou hebben. ,,Maar we weten alleen wat gemeld wordt", benadrukt woordvoerder Frank Wassenaar. Hij kan niet met zekerheid zeggen of dit aantal van drie meldingen volledig is.


Burgemeester Mark Buijs van Oosterhout zegt te schrikken van de signalen over jongeren met wie het niet goed gaat en die zich onveilig voelen: ,,Dit is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van het COA. Maar dit was mij niet bekend. Als dit waar is, zal ik hierover een stevig gesprek aangaan met het COA.” Buijs zegt niet te weten dat er meerdere jongens gewond zijn geraakt bij de vechtpartij op 13 februari. ,,Ik heb de informatie hierover van het COA en de politie gekregen.” Buijs zegt dat hij sinds de opening van de noodopvang slechts twee incidenten kent: de vechtpartij én een aanrandingszaak tijdens carnaval (de betreffende jongen is in mei door de kinderrechter veroordeeld tot werkstraf en reclassering). Buijs spreekt in dat verband van een cultuurclash: ,,Ik heb toen tegen het COA gezegd: dit moet je zo niet doen. Of je had ze voorbereid op carnaval of je had ze er niet naartoe moeten laten gaan. Dat hebben ze toen gedaan.”

Operationeel directeur Maarten Bakker van GR8 Hotels zegt geen signalen te hebben dat het slecht gaat met de jongeren in de noodopvang in het GR8 Hotel in Oosterhout: ,,Maar dat is ook niet onze expertise of onze verantwoordelijkheid. Daar gaat het COA over. Wij verschaffen onderdak.” Het verdienmodel is volgens hem niet groter dan normaal.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87041
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Ingewikkeld, perverse prikkel en oneerlijk: felle kritiek op asieldwangwet

Dóé iets, maar niet zo. Dat is de teneur bij de organisaties die met de Spreidingswet voor asielopvang moeten werken. De wet is oneerlijk, ingewikkeld, geeft een perverse prikkel en gaat de problemen niet oplossen, vinden zij.

Het doel is prima, vindt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG): de nieuwe asielwet moet asielzoekers eerlijker over gemeenten verdelen, de integratie bevorderen en gemeenten die hun nek uitsteken niet langer straffen. „Wij moeten helaas constateren dat de huidige wet deze doelstellingen niet gaat realiseren.”

De VNG heeft net als andere organisaties haar bezwaren alvast op papier gezet voor een hoorzitting over de wet waarmee asielopvang kan worden afgedwongen. Het plan van staatssecretaris Van der Burg (Asiel) vertoont ’zodanige gebreken en is dusdanig complex dat hij onuitvoerbaar en ineffectief dreigt te worden’.

Ingewikkeld
De Spreidingswet heeft een ingewikkeld verdeelsysteem, opgesplitst in twee ronden. In de eerste ronde kunnen gemeenten vrijwillig hun hand opsteken om opvangplekken te bieden. Daar krijgen ze dan een bonus voor van 2500 euro per asielzoeker. De plekken die na die vrijwillige ronde over zijn, worden via de provincies verdeeld over de gemeenten naar rato van het inwonertal. Gemeenten kunnen daarbij worden gedwongen. De vrijwillige asielbedden die in de eerste ronde zijn aangeboden, tellen niet mee bij de verdeling in de tweede ronde.

Dat kan betekenen dat provincies die al voldoende opvangplekken bieden in de tweede ronde alsnog worden gedwongen extra opvangplekken te realiseren, schetsen de provincies. „Vrijwillige inbreng is in dit geval misleidend.” Het leidt tot ’calculerend gedrag’ dat de solidariteit tussen provincies en gemeenten ondermijnt. Dat vindt ook de Adviesraad Migratie. Die merkt op dat de wet leidt tot het tegendeel van waar het voor was bedoeld: asielopvang als gedeelde verantwoordelijkheid van alle gemeenten.

Perverse prikkel
Het verdeelsysteem is niet alleen ingewikkeld, het zorgt bovendien voor ’een perverse prikkel’, vindt de VNG. „Omdat het voor gemeenten die zo weinig mogelijk opvangplekken willen realiseren loont zo lang mogelijk te wachten om opvangplekken aan te bieden.” Sowieso druist het uitreiken van een financiële bonus in tegen het principe dat het opvangen van asielzoekers een mensenrechtelijke verplichting is, vindt het College voor de Rechten van de Mens.

Het COA ziet een ander risico: gemeenten die al tientallen jaren asielzoekers opvangen zouden wel eens kunnen besluiten die centra tijdelijk af te bouwen, bang als ze zijn via een nieuwe verdeelsleutel er extra plekken bij te krijgen. Of een bonus op te strijken als ze van oude plekken nieuwe maken.

Bovendien biedt de Spreidingswet gemeenten de ruimte voorwaarden te stellen aan welke asielzoekers ze opvangen, bijvoorbeeld alleen gezinnen en geen alleenstaande mannen. Het is een praktijk die het COA nu toestaat omdat de nood zo hoog is. En als de ene gemeente het mag, mag de volgende dat ook, waarna alleenstaande mannen en veiligelanders overblijven. Het zou duidelijk in de wet moeten staan dat opvangplekken geen voorwaarden aan doelgroepen mogen kennen, vindt het COA.

’Maak opvang kleinschaliger’
De Raad voor het Openbaar Bestuur wil dat de spreiding van asielzoekers veel verder gaat: elke gemeente vangt asielzoekers op naar rato van het aantal inwoners, net zoals het nu met de huisvesting van statushouders is geregeld.

Daarmee wordt de opvang kleinschaliger, iets waar de VNG ook voorstaat. Beter voor het ’draagvlak in wijken, Ingewikkeld, perverse prikkel en oneerlijk: felle kritiek op asieldwangwet

Dóé iets, maar niet zo. Dat is de teneur bij de organisaties die met de Spreidingswet voor asielopvang moeten werken. De wet is oneerlijk, ingewikkeld, geeft een perverse prikkel en gaat de problemen niet oplossen, vinden zij.

Het doel is prima, vindt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG): de nieuwe asielwet moet asielzoekers eerlijker over gemeenten verdelen, de integratie bevorderen en gemeenten die hun nek uitsteken niet langer straffen. „Wij moeten helaas constateren dat de huidige wet deze doelstellingen niet gaat realiseren.”

De VNG heeft net als andere organisaties haar bezwaren alvast op papier gezet voor een hoorzitting over de wet waarmee asielopvang kan worden afgedwongen. Het plan van staatssecretaris Van der Burg (Asiel) vertoont ’zodanige gebreken en is dusdanig complex dat hij onuitvoerbaar en ineffectief dreigt te worden’.

Ingewikkeld
De Spreidingswet heeft een ingewikkeld verdeelsysteem, opgesplitst in twee ronden. In de eerste ronde kunnen gemeenten vrijwillig hun hand opsteken om opvangplekken te bieden. Daar krijgen ze dan een bonus voor van 2500 euro per asielzoeker. De plekken die na die vrijwillige ronde over zijn, worden via de provincies verdeeld over de gemeenten naar rato van het inwonertal. Gemeenten kunnen daarbij worden gedwongen. De vrijwillige asielbedden die in de eerste ronde zijn aangeboden, tellen niet mee bij de verdeling in de tweede ronde.

Dat kan betekenen dat provincies die al voldoende opvangplekken bieden in de tweede ronde alsnog worden gedwongen extra opvangplekken te realiseren, schetsen de provincies. „Vrijwillige inbreng is in dit geval misleidend.” Het leidt tot ’calculerend gedrag’ dat de solidariteit tussen provincies en gemeenten ondermijnt. Dat vindt ook de Adviesraad Migratie. Die merkt op dat de wet leidt tot het tegendeel van waar het voor was bedoeld: asielopvang als gedeelde verantwoordelijkheid van alle gemeenten.

Perverse prikkel
Het verdeelsysteem is niet alleen ingewikkeld, het zorgt bovendien voor ’een perverse prikkel’, vindt de VNG. „Omdat het voor gemeenten die zo weinig mogelijk opvangplekken willen realiseren loont zo lang mogelijk te wachten om opvangplekken aan te bieden.” Sowieso druist het uitreiken van een financiële bonus in tegen het principe dat het opvangen van asielzoekers een mensenrechtelijke verplichting is, vindt het College voor de Rechten van de Mens.

Het COA ziet een ander risico: gemeenten die al tientallen jaren asielzoekers opvangen zouden wel eens kunnen besluiten die centra tijdelijk af te bouwen, bang als ze zijn via een nieuwe verdeelsleutel er extra plekken bij te krijgen. Of een bonus op te strijken als ze van oude plekken nieuwe maken.

Bovendien biedt de Spreidingswet gemeenten de ruimte voorwaarden te stellen aan welke asielzoekers ze opvangen, bijvoorbeeld alleen gezinnen en geen alleenstaande mannen. Het is een praktijk die het COA nu toestaat omdat de nood zo hoog is. En als de ene gemeente het mag, mag de volgende dat ook, waarna alleenstaande mannen en veiligelanders overblijven. Het zou duidelijk in de wet moeten staan dat opvangplekken geen voorwaarden aan doelgroepen mogen kennen, vindt het COA.

’Maak opvang kleinschaliger’
De Raad voor het Openbaar Bestuur wil dat de spreiding van asielzoekers veel verder gaat: elke gemeente vangt asielzoekers op naar rato van het aantal inwoners, net zoals het nu met de huisvesting van statushouders is geregeld.

Daarmee wordt de opvang kleinschaliger, iets waar de VNG ook voorstaat. Beter voor het ’draagvlak in wijken, dorpen en steden’. In de nieuwe regels zitten voor kleinschalige opvang geen aanknopingspunten.

De uitwerking van het wetsvoorstel is afgelopen vrijdag na vertraging door de ministerraad aangenomen. De verwachting is dat de wet niet voor 2024 kan worden ingevoerd. Volgend jaar moeten daarmee volgens Van der Burg 77.000 opvangplaatsen worden gerealiseerd. De staatssecretaris zegt dat critici hun zin niet krijgen, omdat dat mogelijk ten koste zou gaan van politieke steun.

Ook al is hij op de hoogte van gemor vanuit onder meer gemeenten. „Zij moeten het inderdaad uitvoeren. Ik denk dat veel gemeenten liever een andere wet hadden gehad. Maar ik heb liever een wet die door Tweede en Eerste Kamer komt, dan een wet waarvan iedereen zegt: fantastisch, maar die niet door de Tweede Kamer komt.” De staatssecretaris zegt kritiek wel deels te snappen. „Maar je komt niet aan uitvoering toe als er geen wet is om uit te voeren.”dorpen en steden’. In de nieuwe regels zitten voor kleinschalige opvang geen aanknopingspunten.

De uitwerking van het wetsvoorstel is afgelopen vrijdag na vertraging door de ministerraad aangenomen. De verwachting is dat de wet niet voor 2024 kan worden ingevoerd. Volgend jaar moeten daarmee volgens Van der Burg 77.000 opvangplaatsen worden gerealiseerd. De staatssecretaris zegt dat critici hun zin niet krijgen, omdat dat mogelijk ten koste zou gaan van politieke steun.

Ook al is hij op de hoogte van gemor vanuit onder meer gemeenten. „Zij moeten het inderdaad uitvoeren. Ik denk dat veel gemeenten liever een andere wet hadden gehad. Maar ik heb liever een wet die door Tweede en Eerste Kamer komt, dan een wet waarvan iedereen zegt: fantastisch, maar die niet door de Tweede Kamer komt.” De staatssecretaris zegt kritiek wel deels te snappen. „Maar je komt niet aan uitvoering toe als er geen wet is om uit te voeren.”
Ik zit zo eens na te denken op mijn balkonnetje. Hier in Zoeterwoude hebben wij Swetterhage, een locatie waar 340 mensen met een verstandelijke beperking wonen.

Als we deze mensen nou eens ergens op een trein zetten, en het terrein aan het COA geven . 340 plekken is niet niks.

En zeg nou zelf . Misschien brengen de asielzoekers ooit nog eens wat op. Je weet niet wat wijsheid is. En de bewoners van Swetterhage lopen ook los door het dorp , en daar hebben we ook geen last van.

Of vinden jullie dat dit idee teveel een jaren 40 gevoel heeft. :nietverstaan:
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87041
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Het zit Ibrahim niet mee. Hij een goede jongen. Een lieve jongen,en hij had nu al miljonair kunnen zijn, als Nederland niet zo'n rotland geweest was.
Ibrahim (20) ging naar Nederland om rijk te worden: ”Wat een rotland”

De 20-jarige Ibrahim had een droom. Hij wilde rijk worden en dacht in Europa op de juiste plek te zijn. Inmiddels is hij een ervaring rijker, maar een illusie armer. Hij werd niet rijk en is erg boos op Europa.

De website Trendnieuws publiceert een verslag van de ervaringen van Ibrahim, die gepikeerd is. "Onze familie komt uit Fez. Ik heb drie zussen en vijf broers. We hadden het thuis niet zo breed en mijn vader werkte zich een slag in de rondte om zijn familie te onderhouden."

"In Marokko hebben we niet veel kansen. De inkomens zijn er niet hoog. Hoeveel ik ook van mijn vader houd, ik wil dat mijn kinderen later een mooi leven kunnen leiden. Op internet zag ik foto’s van Nederland, een heel modern land. Via een Facebookgroep kwam ik in contact met mensen die vanuit Marokko naar Nederland zijn gegaan. Zij vertelden me dat het geweldig is en dat de overheid je overal mee helpt. Van een inkomen tot huisvesting."

Ibrahim maakte de definitieve keuze. "Op dat moment stond mijn besluit vast. Ik raakte overtuigd door de verhalen die mensen over Nederland vertellen. Thuis werd er niet zo enthousiast gereageerd", zo vertelt hij.

Het probleem was dat ik geen geld had voor een vliegticket. Een paar honderd euro lijkt misschien weinig, maar ik had ze niet. Uiteindelijk kreeg ik geld van mijn oom, op voorwaarde dat ik hem zou terugbetalen.”

Eenmaal in Nederland komt Ibrahim er al snel achter dat de hulp die hij wil, niet zomaar komt. ”Ik landde op Schiphol en had toen eigenlijk geen idee waar ik naar toe moest.”

”Via via hoorde ik dat er in Ter Apel een plek is waar ik zou kunnen slapen. Eenmaal aangekomen vroeg ik of zij mij konden helpen met geld en een huis.”

”Mij werd toen verteld dat dat niet zomaar ging. Er moesten eerst allerlei formaliteiten worden afgehandeld. Ik moest ook lang wachten. Ik had het mezelf anders voorgesteld. Ik wilde meteen een baan zoeken en veel geld verdienen. Daarmee zou ik dan ook mijn familie kunnen helpen. Inmiddels zijn we twee jaar verder. Omdat ik Marokkaan ben krijg ik niet meteen een verblijfsvergunning, wat ik niet goed begrijp. Wat heb ik verkeerd gedaan? Wat een rotland.”

Ibrahim wil graag aan het werk en wil zijn steentje bijdragen aan de maatschappij. ”Ik ben een goede jongen en zorg niet voor problemen." Slapen doet hij soms in een parkje en soms bij vrienden die hij in de tussentijd heeft gemaakt. ”Mijn situatie is niet prettig. Het liefst ga ik terug naar Marokko. Daar had ik tenminste nog iets van een toekomstperspectief. In Nederland vind ik het niet leuk meer. Ik ben hierheen gekomen om rijk te worden, maar ik heb geen cent op zak. Ik kan niet wachten om weer terug te gaan."
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie