Problemen in het AZC

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24617
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Problemen in het AZC

Bericht door King George »

Ariel schreef:
ma jul 10, 2023 5:23 pm
12 jaar voor asielzoeker die hete olie over vrouwen azc gooide

De rechtbank in Maastricht heeft een 43-jarige Iraanse asielzoeker maandag veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf.

De man bekende op 27 januari vorig jaar hete olie te hebben gegooid naar twee medewerksters van het asielzoekerscentrum (azc) in Sweikhuizen. De slachtoffers raakten daardoor voor hun leven verminkt.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden zeven jaar gevangenisstraf geëist. Maar dat vindt de rechtbank gezien de gruwelijkheid van de daad veel te laag.
Met deze gevangenisstraf van 12 jaar in plaats van 7 jaar heb ik voor deze keer geen moeite met langer recht op verblijf, maar ik mag toch hopen dat zijn verblijfsvergunning na zijn detentie wel per direct wordt ingetrokken met als consequentie uitzetting.
Het morele gelijk ligt bij het volk
Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in het AZC

Bericht door Ariel »

Steekpartij in Almere. De politie doet onderzoek.
Persoon gewond door steekpartij in asielzoekerscentrum

Bij een steekpartij in het asielzoekerscentrum in Almere is maandagmiddag één persoon gewond geraakt. Het slachtoffer is buiten levensgevaar meldt de politie.

Volgens een ooggetuige is het slachtoffer een man, die gewond is geraakt aan zijn schouder. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Wat er zich in het asielzoekerscentrum aan de Vrijheidsdreef heeft afgespeeld, is nog onduidelijk. De politie doet onderzoek.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in het AZC

Bericht door Ariel »

Diefstal en heling van fietsen ‘loopt de spuigaten uit’ op azc Hardenberg, nu volgt actie: ‘Ik was er klaar mee’

Het aantal gestolen fietsen dat bij het inloopcentrum voor vluchtelingen in Hardenberg binnenkomt is het afgelopen half jaar sterk gestegen. Dat zegt InBeeld-directeur Anne van den Hoek. In samenwerking met verschillende instanties lanceert de stichting een ‘uniek’ plan om de diefstal en heling tegen te gaan. ,,Een klein groepje azc-bewoners zal kwaad zijn. Prima.”

Aan de achterzijde van het InBeeld-pand aan de Voorstraat zit een fietspunt. Bewoners van het azc kunnen daar voor een paar tientjes een opgelapte gedoneerde tweewieler kopen. Reparaties zijn kosteloos. Maar sinds juni lapt de stichting geen fietsen meer op die daar niet zijn aangekocht. En dat is nog maar het begin.

Van den Hoek: ,,We kregen steeds vaker fietsen binnen die later gestolen bleken te zijn. Het loopt de laatste maanden de spuigaten uit.” Ze schat dat er zo’n 75 tot 100 gestolen fietsen circuleren op het azc in Heemserveen, waar plek is voor 750 bewoners.

Vanuit de opvanglocatie en van ondernemers in de stad ontvangt Van den Hoek signalen dat een ‘kleine groep’ azc-bewoners aan diefstal en heling van de voertuigen doet. ,,Ik was er klaar mee. Wij willen niet betrokken zijn bij heling.” Nu ligt er een plan voor een diefstalvrij fietsbestand op het asielzoekerscentrum in juli 2024.

Centrale registratie en ID-kaart voor fiets
Een centrale registratieplicht voor alle fietsen op het azc is een van de maatregelen. InBeeld-vrijwilligers gaan alle fietsen op de locatie controleren, samen met de politie en handhaving van de gemeente Hardenberg en het COA. Op donderdagen in oktober en november. Alle gestolen exemplaren worden in beslag genomen. Ook De Stuw is betrokken bij het project.

In de aanloop naar de controles kunnen azc-bewoners fietsen die (vermoedelijk) gestolen zijn inruilen bij InBeeld. ,,Handhaving Hardenberg levert ons twee keer per jaar tegen kostprijs ‘schrootfietsen’. Die zijn niet geclaimd door eigenaren, liggen te lang in de opslag en worden anders weggedaan”, zegt Van den Hoek. ,,Wij lappen die slechte fietsen op en verkopen ze tegen een gereduceerd tarief van 15 tot 25 euro aan vluchtelingen.”

Bij die opgelapte fietsen hoort een ID-kaart met aankoop- en persoonsgegevens. Die moeten azc-bewoners verplicht op zak hebben. Handhavers kunnen hen daar om vragen en bij verstek het rijwiel in beslag nemen. Van den Hoek: ,,Een klein groepje zal kwaad zijn. Die lui verliezen hun handeltje. Prima. Ik krijg al van azc-bewoners te horen dat ze blij zijn met het document. Het geeft hen een tastbaar bewijs in handen dat ze niks fout doen.”

‘Fietsdieven strenger aanpakken’
Verschillende vluchtelingen die bij het fietspunt werken als vrijwilliger onderschrijven dat gevoel. Ashkan Mirhosseininia uit Iran - op de foto hieronder in het midden - vindt dat er veel harder moet worden opgetreden tegen fietsdieven. ,,Ze komen er meestal mee weg. Wij worden er vervolgens op aangekeken door de bevolking.”

,,Hopelijk verbetert het onze reputatie”, zegt Mikhail Pahozhyeu (rechts) uit Wit-Rusland. Hij heeft naar eigen zeggen door zijn lichte huidskleur minder last van de vooroordelen. ,,Maar als we in een groepje lopen kijkt iedereen.” Mamed Yukharanov uit Rusland (links) knikt. ,,Mensen checken altijd of ik wel een sleutel heb.”

Aangifte doen en vrijwilligers gezocht
Op het azc in Dronten was eerder dit jaar ook een plan met zwerffietsen. PVV-leider Geert Wilders uitte daar felle kritiek op en noemde het ‘krankzinnig’. Van den Hoek denkt dat haar werkwijze met registratieplicht en ID-kaart ‘redelijk uniek’ is in Nederland. De gewenste uitkomst is dat zo goed als alle azc-fietsen via InBeeld komen en daar geregistreerd staan. Als iemand zelf een particuliere fiets koopt, geldt het bonnetje als bewijs.

Van den Hoek roept de bevolking op: ,,Allereerst: doe aangifte van een gestolen fiets. Dan is er een kans dat je hem terug krijgt na één van onze controles. Zonder aangiftes kunnen we niks.” Daarnaast is ze op zoek naar vrijwilligers.

Ook voor Jan van de Giessen zijn helpende handjes bij het fietsen repareren welkom. Hij begon het fietsproject en heeft de leiding over de opvang van Oekraïners in de gemeente. ,,Vroeg of laat zal het bij steeds meer azc-bewoners doordringen dat ze een geregistreerde fiets moeten hebben. Geef ons wat tijd.” Overbodige fietsen kan hij altijd gebruiken. ,,Om die te kopen rijd ik inmiddels in een straal van 40 kilometer.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 87983
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen in het AZC

Bericht door Ariel »

Binnen een week tijd zijn er drie steekpartijen in het asielzoekerscentrum in Assen. Wat is er aan de hand aan de Schepersmaat in Assen.

Afgelopen weekeind was het twee keer raak in het azc in Assen. Een 19-jarige jongen werd zondagavond aangevallen met een scherp voorwerp en belandde met een wond aan zijn hals in het ziekenhuis. Zaterdag raakte ook al een bewoner gewond bij een ruzie. Het slachtoffer is volgens de politie met een scherp voorwerp werd gestoken. De verdachte, een 30-jarige man uit het azc in het Brabantse Budel, is aangehouden.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie