Multiculturele samenleving

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Multiculturele samenleving

Bericht door Ariel »

Verkiezing zet multiculturele samenleving weer op agenda: ’Verwachte integratie nieuwkomers stokt’

Twintig jaar geleden was integratie van nieuwkomers het allerheetste politieke hangijzer. Het thema leek ondergesneeuwd, tot de kiezer op 22 november de multiculturele samenleving weer bovenaan de agenda zette. De Telegraaf onderzoekt komende weken hoe het komt dat verschillende bevolkingsgroepen zich in ons land niet thuis voelen. Deel 1: „We verwachtten assimilatie van nieuwkomers. Nou, dat is niet gebeurd.”

Afbeelding

Laatste druppel
Het zou zomaar kunnen dat grote pro-Palestina-demonstraties de laatste druppel was voor veel kiezers om PVV te stemmen, denkt demograaf Jan van de Beek. Op allerlei plekken in het land kwamen vooral mensen met een migratieachtergrond samen om te zwaaien met Palestijnse vlaggen, Hamas-leuzen te scanderen en te roepen om een boycot van Israël. „Ze gaven een blik in de toekomst van dit land en een aanzienlijk deel van het heden heeft daar geen zin in.”

Twee derde van de PVV-kiezers noemt ’normen en waarden’ als belangrijke reden om bij de afgelopen verkiezingen op die partij te stemmen, blijkt uit onderzoek van Ipsos. Daarmee lijkt niet alleen de asielinstroom een grote zorg bij Nederlanders, ook de integratie van minderheidsgroepen komt weer hoog op de agenda te staan.

Groeiende onvrede over de multiculturele samenleving komt niet uit het niets: in 2016 zeiden zes op de tien Nederlanders het gevoel te hebben dat het ’soms wel lijkt of autochtonen zich moeten aanpassen aan allochtonen in plaats van andersom’. Ze ervaren ’verlies van zeggenschap’, aldus onderzoekers van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Dat kan gaan om grote thema’s, zoals het afbrokkelen van de historische steun voor Israël, tot kleine dingen als het aanpassen van het paasontbijt op school om minderheidsgroepen tegemoet te komen.

Zo’n 2,6 miljoen inwoners van Nederland zijn in een ander land geboren, aldus het CBS. Nog eens zo’n 2 miljoen Nederlanders hebben een ouder met een andere nationaliteit. Sommigen zijn hier pas recent, zoals veel Oost-Europeanen. Anderen wonen al tientallen jaren in Nederland, zoals mensen met roots in Turkije, Marokko en Suriname. In hoeverre doen zij mee in ons land?

Positief
Op economisch vlak verloopt de integratie van die groepen goeddeels positief. Het schoolniveau van Turkse Nederlanders bijvoorbeeld: van de tweede generatie heeft 80 procent ten minste een mbo-diploma, een flinke sprong ten opzichte van hun ouders, schetst het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Een kwart heeft hbo- of wo-niveau (ten opzichte van 37 procent van de autochtone bevolking). Ook hebben jongeren met een migratieachtergrond vaker werk dan eerdere generaties. Surinaamse Nederlanders hebben net zo vaak een baan als autochtone Nederlanders.

Achterstand
Toch staan niet alle seinen op groen, concludeert demograaf Van de Beek in zijn rapport ’De Grenzeloze Verzorgingsstaat’. Hij analyseerde Citotoets-scores en zag dat derde generatie Turken, Marokkanen en Surinamers nog steeds een achterstand hebben ten opzichte van autochtonen. „Vooral bij groepen die weinig gemengd huwen zijn die achterstanden hardnekkig”, schetst Van de Beek. Hij neemt Antilliaanse Nederlanders als positief voorbeeld: die kinderen presteren veel beter op school als ze één Nederlandse ouder hebben.

In veel gevallen blijft er een moeilijk overbrugbare ’culturele afstand’, aldus het SCP. Neem de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen. Slechts 13 en 16 procent van Turkse en Marokkaanse Nederlanders voelen zich méér Nederlands dan Turks of Marokkaans, terwijl de meesten hier hun hele leven wonen. Zestig procent zegt het ’vervelend’ te vinden als hun dochter een niet-moslim zou trouwen en huwelijken met autochtonen komen bijna niet voor.

Lang was de gedachte dat integratie vrijwel automatisch zou verlopen: mensen zouden de taal willen leren, een baan vinden, relaties opbouwen en zich schikken naar Nederlandse normen en waarden. „Misschien waren we te naïef, velen verwachtten een soort assimilatie. Nou, dat is niet gebeurd”, constateert inburgeringsprofessor Han Entzinger. Hij beschrijft de huidige situatie liever als ’een soort verzuiling tweede stijl’, met allerlei groepen die eigen scholen, slagers, restaurants, gebedshuizen en media hebben.

Méér afstand
Nieuwkomers klonteren vaak samen, zoals arbeidsmigranten uit Polen die in de Bollenstreek een eigen katholieke kerkdienst hebben opgezet. Opvallend is dat hetzelfde gebeurt met groepen die al decennia in Nederland wonen. „Het is een paradoxale situatie: de tweede en derde generatie immigranten doen het op allerlei vlakken beter dan hun ouders, maar zijn ook kritischer op de Nederlandse samenleving”, zegt Entzinger. „Dan zie je dat sommigen méér afstand nemen, méér in hun eigen bubbel gaan leven.”

Pim Fortuyn zag een hoop zaken al rond de eeuwwisseling gebeuren. „Winst van het Turkse voetbalelftal verandert Rotterdam in één klap in een klein Istanbul. Dat lijkt onschuldig, maar is het niet”, schreef Fortuyn in 2002. „Alsof onze stad tijdelijk is bezet door vreemde overheersers, die zich op dat moment ook als zodanig gedragen. Het maakt duidelijk dat integratie nog een heel lange weg is.”

Hij wees specifiek naar de impact van de islam, die lastig verenigbaar zou zijn met Nederlandse normen en waarden. „Ik had eigenlijk verwacht dat de derde generatie zou seculariseren, dat ze een variant van de islam zouden creëren op basis van westerse waarden”, zegt Entzinger, die groepen Turkse en Marokkaanse jongeren in Rotterdam interviewde. „De mate van geloven verschilt, maar het belang dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders aan de islam verbinden, groeide alleen maar.”

Hoe ver reikt toleratie?
Het is bovendien een grote groep geworden: het CBS telt ongeveer een miljoen moslims in ons land. Met name de conservatievere moslims hebben een plek geclaimd in het publieke debat. Neem het succes van een politieke partij als Denk, die tijdens de campagne stelde dat Israël geen bestaansrecht heeft en dat Nederland moet stoppen met ’lhbti-dwang’. Ook op thema’s als de rol van vrouwen in de samenleving en autoritaire leiders als Erdogan wijken hun opvattingen flink af van de gemiddelde Nederlander.

Steeds vaker komt daardoor de vraag op: hoe ver reikt de tolerantie van Nederlanders richting ’de ander’? „Verschillende meningen in een samenleving zijn niet het probleem, maar het wordt wel knap lastig hoe je als liberaal steeds vaker moet omspringen met niet-liberale opvattingen”, stelt Entzinger. „De wet geeft de grens aan, maar die beschermt niet altijd de normen en waarden die de meeste Nederlanders met elkaar delen. Dat schuurt, en dat zal niet zomaar weggaan.”

Zo dreigen de culturele verschillen groter te worden, niet kleiner. De meeste moslims vinden dat autochtone Nederlanders ’veel te negatief zijn over de islam’, aldus het SCP. Dat gevoel van vervreemding is wederzijds: de meeste Nederlanders vinden dat moslims niet genoeg respect hebben voor de Nederlandse cultuur. Zo voelen veel groepen zich verliezers in het ’multiculturele paradijs’ dat Nederland heet.
„Ik had eigenlijk verwacht dat de derde generatie zou seculariseren, dat ze een variant van de islam zouden creëren op basis van westerse waarden”, zegt Entzinger, die groepen Turkse en Marokkaanse jongeren in Rotterdam interviewde.

Wat onnozel. Entzinger heeft zich duidelijk niet in Islam verdiept.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2519
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Pizzaman »

Ariel schreef:
za dec 02, 2023 10:58 am
.....
Het zou zomaar kunnen dat grote pro-Palestina-demonstraties de laatste druppel was voor veel kiezers om PVV te stemmen, denkt demograaf Jan van de Beek. Op allerlei plekken in het land kwamen vooral mensen met een migratieachtergrond samen om te zwaaien met Palestijnse vlaggen, Hamas-leuzen te scanderen en te roepen om een boycot van Israël. „Ze gaven een blik in de toekomst van dit land en een aanzienlijk deel van het heden heeft daar geen zin in.”

......de meeste Nederlanders vinden dat moslims niet genoeg respect hebben voor de Nederlandse cultuur. Zo voelen veel groepen zich verliezers in het ’multiculturele paradijs’ dat Nederland heet.
„Ik had eigenlijk verwacht dat de derde generatie zou seculariseren, dat ze een variant van de islam zouden creëren op basis van westerse waarden”, zegt Entzinger, die groepen Turkse en Marokkaanse jongeren in Rotterdam interviewde.

Wat onnozel. Entzinger heeft zich duidelijk niet in Islam verdiept.
Tja. Volgens mij is het gewoon te laat - en Wilders gaat het waarschijnlijk niet redden met kabinet Wilders 1.
Dan zullen we zien hoe het verder gaat. 50 zetels voor de PVV, of gaat het gewoon NAAR DE KLOTEN. :thinking:
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Ariel »

Diverse groepen leven langs elkaar heen in Zoetermeer: ’Zoveel verschillen we niet van elkaar’

Twintig jaar geleden was integratie van nieuwkomers het allerheetste politieke hangijzer. Het thema leek ondergesneeuwd, tot de kiezer op 22 november de multiculturele samenleving weer boven aan de agenda zette. De Telegraaf onderzoekt hoe het komt dat verschillende bevolkingsgroepen zich in ons land niet thuis voelen.

„Jij doet er alles aan om ze te laten integreren, maar zíj staan er niet voor open.” Vaste klant Ruud zegt het met overtuiging, maar bareigenaar Aad van der Valk is het niet met hem eens. „Ik blijf tegen iedereen zeggen: dit is ook jullie bar, wees welkom. Ik heb even overwogen een waterpijp neer te zetten.”

Van der Valk baat een bruine kroeg uit in het hart van Palenstein, een wijk in Zoetermeer die wordt getypeerd door een reeks hoge jaren 60-flats. Sinds zijn komst in 1975 zag hij de wijk ingrijpend veranderen. „Eerst woonden er allemaal nette Hollandse gezinnetjes. Eerst kwamen er een paar Surinaamse immigranten in die flats bij, daarna Antillianen, daarna Marokkanen. En in de afgelopen jaren Afghanen, Somaliërs, Eritreeërs. De meeste Nederlanders zijn weggetrokken.” Hij zegt het zonder waardeoordeel.

Palenstein is de meest diverse wijk van een van de meest doorsnee Nederlandse steden. Hier wonen maar weinig ambtenaren die dagelijks naar Den Haag pendelen, des te meer bouwvakkers, pakketbezorgers en uitkeringsgerechtigden. Op straat klinken vooral andere talen dan het Nederlands.

Wat gebeurt er als je grote groepen nieuwkomers bij elkaar in een wijk zet? Worden ze uiteindelijk ’gewoon’ Nederlanders? Het risico is wat inburgeringsprofessor Han Entzinger ’verzuiling tweede stijl’ noemt: dat iedere groep zijn eigen koffiehuizen, slagers, restaurants en scholen creëert, verstopt in de eigen bubbel. „Daardoor heb je steeds minder plekken waar verschillende groepen elkaar nog zien en dus de kans krijgen om elkaar beter te begrijpen.”

Het is herkenbaar voor de autochtone bargasten. „De Afrikaanse en islamitische groepen klitten liever met elkaar samen dan met de rest van de bevolking. Als er weer eens wat misgaat, vertellen ze ons vaak niet wat er echt aan de hand is”, zegt Ruud. De afgelopen jaren kwam de buurt een aantal keer negatief in het nieuws door groepjes hangjongeren, die onder meer betrokken waren bij straatintimidatie, drugshandel, inbraken en schietpartijen.

Moeite doen
Ze zijn ook zo ánders, klinkt het verzuchtend. „Je zou gewoon willen dat allochtonen wat meer moeite doen om meer zoals ons te worden. Hoe vaak komen ze hier nou binnen om een rondje bier te geven, zoals Hollanders dat doen?” Aad: „Het mag ook een rondje thee zijn.”

Verderop is een groepje kinderen aan het spelen op een kunstgras voetbalveldje, een paar meiden dragen een hoofddoek. Vlakbij zit een school die islamitisch onderwijs aanbiedt. De Yunus Emre-school is populair, er zitten meer dan 200 leerlingen op. In het hele land is deze vorm van onderwijs bezig aan een opmars.

Dat komt deels voort uit een gevoel van vertrouwdheid bij ouders, denkt bestuurder Ali Ahrouch. „Het is aangetoond dat een kind sneller leert binnen een veilige, huiselijke omgeving en de cultuur die ze bij ons vinden, hebben ze ook thuis. Bij ons hebben islamitische kinderen vaak een vliegende start.” Ahrouch schetst dat het overgrote deel de lessen – ’90 tot 95 procent’ – hetzelfde is als op andere scholen. Bepaalde zaken houden ze het liefst zelf in de hand: geen aandacht voor Paarse Vrijdag over lhbti’ers, wel voor de week van de Hijab.

„Als we 1 procent van de islam weten mee te geven aan de kinderen, is dat al veel. We vertellen wel dat ons geloof zegt dat een man en vrouw bij elkaar horen en dat je geen alcohol mag drinken, maar ook dat er allerlei mensen zijn met andere voorkeuren en dat je die moet respecteren. Nederland is een democratische staat, iedereen is vrij om te doen wat hij of zij wil.”

Op sommige vlakken zijn de islamitische cultuur en het onderwijs ’best ouderwets’, zegt Ahrouch. „Ouders hebben bijvoorbeeld een enorme status: kinderen horen ze te allen tijde te respecteren. Dat zie je niet overal meer in de samenleving. En als kinderen op school iets doen wat niet mag, pakken we de Koran erbij om uitleg te geven. Maar nogmaals: dat betekent niet dat je de rest van de samenleving negeert. We zijn geen kluizenaars.”

Hilbrand Nawijn maakt zich zorgen over wat hij ziet als ’groeiende segregatie’. De man die ooit in het eerste kabinet van Lijst Pim Fortuyn zat, is sinds jaar en dag raadslid in Zoetermeer. „We leven naast elkaar, maar tegelijkertijd ook langs elkaar. De integratie gaat bij sommige groepen heel goed, maar er zijn ook mensen die nog steeds amper de taal spreken. Er zijn jongeren die niet meer te helpen zijn. En de rol van islam in Nederland is flink geworden, dat moet je gewoon erkennen.”

Even zat hij zelf aan de knoppen in Den Haag als minister van Integratie. In de gang van zijn huis hangt de bordesfoto uit 2002: Nawijn staat er glimmend op. „Ik kreeg de opdracht om de regels rond immigratie en inburgering flink aan te scherpen, maar voordat we echt op stoom kwamen, was het kabinet al gevallen. De problemen zijn sindsdien niet weggegaan, misschien juist wel erger geworden.”

Hij vertelt hoe bubbelvorming in zijn werk gaat. „Er zijn hier vier moskeeën en een islamitische school. Mijn vrouw werkt bij een apotheek en daar vragen veel klanten of ze in het Arabisch geholpen kunnen worden. Je kan dus, als je dat wilt, de hele week in de eigen bubbel blijven. Ik denk dat we minder meegaand moeten zijn, meer ervoor zorgen dat we elkaar betrekken.”

Geert Wilders
Wat als dat niet lukt? Autochtone inwoners vertellen Nawijn dat ze zich steeds minder thuis voelen in eigen land; een mogelijke reden voor de grote verkiezingsoverwinning van Geert Wilders en de PVV. „Het kan lastiger zijn om openlijk te zeggen dat je homo bent, bijvoorbeeld. Mensen schrikken van grote pro-Palestina-demonstraties in Nederland. En sommigen zijn zo vervreemd dat ze het land maar verlaten, naar Spanje vertrekken.”

’Rechte pad’
Rachid komt de HonkyTonk-bar ingelopen. De Marokkaans-Nederlandse twintiger heeft zijn oranje werkhesje nog aan. Hij groeide op in Palenstein en zorgde in zijn jonge jaren ’voor best wat gerommel’. Sinds de geboorte van zijn zoon zegt hij op het rechte pad te zitten. Hij bestelt een whisky met Red Bull bij barman Aad. „Dit is ook mijn kroeg hè”, zegt de twintiger met een kwinkslag. „In het weekend draait Aad af en toe Marokkaanse muziek. Terecht, want ik luister de rest van de avond ook gewoon naar André Hazes.”

Voelt hij zich als onderdeel van de derde generatie meer Hollander of Marokkaan? „In Marokko zien ze me als Nederlander, hier noemen ze me een Marokkaan. Ik ben dus beide… maar dat hoeft toch niet erg te zijn?” Bareigenaar Van der Valk vertelt dat hij op de PVV heeft gestemd, net als zoveel Zoetermeerders. De mensen die er al zijn integreren is één ding, nog meer mensen toelaten in Nederland is weer wat anders. Rachid lijkt het niet persoonlijk op te vatten: „Geertje zegt veel dingen over moslims, maar niemand denkt toch écht dat hij die dingen gaat nakomen? Of moet ik toch maar mijn koffers pakken?” Met dat soort humor wint hij de bar voor zich.

De wijk is aan het veranderen, herkennen de bargasten, het is de afgelopen tijd rustiger. Een deel van de flats is platgewalst, nieuwbouw komt ervoor in de plaats. Het zorgt voor een meer gemengde bevolking, met wat meer autochtonen. „Dat is goed, dan ga je automatisch meer met elkaar om”, zegt Rachid. „Pas dan komen sommigen erachter dat we eigenlijk ook weer niet zoveel van elkaar verschillen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17488
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Multiculturele samenleving. Ik zie het nut daar niet van in.

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Pizzaman schreef:
zo dec 03, 2023 12:03 am
Tja. Volgens mij is het gewoon te laat - en Wilders gaat het waarschijnlijk niet redden met kabinet Wilders 1.
Dan zullen we zien hoe het verder gaat. 50 zetels voor de PVV, of gaat het gewoon NAAR DE KLOTEN. :thinking:
Zeker weten. Nieuwe verkiezingen? Graag! De PVV gaat dan nog meer stijgen. Op naar 50 zetels! Liefst 76 en uit die verdomde EU wegwezen die door ziekelijke idioten wordt geleid en ons gedrag in denken en doen wil bepalen dat uitgemaakt wordt door een of ander kutwijf. Voorheen Angela Merkel, het monster van de teloorgang en vernietiging van alle Europese landen.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2519
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: Multiculturele samenleving. Ik zie het nut daar niet van in.

Bericht door Pizzaman »

Hans v d Mortel sr schreef:
zo dec 10, 2023 1:37 pm
Pizzaman schreef:
zo dec 03, 2023 12:03 am
Tja. Volgens mij is het gewoon te laat - en Wilders gaat het waarschijnlijk niet redden met kabinet Wilders 1.
Dan zullen we zien hoe het verder gaat. 50 zetels voor de PVV, of gaat het gewoon NAAR DE KLOTEN. :thinking:
Zeker weten. Nieuwe verkiezingen? Graag! De PVV gaat dan nog meer stijgen. Op naar 50 zetels! Liefst 76 en uit die verdomde EU wegwezen die door ziekelijke idioten wordt geleid en ons gedrag in denken en doen wil bepalen dat uitgemaakt wordt door een of ander kutwijf. Voorheen Angela Merkel, het monster van de teloorgang en vernietiging van alle Europese landen.
Om de EU te verlaten is een meerderheid van 2/3 nodig dus 101 zetels.
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24966
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door King George »

Ariel schreef:
za dec 02, 2023 10:58 am
Verkiezing zet multiculturele samenleving weer op agenda: ’Verwachte integratie nieuwkomers stokt’
Spoiler! :
Twintig jaar geleden was integratie van nieuwkomers het allerheetste politieke hangijzer. Het thema leek ondergesneeuwd, tot de kiezer op 22 november de multiculturele samenleving weer bovenaan de agenda zette. De Telegraaf onderzoekt komende weken hoe het komt dat verschillende bevolkingsgroepen zich in ons land niet thuis voelen. Deel 1: „We verwachtten assimilatie van nieuwkomers. Nou, dat is niet gebeurd.”

Afbeelding

Laatste druppel
Het zou zomaar kunnen dat grote pro-Palestina-demonstraties de laatste druppel was voor veel kiezers om PVV te stemmen, denkt demograaf Jan van de Beek. Op allerlei plekken in het land kwamen vooral mensen met een migratieachtergrond samen om te zwaaien met Palestijnse vlaggen, Hamas-leuzen te scanderen en te roepen om een boycot van Israël. „Ze gaven een blik in de toekomst van dit land en een aanzienlijk deel van het heden heeft daar geen zin in.”

Twee derde van de PVV-kiezers noemt ’normen en waarden’ als belangrijke reden om bij de afgelopen verkiezingen op die partij te stemmen, blijkt uit onderzoek van Ipsos. Daarmee lijkt niet alleen de asielinstroom een grote zorg bij Nederlanders, ook de integratie van minderheidsgroepen komt weer hoog op de agenda te staan.

Groeiende onvrede over de multiculturele samenleving komt niet uit het niets: in 2016 zeiden zes op de tien Nederlanders het gevoel te hebben dat het ’soms wel lijkt of autochtonen zich moeten aanpassen aan allochtonen in plaats van andersom’. Ze ervaren ’verlies van zeggenschap’, aldus onderzoekers van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Dat kan gaan om grote thema’s, zoals het afbrokkelen van de historische steun voor Israël, tot kleine dingen als het aanpassen van het paasontbijt op school om minderheidsgroepen tegemoet te komen.

Zo’n 2,6 miljoen inwoners van Nederland zijn in een ander land geboren, aldus het CBS. Nog eens zo’n 2 miljoen Nederlanders hebben een ouder met een andere nationaliteit. Sommigen zijn hier pas recent, zoals veel Oost-Europeanen. Anderen wonen al tientallen jaren in Nederland, zoals mensen met roots in Turkije, Marokko en Suriname. In hoeverre doen zij mee in ons land?

Positief
Op economisch vlak verloopt de integratie van die groepen goeddeels positief. Het schoolniveau van Turkse Nederlanders bijvoorbeeld: van de tweede generatie heeft 80 procent ten minste een mbo-diploma, een flinke sprong ten opzichte van hun ouders, schetst het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Een kwart heeft hbo- of wo-niveau (ten opzichte van 37 procent van de autochtone bevolking). Ook hebben jongeren met een migratieachtergrond vaker werk dan eerdere generaties. Surinaamse Nederlanders hebben net zo vaak een baan als autochtone Nederlanders.

Achterstand
Toch staan niet alle seinen op groen, concludeert demograaf Van de Beek in zijn rapport ’De Grenzeloze Verzorgingsstaat’. Hij analyseerde Citotoets-scores en zag dat derde generatie Turken, Marokkanen en Surinamers nog steeds een achterstand hebben ten opzichte van autochtonen. „Vooral bij groepen die weinig gemengd huwen zijn die achterstanden hardnekkig”, schetst Van de Beek. Hij neemt Antilliaanse Nederlanders als positief voorbeeld: die kinderen presteren veel beter op school als ze één Nederlandse ouder hebben.

In veel gevallen blijft er een moeilijk overbrugbare ’culturele afstand’, aldus het SCP. Neem de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen. Slechts 13 en 16 procent van Turkse en Marokkaanse Nederlanders voelen zich méér Nederlands dan Turks of Marokkaans, terwijl de meesten hier hun hele leven wonen. Zestig procent zegt het ’vervelend’ te vinden als hun dochter een niet-moslim zou trouwen en huwelijken met autochtonen komen bijna niet voor.

Lang was de gedachte dat integratie vrijwel automatisch zou verlopen: mensen zouden de taal willen leren, een baan vinden, relaties opbouwen en zich schikken naar Nederlandse normen en waarden. „Misschien waren we te naïef, velen verwachtten een soort assimilatie. Nou, dat is niet gebeurd”, constateert inburgeringsprofessor Han Entzinger. Hij beschrijft de huidige situatie liever als ’een soort verzuiling tweede stijl’, met allerlei groepen die eigen scholen, slagers, restaurants, gebedshuizen en media hebben.

Méér afstand
Nieuwkomers klonteren vaak samen, zoals arbeidsmigranten uit Polen die in de Bollenstreek een eigen katholieke kerkdienst hebben opgezet. Opvallend is dat hetzelfde gebeurt met groepen die al decennia in Nederland wonen. „Het is een paradoxale situatie: de tweede en derde generatie immigranten doen het op allerlei vlakken beter dan hun ouders, maar zijn ook kritischer op de Nederlandse samenleving”, zegt Entzinger. „Dan zie je dat sommigen méér afstand nemen, méér in hun eigen bubbel gaan leven.”

Pim Fortuyn zag een hoop zaken al rond de eeuwwisseling gebeuren. „Winst van het Turkse voetbalelftal verandert Rotterdam in één klap in een klein Istanbul. Dat lijkt onschuldig, maar is het niet”, schreef Fortuyn in 2002. „Alsof onze stad tijdelijk is bezet door vreemde overheersers, die zich op dat moment ook als zodanig gedragen. Het maakt duidelijk dat integratie nog een heel lange weg is.”

Hij wees specifiek naar de impact van de islam, die lastig verenigbaar zou zijn met Nederlandse normen en waarden. „Ik had eigenlijk verwacht dat de derde generatie zou seculariseren, dat ze een variant van de islam zouden creëren op basis van westerse waarden”, zegt Entzinger, die groepen Turkse en Marokkaanse jongeren in Rotterdam interviewde. „De mate van geloven verschilt, maar het belang dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders aan de islam verbinden, groeide alleen maar.”

Hoe ver reikt toleratie?
Het is bovendien een grote groep geworden: het CBS telt ongeveer een miljoen moslims in ons land. Met name de conservatievere moslims hebben een plek geclaimd in het publieke debat. Neem het succes van een politieke partij als Denk, die tijdens de campagne stelde dat Israël geen bestaansrecht heeft en dat Nederland moet stoppen met ’lhbti-dwang’. Ook op thema’s als de rol van vrouwen in de samenleving en autoritaire leiders als Erdogan wijken hun opvattingen flink af van de gemiddelde Nederlander.

Steeds vaker komt daardoor de vraag op: hoe ver reikt de tolerantie van Nederlanders richting ’de ander’? „Verschillende meningen in een samenleving zijn niet het probleem, maar het wordt wel knap lastig hoe je als liberaal steeds vaker moet omspringen met niet-liberale opvattingen”, stelt Entzinger. „De wet geeft de grens aan, maar die beschermt niet altijd de normen en waarden die de meeste Nederlanders met elkaar delen. Dat schuurt, en dat zal niet zomaar weggaan.”

Zo dreigen de culturele verschillen groter te worden, niet kleiner. De meeste moslims vinden dat autochtone Nederlanders ’veel te negatief zijn over de islam’, aldus het SCP. Dat gevoel van vervreemding is wederzijds: de meeste Nederlanders vinden dat moslims niet genoeg respect hebben voor de Nederlandse cultuur. Zo voelen veel groepen zich verliezers in het ’multiculturele paradijs’ dat Nederland heet.
„Ik had eigenlijk verwacht dat de derde generatie zou seculariseren, dat ze een variant van de islam zouden creëren op basis van westerse waarden”, zegt Entzinger, die groepen Turkse en Marokkaanse jongeren in Rotterdam interviewde.

Wat onnozel. Entzinger heeft zich duidelijk niet in Islam verdiept.
Verwachte integratie nieuwkomers stokt? Er valt van deze groepen niet-inpasbaren geen integratie te verwachten.
Het morele gelijk ligt bij het volk
Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2519
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Pizzaman »

King George schreef:
zo dec 10, 2023 10:22 pm
Verwachte integratie nieuwkomers stokt? Er valt van deze groepen niet-inpasbaren geen integratie te verwachten.
In ieder geval niet als je dominante 'rottigerds' niet uit de appelmand verwijdert. :greeting2:
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Ariel »

Jonge Marokkaanse Nederlanders worstelen met twee culturen: ’Mijn familie vindt me verkaasd’

Twintig jaar geleden was integratie van nieuwkomers het allerheetste politieke hangijzer. Het thema leek ondergesneeuwd, tot de kiezer op 22 november de multiculturele samenleving weer bovenaan de agenda zette. De Telegraaf onderzoekt hoe het komt dat verschillende bevolkingsgroepen zich in ons land niet thuis voelen. Vandaag deel 3: hoe kan het dat veel jonge Marokkaanse Nederlanders zich buitenstaanders wanen? Onderzoeker Youssef Azghari gaat het gesprek met ze aan: „Je kan twee dingen doen: jezelf terugtrekken in je eigen bubbel of dit land omarmen.”

Yassin, een 22-jarige mbo-student met een petje op, zegt zich zowel Marokkaans als Nederlands te voelen. „Je hebt te maken met twee culturen. In de Marokkaanse cultuur krijg je te horen: ’Je moet zo leven en zijn’, en in de Nederlandse cultuur zeggen ze dat je dingen moet ontdekken.” Een soort dubbelleven leiden is niet altijd makkelijk, vertelt hij.

Derde generatie immigranten
Dit soort opmerkingen zijn niets nieuws voor toehoorder Youssef Azghari. Voor zijn onderzoek aan de Tilburg University en de Avans Hogeschool voerde hij tientallen van dit soort gesprekken met derde generatie immigranten – een jonge en snelgroeiende groep in ons land. Voelen ze zich meer Nederlands of meer Marokkaans? En welke factoren zorgen er nou voor dat ze in het ene of het andere ’hokje’ terechtkomen?

De integratie bij die generatie lijkt te stokken, constateert Azghari. „Het combineren van twee culturen verloopt moeizaam. Twee opties zijn dominant: een deel van de jongeren assimileert, maar een groter deel isoleert zich. Velen noemen zichzelf Marokkaan en moslim. Als je hier geboren bent, zou je je meer Nederlander moeten voelen. In plaats daarvan idealiseren velen het thuisland van hun ouders en grootouders, die echt niet zijn vertrokken omdat ze daar zoveel kansen kregen.”

"Mijn familie vindt me ’verkaasd’"
Dat beeld komt ook naar voren in onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Slechts 13 en 16 procent van Turkse en Marokkaanse Nederlanders zeggen zich duidelijk méér Nederlands te voelen dan Turks of Marokkaans, terwijl de meesten hier al hun hele leven wonen. Bij bijvoorbeeld Surinamers is de situatie heel anders: daar voelt de grootste groep zich meer Nederlands.

Groepsdruk van Marokkaanse familie en vrienden speelt een rol, denkt de 20-jarige universitaire studente Fatima. „Mijn familie vindt me ’verkaasd’”, klinkt het. Een voorbeeld: als ze ziet dat een andere Marokkaanse Nederlander ’iets stoms’ doet, besluit ze vaak om er iets van te zeggen. „Mijn nichtje zegt dan: „Je bent echt geen Marokkaan!” Ik vind juist van wel, want als een Marokkaan iets slechts doet en je doet niks, dan heeft dat toch invloed op hoe jij wordt gezien.”

Oorlog, corruptie en intimidatie
Veel van de jongeren die Azghari spreekt romantiseren hun ’thuisland’ Marokko, maar weten eigenlijk weinig over de geschiedenis van hun eigen familie. Hoe kwamen hun voorouders hier terecht? Welke omstandigheden lieten ze achter? In een poging die jongeren te bereiken schreef Azghari een boek over zijn eigen wortels: In dialoog met mijn zoon – over 100 jaar migratie.

Uitgebreid beschrijft hij de ontberingen die zijn ouders moesten doorstaan om weg te komen van oorlog, corruptie en intimidatie in Marokko. Eenmaal hier werkte zijn vader onder meer in een papierfabriek in Tilburg.

"Velen idealiseren thuisland ouders en grootouders, die echt niet zijn vertrokken omdat ze daar zoveel kansen kregen"
„Mijn ouders waren niet zo spraakzaam, ze wilden ons niet belasten met pijnlijke herinneringen. Toch is het belangrijk om familieverhalen te vertellen, ook de rauwe kanten. De nieuwe generatie hoeft niet per se dankbaar te zijn, maar ze moeten zich wel realiseren wat de eerste generaties op het spel hebben gezet.”

Het was ook niet altijd makkelijk voor Azghari, die op zesjarige leeftijd naar Nederland kwam. Op de basisschool vertelde een leraar hem dat hij automonteur zou worden. Zijn analfabete vader was blij om dat te horen, maar Azghari wilde méér. Na een jaar op de lts mocht hij – na steun van zijn officieuze pleegouders – naar het vwo en daarna naar de universiteit.

Geert Wilders
Hij houdt van Nederland, kijkt kritisch naar Marokko en is als ’moslimhumanist’ wars van een strikte beleving van de islam. Hij heeft een Nederlandse vrouw en viert Sinterklaas, Kerstmis én het Suikerfeest. „Ik heb me bewust opengesteld, om te begrijpen in wat voor wereld we leven. Als je je alleen maar terugtrekt in je eigen bubbel, is het resultaat verarming.”

Hij heeft geen begrip voor extreme standpunten van Geert Wilders, maar probeert bijvoorbeeld wel te begrijpen waarom mensen op de PVV stemden. „Het gevoel leeft dat er veel migranten zijn die hun plek nog niet hebben gevonden en dan gaan we toch nieuwe mensen erbij halen. Dat is wel terecht: zorg er eerst voor dat ze goed inburgeren en perspectief hebben op een toekomst.”

Nederlandse cultuur
Terug naar de jongeren. De verzuiling en romantisering van het thuisland van (groot)ouders zijn deels een reactie op de discriminatie die minderheden in Nederland ervaren, blijkt uit onderzoeken.

Yassin, opgegroeid in Slotervaart en nu woonachtig in Brabant, lijkt mede daardoor niet echt geneigd om de Nederlandse cultuur te omarmen. Hij zegt: „Nederlanders laten zien dat ze je niet mogen. Als ik op straat loop, als ik bij de bushalte sta, dan word ik aangekeken door mensen. ’Wat doe jij hier?’ Dat merk je, ook al zeggen ze het niet.”

De islam is voor velen een uitkomst. Bijna iedereen in Nederland met Marokkaanse, Turkse of Somalische roots noemt zichzelf praktiserend moslim, aldus het SCP. „Ik zeg eerlijk: ik ben niet echt blij dat ik Marokkaans ben, maar wel dat ik moslim ben. Van bidden word ik rustig”, zegt Yassin erover.

Verkiezing zet multiculturele samenleving weer op agenda: ’Verwachte integratie nieuwkomers stokt’
Azghari waarschuwt dat religieuze aantrekkingstrekkingskracht soms tot radicalisering kan leiden: „Soms worden ze dermate fanatiek, dat ze niet meer in de open Nederlandse samenleving passen. Het is hard om te zeggen, maar die jongeren zouden beter af zijn in een land als Afghanistan.”

Nuchter
Wat hem betreft is het tijd voor een nuchtere discussie. „In wat voor land willen we leven, wat zijn onze gemeenschappelijke normen en waarden? Aan mensen die achteruit willen in de tijd, bijvoorbeeld door religieuze voorkeuren, moeten we duidelijk maken dat we daar niet voor staan. In mijn seculiere Nederland past geen hoofddoek in de politiek of bij de overheid en draagt islamitisch onderwijs niet bij aan integratie.”

De 21-jarige Karim lijkt het daarmee eens. Hij vertelt dat hij veel kansen ziet in Nederland. „Bij veel Marokkaanse jongeren met wie het minder gaat, zie je dat ze zich meer gaan richten op wat allemaal niet kan. Hun denkbeelden staan eigenlijk in de weg. Het makkelijkste is om je aan te passen aan de Nederlandse cultuur.”

De hoogopgeleide Fatima klinkt wat cynischer. „Ik denk dat je je altijd wel buitengesloten blijft voelen, wat je ook doet.” In Marokko wordt ze gezien als bezoeker en ook in Nederland voelt ze zich vaak een buitenstaander. „Je bent nou eenmaal geen Nederlander.”

Azghari is het daar niet mee eens: „Je kan twee dingen doen. Een is om je als slachtoffer op te stellen: ’Nederlanders hebben een hekel aan me en ik ga voortaan alleen om met mensen die hetzelfde zijn als ik.’ Of je stelt je weerbaar op: ik laat veerkracht zien, ik omarm dit land en ga mijn bijdrage leveren.”

’De derde generatie’
Mensen wier grootouders naar Nederland kwamen als immigranten, behoren tot de zogenoemde ’derde generatie’. De groep met niet-westerse wortels is piepjong en groeit snel, aldus het CBS: in 2020 waren er zo’n 170.000 in ons land, van wie het grootste deel tussen de 4 en 12 jaar oud.

De grootste groep heeft Surinaamse wortels, daarna komen Turken en Marokkanen. Overigens is de groep ’tweede generatie’ Turken en Marokkanen – van wie de ouders in het buitenland zijn geboren – nu nog veel groter. Dat zijn er respectievelijk 164.000 en 188.000. Naarmate zij meer kinderen krijgen, kantelt dat beeld.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Ariel »

De mythe van de onstuitbare vooruitgang

Vooruitgang is geen garantie. Daar heeft de hedendaagse islam heel wat mee te maken.

Mark Elchardus

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

In een school nabij Parijs gingen de leraars in staking nadat ‘Franse scholieren’ — zo meldden onze media — samen met hun ouders hadden geprotesteerd omdat in de klas een 17de-eeuws schilderij van Guiseppe Cesari werd getoond. Daarop waren naakte vrouwen, blote konten en borsten te zien.

‘Franse scholieren’, geschokt door het zien van een blote borst! Dat is het soort ongewilde humor dat men krijgt als men geen onderscheid wil maken tussen heel verschillende bevolkingsgroepen. Dat is alsof je op café nog alleen drank mag bestellen, zonder nader onderscheid, alsof op een menu nog alleen ‘voedsel’ staat, zonder verdere specificatie. Die manier om over de samenleving te schrijven is knettergek. Toch heeft die praktijk zich verspreid.

Moslimleerlingen
Het is duidelijk dat het vooral moslimleerlingen en hun ouders zijn die protesteerden. Voor hen is het verschil tussen een Rubenszaal en een pornocollectie blijkbaar niet helemaal duidelijk. Zij vinden het storend dat onze schilders de badende Diana niet in boerkini hebben afgebeeld.

Nu is het hun goed recht geen verschil te zien tussen Rubensiaans naakt en pornografie, en onze musea te mijden als oorden van verderf. Het is zelfs hun democratisch recht, tenminste als zij een meerderheid van de bevolking vormen of een grondwettelijke supermeerderheid, die musea te sluiten en het tonen van naakt in scholen verbieden. Maar zolang zij een minderheid vormen in een andere cultuur, worden zij verwacht zich in het publieke leven, op school en op het werk, aan te passen aan die cultuur en de daarbij passende levenswijze en zienswijze.

Een naakte Diana en haar vlezige nimfen waren scholieren en ouders in de buurt van Parijs te veel. Zou iets gelijkaardigs ook bij ons kunnen gebeuren? Hoeveel Vlaamse moslims zijn van oordeel dat zij hun zienswijze, hun eigen manier van leven ook op school en op het werk kunnen aanhouden en hoeveel autochtonen steunen hen daarin? Dankzij het onderzoek ‘Samenleven in diversiteit’ van de Vlaamse Gemeenschap, dat onlangs werd voorgesteld, kennen we het antwoord op die vragen.

Manier van leven
Ongeveer vier op tien mensen van Marokkaanse, Turkse en Afghaanse origine is van oordeel dat zij hun eigen manier van leven moeten kunnen aanhouden, niet alleen in de privésfeer, maar ook op school en op het werk. Veertien procent van de autochtonen geeft hen daarin gelijk. Als dat inhoudt dat jongeren niet met afbeeldingen van naakt mogen worden geconfronteerd, zitten we met een conflict. Dat beseft nagenoeg iedereen.

Met de stelling dat de westerse manier van leven goed samengaat met hoe moslims leven, gaat maar 18% van de autochtonen – ‘mensen van Belgische origine’ zoals zij in het onderzoek worden omschreven – akkoord. Men zou verwachten dat alle Vlaamse moslims het daarmee eens zijn. Zij immigreerden immers vrijwillig naar het seculiere België. Maar nee, minder dan de helft van hen vindt dat de westerse levenswijze en die van de moslims goed samengaan: 42% van de mensen van Marokkaanse origine, 35% van de mensen van Turkse origine en 36% van de mensen van Afghaanse origine.

Conflictpotentieel
Uit die cijfers blijkt het conflictpotentieel. Het risico dat zich dat in onze scholen uit, lijkt evenwel niet bijster groot. Het percentage van de mensen van Marokkaanse, Turkse en Afghaanse origine dat van oordeel is dat hun kinderen op school dingen leren waar zij het niet mee eens zijn, ligt niet veel hoger dan bij de autochtonen. Waarschijnlijk hebben onze leerkrachten zich al aangepast aan de gevoeligheden van die groepen.

Dat is misschien geen goede zaak. Het is duidelijk dat een ongedwongen, tot voor kort vanzelfsprekende omgang met ons cultureel erfgoed vandaag voor spanning zorgt. Het lijkt beter die confrontatie aan te gaan, kalm en respectvol, dan zich aan te passen aan religieus geïnspireerde gevoeligheden. Die laatste mogen zich in een democratische en seculiere samenleving politiek uiten, maar mogen niet via protest, druk en bedreiging bepalen wat in de klas gebeurt.

Afwijkende opvattingen
Het is belangrijk dat te specificeren omdat mensen uit moslimlanden behoorlijk afwijkende opvattingen hebben over hoe men omgaat met conflicten over de eigen (religieuze) overtuigingen. Met de stelling: ‘Ik vind dat ik de Belgische wetten mag overtreden als die niet samengaan met de regels van mijn geloof’ is slechts 5% van de autochtonen het eens, maar 18% van de eerste generatie mensen van Marokkaanse en Turkse origine en 21% van de mensen van Afghaanse origine.

Je hoeft geen moslim te zijn om het moeilijk te hebben met een aantal van onze wetten. Maar die wetten overtreden in naam van je geloof of overtuiging, is een pad dat onvermijdelijk tot geweld leidt

Van oordeel zijn dat de normen van je geloof beter zijn dan de wetten van het Belgische volk, dat mag best. Je hoeft geen moslim te zijn om het moeilijk te hebben met een aantal van onze wetten. Maar die wetten overtreden in naam van je geloof of overtuiging, is een pad dat onvermijdelijk tot geweld leidt. Met de extreme, terroristische vorm daarvan zijn we inmiddels vertrouwd.

De resultaten van de survey werden besproken in De Afspraak van 22 november door kersvers, bevoegd minister Gwendolyn Rutten en Naomi Izabela, oud-voorzitster van de Antwerpse jeugdraad. Over de bevindingen die ik hier rapporteer, voerde minister Rutten de vertrouwde liberale goed-nieuws-show op. De survey liet volgens haar vooral zien hoe goed diversiteit werkt, super, en de pijnlijke vaststellingen werden weggewuifd door te stellen dat daarover nader onderzoek nodig is. Alsof de gerapporteerde bevindingen niet duidelijk zijn.

Homoseksualiteit
Eigenaardig genoeg bleken minister Rutten en Naomi Izabela zich meer zorgen te maken over de vaststelling dat mensen afkomstig uit moslimlanden en ook mensen van Congolese origine zich over het algemeen minder verdraagzaam opstellen, bijvoorbeeld over homoseksualiteit.

Met de uitspraak dat ze het oké zouden vinden als hun kind een partner heeft van hetzelfde geslacht, stemt 79% van de autochtonen in, maar slechts 10% van de mensen van Marokkaanse origine, 14% van die van Turkse origine, 15% van die van Afghaanse origine en 16% van die van Congolese origine. Dat zijn grote verschillen.

Naomi Izabela, zelf van Congolese origine, wilde begrip vragen voor de positie van haar herkomstgroep: hun houding is het gevolg van hun religieuze overtuiging, vroeger was dat in België ook zo, en de Congolezen zullen op dat punt nog evolueren. Het deed denken aan hoe de kolonialen spraken over de Congolezen die in grotere mate westerse gewoonten en denkwijzen hadden aangenomen: les évolués.

Onstuitbare evolutie
De wijze waarop in die aflevering van De Afspraak over het ethisch conservatisme van moslims en mensen van Congolese origine werd gesproken, wijst op een wijdverbreid vooroordeel. Iedereen – een tegenstem viel in de uitzending niet te horen – leek ervan uit te gaan dat er een soort onstuitbare ethische evolutie is in progressieve richting.

Dat was inderdaad de evolutie die een heel klein deeltje van de wereld over de laatste 75 jaar heeft doorgemaakt. In veel grotere delen van de wereld vond die niet plaats. Integendeel, daar ging het vaak de andere kant uit.

Vergelijk even wat foto’s uit het Midden-Oosten uit de jaren vijftig met vandaag. Ongedwongen vrouwen, wuivende haren, werden vervangen door spookachtige verschijningen, ontmenselijkt, toch in onze, westerse ogen. Ook de bevolking van de West-Europese grootsteden is vandaag ethisch conservatiever dan pakweg 30 jaar geleden.

Het zou dus wel eens kunnen dat de ethische evolutie van richting verandert en dat de 21% mensen van Belgische origine die het niet oké vinden als hun kind een partner heeft van hetzelfde geslacht, de nieuwe évolués zijn.

Maatschappijtheorieën die onstuitbare en gerichte culturele evoluties poneren, werden intellectueel al lang geleden naar de prullenmand verwezen. In een klein continentje met nog weinig greep op de wereld, wordt het geloof dat alles als vanzelf onze kant opgaat daarenboven potsierlijk.

Dat moet ons niet ontmoedigen, maar daarentegen extra motiveren om het recht op ons verleden en een eigen toekomst te verdedigen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Ariel »

Marokkaans-Nederlands gezin weg uit Urk na bedreigingen en stenen door de ruit

Een Marokkaans-Nederlands gezin uit Urk woont inmiddels meer dan anderhalve maand gescheiden van elkaar elders in het land. De familie is uit het dorp vertrokken omdat haar woning meerdere keren is belaagd. Daarbij ging er twee keer een steen door de voordeur.

De gemeente Urk stelde zaterdag cameratoezicht in rond de inmiddels verlaten woning, vanwege het risico op nieuwe ordeverstoringen.

Bedreigingen
Volgens de advocate van het gezin, Samira Buzhu, zijn er ook bedreigingen tegen het gezin geuit en is de familie op die manier weggetreiterd. Het is uitgesloten dat het gezin bestaande uit oma, ouders, en drie minderjarige kinderen nog terugkeert op Urk, zegt Buzhu.

De bedreigende situatie richting het gezin ontstond nadat een minderjarige zoon uit het gezin in oktober ten onrechte werd verdacht van het verbranden van Israëlische vlaggen op Urk.

Hoe het zover heeft kunnen komen, lees je in deze uitgebreide reconstructie. Daarvoor moeten we allereerst terug naar zaterdag 7 oktober.

Vlagvertoon voor Israël
Op die dag wordt de wereld opgeschrikt door de aanslagen van Hamas in Israël. Op Urk worden dan vrijwel meteen op diverse plekken Israëlische vlaggen opgehangen als steunbetuiging. Een landelijke televisiezender doet daarvan verslag.

Vier dagen later, op de vroege ochtend van 11 oktober, blijkt een twintigtal vlaggen gestolen te zijn van gevels van Urker woningen. De stapel vlaggen is achter kerkelijk centrum De Poort in brand gestoken.

Van het ontvreemden en verbranden van de vlaggen verschijnen online filmpjes. Minimaal twee daders filmen hoe ze de vlaggen stelen, hun schoenen eraan afvegen en met een brandbare vloeistof de vlaggen aansteken.

De vlagverbranding zorgt voor afschuw op Urk en politie en justitie proberen te achterhalen wie er verantwoordelijk voor is. Meerdere Urkers doen aangifte van diefstal van hun vlag.

Na rechercheonderzoek valt vrij snel de verdenking op een minderjarige Marokkaans-Nederlandse jongen. Hij woont aan de Noorderpalen, zo'n honderd meter van de plek waar de vlaggen in vlammen opgingen.

Vrijdagochtend 13 oktober, twee dagen na de vlagverbranding, wordt de jongen aangehouden.
Volgens de advocate van de familie staan er die ochtend herkenbare politieauto's voor de deur en wordt de aanhouding verricht door agenten in uniform. Ze zegt dat zijn aanhouding daardoor is opgevallen en dat zo het adres van het gezin bekend is geworden bij de latere bedreigers.

'Aanhouding was niet opvallend'
De politie ontkent tegenover Omroep Flevoland stellig dat er sprake was van een opvallende aanhouding. Een woordvoerder zegt juist dat twee agenten in een onopvallende rechercheauto naar het huis zijn gegaan om de jongen aan te houden. Zij droegen wel hun politie-uniform, maar hadden er een onopvallende jas overheen.

"Dat neemt niet weg dat de aanhouding niet onopgevallen is gebleven. We hebben in ons optreden getracht de impact op het gezin te minimaliseren, maar helaas moeten we constateren dat dat niet gelukt is. Daarbij moet wel gezegd worden dat in het dorp al rond ging dat hij (de minderjarige zoon, red.) mogelijk betrokken was bij het incident (met de verbrande vlaggen, red.). Het kwam dus niet alleen door de aanhouding", schrijft een woordvoerder op vragen van Omroep Flevoland.

De aanhouding van de jongen wordt op 13 oktober zonder al te veel details door de politie bekendgemaakt. De politie wil dan bijvoorbeeld niet vertellen wat de leeftijd en het geslacht van de verdachte is. De politie zegt dat dit op dat moment gedaan is om de identiteit van de jongen en zijn gezin zo veel mogelijk te beschermen.

Eerste steen door ruit
De minderjarige jongen is alweer op vrije voeten als twee weken later, op maandag 30 oktober, een eerste steen door de voordeur van de familie gaat. Iemand in de woning filmt de steen in de gang en het gat in de voordeur.

Tekst gaat verder onder de video:
In diezelfde periode zou er ook illegaal vuurwerk rond het huis zijn afgestoken en zou er 's nachts op willekeurige momenten zijn aangebeld en op de deuren zijn geklopt. Het gezin heeft van al deze zaken aangifte gedaan.

Zaak tegen jongen geseponeerd
Het is op dat moment niet algemeen bekend dat de jongen al niet meer wordt verdacht van de vlagverbranding. Dat schrijft het Openbaar Ministerie later die week wel aan Urkers die aangifte hadden gedaan van gestolen vlaggen.

Nieuwsblad Het Urkerland citeert uit die brief en het Openbaar Ministerie bevestigt op 7 november tegen Omroep Flevoland dat de jongen niet vervolgd gaat worden: "Dat betekent dat met terugwerkende kracht wordt geconstateerd dat de betreffende persoon ten onrechte als verdachte is aangemerkt. NB: dat betekent niet dat de aanhouding onrechtmatig was, de verdenking was er op dat moment wel degelijk."

Mensen roeren zich op socials
In die week gebeuren er dan twee dingen tegelijk. Online verspreidt het nieuws zich dat er een steen door de ruit is gegaan bij een Marokkaans-Nederlands gezin op Urk.

Daarnaast ontstaat er ophef over de nauwe band tussen Urk en Israël. Er verschijnen foto's en filmpjes van Israëlische militairen die Urk bedanken voor het vlagvertoon en verdere steun. Bovendien duikt er een foto op van een vermoedelijk Israëlische bom met daarop de tekst 'From Urk'.

Politiecontroles op toegangswegen
Vanuit Pro-Palestijnse kant wordt opgeroepen om op Urk te komen demonstreren als reactie op deze 'heftige beelden'. Ook wordt er een oproep verspreid om op zaterdag 11 november om 17.00 uur bij de Noorderpalen te verzamelen bij het gezin dat 'door de Urkers wordt aangevallen'.

Er wordt dan door sommige inwoners van Urk en online de verkeerde aanname gedaan dat het gaat om een ander Marokkaans-Nederlands gezin dat vier jaar geleden werd belaagd aan de Noorderpalen. Maar het gaat dus om het gezin waarbij dit najaar een steen door de ruit ging.

Dit alles zorgt ervoor dat de politie op zaterdagmiddag 11 november alle toegangswegen naar Urk controleert. Agenten kijken wie er afkomt op het dorp en wat de reden van het bezoek is. Achteraf vertelt een woordvoerder dat een opruiende oproep op sociale media reden is voor de controle. Volgens de politie is er die middag niemand weggestuurd van Urk.

Gezin verlaat het huis
Weer een week later, op 19 november, verschijnen op sociale media de eerste berichten dat het Marokkaans-Nederlandse gezin de woning aan de Noorderpalen heeft verlaten. Dat zou volgens de advocate van het gezin gebeurd zijn na een bezoek van de burgemeester van Urk. Het gezin zou door de burgemeester of ambtenaren van de gemeente zijn aangeraden om haar heil buiten Urk te zoeken vanwege de dreiging.

Het huishouden bestaat naast de ouders en de aangehouden minderjarige zoon uit twee jongere kinderen en een bejaarde grootmoeder. De woning aan de Noorderpalen zou speciaal zijn aangepast voor de oma. De familie woonde volgens de advocate van de familie al tientallen jaren zonder problemen op Urk.

Het Urkerland meldt in een podcast eind november dat er dan bredere zorgen leven over het gezin. Zo meldt een Urker schoolmeester dat de twee jongste kinderen niet meer naar school durven te gaan. Iemand van de voetbalvereniging laat aan de redactie van de krant weten dat de jonge kinderen niet meer op Urk durven te trainen.

Tweede steen door ruit
Op zaterdagavond 2 december gaat er opnieuw een steen door de voordeur van het dan verlaten huurhuis. Ook dit incident levert op sociale media veel woedende reacties op. De plaatselijke politie plaatst op Instagram een getuigenoproep na deze nieuwe vernieling, die ook op video is vastgelegd.

Advocate ingeschakeld
Het gezin heeft op dat moment al advocate Samira Buzhu in de arm genomen. Er is grote woede over de manier waarop de politie de aanhouding van de jongen heeft aangepakt. Volgens de advocate zou de plaatselijke politiechef daar in een persoonlijk gesprek eerder al excuses voor hebben aangeboden.

Een politiewoordvoerder bevestigt dat de plaatselijke teamchef op visite is geweest en dat de politie betreurt dat de impact op het gezin zo groot is geworden. Maar over de eigen handelswijze zijn er géén excuses aangeboden, zegt de politie.
'Bescherming ondermaats'

Het gezin is ook boos over de houding van de gemeente Urk. Met name over het niet openlijk afwijzen van de intimidatie richting de familie. De advocate zegt dat de gemeente en de politie het gezin veel beter hadden moeten beschermen. Door bijvoorbeeld het huis permanent te laten bewaken.

Ook hekelt de advocate de manier waarop het aanbieden van vervangende woonruimte is gegaan. De gemeente bood een woning aan in Veenendaal, maar dat huis was in de ogen van het gezin niet geschikt. De familie wees dat aanbod daarom af. Sindsdien wonen de leden van het gezin gescheiden van elkaar en krijgen de kinderen thuisscholing. "Het is een trieste situatie", zegt Buzhu.

Na het afwijzen van het huis in Veenendaal leek de gemeente Urk de handen eraf te willen trekken, zegt de advocate: "Er was immers een passende oplossing aangeboden die het gezin weigerde, zei de gemeente." Maar sinds er een tweede steen door de voordeur ging bij de familie wordt de ernst wel onderstreept, zegt ze: "Ze zijn nu wel druk bezig, maar het gaat wel lastig. De familie wil een nieuwe plek vinden, waar ze zich veilig kunnen voelen."

Burgemeester Cees van den Bos van Urk zegt dat de situatie met het gezin hem aan het hart gaat: "We hebben intensieve aandacht en zorg voor hen. Daarmee nemen we onze verantwoordelijkheid. Wij laten hen niet los. Gelukkig lijkt er een uitkomst in zicht."
Aangekondigde demonstraties blijven uit

Er wordt in de maand december verschillende keren een demonstratie bij het gemeentehuis van Urk aangekondigd. Mensen uit de Islamitische gemeenschap willen zo hun steun betuigen aan het gezin. Maar het komt op die momenten uiteindelijk niet tot protesten en het blijft stil bij het gemeentehuis.

Het gezin heeft begin december via bekenden gezegd dat ze niet willen dat er wordt gedemonstreerd, zo staat online te lezen: "Gezien de gespannen sfeer in Urk levert een demonstratie mogelijk meer problemen op voor het gezin."

Aanhouding en verder onderzoek
Op 13 december meldt de politie dat een man van 19 uit Urk is aangehouden voor het gooien van de eerste steen naar de huurwoning aan de Noorderpalen. Deze man zit momenteel niet meer vast, maar wordt nog wel verdacht.
Het onderzoek naar de tweede steen door de ruit loopt volgens de politie nog. "Daarbij nemen we de aangiftes over de incidenten en over de bedreigingen aan het adres van het gezin mee."

Eind december stelt de gemeente cameratoezicht rond de verlaten woning in. Met het oog op mogelijk nieuwe ordeverstoringen zou de openbare orde rond het huis opnieuw in gevaar kunnen komen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2519
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Pizzaman »

Dit krijg je dus als de politie niks weet klaar te maken.
Wanneer men doorgaat met het invoeren van hele volksstammen met een ellendige ideologie,
krijg je vanzelf een tweedeling van de maatschappij.
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Ariel »

Oost-Europeanen kwamen tijdelijk voor werk, maar blijven permanent: ’We hebben hier alles’

Twintig jaar geleden was integratie van nieuwkomers het heetste politieke hangijzer. Het thema leek ondergesneeuwd, tot de kiezer op 22 november de multiculturele samenleving weer bovenaan de agenda zette. De Telegraaf onderzoekt in hoeverre verschillende groepen zich thuis voelen in Nederland. Deel 4: Over Oost-Europese arbeidsmigranten wordt vaak gedacht dat ze snel weer vertrekken. In de praktijk blijven velen permanent hier, zoals Polen in de Bollenstreek. Voor integratie is weinig aandacht.

De Poolse Michal Urbaniak was zeven jaar geleden op familiebezoek in Nederland toen hij per toeval zijn toekomstige vrouw Honorata tegen het lijf liep. „Ze was kok en maakte eten voor me. Ik was meteen verkocht. Twee weken na onze eerste ontmoeting vroeg ik of ik bij haar mocht blijven”, vertelt hij met een grijns. „Het ging snel.”

Tegenwoordig baten de twee een restaurant uit in Noordwijkerhout. Van buiten is ’U Gorala’ een traditioneel Hollands pand van begin 1900, binnen waan je je in Polen. Achter de toonbank glinsteren twintig flessen zelfgemaakte wodka, van cranberry tot sinaasappel. In en rond het restaurant staan tientallen oude motoren en auto’s uit het communistische tijdperk opgesteld. In de zomer fungeert een deel van het pand als museum.

Stukje Polen in Nederland
Deze druilerige avond zitten twee jonge mannen pierogi te eten, gevulde deeghapjes. Ze volgen het Poolse journaal op een televisie die aan de muur hangt. Het restaurant is een stukje Polen in Nederland, een gat in de markt in een regio waar veel Oost-Europeanen wonen en werken.

Naar schatting zijn er 375.000 arbeidsmigranten uit Oost- en Midden-Europa woonachtig in Nederland. In de Bollenstreek zijn dat vooral Polen, Roemenen en Tsjechen – zo’n 15.000. Het is een van de eerste regio’s die na de EU-uitbreiding in 2007 startten met het werven van Oost-Europeaanse werknemers, vooral ingegeven door werkgevers in de tuinbouw.


Intussen werken ze allang niet meer alleen in de bollen. Ze hebben banen in de groenteverwerking, bij distributiecentra van C&A en Dirk van den Broek of bij een van de vele hotels aan de kust. Ook het aantal Oost-Europese loodgieters, bouwvakkers en installateurs groeit.

Terwijl in Den Haag stemmen opgaan om arbeidsmigratie in te dammen, komen momenteel veel Polen deze kant op, weet Urbaniak. „De inflatie is daar nog veel hoger dan in Nederland en mensen kunnen de maandelijkse kosten niet meer ophoesten. Alleen als de nieuwe Poolse regering alle problemen oplost, zal die beweging misschien stoppen.”

De zaken voor Michal en Honorata gaan goed, familie en vrienden wonen dichtbij. „We hebben alles wat we nodig hebben in Nederland. Nee, wij gaan nergens heen.”

"Vooral de taal leren was een obstakel"
Het idee leeft nog altijd bij veel beleidsmakers dat arbeidsmigranten weer vertrekken, als ze genoeg geld hebben verdiend of als hun contract afloopt. „Polen en andere Oost-Europeanen zullen zich niet permanent in Nederland vestigen”, voorspelde voormalig minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner in 2010. „De meesten gaan vroeg of laat terug naar hun land van herkomst.”

Maar is dat wel zo? Drie migratieonderzoekers constateren dat een krappe meerderheid van arbeidsmigranten inderdaad ’slechts’ een paar jaar in ons land verblijft. Maar een aanzienlijke groep, ongeveer een derde, is vijf jaar na aankomst nog steeds in loondienst. Daarnaast is een deel aan de slag gegaan als zzp’er, bijvoorbeeld in de bouw.

„De belangrijkste conclusie voor politici is dat ze er rekening mee moeten houden dat een substantieel deel van de Oost-Europese migranten zich langdurig in Nederland zal vestigen”, aldus de onderzoekers. Een gevolg: er moet meer aandacht komen voor de integratie van EU-migranten.

Inburgeringstraject
Een (verplicht) inburgeringstraject zoals voor niet-westerse migranten bestaat niet en er is maar weinig aandacht voor hoe Oost-Europese kinderen het op school doen. Bovendien is het voor arbeidsmigranten vaak erg makkelijk om in de eigen bubbel te blijven dankzij eigen slagers, supermarkten en kerken. Op zondagen wordt bijvoorbeeld in 48 katholieke kerken door het land een dienst gehouden voor de Poolse gemeenschap – in het Pools.

In de Bollenstreek zijn maar liefst negen Poolse supermarkten. Een deel van de producten in de Poland Market in Hillegom is Pools – zoals kielbasa-worsten of lokale biertjes – maar er liggen ook veel spullen in de schappen die gewoon bij de Albert Heijn te vinden zijn. Het enige verschil: een Pools etiket dat de migranten kunnen begrijpen.

Nieuwe cultuur
„Er komen hier vooral Oost-Europese klanten, maar er wandelt ook weleens een Nederlander binnen die wat nieuws wil proberen”, zegt Anita, een werkneemster die druk bezig is met het uitpakken van dozen.

Het is niet eenvoudig om zomaar een nieuw leven op te bouwen in Nederland, vertelt Agniezska Bogacz, die bijna tien jaar geleden hierheen kwam voor de liefde. „Ik moest op nul beginnen en vooral de taal leren was een obstakel”, vertelt ze in vloeiend Nederlands. „Je weet als nieuwkomer ook niet zo goed wat wél en niet mag, het is wennen aan een nieuwe cultuur.”

Dat kan gaan om kleine dingen: waarom krijgt een kind amper huiswerk van school mee? En waarom wil de huisarts de mening van de patiënt weten? „In Polen zijn leraren en dokteren veel meer een autoriteit. Je neemt gewoon aan wat ze je vertellen, hier vragen ze wat jíj wilt. Dat is niet goed of slecht, het is gewoon anders.”

Ze is vrijwilliger bij Stichting Kreda, een organisatie in Lisse die Oost-Europeanen helpt te aarden in Nederland. De stichting staat mensen bij tijdens lastige gesprekken met de gemeente of school, geeft Nederlandse les aan volwassenen en organiseert evenementen voor families.

"Sommige Nederlanders blijven je zien als buitenlander"
Nederlanders klagen weliswaar graag over ons land, maar voor Oost-Europeanen blijft de aantrekkingskracht groot. Ze onderscheidt grofweg twee groepen arbeidsmigranten. „Velen komen naar Nederland via een uitzendbureau. Ze ondertekenen een tijdelijk contract, krijgen een woonplek en gaan meestal weer terug. Een tweede groep komt met het idee om langer te blijven. Ze kopen een huis, krijgen kinderen, maken carrière. Velen zijn succesvol.”

Een grote groep Polen, Roemenen en Bulgaren lijkt hun toekomst te zien in Nederland. Meer dan acht op de tien willen de taal graag leren, blijkt uit een recente peiling van het Kenniscentrum Arbeidsmigranten. Uitzendkrachten zeggen vooral Nederlandse les te willen volgen om op den duur een beter betaalde baan te kunnen vinden. Hoger opgeleide arbeidsmigranten zien de Nederlandse taal als middel om te integreren.

Arbeidsmigranten
Toch gebeurt dat nu lang niet altijd. „Arbeidsmigranten werken vaak veel uren en het is niet altijd makkelijk om er tijd voor te vinden”, weet Bogacz. „Bovendien kost het geld, dat kan mensen tegenhouden.”

In zijn restaurant in Noordwijkerhout slaakt Michal een zucht. Hij baalt een beetje van landgenoten die in hun bubbel blijven terwijl ze in Nederland zijn. Hij zegt: „Voor sommigen wordt het te makkelijk gemaakt: ze krijgen een baan en een woonplek, kunnen alles in het Pools doen en zijn daarmee tevreden. Het is lastig om die mentaliteit te doorbreken.”

Hollandse klanten
Zelf wil hij juist méér meedoen in zijn geadopteerde thuisland. „Sommige Nederlanders blijven je zien als buitenlander. Dat is vervelend, maar we doen ons best om Nederlanders in het restaurant te krijgen. Af en toe is het aantal Hollandse klanten groter dan het aantal Polen, bijvoorbeeld als er in het weekend fietstochten zijn. Dat is goed voor de omzet, maar het maakt me ook gewoon blij.”

Wat was de grootste hobbel die hij heeft moeten overwinnen in Nederland? „De gemeente! Elke keer als ik iets nieuws wil doen, moet ik ellenlang onderhandelen met ambtenaren.”

Hij vertelt geanimeerd hoe hij vorige zomer toestemming probeerde te krijgen voor een terras aan het water. „Je volgt netjes alle regels, maar alsnog kan de ambtenaar je niets beloven. En daarna krijg je een brief waarin het verzoek wordt afgewezen, omdat er een regeltje blijkt te bestaan waar de provincie dan weer over gaat. Volgend jaar probeer ik het wel opnieuw…” Wat dat betreft klinkt hij al helemaal ingeburgerd.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Ariel »

En dan dit......Rizan begrijpt dat we boos zijn, maar daarna komt er een heel grote MAAR.
Vluchteling Rizan (25): ‘Ik snap dat mensen boos zijn dat ze geen woningen kunnen krijgen’

De lange vlucht van Rizan Ibrahim vanuit Syrië leidde hem uiteindelijk naar de gemeenteraad van Leeuwarden. Als inspreker met een missie. Een interview over de schoonheid van democratie en hoop: ,,Ik heb mijn leven al een keer verloren, dat wil ik niet nog een keer.”

Het is woensdagavond 4 oktober, iets voor half acht ’s avonds als Rizan Ibrahim (25) plaatsneemt op een bankje in de raadszaal van de gemeente Leeuwarden. ,,Ik kom hier niet om alleen maar te klagen. Ik wil niet dat mensen denken dat we ondankbaar zijn en dat we niet waarderen wat er allemaal voor ons wordt gedaan”, zegt de uit het Syrische Aleppo afkomstige Koerd tegen de aanwezige gemeenteraadsleden.

Nee, Rizan, wiens asielaanvraag nog in behandeling is, is er om deel te nemen aan de Nederlandse democratie waar hij sinds een jaar deel van uitmaakt. ,,Er zijn in Nederland grote problemen met de opvangcentra voor vluchtelingen. Wij hebben daar ook mee te maken. We zijn klaar om samen met u naar oplossingen te kijken”, vertelt hij in het Arabisch. Een tolk vertaalt.

In een noodopvang aan de Heliconweg in Leeuwarden verblijven sinds ruim een jaar 350 asielzoekers. Een deel van hen demonstreerde aan het begin van de zomer bij het gebouw. Ze vroegen aandacht voor hun problemen: een gebrek aan privacy en de grote vertraging bij het behandelen van hun asielaanvragen. Maar er veranderde niets.

Een iets kleinere groep bewoners demonstreerde in juli nogmaals, nu op het plein voor het gemeentehuis. Om weer aandacht te vragen voor hun omstandigheden: kleine kamers, met twee stapelbedden die je soms moet delen met vreemden, ramen die niet open kunnen. Asielprocedures die alleen maar langer zijn gaan duren. Ze kregen steun van enkele Friezen die bij hen kwamen staan. Maar weer veranderde er niets.

Inspreken
Daarop besloot Rizan, in zijn eentje, de problemen van de hele groep aan de gemeenteraad zelf voor te leggen. ,,Nederlandse vrienden in de stad wezen ze me erop dat ik daar kon inspreken. Dus dat ben ik gaan doen. Het is het hoogste democratische orgaan waar wij als inwoners van Leeuwarden naartoe kunnen”, vertelt Rizan nu, in vloeiend Engels.

Hij maakte gebruik van het democratisch recht dat elke Leeuwarder heeft: de zogeheten burgeragendering, een half uur spreekrecht om een probleem of kwestie aan de gemeenteraad voor te leggen. ,,Ik heb niet om een wonder gevraagd, maar om gerechtigheid. De gemeenteraadsleden vroegen of ze een keer zelf konden komen kijken. Heel graag, heb ik gezegd.”

Rizans gang naar de gemeenteraad, zijn hoop en wanhoop én zijn vluchtverhaal staan symbool voor de asielcrisis die Nederland ook in 2023 in haar greep hield. Iedereen is die crisis zat. De kiezer, die massaal op de PVV stemde. De bestuurders, die maar geen oplossing kunnen vinden. En de asielzoekers zelf, die zich meer en meer uitspreken tegen de ondermaatse opvang en de voortdurende onzekerheid.

Twee maanden na zijn optreden in de gemeenteraad vertelt Rizan zijn verhaal aan deze krant. We ontmoeten elkaar in een onverwarmd bijgebouw van de noodopvang. Want journalisten mogen niet zomaar het pand binnen. En met 350 bewoners onder wie veel kinderen is er toch al weinig plek om rustig te praten. Zijn broertje brengt thee.

Rizan is een Syrische vluchteling uit wat je de tweede golf zou kunnen noemen. Hij en zijn gezin (vader, moeder, hijzelf, nog twee broers en een zusje) vluchtten al in 2012 uit Aleppo voor de Syrische burgeroorlog.Het Koerdische gezin ging aanvankelijk naar Erbil in Irak. Jarenlang probeerden ze daar een nieuw bestaan op te bouwen. ,,We hoopten elk jaar weer dat het beter zou worden, maar dat werd het niet. Ook in die regio is veel geweld. Ik heb er geprobeerd te studeren.

Rizan en zijn minderjarige broertje besluiten verder te vluchten. Via Egypte en Libië reizen ze naar Algerije, van waaruit ze op een bootje de Middellandse Zee oversteken naar Spanje. ,,Het was een grote beslissing om weer te vertrekken. Maar ik had mijn leven al een keer verloren in Syrië en wilde dat niet nog een keer laten gebeuren in Irak.”

De twee broers reizen door naar Nederland en vragen hier asiel aan. ,,In Nederland spreken veel mensen Engels, dat is handig. Er woonden hier al een paar neven van ons en Nederland heeft een goede regeling voor gezinshereniging.” De twee willen, als ze zelf hun verblijfsvergunning gekregen hebben, een aanvraag doen om hun ouders, gehandicapte broer en zusje ook naar Nederland te halen.

Ook al woedt de Syrische burgeroorlog inmiddels een stuk minder hevig dan hij ooit deed, nog steeds is ruim een op de drie mensen die asiel aanvraagt in Nederland een Syriër. In 2023 waren dat er tot en met november bijna 18.000. Veel van die ‘nieuwe’ Syriërs komen niet meer direct vanuit hun land van herkomst, maar zijn voor een tweede keer gevlucht. Vaak verbleven ze al jaren in Turkije of Irak: met meerdere gezinnen in een woning en vaak met laagbetaald, zwart werk en geen uitzicht op verbetering.

Die doorreis is veel rechtse politieke partijen in Nederland een doorn in het oog. Het maakt van de vluchteling een gelukszoeker, stellen ze, want hij of zij wás toch al in een veilig land? Die partijen vinden opvang in de regio het beste.

k snap dat mensen op Wilders stemden, maar zijn winst deed me tegelijk ook pijn

Rizan kent dat argument en draait het om: ,,Stel dat jij vanuit Nederland naar Duitsland zou moeten vluchten. En je merkt na een tijdje dat het niet lukt om daar een nieuw leven op te bouwen, dat je er niet kunt studeren. Wat doe je dan? Dan zoek je toch naar een mogelijkheid waar dat wel kan? Vluchten gaat om veiligheid, maar óók om het hebben van een toekomst.”

Rizan zag die mogelijkheid in ons land, waar hij in oktober 2022 aankwam. Na twee maanden in aanmeldcentrum Ter Apel kregen hij en zijn broertje een plek in de noodopvang in Leeuwarden. Of ‘het kamp’, zoals hij het noemt. Vanuit daar beschouwt hij Nederland, met zowel trots als verbazing.

Dictatuur
Trots is hij op de Nederlandse democratie en zijn eigen moed om er gebruik van te maken. ,,Veel mensen hier in de opvang durven zich niet uit te spreken over de situatie. Wij komen vanuit een dictatuur en mensen zijn bang dat als ze iets zeggen dat vervolgens tegen hen gebruikt zal worden, dat ze dan geen verblijfsvergunning krijgen. Maar ik weet dat dat hier niet zo werkt. In Nederland heb je rechten, die je in het Midden-Oosten niet hebt. Daar is geen vrijheid van meningsuiting, hier wel. En ik wilde de moed hebben om daar gebruik van te maken.”

Verbaasd is hij over de Nederlandse politieke situatie. ,,Ik snap dat mensen boos zijn dat ze geen woningen kunnen krijgen en zien dat die naar vluchtelingen gaan en ik snap dat mensen daarom op Wilders stemden. Tegelijk deed zijn winst me ook pijn. Door immigratie zo af te wijzen krijgen vluchtelingen het gevoel dat het hun schuld is dat ze vluchteling zijn. Maar dat is niet zo. Overal in de wereld zijn burgers het slachtoffer van het spel van grote wereldmachten: van Amerika, Rusland, Turkije. Europa zou haar verantwoordelijkheid moeten nemen voor de problemen in het Midden-Oosten. Ze hebben honderd jaar geleden, als koloniserende landen, grenzen getrokken zonder na te denken over de wil van de bevolking. What goes around, comes around...”

Hij wil zich niet laten vermalen door die geopolitieke en economische strijd, waarin gewone mensen een speelbal zijn. Rizan wil studeren, informatica. Hoe eerder, hoe beter. ,,Zonder verblijfsvergunning kan ik me nog niet aanmelden. Ik probeer zelf al wel wat te leren, maar dat is heel lastig hier in de noodopvang. Zonder rustige plek om dat te doen. Ik zou zo graag een kamer alleen met mijn broertje hebben, met privacy en rust.”

En daarmee zijn we terug bij het begin van dit verhaal. De reden waarom Rizan naar de gemeenteraad van Leeuwarden ging. Om aandacht te vragen voor die 350 vluchtelingen in een omgebouwd kantoorpand, die in dezelfde omstandigheden verkeren als nog duizenden andere asielzoekers in Nederland. IJsberend in een wachtkamer vol onzekerheden en trauma’s. In een noodopvang waarin mensen voor drie of misschien maximaal zes maanden zouden verblijven, maar waar sommigen nu al meer dan een jaar wonen.

Kapotte kookplaten
Twee maanden na Rizans uitnodiging kwam er een delegatie van de gemeenteraad op werkbezoek naar Heliconstate. Rizan leidde ze persoonlijk rond en vertelde over de ramen die niet open kunnen, de kapotte kookplaten, de lange wachttijden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

De gemeenteraadsleden ‘begrijpen nu goed welke problemen er spelen’, vertelt delegatieleider Afrah Abdullah Abdi (PvdA) desgevraagd. ,,Het is een lastige kwestie. Want het gebouw is van het COA, het geld is van het rijk en de procedures zijn van de IND. Maar deze mensen wonen in Leeuwarden, dus we gaan kijken of we als gemeenteraad een signaal willen afgeven.”

Rizan heeft ondanks alle moeizame maanden de hoop niet verloren. ,,Ik ben ervan overtuigd dat ik hier, in dit land, een goede toekomst tegemoet ga.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pizzaman
Berichten: 2519
Lid geworden op: do apr 14, 2016 8:43 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Pizzaman »

Ariel schreef:
zo dec 31, 2023 8:02 pm
En dan dit......Rizan begrijpt dat we boos zijn, maar daarna komt er een heel grote MAAR.
.... ,,Ik snap dat mensen boos zijn dat ze geen woningen kunnen krijgen en zien dat die naar vluchtelingen gaan en ik snap dat mensen daarom op Wilders stemden. Tegelijk deed zijn winst me ook pijn. Door immigratie zo af te wijzen krijgen vluchtelingen het gevoel dat het hun schuld is dat ze vluchteling zijn....
Tja. Daar hebben we 'm weer. Rizan snapt dat het zo niet kan en dat mensen krom liggen om te betalen.
Maar het vingertje gaat alweer de verkeerde kant uit. Hoeveel zijn er daadwerkelijk vluchtelingen.
En hoeveel uitzuigers die hier komen omdat hier alles gratis is. Ze geven het zelf toe.
Ga naar Nederland, want van die sukkels krijg je alles gratis. Zelfs de huizen voor hun kinderen geven ze weg.

Ariel schreef:
zo dec 31, 2023 8:02 pm
....
Overal in de wereld zijn burgers het slachtoffer van het spel van grote wereldmachten: van Amerika, Rusland, Turkije. Europa zou haar verantwoordelijkheid moeten nemen voor de problemen in het Midden-Oosten. Ze hebben honderd jaar geleden, als koloniserende landen, grenzen getrokken zonder na te denken over de wil van de bevolking. What goes around, comes around...”
Ja joh de erfzonde, daar hebben we 'm weer. I never owned any slaves, you never picked any cotton.
En anders moet je bij Wim Lex en z'n rijke familie wezen. Tief toch een eind op.
Mijn familie zat destijds in een plaghut en werd ook uitgebuit.

Stel de islam maar eens aansprakelijk, dat waren de grootste slavenhalers en handelaars.
Oh wacht even, dat is je eigen klote-religie natuurlijk. Ja jammer he.
Zalig zijn de onnozelen en simpelen van geest, want zij zullen er in lopen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Ariel »

‘Wesh ben je gek?’ Marokkaanse jeugd spreekt hun eigen taaltje: ‘Laten zien dat ze anders zijn’

‘Geef me izjen broodje’, ‘wesh ben je gek?’ of ‘we zijn met de drerries.’ Waarom klinkt straattaal in de ene plaats anders dan in de andere? En waarom wordt er vaak gebruik gemaakt van een lange ‘z’? Marokkaans-Nederlandse jongeren worden er in de samenleving continu op gewezen dat zij van Marokkaanse komaf zijn en dan is het stoer om een eigen taaltje te ontwikkelen, zegt Khalid Mourigh van de Universiteit Leiden, die een studie maakte van straattaal.

,,Mensen zeggen vaak: ze zijn toch in Nederland geboren, waarom hebben ze dan dat accent? Er wordt gedacht dat dit ontstaat omdat zij slecht Nederlands leren en spreken, maar ze doen dat expres om hun identiteit uit te drukken. Met hun eigen jongerentaal laten zijn zien dat ze anders zijn dan de rest”, vertelt Khalid Mourigh.

Wat Mourigh opvalt, is dat de jongeren van Marokkaanse afkomst die straattaal spreken, een lange ‘z’ gebruiken. ‘zzze gaan’, ‘zzze doen’, ‘ik zzzweer het je’. ,,In het Marokkaans-Arabisch heb je anders dan in het Nederlands onderscheid tussen lange en korte medeklinkers. En in het Nederlands heb je dan weer korte en lange klinkers. Er is een verschil tussen ‘zak’ en ‘zaak’ en ‘mak’ en ‘maak’. Dat heb je in het Marokkaans niet. Dus je ziet bij die jongeren dat het onderscheid tussen lange en korte klinkers soms samenvalt. ‘Ik mak’ in plaats van ‘ik maak’.’’

Bij de taalwetenschapper thuis werd door zijn ouders Berbers tegen hem gesproken, maar hij sprak het niet goed. Zo ontstond de zoektocht van Mourigh naar de wortels van de taal. En daar is hij nog steeds mee bezig. Hij onderzocht recent in Gouda hoe de Berberse en Marokkaans-Arabische taal het Nederlands heeft beïnvloed. Want waarom hebben Marokkaanse jongeren in grote steden veelal een herkenbaar accent?
 • Wat betekent wat?
  drerries: jongens
  wahed: een (Arabisch)
  wesh: hey, jij!
  armani: waar ga je heen?
  izjen: een (Berbers)
Waarom heb je ervoor gekozen je onderzoek in Gouda te doen?
,,Gouda is een kleine stad met 75.000 inwoners waarvan 10 procent van Marokkaanse origine is. Dat is het hoogste percentage van Nederland. Daarnaast wonen de Marokkanen in Gouda best wel geconcentreerd in één wijk, in Oosterwei. En er zijn weinig andere etnische minderheden. Het is de perfecte stad om het Marokkaanse accent onder jongeren van Marokkaanse afkomst te onderzoeken.”

En hoe zag dat onderzoek er dan precies uit?
,,Ik heb Goudse jongeren op straat aangesproken, in de taekwondoclub en later ook bij het Nelson Mandela Centrum. Ik wilde ze vooral aan het praten krijgen, dus ik had stellingen en vragen. Het ging me niet om de inhoud, maar om hoe ze praten. Ik ging er gewoon naast zitten om later te kunnen analyseren. Daarna ben ik gaan kijken hoe zij specifiek de klinkers en medeklinkers uitspreken.”

Hoe is deze straattaal en vooral dat specifieke accent ontstaan?
,,Marokkaanse jongeren spreken vooral Nederlands onderling. Dat gebeurt al sinds de jaren tachtig en heeft onder andere te maken met de sociale status van de thuistalen. Marokkaanse Nederlanders spreken vooral Berbers. Die taal heeft een lage sociale status, oorspronkelijk vooral Tarifiyt Berber (Tamazight). Ze spreken het onderling, maar het heeft weinig waarde. En ouders vinden het over het algemeen niet heel belangrijk dat hun kinderen de taal leren. De ouders praten Berbers tegen hun kinderen, maar de kinderen praten Nederlands terug.‘’

,,De taal wordt sinds kort geschreven en nauwelijks onderwezen in Nederland. Standaard Arabisch wordt wel onderwezen, die taal heeft een hogere status en is voor veel mensen heilig. Die taal willen jongeren wel leren, maar dat is moeilijk, dus dat lukt ze vaak niet. Het is makkelijker om onderling Nederlands te spreken.”

,,Marokkanen zijn een opvallende groep in de samenleving. Er wordt altijd over Marokkanen gepraat, maar tegelijkertijd is het geen hechte groep zonder sterke identiteit. De onderlinge verhoudingen zijn moeilijk, de een is Berbers en de ander Arabisch. Dat zie je terug aan de taal. Maar tegelijkertijd word je er in de samenleving wel steeds op gewezen dat je Marokkaan bent. Dan is het stoer om een eigen taaltje te ontwikkelen en het is makkelijk om het accent van je taal toe te passen in het Nederlands. Dan heb je een taalvariant en zo creëer je een eigen identiteit. Zo vormt zich een nieuwe groep van Marokkaanse Nederlanders, en alle andere jongeren die dat stoer vinden, kunnen dat taaltje ook overnemen.”

,,Bij Noa Lang, de voetballer, hoor je een heel sterk Marokkaans accent”, stelt Mourigh als voorbeeld. ,,Hij is met Marokkanen opgegroeid. En nee, je hoeft hun accent dan niet over te nemen, maar dat heeft hij wel gedaan. Dat heeft te maken met zijn uitstraling. Een soort ‘schijt aan alles’ uitstraling. Dat is de reden dat het populair is. Het imago dat zo’n groep heeft, is heel belangrijk. Ze gaan tegen de mainstream maatschappij in. Dat vinden jongeren stoer. Je afzetten tegen ouders.”

Speelt dit ook bij Nederlandse jongeren van een andere afkomst dan Marokkaans?
,,Binnen bijvoorbeeld de Chinese gemeenschap is er sprake van veel solidariteit en steun. Juist de groepen die meer contact hebben met de buitenwereld en sociaal cultureel geïntegreerd zijn, ontwikkelen eerder een nieuwe taal. Je ziet bij Turkse Nederlanders heel sterk dat Turks nauwelijks invloed heeft op de straattaal onder jongeren. Dat is heel interessant, omdat er best een sterke identiteit is van Turks zijn. Turkse Nederlanders zijn over het algemeen wat nationalistischer en hechten meer waarde aan het spreken van de taal. Het wordt onderwezen in het weekend, en jongeren leren de taal lezen en schrijven. Dat is dus heel anders bij de Marokkaanse gemeenschap.”

Marokkaanse jongeren gebruiken vaak ‘izjen’, dat betekent ‘een’ in het Berbers. ,,‘Geef me izjen broodje’, of ‘daar is izjen Turk’. Het voegt niets toe aan de betekenis, maar het klinkt net wat stoerder en grappiger. ‘Geef wahed broodje.’ Dat betekent ook ‘een’, maar dan in het Arabisch.”

Wat ontdekte je tijdens je onderzoek in Gouda?
,,Jongeren nemen in hun straattaal vaak Surinaamse woorden over als ‘waggie’, ‘mattie’ en ‘scorro’. Dat wordt overgenomen in de jongerentaal. Maar in Gouda willen ze dat niet overnemen. Dat hoort bij de grote stad, vinden ze. Als een jongere uit Gouda in Rotterdam naar school gaat, en terugkomt na een dag les vraagt iemand bijvoorbeeld: ‘hoe was het daar?’ Als ‘ie dan zegt, ja ik ging naar ‘scorro’, dan vraagt de rest: ‘wat is er joh, één dag in Rotterdam en je gaat al zo praten. Gouda is wat dat betreft anders dan andere steden. De Marokkaanse groep daar wil de Surinaamse woorden niet overnemen, dat is voor de grote stad. Berbers is hun straattaal. Ze praten Nederlands met Berberse woorden. En ze spelen met de talen.”

De vraag ‘Waar ga je heen?’ in het Berbers klinkt enigszins als ‘Armani’. ,,Dus om die vraag te stellen, gebruiken ze Armani. Daar spelen ze mee. In plaats van ‘waar ben je’?, vragen ze ‘waar jij?’ En ze voegen juist ook bepaalde woorden toe. ‘Ben je gek?’ wordt ‘wesh ben je gek?’ Dat komt uit het Marokkaans. Dat maakt iets een vraagzin. Door Marokkaanse woorden in een Nederlandse zin te voegen, maken ze hun taal stoerder.

Het onderzoek gaat vooral over jongens, hoe zit het met meisjes en straattaal?
,,Ik heb ook een paar meisjes geïnterviewd. Die spraken heel netjes ABN tijdens het interview en gebruikten zelfs een Gooise ‘r’. Er zat een vriendje van één van de meisjes bij, hij sprak met een duidelijk accent en gebruikte de woorden ‘izjen’ en ‘wesh’ veel. Het meisje hield zich in. Ze zei dat ze het wel gebruiken, maar dan vooral voor de grap. Meisjes gebruiken het ook wel, maar daarop ligt veel meer stigma. Als een meisje het gebruikt, wordt ze als straatmeisje gezien. Dat willen ze vaak niet. En als ze het wel gebruiken, doen ze het meteen extreem. Dan is het een ‘straatmeid’. De jongens zijn leidend, die willen stoer zijn. Bij meiden speelt dat meestal minder een rol.”

Opvallend voor de straattaal in Gouda is de ‘sj’. Mourigh haalt een gesprek aan met één van de Marokkaanse jongeren in Gouda. Mourigh: ‘Maar wat is zeg maar typisch Gouds? Hoe jullie praten?’ Spreker 1: ‘Typisch Gouds? ‘sjo!’ Dat is het, joh.” Spreker 2: ,,Ja, die ‘sj’, ‘sjla sjnijden’, zo praten wij.” School wordt ‘sjool’. Sla wordt ‘sjla’, smerig wordt ‘sjmerig’ en snel wordt ‘sjnel’.

In hoeverre heeft het gebruiken van straattaal invloed op de kwaliteit van het Nederlands onder jongeren?
,,Ik heb vooral jongeren gesproken die op het vmbo of mbo zaten, of die niet naar school gaan. Dat is ook de hoek waar de klappen vallen qua onderwijs. Het is echt niet erg om een Marokkaans accent te hebben of straattaal-woorden te gebruiken, dat is nu eenmaal jongerentaal. Dat kun je heel goed onderling gebruiken, maar je moet wel goed kunnen schakelen naar de formele stijl. Veel mensen maken zich zorgen over straattaal, omdat steeds meer jongeren het gebruiken en het zich snel verspreidt op scholen. Het wordt overal gebruikt. Ik zeg altijd tegen docenten dat het normaal is dat straattaal gebruikt wordt. Maar, jongeren moeten dus wel leren schakelen naar de formele stijl. Dat begint al bij een sollicitatie voor een stage. Daar kun je je niet zeggen, ‘ik vind die stage wel lauw’. Sommige jongeren weten dat niet, dat dat niet kan. Daar moeten we met elkaar hard aan werken.”

Momenteel schrijft Mourigh een wetenschappelijk boek, onder meer vol met persoonlijke verhalen over zijn onderzoek in Gouda.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Ariel »

Volkswijk Den Bosch verzet zich tegen komst azc’s: ’Geen draagkracht voor 600 asielzoekers’

De komst van een azc met twee locaties bij een volkswijk in ’s-Hertogenbosch zorgt voor veel onrust. „Het ging net wat beter met de buurt.”

Ze wonen al hun hele leven in de Gestelse Buurt, in ’s-Hertogenbosch-Zuid, en ze willen er nooit meer weg. „Nou ja, als ik wegga, dan naar Spanje”, lacht kapster Claudia Tempels (39). Jolanda van de Vorstenbosch (59): „Ik woon hier nu 58 jaar, mijn vader is bijna 83, die woont hier ook. In de zomer is iedereen buiten, gezellig.” Claudia: „Er is veel sociale controle, buren kennen elkaar allemaal, je helpt elkaar, let op elkaars kinderen.”

Burgercomité
We zitten in de woonkamer van pedicure Michaëla Janssen (57): koffie, thee, koekjes. De drie vrouwen vertegenwoordigen de Werkgroep Zuid, een burgercomité dat zich verzet tegen de komst van een azc met in totaal zeshonderd asielzoekers, verdeeld over twee locaties, vlak bij deze volkswijk. Ondanks alle problematiek – criminaliteit, drugsoverlast, vechtpartijen – ging het met de wijk de goede kant op, zegt Michaëla. „De overlast was minder geworden. We zitten vlak bij het centrum, er is groen, eigenlijk is het een droomlocatie.” Claudia: „Er is wel verloedering, maar de meesten wonen hier prettig. Ook de allochtone wijkbewoners en hun kinderen willen niet weg.”

Moslima’s
Laat één ding duidelijk zijn, zeggen de vrouwen: ze zijn geen xenofoben. Claudia komt als kapster bij islamitische vrouwen over de vloer. „Voor moslima’s met hoofddoek is het makkelijk als ze aan huis worden geknipt. Dat zijn meest keurige mensen en zij zijn net zo hard tegen de komst van dat azc als wij.” Michaëla: „Als het nou om honderd, honderdvijftig asielzoekers zou gaan, dat kunnen we nog aan. Maar zeshonderd in een kwetsbare wijk van 1600 inwoners? Dat is vragen om problemen.” Claudia: „Die draagkracht hebben we niet.”

Waaruit bestaan de plannen waar Werkgroep Zuid zich tegen verzet? De gemeente ’s-Hertogenbosch wil in een huidig Mövenpick Hotel en op een locatie verderop (’Terrein Kruithoorn’) respectievelijk 250 en 350 asielzoekers onderbrengen. Op de locatie Kruithoorn voor maximaal tien jaar, in het hotel maximaal vijf jaar.

De wijkbewoners voelen zich niet gehoord. Er is hier al een opvang voor verslaafden, niet zelden ook verward, vertellen ze, die voor veel overlast zorgen. „Die schijten gewoon in het openbaar”, zegt Michaëla. „Hier achter op het plein: allemaal menselijke ontlasting.” Hun schoolgaande kinderen beschrijven bedreigende situaties. Claudia: „Bewoners uit de drugsopvang staan stomdronken bij de supermarkt. Laatst trekt eentje zo z’n piemel uit z’n broek. Tegen mijn dochter van 11, die voor het eerst alleen met een vriendin naar de winkel mocht, schreeuwden ze: ’Kankerhoer, ík pak jullie’. Die kinderen vluchtten de winkel in.”

Huis
Michaëla: „We krijgen nu onder die zeshonderd asielzoekers 240 mannen, dan nog 50 amv’ers – alleenstaande minderjarige vreemdelingen, ook meestal jongens – en ook uitgeprocedeerden. En dit gaat allemaal rouleren, want de statushouders onder hen krijgen een huis. In tien jaar tijd gaan hier duizenden mensen door dat azc, telkens nieuwe asielzoekers die aanpassingsproblemen zullen hebben en wegwijs moeten worden gemaakt. En wij moeten maar hopen dat het goed gaat met de veiligheid.” Claudia: „Ze moeten leren fietsen, de wijk leren kennen, de taal leren.” Michaëla: „Hoe kan dat onze verantwoordelijkheid zijn? Intussen heb ik een 28-jarige zoon in huis, met een goede baan, die geen woning kan vinden.” Jolanda: „Het zijn allemaal statushouders die een huis krijgen.”

Het is problematiek die op verschillende plaatsen in Nederland speelt en die bij veel Nederlanders verontwaardiging wekt. Maar in een achterstandswijk als deze, waarschuwen de vrouwen, kan de situatie explosief worden. Claudia: „Straks nemen wijkbewoners het recht in eigen hand. Ik hoor mannen al zeggen: ’Als er een asielzoeker in mijn tuin staat, sla ik hem eruit’.” Jolanda: „Als je hier door de wijk loopt vind je lachgaspatronen, spuiten, lege drugszakjes. Ik zei laatst tegen iemand van het COA: ’Jullie hebben geen notie van wat er allemaal in de wijk gebeurt’. De politie wordt hier niet gebeld, mensen regelen hun geschillen onderling.”


De buurt krijgt steun vanuit de lokale politiek, een protestpetitie werd zo’n 1700 maal ondertekend, er werd al meer dan drieduizend euro opgehaald voor juridische bijstand en aan de ramen van een aantal van de rijtjeswoningen, sommige nog rijkelijk versierd met kerstlampjes en winterdecoraties, hangen stille protestplakkaten: ’Twee azc’s in 1 wijk is te veel!’

Hoe denkt de gemeente de onvrede onder de wijkbewoners weg te nemen? „We inventariseerden de zorgen van de wijkbewoners en op basis daarvan stellen we een leefbaarheidsplan op en maken afspraken over veiligheid”, zegt een woordvoerder. „Zonder garanties te kunnen bieden.” Waar moeten we dan aan denken? „Extra inzet van wijkwerk en handhaving, maar ook extra inspanningen om asielzoekers naar de arbeidsmarkt te begeleiden. Specifiek voor de Gestelse Buurt hanteren we een intensieve buurtaanpak, samen met inwoners en partijen, om tot een positieve ontwikkeling te komen.”

’Te vaag’
Voor Werkgroep Zuid is dit alles ’veel te vaag’ , reageert Michaëla Janssen: „Verdeel de asielzoekers over verschillende locaties in de gemeente.” De verontruste bewoners schakelden hetzelfde advocatenbureau in dat eerder in Uden de voorgenomen komst van driehonderd asielzoekers aanvocht; deels met succes: er mogen slechts tweehonderd komen, oordeelde de rechter, en alleen onder strikte voorwaarden.

Hoe dan ook zal in de Gestelse Buurt van alles veranderen als de azc’s er eenmaal zijn, in wat voor vorm dan ook, vrezen de vrouwen van Werkgroep Zuid. Claudia Tempels: „Zodra die asielzoekers zijn gevestigd, laat ik mijn zoontje van 8 niet meer zonder toezicht spelen in de speeltuin. En mijn dochter laat ik niet meer alleen fietsen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Ariel »

“Weg met terreur” naast een Palestijnse vlag….de ironie :scratch:

Demonstratie op Urk om bedreiging Marokkaans-Nederlands gezin

Op Urk hebben vanmiddag zo'n dertig mensen bij het gemeentehuis een demonstratie gehouden. Aanleiding voor het protest is de bedreiging van een Marokkaans-Nederlands gezin, dat als gevolg daarvan uit het dorp is vertrokken.

De bedreigingen begonnen toen een zoon van het gezin in oktober ten onrechte werd verdacht van het verbranden van Israëlische vlaggen op Urk.

Zo werd tot twee keer toe een steen door een ruit van de woning van de familie gegooid. Ook werd bij het huis illegaal vuurwerk afgestoken. Het gezin verliet daarna de woning en het dorp. Het gezin woonde al tientallen jaren zonder problemen op Urk, meldt Omroep Flevoland. Voor het vernielen van een ruit is een 19-jarige verdachte aangehouden.

Demonstratie rustig verlopen
De demonstranten hebben kritiek op de manier waarop de gemeente Urk is omgegaan met het bedreigde gezin. Zij vinden dat politie en gemeente de bewoners onvoldoende in bescherming hebben genomen.

Volgens de gemeente Urk deden er zo'n dertig mensen mee aan de demonstratie voor het gemeentehuis. Ze droegen spandoeken en Palestijnse vlaggen. Ook deden ze een oproep aan burgemeester Cees van den Bos. "Burgervader Cees, jouw burgers hebben vrees". Ook was er een tegendemonstratie van Urkers met Israëlische vlaggen. De gemeente zegt dat de demonstraties rustig zijn verlopen.
Een kleine sfeer impressie van hedenmiddag in Urk . Gelukkig was er één Urker die voor die knapen ging staan met de vlag van Israël

Afbeelding

De in Hilversum wonende radicale prediker Abou Hafs (Fouad el Bouch) imiteert hier met de Palestijnse vlag de inname van Urk. Zelf vond hij het naar eigen zeggen op twitter een historische dag in Urk.

Afbeelding

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12628
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door sjun »

Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Ariel »

Ze zijn bezig de baas te worden op deze lijn. Dat lukt ze langzamer­hand nog ook Ja, vreemd hoor. Gestraft wordt er niet meer, en men houdt steevast handen boven de hoofden van onze allochtone jongeren.
Jongeren zijn ‘bezig om de baas te worden’ op risicolijn: ‘Dat lukt ze langzamerhand nog ook’

Afbeelding

Vier tieners die een man in een tram mishandelen, stenen die naar de tram worden gegooid en reizigers die met wapens rondlopen: trambestuurders maken zich grote zorgen over hun veiligheid. Zij doen hun verhaal over wat ze meemaken tijdens hun werk: ,,Je hart zit in je strot, kan ik je vertellen. Die raddraaiers hebben gewoon schijt aan ons.”

Terwijl de man zich in de tram verweert tegen een tikje op zijn achterhoofd, wordt hij weer geraakt. Hij is door vier jongeren omsingeld in een bankje van tram 1 vanuit Scheveningen. Dan volgt de ene na de andere klap en trap. De man grijpt nog in de haren van een van zijn belagers maar is niet opgewassen tegen het geweld. ‘Hoe je mij hoort gillen op de achtergrond’, staat onsympathiek geschreven bij de beelden die daarna gretig rondgaan op social media.

,,Het wordt steeds erger. De geweldsincidenten op straat zie je ook steeds meer in de tram terug. Je kunt er niet vanuit gaan dat ze zonder wapen rondlopen’’, ervaart een trambestuurder in Den Haag, die anoniem wil blijven. Zijn naam is bij de redactie bekend. ,,HTM zorgt niet goed voor de veiligheid van haar personeel en passagiers’’, vindt hij. ,,Binnen onze Facebookgroep beklagen collega’s zich ook over de veiligheid.”

Hij werkt nu vijf jaar bij de HTM en rijdt onder meer op Lijn 9 (Zwarte Pad in Scheveningen naar De Dreef in Zuidwest). Die route staat bij de HTM bekend als ‘risicolijn’. Daar kreeg hij al eens een steen tegen een zijruit van zijn tram. Voertuigen van collega’s werden met balletjespistolen beschoten. Ook abri’s van bussen en trams moesten het ontgelden. Personeel wordt ook nog eens lastiggevallen, vertelt hij. ,,Afgelopen weekend had ik nog een collega aan de lijn tijdens zijn dienst. ‘Ik vind het gewoon eng’, zei hij tegen mij.”

‘Vernielingen zijn onacceptabel’
De Haagse vervoersmaatschappij HTM vroeg begin april zelf aandacht voor de toenemende vernielingen. ‘Sinds enige tijd’ worden enkele trams van Lijn 9 in de omgeving van de Wolweversgaarde met stenen bekogeld. De halte zelf werd ook al regelmatig vernield. Een specifieke periode kan de HTM niet geven. Om de veiligheid van personeel en reizigers te garanderen reden de trams al enkele malen niet verder dan de halte Leggelostraat.

‘Wij vinden deze vernielingen en bekogeling van trams onacceptabel’, zei Jaap Bierman, algemeen directeur van de HTM. Het bedrijf is onder meer actief in Den Haag, Zoetermeer en Delft. ‘Daarom nemen wij zichtbare én onzichtbare maatregelen om te voorkomen dat er verdere gevaarlijke situaties ontstaan voor onze trambestuurders en reizigers.’ Wat voor maatregelen dat precies zijn, wil de HTM niet zeggen om de daders ‘niet wijzer te maken’.

Het werkt met de politie samen om de vernielingen te stoppen, de daders op te sporen en de schade op hen te verhalen. Volgens HTM is die al opgelopen tot enkele tienduizenden euro’s. Voor de vernielingen van abri’s en bekogelingen van de trams zijn door de politie nog geen verdachten aangehouden. ,,We zijn nog bezig met het onderzoek”, zegt een woordvoerder.

Een vrouwelijke bestuurder, ook actief op Lijn 9, schrok toen ze las over de bekogelingen op dat traject. ,,Het eerste wat ik zei was: ‘oh shit, ik heb morgenavond een late dienst op Lijn 9.’ Ik zit er gewoon niet prettig. Zeker als vrouw.” Ze vertelt over ‘grappen’ van scholieren die doen alsof ze voor de tram willen springen en over passagiers die niet willen meewerken. ,,Dan zit je hart in je strot, kan ik je vertellen. Die raddraaiers hebben gewoon schijt aan ons.”

Als ‘geweldige werkgever’ wil ze de HTM ‘niet zwartmaken’, maar bestuurders moeten meer steun krijgen, vindt ze. ,,Geef mij maar beveiligers op elke lijn, die er ook de hele dag zitten. Hulp kan ik altijd oproepen maar die staan ook niet binnen twee minuten voor mijn neus. Ik heb ze gewoon nodig als ik op mijn trammetje zit.”

Veiligheid verbeteren
‘HTM heeft sociale veiligheid hoog in het vaandel staan, zowel voor onze medewerkers als voor onze reizigers’, zegt de vervoersorganisatie na meerdere incidenten. Gemiddeld beoordelen de reizigers de veiligheid met een 7,7 over de afgelopen vijf jaar.

Uit de meest recente cijfers van HTM (vierde kwartaal 2023) blijkt dat het aantal incidenten juist flink is afgenomen. In 2022 noteerde het vervoersbedrijf nog bijna 44.000 incidenten, een jaar later was dat iets meer dan 27.000. Die afname valt binnen de lichtere vergrijpen als geluidsoverlast, schelden en verdacht gedrag. Het aantal incidenten in de zogenaamde A-categorie (onder andere mishandeling, diefstal en vandalisme) bleef gelijk. Sinds 2015 schommelt het aantal geweldsincidenten in trams rond de 16 gevallen. In de jaren daarvoor ging het nog om 74 (2013), 40 (2014) en 36 (2015) incidenten.

Trambestuurder
Maar, zo zeggen verschillende trambestuurders van de HTM, er moet veel meer gebeuren om de veiligheid te verbeteren. Bijvoorbeeld op Lijn 9, waar bestuurders veel overlast ervaren tussen de Dreven en Gaarden en rondom het Zuiderpark. ,,Regelmatig heb ik daar kneitervervelende scholieren’’, zegt de eerste bestuurder. ,,Ze zijn bezig de baas te worden op deze lijn. Dat lukt ze langzamerhand nog ook. Ze zitten te kloten of te roken, doen hun voeten op de bank of blokkeren de deuren.”

Op die tramlijn 9, en enkele andere lijnen, rijden ’s avonds standaard beveiligers mee. Verder zijn er ook boa-controleurs en ov-stewards op de lijnen aanwezig. Indien nodig kunnen op tramlijnen ook boa-controleurs of de politie worden opgeroepen. Die kunnen echter niet voorkomen dat trams worden bekogeld of haltes worden vernield, zegt de HTM. ‘Gezien het aantal incidenten in de trams is er voor HTM geen aanleiding om op iedere tram en bus een beveiliger of boa neer te zetten.’

Niet meer welkom
Bij extreme situaties kunnen bestuurders de noodknop indrukken, maar die gebruiken ze alleen bij vecht-, schiet- of steekpartijen of vernielingen in trams. En er is niet altijd een beveiliger of controleur in de tram, zegt de verontruste bestuurder. ,,Moeten we dan een uur wachten voordat er hulp komt? Nee, dan rijd je maar door.” Hij pleit voor een hardere aanpak. ,,Doe maar een lik-op-stukbeleid. Lief oplossen werkt niet. Misdraag je je in de tram? Oprotten! Een bekeuring of gewoon niet meer welkom in het openbaar vervoer.”

Een andere HTM-bestuurder, ook vaak actief op Lijn 9, leest ook ‘weleens’ over collega’s die vrezen voor hun veiligheid. ,,Maar ik voel mij niet onveilig en dat is al jaren niet veranderd. Ik ken genoeg collega’s die dat dus wel ervaren, het niet veilig voelen. Wij rijden tegenwoordig in afgesloten cabines dus hebben geen contact meer met reizigers. Dat scheelt al een hoop gezeik.”

Een 71-jarige man werd afgelopen augustus zo zwaar mishandeld dat hij een gebroken kaak en een gebroken oogkas opliep. Vlak nadat hij bij de Haagse Markt in de tram stapte, vroeg hij de twee verdachten plaats te maken zodat hij ook in het vierzitsbankje kon zitten. Daarna werd de man bedreigd en mishandeld. Waarschijnlijk houdt hij er blijvend letsel aan zijn gezichtsvermogen aan over.

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier minderjarige verdachten voor een mishandeling in tram 1 vanuit Scheveningen. Begin september 2023 werd een passagier geschopt en geslagen door een groep jongeren. Eén van de verdachten maakte ook een stekende beweging, naar nu blijkt met een afrokam. Beelden van de heftige mishandeling gingen rond op social media.

In België werden afgelopen november twee minderjarigen opgepakt die worden verdacht van een mishandeling van een trambestuurder in Zoetermeer. Het slachtoffer sprak de tieners bij halte Centrum-West aan nadat ze de lift blokkeerden met hun step. Daarna werd hij zo zwaar mishandeld, zelfs nadat hij op de grond belandde, dat hij een hersenschudding opliep. In oktober werd een trambestuurder geslagen, vastgegrepen en gewurgd in Randstadrail-lijn 3, op hetzelfde station.


Tijdens een controle in een tram werd in januari een controleur mishandeld. Hij wilde een niet-meewerkende passagier controleren, waarna een andere reiziger zich ermee bemoeide.

Afgelopen maart belandden twee controleurs van de HTM in het ziekenhuis nadat ze in Den Haag werden mishandeld door een 17-jarige passagier. Hij weigerde mee te werken aan een controle in de tram en begon daarna om zich heen te slaan.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Ariel »

En dan volgt hier wat goed nieuws van het asielfront.
Ruim 1 miljard extra nodig voor asielopvang

De kosten voor noodopvang van asielzoekers lopen zo hard op dat het demissionaire kabinet voor dit en volgend jaar nog ruim 1 miljard extra ervoor uittrekt. Voor de compensatie voor de aardbevingsschade in Groningen en de toeslagenaffaire is ook bijna 2 miljard euro extra nodig.

Dat staat in de voorjaarsnota die minister Steven van Weyenberg (Financiën) maandagochtend bekendmaakt. De bijstelling van de begroting komt vroeger dan gebruikelijk naar buiten op verzoek van de formatietafel, die graag de actuele stand van zaken over de schatkist wil weten.

Oekraïne
Vrijdag ontstond er al spanning op de formatie nadat het kabinet bekendmaakte ruim 4 miljard euro uit te trekken voor steun aan Oekraïne. Informateur Richard van Zwol liet weten daar graag een seintje over te hebben gehad. En de miljardensteun legde ook een verschil bloot tussen de partijen. PVV en BBB stoorden zich eraan, terwijl VVD en NSC achter het kabinetsbesluit gingen staan.

Het blijft van kabinetszijde niet bij de miljarden voor Oekraïne. Voor de (crisis)noodopvang van asielzoekers is dit jaar 375 miljoen euro extra nodig en volgend jaar nog eens 700 miljoen. Dat komt bovenop de 600 miljoen voor dit jaar die het kabinet eerder al uittrok. En in de voorjaarsnota van vorig jaar zat ruim 8 miljard euro aan extra geld voor asielopvang.

Groningen
Daarnaast is er nog geld nodig voor de hersteloperaties die het kabinet de afgelopen jaren op touw heeft moeten zetten. Voor het herstel van Groninger huizen wordt 500 miljoen euro extra uitgetrokken, voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire zelfs 1,3 miljard euro. Ook gemeenten krijgen ruim 700 miljoen euro extra vanaf 2026 omdat hun budget vanwege een dreigende korting flink achteruit zou gaan.

Het geld wordt, in de woorden van Van Weyenberg, grotendeels opgehoest door ‘realistisch’ te begroten. Hij schat nu al in dat het niet gaat lukken om al het geplande geld te spenderen. Die uitgaven worden nu doorgeschoven naar latere jaren, waardoor het begrotingstekort voor nu in elk geval onder de grens van 3 procent blijft. Dit jaar is het tekort 2,5 procent, volgend jaar 2,8 procent. In 2026 schieten de cijfers wel eenmalig dik in het rood, met een tekort van 4 procent.

Regeren over graf
Dat er door het demissionaire kabinet miljarden extra worden uitgetrokken is ’eigenlijk een beetje over het graf heen regeren', zegt PVV-leider Geert Wilders. „Er worden miljard extra aan asiel uitgegeven. Meer asielzoekers, meer geld. Dat is niet zo als er meer mensen in de armoede zitten, dat er dan automatisch meer geld komt, of als er te weinig zorg is dat er meer geld naar toe gaat. Maar bij asielzoekers is dat wel zo.”

Wilders zegt maandagochtend voorafgaand aan een nieuwe gespreksronde verder dat er aan de formatietafel ’een stevig robbertje’ zal worden gevochten. „Wat de gevolgen zijn voor ruimte die wij hier hebben. Of we het ermee eens zijn, of niet, en of het anders moet of niet.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Ariel »

Nou word je een keer gewaarschuwd, is het weer niet goed. Foei mag niet. : nono3:
Conducteur waarschuwt reizigers voor 'mediterrane types', NS gaat in gesprek

De NS gaat in gesprek met de conducteur die gisteravond in de trein mensen opriep om uit te kijken voor 'mediterrane types'. Op sociale media ontstond gisteren ophef nadat meerdere mensen de omroep van de conducteur hadden gedeeld.

Meerdere reizigers in de intercity tussen Almere en Lelystad keken gisteren raar op. De conducteur in de trein riep mensen op om op hun spullen te letten. Tot dusver niets vreemds. Maar de toevoeging van de conducteur om 'alert te zijn op mediterrane types die naar ons land komen om de boel af te struinen', zorgde voor veel gefronste wenkbrauwen.

Op Twitter meldden zich al snel veel reizigers die de boodschap van de conducteur hadden gehoord en die afkeurden.

De NS laat vandaag aan RTL Nieuws weten de boodschap van de conducteur fel af te keuren. "Wij keuren iedere vorm van racisme af. En daarom dus ook deze oproep. Dit kan niet."

De conducteur zal op gesprek worden geroepen, vertelt de NS. "Wat in dat gesprek besproken zal worden, kunnen we vanwege de privacy van de conducteur niet vertellen."
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52317
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Mahalingam »

Het was weer het weekje van de jongeren

"Conducteur in het gips na mishandeling door groep jongeren."

"Jongeren zijn ‘bezig om de baas te worden’ op risicolijn: ‘Dat lukt ze langzamerhand nog ook’"

"Jongeren met fatbikes teisteren woonwijk en voetbalclubs"

"Zorgen onder Chinese studenten na mishandeling: ‘Er is groep jongeren die regelmatig Aziatische studenten bekogelen met stenen’"

"Jongen belaagd door groep jongeren op fatbikes in Den Helder"

"Grote vechtpartij tussen groepen jongeren en steekincident in Bloemhof"

"Schietpartij tussen jongeren in Leeuwarden"

"Negen jongeren (tussen de 13 en 17 jaar oud) aangehouden, vanwege mishandeling van een man"

"Jongeren op scooter beroven Amsterdamse (81) in Uithoorn: slachtoffer bont en blauw"

"Gezellige avond of overlast: oudere mensen worstelen met overlastgevende jongeren"

"Incident tussen jongeren bij azc in Wierden: kemphanen worden weggestuurd"

Jongeren

KEMPHANEN
https://www.geenstijl.nl/5175735/jongeren
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89893
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Multiculturele samenleving

Bericht door Ariel »

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie