Moskeescholen

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79046
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Moskeescholen

Bericht door Ariel »

LOL..... :rolleyes: Salafistich onderwijs...Leerlingen krijgen vragen over doodstraf ’ongelovigen’
Den Haag geschokt door onthullingen salafistisch onderwijs

VVD en ChristenUnie (CU) willen salafistische weekendscholen aanpakken. De onderwijsinspectie moet voortaan in de gaten houden of kinderen daar niet wordt geleerd zich van de Nederlandse samenleving af te keren, vinden de beide regeringspartijen. Nu heeft de inspectie nog niets te zeggen over onderwijs dat buiten reguliere scholen plaatsvindt.

De leider van de VVD in de Tweede Kamer, Klaas Dijkhoff, en zijn CU-collega Gert-Jan Segers zijn geschrokken van onderzoek van Nieuwsuur en NRC naar een vijftigtal van zulke radicaal-islamitische moskeescholen in ons land. Daar krijgen kinderen bijvoorbeeld te horen dat niet-moslims de doodstraf verdienen, melden het actualiteitenprogramma en de krant. Zo’n duizend kinderen zouden er na schooltijd en in het weekend bijlessen volgen.

Uit lesmateriaal voor verschillende leeftijdsgroepen blijkt dat moslimdocenten door het hele land de sharia voorstaan en islamitische wetgeving verheerlijken. Nederland is een ’ongelovig land’ en mensen als homo’s, afvalligen en ’tovenaars’ verdienen volgens het salafistische onderwijsmateriaal de doodstraf. De leerlingen vullen hier zelfs multiple choice vragen over in waarbij ze kunnen kiezen tussen de juiste straf: zweepslagen, stenigen of doden met een zwaard.

Undercover
De onderzoeksjournalisten van Nieuwsuur en NRC kregen aanvankelijk geen inzage in het lesmateriaal, en deden zich daarom op een later moment voor als ouders die hun kind mogelijk naar de school wilden sturen.

„De inspectie moet in het vervolg kunnen ingrijpen bij dit soort weekendscholen en ander informeel onderwijs”, zegt Dijkhoff. „Vrijheid van onderwijs betekent niet de vrijheid om kinderen tegen onze samenleving op te zetten.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22052
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Moskeescholen

Bericht door King George »

Men is weer eens geschokt? Nou, dat stelt ons toch helemaal gerust, nietwaar? Fase 6 dus.


Het bekende proces wordt weer gevolgd:

1) Negeren
2) Ontkennen
3) Verdoezelen
4) Down playen
5) Kwalificeren als racisme
6) Geschrokken reacties
7) Kamervragen
8) Verschuilen achter VN/EU
9) Verkondigen maatregelen
10) Maatregelen zonder handhaving
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22052
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Moskeescholen

Bericht door King George »

Het is maar weer fraai wat er in die houten paardjes verstopt zit. En wat wordt deze leerlingen die bewust naar deze scholen van huis uit bijgebracht? Ik vrees dat deze kinderen worden opgevoed in een huiskalifaat.


 • In de koranschool leren kinderen dat Nederland niet hun land is

  Salafistisch onderwijs Salafisten krijgen meer greep op het islamitisch onderwijs in Nederland, zegt inlichtingendienst AIVD. Wat leren jongeren bij salafistische organisaties? „Het is een verplichting van elke moslim om afkeer te hebben van de ongelovigen.”

  • Wat is het nieuws?

   Kinderen op salafistische moskeescholen krijgen te horen dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen. Ook leren ze zich af te keren van de Nederlandse samenleving. Dat blijkt uit onderzoek van NRC en Nieuwsuur.
   De fractievoorzitters Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Klaas Dijkhoff (VVD) willen naar aanleiding van dit onderzoek de wet aanpassen zodat de onderwijsinspectie kan ingrijpen in het informele onderwijs, terwijl die nu alleen reguliere scholen kan inspecteren.
   Ook de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap reageert geschokt. Een sjeik, een imam en een islamdocent, actief in traditionele Marokkaanse moskeeën, noemen de salafistische lessen „afschuwelijk”. Said Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën maakt zich ernstige zorgen over de invloed van het salafisme binnen het islamonderwijs, die ook hij ziet groeien. „Het is vijf voor twaalf”, zegt hij.
  ‘Per consensus verboden!”, roept Aboe Aicha door het leslokaal tegen de jongeren. Het is „een verschrikkelijk grote zonde” als jij je buren of collega’s prettige kerstdagen wenst.

  Van achter een tafel in een Eindhovense moskee windt de islamdocent zich al tien minuten op over moslims die niet genoeg afstand nemen van Kerstmis. Een opname van de les is te bekijken via YouTube. Vanaf een laptop leest Aboe Aicha, met een geruite sjaal om zijn nek gewikkeld, teksten voor van Saoedische geleerden die uitleggen dat moslims niet mogen lijken op de ongelovigen, laat stáán zich mogen inlaten met hun feestdagen.

  Een felicitatie met kerst, zegt Aboe Aicha, houdt in dat je er tevreden mee bent dat christenen God een zoon hebben toegekend. „Maar Allah heeft geen zoon, Allah heeft geen zoon nodig!”

  Je kunt nog beter iemand feliciteren met een moord, dan met kerst, zegt Aboe Aicha. Dat laatste is een „grotere zonde”.

  Dertiger Mohammed Riani – die zichzelf Aboe Aicha noemt – hoort bij een nieuwe generatie jonge predikers die in Nederland het salafisme onderwijst. Kenmerkend voor deze fundamentalistische stroming: het streven om terug te keren naar de ‘zuivere’ islam van de eerste generaties moslims, de salaf. Inclusief de omvangsvormen, wetgeving en staatsinrichting uit die tijd, vijftienhonderd jaar geleden.

  Salafisten krijgen steeds steviger greep op het islamitisch onderwijs in Nederland, schreef de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dit jaar in zijn jaarverslag. Zij leren kinderen een „onverdraagzame boodschap” die hen vatbaar kan maken voor gewelddadig jihadisme. De waarschuwing maakte verschillende reacties los. Moskeebestuurders riepen de geheime dienst op met concrete voorbeelden en cijfers te komen, omdat op deze manier het héle islamitische onderwijs in een kwaad daglicht zou worden gesteld. Ook de Tweede Kamer wil weten wat salafisten precies aan kinderen leren en in welke omvang ze dat doen. Reden voor NRC en Nieuwsuur om onderzoek te doen.

  We beginnen met het aanleggen van een salafistische ‘kaart’ van Nederland. Daarvoor raadplegen we salafisme-experts, interne overheidsmemo’s, openbare rapporten en bekijken via sociale media waar salafistische predikers lessen verzorgen. Zo identificeren we vijftig onderwijsorganisaties met sterke salafistische invloeden. De meesten zitten in de Randstad, opvallend vaak in Amsterdam.

  Afbeelding

  Vergeleken met het totale aanbod van islamitisch onderwijs is vijftig organisaties een beperkt aantal. Zo telt Nederland minstens vijfhonderd moskeeën die vaak ook iets doen aan educatie. Tegelijkertijd vertellen die absolute getallen niet het hele verhaal. Wie online op zoek gaat naar islamitische kennis, komt vrijwel zeker uit bij salafisten. Wat betreft communicatie en financiële middelen loopt de beweging ver voor op de rest. Waar traditionele moskeeën nog discussiëren over de vraag of zij op Facebook moeten, zijn salafisten al bezig met het ontwikkelen van eigen apps. Ze streamen bijeenkomsten live op sociale media, leiden eigen docenten op, ontwikkelen Nederlandstalig lesmateriaal, boeken, flyers en cartoons, bijgestaan door geldschieters uit Koeweit, Qatar en Saoedi-Arabië. Zo hebben salafisten, hoewel relatief klein in aantal, een veel groter bereik dan de andere spelers in het islamitische onderwijsveld.

  Om een beeld te krijgen van salafistische educatie, besluiten NRC en Nieuwsuur tien van de vijftig organisaties te bekijken waarvan we de meeste lesstof weten te bemachtigen. We beluisteren en bekijken zo’n zeventig uur aan audio- en video-opnames van lessen die de organisaties zelf online zetten. Ook bellen of schrijven we naar organisaties met de vraag welk onderwijsmateriaal zij gebruiken, ons voordoend als ouders die hun kind overwegen in te schrijven. Dit doen we nadat we merken dat de deur dichtgaat zodra we met open vizier te werk gaan. Zo krijgen we een beeld van wat salafisten in buurtcentra en moskeescholen, buiten het zicht van de Inspectie van het Onderwijs, leren aan Nederlandse kinderen.

  DEEL I

  De ander, de vijand

  Op het raam van een voormalig glasbedrijf, ingebouwd tussen de garages, hangt een vel papier met daarop ‘Stichting Taubah’ en een telefoonnummer. Het is de ruimte in Veenendaal die Aboe Aicha een paar jaar geleden betrekt met een aantal gelijkgestemden. Ze zijn dan net uit de Marokkaanse moskee van Veenendaal gewerkt, waar geloofsgenoten niet op hun lessen zaten te wachten.

  Taubah, volgens haar website „opgericht om de Veenendaalse gemeenschap te adviseren, onderwijzen, begeleiden en bij te staan waar nodig”, gaf vorig jaar aan 65 kinderen wekelijks islamitische les, in de weekenden en op vrijdagavond.

  In een video van zo’n les is te zien hoe tientallen kinderen van basisschoolleeftijd in een kring om de docent heen zitten. Een voor een komen ze voor hem staan om iets te vertellen wat ze in de les hebben geleerd. Een jongetje in een bruine trui vertelt over polytheïsme (het aanbidden van meerdere goden).

  Met zachte stem: „Polytheïsme is dat je eerst in Allah gelooft maar dan denk je: ‘Nee, ik geloof in Jezus.’ En dat is niet goed. Allah wordt dan boos.”

  „Allemaal effe opletten!” De docent knipt in zijn vingers. „Dus polytheïsme, is dat goed of fout?”

  Fout, zegt het jongetje.

  „Ja, maar is dat fout of heel erg fout?”

  „Heel erg fout.”

  „Ja, maar is het heel erg fout of is het de érgste fout?”

  „Ergste fout!”, roepen alle kinderen tegelijk.

  „Góéd zo”, zegt de docent. Hij legt zijn handen op beide schouders van het jongetje. „Er is één zonde die Allah nooit vergeeft, en dat is?”
  Over dit tweeluik

  Wat leren jongeren bij salafistische organisaties? En hoe ziet geloofsonderwijs er uit in het islamitische basisonderwijs? NRC en Nieuwsuur deden hier onderzoek naar. Eerder deden NRC en Nieuwsuur gezamenlijk onderzoek naar tientallen islamitische organisaties in Nederland die financiering aanvroegen of kregen uit Golfstaten.

  NRC en Nieuwsuur beluisterden voor dit onderzoek zo’n 70 uur aan audio- en video-opnames van lessen die de organisaties zelf online zetten. Ook vroegen de redacteuren organisaties naar hun lesmateriaal. Toen bleek dat die daar geen openheid over gaven, besloten de twee redacties vanwege het grote maatschappelijk belang om zich tegenover die organisaties niet bekend te maken als journalist. De twee redacteuren benaderden de organisaties met de vraag welk onderwijsmateriaal zij gebruiken, zich voordoend als ouders die hun kind overwogen in te schrijven. Hierna kwamen zij in het bezit van lesmateriaal.

  „Polytheïsme!”

  Met deze boodschap begint het salafistisch onderwijs voor de jongsten. Niets of niemand anders dan Allah mag aanbeden worden. Aanbid je iemand naast Allah, ben je een polytheïst. Aanbid je niemand, ben je een kafir (ongelovige).

  Polytheïsme is de zonde „die koste wat het kost vermeden moet worden!!!”, staat in De Regenboog, het ‘handboek voor pedagogisch onderwijs van de basis van de islam’. De reeks van acht boeken wordt door diverse moskeeën in Nederland gebruikt voor islamles aan kinderen vanaf zes jaar.

  Op het eerste oog verschilt deze boodschap niet van die van andere monotheïstische religies: onze god bestaat, andere goden niet. Maar salafisten gaan een stap verder. Andersgelovigen worden in de boekjes afgeschilderd als de vijand.

  Het aanbidden van iets anders dan Allah is „een vorm van verzet tegen Allah”, lezen we in De Regenboog. En wie zich verzet, heet verderop in het boek een „vijand” van de islam.

  „Wat doet Allah met de vijanden van de Islam?”, luidt de vraag in het lesboekje. Het antwoord moeten worden gevonden op de pagina ervoor, in een verhaal over twee vijanden van de islam: „Allah heeft beloofd om hen te straffen in een Vuur van vlammen.”

  Een ander hoofdstuk is gewijd aan ‘schijnheiligen’: mensen die zich moslim noemen, maar in werkelijkheid niet geloven. Ook zij zijn „vijanden” en „een zware vorm van kwaad en een gevaar voor de maatschappij”. Het boekje beschrijft hoe zo iemand is te herkennen: als iemand te lui is om te bidden, is dat „een teken van schijnheiligheid”.

  Als we Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht, de lesstof laten lezen, schrikt hij. „Wat hier aan jonge kinderen wordt geleerd, is dat mensen die niet precies hetzelfde denken als jij, per definitie slecht zijn”, zegt De Winter, die al jaren onderzoek doet naar radicalisering. „In de wetenschap noemen we dat othering: de ander krijgt allerlei slechte eigenschappen toegekend. Hiermee leer je kinderen dat zij geen respect hoeven te hebben voor andere levenswijzen.”

  Naarmate de kinderen ouder worden, wordt het begrip ‘polytheïsme’ steeds verder opgerekt, blijkt uit ander lesmateriaal. Dan krijgen ze te horen dat ook mensen die zelf wetten bedenken – zoals in een democratie – afgoderij plegen. Allah is de enige die wetten mag maken.

  „Mensen die zelf wetten verzinnen en ze aan anderen voorschrijven, spelen volgens de leer van de islam voor God”, vermeldt bijvoorbeeld het boek Basiskennis islam dat de islamitische basisscholenkoepel ISBO op haar website aanbiedt in de categorie tweedeklassers op de middelbare school. Ook in andere lessen weerklinkt dat landen alleen met de wetten van Allah mogen regeren, niet met ‘mensgemaakte’ wetten.

  Het is een uitgangspunt dat haaks staat op het democratische bestel in Nederland. Welke consequentie moslims hieraan moeten verbinden, wordt pas duidelijk in de lessen voor de oudere pubers.

  DEEL II

  Loyaliteit en afkeer

  De vijftig salafistisch geïnspireerde lesorganisaties maken deel uit van een breder netwerk. De docenten zijn veelal opgeleid door een handvol imams die het salafisme vanaf de jaren tachtig in Nederland verspreiden. Een van die grondleggers is de Marokkaanse imam Abdillah Bouchta, voorman van de ‘apolitieke’ salafisten die loyaal zijn aan het Saoedische koningshuis. Zeker dertien van de vijftig organisaties kunnen aan hem worden gelinkt.

  Een ander centraal figuur is de Syriër Ahmed Salam uit Tilburg, die in 2004 in het nieuws kwam omdat hij de hand weigerde te schudden van toenmalig minister Rita Verdonk. Samen met zijn zoon Suhayb Salam heeft hij veel van de huidige salafistische predikers opgeleid. In 2014 doet Suhayb Salam in een lezing uit de doeken welke strategie hij voor ogen heeft voor het opvoeden van moslimkinderen in Nederland. Eerst leer je het kind over Allah, het paradijs en de hel. Daarna leer je hem „dat er moslims zijn, en kuffar [ongelovigen]”, zegt Suhayb Salam. En dat de moslims naar het paradijs gaan, en de kuffar naar de hel. „Zo maak je hem bewust dat er goede mensen zijn, en slechte mensen.” Vervolgens moet het kind weten hoe hij omgaat met de kuffar. Dat hij ze op afstand moet houden. Zodat het voor het kind „geen gewone zaak wordt” om „viezigheid en zedeloosheid” te zien.

  Het op afstand houden van ongelovigen is een belangrijk principe in het salafisme. Er bestaat zelfs een speciale term voor: al-wala wal-bara, wat ‘loyaliteit en afkeer’ betekent. „Salafi’s gebruiken die term om aan te geven dat je loyaal moet zijn aan moslims en weg moet blijven bij alles wat niet-islamitisch is”, zegt Joas Wagemakers, universitair hoofddocent islam en Arabisch aan de Universiteit Utrecht. „Inherent aan dat concept is dat er een scheiding wordt aangebracht. Je sluit je eigenlijk op in je eigen club. Dat kan leiden tot isolationisme en, in sommige gevallen, ook tot radicalisering.”

  De begrippen loyaliteit en afkeer komen we in de onderzochte lesprogramma’s op verschillende manieren tegen. Het boekje De Regenboog vermeldt dat kinderen geen „kleding van ongelovigen” mogen dragen: want als je op hen lijkt, ben je één van hen. In Arabische stencils waaruit de El Tawheedmoskee in Amsterdam lesgeeft, wordt kinderen uitgelegd hoe zij hun vrienden moeten uitkiezen: „Wees alleen bevriend met een gelovige.”

  „Het is een verplichting voor elke moslim om een afkeer te hebben van de ongelovigen. Zelfs als het je naasten zijn”, zegt prediker Mohammed Youyou in een les voor jongeren in de Almeerse moskee Aboe Bakr Assadik, gestreamd op Facebook. Dat wil niet zeggen dat je niet vriendelijk tegen ze mag zijn, zegt hij. Maar je mag ongelovigen niet prijzen, loven, of van ze houden. Veel moeite zal dit niet kosten, want volgens Youyou heeft ieder mens „van nature” een „afkeer van het slechte”. Youyou: „Je houdt bijvoorbeeld ook niet van moordenaars.”

  Nog beter is het om helemaal niet om te gaan met mensen die afwijken van de ‘juiste’ leer, is de boodschap tijdens jongerenlessen van de Maastrichtse onderwijsstichting As-Sunnah. Mensen die „niets met de waarheid te maken willen hebben, hebben ook niets met jou te maken”, vertelt islamleraar Abu Muqbil in zo’n les, te beluisteren op de website van As-Sunnah. „Om vriendschappen met deze mensen te hebben, en etentjes, en voetbalwedstrijden, et cetera: dit is niet de bedoeling. Dit zijn de manieren waarop zij hun bida [nieuwlichterij] geven aan jou.”

  Een andere manier om andersgelovigen te behandelen, is hen ‘boycotten’, doceert Abu Muqbil. Als een moslim zó ver is afgedwaald dat hij ongelovig is geworden, is het zelfs „verplicht” om hem te boycotten. Dat houdt in: „Je praat niet met hem, je kijkt hem niet aan, niks.”

  DEEL III

  De emigratie

  Waar leidt het toe, als je in een seculiere maatschappij enkel de ‘zuivere’ islam mag volgen en alles daarbuiten moet schuwen?

  „Dan krijg je een sekte”, zegt pedagoog Micha de Winter. „Kinderen krijgen het idee dat de eigen wereld goed is en al het andere slecht en dat je daar van moet wegblijven. Wat de religieus leider jou onderwijst moet je aannemen en als je daarover twijfelt is dat heel slecht. Het betekent eigenlijk dat je kinderen van jongs af aan afleert zelf na te denken.” Dat kan ook voorkomen in fundamentalistische christelijke of joodse gemeenschappen, zegt De Winter, maar dat andersdenkenden worden gedefinieerd als de vijand waarmee je geen contact moet hebben, is volgens De Winter in die kringen ongebruikelijk.

  Voor mensen die in gedrag of geloof afwijken van de ‘ware’ islam bestaan sancties, leren jongeren op het merendeel van de tien onderzochte locaties. In de El Tawheedmoskee in Amsterdam krijgen kinderen een multiplechoicevraag over wat de straf is voor iemand die zich inlaat met zwarte magie: a. zweepslagen, b. stenigen, c. doden met een zwaard (het laatste is juist). Dezelfde moskee raadt 15-jarigen een boek aan waarin staat wat de straf is voor degene die niet alle ‘zuilen’ (de belangrijkste verplichtingen) van de islam erkent: „Hij moet worden gedood omdat hij ongelovig is.”

  Zo is er een door Allah voorgeschreven straf voor ieder ‘delict’. In Veenendaal heet het dat afvalligen de doodstraf verdienen, in Rotterdam is steniging de sanctie voor overspeligen, in Maastricht horen jongeren dat iemand die niet wil bidden ook de doodstraf kan krijgen.

  In de lessen wordt erbij gezegd dat deze straffen alléén gelden in een islamitische staat, niet in Nederland. Maar het islamitische rechtssysteem wordt wel gepresenteerd als het ideaal. „Mensen stelen, bedriegen, hoe komt dat? Omdat het systeem niet klopt”, zegt Aboe Aicha in een les voor jongeren vanaf 14 jaar bij stichting Taubah in Veenendaal, waar hij eind vorig jaar is vertrokken. In tijden dat er met de ‘islam’ werd geregeerd, zegt hij, kwam stelen bijna niet voor. „Waarom niet? Als je steelt, gaat je hand eraf. Een dief moet dan echt goed nadenken of hij gaat stelen. Uiteindelijk doe je het niet.”

  Aboe Aicha verheerlijkt de oorlogen die moslimleiders in het verleden hebben gevoerd om de islam te verspreiden. „Een oorlog oftewel de islamitische jihad, dat verricht de leider onder zijn vlag”, doceert hij. „Zo zijn ze altijd gevoerd [..] alleen vandaag de dag houden de leiders ons daarvan af. De leiders zijn bezig met andere zaken. Het gevolg voor ons allemaal als individu is dat je als moslim niks meer waard bent, en dat ze ons uitlachen.”

  Saoedi-Arabië komt nog het meest in de buurt van de ideale staat die Aboe Aicha voor zich ziet. Toen hij daar op bedevaart was, vertelt hij tijdens de les, werd iemand op een plein geëxecuteerd wegens ‘tovenarij’. „Prap! Weg ermee. Ja. Ga maar aan tovenarij doen – dan ga je wel honderd keer nadenken wat je doet. [..] Dat zijn geweldige zaken.” Laten we eerlijk zijn, zegt de docent: „Iedereen wenst daar te leven.”

  En bij een wens blijft het niet. Predikers door het hele land roepen jongeren op om zich klaar te maken voor vertrek. De Maastrichtse docent Abu Muqbil zegt dat het voor moslims „verplicht” is om „uit het land van shirk” (afgoderij) te verhuizen naar moslimlanden. „Zodat je je kinderen kunt opvoeden op de islam. Dat je ze de waarden kunt leren die jij wil.” In Nederland, zegt Abu Muqbil, mag je niet eens je kind slaan als hij iets heeft gestolen. „Hier kun je niet de opvoeding geven die jij wil. In vele opzichten: wij dienen hier weg te gaan.”

  Ook de imam van de grootste moskee van Nederland, Said Abarkan van de Essalammoskee in Rotterdam, roept in een les die hij eerder gaf in Den Haag moslims op te vertrekken. „Iedereen moet de intentie hebben om uiteindelijk uit dit land te moven”, zegt hij. Want: „Nederland is niet ons land. Ook al heb je een Nederlands paspoort: Nederland is niet ons land.”

  Ook in 2014 klonk de oproep tot emigratie ‘uit de landen van afgoderij en ongeloof’. Maar toen uit de mond van terreurbeweging IS die haar kalifaat had gesticht in Syrië en Irak. In alle IS-propaganda kwam deze oproep tot emigratie voor. Duizenden Europese jongeren gaven er gehoor aan. Ook een aantal jongeren die lessen volgden bij de salafistische school in Maastricht. Onder hen Sultan Berzel, die zichzelf kort na zijn vertrek zou opblazen in Bagdad waarbij 23 mensen omkwamen.

  Volgens strafrechtgeleerde Marloes van Noorloos van de Tilburg University, gespecialiseerd in haatzaaien en ronselen, zijn dergelijke lessen niet strafbaar, maar wel erg onwenselijk. „Als je vijandbeelden leert over andere groepen mensen, is de kans aanwezig dat mensen daarnaar gaan handelen. Niet iedereen zal naar het kalifaat vertrekken, maar op jongeren die er toch al gevoelig voor zijn kan het wel die uitwerking hebben. Je kunt dit soort lessen alleen niet aanpakken via het strafrecht: ze vallen binnen de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst.”

  „We hebben in Nederland een grote mate van vrijheid en dat is een groot goed”, zegt pedagoog De Winter. „Maar die vrijheid is wel gebaseerd op een gemeenschappelijke basis van democratische waarden. De boodschap die hier aan jongeren wordt gegeven is: vestig je hier niet, integreer hier niet. De agenda is om ze zo ver mogelijk weg te houden bij de Nederlandse samenleving.” De overheid zou daar veel nadrukkelijker een boodschap tegenover moeten zetten, zegt De Winter. „We moeten in het reguliere onderwijs veel sterker aan kinderen uitleggen: wat betekent onze rechtsstaat? Wat is die vrijheid precies? Wat is respect voor anderen? Zorg dat kinderen van jongs af aan op school leren wat het betekent om te leven in een democratie.”

  „Tegelijkertijd moet je je afvragen: waarom is die boodschap van het salafisme voor sommigen zo aantrekkelijk? Waarom is Saoedi-Arabië als systeem ineens aantrekkelijker dan het perspectief hier? Dat is omdat er jongeren zijn die opgroeien in een situatie waarin zij denken: ik doe er niet toe, ik word met de nek aangekeken omdat ik moslim ben. Ik wil geen slachtoffers van ze maken, maar die cultuur van achterstand, armoede en buitengesloten voelen is een enorme voedingsbodem voor dit soort bewegingen.”
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/10/in ... s-a3972824
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79046
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Moskeescholen

Bericht door Ariel »

Dat kan ook voorkomen in fundamentalistische christelijke of joodse gemeenschappen, zegt De Winter,
Ach ja..het doet het altijd goed om het Christen en Jodendom te benoemen in zo'n artikel.

„Tegelijkertijd moet je je afvragen: waarom is die boodschap van het salafisme voor sommigen zo aantrekkelijk? Waarom is Saoedi-Arabië als systeem ineens aantrekkelijker dan het perspectief hier? Dat is omdat er jongeren zijn die opgroeien in een situatie waarin zij denken: ik doe er niet toe, ik word met de nek aangekeken omdat ik moslim ben. Ik wil geen slachtoffers van ze maken, maar die cultuur van achterstand, armoede en buitengesloten voelen is een enorme voedingsbodem voor dit soort bewegingen.”
En downplayen is ook altijd een geweldig middel om de Nederlander een mesje in de rug te steken.
Het is best erg dat salafisme zucht het NRC, maar wiens schuld is het nou eigenlijk...

Jouw dus.. en jouw, en jij daar in dat hoekje. Ook jouw schuld..

Maar de ware schuldigen zijn......... DE REGERING, EN ALLE NEDERLANDERS DIE TE LUI WAREN OM ZICH TE VERDIEPEN IN iSLAM, EN JAREN LANG GESTEMD HEBBEN OP PARTIJEN DIE IN DEZE REGERING ZITTEN.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51099
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Moskeescholen

Bericht door Pilgrim »

“Salafistische koranlessen” is onzin – agitprop over islam

Door Hannibal · 11 september 2019

Afbeelding

Salafistische koranlessen is de angstkreet waarmee we gisteren om de oren werden geslagen. Het is pure agitprop over islam, van een heel sluw type.

En dat zeg ik in de eerste plaats omdat onkunde deze idioterie alleen niet verklaren kan. Al ben je geneigd te moeten toegeven dat er heel veel is aan de islam dat men in Nederland eenvoudig niet weten wíl. Aan de vooravond van 9/11 is dergelijke berichtgeving uitermate verdacht, en de manier waarop het wordt gepresenteerd maakt aan alle twijfel een einde. Dit is een heel sluw voorbeeld van fakenieuws – van staatswege ook nog.

Het lijkt zorgen te benoemen omtrent koranscholen waarop salafistische gedachten worden verspreid, maar dat is niet waar dit bericht over gaat. De staatsomroep verraadde zichzelf op haar site door vandaag met een prominent artikel te komen waarin werd besproken hoe vervelend het is om als moslim te zijn geboren na 9/11, en dat deze mensen alle kritische vragen over hun geloof wel zat zijn. Want dat is nergens voor nodig:

“Toen ik kinderen kreeg besloot ik ervoor te zorgen dat ze diploma’s zouden halen, dat ze zich zouden gedragen en altijd hun best zouden doen”, zegt Mina Hassal (41). Ze is de moeder van Nora, die in november 2001 werd geboren. “Ik wil dat wij kunnen zeggen: wij hebben er alles aan gedaan. Als het nu niet goed is, ligt het aan andere dingen.”

Prachtig. Niets mee mis. Dat zouden er meer zo hebben moeten doen, en hopelijk wòrden het er meer, zo. Maar een dag eerder werd lucht gegeven aan de angst voor salafistische koranlessen? Oh ja, morgen is het weer 9/11, en dan moeten oplaaiende angsten worden gedempt door de indruk te wekken dat de overheid er mee aan de slag is.

Afbeelding

De (politieke) familie onbenul was gisteren weer breeduit aanwezig bij de Jinekerie op Staats1
Nieuwsuur
@Nieuwsuur

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de #ChristenUnie en #VVD-voorman Klaas Dijkhoff zijn geschrokken. Wat kan en gaat de #politiek doen tegen het #salafisme in het #onderwijs? #inspectie #financiering #religie #godsdienst #Nieuwsuur

Afbeelding

86 22:39 - 10 sep. 2019
Ze zijn geschrokken in Den Haag? Het mocht wat. Mensen die het echt snappen zul je op Staats1 nooit horen. Dàn zouden er pas een paar schrikken.

Of er inderdaad scholen zij gevonden zoals Nieuwsuur bericht? Uitsluiten kun je het niet. Maar waarom het hier gaat om agitprop, is dat door er op deze wijze ruchtbaarheid aan te geven, het grotere plaatje buiten beeld van het publiek raakt. Want deze salafistische koranlessen vertellen weinig anders dan de standaardlessen die alle islamitische jong-gelovigen te horen krijgen, al zitten er wat hysterische citaten tussen. Dat maakt het echter nog geen salafisme. Salafisme op koranscholen is bijna een contradictio in terminis, aangezien salafisme een persoonlijke keuze van de gelovige is – meestal rond het bereiken van de volwassenheid. Indirect is dit alles derhalve een sluw soort agitprop over islam – die men ongevaarlijk acht, en achten wil.

Is het salafisme een aparte godsdienst, of zelfs aparte stroming binnen de islam? Nee, en iemand als GJ Segers wéét dat. Hij zit hier de boel aan elkaar te liegen vanuit de overtuiging dat het zo beter is. En in de hoop dat alles vanzelf beter worden zal. Dat je zelf grotendeels verantwoordelijk bent voor je eigen lot – feitelijk een sociale verplichting – is impliciet herkenbaar in de Bijbel. Maar Segers kijkt er van weg, en laat Gods water over Gods akker stromen. Christenpolitiek anno 2019? Zo zou je het niet mogen noemen, want dat is niet wat dit is.

Niet alle salafisme is radicaal en niet alle radicalen zijn salafist. Salafisten zijn vatbaarder voor radicalisatie, maar het is vooral een persoonlijke poging dichter de profeet Mohammed na te volgen. En ik heb er genoeg ontmoet die ik niet snel radicaliseren zie. En een aantal die ooit radicaal waren, en na hun straf te hebben uitgezeten anders naar de wereld zijn gaan kijken. Maar de AIVD weigert op basis van hun informatie (en die van anderen die er vanuit een Nederlandse achtergrond voor hebben doorgeleerd) te handelen, want het komt ze niet uit, en dan is het niet zo. Slachtoffers? Pech. Omstanders en zo. Zoals alle terreurslachtoffers al tijd zijn.Collateral damage, en heel betreurenswaardig. Maar niets waaraan men preventief wat doen wil..

Als de overheid “salafisme” schreeuwt, weet je dat ze daarmee bedoelt dat er problemen zijn met geradicaliseerde moslims. Maar moslims? Dat mag niet worden gezegd. Dus heeft de Nederlandse overheid het salafisme in gebruik genomen als synoniem voor geradicaliseerd.

Al het geleuter van Nieuwsuur hierover is niets anders dan afdekken van eventuele vervelende vragen. Het is bedrog, napraten van AIVD-dogma’s en mogelijk ook onkunde. Niet van het type weet-niet, maar van het type wil-nie-weten.

En dat laatste type kennis wordt je op een dag thuisbezorgd. Dit is niets anders dan agitprop van staatswege, in een wanhopige poging de boot niet te laten schommelen. En dat met golven die nu al huizenhoog gaan, zonder uitzicht op betijen. Het is schandelijk pathetisch, en dat is het.

http://verenoflood.nu/salafistische-kor ... ver-islam/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79046
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Moskeescholen

Bericht door Ariel »

Kinderen op salafistische moskeescholen krijgen in het weekend haat ingeprent tegen andersgelovigen, blijkt uit onderzoek van NRC en Nieuwsuur. Afvalligen verdienen de doodstraf en gelovigen moeten zich afkeren van ongelovige Nederlanders, is de boodschap.

„Knip- en plakwerk”, raast de in de berichten geciteerde Veenendaalse preker Abou Aicha op Facebook. Hij is een van de prekers die aan de schandpaal zijn genageld omdat hij onverdraagzaamheid zaait in kinderhoofden. Nu klaagt hij dat er een scheef beeld is geschetst van zijn lessen. Volgens hem is er sprake van een ’jacht op de islam’.

Hij is niet de enige. Sommige orthodoxe moslims zien een patroon. Na de invoering van het nikabverbod en de beschuldigingen tegen het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum zien ze de berichtgeving als de zoveelste aanval op hun geloof. De Haagse tot de islam bekeerde ex-PVV-politicus Arnoud van Doorn, nu voorman van de Haagse islamitische Partij van de Eenheid, signaleert een samenzwering om gelovigen tegen elkaar uit te spelen. „Laat je niet verleiden door de strategie van verdeeldheid zaaien”, schrijft hij op Twitter. „Dat is namelijk het doel: de moslimgemeenschap intern verdelen en tegen elkaar opzetten om ons te verzwakken. Er bestaat maar één islam.”

Hij reageert op imams die bij Nieuwsuur nadrukkelijk afstand namen van de agressieve salafistische boodschap. Ook de Amsterdamse imam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee vond de beelden ’schrikwekkend’, hoewel dit soort religieuze uitspraken over straffen en het ware geloof volgens hem niet altijd letterlijk moeten worden opgevat. „Toch zou ik mijn kinderen hier niet naar laten luisteren. Ik snap niet dat er moskeebesturen zijn die dit toelaten. Als je dat niet kunt, word dan vrijwilliger bij een voetbalclub.”

Salafisten doen volgens Elforkani hun best om steeds nieuwe moskeeën te kapen. „De strijd wordt heftiger. Salafisten zoeken moskeeën waar een zwak bestuur zit, waar gedonder is. Daar nemen ze de boel over. We hebben twee Amsterdamse moskeeën uit de handen van salafisten gered.”

Elforkani vindt dat er ruimte moet blijven voor salafisten in Nederland. Een verbod werkt averechts, denkt hij. „Binnen het salafisme is er een beweging zichtbaar die haar verantwoordelijkheid neemt. Ik zie een zelfreinigend vermogen ontstaan. Het is nog zwak, maar het komt. We moeten die stroming steunen.”

Martijn
Een verbod lijkt weinig kans te maken. In 2016 verwierp het kabinet een voorstel om salafistische organisaties te verbieden vanwege de vrijheid van godsdienst en meningsuiting. Twee jaar daarvoor had een voorstel om pedofilievereniging Martijn te verbieden het wel gehaald, hoewel daar ook de vrijheid van meningsuiting in het geding was.

BRON
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79046
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Moskeescholen

Bericht door Ariel »

Vlaamse leerkrachten maken zich zorgen over invloed Koranscholen: "Kinderen vragen waarom ik stuk van mijn been toon"

Ook in ons land maken leerkrachten zich meer en meer zorgen over de invloed van Koranscholen. Ze merken dat steeds meer kinderen naar de les gaan, zelfs vanaf zeer jonge leeftijd. De inzichten en radicale ideeën die ze daar meekrijgen, botsen met de lessen op school. Dat vertellen enkele leerkrachten anoniem aan VRT NWS, na de ophef die gisterenavond is ontstaan in Nederland.

Nederlandse journalisten van het tv-programma Nieuwsuur en de krant NRC Handelsblad kwamen op het spoor dat een aantal Nederlandse moskeescholen zeer radicale ideeën onderwijzen aan kinderen. Ze leren onder meer dat mensen met een ander geloof de doodstraf verdienen.

Koranscholen bestaan ook bij ons. Ze staan buiten het reguliere onderwijs en zijn verbonden aan een moskee. Kinderen leren er de koran opzeggen, meestal in het weekend of op een woensdagmiddag. Qua organisatie zijn ze eigenlijk een beetje te vergelijken met de lessen catechese uit de katholieke cultuur.

Maar in het reguliere onderwijs zijn ze ongerust over de evolutie. Want leerkrachten zien steeds meer kinderen naar de Koranles gaan, vanaf zeer jonge leeftijd ook. En de inzichten die ze er krijgen, botsen steeds vaker met de lessen op school.

"Als we in de klas over twee papa's praten, dan zijn er heftige reacties. Dat moeten wij niet leren. Dat mag niet van Allah, zeggen ze", zo vertelt een lerares uit een derde leerjaar.

"Ze maken mij op de speelplaats ook duidelijk dat we gestraft zullen worden door Allah. Wij leven niet volgens hun normen. Kinderen vragen mij waarom ik make-up op heb, waarom ik een stuk van mijn been laat zien. Ze vinden dat abnormaal dat ik zo van mijn man naar school mag komen. Er zijn zelfs kleuters die mij daarop aanspreken. Die dat raar vinden. Dat komt zeker voor een deel uit de Koranschool."
Scholen proberen iets te doen. Basisschool De Kleurdoos uit Brussel spreekt bijvoorbeeld met ouders. Maar leerkrachten getuigen dat het niet altijd gemakkelijk is om in dialoog te gaan.

"Wij praten ook met ouders, maar sommigen leven echt in hun wereld", zegt een leerkracht. "Meisjes mogen zelfs niet zwemmen. Ze krijgen een doktersbriefje van hun eigen dokter. Ze nemen niet deel aan onze maatschappij. Toen ik begon met lesgeven was dat niet zo erg. De laatste 2 à 3 jaar is dat veel erger geworden."
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51099
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Moskeescholen

Bericht door Pilgrim »

BRIEFJE VAN JAN – Aan Klaas Dijkhoff

Door: Jan Dijkgraaf, 9:31, 11 september 2019

Afbeelding

Ontbreekt bij de straf-opties (zweepslagen, steniging of het afhakken van het hoofd met een zwaard) het foeigesprek?

Beste Klaas,

Ach gossie...

Zijn we weer geschokt?

Hadden we weer geen idee?

Moet er weer keihard worden ingegrepen?

Komen ‘onderzoeksjournalisten’ van Staatsomroep en Staatscourant er eindelijk óók achter dat er tientallen buitenschoolse radicale islamitische ‘weekendschooltjes’ bestaan?

Méén je niet!

Krijgen islamitische kinderen daar te horen dat niet-moslims (wij, de varkens) de doodstraf verdienen?

Méén je niet!

Moeten sowieso alle homo’s dood?

Méén je niet!

Juichen de docenten op die ‘schooltjes’ de sharia toe?

Méén je niet!

Ontbreekt bij de straf-opties (zweepslagen, steniging of het afhakken van het hoofd met een zwaard) het foeigesprek?

Méén je niet!

En nu wil jij namens de law and order-partij VVD een einde maken aan die radicale islamisering van ons ooit zo mooie land?

Joh!

Hoe? Door, ik citeer, “de onderwijsinspectie de mogelijkheid te geven om in te grijpen bij dit soort weekendscholen en ander informeel onderwijs”.

Ja, dat gaat echt helpen, Klaas.

Denk jij dat die islamitische Nederland-haters die hun kinderen nu vergiftigen met het salafistische gedachtengoed dan zullen stoppen?

Dan noemen ze hun ‘schooltje’ voortaan toch gewoon geen ‘schooltje’ meer? Dan heet buitenschools ‘islamitisch onderwijs’ toch voortaan gewoon padvinderij? Of scouting? Of Nederlandse Bond van Plattelandskinderen?

En dan kunnen jij en je partij weer een jaartje of twintig wegkijken.

Net als de afgelopen twintig jaar.

Ik wilde eindigen met: na jullie de zondvloed.

Maar ik moet natuurlijk zeggen: na jullie de sharia.

Groet,

JanD

https://tpo.nl/2019/09/11/briefje-van-j ... -dijkhoff/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79046
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Moskeescholen

Bericht door Ariel »

Oproep aan moskeescholen: ’Weiger inzage boeken’

Islamitische weekendscholen moeten voortaan weigeren om inzage te geven in de lesboeken. Die oproep doet de Haagse politicus Arnoud van Doorn van de islamitische Haagse Partij van de Eenheid.

Volgens Van Doorn, ex-PVV-Kamerlid die zich bekeerde tot de islam, moeten moskeebesturen instanties ’vriendelijk doch beslist de deur wijzen’ als ze komen informeren naar de gebruikte methoden. „Denk niet: we hebben niets te verbergen.”

Van Doorn verwacht dat de Nederlandse overheid de koranscholen wil muilkorven door hen te dwingen tot afspraken over het lesmateriaal. „ Op die manier lever je als organisatie al je vrijheden en rechten in.” Hij ziet de aanval op het godsdienstonderwijs als symptoom van een ’strategie van verdeeldheid zaaien’ met als doel om ’de moslimgemeenschap intern te verdelen, tegen elkaar op te zetten en te verzwakken’.

De reportages in Nieuwsuur en NRC veroorzaken veel boze reacties in orthodox-islamitische hoek. Volgens de Hilversumse prediker Fouad el-Bouch stata er niets in de schoolboeken dat in strijd is met de islamitische wet. „Als die 3000 tienermoedertjes die er jaarlijks als gevolg van een experiment in een kelderbox bijkomen deze richtlijnen hadden gevolgd, dan hadden ze nu een veel beter leven.” De imam en de islamdocent die in de reportage hun afschuw uitspreken over het salafistische lesmateriaal, krijgen de wind van voren in radicale kringen.

Het jihadistische platform Ahl as Sunnah Publicaties stelt ook dat de aanval op salafistische lesmaterialen onderdeel is van een campagne om de islam in Nederland te vernietigen. „De koeffaar (ongelovigen) zullen ons niet met rust laten totdat wij ook koeffaar worden zoals zij dat zijn.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43516
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Moskeescholen

Bericht door Mahalingam »

Sylvain Ephimenco:
Nederland zit nog midden in een salafistische ontkenningsfase
Het warm water weer uitvinden, kent u deze uitdrukking? Die kwam bij me op toen ik met de oorverdovende tamtam van ‘Nieuwsuur’ en NRC over salafisme werd geconfronteerd. En dat op 11 september! Gisterochtend opening van het ‘NOS Journaal’, voorpagina van NRC Next (‘Kind leert op salafistische scholen zich af te keren van Nederland’), geschokte reacties op Radio 1. Eergisteren geschokte politici bij Nieuwsuur en de opening van NRC Handelsblad. Jazeker, vijftien jaar na de moord op Theo van Gogh door salafist Mohammed B. hebben de padvinders van de Nederlandse journalistiek aan het salafistische warm water gelebberd. Kijk toch hoe ze ook onze moslimse krullenbollen vergiftigen!

Pikante details

Nu moet ik niet te hard oordelen, want door deze mondiale scoop zijn wel enkele pikante details naar buiten gekomen. Zo vernemen we dat op salafistische moskeescholen kinderen multiplechoicevragen krijgen over hoe je homoseksuelen of afvalligen moet doden: a. zweepslagen, b. stenigen, c. doden met een zwaard. Dat laatste is het goede antwoord. Ook leer je dat een christen prettige Kerst wensen zo ongeveer de ergste zonde is. ‘Je kunt nog beter ­iemand feliciteren met een moord dan met Kerst.’

Gisterochtend merkte islam­specialist Gert Jan Geling op ­Radio 1 op: “Journalisten en arabisten ­geven al jaren aan dat dit een groeiend probleem is. Als je dan steeds geschokt reageert, vind ik dat niet meer geloofwaardig klinken.”

Het begin van de ontkenningfase van de nare kanten van de islam situeer ik een tijdje na de moord op Van Gogh in 2004 bij het controversiële pamflet van Geert Mak: ‘Gedoemd tot kwetsbaarheid’. Daarin wees hij resoluut naar de echte vijanden van de democratie: journalisten en politici die met hun islamkritiek niets anders dan ‘handelaars in angst’ waren. Mak, lang NRC-medewerker, werd door bijna alle NRC-prominenten gesteund. Ook pikant. Hij vond de kerstboom op de Dam lelijk en schreef erover: ‘De leegte walmde je tegemoet (...) Maar ook de leegte aan cultuur, traditie, innerlijke waarde. Je zou bijna moslim worden.’

Winterdiners en eindejaarsmaaltijden

Dat zijn woorden die salafisten, die als geen ander je zwakke plekken weten te vinden, graag horen. Of dat je ‘uit respect’ de kerstdiners op school voortaan ‘winterdiners’ of ‘eindejaarsmaaltijden’ noemt en met Pasen naar ‘lente-eieren’ gaat zoeken.

Maar medemoslims, zoals toenmalig Kamerlid Marcouch riepen op tot weerbaarheid. Hij omschreef het salafisme als ‘voorportaal van het jihadisme’ en vroeg om een verbod. We schrijven 2015. Tien jaar eerder vroeg Ayaan Hirsi Ali ongeveer hetzelfde en werd verguisd. Ook in NRC. De weldenkende gemeente vond dit, net als nu het verbod op de salafistische nikab, aantasting van de godsdienstsvrijheid. En hebben we zelf niet onze orthodoxe mannenbroeders? Al moet ik de eerste gereformeerde nog tegenkomen, die adviseert een uitgetreden kerkganger met een zwaard (keuze c) te vermoorden. Maar goed, warmwaterspecialisten zijn nu geschrokken en krijsen ‘nou, nou.’ Tot over vijftien jaar!
https://www.trouw.nl/opinie/nederland-z ... ~b825d904/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22052
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Moskeescholen

Bericht door King George »

Ariel schreef:
Oproep aan moskeescholen: ’Weiger inzage boeken’

Islamitische weekendscholen moeten voortaan weigeren om inzage te geven in de lesboeken. Die oproep doet de Haagse politicus Arnoud van Doorn van de islamitische Haagse Partij van de Eenheid.
 • Spoiler! :
  Volgens Van Doorn, ex-PVV-Kamerlid die zich bekeerde tot de islam, moeten moskeebesturen instanties ’vriendelijk doch beslist de deur wijzen’ als ze komen informeren naar de gebruikte methoden. „Denk niet: we hebben niets te verbergen.”

  Van Doorn verwacht dat de Nederlandse overheid de koranscholen wil muilkorven door hen te dwingen tot afspraken over het lesmateriaal. „ Op die manier lever je als organisatie al je vrijheden en rechten in.” Hij ziet de aanval op het godsdienstonderwijs als symptoom van een ’strategie van verdeeldheid zaaien’ met als doel om ’de moslimgemeenschap intern te verdelen, tegen elkaar op te zetten en te verzwakken’.

  De reportages in Nieuwsuur en NRC veroorzaken veel boze reacties in orthodox-islamitische hoek. Volgens de Hilversumse prediker Fouad el-Bouch stata er niets in de schoolboeken dat in strijd is met de islamitische wet. „Als die 3000 tienermoedertjes die er jaarlijks als gevolg van een experiment in een kelderbox bijkomen deze richtlijnen hadden gevolgd, dan hadden ze nu een veel beter leven.” De imam en de islamdocent die in de reportage hun afschuw uitspreken over het salafistische lesmateriaal, krijgen de wind van voren in radicale kringen.

  Het jihadistische platform Ahl as Sunnah Publicaties stelt ook dat de aanval op salafistische lesmaterialen onderdeel is van een campagne om de islam in Nederland te vernietigen. „De koeffaar (ongelovigen) zullen ons niet met rust laten totdat wij ook koeffaar worden zoals zij dat zijn.”
Het probleem is dus wijder verspreid dan alleen in de weekendscholen. Het probleem zijn alle Islamitische scholen.

En waarom was Arnoud van Doorn eigenlijk zo verontwaardigd over beeldmateriaal van die haatpreek? Arnoudje zelf is in het geheel niet vies van naming and shaming in zijn twitter tijdlijn. Of is hierbij een monopolie wat Moslims claimen aangetast?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79046
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Moskeescholen

Bericht door Ariel »

Kijk eens aan. Men heeft een oplossing gevonden tegen extremisme.

loco..verrückt...fou ...crazy...gek dwaas... Marokkaanse imams gaan de problemen oplossen. :scratch:

Echt wel.... :no1:
De Marokkaanse islam als exportproduct tegen extremisme

Opnieuw zijn er zorgen ontstaan over de invloed van de extremistische islam in Nederland. Na een tweeluik van Nieuwsuur en NRC Handelsblad over omstreden lesmateriaal en preken op salafistische moskeescholen trekken zowel politici als de Nederlandse Raad van Marokkaanse Moskeeën aan de bel.

Die laatste wijst op de toenemende invloed vanuit Saudi-Arabië of zoals een van de imams in de reportage van Nieuwsuur het noemt: 'het Saudische gif'. Het is een bekend verhaal, dat niet alleen speelt in Nederland. Saudi-Arabië spendeert jaarlijks ruim 3 miljard euro om zijn gedachtegoed te verspreiden.

Maar Marokko lijkt de tegenaanval in te zetten. Om de invloed van de extremistische interpretatie van de islam te beperken, probeert het koninkrijk de afgelopen jaren de Marokkaanse islam te exporteren naar andere Afrikaanse landen en naar het Westen.

Eigen imamopleiding als wapen tegen extremisme
Op basis van uitspraken van de koning en de minister van Religie kan de Marokkaanse islam het best omschreven worden als een die staat voor 'het midden', flexibiliteit en moderniteit. Het is gebaseerd op de malikitische rechtsschool, een van de vier bronnen en stromingen van de soennitische islam. Ook heeft het soefistische invloeden in zich.

Volgens Marokko is dit de islam die zich het best laat verenigen met het Westen, maar ook met landen in Sub-Sahara Afrika zoals Mali en Senegal. Die kennen een soefistische islamitische traditie, maar worden nu bedreigd door terroristische bewegingen.

Het belangrijkste wapen van Marokko is zijn imamopleiding. Sinds 2015 staat in hoofdstad Rabat het instituut dat een alternatief wil zijn voor de islamitische universiteit van Medina in Saudi-Arabië.

Dat is geen eenvoudige taak. Niet alleen is het moeilijk opboksen tegen de Saudische oliedollars, Marokko heeft ook flink wat jaren achterstand. De Saudische universiteit leidde de afgelopen veertig jaar ruim 140.000 buitenlandse studenten op, van wie het merendeel uit Noord-Afrika. Het Marokkaanse instituut moet het doen met enkele honderden studenten per jaar. Ook vrouwen worden opgeleid in Rabat.

De grootste interesse komt vanuit Mali, dat kampt met verschillende jihadistische bewegingen waaronder al-Qaida. Het land leverde in het eerste jaar al meer dan de helft van het aantal buitenlandse studenten. Dat is ook afgesproken tussen beide landen. Doel is om ook de komende jaren nog meer Malinese imams op te leiden in Rabat.

Maar Marokko doet meer dan alleen imams opleiden op het instituut. Zo betaalde het land mee aan het restaureren van Malinese moskeeën en geeft het in Mali trainingen aan imams die niet in staat zijn om naar Rabat te komen. Ook werd in Marokko de islamzender 'de zesde' opgericht als tegenwicht tegen (religieuze) satellietzenders die veel worden bekeken.

Verschil met Saudische leer verduidelijkt
Naast met Afrika zoekt Marokko op religieus vlak ook samenwerking met Europa. Zo zijn enkele tientallen Franse imams opgeleid op het instituut en stuurt het land elke ramadan honderden imams naar Europa om te preken, ook naar Nederland.

Positief, vindt Said Bouharrou van de Nederlandse Raad van Marokkaanse Moskeeën. Ook hier leggen de imams van Marokkaanse moskeeën veel meer nadruk op de malikitische leer dan vroeger. "Ze benadrukken nu waarin die verschilt van de leer uit Saudi-Arabië."

Hij let erop als hij samenwerkingsverbanden aangaat. "Veel Marokkaanse moskeeën worden beïnvloed door de salafitische leer, dus ik kijk of een moskee de malikitische leer onderwijst." Hij omschrijft die als: losser, goed passend in de Nederlandse context en open voor interpretatie.

Datzelfde geldt voor lesmateriaal. Een van de boeken die door Nieuwsuur op salafistische moskeescholen werd gevonden, bleek een letterlijke vertaling van Saudisch lesmateriaal. "Zorgelijk", benadrukt Bouharrou nogmaals. Ook het materiaal moet nu bij voorkeur malikitisch zijn of uit een land als Marokko komen.

Abdou Bouzerda, Marokko- en IS-deskundige
Maar er klinken ook kritische geluiden. Niet alleen heeft de malikitische traditie ook heel strikte, zelfs extreme kanten, de vraag is vooral hoe effectief Marokko's religieuze beleid is. Zo zegt kenner van Marokko en IS-deskundige Abdou Bouzerda: "Het is niet zo dat er helemaal geen salafisten zijn in Marokko. Ze hebben geen eigen moskeeën, omdat dat niet mag, maar dat betekent niet dat het niet bestaat. Intellectuelen schrijven boeken in hun cel, er zitten salafisten in de politiek, het is een gedachtegoed dat niet zomaar valt uit te roeien."

Een echte concurrent van Saudi-Arabië zal Marokko volgens Bouzerda dan ook niet snel worden. In elk geval niet op religieus gebied en hij betwijfelt of Marokko dat ook wel echt wil. "Eigenlijk gaat het Marokko vooral om twee dingen. In het land zelf strijden tegen het extremisme en invloed in de regio. Marokko wil graag de regionale machthebber zijn in West-Afrika."
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22052
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Moskeescholen

Bericht door King George »

Groen 5, vroeger derde klas. Dronken mensen en kleine kinderen spreken de waarheid. Het gedrag wat die Islamitische kinderen etaleren geeft weer wat zij in hun huiskalifaat met de paplepel meegegoten hebben gekregen. En dat is niet veel soeps. Dat is een houding van afkeer naar onze samenleving toe bijbrengen.

Afbeelding
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79046
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Moskeescholen

Bericht door Ariel »

Hilversum weet niets van scholen met strenge koranlessen

HILVERSUM - De gemeente Hilversum weet niets van scholen waar lessen met 'salafistische invloeden' worden gegeven. Dat verklaren burgemeester en wethouders op vragen van NH Nieuws, nadat Nieuwsuur en het NRC Handelsblad afgelopen week naar buiten brachten dat er drie locaties zouden zijn in de regio Hilversum waar de strenge koranlessen zouden worden gegeven. Ook het CDA stelt deze week raadsvragen over het onderwerp.

De scholen waarover Nieuwsuur en NRC Handelsblad berichtten, zouden hun leerlingen onder meer leren dat 'Nederland niet hun land is' en dat 'overspeligen, homoseksuelen en afvalligen de doodstraf verdienen'.

Geen school bekend
Het onderzoek noemt dus drie locaties in Hilversum waar salafistische lessen worden gegeven, maar waar dat is weet de gemeente Hilversum niet. 'We hebben uiteraard contact met alle scholen, maar we weten niet of er specifiek salafistisch onderwijs wordt gegeven' en 'Bij ons is geen salafistische islamschool bekend', zo klinkt het. Wel staat vast dat de lessen niet op officiële scholen worden gegeven.

Gesprekken
Hilversum laat weten te praten met onder meer de moslimgemeenschap, zonder te zeggen wat die gesprekken precies opleveren. "We zijn in contact met onze religieuze gemeenschappen. Waarbij dit ook onderwerp van gesprek is", aldus het college.

Schokkend
De gemeente noemt het nieuws over de mogelijke strenge koranlessen op Hilversumse scholen verder schokkend. "Het is uitermate schokkend wat er in het nieuws wordt belicht. Het is absoluut verwerpelijk dat kinderen op een dergelijke manier worden geïndoctrineerd. Het is een verwerping van de rechtstaat. We moeten ons realiseren dat het om een bepaalde groep gaat die niet representatief is voor alle moslims in onze samenleving. Desondanks zien wij dit ook als een serieus probleem waarbij wij allemaal een taak hebben. Maar nu is er in eerste instantie voor het rijk een taak weggelegd om richtlijnen op te stellen en wetswijzigingen door te voeren om ook daadwerkelijk te kunnen handhaven."
Maar de jihadwatcher Azazel van den Berg schrijft:
Gemeente Hilversum onder leiding van wegkijk burgemeester Pieter Broertjes weet weer es van niks, vreemd op de website van de al amal moskee in zijn dorp word educatie gegeven door http://lisaanalarab.nl/?fbclid=IwAR1t5B ... 6ART6jahoI waarvan de omstreden prediker Abou Haf een van de directeuren is, slaap ze!
Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22052
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Moskeescholen

Bericht door King George »

Peiling: meerderheid GroenLinks- en D66-kiezers voor meer islamitische scholen in Nederland

GroenLinks- en D66-kiezers zijn het minst negatief over het islamitische onderwijs, zo suggereert een peiling van Maurice de Hond (Peil.nl). Voor alle Nederlanders geldt een geheel ander beeld: zo is slechts 30% van de ondervraagden voorstander van “meer islamitische scholen in Nederland.”

Van degenen die deelnamen aan het onderzoek was het overgrote merendeel van mening dat het islamitisch onderwijs de integratie van kinderen in de samenleving in de weg staat. En slechts 30% van de kiezers is voorstander van méér islamitische scholen in Nederland. Nederland is dus uitgesproken negatief over het islamitische onderwijs. Na de berichtgeving van de afgelopen weken is dat ook geheel logisch.

Slechts 14% van de kiezers is van mening dat ‘de inhoud van het onderwijs de staat niets aangaat’ en dit betekent dat een overgrote meerderheid graag ziet dat de Rijksoverheid ingrijpt als het de spuigaten uitloopt. De meeste Nederlanders zijn dus van mening dat de overheid wel invloed mag uitoefenen op het onderwijs en dat de onderwijsvrijheid niet absoluut is.

Kiezers zijn het er verder over eens dat niet alleen binnen de islam, maar ook binnen andere religies sprake is van het verspreiden van ‘opmerkelijke ideeën’.

Peiling over het islamitische onderwijs

Afbeelding

Het is prachtig om te zien dat er bij CDA-kiezers durf is om de problemen binnen andere religies te benoemen. Of, om ten minste het bewustzijn te hebben dat daar inderdaad sprake van is: 56% van de CDA-kiezers is het eens met de stelling dat het niet uitgezonderd de islamitische leer is waarbinnen ‘opmerkelijke ideeën’ worden verspreid. Dat is nog eens een portie realisme waar je gewoon weemoedig van wordt.

Echter blijft de vraag open waarom de D66- en GroenLinks-kiezers weer afwijkende meningen vertonen in de peilingen. Wellicht moeten we daar eens een peiling over doen, Maurice? Wat gaat er mis?


DDS
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79046
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Moskeescholen

Bericht door Ariel »

Gespleten tong

In de reportages over extremistische schoolboeken trad vorige week een sjeik naar voren die schande sprak van de haatzaaiende teksten op Nederlandse moskeescholen. Gelukkig waren er ook nog weldenkende moslims, dacht de televisiekijker na de woorden van de Lochemse sjeik Said El Mokadmi bij Nieuwsuur. Die reageerde geschokt op de ’afschuwelijke’ boeken vol dreiging met hel, lijfstraffen en haat tegen ongelovigen.

Maar dan opeens staat Mokadmi zelf in de beklaagdenbank. Kort na de uitzending circuleren op internet fragmenten uit zijn eigen lezingen. Daarin lijkt de sjeik lijfstraffen te verdedigen.. „Als iemand steelt moet islamitisch gezien, zijn hand eraf gehakt worden”, zegt hij onder andere. „Op overspel staat de doodstraf.”

Spreekt Mokadmi dus met gespleten tong? Het lijkt er even op. Maar het kan ook dat de sjeik met zijn optreden bij Nieuwsuur en NRC vijanden heeft gemaakt in radicale kringen. Die vinden dat hij zich voor het karretje van ’ongelovige media’ heeft laten spannen en de vuile was heeft buiten gehangen. Mogelijk hebben ze precies die fragmenten uitgeknipt die hem in een kwalijk daglicht plaatsen. „Hij praat met twee gezichten”, zo luidt dan ook van de boze reacties op Facebook. „Godzijdank wordt deze verdwaalde nu ontmaskerd.”

Hoe Mokadmi die uitspraak over steniging bedoelde, valt uit de geknipte fragmenten niet op te maken. Misschien liet de sjeik zijn woorden wel volgen door een relativering à la ’tot zover de theorie, maar de Nederlandse praktijk is gelukkig heel anders.’ Die context is echter niet te zien. De originele lezing is verdwenen van YouTube.

"De context is lastig te achterhalen"
Gevraagd om toelichting reageert Mokadmi welwillend: ’ik wil je graag te woord staan’. Maar daarna neemt hij zijn telefoon niet meer op. Bij een journalist wekt dat natuurlijk wantrouwen. Maar de radiostilte kan nog steeds van alles betekenen. Misschien is de sjeik wel ondergedoken omdat hij wordt bedreigd. Dat zou best kunnen: vorige week zou hij het zelfs aan de stok hebben gehad met een woedende sjeik Fawaz Jneid uit Den Haag.

Na drie dagen komt hij opeens weer boven water. ,,Dit betreft een oud fimpje waarin ik absoluut geen lijfstraffen verdedig’’, schrijft hij. ,,Ik vertel duidelijk dat die straffen niet geprojecteerd kunnen worden op onze samenleving.’’

,,Ik had wel verwacht dat dit zou gebeuren’’, gaat hij verder. ,,Het is bekend dat er campagnes worden opgetuigd als je kritiek hebt op bepaalde opvattingen of omstreden lesmateriaal. Ze noemen mij nu een verrader en willen mijn naam en reputatie door het slijk halen. Je moet echt van mij aannemen dat dit filmpje uit zijn context is gehaald. Ik hoop niet dat de aanjagers zo een podium krijgen. Dat zou geen goed signaal zijn aan anderen die ook overwegen om zich publiekelijk uit te spreken tegen radicale en onverdraagzame lessen.’’ Waarvan akte.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43516
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Moskeescholen

Bericht door Mahalingam »

Wie ook bij Nieuwzuur kwam praten tegen salafisme was imam en kalifater Eloussaine Essabir.
Ouch. Nieuwsuur-imam blijkt ook shariawappie
Hij bedoelt het goed hoor, maar of we wel even een kalifaat met sharia willen stichten om de wereld te redden van de onwetende mensheid. Met een bijzondere keus voor een kalief!

Clipje met imam Eloussaine Essabir, afkomstig uit de veelbesproken, onthullende Nieuwsuur-repo over islamitische onderwijskwesties van haat en discriminatie, die we al decennialang proberen te negeren. Met ons hoofd diep in stukjes zand en zo, omdat het nou eenmaal makkelijker is om onszelf te haten dan om d'Ander op onze te weinig heilige Grondwet van vrijheid & gelijkwaardigheid te wijzen. Nieuwsuur zocht voor hun repo keurignetjes een paar islamitische critici van het salafistische haat-onderwijs op, om bijvoorbeeld wederhorig te zeggen dat "als je dit doceert, dan splijt je de persoonlijkheid van zo'n kind in twee." Is wel zo en dank voor uw bijdrage mijnheer Essabir.

Nou, wát schetst onze verbazing, denkt u, toen we op de Facebook van meneer imam gewezen werden? Er stond (verleden tijd, want inmiddels verwijderd) een lang en dradig betoog op waarin hij pleit voor het opzetten en leiden van een kalifaat. Weliswaar met het doel de hele wereld in vrede te verbinden, maar dan dus wel met Allah als hoogste kalief: "Ik stel hier niet het gedachte Sharia voor Holland maar ik streef om Holland te krijgen voor Sharia oftewel voor de autenthieke Allah's wet die boven Alle mensen staat."

Essabir beklaagt zich over Westers beleid ten aanzien van islamitische landen, en "hoopt en droomt dat een leidersland als Nederland dit zalmpje niet laat schieten" om "de islamitische wereld [te] verenigen en een Kalifaat professioneel op te zetten." Want: "Veel geleerden zullen erkennen dat de Nederlandse grondwet grotendeels voortkomt uit islamitische wetgeving." Bent u daar nog? Mooi, want hij wil graag Joram van Klaveren als kalief!

Hij bedoelt het lievvv!
Het opvallende is: deze man is ontzettend lief. Zit geen kwaad in: "Sharia is een gevaarlijk wapen in gewetenloze handen", schrijft ie. Maar hij lijkt in zijn pleidooi écht te denken dat een internationaal kalifaat de weg naar vrede en verzoening betekent: "Een feit blijft dat ALLE moslims geloven dat kalifaat de enige juiste vorm van regering is", en treurt dat het idee sinds 9/11 door 'negatieve berichtgeving' een slechte naam heeft gekregen. Terwijl, als we allemaal "met ons verstand erkennen dat Allah De Schepper en Onderhouder is [...] Waarom zou hij ons dan nog straffen?"

Het hele betoog is na de lees verder te vinden. Nogmaals: er gaat geen kwaad uit van deze imam - hij wil een mooiere wereld en denkt dat zijn geloof ons de weg daarheen leidt. Maar wat we dus leren, is dat je geen salafist hoeft te zijn om te geloven in religieuze dogma's die het einde van onze liberale democratie en vrijheid zouden betekenen. En deze imam onderstreept daarmee dat we niet alleen de radicale fascistische randjes van het salafisme uit onze samenleving moeten snijden, maar dat de opvattingen van mainstream moslims óók aan meer open debat en meer vrije kritiek onderworpen moeten (kunnen) worden. Tenzij Kalief van Klaveren je als een goed idee klinkt, natuurlijk.
Met video en zijn sharia verhaal: https://www.geenstijl.nl/5149594/ouch-n ... riawappie/
https://images.gscdn.nl/image/cdb8007ee ... fe0f937326
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie