Islamitische scholen / Haga Lyceum

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Mahalingam
Berichten: 52152
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Mahalingam »

Het schoolbestuur probeerde tevergeefs met een kort geding publicatie tegen te houden maar het mocht niet baten.
De Onderwijsinspectie heeft alsnog een rapport gepubliceerd waarin het Cornelius Haga Lyceum als ‘zeer zwak’ wordt gekwalificeerd en dat zindt die Moslims helemaal niet. Immers het onderwijs in de Koran is hartstikke goed. Vele leerlingen kunnen hele stukken uit dat boek uit hun hoofd opzeggen..
Alsnog kritisch rapport over Haga Lyceum: onderwijs ‘zeer zwak’

Volgens de inspectie schiet de onderwijskwaliteit op het islamitische lyceum een aantal punten te kort. Zo moet de leiding zicht krijgen op de ontwikkeling en vorderingen van leerlingen, moeten docenten meer rekening houden met verschillen tussen leerlingen en moeten leerlingen beter bij de les worden gehouden. Ook moet de school in beeld brengen of leerlingen zich veilig voelen en zorgen voor meer rust in school.

De kwalificatie ‘zeer zwak’ kan, als verbeteringen uitblijven, op termijn de financiering van de school in gevaar brengen. Het bestuur hoopte vorige week met een kort geding publicatie van het rapport tegen te houden, met als argument dat de goede eindexamenresultaten niet zijn meegewogen in het inspectieoordeel. Van de enige Haga-klas die examen deed, slaagden alle zestien leerlingen. Volgens de inspectie bestaat de school nog te kort om dergelijke resultaten mee te nemen.

Het Haga Lyceum heeft nu een jaar de tijd om zaken te verbeteren. De school kwam sinds de oprichting herhaaldelijk in opspraak en versleet in rap tempo directeuren en bestuurders. Ook was er grote ophef rond onderzoek van de AIVD naar radicalisering, waarbij de inlichtingendienst volgens de toezichthouder ongenuanceerd te werk ging.
https://www.parool.nl/amsterdam/alsnog- ... ~b5e5060a/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52152
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Mahalingam »

Toekomst islamitisch Haga Lyceum onzeker – helft minder aanmeldingen

Onderwijs De enige islamitische middelbare school in Amsterdam ziet zich geconfronteerd met een drastische terugloop in het aantal nieuwe leerlingen. Als het Haga nóg twee jaar onvoldoende leerlingen trekt, kan de minister de school sluiten.

De toekomst van het veelbesproken Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam staat op het spel nu de populariteit van de school flink afneemt. Voor komend jaar zijn op het Haga ruim veertig groep-achtleerlingen geplaatst, melden ingewijden aan NRC. Dat is ongeveer een halvering ten opzichte van vorig jaar (88) en een derde van de 136 leerlingen die zich in 2020 inschreven. Donderdag krijgen Amsterdamse kinderen te horen op welke middelbare school ze komend jaar zijn ingedeeld.

Door de beperkte aanwas stagneert of krimpt het huidige leerlingenaantal op het Haga (478) en haalt de school de voor haar gestelde norm (488) niet; ruim veertig kinderen doen dit jaar eindexamen en een onbekend aantal vertrekt naar andere middelbare scholen. Als het Haga nóg twee jaar onvoldoende leerlingen trekt, kan onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) de school sluiten. Bovendien doemt concurrentie op: Wiersma bepaalt in mei of twee andere Amsterdamse islamitische schoolinitiatieven vanaf 2023 open mogen.

De terugloop op het Haga volgt op eerdere problemen voor de school – en houdt daar mogelijk verband mee. De Onderwijsinspectie bestempelde de school in februari als ‘zeer zwak’ en Wiersma kondigde „forse bekostigingssancties” aan als het Haga niet binnen een jaar zou verbeteren, in aanvulling op een tussentijdse sanctie waarover de Inspectie zich nu beraadt.

En het Amsterdamse gerechtshof bepaalde vorige week dat het Haga oud-directeur Soner Atasoy 100.000 euro verschuldigd is vanwege diens onrechtmatige ontslag in 2020. Atasoy had aanvankelijk vijf ton geëist, maar verlaagde dat bedrag fors toen bleek dat zo’n schadevergoeding Haga’s faillissement zou betekenen. Op de vraag van NRC of dit lagere bedrag de school óók in het nauw brengt, reageren huidige bestuurders Mohammed Laamimach en Kudret Çamdere niet, evenmin op vragen over de inschrijfaantallen.
Lees ook deze reconstructie van hoe de Onderwijsinspectie in 2019 haar boekje te buiten ging bij het Haga Lyceum

AIVD-waarschuwingen

De geschiedenis van het Haga – één van de twee islamitische middelbare scholen in Nederland – is een roerige. Kort nadat voorganger het Islamitisch College Amsterdam in 2010 was gesloten vanwege een leegloop na slechte inspectiebeoordelingen, vroeg het Haga-bestuur bekostiging aan voor een nieuwe school. Zes jaar van procederen tegen de overheid volgde en toen de school in 2017 eindelijk open mocht, duurde het niet lang voordat de AIVD waarschuwde voor salafistische invloeden. Ondanks uitgebreid onderzoek vond de Onderwijsinspectie die niet. Wel schreef ze een zeer kritisch rapport over onder meer de financiën, waarop toenmalig onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) het aftreden eiste van het voltallige bestuur (met Atasoy en Laamimach).

De rechter floot Slob terug, omdat zijn beschuldigingen onvoldoende gefundeerd waren. Daarmee leek de kous af, maar al snel barstte een interne machtsstrijd los en werd Atasoy ontslagen door Laamimach. Vier (interim-)directeuren volgden elkaar in rap tempo op, terwijl een deel van de school Atasoy bleef steunen. Die probeert nog altijd via rechtszaken zijn plek te heroveren.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/06/to ... d-a4108730
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Ariel »

’Meisjes dienen in verband met deelname aan het gebed hun menstruatie aan een vrouwelijke leerkracht te melden,’ zo valt te lezen in een identiteitsbrochure van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie. Deze regel bestaat al 1400 jaar, is weerwoord islamitische scholen
Minister: ’Niets te doen tegen het apart behandelen van menstruerende meisjes’

Een koepel van islamitische basisscholen waar menstruerende meisjes apart worden behandeld ’gaat veel te ver’ met zijn gedragsregels, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD). Maar ingrijpen is lastig. Wiersma keurde onlangs negen nieuwe islamitische basisscholen goed. En volgens deskundigen komen er veel meer van dit soort scholen aan.

’Meisjes dienen in verband met deelname aan het gebed hun menstruatie aan een vrouwelijke leerkracht te melden,’ zo valt te lezen in een identiteitsbrochure van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISNO). Die opvallende passage was reden voor VVD-Kamerleden Bente Becker en Mariëlle Paul om minister Wiersma te bevragen over de koepel, die vijf islamitische scholen uitbaat in de regio Den Haag.

Wiersma reageert ruim drie maanden later dat het hij het ’essentieel’ vindt ’dat elke leerling zich op elke school vrij en veilig voelt’. „Dit soort regels dragen daar wat mij betreft absoluut niet aan bij en hebben een enorme negatieve impact op het welzijn van de betreffende leerlingen.” Hij wijst erop dat de Onderwijsinspectie contact heeft gehad met de school en dat de passage wordt geschrapt.

Schooldirecteur Ali Ahrouch erkent dat er is gesproken met de inspectie, maar snapt de commotie eigenlijk niet. „Deze discussie heeft niks te maken met het basisonderwijs, dit is een grondslag van de islam. Als dat verkeerd wordt geïnterpreteerd, dan willen we het best anders opschrijven. Maar dat menstruerende meisjes niet meedoen aan het gebed is bepaald geen geheim.”

"Het is een regel die al 1400 jaar bestaat"
Hij schetst dat er dan in de praktijk ook niet per se veel zal veranderen op de islamitische scholen. „Het is een regel die al 1400 jaar bestaat. Als je dat wilt aanpassen moet je niet bij ons zijn, maar bij de islam.” Hij geeft wel toe dat het woord ’melden’ misschien niet handig was gekozen.

Een greep uit andere regels die gelden op de Yunus Emre-scholen, die volgens Ahrouch zijn gebaseerd op ’een islam van het midden’: geen make-up, geen verjaardagstraktaties, geen dans, geen moderne muziek in de klas.

„Binnen de islam zijn er vormen van zang en bepaalde instrumenten die zijn toegestaan”, legt Ahrouch uit. „Muziek die onzedelijkheden aanprijst, mag niet. Rap met naakte vrouwen mag niet. Maar kom op: we onderwijzen jonge kinderen hier. Voor veel van onze waarden hoef je volgens mij geen moslim te zijn.”

De kinderen krijgen drie kwartier per week godsdienstles, waarbij ’meisjes voorlichting krijgen van een vrouwelijke moslimleerkracht en de jongens van een mannelijke godsdienstleerkracht’. Maken al die regels het lastiger voor vrouwen om zich te ontplooien, zoals de VVD-kamerleden betogen? ’Flauwekul’, meent Ahrouch.

Groei
Er zijn momenteel bijna zestig islamitische basisscholen in Nederland, maar er is een flinke toename aanstaande. ISNO Yunus Emre mag na een jarenlang juridisch en politiek gevecht vanaf komend schooljaar een zesde school openen in Naaldwijk. En minister Wiersma maakte onlangs bekend negen nieuwe islamitische basisscholen goed te keuren. Ze komen verspreid door het hele land te staan.

„Die scholen worden door de inspectie gevolgd, net als alle andere nieuwe scholen”, laat Wiersma in een reactie weten. „Als de inspectie zou zien dat het op deze scholen misgaat, zal er op gepaste wijze worden ingegrepen.” Dat kan door onder meer een onderzoek in te stellen en – in het uiterste geval – te korten op de bekostiging.

"Hopelijk durft deze minister het aan om de nadelen van verzuiling bespreekbaar te maken"
„Er is duidelijk behoefte aan een islamitische onderwijszuil en die groei zal zich de komende tijd voortzetten”, denkt onderwijsdeskundige Zeki Arslan. „Dit is eigenlijk pas de eerste fase: het is wachten tot islamitisch voortgezet onderwijs zich ontwikkelt in de grote steden, tot er speciaal MBO-onderwijs komt of lerarenopleidingen bedoeld voor islamitische scholen.”

Hij vreest voor meer verzuilde scholen die een leerlingenbestand hebben met vooral één etniciteit, religie, opleidings- of inkomensniveau. „Dat wil uiteindelijk geen enkele ouder. Je wilt dat kinderen anderen leren kennen op school, zodat ze worden voorbereid op de toekomst.”

Volgens Arslan is het hoog tijd om te debatteren over Artikel 23 van de Grondwet, dat de vrijheid van onderwijs beschrijft. „Zolang Artikel 23 er is, zullen er steeds weer groepen komen die ontdekken dat ze door middel van het onderwijs macht kunnen uitoefenen. Dat doet Forum van Democratie bijvoorbeeld ook: een politieke zuil. Hopelijk durft deze minister het aan om de nadelen van verzuiling bespreekbaar te maken. Probeer in plaats daarvan alle scholen algemeen toegankelijk, multi-etnisch en multicultureel te maken.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Ariel »

Ik vind dit weer een teken van de islamisering van Nederland, en niet van integratie.
Islamitisch onderwijs groeit hard: ‘Deze scholen kunnen júist bijdragen aan integratie’

Het islamitisch onderwijs is bezig aan een flinke opmars. Achttien procent van alle initiatieven voor nieuwe scholen in 2021 en 2022 in Nederland betreft islamitische scholen. Waar komt deze forse groei vandaan? En welk gevolgen heeft het?

,,Eigenlijk zijn er nog maar heel weinig islamitische middelbare scholen”, vindt Mohamed Amhaual, mede-initiatiefnemer van het islamitische Focus College in Amersfoort. Samen met anderen verzamelt hij 290 handtekeningen van ouders die nodig zijn voor de komst van de nieuwe vmbo-school. ,,In Nederland zijn nu ongeveer 60 islamitische basisscholen. Maar middelbare scholen heb je nu alleen nog maar in Amsterdam en Rotterdam. Wij voelen veel verantwoordelijkheid om kwalitatief goed onderwijs neer te zetten.”

Plan voor eerste islamitische middelbare school in Amersfoort: ‘Wij willen onze identiteit waarborgen’
Dat het aantal islamitische scholen flink toeneemt, verbaast Amhaual niet. ,,De tweede generatie ouders met een moslimachtergrond kent veel beter haar rechten en plichten dan de vorige generatie. Zij willen hun kinderen niet alleen in de moskee, maar ook op school kunnen onderwijzen.” Ook het feit dat via een nieuwe wet in 2021 het makkelijker is gemaakt om een nieuwe school te beginnen, is volgens hem een voordeel. ,,We moeten nu via ouderverklaringen kunnen aantonen dat er animo is voor de school. Dat is een laagdrempelige manier.”

Van alle 197 initiatieven voor nieuwe scholen in 2021 en 2022 waren er zo’n 35 afkomstig van islamitische scholen (18 procent). Daar zitten wel wat dubbelingen in, want niet alle scholen in 2021 mochten daadwerkelijk aan de slag. Onder meer omdat de kwaliteit van onderwijs, bijvoorbeeld burgerschap, niet goed was gewaarborgd.

Hoe dan ook is het een enorme toename. Tot nu toe is slechts circa 1 procent van alle scholen in Nederland islamitisch. Maar de groei is al veel langer gaande. Het aantal leerlingen in het islamitisch basisonderwijs groeide tussen 2008 en 2018 met 60 procent.

Ook in kleinere plaatsen worden steeds vaker islamitische scholen geopend. ,,Nu moeten onze leerlingen uit Nijkerk nog ver reizen naar Ede. Dat is niet ideaal. Wij denken dat er in Nijkerk genoeg animo is voor een eigen school”, zei directeur Karim Salihi van scholenkoepel Al Amana vorige week in het AD.

De koepel heeft ook al scholen in plaatsen als Ede, Veenendaal, Zeist, Zwolle en Hoorn. ,,Ons streven is goed onderwijs en zoveel mogelijk kennis opdoen, met als vertrekpunt de Koran en de Soenna.”

Wenselijk of niet?
De wenselijkheid van de groei van islamitisch onderwijs leidt regelmatig tot stevige discussies in de politiek. Zoals in Westland, waar door de gemeenteraad zes jaar tevergeefs is geprobeerd om de komst van een islamitische basisschool tegen te houden. De discussie laaide ook regelmatig op na incidenten.

Zoals publicaties over het veelgebruikte lesboek ‘Help! Ik word volwassen’. Daarin stonden controversiële passages over homoseksualiteit en de omgang tussen jongens en meisjes. De VVD en PvdA wilden naar aanleiding daarvan artikel 23 van de grondwet (vrijheid van onderwijs) ‘moderniseren’.

Examenfraude op het inmiddels failliet verklaarde Ibn Ghaldoun in 2013 in Rotterdam en de aanhoudende problemen op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam deden de maatschappelijke discussie ook al meer dan eens oplaaien.

Daarbij werden islamitische scholen nogal eens geplaagd door zwak bestuur en onderwijs. Tussen 2005 en 2010 werd 40 procent nog als ‘zwak’ of ‘zeer zwak’ beoordeeld. De kwaliteit is echter sterk toegenomen, constateert Marietje Beemsterboer, die promotieonderzoek deed naar islamitische basisscholen.

Islamitische scholen scoren goed
Dat is ook terug te zien in de scores voor de eindtoets in groep 8, blijkt uit de jaarlijkse onderzoeken van RTL Nieuws. Islamitische en reformatorische scholen scoren al jaren achter elkaar de hoogste cijfers. ,,De geborgenheid en betrokkenheid dragen bij aan vertrouwen bij de leerlingen. Dat is goed voor de onderwijsprestaties”, zegt Beemsterboer.

,,Ik weet van kinderen die op latere leeftijd overstapten naar islamitisch onderwijs en zich daar aanzienlijk prettiger voelden. Zij zijn daar geen minderheid en hoeven zich niet te verdedigen voor hun geloof. Daarbij is de kwaliteit van het onderwijs over het algemeen gewoon goed.”

Beemsterboer bestrijdt het beeld dat bij veel mensen leeft dat islamitische scholen slecht zijn voor de integratie en de tweedeling in de samenleving vergroten. ,,Onderwijs op islamitische scholen kan goed bijdragen aan integratie. Het gevoel van geborgenheid vergroot de openheid om te praten over gevoelige onderwerpen, zoals seksuele diversiteit of handen schudden. Op een openbare of katholieke school voelen moslimleerlingen zich mogelijk minder aangesproken en is hun betrokkenheid lager als het over zulke onderwerpen gaat. Maar juist door het gesprek te voeren, wordt de brug naar de samenleving geslagen.”

De promovendus wijst erop dat alle scholen zich aan de wet moeten houden en dat de inspectie daarop handhaaft. Ook is vorig jaar een nieuwe wet aangenomen, waardoor er zwaardere eisen worden gesteld aan lessen over waarden van de democratische rechtsstaat zoals vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.

‘Integratie betekent niet dat je kleurloos bent’
Ook promovendus Bahaeddin Budak constateerde vorig jaar in het AD/De Gelderlander dat islamitische scholen een bijdrage leveren aan de integratie. ,,Integratie betekent dat mensen hun identiteit behouden en vanuit die eigenheid een bijdrage leveren aan de samenleving. Dat je jezelf blijft, maar je wel mede-eigenaar voelt van je omgeving en bijdraagt aan oplossingen voor problemen. Dat is wat anders dan dat een gemeenschap haar eigenheid kwijtraakt en kleurloos wordt. Dat is assimilatie, geen integratie.”

Als de twee initiatieven voor een islamitische basisschool in Nijkerk en een islamitische middelbare school in Amersfoort doorgaan, zouden de locaties van dit schooltype in de regio in één klap van 1 naar 3 gaan. De Bilalschool, eind jaren 80 geopend, is tot nu toe de enige moslimschool in de omgeving.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 17465
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

Islamitische scholen: neerkijken op onze culturele normen en waarden.

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Een islamitische school is niets anders dan de vergelijking rechtvaardigen met de nazileer van de Duitse fascisten - te vergelijken met salafistische moslims waar hypocriet en Marokkaanse lafaard Ahmed Aboutaleb alles vanaf weet - die bepaalde dat de fascistische nazischool de redding betekende voor het heil van Europa.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst wegens gebrek aan de vrije wil.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Ariel »

Chaos op As-Siddieqscholen in Amsterdam: ’3 ton aan rijksgeld onrechtmatig besteed’

Op de As-Siddieqscholen staat de onderwijskwaliteit onder druk, is sprake van financieel wanbeheer en is bijna 3 ton aan rijksgeld onrechtmatig besteed. Dit staat in een nog vertrouwelijk rapport van de Onderwijsinspectie, schrijft Het Parool.

Op de grootste islamitische onderwijsinstelling van Amsterdam woedt al twee jaar een bestuurscrisis. De inspectie heeft er geen enkel vertrouwen in dat het bestuur de problemen op korte termijn kan oplossen. De toezichthouder gaat in overleg met onderwijsminister Dennis Wiersma over eventuele sancties, zo staat in het rapport van afgelopen woensdag, dat in het bezit is van de krant en waarvan publicatie pas over vijf weken is beoogd.

Het bestuur verzaakt volgens de inspectie zijn voornaamste taak: aansturing van de drie As-Siddieqscholen - Al Maes in De Baarsjes, Al Jawhara in Zeeburg en Al Yaqoet in Noord. In totaal zitten er 1165 leerlingen op de basisscholen
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52152
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Mahalingam »

Uit dat rapport:
"Aan het wagenpark is tussen 2018 en 2022 87.942 euro besteed. Volgens de inspectie zijn dat onrechtmatige uitgaven van rijksgeld." Toet toet lekker auto rijden. Maar er is meer: "In dezelfde periode ging ruim 93.000 euro naar ‘niet-educatieve excursies en activiteiten’, zoals schoolreisjes naar Walibi en huur van springkussens, pony’s en een ijscokar voor het Suikerfeest. Ook dat geld is onrechtmatig besteed, aldus het rapport. Hetzelfde geldt voor 1580 euro aan VVV-bonnen voor leerlingen en ruim 42.000 euro aan vergoedingen voor vrijwilligers. (...) In totaal is 298.417,47 euro onrechtmatig uitgegeven, schrijft de inspectie."

"Desondanks zijn er voor het nieuwe schooljaar wachtlijsten bij twee van de drie As-Siddieqscholen."
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Ariel »

De kogel is door de kerk.
Wiersma: bestuur Stichting Islamitische School Amsterdam moet opstappen om wanbeleid

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft besloten dat het bestuur van de Stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) zo snel mogelijk moet opstappen.

De bewindsman heeft dat besloten na een nieuw inspectierapport over de scholenkoepel, waarin wordt gesproken van „financieel wanbeleid, onrechtmatige verrijking en onrechtmatig handelen.”

Volgens de Onderwijsinspectie heeft de islamitische scholenkoepel de administratieve organisatie en interne controle niet op orde en neemt het bestuur ook geen maatregelen om daar iets aan te doen. Daarnaast is er een ‘grote mate van verwevenheid’ met de stichtingen achter het leerlingenvervoer en de weekendscholen, met onrechtmatige verrijking tot gevolg.

‘Er gaan een heleboel dingen niet goed’
Onder de stichting vallen de scholen al Yaqoet, al Maes en al Jawhara. Het is de grootste islamitische onderwijsinstelling van Amsterdam, die bijna 1200 leerlingen telt. ,,Het onderwijs is een plek waar je een goede basis krijgt. Dan wil je erop kunnen vertrouwen dat er mensen aan het roer staan voor wie dat prioriteit heeft. Het bestuur is vooral bezig met elkaar de tent uitvechten. Er gaan een heleboel dingen niet goed. Er ontbreekt een specifiek veiligheidsbeleid en het stimuleren van actief burgerschap en sociale cohesie schieten tekort. Terwijl dat elementen zijn om de leerlingen een goede basis te geven", zegt de minister tegen Het Parool.

De conclusies van de onderwijsinspectie zouden eigenlijk in de tweede helft van september naar buiten komen. Maar omdat ze al in het Parool zijn verschenen, heeft Wiersma besloten zijn besluit nu al bekend te maken. De aangekondigde maatregel betreft een aanwijzing die nu wordt voorbereid. Het bestuur krijgt nadat de aanwijzing ook formeel is gegeven vier weken de tijd om te reageren.

Zwaarste maatregel
Deze aanwijzing is de zwaarste maatregel die de minister scholen kan opleggen. Wiersma heeft dit besluit genomen omdat het bestuur in reactie op het rapport niet besloot op te stappen, hoewel het volgens de minister het wanbeheer erkent. De maatregel houdt in dat er een interim-bestuur moet komen dat orde op zaken moet stellen. Werkt het huidige bestuur daar niet aan mee, dan krijgt de stichting geen overheidsgeld meer en worden de scholen gesloten.

De inspectie heeft het schoolbestuur opdrachten meegegeven om het beleid te verbeteren. De stichting krijgt een financiële sanctie opgelegd van 15 procent van de bekostiging, omdat hier geen gehoor aan is gegeven. Daarnaast zal de inspectie bijna 300.000 euro aan onrechtmatig besteed geld terugvorderen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52152
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Mahalingam »

Het kat-en-muisspel tussen de islamitische As-Siddieqscholen en de overheid

Na ruim 20 jaar zorgen over de islamitische As-Siddieqscholen eist de minister van Onderwijs nu dat het bestuur opstapt. Waarom duurde dat zo lang? En is het islamitisch onderwijs eigenlijk oververtegenwoordigd bij dit soort wanbeleid?

De roerige geschiedenis van de drie islamitische As-Siddieqscholen in Amsterdam laat zich nog het beste samenvatten als een kat-en-muisspel. De eerste problemen ontstonden ongeveer tien jaar na hun oprichting in 1988. Sindsdien ontsnapten de scholen steeds aan de toorn van Den Haag.

Want staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma, de Amsterdamse Onderwijswethouder Lodewijk Asscher, minister van Onderwijs Maria van der Hoeven: allemaal riepen ze in het verleden op tot maatregelen tegen de scholen. VVD-Kamerleden Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders pleitten zelfs voor sluiting.

Telkens waren er zorgen. Over mogelijke antiwesterse en anti-Joodse denkbeelden. Over de onderwijskwaliteit. Over het gebrek aan integratie. Over de sociale veiligheid van leerlingen die, volgens verhalen van ex-docenten in de media, geen enkele ruimte kregen om plezier te maken. Muziek en dans waren uit den boze, evenals vrolijke tekeningen aan de muren.
Spoiler! :

Nu is het de huidige minister van Onderwijs Dennis Wiersma (VVD) die zich zorgen maakt. Dit keer zijn die niet ideologisch van aard, maar gebaseerd op beschuldigingen van de Onderwijsinspectie in een vorige week gepubliceerd rapport over financieel wanbeleid, onrechtmatige verrijking en onrechtmatig handelen van het schoolbestuur. Hierdoor komt de onderwijskwaliteit onder druk te staan.

Wiersma eiste dat het voltallige bestuur van stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) opstapt. Verder moet drie ton aan onrechtmatig besteed geld worden teruggestort en de scholen – Al Maes, Al Yaqoet en Al Jawhara, met in totaal zo’n 1.200 leerlingen verspreid over vijf locaties – worden maandelijks met 15 procent op hun begroting gekort.

Springkussens

Bijna zeventig pagina’s telt het rapport van de Onderwijsinspectie over stichting ISA. Het onderzoek richt zich specifiek op de jaren 2018 tot en met 2021, een periode die werd gekenmerkt door een machtsstrijd binnen het bestuur, dat uit vrijwilligers bestaat. De pakweg vier bestuursleden (de formatie wisselde nogal eens) waren verantwoordelijk voor het beheren van de geldstromen die vanuit het Rijk binnenkomen om de scholen te runnen.

Maar de bestuurders waren afgelopen jaren vooral bezig elkaar de tent uit te vechten, in plaats van de scholen naar behoren aan te sturen, concludeert de inspectie. Ze beschuldigden elkaar van intimidatie, smaad, laster, belangenverstrengeling. De vraag wie rechtmatig zitting hadden in het bestuur, werd tot in de rechtbank uitgevochten.

Als gevolg van de strijd raakte de organisatie vleugellam. De directies van de scholen hadden geen idee bij wie ze moesten aankloppen voor contractverlengingen of andere formele beslissingen. Er was geen beleid voor het werven van nieuw personeel, geen zicht op de onderwijskwaliteit. Al jaren was er geen directeur-bestuurder, verantwoordelijk voor het dagelijkse bestuur van de scholen, omdat de bestuursleden er onderling niet uitkwamen wie de functie moest bekleden.

De administratie van de stichting was een zooitje. Hierdoor kon jarenlang ongemerkt overheidsgeld wegvloeien naar bijvoorbeeld VVV-bonnen voor leerlingen, een schoolreisje naar Walibi of het inhuren van springkussens, een ijscokar en pony’s tijdens de Suikerfeestviering.

Citoscores

Hoewel het rapport over de As-Siddieqscholen zich concentreert op de laatste schooljaren, ontstonden de fricties binnen het bestuur al veel eerder. In 2012 traden twee nieuwe leden toe: Samy Al Deghedy (57) en Ercan Kaya (48). Hun benoeming is opmerkelijk: beiden hebben geen enkele affiniteit met onderwijs. Ze werden ‘gevraagd’, zegt Kaya, ‘door oud-bestuursleden die in conflict waren met elkaar’.

De benoeming van Al Deghedy als bestuursvoorzitter lag van meet af aan gevoelig: naast een succesvolle ondernemer, die meerdere islamitische slagerijen (‘Paradise of Meat’) runt, is hij namelijk ook imam in de Al Tawheedmoskee in Amsterdam Oud-West. De moskee kwam meermaals in opspraak, na publicaties in de media over het promoten en verspreiden van homofobe, antiwesterse en antisemitische lectuur.

‘We werden binnengehaald als bruggenbouwers, om rust in de tent te brengen’, zegt Ercan Kaya, die net als Al Deghedy ondernemer is, onder meer in de ict-branche. ‘Het idee was dat we binnen een aantal jaar weer zouden vertrekken.’

De eerste periode van samenwerking liepen volgens Kaya voorspoedig. Er werd gewerkt aan het verbeteren van de organisatiestructuur. De inspectierapporten waren overwegend positief, de citoscores bovengemiddeld. Ook het leerlingenaantal groeide gestaag. Er waren zelfs wachtlijsten.

Geroyeerd

ISA is niet de eerste islamitische scholenkoepel waar het rommelt. Jaren geleden sloten het Islamitisch College in Amsterdam en het Rotterdamse Ibn Ghaldoun hun deuren na bestuurlijke twisten en meldingen van examenfraude. Het Rotterdamse Avicenna College ging in 2020 bijna ten onder aan een interne machtsstrijd. En over het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum is het laatste woord nog niet gezegd. De islamitische middelbare school raakte in een slepende rechtsgang met de overheid verwikkeld, nadat de AIVD in 2019 op ‘salafistische aanjagers’ was gestuit. Bewijs hiervoor werd in een aanvullend onderzoek van de Onderwijsinspectie niet gevonden. Wel werd vastgesteld dat het bestuur zich schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling en zelfverrijking.

Maar mismanagement is niet voorbehouden aan islamitische scholen. Er staan tal van voorbeelden tegenover van reguliere onderwijsinstellingen die weliswaar minder media-aandacht kregen, maar eveneens de mist in gingen.

Onlangs deed de Onderwijsinspectie aangifte tegen de bestuurder van scholenkoepel SvPO (School voor Persoonlijk Onderwijs), na vermoedens van meerdere strafbare feiten, waaronder ‘ondeugdelijke uitgaven’. Ook de examenfraude die in 2018 werd vastgesteld bij het VMBO Maastricht is zo’n voorbeeld. Uit inspectieonderzoek was gebleken dat de school toetsen niet had afgenomen of verkeerd had geregistreerd. Honderden diploma’s werden ongeldig verklaard.

Toch zou je volgens Geert Driessen, gepensioneerd onderzoeker aan de Radboud Universiteit, met een specialisme in islamitisch onderwijs, wel kunnen concluderen dat islamitische scholen – die sinds 1988 bestaan – gevoeliger zijn voor een crisis op bestuurlijk niveau. ‘Zeker in het begin werden ze aangestuurd door mensen met weinig inhoudelijke en juridische kennis op het gebied van onderwijs. Ook ontbraken doorgaans de juiste connecties binnen de gemeente.’

Door de oprichting van de ISBO, een overkoepelend schoolbestuur voor islamitisch onderwijs, is er volgens Driessen veel expertise opgebouwd. Er is aan kwaliteitsverbetering gewerkt en er wordt meer sturing gegeven. ‘Maar niet alle scholen zijn lid.’ Dit geldt ook voor de As-Siddieqscholen: het bestuur raakte in 2009 gebrouilleerd met de koepelorganisatie en werd geroyeerd. ‘Ze willen alleen orthodoxe bestuursleden die Nederland als een vijandige samenleving zien’, zei ISBO-vicevoorzitter Said Bellari destijds in een interview met Het Parool.

Het gebrek aan bestuurlijke ervaring geldt volgens Renée van Schoonhoven, hoogleraar Onderwijsrecht aan de Vrije Universiteit, net zo goed voor de scholen die de komende jaren onder de nieuwe stichtingswet het speelveld betreden. Deze wet (ingevoerd in 2020) maakt het makkelijker een nieuwe school op te richten. De initiatiefnemers die zich tot nu toe hebben gemeld, hebben vaak een sterke visie op hoe het onderwijs moet worden ingericht. Bestuurlijke, inhoudelijke en praktische ervaring is hieraan ondergeschikt.

Koranlessen

Waar de As-Siddieqscholen op zichzelf prima functioneerden, ontstond op de achtergrond – buiten het zicht van ouders en de directies – onenigheid binnen het bestuur. Zo vond Ercan Kaya het kwalijk dat Samy al Deghedy vanuit de Stichting Al Tawheed, verbonden aan de moskee waar hij imam is, een weekendschool runde waarvoor lokalen werden gehuurd in de As-Saddieqgebouwen. Een ander bestuurslid, Elhoucine el Hilali, die in 2016 aantrad, deed hetzelfde – maar dan met zijn eigen stichting, El Islah. Kaya was het niet eens met de herbenoeming van El Hilali in 2020, waardoor de stemming binnen het bestuur verder verslechterde.

‘Ik heb niets tegen de inhoud van de Koranlessen’, zegt Kaya, die sinds mei geen bestuurslid meer is, omdat zijn termijn was afgelopen. ‘Maar de constructie deugt niet. Een groot deel van de leerlingen die naar de weekendscholen gaan, zijn leerlingen van de As-Siddieqscholen. Zo houden ze zichzelf in stand, het is belangenverstrengeling.’

Wat hem nog het meest tegen de borst stuit, is dat de huurcontracten in 2018 zijn verlopen en nooit zijn vernieuwd, terwijl de weekendscholen tot op de dag van vandaag gebruik blijven maken van de lokalen. ‘Alleen komen de gelden sindsdien niet meer ten gunste van de scholen, maar hebben anderen zich ermee verrijkt.’

Al Deghedy is onbereikbaar voor commentaar, zijn raadsman wil ‘geen enkele mededeling doen’. Ook de directies van de scholen willen niets zeggen. ‘Het is erg druk, omdat de scholen net weer zijn begonnen’, geeft een stamelende medewerker aan de telefoon als verklaring.

Wel is er een veelzeggende interne brief (in handen van de Volkskrant), waarin de directies het bestuur namens alle medewerkers met klem vragen om op te stappen. ‘Het is dus niet alleen een strijd tussen de overheid en de school, maar ook tussen de medewerkers en het bestuur’, zegt een ingewijde, die niet met naam genoemd wil worden. ‘Docenten melden zich massaal ziek. Het is diep triest dat een paar mensen die als vrijwilliger in een bestuur zitten een hele school in gijzeling kunnen houden.’

De inspectie bevestigt in haar rapport dat sprake is van belangenverstrengeling. ‘Het bestuur heeft onrechtmatige constructies opgezet met rijksmiddelen die ten gunste zijn gekomen van derden’, staat in het rapport. Vanwege de verlopen huurcontracten zijn de scholen zo’n 50 duizend euro misgelopen.

Ook werd in de onderzochte jaren bijna 88 duizend euro uitgegeven aan verzekeringen, onderhoudskosten en parkeergeld van drie busjes die stichting ISA in eigen beheer had. Dit is volgens de inspectie opmerkelijk, omdat leerlingenvervoer een exclusieve gemeentetaak is en dus niet door de school zelf mag worden uitgevoerd.

Escalatieladder

De Onderwijsinspectie brengt iedere vier jaar een bezoek aan het bestuur van een school en brengt op basis daarvan een rapport uit. Als tijdens zo’n inspectiebezoek tekortkomingen worden geconstateerd, dan treedt de zogeheten ‘escalatieladder’ in werking. Die loopt van A (kleine tekortkomingen met geen tot nauwelijks risico voor de onderwijskwaliteit) tot E (zware tekortkomingen). De consequenties lopen per trede op en variëren van een waarschuwing tot het uitvoeren van herstelopdrachten of het intrekken van de financiering.

In het geval van de As-Siddieqscholen is trede E bereikt, zegt Daan Jansen, woordvoerder van de Onderwijsinspectie. ‘De regie over de sanctionering komt dan bij het ministerie te liggen, omdat de misstanden zo ernstig zijn dat het onze bevoegdheden van ingrijpen overstijgt.’

Het Nederlandse onderwijsbestel kenmerkt zich volgens Renée van Schoonhoven, hoogleraar onderwijsrecht, door een ‘heel fijnmazig ingericht inspectietoezicht, met allerlei meetbare indicatoren’. Maar aan de kant van de sanctionering en handhaving schort het: de overheid heeft nauwelijks machtsmiddelen in handen om scholen waar misstanden zijn vastgesteld te straffen.

Een kritisch inspectierapport ontaardt in de praktijk vaak in tijdrovende en peperdure procedures, waarbij scholen aan het langste eind trekken. ‘Die huren een advocaat in die van wanten weet en kunnen daarmee jarenlang de boel traineren’, zegt onderzoeker Geert Driessen.

Hij verwijst naar het voorbeeld van het Cornelius Haga Lyceum. De school wist via een rechtsgang te voorkomen dat het bestuur moest aftreden, zoals de toenmalige Onderwijsminister Arie Slob had geëist. De bewijsvoering schoot tekort. ‘Een enorme afgang’, aldus Driessen. ‘De overheid reageert vaak ad hoc, op basis van commotie in de media en politiek, maar bereidt keer op keer haar zaken juridisch niet goed voor.’

Bezwaar

Net als destijds met het Cornelius Haga Lyceum probeert minister Wiersma nu met een zogeheten aanwijzing het bestuur van de As-Siddieqscholen aan de kant te schuiven. Het is het zwaarste wapen dat hij tot zijn beschikking heeft; als de school de eisen niet inwilligt, dan wordt de geldkraan dichtgedraaid. Dit gebeurt in de praktijk zelden. ‘Meestal is het zo dat het bestuur voor de daadwerkelijke oplegging eieren voor zijn geld kiest en toch meewerkt aan een oplossing voor de problemen’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs.

Mocht de minister zich in het geval van de As-Siddieqscholen toch genoodzaakt zien om de aanwijzing in te zetten, dan ziet het er voor hem rooskleurig uit, vindt hoogleraar Van Schoonhoven. ‘Het inspectierapport zit juridisch een stuk beter in elkaar dan destijds bij het Cornelius Haga Lyceum. Het is gelaagd en er is een duidelijke tijdlijn in terug te zien.’ Ook niet onbelangrijk: het bestuur erkent de bevindingen.

In het inspectierapport laat het bestuur in een reactie weten zijn uitvoerende taken over te dragen aan ‘een professioneel manager/bestuurder’. Maar zijn toezichthoudende taak wil het behouden, ‘vooralsnog voor een periode van circa acht maanden’. Dit druist in tegen de wens van de minister. Als het bestuur niet wil wijken, dan zal de geldkraan na de wettelijke bezwaartermijn van vier weken alsnog worden dichtgedraaid, zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs. ‘Drie, in de basis voldoende functionerende scholen, worden dan getroffen en bijna 1.200 leerlingen moeten dan op korte termijn een andere plek krijgen.’
https://www.topics.nl/het-kat-en-muissp ... =brand/vk/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52152
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Mahalingam »

Raad van State: geen wanbeheer en verrijking bij Haga Lyceum

Het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum, een islamitische middelbare school in Amsterdam, heeft zich niet schuldig gemaakt aan zelfverrijking. Ook was er geen sprake van wanbeheer. Dat oordeelde de Raad van State vanmorgen.

De hoogste bestuursrechter van Nederland stelde vanochtend dat oud-minister Arie Slob geen grond had om het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum te vervangen. De uitspraak van de Raad van State verkleint de bewegingsruimte van de minister bij vermeende misstanden in het onderwijs.

Twee jaar geleden oordeelde de rechtbank van Amsterdam ook al dat de aanwijzing van ex-minister Slob ongegrond was. Volgens Slob was er op de islamitische school voor voortgezet onderwijs (mavo-havo-vwo) sprake geweest van financieel wanbeleid en ‘ernstige nalatigheid om de kwaliteit en de voortgang van het onderwijs te waarborgen’. Ook zou bestuurder Soner Atasoy zich onrechtmatig hebben verrijkt met ten minste 25.000 euro.

Geen doelbewust patroon

De rechtbank van Amsterdam bepaalde destijds al dat de aanwijzing geen grond gaf voor het opstappen van het schoolbestuur; er was geen sprake van financieel wanbeleid en de kwaliteit en voortgang van het onderwijs waren evenmin in het geding. Omdat die uitspraak het schoolbestuur niet ver genoeg ging, volgde een gang naar de Raad van State. Die veegde ook de vermeende verrijking van tafel.

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde vandaag dat het schoolbestuur weliswaar onrechtmatig heeft gehandeld met enkele uitgaven, maar dat er geen sprake was van een doelbewust patroon. Zo zijn er geen aanknopingspunten dat Atasoy voordeel had bij de teruggave van 25.000 euro aan voorgeschoten kosten. De conclusie van wanbeheer is daarom ongegrond.

De uitspraak heeft weinig praktische betekenis, omdat bestuurder Atasoy na een intern conflict al is vertrokken. Wel is de uitspraak van principiële betekenis, omdat een aanwijzing van de onderwijsminister hiermee is ontkracht.
Raad van State: geen wanbeheer en verr ... ntkracht.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Ariel »

Afbeelding
Oud-bestuurder Haga Lyceum begint een islamitische privéschool: Het Achterhuis Lyceum

Het Achterhuis Lyceum Oud-minister Arie Slob (Onderwijs) deed alles om Soner Atasoy uit het onderwijs te krijgen. Maar in de luwte stichtte die Het Achterhuis Lyceum.

Soner Atasoy, de in 2020 ontslagen directeur-bestuurder van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum, is niet uit het islamitisch onderwijs verdwenen. Atasoy, voor wie inlichtingendienst AIVD in 2019 waarschuwde vanwege radicale connecties, heeft na een reeks vergeefse rechtszaken zijn weg teruggevonden. Niet naar zijn oude Haga Lyceum, maar door een privéschool op te richten.

Het schooltje in Den Haag is – buiten het zicht van de overheid – sinds 2021 in gebruik, zegt Atasoy tegen NRC, en telt inmiddels een eerste en een tweede klas, 7 docenten en zo’n 45 islamitische leerlingen. De naam? Het Achterhuis Lyceum.

Inderdaad, vernoemd naar Anne Franks schuilplaats. Want moslims die „niet aan de leiband lopen van de overheid” worden opgejaagd „als de Joden in de Tweede Wereldoorlog”, zegt Atasoy, verwijzend naar zijn jarenlange, vaak juridische strijd tegen de overheid om een eigen school. „Wij worden nog niet vergast, maar wel besmeurd en bespat. Onze rechten vervallen.”

Het Achterhuis Lyceum betekent de terugkeer van de orthodoxe Albanese Nederlander Atasoy, die oud-minister Arie Slob (ChristenUnie) koste wat kost buiten het onderwijs wilde houden. In 2019 droeg Slob, na AIVD-waarschuwingen over terroristische banden en een zeer kritisch inspectierapport, Atasoy en zijn mede-Haga-bestuurders op te vertrekken. Maar de rechter vernietigde Slobs aanwijzing en woensdag veegde de Raad van State ook de laatste kritiek (over wanbeheer) van tafel. Intussen had de voorzitter van het Haga Lyceum Atasoy wel al de laan uitgestuurd.

Slimmigheidje
En nu is de veelbesproken bestuurder dus tóch terug, met een slimmigheidje. Tot voor kort onderwees het Achterhuis Lyceum slechts een klein groepje ‘thuisonderwijsleerlingen’: kinderen die vrijstelling van de inschrijvingsplicht kregen door zich te beroepen op het gebrek aan islamitische scholing in Den Haag. Dat ‘thuisonderwijs’ richtte het Achterhuis zo in dat de kinderen samen les volgden – in een lokaal, met een docent, zag NRC. Maar Atasoy wil snel groeien en dus verwelkomt het schooltje sinds dit jaar ook leerlingen zónder vrijstelling. Om die volgende stap officieel te maken, heeft Atasoy de Onderwijsinspectie verteld over zijn verborgen lyceum.

Binnenkort bezoekt de Inspectie het Achterhuis, bevestigt een woordvoerder, en controleert of het aan de minimumeisen voldoet (denk: veiligheid, bevoegde docenten). Als dat zo is, volgt erkenning als privéschool en houdt ze toezicht, maar wel beperkter dan bij reguliere scholen. Zo zijn financiële inspecties niet mogelijk; een privéschool draait immers niet op rijksgeld. Op de vraag hoe hij de school financiert, antwoordt Atasoy dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) „dat maar moet uitzoeken” en verwijst – „met een knipoog” – naar de overheidslijst met onvrije landen, opgesteld om buitenlandse inmenging in moskeeën tegen te gaan. „Ze kunnen al die landen afgaan.”

Als de inspectie het Achterhuis erkent, telt Nederland zo’n 65 middelbare privéscholen – samen goed voor 0,01 procent van alle leerlingen – en drie islamitische middelbare scholen. Atasoy en zijn Rotterdamse concurrent het Avicenna College, dat als progressiever wordt gezien en overwegend goed contact heeft met de overheid, proberen al jaren de plek op te eisen voor regulier islamitisch onderwijs in Den Haag, elkaar juridisch dwarsbomend.

In de meest recente, door Atasoy aangespannen, rechtszaak beslist de Raad van State komende maand of het ministerie de Avicenna-plannen terecht goedkeurde. Uit vrees voor overheidsinmenging weigerde Atasoy bij de zitting de rechter herhaaldelijk het beoogde adres van het Achterhuis te geven. Volgens Atasoy frustreerde een ambtenaar van het ministerie een principe-afspraak met de eigenaar van het pand. Het ministerie ontkent dit en zegt het Achterhuis hetzelfde te behandelen als andere scholen – evenals de inspectie, die het initiatief beoordeelt „op basis van de wettelijke eisen”.

Traineren
Atasoys strijd om een islamitische school begon in 2011. Zes jaar lang traineerden Amsterdam en het ministerie van Onderwijs zijn plannen voor het Haga Lyceum, onder meer omdat ze gebrekkige kwaliteit vreesden en inspraak wilden in de bestuurssamenstelling. Na tussenkomst van de Raad van State kon de school tóch open, maar lang genoot Atasoy niet van zijn overwinning. Begin 2019 openbaarde burgemeester Femke Halsema AIVD-waarschuwingen dat Atasoy tussen 2009 en 2012 contact had met Tsjetsjeense terroristen en het Haga Lyceum in een salafistische richting wilde sturen. Het leidde tot uitgebreid onderzoek van de Onderwijsinspectie, die geen ondemocratische tendensen vond, maar wel het burgerschapsonderwijs en het financieel beheer kritisch beoordeelde – waarop oud-minister Slob Atasoys bestuur onrechtmatig wegsommeerde.

Intussen bleken ook andere overheidsinstellingen buiten de lijntjes te hebben gekleurd om Atasoy te beteugelen. Zo spoorde de NCTV het Openbaar Ministerie meermaals vergeefs aan de schoolbestuurder strafrechtelijk te vervolgen en uitte inlichtingentoezichthouder CTIVD eind 2019 stevige kritiek op de AIVD.

Dat Atasoy en zijn broer – ook bij het Haga Lyceum en Het Achterhuis Lyceum betrokken – contacten onderhielden met terroristen, had de AIVD onvoldoende onderbouwd, en dat zij „in verband worden gebracht met financiering” beoordeelde de CTIVD als „te ongenuanceerd”. Dát de AIVD gewaarschuwd had, was niettemin terecht en enkele passages over de Atasoy-broers bleven overeind, waaronder dat zij „sinds 2000 in een salafistische en radicale omgeving” verkeren.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52152
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Mahalingam »

Bestuurslid van Haga Lyceum Amsterdam terecht ontslagen

AMSTERDAM - Een bestuurslid van het Haga Lyceum in Amsterdam is terecht ontslagen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald. De rechtbank in Amsterdam had eerder al hetzelfde geconcludeerd.

Het bestuurslid werd in 2020 ontslagen. Hij had zich achter de directeur-bestuurder Soner Atasoy geschaard. De nieuwe voorzitter van het Haga Lyceum kreeg signalen van onder meer autoritair gedrag van de directeur en gevoelens van angst over zijn bewind. De voorzitter stelde daarom onafhankelijk onderzoek in.

De Stichting Islamitisch Onderwijs Nederland (SIO) bestuurt het Haga Lyceum in Amsterdam. Volgens de statuten van de SIO handelde de voorzitter rechtmatig in het ontslag van het bestuurslid.
Spoiler! :
Het Haga Lyceum in Amsterdam is al vaker in opspraak geweest. De onrust begon nadat de inlichtingendienst AIVD de school ervan had beticht banden te hebben met extremistische figuren. Atasoy weigerde op te stappen, maar werd uiteindelijk ook in 2020 ontslagen.

NRC meldde zondag dat de directeur inmiddels een privéschool heeft opgericht, genaamd het Achterhuis Lyceum. De school is vernoemd naar Anne Franks schuilplaats, omdat Atasoy vindt dat moslims die niet de overheid volgen opgejaagd worden „als de Joden in de Tweede Wereldoorlog.” Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt de naam voor de school „buitengewoon kwalijk.”
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1788344 ... -ontslagen
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Ariel »

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Ariel »

Kabinet: koranscholen komen onder strenger toezicht

Koranscholen, weekendscholen en andere plekken waar ‘informeel onderwijs’ wordt gegeven krijgen te maken met strenger toezicht en controle. Ook komt er een meldpunt waar ouders en leraren die zich zorgen maken over bijvoorbeeld religieuze scholing straks hun zorgen kunnen uiten. De maatregelen volgen nu afgelopen jaren signalen bekend zijn geworden van ’anti-integratieve, antidemocratische en antirechtsstatelijke activiteiten’ bij die instellingen.

Het kabinet heeft vrijdagmiddag ingestemd met dat plan van minister Dennis Wiersma (Onderwijs). Het ministerie heeft signalen dat een aantal lesinstituten binnen het informeel onderwijs de democratische rechtsstaat en de gelijkwaardige samenleving verwerpt. „Dit is gevaarlijk voor kinderen en straalt ook af op al die informele lesinstituten die wél een positieve bijdrage leveren”, aldus Wiersma.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwde al eerder dat bijvoorbeeld het aanbod salafistisch onderwijs buiten reguliere scholen flink groeit. Hoewel ze niet rechtstreeks tot geweld oproepen of haat zaaien, kan de opmars van dat streng-islamitische denken volgens de NCTV wel leiden tot grotere polarisatie.

Wiersma wil zorgen dat er meer zicht is op deze vormen van scholing en dat er kan worden opgetreden als er ernstige incidenten plaatsvinden, bijvoorbeeld bij koranscholen. Om te komen tot een wettelijke norm die toezicht op anti-integratieve, antidemocratische en antirechtstatelijke activiteiten bij informele scholing mogelijk maakt, is een scherpe juridische definitie van het probleem nodig. Die wordt nu uitgewerkt. Juist gezien de in de Grondwet verankerde vrijheid van onderwijs en religie, zullen daar nog de nodig haken en ogen aan zitten.

Ouders en leraren die zich zorgen maken over informele scholing kunnen straks al wel via een onafhankelijk meldpunt hun zorgen uiten. Daarnaast wil de minister een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplichten voor mensen die werken binnen het informeel onderwijs. Deze VOG is al verplicht voor medewerkers binnen normale onderwijs omdat ze, net als in het informeel onderwijs, met kinderen of kwetsbare groepen werken.

Volgens Wiersma pakt het informele en religieuze onderwijs overigens ’in veruit de meeste gevallen positief uit bij de ontwikkeling van de eigen identiteit van kinderen en hun plek in de maatschappij’. Wiersma: „Dat neemt niet weg dat er sprake kan zijn van uitwassen, waar kinderen het tegenovergestelde leren. Geen enkel kind mag leren dat de Nederlandse samenleving giftig is, dat je anderen mag discrimineren of dat de wetenschap ‘ook maar een mening is’. Bij de meeste informele scholen gaat het goed en helpen ze bij de ontwikkeling van jongeren, maar helaas is er een kleine kern waar het echt mis gaat. Als we hier niets aan doen wordt het goede werk van docenten op onze scholen teniet gedaan. Het is mijn taak als minister om kinderen, leerlingen en docenten te beschermen.”

Het extra toezicht en de controle bij informele lesinstituten zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen dat minister Wiersma presenteert en die ook voor gewone scholen gaan gelden. Zo moet de bestaande meldplicht seksueel misbruik worden uitgebreid naar seksuele intimidatie en moet er ook steviger worden ingegrepen bij ernstige incidenten.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52152
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Mahalingam »

Een regeling die eerder met succes werd ingezet om hoerenkasten te sluiten werd ook ingezet tegen scholen van Mohammedanen. (zonder succes)
‘AIVD had Amsterdamse Islamitische scholen in het vizier’

Niet alleen in het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum toonde de overheid interesse. Ook naar een andere Islamitische onderwijsinstelling werd onderzoek gedaan, onder meer door de AIVD. Dat schrijft Het Parool.

Volgens Het Parool is de Amsterdamse Islamitische As-Siddieqscholengemeenschap de eerste onderwijsinstelling in Nederland die een Bibop-onderzoek heeft ondergaan. Zo'n onderzoek bestaat uit een integriteitstoets die moet aantonen of criminelen uit de onderwereld zich niet in de bovenwereld mengen door de aanvraag van subsidies en vergunningen. Het Parool kwam aan de informatie over de screening door documenten die de krant had opgevraagd via de Wet open overheid (Woo).

As-Siddieq bestaat uit drie basisscholen in verschillende delen van de Amsterdam. Met 1200 leerlingen is het de grootste Islamitische onderwijsinstelling van de hoofdstad. Volgens Het Parool wierf inlichtingendienst AIVD actief informanten. De scholen vielen op vanwege hun banden met de moskee El Tawheed, die meermaals in opspraak kwam vanwege vermeende radicalisering en jihadisme.

Eerder was ook geprobeerd om de Bibop uit te voeren op het Cornelis Hagalyceum. Maar dat weigerde de school. Het As-Siddieqbestuur doorliep de procedure echter wel onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van burgemeester Femke Halsema, bevestigde de gemeente. Een Bibop-onderzoek is controversieel in het onderwijs. Eerder werd de procedure in Amsterdam vooral ingezet om criminaliteit op de Wallen en in het centrum tegen te gaan; zo kostte een Bibop-onderzoek de kop aan de beruchte nachtclub Yab Yum.
https://www.trouw.nl/binnenland/aivd-ha ... ~b6984d93/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52152
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Mahalingam »

Altijd in de weer om de vijanden van de islam te bestrijden: Maurits Berger, de grote strijder tegen islamofobie. Hij komt met een jij-bak als argument.
Verdachtmaking koranscholen past in lange anti-islamtrend van de overheid

Laat de overheid eerst haar zaken op orde stellen voordat zij informele islamitische scholen beschuldigt, meent Maurits Berger.

Je kunt er inmiddels de klok op gelijk zetten: ieder jaar heeft de overheid weer een nieuw islam-doelwit in het vizier, en wordt luidkeels geroepen dat het aangepakt zal worden. Als we even teruggaan in de tijd: de NCTV kwam in 2021 met een rapport over ‘islamitische radicalisering’ onder Turkse Nederlanders, een parlementaire commissie deed in 2020 onderzoek naar moskeeën die buitenlandse gelden ontvangen, het Haga Lyceum werd in 2019 in staat van beschuldiging gesteld. Zo kunnen we doorgaan. En dat staat nog los van de ophef veroorzaakt door de onderzoeksrapporten en krantenartikelen over salafisme die jaarlijks uitkomen. En nu is het de beurt aan de ‘informele’ islamitische weekendscholen. Als het aan minister Dennis Wiersma (Onderwijs, VVD) ligt mag de Onderwijsinspectie voortaan ook bij koranscholen op bezoek.
Spoiler! :
Een kenmerk van deze waarschuwende uitspraken is dat ze niet controleerbaar zijn. Dat is niet zo verwonderlijk, want het komt uit de koker van de geheime diensten, en die geven geen inzage in hun bronnen. Dat vereist dus vertrouwen van de burger in de kwaliteit van hun werk. Bij mij is dat vertrouwen inmiddels danig aan het wankelen geraakt. Daarvoor moeten we terug in de tijd naar, ja, weer die islamitische scholen.

In 1998 waarschuwde de voorloper van de AIVD, de BVD, in haar rapport De politieke islam in Nederland voor islamitische basisscholen die de leerlingen zou „wapenen tegen bepaalde verleidingen van de westerse samenleving”. Het was voor de Onderwijsinspectie aanleiding om een onderzoek in te stellen naar alle 28 islamitische basisscholen. De Inspectie kwam tot het oordeel dat de kwaliteit van het onderwijs van deze scholen in vergelijking met andere scholen niet slechter, en in sommige gevallen zelfs beter was.

Salafisme

De BVD liet zich niet onbetuigd en kwam in 2002 met het rapport De democratische rechtsorde en islamitisch onderwijs: buitenlandse inmenging en anti-integratieve tendensen. Opnieuw ging de Onderwijsinspectie aan de slag, met wel twee onderzoeken. In de eerste concludeerde zij dat het godsdienstonderwijs op deze scholen niet anti-integratief was. Integendeel: „Bijna alle islamitische scholen kiezen voor een open houding naar de Nederlandse samenleving en vervullen een positieve rol bij het bevorderen van de condities waaronder sociale cohesie tot stand kan komen.” In haar tweede rapport van 2003 herhaalde de Onderwijsinspectie dat er op islamitische basisscholen geen sprake was van strijdigheid met de basiswaarden van de democratische rechtsstaat, maar zij had wel scherpe kritiek op de pedagogisch-didactische kwaliteit van veel godsdienstleerkrachten.

Hoe had de BVD er zo naast kunnen zitten? Of wist zij van alles wat de Onderwijsinspectie niet heeft kunnen achterhalen?

In de daaropvolgende jaren publiceerden de AIVD en NCTV diverse malen rapporten waarin hun centrale zorg steeds weer uitging naar de ‘radicale’ islam, dat later ‘salafisme’ is gaan heten. Kenmerkend voor deze groep was hun ‘onverdraagzame isolationisme, parallellisme en anti-integrisme’ die, aldus de standaardformulering, ‘een dreiging voor de democratische rechtsorde vormen’.

In 2015 maakten de AIVD en NCTV een correctie in hun rapport Salafisme in Nederland: „Het precieze aantal ‘volgelingen’ [van salafisme] is niet vast te stellen [...]. Het zou mede hierom onwenselijk zijn om het gehele salafistische spectrum te brandmerken als een probleem.” Toch bleven de salafisten een bron van zorg, want regelmatig werden beschuldigingen van ‘salafisme’ geuit, zonder dat de overheid met bewijzen kwam (en, nogmaals, dat kan ook niet, vanwege de geheime bronnen).

Het gevolg van dit overheidsoptreden is echter wel dat een enkele beschuldiging al enorme gevolgen kan hebben. De docent van het Haga Lyceum die met naam en toenaam was aangewezen als „salafistisch aanjager” kan zijn verdere carrière wel vergeten, zonder dat de overheid enig bewijs heeft hoeven aandragen voor deze beschuldiging.

Toeslagenaffaire

Tegenwoordig gebeuren de beschuldigingen ook in stilte. Het afgelopen jaar zijn steeds meer berichten binnengekomen van individuele moslims en moskeeën die hun rekeningen zagen geblokkeerd, visa geweigerd, vergunningen afgewezen zonder opgave van redenen. Bij navraag bleken zij op een ‘lijst’ te staan, maar niemand weet wie verantwoordelijk is voor die lijst. Het is moslims overkomen die ik ken, die geïntegreerd en democratisch zijn, met gezinnen, en keurige banen bij universiteiten en overheden.

Deze staat van dienst doet mij wantrouwig opkijken als de overheid nu opnieuw komt met een beschuldiging richting een islamitische instelling. Daarmee wil ik niet zeggen dat die beschuldiging onwaar zou zijn. Maar de overheid laat ons niet weten waar de aantijging op is gebaseerd, en in het verleden is zij regelmatig in het ongelijk gesteld.

En de overheid laat vervolgens ook na uit te leggen wat die magische termen ‘onverdraagzame isolationisme, parallellisme en anti-integrisme’ betekenen. We kunnen diverse orthodoxe joodse en christelijke gemeenschappen aanwijzen die ook aan die omschrijving voldoen, en die ook weekendscholen hebben. Maar daar is blijkbaar geen aanleiding voor zorg, dus wat is nu precies anders aan de islamitische variant?

Laat de overheid eerst duidelijkheid scheppen voordat zij voor de zoveelste keer luid van de daken schreeuwt dat zij weer salafisten op de korrel heeft. Met de Toeslagenaffaire in het achterhoofd lijkt iets meer bezinning zeker op zijn plaats.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/25/ve ... d-a4149450
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Ariel »

Heeft Maurits Berger zich inmiddels al bekeert tot de islam?
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Ariel »

Honderden moskeeën en islamitische organisaties uit het hele land zijn laaiend woest op minister Dennis Wiersma. Ze stappen naar de rechter om hem aan te klagen. Erg vervelend voor de moslimorganisaties dat ze niet naar een sharia rechter kunnen. Die had wel raad geweten met deze racist
Moslimorganisaties doen aangifte tegen minister Wiersma om schenden grondwet

Honderden moskeeën en islamitische organisaties uit het hele land hebben aangifte gedaan tegen minister Dennis Wiersma (Onderwijs). Volgens Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (Spior) heeft de minister de grondwet geschonden door zich onder meer schuldig te maken aan discriminatie, groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Bij de motivering van de aangifte verwijst Spior naar een aankondiging van Wiersma een maand geleden. De bewindsman zei toen dat het voor de Inspectie van het Onderwijs mogelijk moet worden om in te grijpen op weekendscholen als er signalen van misstanden zijn.

Als een van de redenen noemde Wiersma een onderzoek van Nieuwsuur en NRC uit 2019. Daaruit zou blijken dat zeker vijftig moskeescholen onder invloed staan van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam. Op verschillende plekken zouden kinderen leren de Nederlandse ‘ongelovige’ samenleving af te wijzen, en dat homoseksuelen de doodstraf verdienen.

Een woordvoerder van Spior zegt dat Wiersma met zijn plan in strijd met de vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging handelt. ,,Je kan niet met beleidsvoorstellen komen die haaks staan op de grondwet”, zegt de woordvoerder.

Ongrondwettelijk
Volgens de zegsman van Spior legt Wiersma willens en wetens negatieve adviezen over zijn plan naast zich neer. Vorige week meldde NRC dat de minister ‘informele’ scholen onder toezicht van de onderwijsinspectie wil stellen, maar dat zijn eigen ambtenaren, de landsadvocaat en de inspectie zelf tegen waren. Die ambtenaren wezen Wiersma erop dat de voorstellen hoogstwaarschijnlijk onhaalbaar, onuitvoerbaar en ongrondwettelijk zijn, aldus NRC.

De ondertekenaars van de aangifte tegen Wiersma zijn bestuurders van moskeekoepels die tezamen meer dan tweehonderd moskeeën en islamitische organisaties vertegenwoordigen, aldus Spior.

Wiersma ‘heeft kennis genomen van de aangifte’ en blijft achter zijn standpunt staan dat toezicht nodig is ‘op plekken waar signalen bekend zijn van radicaal gedachtegoed’, zegt hij via zijn woordvoerder.

Tamelijk bizar
Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het ‘tamelijk bizar’ dat honderden moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen Wiersma.

Paul is niet te spreken over de reactie van de islamitische organisaties, zegt het Kamerlid in een reactie. ,,Ook zij zouden het belang van kinderen voorop moeten stellen en onder de weekendscholen het kaf van het koren moeten willen scheiden.”

Stephan van Baarle van Denk zegt de strekking van de aangifte te ondersteunen. Hij vindt dat de minister ‘niet uit moet gaan van wantrouwen’ en in plaats daarvan het gesprek moet aangaan met islamitische organisaties. Ook vindt de parlementariër dat de minister meer moet doen om te achterhalen of de signalen van misstanden echt kloppen.

Paul van Meenen (D66) zegt dat het iedereen vrij staat aangifte te doen. ,,Wij wachten af waar de minister mee komt”, aldus Van Meenen. ,,Discriminatie mag nooit”, zegt René Peters (CDA), die wel vindt dat ingrijpen bij ‘echte misstanden’ moet kunnen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52152
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Mahalingam »

Strenger toezicht Turkse weekendscholen is bittere noodzaak
Islamitische (weekend)scholen in Nederland vinden in hoogleraren als Leo Lucassen en Maurits Berger vurige verdedigers. Nu is er in Turkije grote ophef ontstaan na verhalen over grootschalig kindermisbruik door religieuze sekten, iets wat in ons land ook kan gebeuren. Turkijekenner Kaan Özgök ging op onderzoek uit en schrijft over zijn onthutsende ontdekkingen op EW Podium.
Sinds de publicatie, begin deze maand, van een artikel over kindermisbruik door sektariërs happen de Turkse publieke opinie en politiek naar adem. Centraal staat het verbijsterende relaas van de inmiddels 24-jarige Hatice Kübra Gümüşel. Zij is de dochter van de erevoorzitter van de Hiranur Vakfı, een in 2006 opgerichte stichting die gelieerd is aan de bekende İsmailağa-sekte. In november 2020 spant zij een rechtszaak aan tegen haar ouders en echtgenoot. Onderzoeksjournalist Timur Soykan van dagblad BirGün krijgt de officiële aanklacht in handen en deelt schokkende details.

Daders kindermisbruik ontwijken overheidstoezicht

Zo onthult Soykan hoe daders zich onttrekken aan overheidstoezicht en de rechtsgang manipuleren. Dat kunnen zij doordat sektes dankzij de regerende AK-partij sterk aan invloed en bestuurlijke rugdekking hebben gewonnen. Zulke ordes – tarikats – als İsmailağa, dat in de wijdvertakte sektarische Nakshibendi-traditie staat en uitstekende banden onderhoudt met de Afghaanse Taliban, zijn sinds enige tijd actief in Duitsland. En ook in Nederland bestaan legio Turkse educatieve stichtingen met aaibare profielen en gelikte pr. Omdat schijn kan bedriegen is streng toezicht op islamitische weekendscholen geen – zoals de Leidse hoogleraren Maurits Berger en Leo Lucassen veronderstellen – islamofobie, maar bittere noodzaak. Want van het Turkse Directoraat voor Geloofszaken, Diyanet, hoeft Den Haag geen matigende invloed te verwachten.

​Als Yusuf Ziya Gümüşel in 2004 verhuist naar Çengelköy, een conservatieve volkswijk aan de Anatolische (Aziatische) zijde van Istanbul, heeft hij van sjeik Mahmut Ustaosmanoğlu persoonlijk een opdracht meegekregen. Hij moet İsmailağa aan de Europese kant van Istanbul institutionaliseren. Het gezin met vier kinderen woont in een appartement dat ter beschikking wordt gesteld door de orde. Van daaruit werkt de 41-jarige Gümüşel aan de oprichting van wat Hiranur gaat heten. Deze als welzijnsstichting vermomde afdeling opent twee jaren later een protserig hoofdkantoor in Sancaktepe, twintig kilometer verderop gelegen aan de Anatolische kant.

Ondertussen heeft zesjarige dochter Hatice Kübra de belangstelling gewekt van Kadir İstekli, een 29-jarige overbuurman en tevens devoot mürid (volgeling) van İsmailağa. Kort daarop wordt kleuter Hatice naar islamitisch gebruik in de echt verbonden met de 23 jaar oudere İstekli. Vader Yusuf Ziya geeft zijn minderjarige dochter mee aan de pedofiele Kadir. Het illegale huwelijk wordt vrijwel onmiddellijk geconsumeerd. Een lange periode van seksueel misbruik volgt.

Hoe het misbruik in de doofpot ging

Jaren later als – de nog steeds minderjarige – Hatice begint te menstrueren bezoekt zij samen met haar moeder een ziekenhuis voor controle. De behandelend arts ruikt onraad en licht de lokale politie in. Na een kort verhoor alarmeert deze de openbare aanklager. Het opvragen van Hatices geboorteakte zal volstaan als bewijs dat zij minderjarig is en dat er sprake is van strafbare feiten.

Vreemd genoeg gelast de officier in plaats daarvan een botpunctie. In het Haydarpaşa-laboratorium wordt Hatices plaats ingenomen door een onbekende, volwassen vrouw. Het 14-jarige slachtoffer staat machteloos als in december 2012 de resultaten van de punctie uitwijzen dat zij de leeftijd van 21 heeft. Het dossier wordt gesloten, aanklacht 2012/34450 geseponeerd. Alles wijst erop dat een onzichtbare hand de sektarische daders te hulp is geschoten.

Kindermisbruikzaak staat niet op zichzelf

Wie meent dat deze misselijkmakende zaak op zichzelf staat komt bedrogen uit. Op 12 maart 2016 opent BirGün groot met: ‘45 jongens verkracht in Karaman!’ De krant heeft de hand weten te leggen op een opzienbarend justitieel rapport. Tientallen jongens van negen en tien jaar oud blijken tussen 2012 en 2015 te zijn verkracht door een docent. De lessen werden verzorgd door de conservatief-religieuze welzijnsstichting Ensar. Het misbruik is voor tenminste tien gevallen medisch aangetoond in het staatsziekenhuis van het Centraal-Anatolische Karaman. Ensar, dat zegt zich te richten op verspreiding van ‘religieuze kennis en islamitische deugden’, kent tientallen vestigingen door heel Turkije. De stichting heeft een glossy website en bestuursleden die actief zijn in de regerende AK-partij. De nauwe banden met Ankara zorgen voor een onwaarschijnlijke lijst aan voorname sponsoren en donateurs. Een van die donateurs is de zoon van zittend president Erdoğan, Bilal.

De publieke verontwaardiging dwingt minister van Familiezaken Sema Ramazanoğlu te reageren. Tijdens een plenaire parlementszitting stelt zij: ‘Aan de hand van dit eenmalige incident kan een organisatie die bekendstaat om haar welzijnswerk niet zwartgemaakt worden.’ Deze reactie roept grote vraagtekens op over de prioriteiten van de AK-partijminister. Meer dan de misbruikte kinderen lijkt zij bezorgd om de reputatie van Ensar. Wie daar nog geen patroon in ziet, kan even een blik werpen op de woorden van de voormalige én huidige minister van Justitie, Bekir Bozdağ. Zijn AK-partij sleutelt in november 2016 aan een wetsvoorstel waarmee kindhuwelijken uit de illegaliteit gehaald moeten worden. Daarover zegt hij: ’Wij beschermen geen verkrachters, want deze huwelijken zijn tot stand gekomen met goedkeuring van de betrokken families en de vrije wil van de kleintjes.’

Sektarische, criminele denkbeelden zitten ingebakken in partij Erdoğan

Het is exemplarisch voor de wijze waarop islamisten contacten tussen volwassenen en minderjarigen beschouwen. Sektarische denkbeelden zitten diep in het DNA van de AK-partij. En dat alles onder het toeziend oog van Diyanet, dat ooit in 1924 was opgericht als controleorgaan op islamitische uitwassen. Tegenwoordig lijkt dat staatsorgaan dubieus religieus gedachtengoed maatgevend te maken met een overheidssticker. Kenmerkend is de rol die vrouwen krijgen toebedeeld. Diyanet zal nooit publiekelijk verklaren dat zij zo jong mogelijk geïsoleerd moeten worden als vrome echtgenotes en moeders. Maar het is een publiek geheim dat de terugtrekking uit het Verdrag van Istanbul inzake huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen in maart 2021 tot stand kwam door druk van tarikats op het Diyanet-bestuur en president Erdoğan. Het presidentiële decreet daarover kwam niet – zoals vaak wordt beweerd – ineens, maar was al geruime tijd in de maak. Bedoeld als handreiking naar invloedrijke organisaties als İsmailağa. En ook ordes als Menzil, Nur en Süleymancılar laten zich gelden, hebben zelfs vat op ministeries. Deze ordes laten zich in Nederland vertegenwoordigen door Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN). Met eigen moskeeën en misschien ook weekendscholen.

Nederlandse hoogleraren op de bres voor ‘vrijheid van sektarisme’

Die moskeeën en scholen zijn volgens artikel 6 van de Nederlandse Grondwet – waarin vrijheid van godsdienst wordt gewaarborgd – toegestaan. Dit is het favoriete grondwetsartikel van de Leidse hoogleraren en misbruikapologeten Leo Lucassen en – de door Oman betaalde – Maurits Berger, zo lijkt het vaak. Zij impliceren dat minister van Onderwijs Dennis Wiersma op oneigenlijke gronden meer grip probeert te krijgen op islamitische weekendscholen en beschuldigen de VVD-bewindsman eigenlijk van islamofobie. Dat is vergelijkbaar met hoe fanatieke Turkse islamisten nu journalist Timur Soykan massaal aanvallen en tot vijand van de islam bestempelen – voor orthodoxe verstaanders is dat een doodvonnis.

Bij lieden als Lucassen en Berger lijkt de vrijheid van sektarisme ook zwaarder te wegen dan het risico op misstanden en regelrecht misbruik van jonge kinderen. Het is dezelfde kwestieuze prioritering die je terugziet bij veel bewindslieden van de AK-part
https://www.ewmagazine.nl/ewpodium/acht ... ak-915360/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Ariel »

Den Haag: islamitische privéschool Achterhuis Lyceum komt er niet

Soner Atasoy ziet af van het oprichten van een islamitische privéschool in Den Haag. Dat laat onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer weten. Zijn onderwijsplannen waren in oktober naar buiten gekomen en leidden toen tot veel ophef.

De Inspectie voor het Onderwijs had onlangs een “gebruikelijk kennismakingsgesprek” met Atasoy. Na dat gesprek heeft hij laten weten “het initiatief niet door te zetten, en momenteel geen onderwijs te verzorgen aan leerplichtige leerlingen”. De inspectie heeft dat doorgegeven aan de gemeente.

Atasoy was in 2020 ontslagen als directeur bij het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Dat gebeurde nadat inlichtingendienst AIVD had gewaarschuwd voor zijn connecties. Atasoy probeerde via de rechter zijn baan bij de middelbare school in de hoofdstad terug te krijgen, maar dat lukte niet.

De nieuwe school in Den Haag kreeg naam Het Achterhuis Lyceum. Atasoy vindt dat “moslims die niet aan de leiband lopen van de overheid, worden opgejaagd als de Joden in de Tweede Wereldoorlog”. Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemde die naam “buitengewoon kwalijk”.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52152
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Mahalingam »

Leskwaliteit Haga Lyceum nog steeds 'zeer zwak', Dennis Wiersma doet NIKS

Wiersma te druk met schreeuwen & krijsen

De salafistische tyfusschool Haga Lyceum (dossier) 'blijkt' nog steeds een tyfusschool! Deze in Amsterdam gevestigde haatmadrassa waar kindertjes leren dat homoseksualiteit goor is en waar de vrouwtjes met hoofddoekjes moeten lopen anders krijgen ze klappen van hun neef is qua onderwijs nog steeds het niveautje 'wollah wat is deze'.
Dennis Wiersma heeft nu de juridische ruimte in te grijpen maar: "In een reactie zegt Wiersma vooralsnog geen (financiële) sanctie op te leggen, maar in gesprek te gaan met het bestuur over hoe voldaan kan worden aan de herstelopdrachten en 'hoe de school een duurzame toekomst geboden kan worden'."
Ja vriend, ga jij met die kibbelingdirectie van een bij de AIVD en NCTV onder een vergrootglas liggend haatpaleis met achterlijke middeleeuwse normen en waarden maar eens een een duurzame toekomst uitstippelen. We weten wel hoe dat werkt met Wiersma: dan gaat-ie tegen iedereen schreeuwen, met de deuren slaan en na afloop staat-ie met z'n Prodent-muil weer op Instagram te verkondigen dat het zo'n constructieve sessie was. Terwijl het gewoon een tyfusschool is!
https://www.geenstijl.nl/5170691/haatpaleis/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52152
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Mahalingam »

Bestuur As-Siddieqscholen lapt eisen minister Wiersma aan laars: nog steeds geen nieuwe bestuursleden

Het bestuur van de Amsterdamse As-Siddieqscholen trekt zich vooralsnog niets aan van pogingen van onderwijsminister Dennis Wiersma om de voorzitter naar huis te sturen en nieuwe leden te benoemen. Al maandenlang negeert het de door Wiersma gestelde termijnen.

Uiterlijk op 1 maart hadden drie nieuwe bestuursleden moeten zijn benoemd bij de islamitische basisscholen, maar dat is nog altijd niet gebeurd. Voorzitter Samy Deghedy had voor 1 mei moeten terugtreden. Uiteindelijk deed hij dat op 12 mei, maar volgens ingewijden zit hij nog altijd in het bestuur – niet meer als voorzitter, maar als ‘gewoon’ lid.

Bronnen rond de school zeggen dat Elhoucine El Hilali, die al bijna drie jaar bestuurslid is, nu voorzitter is. Dat is in strijd met de eis van Wiersma dat een van de drie nieuwkomers die per 1 maart hadden moeten aantreden, voorzitter zou worden.

Eind februari is wel een vacature verschenen voor een ‘ervaren voorzitter voor het algemeen bestuur’. Dat heeft nog niet geleid tot de aanstelling van iemand van buiten het huidige bestuur. Ook de opdracht om bestuurswisselingen ‘direct’ te registreren bij de Kamer van Koophandel, is genegeerd. Daar staat Deghedy nog altijd aangeduid als voorzitter.

Op de vraag of het ministerie van Onderwijs van dit alles op de hoogte is, meldt een woordvoerder dat het schoolbestuur ‘enkele opdrachten’ van minister Wiersma heeft uitgevoerd. ‘Zo is de voorzitter inderdaad afgetreden. Tegelijkertijd zijn er nog niet drie nieuwe bestuursleden gevonden. De minister beraadt zich nu op vervolgstappen.’

Wiersma kan in theorie kiezen voor een financiële sanctie, zoals hij vorig jaar aanvankelijk van plan was. Daar zag hij enkele maanden later van af, mede omdat er daarmee te weinig toekomstperspectief voor de scholen zou zijn.

Grootste islamitische onderwijsinstelling

As Siddieq bestaat uit Al Maes (De Baarsjes), Al Jawhara (Indische Buurt) en Al Yaqoet (Nieuwendam-Noord). Met in totaal zo’n 1200 leerlingen en 200 medewerkers gaat het om de grootste islamitische onderwijsinstelling van Amsterdam.

In augustus vorig jaar besloot Wiersma in te grijpen, nadat de onderwijsinspectie had gewaarschuwd dat een slepende bestuurscrisis de onderwijskwaliteit bedreigde en tot grote onrust onder het personeel leidde. Met een zogenoemde aanwijzing – een middel dat alleen in uitzonderlijke omstandigheden wordt ingezet – gelastte hij bestuurswisselingen, omdat de huidige leden ‘niet in staat zijn een school deugdelijk te besturen’.

Het bestuur wil niet reageren op vragen van Het Parool. “Procedures lopen nog en ik kan hier vanwege vertrouwelijkheid geen inhoudelijke mededelingen over doen,” aldus Hans Vermeulen, die sinds september vorig jaar is geregistreerd als iterim-directeur-bestuuurder.

Kwetsbaar herstel


In een op 1 maart verschenen rapport schrijft de onderwijsinspectie dat er recentelijk verbeteringen zijn doorgevoerd op de scholen, maar dat deze sterk afhankelijk zijn van Vermeulen, die slechts tijdelijk aan As Siddieq is verbonden. ‘Deze afhankelijkheid van één persoon maakt het herstel kwetsbaar,’ aldus de inspectie.

Bovendien zijn de verhoudingen tussen Vermeulen en de rest van het bestuur ‘moeizaam’. Waar Vermeulen spreekt van ‘grote uitdagingen’, zeggen de overige bestuurders dat er ‘geen sprake meer is van frictie of ruzie’. Zij vertragen soms de verbeteringen, schrijft de inspectie.

Formeel zijn de eerder door de inspectie bekritiseerde banden doorgeknipt tussen schoolbestuurders en weekendscholen die ruimte huren bij As Siddieq voor koranlessen. Het rapport roept vragen op of dat alleen op papier is gebeurd; volgens de inspectie wordt er nog altijd gesteggeld over de hoogte van de huur.

Belangstelling van de AIVD

Samy Deghedy was sinds 2012 bestuursvoorzitter. Eind vorig jaar schreef Het Parool dat hij de warme belangstelling had van inlichtingendienst AIVD, die medewerkers van de school benaderde met vragen over hem. De interesse hield vermoedelijk verband met zijn activiteiten bij de Tawheedmoskee in West, van oudsher het voornaamste salafistische centrum van Amsterdam. Tot een jaar geleden was Deghedy daar ook bestuurder en imam.

In 2018 doorliep het schoolbestuur op last van de gemeente Amsterdam een Bibobprocedure, waarbij geldstromen tegen het licht werden gehouden. Het was de allereerste keer dat de Wet Bibob, die zich doorgaans richt op de horeca- en vastgoedsector, in het onderwijsveld werd ingezet. Aanleiding waren mediaberichten die de moskee in verband brachten met radicalisering en terrorisme. Het onderzoek bracht geen onrechtmatigheden aan het licht.

Een oud-schoolbestuurder waarschuwde eerder in Het Parool dat Deghedy zich hevig zou verzetten tegen pogingen hem te laten opstappen als voorzitter van Stichting Islamitische School Amsterdam, de officiële naam van het As-Siddieqbestuur: “Deghedy zal niet wijken, hij wil de connectie van de moskee met de scholen en de koranlessen intact houden.”
https://www.parool.nl/amsterdam/bestuur ... ~b0b8b5f8/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
ma jun 12, 2023 10:09 am
Bestuur As-Siddieqscholen lapt eisen minister Wiersma aan laars: nog steeds geen nieuwe bestuursleden
Misschien moet Dennis Wiersma eens een woede aanval krijgen, en wat intimiderende gedrag vertonen .
Nou mag het, en nou durft hij niet, want mohammedanen en hun beschermelingen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52152
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Mahalingam »

Er zijn geen nieuwe bestuursleden maar de nog steeds zittenden weten elkaar de tent uit te vechten. Dat is niet opmerkelijk als het een Mohammedaanse organisatie betreft.
Ruzie op As-Siddieqscholen escaleert, bestuur kondigt op eigen houtje contactverbod af tegen criticus

Bijna een jaar na de aankondiging van het ministerie dat het hard zou ingrijpen op de As-Siddieqscholen, is de grootste islamitische onderwijsinstelling van Amsterdam terug bij af. Bestuurders vechten elkaar opnieuw de tent uit. Het schoolbestuur heeft een ontslagen bestuurder een contact- en gebiedsverbod opgelegd. De waarde daarvan is dubieus, omdat er geen rechter aan te pas is gekomen.


Volgens ingewijden heeft een groot aantal medewerkers op Al Maes – een van de drie basisscholen die onder het As-Siddieqbestuur vallen – zich al maanden geleden ziek gemeld uit protest tegen het aanblijven van Samy Deghedy als bestuurder. De onderwijsinspectie is op de hoogte en zal volgens een woordvoerder meteen na de zomervakantie een onderzoek beginnen. Vorig jaar waarschuwde de inspectie dat de bestuurlijke ruzies, die teruggaan tot 2020, de onderwijskwaliteit bedreigen.

Vervolgstappen

Het ministerie noemt de situatie ‘kwalijk’ en zegt deze week het bestuur te informeren over vervolgstappen. Toenmalig onderwijsminister Dennis Wiersma dreigde vorig jaar met financiële sancties, maar zag daar uiteindelijk van af.

Dinsdag is er overleg tussen het ministerie en Stichting Islamitische School Amsterdam, de officiële naam van het As-Siddieqbestuur. Die is verantwoordelijk voor Al Maes in De Baarsjes, Al Jawhara in Zeeburg en Al Yaqoet in Noord. De instelling telt zo’n 1200 leerlingen en 200 medewerkers.

Twee kampen

In 2020 viel het bestuur in twee kampen uiteen door geruzie over (her)benoeming of ontslag van leden en een directeur-bestuurder. Voor de staf en schooldirecteuren werd onduidelijk wie het bestuur vertegenwoordigde. Ze vroegen vorig jaar tevergeefs om het aftreden van alle leden.

De ruzies leidden tot rechtszaken die in het voordeel van voorzitter Deghedy werden beslecht. Maar na een kritisch inspectierapport eiste minister Wiersma diens vertrek. Deghedy beloofde ten overstaan van medewerkers ook te zullen opstappen. Sinds 12 mei is hij inderdaad geen voorzitter meer, maar hij is nog wel bestuurslid, wat op gespannen voet staat met zijn toezegging en de eisen van Wiersma.

Aanvankelijk werd Deghedy als voorzitter opgevolgd door een medebestuurder die hem had gesteund in de eerdere ruzies. Inmiddels ligt ook deze overhoop met Deghedy, die hem met steun van de rest van het bestuur heeft laten uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het gaat om Elhoucine El Hilali.

Connectie met Tawheedmoskee


Sinds 1 juli is er een nieuwe directeur-bestuurder. Een van diens eerste daden betrof het namens het bestuur uitvaardigen van een contact- en gebiedsverbod tegen El Hilali. Hem is vorige week ‘een permanent verbod opgelegd om de schoolgebouwen en alle kantoren van de stichting te betreden’, schrijft de directeur-bestuurder in een brief in bezit van Het Parool. ‘Daarnaast mag hij geen contact hebben met bestuurders, leerkrachten en alle medewerkers van de scholen.’

Het gedoe is moeilijk los te zien van de connectie van de scholen met de Tawheedmoskee in West. De imam van die moskee, Mahmoud el Shershaby, is oud-voorzitter en oprichter van de As-Siddieqscholen. Hij is een van de oudste salafistische voormannen in Nederland. Onder druk van het stadsbestuur en Kamerleden trad El Shershaby in 2009 terug als bestuursvoorzitter van de scholen.

Weekendschool


In 2012 volgde Deghedy hem op. Tot vorig jaar was Deghedy ook bestuurder en imam bij de Tawheedmoskee, die in het weekend een As-Siddieqgebouw huurt voor Koranlessen. De onderwijsinspectie was eerder kritisch over de banden tussen het schoolbestuur en de weekendschool.

Een ex-medebestuurder van Deghedy waarschuwde eerder in Het Parool dat deze niet zomaar zou opstappen: “Deghedy zal niet wijken, hij wil de connectie van de moskee met de scholen en de Koranlessen intact houden.”

Het schoolbestuur heeft nog nooit publiekelijk gereageerd op alle perikelen en was ook nu niet bereikbaar voor commentaar. El Hilali was dat evenmin. Deghedy weigert Het Parool te woord te staan.
https://www.parool.nl/amsterdam/ruzie-o ... b049582b5/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52152
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Islamitische scholen / Haga Lyceum

Bericht door Mahalingam »

Mogelijk wordt de intensiteit van het gevecht wat minder want er is minder buit.
Onderwijsminister treft niet eerder vertoonde financiële sancties tegen As-Siddieqscholen

Vanwege de aanhoudende bestuurlijke chaos op de Amsterdamse As-Siddieqscholen neemt onderwijsminister Mariëlle Paul harde financiële maatregelen. Deze maand en komende maand krijgen de scholen slechts 40 procent van het gebruikelijke budget.

Als verbeteringen uitblijven is dat nog maar het begin, waarschuwt Paul in een brief aan het schoolbestuur, die in het bezit is van Het Parool. In dat geval zal vanaf maart liefst 80 procent van het maandelijkse budget worden ingehouden. En als vóór 1 juni nog steeds niet is voldaan aan de eisen van het ministerie, wordt de rijksfinanciering geheel gestaakt. In dat geval – en mogelijk al eerder, want de enige inkomstenbron van de scholen is het Rijk – zal de grootste islamitische onderwijsinstelling van Amsterdam zijn deuren moeten sluiten.

Het is voor zover bekend de eerste keer in Nederland dat basisscholen zo worden gestraft voor wanbeleid. Al de voorbije zomer kondigde het ministerie deze maatregel aan, maar een definitief besluit bleef toen uit omdat het schoolbestuur bezwaar aantekende.

Nieuw bestuur

Minister Paul verlangt onder meer de benoeming van drie nieuwe bestuursleden en een directeur. Diverse keren verschoof ze de uiterste termijn waarop het bestuur daarvoor had moeten zorgen. Ook nu is het nog niet gebeurd. Dat hangt samen met interne ruzies. Op dit moment is ook voor Paul niet duidelijk wie wel en niet rechtsgeldig in het bestuur zijn benoemd. Voorgedragen directieleden voldoen niet aan het voorgeschreven profiel.

Paul ziet zich gesterkt in haar oordeel door een recent rapport van de Onderwijsinspectie over de aanhoudende chaos. Het bestuur is verantwoordelijk voor drie basisscholen: Al Maes in de Baarsjes, Al Jawhara in Zeeburg en Al Yaqoet in Noord. Al in 2020 viel het bestuur in twee kampen uiteen, wat een verlammend effect had op de interne besluitvorming.

In haar zoveelste rapport over de scholen schrijft de inspectie dat de bestuurlijke chaos de onderwijskwaliteit bedreigt. Verbeteringen op het gebied van financiën en het opheffen van belangenverstrengelingen doen daar niet aan af.

Terugkerend patroon

‘De kwaliteit en aansturing van de scholen staan nog steeds onder grote druk en er zijn veel personeelsleden vertrokken of ziek,’ aldus de inspectie. Er is al tien jaar ‘een terugkerend patroon’ waarin het bestuur ‘niet in staat is te voldoen aan de wet’. Iedere reflectie op het eigen functioneren ontbreekt.

Ondertussen vechten betrokkenen elkaar de tent uit, waarbij ze al enkele keren eigenhandig een contact- en gebiedsverbod afkondigden. Een ander terugkerend ritueel is onenigheid over wie rechtmatig is ingeschreven als bestuurslid bij de Kamer van Koophandel. Op dit moment staat er slechts één iemand geregistreerd, terwijl de statuten voorschrijven dat er minstens drie bestuursleden zijn.

Volgende week dient bij de Ondernemingskamer in Amsterdam een rechtszaak tussen het bestuur en (een deel van) de medezeggenschapsraad. Die draait om de aanstelling van een nieuwe directeur. In oktober bepaalde een landelijke geschillencommissie dat de inspraakregels daarbij niet goed zijn nageleefd en dat de benoeming moet worden teruggedraaid.

Volgens de inspectie lijkt de directeur onvoldoende draagvlak te hebben. Overigens is het ook hommeles binnen de medezeggenschapsraad. Het was voor de inspectie onmogelijk alle leden gezamenlijk te spreken, omdat sommigen alleen wilden komen als anderen zouden ontbreken.

Wanbeheer


Al in 2022 waarschuwde de inspectie dat het geruzie de onderwijskwaliteit bedreigt. Er werd toen ook financieel wanbeheer geconstateerd. Inmiddels is daar geen sprake meer van, vooral omdat de belangenverstrengeling is opgeheven bij bestuurders die banden hadden met weekendscholen. Die huren lokalen voor lessen godsdienst en Arabisch.

De persoonlijke banden zijn doorgesneden. Wel zijn nog onrechtmatige uitgaven gedaan, onder meer omdat de weekendscholen een te lage huur betalen. Daardoor zijn rijksmiddelen gebruikt voor de exploitatie van de weekendscholen. Maar deze uitgaven zijn ‘minder ernstig’ dan eerder het geval was, aldus het rapport.
https://www.parool.nl/amsterdam/onderwi ... ~b19cb16d/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie