Klachten van asielzoekers.

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Illegale migranten in Duitsland: Wij zijn gasten en verwachten meer luxe!

Bewoners van het vluchtelingenhuis in Frankfurt Bonames hebben meer luxe geëist. Als gast van kanselier Merkel heeft men recht op een adellijk onderkomen en een allround service in overeenstemming met de status van edelman, was de teneur van de eis.

Talrijke illegale migranten, die het zich al enige tijd comfortabel maken in het vluchtelingenhuis in Frankfurt hebben zich in een brief aan de sociale dienst beklaagd over ontoereikende huisvestingsomstandigheden. De asielzoekers die zonder toestemming het land zijn binnengekomen, klagen dat de huisvesting ronduit onmenselijk is. Wat zouden de talrijke daklozen in Frankfurt te zeggen hebben over dit soort klachten?, schrijft Günther Strauß op Anonymousnews.

Naast aanzienlijk meer luxe met betrekking tot de woonsituatie, eisten zij dat het beveiligingspersoneel uit de accommodatie werd verwijderd. De beveiliging was daar ingezet nadat er herhaaldelijk gewelddadige rellen hadden plaatsgevonden. “We zijn toch geen criminelen”, schrijven de migranten aan de sociale dienst. De ongeoorloofde binnenkomst in de Bondsrepubliek Duitsland is volgens zowel Pragraph 14 Aufenthaltsgesetz als Paragraph 95 Aufenthaltsgesetz een strafbaar feit. In dit opzicht zou men deze bewering gemakkelijk kunnen verwerpen.

Luxeproblemen: WLAN is te traag

Terwijl er onder de mensen die hier al langer wonen mensen zijn die geen huis hebben of niet weten hoe ze de maand moeten overleven met hun magere pensioen, hebben de gasten van Merkel in Frankfurt een heel ander probleem. Het WLAN draadloos netwerk in de accommodatie is veel te traag, klagen de asielzoekers. Een analyse van de verkeersstatistieken van Libische asieleisers die hun smartphones gebruikten om bijzonder frequent op bepaalde trefwoorden te zoeken, laat zien wat het probleem zou kunnen zijn.

Het tijdschrift salon.com deed onlangs verslag van de meest populaire zoekopdrachten op het net van de vakmensen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Volgens het rapport zochten deze mensen vooral naar trefwoorden als seks met ezel, varken, hond, aap of geit. Als tientallen bewoners tegelijkertijd naar overeenkomstige video’s in 4k kwaliteit kijken, zou het WLAN netwerk wel eens kunnen beginnen te verzwakken.

Te kleine appartementen

Als uitgenodigde gast van Angela Merkel verwachten de migranten in Frankfurt uiteraard niet dat men in kleine appartementen moet wonen. Daarom vragen ze in hun brief ook om grotere appartementen. Misschien dat Frankfurt nu een voorbeeld neemt aan Berlijn. Daar wordt binnenkort weer een compleet luxe appartementencomplex opgeleverd, waarin alleen illegale migranten mogen intrekken. Dat is zeker in overeenstemming met hun status.

Het optreden van de autoriteiten toen de zogenaamde vluchtelingen het elektriciteitsnet overbelastten, werd door hen ook als onmenselijk en schaamteloos beoordeeld. Zij hadden talrijke elektrische apparaten aangeschaft en door deze permanent en gelijktijdig in bedrijf te houden, het net overbelast. Vanwege het daaruit voortvloeiende brandgevaar moest de elektriciteit worden uitgeschakeld, omdat de bewoners van het onderkomen ondanks herhaalde waarschuwingen herhaaldelijk het net hadden overbelast.

Natuurlijk hadden ze hier geen begrip voor. De Duitse belastingbetaler moest zorgen voor een stabiele stroomlijn, zodat alle apparaten parallel konden lopen, zeiden ze. Om hun vraag onder druk te zetten, hebben bijna 100 bewoners de straten van Bonames geblokkeerd en op een agressieve manier gerotzooid. Of ze nu gaan verhuizen naar een nieuwe luxe accommodatie is nog maar de vraag. Afgelopen vrijdag nog was er hernieuwde onrust en protesten in het vluchtelingenhuis. De politie moest weer naar binnen. Na de bemiddeling van een imam werd de situatie weer rustig.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24957
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door King George »

Dan moeten ze een duurder arrangement nemen. En dus meer voor betalen. Probleem opgelost.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Pilgrim »

Voor het welzijn van de gasten – Stuttgart: vluchtelingenhelpers eisen gratis internet in onderkomens

Geplaatst op 19 september 2020

Afbeelding

Vluchtelingenhelpers klagen over slechte internetverbindingen in de onderkomens in Stuttgart. Daarom zou de stad mede met het oog op de coronapandemie een gratis en stabiele ontvangst beschikbaar moeten stellen.

Wat vreselijk en inhumaan; eerst moesten de “beschermingzoekers” de zware inspanningen van de lange vluchtroute op zich nemen, wellicht ook nog de Middellandse Zee of de Balkan-route overmeesteren, zich een weg banen door crisisgebieden als Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje of Frankrijk, eindelijk uitgeput en vol verwachtingen in het Luilekkerland aangekomen, en nu treedt er onverwacht een tragische noodtoestand in: gebrekkige internetverbinding. Geen wonder dat de vluchtelingenhelpers uiting geven aan hun onvrede, de welkomstcultuur opeisen en de aanspraken van de gasten willen doordrukken. Bij deze hoge mate van verzorgingsmentaliteit is het bijna verbazingwekkend dat er nog niemand over het weer geklaagd heeft.

Stuttgarter Nachrichten”:

De stad zou in de vluchtelingenonderkomens krachtige en gratis WLAN ter beschikking moeten stellen – dat eisen vertegenwoordigers van Stuttgarter Vriendenkringen, de AK Asiel en asielpastoor Joachim Schlecht in een actueel schrijven aan wethouder Sociale Zaken Alexandra Sußmann, dat ook naar de politieke fracties ging. “De ontoereikende uitrusting met WLAN is in de afgelopen maanden tijdens de coronabeperkingen beter aangetoond”, klagen de vluchtelingenhelpers.

De brief verwijst naar een peiling in 14 onderkomens. Daar wordt de internettoegang vaak via schenkingen gefinancierd. Er zou alleen nog sprake zijn van redmiddelen. De mogelijkheid om zelf internet met een router in kamers te installeren, zou verboden zijn in de onderkomens. De ontvangst zou vaak alleen bij de ruimte voor de maatschappelijk werkers stabiel zijn. “Deze zwakke noodoplossingen zouden niet geschikt zijn” voor het downloaden van huiswerk en voor huiswerkhulp, voor online taalcursussen of het contact met de advocaat, benadrukken de vluchtelingenhelpers. Daar zou nog bij komen dat zich om redenen van besmetting niet meerdere mensen tegelijk zouden mogen ophouden op de plekken met ontvangst. Daarom de eis: goede ontvangst in elke kamer.

Bron: https://politikstube.com

Door: “Victoria”

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/09/19 ... derkomens/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Mahalingam
Berichten: 52156
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Mahalingam »

Geregeld lezen we over protesten van asieligen in centra waar het gratis internet (zoals alles daar gratis is) niet snel genoeg naar hun zin is.
Behalve wat asielige criminele knaapjes die er een bijversdienste aan hebben zullen de asieligen toch niet wakker liggen van het feit dat in hun COA de Grindr webpages (ontmoetingssite voor homo's) niet doorgegeven worden.
Maar waarom? Is het COA tegen diversiteit? En hoe zit het met de inclusiviteit?
Asielzoekerscentra blokkeren homodatingapp Grindr
Homodatingapp Grindr is niet toegankelijk in een nog onbekend aantal asielzoekerscentra. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) dat verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, heeft de toegang tot de app geblokkeerd via het wifinetwerk.

Belangenvereniging LGBT Asylm Support heeft een brief naar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) gestuurd over de 'bizarre blokkade'. "Dit is zeer ernstig", zegt voorzitter Sandro Kortekaas.

"Deze blokkade herinnert getraumatiseerde LHBTI-asielzoekers aan situaties waarin het gebruik van Grindr niet zonder gevaar voor je leven is. Deze blokkade is on-Nederlands en tast de integriteit van het COA aan", zegt Kortekaas.

Niet verboden

Zorgelijk, noemt staatssecretaris Broekers-Knol de blokkade. "Grindr is niet verboden. Ik zou niet weten waarom de toegang geblokkeerd wordt. Het COA stelt een onderzoek in en ik ga ervan uit dat het in orde komt."

Het COA bevestigt de problemen. "Ook kinderen maken gebruik van de wifinetwerken. Bepaalde websites die niet standaard zijn, worden geblokkeerd", zegt een woordvoerder. "Grindr hoort daar kennelijk toe. Dat is niet de bedoeling. We gaan dat zo snel mogelijk oplossen."
... websites die niet standaard zijn,... :thinking:
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Pilgrim »

Niet goed genoeg: asielzoekers weigeren woningen

Geplaatst op 17 oktober 2020

Afbeelding

Een gegeven paard...

In de stad Leipzig in de Duitse deelstaat Sachsen wonen nog 1972 zogenaamde vluchtelingen in gemeenschappelijke onderkomens. De stad wil ze graag allemaal een eigen woning geven, maar de clientèle is blijkbaar zeer kieskeurig.


Wie voor oorlog en vervolging is gevlucht, om uiteindelijk in Duitsland terecht te komen, is blij dat hij een dak boven zijn hoofd heeft, genoeg te eten en niet meer voor zijn leven hoeft te vrezen – dat in ieder geval zou je denken. Omdat gemeenschappelijke onderkomens echter op den duur ook geen echte oplossing vormen, probeert men in het links-groene Leipzig – ook met hulp van de LBW (Leipziger Woon- en Bouwvereniging) – migranten woningen aan de hand te doen.

Geen lift en ver weg van het centrum
In januari 2019 had de gemeenteraad bovendien besloten dat de stedelijke coöperatieve woningbouwvereniging hierover een rapport zou moeten opstellen. Na aanpassing van de software is zo´n rapport nu klaar. In de afgelopen negen maanden kwamen er 370 aanvragen van vluchtelingen binnen. In 30 gevallen kwam een huurcontract tot stand. Interessant genoeg ontvangt de LBW ook veel afzeggingen van nieuwkomers wat betreft de aan hen aangeboden woningen. De belangrijkste redenen daarvoor zijn: de woning is te ver van het stadscentrum verwijderd, de woning bevindt zich op de verkeerde verdieping en er is geen lift of de woning voldoet niet aan de individuele eisen.

Wij hebben plaats?
Een ander probleem zou zijn dat er meestal vraag is naar 1-kamerwoningen of zeer grote woningen. Zoals “Bild” bericht, is het daarbij echter de moeilijkheid dat volgens de LBW “vooral 4-kamerwoningen en grotere… nauwelijks voorhanden zijn in het bestand.” Als je dan bovendien denkt aan de hoge huren in het centrum en de algemeen zeer gespannen situatie op de woningmarkt in grote Duitse steden, dan lijkt het door linksen gepropageerde “wij hebben plaats”, als het om de opname van “gevluchte personen” gaat, nogal ver verwijderd van de realiteit, temeer daar een deel van de nieuwkomers blijkbaar eisen stelt die de normaal verdienende belastingbetaler zich nauwelijks kan veroorloven.

Bron: www.wochenblick.at

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/10/17 ... -woningen/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Pilgrim »

“Beschermingzoekers” hebben het niet gemakkelijk: geen wasmachine. Eten is niet goed, elke dag alleen maar brood

Geplaatst op 14 november 2020

Afbeelding

“Beschermingzoekers” hebben het best wel zwaar; eerst de moeilijke pelgrimstocht, en bovendien de vervolging die door tig veilige landen aanhield, eindelijk aangekomen in het begeerde wensland, en dan spatten bepaalde verwachting als een zeepbel uit elkaar, ook met het oog op de “coronapandemie”.

In Hamburg voelen “vluchtelingen” zich zoals in de gevangenis, de quarantaine beperkt hun bewegingsvrijheid buiten het onderkomen, bovendien het kattengejammer over de dagelijkse maaltijden en de aanzienlijke frustratie over ontbrekende wasmachines.

[...] De “Hamburger Morgenpost” heeft gebeld met een bewoonster van de centrale eerste opvang in Rahlstedt. De vrouw uit Ghana is met haar baby een jaar geleden alleen naar Hamburg gekomen. “We werden negatief getest, maar we zijn hier nog steeds”, zei ze. “De politie was hier en heeft gezegd dat we er niet uit mogen. Maar veel mensen hier zijn gestrest, we voelen ons zoals in een gevangenis.”

Samen met zes andere vrouwen en hun baby´s zou ze in één ruimte moeten slapen. De baby´s bij hen in bed, zodat ze bang zou zijn dat ze ´s nachts per ongeluk op haar kind gaat liggen. “We hebben geen wasmachine en moeten met de hand wassen. Het eten is niet goed, elke dag is er alleen maar brood.” (meer op Focus Online)

“Beschermingzoekers” hebben het echt niet gemakkelijk, helaas zijn de instellingen voor eerste opvang niet als viersterrenhotels ingericht en bieden ze ook geen Menu à la Carte aan. Ze voldoen eerder aan het provisorische doel: een dak boven het hoofd, verwarmde slaapkamers, voeding en medische verzorging – en dat allemaal gratis.

Bron: politikstube.com

Door: “Victoria”

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/11/14 ... aar-brood/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Pilgrim »

Milaan: Duizenden Italianen staan in de rij voor brood – immigranten gooien het weg (+ video´s)

Geplaatst op 13 december 2020

Afbeelding

Milaan vandaag: Italiaanse burgers staan in de rij voor de uitgifte van gratis eten door de liefdadige organisatie “Pane Quotidiano” (“Dagelijks Brood”). Een zee van mensen, die met zo veel waardigheid in de rij staan voor een stuk brood. Italianen moeten in de rij staan om te eten. Er zijn hier vier miljoen mensen die moeite hebben hun dagelijkse middag- en avondeten te krijgen.

In het opnamecentrum in Turijn daarentegen gooien protesterende illegale Tunesische immigranten door de Italiaanse belastingbetaler betaalde levensmiddelen op de grond. Ze eisen een nieuwe televisie en klagen over het gebrek aan matrassen, die ze daarvoor in de brand hebben gestoken! Een belediging tegenover 12 miljoen Italianen die in armoede leven.

Schikbarend onwaardige toestanden in het huidige Italië...

(Klik voor video´s op de link naar het originele artikel hieronder)

Bron: unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2020/12/13 ... eg-videos/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Ariel »

You can turn up in another country and demand a house for free, and then you start complaining.

Life in Hull is hell.
Refugee says life in Hull ‘is same as in Iraq’ as she struggles to get a home

A woman who survived war in Iraq and Syria has said that life in Hull is the same as her home country.

Intesar Hassan, 55, was moved to the city by the UN in 2012 but has since become bed-bound after health troubles she says were exacerbated by living in squalor.

Most of her relatives were killed in Iraq, causing her to flee to Syria where they were given food and shelter.

However, when war broke out there, they were moved to Hull as their lives were in danger.

But the tranquillity she hoped to find there has not come forward.

Intesar said: ‘When I think about Iraq and Hull, they are the same to me. When I came here my health conditions worsened and are getting worse day by day in this house.

‘I cannot walk, talk or eat due to the conditions I am living in. All night long I worry about the house.

‘I open the window at night because I can’t breathe from the damp inside the house. This situation is reminding me and re-traumatising me from past experiences.’

She added that she complained about how cold the house is soon after moving in eight years ago.

She said: ‘I told them that the house is freezing but they didn’t do anything. We have no heating and no maintenance work has been done on the house in the past eight years.

‘I fell down the stairs in the house which led to me needing to have my gall bladder operated on.

‘I have letters from Castle Hill Hospital, GPs and occupational therapists which recommends I am placed into a new house suitable for disabled people, but I have waited on Hull City Council’s housing list since the day I arrived in Hull.’

However, her landlord said the house was ‘immaculate’ when they arrived and the tenants had denied access for maintenance workers to assess the mold since 2017….
Via Mail online.
Ms Hassan's landlord said: 'The flat was in immaculate condition upon the tenants' arrival. I know it is mouldy but they haven't let us in to do maintenance.

'We have been doing maintenance on a regular basis until to 2017 until for some reason we were refused access and we haven't been back and felt intimidated.

'When we get in there we will do a full refurbishment.

'Exhaustive measures were put in place to ensure the a gas certificate was instated in 2020 as it is a legal requirement for us.

'They have racked up over £5,000 in arrears and they have allowed the housing benefit to be cancelled. They have told me they will be gone by the end of the month.'

A Hull City Council spokesman said: 'The council's environmental health team has made contact with the family with a view to assessing the house, however the family has denied environmental health access to the property.

'Information has been provided in Arabic and the environmental health team has subsequently worked with the landlord of the property and the family's support worker to try to provide the advice and support needed.

'The council allocates council properties based on need, and looks to support those with the most pressing needs, whilst taking into account factors such as arrears and previous tenancy issues.'

Una Barry MBE, Executive Director of Services at the Refugee Council, said: 'The Refugee Council provides specialist integration support for resettled refugees, including health, education, welfare and English language support.

'We work closely with partners, including Hull local authority and community groups, to help refugees settle into their new communities and make steps towards independence.

'However, we do not find or procure housing for resettled refugees in Hull, and are not responsible for overseeing rental agreements for the refugees we support.'
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24957
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door King George »

Ariel schreef:
za jan 16, 2021 6:21 pm
You can turn up in another country and demand a house for free, and then you start complaining.

Life in Hull is hell.
Refugee says life in Hull ‘is same as in Iraq’ as she struggles to get a home

A woman who survived war in Iraq and Syria has said that life in Hull is the same as her home country.
Spoiler! :
Intesar Hassan, 55, was moved to the city by the UN in 2012 but has since become bed-bound after health troubles she says were exacerbated by living in squalor.

Most of her relatives were killed in Iraq, causing her to flee to Syria where they were given food and shelter.

However, when war broke out there, they were moved to Hull as their lives were in danger.

But the tranquillity she hoped to find there has not come forward.

Intesar said: ‘When I think about Iraq and Hull, they are the same to me. When I came here my health conditions worsened and are getting worse day by day in this house.

‘I cannot walk, talk or eat due to the conditions I am living in. All night long I worry about the house.

‘I open the window at night because I can’t breathe from the damp inside the house. This situation is reminding me and re-traumatising me from past experiences.’

She added that she complained about how cold the house is soon after moving in eight years ago.

She said: ‘I told them that the house is freezing but they didn’t do anything. We have no heating and no maintenance work has been done on the house in the past eight years.

‘I fell down the stairs in the house which led to me needing to have my gall bladder operated on.

‘I have letters from Castle Hill Hospital, GPs and occupational therapists which recommends I am placed into a new house suitable for disabled people, but I have waited on Hull City Council’s housing list since the day I arrived in Hull.’

However, her landlord said the house was ‘immaculate’ when they arrived and the tenants had denied access for maintenance workers to assess the mold since 2017….
Via Mail online.
Spoiler! :
Ms Hassan's landlord said: 'The flat was in immaculate condition upon the tenants' arrival. I know it is mouldy but they haven't let us in to do maintenance.

'We have been doing maintenance on a regular basis until to 2017 until for some reason we were refused access and we haven't been back and felt intimidated.

'When we get in there we will do a full refurbishment.

'Exhaustive measures were put in place to ensure the a gas certificate was instated in 2020 as it is a legal requirement for us.

'They have racked up over £5,000 in arrears and they have allowed the housing benefit to be cancelled. They have told me they will be gone by the end of the month.'

A Hull City Council spokesman said: 'The council's environmental health team has made contact with the family with a view to assessing the house, however the family has denied environmental health access to the property.

'Information has been provided in Arabic and the environmental health team has subsequently worked with the landlord of the property and the family's support worker to try to provide the advice and support needed.

'The council allocates council properties based on need, and looks to support those with the most pressing needs, whilst taking into account factors such as arrears and previous tenancy issues.'

Una Barry MBE, Executive Director of Services at the Refugee Council, said: 'The Refugee Council provides specialist integration support for resettled refugees, including health, education, welfare and English language support.

'We work closely with partners, including Hull local authority and community groups, to help refugees settle into their new communities and make steps towards independence.

'However, we do not find or procure housing for resettled refugees in Hull, and are not responsible for overseeing rental agreements for the refugees we support.'
[/spoiler]
Dan heeft hij eigenlijk helemaal niks te klagen, want dan voelt hij zich gelijk thuis als het al helemaal hetzelfde is als in zijn eigen land. En dat willen ze toch zo graag?
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Asylum Seekers Stage Hunger Strike over Quality of Free Hotel Food

Afbeelding

A group of asylum seekers being housed at the expense of the British taxpayer in a Reading hotel have staged a hunger strike, protesting against the quality of the free food they are given.

One of the migrants leading the strike, Salahe Lakhdar, claimed that the food was unhealthy and the portions too small, leading to some of the migrants losing weight.

Lakhdar, who said he has been staying in the hotel for three months, told Sky News: “These people have been living in the hotel for nine months without going anywhere, without seeing any family, without seeing friends, without doing any activities.

“We know it’s bad for everyone, for UK residents, and we respect that and we wish them the very best and we hope this time passes soon — but it’s very bad for these people as well,” he suggested.

The 24-year-old migrant claimed some in the hotel have experienced medical issues as a result of the food, alleging that “many people” have gone to the hospital as a result of the food.

Lakhdar said he wants “some sign” from the government that their supposed plight has been heard, and that their asylum claims will be progressed.

Another unnamed migrant, who is staying in the hotel with her daughter said: “It’s been miserable… she hasn’t eaten healthy food for over five months — no vegetables, no fresh milk, no cheese, no egg, no fish. Imagine a kid who is growing and needs all this protein and calcium — she doesn’t get any of this.”

“For the first time in my whole life I’ve had suicidal thoughts… and there are so many suicidal people in the same place,” she added — suggesting her previous circumstances cannot have been that desperate.

Clearsprings Ready Homes, a firm that services migrant detention centres said that “Clearsprings ensures that where required, three meals a day are provided.

“The food service provided by our suppliers is reviewed on a regular basis to ensure what is provided meets the required standards and that feedback from our asylum seekers is taken into account as part of that review.”

In July, Brexit leader Nigel Farage uncovered the fact that the government has been housing illegal migrants in hotels during the Chinese coronavirus crisis, amid record-breaking waves of illegal boat migration.

Mr Farage later embarrassed the government after revealing that one of the migrant hotels was in Home Secretary Priti Patel’s own constituency.

Aside from the financial cost of housing migrants — expected to total at least £4 billion over the coming years— the hotel housing scheme has had some violent consequences.

In June, a Sudanese migrant went on a stabbing spree inside his Glasgow hotel, wounding six people, including a police officer, David Whyte, who was critically injured.

The attacker, Badreddin Abadlla Adam, had also reportedly complained about the free food he was provided, which sometimes consisted of spaghetti or macaroni and cheese, which was deemed not to be “culturally appropriate” by local activists.

Migrants have long complained about the free accommodation provided to them by the British taxpayer. In September, a group of illegal Sudanese migrants complained about their housing at a converted British Army barracks, telling the media that they “wished they stayed in France“.

Others have staged violent protests and hunger strikes at the camp.

In January, a group of five asylum seekers were arrested in connection with an arson attack on the facility.
https://news.sky.com/story/asylum-seeke ... l-12217586
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51240
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Pilgrim »

Nauwelijks aangekomen en al ontevreden – Lampedusa: opstand op quarantaineschip

Geplaatst op 24 februari 2021

Afbeelding

Na de illegale landing op Lampedusa moeten de migranten o.a. op het schip “Allegra” in de haven van Empedocle in quarantaine. Een groep – naar het schijnt Noord-Afrikanen en met corona besmet – heeft er waarschijnlijk niet op gerekend dat de reis voor korte tijd onderbroken en de doorreis naar het gewenste doelland vanuit zijn optiek aanzienlijk vertraagd wordt.

Om hun ontevredenheid met hun opsluiting tot uitdrukking te brengen, schopten ze herrie op het quarantaineschip, probeerden zichzelf met touwen naar beneden te laten om te ontsnappen. Enkelen lukte het inderdaad om tenminste één voet op de aanlegsteiger te zetten, die echter door de politie werden opgepakt.

Zoals voxnews.info bericht (+ video), riep een van de migranten, die heel gevaarlijk over de reling van het schip leunde, dat hij niet in Italië zou willen blijven, maar naar het buitenland zoals Duitsland of Frankrijk zou willen.

Bron: politikstube.com

Door: “Victoria”

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2021/02/24 ... aineschip/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24957
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door King George »

Kunnen ze dat schip niet laten zinken?
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Afghanen over verblijf op Heumensoord: 'Hier krijgen we psychische klachten van. Waar blijft ons huis.
Afbeelding

Afghanen over verblijf op Heumensoord: 'Hier krijgen we psychische klachten van'

Geen privacy, geluidsoverlast, klachten over het weer waartegen de paviljoens niet bestand zijn; de geschiedenis herhaalt zich op Heumensoord. In 2015 protesteerden Syrische vluchtelingen over de omstandigheden in de noodopvang, nu zijn het de Afghaanse evacués. "Het is hier erg koud."

"De accommodaties zijn helemaal niet goed voor ons, voor de families en de kinderen", zegt woordvoerder Waissudin van de Afghanen. "Ook niet voor de zwangere vrouwen hier of voor hen die hun baby's borstvoeding willen geven."

Hij zegt: "Dit is eigenlijk bedoeld als noodopvang voor maximaal 2 tot 4 weken, maar mensen zitten hier al langer dan een maand." Waissudin noemt het gebrek aan privacy het voornaamste probleem op Heumensoord. "Die privacy is zo goed als nul. En er is ook veel geluidsoverlast, van baby's en van mensen die rondlopen. En ook als het slecht weer is, dan hoor je dat meteen en dan slapen we niet. En kinderen kunnen zich ook niet goed concentreren bij het maken van hun huiswerk."

'Er moeten betere alternatieven zijn'

De bewoners hebben er begrip voor, zegt de woordvoerder, dat sprake is van een noodsituatie. "Maar er moeten betere alternatieven zijn dan de tenten op Heumensoord", gaat Waissudin verder. "Het eten en de medische voorzieningen laten ook te wensen over. Dat alles bij elkaar opgeteld leidt tot psychische klachten onder de mensen, meent Waissudin.
Een vrouw in een van de paviljoens waar de slaapkamers zijn en waar ze met haar man en dochtertje van 1 is ondergebracht, zegt dat het erg koud is. "De wind heeft hier vrij spel", zegt ze.

Alarm
Deze week sloegen het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman alarm over de omstandigheden in de noodopvang. Voor de Afghaanse evacués die er sinds twee maanden verblijven, moet snel een meer structurele woonvoorziening worden gevonden, zeggen zij.

In 2016 brachten het college en de ombudsman ook al eens een bezoek aan de toenmalige noodopvang Heumensoord. Toen stelden ze dat een dergelijke grootschalige opvang (toen voor drieduizend mensen) schadelijk is voor de veiligheid en gezondheid van de asielzoekers. Ze deden daarbij de dringende aanbeveling om de locatie niet opnieuw op grote schaal in gebruik te nemen.

Als we na 1 januari naar een andere opvang willen, dan hebben we andere gemeentes heel hard nodig

De opvang sluit officieel per 1 januari, maar blijft mogelijk langer open. Daarover zegt locatiemanager van Heumensoord Lian van Driel van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vrijdag: "De afspraak is nog steeds 1 januari. Als we na die datum naar een andere opvang willen, dan hebben we andere gemeentes heel hard nodig om andere plekken aan te bieden."

Van Driel kent de klachten: "De slaapverblijven zijn zeker niet ideaal, met kleine ingrepen proberen we dat te verbeteren. De lampen gaan op een bepaalde tijd uit, zodat de kinderen gaan slapen. De recreatiezalen blijven langer open en ouders kunnen daar naartoe. Maar de geluidsoverlast is er zeker."

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) praat maandag met het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen over Heumensoord. Het COA is daar ook bij.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Nog meer asielleed.
Afghanen worstelen met uitzichtloosheid in opvangcentra: 'Mensen staan op instorten'

Noodopvanglocaties zijn "volstrekt ongeschikt", op andere locaties lopen de spanningen op en zicht op een woning is er niet. Maanden geleden kwamen de eerste Afghaanse vluchtelingen aan in Nederland, na de machtsovername van de Taliban in hun land. Velen hebben nog geen idee hoe hun directe toekomst in Nederland eruitziet. "Mensen staan hier op instorten."

Waisuddin Akhondzada arriveerde eind augustus, drie maanden geleden dus, als een van de eerste Afghaanse evacués in Nederland. Hij verblijft nu bijna twee maanden in het opvangcentrum in Heumensoord, nabij Nijmegen. Daarvoor zat hij in het militaire complex in Harskamp. Hij mist in Heumensoord vooral de geluiddempende, stenen muren van de kazerne en plafonds, zegt hij. Slapen is namelijk haast ondoenlijk, vooral als de doeken van de paviljoens klapperen door de wind.

"Iedereen is er hier inmiddels aan gewend om een slaappil te nemen", zegt Akhondzada. "En ook de kinderen slapen niet goed. Ze vallen vaak in slaap op school. In het begin kregen we daar veel klachten over van de leraren, maar inmiddels weten ze wat er aan de hand is."

Akhondzada, die voor Nederland werkte bij de politiemissie in Afghanistan, benadrukt allereerst Nederland vooral dankbaar te zijn voor zijn evacuatie. Tegelijk hunkert hij naar perspectief in een situatie die momenteel vooral uitzichtloos lijkt.

Hetzelfde geldt voor Sayed Ahmad Sadat, die eind vorige maand vanuit Afghanistan naar Nederland kwam en nu twintig dagen in de kazerne in Harksamp zit. Hij is tevreden over zijn opvangplek, maar vreest vooral wat komen gaat. Vandaag herhaalde de burgemeester van Ede dat de opvanglocatie op 1 december definitief wordt gesloten, na meerdere keren langer te zijn opengehouden.

Sadat hoorde van anderen alarmerende verhalen, bijvoorbeeld over de opvang in Leeuwarden. Daar slapen gezinnen in dezelfde hal als alleenstaande jonge mannen, wat tot gespannen situaties leidt. "Sommigen zeggen zelfs dat ze terug willen naar Afghanistan", zegt Sadat. "Ze voelen zich niet veilig, er is geen privacy. Hier heeft een familie gezegd onder geen beding naar Leeuwarden te willen. Ze vrezen voor de veiligheid van hun moeders en dochters."

"Ze schreeuwen, voetballen en vloeken tot vier uur 's ochtends", zeggen Afghaanse evacués in onderstaande video over de spanningen met andere asielzoekers in Leeuwarden:

Hij heeft ook contact met Afghanen die naar andere landen zijn geëvacueerd. "Zij zitten in betere omstandigheden, bijvoorbeeld in hotels. Dat hoeven wij niet hoor, maar we willen in ieder geval op een veilige plek zitten, waar we vredig kunnen leven en studeren. Ik zou graag de taal leren, zodat ik snel iets kan bijdragen aan de maatschappij. Dat kan hier nu niet."

De opvanglocaties in Heumensoord, Harskamp, Zeist en Zoutkamp werden in september en oktober bezocht door afgevaardigden van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Vorige week publiceerde de organisatie een verslag van dat bezoek. De UNHCR was onder de indruk van de inspanningen van onder meer het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die de asielverzoeken van de Afghanen versneld behandelt.

De UNHCR-medewerkers maakten zich wel zorgen over de situatie van de Afghaanse vluchtelingen. Ze schrokken met name van de situatie in Heumensoord. "Die zou onzes inziens zo snel mogelijk moeten worden gesloten, of alleen worden ingezet voor kortdurende opvang", schreef de VN-organisatie.

Zo is er in de paviljoens onvoldoende privacy, zijn ze te gehorig en zijn ze ongeschikt voor de winter. Eerder deze maand noemden de voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, Jacobine Geel, en de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, Heumensoord al "volstrekt ongeschikt" voor een verblijf langer dan een paar weken.

Een woordvoerder van het COA zegt bekend te zijn met de soms schrijnende verhalen vanuit de opvangcentra en erkent dat er "enorme verschillen" zijn tussen locaties. Een snelle oplossing is er alleen niet, zegt ze, omdat de problematiek uiterst complex is.

Daarbij wijst ze op de "optelsom" van vele factoren die bij de opvangproblematiek een rol spelen, zoals de aanhoudend hoge instroom, de beperkte uitstroom vanwege de krapte op de woningmarkt en de tal van betrokken organisaties en ministeries. "Het is makkelijk als een probleem een schuldige heeft, maar dat is hier niet het geval."

Het COA heeft verder vaak geen keus als het gaat om noodopvanglocaties, benadrukt ze, omdat er weinig aanbod is en ze vaak tijdelijk zijn. Daardoor staat er onophoudelijk druk op het systeem; begin deze maand was ruim 80 procent van de nieuwe locaties tijdelijk.

"We willen mensen op z'n minst een bed, veiligheid en medische faciliteiten bieden en dan kies je maar voor wat we nu bijvoorbeeld in Leeuwarden hebben. Dat is een hal en blijft een hal, hoe je het ook inricht. We kunnen het niet mooier maken dan het is, want het is natuurlijk niet zo dat het COA denkt: leuk, we gaan mensen opvangen in paviljoens. Wij staan ervoor om mensen binnen onze mogelijkheden de best mogelijke opvang te bieden, en dat doen we."

Voor de lange termijn legde het COA deze maand bij de kabinetsformateurs plannen voor een nieuw, "stabiel" opvangsysteem op tafel. Het zijn plannen waar de huidige 2000 Afghaanse evacués in opvangcentra mogelijk weinig aan zullen hebben.

'Als we maar een datum hebben'
De verantwoordelijke bewindspersonen binnen het huidige demissionaire kabinet, minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid), schreven vorige week in een Kamerbrief dat tot in ieder geval eind dit jaar de "kwantiteit en de kwaliteit" van de opvang "zorgwekkend" blijft.

Daarbij kondigden ze wel aan afspraken te hebben gemaakt met gemeenten en provincies om de achterstand van de zogenoemde taakstelling, oftewel de verplichting om vluchtelingen met verblijfstatus op te nemen, nog voor het eind van dit jaar terug te brengen met 1500.

Dat zou een uitweg kunnen zijn voor onder anderen Waisuddin Akhondzada in Heumensoord, die net als veel landgenoten in Heumensoord maanden geleden al een verblijfsstatus voor vijf jaar heeft gekregen. Het is vooral de uitzichtloosheid van zijn situatie die aan hem begint te knagen. "Ik zie steeds meer mensen hier die op het punt staan om in te storten", zegt hij.

Zo kampt zijn vrouw inmiddels met hypertensie en paniekaanvallen. "En als je dan iemand vraagt hoelang het nog gaat duren, heeft niemand een antwoord. Als we maar een datum hebben. Dan hebben we in ieder geval iets."
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52156
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Mahalingam »

",,,En als je dan iemand vraagt hoelang het nog gaat duren, heeft niemand een antwoord. ..."

Toen de Molukkers hier kwamen werden ze gehuisvest in militaire barakken. Voor tijdelijk. Twintig jaar later woonden ze nog steeds in die barakken.

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7918
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Voor klachten van asielzoekers: loket van Allah.

Bericht door hans van de mortel »

Is hen wel eerst een test afgenomen? Een test om te controleren of zij besmet zijn met het weerzinwekkende actuele islamvirus? Pas als de test negatief uitvalt, kan de overheid verder gaan met hen de mores van onze beschaving bij te brengen.

Enne . . . daar hoort bij de geschiedenis van hun geliefde historische Arabische Mohammed uit de doeken te doen. Anders gezegd, te vertellen wie Mohammed werkelijk was: een laaghartige pedofiel, psychopaat, sadist, roverhoofdman en tuk op oorlogvoering en verborgen schatten waaronder het recht om als eerste met de mooiste buitgemaakte jonge minderjarige maagden de tent in te duiken om hen een-voor-een te verkrachten en indien het geval, te ontmaagden.

Dit staat allemaal te lezen in het boek over de vuile was van de Profeet, onder moslims bekend als de meest betrouwbare biografie over het leven van profeet Mohammed Het leven van Mohammed, de verzamelde hadiths van al-Bukhari.

Afbeelding
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Opvang Heumensoord voor geëvacueerde Afghanen gaat dicht. Je zou denken BLIJ..BLIJ...BLIJ....De duizend opgevangen Afghanen wonen er in tenten met weinig privacy en veel geluidsoverlast. Bij harde wind lijken de daken van de tenten af te waaien, waardoor mensen nauwelijks kunnen slapen.

Maar nee...Er heerst spanning op Heumensoord door aangekondigde sluiting. Waar moeten we naar toe.
‘Hopelijk niet weer in een tentenkamp’

Het nieuws over de sluiting van de noodopvang op Heumensoord heeft voor veel onrust gezorgd onder de Afghaanse vluchtelingen. De informatiebalie van de COA werd overstelpt met vragen. Maar wat vooral iedereen wil weten: waar gaan we naartoe? Dat antwoord krijgen ze echter niet.

De bewoners van het tentenkamp kregen het nieuws in de loop van dinsdagmiddag te horen in een brief. Daarin stond dat Heumensoord een maand langer open blijft dan gepland, tot eind januari dus. Ook kregen ze te horen dat in de loop van de maand december al de eerste verplaatsingen naar elders gaan plaatsvinden.

Verslechtering
,,Nadat we die brief hadden gekregen, wilde iedereen meer informatie”, vertelt Sayed Abozar Gardize (28). Hij wordt sinds enkele weken samen met zijn vader op Heumensoord opgevangen.

,,Het is moeilijk te zeggen of we nu blij moeten zijn of niet. Als we weer naar een ander tentenkamp moeten, dan is het een verslechtering. Voor ons wordt het dan al het derde adres. Eerder waren we ook in Harskamp. We hebben gehoord dat er een ander tentenkamp komt waar ook mensen van andere nationaliteiten wonen. Dat zou vervelend zijn, dat zijn misschien mensen die alcohol drinken.

Groningen
Van andere Afghanen heeft hij gehoord dat de opvang in het Groningse Zoutkamp wellicht beter is dan op Heumensoord. ,,Daar wonen de mensen met negen in een ruimte. Hier is dat eigenlijk met 75, omdat er geen plafond in de eigen kamer zit. We horen alles”, gaat Abozar verder.

,,Mijn vader en ik blijven in ieder geval samen. Voor hem is het beter dat hij verplaatst wordt naar een gebouw, omdat hij astma heeft. Zo'n tent is dan helemaal niet gezond.”

Hopen op een eigen kamer
Een ander bewoner van Heumensoord, Maiwand, hoopt juist niet dat hij naar Zoutkamp wordt verplaatst. Zijn vrouw Samira is zwanger en hij hoopt op meer privacy in het volgende opvangadres.

,,Gelukkig dat het hier dicht gaat. Hopelijk komen we niet weer in een tentenkamp terecht. We hopen op een kamer die alleen voor ons gezin is bestemd.” Maiwand en Samira hebben al een dochter van ruim 2 jaar, Hosay.

Samira vertelde eerder aan deze krant hoe zwaar het leven op Heumensoord was. Als lichte slaper werd ze constant wakker en vanwege een gebrek aan slaap voelt ze zich regelmatig depressief.

,,Samira is voor een week naar haar broer in Duitsland, die in een restaurant werkt”, vertelt echtgenoot Maiwand. ,,Ze is naar de grens gereisd en is daar door haar broer opgepikt. Ze is nu blij, omdat ze ook haar zussen ziet. En voor de kleine Hosay is het ook goed dat ze even ergens anders is.”

Maiwand is voor de Hogere Agrarische School in Venlo begonnen aan de ontwikkeling van een app. Hij is gespecialiseerd in landbouwmechanisatie. ,,Ik hoop dat we verhuisd worden naar een gebied tussen Nijmegen en Venlo, want dat is dan lekker dichtbij.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Zorgen over situatie noodopvang Schinnen

Ze zijn veilig, hebben een dak en bed en krijgen dagelijks eten. Maar daar is ook alles mee gezegd. De omstandigheden in de noodopvang voor asielzoekers in Schinnen zijn verre van ideaal, zo bevestigt ook Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland.

De NOS berichtte onlangs over schrijnende situaties in opvangcentra in Nederland. Gebrek aan privacy en ondersteuning van mensen die met trauma’s kampen, leefgeld dat niet wordt uitgekeerd en geen mogelijkheden om zelf te koken. Ook in Schinnen is er volgens bewoners van alles mis met de voorzieningen.

Met acht man op een kamer
Op de voormalige legerbasis zijn 400 asielzoekers ondergebracht in drie grote tentpaviljoens. Aan de poort vertelt Ahmed – hij wil net als veel anderen uit angst voor de veiligheid van zijn familie in Syrië zijn achternaam niet noemen – dat bewoners in de tenten met acht man op een kamer slapen. Een coronabesmetting kan volgens hem grote gevolgen hebben.

Rugwervel
Medische hulp is er volgens de bewoners nauwelijks. Mohamed heeft last van een van zijn rugwervels. Toen hij langsging bij de huisartsenpost op de noodopvanglocatie kreeg hij te horen dat ze niks voor hem konden doen. "Ik werd niet doorverwezen naar een echte arts", zegt hij. "Daarnaast is de post ook maar één uur per dag open."

Mohamed zegt het zo zwaar te hebben dat hij dreigt te stoppen met eten tot hij de verzorging krijgt die hij nodig heeft. Ook trekt hij de kwaliteiten van het personeel in twijfel. "Zijn dit wel echte dokters of gewone COA medewerkers?"

Politieke keuze
Martijn Volker van Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland trekt de kwaliteit van de medische hulp niet in twijfel, maar bevestigt dat alleen de meest basale hulp wordt geboden. "Dat is een politieke keuze. Hoe vroeger je in de procedure zit, hoe minder recht je hebt op zorg. Zolang je niet naar een AZC kunt of statushouder bent, ben je alleen verzekerd voor de meest basale hulp."

Dat geldt eigenlijk voor alles. Volker beaamt dat er een volstrekt gebrek is aan privacy. "De mensen zitten met 125 tot 150 mensen in een paviljoen, gescheiden van elkaar met dunne wandjes die aan de bovenkant open zijn. Stel je dat eens voor vanuit je eigen oogpunt als Nederlander: dat je in zo’n tent zit en geen enkel zicht hebt op de toekomst. Een week overleef je wel, maar daarna wordt het moeilijker."

Eerste levensbehoeften
Er waren aanvankelijk ook klachten over gebrek aan sanitaire voorzieningen, te weinig eten en erbarmelijke hygiëne. Het COA moest door de plotselinge toestroom van asielzoekers erg snel opschalen, verklaart Volker. "Het COA doet zijn uiterste best om die problemen op te lossen. Er zijn inmiddels voldoende sanitaire voorzieningen. Er was aanvankelijk een tekort aan maaltijden, maar dat is ook opgelost. De eerste levensbehoeften zijn wel in orde nu, maar de situatie is nog verre van ideaal."

Trouwring verkocht
Hij doelt onder meer op aanvullende voorzieningen. Zo zijn vergoedingen waarop asielzoekers recht hebben, nog niet uitgekeerd. Khaled arriveerde als een van de eersten in Schinnen. Hij werkt als vrijwilliger in de keuken en helpt met het uitdelen van voedsel. "Voor drie dagen werk zou ik 14 euro verdienen. Tot nu toe heb ik niks gekregen. En ik ben niet de enige. Mijn neef heeft zijn trouwring moeten verkopen om wat kleren aan te kunnen schaffen."

Dat geld wordt normaal gestort op een ‘moneycard’, een soort bankpas waarmee je geld kunt pinnen. Dat probleem wordt opgelost, zegt een woordvoerder van het COA. "Op dit moment kijken we wie zo’n kaart moet krijgen en hoeveel geld erop moet staan. De verwachting is dat ze deze week worden uitgedeeld, inclusief het achterstallige geld."

Erkende dokters
Volgens de woordvoerder hoeven de bewoners zich geen zorgen te maken over de kwalificaties van de mensen van de Gezondheidsdienst Asielzoekers (GZA). "Dat zijn erkende verpleegkundigen en dokters." Het klopt wel dat de post maar vier dagen voor één uur per dag geopend is. "Maar de GZA is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar."

Ook benadrukt het COA dat er soms verschil is in de verwachtingen. "Hier in Nederland is het gebruikelijk eerst met een doktersassistent te praten die kijkt of je doorverwezen moet worden. In de landen waar veel van de asielzoekers vandaan komen gaat dat vaak anders. Daar kun je antibiotica gewoon op de hoek kopen."

Griepklachten
Wanneer mensen griepklachten hebben stuurt het COA ze direct naar een locatie in Luyksgestel. Daar worden ze getest en als ze positief blijken te zijn gaan ze daar ook in quarantaine. Tot nu toe zijn er vanuit Schinnen wel mensen naar Luyksgestel gestuurd, maar of deze ook positief bleken, is niet duidelijk.

Inmiddels is er een bewonersraad opgezet. Daarin zitten asielzoekers die de belangen van hun lotgenoten behartigen en problemen en klachten kenbaar kunnen maken bij de organisatie. Daarnaast kunnen ze de communicatie richting de bewoners bevorderen. Zo gaat de raad met het COA en de catering in gesprek.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Asielzoekers op de voormalige Amerikaanse basis in Schinnen hebben maandag geprotesteerd tegen de omstandigheden op de noodopvanglocatie. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt mee te denken over oplossingen.
Asielzoekers opvang Schinnen voeren actie

Afbeelding


Inmiddels is er een gesprek geweest tussen de actievoerende asielzoekers en de medewerkers van de opvang. Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers zijn er tijdens dat gesprek afspraken gemaakt met de bewoners.

Geen verwarming
De actievoerders kwamen samen in een ruimte waar ze een 'sit-in' hielden. De groep vluchtelingen maakt zich zorgen over de leefomstandigheden van de opvang, zo laat de locatiemanager weten. Er zijn klachten over de temperatuur in het complex, het eten en de veiligheid. Volgens het COA gaan technici kijken naar de verwarmingsinstallaties. De bewoners zeggen dat het vanwege het winterse weer te koud is. Verder voelen de vluchtelingen zich onveilig in noodopvang. Dit zou komen doordat de opvang bestaat uit een aantal tenten. Het COA laat weten dat het veiligheidsprobleem moeilijk op te lossen is. "Het is roeien met de riemen die we hebben. We moeten het met dit paviljoen doen. Het liefst zouden we alle vluchtelingen overbrengen naar een reguliere locatie, maar dat is nu niet mogelijk", aldus een woordvoerder van het COA.

Zelf koken
Ook over het eten klagen de actievoerders. Ze willen graag zelf koken, maar dat is volgens het COA niet mogelijk omdat er geen voorzieningen zijn. "Wel is met de bewoners afgesproken dat ze zelf met initiatieven kunnen komen. Bijvoorbeeld zelf het ontbijt en de lunch regelen. Wij gaan dan kijken hoe we hierin tegemoet kunnen komen", vertelt een woordvoerder.

Tevreden
De actievoerders zeiden dat ze maandagmiddag naar het centrum van Schinnen wilden wandelen als niet aan hun eisen zou worden voldaan. Volgens het COA zijn de afspraken in overleg vastgesteld, waarmee beide partijen tevreden zijn.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Nog een klacht. :scratch:

Ga terug naar Tunesië meneer Belhassen, en ga daar vechten voor homo rechten.
Homoseksuele asielzoeker zegt vernederd te zijn door beveiligers azc: ‘Hij verdient een veilige omgeving’

De Tunesische asielzoeker Belhassen Azaiez was naar eigen zeggen in één maand tijd twee keer slachtoffer van homohaat in het asielzoekerscentrum in het Brabantse Budel. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vindt juist dat de Tunesiër voor overlast zorgt en heeft hem overgeplaatst naar een veel strengere opvanglocatie in Hoogeveen.

Belhassen stelt dat hij in de nacht van 24 op 25 december slachtoffer is geworden van homohaat in het Budelse azc. Beveiligers zouden hem hebben uitgescholden voor ‘homo’ en ‘schaap’ en lachten hem uit. Belhassen heeft geluidsopnames gemaakt van het incident.

De Tunesiër zou eerder op 4 december hardhandig zijn aangepakt door een medewerker van het beveiligingsbedrijf van het azc. Hij deed hiervan aangifte bij de politie.

Het COA ontkent de mishandeling en de scheldpartij en heeft Belhassen op basis van een feitenverslag van beveiligers juist overgeplaatst naar de Handhaving- en Toezichtslocatie (HTL) in Hoogeveen. Daar zitten overlastgevende asielzoekers en gelden strengere regels.

Overplaatsing naar Hoogeveen is een zeer zware maatregel, stelt Sandro Kortekaas van de ngo LGBT Asylum Support. Hij begeleidt Belhassen en heeft dagelijks contact met hem. Volgens Kortekaas komt het feitenverslag niet overeen met de geluidsopnames.

,,De beveiligers wilden Belhassen gewoon een lesje leren. Hij zit nu voor vijf weken in Hoogeveen. We proberen hem per direct daar weg te krijgen. Hij verdient een veilige omgeving.”

Brandbrief naar staatssecretaris
Kortekaas heeft naar aanleiding van de kwestie een brandbrief gestuurd naar de nieuwe staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg (VVD). En hij heeft de zaak bij Tweede Kamerlid Kati Piri van de PvdA onder de aandacht gebracht.

Volgens hem doet de Tunesiër zijn uiterste best om in de HTL te overleven: ,,Ondanks al het geweld en de beledigingen die hij er als lhbti+’er krijgt van medebewoners. Ze noemen het niet voor niets het aso-azc.”

Het COA wil niet zeggen waarom Belhassen van Budel naar de strenge locatie in Hoogeveen is overgebracht. ,,We gaan niet in op individuele zaken”, aldus een woordvoerder. ,,Maar overplaatsing naar een HTL is de zwaarste interne sanctie die vanuit het COA kan worden ingezet. Dat gaat altijd in overleg met andere partijen. Daar zijn duidelijke richtlijnen voor.”

Volgens de woordvoerder kunnen fysieke bedreiging en structureel ongewenst en grensoverschrijdend gedrag redenen zijn voor overplaatsing naar een HTL.

Belhassen Azaiez vluchtte vorig jaar vanuit Tunesië naar Nederland, nadat hij er door homohaters in elkaar was geslagen. Hij hoopt in Nederland asiel te krijgen en verbleef sinds half november in het Budelse azc.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Het valt de asielzoekers tegen dat ze niet direkt een huis krijgen. Kan iemand die mannen uitleggen dat we ook geen huizen beschikbaar hebben voor onze eigen mensen?

En het eten hier blijkt ook niet lekker te zijn. Stel dat wij vluchten moeten naar Afghanistan, koken ze daar dan zuurkool of boerenkool voor ons?
Frustratie in Enschedese noodopvang: ‘Er wordt van ons gevraagd te integreren, daarvoor moeten we eruit kunnen!’

Afbeelding

In de keuken van de Enschedese noodopvang staan drie kartonnen bordjes met voorbeeldeten. Eén voor het ontbijt, één voor de lunch en één voor het avondeten - bami met foeyonghai en tjaptjoi. ‘We doen echt ons best’, is de boodschap die uitgezonden wordt. Voor veel vluchtelingen is het niet genoeg. „Stuur mij maar terug naar Afghanistan”, zegt één van hen zelfs.

De enorme tent waar vluchtelingen kunnen eten en verpozen, zal de meeste Twentenaren bekend voorkomen. Standaarduitrusting voor evenementen en volksfeesten. Blowers zorgen voor een aangename temperatuur, de geblokte tapijttegels op de vloer dempen het geluid, er zijn stellingkasten met spelletjes en twee televisies met spelletjescomputers. Maar er valt weinig te feesten.

Aan een tafel zitten een stuk of tien Afghaanse mannen. Dat is zo geregeld door Farid. Farid, in augustus uit Afghanistan geëvacueerd, heeft ervaring met contacten met media, zo legt hij de verslaggever uit. Dus heeft hij een aantal mannen in de noodopvang op de voormalige vliegbasis Twenthe bij elkaar geroepen, zodat ze ieder op hun beurt hun persoonlijke verhaal kunnen vertellen.

De verslaggever staat echter op het punt aan zijn avondeten te beginnen. Hij mag zelf ervaren hoe dat eten is, in de noodopvang. Daarover werd geklaagd, in een eerdere publicatie. Vandaar ook die wat potsierlijke presentatie in de keuken, om duidelijk te maken dat bewoners echt niet alleen brood met boter krijgen. Op de bordjes liggen Turks brood, boter, kaas en ander beleg. En dus bami met foeyonghai en tjaptjoi. De bewoners mogen bovendien de hele dag koffie en thee pakken, wanneer ze maar willen.

Punt gemaakt, al is het de vraag hoe smakelijk vluchtelingen uit landen als Afghanistan en Syrië foeyonghai en tjaptjoi vinden. Maar het gaat de bewoners niet alleen om het eten. Het is zelfs niet de hoofdzaak.

We willen integreren
Dat blijkt wanneer Farid een van zijn ‘brothers’, zoals hij ze noemt, het woord geeft. Ze blijken allemaal wat gebroken Engels te spreken. Waar nodig vertaalt Farid. Eten is weliswaar een probleem, maar niet het grootste probleem. „En ook niet die kleine kamers”, zegt Sarwar Nazari. „Vergeet die zaken. Er wordt van ons gevraagd te integreren. Maar daarvoor moeten we eruit kunnen. De stad, de taal en het land leren kennen. Dát is belangrijk!”, zegt de man. Gedurende zijn betoog neemt het volume toe. Het zit hem hoog. Naar de stad gaan is inderdaad nauwelijks mogelijk. Ruim zes kilometer is het. Lopend ruim een uur en een flink deel over smalle landweggetjes.

Enschede doet haar best om het voor de bewoners van de noodopvang draaglijk te maken, zo laat gemeentelijk woordvoerder Ton Kamp merken. Steeds zijn er aanpassingen. Vrijwilligers Sevgi en Berika van de Enschedese moskee turven sinds kort hoeveel mensen en wie er komen eten, zodat duidelijker is hoeveel er nodig is. En bij het avondeten wordt nu ook brood aangeboden. „Zo gaat dat”, Zegt Kamp. „We krijgen signalen en pakken ze op.”

Kamp en locatiemanager Henk Veldhuis eten ook mee deze avond. Vervolgens gaat Kamp zelf ook in gesprek met onder anderen Sayed, die vorige week zijn verhaal deed in De Twentsche Courant Tubantia. Veldhuis heeft intussen nieuws over het vervoer naar de stad. „We zijn opnieuw aan het praten over een pendeldienst”, zegt hij. „Binnenkort heb ik er een gesprek over.” Kamp: „Er was ons door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verteld dat er alleen ‘nieuwe’ vluchtelingen zouden komen. Die zouden juist rust willen, de opvang niet willen verlaten.”

Ergernis in verhaal
Er klinkt ergernis door in zijn verhaal. Het was de toenmalige staatssecretaris Broekers-Knol, die de afgelegen vroegere vliegbasis aanwees als opvang. Kamp is merkbaar ontdaan over het feit dat het landsbestuur en COA er niet in slagen voldoende buffercapaciteit te ontwikkelen om vluchtelingen een menswaardig, meer permanent onderdak te bieden. En dan blijken naar de noodopvang ook nog eens mensen gebracht, die nota bene al recht hebben op een woning. „Ik snap het”, zegt Kamp. „Maar het is nóódopvang. En wat wij doen, is passend voor noodopvang.”

Vooral de Afghaanse gezinnen hadden andere verwachtingen. Shokrul Haq Darahee heeft zijn dochtertje op schoot. „Ze is 4 jaar”, zegt hij. Soms wil zijn dochter om tien uur ’s avonds toch nog wat. Maar ja, dan is de catering al weer naar huis. Dus had hij een klein oventje op zijn kamer. Dat werd ingenomen, want koken op de kamers is niet toegestaan. „Dat kan hier ook niet”, zegt Ton Kamp, de gemeentelijk woordvoerder. „Dat zou te gevaarlijk zijn.” Zabihullah Maruf schuift een brief over de tafel. Het is een schrijven van een Nederlandse kinderarts. Zijn dochtertje is ondervoed, staat in de brief. „Ze lust het eten niet”, zegt Zabihullah.

Zwarte piet bij catering
De frustratie tiert welig in de noodopvang. Niet alleen bij de bewoners, dus. Bij de catering, die door de eerdere publicatie het gevoel kreeg de zwarte piet te krijgen, bij de gemeente Enschede, die plots mensen in de opvang kreeg die allang een huis zouden moeten hebben, en bij COA, dat ondanks eerdere verzoeken onvoldoende opvangcapaciteit heeft.

„We hebben in 2019 aangegeven dat we 5000 extra plekken nodig hadden”, zegt woordvoerster Alet Bouwmeester van het COA. Toen die er niet kwamen, werden in allerijl noodopvanglocaties ingericht. En toen kwamen daar in 2021 de circa 2000 Afghanen bij, die met bloedspoed uit Kabul geëvacueerd werden. Omdat ze door Buitenlandse Zaken naar Nederland gehaald zijn, hebben ze direct ook recht op een status, een paspoort en – uiteindelijk – een huis.

Ruim zes maanden later is in Enschede de onvrede bij de geëvacueerde gezinnen groot. Ze zitten inmiddels op een derde locatie en nog stééds – opnieuw – in een noodopvang. Niet in een asielzoekerscentrum en zeker niet in een huis. Ze voelen zich in de steek gelaten. Zo erg zelfs, dat een van hen in een appgroep zegt ‘mentaal vermoord te worden’: ‘I just wanna go back to the Afghanistan. I’m really sorry but this is a very hard situation! At least Taliban will kill us fiscally one time but in the camps we are going to be mentally killed every day!’

BV Nederland loopt vast
De Afghanen zitten in een speciale situatie. „Dat vertekent het beeld”, zegt Kamp. „Wanneer je Nederlands staatsburger bent, verwacht je wat anders dan een hokje in een kantoorpand, omdat de BV Nederland vastloopt.”

Hoe dan ook, elk van de mannen aan tafel bij Farid heeft zo zijn eigen verhaal. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor coronabesmettingen. „Mijn vrouw is hartpatiënt”, vertelt Salik Balwa. „Ze krijgt het benauwd van de kleine kamer met te veel mensen. En nu zit tegenover ons iemand met corona. We maken gebruik van dezelfde toiletten en wastafel.”

Het oorspronkelijke idee was een besmet persoon naar een speciale locatie elders in het land over te brengen. „Dat lukt niet meer”, erkent gemeentelijk locatiemanager Henk Veldhuis. „Vorige week zijn er nog twee verplaatst, maar er is geen capaciteit meer.” Dus worden nu andere protocollen gevolgd. Mensen met een besmetting komen op een aparte corona-afdeling. Een stuk of tien zijn er inmiddels ‘in isolatie’, zegt Veldhuis.

Farid zelf is niet tevreden over de medische begeleiding. Hij vindt die ondermaats. Hij at een dag geleden iets waarop hij een allergische reactie ontwikkelde. „Omdat ik al last heb van een hoge bloeddruk, wilde ik mijn bloeddruk laten opmeten. Dat bleek niet mogelijk. Of ze wilden het gewoon niet doen”, zegt hij.

Aangepast menu
Niet alleen Afghanen hebben klachten. Een Syrische man toont op zijn mobieltje een in het Engels vertaalde boodschap: „Ik heb een klacht over het eten.” Hij is diabeet en heeft een aangepast menu nodig, maakt een Engelssprekende jongen duidelijk die de Syriër er als tolk bij heeft geroepen. „Die aanpassingen zijn mogelijk”, verduidelijkt een medewerker van cateraar Good Food Concepts. „Maar de taal is wel een probleem. Hij heeft inmiddels al een aantal Arabische woordjes onder de knie. Even later is hij in gesprek met de Syrische man en lijkt het probleem opgelost.

Volgens Alet Bouwmeester werkt COA aan een oplossing, waarbij de povere noodopvang niet meer nodig is. Het is de oplossing waarvan Ton Kamp zich afvraagt waarom die niet eerder is gerealiseerd: een flexibele woonvorm, die niet alleen door statushouders gebruikt zou kunnen worden, maar ook door bijvoorbeeld studenten. Dergelijke huisvesting zou ook op de langere termijn beschikbaar moeten blijven.

Gevoelige plek
„Maar daar hebben we dan wel ook weer de lokale overheden nodig”, waarschuwt Bouwmeester. Waarmee ze de vinger op de gevoelige plek legt. Landelijke overheid, COA en lokale overheden bleken immers tot nu toe niet in staat de gevoelens van afzondering, uitzichtloosheid, gebrekkige communicatie, het ontbreken van privacy, de kleine kamertjes, corona en de onveiligheidsgevoelens te voorkomen, die in Enschede leven. Laat staan dat Abobaker Daqiq ermee geholpen is.

Abobaker spreekt redelijk goed Nederlands en zwaait met de acht Nederlandse paspoorten van zijn gezin. Maar wat doet hij dan nog in een noodopvang? „Ik heb ongeveer vijf jaar geleden in Nederland gewoond en gewerkt”, legt hij uit. „Maar ik ben toen teruggegaan naar Afghanistan. Ja, en ook ik kwam in een noodopvang terecht, na mijn evacuatie.” Sinds hij in Enschede zit, gaan zijn kinderen niet meer naar school. „Onderwijs is uiterlijk 1 februari gerealiseerd”, zegt Kamp.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Nog meer klachten. Sayed heeft een vrouw die niet in beeld wil komen, en zes kleine kinderen.
De Enschedese noodopvang een luxe hotel? ‘Het voelt als een gevangenis’

Het hardvochtige deel der natie sprak over de noodopvang in Enschede als een luxe hotel. „Maar het voelt als een gevangenis”, zegt Sayed Mirza Asalat. „It is very, very emergency”, zegt hij in gebroken Engels.

Het is winderig en koud op het Enschedese vliegveldterrein. Nabij de ingang op de hoek van de Oude Deventerweg en Vliegveldweg loopt Sayed Mirza met zijn familie. Het is momenteel de rand van hun wereld. Formeel is Sayed Mirza, evenals zijn vrouw en zes kinderen, al ingezetene van de gemeente Rheden, zo laat zijn identiteitsbewijs zien. Maar verder dan deze toegangspoort reikt hun actieradius niet.

„Het voelt hier als een gevangenis”, zegt Sayed Mirza. „Overal hekken waar je tegenaan kijkt. Het slechte eten. Voor de kinderen is er niets te doen. We zijn hier vijf dagen geleden gekomen, maar we kunnen nog steeds nergens naartoe. Te gevaarlijk om over de landwegen te lopen.” Aan de verzorging mankeert volgens hem ook het nodige. „De lunch is een paar sneetjes brood met boter.” Avondeten is volgens hem zó slecht, dat zijn kinderen het niet eten. Het is allemaal nóg slechter dan in de noodopvang Heumensoord bij Nijmegen, waar hij eerder verbleef.

Die noodopvang stond al te boek als weinig humaan. Heumensoord was niet geschikt om langdurig mensen in onder te brengen, zeiden de voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, Jacobine Geel, en de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen. Dus die opvang ging onlangs dicht. De daar verblijvende families werden naar Enschede gebracht. „Maar het is hier nóg slechter dan Heumensoord”, zegt Sayed Mirza.

Het laatste wat hij wil, is ondankbaar lijken. Uitvoerig dankt hij de Nederlandse overheid, die hem op 24 augustus vorig jaar samen met vrouw en zes kinderen in allerijl vanuit hun geboortegrond evacueerde om hem te beschermen tegen de Taliban. En hij bedankt de medewerkers van de noodopvang Heumensoord bij Nijmegen, waar hij met zijn gezin was ondergebracht voordat hij naar Enschede moest.

„In Afghanistan was ik logistiek medewerker voor de Nederlanders”, vertelt Sayed Mirza, wandelend over het vliegveldterrein. „Toen de Taliban kwamen, zijn we geëvacueerd. Daarna zaten we eerst in noodopvang Harskamp bij Ede. Enschede is de derde opvang waar we zijn. De derde. Eén is toch genoeg?” De vlucht uit Afghanistan en het gesleur met de familie, heeft een zware wissel getrokken op zijn vrouw, die er mentaal helemaal doorheen zit. Terwijl zijn kinderen om Mirza Sayed heen dartelen, blijft zij op afstand en probeert de fotograaf te ontwijken.

„Ik vroeg gisteren om een dokter, maar die was er niet”, zegt de Afghaan. „Er zijn ook geen mensen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ik kan ze niet vinden. Wel mensen van het Rode Kruis, die zijn heel aardig. Maar geen dokter.” Zijn kinderen vervelen zich enorm. „In Nijmegen gingen ze naar school. Hier? Niets! Als we hier zes maanden moeten blijven, worden we gek.”

Een stukje verder op het terrein is de toegangspoort tot de daadwerkelijke opvang. Achter het hek is een portacabin van de ‘security’. Aan de bínnenkant van het hek, dus wie het kamp verlaat, moet dus eerst langs die beveiligers. Het versterkt het beeld van een gevangenis. Terwijl de security er is voor de bezoekers, die zich daar eerst moeten melden.

Vorige week was Commissaris van de koning Andries Heidema op bezoek in de noodopvang. Hij had ook een gesprek met Sayed Mirza, die over de situatie van hem en zijn vrouw vertelde. Er veranderde nog niets, reden waarom Sayed Mirza opnieuw zijn verhaal doet. „Er zijn hier vijftien families”, zegt hij. „Ze hebben allemaal hetzelfde gevoel. Ik ben de enige die er wat over durft te zeggen. ‘Praten met een journalist heeft geen goede consequenties’, zei COA volgens hem. „Maar mijn gezin zit in een erg slechte situatie. Ik doe alles voor mijn familie”, zegt Sayed Mirza.

Er zitten ongeveer 100 mensen in een gezinssamenstelling in de noodopvang in Enschede. In een ander gebouw zitten zo’n 300 alleenstaande mannen. Hoe hun situatie is en wat zij daarvan vinden, kan Sayed Mirza niet zeggen. Er zijn te veel verschillende nationaliteiten en talen.

Reactie gemeente en COA
Woordvoerder Ton Kamp van de gemeente Enschede is op de hoogte van de situatie van het gezin van Sayed Mirza Asalat. Hij geeft aan dat het in Enschede echt een noodopvang betreft. „Sober dus. Nog net niet Jozef en Maria in de herberg”, aldus Kamp. „Dat moet je vooral niet verwarren met een luxe-accommodatie.” Dat zegt ook het COA. „Het is geen ideale situatie, dat onderschrijft iedereen”, zegt woordvoerster Alet Bouwmeester.

Kamp kan zich de frustratie van Sayed Mirza voorstellen. „Wanneer je eerder in een andere opvang hebt gezeten en je hebt al een status en een gemeente waar je kunt gaan wonen, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk een huis voor jezelf.” Dat het door de hekken als een gevangenis wordt gevoeld, kan hij ook invoelen. „Die hekken staan er natuurlijk omdat het vroeger een vliegbasis was.” De gemeente Enschede hield er volgens hem rekening mee dat de noodopvang vooral bedoeld zou zijn voor nieuwe vluchtelingen, helemaal aan het begin van de procedure. Zij zouden vooral op het terrein willen blijven, omdat ze behoefte zouden hebben aan rust. „Dat blijkt in dit geval toch wat anders”, erkent Kamp. „Deze mensen zijn al verder.” Dat de kinderen geen onderwijs krijgen klopt, zegt Kamp. „Het kost meer tijd dan verwacht om dat in te regelen. Het gaat om het inrichten van de voormalige vertrekhal en het inventariseren van welk onderwijs gewenst is. We gaan ervan uit dat dit uiterlijk 1 februari voor elkaar is.”

„Het COA heeft slechts een adviserende rol”, zegt Alet Bouwmeester. „De locatie is ook niet van het COA.” Dat Sayed Mirza en zijn familie een status hebben, maar in een noodopvang moeten wachten op een woning, wijt Bouwmeester aan het woningtekort in Nederland. „Veel gemeenten hebben te maken met de krapte op de woningmarkt.” Ze schrikt van de bewering dat het praten met een journalist door het COA ontraden zou zijn en zelfs negatieve consequenties zou kunnen hebben. „We leven in een vrij land en iedereen mag met journalisten praten”, geeft zij aan. Bouwmeester sluit niet uit dat Sayed Mirza met een andere instantie dan COA heeft gesproken.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Deze knapen komen uit Syrie. Hun familie wil snel naar Nederland komen. Wij bedanken Nederland, maar.......Onze verzorging kan allemaal een stuk beter.

:scratch:
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Nog meer klachten uit Enschede van Afghanen die van mening zijn dat ze speciaal zijn, en vandaar dus dat wij moeten zorgen voor huisvesting en een beter leven.
Afghaanse evacués verontwaardigd over noodopvang: ‘Wij zijn geen gewone asielzoekers’

De Afghaanse evacués die in de noodopvang in Enschede wonen zijn diep verontwaardigd over de manier waarop ze worden opgevangen.

Voor het hek van Vliegveld Twente staan twaalf Afghaanse mannen. Het waait, het is guur en de hekken zijn dicht. Hun handen zitten in hun zakken, sommigen hebben een muts op, anderen staan diep weggedoken in de kraag van hun jas, enkelen dragen een mondkapje.

De mannen zijn verontwaardigd, verbolgen. Ze vinden de voorzieningen hier, in de noodopvang op het vliegveld, ver onder de maat. Er zijn te weinig toiletten en douches, zeggen ze, ze slapen met grote gezinnen in een kamer, er is te weinig eten, er gaat geen bus van en naar de noodopvang, de basisschool is alweer dicht omdat de leraren ziek zijn en de middelbare school ligt op twintig minuten fietsen. Maar de meeste kinderen kunnen helemaal niet fietsen.

Met het hele gezin in een kamer
“We slapen met het hele gezin, met zijn vijven, in een kamer”, vertelt Zabihullah Marouf. De mannen staan in een kring, willen allemaal graag hun verhaal doen. Deze groep mannen en hun gezinnen verbleef voorheen in de noodopvang in Heumensoord, bij Nijmegen. Omdat die moest sluiten, verhuisden de Afghaanse evacués naar elders.

Zestien gezinnen kwamen hier terecht, op de noodopvang die de gemeente Enschede moest openen van toenmalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (asiel) en minister Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken). In totaal is hier plek voor 500 mensen.

Sober kamperen
“Het is afzien”, zegt ook PvdA-fractievoorzitter Yara Hummels over de noodopvang. Zij sliep er, samen met andere Enschedese gemeenteraadsleden, een nachtje voor de evacués kwamen. “Het is kamperen, en dan ook nog heel erg sober.”

Hummels: “Wij dachten dat mensen die helemaal aan het begin stonden van hun procedure maximaal zes maanden in een noodopvang zouden verblijven. Maar deze Afghaanse evacués komen al uit een andere noodopvang en zij hebben al een verblijfsvergunning. Ik wil graag weten weten waarom die groep in Enschede is geplaatst.”

Niet voor gezinnen
De noodopvang is ingericht op mensen die nog niet, of helemaal aan het begin in de asielprocedure zitten, zegt ook een woordvoerder van de gemeente Enschede.

Er was geen rekening gehouden met een grote groep gezinnen die al een verblijfsvergunning heeft. “Een noodopvang zoals die sinds medio december 2021 met stoom en kokend water in Enschede is ingericht, is in feite niet bedoeld voor deze Afghaanse groep mensen”, erkent hij.

Hummels: “Ik snap dus wel dat er in eerste instantie geen school was, en geen plek om te spelen. En ik zie ook wel hoe hard er door ambtenaren wordt gewerkt om het allemaal goed te regelen. Maar hoe lang blijf je genoegen nemen met: ‘we zijn ermee bezig’?”

De woordvoerder van de gemeente laat weten dat de oudere kinderen in eerste instantie met een taxi naar de middelbare school kunnen. ‘Die periode zullen we benutten om die kinderen (die het nog niet of onvoldoende geleerd hebben) fietstraining en verkeerslessen te geven en de route met hen te verkennen.’ Volgens hem is de school ongeveer een kwartier fietsen.

Waarom zij wel en wij niet?
Ondertussen hebben de mannen voor de poort van andere Afghaanse evacués gehoord hoe het er in de echte asielzoekerscentra aan toe gaat. “Daar hebben ze drie kamers voor zes personen”, weet Marouf. “Ze kunnen zelf koken, de kinderen kunnen naar school en buiten spelen. Ze hebben contact met Nederlanders en kunnen integreren.”

Het verschil is te groot, zegt de groep. Waarom worden zij weggestopt op een vliegveld en mogen andere gezinnen naar een betere plek?

Fazel Farid is de woordvoerder van de groep Afghanen hier in Enschede, hij regelt de contacten met journalisten, gemeenteraadsleden en de burgemeester. Hij is jurist, werkte voor de Europese politiemissie EUpol en zoekt nu precies uit waar hij recht op heeft.

Wachten op een huis
“Ik heb de wet bekeken”, zegt hij, “en nadat vluchtelingen een verblijfsvergunning hebben gekregen, en zijn aangemeld bij de gemeente, heeft die gemeente tien weken de tijd om een woning te regelen.” Al deze mannen hebben hun verblijfsvergunning al maanden in handen, maar van een aanbod voor een woning is nog lang geen sprake.

De Afghaanse mannen zijn geen asielzoekers, benadrukken ze meermaals. Ze zijn evacués, door Nederland in veiligheid gebracht, uitgenodigd eigenlijk, omdat ze in Afghanistan voor en met Nederlanders werkten.

Ze zetten zich af tegen de asielzoekers op het terrein, spreken van ‘die alleenstaande mannen’. Farid: “We willen dat de regering aandacht aan ons schenkt, en aan onze situatie”.
Ondanks beloftes van een warm welkom, wachten veel geëvacueerde Afghanen nog altijd op een woning
Spoiler! :
Sinds de zomer heeft Nederland ruim 3000 Afghanen uit Kaboel geëvacueerd, die gevaar liepen vanwege hun werk voor en met Nederlanders. Een groot aantal zit nog steeds in de noodopvang.

Nadat de Taliban aan de macht waren gekomen in Afghanistan, evacueerde Nederland in augustus ruim 2000 Afghanen die werkten voor- of met Nederlanders. In de maanden na de val van Kaboel werden nog circa 1000 mensen via landen in de regio naar Nederland overgebracht. Een klein deel van hen had niet de Afghaanse nationaliteit.

De ruim 3000 geëvacueerden kregen weliswaar snel een verblijfsvergunning, maar het overgrote deel van deze evacués wacht nog op een woning, zo blijkt uit cijfers die Trouw opvroeg bij het Centraal orgaan opvang asielzoekers (Coa).

Nog altijd op noodlocaties
Van de grofweg 2200 evacués die al een verblijfsvergunning hadden, hebben er nu 202 een huis. De rest verblijft over het algemeen in reguliere asielzoekerscentra, maar ruim 550 mensen zitten nog altijd op noodopvanglocaties. Daar zijn de voorzieningen sober. Het is ook lastiger voor de kinderen om naar school te gaan en voor de volwassenen om te beginnen met hun inburgering.

Nadat een vluchteling een verblijfsvergunning heeft gekregen heeft het Coa twee weken de tijd om zo’n statushouder aan een gemeente te koppelen. De gemeente is vervolgens verantwoordelijk voor het vinden van een woning. Gemeenten hebben officieel tien weken de tijd om met een woningaanbod te komen. Maar de krapte op de woningmarkt leidt er in de praktijk toe dat die termijn vaak overschreden wordt: een op de drie van alle asielzoekers die nog in een Coa-opvang verblijven, heeft al een verblijfsvergunning.

Voor de geëvacueerde Afghanen geldt dus dat zij in totaal niet langer dan twaalf weken moeten hoeven wachten op een woningaanbod. Het Coa weet niet of dat voor iedereen is gelukt. Het is echter wel waarschijnlijk dat dit een groot deel is. De ruim 2000 Afghanen die in augustus werden geëvacueerd, kregen immers in het najaar hun verblijfsvergunning al.

Voorrang in de asielketen
Toch staat de ontvangst van de groep als geheel in schril contrast met de intentie van de Tweede Kamer. Die riep het kabinet in oktober op de Afghanen een warm welkom te geven. Veel Nederlanders hadden dat ook gewild: uit een peiling van Ipsos en Nieuwsuur in augustus bleek dat 41 procent vond dat Afghaanse evacués voorrang moesten krijgen in de asielketen.

“Dit is verschrikkelijk, een ijzig kille ontvangst”, zegt Tweede Kamerlid Kati Piri (PvdA), die de motie indiende. Ze wijst erop dat de evacués in veel gevallen in dienst waren van de Nederlandse overheid. Ze schaamt zich voor de manier waarop Nederland de Afghanen nu opvangt. “Dit zijn onze mensen, onze werknemers. Als Philips buitenlandse medewerkers naar Nederland haalt worden ze toch ook niet afgezet bij een AZC?”

Het lijkt haar redelijk dat Afghaanse evacués bij het zoeken naar huisvesting voorrang krijgen. “Het is moeilijk”, erkent ze ook, “want andere statushouders komen ook uit oorlogsgebieden. Maar deze groep Afghanen had überhaupt niet in die asielketen terecht mogen komen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89720
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Klachten van asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Syrische broers (20, 25) weigeren te vertrekken uit azc in Utrecht, maar moeten van rechter nu toch écht weg

De Syrische broers (20 en 25 jaar) die weigeren het asielzoekerscentrum in Utrecht te verlaten, moeten tóch vertrekken. Dat oordeelt de Utrechtse rechtbank. De mannen hebben een verblijfvergunning gekregen en moeten bij hun ouders gaan gaan wonen, maar ze eisen een eigen woning.

Na lange tijd in het asielzoekerscentrum aan de Joseph Haydnlaan in het Utrechtse Oog in Al te hebben gewoond, kreeg het Syrische gezin een verblijfsvergunning en een woning in Limburg aangeboden. Maar de oudste broers weigerden te vertrekken.

Het gezin van vader, moeder, hun dochter en twee van hun vijf zoons verhuisde wél, maar zonder de twee broers. Zij eisten een eigen woning en bleven uit protest in het Utrechtse azc wonen. De oudste zoon kreeg met zijn zoontje een eigen huis aangeboden.

De Syrische broers spanden een kort geding aan tegen het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Tijdens de zitting vertelde het tweetal vaak heftige ruzies met hun ouders te hebben en op dit moment zelfs niets meer met het gezin te maken te willen hebben. ,,Ik heb mijn vader al zeven maanden niet gesproken”, aldus de oudste broer.

Woningtekort
Volgens het beleid van COA hebben de twee broers echter geen recht op een eigen huis, omdat zij zogenoemde nareizigers zijn. Ze zijn vanuit Syrië naar Nederland gehaald om herenigd te worden met hun gezin. De broers een eigen woning geven is gezien het woningtekort en de alsmaar toenemende vraag naar opvangplekken voor asielzoekers niet te doen, aldus het COA, de instantie die de opvang van asielzoekers in Nederland regelt.

De Utrechtse voorzieningenrechter is het met het COA eens en oordeelt dat de broers zo snel mogelijk uit het azc moeten vertrekken en bij hun ouders moeten gaan wonen. Van daaruit kunnen ze zelf op zoek naar een woning, aldus de rechter.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie