Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76581
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Ze hadden die Ugandese asielzoekers in bed moeten leggen met een homo,met de opdracht om seks te hebben.
'Ugandese asielzoekers logen over geaardheid'

Honderden asielzoekers uit Uganda hebben onterecht een verblijfsvergunning gekregen na leugens over hun geaardheid, schrijft NRC op basis van interne stukken van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Tweehonderd aanvragen uit de periode tussen 2014 en 2017 zouden opnieuw onderzocht zijn.

Volgens de krant werd het onderzoek opgezet na anonieme tips en belastende verklaringen van landgenoten. Vluchtverhalen bleken vaak veel overeenkomsten te vertonen. De IND vermoedt dat de aanvragers werden begeleid door mensensmokkelaars die tips gaven.

Homoseksualiteit is verboden in Uganda, er staat een lange gevangenisstraf op. Daarom werd in 2014 het asielbeleid voor lhbti'ers uit het land versoepeld. Sinds 2018 worden dit soort zaken afgehandeld door ervaren IND'ers die beter letten op mogelijke fraude. Dat heeft ertoe geleid dat minder aanvragen worden ingewilligd.

NRC schrijft dat het moeilijk zal worden de onterecht verkregen verblijfsvergunningen in te trekken, omdat het aan de dienst is om te bewijzen dat een twijfelachtig verhaal niet klopt. Het ministerie van Justitie wil tegenover de krant niet reageren omdat er nog een onderzoek loopt.

Liegen over leeftijd
Ook De Telegraaf schrijft over een probleem met asielzoekers die niet de waarheid spreken. Volgens cijfers van het ministerie van Justitie was er vorig jaar in 264 gevallen zo veel twijfel over een opgegeven leeftijd dat er medisch onderzoek nodig was.

Volgens anonieme IND-medewerkers komt het geregeld voor dat asielzoekers zich proberen voor te doen als minderjarige, omdat alleenstaande kinderen niet worden uitgezet. Een van de IND'ers heeft het bijvoorbeeld over een asielzoeker die zegt nog kind te zijn, maar zich gedraagt en eruitziet als iemand van rond de 30.

Op een dergelijke leugen staan geen sancties. Wie betrapt wordt, komt in de procedure voor volwassenen terecht.

Van de 264 keer dat onderzoek nodig werd geacht, gebeurde dat in slechts 56 gevallen. In de overige zaken bleef dat achterwege, bijvoorbeeld omdat niemand kwam opdagen. In zes gevallen werd vastgesteld dat een persoon ouder was dan de opgegeven leeftijd.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76581
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door Ariel »

En er bestaan ook Minderjarige’ asielzoeker met rimpels en grijs haar. Heel bijzonder...
’Minderjarige’ asielzoeker met rimpels en grijs haar: ’We komen van alles tegen’

Bij honderden ’minderjarige’ asielzoekers was afgelopen jaar ernstige twijfel of ze wel de waarheid spraken over hun leeftijd. Uit gegevens die het ministerie van Justitie en Veiligheid verstrekte aan De Telegraaf blijkt dat de twijfel in sommige gevallen zo groot was, dat in totaal 264 keer medisch onderzoek nodig was. Dat is ruim drie keer vaker dan een jaar daarvoor. Betrokkenen spreken van het topje van de ijsberg.

„Een tijdje geleden hadden we een Afghaanse jongen in de opvang”, zegt een oud-medewerker van een opvangcentrum voor minderjarigen bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). „We zagen op het internet dat hij als 22-jarige was uitgekomen voor het nationale cricketteam van Afghanistan. Maar omdat hij zelf volhield dat hij slechts 16 was, werd het geloofd.”

Ook in andere gevallen zag de voormalig COA-medewerker dat het niet in de haak was: „Wij hadden een Marokkaanse jongen die vertelde zestien en tweeling te zijn, terwijl zijn broer – die een paar weken eerder in Nederland was aangekomen – had gezegd 22 te zijn”, vertelt hij. „Voor de instanties was de kous af toen hij vertelde dat hij zich tweeling voelde.”

Jonger voordoen
Drie andere oud-medewerkers van het COA herkennen de problematiek en stellen onafhankelijk van elkaar geconfronteerd te zijn met asielzoekers die zich jonger voordoen dan ze in werkelijkheid zijn.

Een voogd van stichting Nidos, de organisatie die alleenstaande minderjarige vreemdelingen bijstaat, sluit zich daarbij aan. De medewerker wil anoniem blijven om mogelijke represailles te voorkomen.

„In mijn groep van ongeveer 25 kinderen zitten minstens drie personen bij wie ik ernstige vermoedens heb dat ze volwassen zijn”, zegt de Nidos-voogd. „Zo zit er iemand in mijn groep bij wie ik door fysieke kenmerken en gedrag het vermoeden heb dat hij bijna dertig jaar oud is.”

Volwassen mannen
Het is de taak van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om te controleren of over leeftijd de waarheid wordt gesproken. „We komen van alles tegen”, zegt Irene Kozica die trainingen over leeftijdsbepaling verzorgt voor haar collega’s bij de IND. „Rijpe, volwassen mannen met grijze haren en rimpels proberen het soms. Maar deze gevallen zijn zo overduidelijk dat er voor deze groep geen aanvullend medisch onderzoek wordt gedaan.”

Het kan voor migranten aantrekkelijk zijn om zich te presenteren als alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv), omdat die volgens de regels niet kunnen worden uitgezet. Ook krijgen ze een voogd toegewezen die de asielzoekers ondersteunt. Het blijkt ingewikkeld om exact te achterhalen wie liegt. De twijfel was zo sterk dat er vorig jaar 264 keer medisch onderzoek nodig was terwijl de instroom nagenoeg gelijk bleef. Daar kwam het in de meeste gevallen niet eens van. Dat onderzoek is uiteindelijk 56 keer uitgevoerd, zes asielzoekers bleken aantoonbaar meerderjarig te zijn. De overige onderzoeken zijn niet uitgevoerd, onder meer omdat asielzoekers niet kwamen opdagen.

Medisch onderzoek
„Die onderzoeken zijn er echt voor de twijfelgevallen”, vertelt haar collega Patty van Elk. „Het gaat dan om personen die niet duidelijk minder- of meerderjarig zijn. Dat kan omdat het gedrag, de verklaringen en het uiterlijk van iemand geen uitsluitsel bieden. Voor deze gevallen wordt er een medisch onderzoek aangevraagd.” Vermoed wordt dat het aantal asielzoekers dat liegt over hun leeftijd veel hoger ligt dan het aantal mensen waarover zoveel twijfel bestaat dat er onderzoek moet worden gedaan.

„Er worden dan foto’s van de botten gemaakt om minderjarigheid aan te kunnen tonen. Aan de rijping en sluiting van de botten is ongeveer te zien hoe oud iemand is, maar het is geen waterdichte methode”, vertelt Van Elk. Zelfs na een medisch onderzoek zit er nog een marge in de uitkomst. „Die marge gaat eerder om jaren dan om maanden”, vertelt Kozica.

Juiste procedure
Niet alleen is het van belang om asielzoekers op leeftijd te schatten om ze in de juiste procedure in te delen, vertellen de specialisten.

„Onder de jongeren zijn ook soms overlastgevers, tussen een 16- en 21-jarige kan een groot verschil zitten. Je wil bovendien niet dat die leeftijden bij elkaar op een kamer zitten”, zegt Van Elk.

Ook de Nidos-voogd voorziet problemen. „Ik merk dat er intern geen behoefte is aan deze signalen. Wij krijgen van onze werkgever altijd te horen dat wij er zijn om de belangen van het kind te behartigen”, zegt de medewerker. „Dit terwijl we dus soms ernstige twijfels hebben of het wel kinderen zijn.”

’Niet onze taak’
Een woordvoerder van stichting Nidos ontkent niet dat er asielzoekers zijn die zich als minderjarige voordoen. „Het zou best kunnen voorkomen dat iemand meerderjarig is, maar dat is niet onze taak. Daar gaat de IND over”, meent de zegsvrouw. „Wel kunnen we er bij de begeleiding rekening mee houden als iemand heel zelfstandig is.”

Consequenties zijn er volgens de IND-specialisten niet voor aantoonbaar liegende asielzoekers. Als een asielzoeker die zei minderjarige te zijn toch meerderjarig blijkt, wordt hij ’gewoon’ ingedeeld in de procedure voor volwassenen. Het opgeven van een onjuiste leeftijd heeft dus geen gevolgen voor de beoordeling van de asielaanvraag.

„Het doet mogelijk wel iets met het beeld, maar we mogen het niet meenemen”, vertelt Kozica. „We zijn professionals en moeten dat scheiden”, voegt Van Elk toe. Het werk is al ingewikkeld genoeg zonder zo’n oordeel, vinden de IND-specialisten. „Schouwen is vaak nog moeilijker dan besluitvorming over een aanvraag”, zegt Kozica.

Verschillende redenen
Van Elk en Kozica ervaren dat door asielzoekers in toenemende mate pogingen worden gedaan om onterecht als minderjarige te worden bestempeld. Er zijn volgens de IND’ers verschillende redenen waarom lang niet alle aangevraagde medische onderzoeken worden uitgevoerd. „In de gevallen dat gestelde minderjarige asielzoekers niet komen opdagen voor het medisch onderzoek hebben zij vast en zeker een goede reden om niet mee te werken. Wellicht voelen zij stront aan de knikker”, vertelt Kozica.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 7444
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door sjun »

King George schreef:
zo okt 04, 2020 12:35 pm
Moeten we hier vandaan straks ook weer kinderen van 25 hierheen laten komen?
Die kans is zeer groot. Daarom wordt het tijd voor veranderend beleid een een breed maatschappelijk debat daarover.

Baudet: Onze welvaart is niet oneindig
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 48846
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door Pilgrim »

Liegen over geaardheid, of ophalen met het vliegtuig; vier asielmisstanden op een rij

Fleur Verbeek, 5 okt 2020

Afbeelding

Asielzoekers liegen vaak over hun leeftijd en hun seksuele geaardheid. Zo hebben de afgelopen jaren honderden asielzoekers uit Uganda onterecht een Nederlandse verblijfsvergunning gekregen, omdat zij beweerden dat zij homoseksueel zijn. Dat en nog twee andere misstanden in de asielprocedure op een rij.

1. Hoeveel Ugandezen kregen onterecht verblijfsvergunning?

NRC meldt maandag 5 oktober op basis van stukken van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat zeker honderden Ugandezen logen over hun seksuele geaardheid en op grond daarvan een verblijfsvergunning kregen. De afgelopen twee jaar was Nederland binnen Europa favoriet onder Ugandese asielzoekers. Ruim vierhonderd Ugandezen vroegen asiel aan.

De IND onderzocht ruim tweehonderd asielaanvragen van mannen en vrouwen die wegens hun vermeende homoseksualiteit tussen 2014 en 2017 een verblijfsvergunning kregen. De vluchtverhalen vertoonden vaak veel overeenkomsten, zowel de gebeurtenissen als de verhaallijnen. De fraude is vermoedelijk groter, omdat aanvragen voor 2014 en na 2017 niet zijn bekeken.

Achter de fraude zit volgens de IND waarschijnlijk een netwerk van mensenhandelaren die voor een vergoeding van een paar duizend euro per persoon de asielzoekers hielpen met hun reis naar Nederland en de asielaanvraag.

Het Openbaar Ministerie (OM) zou hier op dit moment onderzoek naar doen. Dat begon in 2018 na tips over een cursus in Amsterdam waarbij Ugandese asielzoekers zouden worden getraind om zich als homoseksueel voor te doen.

De IND onderzocht de mogelijkheid om de verstrekte verblijfsvergunningen in te trekken. Dat blijkt bij het merendeel vrijwel onmogelijk. Volgens een asieladvocaat in de krant moet bij de beoordeling van vluchtverhalen Europese regelgeving worden nageleefd waarin staat dat asielzoekers het voordeel van de twijfel moet worden gegund.

2. Gebeurt dit vaker?
Ja, ook over leeftijd wordt gelogen. Zo was er bij honderden ‘minderjarige’ asielzoekers het afgelopen jaar ernstige twijfel of ze hierover wel de waarheid spraken. Uit gegevens die het ministerie van Justitie en Veiligheid verstrekte aan De Telegraaf blijkt dat de twijfel in veel gevallen zo groot was, dat in totaal 264 keer medisch onderzoek nodig was, terwijl de instroom nagenoeg gelijk bleef. Dat is ruim drie keer vaker dan het jaar daarvoor.

Het kan voor migranten aantrekkelijk zijn om zich te presenteren als alleenstaande minderjarige vreemdeling (amv), omdat die volgens de regels niet kan worden uitgezet. Ook krijgen ze een voogd toegewezen die de asielzoekers ondersteunt.

Het medisch onderzoek is uiteindelijk 56 keer uitgevoerd, zes asielzoekers bleken aantoonbaar meerderjarig te zijn. De overige onderzoeken zijn niet uitgevoerd, onder meer omdat asielzoekers niet kwamen opdagen. Vermoed wordt dat het aantal asielzoekers dat liegt over hun leeftijd veel hoger ligt dan het aantal mensen over wie zo veel twijfel bestaat dat er onderzoek moet worden gedaan.

3. Speelt dit ook in andere landen?
In 2019 waren er 40.000 minderjarige migranten in Frankrijk, een vertienvoudiging in vijf jaar. Dit jaar komen daar naar schatting nog eens 40.000 bij. Het gaat in bijna alle gevallen om jongens. Tweederde is afkomstig uit Noord-Afrika, anderen uit het Midden-Oosten. De helft zou liegen over hun leeftijd.

Volgens gedeputeerde Jean-Louis Thiérot, ex-voorzitter van de provincieraad van Seine-et-Marne, wordt er veel gefraudeerd. ‘Bij ons klopte het verhaal in 80 procent van de gevallen niet. Soms beweerden veertigers dat ze minderjarig waren,’ zei hij vorige week dinsdag tegen Le Figaro. ‘Als ze achttien zijn, krijgen deze migranten bijna automatisch een verblijfsvergunning. Dan kunnen ze aanspraak maken op familiehereniging. Dit is dus een belangrijke tak van illegale immigratie.’

Uit cijfers van Parijs blijkt dat minderjarige migranten verantwoordelijk zijn voor 60 procent van de geweldsmisdrijven daar.

4. ‘We gaan ze halen’ strandt in Athene
Een poging om juist meer migranten naar Nederland te halen, strandde maandag 5 oktober in Athene. Nederlandse actievoerders van ‘We gaan ze halen’ waren met een leeg toestel onderweg naar Lesbos. Maar de toestemming die was verleend om te landen op Mitilini Airport werd midden in de lucht ingetrokken. De piloot zou een half uur voor de landing strikte orders hebben gekregen van de verkeerstoren in Athene om vanwege veiligheidsredenen op dat vliegveld te landen, meldt de organisatie op Facebook.

Het team van ‘We gaan ze halen’ heeft verklaard het vliegtuig niet te verlaten voordat ze op Mitilini Airport zijn aangekomen.

De bedoeling was dat de Boeing 737 twee dagen op het vliegveld van Lesbos zou staan, op een steenworp afstand van Moria, het grootste vluchtelingenkamp van Europa. Daar woedde vorige maand een aantal branden. Na lang aandringen van oppositie in de Tweede Kamer besloot de Nederlandse regering honderd vluchtelingen uit het kamp op te nemen, maar het aantal wel af te trekken van het aantal vluchtelingen dat Nederland komend jaar had beloofd op te nemen.

Dat ging de actievoerders niet ver genoeg en zij zetten een crowdfundingsactie op om een vliegtuig te charteren om de migranten dan maar zelf op te halen. In anderhalve week hadden ze de benodigde 50.000 euro binnen die de vlucht kost.

VVD-Kamerlid Bente Becker noemt de actie op Twitter ‘mensensmokkel’. ‘Het is niet sociaal maar wakkert ongecontroleerde migratie juist aan. (...) Stop met deze waanzin!’

https://www.ewmagazine.nl/nederland/ach ... f%20Header
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76581
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Onderzoek naar liegende asielzoekers: ’Dit ondermijnt het draagvlak’

Staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie) laat onderzoeken of er maatregelen kunnen worden getroffen tegen liegende asielzoekers.

De bewindsvrouw zegt het een ’vreselijke zaak’ te vinden dat er leugens worden verteld om meer kans te maken op een verblijfsvergunning. „We gaan het goed onderzoeken. We verlangen eerlijkheid van asielzoekers. Dit ondermijnt het draagvlak voor opvang.” Aanleiding is dat er steeds vaker twijfel is over de door asielzoekers opgegeven leeftijd.

De Telegraaf onthulde dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in 2019 werd geconfronteerd met honderden asielaanvragen waarbij er ernstige twijfel was of de leeftijd die de asielzoekers zelf hadden opgegeven wel klopte. Leeftijd is bij een aanvraag van groot belang, omdat een alleenstaande minderjarige vreemdeling in principe niet wordt uitgezet.

Afrikaanse ’homo’s’
Ook wordt er met hetzelfde doel gelogen over de seksuele geaardheid. Honderden asielzoekers uit Uganda hebben onterecht een verblijfsvergunning gekregen na leugens over hun geaardheid. „Liegen is echt zeer onwenselijk”, zegt Broekers-Knol. „Het belast de IND onnodig zwaar. Ik zie reden om te onderzoeken of liegen kan meewegen bij de geloofwaardigheid van de asielzoeker.”

Vanuit de IND klinkt dat er op dit moment geen sancties staan op liegen. De staatssecretaris zegt dat ze weinig ziet in strafrechtelijk optreden. „Dat vertraagt de procedure en fraude is vreselijk moeilijk te bewijzen.” Toch wil ze onderzoeken wat wél kan. „Welke mogelijkheden er zijn zullen we zeker onder de loep nemen. Het is ongelooflijk belangrijk dat dit soort gevallen niet voor kunnen komen.” De bewindsvrouw kon niet zeggen wanneer het onderzoek klaar is.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76581
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Burgemeester laaiend over asielzoeker die Overloner ziekenhuis in slaat: ‘Rotzakken verpesten het voor de rest

De 16-jarige inbreker die maandagochtend in alle vroegte de bewoner (76) het ziekenhuis in sloeg, is een asielzoeker van Marokkaanse afkomst. Dat meldt burgemeester Karel van Soest van de gemeente Boxmeer. Hij is de criminaliteit van 'die rotzakken’ uit veilige landen ‘spuugzat'.

,,Ik neem deze zaak zwaar op; wie aan mijn mensen komt, komt aan mij”, zegt Van Soest.

,,Bovendien verpesten deze rotzakken het voor de rest. Mensen die vluchten uit onveilige landen willen we graag helpen, maar dit doet het imago van asielzoekers geen goed. Zo lijden de goeden onder de kwaden. Dit is hartstikke ergerlijk. Wel ben ik heel blij dat de politie hem zo snel gepakt heeft.”

De 76-jarige bewoner van een woning aan de Stevensbeekseweg in Overloon raakte vanochtend vroeg gewond toen hij een inbreker in zijn woning betrapte. Hij kreeg een paar fikse klappen in zijn gezicht en tegen zijn hoofd en moest met diverse verwondingen naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Korte tijd later is de 16-jarige inbreker in de buurt van de woning aangehouden. Volgens de politie zijn er kort voor de inbraak op de Stevensbeekseweg in de omgeving meerdere inbraken gepleegd. De politie verdenkt de verdachte daarom van een reeks inbraken en heeft hem vastgezet.

Van Soest verwacht dat de verdachte ‘met stip binnenkomt’ op de landelijke TopX-lijst van 300 jonge asielzoekers die zwaar overlast veroorzaken. ,,Met nadruk wil ik stellen dat het om jongeren gaat uit veilige landen", zegt hij. ,,Asielzoekers op die lijst worden extra in de gaten gehouden, we pakken ze stevig aan. Maar deze verdachte stond er nog niet op. Nu wel. Deze zullen we niet meer in azc Overloon tegenkomen, daar zorg ik voor.”

In de praktijk valt het niet altijd mee om dergelijke criminele jonge asielzoekers terug te sturen naar hun land van herkomst - ook omdat die landen niet meewerken. Daarnaast staan internationale verdragen het terugsturen van asielzoekers soms in de weg. ,,Maar als iemand van die TopX-lijst over de schreef gaat, komen ze in een versnelde procedure. Ook kunnen ze worden overgeplaatst naar speciale locaties, zoals in Hoogeveen. Dat is bijna een gevangenis; daar kunnen ze niet weg.”

Meeleven
Van Soest leeft mee met het slachtoffer van de woninginbraak. ,,Ik heb met hem te doen en zal zeker binnenkort contact met hem opnemen.”
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76581
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Extra toezicht in bus en trein vanwege overlast van asielzoekers: ‘Ze worden stevig aangepakt’

BOXMEER - Inbraken, diefstallen, zwartrijden, agressie in het openbaar vervoer, geweld en intimidatie: een kleine groep asielzoekers zorgt voor veel overlast en criminaliteit. Onder meer Boxmeer, Grave, Nijmegen en Venray krijgen extra geld van het rijk om deze overlast aan te pakken.

De criminaliteit en overlast wordt met name veroorzaakt door een kleine groep minderjarige asielzoekers uit veilige landen. Daarvan staan er inmiddels 300 op een speciale TopX-lijst.

Zij worden landelijk extra in de gaten gehouden. Zodra ze over de schreef gaan, worden ze zo mogelijk versneld uitgezet. In onder meer Hoogeveen is daarvoor een speciale locatie ingericht.

Mishandeling
Een 16-jarige Marokkaanse jongen uit asielzoekerscentrum Overloon is gisterochtend ‘met stip’ op die lijst terechtgekomen. Hij werd in zijn woonplaats aangehouden, kort nadat hij tijdens een woninginbraak een 76-jarige dorpsbewoner het ziekenhuis had ingeslagen. De man betrapte de inbreker waarna hij fikse klappen tegen zijn hoofd en in het gezicht kreeg.

Burgemeester Karel van Soest van Boxmeer is dergelijke criminaliteit ‘spuugzat’. ,,Ik neem deze zaak zwaar op; wie aan mijn mensen komt, komt aan mij", zegt hij. ,,Bovendien verpesten deze rotzakken het voor de rest. Mensen die vluchten uit onveilige landen willen we graag helpen, maar dit doet het imago van asielzoekers geen goed.”

Buslijn 99
Eerder dit jaar sloegen Boxmeer, Grave, Nijmegen en Venray de handen al ineen, omdat met name op buslijn 99 (Uden-Grave-Nijmegen) een groep jonge asielzoekers regelmatig problemen veroorzaakte, met intimidatie, agressie en zwartrijden. Samen namen de gemeenten een ‘ketenmarinier’ aan, die landelijk zicht heeft op de problematiek en samenwerkt met politie, openbaar ministerie en Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

,,Die aanpak werkt al", zegt Van Soest. ,,Ook dankzij die TopX-lijst. Dit voorjaar zijn daarom vijf jongeren uit Overloon weggehaald. Ze worden stevig aangepakt.”

Mensen die vluchten uit onveilige landen willen we graag helpen, maar dit doet het imago van asielzoe­kers geen goed

Voor extra aanpak heeft staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid een miljoen euro beschikbaar gesteld. Boxmeer, Grave, Nijmegen en Venray krijgen samen twee ton om vier extra handhavers aan te stellen.

,,Die zetten we met name in bij de treinen en bussen tussen Venray, Grave en Nijmegen. Ze rijden mee of staan bij haltes en op de stations. Daarnaast houden ze toezicht bij de supermarkten in Overloon. Op zoveel mogelijk plekken zullen ze zichtbaar zijn", zegt Van Soest.

Tien gemeenten
In totaal hebben tien gemeenten aanvragen ingediend bij de staatssecretaris. Zo gaat de gemeente Oisterwijk cameratoezicht houden rond het asielzoekerscentrum, om het veiligheidsgevoel van omwonenden te vergroten en overlastgevers (sneller) in beeld te krijgen.

Emmen kiest onder meer voor de inzet van toezichthouders op het station, waar overlast wordt ervaren van asielzoekers die van of naar het aanmeldcentrum in Ter Apel reizen. Den Helder wil samen met lokale ondernemers de mogelijkheden verkennen om overlastgevers alternatieve taakstraffen op te leggen.

In totaal hebben de gemeenten een half miljoen euro aangevraagd. Op het restant is nog geen aanspraak gemaakt.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 41941
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door Mahalingam »

16-jarige inbreker uit Overloon' blijkt 16-jarige azc-veiligelander uit Marokko

Tekstboek voorbeeld van 'Hoe een klein groepje het verpest voor de rest'

Gezelligheid

Toen we de straatnaam 'Stevensbeekseweg' lazen, hadden we al een lichtgetint vermoeden. Aan die verbindingsweg tussen Overloon en Stevensbeek is namelijk een azc gehuisvest, dat al langere tijd in verband gebracht wordt met inbraken, diefstallen, fietsvermissingen en een gemeentelijk advies (!) om een goede hond aan te schaffen. Nou, dat heeft de 76-jarige buurman van het azc niet bijtijds gedaan, want de 16-jarige inbreker die hij betrapte en die hem het ziekenhuis in sloeg, blijkt een Marokkaanse veiligelander die zijn intrek genomen had in het IND-hotel aan de Stevensbeekseweg. (Zou ie wel echt 16 zijn, of ie het de zoveelste 25-plusser die liegt over zijn leeftijd?)

Niet te snel somberen, er is een lichtpuntje in deze zaak: de burgemeester van Boxmeer (waar Overloon onder valt) is WOEST: "Ik neem deze zaak zwaar op; wie aan mijn mensen komt, komt aan mij. Deze rotzakken verpesten het voor de rest. Mensen die vluchten uit onveilige landen willen we graag helpen, maar dit doet het imago van asielzoekers geen goed. Met nadruk wil ik stellen dat het om jongeren gaat uit veilige landen. Asielzoekers op [de landelijke lijst overlastgevende asielzoekers] worden extra in de gaten gehouden, we pakken ze stevig aan. Maar deze verdachte stond er nog niet op. Nu wel. Deze zullen we niet meer in azc Overloon tegenkomen, daar zorg ik voor.”

Nou, die wordt dus na een paar dagen hechtenis en een stevig foeigesprek overgebracht naar een ander azc in een ander argeloos provinciedorp, waar hij andermaal zijn aanvraagtraject voor een asielstatus & verblijfsvergunning tot in de eeuwigheid zal oprekken omdat 'kansloos' in Nederland betekent dat je voor eeuwig in de peperdure papiermolen tussen IND, azc & juridische asielindustrie blijft zweven. Dát zal 'm leren.
https://www.geenstijl.nl/5155942/16-jar ... t-marokko/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76581
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door Ariel »

’Er zijn meer bewoners van het azc die voor problemen zorgen’

De woede is voelbaar in Overloon, nadat er maandagochtend werd ingebroken bij een 76-jarige dorpeling die daarbij zwaar werd mishandeld. Dat een minderjarige ’veiligelander’ uit het asielzoekerscentrum werd opgepakt, maakt de situatie duidelijk meer gespannen in de gemeente op de rand van Noord-Brabant en Limburg.

„Kijk eens”, zegt een man die zijn hond uitlaat aan de Stevensbeekseweg waar de inbraak plaatshad. De man grijpt naar het borstzakje van zijn trainingsjas en haalt er in één beweging een mes zonder houder uit. „Als ik word aangevallen, kan ik me tenminste verdedigen. Ik word liever gearresteerd dan dat ik onder de grond lig. Want die gevangenis, die kom ik wel weer uit.”

Enorme impact
Een buurman van het slachtoffer is het met hem eens, maar vindt het vooral triest wat er is gebeurd. „Hij is vreselijk mishandeld, die man”, vertelt hij. „Hij heeft meerdere klappen in zijn gezicht en tegen zijn hoofd gehad. Hij is niet lang nadat hij naar het ziekenhuis was gegaan alweer naar huis gegaan, maar reken maar dat het een enorme impact heeft.”

De dader is achter een kantoor van de Regiobank gelopen, wijst de buurman, en kwam zo bij de achterkant van het huis ernaast terecht. Daar brak hij in, waarna de bewoner oog in oog met de 16-jarige Marokkaanse verdachte kwam te staan. Die takelde de zestig jaar oudere man vervolgens flink toe. Hij werd kort erna gearresteerd.

Onveilige situaties
„Het is problematisch”, zegt de buurman. „Er zijn meer bewoners van het azc die voor problemen zorgen. Ze denken dat de hele weg van hen is, en er zijn hier ook al meerdere fietsen gestolen. Er zijn vaak onveilige situaties, helaas.”

Een bewoner van het azc Overloon, dat aan dezelfde weg ligt, erkent dat laatste. „Ja, er zijn bewoners die fietsen van 800 euro stelen, om ze vervolgens hier te verkopen voor 5 euro, of voor een biertje. Het interesseert ze helemaal niets.”

Ontzettend agressief
De man uit Jemen, die prima Nederlands spreekt, benadrukt dat het om een kleine groep gaat. „Behalve uit Marokko ook uit bijvoorbeeld Algerije. Ze komen hier, vertellen dat ze uit Libië komen omdat ze anders niet worden toegelaten. Ze zijn ontzettend agressief. Ik wilde onlangs iets regelen bij de ingang, toen er eentje voordrong. Ik vroeg wat hij van plan was, waarop hij meteen begon te dreigen en zei dat hij mijn moeder zou doodsteken.”

De inwoners van Overloon, bekend van het oorlogsmuseum, zijn heel voorzichtig in hun reacties. Ze willen niet bij naam worden genoemd, en ook niet op de foto. Want behalve angst voor wraakacties vrezen ze ook reacties van de leiding van het azc en van buitenstaanders. „Voor je het weet ben je een racist”, zegt een man die iets verderop in de straat woont, met ingehouden woede. „Je mag er tegenwoordig niks meer van vinden en zeggen.”

’Rotzakken’
Burgemeester Karel van Soest van Boxmeer, waaronder Overloon valt, meldde kort na de uit de hand gelopen inbraak dat het een 16-jarige asielzoeker van Marokkaanse komaf betrof. Van Soest was woedend en repte van ’rotzakken’. Hij gaf eerder aan blij te zijn dat de jongen snel werd opgepakt, maar was dinsdag niet meer bereikbaar. Een woordvoerder van de gemeente gaf aan dat hij zich niet meer wilde uitlaten over de gebeurtenissen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76581
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Overheid weet instroom asielzoekers uit ’veilige landen’ niet te beperken

Het lukt de overheid niet om de instroom van asielzoekers uit veilige landen de kop in te drukken. Deze vreemdelingen – uit bijvoorbeeld Marokko en Algerije – hebben vrijwel nooit kans op asiel. Toch blijft deze groep de weg naar Nederland vinden.

Volgens cijfers van de immigratie- en naturalisatiedienst (IND) werd in de eerste negen maanden van dit jaar door 656 Algerijnen en 598 Marokkanen een asielverzoek ingediend. Vorig jaar waren dat respectievelijk 933 en 929 aanvragen. De landen staan hierdoor opnieuw stevig in de top-10 van meest populaire herkomstlanden.

Vertekend beeld
De cijfers lijken een bemoedigende daling weer te geven, maar dat is een vertekend beeld. Door de coronapandemie lag de instroom van vreemdelingen vanaf medio maart tot juli bijna stil, waardoor het totaal aantal aanvragen op 13.199 uitkwam, terwijl er in dezelfde periode vorig jaar 21.613 verzoeken werden ingediend. Procentueel gezien is het aantal asielaanvragen door Algerijnen en Marokkanen in de eerste negen maanden van dit jaar zelfs iets toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

De lijst van veilige landen wordt opgesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarop worden staten gezet waarnaartoe uitzetting in theorie vlot moeten kunnen plaatsvinden, omdat er in die landen over het algemeen geen sprake is van vervolging bij terugkeer of martelingen.

Mondjesmaat
Toch houden sommige landen de boot af bij het terugnemen van asielzoekers. Vooral bij Marokko wringt de schoen, de regering in Rabat neemt maar mondjesmaat landgenoten terug. Het land weigert al bijna een jaar om met Staatssecretaris Broekers-Knol (justitie) te praten over de uitzettingen.

Eerder dit jaar onthulde De Telegraaf op basis van een toen nog geheim incidentenoverzicht van het ministerie van Justitie en Veiligheid dat veiligelanders verhoudingsgewijs vaker betrokken zijn bij criminaliteit dan andere vreemdelingen. Uit de cijfers bleek dat zestig procent van alle verdenkingen op rekening kwam van deze groep.

Daarnaast bleek dat het aantal verdenkingen van asielcriminaliteit met een kwart was toegenomen. De vreemdelingen werden onder meer verdacht van winkeldiefstallen en heling, maar het ging ook om verkrachting en poging tot moord.

Oververtegenwoordigd
Op de lijst waren vooral asielzoekers uit Algerije, Marokko, Tunesië en Georgië oververtegenwoordigd. Uit de cijfers bleek dat 39 procent van de Algerijnse asielzoekers in aanraking kwam met de politie. Bij Marokkanen gold dat voor ruim een op de drie migranten.

Naast het strafrecht probeert Den Haag op allerlei andere manieren de raddraaiers in toom te houden. Zo werd begin dit jaar de Handhaving- en Toezichtlocatie (HTL) in gebruik genomen in het Drentse Hoogeveen. Op de straflocatie worden migranten geplaatst die het in de reguliere asielzoekerscentra te bont hebben gemaakt, maar net niet ernstig genoeg om vervolgd te worden. Ze krijgen dan geen leefgeld en moeten het doen met een soberder opvang.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 7444
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door sjun »

Misschien helpt een anderspolitieke stem om dit probleem op de politieke agenda en uiteindelijk afgevoerd te krijgen. Dat spaart nogal op de cumulerende sociale, psychische, curatieve, justitiële en economische kosten die weer voor rekening van gewone belastingbetalende burgers komen door middel van opgehoogde heffingen en premies en toenemende kosten voor levensonderhoud, beveiliging en zorg.
:scratch:
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76581
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Afbeelding


Overijssel gaat met corona besmette asielzoekers uit heel Nederland opvangen! Ze krijgen hun eigen landgoed inclusief GGD-medewerkers.

Intussen staat de zorg voor de Nederlander in onze provincie onder enorme druk.
PVV-Statenlid Joeri Pool stelt vragen.


Afbeelding
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 21024
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door King George »

Afbeelding

Zweden: Slechts 1 op de 10 Somaliërs werkt van degenen die sinds 2005 kwamen

Door DissidentNL -2020-10-23291

Uit nieuwe cijfers blijkt dat slechts ongeveer een op de vijf Somaliërs aan het werk is en dat zeven op de tien alleen kleuteronderwijs of helemaal geen onderwijs hebben genoten.

Iets meer dan 60 procent is hier in de afgelopen 15 jaar gekomen, schrijft het tijdschrift Arbetet in zijn artikel over Somaliërs in Zweden.

Van degenen die sinds 2005 zijn gearriveerd, zijn de werkgelegenheidscijfers bijzonder somber – maar liefst 92 procent van hen is werkloos bericht Nya Dagbladet.

In deze context is het opmerkelijk dat de term “werkgelegenheid” niet noodzakelijkerwijs betrekking heeft op betaald werk of zelfstandige arbeid, maar ook op bepaalde maatregelen en programma’s van het arbeidsmarktbeleid.

Stemvee

Politiek gezien zijn de sociaal-democraten de partij waarmee de Somaliërs vooral sympathiseren. In het kiesdistrict Herrgården, waar veel leden van de etnische groep wonen, werden de sociaal-democraten met 87,5 procent van de stemmen de grootste van het hele land.

Baarmoederjihad

De groep valt ook op door het hoge geboortecijfer en Arbetet interviewt verschillende Somalische vrouwen die veel kinderen hebben gekregen ondanks dat ze geen vast inkomen of werk hebben.

“Het is een vaste baan om te bevallen en voor negen kinderen te zorgen”, legt een vrouw uit.

Een andere Somalische vrouw die in Zweden acht kinderen heeft gehad, beweert dat ze geen “tijd” heeft gehad om een ​​opleiding of baan te volgen, maar dat ze “goed kan koken”. Een van de vrouwen woont al 11 jaar in Zweden, maar heeft nog steeds geen andere opleiding gevolgd dan een kortere cursus Zweeds voor immigranten.

De voorzitter van de Somalische vereniging Hashim Abdikarem zegt dat Somaliërs veel kinderen hebben omdat dit een teken is van rijkdom en iets dat “respect opwekt”. Hoe meer kinderen je hebt, hoe hoger je status in de samenleving en de bevalling wordt als veel belangrijker gezien dan bijvoorbeeld onderwijs.
https://dissident.one/2020/10/23/zweden ... ers-werkt/
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76581
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Waarom zet men niet op elke trein een bewaker met een grote hond?
Treinterreur door asielzoekers op de Vechtdallijn: bespugen, bedreigen, uitschelden en fysiek geweld

Bespugen, bedreigen, uitschelden en fysiek geweld... Het regent sinds deze zomer incidenten op de Vechtdallijn tussen Zwolle en Emmen. Treinstewards maken het dagelijks mee en zijn het - eh - spuugzat. ,,Het is gewoon niet leuk meer.’’ De vinger wijst naar een groepje zogeheten veiligelanders uit asielzoekerscentrum Ter Apel.

De Vechtdallijn: een boemeltje dat onder de naam Blauwnet in een dik uur tijd kachelt van Zwolle naar Emmen of andersom. Doorgaans volstaat één treinstel om de passagiers in alle rust door het groene Vechtdal en het kale zuidoosten van Drenthe te laten rollen, in de spits kan er wel eens een treinstel bij komen.

Onderweg doet het stationnetjes als Dalfsen, Mariënberg, Dalen, Nieuw-Amsterdam en ook Emmen-zuid aan. Vervoerder Arriva exploiteert de lijn sinds eind 2012 in opdracht van de provincies Overijssel en Drenthe. Er zijn speciaal moderne blauw-witte treinstellen voor gebouwd, met wifi en cameratoezicht. Ze dragen namen van regionale BN’ers als Jeroen Krabbé, Herman Brood, Mien Ruys en Daniel Lohues.

Volop in de aandacht
Toch staat dit provinciale boemeltje -alweer- volop in de aandacht. Het aantal incidenten tussen reizigers en treinpersoneel loopt sinds deze zomer opnieuw de spuigaten uit. Het gaat volgens treinpersoneel vooral om veiligelanders, asielzoekers die weten dat ze geen enkele kans maken op een verblijfsstatus in Nederland en zich daarom van God noch gebod iets aantrekken.

Ze reizen zwart, dragen geen mondkapje of weigeren een ID-bewijs te tonen. En als het treinpersoneel er iets van zegt worden ze geïntimideerd, bespuugd, uitgescholden. Soms leidt het zelfs tot fysiek geweld, duw- en trekwerk. De provinciale politiek en vakbonden eisen actie.

Waarom juist op de Vechtdallijn? Simpel. Het is dé openbaar vervoerroute tussen asielzoekers- en aanmeldcentrum Ter Apel en de rest van Nederland (oké, het noorden uitgezonderd dan). Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers kan in Ter Apel liefst 2000 asielzoekers huisvesten. Enkele honderden van hen komen uit landen als Marokko, Tunesië, Albanië en Moldavië en maken zodoende geen kans op een verblijfsstatus: veiligelanders. En weer een deel van die groep, die weinig te verliezen heeft, zorgt voor veel overlast.

‘Wel eens wat gedoe’
Op deze doordeweekse middag wordt de trein vooral bevolkt door forensen en jongeren, op weg van of naar school, werk of studie. Er zitten in de stilte van de slaapverwekkend schommelende coupé een paar passagiers in die Ter Apel als bestemming hebben, zo blijkt iets later in Emmen.

Voelen passagiers zich onveilig? ,,Ach, er is wel eens wat gedoe’’, zegt een twintiger die zijn naam niet in de krant wil zien - spijkerbroek, oude Nikes - ergens tussen Ommen en Hardenberg van achter zijn mondkapje. ,,Ik zit een paar keer per week in deze trein, maar meestal is het rustig. Ik heb een keer wat geschreeuw gezien van een paar boze asielzoekers tegen conducteurs. Maar ik voel me niet zo snel onveilig hoor, ik bemoei me er niet mee.’’

Het treinpersoneel van Arriva dat zich in duo’s door de coupé werkt, is vriendelijk maar zwijgzaam over de incidenten. ,,Het is ons ten strengste verboden om met de pers te praten, je moet echt naar de woordvoerder toe’’, zegt de een. ,,Geen commentaar’’, meldt een volgende.

De woordvoerder van Arriva, Liesbeth Oelen, zegt dat het aantal incidenten op de Vechtdallijn ‘enorm’ toegenomen is. ,,Het lag deze zomer op het niveau van december vorig jaar terwijl er toch echt veel minder reizigers waren.’’

Hoeveel incidenten zijn er, is het dagelijks raak? ,,Dat zeggen we niet, het is toch bedrijfsinformatie.’’

En of het inderdaad vooral veiligelanders zijn die de trein onveilig maken? Daar doet Arriva ook geen uitspraken over. Arriva roept personeel op om in geval van bedreiging of mishandeling aangifte te doen.

Eenmaal in Emmen, op het perron van hetzelfde laken een pak. Al laat een steward zich ontvallen dat het met de overlast erger is dan ooit: ,,Het is gewoon niet leuk meer.’’ Een ander: ,,Er gebeurt heel wat.’’

Azc Ter Apel
Asielzoekers die uit de richting Zwolle komen - koffertjes en tassen meezeulend - worden vriendelijk gewezen op de bussen die naar het asielzoekerscentrum Ter Apel voeren: de reguliere buslijn 73. Of anders de pendeldienst, door vervoerder Qbuzz speciaal voor transport tussen station en azc in het leven geroepen, om overlast door veiligelanders op dat traject juist te voorkomen.

In Emmen zijn ze deze gestage stroom asielzoekers van en naar Ter Apel, 18 kilometer naar het noordoosten, pal bij de Duitse grens, wel gewend. Op het stationsplein houden potige toezichthouders van Veiligheidszorg Drenthe continu een oogje in het zeil.

Ze staan er ook in de avonduren, in opdracht van de gemeente Emmen en vervoersbedrijven. Ze hebben er zelfs een eigen kantoortje. ‘Karşilama, Marhaban, Witaj’ staat er op de ramen geplakt: welkom. De media zijn minder welkom als het gaat over veiligelanders: ‘u moet bij de directie zijn’.

Vervoerder Arriva heeft inmiddels meerdere maatregelen getroffen. Zo controleren stewards op het perron - voor het instappen - vaak al vervoerbewijzen om zwartrijders uit de trein te houden. Daarnaast werken sinds september stewards niet langer alleen op de trein, maar zo veel mogelijk in koppels.

Camera's op de jas
En sinds drie weken lopen de stewards van Arriva nu ook met zogeheten bodycams: camera’s op vest of jas van de steward. Die filmen desgewenst wat er gebeurt in de trein en verzamelen zo bewijzen tegen eventueel treintuig. De bodycams zijn vooral bedoeld om de veiligheid van het personeel te vergroten, aldus Arriva. Wat het effect is? Dat is nog de vraag; het is te kort dag om al met betrouwbare resultaten te komen.

Over het opleggen van reisverboden aan overlastplegers wordt gesproken met provincies; besluiten zijn er nog niet genomen. Arriva kijkt ook naar uitbreiding van de geweldsbevoegdheid van hun stewards. Hoe en wat? Dat is nog onduidelijk.

Problemen niet nieuw
De problemen op dit spoortraject zijn niet nieuw. In 2016 was er al een piek aan incidenten in het Vechtdal. En vorig jaar hetzelfde verhaal; vakbonden, politie en Arriva hebben toen om de tafel gezeten om eventuele maatregelen te bespreken. En ook in het Zuid-Groningse Ter Apel klagen ze al jaren over de - steeds wisselende - groep veiligelanders. Ze plegen er 95 procent van de winkeldiefstallen stelde de plaatselijke burgemeester al eens.

Waar het treinpersoneel zwijgt doen hun vakbonden dat allerminst. VVMC en FNV Spoor hebben afgelopen jaren meermalen aan de bel getrokken: agressie is aan de orde van de dag op de lijn, zegt de VVMC. De bond riep Arriva vorig jaar op flexibele ‘vliegende teams’ in te zetten. Ook heeft de bond afgelopen weken een enquête gehouden onder haar tientallen leden die op de Vechtdallijn werken.

Daar komt volgens vakbondsbestuurder Wim Eilert van VVMC uit dat het personeel nog altijd dagelijks incidenten meemaakt en dat het werken in koppels de situatie nog niet verbeterd heeft. ,,In koppels werken maakt het veiliger maar de situatie op treinen zonder stewards verslechtert: zwartrijden, roken in de trein, mondkapjes niet dragen...’’

Fysieke agressie
Volgens Eilert zijn de treinstewards niet zozeer bang, maar is er toch vaak sprake van mondelinge en fysieke agressie. Hij pleit ervoor om het treinpersoneel uit te breiden, hen uit te rusten met portofoons zodat ze snel hulp in kunnen schakelen. Ook wil hij meer toegangscontroles.

De optie om reisverboden op te leggen aan overlastplegers zou kunnen helpen om de sociale veiligheid te vergroten, denkt Eilert. ,,Maar dan moet je de mensen wel de middelen geven om dat te handhaven. En uitbreiding van geweldsbevoegdheid? Daar zou ik toch eerst meer over willen horen van wat Arriva precies wil.’’

Bestuurder Marlies Peeters van FNV Spoor: ,,Je ziet dat veiligelanders de grenzen steeds vaker opzoeken, niet alleen op de Vechtdallijn maar ook elders, in bussen en treinen. En elk incident heeft impact op stewards. Maar je kunt je niet tegen elke gek verweren.’’

Sociale veiligheid in het openbaar vervoer is altijd het onderge­scho­ven kindje geweest op de provincie­hui­zen

Marlies Peeters, FNV Spoor
Doet Arriva genoeg? Peeters: ,,Zeker, ze doen wat in hun macht ligt. Het is de politiek die bepaalt hoeveel geld er is voor sociale veiligheid in het openbaar vervoer. Dat is altijd het ondergeschoven kindje geweest op de provinciehuizen. Dus daar ligt de bal.’’

Harder optreden
De SP in Drenthe trok aan de bel en in Overijssel hebben de fracties van FvD, SP en de PVV de bal ook opgepakt. Ze stelden - nog onbeantwoorde - vragen: wat gaat het provinciebestuur nou doen? Joeri Pool van laatstgenoemde partij vindt alvast dat Arriva veel harder op moet treden tegen de overlastgevers. De fractie pleit voor extra controles en wil boa’s in de trein ook uitrusten met een wapenstok om lastpakken de trein uit te knuppelen. Ook een reisverbod voor veiligelanders mag er komen.

Pool: ,,Want het is dweilen met de kraan open. Vrouwelijke conducteurs durven niet meer alleen de trein in. En het speelt op meerdere trajecten, bijvoorbeeld ook op het Kamperlijntje, met asielzoekers van het azc Dronten. Wij zijn wel klaar met het de-escalerende optreden.’’
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 7444
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door sjun »

De dag breekt aan dat gewone reizigers zich voor hun eigen veiligheid gaan bewapenen. Wellicht helpt dat bij de inzet van beveiligingspersoneel op de treinen al vermoed ik dat er eerst een flinke escalatie moet gaan plaatsvinden voordat er ook maar iets verandert.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 76581
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Problemen en andere ellende met en door asielzoekers.

Bericht door Ariel »

Ministerie komt met 70 punten tegen overlast asielzoekers

Overlastgevende asielzoekers moeten vaker worden gedwarsboomd door de inzet van cameratoezicht, beveiliging en het frequenter opleggen van een gebiedsverbod of meldplicht. Staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie) roept op om alle middelen die nodig zijn ook in te zetten. „In de praktijk blijken niet alle partijen op de hoogte van alle instrumenten die zij tot hun beschikking hebben”, zegt een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Broekers-Knol komt vandaag met een pakket lokale maatregelen waarmee vooral gemeenten, vervoersbedrijven en winkeliers beter uit de voeten moeten kunnen. Regelmatig zorgen asielzoekers daar voor overlast, bijvoorbeeld in de bus rondom mega-AZC Ter Apel. De VVD-staatssecretaris komt met ongeveer 70 maatregelen die wel al beschikbaar waren, maar onvoldoende onder de aandacht zijn. „De maatregelen worden op deze manier nog eens onder de aandacht gebracht”, vertelt haar woordvoerster.

Het pakket moet betrokkenen makkelijker in staat stellen actie te ondernemen als er overlast wordt ondervonden. „Overlast is onacceptabel en het ondermijnt het draagvlak voor de opvang van mensen die onze bescherming echt nodig hebben omdat ze vluchten voor oorlog of vervolging”, zegt Broekers-Knol. „We hebben gemeenten, OM, politie en alle andere betrokken partijen hard bij nodig bij de aanpak van overlast. Zij kunnen vaak het best beoordelen welke aanpak bij de lokale problematiek past.”

Veilige landers probleemgroep
Het is volgens de staatssecretaris niet mogelijk om deze overlastgevers tijdens de asielprocedure uit te zetten, omdat dit in strijd is met internationale wetten. Tot op heden krijgt Broekers-Knol asieloverlast en -criminaliteit niet onder controle. Nederland werd afgelopen jaar geconfronteerd met een forse toename van asielcriminaliteit. Dat blijkt uit rapportage van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In 2019 werden ruim duizend meer verdenkingen van misdrijven geregistreerd dan het jaar ervoor, een toename van 27 procent.

In de meeste gevallen ging het om winkeldiefstal, maar ook zware delicten zoals poging tot moord en verkrachting kwamen vaker voor. Van alle geregistreerde verdachten komt het overgrote gedeelte uit veilige landen, zoals Algerije en Marokko. Vreemdelingen uit deze landen maken vrijwel geen kans op asiel, maar veroorzaken wel de meeste problemen. In totaal is zo’n zestig procent van de asielzoekers die door de politie in de kraag wordt gegrepen afkomstig uit een veilig land.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Plaats reactie