De asielindustrie

In dit forum kunnen we de problematiek met betrekking tot integratie en multiculturele samenleving bespreken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Het Rode Kruis deugt. Het Rode Kruis vindt dat alle vluchtelingen asielzoekers eenzelfde welkom en humane opvang moeten krijgen, ongeacht waar ze vandaan komen.
Rode Kruis stapt uit Humanitair Servicepunt Amsterdam

Het Rode Kruis staakt de medewerking aan het Humanitair Servicepunt (HSP) voor gevluchte Oekraïners in Amsterdam. De organisatie kan zich niet verenigen met het aangescherpte beleid van de gemeente. Ondanks diverse gesprekken in de afgelopen dagen zijn de partijen niet tot elkaar gekomen en daarom heeft het Rode Kruis de hulpverlening vrijdag overgedragen aan de gemeente, aldus de organisatie.

Amsterdam stuurt vluchtelingen uit Oekraïne die geen Oekraïens paspoort hebben sinds enkele dagen terug naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Ze moeten dan terug naar het centrale aanmeldcentrum in Ter Apel of verdwijnen uit beeld.

Het Rode Kruis vindt dat alle vluchtelingen eenzelfde welkom en humane opvang moeten krijgen, ongeacht hun paspoort. „Het gaat tegen onze humanitaire grondbeginselen in om mensen op de vlucht eerst te vragen naar hun paspoort voordat je ze helpt. We maken ons zorgen dat vele mensen, op de vlucht voor hetzelfde conflict, gedwongen op straat komen te staan”, aldus Suzanne Segaar, districtsmanager van het Rode Kruis in Amsterdam.

Amsterdam heeft het beleid aangescherpt omdat er steeds vaker twijfels zijn over de herkomst van vluchtelingen zonder papieren, die zeggen dat ze uit Oekraïne komen. Ook andere veiligheidsregio’s hebben zorgen over de toename van zogenoemde derdelanders of veiligelanders. De burgemeesters van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland hebben daarover al een brief geschreven aan het kabinet. Vluchtelingen uit de Oekraïne hebben recht op onderdak en hulp en hoeven de gewone asielprocedure niet te doorlopen.

Het Rode Kruis bekijkt hoe vluchtelingen die zonder hulp komen te zitten toch ondersteund kunnen worden. De organisatie zorgde sinds april dat vluchtelingen op het Humanitair Servicepunt in contact kwamen met familie of kennissen en dat ze zoveel mogelijk onderdak kregen in de buurt van bekenden.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Boudewijn Atsma
Berichten: 744
Lid geworden op: do jun 30, 2022 12:04 am

Re: De asielindustrie

Bericht door Boudewijn Atsma »

Ariel schreef:
vr jul 15, 2022 3:42 pm
Het Rode Kruis deugt. Het Rode Kruis vindt dat alle vluchtelingen en asielzoekers eenzelfde welkom en humane opvang moeten krijgen, ongeacht waar ze vandaan komen.


Mooi.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Analyse: Asielopvang loopt volgens deskundigen om diverse redenen vast

Een tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers ligt volgens critici voorgoed op de loer als er niks wordt gedaan aan de instroom. Als die namelijk hoog is, zal het ondanks de beste bedoelingen voor betrokkenen een kwestie zijn van dweilen met de kraan open.

Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) erkent inmiddels dat Nederland onaantrekkelijker moet worden gemaakt om de instroom te beperken. Vooral migranten met kansloze aanvragen moeten worden ontmoedigd zich te melden. De VVD-bewindsman ziet ook dat Nederland een probleem heeft als grote groepen asielmigranten zich morgen melden, terwijl er nu al buiten moet worden geslapen bij aanmeldcentrum Ter Apel. Donderdagavond was het daar opnieuw erg druk.

Nederland is volgens de staatssecretaris namelijk verplicht – door EU-regels – om asielmigranten in procedure te nemen. Mogelijkheden om het loket tijdelijk te sluiten, ziet hij ondanks een oproep daartoe vanuit de Tweede Kamer vooralsnog niet, al is hij mogelijkheden nog aan het verkennen. Uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) blijkt dat Nederland juist als erg aantrekkelijk wordt gezien. Onlangs liep de asielinstroom op naar maar liefst 1100 in een week tijd.

Uitgeprocedeerde asielzoekers terugsturen blijkt lastig
De mogelijkheden om opvang te regelen zijn beperkt, wordt vanuit het kabinet geconcludeerd. Experts waarschuwen al jaren dat een buffer ontbreekt en dat veel te veel bedden in de opvang bezet worden gehouden door migranten die helemaal geen kans maken op verblijf. En dat terwijl de oorzaken al jaren bekend zijn bij beleidsbepalers. In verschillende kritische rapporten wordt gewezen op de bijna eindeloze mogelijkheid om nieuwe asielprocedures aan te spannen, waardoor ook migranten zonder kans op verblijf kostbare bedden bezet kunnen houden in de opvang. Door dit zogenoemde ’stapelen’ van procedures heeft de IND bovendien de handen vol, waardoor uitsluitsel pas laat kan worden gegeven. Jaren geleden werd al gesproken over een ’flexibele schil’ om het aantal opvangplaatsen flink op te kunnen schalen. Maar er zijn volgens deskundigen meer redenen waarom opvang in Nederland vastloopt. Zo blijkt het in praktijk lastig om uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen naar hun land van herkomst, al staat in opeenvolgende regeerakkoorden dat daar meer werk van moet worden gemaakt. Bovendien worden er ook nog eens ruim 15.000 plekken in de opvang bezet gehouden omdat er geen woningen zijn voor asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen. Bewindspersonen moeten telkens bij gemeenten met de pet rond om te vragen of ze nog plek hebben. Straks worden gemeenten zelfs gedwongen opvangplaatsen te leveren.

Van der Burg weet dat hij niet eindeloos kan aankloppen en dat draagvlak voor opvang in gevaar komt. Hij stuurt aan op een nieuwe ’Turkijedeal’ – bijvoorbeeld met een land in Noord-Afrika – waarmee migranten elders kunnen worden opgevangen. Dat helpt volgens de bewindsman het beste om de instroom te verlagen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Handel in migratie is een goed businessmodel

Door AFSHIN ELLIAN

Handel in migratie is winstgevend. De regionale dictators in Afrika of het Midden-Oosten profiteren van oorlogsvluchtelingen. Daarmee kunnen dictators het Westen financieel chanteren of kunnen ze zelfs worden beschermd op grond van humanitaire redenen en geopolitieke belangen. Handel in humanitaire rampen is een goed businessmodel.

Immigratie is niet per definitie slecht of goed. Het is niet een sacraal begrip. Evenmin is immigratie een nieuw fenomeen. Ook het reguleren van immigratie is even oud als de mensheid zelf. De Romeinen kenden strenge regels voor burgerschap, en toch vormde het Romeinse rijk een multicultureel imperium onder het Romeinse recht. Men moet dus met een nuchtere blik naar immigratie als een politiek fenomeen kijken. Bij het immigratievraagstuk moeten twee deugden elkaar in balans houden: compassie en nuchterheid.

Opvang in eigen regio
Voormalig VVD-leider Frits Bolkestein en anderen hebben ooit geopperd dat de oorlogsvluchtelingen in hun eigen regio moeten worden opgevangen. Oorlogsvluchtelingen uit de Balkan in de jaren negentig van de vorige eeuw werden terecht in verschillende Europese landen opgevangen. Europa was de regio waarin ze wonen. Ook de Oekraïense oorlogsvluchtelingen worden nu in verschillende Europese landen met open armen ontvangen en opgevangen. Ook in dit geval is Europa de regio waarin de Oekraïners bescherming moeten krijgen.

Opvang in de eigen regio is niet noodzakelijkerwijs een inhumaan beleid. Daarmee wordt immers niet gezegd dat deze immigranten onmenselijk moeten worden behandeld. Daarnaast is een goed georganiseerde opvang in eigen regio een essentiële voorwaarde. Politieke vluchtelingen zouden zich volgens dit concept kunnen melden bij de westerse ambassade of bij ambassade van landen waarmee ze een ideologische verbinding hebben. Een Saoedische sjiiet die door de Saoedische regering wordt bedreigd of vervolgd, moet niet bij de Nederlandse ambassade aankloppen om asiel aan te vragen, maar bij de Iraanse ambassade. Daar zal hij zich ook nog buitengewoon gelukkig voelen, bij zijn sjiitische fundamentalistische geestverwanten. Waarom zou hij naar een land willen gaan waar zaken zijn toegestaan die volgens de islam haram (verboden) zijn?

Stokslagen
Wie wel bij de Nederlandse ambassade kan aankloppen, is de Saudische blogger Raif Badawi. Hij werd in 2012 wegens het beledigen van de islam opgepakt; in 2014 werd hij veroordeeld tot duizend stokslagen en tien jaar cel. Hij kritiseerde de religieuze politie van Saoedi-Arabië. Ja, je kunt niet voorzichtig genoeg zijn met de islam. Het ontvangende land (een westers land), maar ook de politieke vluchteling (Badawi) vormen de perfecte match. Gelukkig is hij nu vrij, maar helaas mag hij zijn land niet verlaten, terwijl zijn vrouw in Canada verblijft. Nogmaals: fundamentalistische moslims kunnen naar een islamitisch land vluchten en hun politieke slachtoffers zouden naar het Westen kunnen vluchten. Dit zou het eerlijke verhaal moeten zijn.

Behalve over de opvang in eigen regio zouden we ook kunnen spreken over asiel in de eigen geestelijke regio. We hebben het hier niet over oorlogsvluchtelingen. Voor hen geldt in de regel het principe van de opvang in eigen regio. Dit principe fungeert als een waarschuwing voor omringende landen om zich niet zomaar te gaan bemoeien met hun buurlanden. Doet men dat toch, dan moet men de consequenties daarvan op de koop toenemen, namelijk miljoenen ontheemden die naar het buurland of een ander land in die regio vluchten. Maar een gemiddelde dictator in de Derde Wereld denkt echter: ’wij veroorzaken een oorlog en Europa vangt de oorlogsvluchtelingen op’. Bovendien ontstaat daarmee een nieuw verdienmodel door het chanteren van Europese landen.

Koekje van eigen deeg
Op den duur zullen de lokale dictators die oorlogen en andere gewelddadige conflicten veroorzaken in hun eigen regio, worden gedwongen om zelf de economische, maatschappelijke en politieke kosten van het conflict te dragen. Dit kan uiteindelijk bijdragen aan het verminderen van gewelddadige conflicten. Een sprekend voorbeeld hiervan is de bemoeienis van Pakistan met Afghanistan. Deze interventie bracht de Pakistaanse Taliban en andere Pakistaanse terreurgroepen voort. De Pakistaanse elite wordt hier niet echt gelukkig van. Een koekje van eigen deeg!

Een nuchtere houding bij het immigratievraagstuk zou een meer uitgebalanceerde menselijkheid voortbrengen. Waarom zou een Egyptische Moslimbroeder (een fundamentalist par excellence) naar een westers land willen vluchten? Terwijl hij gewoon naar Iran (de fundamentalistische tegenstander van Egypte), Afghanistan (van de Taliban), Qatar of Pakistan kan gaan. De Moslimbroeder die Egypte ontvlucht, haat het Westen en streeft naar een shariaregime, een regime van islamitische regels.

Wees dus nuchter, immigratie als verdienmodel is handel in misère.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10680
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De asielindustrie

Bericht door sjun »

Een beklijvend beeld geeft al heel aardig aan waarom er van alles deze kant op vastloopt:

Afbeelding
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Boudewijn Atsma
Berichten: 744
Lid geworden op: do jun 30, 2022 12:04 am

Re: De asielindustrie

Bericht door Boudewijn Atsma »

sjun schreef:
ma jul 18, 2022 8:53 pm
Een beklijvend beeld geeft al heel aardig aan waarom er van alles deze kant op vastloopt:

Afbeelding
Klopt, de mobiele telefoon bestond vroeger nog niet.

😁
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 10680
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De asielindustrie

Bericht door sjun »

icon_thumbup.gif
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

GEENSTIJL
Mailtje uit april waarschuwde al voor Afrikaanse misbruikmigranten via Kiev naar Ter Apel

Ontvangen wo 20 apr. 17:26, per email


Beste redactie,
Ik ben werkzaam in de sector rondom de asielketen en hoor daardoor weleens iets. Er is mij nu meerdere keren ter ore gekomen dat er de laatste tijd een beweging op gang komt van bekende “veiligelanders” die misbruik maken van de situatie in Oekraïne, om zo mogelijk aanspraak te kunnen maken
op een status in Nederland. Wat gebeurt er?

Oekraïne is een bekende aanvoerroute van asielzoekers die een beter bestaan zoeken in West-Europa. In Oekraïne is het documenteren van migranten erg slecht geregeld en daarnaast speelt er natuurlijk een corruptieprobleem. Om die reden is het relatief makkelijk om Oekraïne in te komen en door te reizen naar bijvoorbeeld Polen of Roemenië en ook weer verder naar het westen.

Aan het begin van de invasie was op diverse reportages van de MSM al te zien dat er, aan de Poolse grens, tussen alle Oekraïense vrouwen en kinderen ook diverse Afrikaanse mannen in de rij stonden. Uiteraard hierover in de reportages van de NOS geen kritisch woord. Deze mannen werden door NOS geïnterviewd en simpelweg als “studenten uit Zambia” weggezet. Maar de vraag: wat doen deze mannen hier en hebben ze überhaupt een verblijfsstatus in Oekraïne werd uiteraard niet gesteld.

Nu heb ik van meerdere mensen begrepen dat er inmiddels diverse casussen bekend zijn van Afrikaanse mannen (o.a. Uit Nigeria, waarvan binnen de keten bekend is dat er veel kansarme migranten vandaan komen met twijfelachtige achtergronden. Hier komt de weinig complimenteuze term “Liegeriaan” ook vandaan) die zich in Nederland bij de COA melden met het verhaal dat ze een baan/studie/toekomst in Oekraïne hadden en dat ze noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen voor de oorlog.

Documentatie e.d. hebben ze niet want ‘dat hebben ze daar achter moeten laten’. En u raadt het al: dit is niet te controleren want 1. In Oekraïne was het voor de invasie al een zooitje en 2. Daar heeft men nu andere dingen aan het hoofd. Ik heb zelfs begrepen dat deze groep net als de Oekraïners een voorrangspositie krijgt mbt het verkrijgen van woonruimte, werk en mogelijk een status. Dit laatste is overigens een gerucht waarvan ik echt hoop dat dit niet waar is.

Goed, tot zover. Ik hoop dat ik jullie hiermee attent heb kunnen maken op een situatie die maar mijn mening schrijnend is en ten koste van gaat mensen die écht zijn gevlucht.

Groeten!
[NAW bij redactie bekend]


Naschrift redactie GS: Sorry
Bovenstaand relaas zat dus half april al in de stijlloze mailbox. Omdat het over vluchtelingen en Oekraïne gaat (tweemaal gevoelig onderwerp), knipplakten we dit niet ongezien naar de front page, hoewel de tekst onmiddellijk geloofwaardig op ons over kwam, want we hadden ook al een topic over de Slowakije-Uitwijk. Bij Officiële Instanties kregen we echter de Loden Deur Behandeling, en toen bleef de mail dus liggen. Nu is het hoogzomer en likt iedereen komkommers uit gasgestookte kassen om te proeven hoe heet ze zijn, en komt het hele verhaal alsnog aan het licht hoe zo veel """Oekraïense vluchtelingen""" allemaal vanalles spreken qua talen, maar geen Oekraiees en moet de vvd oftewel de IND weer putten vol verzopen kalveren dempen inzake voorrangsregels voor fopvluchtelingen. Hadden we maar naar onze onderbuik geluisterd en ook zonder COA-respons die hele mail integraal online gegooid in april. Wat is 'sorry' in het Kievs?
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door King George »

Ariel schreef:
do jul 21, 2022 1:13 am
Grappig. Dat zullen de asielzoekers leuk vinden.
Kabinet onderzoekt asielopvang op zee
Spoiler! :
Asielzoekers moeten worden opgevangen op schepen op zee. Volgens staatssecretaris Van der Burg (Asiel) onderzoekt het kabinet die mogelijkheid. „We moeten kijken of dat juridisch en veiligheidstechnisch mogelijk is.”

Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar opvang op een schip mogelijk is, vertelt de VVD-bewindsman. Daarom wordt ook opvang op zee nu onderzocht. Dat brengt moeilijkheden met zich mee, erkent Van der Burg. „Zo moeten er dan loodsboten van en naar de kust komen, anders zitten ze er gevangen en dat mag niet.”

De staatssecretaris denkt dat extra opvangplaatsen niet direct morgen zijn geregeld. Hij verwacht dan ook dat de schrijnende situatie in aanmeldcentrum Ter Apel - waar dagelijks honderden mensen buiten slapen - nog wel even zal duren. „Dat zal vrees ik nog de nodige dagen, zo niet weken, gaan duren.”

De bewindsman hoopt ook op andere opties. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) mag gebouwen gaan aankopen om mensen in te huisvesten, ook als daar nog niet de juiste bestemming op zit. Door het makkelijker te maken om bijvoorbeeld oude leegstaande hotels te kopen, hoopt het kabinet de druk op de asielketen te verlichten.

Verdeling Oekraïners
Het kabinet heeft woensdagavond vier besluiten genomen, zei Van der Burg na afloop van crisisberaad woensdagavond. Naast het makkelijker beschikbaar maken van panden, wil Van der Burg ook Oekraïners anders over het land verdelen. Er zijn gemeenten die wel opvangcapaciteit voor deze groep willen vrijmaken, maar niet voor andere vluchtelingen.
Door op die plekken zo veel mogelijk Oekraïners op te vangen, komt er plek vrij in gemeenten die het niet uitmaakt of ze Oekraïners of asielzoekers opvangen.
Spoiler! :
Verder kondigde de staatssecretaris aan dat drie grote cruiseschepen naar Nederland gehaald worden. Op ieder schip is plaats voor zo’n 1000 asielzoekers. Daar werd al langer aan gewerkt, maar het is nog niet duidelijk waar die komen te liggen. Een van de drie komt in Velsen, voor de andere twee wordt nog een plek gezocht. Aanvankelijk was Vlissingen ook in beeld, maar die gemeente trok zich terug. De staatssecretaris heeft verder gevraagd of er nog plek vrij te maken is op de terreinen van Defensie.
Veiligheidsregio’s stoppen per 1 oktober met opvangplaatsen bieden, omdat ze vinden dat het kabinet verantwoordelijk is. Tot die tijd moet er volgens Van der Burg een versnelling plaatsvinden die 7500 plekken oplevert. „We moeten harder dweilen dan de kraan doorstroomt, maar op dit moment is het dweilen met de kraan open.”
Door op die plekken zo veel mogelijk Oekraïners op te vangen, komt er plek vrij in gemeenten die het niet uitmaakt of ze Oekraïners of asielzoekers opvangen.
Waarom die asielzoekers niet op zee? Want die Oekraïners weten beter aan werk te komen. Logisch dat gemeenten dus liever Oekraïners hebben dan asielzoekers.
Veiligheidsregio’s stoppen per 1 oktober met opvangplaatsen bieden, omdat ze vinden dat het kabinet verantwoordelijk is. Tot die tijd moet er volgens Van der Burg een versnelling plaatsvinden die 7500 plekken oplevert. „We moeten harder dweilen dan de kraan doorstroomt, maar op dit moment is het dweilen met de kraan open.”
Het is al tientallen jaren lang dweilen met de kraan open, want de asielinstroom gaat elk maximaal absorberend vermogen ver te buiten. Die kraan moet dicht.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door King George »

sjun schreef:
ma jul 18, 2022 8:53 pm
Een beklijvend beeld geeft al heel aardig aan waarom er van alles deze kant op vastloopt:

Afbeelding
Open uitnodigingen aan asielimmigranten hebben zo hun aanzuigende werking.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
mercator
Berichten: 19601
Lid geworden op: do nov 06, 2008 1:36 pm
Locatie: Vlaanderen

Re: De asielindustrie

Bericht door mercator »

Ariel schreef:
vr jul 15, 2022 3:42 pm
Het Rode Kruis deugt. Het Rode Kruis vindt dat alle vluchtelingen asielzoekers eenzelfde welkom en humane opvang moeten krijgen, ongeacht waar ze vandaan komen.
Vroeger doneerde ik wel s iets aan het Rode Kruis, sinds dat ze zulke onzin verkopen helemaal niks meer. Extra schrijnend was het hier in België verleden jaar met de overstromingen. Je zou denken dat het Rode Kruis toen alle hens aan dek riep om de eigen bevolking bij te staan. Niks hoor, ze zaten liever vanalles uit te delen aan de illegalen in Noord Frankrijk.
Mss wordt de uitdrukking "eigen bevolking" straks nog verboden.
De Ideale Mens is een negroïde transsexueel in een rolstoel
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24105
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door King George »

Dus die asielindustrie is ook nog een verdienmodel (En niet zo’n kleintje ook! Het is big business waar bakken vol subsidies mee gemoeid zijn!) voor de rijken in de vastgoed, de huisjesmelkers. En dat wordt dan gesubsidieerd net het belasting geld van de armen en de arbeiders.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Onrust in Heeze door tijdelijke komst 100 asielzoekers: 'Dit wordt chaos'

De komst van honderd asielzoekers zorgt voor onrust in Heeze. De vluchtelingen zullen drie weken worden opgevangen in sporthal De Pompenmaker. De tijdelijke crisisnoodopvang is nodig, omdat er niet genoeg gewone plekken zijn. Een deel van de omwonenden is daar helemaal niet blij mee.

Dat niet iedereen in Heeze de asielzoekers welkom heet, was duidelijk zichtbaar. Voor de sporthal hing zondagochtend een groot spandoek met de tekst 'Liever koeien in de wei dan nog 1 asielzoeker erbij'.

Vanaf 3 augustus worden hier honderd asielzoekers ondergebracht. Omwonenden kregen donderdagavond een brief met die mededeling in de bus. En dat leidt tot verontwaardiging. De buurtbewoners hadden gekend willen worden in het besluit. En niet, zoals nu, de mededeling krijgen terwijl het al is besloten. Bovendien zit niet iedereen op 100 tijdelijke, nieuwe buren te wachten.

"Ik ben hier helemaal niet blij mee, wie waarborgt onze veiligheid?"
Danny Heffels, eigenaar van cafetaria Heeze, is er niet over te spreken. Zijn cafetaria ligt pal naast de sporthal. "Ik dacht meteen: dit wordt chaos. Ik ben hier helemaal niet blij mee, wie waarborgt onze veiligheid?"

Heffels vreest problemen. "Laten we voorop stellen dat mensen die echt op de vlucht zijn, opgevangen moeten worden. Maar die kan je niet zomaar hier neerzetten. Ik ben bang dat hier straks dag en nacht mensen voor en in mijn zaak rondhangen. Ik hoop dat er toezicht komt."

"Ik vind het Nederland onwaardig dat dat spandoek hier hangt."
Meer mensen in de buurt maken zich zorgen. Maar bijna iedereen is het er over eens dat het ophangen van het spandoek veel te ver gaat. Een voorbijganger maakt zich er zichtbaar boos over. "Ik vind dit schandalig. Ik vind het Nederland onwaardig dat zoiets hier hangt. Ik vraag me af of deze mensen beseffen in wat voor wereld we leven." Een andere man vult aan: "Dit is toch nergens voor nodig, ze komen maar drie weken."

Toch zijn er ook mensen die de emoties wel begrijpen. "De voorstanders en de tegenstanders zijn heel fel. Wij zijn ook niet ingelicht. Als je dan ineens hoort dat hier honderd vluchtelingen komen, dan snap ik wel dat mensen zich afvragen wat er aan de hand is", legt een jongen uit.

Een vrouw heeft wel een verklaring. "Misschien is er verzet, omdat er in Budel problemen zijn. Ze denken misschien dat we hier ook vervelende mensen krijgen. Maar wie zegt dat dat zo is?"

Het spandoek is in de loop van zondagmiddag weer weggehaald. Maandagavond houdt de gemeente een informatiebijeenkomst voor omwonenden.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Zwolse buurt tegen komst vluchtelingenschip: ‘Overlast is nu al groot genoeg’

Omwonenden van de Prinses Margriethaven in Zwolle verzetten zich tegen de mogelijke komst van een cruiseschip voor vluchtelingenopvang alhier. Het bericht hierover in onder meer de Stentor is voor buurtbewoners de spreekwoordelijke druppel. De overlast is aan de rand van Holtenbroek al groot genoeg, zo zeggen zij.

Hangjongeren, geluidsoverlast, rotzooi, intimidatie en drugs. Volgens bewoner M. Roelofs (53) is het schering en inslag aan de Zwolse Klooienberglaan, waar zij sinds 2016 woont. De problematiek speelt volgens haar en een aantal buurtbewoners vooral bij de haven en een uitlaatveld voor honden, even verderop.

,,Je wordt van je sokken gereden als je over de dijk de hond uit laat en als je er iets van zegt, krijg je een grote mond. Het stikt van de rotzooi en flessen drank bij het hondenveld en langs het water. Je wilt niet weten wat je ’s ochtend vindt in de uiterwaarden.”

,,Als we dit soort zaken melden krijgen we te horen dat het geen prioriteit heeft. Het zijn kleine dingetjes, maar ik ben bang dat het een keer escaleert”, zegt Roelofs, die hierover een mail schreef namens de buurt aan Swollwacht.

Blokkeren
Dat er nu wordt gesproken over crisisopvang van vluchtelingen voor hun deur (voor de duur van vijf weken, maar nog niet zeker), doet haar versteld staan. De buurt moest dit ‘uit het nieuws’ vernemen. ‘Mocht de gemeente Zwolle dit willens en wetens doorzetten, dan zal de buurt de haven blokkeren’, schrijft ze dreigend. ‘Er is een andere plek in de haven aan de kant van Scania, waar men dit schip prima neer kan leggen’.

Swollwacht kaartte het gebrek aan overleg al eerder aan (de Stentor, 23 juli) en stelt nu schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van overlast in de Klooienberglaan. ,,We vinden het niet acceptabel dat voor overlast, in welke vorm dan ook, zo weinig aandacht is”, stelt fractie-voorzitter Silvia Bruggenkamp.

De partij wil weten wat het college eraan gaat doen ‘om de daadwerkelijke overlast, in dit geval aan de Klooienberglaan, aan te pakken’.

Uit de hand
Roelofs: ,,Dit is dé verbinding met Stadshagen, dat ook steeds groter wordt, er komt hier van alles langs, het lijkt hier wel de A28.” Hun appel: houd toezicht. ,,Smoor het in de kiem voordat het echt uit de hand loopt. En betrek bewoners. Er wordt geluisterd noch geïnformeerd, waardoor mensen steeds minder bereid zijn om overlast te melden. Natuurlijk zijn er grotere problemen, maar dit gaat ten koste van ons woongenot.’’

Een bewoner even verderop in de straat, nabij de bussluis op de Twistvlietweg, bevestigt het dealen. ,,Maar ik maak me vooral zorgen over wat zich achter de ramen afspeelt waarvan de gordijnen altijd dicht zijn. We bellen soms, de laatste keer twee maanden geleden. Dat ging om geluidsoverlast.’’

Verhalen over drugs dealen in de haven zijn volgens een schipper zo oud als de weg naar Rome. ,,Dat gebeurt al 25 jaar.’’ De vrachtschippers zijn volgens hem niet blij met de mogelijke komst van een cruiseschip voor vluchtelingenopvang, dat dan letterlijk in hun vaarwater zit.

Piepen en kraken
Bewoner Roelofs bekijkt de problematiek in een breder geheel. ,,Holtenbroek had vroeger een stempel, waarop de wijk is geherstructureerd. De vernieuwing heeft de wijk goed gedaan, maar het begint weer te piepen en te kraken, er komen scheurtjes, het gaat langzaam weer achteruit. Er wordt niet meer gehandhaafd, waarschijnlijk omdat gemeente en politie denken dat het goed gaat sinds de vernieuwing. Wij ruimen nu zelf het rondslingerende afval op en spreken mensen aan, maar dat is niet onze taak.’
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Vluchtelingenwerk dagvaardt staat: 'Opvang moet op 1 oktober aan wet voldoen'

Vluchtelingenwerk Nederland eist van de Staat dat de opvang voor alle asielzoekers uiterlijk op 1 oktober aan de wettelijke minimumeisen voldoet. Dat staat in de dagvaarding die vanmiddag namens Stichting Vluchtelingenwerk Nederland naar het COA en de staat is verstuurd.

"Dit is een opvangcrisis zonder vluchtelingencrisis. Er is geen sprake van overmacht, maar van jarenlang falend beleid", zegt voorzitter van Vluchtelingenwerk Nederland Frank Candel. "De wettelijke minimumeisen zijn er om de ondergrens te markeren als het moeilijk wordt. Maar de opvang zakt nu structureel door de humanitaire ondergrens."

Candel zegt dat er daarom met "pijn in het hart" een kort geding is aangespannen. "Dit doen we ook voor alle medewerkers in de asielketen voor wie de situatie onwerkbaar is geworden."

Eisen van Vluchtelingenwerk
Volgens de eis van van Vluchtelingenwerk moet de opvang voor alle asielzoekers en statushouders uiterlijk op 1 oktober aan de volgende voorwaarden voldoen:
 • Dag en nacht toegang tot drinkwater;
  Enige mate van privacy door een afgesloten slaapkamer voor gezinnen of groepen van maximaal zes personen;
  Toegang krijgen tot douches en toiletten;
  Genoeg maaltijden;
  Toegang tot nodige gezondheidszorg;
  Toegang tot onderwijs en speelvoorzieningen voor kinderen.
  De vluchtelingenorganisatie zegt dat ze (hoog)zwangere vrouwen en ernstig zieke asielzoekers aantrof in tenten en gymzalen. Daarom eist de organisatie dat elke asielzoeker per direct (en dus niet per 1 oktober) een medische screening krijgt voor die wordt overgeplaatst naar een (crisis)noodopvang.
Plan voor langere termijn
In de dagvaarding zegt Vluchtelingenwerk dat de problemen rond de opvang voorkomen hadden kunnen worden. Formeel kunnen gemeenten verzoeken van de Staat voor opvang naast zich neerleggen. Maar staatssecretaris Van der Burg (Asiel) kan gemeenten op korte termijn alsnog verantwoordelijk kan maken voor opvang, aldus Vluchtelingenwerk,

"Bijvoorbeeld door zich te beroepen op het staatsnoodrecht, een spoedwet te maken en het inzetten van leegstaande kazernes, kantoorpanden en andere panden van het Rijksvastgoedbedrijf." Ook tijdelijke huisvesting in hotels, recreatiewoningen en vakantieparken, en het uitbreiden van de mogelijkheden voor asielzoekers om tijdelijk bij familie te logeren worden genoemd.

"Ook laat de staatssecretaris na om een concreet plan voor de langere termijn uit te werken. Hier vragen gemeenten al langer om. Hiermee kan hij gemeenten overtuigen om nog één keer de schouders eronder te zetten", klinkt het.

Ongelijke behandeling
Vluchtelingenwerk zegt dat de politieke middelen om gemeenten voor opvang te laten zorgen wel zijn gebruikt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

"Terwijl vluchtelingen uit landen als Syrië, Afghanistan en Jemen op de grond slapen stonden maandenlang duizenden bedden voor Oekraïners leeg. Ook is het contrast tussen de opvangomstandigheden voor Oekraïners en die voor vluchtelingen uit andere landen levensgroot en niet te rechtvaardigen", aldus de vluchtelingenorganisatie.

Gisteren trok het kabinet voor het eerst de vergunningverlening voor een asielzoekerscentrum naar zich toe. In de Overijsselse plaats Albergen wordt een hotel ingericht als opvangplek, maakte het kabinet dinsdagavond bekend. Tientallen mensen verzamelden zich uit protest bij het hotel.

Vluchtelingenwerk kondigde al eerder aan om naar de rechter te stappen als de opvang niet snel zou verbeteren. Advocaat Geert-Jan Knoops zei dat de zaak kans van slagen heeft. "De afgelopen jaren heeft de rechter zich vaker proactief getoond bij beleidsmatige keuzes, bijvoorbeeld bij het terughalen van IS-vrouwen of de Urgenda-zaak over het terugdringen van de CO2-uitstoot."
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49121
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding
Asielzoekers slapen buiten in Ter Apel, maar hier staat een compleet ingerichte AZC al zes weken leeg

De stapelbedjes en wasmachines staan al weken klaar voor asielzoekers in de gloednieuwe tijdelijke noodopvang in Delft. Maar ondertussen slapen vluchtelingen noodgedwongen buiten bij het overvolle aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel. ,,Hoe leg je dit nog uit aan mensen?”

Buiten slapen in de verzengende hitte of juist in de stromende regen, knallende ruzies en vechtpartijen: het is al weken onrustig bij het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Ter Apel. De opvang zit al tijden tjokvol door de enorme golf aan migranten die zich daar bij aankomst in ons land meldt.

Om te voorkomen dat Ter Apel overspoeld raakt door de hoeveelheid vluchtelingen die er aanklopt, heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) een klemmend beroep gedaan op gemeenten om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Niet alleen in Delft, maar bijvoorbeeld ook in Tubbergen waar tientallen mensen de straat opgingen om te demonstreren.

Geen teken van leven

Delft biedt de komende maanden plek aan in totaal 220 asielzoekers op een terrein bij de TU Delft. Gevluchte ouderen, gezinnen met kinderen en alleenstaanden hadden er in juli al moeten wonen. Maar wie nu naar binnen tuurt door de raampjes van de nagelnieuwe huisjes, zal er geen teken van leven bespeuren.

Waar het bij het aanmeldcentrum in Ter Apel binnen en buiten wemelt van de mensen, moet je bij de noodopvang in Delft je best doen om zelfs maar één voorbijganger te treffen. Het heeft op een gure dag zelfs iets weg van een spookdorpje. De stapelbedden met blauwe matrassen, grote waterbakken, glanzende kookplaten, wasmachines en drogers staan inmiddels al weken onaangeroerd in de wooncabines aan de Heertjeslaan. Hoe kan de nood dan toch zo hoog zijn als er al weken nauwelijks iets gebeurt?

,,Best wel waardeloos”, vindt ChristenUnie-raadslid Bert van der Woerd. ,,Hier is gewoon ruimte om mensen op te vangen terwijl mensen in Ter Apel buiten moeten slapen. Ik ken de details niet, maar ik begreep dat het hek dat rondom de opvang staat is afgekeurd omdat het onveilig zou zijn voor kinderen.” Hij snapt niet goed waarom het COA niet met creatievere oplossingen komt voor ogenschijnlijk ‘kleine problemen’. ,,Dan regel je het toch gewoon met de mensen die daar komen te wonen? Je kunt ze ook zelf aan het werk zetten om het zo te organiseren dat het veiliger is. Door toezicht te houden bijvoorbeeld.”

Het COA noemt het onveilige hekwerk ook als één van de redenen van de vertraging. ,,Het komt door leveringsproblemen en de vakantietijd. Een samenloop van omstandigheden. De omheining is niet in orde. Verder zijn er ook wat andere zaken die met veiligheid te maken hebben die eerst moeten worden opgelost”, vertelt een woordvoerder.

Dat terwijl de brandweer het COA een paar weken geleden al groen licht gaf na een veiligheidsinspectie in de Delftse opvang. Het gaat om punten die COA zelf ‘op de eigen eisenlijst heeft staan’, vertelt een woordvoerder van de gemeente Delft.

Onafhankelijk Delft-raadslid Jolanda Gaal hoopt dat de problemen snel worden opgelost. ,,Anders weten wij nog wel een paar Delftenaren die er graag een plekje willen”, grapt ze.

Ook Bram Stoop (Hart voor Delft) vindt het vreemd dat er bijna zes weken later dan gepland nog geen asielzoekers wonen in de Delftse noodopvang. ,,Het wordt wel hele kortstondige opvang zo”, verwijst hij naar de looptijd van het contract dat COA heeft om op het TU-terrein asielzoekers op te vangen. ,,Het contract loopt vijf maanden. Dat worden er met de vertraging dus maar drie.”

Het COA denkt eind van de maand de eerste tijdelijke bewoners in Delft te kunnen ontvangen.
https://www.tubantia.nl/binnenland/asie ... a45e1e252/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49121
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Mahalingam »

Woonschepen moeten plaats maken voor asielzoekersboot in Zwolle, maar 'laten zich niet wegsturen'

Drie woon/vrachtschepen in de Prinses Margriethaven van Zwolle moeten voor maandag negen uur hun vaste ligplaats hebben verlaten. De gemeente eist dat zij plaats maken voor het cruiseschip MS Thurgau Saxonia dat huisvesting biedt aan 84 asielzoekers. De bewoners van de schepen zijn verbijsterd. Ze voelen zich door de gemeente voor het blok gezet en hebben eigenlijk geen keuze, ze moeten weg van hun plek.

De bewoners van de schepen zeggen niet vooraf geïnformeerd te zijn over het besluit van de gemeente. De mededeling dat ze komende week weg moeten zijn uit de haven kwam als een baksteen uit de lucht vallen. Ze hebben er geen woorden voor, behalve één: "Asociaal", noemt een schipper de actie van de gemeente.
"Ik kom hier al jaren en betaal gewoon honderd euro per voor week voor een vaste aanlegplaats", zegt hij. Hij is met nu vakantie en dan wordt er niet gevaren. Dus hij wil gewoon kunnen blijven liggen met zijn schip in de haven zolang de vakantie duurt. En dat is nog wel een paar weken. Maar daar heeft de gemeente Zwolle geen boodschap aan.

Ruimte voor afmeren
Het passagiersschip dat speciaal naar de Prinses Margriethaven wordt gevaren om daar vijf weken lang te kunnen fungeren als crisisnoodopvang voor asielzoekers is liefst 82 meter lang. Dat bekent dat er extra ruimte nodig is voor het afmeren. Drie schepen die al in de haven liggen moet daarvoor hun ligplaats verlaten. "Ik had het nog kunnen begrijpen als Zwolle ons een andere plek elders kan aanbieden. Maar dat kan niet zeggen ze", aldus de boze schipper.
De gemeente Zwolle zit ook een beetje met de handen in het haar. De opvang is op verzoek van Veiligheidsregio IJsselland dat opdracht heeft van de overheid om mee te werken aan het ontlasten van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, dat de vluchtelingenstroom niet meer aan kan. Volgens het college van burgemeester en wethouders, die vorige maand ook de boze raadsfractie van Swollwacht op zijn weg vond toen de crisisnoodopvang weer ter sprake kwam, is er in Zwolle geen andere mogelijkheid dan een opvangboot. Het college verwijst daarmee naar een hotelboot die in het verleden ook in een Zwolse haven diende als opvang van asielzoekers. Daar zijn geen negatieve ervaringen mee geweest.

Buurt is begripvol
Het is daarom ook dat buurtbewoners het best begrijpelijk vinden dat er tot eind september een schip in de haven bij de wijk Holtenbroek komt liggen, waar asielzoekers worden opgevangen. Maar niet alle omwonenden zijn blij, blijkt uit de reacties op de brief die burgemeester Snijders hen heeft geschreven.
Voor de schippers liggen de zaken anders. Zij worden weggestuurd en dat voelt als onrecht. "Ik heb een kind van zeven maanden en waar moet ik heen als ik geen andere ligplaats krijg aangeboden? Ik overweeg dan ook om uit protest te blijven liggen", zegt de bewoner van een boten die in de weg ligt. "We zullen zien wie er aan het langste touwtje trekt. Want ik laat me niet wegsturen."
https://www.rtvoost.nl/nieuws/2132034/w ... -wegsturen
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Roep om ‘asielstop’ zwelt aan, maar stop zou diplomatieke rel van jewelste veroorzaken

De roep om een ‘tijdelijke asielstop’ zwelt aan. VVD’ers zien liever dat de grenzen dichtgaan dan dat gemeentes gedwongen worden tot opvang. CDA-leider Wopke Hoekstra zei op deze site dat er wat hem betreft ‘geen taboes’ zijn. Maar kan het wel?

Staatssecretaris Eric van den Burg is stellig: een asielstop is juridisch niet haalbaar. Dat weerhoudt partijgenoten er niet van er nog steeds om te roepen, en coalitiegenoot Wopke Hoekstra zegt op fluistertoon hetzelfde. Zij weten een meerderheid van de Nederlanders achter zich te hebben. Uit een peiling van 1Vandaag bleek dat 69 procent een stop zou steunen, als het kabinet de tijd gebruikt om orde op zaken te stellen.

In de nacht van zondag op maandag lagen vierhonderd mensen buiten in Ter Apel, volgens de lokale autoriteiten wordt het er steeds onveiliger. Daarnaast worden vele honderden of misschien wel duizenden asielzoekers van crisisopvang naar noodopvang gesleept, zonder duidelijk perspectief.

Als er geen nieuwe asielzoekers bijkomen, kunnen die toestanden in elk geval voor even opgelost worden. Wat zijn de juridische hobbels die dat in de weg staan? Femke de Vries, beleidsmedewerker Europees asielbeleid bij Vluchtelingenwerk, legt het kort en helder uit. ,,Het eenvoudige antwoord is dat we gebonden zijn aan internationale verdragen. Als we daar onderuit willen, moeten we die verdragen opzeggen.’’

Niet teruggestuurd
Het gaat om het VN Vluchtelingenverdrag en twee belangrijke Europese verordeningen, vertelt De Vries. ,,Het VN-verdrag bepaalt dat iedereen die vlucht vanwege de klassieke vervolgingsgronden, zoals ras en geaardheid, in elk aangesloten land asiel mag aanvragen en niet teruggestuurd wordt. De Europese richtlijnen bepalen dat een land een asielprocedure moet hebben, en welk land verantwoordelijk is voor die procedure. Dat laatste is het zogenaamde Dublin-verdrag.’’

Niet alle Europese landen houden zich aan de regels. Dat heeft verschillende oorzaken. Denemarken heeft een uitzonderingspositie bedongen. Hongarije lapt de regels simpelweg aan zijn laars, en heeft daarover inmiddels procedures vanuit Brussel aan de broek. Dan is er natuurlijk nog Groot-Brittannië, dat na de Brexit niet gebonden is aan alle bepalingen.

De vraag is of één van die drie trajecten voor Nederland realistisch is. Een Nexit op korte termijn lijkt weinig realistisch. Voor een opt-out zoals Denemarken zullen andere Europese landen, die met vergelijkbare problemen kampen, niet graag willen tekenen. Dan blijft de Hongaarse optie over: moeten we gewoon maar even de regels niet volgen, en iedereen die zich voor de deur in Ter Apel meldt naar Duitsland of België sturen?

Overmacht
Het zou een diplomatieke rel van jewelste veroorzaken. Staatssecretaris Van den Burg lijkt er bovendien rekening mee te houden dat een rechter er een stokje voor steekt. De Vries kan zich dat voorstellen. Het is namelijk twijfelachtig of Nederland een beroep kan doen op overmacht. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) waarschuwt al tijden dat de situatie onhoudbaar is. Een rechter zal in elk geval willen weten waarom het kabinet niet eerder en steviger optrad.

De instroom van asielzoekers is de laatste maanden bovendien niet uitzonderlijk hoog. Per week komen 800 tot 1200 mensen naar Nederland. Dat is meer dan afgelopen jaren, maar toen werden de cijfers sterk beïnvloed door de coronacrisis. Wel moet worden aangetekend dat Oekraïense vluchtelingen, die een andere status hebben, niet in deze cijfers zijn opgenomen.

Twee jaar geleden onderzocht een commissie in opdracht van het kabinet hoe Nederland zich zou moeten verhouden tot de internationale verdragen. De conclusie: opzeggen heeft niet zoveel zin, al was het maar omdat het sluiten van de Nederlandse grenzen onhaalbaar en economisch nadelig zou zijn. De boodschap: richt je energie op beter beleid, zorg dat kansloze asielaanvragen minder tijd en ruimte kosten en ga in Europa de boer op.

Dat laatste vindt ook Vluchtelingenwerk. ,,Eigenlijk is dat al tien jaar het verhaal, het gebeurt alleen niet. Registreer vluchtelingen in een Europees systeem, stuur degene die geen recht op asiel hebben terug en verdeel de rest via vaste quota over de Europese Unie.’’

Maar goed, ook dit gaat de asielcrisis op korte termijn niet oplossen. Daarvoor zijn onorthodoxe maatregelen nodig. En voorlopig verkiest het kabinet gemeentelijke opvangdwang daarbij boven een positie in het kamp-Orbán binnen de EU.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Wat een ellende. Hoe moet dat nu verder. Arme asielzoekers die in de thuislanden gewend zijn aan airco. Als dat maar goed komt.
Vluchtelingenschip in Zwolle kampt met kapotte airco: ‘Dikke pech’

Terwijl de mussen van het dak vallen, zit de vluchtelingenboot in Zwolle zonder airco. De problemen ontstonden vlak na aankomst van het schip op zondag. Locatiemanager Ferry Vogtschmidt spreekt van een flinke uitdaging.

Een Duits bedrijf (het schip is van een Zwitserse rederij) probeert de airco sinds een aantal dagen te fiksen. ,,Een klus op zich, want ze kunnen niet staan in de machinekamer, waar het nog veel warmer is”, vertelt Vogtschmidt, locatiemanager namens Veiligheidsregio IJsselland. Er zit nog weinig schot in. ,,De oorzaak is nog steeds niet bekend en er is al veel vervangen.”

De airco begaf het vrij gauw na aanleg van het schip, op zondagavond. Na een herstart vloog ie er maandag definitief uit. De vluchtelingen gingen gisteren aan boord. Vogtschmidt: ,,Voor ons is dit een serieuze uitdaging, je zit met het comfort van die mensen. We hebben elke twee uur een meeting over hoe nu verder, zoeken naar alternatieve oplossingen. We hebben contact gehad met de makers van de airco, het schip is in Nederland gebouwd, als een soort achtervang. Lukt het niet, dan komen ze hiernaar toe. Er is al veel vervangen”

Het schip is goed onderhouden, komt als cruiseschip uit de vaart, aldus de locatiemanager. ,,Dit is een samenloop van omstandigheden, dikke pech. Ook de crew heeft er natuurlijk veel last van. We hebben een aantal ventilatoren laten komen en delen water uit. Gelukkig zijn deze mensen (hoofdzakelijk uit het midden-oosten, red.) warmte gewend, kunnen er beter tegen dan jij en ik. Ze houden zich rustig, hebben begrip voor de situatie.”

Verkoeling zoeken in het Zwarte Water wordt afgeraden, want er is blauwalg. ,,En de meesten kunnen niet zwemmen. Op elke kamer is wel een douche voor verkoeling.” Sommigen springen alsnog in de zijtak van IJssel. ,,Kinderen zwemmen er ook, ze gaan niet kopje onder”, zegt een begeleider.

Een van de ‘opvarenden’ rept van kapotte waterkoelers in alle kamers. ,,We drinken heet water.” Een ander, de man van Syrische afkomst spreekt geen Engels, beweegt zijn shirt, non-verbaal voor: het is warm. Sigaretten en koffie bieden afleiding.

Het vluchtelingenschip in de Prinses Margriethaven dient als crisisnoodopvang en huisvest 84 asielzoekers die in de aanmeldprocedure zitten. Zwolle biedt deze hulp om de overvolle opvang in Ter Apel te ontlasten. Het schip vaart uiterlijk 1 oktober door naar een andere gemeente in deze regio.

Swollwacht en VVD willen spoeddebat over locatiekeuze

De fracties van Swollwacht en VVD willen een spoeddebat over de communicatie en de locatiekeuze voor de opvang van vluchtelingen in de Prinses Margriethaven. Als de gemeenteraad daarmee instemt, wordt het debat op maandagavond 5 september gehouden. De centrale debatvraag zal dan zijn: ,,Wat is de mening van de gemeenteraad over de wijze van communiceren over de komst en locatiekeuze van een opvangschip in de Prinses Margriethaven in Holtenbroek, en hoe dient de communicatie in het vervolg over vergelijkbare trajecten eruit te zien?’’
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Je woont in Somalië en je besluit naar Ter Apel te gaan, de vraag is waarom? Nou bekijk onderstaand filmpje maar even dan weet u waarom.Staff Shortage, Massive Recruitment And Reasons why you Should move to Netherlands Hurry Now & Apply
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

Unicef wil geen alleenreizende kinderen in crisisnoodopvang

Unicef maakt zich grote zorgen over alleenreizende minderjarige asielzoekers die in de crisisnoodopvang worden geplaatst. Sinds afgelopen weekend worden zulke kinderen vanuit Ter Apel naar plekken gebracht waar volgens de VN-kinderrechtenorganisatie nauwelijks toezicht is en waar hun veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Het zou gaan om ongeveer 350 kinderen.

Het ontbreekt ook aan goede zorg en onderwijs in de crisisnoodopvang. Unicef wil dat de kinderen zo snel mogelijk uit de crisisnoodopvang worden gehaald en worden ondergebracht in kleinschalige, stabiele en veilige opvanglocaties.

"In de huidige opvangcrisis zijn alleenreizende kinderen de meest kwetsbare groep", zegt Unicef-directeur Suzanne Laszlo. "Zij worden nu geplaatst in de crisisnoodopvang waarvan is afgesproken dat alleenreizende minderjarigen daar niet thuishoren. Nooit eerder is dit gebeurd, ook niet tijdens de vorige opvangcrisis in 2015. We laten elke keer opnieuw een ondergrens los. Dit is schadelijk voor deze toch al kwetsbare kinderen."

Meer trauma's
Volgens Laszlo waren er in Ter Apel al signalen van verwaarlozing. "Kinderen slapen op stoelen, onduidelijk is of iedereen voldoende eten te heeft gehad en er is te weinig zicht op veiligheid. Overplaatsing naar crisisnoodopvang vermindert de nood van deze kinderen niet. Het is een kortetermijnoplossing waarbij het belang van kinderen uit het oog is verloren."

Tijdelijke crisisnoodopvanglocaties zijn door gemeenten opgezet omdat er een tekort is aan plaatsen in de noodopvang. In de sobere en grote locaties, zoals gymzalen en tenten, verblijven vaak honderden asielzoekers voor maximaal een paar weken. Voor kinderen ontbreken daar essentiële voorzieningen als onderwijs, begeleiding, toezicht en zorg.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer luidde al eerder de noodklok over de omstandigheden voor minderjarige vluchtelingen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. "De kinderen worden mentaal verwaarloosd en lopen in het aanmeldcentrum meer trauma's op", zei ze.
Nadat ik deze reportage gezien heb, "verloren jongens" ga ik toch anders naar deze "zielige kwetsbare kinderen" kijken.

Twee broertjes van 12 en 14 jaar verdwijnen in Amstelveen. Volgens het vermissingsbericht gaat het om twee Syrische vluchtelingen. Zoals honderden andere vluchtelingen zijn ze spoorloos. Wat is er met hen gebeurd? Journalist Tom Kleijn gaat op zoek naar deze jongens, die zonder hun ouders door Europa dolen. Minutieus volgt hij, met hulp van datajournalisten van onderzoeksprogramma Pointer, de sporen die ze online achterlaten. Een bijzondere zoektocht, waarin niets is wat het lijkt. Want ze blijken niet Syrisch en geen broertjes. Een indringend verhaal over de achterkant van ons asielsysteem.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

:scratch:
Brussel roept Den Haag op het matje wegens asielplan gezinshereniging

De Europese Commissie roept Den Haag op het matje vanwege het asielplan om gezinshereniging te beperken.

Om de migratiecrisis aan te pakken mogen familieleden van statushouders niet meer naar Nederland komen als ze geen huisvesting hebben. Als er na 15 maanden geen woning is gevonden, krijgen de nareizigers alsnog een visum.

Geen plek
Volgens het kabinet is er simpelweg geen plek om nareizende familieleden te verwelkomen in opvanglocaties. De maatregel zorgt voor veel protest bij de asiellobby. Ook bij de achterban van D66, CDA en CU is er onrust over.

De Europese Commissie laat aan De Telegraaf weten dat ze de Nederlandse autoriteiten om tekst en uitleg heeft gevraagd over het plan.

„De Commissie zal de maatregelen die Nederland wil nemen vervolgens beoordelen om te kijken of het voldoet aan het EU-acquis, met name de gezinsherenigingrichtlijn”, zegt een woordvoerder van het dagelijks EU-bestuur.

Het kabinet wil verder een pauze inlassen voor de Turkije-deal. Volgens deze Europese afspraak moet Nederland jaarlijks 1000 vluchtelingen uit Turkse opvangkampen overnemen. Het kabinet wil daar tijdelijk mee stoppen.

Brussel bevestigt aan De Telegraaf dat lidstaten op vrijwillige basis migranten hervestigen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49121
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Mahalingam »

Ook in Duitsland begin het voller te geraken.
En net zoals bij ons hangt een deken van bureaucratische mist over de hoeveelheid import
Het is veel gecompliceerder gemaakt dan simpel hoofden tellen.
Vervalst minister van Binnenlandse Zaken Faeser de asielaantallen?

BERLIJN. Ernstige beschuldigingen aan het adres van minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD): Ze zou het aantal “vluchtelingen” dat sinds het begin van het jaar naar Duitsland is gekomen op grote schaal hebben vervalst. Vanaf januari registreerde de federale politie in slechts vier departementen 101.900 buitenlanders die het land illegaal waren binnengekomen. De politicus daarentegen spreekt slechts van 57.647, een verschil van 77 procent.

Nog ernstiger: het Federaal Bureau voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF) heeft sinds het begin van het jaar 154.557 mensen geteld die asiel hebben aangevraagd. Dat is zelfs 2,7 keer meer dan het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt in zijn interne "Migratieanalyserapport".

Faeser werd onlangs bekritiseerd omdat hij de federale politie niet het "Migratieanalyserapport" voor oktober had bezorgd . De cijfers gaan maar tot en met september. Er wordt gespeculeerd dat ze de afgelopen maand weer zijn gesprongen.

Als de Faeser-cijfers correct zijn, zouden de oproepen om hulp van de steden en gemeenschappen, die zichzelf bij de opname op het einde van hun kracht zien, onterecht zijn. De statistieken van de federale politie hebben betrekking op de onderverdelingen Berlijn, München, Pirna en Stuttgart. In feite zullen de aantallen waarschijnlijk veel hoger zijn. Ook de buurlanden van Duitsland vrezen een nieuw 2015.

Faeser verdedigt de getallen

Bondsbaas Heiko Teggatz van de federale politie vertelde de krant Bild , die als eerste over de zaak berichtte, dat de veel hogere cijfers van de federale politie "precies weerspiegelden wat mijn collega's me al maanden vertellen". Hij roept op tot stationaire grenscontroles. Dan zou men asielzoekers die een aanvraag in een ander land hebben gedaan "direct aan de grens" kunnen afwijzen.

Faeser telt alleen die immigranten die bij de grens worden aangehouden. Uw ministerie is zich niet bewust van enige schuld. Het gaat veeleer uit van de mogelijkheid dat de federale politie dubbele gegevens invoert. Dit zou echter het verschil met de BAMF-cijfers niet verklaren. (fh)
https://jungefreiheit.de/politik/deutsc ... sylzahlen/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

De crisisopvang in Waddinxveen loopt niet op rolletjes. Er zijn veel ontevreden asielzoekers. In twee artikelen worden beide partijen aan het woord gelaten.

Eerst de klachten van asielzoekers,
Situatie in crisisnoodopvang steeds grimmiger: 'Eten voor onze neus op de grond gegooid'.

De situatie in de crisisopvang in Waddinxveen wordt steeds grimmiger. Dat zeggen bewoners en oud-medewerkers tegen Omroep West. Voor hen is de maat vol. Het frustreert de bewoners vooral dat er niets met hun problemen wordt gedaan. 'Het enige wat we horen, is dat als we onze mond niet houden we terug kunnen naar ons eigen land of naar Ter Apel.'

De bewoners van de crisisopvang zijn de situatie helemaal zat en trekken aan de bel. Uit angst voor represailles willen ze alleen anoniem hun verhaal vertellen. 'We worden anders behandeld dan mensen die in andere crisisopvangcentra zitten', legt een van hen uit. 'Wij vinden dit niet oké en hebben hierover uitleg gevraagd. Maar de leiding kan niet tegen kritiek en dreigt direct met het terugsturen als we onze mond opendoen.'

Als voorbeeld noemt een oud-medewerker de situatie rond het eten. Er zou met enige regelmaat niet voldoende salade zijn voor de groep van 130 asielzoekers die in de tennishal in Waddinxveen verblijft. Daar is meerdere keren over aan de bel getrokken bij de locatiecoördinatoren van de Veiligheidsregio Hollands Midden, die verantwoordelijk is voor de crisisopvang. 'Als wraak wordt dan de bak met eten voor de neus van de asielzoekers omgekiept en op de grond gegooid.'

Voor eigen eten zorgen
De bewoners bevestigen dit verhaal van de oud-medewerker. 'Het is de afgelopen drie maanden meerdere keren gebeurd', vertelt een van hen over de periode in de crisisopvang. De asielzoekers zitten sinds 1 oktober in Waddinxveen, maar de meesten werden daarvoor al door de Veiligheidsregio in Zevenhoven en Moordrecht opgevangen. 'We proberen nu maar zo goed als het gaat voor ons eigen eten te zorgen.'

De crisisopvang is de verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio. Veiligheidsregio Hollands Midden heeft twee locatiecoördinatoren voor de verschillende vestigingen in de regio. Op elke locatie is 24 uur per dag een locatiehoofd aanwezig die verantwoordelijk is voor de gang van zaken op de opvanglocatie. Dit hoofd wordt ondersteund door andere medewerkers, zoals een host en schoonmakers.

Volgens de asielzoekers wordt het centrum in Waddinxveen met harde hand geregeerd en worden beloftes niet nagekomen. 'We hebben al tien dagen geen shampoo. Hierdoor hebben we niet een keer normaal kunnen douchen. We moeten het doen met een beetje handzeep. Als we hierom vragen, wordt er gezegd dat het de volgende dag geregeld wordt, maar dat gebeurt niet. Verder krijgen we alleen te horen dat we onze mond moeten houden.'

Shampoo is niet het enige dat schaars is, beaamt een voormalig medewerker. 'Mensen kregen ook maar één wascapsule per week. Dat was voor veel mensen te weinig, maar er werd niets mee gedaan.'

Situatie wordt steeds grimmiger
Met als gevolg dat de situatie in het opvangcentrum steeds grimmiger is geworden. De oud-medewerker kon de behandeling van de mensen niet langer aanzien en heeft ontslag genomen. Wel vindt de oud-medewerker het belangrijk het verhaal uit de opvang te vertellen. Er is namelijk nog steeds contact met bewoners en hieruit blijkt dat de situatie steeds onveiliger wordt.

'Het beleid rond de wascapsules heeft diefstal in de hand gewerkt. Want als iemand zijn capsule ergens liet liggen, werd deze gestolen door een ander. Het heeft de sfeer enorm verhard en dit had absoluut voorkomen kunnen worden', zegt de inmiddels vertrokken medewerker. De situatie is zo hoog opgelopen dat een groep van tien mannen al een keer een avond uit protest niet heeft gegeten. Op die manier willen ze behandeling door de leidinggevenden onder de aandacht brengen.

Aan het werk als uitzendkracht
Het gevolg is een steeds onveiligere situatie. De voormalige medewerkers trekken daarom nu anoniem aan de bel, omdat ze bang zijn dat de situatie nog verder zal escaleren. 'Er wordt niets met onze input gedaan. De locatiecoördinatoren kunnen heel slecht tegen kritiek, zelfs als het niet aan hen gericht is. De mensen op een locatie werken daar als uitzendkracht, dus dan kiezen ze er uiteindelijk maar voor om medewerkers te ontslaan als ze te veel kritiek hebben.'

Een van de oud-medewerkers die Omroep West heeft gesproken, zegt regelmatig het gebrek aan veiligheid te hebben aangekaart. 'In Moordrecht was er geen evacuatieplan. Dat heb ik gemeld en dan worden de locatiecoördinatoren boos dat we ons hiermee bemoeien. Terwijl dat juist ons werk was om dit soort dingen aan te kaarten.'

'We hadden niets om mee te werken', vervolgt de ontslagen medewerker. 'Er zijn geen protocollen of iets gemaakt. Alleen een los blaadje met wat huisregels. Meer niet.'

Bezoek aan kinderen onmogelijk gemaakt
De bewoners van het centrum in Waddinxveen zijn voornamelijk nareizigers, wat wil zeggen dat ze al familie in Nederland hebben. Volgens de ontslagen medewerkers hebben mensen het recht om bij hun familie te zijn, maar wordt dit door de mensen van de Veiligheidsregio tegengehouden. 'Een vader wilde naar een van zijn kinderen toe, maar dat wordt dan onmogelijk gemaakt door de locatiecoördinatoren', vertelt de oud-medewerker.

De medewerkers die verantwoordelijk waren voor de dagelijkse gang van zaken, hebben geprobeerd dit op te lossen, maar liepen naar eigen zeggen ook tegen de onwil van de leiding aan. 'We hebben nooit vaste dingen gehad waar we ons aan vast konden houden en waar we de bewoners mee konden helpen. Dat zorgde alleen maar voor meer onbegrip.'
Ontslagen medewerkers zaten in 'irritatiezone'

Volgens de voormalig medewerker zijn er de afgelopen maanden zeker vijf locatiehoofden ontslagen. Vaak zonder reden, zeggen ze zelf. 'Het enige wat we hoorden is dat die mensen in de 'irritatiezone' van de leiding zijn gekomen.' Ontslagen medewerkers hebben nog steeds geen idee waarom ze ontslagen zijn, blijkt ook uit appverkeer dat Omroep West heeft ingezien.

Het zorgt er volgens de oud-medewerkers en asielzoekers voor dat de situatie steeds minder veilig wordt in het opvangcentrum. Ook met klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag door een van de medewerkers op de locatie zou niets zijn gedaan. 'We hebben met een beveiliger te maken gehad die contact zocht met een jongere asielzoeker. Dat hebben we gemeld, maar daar werd niets mee gedaan. Ook niet toen hij dit bij andere mensen in de opvang deed. Meer konden wij op dat moment ook niet doen, omdat we niet wisten bij wie we terecht konden', legt een voormalig medewerker uit.

Klachten worden weggewuifd
'We hebben het ook aangekaart bij het uitzendbureau waar we voor werkten, maar dat heeft ook niet tot oplossingen geleid', zegt de oud-medewerker. Alle klachten zouden door de locatiecoördinatoren worden weggewuifd. 'Het enige wat we te horen kregen, is dat het zo’n lieverd is die zoiets nooit zou doen. Of dat dit nu eenmaal Nederland is en dat ze er maar aan moeten wennen. Er is in die tijd dat ik er werkte helemaal niets mee gedaan en niets veranderd.'

Met als gevolg dat de spanningen in het centrum steeds verder oplopen. Een van de huidige asielzoekers zegt dat er ook nauwelijks aandacht is voor medische problemen. 'Mijn moeder lag een week met buikpijn op bed. Wij hebben meerdere keren bij de leiding gevraagd om een dokter, maar dat werd steeds geweigerd. Uiteindelijk waren we genoodzaakt om zelf 112 te bellen, waarna mijn moeder naar het ziekenhuis is gebracht.'

'Geen vertrouwen in leiding'
Hier werd de vrouw deze week geopereerd. Volgens de huidige bewoners is het typerend voor de gang van zaken in Waddinxveen. 'We voelen ons onbegrepen, er is eigenlijk niemand die ons steunt en we hebben mede door dit soort dingen geen vertrouwen in de leiding.'

Het constante vertrek van de locatiehoofden, met wie de asielzoekers vaak wel een band op kunnen bouwen, werkt hier niet in mee. Ook de ontslagen medewerkers maken zich zorgen om de gezondheid in het centrum. 'De coördinatoren moeten er voor zorgen dat kinderen in vaccinatieprogramma's komen, maar dit weigeren ze te doen. Juist hier is het nodig, omdat je niet weet wat mensen met zich meebrengen. We hebben al diverse ziektes op de locaties gehad, zoals schurft. Maar als wij hier wat over zeiden, werden de coördinatoren boos.'

In een reactie laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Hollands Midden weten te begrijpen dat de bewoners van de crisisnoodopvang in Waddinxveen teleurgesteld zijn. 'Wij kunnen ons voorstellen dat dit niet is hoe zij zich hun leven in Nederland hadden voorgesteld. En dat dit tot emoties leidt.' Toch zegt de woordvoerder dat de kritiek van de bewoners en oud-medewerkers niet terecht is en dat de frustraties vooral komen door de huisregels die in de opvang gelden. Volgens de woordvoerder is er slechts een keer een melding gemaakt van seksueel grensoverschrijdend gedrag, terwijl uitzendbureau Medi Interim wel zegt meerdere klachten gekregen te hebben van medewerkers en die ook met de Veiligheidsregio besproken te hebben.

Het zou volgens de asielzoekers al veel schelen als er meer behulpzaamheid en begrip wordt getoond vanuit de leiding bij de crisisnoodopvang. 'We bijten weken op onze tanden om dan daarna weer opnieuw te vragen om hulp. Daarna krijgen we hetzelfde antwoord: het komt eraan. Daarna wachten we weer weken. En op het moment dat er te veel wordt gezeurd, krijgen we het verhaal van: stoppen of je moet terug naar Ter Apel.'

Het zorgt ervoor dat de situatie steeds meer gespannen wordt. 'Het gaat allemaal heel snel achteruit', zegt een van de bewoners. 'Het constante dreigen van de locatiecoördinatoren met het terugsturen naar Ter Apel of naar ons eigen land zorgt ervoor dat mensen minder willen luisteren. We krijgen sinds kort geen leefgeld meer, terwijl andere locaties dat wel krijgen. Iedereen is er klaar mee. We gaan dan echt nog liever terug naar Ter Apel.'
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85795
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De asielindustrie

Bericht door Ariel »

En dan luisteren we nu even naar de Veiligheidsregio Hollands Midden.
Veiligheidsregio ontkent misstanden crisisopvang: 'Alleen niet wat ze zich hadden voorgesteld'

Veiligheidsregio Hollands Midden begrijpt dat de bewoners van de crisisopvang in Waddinxveen teleurgesteld zijn. 'Wij kunnen ons voorstellen dat dit niet is hoe zij zich hun leven in Nederland hadden voorgesteld. En dat dit tot emoties leidt.' Toch is er volgens een woordvoerder geen sprake van misstanden binnen de opvang.

Een groep van oud-medewerkers en huidige bewoners heeft aan de bel getrokken over de leefsituatie in de opvang in Waddinxveen. In de tot crisisopvang omgebouwde tennishal zou de situatie steeds grimmiger worden. Zo heeft een groep van tien bewoners een maaltijd overgeslagen uit protest tegen de gang van zaken.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio bevestigt dat een groep geweigerd heeft te eten. 'De reden was dat de personen het niet eens waren met de wijzigingen die die dag waren afgekondigd op de locatie.'

Bewoners van de crisisnoodopvang en oud-medewerkers vertelden eerder dat zij de situatie zat zijn. Het frustreert hen dat er niks wordt gedaan met de klachten die zij aangeven. Zo zou er sprake zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag en zouden veel zaken niet op orde zijn bij de opvang in Waddinxveen.

Deze 'wijzigingen' waar de woordvoerder op doelt zijn: een eerlijkere verdeling van het gebruik van de fietsen, het niet meer gebruiken van plastic borden (waardoor bewoners verplicht worden om af te wassen) en de mededeling dat de allerkleinste kinderen naar school worden gebracht met een busje, terwijl de overige basisschoolkinderen moeten blijven lopen. De ouders hadden volgens de woordvoerder gewild dat ook de overige kinderen met een busje naar school zouden kunnen. De looptijd is zo'n vijftien minuten, volgens de Veiligheidsregio.

De Veiligheidsregio zegt dat de onvrede vooral komt door de teleurstelling in het onderkomen. 'De meeste bewoners van de crisisnoodopvanglocatie in Waddinxveen zijn nareizigers', legt de woordvoerder uit. Zij zijn een familielid, die een verblijfsvergunning heeft gekregen, achterna gereisd en krijgen daardoor zelf ook een verblijfsvergunning. In de opvang wachten ze tot hun familielid een geschikte woning krijgt toegewezen. 'Dan trekken zij daarbij in', legt de woordvoerder uit.

Echter, die geschikte woningen zijn er niet, waardoor de statushouder nog in een asielzoekerscentrum zit. En die zitten inmiddels allemaal vol door de asielcrisis, waardoor de nareizigers moeten worden opgevangen in een crisisnoodopvangcentrum, zoals in Waddinxveen.

'In plaats van in een eigen woning, zijn zij terecht gekomen op een locatie die zij met 150 personen moeten delen. Hier kunnen zij niet zelf koken, delen zij een kamer etc. Wij kunnen ons voorstellen dat dit niet is hoe zij zich hun leven in Nederland hadden voorgesteld. En dat dit tot emoties leidt', aldus de woordvoerder.

'Terug naar Ter Apel'
De bewoners vertellen aan Omroep West dat de door de Veiligheidsregio aangestelde locatiecoördinatoren hun beloftes niet nakomen en bij elke vorm van kritiek direct dreigen de bewoners terug te sturen naar hun land van herkomst of naar Ter Apel.

De Veiligheidsregio herkent deze kritiek niet. Bovendien ligt de zaak rond het tekort aan shampoo en wascapsules genuanceerder. 'De waspods worden op aanvraag verstrekt. Hiervoor is in principe geen limiet. Wel is het zo dat we toezicht houden om verspilling tegen te gaan. In het begin ging er om de dag een fles shampoo per persoon doorheen en kwamen gezinsleden meerdere waspods halen.' Volgens de woordvoerder gingen er in het begin wekelijks achthonderd waspods doorheen, terwijl er maximaal 336 wasbeurten gedraaid konden worden.

Verloop personeel niet hoog
Ook de klachten van de oud-medewerkers zijn volgens de Veiligheidsregio niet terecht. De woordvoerder legt uit dat er gebruikt wordt gemaakt van een pool van ongeveer dertig uitzendkrachten om de diensten te vullen. Van vier mensen zou de inhuur zijn gestopt. Bij een van hen zou het contract door het uitzendbureau zijn beëindigd vanwege het uitblijven van een VOG-verklaring, in de overige drie gevallen heeft de Veiligheidsregio de inhuur gestopt 'wegens onvoldoende uitvoeren van de opdracht'. Gezien de druk en de haast van de opdracht noemt de woordvoerder het verloop 'niet hoog'.

Wel is er in de beginfase regelmatig te weinig eten op de locatie geweest. 'Wij zijn in de beginfase ook eenmalig van cateraar gewisseld vanwege de kwaliteit van en variatie in het eten', zegt de woordvoerder. 'Wij kennen geen voorvallen dat eten op de grond zou zijn gegooid.'

'Dat is echt een leugen'
Op het gebied van seksuele intimidatie is er volgens de woordvoerder eenmaal een signaal binnengekomen bij het uitzendbureau. 'Dat signaal ging over een andere ingehuurde medewerker. Het uitzendbureau heeft dit signaal bij de Veiligheidsregio gemeld. Daarop is een kort onderzoek gestart en zijn er gesprekken gevoerd met de betrokkenen. Er is geen misstand vastgesteld. Er zijn nadien geen nieuwe signalen of klachten binnengekomen.'

Volgens een van de oud-medewerkers is dit niet waar. 'Dat is echt een leugen, want ik weet dat er twee mensen die daar werkten naar Medi interim hebben gebeld', is de boze reactie. 'Er zijn echt meerdere klachten ingediend bij het uitzendbureau. Dat weet ik zeker.'

Meerdere klachten bij uitzendbureau
De boze oud-medewerkers worden hierin gesteund door Medi Interim, het uitzendbureau waar de Veiligheidsregio Hollands Midden de medewerkers voor de crisisopvang inhuurt.

Zij zeggen dat ze wel degelijk meerdere klachten binnen hebben gekregen, en die ook met de Veiligheidsregio hebben besproken. 'Een aantal flexkrachten heeft zich bij ons gemeld met klachten. Zoals te doen gebruikelijk nemen we die altijd bijzonder serieus en bespreken die met onze opdrachtgever. Dat is in dit geval een dag na ontvangst van de klachten gebeurd. Onze opdrachtgever heeft vervolgens actie ondernomen. Na dat gesprek hebben ons geen klachten meer bereikt.'

'Opvang is vak apart en complex'
De gemeenten Waddinxveen, Zuidplas en Nieuwkoop, waar de bewoners van de crisisopvang eerder verbleven, zeggen in de tijd dat de crisisopvang er zit, geen klachten te hebben gekregen. Ook het COA, verantwoordelijk voor de totale asielopvang, heeft geen signalen van misstanden ontvangen, zegt een woordvoerder.

Wel zijn er medewerkers van het COA de dag na vragen van Omroep West bij de crisisopvang in Waddinxveen gaan kijken. Volgens de bewoners 'voor het eerst in meer dan een maand'. Toch zit hier volgens een woordvoerder van het COA 'geen causaal verband tussen'.

Samen tot oplossingen komen
De woordvoerder van de Veiligheidsregio benadrukt ten slotte dat de opvang van de asielzoekers geen normale taak is voor de locatiecoördinatoren. 'Het openen van een locatie is complex en een vak apart. Hier zijn wij niet op ingericht. Dat lukt ons dus niet en verloopt dan niet altijd ideaal. We hebben in de afgelopen periode hebben veel opgelost en bijgeleerd. Tegelijkertijd is het nog steeds gaande. Er komen nog steeds nieuwe asielzoekers in onze crisisnoodopvanglocaties. Dat zorgt ook steeds voor nieuwe issues waar je tegenaan loopt. Er is altijd goed contact met het COA. Wij komen samen tot goede oplossingen', besluit de woordvoerder.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie