Veerkracht

Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51244
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Veerkracht

Bericht door Pilgrim »

BOEKTIP: “Veerkracht”

Geplaatst op 11 november 2019

Afbeelding

De (her)oprichting van de Joodse jeugdbewegingen in Nederland 1945-1965 - van Manfred Gerstenfeld en Wendy Cohen-Wierda

Van de 140.000 Nederlandse Joden werd meer dan zeventig procent vermoord door de Duitse bezetter. In het verraden, de opsporing, de arrestatie, het vervoeren en de bewaking van de slachtoffers speelden ook Nederlanders een belangrijke rol.

De overlevende Joodse jongeren waren grotendeels ondergedoken dankzij goede Nederlanders. Anderen keerden terug uit Duitse concentratiekampen, en uit niet-bezette landen. Zij probeerden hun identiteit en hun plaats in de Nederlandse maatschappij te hervinden. Al enkele dagen na de bevrijding vonden de eerste bijeenkomsten van Joodse jongeren plaats. Daarna werd een aantal Joodse jeugdbewegingen in Nederland (her)opgericht. Zij legden vaak de nadruk op het zionisme.

In Veerkracht zijn zeventien interviews opgenomen met voormalige Joodse jeugdbewegers uit de periode 1945-1965. Uit meer dan vijftig andere gesprekken wordt geciteerd. Het boek vertelt een uniek en fascinerend verhaal. Het schetst een generatie die traumatische ervaringen omzette in creatieve energie. Daarmee gaven deze jongeren een nieuwe positieve invulling aan hun leven. Velen vertrokken vroeg of laat naar Israël. Daar droegen zij substantieel bij aan de opbouw van de nieuwe Joodse staat. Het boek is voorzien van veel illustraties, zowel afbeeldingen van jeugdkrantjes, speldjes, pasjes als historische foto’s, waarvan veel in kleur.

Manfred Gerstenfeld (Wenen, 1937) vluchtte tijdens zijn eerste levensjaar met zijn ouders vanuit Oostenrijk naar Nederland. Ze zaten ondergedoken in Amsterdam. Daar bracht Gerstenfeld ook zijn verdere jeugd door. In 1964 emigreerde hij met zijn vrouw Marianne naar Parijs. Weer vier jaar later verhuisden ze naar Jeruzalem. Gerstenfeld studeerde chemie, economie, milieukunde en judaïca. Hij adviseerde vele jaren raden van bestuur van diverse Fortune-500 bedrijven, waaronder Fiat en Ford, op het gebied van economische strategie en duurzaamheid. Vanaf 2000 was Gerstenfeld twaalf jaar voorzitter van de invloedrijke denktank Jerusalem Center for Public Affairs. In zijn jeugd was hij actief in Joodse jeugdbewegingen en studentenorganisaties, onder andere als voorzitter van de Wereldunie van Joodse Studenten (1963-1967).

Wendy Cohen-Wierda (Gorredijk, 1969) verruilde in 1998 Nederland voor Israël, na tien jaar werkzaam te zijn geweest in het Friese notariaat. Vanaf 2005 is ze medewerkster op het kantoor van Manfred Gerstenfeld in Jeruzalem. Sinds 2013 interviewt ze voor het Center for Research on Dutch Jewry Nederlandse Shoa-overlevenden in het kader van het Marianne Gerstenfeld-interviewproject.

ISBN: 978 90 490 2431 4

Omvang: 358 p. + 48 p. fotokatern

Prijs: € 22,50

“Veerkracht” verschijnt 20 november aanstaande.

Geplaatst door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2019/11/11 ... eerkracht/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Plaats reactie