De verdragen van Mohammed met de christenen

Plaats reactie
Mahalingam
Berichten: 43703
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

De verdragen van Mohammed met de christenen

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding

De verdragen van Mohammed met de christenen
Anne Dijk
Berne Media
128 blz. € 17,90

‘De verdragen van Mohammed met de christenen’ is een prima start voor wie de interreligieuze dialoog aandurft

De schrijver

Domineesdochter Anne Dijk (1986) is religiewetenschapper, islamitisch theoloog en sinds 2006 belijdend moslim. Zes jaar geleden richtte ze het Fahm Instituut op, dat een holistische benadering van de kennis van de islam voorstaat en een veilige ruimte voor inspiratie en bezinning wil bieden. Dijks belangstelling gaat vooral uit naar de thema’s gender, autoriteit en rechtvaardigheid in de islam. Persoonlijk detail: ze heeft haar zoontje Isa genoemd, de naam waaronder Jezus in de Koran voorkomt.

De thematiek

Moslims en christenen: gaan die wel samen? De geschiedenis lijkt het te ontkennen, gezien de kruistochten, de Turkse pogingen om Wenen te veroveren en alle aanslagen van de afgelopen decennia. En als we sommige politici en IS moeten geloven, staat de wereld nog een hoop ellende te wachten; de islam en de westerse, van oorsprong christelijke cultuur denken immers fundamenteel anders over cruciale zaken als vrijheid, gelijkheid en geweld, zo is het idee.
Vanuit die tegenstelling is het dus bijzonder interessant om te kijken hoe de allereerste moslims en de christenen aan het begin van de zevende eeuw op het Arabische Schiereiland met elkaar omgingen. Een rijke informatiebron hiervoor zijn de wat in vergetelheid geraakte verdragen die Mohammed zelf indertijd met een aantal christelijke gemeenschappen sloot. Zes daarvan heeft Dijk nu in het Nederlands vertaald en voorzien van een inleiding op de religieuze, geografische, culturele en politieke context waarin Mohammed zijn handafdruk erop zette. Ook bestrijdt ze met verve de twijfel die zo’n eeuw geleden is gezaaid over de echtheid van deze documenten, waarvan de originele versies helaas verloren zijn gegaan.

Opvallendste stelling

De verdragen beschrijven in plechtige taal de rechten en plichten van de christelijke dhimmi’s (‘beschermelingen’), toen die zich tijdens de religieuze stammenconflicten onder Mohammeds politieke en militaire hoede stelden. Zo moesten ze een speciale belasting betalen, die gebruikt werd om de leer van de islam te bevorderen. Bovendien waren ze verplicht voortvluchtige moslims te verbergen voor de vijand, met wie ze (uiteraard) op geen enkele manier mochten heulen. Daartegenover stond onder andere dat ze niet mee hoefden te vechten of zich tot de islam hoefden te bekeren; daarnaast kregen ze de garantie dat hun kerken niet omgebouwd zouden worden tot moskeeën. Verder werd vastgelegd dat een moslim een christelijke vrouw niet tot een huwelijk mocht dwingen en dat zij haar geloof voor hem zou moeten opgeven. Dat alles zou gelden ‘tot het uur van de opstanding en het einde van de wereld’, waarbij overtreders Gods vervloeking te wachten stond, ook al was je de sultan zelf.

Mooie zin

Een vreedzame verwijzing naar de Koran uit het verdrag met de monniken van de berg Sinaï: ‘En met de Mensen van het Boek [hier: de christenen; ML] zal er geen strijd zijn, behalve op het gebied van goede daden’.

Redenen om dit boek niet te lezen

Een heikel punt waar Dijk mij te gemakkelijk aan voorbijgaat, is het lot van de drie joodse stammen (toch eveneens Mensen van het Boek) in Medina. Natuurlijk, het was oorlog en het ging om verraad, maar het anti-joodse register dat hierover in het verdrag met de christenen van Najran wordt losgetrokken, vraagt om kritischer commentaar. En hoe genadig de zes vertaalde verdragen voor de christenen voor die tijd ook geweest mogen zijn, bij woorden als ‘onderworpelingen’ en ‘opgelegde verplichtíngen’ krijg ik niet het beeld van twee gelijkwaardige partijen die samen een verbond aangaan. Ook hier had ik Dijk graag over gehoord.

Redenen om dit boek wel te lezen

Dijks bedoelingen met dit boek (inclusief gespreksvragen) zijn ontegenzeggelijk sympathiek, al heeft ze niet de illusie dat haar mooie boodschap van Vrede, Vrijheid en Vriendschap aan zal slaan bij extremistische moslims, overtuigde islamofoben en angstige of onverschillige zielen. Maar wie à la Karen Armstrong als moslim of christen de interreligieuze dialoog aandurft en oprecht belangstelling heeft voor andermans geloofsbeleving, heeft aan de soms behoorlijk verrassende inhoud van deze selectie teksten inderdaad een prima ingang.


https://www.trouw.nl/recensies/de-verdr ... ~b6dadfa6/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79335
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De verdragen van Mohammed met de christenen

Bericht door Ariel »

€ 17,90. :thinking:

Ik vermoed, nee, ik weet zeker dat ik geen € 17,90 aan dit boek ga besteden.

Als ze me € 17,90 cadeau doen als ik dit boek ga kopen, dan wil ik er wel even over nadenken.

De dominee's dochter Anne heeft waarschijnlijk deze verzen niet gelezen.
5.51 O, gij die gelooft, neemt de Joden en de Christenen niet tot vrienden. Zij zijn elkanders vrienden. En wie uwer hen tot vrienden neemt, is inderdaad één hunner.

9.29 Bestrijdt diegenen onder de mensen van het Boek, (Joden en Christenen) die in Allah noch in de laatste Dag geloven, noch voor onwettig houden wat Allah en Zijn boodschapper voor onwettig hebben verklaard, noch de ware godsdienst belijden totdat zij de belasting met eigen hand betalen, terwijl zij onderdanig zijn.

Enz.
Afbeelding

icon_thumbdown.gif : nono3:
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7149
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: De verdragen van Mohammed met de christenen

Bericht door hans van de mortel »

Ariel schreef:
do okt 01, 2020 3:53 pm

De dominee's dochter Anne heeft waarschijnlijk deze verzen niet gelezen.
5.51 O, gij die gelooft, neemt de Joden en de Christenen niet tot vrienden. Zij zijn elkanders vrienden. En wie uwer hen tot vrienden neemt, is inderdaad één hunner.

9.29 Bestrijdt diegenen onder de mensen van het Boek, (Joden en Christenen) die in Allah noch in de laatste Dag geloven, noch voor onwettig houden wat Allah en Zijn boodschapper voor onwettig hebben verklaard, noch de ware godsdienst belijden totdat zij de belasting met eigen hand betalen, terwijl zij onderdanig zijn.

Enz.
Afbeelding

icon_thumbdown.gif : nono3:
Ik ben gestopt met verder lezen toen ik wist wie de schrijver van het boek was. Ik wilde eigenlijk al direct stoppen met verder lezen bij het vernemen van de titel van het boek.

Snappen we het nog steeds niet? Het kan toch niet anders zijn dan dat de mens geen vrije wil heeft? Zou de domineesdochter nu echt de Koran niet gelezen hebben? . . . :roll: En dan ga je een boek schrijven . . . of - je weet het nooit - denkt zij hierdood in de belangstelling te komen staan en wie weet dat zij aan tafel mag zitten bij een van die lulprogramma's op de tv. Je weet het niet. Ik zou best met haar willen praten. Maar beslist niet haar boek lezen. :no1:

En o ja, die verdragen kunnen niet anders dan tot stand zijn gekomen door hardhandig ingrijpen van oorlogsviespeuk en gore sadist Mohammed. Ook ik zou een verdrag met die Arabische etterbak sluiten als ik daarmee het afhakken van mijn hoofd kon voorkomen. Lees ik het goed dat Anne islamoloog is? Zij is eerder een corrupte verdragendeskundige.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7149
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: De verdragen van Mohammed met de christenen

Bericht door hans van de mortel »

Anne Dijk

Religiewetenschapper

Anne Dijk is religiewetenschapper, Islamoloog en Islamitisch Theoloog met een specialisatie in autoriteitsstructuren. Dijk is oprichter en directeur van Fahm Instituut, adviseur op het gebied van islam en sociale vraagstukken en hoofddocent van diverse Fahm cursussen. Ze houdt zich als analyst en consultant vooral bezig met onderzoek en begrijpelijk maken van informatie.

Daarnaast doceert zij diverse islam-vakken en geeft ze trainingen. Binnen haar academische studies (UvA, VU en buitenland) focuste zij op de herinterpretatie van de Shari’a, Islamitische Jurisprudentie (Usul al-Fiqh), Gender en Autoriteit in de Islam. Haar passie is rechtvaardigheid. Dijk is auteur en public speaker.
Nog even herhalen - je gelooft het niet:

Haar passie is rechtvaardigheid.

Ach ja, zo bestaan er meer van die gekken. Zoals die joodse vrouw die een paar jaar geleden de ss-boekhouder van Auschwitz om z'n nek hing en hem knuffelde omdat zij hem zo graag vergiffenis wilde schenken. Waarschijnlijk vanuit haar binnenwaartse druk om de wereld van haar gevoel voor rechtvaardigheid te overtuigen. En ach, het waren maar zes miljoen joden die vergast werden als ongedierte. Omdat zij jood waren.
Waarom Auschwitz-overlevende Eva Kor haar nazi-arts vergaf

In concentratiekamp Auschwitz werd Eva Kor onderworpen aan de experimenten van dokter Mengele. Vijftig jaar later wist ze hem te vergeven.


3 oktober 2017 – Sophie van Oostvoorn in NRC

Hoe vergeef je iemand die jou kwaad heeft gedaan? Die jouw leven heeft beïnvloed en ook je naasten kwaad heeft gedaan. Auschwitz-overlever Eva Kor vergaf een dokter uit concentratiekamp Auschwitz en voelde zich na vijftig jaar echt bevrijd.

Eva Mozes Kor is een van de Mengele-tweelingen. Op elfjarige leeftijd kwam ze in Auschwitz. Samen met haar tweelingzus werd ze in het concentratiekamp onderworpen aan tests, experimenten en onderzoeken van de Duitse nazi-arts Josef Mengele. Kor bezweek in het kamp bijna aan de experimenten maar zij en tweelingzus Mirjam overleefden de oorlog. Hun ouders en twee oudere zussen kwamen om.

Na de oorlog richtte ze samen met haar zus een stichting op om alle Mengele-tweelingen te lokaliseren en om te onderwijzen over de Holocaust en Auschwitz. In een video van Buzzfeed vertelt ze dat ze begin jaren 90 in contact kwam met een nazi-arts, wiens taak het was de gaskamers in Auschwitz te overzien. Na het gesprek nodigde Kor hem uit om met haar mee te gaan naar Auschwitz om in 1995 daar samen stil te staan bij de vijftigjarige bevrijding van het kamp.

Daar vroeg ze dokter Munch een verklaring te ondertekenen waarin hij vertelt wat zich heeft afgespeeld bij de gaskamers van Auschwitz, zodat zoals Kor zelf zegt, ze ontkenners van de Holocaust het document onder hun neus kon duwen. Om hem te bedanken schreef ze hem een brief waarin ze hem vergaf. Na die brief spoorde iemand haar aan om ook dokter Mengele te vergeven. Dat vond Kor een interessant idee. Kor ging naar huis en zocht twintig scheldwoorden op en las die hardop voor tegen de denkbeeldige Mengele, waarna dat ze hem vergaf. “Dat voelde erg goed. Dat ik, het proefkonijntje, deze macht had over dokter Mengele”, zegt ze in het filmpje.Wat ze zelf het wonderlijkste vond aan haar daden van vergeving is dat ze zelf de macht had om mensen te vergeven. Een macht waarvan ze niet wist dat ze hem had en die haar weer de macht over haar eigen leven teruggaf. Daardoor voelde ze zich echt bevrijd uit Auschwitz. Kor: “We kunnen niet veranderen wat er gebeurd is, maar we kunnen wel veranderen hoe we onszelf ertoe verhouden.”
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7149
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: De verdragen van Mohammed met de christenen

Bericht door hans van de mortel »

Ik vind mevrouw Eva Mozes Kor wel wat weg hebben van Frau Mutti Angela Merkel.

Zowel fysiek als haar geestelijke staat van ontbinding.
Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
hans van de mortel
Berichten: 7149
Lid geworden op: zo jun 03, 2007 12:41 pm

Re: De verdragen van Mohammed met de christenen

Bericht door hans van de mortel »

Geen eigen mening verkondigen is de vrijwillige celstraf van het verstand.

CITATEN OVER PROFEET MOHAMMED
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79335
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De verdragen van Mohammed met de christenen

Bericht door Ariel »

Madam weet niet eens, of ze wil het niet vertellen, wat de oorsprong is van het suikerfeest, en waarom het zo genoemd wordt.

Deze dame misleid haar lezers door de suikerversie van islam te verkondigen .
Waar komt de naam Suikerfeest dan vandaan? De term is decennia geleden letterlijk vertaald vanuit het Turks – Seker Bayrami. Klonk sympathiek, zo’n naam. De associatie met zoet eten en dus gezelligheid werd gauw gemaakt. Maar bewuster nadenken over je voeding en de plek die je wilt innemen in de samenleving, maakt dat er een groeiend ongemak is onder moslims als het gaat om de term Suikerfeest.
Maar hoe is het echte verhaal.
In het jaar 624 probeerde Mohammed met een leger van circa 300 moslims een Mekkaanse karavaan op terugreis uit Syrië te onderscheppen, maar stuitte daarbij op een 1000-koppig Mekkaans leger dat was gestuurd om de karavaan te beschermen. Ondanks de numerieke overmacht van de Mekkanen behaalden de moslims de overwinning, waarbij ze 10 paarden, 150 kamelen, kostbare wapens, kleding en leer en suiker buitmaakten. Tussen de 45 en 70 Mekkaanse soldaten werden gedood. Daarnaast namen de moslims een aantal krijgsgevangenen die later na betaling van losgeld weer werden vrijgelaten. De economische situatie van de moslims in Medina verbeterde hiermee aanzienlijk.
Tut hola wil ook van het woord slachtfeest af. Klinkt zo onsympathiek . Net alsof je op dat feest schapen en gieten slacht. Echt niet...Dat doen ze heus niet. :hypocrite:
Helemaal nieuw is een dergelijk pleidooi niet. De andere belangrijke religieuze viering, het Offerfeest, heeft eenzelfde wijziging ondergaan. Dat werd namelijk ‘Schapenfeest’, of nog erger ‘Slachtfeest’ genoemd. Offerfeest past natuurlijk beter bij de geest van het feest, want niet het dier staat centraal (in sommige gevallen komt er geen dier aan te pas, of slechts 1 per 8 gezinnen), maar de bereidheid van de mens om te offeren voor God.
Haar site heet "NieuwWij " Je hebt wat los gemaakt Mahalingam . :razz: De geest is even uit de fles, en hoofddoek Anne wordt gefileerd.

Hoe kwam Anne er toe om zich te bekeren tot het mohammedanisme . Nou gewoon. Ineens zag ze het licht. :idea:
De dag dat ik moslim werd, was een doodgewone. Ik was al langer met de islam bezig, maar vond ‘bekeren’ zo’n grote stap. Ik was boodschappen aan het doen en liep terug van de winkel. De zon scheen zo mooi, zoals een nazomerzon kan doen. Op dat moment ervoer ik een diepgelukkig gevoel van hoe mooi het leven kan zijn. Voor mij kon dit allemaal geen toeval zijn, maar alleen het werk van een allesomvattende schepper.

De islam was voor mij niet zozeer iets nieuws, maar wel iets wat ik met mijn rationele denken eindelijk gevonden had. Dar-Al-Islam voelt als mijn eigen huis en ik ben van plan er te blijven wonen, inshaAllah. Wortel geschoten in mij heeft het nog niet echt; het is eerder zo dat ze eindelijk boven de grond zijn uitgegroeid.
Het klinkt redelijk zweverig. Wat ik mis in haar verhaal zijn de gemeenplaatsen van andere bekeerde hoofddoeken. Dat ze het christendom niet meer logisch vond, zoals de drie-eenheid , en dat Jezus nooit de zoon van God kan zijn, want God heeft geen zonen

Je kan ook reageren op haar site.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Mahalingam
Berichten: 43703
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De verdragen van Mohammed met de christenen

Bericht door Mahalingam »

Ik kom een artikel tegen van haar:
“Islam gaat vooral over vredesrelaties in de samenleving”

Ja, in Allahstan zijn vredige relaties een probleem.
Bij begroetingen wensen ze elkaar vrede toe want dat is een schaars artikel in die streken.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 8644
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: De verdragen van Mohammed met de christenen

Bericht door sjun »

De usual suspect Anja Meulenbelt heeft hier ook een verdienmodel van gemaakt. :rolleyes:

Hoe zit het nu werkelijk, een ex-moslim legt het even uit:

Islam - House Of War
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Plaats reactie