Slavernij

Bestaat God? Wat is de waarde van religie? Mag je een dogma in twijfel trekken?
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Bericht door Mahalingam »

++ De ontvoering van Europeanen tot moslimslavernij is nog onvoldoende verankerd in het collectieve geheugen van de wereld +++

++ Noch immer ist die Verschleppung von Europäern in moslemische Sklaverei unzureichend im kollektiven Gedächtnis der Welt verankert +++

Het is een verhaal in het Duits. Je kan het met Google Translate vertalen.

Thomas Pellow und das Schicksal weißer Sklaven in Nordafrika
https://www.achgut.com/artikel/thomas_p ... nordafrika
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
zo nov 27, 2022 12:45 pm
Dus de hele zonvakantie van de notabelen staat op de tocht?

Misschien toch niet. Rutte houdt vast aan 19 december voor ’betekenisvol moment’ rond slavernij
Ondanks forse kritiek houdt het kabinet vast aan 19 december om stil te staan bij het slavernijverleden van Nederland.

Vermoedelijk maakt het kabinet die dag excuses op meerdere plekken in de wereld. Premier Rutte noemt het ’ontzettend ergerlijk’ dat deze datum was uitgelekt. Organisaties die zich bezighouden met de slavernij willen nog altijd niet dat minister Weerwind (Rechtsbescherming) voor excuses afreist naar Suriname: „Een wit persoon moet excuses maken.”

De premier sprak donderdag op het Catshuis in Den Haag met organisaties en vertegenwoordigers van het Caribisch deel van het koninkrijk en Suriname. Na afloop liet hij weten dat de datum van 19 december nog steeds overeind staat. „We willen daar gezamenlijk een betekenisvol moment van maken”, aldus Rutte.

Of het kabinet die dag daadwerkelijk excuses gaat maken, wil de premier niet zeggen. Ook is nog onduidelijk of minister Weerwind (Rechtsbescherming) op 19 december naar Suriname afreist. „Ik heb geen commentaar”, liet de minister na afloop van de Catshuis-bijeenkomst weten. Belangenorganisaties willen dat de koning of Rutte naar Suriname gaat om excuses te maken. „Een wit persoon moet excuses maken”, aldus Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij. „Weerwind is zélf nazaat. Zijn voorouders waren waarschijnlijk slaven.”

„We hebben met elkaar vastgesteld dat er drie belangrijke momenten zijn”, zei Rutte na de bijeenkomst. „Er is een belangrijk moment op 19 december. We willen daar gezamenlijk een betekenisvol moment van maken. Maar het is niet klaar op 19 december. Op 1 juli volgend jaar is de grote herdenking. En ook dan is het niet klaar. Het is pas klaar als de laatste persoon in Nederland die gediscrimineerd wordt op grond van zijn of haar huidskleur niet meer wordt gediscrimineerd.”

Mercedes Zandwijken, de oprichter van de stichting Keti Koti Tafel, noemt het gesprek met Rutte ’spannend en opbouwend’. „Ik heb me voor het eerst echt gehoord gevoeld”, zegt Zandwijken. „Sorry zeggen is iets heel precairs. Als jij thuis ruzie hebt met je vrouw over de vaatwasmachine die niet is ingeruimd, en jij zegt sorry op een manier waarvan je vrouw denkt: ’ja, op die manier kan ik ook wel sorry zeggen’. Zo werkt het niet.” De organisaties hebben voorgesteld om vóór 19 december een bewindspersoon naar Suriname te sturen, om tekst en uitleg te geven over de erkenning van het slavernijverleden. „De premier gaf aan dat daaraan gewerkt zal worden”, aldus Roozer.

Of de verwachte excuses van het kabinet in de toekomst leidt tot herstelbetalingen aan de afstammelingen van slaven is onbekend. Rutte wilde daar donderdag niets over zeggen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Bericht door Mahalingam »

Het is een echte soap aan het worden. Nu moet een rechter eraan te pas komen om de excuses te verbieden.
Surinaamse stichtingen stappen naar rechter om slavernij-excuses

Vijf Surinaamse organisaties in Nederland stappen naar de kortgedingrechter over de excuses voor het slavernijverleden. Ze eisen dat de datum 19 december van tafel gaat.

Het kabinet moet de excuses voor het slavernijverleden uitstellen. De voorbereiding is nu onzorgvuldig en schadelijk voor de nazaten van de slaafgemaakten, vinden vijf stichtingen van Surinaamse Nederlanders.

Volgens hun advocate Joancy Breeveld, die het kort geding voorbereidt, zijn veel mensen uit de Surinaamse gemeenschap boos over de ‘overhaaste manier’ waarop het kabinet het slavernij-excuus er bij de Surinaamse gemeenschap ‘door wil drukken'. Deze groep mensen voelt zich niet vertegenwoordigd door de organisaties met wie het kabinet op dit moment praat, aldus Breeveld, die de aanpak van het kabinet typeert als ‘onzorgvuldig en onbehoorlijk’.

Pijnlijk

“De Surinaamse gemeenschap is zeer divers en mijn cliënten vinden dat je excuses maar één keer kan maken. En dat moet dus goed en zorgvuldig gebeuren. Nu dreigt opnieuw te gebeuren dat witte mensen aan zwarte mensen opleggen wat er moet gebeuren, zo wordt dat gevoeld. Dat is niet alleen pijnlijk, maar ook schadelijk voor de nazaten van slavernij.”

Zo moet het kabinet, als rechtsopvolger van degenen die toen slavenhandel mogelijk maakten en bedreven, tenminste weten waarvoor het precies excuus gaat maken. Daarvan is nu onvoldoende sprake, stelt de advocate. Vorig jaar startte immers het Leidse onderzoeksinstituut KITLV, op verzoek van het kabinet, een verkennend onderzoek naar het Nederlands koloniaal slavernijverleden en de doorwerking daarvan.

Eerst de feiten op tafel

En nog deze week werd een onderzoek naar de rol van het koningshuis in de slavernij aangekondigd. Het zou dus passend zijn als het kabinet de conclusies daarvan afwacht, stelt de advocate. “De feiten moeten eerst op tafel, daarna kan je praten over excuses.”

Verder heeft in juni 2021 het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden geadviseerd om bij wet vast te leggen dat de slavernij onder Nederlands gezag een misdaad tegen de menselijkheid was. “Daarover nam de regering nog steeds geen standpunt in, noch is erover met de Tweede Kamer gedebatteerd.”

De vijf stichtingen

Breeveld treedt op voor de Surinaamse stichtingen Wi Kon Na Wan, stichting Mart Radio, stichting Eer en Herstel en Stichting Afro-Caraibische levensbeschouwing en Spiritualiteit. Een vijfde stichting heet Keti Koti, niet te verwarren met Keti Koti Dialoogtafels van Mercédes Zandwijken, die gisteren in het Catshuis met premier Rutte aan tafel zat.

“Het zijn alle organisaties op cultureel en spiritueel gebied, van Surinamers die zich zeer bewust zijn van welk onrecht de slavernij betekende en hoe dat door kan werken op latere generaties”, zegt Breeveld over de partijen die ze vertegenwoordigt. Hannah Belliot, de oud-PvdA-wethouder van Amsterdam - tevens de moeder van Breeveld - en radiomaker Glenn Codfried zijn enkele van de Surinaamse boegbeelden.
https://www.trouw.nl/binnenland/surinaa ... ~b9f3211a/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Slavernij

Bericht door Ali Yas »

Mahalingam schreef:
vr dec 09, 2022 12:19 pm
“De Surinaamse gemeenschap is zeer divers en mijn cliënten vinden dat je excuses maar één keer kan maken.
Dat vind ik nou ook. En ik vind ook dat de mensen die de fout hebben gemaakt degenen zijn die de excuses moeten maken.

Over de vorm waarin we die excuses moeten gieten kunnen we het trouwens ook nog wel hebben. We zouden bijvoorbeeld kunnen denken aan rapatriëring, eventueel op kosten van hen die aan de verkoop van de slaven hebben verdiend, en als we die niet meer kunnen vinden, op kosten van hun verre nazaten of landgenoten daarvan.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Bericht door Ariel »

Nou, dan bieden we toch geen excuus aan.
]Kabinet wil excuus-eisen niet overnemen

Het eisenpakket rond de excuses voor de slavernij dat meerdere belangenorganisaties op tafel hebben gelegd, wordt door het kabinet terzijde gelegd. De groepen eisen onder meer herstelbetalingen en het einde van Zwarte Piet.

Die wensen hebben zij naar het kabinet gestuurd in een brief die Nieuwsuur heeft ingezien. Onder meer de premier van Aruba, Kick Out Zwarte Piet en het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) ondersteunen de brief. Ze eisen een herstelfonds voor nazaten van de slavernij, het strafbaar stellen van het woord neger en een einde van Zwarte Piet. :razz:

Pas als het kabinet die eisen inwilligt, gaan de organisaties akkoord met excuses voor de slavernij dat het kabinet in de maak heeft. Maar dat gaat niet gebeuren, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken: „Ze weten dat we niet alles zullen overnemen, dat hebben we in het Catshuis ook besproken.” Een delegatie van het kabinet sprak daar donderdag met organisaties over de aanstaande excuses.

Sorry-soap
Die ’excuus-exodus’, waarbij meerdere kabinetsleden uitvliegen naar de voormalige koloniën terwijl premier Rutte in Nederland spijt betuigt, is inmiddels op een soap aan het uitdraaien. Na het vroegtijdige uitlekken leveren allerlei belangengroepen kritiek op de excuses. Ze pruimen onder meer de datum, 19 december, niet. Ze zien liever dat het op 1 juli, 150 jaar na het afschaffen van de slavernij, gebeurt. De premier zelf spreekt inmiddels van een ’betekenisvol moment’ op 19 december.

Ook wordt er geklaagd over het afreizen van minister Weerwind (Rechtsbescherming) naar Suriname. De D66-bewindsman heeft zelf een Surinaamse achtergrond, maar in zijn land van oorsprong worden excuus van een ’wit persoon’ geëist.

De nieuwe wensenlijst wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken ondanks de weigering de eisen over te nemen, wel positief ontvangen: „Het is goed dat een deel van onze gesprekspartners hun ideeën in de brief hebben samengevat. Want zij hebben de punten van verschillende organisaties op een rij gezet. We vervolgen komende periode het gesprek met hen en met andere betrokkenen.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Slavernij

Bericht door Ali Yas »

Ariel schreef:
za dec 10, 2022 10:54 pm
We vervolgen komende periode het gesprek met hen en met andere betrokkenen.”
Dat is mooi. Bij andere kwesties worden betrokkenen niet zomaar gehoord na het schrijven van een brief.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Bericht door Ariel »

Minister Kaag naar Suriname om plooien slavernij-excuses glad te strijken

Sigrid Kaag reist nog voor de aanstaande excuses voor de slavernij op 19 december af naar Suriname. Het kabinet geeft met het uitzenden van nóg een bewindspersoon voorafgaand de spijtbetuiging toe aan de kritiek en eisen van allerlei belangenorganisaties.

Een woordvoerder van Kaags ministerie van Financiën meldt aan De Telegraaf dat Kaag ergens komende week de reis naar Suriname maakt. Ze heeft daar volgens de zegsman een gesprek met de Surinaamse regering en ’maatschappelijke organisaties’, voorafgaand aan de excuses voor de slavernij die het kabinet naar verwachting op 19 december gaat maken. Premier Mark Rutte doet dat in Nederland en een keur van bewindspersonen zou uitvliegen naar de voormalige koloniën.

Franc Weerwind
De trip van Kaag is bedoeld om de plooien glad te strijken na de kritiek van allerlei belangenorganisaties op de ’excuus-exodus’, De aanstaande spijtbetuiging maakt het nodige los bij de groepen, die ontevreden zijn over allerlei aspecten. Zo zagen ze het niet zitten dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) naar Suriname zou afreizen, vanwege zijn eigen Surinaamse roots. Er moest een ’wit persoon’ excuses maken, eiste Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij donderdag na een overleg in het Catshuis met onder anderen Rutte.

Hoewel Weerwind wel nog gewoon zal afreizen naar Suriname voor wat inmiddels het ’betekenisvolle moment’ is gaan heten op 19 december, veert het kabinet wel mee met de kritiek. De afgelopen dagen klonk rond het kabinet al dat er mogelijk een bewindspersoon, iemand anders dan Weerwind, vooraf naar Suriname moest afreizen om alle plooien glad te strijken. De keuze is gevallen op minister Kaag (Financiën).

Kaag gaat in haar hoedanigheid als eerste vicepremier naar Suriname. In die rol leidt ze dinsdag ook een volgend gesprek over de excuses in het Catshuis. Rutte heeft dan een debat in de Tweede Kamer en is later in de week in Brussel voor een Eurotop. Wanneer de D66-voorvrouw precies afreist is onduidelijk, maar het zal in elk geval voor 19 december gebeuren. Kaag heeft zelf woensdag ook nog een debat in de Tweede Kamer.

Eisenpakket
Er is nog meer kritiek op de aanstaande excuses. Ook de datum van 19 december wordt niet gepruimd, liever zien de organisaties dat het op 1 juli gebeurt, 150 jaar na het afschaffen van de slavernij.

Daarnaast legden een groep belangenclubs én de premier van Aruba een eisenpakket op tafel met voorwaarden waaraan moet worden voldaan voor de excuses geaccepteerd worden. Ze vragen onder meer om het schrappen van schulden van de oude koloniën, herstelbetaling, strafbaarstelling voor het gebruik van het woord ’neger’ en een einde aan Zwarte Piet.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Bericht door Mahalingam »

Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Bericht door Mahalingam »

Negerzaad 1kg € 4,20 (inclusief btw)
Negerzaad wordt ook wel nigerzaad genoemd. De landen waar voornamelijk negerzaad verbouwd wordt zijn India en Ethiopië. De plant lijkt veel op onkruid doordat de bloeiwijze en zaadvorming op een distel lijkt. 

Negerzaad is bijzonder vetrijk. Dit zaad is erg populair bij de meeste vogels en staat bij de vogelliefhebbers hoog aangeschreven.

Negerzaad heeft een gunstig aminozurenpatroon en bevat als één van de weinige vogelzaden calcium, fosfor en mangaan. 
https://www.topvogelvoer.nl/a-45143757/ ... rzaad-1kg/
Exoten in Nederland
Afbeelding
Negerzaad is het zwartgekleurde zaad van het gingellikruid (Guizotia abyssinica), een kruidachtige, eenjarige plant die inheems is in de hooglanden van het Afrikaanse Ethiopië en zich later over grote delen van het land heeft verspreid. In zijn warme, savanne-achtige thuisland kan het gingellikruid tot meer dan anderhalve meter hoog opgroeien. Hij bloeit van augustus tot september met aantrekkelijke gele bloemen.
http://exota.blogspot.com/2015/02/deel- ... rzaad.html
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Bericht door Ariel »

Kritiek op ’absurde eisen’ slavernij-excuus: ’Straf voor een woord kan juridisch helemaal niet’

De eisen die zwarte organisaties bij het kabinet hebben neergelegd om eventuele excuses van de Nederlandse Staat voor het slavernijverleden te aanvaarden zijn ’absurd’, stellen critici. Een van de eisen is het kwijtschelden van coronaleningen aan Caribisch Nederland ter waarde van ruim 1 miljard euro. Dat het kabinet zich onder druk laat zetten door deze groepen wekt onbegrip omdat „ze voor bijna niemand spreken”.

Verbazing en afkeuring strijden bij critici om voorrang om het eisenpakket, dat clubs als Kick Out Zwarte Piet, Zwart Manifest en The Black Archives op tafel hebben gelegd. Aan een hele reeks voorwaarden moet worden voldaan, anders willen de betrokken organisaties de voorgenomen excuses van het Nederlandse kabinet op 19 december niet aanvaarden.

Zo moet het gebruik van het woord ’neger’ voortaan strafbaar worden. Zwarte Piet moet volledig uit het publieke domein verdwijnen. Er moet financiële compensatie komen voor de nazaten van mensen die ooit als slaaf zijn verkocht. En schulden van Suriname en de Caribische eilanden van het Koninkrijk moeten worden kwijtgescholden.

Evelyn Wever-Croes
Die eisen zijn na overleg over de excuses in het Catshuis per brief naar het kabinet gestuurd, meldde Nieuwsuur zaterdag. Het leidt tot groeiend maatschappelijk en politiek ongemak.

Opvallend is de steun voor het eisenpakket van de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes, die ook bij het Catshuis-overleg aanwezig was. Zij spreekt van een ’routeplan’ voordat er groen licht is voor excuses op 19 december. „Indien er geen routeplan kan worden overeengekomen, doen de ondertekenaars een dringend beroep op het kabinet om deze datum te verplaatsen naar 1 juli, om dan meer tijd te hebben om te werken aan de aanbevelingen”, laat Wever-Croes aan De Telegraaf weten.

’Ongrondwettelijke eisen’
Het gaat er bij critici niet in. „Straf voor een woord? Zwarte Piet van overheidswege helemaal weg? Dat kan juridisch helemaal niet”, zegt historicus Coen de Jong. „Dat zijn ongrondwettelijke eisen. Daar gaat de regering helemaal niet over”, aldus de schrijver van het pas verschenen Wokeland - Hoe een radicale voorhoede vat kreeg op de samenleving, waarin hij de opkomst van activistisch verzet tegen onder meer Zwarte Piet beschreef.

In zijn boek reconstrueert De Jong hoe het contact met premier Rutte werd gelegd naar aanleiding van een grote Black Lives Matter-demonstratie van 1 juni 2020 in Amsterdam. Vervolgens is het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden opgezet, waar volgens De Jong vrijwel geen burger iets van meekreeg, en daar rolde het advies uit om excuses te maken en een fors bedrag te reserveren voor bewustwording over het slavernijverleden.

„Nu eisen deze clubjes nog meer. En ze spreken – voor zover ik kan herleiden – namens bijna niemand. In feite zeggen ze: geef ons een grote zak geld, dan geven wij het wel uit.”

Kaag naar Suriname
Het kabinet geeft desondanks toe aan de luidruchtige criticasters. Het wil niet ’alles overnemen’ van de gestelde eisen. Maar na kritiek uit Suriname dat er een ’wit persoon’ excuses moet komen maken, wordt nu wel minister Kaag (Financiën) op pad gestuurd naar de voormalige kolonie om de plooien glad te strijken. De excuusreis van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), die zelf Surinaamse roots heeft en daarom niet werd geaccepteerd als spijtoptant, gaat overigens ook door.

Kaag gaat in haar rol als eerste vicepremier in dit kabinet. In die hoedanigheid leidt ze dinsdag ook een volgende gesprek met belangengroepen in het Catshuis. Premier Rutte is dan zelf in de Tweede Kamer voor een debat over de Europese Top.

Kritiek op minister Bruins Slot
Vooraf werd door kabinetsbronnen al ingecalculeerd dat het excuus een begin- en geen eindpunt zou zijn. Maar toch laat het kabinet zich nu overvallen door de stortvloed aan kritiek. In Den Haag wordt geklaagd over minister Hanke Bruins Slot en haar ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de excuses moet coördineren, maar vooral chaos schept.

Dat zorgt in de Tweede Kamer ook voor kritiek. Op de excuses zelf, maar ook op de eisen die het kabinet nu om de oren vliegen. BVNL-voorman Wybren van Haga keert zich tegen het eisenpakket en überhaupt tegen ’excuses voor iets wat zo lang geleden is gebeurd’. JA21-Kamerlid Derk-Jan Eppink spreekt van een ’bizar eisenpakket’ dat wat hem betreft ’einde gesprek’ betekent. Ook BBB-leider Caroline van der Plas vindt dit ’te veel’. PVV-leider Geert Wilders noemt de eisen ’totaal gestoord’.

’Grote moeite CDA met voorwaarden’
Maar ook partijen die vóór de excuses zijn, zetten kanttekeningen bij de ingediende wensenlijst. „Met het stellen van voorwaarden aan excuses heeft het CDA grote moeite”, zegt CDA-Kamerlid Inge van Dijk. VVD-Kamerlid Pim van Strien vindt het een ’wijs besluit’ dat het kabinet de wensen negeert.

SP-Kamerlid Renske Leijten reisde met een groep Kamerleden afgelopen zomer al naar Suriname, Bonaire en Curaçao. „De discussie wordt daar echt op een andere manier gevoerd. De eisen die nu worden gesteld door een groep van mensen herken ik niet in wat ik heb gehoord op onze werkreis.”

Wespennest
Overigens zijn bij de vorming van de landen Curaçao en Sint Maarten in 2010 alle schulden van de voormalige Nederlandse Antillen, behalve Aruba, al eens kwijtgescholden. Wever-Croes nuanceert dat de nu gevraagde kwijtschelding de coronasteun betreft. Dat gaat in totaal om meer dan 1 miljard euro aan renteloze leningen. Een woordvoerder van KOZP stelt niet te kunnen reageren.

Historicus De Jong heeft de indruk dat premier Rutte zich heeft laten meesleuren in dit politieke wespennest door coalitiepartners D66 en CU, die voorstander zijn van het maken van excuses. „Maar er is geen steun onder de Nederlandse bevolking voor excuses, noch voor herstelbetalingen. Wel voor een gebaar. Maar deze eisen maken het niet gemakkelijker.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Bericht door Ariel »

Altijd een leuk uitje. Met het regeringsvliegtuig naar Suriname vliegen, en daar een paar dagen in een 5 sterren hotel logeren, en je weekend kan niet meer stuk.
’Sorry-trip’ minister Kaag rondom slavernij-excuses zorgt voor nog meer spanning in kabinet

Met bloedspoed vliegt D66-vicepremier Kaag eind deze week naar Suriname om de plooien glad te strijken rond de slavernij-excuses. Eerst leidt ze er dinsdag nog een Catshuissessie over. Een rondgang langs betrokkenen leert dat politiek gestuntel de voorgenomen ’sorry-reizen’ van het kabinet onder hoogspanning heeft gezet.

Ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid schuiven eind november steeds onrustiger op hun stoel. Dan is al uitgelekt dat het kabinet op 19 december een grote delegatie bewindslieden naar het Caribisch deel van het koninkrijk en Suriname wil sturen. Maar voor sommige betrokkenen is volstrekt onduidelijk met wie en waar ze die dag het gesprek zullen aangaan. Dat terwijl de tijd begint te dringen.

Er heerst op verschillende departementen grote verbazing over de manier waarop het ’coördinerende’ ministerie van Binnenlandse Zaken de reis organiseert. Een direct betrokkene noemt het ’een complete chaos’ en beschrijft hoe bewindslieden in het ongewisse worden gelaten over hun taak op die dag. Het departement van CDA-minister Bruins-Slot verstrekt zó summier informatie dat ambtenaren van een ander ministerie een opmerkelijke wanhoopspoging doen: voorzichtig wordt gebeld naar de Nederlandse ambassade in Paramaribo met de vraag ’of er al een zaaltje is gehuurd’ voor de 19e. Dat blijkt niemand te weten. Wel wordt er verwezen naar Binnenlandse Zaken. Daarmee is het cirkeltje aan non-informatie weer rond.

Decembermoorden
Niet alleen praktische zaken verlopen rommelig. De eerste Catshuissessie met belangenorganisaties was op 8 december, uitgerekend de dag van de decembermoorden. Belangenorganisaties reageren bovendien als door een wesp gestoken doordat ze in de media hebben moeten lezen dat het kabinet van plan is excuses aan te bieden.

Het organisatorische gestuntel valt in het niet bij de soap omtrent de afvaardiging. Dat het kabinet besloot om een blik met liefst acht bewindspersonen open te trekken voor de ‘sorry-reizen’ heeft menig Nederlander al verbaasd. Dat er daar nu nóg eentje bij komt, maakt de verbazing er niet minder om.

’Wit’ persoon
Want ook minister Kaag (Financiën) wordt eind deze week met het regeringstoestel naar Paramaribo gevlogen. Dat doet zij om de storm te laten luwen rondom de geplande afvaardiging op 19 december van minister Weerwind (Rechtsbescherming). Weerwinds huidskleur werd vorige week plots onderwerp van discussie. Een ‘wit’ persoon zou het kabinet in Suriname moeten vertegenwoordigen. Weerwind is zelf van Surinaamse afkomst.
n
Dat Kaag de geest weer in de fles moet krijgen, zorgt ook in Den Haag voor gefronste wenkbrauwen. Want sommigen vragen zich af waar minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra (CDA) is in dit verhaal. Hij wilde eerder al niet afreizen naar het omstreden WK in Qatar. Hoewel een ingewijde denkt dat Kaag beter is in het gladstrijken van diplomatieke plooien, klinkt binnen de VVD kritiek. Daar wordt gesteld dat het niet de eerste keer is dat de CDA-minister wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Bericht door Ariel »

Week van de waarheid voor excuses slavernij: ‘Moeilijk navigeren tussen alle organisaties’

Zes Surinaamse belangenorganisaties uit Amsterdam zijn boos omdat ze geen inspraak hebben gehad over de datum van de excuses van Nederland voor het slavernijverleden. Ze eisen donderdag in een kort geding tegen de Nederlandse staat en premier Mark Rutte dat die datum wordt opgeschort.

Het gaat om de stichtingen Eer en Herstel, Wi Kon Na Wen, Afro-Caribische Levensbeschouwing en Spiritualiteit, Wi Sten en Keti-Koti, en de lokale multiculturele zender Mart.
Henry Geffries (76) van Afro-Caribische Levensbeschouwing en Spiritualiteit is boos. ,,Wij zijn al jaren bezig met dit onderwerp en organiseren bijeenkomsten. Sinds ik in Nederland ben, verzet ik me tegen racisme en discriminatie en Zwarte Piet.’’
  • Naakt ontvoerd en gebrandmerkt
    ,,Mijn voorouders zijn naakt met een schip ontvoerd uit Ghana en kwamen zonder kleren in Suriname aan. Ze werden gebrandmerkt en beesten genoemd. En nu moeten opeens in een paar weken excuses worden gemaakt zonder dat wij erbij betrokken worden? De vloek die de Nederlandse voorouders over mijn voorouders hebben uitgesproken moet teruggedraaid worden op een manier met wederzijds respect.’’

    De organisaties voelen zich volgens hun advocaat Joancy Breeveld ‘vernederd’. Ze willen dat het kabinet onderzoeken naar de rol van het landsbestuur bij de slavernij eerst afwacht, zoals enkele gemeenten en De Nederlandsche Bank (DNB) dat hebben gedaan met onderzoeken over hun eigen rol voor ze excuses aanboden.

    ,,We weten allemaal dat slavernij niet goed was en dat de Nederlandse regering van nu er niet schuldig aan is geweest‘’, zegt Breeveld. ,,Niemand die nu nog leeft, is er schuldig aan geweest. Maar het gaat om de rol van het landsbestuur in die periode. De verwachting werd gecreëerd dat excuses een gezamenlijk proces met belangenorganisaties zou worden. Dat is niet gebeurd. De datum 19 december is willekeurig en komt uit het niets.’’
De belangenbehartiging in de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap is zo gefragmenteerd dat het voor de overheid moeilijk is om een representatieve organisatie te vinden. Iedereen heeft een mening en wil erover meepraten. Wie niet aan de overlegtafel wordt uitgenodigd, voelt zich gepasseerd. Breeveld benadrukt dat de organisaties die nu naar de rechter stappen al decennialang met dit onderwerp bezig zijn. ,,Dit zijn de eerste Surinamers die naar Nederland kwamen en nog ver voor Black Lives Matter al vechten tegen racisme, discriminatie en uitsluiting.’’

Gert Oostindie, emeritus hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis, vindt de kritiek dat het kabinet de excuses er overhaast doorheen wil jagen, te kort door de bocht. Volgens hem was het uitgangspunt goed - een kabinetsreactie op het rapport van de Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden - alleen is de communicatie onhandig geweest. ,,Vanuit de Haagse bureaucratische logica opereert het kabinet juist heel voorzichtig, nauwgezet en zorgvuldig.’’

Oostindie is vandaag uitgenodigd op het Catshuis in Den Haag voor een tweede overleg tussen kabinet en belangenorganisaties. Bij de eerste sessie, afgelopen donderdag , slaagde het kabinet er niet in om de plooien plat te strijken. Enkele organisaties pleiten voor een herstelfonds voor nazaten van de slachtoffers van slavernij. Ook willen ze een wettelijk verbod op het woord ‘neger’ en op de figuur ‘Zwarte Piet’, meldde Nieuwsuur.

De premier van Aruba en organisaties waaronder Zwart Manifest, Kick Out Zwarte Piet, The Black Archives, NiNsee en Vereniging Antilliaans Netwerk hebben deze ‘randvoorwaarden’ in een brief aan het kabinet geformuleerd.

Het probleem is dat er veel belangenorganisaties zijn die gehoord willen worden en een bijdrage willen leveren, zegt Oostindie. ,,Die organisaties hebben allemaal hun eigen emotie en achterban en zijn soms elkaars concurrenten. Voor de overheid is het niet makkelijk daar tussendoor te navigeren en een representatieve organisatie te vinden.’’

Bovendien vindt Oostindie de eis om binnenlandse schulden kwijt te schelden ‘opportunistisch’. Er ontstaat een kloof tussen eisen van organisaties in Nederland en die in Suriname en op de zes Nederlandse Antillen. De gemeenschappen hier hebben andere belangen die gelieerd zijn aan hun positie en problemen in Nederland, zegt Oostindie. ,,Hier wordt het woord ‘neger’ in de praktijk al uitgebannen, maar woorden bij wet verdienen past slecht bij de vrijheid van meningsuiting. Ook is Zwarte Piet op de Antillen veel minder discussiepunt.’’

VVD-Kamerlid Pim van Strien vindt dat het ‘excuusproces steeds extremere vormen aanneemt’. ‘Dit ging over een schandvlek uit het verleden’ schrijft hij op Twitter. ‘Maak er geen etnische kwestie in het heden van. Dat is onkies. En die ‘herstelbetalingen’ en andere bizarre eisen? Daarvan kan wat de VVD betreft sowieso geen sprake zijn.’

Volgens Oostindie zou het verstandig zijn als het kabinet volgende week maandag met een reactie zou komen op het rapport van het adviescollege, waarin wordt aankondigd dat op 1 juli volgend jaar, precies 160 jaar na de afschaffing, excuses worden gemaakt. Dat is historisch gezien daarvoor de logische datum. ,,Het enige bijzondere aan 19 december is dat de regering op die dag iets wil vertellen. Maar het gaat hier niet om de regering.’’
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Bericht door Ariel »

Surinaamse commissie wil miljarden euro's herstelgeld van Nederland na excuses slavernij

Nederlandse excuses voor het slavernijverleden moeten gepaard gaan met miljarden euro's aan herstelbetalingen. Dat zei voorzitter Armand Zunder van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) vanmiddag bij aanvang van het overleg met kabinetsleden op het Catshuis in Den Haag.

Belangenorganisaties praten vanmiddag met kabinetsleden, onder wie minister Sigrid Kaag (Financiën) over de voorgenomen excuses van het kabinet op 19 december. Volgens Zunder komt het kabinet niet uit onder een riant reparatieprogramma voor de gevolgen van de slavernijgeschiedenis. Hij spreekt van ‘misdaden tegen de menselijkheid'. ,,Hetgeen allemaal vernietigd is, dat moet hersteld worden”, zegt hij. ,,Ons referentiekader ligt in termen van de miljarden euro’s en zeker niet in de honderden miljoenen euro’s.’’

Het kabinet is volgens Haagse bronnen van plan om 200 miljoen euro vrij te maken voor een bewustzijnsfonds en 27 miljoen euro voor een slavernijmuseum in Amsterdam.

Eigenzinnig en ongelukkig
Zunder heeft geen bezwaar tegen de beoogde datum, maar vindt de manier waarop de Nederlandse regering de datum ‘eigenzinnig’ heeft bepaald wel ‘ongelukkig’. Zijn organisatie vraagt al jaren om excuses en het is volgens Zunder dus ook hoog tijd is dat het kabinet die aanbiedt.

Andere organisaties hebben wél grote bezwaren bij de datum. Zij vinden dat het kabinet de excuses dan overhaast aanbiedt en zien bovendien meer in de datum van 1 juli 2023.

Bij het overleg dat nu op Catshuis gaande is, zijn naast Kaag ook de ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en Franc Weerwind (Rechtsbescherming), evenals staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) en zorgminister Ernst Kuipers.

Het kabinet zet alles op alles om op 19 december excuses te kunnen aanbieden voor het slavernijverleden. Gisteravond heeft staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) de zes Surinaamse organisaties die donderdag de staat voor de rechter slepen persoonlijk uitgenodigd voor het Catshuisoverleg vanmiddag.

De Amsterdamse stichtingen Eer en Herstel, Wi Kon Na Wen, Afro-Caribische Levensbeschouwing en Spiritualiteit, Wi Sten en Keti-Koti, en de lokale multiculturele zender Mart spannen morgen een kort geding aan. Ze zijn boos dat het kabinet zonder overleg heeft besloten op 19 december in Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen excuses aan te bieden voor het slavernijverleden.

Iets geweldigs
Gisteravond heeft staatssecretaris Van Huffelen op eigen verzoek in de Amsterdamse Bijlmer een gesprek gehad met vertegenwoordigers van de zes organisaties. ,,Ze heeft ons niks nieuws verteld‘’, zegt Roy Groenberg, voorzitter van stichting Eer en Herstel. ,,Ik had er ook geen hoge verwachtingen van. Die heb ik al 160 jaar niet. De staatssecretaris heeft verteld dat meneer Rutte en co van plan zijn iets geweldigs te doen op 19 december. Wij hebben uitgelegd waarom we een kort geding hebben aangespannen. Het was verder een vriendelijk gesprek van twee uur.’’

De organisaties hadden tot nu toe geen uitnodiging gehad voor de overleggen op het Catshuis over de slavernij-excuses. Gisteravond nodigde Van Huffelen in het gesprek hen persoonlijk alsnog uit voor de sessie vanmiddag. ,,We waren overrompeld’’, zegt Groenberg die het zelf op deze korte termijn niet kan regelen om naar Den Haag te komen. ,,Maar beter te laat dan nooit.’’

Joancy Breeveld, advocaat van de stichtingen, schuift wel namens haar cliënten aan in het Catshuis. Ze zegt dat de officiële uitnodiging pas vanochtend via de mail binnenkwam. Ook een vertegenwoordiger van de zender Mart zal bij het gesprek aanwezig zijn.

Andere genodigden zijn zonder anderen Audrey Christiaan (Surinaamse activiste en politicus), Gert Oostindie (emeritus hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis), oud-CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier , Jerry Afriyie (Nederland wordt beter) en Linda Nooitmeer (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis).

Betekenisvol moment
Donderdag gaat Kaag naar Suriname om verder te spreken over de plannen met de Surinaamse regering en plaatselijke organisaties. Haar bezoek werd ingelast na kritiek vanuit Suriname op de mogelijke plannen. Vrijdag zal het kabinet een besluit nemen over de tekst die Rutte volgende week maandag gaat uitspreken als reactie op het rapport van een dialooggroep. Naar verwachting gaat het om excuses, maar dat is nog niet officieel aangekondigd. Rutte spreekt zelf van ‘een betekenisvol moment’, waarvan er wat hem betreft nog een paar zullen volgen.

De Tweede Kamer gaat pas na 19 december in debat over het slavernijverleden van Nederland en de mogelijke excuses van het kabinet hierover.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ali Yas
Berichten: 7662
Lid geworden op: zo apr 15, 2012 3:24 pm
Contacteer:

Re: Slavernij

Bericht door Ali Yas »

Ariel schreef:
di dec 13, 2022 2:02 pm
En die ‘herstelbetalingen’ en andere bizarre eisen? Daarvan kan wat de VVD betreft sowieso geen sprake zijn.’
Net als van dat geld naar Griekenland, daar zou ook niks van in komen.
Truth sounds like hate to those who hate truth.
Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 12512
Lid geworden op: zo mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Slavernij

Bericht door sjun »

Banden doorsnijden en klaar. Wel zo goedkoop om van onaanspreekbare eisers af te komen. Welk volk vertegenwoordigen die heen en weer reizende volksvertegenwoordigers die kennelijk graag persoonlijke deugpuntjes verzamelen op kosten van de Nederlandse belastingbetalers eigenlijk?
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Bericht door Ariel »

Het kabinet is niet van plan de excuses voor het slavernijverleden, gepland op 19 december, uit te stellen. Dat is vanmiddag gezegd tijdens het overleg op het Catshuis. Surinaamse belangenorganisaties zijn daar boos over. Ze zetten de rechtszaak tegen de staat donderdag door om de plechtigheid tegen te houden.

lol. ’We zullen niet alles overnemen van eisenpakket’. Maar het meeste wel.
Kaag over ’sorry-trip’ slavernijverleden: ’We zullen niet alles overnemen van eisenpakket’

Het kabinet zal niet alle adviezen overnemen van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Dat heeft D66-vicepremier Sigrid Kaag dinsdag gezegd na een tweede Catshuissessie met verschillende belangenorganisaties. Of het kabinet op 19 december excuses zal maken voor de slavernij, wil Kaag niet zeggen. Maar volgens Joancy Breeveld, de advocaat van vijf Surinaamse organisaties, is het kabinet wél van plan die dag excuses te maken. Breeveld - aanwezig bij de Catshuissessie - ziet liever dat dat pas volgend jaar gebeurt. Een aangekondigde rechtszaak laten vijf Surinaamse organisaties ook gewoon doorgaan, zegt Breeveld.

Met bloedspoed vliegt vicepremier Kaag (Financiën) donderdag naar Suriname om de plooien glad te strijken voor ’een betekenisvol moment’ met betrekking tot het slavernijverleden. Eerst leidde ze dinsdag nog een Catshuissessie om de sorry-reis te redden. Na afloop wilde ze weinig zeggen. „We zullen niet alles overnemen”, zegt ze over de adviezen van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. „Maar we zullen echt werk maken van heel veel elementen in die adviezen.” Op de vraag of ze als vice-premier niet eerder naar Suriname had moeten afreizen, reageert Kaag: „Ik ben blij dat ze op korte termijn tijd vrij hebben kunnen maken in hun agenda. Deze reis is een laatste aanpassing van de gespreksschema’s.”

Op het Catshuis waren ook ministers Weerwind (Rechtsbescherming), Kuipers (Volksgezondheid), Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) aanwezig. Vicepremier Kaag noemde het ’eervol’ om ’te mogen luisteren’ naar de aanwezige belangenorganisaties. Kaag: „Ik denk dat de sfeer en ook de zoektocht in het gesprek, is er een om juist verbinding te creëren, en dan kan je totaal verschillende inzichten hebben, ook natuurlijk onder de gesprekspartners onder elkaar, maar dat is juist zo belangrijk, dat dat ook daar besproken kan worden.”

Verschillende belangenorganisaties hebben wensen ingediend die flink in de papieren lopen. Voorzitter Armand Zunder van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) vindt zelfs dat de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden gepaard moeten gaan met een reparatieprogramma van miljarden euro’s.

’Betekenisvol moment’
De Tweede Kamer gaat pas na 19 december in debat over het slavernijverleden van Nederland en de mogelijke excuses van het kabinet hierover. Op die dag zal premier Mark Rutte namens de regering een reactie geven op het rapport van de dialooggroep slavernijverleden. Rutte zelf spreekt van een ’betekenisvol moment’ op die dag.

Vanuit de Tweede Kamer klinkt kritiek op alle wensen die op tafel worden gelegd. „Dit excuusproces neemt steeds extremere vormen aan”, vindt VVD-Kamerlid Van Strien. „En die ’herstelbetalingen’ en andere bizarre eisen? Daarvan kan wat de VVD betreft sowieso geen sprake zijn.”

Heerma
Ook CDA-fractieleider Heerma zegt ’geen voorstander te zijn van herstelbetalingen’. „Het past niet om allerlei eisen, die heel ver gaan, te stellen bij iets wat zorgvuldigheid vereist.” De christendemocraat wil dan ook dat dat het kabinet daar niet mee instemt.

Rechtszaak
Vijf Surinaamse organisaties kondigden eerder ook een rechtszaak aan waarin ze eisen dat de datum van 19 december van tafel gaat. Die rechtszaak gaat -ondanks het Catshuisgesprek- door, zegt advocaat Breeveld. Ook oud-wethouder van Amsterdam Hannah Belliot (PvdA) was dinsdagavond bij het gesprek aanwezig. Ook zij geeft aan dat de rechtszaak die haar stichting heeft aangespannen doorgaat. Ze vindt dat het kabinet zichzelf ’klein’ moet maken en moet ’erkennen dat er op een niet-democatische en niet-zorgvuldige manier op dit heel gevoelige onderwerp is gereageerd’. Ze vindt dat de excuses beter op 1 juli 2023 kunnen worden aangeboden. Op die dag is het 160 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft en 150 jaar geleden dat dit ook in de praktijk ten einde kwam.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Bericht door Mahalingam »

Afbeelding
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Bericht door Ariel »

Goed artikel van Paul Verburgt
Kabinet moet afzien van slavernij-excuses

Iedereen weer volledig van zijn melk, maar je kon het voorspellen.

Het gaat om de krankzinnige eisen die bekende ophefmachines als Kick Out Zwarte Piet op tafel hebben gelegd, willen ze ‘akkoord’ gaan met de excuses die het kabinet op 19 december 2022 over het slavernijverleden wil maken.

Staatsschuld betalen
Dat Aruba met z’n 107.000 inwoners afkoerst op een staatsschuld van 3 miljard euro, ligt niet aan de langjarige geldsmijterij van lokale bestuurders, maar aan de slavernij. Daarom moet de oud-kolonisator de lening van 700 miljoen kwijtschelden die hij vorig jaar gaf om een faillissement te voorkomen.

U en ik begrijpen dat de premier van Aruba deze eis alleen maar ondersteunt uit solidariteit met de nazaten van de slachtoffers van de slavernij op het eiland. Want dat is het enige wat de eisers beweegt.

Om dezelfde reden moet de regering van Suriname een miljard euro krijgen om haar binnenlandse schuld af te lossen. Die is samen met anderhalf miljard euro buitenlandse schuld ontstaan door de slavernij van Nederland en niet door het wanbeheer en de zelfverrijking van couppleger en veroordeeld misdadiger Bouterse.

Een wolk van fixaties en geldzucht
En zo verder. Oorzaak en gevolg, toch al niet een sterk uitgewerkt leerstuk bij deze professionele actievoerders, zijn in hun eisenpakket volledig verdampt tot een wolk van fixaties, geldzucht. En nauwelijks verholen racisme. Aan gêne doen ze ook niet erg blijkens de hoofdrol die Jerry Afriyie, nazaat van een slavenhandelarenclan in Ghana, speelt.

Zwarte Piet moet verboden worden net zoals het gebruik van het woord neger. En de koning moet op 1 juli volgend jaar, als de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden wordt herdacht, een toespraak houden. Niet zomaar een speechje, maar om officiële excuses aan te bieden. Dat laatste zeggen ze nog niet, maar is zonneklaar.

Tot slot moet iedereen die zich maar in de verste verte nazaat van tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders kan noemen, geld krijgen.

Onhandig kabinet
Bizar, over the top, provocerend en dus ineffectief. Alleen maar bedoeld om herrie te schoppen en waar mogelijk tegenstellingen, zeg maar gerust rassentegenstellingen, te creëren.

Rutte was er dan ook als de kippen bij om te zeggen dat hij niet op de eisen zou ingaan. Terecht, maar daarmee is niet alles gezegd.

Het is namelijk nauwelijks voorstelbaar hoe onhandig ook dit weer is aangepakt. Dit kabinet grossiert in slechte voorbereiding, onvoldoende inlevingsvermogen en klungelige timing.

Uitgerekend bij zo’n gevoelig onderwerp als slavernij mag je toch van een routinier als Rutte verwachten dat hij het proces van A tot Z onder controle heeft en in elk geval de talloze voorspelbaarheden erin heeft doordacht.

Geen klaterend applaus
Een van de voorspelbaarheden is dat er geen klaterend applaus in Nederland zal opklinken als het kabinet bekend maakt excuses voor het slavernijverleden te willen aanbieden. De meerderheid van de bevolking ziet er niets in en beschouwt het als een knieval voor een handjevol zwarte, hardline lobbyisten. ‘Niet namens mij’ is de gevleugelde kreet van de tegenstanders.

Nu is de toon van het huidige kabinet er een van dedain en veroordeling zodra de gemiddelde burger tegengas geeft, maar juist op dit punt heeft de premier een met die burger overlappend verleden. Nog geen twee jaar geleden verkondigde hij ook niets te voelen voor excuses.

Je mag van standpunt veranderen, maar des te meer reden om degenen die dat (nog) niet hebben gedaan met kracht van argumenten tegemoet te treden.

Bezwaren
De slavenhandel en slavenexploitatie dateren van lang geleden. De moraal toentertijd was een heel andere dan nu. Bovendien leefden veel Nederlanders in die tijd in zeer kommervolle omstandigheden, dus hoezo profijt en hoezo verantwoordelijk? En de huidige Nederlanders hebben nooit enige bemoeienis gehad met slavernij (zoals ook de nazaten van tot slaaf gemaakten nooit op plantages hebben gewerkt).

Alleszins redelijke bezwaren tegen het excuusplan, maar het kabinet zwijgt.

Ondertussen verhardt de stemming in het maatschappelijke discours. Op social media verschijnen foto’s van voorouders bij schamele plaggenhutten en lees je snierende teksten over herstelbetalingen die de Spanjaarden voor de Tachtigjarige Oorlog zouden moeten betalen.

Herstelbetalingen
Een andere voorspelbaarheid is dat de excuses zullen worden gezien als een deur naar schadevergoedingen of zoals dat in het idioom van de activisten heet, herstelbetalingen. Sommigen hebben al rekensommen gemaakt van achterstallig loon en gederfde vakantiedagen van hun voorouders en die bij advocaten gedeponeerd.

Dan kan Rutte wel zeggen dat hij niet openstaat voor dit soort claims, maar dat bepaalt hij niet, maar – daar is ie weer – de rechter en die is tegenwoordig erg van de mensenrechten en andere mathematische rechtzinnigheden.

Waarom excuses?
Dat stelt de vraag waarom het kabinet zo nodig excuses wil aanbieden. Dat moet uit de eigen boezem voortspruiten, want van een enorm toegenomen externe druk is geen sprake en de keer dat Nederland zich publiekelijk min of meer verontschuldigde (in Indonesië) leidde dat tot de ongemakkelijke reactie dat niemand daar op zat te wachten.

Wil Rutte nog een regeltje over zichzelf in de geschiedenisboeken schrijven of moet het van Kaag? Dat zijn inmiddels de twee enige factoren die onze politiek bepalen …

Spijt en berouw
Sinds begin deze eeuw spreekt Nederland van ‘spijt en berouw’ als het om zijn slavernijverleden gaat. Dat is claimtechnisch al op het randje. Immers, degene die zulke gevoelens heeft, acht zich verantwoordelijk voor het gebeurde en betreurt het niet te hebben ingegrepen toen het kon. Bij excuses komt daar een dimensie bij en ga je over dat randje heen. Wie excuses aanbiedt, acht zich niet alleen verantwoordelijk voor het gebeurde, maar aanvaardt ook het verwijt niet te hebben ingegrepen.

Dan kan je nog zo vaak zeggen dat je een slavernijmuseum wilt oprichten en een nationale herdenkingsdag op de kalender wilt zetten, maar dit is een schuldbekentenis. Geen ‘gevoel’ zoals een historicus in de NRC schreef, maar een keihard juridisch feit.

Mensen zullen en masse een gang naar de rechter willen maken. Advocaten en handige jongens maken zich daar graag dienstbaar aan door claimstichtingen op te richten onder het motto niet geschoten is altijd mis resp. handel is handel.

Boosheid over achterstelling anderen
Misschien dat Rutte en Kaag in een wereld leven waarin dit soort platheden niet voorkomen, maar hun bevolking kan zich dat maar al te goed voorstellen. En dat leidt weer tot boosheid over de achterstelling van anderen uit een veel recentere geschiedenis van ons land. Niet alleen de aardbevingsslachtoffers en de gedupeerden van de kinderopvangtoeslagenaffaire, maar ook de berooide joden, zigeuners en andere oorlogsslachtoffers, de afgedankte KNIL-soldaten en bedonderde Molukkers, de oud-Indiëgangers en zo verder, misschien ook wel hun ‘nazaten’.

En dan moet 19 december een serene, reinigende en verzoenende plechtigheid worden, de generale voor de grootse herdenking op 1 juli volgend jaar. Niet dus.

Zie af van excuses
Het excuusproject is uit de hand gelopen, op het eerste gezicht vooral door dat krankzinnige eisenpakket van die beroepsactivisten, maar uiteindelijk door de ondoordachte beslissing van het kabinet om excuses aan te willen bieden en dat vervolgens belabberd uit te werken.

Nog afgezien van het onhistorische negeren van de (vaak omvangrijkere) slavernij in Indonesië, Zuid-Afrika, Guyana en Brazilië, er is voor excuses geen draagvlak en er is geen noodzaak.

Doorzetten leidt tot nog meer polarisatie, teleurstellingen en een storm aan rechtszaken. Bovendien kan ook zonder excuses worden gedaan wat het kabinet voor ogen staat zoals de oprichting van dat museum.

Wat Rutte moet doen, is afzien van het plan om excuses aan te bieden. Gewoon aan de samenleving zeggen waar het op staat. Niet de schuld aan die actievoerders geven, niet zaniken over je goede bedoelingen of dat je het misschien later nog gaat doen.

En zeker niet Kaag op de valreep naar Suriname sturen of we asjeblieft excuses mogen aanbieden (en dan maar hopen dat ze daar niet zeggen: nou goed, voor 1 miljard mag het).

Spijt en berouw, dat geldt ook voor dat excuusplan.

Zeg het.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Bericht door Mahalingam »

Clubjes waarvan niemand ooit gehoord geeft ploppen op om een plekje te veroveren aan de grote trog met herstelgeld.
Slavernijclub wil 20 miljard euro aan herstelbetalingen van kabinet

'Als Nederland moeilijk doet zal het bedrag nóg hoger uitvallen'


Een afvaardiging van het kabinet sprak dinsdag in het Catshuis met organisaties die zich bezighouden met het slavernijverleden. Vicepremier Sigrid Kaag (D66) leidde het overleg waar weinig concreets uit voortkwam, verslag van Tom Staal hieronder. Wie niet aan tafel zat was Regillio Vaarnold, voorzitter van de zwarte partij Ubuntu Connected Front (UFC). Zijn organisatie wil 20 miljard euro aan herstelbetalingen van het kabinet. Voorts vindt Vaarnold het onbegrijpelijk dat het kabinet wel met Kick Out Zwarte Piet om de tafel zit en niet met hem.

Als Nederland moeilijk doet zal het bedrag nóg hoger uitvallen

Dat zegt Vaarnold woensdag tegen De Kanttekening. Ubuntu Connected Front wil dat de nazaten van de slaven naast excuses 40.000 euro krijgen, niet in totaal maar slechts als voorschot. "Het wordt ongeveer 20 miljard euro, als we alle zwarte Surinamers en Antillianen bij elkaar optellen." 

Een koopje, meent Vaarnold. Want hij kan ook uit een ander vaatje tappen: "Kijk, als Nederland moeilijk doet, dan kunnen we ook vragen om alle tot slaaf gemaakten op te vissen die van Afrika naar Amerika werden vervoerd door Nederland, onderweg stierven en daarna overboord werden gegooid. Ik denk dat het bedrag dan nóg hoger zal uitvallen." En als die excuses en herstelbetalingen eenmaal zijn (over)gemaakt? "Er moet uiteindelijk een punt achter deze geschiedenis worden gezet. Als het wordt opgelost, dan is het wat mij betreft klaar."

'Kick Out Zwarte Piet heeft nul komma nul verstand van excuses'


De politicus meent overigens dat de regering met de verkeerde activisten spreekt. "Het kabinet zit nu aan tafel met Nederland Wordt Beter en Kick Out Zwarte Piet. Zij hebben nul komma nul verstand van excuses. Maar ze staan nu wel vooraan."
https://www.nieuwnieuws.nl/5158577/slav ... n-kabinet/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 52064
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Bericht door Mahalingam »

Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24943
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Slavernij

Bericht door King George »

Ariel schreef:
wo dec 14, 2022 1:43 am
Het kabinet is niet van plan de excuses voor het slavernijverleden, gepland op 19 december, uit te stellen. Dat is vanmiddag gezegd tijdens het overleg op het Catshuis. Surinaamse belangenorganisaties zijn daar boos over. Ze zetten de rechtszaak tegen de staat donderdag door om de plechtigheid tegen te houden.

lol. ’We zullen niet alles overnemen van eisenpakket’. Maar het meeste wel.
Kaag over ’sorry-trip’ slavernijverleden: ’We zullen niet alles overnemen van eisenpakket’
Spoiler! :
Het kabinet zal niet alle adviezen overnemen van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Dat heeft D66-vicepremier Sigrid Kaag dinsdag gezegd na een tweede Catshuissessie met verschillende belangenorganisaties. Of het kabinet op 19 december excuses zal maken voor de slavernij, wil Kaag niet zeggen. Maar volgens Joancy Breeveld, de advocaat van vijf Surinaamse organisaties, is het kabinet wél van plan die dag excuses te maken. Breeveld - aanwezig bij de Catshuissessie - ziet liever dat dat pas volgend jaar gebeurt. Een aangekondigde rechtszaak laten vijf Surinaamse organisaties ook gewoon doorgaan, zegt Breeveld.

Met bloedspoed vliegt vicepremier Kaag (Financiën) donderdag naar Suriname om de plooien glad te strijken voor ’een betekenisvol moment’ met betrekking tot het slavernijverleden. Eerst leidde ze dinsdag nog een Catshuissessie om de sorry-reis te redden. Na afloop wilde ze weinig zeggen. „We zullen niet alles overnemen”, zegt ze over de adviezen van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. „Maar we zullen echt werk maken van heel veel elementen in die adviezen.” Op de vraag of ze als vice-premier niet eerder naar Suriname had moeten afreizen, reageert Kaag: „Ik ben blij dat ze op korte termijn tijd vrij hebben kunnen maken in hun agenda. Deze reis is een laatste aanpassing van de gespreksschema’s.”

Op het Catshuis waren ook ministers Weerwind (Rechtsbescherming), Kuipers (Volksgezondheid), Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) aanwezig. Vicepremier Kaag noemde het ’eervol’ om ’te mogen luisteren’ naar de aanwezige belangenorganisaties. Kaag: „Ik denk dat de sfeer en ook de zoektocht in het gesprek, is er een om juist verbinding te creëren, en dan kan je totaal verschillende inzichten hebben, ook natuurlijk onder de gesprekspartners onder elkaar, maar dat is juist zo belangrijk, dat dat ook daar besproken kan worden.”

Verschillende belangenorganisaties hebben wensen ingediend die flink in de papieren lopen. Voorzitter Armand Zunder van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) vindt zelfs dat de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden gepaard moeten gaan met een reparatieprogramma van miljarden euro’s.

’Betekenisvol moment’
De Tweede Kamer gaat pas na 19 december in debat over het slavernijverleden van Nederland en de mogelijke excuses van het kabinet hierover. Op die dag zal premier Mark Rutte namens de regering een reactie geven op het rapport van de dialooggroep slavernijverleden. Rutte zelf spreekt van een ’betekenisvol moment’ op die dag.

Vanuit de Tweede Kamer klinkt kritiek op alle wensen die op tafel worden gelegd. „Dit excuusproces neemt steeds extremere vormen aan”, vindt VVD-Kamerlid Van Strien. „En die ’herstelbetalingen’ en andere bizarre eisen? Daarvan kan wat de VVD betreft sowieso geen sprake zijn.”

Heerma
Ook CDA-fractieleider Heerma zegt ’geen voorstander te zijn van herstelbetalingen’. „Het past niet om allerlei eisen, die heel ver gaan, te stellen bij iets wat zorgvuldigheid vereist.” De christendemocraat wil dan ook dat dat het kabinet daar niet mee instemt.

Rechtszaak
Vijf Surinaamse organisaties kondigden eerder ook een rechtszaak aan waarin ze eisen dat de datum van 19 december van tafel gaat. Die rechtszaak gaat -ondanks het Catshuisgesprek- door, zegt advocaat Breeveld. Ook oud-wethouder van Amsterdam Hannah Belliot (PvdA) was dinsdagavond bij het gesprek aanwezig. Ook zij geeft aan dat de rechtszaak die haar stichting heeft aangespannen doorgaat. Ze vindt dat het kabinet zichzelf ’klein’ moet maken en moet ’erkennen dat er op een niet-democatische en niet-zorgvuldige manier op dit heel gevoelige onderwerp is gereageerd’. Ze vindt dat de excuses beter op 1 juli 2023 kunnen worden aangeboden. Op die dag is het 160 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft en 150 jaar geleden dat dit ook in de praktijk ten einde kwam.
We moeten helemaal niks overnemen van het eisenpakket behalve dan dat zij op 19 december geen excuses willen aannemen. We moeten namelijk gewoon helemaal geen excuses aanbieden. Nu niet, op 19 december niet. Gewoon nooit.
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24943
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Slavernij

Bericht door King George »

Ariel schreef:
za dec 10, 2022 10:54 pm
Nou, dan bieden we toch geen excuus aan.
Mijn idee! Ik zetg: Doen!
Kabinet wil excuus-eisen niet overnemen
Spoiler! :
Het eisenpakket rond de excuses voor de slavernij dat meerdere belangenorganisaties op tafel hebben gelegd, wordt door het kabinet terzijde gelegd. De groepen eisen onder meer herstelbetalingen en het einde van Zwarte Piet.

Die wensen hebben zij naar het kabinet gestuurd in een brief die Nieuwsuur heeft ingezien. Onder meer de premier van Aruba, Kick Out Zwarte Piet en het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) ondersteunen de brief. Ze eisen een herstelfonds voor nazaten van de slavernij, het strafbaar stellen van het woord neger en een einde van Zwarte Piet. :razz:

Pas als het kabinet die eisen inwilligt, gaan de organisaties akkoord met excuses voor de slavernij dat het kabinet in de maak heeft. Maar dat gaat niet gebeuren, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken: „Ze weten dat we niet alles zullen overnemen, dat hebben we in het Catshuis ook besproken.” Een delegatie van het kabinet sprak daar donderdag met organisaties over de aanstaande excuses.

Sorry-soap
Die ’excuus-exodus’, waarbij meerdere kabinetsleden uitvliegen naar de voormalige koloniën terwijl premier Rutte in Nederland spijt betuigt, is inmiddels op een soap aan het uitdraaien. Na het vroegtijdige uitlekken leveren allerlei belangengroepen kritiek op de excuses. Ze pruimen onder meer de datum, 19 december, niet. Ze zien liever dat het op 1 juli, 150 jaar na het afschaffen van de slavernij, gebeurt. De premier zelf spreekt inmiddels van een ’betekenisvol moment’ op 19 december.
Ook wordt er geklaagd over het afreizen van minister Weerwind (Rechtsbescherming) naar Suriname. De D66-bewindsman heeft zelf een Surinaamse achtergrond, maar in zijn land van oorsprong worden excuus van een ’wit persoon’ geëist.

De nieuwe wensenlijst wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken ondanks de weigering de eisen over te nemen, wel positief ontvangen: „Het is goed dat een deel van onze gesprekspartners hun ideeën in de brief hebben samengevat. Want zij hebben de punten van verschillende organisaties op een rij gezet. We vervolgen komende periode het gesprek met hen en met andere betrokkenen.”

M.a.w., het buitenland bepaalt voor ons dat de minister van rechtsbescherming die in die hoedanigheid namens Nederland spreekt ongeschikt is vanwege zijn huidskleur? Wie is er nou racistisch?
Het morele gelijk ligt bij het volk




Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Bericht door Ariel »

Hier komt de volgende aflevering van de sorry, sorry soap.
’Sorry’-bezoek van Kaag onder hoogspanning: ’Op deze manier kunnen we nooit akkoord gaan’

Suriname dreigt de slavernijexcuses van het kabinet te weigeren. Vanuit het Surinaamse parlement klinkt daags voor het goedmaakbezoek van vicepremier Sigrid Kaag felle kritiek op de Nederlandse aanpak. „Op deze manier kunnen we nooit akkoord gaan, Nederland doet aan verdeel en heers”, zegt NDP-fractieleider Rabindre Parmessar.

Een ruime meerderheid van het Surinaamse parlement wenst op deze manier geen excuses te accepteren. Het steekt de Surinaamse partijen VHP, NDP en NPS onder meer dat er wel wordt gesproken met belangenorganisaties, maar niet met regering en parlement. „Het is een heel ernstige zaak hoe het tot op heden is verlopen”, zegt parlementariër Dew Sharman van de grootste regeringspartij VHP.

Kille ontvangst
Vicepremier Kaag wacht donderdag een kille ontvangst in Paramaribo, waar ze moet redden wat er te redden valt. Surinaamse volksvertegenwoordigers slijpen de messen en hebben geen goed woord over voor de ’sorry-reis’ van het kabinet, zo blijkt uit een rondgang van De Telegraaf. „Dit werkt averechts.”

De vicepremier vliegt naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo om de slavernij-excuses te redden, nadat het kabinet zich door politiek gestuntel in de nesten heeft gewerkt nog voordat de goedbedoelde boodschap wereldkundig wordt gemaakt. Daarbij lijkt de Financiën-minister al haar diplomatieke vaardigheden aan te moeten wenden.

De wensenlijstjes van belangenorganisaties stapelen zich op, terwijl het kabinet is vergeten om het programma met het Surinaamse parlement en de regering af te stemmen. Desondanks wil minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in Suriname in gesprek over de boodschap die premier Mark Rutte maandag vanuit het Nationaal Archief in Den Haag uitspreekt.

’Onvergeeflijk’
De aanpak van het kabinet is onvergeeflijk, vinden kritische leden van het Surinaamse parlement: De Nationale Assemblee. „Het is een heel ernstige zaak hoe het tot op heden is verlopen”, zegt parlementariër Dew Sharman van de grootste regeringspartij VHP. De parlementariër – tevens voorzitter van de landelijke commissie mensenrechten – denkt bovendien dat ruis op de lijn voorkomen had kunnen worden. „Formeel is de regering niet op de hoogte gebracht van de plannen, de president moest het uit de media vernemen.”

"Het contact is tot nu toe heel slecht geweest"
Sharman kraakt vooral de organisatie van Nederlandse zijde. Het steekt hem dat wel is gesproken met allerlei belangenorganisaties, maar dat volksvertegenwoordigers in het parlement en de regering zijn gepasseerd. „Minister Kaag spreekt nu vrijdag pas met de voorzitter van De Nationale Assemblee, ik zal ook aanschuiven bij dat gesprek. Maar het contact is tot nu toe heel slecht geweest.” De Surinaamse president Chan Santokhi – ook van de VHP – zei deze week al ’de kwestie van de excuses’ graag op politiek niveau met Nederland te willen bespreken.

Ad hoc
NDP-fractieleider Rabindre Parmessar noemt de aanpak van het Nederlandse kabinet ’ad hoc’ en zegt dat die zelfs averechts werkt. „De intentie is een goede zaak, maar op deze manier kunnen we nooit akkoord gaan met excuses. Nu worden ze opgelegd, maar er had overleg moeten plaatsvinden over de vorm, de datum en de inhoud.”

Het steekt de partij, waarvan oud-president en veroordeeld drugscrimineel Desi Bouterse voorzitter is, dat belangenorganisaties afzonderlijk naar Nederland worden gehaald om daar hun wensenlijsten te bespreken. „We zijn een zelfstandige natie en er moet met de regering worden gesproken. Nu is de Nederlandse methode verdeel-en-heers.” Parmessar benadrukt dat de excuses onder een vergrootglas liggen omdat het om een unieke situatie gaat, die mogelijk elders opvolging krijgt. „Geef ons de tijd om daarover af te stemmen.”

"Nu is de Nederlandse methode verdeel-en-heers"
Volgens NPS-leider Gregory Rusland had er direct overleg moeten zijn ’op het hoogste niveau’. „Omdat er anders allerlei groeperingen komen die menen mee te mogen praten namens de nazaten. Maar de hoogste vertegenwoordiging is natuurlijk de regering.” De leider van de partij die bekende presidenten als Johan Pengel, Henck Arron en Ronald Venetiaan voortbracht, denkt dat met een bliksembezoek van Kaag en Weerwind die kous nog lang niet af is. „Er moet worden gekeken naar reparatie. Er zijn zaken die nog duidelijk het gevolg zijn van het slavernijverleden, daar moet op worden ingesprongen.”

Druk programma
Minister Kaag heeft vrijdag een druk programma in Suriname. Haar woordvoerder bevestigt dat de vicepremier in gesprek zal gaan met president Santokhi, voorzitter Marinus Bee van De Nationale Assemblee en parlementariër Sharman in zijn rol als voorzitter van de mensenrechtencommissie. De D66-bewindsvrouw zei dinsdagavond na een Catshuissessie met belangenorganisaties dat het kabinet niet alle adviezen zal overnemen van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden.

Ondertussen staat de sorry-reis onder hoogspanning en stapelen de eisen van belangenpartijen zich op. Voorzitter Armand Zunder van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) vindt zelfs dat de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden gepaard moeten gaan met een reparatieprogramma van miljarden euro’s. Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij vindt dat ’een wit persoon’ excuses moet maken, waardoor de afvaardiging van minister Weerwind op maandag onder druk is komen te staan.

Het is overigens niet zo dat de ’sorry-reis’ het belangrijkste nieuws is in Surinaamse media. Daar gaat het veel meer over binnenlandse aangelegenheden, zoals de dreigende vertrouwensbreuk tussen president Santokhi en de in Nederland voor drugshandel veroordeelde vicepresident Brunswijk.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89675
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Bericht door Ariel »

Woede na besluit rechter: ’Stelletje racisten!’

Rechter wijst eis af om excuses over slavernijverleden uit te stellen

Het was duidelijk een grote teleurstelling voor de vele aanwezigen, maar het kabinet mag maandag 19 december excuses maken voor het slavernijverleden van ons land. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag donderdagmiddag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door verschillende Surinaamse en Caribische stichtingen. Het kwam bij sommigen heel hard aan.

„Stelletje racisten!”, schreeuwde een aanwezige in zijn emotie, kort nadat de rechter had bepaald dat hij de eisen moest afwijzen omdat hij geen oordeel kan geven over een ethische, morele kwestie. „De Staat doet iets wat het niet hoeft te doen”, gaf hij aan. „Ik snap dat dat teleurstelling oproept.” Dat deed het inderdaad. Terwijl de voorzieningenrechter al was vertrokken, nam de woede in de zittingszaal alleen maar toe.

Al tijdens de zitting maakten enkele aanwezigen duidelijk dat ze, wat de rechter ook zou beslissen, niet akkoord zouden gaan met de datum van 19 december. „We accepteren die excuses echt niet”, zei een vrouw ferm, terwijl ze boos wegbeende. Voor de betrokkenen was komende maandag geen optie, daarom wilden ze de Staat via een snelle rechtsgang als laatste redmiddel dwingen om later, 1 juli werd genoemd, excuses te maken voor het slavernijverleden van Nederland. Die dag is het, komend jaar, 160 jaar geleden dat de slavernij formeel werd afgeschaft. „Een waardige en heilige datum”, zei advocate Breeveld, die vindt dat haar cliënten niet zijn gekend in het traject.

’4 en 5 mei’
De stichtingen – waaronder Keti Koti, Eer en Herstel, Wi Kon Na Wan en Mart Radio – willen vasthouden aan 1 juli 2023, omdat het dan precies 160 jaar geleden is dat de slavernij formeel is afgeschaft, hoewel sommige mensen ook aanhouden dat dat tien jaar later pas het geval was. „Je gaat ook geen activiteiten voor 4 en 5 mei op een andere datum organiseren”, zei een van de betrokkenen.

De landsadvocaat putte zich uit in spijt over hoe het traject is gelopen en over dat mensen zich gepasseerd en niet betrokken voelen. „Het kabinet heeft diepe spijt en berouw, en hecht aan een goede dialoog”, betoogde hij. „De Staat zal, ongeacht de uitkomst, de verbinding met eisers blijven zoeken. De Staat wil niet tegenover eisers staan, maar juist met hen optrekken. We voelen zeker een morele verantwoordelijkheid.” Maar er is geen grond voor de eis van de partijen, zei hij daarbij. „Het kabinet moet lastige keuzes maken. Het maken van die keuzes is niet onrechtmatig.”

Dat was de rechter met hem eens. Vicepremier Kaag is inmiddels naar Suriname gereisd om namens het kabinet met de regering van Suriname en andere partijen overleg te voeren over de geplande excuses. Het kabinet gaat, met de gerechtelijke uitspraak onder de arm, verder met de voorbereidingen voor maandag 19 december. Alles wijst erop, gaf ook de landsadvocaat toe, dat die datum zal worden aangehouden.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie