Slavernij

Bestaat God? Wat is de waarde van religie? Mag je een dogma in twijfel trekken?
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 19729
Lid geworden op: Zo Sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor King George » Di Jul 02, 2019 4:39 pm

DENK en Dr. Kromzwaard: ‘Arabische landen wijzen op hún slavernijverleden? Dat is racisme!’

Afbeelding
Foto: Gladys Albitrouw van DENK op een partijmanifestatie. Bron: Screenshot NOS.

Door Tim Engelbart 2 juli 2019

Ze zijn bij DENK en in academische contreien flink boos op de VVD Rotterdam. Waarom? Fractievoorzitter Tim Versnel heeft het college gevraagd om landen in het Midden-Oosten met een slavernijverleden op de vingers te tikken vanwege hun eigen ‘track record‘. Daar zijn ze bij DENK en Martijn de Koning niet van gediend: ‘De racistische aap komt uit de mouw,’ briezen ze.

Afbeelding

Afbeelding

Gladys Albitrouw, de backbencher en mede-oprichter van DENK, is boos over vragen die de VVD Rotterdam heeft gesteld aan burgemeester Aboutaleb. ‘Copycat‘ Aboutaleb wilde dat Rotterdam net als Amsterdam excuses gaat maken voor het slavernijverleden. Iets waar de plaatselijke liberalen nogal wat… moeite mee hebben gezien de hypocrisie omtrent het hele thema. Daarom stelt fractievoorzitter Tim Vernsle voor om meer ‘gelijkwaardigheid’ in te brengen.

Versnel wil daarom dat niet alleen Nederlandse gemeenten nederig op de knietjes gaan, maar ook islamitische landen die in vroegere tijden bolwerken van slavenhandel waren. Dat is enkele weg-met-ons-lui in Nederland natuurlijk veel te dol. Nee, Nederland moet vernederd worden. Maar spreek geen kwaad woord over landen in het Midden-Oosten, want dan ben je “racistisch”, zo laat de dubieuze salafisme-onderzoeker Martijn de Koning, alias Dr. Kromzwaard, weten op Twitter.

De Koning vindt onmiddellijk bijval bij DENK-vrouw Gladys Albitrouw. De partijmedewerkster, die afgelopen lente een poging de Kamer binnen te komen zag mislukken, verspreidde snel het bericht van Martijn de Koning, en ging er ook nog even fel in tegen VVD’er Versnel.

Albitrouw vond het namelijk niet kunnen dat Versnel haar nu al zo lang volgt op Twitter, maar nog altijd niet is bekeerd tot het DENK’isme. Volgens de Öztürkiste wil de man die de vinger op de gevoelige plek in het Midden-Oosten wil leggen eigenlijk “dom” en “steekt hij niks op.”

Maar de waarheid is natuurlijk deze: als één gemeenteraadslid met één vraag zo’n enorme anti-reflex opwekt, dan zal er inderdaad dus wel wat aan de hand zijn. Tim Versnel wees aan waar de hypocrisie en het pijnpunt schuilt in het slavernijdossier, en de betrokkenen kunnen daar niet normaal mee omgaan. Dat betekent dus niet dat de VVD Rotterdam “racistisch” is, maar wel dat DENK en De Koning wellicht zichzelf eens moeten uitdagen voor zelfreflectie als het gaat over het thema slavernij in het Midden-Oosten.


DDS
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73393
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Ariel » Di Jul 02, 2019 6:22 pm

Lachen...

De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Mahalingam
Berichten: 39908
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Mahalingam » Di Jul 02, 2019 9:23 pm

Ooit gehoord over de perikelen met de 'slavenschoen'? Dat was juni 2012.
Adidas maakt misstap met “slavenschoenen”
Schoenenfabrikant Adidas maakte een flinke misstap met een nieuw sneakermodel waar rubberen boeien aan bevestigd zijn. De schoenen zouden zo hip zijn dat je ze wel “moet vergrendelen om je enkels”, aldus Adidas. Veel fans vinden de sneaker echter racistisch, omdat ze doen denken aan slavernij. Adidas trok het model schielijk weer in.
Afbeelding
https://www.hetkanwel.nl/2012/06/19/adidas-maakt-misstap-met-slavenschoenen/

Sindsdien is de gevoeligheid voor alles wat met slavernij van doen heeft sterk toegenomen.
En dus is er nu stennis over deze schoen van NIKE:

Afbeelding

Op de hiel staat een USA vlag uit de tijd van de onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783) toen er 13 staten waren.
Dit ter gelegenheid van de komende Independence Day (waar we veel over horen omdat Trump tanks in de parade wil hebben).

Maar ja, in die tijd was er slavernij. En slaven kregen toen geen vrijheid (behalve als ze meegevochten hadden aan de kant van de winnaars).
Nike haalt ‘Independence Day-schoen’ met omstreden vlag uit de winkel na ophef
Sportmerk Nike haalt een speciaal uitgebrachte sneaker uit de winkel die door sommige mensen als beledigend is ervaren. De schoen is gemaakt voor Independence Day (jaarlijks op 4 juli) en heeft een zogeheten 'Betsy Ross Flag' op de achterkant. Deze Amerikaanse vlag heeft dertien sterren en wordt vaak geassocieerd met de tijd van de slavernij.
[...]
,,Nike heeft ervoor gekozen deze Air Max 1-schoen niet uit te brengen, omdat het een oude versie van de Amerikaanse vlag bevat", zei Mark Rhodes van Nike over de schoen die vanaf gisteren te koop was. De vroegere vlag van de dertien koloniën aan de Amerikaanse oostkust die zich tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog afscheidden van de Britten werd gebruikt tussen 1777 en 1795, een tijd waarin de slavernij nog volop aanwezig was in Amerika.
https://www.ad.nl/economie/nike-haalt-independence-day-schoen-met-omstreden-vlag-uit-de-winkel-na-ophef~aa9dbba3/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73393
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Ariel » Ma Jul 15, 2019 12:22 pm

Het gaat toch om geld. Keti Koti. Time for payback

Van excuses naar herstel - wat betekenen 'reparations' in de praktijk?

De Nederlandse staat heeft eeuwenlang geprofiteerd van de Transatlantische mensenhandel en slavernij waarbij zij verschillende delen van de wereld heeft gekoloniseerd en geroofd. Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen hiervan merkbaar, bijvoorbeeld op het gebied van institutioneel racisme en structurele achterstelling binnen verschillende domeinen zoals onderwijs, politiek, media en de culturele sector. Tijdens dit programma gaan we in op de betekenis van excuses en schadeherstel in de praktijk. Welke instellingen dragen verantwoordelijkheid voor de erfenissen van dit verleden en wat zijn vervolgstappen in het herstel van deze schadelijke doorwerkingen?

Vijftien landen in het Caribisch gebied hebben formeel om herstelbetalingen gevraagd aan Nederland, Engeland en Frankrijk voor de schade van slavernijverleden en kolonisatie. De VN heeft de periode van 2015-2024 uitgeroepen tot ‘International Decade for people of African Descent’. In Nederland zijn formele excuses vanuit de overheid voor Transatlantische mensenhandel, genocide en slavernij helaas nog uitgebleven. Wel is het NiNsee, het Nationaal Instituut voor Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, in 2000 opgericht. Verder is er een slavernijmonument geplaatst in het Oosterpark en vindt er jaarlijks het Keti Koti Festival plaats. Ook zijn er plannen gemaakt voor een nieuw slavernijmuseum in Amsterdam.

Maar is dit genoeg? Wat zijn vervolgstappen die gemaakt moeten worden om duurzame verandering teweeg te brengen voor een gelijkwaardige samenleving? Tijdens dit programma kijken we naar vraagstukken en reacties vanuit verschillende instituties die verantwoordelijkheid dragen voor het ongedaan maken van institutioneel racisme ten opzichte van mensen van Afrikaanse komaf.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73393
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Ariel » Ma Nov 11, 2019 2:05 pm

De Volkskrant zit de Ghanees Jerry Afriyie te jennen.

Afrikanen beheersten de slavenhandel in het binnenland'

Nederland wil driehonderd jaar diplomatieke betrekkingen met Ghana vieren. Maar wat rest is vooral de bittere herinnering aan de slavenhandel....

Over een glijbaantje tuimelden de slavinnen naar de 'deur zonder terugkeer'. Buiten het slavenfort Elmina aan de Ghanese kust wachtte een Nederlands schip dat hen naar Amerika zou brengen. 'Er zijn nog steeds Nederlanders die geschokt zijn als ze hier komen, die niet weten dat er slavenhandel was', zegt Charles Adu-Arhin in zijn kantoortje waar lang geleden Nederlandse soldaten kwartier hielden.

Adu-Arhin is hoofd onderwijsprogramma's van het museum Elmina, tegenwoordig een toeristische attractie, opgeknapt met Nederlandse hulp. Hij heeft gehoord dat Nederland graag 'driehonderd jaar diplomatieke betrekkingen' met Ghana wil vieren. Wat er voor de Ghanezen te vieren valt, zou hij niet weten. 'Vieren is niet zo'n goed woord. Mijn familie is vroeger weggevoerd. Moet je dat vieren? Het lijkt me niet. Maar als de festiviteiten de geschiedenis van de slavenhandel onder de aandacht brengen, is er misschien iets voor te zeggen.'

Het laatste woord over de transatlantische slavenhandel, waarvan Elmina het symbool is, is nog lang niet gesproken. In Durban is een internationale conferentie van de Verenigde Naties in volle gang, mede over dit onderwerp. Een zeer omstreden conferentie, want er is sprake van schuld en boete, van herstelbetalingen voor het aangerichte menselijk leed en de schade.

Rond de slavenhandel zweven nog steeds talloze taboes, misvattingen, trauma's en gevoeligheden, zegt Adu-Arhin uit ervaring. Hij en zijn collega's zijn voorzichtig in wat ze de Ghanese kinderen die hier met hun schoolklas langskomen vertellen. Adu-Arhin: 'We kijken uit dat we geen oude wonden openrijten. Waar al die slaven vandaan kwamen, is nog steeds een heel gevoelige kwestie. Krijgsgevangenen uit Afrikaanse oorlogen werden aan slavendrijvers verkocht; er waren koningen bij betrokken, chiefs, familieoudsten. Uit alle volkeren.

'De Ghanezen willen niet praten over slaven. Het is een beladen woord. Als je mij een slaaf noemt, kan ik naar de rechter stappen. We moeten het heel voorzichtig te berde brengen. Voor de komst van de Europeanen was hier al slavernij, maar anders. Het waren meer bedienden, die hun vrijheid konden krijgen als ze hun werk goed deden. Er waren zelfs slaven die legercommandant waren. Sommigen trouwden met een dochter van hun baas en werden deel van de familie. Door de aanwezigheid van Europese slavenhandelaren veranderde dat. Als je slaven aan Europeanen verkocht, kon je felbegeerde goederen krijgen.' Dat verhaal vertelt Adu-Arhin alleen in detail aan studenten, niet aan scholieren.

De Afrikaans-Amerikanen, nazaten van de verscheepte slaven, verzetten zich tegen deze lezing van de geschiedenis, zegt hij. Zij komen met bussen vol bij Elmina op zoek naar hun wortels. 'In hun ogen kwamen de Europeanen om Afrikanen te stelen. Dat is waar, maar dat de Afrikanen volop meededen, horen ze niet graag.'

De slavernij was in Ghana ook niet verdwenen met de officiële wereldwijde afschaffing in de negentiende eeuw, zegt Adu-Arhin. Nederlanders ronselden 'vrijgekochte' slaven als soldaten voor het leger in Indië. In Ghana kwam er een eind aan de slavernij in het begin van de twintigste eeuw, onder het Brits koloniaal bestuur, maar in Mauritanië en Sudan bestaat nog steeds slavernij, zegt hij. In West-Afrika worden kinderen door misdaadbenden geroofd of van arme ouders gekocht en verkocht als kindsoldaten of dwangarbeiders. Dat hoort allemaal bij het verhaal over de slavenhandel, vindt Adu-Arhin.

De Nederlandse ambtenaren die de viering van driehonderd jaar diplomatieke betrekkingen voorbereiden, willen de geschiedenis van de slavenhandel niet negeren. Maar het doel is toch anders: de festiviteiten moeten bijdragen aan wederzijds respect en vriendschap. Er is meer dan de nare geschiedenis van slavenhandel. Ghana is een land met een rijke cultuur, en Nederlanders hebben ook dat al lang geleden ingezien.

In 1701 trok David van Neyendael van Elmina het binnenland in op weg naar het hof van de koning van Ashanti, de asantehene. Hij kwam als officiële gezant, als diplomaat, en bleef een jaar in de Ashanti-hoofdstad Kumasi. In die tijd hadden de Ashanti onder leiding van asantehene Osei Tutu een groot rijk gevestigd door buurvolken te onderwerpen. Van Neyendaels verblijf was het begin van hechte banden tussen Nederland en Ashanti, min of meer op voet van gelijkheid. Nederland bleef gezanten sturen en sommigeAshantiprinsen studeerden in Nederland, zoals meeslepend beschreven in Arthur Japins boek De zwarte met het blanke hart.

De komst van Van Neyendael in Kumasi is een goedgekozen moment voor de viering van diplomatieke betrekkingen, ook al arriveerden de eerste Nederlanders een eeuw eerder aan de Ghanese kust, vindt Benedict Der, hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Cape Coast, niet ver van Elmina. In zijn werkkamer op de uitgestrekte universiteitscampus zegt hij: 'Voor het eerst werd een gezant niet alleen als handelsvertegenwoordiger maar ook als ambassadeur gezien. Dat ze kinderen van belangrijke personen naar Nederland lieten komen was een diplomatiek gebaar. Natuurlijk wel in het belang van de handel. Aanvankelijk wilden de Nederlanders het delven van goud in wat nu Ghana is zelf ter hand nemen, maar dat stuitte op verzet van Afrikanen. Daarom waren politieke allianties nodig en Ashanti was de opkomende macht.'

De rol van de Nederlanders en Britten bij de slavenhandel wordt nogal overschat, meent Der, die een studie maakte van het onderwerp. Dat komt ook door de arrogantie van de Hollanders, die Elmina en de andere forten aan de kust als koloniën zagen. Rond Elmina groeide een vernederlandse gemeenschap en nog steeds zijn er in het dorp bij het fort veel Nederlandse namen te vinden van Afrikaanse families met een verre Hollandse voorvader. Veel van wat we weten uit die tijd komt uit Nederlandse bronnen, die de Nederlandse macht groter voorstelden dan die was. In werkelijkheid hadden de Europeanen buiten hun forten weinig te zeggen volgens Der. 'Als de betrekkingen met Afrikaanse vorsten goed waren, bloeide de handel. Zo niet, dan kwam die tot stilstand.'

De visie dat de Europeanen na hun komst de Afrikaanse geschiedenis domineerden is fout, meent Der. Dat gebeurde pas aan het eind van de negentiende eeuw, toen de Nederlanders vertrokken en de Britten overgingen tot de daadwerkelijke onderwerping van wat toen de Goudkust heette. 'Het Ashanti-rijk ontstond in de eerste plaats uit een onafhankelijkheidsoorlog tegen het Denkyira-rijk. In de tweede plaats wilde Osei Tutu zonder tussenkomst van anderen met de Nederlanders aan de kust kunnen handelen. Die handel bestond ook niet alleen maar uit slaven. Tot ver in de achttiende eeuw was goud heel belangrijk.'

De transatlantische slavenhandel was een grootschalige mensenroof, maar het beeld van Europeanen die West-Afrika afstroopten, klopt niet, meent Der. Het was eerder een samenloop van omstandigheden. 'De Afrikanen waren de leveranciers van slaven en dat gegeven heeft tot veel discussie geleid over de morele kant van de zaak. In die tijd werden er juist veel grote oorlogen uitgevochten. Die hadden politieke oorzaken, het was niet het doel om krijgsgevangenen te maken om als slaven te verkopen.' Maar plotseling was er een nieuwe markt voor de slaven in de Europese forten aan de kust. 'Met de verkoop konden de oorlogen weer worden betaald.'

Tijdens zijn onderzoek naar de slavenhandel ontdekte Der nog iets: 'Veel historici beschrijven de slavenhandel als iets dat alleen in het zuiden voorkwam. Maar al in de achttiende eeuw had het zich ver naar het noorden uitgebreid. Tot in Niger waren benden slavenjagers actief. Nog aan het eind van de negentiende eeuw wemelde het in het noorden van Ghana van die benden.

'De meeste slaven werden opgenomen in de Ashanti-economie. Gewone boerenfamilies hadden een stuk of tien slaven om het land te bewerken, chiefs hadden er vaak wel honderd, die werkten op plantages met cola-noten, mais en yam, of in de goudmijnen. Ze waren de lastdragers in het leger of huisbedienden. De slavenhandel in het noorden ging nog lang door na het einde van de transatlantische slavenhandel en zelfs na het verbod op huisslavernij in 1874. Pas in de jaren twintig was het echt voorbij met de slavernij in Ghana.'

In Kumasi is niets meer over van het oude paleis waar Van Neyendael zijn opwachting maakte. De Britten verwoestten het in 1874. Nu woont de koning in een paleis op een heuvel aan de rand van de stad. Hij is een jonge koning, die vorig jaar werd gekozen . Hij koos de naam van de beroemde stichter van het Ashanti-rijk uit Van Neyendaels tijd: Osei Tutu II.

De 'oppertaalkundige' aan het hof, die namens de koning spreekt, is niet in het paleis, ook niet in het nabijgelegen traditionele gerechtshof. Hij is ziek, zegt een medewerker van de voorlichtingsdienst van de asantehene. Hij stuurt een bode mee naar de woning van Nana Danso. De bode kan meteen tolken, want de oude edelman (hij is 83) spreekt weinig Engels.

Nana Danso wil graag vertellen, zegt hij in zijn ontvangstkamer, al voelt hij zich vandaag zwak en heeft hij moeite uit te komen boven het doordringende gezang van een religieuze sekte die om de hoek een bijeenkomst houdt. Want het is goed dat Nederland de diplomatieke betrekkingen wil vieren. Het is een eer dat mogelijk de prins van Oranje bij de asantehene op bezoek zal komen. De Britse prins Charles is al geweest.

In de tijd van de eerste Otumfuo ('zijne majesteit') Osei Tutu kwamen de Nederlanders 'vooral om te handelen'. 'Goud tegen stoffen en uw mensen brachten ook bouwmaterialen. Uit de handel groeide vriendschap. Uw mensen woonden in Elmina en moesten hiernaar toe komen lopen. Dat konden ze niet, ze lieten zich dragen, daar betaalden ze Afrikanen voor. Eerst kwamen ze om ons te bespioneren, om te kijken of ze zich hier ook konden vestigen. Ze zagen dat ze beter in Elmina konden blijven. Daarom bleven de verhoudingen goed.'

De handel in slaven was een treurige kant van de samenwerking, zegt de oude edelman. 'Het was nooit de bedoeling van de Ashanti om in slaven te handelen met de blanken. Er heeft ook nooit een handelsakkoord bestaan waarin wij toezeggen slaven te verkopen. Maar uw mensen drongen er sterk op aan. Sommige Ashanti-vorsten waren er zeer tegen. Andere lieten zich verleiden of werden door uw mensen gedwongen. Die kwamen hier naartoe om de slaven uit te zoeken. Ach, in die tijd waren onze mensen niet erg wijs.'
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
sjun
Berichten: 5271
Lid geworden op: Zo Mei 11, 2014 8:29 pm
Locatie: Visoko

Re: Slavernij

Berichtdoor sjun » Ma Nov 11, 2019 8:11 pm

Die heb ik ook nog in mijn archief zitten. Een stuk van Wim Bossema in De Volkskrant 03.09.2001
Om herstelbetalingen zeurende Afrikanen dus lekker doorsturen naar de Ashanti. En bij gebrek aan aanspreekbare woordvoerder zou ik alles bij Jerry Affriye parkeren zodra die ergens opduikt en vast pamfletten fabriceren die aan de omstanders treinformatie kunnen worden uitgedeeld overal waar mensen trachten het Sinterklaasfeest te verzieken.
Het recht op vrije meningsuiting wordt algemeen geaccepteerd, totdat iemand er daadwerkelijk gebruik van wil maken.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16231
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Di Nov 12, 2019 7:53 pm

Ariel schreef:De Volkskrant zit de Ghanees Jerry Afriyie te jennen.


Jezus! Alweer zo'n krankzinnig uitgebreid historische bekend oubollig verhaal van niks dat onnodig gepost wordt.

Slavernij-gejammer door aan historische slaven gerelateerde tekst, is historisch en actueel gezien niets anders dan gebrek aan macht over anderen. Meestal heeft het met geld te maken.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16231
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Di Nov 12, 2019 8:32 pm

En dan nog wat.

Ik lach me rot om al die idioten (sorry, ik wil niet een van mijn beste vrienden beledigen) die in de evolutietheorie geloven en om onacceptabele reden vergeten dat de kern van de evolutiewaanzin is dat de sterkste overleeft. Een kernwaarde waar iedereen dus zuinig op zou moeten zijn. Het doel van het leven is overleven. Maar dat heeft geen ene malle moer met welke relatie dan ook met de evolutietheorie te maken. Want niet de sterkste overleeft, maar de slimste die over de meeste middelen beschikt om zijn gezondheid en andere omstandigheden naar zijn (niet vrije) wil te schikken.

Welnu! Zie daar! Genoeg negers hebben de overtocht vanuit Afrika naar Engeland en Amerika overleefd.

Met als resultaat: veel uitblinkers die wisten te acclimatiseren aan de veranderde omstandigheden van hun nieuwe bestaan. Terugkeren naar Afrika was een optie die niet verzilverd werd, omdat verstandige negers begrepen dat je met intelligentie en doorzettingskracht hoger op kon.

Negers die fysiek sterk waren en de gedwongen overtocht overleefden waren echter niet allemaal psychisch in orde. Helaas voor het moderne Amerika. Want Amerika wordt nu al jarenlang geteisterd door door miserabel dom aan intelligentie ontberende negers die gemakshalve uit gemakzucht, verveling en de lokroep naar goedkope roem en geld, moorddadige criminaliteit verkiezen boven een fatsoenlijk hardwerkend bestaan.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 73393
Lid geworden op: Wo Apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Ariel » Di Nov 12, 2019 8:38 pm

Hans v d Mortel sr schreef:Jezus! Alweer zo'n krankzinnig uitgebreid historische bekend oubollig verhaal van niks dat onnodig gepost wordt.


:scratch: Zucht.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.

Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16231
Lid geworden op: Za Jun 18, 2011 7:07 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Hans v d Mortel sr » Wo Nov 13, 2019 1:30 pm

Ariel schreef:
Hans v d Mortel sr schreef:Jezus! Alweer zo'n krankzinnig uitgebreid historische bekend oubollig verhaal van niks dat onnodig gepost wordt.

:scratch: Zucht.

Inderdaad 'zucht'.

Wat kunnen we anders beter doen? Ook de joden waren slaven in de tijd van de Farao's. Daar hoor je niks meer over. De Holocaust heeft zijn gedenk-monumenten en musea. Zo ook zijn er slavernij-monumenten gevestigd in Nederland. Twee (ja ja! Liefst 2) in Amsterdam: 2002 en 2003 - Middelburg: 2005 - Rotterdam: 2013. Maar voor wie zijn die monumenten nu eigenlijk bedoeld? Voor zwarten of blanken? Volgens mij voor zwarten. Om hen eraan te herinneren hoe erbarmelijk dramatisch hun achterstand wel niet was in het verleden. Dan is het toch hartstikke leuk en aanmoedigend om een keer per jaar de knecht van Sinterklaas te mogen uithangen als bewijs van een goede samenwerking met een meerdere?
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben gelovig atheïst en verkondig uitsluitend eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.

Mahalingam
Berichten: 39908
Lid geworden op: Za Feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Slavernij

Berichtdoor Mahalingam » Za Dec 07, 2019 11:52 pm

Strijd tegen shariaslavernij is zinvoller dan strijd tegen kinderfeest

Het is makkelijker om te strijden tegen een fictieve vijand dan tegen een echte vijand, schrijft Afshin Ellian. Hij heeft een tip voor de strijders tegen slavernij, die met dank aan het Westen grotendeels is afgeschaft. Richt je op de islamitische bewegingen die anno 2019 nog veelvuldig slaven maken.
Spoiler! :
De aankomst van de goedheiligman in Nederland lijkt tegenwoordig op een risicowedstrijd. Ook dit jaar zijn zware veiligheidsmaatregelen genomen rond het kinderfeestje. De opstand tegen Zwarte Piet die niet meer zwart is, gaat onverminderd door.

Strijd tegen fictieve vijand is makkelijker dan strijd in de echte wereld

De linkse activisten hebben een inbeelding als strijdtoneel gekozen. Maar in de reële wereld geven ze niet thuis. Een strijd in de fictieve wereld tegen een fictieve vijand is aanzienlijk makkelijker dan een echte strijd in de echte wereld.

Emancipatie in een fictieve wereld dreigt de corebusiness van de linkse activisten te worden.

De slavernij is lang geleden door democratische volkeren in het Westen afgeschaft. Afrikaanse volkeren, Saudi-Arabië en Iran hebben nooit op eigen kracht initiatieven genomen om dat te doen. De linkse activisten moeten eigenlijk deze historische westerse ontwikkeling verheerlijken, in plaats van verketteren.

In de islam is slavernij juridisch en theologisch nooit afgeschaft

Tegen bestaande vormen van slavernij en tegen concepten daarvan in de islam durven de linkse activisten zich niet te keren. Juridisch en theologisch is de slavernij in de islam nooit afgeschaft. Want wat Allah en Zijn profeet hebben toegestaan, kan niet worden verboden, en wat Allah en Zijn profeet hebben verboden, kan niet worden toegestaan. Dat is de basisregel voor alle vormen van interpretatie van de Koran en de shariaregels. Volgens mijn Leidse collega Petra Sijpesteijn verkeren ook sommige moslims in verwarring over slavernij in islam. Daarover schreef zij in dagblad Trouw van 18 november 2017 een lezenswaardig essay:
‘Doha, 2016. Tijdens mijn colleges ontcijferen de Qatarese studenten middeleeuwse documenten. Handelscorrespondentie, petities aan bisschoppen en emirs, huurcontracten, brieven van familieleden die naar elkaars gezondheid informeren. Dan leg ik ze een verkoopcontract voor uit de negende eeuw, de tijd van het Islamitische Rijk. Dat beschrijft tot in detail de fysieke en geestelijke toestand van een Berberse slavin: ze had wit haar, slechte tanden, littekens, was niet zwanger of nachtblind, haar genitaliën waren in orde. En niet onbelangrijk: ze was niet gek en evenmin geneigd om te ontsnappen. De klant kon zijn afweging maken. Kopen of niet? Onder mijn studenten ontbrandt een hevig debat. “De islam kent geen slavernij!” (…) Er is nog een taboe, groter dan de slavernij zelf: het racisme dat na 1952 is blijven bestaan. Toen kregen de Qatarese slaven hun vrijheid, en de achternaam van hun gewezen meesters.’
Dat is niet lang geleden. En pas in 1962 is de slavernij in de net opgerichte republiek Jemen afgeschaft. Een paar weken later gebeurde bij koninklijk besluit hetzelfde in Saudi-Arabië. Dat gebeurde allemaal onder druk van het Westen. Ja, linkse activisten: het Westen, de blanke man (en niet anderen, ook niet de zwarten) schaften slavernij af.

Westerse landen aan de basis van emancipatie van zwarte mensen

In het Ottomaanse kalifaat begon het emancipatieproces van slaven in 1830. Aanvankelijk ging het alleen om de emancipatie van slaven van christelijke afkomst. In het huidige Saudi-Arabië, destijds een onderdeel van het Ottomaanse kalifaat, schreef in 1855 een groep handelaren een brief aan oelama (schriftgeleerden) en de sjarief (de autoriteit) van Mekka waarin zij hun bezorgdheid uitten over de slavernij en ze zich afvroegen of die kon worden uitgebannen. Maar een belangrijke geestelijk leider, Sheik Jamal, schreef een fatwa (juridisch advies) waarin hij het verbieden van slavernij in strijd achtte met de sharia: het is anti-islamitisch en als moslims daaraan meedoen, zijn ze afvallig.

Let op linkse vrienden: in 1857 sloten de Britse en Ottomaanse autoriteiten een verdrag, waarin ook handel in slaven (‘black slaves’) werd verboden. Ook Noord-Afrika begon onder druk en invloed van Frankrijk met de emancipatie van zwarte mensen. In Tunesië begon dat proces al in 1846. Maar de volledige afschaffing van slavernij voltrok zich na de Franse bezetting van Tunesië. In Iran werd slavernij pas tijdens de constitutionele revolutie (1906) afgeschaft. Ook die revolutie was geïnspireerd door Franse ontwikkelingen op het gebied van mensenrechten (gelijkheid, vrijheid en broederschap). Het is dus deze cultuur, de westerse cultuur die sinds de Verlichting is ontstaan, die ertoe leidde dat de slavernij is afgeschaft.

Jihadbewegingen houden zich aan regels islam en staan slavernij toe

De gevolgen van het feit dat slavernij in de islam formeel niet is afgeschaft, zijn desastreus. Wat religieus niet is afgeschaft, kan telkens worden toegepast. De bovengenoemde islamitische landen hebben de slavernij niet afgeschaft in hun religie, maar wel in hun eigen statelijke wetgeving. Dit onder druk van het Westen. Maar islamitische jihadbewegingen als Taliban, Al-Qa’ida en Islamitische Staat (IS) houden zich wel aan de regels van de islam. Daardoor staan ze handel in slaven toe. Zie hier het trieste lot van de Koerden en vooral de jezidi’s in de door de IS veroverde gebieden.

De linkse activisten moeten zich daarom verzetten en uitspreken tegen bestaande vormen van slavernij. De democratische volkeren, en niet de derdewereldlanden, hebben de slavernij afgeschaft.

Niet een kinderfeestje, maar shariaslavernij is het probleem, ook in het actuele tijdperk.
https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2019/12/niet-kinderfeestje-maar-sharia-slavernij-is-probleem-van-deze-tijd-725156/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.


Terug naar “Ethiek, Moraliteit en Logica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten