De comeback van Hitler's naam

Bestaat God? Wat is de waarde van religie? Mag je een dogma in twijfel trekken?
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51243
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

De comeback van Hitler's naam

Bericht door Pilgrim »

De comeback van Hitler´s naam in het openbaar

Geplaatst op 30 april 2018

Afbeelding

De afgelopen decennia heeft Hitler´s naam een comeback beleefd. Dat gaat veel verder dan zijn gebruik als symbool van het absolute kwaad. Er bestaan zoveel voorbeelden van de diverse manipulaties van de naam van Hitler in westerse samenlevingen en elders, dat er maar een paar voorbeelden aangehaald kunnen worden.

Om Amerikaanse presidenten te vergelijken met Hitler is waarschijnlijk met Richard Nixon begonnen. Destijds zorgden vergelijkingen met de Duitse nazi-dictator nog voor heftige reacties. In 2002 verwees de Duitse minister Herta Däubler-Gmelin naar Hitler, toen ze zei dat de Amerikaanse president George W. Bush de mogelijkheid van een oorlog tegen het Irak van Saddam Hussein ervoor zou willen gebruiken om de aandacht van zijn binnenlandse politieke problemen af te leiden: “Dat heeft Hitler ook al gedaan.” De toenmalige Bondskanselier Gerhard Schröder nam Däubler-Gmelin niet over in het nieuwe kabinet, dat hij enkele weken later samenstelde.

Zulke beledigingen, die gebruikt werden om aandacht te krijgen en mensen te beledigen, werden in de mainstream ingebracht en worden zelfs door nationale leidende persoonlijkheden gebruikt. Drie Mexicaanse presidenten, waaronder de huidige president Enrique Peña Nieto, vergeleken Trump met Hitler. Een kleine Amerikaanse organisatie, het Anne Frank Center for Mutual Respect – dat de naam van het bekendste Holocaustslachtoffer misbruikt voor politieke doeleinden – postte op Twitter een lijst met zogenaamde overeenkomsten tussen Trump en Hitler.

Tot de politici buiten de Verenigde Staten, die vergeleken worden met de nazileider, behoort Bondskanselier Angela Merkel. Haar bezoek aan de Tsjechische Republiek in augustus 2016 zorgde voor massale protesten tegen haar omgang met de migratiecrisis. Demonstranten zwaaiden met posters, waarop ze als Hitler stond afgebeeld.

Ook buiten de kring van de neonazi´s heeft men bewondering voor Hitler. De Libanese zangers Najwa Karam heeft 50 miljoen cd´s verkocht. Ze was het Arabische “gezicht” van het grote Franse cosmeticaconcern L´Oreal en was jurylid in de Arabische versie van “Duitsland zoekt de superster”, “Arab Got Talent”. In het programma “Talk of the Town” van de Libanese televisie werd haar verzocht om eigenschappen van zes beroemde mannen te noemen om de “ideale man” te creëren; ze koos Hitler vanwege zijn “overtuigende” spreekvaardigheid. Een Amerikaanse blanke racist veranderde in 2017 zijn achternaam in Hitler.

Hitler´s naam wordt bovendien gebruikt in antisemitische laster. In februari 2011 publiceerde een Palestijns kindertijdschrift het artikel van een 10-jarig Palestijns meisje, dat een droom weergaf, waarin Hitler tegen haar zei: “Ja, ik heb hen [de Joden], vermoord, zodat jullie allemaal weten dat ze een natie zijn die vernietiging verbreid in de hele wereld.” Dit tijdschrift kreeg subsidie van de UNESCO. Na protesten stopte de UNESCO in december 2011 met de financiering van dit tijdschrift.

In 2015 werd de Maltese EU-ambtenaar Stefan Grech ervan beschuldigd antisemitische hatespeech gebruikt en een [niet-joodse] EU-medewerkster aangevallen te hebben. Grech zou de medewerkster met een afbeelding van de dictator Benito Mussolini op het hoofd geslagen en haar “smerige Jodin” genoemd hebben; hij zou gezegd hebben: “Hitler had jullie Joden moeten afmaken.”

De Nederlandse opperrabbijn Binoymin Jacobs bericht dat “Nederlandse” jongeren tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor Holocaustslachtoffers tijdens zijn toespraak “Heil Hitler!” brulden. Dat maakt deel uit van een algemener optreden van de Hitlergroet. Zijn gebruik kan reiken van het indirect propageren van de Holocaust tot aan de identificatie met hem in neonazi-bewegingen.

In juli 2017 stond een Schot voor de rechter, omdat hij de hond van zijn vriendin leerde om op uitlatingen zoals “Sieg Heil” en “Vergas de Joden” de Hitlergroet te brengen. Dat plaatste hij op YouTube, waar het filmpje miljoenen keren werd bekeken. De man verontschuldigde zich later bij de joodse gemeenschap. In maart 2018 werd hij door een rechtbank schuldig bevonden aan het begaan van een haatmisdaad.

Het deels goedpraten van de misdaden van Hitler is ook buiten neonazi-groepen te vinden. In 2005 verklaarde de Nederlandse protestantse dominee Kees Mos in een gerespecteerde kerk in de voorname Nederlandse stad Wassenaar: “De Jood in ons is volgens het evangelie van Matteüs een verrader.” Mos voegde er aan toe: “Het is de zonde van de Jood dat hij het afwees menselijk te zijn.” Hij ging verder: “Wij hebben Hitler in de afgelopen decennia als monster neergezet, maar er bestaan geen monsters.”

Een gelijksoortig motief werd gebruikt door Björn Höcke, een prominente gekozen vertegenwoordiger van de rechts gerichte AfD. Hij noemde het Holocaustmonument van Berlijn “een monument van de schande”. Bovendien betwistte hij dat Hitler absoluut slecht was. Höcke merkte op: “We weten natuurlijk allemaal dat er in de geschiedenis geen zwart en wit bestaat.”

Een van de meest bizarre voorbeelden van de vergelijking met de Holocaust vond plaats toen de president van de Filipijnen, Rodrigo Duterte, zichzelf in 2016 met Hitler vergeleek. Hij zij dat Hitler drie miljoen Joden afgeslacht zou hebben – een fout aantal, het ware aantal luidde zes miljoen – en dat hij in de Filipijnen drie miljoen drugsverslaafden zou willen doden.

In de loop der tijd verbleken historische gebeurtenissen en personen. Het blijkbaar toenemende gebruik van de naam van Hitler in het openbaar kan niet alleen verklaard worden met de toename van het antisemitisme. Dit en de afnemende gevoeligheid met betrekking tot het gebruik van zijn naam behoren tot de belangrijkste indicatoren van het langzame verval van het normatieve gedrag in westerse burgerlijke samenlevingen.

Bron: https://heplev.wordpress.com

Auteur: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2018/04/30 ... -openbaar/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Plaats reactie