Aap-mens-embryo’s: vermengen genetisch materiaal gevaarlijk

Bestaat God? Wat is de waarde van religie? Mag je een dogma in twijfel trekken?
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Maarten
Berichten: 975
Lid geworden op: di mar 21, 2017 3:00 pm
Locatie: Twente

Aap-mens-embryo’s: vermengen genetisch materiaal gevaarlijk

Bericht door Maarten »

Aap-mens-embryo’s: vermengen genetisch materiaal gevaarlijk
Wetenschappers hebben recent apenembryo’s gekweekt met menselijke cellen. Het vermengen van menselijk met dierlijk genetisch materiaal is problematisch, omdat het de geschapen orde ondermijnt.

https://www.rd.nl/artikel/925203-aap-me ... gevaarlijk

Okay, is van een christelijke site, maar dan noch...Ik vindt het vrij ver gaan allemaal tot waartoe de wetenschap tegenwoordig in staat is..
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85238
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Aap-mens-embryo’s: vermengen genetisch materiaal gevaarlijk

Bericht door Ariel »

Ik kan het artikel niet lezen. Ik begrijp er het nut ook niet van om eerlijk te zeggen.

Maar dit kwam ik op een andere site tegen
Een team van Amerikaanse en Chinese wetenschappers heeft voor het eerst menselijke cellen in apenembryo’s laten groeien. Na negentien dagen braken ze het onderzoek af. Andere wetenschappers zijn kritisch over het resultaat en de morele implicaties van het onderzoek.
[-]
Er zitten wel wat haken en ogen aan het onderzoek, volgens stamcelbioloog Niels Geijsen van de Universiteit Leiden. ‘De onderzoekers laten bijvoorbeeld niet duidelijk zien hoeveel menselijke cellen op de negentiende dag nog aanwezig zijn in de embryo’s. Dat er nog menselijke cellen in leven zijn op de elfde of dertiende dag, verbaast me niet, want ze zijn op de zesde dag geplaatst. Een paar dagen kunnen cellen zichzelf ook in leven houden. Dit is zeker nog geen doorbraak.’

Geijsen zet ook vraagtekens bij het nut van het onderzoek. ‘We kunnen hier heel weinig mee. Ze keken naar de verschillen die optreden bij mensencellen in primatenembryo’s, maar die veranderingen kunnen ook optreden doordat de cellen al lang in een lab leven.’ Ook noemt hij het hoge aantal embryo’s. ‘Zoveel apen die geofferd moesten worden, voor zo weinig resultaat.’
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Maarten
Berichten: 975
Lid geworden op: di mar 21, 2017 3:00 pm
Locatie: Twente

Re: Aap-mens-embryo’s: vermengen genetisch materiaal gevaarlijk

Bericht door Maarten »

Hoe zo kun je het hele artikel niet lezen?

Enfin, hier is het hele verhaal:

Wetenschappers hebben recent apenembryo’s gekweekt met menselijke cellen. Het vermengen van menselijk met dierlijk genetisch materiaal is problematisch, omdat het de geschapen orde ondermijnt.

Wetenschappers in China hebben er onlangs melding van gemaakt dat zij er als eersten in slaagden apenembryo’s te kweken die menselijke cellen bevatten. De onderzoekers injecteerden apenembryo’s met menselijke stamcellen en keken hoe die zich ontwikkelden. Ten minste drie van de mens-dier-hybriden (bekend als chimaera’s) bleven tot negentien dagen na de bevruchting leven.

De naam chimaera is afkomstig uit de Griekse mythologie en beschrijft een wezen met de kop van een leeuw, het lichaam van een geit en de staart van een slang. Wetenschappers gebruiken deze naam nu voor dieren die zijn samengesteld uit cellen die afkomstig zijn van twee of meer verschillende soorten. Om een chimaera te creëren, plaatsen wetenschappers cellen van de ene soort in het zich ontwikkelende embryo of de foetus van een andere. Bij het maken van chimaera’s kunnen ook cellen van twee dieren worden gebruikt, dus zonder gebruik van menselijke cellen of embryo’s.

Het menselijk lichaam bevat meer dan tweehonderd soorten cellen. De meeste cellen zijn van een bepaald type en hebben een specifieke functie. Leukocytencellen vinden en vernietigen bijvoorbeeld microben, en helpen zo het menselijk lichaam infectievrij te houden. Stamcellen hebben nog geen speciale structuur en functie gekregen. Alle gespecialiseerde cellen komen oorspronkelijk uit stamcellen. Die stamcellen gaan terug op een klein aantal embryonale cellen die tijdens de eerste paar dagen van de ontwikkeling ontstaan. Omdat er dus allerlei typen cellen uit deze embryonale stamcellen kunnen groeien, worden die graag gebruikt voor biomedisch onderzoek, en dus ook voor het ontwikkelen van chimaera’s.

Konijnen
Er zijn al eerder mens-dier-chimaera’s gemaakt. In 2003 voegden Chinese wetenschappers menselijke cellen met eicellen van konijnen samen om de eerste mens-dier-chimaera’s te maken. Een paar jaar later maakten Amerikaanse onderzoekers van de Mayo Clinic in Minnesota varkens met menselijk bloed in hun aderen en wetenschappers van de Universiteit van Nevada ontwikkelden schapen waarvan de levers en harten grotendeels menselijk zijn.

In 2017 probeerden wetenschappers van het Salk Institute in Californië de eerste embryo’s te kweken met cellen van mensen en varkens. En eerder dit jaar ontwikkelden Japanse wetenschappers een muis-mens-embryo dat tot 4 procent menselijke cellen bevatte – de meeste menselijke cellen tot nu toe van alle chimaera’s.

Problematisch
Mensen houden zich al sinds 1838 bezig met xenotransplantatie, het transplanteren van niet-menselijke weefsels of organen naar menselijke ontvangers. Het plaatsen van varkenshuid op brandwonden is een voorbeeld hiervan. En bijna honderd jaar lang hebben onderzoekers menselijk genetisch materiaal in dieren ingebracht met het doel behandelingen te ontwikkelen (bijvoorbeeld dierlijke insuline). Veel christelijke bio-ethici beschouwen dergelijk gebruik als moreel legitiem, maar enkelen geloven dat het in strijd is met de soortbarrière die door onze Schepper is ingesteld.

Het creëren van chimaera’s is echter problematischer. Zoals de Christelijke Medische en Tandheelkundige Vereniging (CMDA) uit de VS stelt, zijn er verschillende dwingende morele redenen om af te zien van het ontwikkelen van chimaera’s of hybride organismen die deels menselijk en deels niet-menselijk zijn. We behoren bijvoorbeeld geen tussenliggende soorten te creëren die menselijk en dierlijk genetisch materiaal delen. „Alle vlees is niet hetzelfde vlees; maar een ander is het vlees der mensen, en een ander is het vlees der beesten, en een ander der vissen, en een ander der vogelen” (1 Korinthe 15:38-40).

Embryonale stadium
Het vermengen van genetisch materiaal wordt moreel nog problematischer wanneer het in het embryonale stadium wordt gedaan. Terecht waarschuwen David Prentice en Chuck Donovan: „Het problematische is dat, wanneer ze zo vroeg in de ontwikkeling worden toegevoegd, de menselijke cellen overal in het zich ontwikkelende dier terecht kunnen komen. In het ergste geval kunnen de menselijke cellen in het geslachtsweefsel terechtkomen en menselijke gameten (eicellen of sperma) vormen in het lichaam van het dier. Het fokken van nieuwe levensvormen –mens-dier-hybriden– zou dan in zicht kunnen zijn, of zelfs de ontwikkeling van een dier met een grotendeels menselijk of volledig menselijk brein.”

Er zijn ook andere ethische problemen die zorgen baren. Zoals Jeffrey Keenan, president en medisch directeur van het nationale embryo-donatiecentrum, zegt: „Deze technologie loopt ook het risico het principe van geïnformeerde toestemming voor menselijke proefpersonen te schenden” en „dieren zouden zelfs menselijke infecties en ziekten kunnen oplopen, en vice versa.”

Bijbels kader
Moeten christenen dit soort onderzoek met mens-dier-chimaera’s volledig afwijzen? Bij de beslissing om zulk onderzoek wel of niet te verwerpen, dienen christenen zich goed inhoudelijk op de hoogte te stellen van de kwestie, deze informatie naast de Bijbel te leggen en vervolgens hun geweten te volgen onder leiding van de Heilige Geest.

Een eerste stap bij het toepassen van een Bijbels kader is het maken van onderscheid tussen de verschillende toepassingen van dierlijk materiaal. In 2005 zei dr. Ben Carson, toen lid van de presidentsraad voor bio-ethiek, tijdens een hoorzitting over mens-dier-chimaera’s: „Het is erg belangrijk dat we onderscheid maken tussen het gebruik van menselijke of dierlijke delen van verschillende soorten, zoals insuline, hartkleppen, dingen van die aard, en het mengen van het genetisch materiaal dat zich kan ontwikkelen. Er is een enorm verschil tussen die twee dingen en dat onderscheid moet de samenleving kennen.”

Scheppingsdoel
Een volgende stap is het bepalen welke Bijbelse beperkingen we moeten stellen aan het gebruik van dergelijke dierlijke delen. Zoals de theoloog Jordan Ballor uitlegt: „Het scheppingsdoel van dieren verschilt van dat van planten. Doordat ze delen in de ”levensadem”, zijn dieren niet te reduceren tot beesten met louter instrumentele of pragmatische waarde. Het reduceren van dieren tot voedselbron is het gevolg van de zonde (Genesis 9). Maar zelfs hier, op het dieptepunt van de zonde, blijven er grenzen aan het gebruik van dieren.

We moeten de mogelijkheid van vermenging van verschillende soorten en het ontwikkelen van mens-dier-chimaera’s als precies zo’n soort grens zien, omdat het ondermijning en schending is van de geschapen orde, die onderscheid maakt tussen planten, dieren met een ”levensadem” en mensen die in het beeld van God zijn geschapen.”

Veel christenen zullen de richting die het CMDA wijst, kunnen volgen en instemmen met sommige vormen van chimerische en hybride onderzoek en technologie die zijn ontworpen ten dienste van de mensheid. Die vormen moeten „veilig zijn en de unieke status van de mensheid niet verlagen.” En zij dienen zich te verzetten tegen chimerische en hybride onderzoek of technologie die „de menselijke natuur zoals ontworpen door God fundamenteel verandert.”
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85238
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Aap-mens-embryo’s: vermengen genetisch materiaal gevaarlijk

Bericht door Ariel »

Maarten schreef:
do apr 29, 2021 11:18 am
Hoe zo kun je het hele artikel niet lezen?
Dan moet ik me registreren . Het artikel zit achter een betaalmuur.

Maar dank.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Maarten
Berichten: 975
Lid geworden op: di mar 21, 2017 3:00 pm
Locatie: Twente

Re: Aap-mens-embryo’s: vermengen genetisch materiaal gevaarlijk

Bericht door Maarten »

Vreemd Ariel... Ik heb geen enkele registratie op geen enkele digitale krant. Ik betaal nergens voor. Vreemd...
Mahalingam
Berichten: 48602
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Aap-mens-embryo’s: vermengen genetisch materiaal gevaarlijk

Bericht door Mahalingam »

De truc van 'open in a new private window' in Firefox werkt wel.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85238
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Aap-mens-embryo’s: vermengen genetisch materiaal gevaarlijk

Bericht door Ariel »

Maarten schreef:
do apr 29, 2021 12:02 pm
Vreemd Ariel... Ik heb geen enkele registratie op geen enkele digitale krant. Ik betaal nergens voor. Vreemd...
Misschien willen ze jou bekeren tot een goede Gereformeerde Bonder Maarten. icon_thumbup.gif

Bij mij hoeft dat niet meer, want ik kom uit zo'n nest. Ze weten nog niet dat ik dat nest inmiddels verlaten heb, dus icon_shh.gif niks zeggen aub.

Toen mijn moeder nog leefde kon ik via haar RD abonnement neuzen in de krant, maar nu kan dat niet meer. Bijna alle artikelen staan achter een betaalmuur . Dat moet ook wel, want bijna alle RD abonnees zijn al dood of zitten in een verpleeghuis.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85238
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Aap-mens-embryo’s: vermengen genetisch materiaal gevaarlijk

Bericht door Ariel »

Mahalingam schreef:
do apr 29, 2021 1:18 pm
De truc van 'open in a new private window' in Firefox werkt wel.

Dank Mahalingam. Ik heb gelijk een artikel gejat.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie