Haat als dank

Hoe moeilijk is het om getrouwd te zijn met een moslim(a)? Wat als je kind zich tot de islam bekeert?
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 89711
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Haat als dank

Bericht door Ariel »

Haat als dank.

HENK KROL vertelt gruwelijke verhaal van GAUTAM, prooi van streng islamitische stiefvader en broers.
„Je hoort vaker van gruweldaden, gepleegd door strenge moslimouders die vinden dat hun kinderen te westers worden. Maar nu zag ik zélf de amper voorstelbare bewijzen van zo’n opvoeding. Gautam toonde plekken op zijn lichaam waar de stiefvader brandende sigarettenpeuken had uitgedrukt.”

GAUTAM IS DE HOOFDPERSOON in het gelijknamige boek van Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant en fractievoorzitter van de 50PLUS-fractie van Provinciale Staten NoordBrabant. Waar gebeurd verhaal over een jongen die door zijn streng islamitische stiefvader en broers met sigarettenpeuken en messen wordt bewerkt omdat hij ’te Nederlands’ is. Dinsdag neemt PvdA-politicus Ahmed Marcouch het eerste exemplaar in ontvangst. „Ik wil ermee aantonen dat wij te lief zijn voor sommige buitenlanders. Zij genieten uitkeringen van de gastvrije BV Nederland, maar willen die tegelijkertijd omverwerpen

door CHARLES SANDERS

Henk Krol valt met de deur in huis en wil duidelijkheid scheppen. „Dit is dus absoluut geen drammerig boek over discriminatie van homo’s. Het behandelt een maatschappelijk probleem waarover ik me grote zorgen maak. Een probleem dat, als we met de armen over elkaar blijven toekijken, uiteindelijk onze hele vrije samenleving de kop kan kosten.”

Gautam, de naar de hoofdrolspeler genoemde titel, vertelt over een Hindoestaans-Surinaamse jongen. Zijn moeder verlaat hem als hij pas vijf jaar is en gaat in 1994 samen met zijn jongere broertje in Nederland op zoek naar financieel geluk. Nadat de weduwe in de Haagse Schilderswijk een nieuwe liefde ontmoet, laat ze Gautam en nog twee zonen overkomen. Dan begint de horrorstory pas echt.

„Gautam schreef mij een brief; tja, ik ben nu eenmaal bekend als hoofdredacteur van de Gay Krant en hij was toevallig ook nog eens homoseksueel”, vertelt Krol. De woorden die de 61-jarige op papier las, veroorzaakten een schokgolf.

„Ik heb hem kort daarna opgezocht om zijn verhaal persoonlijk op te tekenen”, aldus Henk Krol. „Je hoort vaker van gruweldaden, gepleegd door strenge moslimouders die vinden dat hun kinderen te westers worden. Maar nu zag ik zélf de amper voorstelbare bewijzen van zo’n opvoeding. Gautam toonde plekken op zijn lichaam waar de stiefvader brandende sigarettenpeuken had uitgedrukt. En dan was er nog dat afschuwelijke litteken op zijn borst. Uithaal met een keukenmes.”

Sharia

De jongen vertelde en Krol schreef. Vier jaar geleden vond die eerste ontmoeting plaats en nog altijd is er bijna dagelijks contact tussen beiden. Gautam woont nu in Florida, is gelukkig getrouwd met een Amerikaanse it-specialist. Maar hij vreest spoken uit het verleden; de stiefvader en zijn broers zijn islamextremisten, hangen de sharia aan, hebben uitgebreide criminele cv’s. Broertje Gautam – verrader van de islam, afvallige en ook nog eens homo – willen ze graag een lesje leren.

Henk Krol: „Zijn geaardheid is zeker niet de rode draad in dit boek, het komt eigenlijk amper aan bod. Gautam raakt vanuit Hindoestaanse en christelijke milieus in Suriname plotsklaps in een web van moslimintriges. Zijn moeder blijkt hertrouwd met een wrede aanhanger van de meest strenge islamvorm. Het joch, negen jaar dan, stapt in Paramaribo blij en vol goede moed in dat grote vliegtuig om op Schiphol te ervaren dat moeder Aisa zijn moeder niet meer is. Een kille vrouw die hem zelfs niet omhelst. En dan is daar nog die nors starende man, Muhammed, de ’nieuwe’ vader.”

Aisa is mager en draagt een hoofddoek. Muhammed gaat gekleed in traditioneel islamitisch gewaad en loopt voorop de aankomsthal uit. Later zal Gautam horen waarom zijn moeder zo apathisch reageert. Volgens de profeet Mohammed mogen vrouwen alleen huilen om zíjn woorden. En mogen vrouwen alleen de Koran omhelzen. In de auto op weg naar zijn nieuwe thuis begint het jongere broertje ellenlange soera’s, hoofdstukken uit de Koran, op te dreunen.

Henk Krol: „Gautam had, nog op school in Suriname tijdens handenarbeid, voor zijn moeder een beeld van Jezus aan het kruis gemaakt. De bebaarde man achter het stuur draait het autoraam naar beneden en mikt het cadeautje van de jongen de snelweg op. Hij ziet Jezus over de weg stuiteren en aan splinters worden gereden. Ouverture voor een lange lijdensweg.”

Terwijl zijn drie broers warmlopen voor het nieuwe geloof van de familie kan Gautam – na jaren in Paramaribo lessen bij de Evangelische Broedergemeente te hebben gevolgd – niet wennen. In de woonkamer hangen ingelijste islamitische teksten en afbeeldingen van Mekka. De vrouwen die op bezoek komen bij zijn moeder gedragen zich als slavinnen, vindt hij. Zo onderdanig. Maar hij moet zich aanpassen, anders volgt straf. Zo wordt hij voortdurend overhoord en leert de ’zes zuilen van de imam die je moet kennen om moslim te worden’ uit zijn hoofd.

Blinde haat

Auteur Henk Krol: „Wat mij in het relaas van de jongen zo heeft geschokt, is die blinde haat van fundamentalistische moslims. Dit is geen aanklacht tegen de islam, ik heb geen problemen met moslims en ik heb zeker aan niemand een hekel. Maar deze mensen, het gaat ook om de vriendenkring van vader Muhammed en anderen, zijn verblind door afkeer van onze vrije maatschappij. Vrouwen in jurk of rok zijn hoeren, homo’s moeten dood, het Westen is in alle opzichten verderfelijk.”

Tegelijkertijd geniet Muhammed al vele jaren een bijstandsuitkering van datzelfde verderfelijke Nederland. Met zijn geestverwanten heeft hij één groot doel in het leven: ook hier uiteindelijk een islamitische staat vestigen. Van binnen uit, compleet met sharia, de strenge en onverdraagzame wetgeving.

„Ik heb lang bij de VVD in politiek Den Haag rondgelopen”, vertelt Krol, „mijn stellige indruk is dat ze daar in de Tweede Kamer geen idee hebben hoe explosief en radicaal deze mensen zijn. Iedereen kent de verhalen, ík zag de bewijzen. Misschien gaat het om enkelingen, zoals altijd sussend wordt gesteld. Maar dan zijn het wel gevaarlijke enkelingen. Ik wilde eerst helemaal geen boek schrijven, maar dit verhaal moest naar buiten. Daarom overhandig ik dinsdag de eerste exemplaren aan Jörgen Rayman, maar ook aan PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Want binnen de muren van de Tweede Kamer verlies je het gevoel met wat er op straat gebeurt.”

Profiteren

Henk Krol vreest dat als de Nederlandse samenleving niets doet, „we dit probleem straks met z’n allen tegenkomen”. „Want”, zegt hij, „ze willen ons systeem vernietigen, al profiteren ze er ook volop van. Tijdens inburgeringscursussen zou mensen moeten worden geleerd dat we in dit land trots zijn op onze normen en waarden. Niemand is verplicht naar Nederland te komen! Iedereen is hier welkom, is mijn stellige mening. Maar dan wel gewoon meedraaien in de maatschappij.”

Krol beschrijft hoe Gautam met zijn vader naar een Pakistaanse moskee gaat. Daar wordt hem voortdurend angst ingeboezemd. Er wordt gesproken over de ’dag des oordeels’. Samen met moeder en broers wordt hij elke zondag onderwezen in de Koran. Hij moet het Arabische alfabet leren. De imam zegt hem dat het beter is in Saudi-Arabië te wonen. „Daar zou je pas een echte man zijn, hier hebben de vrouwen een veel te grote mond.”

Drie maanden na aankomst in Nederland spreekt de jongen met zijn broers de shahada uit; hij wordt moslim, gedwongen door zijn familie. Stiefvader Muhammed gaat op bedevaart naar Mekka en keert als ’hadji’ terug in Den Haag. Het hele huis krijgt fotobehang van de beroemde afbeelding uit Mekka: moskee met minaretten en honderdduizenden geknielde gelovigen die Allah aanbidden.

Als zijn vader vreemd gaat met de Hindoestaanse buurvrouw vraagt hij aan de koranleraar of dat mag. Het antwoord is duidelijk. In de Koran staan vele verzen over overspelige vrouwen. Maar mannen die vreemd gaan, worden niet genoemd. „Stiefvader heeft weer eens mazzel”, denkt hij. „Er is geen betere godsdienst voor een man dan de islam.”

Op 11 september 2001 is Gautam dertien jaar. Thuis staat de televisie aan. De familie kijkt onafgebroken naar herhalingen van beelden die de wereld zouden doen veranderen: vliegtuigen die de Twin Towers invliegen en mensen die uit de ramen hun gruwelijke dood tegemoet springen. Voortdurend krijsen stiefvader, moeder, broers en bezoek opgetogen ’Allahoe akbar!’ God is de grootste. Er wordt die dag uit dankbaarheid niet vijf, maar twintig keer tot Allah gebeden. De haat wordt nog verder aangewakkerd door opruiende videobanden die Muhammed bijna dagelijks van een obscuur postorderbedrijf in het MiddenOosten ontvangt.

Nadat hij door zijn stiefvader en broers zwaar is mishandeld, omdat hij het geloof niet aanhangt en ook nog eens homoseksueel blijkt te zijn, ontdekt Gautam dat zijn moeder hem keihard laat vallen. Terwijl hij in elkaar wordt geslagen, scandeert ze: „De duivel verdrijf je met ijzer!” Aisa reikt haar man een stalen lepel aan.

Handschoenen

Henk Krol over de gesprekken die hij met de jongen voerde: „Ze nemen Gautam zelfs mee naar een gebedsgenezer, die hem met zwarte magie van zijn kwalen moest verlossen. Vader en broers dragen handschoenen als ze hem mishandelen. Om niet besmet te raken. De hulpverlening faalt hopeloos. School, noch maatschappelijk werk grijpt in. Nadat hij door zijn broer met een vleesmes in de borst is gestoken, wordt Gautam een zwerfkind. Hij slaapt op straat, zelfs het Leger des Heils en jeugdopvang geven niet thuis. En dat allemaal op zijn veertiende verjaardag.”

Uiteindelijk vindt Gautam werk in de bejaardenzorg. Dan, dodenherdenking 2007, ontmoet hij een Amerikaan die voor een computerbedrijf met vestigingen in New York en Miami werkt en op zakenreis in Den Haag is. Hij is oprecht geïnteresseerd in het leven van Gautam.

Verbrand

„David wordt zijn redding”, vertelt Henk Krol. „Die Amerikaan, zoon van orthodoxe Joodse ouders, betekent zijn ontsnapping uit een toch schier hopeloze situatie. Moslim tegen wil en dank. Maar eigenlijk een gewone en vrij denkende Nederlander. Achtervolgd door een gitzwart familieverleden. Nu woont Gautam in Fort Lauderdale, Florida. Vlak voor zijn vertrek naar de VS gaat hij nog één keer naar zijn moeder. Dan blijkt dat Muhammed al zijn spullen heeft verbrand.”

Het verhaal van Gautam staat voor veel vergelijkbare persoonlijke drama’s in de strenge moslimgemeenschap. Die vrees van de auteur wordt door arabisten gedeeld. Hoe ernstig haat en intolerantie kunnen uitpakken, blijkt uit de doodsangst van de hoofdpersoon.

Krol: „Gautam is er dinsdag niet bij, hij vreest de toorn van zijn broers, van zijn stiefvader en van diens vriendenkring. Dat maakt het zo triest. Vrijheid in democratisch Nederland? Niet voor iedereen! Het moet afgelopen zijn met ons cultuurtje van horen, zien, zwijgen. Want als we dat laatste blijven doen, zijn op de lange duur alle Gautams vertrokken en heersen de Muhammeds.”

Bron papieren telegraaf. http://telegraaf-i.telegraaf.nl/telegra ... 11/12/202/" onclick="window.open(this.href);return false;
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie