De handel in de mensensmokkel

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79413
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Ariel »

Marechaussee ziet vooral rond azc Ter Apel forse toename
Handen vol aan mensensmokkel: complete pakketreizen naar Nederland

De Koninklijke Marechaussee heeft het afgelopen jaar bijna veertig procent meer mensensmokkelaars opgepakt. Werden in 2019 nog 89 gevallen van contrabande met personen ontdekt, een jaar later steeg dat naar 123 voorvallen.

Dat blijkt uit cijfers die de marechaussee met De Telegraaf deelt.

Afgezet bij asielzoekerscentrum
„De meeste criminelen worden opgepakt in de omgeving van Ter Apel, waar vreemdelingen tot zelfs voor de deur van het asielzoekerscentrum worden afgezet. In 2020 werd ruim een derde (45) van alle mensensmokkelaars door de grenspolitie in het hoge noorden aangehouden”, zegt woordvoerder Robert van Kapel.

„Voor 500 euro worden taxibedrijven als koerier ingehuurd om illegalen hier af te zetten. Die hebben er dan vaak al een hele reis opzitten, en zijn heel Europa al doorgereden om in ons land te worden afgeleverd voor een asielaanvraag”, weet eerste luitenant Bert van de Marechaussee.

’Pakketreizen’
„Dat soort pakketreizen is in Syrië bij wijze van spreken op de hoek van de straat te koop, waarbij de prijs kan oplopen tot wel 20.000 euro per persoon.”

De afgelopen maanden was het helemaal druk in de omgeving van het aanmeldcentrum in Ter Apel en worden er regelmatig wekelijks twee tot drie mensensmokkelaars opgepakt door de surveillances van de grenspolitie.

’Handelswaar’
Weggestopt tegen de Duitse grens ligt het asielzoekerscentrum Ter Apel. Een onooglijke plek, op een kale vlakte waar normaal gesproken bijna niemand voorbij komt, maar waar mensensmokkelaars regelmatig opduiken om hun ’handelswaar’ voor de deur af te leveren.

De handel in mensen kan flink wat geld opleveren, zo blijkt. „Het is een lucratieve handel, waar criminelen zich volledig op hebben gestort. Je kunt bij wijze van spreken een hele pakketreis in Syrië kopen, waarbij je heel Europa doorrijdt om in Nederland te worden afgeleverd voor een asielaanvraag. Kosten tot wel 20.000 euro”, zegt eerste luitenant Bert van de Koninklijke Marechaussee.

Criminaliteit
De man geeft leiding aan een speciaal team van de marechaussee, dat in de grensregio in de omgeving van Ter Apel en de oostelijke grens patrouilleert. Samen met Duitse collega’s speuren de marechaussees naar criminaliteit in de grensstreek. Mensensmokkel heeft hun bijzondere aandacht.

„Steeds vaker lopen we tegen smokkel aan in de buurt van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Voor veel vreemdelingen is daar namelijk het startpunt van de asielaanvraag”, merkt Bert op terwijl hij in een onopvallende wagen het grensverkeer nauwlettend in de gaten houdt. „Alleen al in deze omgeving pakken we soms twee tot drie mensensmokkelaars in één week op. Dit jaar gaat het al om dertig personen.”

Verdienen aan overtochten
„De aanpak van mensensmokkel heeft voor ons belangrijke prioriteit, om de organisaties te bestrijden die grof geld aan de overtochten verdienen”, zegt Bert. „Ze smokkelen wanhopige mensen als gevoelloze handelswaar. Vaak gebeurt dat onder mensonterende omstandigheden. Duizenden kilometers lang verslepen ze mensen, om ze vervolgens hier in Ter Apel te dumpen.”

Begin dit jaar hielden de grenswachten twee smokkelaars aan in de buurt van het azc. De mannen vervoerden twee vreemdelingen. Een van de migranten moest naar het ziekenhuis worden overgebracht met bevriezingsverschijnselen. Ze was op haar slippers winters Nederland binnen gereisd.

"Ter Apel ultiem reisdoel voor velen"
Het gaat volgens marechaussee-teamleider Niels van het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) om mensen die in hun thuisland letterlijk huis en haard hebben verkocht om een beter leven op te bouwen in het Westen, maar vaak geen benul hebben wat hun te wachten staat als ze aan hun ’vlucht’ beginnen.

Hoewel dat wel iets is veranderd sinds de opkomst van sociale media. Via allerlei digitale kanalen kan gevolgd worden of vluchtpogingen slagen en bij wie je het beste een ’trip kunt boeken’. „En hoe klein Ter Apel ook is, wees ervan overtuigd dat vele inwoners uit Syrië, Irak en Marokko weten waar het ligt en het een ultiem reisdoel is voor velen.”

Paradijs
„Natuurlijk komen in dit asielzoekerscentrum mensen via de normale weg binnen. Maar er wordt daarnaast een aanzienlijk aantal mensen via populaire ’Balkan-smokkelroutes’ hiernaartoe gebracht”, weet Niels. „Zij denken in het paradijs terecht te komen, maar staan ineens in een Gronings polderlandschap wat hun is voorgespiegeld als het beloofde land...”

Om mensensmokkelaars op te sporen, houdt de marechaussee steekproefsgewijs de wegen in het gebied in de gaten. Bert: „Je let op kentekens van auto’s en de samenstelling van de passagiers. Wat doet een Duitse auto uit München hier bijvoorbeeld met vier mannen er in? Of een huurauto met drie meisjes van een jaar of twintig? Dat zijn voor ons indicatoren om ze aan de kant te zetten voor een controle. Hebben ze de juiste reisdocumenten en wat is de reden van hun bezoek? Aan je water voel je vaak al of het verhaal klopt, maar je moet het wel kunnen bewijzen wil je een smokkelaar kunnen oppakken.”

Vreemde geluiden in truck
Soms is die smokkelaar namelijk helemaal niet aanwezig bij het transport. „Zo werden we vorig jaar aan de Duitse zijde van de grens aangeschoten door een trucker uit Rusland die vreemde geluiden achter in zijn wagen hoorde”, vertelt Bert. „Nadat we de trailer bestudeerden, troffen we achterin de truck een wel heel vrolijke groep van vijftien mannen aan. Om de lange tocht dragelijker te maken, waren die begonnen met het nuttigen van de sterke drank die getransporteerd werd...”

„Het meest is mij nog bijgebleven dat we een bus met 65 Moldaviërs vlakbij Ter Apel aantroffen die op weg was naar het azc. Die waren heel Europa doorgestoken om zich hier te melden. Hadden ze fiks voor moeten betalen. De Moldavische chauffeur en bijrijder werden aangehouden voor mensensmokkel. De inzittenden waren namelijk als ’toerist’ naar Nederland gekomen, maar hadden als doel asiel in Nederland aan te vragen. Dat hebben ze ook allemaal gedaan”, stelt Bert die zegt dat nationaliteiten vooral elkaar smokkelen.

„En het is net als in ons land met drugs: als je wilt heb je het zo te pakken. Loop rond CS in Amsterdam en je hebt het, zo zijn er in landen als Syrië, Marokko, Albanië enzovoort ook van die plekken...”

Loopjongens
„Van de mensensmokkelaars die we oppakken moeten we ons overigens wel realiseren dat het veelal de loopjongens zijn. De grote jongens blijven buiten schot, maar we hopen wel zo de routes in kaart te brengen en uiteindelijk de netwerken bloot te kunnen leggen. Nu pakken we regelmatig ’taxichauffeurs’ uit Duitsland die voor 500 euro de grens met één of meerdere asielzoekers oversteken. Die dragen we dan over aan het Openbaar Ministerie en die kunnen maximaal vier jaar celstraf krijgen.”

Vooral Syriërs met valse documenten
Het afgelopen jaar zijn er 173 valse of vervalste documenten onderschept in Ter Apel die door asielzoekers werden aangeboden tijdens een asielaanvraag in Nederland. Syriërs en Turken komen het vaakst met ongeldige documenten aanzetten.

Dat blijkt uit cijfers die De Telegraaf heeft opgevraagd bij de Koninklijke Marechaussee. In de meeste gevallen ging het om documenten die vervalst zijn, bijvoorbeeld door inreisstempels of de geboortedatum aan te passen.

"Personen doen zich jonger voor dan ze zijn"
Volgens teamleider Niels van het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten kan dat om verschillende redenen gebeuren. Samen met een speciaal team speurt de marechaussee naar ongeldige documenten in Ter Apel.

„Je moet dan bijvoorbeeld denken aan personen die zich jonger voor doen dan ze in werkelijkheid zijn. Of mensen die net willen doen of ze de Europese Unie uit zijn geweest in de hoop een nieuwe aanvraag in te kunnen dienen.”

Fraude
Sommige vreemdelingen uit landen die weinig kans op asiel geven, gebruiken de documenten ook met als doel meer kans te maken op verblijfspapieren. „Fraude kan tevens het gevolg zijn van de omstandigheid dat asielaanvragers niet willen dat hun werkelijke identiteit wordt achterhaald. De redenen hiervoor kunnen heel divers zijn”, meent Niels.

Uit cijfers van de marechaussee blijkt dat Syriërs het vaakst worden betrapt op fraude. Dat gebeurde afgelopen jaar 83 keer. Ook Turken (17), Irakezen (16), Jemenieten (13) en Afghanen en Iraniërs (8) kwamen vaak voor.

Paspoorten zijn het populairst om identiteits- en documentfraude te plegen. Ook worden met enige regelmaat identiteitskaarten of rijbewijzen aangeboden. Overigens heeft het tonen van valse of vervalste documenten niet altijd gevolgen voor de asielprocedure.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79413
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Ariel »

Een vreemdeling werd in een hagelnieuwe Audi bij het azc in Ter Apel afgezet

Kort voordat Nederland in het slot ging vanwege de coronacrisis, was ik bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Deze plek in zo ongeveer de uiterste uithoek van Nederland, is het beginpunt voor vreemdelingen die bescherming in Nederland vragen. Om die reden is het ook regelmatig het beginpunt voor verhalen die ik over asielzaken schrijf.

Vanuit het Groningse plaatsje wordt vaak geklaagd over problemen die sommige migranten veroorzaken. Het zijn meestal noodsignalen van burgers en ondernemers over winkeldiefstallen, intimidatie en andere vormen van zeer hinderlijk of soms zelfs crimineel gedrag. Om het dorp te ontzien werd er zelfs een aparte buslijn opgetuigd die pal voor de deur van het asielzoekerscentrum stopte.

Om een beeld te krijgen van de situatie en wie die personen nou eigenlijk zijn die voor overlast zorgen, besloot ik er zelf poolshoogte te nemen. Een van de dingen die mij opvielen, was dat de speciale ov-voorziening niet de enige methode was van transport naar het asielzoekerscentrum. Zo werd er een vreemdeling in een hagelnieuwe Audi op de parkeerplaats afgezet. Met een sjofele rolkoffer die uit de dure bolide werd gehaald, haastte de man zich naar de ingang van de locatie.

Mensensmokkelaars
De precieze achtergrond van dit onverwachte tafereel zal mij nooit duidelijk worden. Om privacyoverwegingen wordt er in de toch al gesloten asielwereld nooit ingegaan op individuele gevallen. Toch zorgde het indirect wel voor een interessant vervolg, toen ik recentelijk met mijn collega Gijsbert Termaat bij de Koninklijke Marechaussee de cijfers opvroeg van het aantal gepakte mensensmokkelaars. Daarbij wilden we vooral weten hoe vaak deze personen werden aangehouden in de buurt van het mega-asielzoekerscentrum.

Onze vragen leidden tot een uitnodiging van de marechaussee om eens mee te kijken bij controles in Ter Apel. Opsporingsambtenaren praatten ons bij over de mensensmokkel in deze regio. Uit de gesprekken bleek dat het team regelmatig personen aanhoudt wegens het vervoeren van illegale migranten. Bijna een derde van alle smokkelaars in Nederland blijkt zelfs in de regio van het piepkleine Ter Apel te worden gepakt.

Reisrestricties
Niet alleen lokaal zijn die cijfers interessant. De groei van het aantal mensensmokkelaars dat gepakt wordt te midden van alle geldende reisrestricties is op zijn minst opvallend te noemen. Duidelijk is dat criminele organisaties zich weinig van de pandemie aantrekken. Sommige smokkelaars zijn zo brutaal dat ze de ’handelswaar’ zelfs op elke gewenste locatie willen afzetten.

Het voorbeeld toont maar weer eens aan waarom het zo belangrijk is om op pad te gaan. Soms levert het direct al een interessant verhaal op, soms kom je voor je gevoel geen steek verder. Uiteindelijk loont zich altijd de moeite, zeker wanneer je blijft investeren op achtergrondkennis.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22249
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door King George »

Nog iemand die ontkent dat de invasieve asielimmigratiestomen niets te maken hebben met het verdienmodel (voor o.a. georganiseerde criminele mensenmokkelnetwerken)?

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/814374/S ... m-Ter-Apel

Lees ook:

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/799841/D ... -smokkelen

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/784868/M ... ziekenhuis

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/767896/M ... j-Ter-Apel
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22249
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door King George »

En daarom verdient dit realistische Deense model aanbeveling. Denemarken is sowiezo realistischer op het gebied van immigratie. Met deze aanpak verliezen o.a. georganiseerde criminele mensensmokkelnetwerken hun verdienmodel en vermindert de invasieve asielimmigranteninstroom vanzelf.

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/denemark ... -in-rwanda
https://www.thelocal.dk/20210430/danish ... om-rwanda/
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79413
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Ariel »

King George schreef:
vr mei 07, 2021 11:49 am
Nog iemand die ontkent dat de invasieve asielimmigratiestomen niets te maken hebben met het verdienmodel (voor o.a. georganiseerde criminele mensenmokkelnetwerken)?
Steeds meer mensensmokkel bij aanmeldcentrum Ter Apel
Spoiler! :
De Koninklijke Marechaussee heeft dit jaar al dertig gevallen van mensensmokkel ontdekt in de omgeving van het aanmeldcentrum voor asiel in Ter Apel. Mensensmokkelaars kiezen steeds vaker voor een route met Ter Apel als bestemming.

Het aantal gevallen van mensensmokkel rond het aanmeldcentrum in Ter Apel is ook vorig jaar flink gestegen, meldt De Telegraaf. In 2020 verrichtte de grenspolitie 45 aanhoudingen voor mensensmokkel. Dat komt neer op een derde van alle aanhoudingen voor mensensmokkel in Nederland.

In totaal werden er in Nederland 123 gevallen van mensensmokkel ontdekt, veertig procent meer dan een jaar eerder (89).

Bendes
In De Telegraaf zegt een leidinggevende van de marechaussee dat er de afgelopen maanden wekelijks twee tot drie mensensmokkelaars worden opgepakt. Dit jaar staat de teller op dertig. 'Ze smokkelen wanhopige mensen als gevoelloze handelswaar. Vaak gebeurt dat onder mensonterende omstandigheden.'

De smokkel wordt vaak gefaciliteerd door bendes die veel geld verdienen met het organiseren van overtochten, schrijft RTV Drenthe. Vluchtelingen worden vaak voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel afgezet, het startpunt voor de asielaanvraag in de Europese Unie.

Valse documenten
Een deel van de asielaanvragers probeert zich met vervalste documenten aan te melden, in Ter Apel werden er afgelopen jaar 173 valse documenten onderschept.
Marechaussee pakt mensensmokkelaars op bij Ter Apel, gesmokkelde naar ziekenhuis
Spoiler! :
De Koninklijke Marechaussee heeft donderdag in de buurt van Ter Apel twee mannen aangehouden voor mensensmokkel. Dat maakte de Marechaussee zaterdag bekend.
De Marechaussee controleerde een personenauto met vier inzittenden. Uit de controle bleek dat de Duitse bestuurder en bijrijder wel over reisdocumenten beschikten, maar de passagiers, een vrouw en een minderjarige jongen, niet.

Bevriezingsverschijnselen
Uit onderzoek blijkt dat er waarschijnlijk sprake is van mensensmokkel. De gesmokkelde vrouw is afgevoerd naar het ziekenhuis, vermoedelijk met bevriezingsverschijnselen. De minderjarige jongen is opgevangen in het azc in Ter Apel.

De vermeende smokkelaars zijn aangehouden. De afgelopen maanden hebben marechaussees in het grensgebied meerdere aanhoudingen verricht voor mensensmokkel en identiteitsfraude.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 79413
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Ariel »

Twee Italianen aangehouden voor mensensmokkel bij Ter Apel

Twee Italiaanse mannen zijn vrijdagochtend in de buurt van Ter Apel aangehouden voor mensensmokkel, meldt de Koninklijke Marechaussee. De twee van 25 en 26 jaar werden door de marechaussee ontdekt in een auto bij de voormalige grensovergang Rütenbrock. Achterin zaten drie Syrische vreemdelingen.

Na controle bleek dat de vijf vanuit Milaan kwamen. De drie vreemdelingen hadden geen geldig reisdocument bij zich. Zij hadden veel geld betaald voor de autorit.

Het is de tweede aanhouding voor mensensmokkel deze week. Eerder hield de marechaussee twee in België wonende mannen aan die probeerden een Pakistaanse man naar het azc in Ter Apel te smokkelen.
De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Plaats reactie