De Visegrád-groep

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51258
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

De Visegrád-groep

Bericht door Pilgrim »

Visegrád: economische groei nog steeds groter dan in West-Europa

Geplaatst op 4 februari 2021

Afbeelding

De coronavirus pandemie en de door bijna alle Europese regeringen opgelegde gezondheidsbeperkingen hebben zware schade toegebracht aan de economie en voor de kleine en middelgrote ondernemingen getroffen – terwijl de giganten recordwinsten boekten – en de landen van Midden-Europa vormen daarop geen uitzondering. Desondanks blijven de groeivooruitzichten in de landen van de Visegrád-groep ondanks de pandemie duidelijk beter dan in andere Europese landen.

Overschot op de handelsbalans

Zo beschikken deze landen (Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië) over een economische dynamiek, die ertoe geleid heeft dat zij hun export tussen 2000 en 2020 bijna vertienvoudigden: met 64 miljoen inwoners vertegenwoordigt deze regio slechts 0.8% van de wereldbevolking, mar 1,2% van het wereldwijde bnp en vooral 3,3% van de wereldhandel, terwijl de handelsbalans van elk van deze vier landen een overschot laat zien, waarbij Polen en Tsjechië voor het jaar 2020 zelfs recordpercentages op dit terrein registreren.

Onvermijdelijke economische partners
Dertig jaar na de val van het communisme zijn de landen van Midden-Europa belangrijke handelspartners van West-Europa, vooral van Duitsland, geworden. Zo staan Polen en Tsjechië bij de Duitse importen op de 5e respectievelijk 7e plaats – natuurlijk onder Frankrijk, de VS, Nederland en China, maar duidelijk boven Rusland en Turkije.

De Poolse en Tsjechische economie profiteert er vooral van geen deel uit te maken van de eurozone, zodat hun valuta schokken gemakkelijker kunnen opvangen. Of dit nu ging om de crisis van 2007, de eurocrisis of nu de coronacrisis. Dit blijkt uit het feit dat de groei van de Slowaakse export in vergelijking met de andere Visegrád-landen sinds de invoering van de euro in het jaar 2009 is afgezwakt.

Stabiliteit van de economische indicatoren
Tenslotte laten ook de andere V4-indicatoren deze goede economische gezondheid zien: de staatsschuld van Hongarije bedroeg in het jaar 2020 slechts 70% van het bnp, vergeleken met een gemiddelde van 88% van de Europese Unie en 95% alleen al in de eurozone. De inflatie blijft in de Visegrád-groep over het algemeen stabiel met ongeveer 3%, en ook de werkloosheid blijft behoorlijk laag (3% in Polen en Tsjechië en 4,5% in Hongarije).

(Bron: “Visegradpost.com”)

Bron: unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2021/02/04 ... st-europa/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22269
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De Visegrád-groep

Bericht door King George »

Goed bezig de Visegrad V4 icon_thumbup.gif icon_thumbup.gif icon_thumbup.gif
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51258
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De Visegrád-groep

Bericht door Pilgrim »

Viktor Orbán viert 30 jaar Visegrád-bondgenootschap

Geplaatst op 19 februari 2021

Afbeelding

Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije hebben een gezamenlijke basis gevonden om een christelijk Europa te bevorderen en tegelijkertijd het communisme en open grenzen te bestrijden, schrijft Orbán.

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán schrijft in een brief, die in het Hongaarse dagblad “Magyar Nemzet” gepubliceerd werd, dat de naties van Midden-Europa het gewicht van hun verantwoording voor de toekomst van Europa voelen, en drukte tegelijkertijd zijn dank uit voor de 30 jaar Visegrád-samenwerking.

In zijn bijdrage herinnerde Orbán er aan, dat, “hoewel onze energieën na de regimewisseling er voor gebruikt werden om de fundamenten voor een nieuwe, met de westelijke wereld compatibel tijdperk te creëren”, dat het idee om zich met Polen en Tsjechië aaneen te sluiten al in 1991 werd geboren. “Wij wisten dat eeuwen komen en gaan, maar de volkeren van Midden-Europa blijven een door het lot verbonden gemeenschap”, benadrukte hij.

Dertig jaar later ziet hij de vier van Visegrád als de meest dynamische regio van de EU met solide groei, lagere werkloosheid, snelle digitale transformatie en krachtige investeringen. Midden-Europa zou altijd een rol, een roeping en een krachtige stem binnen de EU op de terreinen migratie, demografie, familie en multiculturalisme hebben gehad, wat de aandacht op de historische roeping van de regio gevestigd zou hebben, benadrukte de minister-president.

Afbeelding

Orbán benadrukte ook de unieke rol die de Hongaren in Europa spelen door te schrijven dat men, wanneer men als Hongaar werd geboren, ook een missie heeft, die van Europese draagwijdte en van een betekenis is, die alleen met de andere volkeren van Midden-Europa vervuld kan worden. Verder benadrukte hij dat de roeping van Hongarije erin bestaat de “gemeenschappelijke culturele kwaliteit” en de “karakteristieke houding” van Midden-Europa te behouden.

Europa werd op de ruïnes van het Romeinse Rijk door volkeren gecreëerd, die het christendom aannamen, maar hun eigen cultuur niet opgaven, wat tot de geboorte van natiestaten en nationale culturen leidde, zegt hij verder en omschrijft Europa als een “grote geestelijke eenheid met gemeenschappelijke culturele contouren, ideeën en einddoelen, maar met separate en onafhankelijke leden, die in de eenheid van Europa met elkaar verbonden zijn.”

De Midden-Europeanen zouden begrepen hebben dat de harmonie in de spanning en de gelijkluidendheid van de verschillen zou liggen, wat de bron van haar missie zou zijn, aldus Orbán.

Na de EU-toetreding in het midden van de jaren-2000 werden ook in de Visegrád-groep discussies over het wezen van Europa en haar toekomst gevoerd. De oude leden beschouwden Midden-Europese concepten over thuisland, christendom, familie en soevereiniteit als “elementen van culturele en historische folklore”, maar de migrantencrisis vormde een keerpunt, waarbij Orbán schreef dat “wij duidelijke diepe verschillen tussen denkwijzen, filosofieën, principes van de sociale organisatie en persoonlijke verplichtingen zagen.”

Afbeelding

Ideeën over een postchristelijk en postnationaal tijdperk vormden een compleet Europees programma, een toekomst zoals de politici in het Westen zich die voorstellen, verklaart hij. Terwijl Midden-Europa in het communisme naar een op het christendom en de soevereiniteit gebaseerde levenswijze verlangd zou hebben, zou de missie van West-Europa de complete openheid zijn geworden: de afschaffing van grenzen, sekserollen en familiemodellen, en hiervan de algemene toestand in elk land van de Europese Unie te maken.

Volgens Orbán bestaat de essentie van de Europese roeping van Midden-Europa erin om de compromisloze anticommunistische traditie in de gemeenschappelijke bron van de Europese waarden in te brengen en te laten zien dat er in Midden-Europa een christelijk model voor de organisatie van de samenleving bestaat.

Over het thema migratie waarschuwde de minister-president dat het niet verdedigen van de Europeanen tegen de massa´s migranten een feitelijke capitulatie zou zijn, waarvan de gevolgen een complete reorganisatie van de civilisatie zou zijn. Ook al zouden er verschillen in de manier van aanpak van de geschiedenis bestaan, is het zeker dat de V4 de verantwoording die zij voor Europa draagt absoluut weet te waarderen: het tegen bedreigingen van buiten en tegen interne imperiale tendensen te verdedigen en daarbij “de soevereiniteit van onze naties te behouden”, sloot Orbán af.

(Bron: Magyar Nemzet/rmx.news)

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2021/02/19 ... nootschap/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 22269
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De Visegrád-groep

Bericht door King George »

Visegrad is goed bezig. Hun beleid is pas echt pro-Europa.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51258
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De Visegrád-groep

Bericht door Pilgrim »

V4-gezinsplanning: Missie voor Europa

Geplaatst op 20 februari 2021

Afbeelding

De Visegrád-landen (V4) beschouwen het als hun missie om met betrekking tot de demografische ontwikkeling een positief voorbeeld aan Europa te geven. Dat zei de Hongaarse minister van Familie, Katalin Novák (foto), donderdag tijdens een online conferentie met haar collega´s en vooraanstaand medewerkers van de ministeries.

“Wij Midden-Europeanen laten zien dat wij op onze eigen bronnen kunnen bouwen”, benadrukte de Fidesz-politica. Deze regio zou de demografische crisis te boven komen. In alle vier landen zou het geboortecijfer stijgen, in Hongarije sinds 2010 echter het snelst. Het aantal huwelijken zou zelfs verdubbeld zijn, terwijl er 30% minder echtscheidingen waren. “We zouden van elkaar moeten leren, zoals Hongarije de vrijstelling van inkomstenbelasting voor mensen onder de 25 jaar van Polen overneemt”, stelde Novák voor.

De Poolse minister van Familie, Marlena Malag, wees op het unanieme standpunt van de V4 om geld voor gezinnen als investering in plaats van als kosten te zien. De Poolse staat betaalt sinds april 2016 in het kader van het programma “500+” maandelijks 500 Zloty (ongeveer € 110,-) als gezinssubsidie per kind. In Tsjechië heeft het geboortecijfer het hoogste niveau sinds 1991 bereikt. Slowakije werkt er aan om het begrip gezinshuishouden in het recht in te bedden.

Bron: budapester.hu

Door: Rainer Ackermann

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2021/02/20 ... or-europa/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51258
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De Visegrád-groep

Bericht door Pilgrim »

“Het principe van de Visegrád-groep luidt: vrij met de vrijen, gelijk met de gelijken”

Geplaatst op 28 april 2021

Afbeelding

Naar aanleiding van het 30-jarige bestaan dit jaar van de Visegrád-groep sprak de Sloveense website “Demokracija” met de ambassadeurs van de Tsjechische Republiek, Hongarije, Polen en Slowakije in Slovenië. Juraj Chmiel, Andor David, Krzysztof Olendzki en Peter Zelenak spraken over het werk van de Visegrád-groep (V4), hun vormen van samenwerking en de betrekkingen met Slovenië.

Wat was het grondbeginsel voor de vorming van de Visegrád-groep, kortom V4?


De huidige V4 werd als een bondgenootschap van postcommunistische landen uit Midden-Europa met gemeenschappelijke ervaringen met het totalitarisme en gemeenschappelijke uitdagingen opgericht.

Wat was het doel van zijn oprichting?

Meewerken aan de democratische transformatie, helpen om Europa weer tot moderne democratieën te maken en deelnemen aan de toetreding tot de NAVO en de EU.

Hoe functioneert de Visegrád-groep?

Het principe luidt: vrij met vrijen, gelijk met gelijken. Het fundamentele mechanisme is gebaseerd op politieke ontmoetingen op verschillende niveaus, waarbij de leidinggevende krachten van de V4 hun politiek coördineren, elkaar adviseren en hun meningen uitwisselen. We hebben niet altijd dezelfde mening, maar gelukkig zijn de tijden waarin we gedwongen waren om één mening te hebben, al lang voorbij en we hopen dat deze nooit zullen terugkeren. Er is een roterend voorzitterschap, dat voor de organisatie en coördinatie van onze activiteiten verantwoordelijk is, en het Visegrád-fonds, dat een serie projecten financieel ondersteunt. Op dit moment is Polen de voorzitter van de groep. Zijn eenjarige ambtsperiode eindigt op 30 juni.

Kunt u ons vertellen op welke gebieden de leden het meest intensief samenwerken?

We wisselen van gedachten over buitenlandse politiek, de veiligheidssituatie, de economische omgeving, de infrastructuur en andere thema´s. We werken o.a. samen bij de terrorismebestrijding, in de strijd tegen illegale migratie, bij de bevordering van de jongerenuitwisseling, bij de bevordering van culturele evenementen of bij de ondersteuning van de digitalisering en de energietransitie.

Kunt u enkele voorbeelden noemen van deze samenwerking?

We coördineren nu onze inspanningen ter bestrijding van Covid-19. In 2020 ondersteunde het Visegrád-fonds 95 wetenschappelijke, culturele, burgermaatschappelijke en gemeentelijke projecten. De V4-landen zijn het onlangs eens geworden over een gezamenlijk concept voor digitalisering, ICT-markten, F&E, innovatie en onze start-ups. Andere belangrijke activiteiten zijn de coördinatie bij de bestrijding van de illegale migratie, het creëren van een V4 EU-battlegroup en de samenwerking bij de herstructurering van onze militaire diensten.

Wat is de houding van de Sloveense politiek tegenover de Visegrád-groep?

Wij denken dat de Sloveense Republiek openstaat voor een voor beide kanten voordelige samenwerking binnen Midden-Europa. In de afgelopen tijd hebben we allemaal met het oog op de globale pandemie ingezien hoe belangrijk de regionale samenwerking en het verdiepen van goede en vriendschappelijke betrekkingen onder elkaar zijn.

Kunt u ons zeggen op welke gebieden Slovenië met de V4-landen samenwerkt?

De V4-landen hebben bijvoorbeeld Slovenië in de eerste golf van de pandemie geholpen, toen wij de noodzakelijke beschermende uitrusting ter beschikking gesteld hebben, en nu heeft Slovenië de Tsjechische Republiek en Slowakije hulp aangeboden. We coördineren onze inspanningen ook op EU- en NAVO-niveau. Wij denken dat onze samenwerking tijdens de voorbereiding van de meerjarenbegroting 2021-2027 beslissend was om voldoende bronnen voor de verdere ontwikkeling van de Midden-Europese landen te garanderen. In datzelfde licht zien wij de migratie. In dit geval delen de Baltische landen dezelfde opvatting. Maar behalve al deze politieke thema´s is de V4 na Duitsland de tweede economische partner van Slovenië. We kunnen eigenlijk niet zonder elkaar leven.

Op welke gebieden zou Slovenië volgens u met de V4-landen kunnen samenwerken respectievelijk op welke gebieden zou de samenwerking intensiever kunnen zijn?

Als V4 stellen we voor dat we de samenwerking bij infrastructuur- en energieprojecten kunnen verdiepen. Bijvoorbeeld is de kernenergie een mogelijkheid om tot 2050 Co2-neutraliteit te bereiken, een gebied waarop we nauw kunnen samenwerken. Onze landen zouden veel meer op het gebied van de groene transformatie kunnen bereiken als we zouden samenwerken. We zouden ons ook op de bestrijding van de illegale migratie en de georganiseerde misdaad of op de verhoging van ons internationale operatievermogen op het terrein van de defensie moeten concentreren.

Heeft de Sloveense publieke opinie volgens uw ervaring een positieve instelling tegenover de Visegrád-groep?

De Sloveense publieke opinie is in veel kwesties gespleten, ook bij de V4. Een belangrijk deel van de Sloveense samenleving, de economie en de politiek ziet de V4 als nauwe partner en als kans tot samenwerking. Maar deze opvatting is een foutieve interpretatie van datgene wat de V4 in werkelijkheid is. De V4 werd opgericht om democratische waarden en de Europese integratie te ondersteunen en de hereniging van Europa te bevorderen. Op grond van onze ervaringen met het communistische regime geven wij er echter de voorkeur aan om een constructieve discussie te voeren over de dingen die ons betreffen. We zijn geen anti-EU-fractie, we zijn deel van de EU, die zich met regionale eigenheden bezighoudt en door het Visegrád-fonds o.a. bijdraagt aan de uitbreiding van de EU.

Kunt u ons enkele opvattingen over de toekomst van de Visegrád-groep geven?

De Visegrád-groep is in de afgelopen jaren nog actiever geworden. Gemeenschappelijke uitdagingen – van de illegale migratie via de strijd tegen het terrorisme tot aan de uitbreiding van Covid-19 toe – hebben de betekenis van de regionale samenwerking onderstreept. In Midden-Europa zullen we zeker de samenwerking met en coördinatie tussen onze landen verder verdiepen. Er zijn veel uitdagingen te overmeesteren, die we niet allemaal alleen aankunnen.

(Bron: demokracija.si)

Bron: unser-mitteleuropa.com

Door: Bogdan Sajovic

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2021/04/28 ... -gelijken/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Gebruikersavatar
Pilgrim
Berichten: 51258
Lid geworden op: wo jan 17, 2007 1:00 pm
Locatie: Dhimmistad

Re: De Visegrád-groep

Bericht door Pilgrim »

V4-landen richten familievriendelijke coalitie op

Geplaatst op 16 mei 2021

Afbeelding

Demografische uitdagingen moeten met de bevordering van gezinnen en niet met migratie aangepakt worden, aldus de Hongaarse minister voor Familieaangelegenheden, Katalin Novák (foto).

De Visegrád-landen (V4) Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije hebben tijdens een videoconferentie afgelopen donderdag een “familievriendelijke coalitie” opgericht, verklaarde de Hongaarse minister voor Familieaangelegenheden, Katalin Novák.

“In het centrum van Europa bestaat een partnerschap dat gezinnen in het middelpunt stelt. We zoeken niet naar antwoorden op de demografische uitdagingen, die we allemaal in de migratie zien, maar in de ondersteuning van gezinnen”, zei Novák. De familieconferentie werd georganiseerd door het Poolse voorzitterschap van de V4, waaraan ook haar collega´s Marlena Malag uit Polen, Milan Krajniak uit Slowakije en Jana Malacová uit Tsjechië deelnamen. De partijen kwamen overeen om hun beslissingen met betrekking tot gezinnen te coördineren en gemeenschappelijk onderzoek te starten.

Novák benadrukte dat het een gezamenlijk doel van de vier landen is dat jonge mensen zo veel kinderen kunnen hebben als ze willen en dat financiële barrières de stichting van een familie niet in de weg mogen staan.

“Ik heb op de conferentie over de Hongaarse praktijk gesproken. In Hongarije ondersteunen we het feit dat wanneer iemand aan een familie denkt, dat dit betekent dat hij zijn voorgangers respecteert en zich verantwoordelijk voelt voor zijn nakomelingen, d.w.z. hij denkt op de lange termijn”, zei Novák.

Ze benadrukte dat vrouwen de mogelijkheid zouden moeten hebben om hun beroeps- en gezinsleven met elkaar in overeenstemming te brengen en niet tussen de beide hoeft te beslissen. Ze voegde er aan toe dat de regering tijdens de coronavirus pandemie ook aan gezinnen denkt en in de begroting voor dit jaar en volgend jaar steeds meer geld uitgeeft voor hun ondersteuning. Ze zei dat het bedrag dat beschikbaar wordt gesteld voor de ondersteuning van gezinnen driemaal zo hoog is al in het jaar 2010, toen de huidige conservatieve regering aan de macht kwam.

“We hebben de ondersteuning voor baby´s ingevoerd, het grootste Hongaarse programma voor het creëren van woonruimte, en we zullen vanaf 1 juli de subsidie voor kinderverzorging verhogen. Vanaf 2022 zullen mensen onder de 25 jaar geen inkomstenbelasting meer hoeven betalen, terwijl moeders, die vier kinderen opvoeden, eveneens vrijgesteld worden van het betalen van inkomstenbelasting, maar ik kan ook de bouw van kleuterscholen noemen”, zei ze, terwijl ze de verworvenheden van de regering opsomde.

Novák noemde ook dat uit een onlangs uitgevoerde Hongaarse peiling blijkt dat jonge mensen geen vaste plannen hebben als ze van plan zijn een gezin te stichten, en ze voegde er aan toe dat dergelijk onderzoek onder de Visegrád-lidstaten gecoördineerd zou moeten worden. Ze dacht dat zo´n onderzoek op het niveau van de Visegrád-groep zou bijdragen aan een betere samenwerking.

“Binnen de V4 bekijken we elkaars goede praktijken; in Polen bijvoorbeeld zijn jonge mensen al vrijgesteld van het betalen van inkomstenbelasting, hoewel dit iets minder voor hen oplevert dan in Hongarije vanaf januari volgend jaar”, zei Novák.

Bron: unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

https://ejbron.wordpress.com/2021/05/16 ... alitie-op/
De Islam is een groot gevaar!
Jezus leeft maar Mohammed is dood (en in de hel)
Plaats reactie