Massa-immigratie naar Europa

Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85280
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Europarlementariër: ’We slaapwandelen richting een nieuwe migratiecrisis’

Voor het oplossen van de asielcrisis wijst politiek Den Haag graag naar ’Europa’. Maar in Brussel zit het dossier al jaren vast in de raderen van de besluitvormingsmachine. „We slaapwandelen richting een nieuwe migratiecrisis”, verzucht CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers.

De Europese migratiecrisis van 2015 heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat de buitengrenzen zo lek als een mandje zijn en de Dublinverordening (land van aankomst neemt asielverzoek in behandeling) niet werkt. De situatie zorgde voor chaos en levensgevaarlijke mensensmokkel.

De Europese Commissie reageerde vastbesloten: dit nooit weer. Tot twee keer toe is een ’migratie- en asielpact’ gelanceerd om het hoofdpijndossier vlot te trekken. Aan alles is gedacht: screening aan de buitengrenzen, terugkeer en spreiding van asielzoekers. Maar het Brusselse plan ligt al jaren stof te happen.

Lidstaten te verdeeld
EU-lidstaten zijn te verdeeld om het over alles eens te worden. De landen gaven wel groen licht voor enkele onderdelen van het plan. Zoals screening aan de buitengrenzen: een economische migrant kan dan bij aankomst in Italië al te horen krijgen dan een reisje naar Nederland voor een asielaanvraag kansloos is.

Maar om hier een Europese wet van te maken is eerst groen licht nodig van het Europees Parlement. En daar willen ze pas een eindoordeel vellen als alle onderdelen van het migratie- en asielpact zijn goedgekeurd door de lidstaten (Raad van de EU). Ondertussen probeert de Europese Commissie met noodverbandjes de instroom te beperken. Tegelijkertijd weigert Brussel om grenshekken te financieren en harde maatregelen te nemen richting landen die niet meewerken aan het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Cynisch genoeg lijkt de EU-bureaucratie nu langzaam in beweging te komen nu de aantallen migranten weer fors toenemen en nieuwe Europese crisis dreigt. De crisis die men juist had willen voorkomen. In het Europees Parlement proberen Nederlandse Europarlementariërs samen met collega’s uit andere landen de druk op te voeren om een einde te maken aan de halsstarrige opstelling van hun eigen politieke arena.

„We kunnen niet wachten tot 2024 met het boeken van echte resultaten”, zegt VVD-delegatieleider Malik Azmani. „Onze burgers verwachten dat we het onder controle hebben.” Volgens CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers moet het parlement snel het migratiepact afronden: „Het is tijd om daadkracht te tonen.”

Maar ter linkerzijde vinden veel politici vooral dat er eerst meer moet worden gedaan aan het redden van migranten op zee. D66-Europarlementarier Sophie in ’t Veld stoort zich aan het taalgebruik in migratiedebat: „We moeten minder apocalyptisch zijn. Xenofobische retoriek zorgt niet voor een oplossing, het zorgt voor meer polarisering. Migratie is er altijd geweest en zal er altijd blijven. ”

EU-migratieministers komen vrijdag naar Brussel voor spoedberaad over het toenemende aantal migranten.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 48658
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Mahalingam »

En dan komen er ook nog eens een miljoen of meer Oekraïners naar de EU om kou, honger en ellende (oorlog) te ontvluchten, zo zeggen 'welingelichte' bronnen. (fog of war)
Die vragen dan wel geen asiel aan maar moeten toch als oorlogsvluchtelingen behandeld worden.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85280
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Zijn hier nog mensen die vertrouwen hebben in het slagen van deze prachtige plannen?
Kabinet wil asielinstroom remmen met extra Europese grensbewaking

Met extra Europese grensbewaking en betere samenwerking met herkomstlanden wil het kabinet de instroom beperken. Dat is volgens staatssecretaris Van der Burg (Asiel) zijn inzet tijdens een speciaal ingelast Europees topoverleg vrijdag in Brussel.

Na de belofte van premier Rutte om de instroom terug te dringen zijn alle ogen gericht op welke stappen het kabinet zet om dat te bereiken. Het spoedberaad van migratieministers in Brussel is de eerste gelegenheid om de veelbesproken Europese aanpak gestalte te geven, zeker omdat tot op heden Europese samenwerking op dat gebied bepaald niet vlekkeloos verloopt.

Volgens staatssecretaris Van der Burg zal het kabinet een actieplan omarmen waarmee de Europese grenzen aan de Middellandse Zee beter worden bewaakt. „Het kabinet zal het actieplan van de Commissie voor geïntensiveerde inzet langs de Middellandse Zee route verwelkomen.” De VVD-bewindsman noemt dat plan ’urgent en nodig’. „Met name inzet op samenwerking met herkomst- en transitlanden, extra capaciteit voor grensbewaking.”

Balkan-route
Maar Van der Burg benadrukt dat instroom niet alleen via die route moet worden beperkt. „Migratiedruk neemt niet alleen via die route toe, maar ook via andere routes, bijvoorbeeld de Westelijke Balkan. Wat het kabinet betreft wordt daarom ook voor de overige migratieroutes verder gewerkt aan versterkte en gecoördineerde inzet van Europa.”

Hoe dat precies moet gebeuren, zegt hij niet. Het kabinet werkt nog aan een aanpak om instroom te beperken en aan een fundamentele heroriëntatie van het asielstelsel. De verwachting is dan ook dat het beperken van instroom niet vrijdag even in Brussel wordt geregeld. Het zal een kwestie zijn van de lange adem, klinkt achter de schermen op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Van der Burg verwacht wel steun voor het voorliggende ’actieplan’. „Aangezien een groot deel van de EU te maken heeft met toenemende migratiedruk, zullen naar verwachting de meeste lidstaten het actieplan van de Commissie verwelkomen.” De Europese overleggen leveren al jaren nauwelijks wat op aan effectieve maatregelen. Ondertussen heeft Nederland te maken met de hoogste asielinstroom sinds de vluchtelingencrisis in 2015.

Ruzie Italië en Frankrijk
Aanleiding van het spoedberaad is een hoog opgelopen ruzie tussen Italië en Frankrijk over het toelaten van hulpschip Ocean Viking. De nieuwe rechtse regering onder leiding van premier Meloni heeft de toegang tot alle Italiaanse havens ontzegd. Rome ziet dit soort reddingsschepen als ’taxi’s en veerboten’ die nauw samenwerken met mensensmokkelaars. Parijs reageerde furieus op de Italiaanse weigering en ving de opvarenden uiteindelijk op in de Zuid-Franse havenstad Toulon.

Afgelopen maandag lanceerde de Commissie wederom een actieplan specifiek gericht op de route naar Italië. Hoewel Van der Burg grote verwachtingen heeft, kan het plan niet worden gezien als een wondermiddel waar Nederland snel iets van zal merken. De linkse Eurocommissaris Ylva Johansson somt vooral een reeks bestaande plannen op. Zo maakte ze al afspraken met herkomstlanden om te voorkomen dat hun onderdanen om economische redenen de levensgevaarlijke overtocht naar Europa wagen. De EU-bureaucraat zegt dat dit soort deals succes hebben, maar zodra een groep uit een bepaald land afneemt duiken er iedere keer weer andere nationaliteiten op.

Pleisters plakken
Wel heeft ze recent met landen op de Westelijke Balkan afspraken gemaakt over nauwere samenwerking met Frontex. Maar het blijft pleisters plakken. Over het totaalpakket, het asiel- en migratiepact, worden ze het al jaren niet eens. De lidstaten zijn verdeeld over onderdelen. Waar ze wel een akkoord over hebben bereikt - over bijvoorbeeld aanpassing van Schengenregels en screening aan buitengrenzen - weigert het Europees Parlement een oordeel te vellen. Het parlement wil pas een eindoordeel vellen als het totale pakket door de lidstaten is goedgekeurd.

„We slaapwandelen richting een nieuwe migratiecrisis”, verzucht CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers. „Het is tijd om daadkracht te tonen.” Net als VVD-delegatieleider Malik Azmani probeert hij het Parlement zover te krijgen om het eerder op onderdelen eens te worden. „We kunnen niet wachten tot 2024 met het boeken van echte resultaten”, stelt de liberaal. Cynisch genoeg lijkt alleen een nieuwe grote Europese migratiecrisis de boel in beweging te krijgen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 48658
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Mahalingam »

Er loopt sinds kort een bruikbare migratieroute door Servië. En daar zijn de bewoners niet blij mee. Hoe dat?
Servische politie pakt 600 illegalen op bij grens met Hongarije, ook wapens aangetroffen

BELGRADO, 25 november (Reuters) – De Servische politie heeft vrijdag bij de grens met Hongarije 600 illegale migranten opgepakt na een schietpartij in een stad waarbij één persoon werd neergeschoten, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het incident gebeurde in de vroege uren in de Noord-Servische stad Horgos, zei de politie.

“Leden van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn een gedetailleerde zoektocht begonnen na berichten dat migranten op straat op elkaar schoten,” aldus een verklaring van de politie.

“Ze hebben zes migranten gevonden, van wie er één ongeveer 20 jaar oud was met twee schotwonden in de borst.”

Een politieoperatie heeft uiteindelijk ongeveer 600 migranten in het gebied aan het licht gebracht, inclusief wapens en enkele betrokkenen bij de schietpartij, zei het ministerie in een aparte verklaring onder verwijzing naar minister van Binnenlandse Zaken Bratislav Gasic.

Balkanroute

De westelijke Balkanroute via Turkije, Bulgarije, Noord-Macedonië en Servië blijft het belangrijkste migratiepad naar de Europese Unie, zei grensagentschap Frontex in september.

Veel migranten steken de grens over via uitgebreide netwerken van smokkelaars die soms gewapend zijn.

Vorige week kwam Servië met Hongarije en Oostenrijk overeen meer gezamenlijke grenspatrouilles in te zetten en zijn visumbeleid af te stemmen op dat van de EU om de stroom illegale migranten naar het westen via de westelijke Balkan in te dammen.
https://tpo.nl/2022/11/25/servische-pol ... getroffen/

En in een Hongaarse krant lees ik dingen als:
Migranten doodgeschoten in het centrum van Horgos + VIDEO

Migranten schoten opnieuw in Horgos, dit keer in het centrum van de nederzetting. Bálint Pásztor, de fractieleider van de Hongaarse Vereniging van Vojvodina, sprak op RTV over de laatste keer dat de Turken en Tataren zulke activiteiten op het grondgebied van het land uitvoerden als de migranten nu doen.

De inwoners van Horgos hebben onze redactie laten weten dat ze sinds donderdagmiddag geweerschoten horen in de nederzetting. In de Facebook-groep Horgos - ons dorp is een video gepubliceerd die is gemaakt in het centrum van het dorp, waarop immigranten te zien zijn die vluchten in het centrum van de nederzetting, terwijl er wordt geschoten.

Een andere video toont mannen met een kap gewapend met aanvalsgeweren die net voor 18.00 uur door de Béla Bartók-straat marcheren.

Meerdere mensen schreven op Facebook dat ze 's avonds niet meer de deur uit durven, ze zijn bang voor hun kinderen. Ze durven ze niet eens alleen in de huizen te laten. Tegelijkertijd begonnen de dorpelingen met het bijeenroepen van een buitengewone dorpsvergadering. Zoals ze zeggen, er is niets om op te wachten, onmiddellijke actie is vereist. Volgens informatie van Pannon RTV vond er een confrontatie plaats tussen twee groepen migranten, van wie sommigen gewond raakten. Buurtbewoners liepen geen schade op.

Herder: De Turken en Tataren deden dit de laatste keer

De situatie in Horgos, Martonos, Nyugat-Bácska en Subotica is ook onhoudbaar - Bálint Pásztor, fractieleider van de Vojvodina Hongaarse Vereniging, reageerde op de gebeurtenissen op RTV. De vicevoorzitter van de partij herinnerde eraan dat de vertegenwoordigers van de VMSZ sinds 2015 regelmatig hun stem verheffen over het onderwerp en zo ook strijden voor de veiligheid van de burgers.

De politicus benadrukte dat sommige Servische oppositiepolitici hem vanwege zijn positie een fascist noemen. Zoals hij het uitdrukte: de VMSZ eist de bescherming van de zuidelijke grens van Servië, de garantie van de veiligheid van de burgers, de aanwezigheid van politie en gendarmerie in het veld. Elke officiële actie tegen migranten was alleen te danken aan de overheidsbetrokkenheid van de VMSZ, maar dit is nog steeds niet genoeg, voegde hij eraan toe.

"Ook in Europa beginnen steeds meer mensen in te zien dat de Hongaarse regering gelijk heeft, en thuis de Hongaarse Vereniging van Vojvodina, die al die tijd de enige van de Servische parlementaire partijen was op dit gebied.

De essentie hiervan, en het resultaat moet zijn dat de behandeling van deze kwestie neerkomt op de zuidelijke grens", aldus Pásztor. De leider van de fractie verwacht van de tripartiete samenwerking dat die mensen die geen vluchteling zijn geen activiteiten in de noordelijke gebieden van het land uitvoeren die voor het laatst door de Turken en Tataren zijn gedaan.

Toen een paar weken geleden een migrant werd neergeschoten in de nederzetting, gingen wij ook ter plaatse. U kunt HIER ons rapport over de plaatselijke omstandigheden lezen dat destijds is gemaakt .
Met video: https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/11 ... pont-video
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85280
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Eindpunt Termini: trieste gevolgen ongeremde immigratie zichtbaar rond Rome CS

Rondom het belangrijkste en grootste treinstation van Rome, Roma Termini, heerst armoede en chaos. Wie bij de automaat een treinkaartje in de hal wil kopen, treft al gauw opdringerige mensen, doorgaans geen Italianen, die je willen ’helpen’, maar in werkelijkheid op je geld uit zijn.

Schuin voor het station Termini plast een immigrant in de rondte. De omstanders, onder wie drommen immigranten, moeten zijn straal zien te vermijden. Maar men kijkt er nauwelijks van op. Alleen een oudere Italiaanse man maakt kenbaar dat hij het schandalig vindt.

De gevolgen van de uit de hand gelopen immigratie zijn zeker rondom Termini waarneembaar. Veel Italianen vinden dat de grens is bereikt. Er zijn dit jaar tot nu toe meer dan 94.000 migranten gekomen. De Italianen weten dat de andere EU-landen geen migranten willen opnemen en voelen zich daarom in de steek gelaten.

Vieze kleren
Een blootvoetse Afrikaan met vieze kleren en een capuchon over zijn hoofd heeft zijn vaste plek bij het station. Hij weigert pertinent te praten, in welke taal dan ook. „Hij praat nooit, met niemand”, zegt een andere Afrikaanse immigrant. „Hij blijft altijd daar, zonder iets te zeggen.” Verderop leunt een man met een klein baardje tegen de wand van het station. Hij heeft een vriendelijk gezicht. Hij komt uit Marokko en heet Said. „Ik woon al 23 jaar in Italië. Ik had werk en huurde een woning. Maar na corona heb ik mijn baan verloren en nu heb ik niks meer”, zegt hij. „Ik probeer wel werk te vinden, maar niemand wil mij hebben. Nu woon ik al twee jaar hier bij het station. Het dak hierboven beschermt me in ieder geval tegen de regen.” Een zigeunerin komt aanzetten en vraagt om geld. „Ik slaap hier vlak naast hem. Alsjeblieft, geef mij iets”, zegt ze. Twee euro vindt ze onvoldoende. „Geef meer, ik heb nieuwe dekens nodig”, smeekt ze.

Michele, die pal ernaast zijn kiosk heeft, zit erover te denken om na vele jaren zijn zaak dicht te doen. „Het wordt hier steeds erger. Travestieten die zich aanbieden, bedelaars, diefstal, drugshandel, aan de andere kant van de straat, maar ook hier vlak achter deze kiosk. En ik werk hier ’s avonds niet eens, als alles nog veel erger wordt.”

Carabinieri
De gemeente Rome laat weten dat er in en rondom het station Termini circa 290 eenheden zijn van politie, carabinieri, spoorwegpolitie, privébewaking en brandweer. Er zijn ook een politiebureau en twee kazernes van carabinieri. „Het is één van de grootste treinstations van Europa, dus dat is normaal. Het behoort tot de plekken die het meest gevoelig zijn voor mogelijke aanvallen of aanslagen, dus die strenge controles zijn noodzakelijk. Het is daarom één van de veiligste plekken van de stad”, aldus een woordvoerder van de gemeente. „Er zijn daar sinds begin dit jaar circa 6000 mensen gecontroleerd en 74 arrestaties verricht.”

De wethouder van de gemeente Rome voor sociale politiek en gezondheidszorg, Barbara Funari, heeft vooral oog voor de daklozen rondom het station. „Rondom Termini en de twee straten ernaast slapen zo’n zestig tot tachtig mensen. Enkelen van hen hebben problemen zoals alcoholisme of psychiatrische problemen.” Niet alleen de kou wordt een probleem. „We moeten ook aan hun gezondheid en medische zorg voor ze denken, anders kunnen ze mogelijk niet in opvangcentra terecht”, zegt Funari. „Die opvangcentra hebben we afgelopen jaar voor daklozen verdubbeld.”

Oplossing
Funari vindt juist niet dat de Lega-leider Matteo Salvini, die altijd een stop op illegale immigratie wil, een goede bijdrage levert aan de oplossing van het probleem. „Toen Salvini minister van Binnenlandse Zaken was heeft hij in 2018 zogenaamde ’beschermingssystemen voor asielaanvragers’ (SPRAR) gesloten, waardoor veel immigranten zonder documenten op straat terecht zijn gekomen.” Daarmee is het aantal ronddolende, kansloze asielzoekers zonder papieren volgens haar dus juist vergroot.

Luana Melia is het hoofd van een opvangcentrum van de rooms-katholieke organisatie Caritas bij het station Termini. Deze is in 1987 opgericht door de Italiaanse priester Don Luigi Di Liegro, naar wie het opvangcentrum is vernoemd. Boven het opvangcentrum hangt een groot spandoek vol kleuren met de tekst ’Nessuno si salva da solo’ (Niemand redt zich alleen). Binnen zijn 175 bedden, zowel voor mannen als vrouwen. In het centrum kan ’s avonds worden gegeten en worden geslapen. Nu zijn de meeste zalen leeg. „Overdag moeten ze eruit. Alleen enkele zeer fragiele mensen blijven hier ook overdag”, aldus Melia.

Melia loopt langs enkelen die tot de uitverkorenen behoren. Zoals een zekere Pino, een Italiaan die opgroeide in de VS, in het Jubeljaar 2000 terugkeerde naar Italië, waar hij in 2020 door corona zijn werk verloor en daarna niks meer had. „Dit is een geweldige plek, zij hebben hier mijn leven gered”, aldus Pino. „Zeg tegen Melia dat ik haar dankbaar ben.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 48658
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Mahalingam »

Er zijn vele manieren voor migranten om Europa binnendruppelen.
Deze kende ik nog niet.

Migranten vluchten na noodlanding uit vliegtuig in Barcelona

Na een noodlanding op de luchthaven van Barcelona zijn 28 migranten uit het vliegtuig ontsnapt. Het verkeersvliegtuig met 228 passagiers aan boord maakte een vlucht van Casablanca naar Istanbul. De Spaanse luchtverkeersleiding kreeg te horen dat er een medische noodsituatie aan boord was met een zwangere vrouw die op het punt zou staan te bevallen.

Het toestel landde in Barcelona waar politie en medici aan boord gingen. Toen vluchtten de migranten het toestel uit en maakten ze zich uit de voeten. Spaanse media meldden dat de politie er inmiddels de helft van heeft opgepakt.

De ‘zwangere’ vrouw is van boord gehaald en onderzocht. Ze bleek helemaal niet in verwachting te zijn en is aangehouden, omdat ze onderdeel van het plan zou zijn geweest.


Het plan om zo illegaal Spanje binnen te komen is niet nieuw. Eenzelfde incident deed zich begin november in Palma de Mallorca voor. Een twintigtal illegale migranten slaagde erin het vliegtuig uit te komen na een noodlanding voor een gespeeld medisch noodgeval rond een ‘suikerpatiënt’. Op vier na werden alle migranten uit dat toestel op Mallorca getraceerd en opgepakt.
https://www.ad.nl/buitenland/migranten- ... ~a2775ca5/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24025
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door King George »

Die zijn nu in Europa en gaan daar nooit meer weg. Missie geslaagd. Even iets anders: Zulk soort maatschappijen kan je wel degelijk aanpakken door hun landingsrechten in te trekken.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85280
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Zijn dit weer loze woorden? Eerst zien, en dan pas geloven.
Kritische landen eisen hard optreden Brussel zodat lidstaten migranten terugnemen

Een kritische coalitie van landen die worden overspoeld met asielaanvragen eisen dat Brussel hard gaat optreden tegen EU-lidstaten die weigeren migranten terug te nemen. „Als het bij ons een keer schuurt met de regels staat de Europese Commissie meteen klaar om kritisch naar ons te zijn”, sneert staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). „Dan moet je dat ook bij anderen doen.”

De VVD-bewindsman kwam woensdagavond op initiatief van zijn Belgische collega Nicole de Moor (Migratie) naar een topberaad van gelijkgestemde landen in Brussel. Daar kreeg de Europese Commissie te horen van onder andere Oostenrijk, Zweden en Duitsland dat het zo echt niet langer kan met het falende Europese migratiebeleid. Ook niet-EU-lid Zwitserland en Denemarken - heeft een uitzondering op Europese migratieregels - schoven aan.

Hun belangrijkste klacht is verre van nieuw: de bestaande afspraak dat asielzoekers hun aanvraag moeten doen in het eerste land waar ze aankomen moeten worden gerespecteerd. Deze Dublin-regels worden al jaren aan de laars gelapt door Zuid-Europa. De populairste asielbestemmingen vormen nu één front in een poging om de Dublin-regels nieuw leven in te blazen.

We zijn het zat, beaamde VVD-staatssecretaris Van der Burg bij aankomst. Hij richt zijn vizier vol op Brussel: „De Europese Commissie is bedacht om een belangrijke rol te spelen richting landen die zich niet aan de afspraken houden.” Zijn Belgische ambtsgenoot De Moor gooit het op het bestaansrecht van de EU: „Er kan geen Unie zijn zonder solidariteit.”

’Iets uit het verleden’
Maar van Brussel hoeven we voorlopig weinig actie te verwachten. „Dublin is iets uit het verleden”, zei de ongekozen Eurocommissaris Margaritas Schinas (Migratie) eerder deze week tijdens een bezoekje aan Den Haag. „We hebben nieuwe afspraken nodig.”

De Moor reageert kritisch: „We zijn het erover eens dat Dublin hervormd moet worden. Maar dat wil niet zeggen dat we de regels die vandaag gelden kunnen loslaten.”

De daadkrachtige CD&V-bewindsvrouw heeft om de hoek bij vliegveld Zaventem eerder dit jaar een speciaal Dublin-centrum opgericht om de terugkeer naar landen die wel meewerken te versnellen. Sinds augustus hebben ruim 200 mensen de speciale locatie verlaten; dit aantal ligt ver onder de verwachtingen die zijn geschept bij de opening.

„We zijn blij met het resultaat”, zegt De Moor desondanks. „Het is voor België het hoogste resultaat in twee jaar tijd.”

Gebrekkige bescherming
Een ander speerpunt voor de populaire asielbestemmingen blijft de gebrekkige bescherming van de EU-buitengrenzen. Economische migranten uit bijvoorbeeld India, Burundi en Turkije wordt het door landen op de Westelijke Balkan wel heel makkelijk gemaakt. Vooral Servië krijgt kritiek vanwege visumvrij-reizen voor mensen uit een reeks landen.

EU-leiders hebben daar dinsdag een groot nummer van gemaakt tijdens een Balkantop in Albanië. Ze willen dat de kandidaat-lidstaten hun visumbeleid gelijktrekken met die van de EU. „Servië zet stappen in de goede richting”, zei premier Mark Rutte. „Maar we hopen op meer.” Donderdag is er opnieuw topoverleg met alle EU-migratieministers in Brussel, eerder op de dag organiseert Van der Burg een bijeenkomst met de Brexit-Britten, Duitsland, België en Frankrijk over nauwere samenwerking op het gebied van migratie.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85280
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: Massa-immigratie naar Europa

Bericht door Ariel »

Overstappen naar Deens asielmodel? 'Dan moet Nederland uit de EU'

Om de asielproblemen in Nederland op te lossen, moeten we kijken naar Denemarken. Dat is wat vooral rechtse politici en ook tv-persoonlijkheid Johan Derksen zeggen. Het Scandinavische land staat bekend om zijn zeer strenge asielbeleid. Maar wat is het precies en zou het bij ons kunnen werken?

Afgelopen zomer werd de asielcrisis in Nederland pijnlijk zichtbaar. Vooral in Ter Apel. Bij het aanmeldcentrum daar was er geen plek voor alle mensen die in ons land aankwamen. Het gevolg: mensen moesten buiten slapen, douchen in kleine zwembadjes met vies water en vanwege de slechte hygiëne gingen huidziektes rond. Die chaos zag er zo uit:

Zou het inmiddels veelbesproken Deense model ook voor Nederland geschikt kunnen zijn? Om dat uit te leggen, gaan we terug naar 2015. Dat is het jaar waarin veel Europese landen op grote schaal te maken kregen met enorme aantallen vluchtelingen, voornamelijk als gevolg van de oorlog in Syrië. De aantallen waren zo hoog dat de Deense bevolking en uiteindelijk ook de Deense regering vonden dat er actie nodig was om het aantal vluchtelingen te beperken.

Waardevolle bezittingen afstaan
Die actie uit zich op een aantal opvallende manieren. Dat merken asielzoekers al direct bij aankomst in Denemarken. Zo moeten ze bezittingen afstaan die meer dan 10.000 Deense kronen (1344 euro) waard zijn. Op die manier betalen asielzoekers volgens de Denen mee aan hun eigen opvang.

Daarnaast zijn verblijfsvergunningen in Denemarken tijdelijk: voor één of twee jaar. Oftewel, ze moeten na 12 tot 24 maanden opnieuw worden verlengd. Een permanente verblijfsvergunning behoort pas na acht jaar tot de mogelijkheden. En ook dan moet je voldoen aan strenge criteria.

'Damascus is veilig'
Mensen die uit landen komen die door Denemarken als veilig worden gezien, maken sowieso nauwelijks kans op een vergunning. Dat is in Nederland in principe ook zo, maar in Denemarken vallen ook delen van Syrië onder die categorie, het land waar al meer dan tien jaar een burgeroorlog woedt. Denemarken was het eerste en tot nu toe enige Europese land dat de regio rond de Syrische hoofdstad Damascus als veilig bestempelde.

Damascus veilig? Denemarken zegt van wel, stuurt Syrische vluchtelingen terug
Dat had niet alleen gevolgen voor Syriërs die nog naar Denemarken wilden komen, maar ook voor Syriërs die er al waren. Veel van hen kregen te horen dat ze niet meer in Denemarken mochten blijven. Van 137 mensen werd de verblijfsvergunning ingetrokken of niet verlengd.

Speciale uitzetcentra
Maar Denemarken heeft geen diplomatieke banden met Syrië en kan mensen daarom niet zomaar op het vliegtuig naar Damascus zetten. In plaats daarvan komen mensen in zogenaamde 'uitzetcentra' terecht. Vaak op een afgelegen locatie, en eenmaal daar verlies je het recht op werk, inkomen of uitkering.

Daarnaast is Denemarken al een tijdje bezig om opvang te creëren in veilige gebieden buiten de Deense landsgrenzen. Zo wil het graag een deal sluiten met Rwanda, zodat vluchtelingen daar kunnen worden geregistreerd. Precies zoals het Verenigd Koninkrijk dat ook wil.
r
Het zijn allemaal voorbeelden van maatregelen met hetzelfde doel: Denemarken als bestemming zo onaantrekkelijk mogelijk maken en zo het aantal vluchtelingen zoveel mogelijk beperken.

Fikse daling aantal asielaanvragen
Dat doel lijken de Denen ook daadwerkelijk te bereiken. In 2015 waren er 359 asielaanvragen per 100.000 inwoners. In 2020 waren dat er nog maar 34. Dat is ook een stuk minder dan de landen om Denemarken heen, zoals te zien is in onderstaande tabel. Wel moet daarbij worden aangetekend dat 2020 het eerste coronajaar was.

Dat Denemarken in tegenstelling tot andere landen in Europese Unie zulke strenge regels heeft kunnen opstellen, heeft te maken met een uitzonderingspositie die ze hebben. "Bij de onderhandelingen over het Verdrag van Maastricht in de jaren 90, hebben ze een mogelijkheid bedongen om af te kunnen wijken van de asielregels voor andere EU-landen, een zogeheten opt-out", zegt Leo Lucassen. Hij is directeur van het Internationaal Instituut van Sociale Geschiedenis en weet veel over migratie. "Die opt-out houdt in dat Denemarken meer bewegingsruimte heeft op het gebied van migratie."

Nederland heeft geen 'opt-out'
Dat is meteen het grote verschil met Nederland. De reden dat wij niet zomaar kunnen overschakelen naar een Deens systeem heeft dus een juridische reden. Wij hebben geen opt-out. En lijken dus meer gebonden aan internationale afspraken.

Daar onderuit komen is een zeer lastige opgave. "Het juiste moment om een 'opt-out' te bedingen is als je lid wordt van de EU of als er een verdrag getekend moet worden, zoals dat van Maastricht. Dat is nu niet het geval. De andere optie is het verlaten van de Europese Unie, maar daar is in Nederland geen meerderheid voor."

'Vals alternatief'
"Politici die roepen dat ze willen overstappen naar het Deense model, presenteren dus eigenlijk een vals alternatief", zegt Lucassen. "Juist daarom is het praten over dat model niet goed voor het vertrouwen in politici en ook niet voor het draagvlak voor vluchtelingenopvang. Kortom: het Deense model als balletje opgooien heeft weinig zin."

Ook Ilse van Liempt, hoofddocent Migratie aan de Universiteit Utrecht, ziet dat Nederland gebonden is aan internationale afspraken. Er is wel een maar: Denemarken heeft een 'opt-out' op Europees gebied, maar zette wel zijn handtekening onder het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties uit 1951.

"Dat verdrag was een reactie op het gebrek aan bescherming van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat er zich toen afspeelde, mocht in Europa niet meer gebeuren. Mensen die voor oorlog vluchtten, moesten worden beschermd", zegt Van Liempt. "Dat verdrag geldt nog steeds. Je mag het oorlogsvluchtelingen niet moeilijk maken om asiel aan te vragen, of hen buiten de landsgrenzen opvangen zonder ze een procedure te laten starten, zoals bij het Rwanda-idee."

"Je ziet dan ook dat het Rwanda-idee nog niet van de grond is gekomen en dat er nog geen Syriërs teruggestuurd zijn naar Syrië, hoewel Denemarken bepaalde gebieden al wel als veilig heeft bestempeld."

Retoriek belangrijk
Volgens Van Liempt is niet per se de inhoud, maar vooral de retoriek belangrijk. "Door dit soort plannen te roepen, geven Deense politici kiezers het idee dat het aantal asielzoekers terugbrengen naar 0 een mogelijkheid is. Het is voor mensen een startpunt om vanuit te redeneren." Bovendien kan alleen het roepen al ervoor zorgen dat asielzoekers steeds minder voor Denemarken kiezen als eindbestemming.

Voor politici is het bespreken van een streng asielbeleid dus vooral goed voor electoraal gewin. Vanwege die handtekeningen die er onder het VN-verdrag staan, zijn de voorgestelde plannen niet altijd uitvoerbaar. "En dat verdrag durft niemand aan te passen", zegt Van Liempt. "De angst bestaat dat sommige landen dan hun handen er helemaal van af zouden trekken." En dus houdt het verdrag van 1951 nog altijd stand.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie