De handel in de mensensmokkel

Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24092
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door King George »

Ariel schreef:
di mar 29, 2022 1:26 pm
Vijf aanhoudingen voor mensenhandel in Assen
Spoiler! :
De politie heeft vanochtend in Assen vijf verdachten aangehouden voor verkrachting, mishandeling en mensenhandel. Ze worden ervan verdacht vrouwen te hebben gedwongen tot prostitutie en het dealen van drugs.

Een 45-jarige man uit Assen wordt gezien als hoofdverdachte. Hij wordt verdacht van mensenhandel, zware mishandeling, verkrachting en het overtreden van de Opiumwet. Een 41-jarige man uit Assen en een 44-jarige man uit Nigeria worden ook verdacht van mensenhandel en het overtreden van de Opiumwet. Verder zijn twee vrouwen van 25 en 27 jaar uit Assen aangehouden. Zij worden verdacht van verkrachting en seksuele uitbuiting.

Invallen
Twee slachtoffers hebben zich bij de politie gemeld. Een van hen heeft aangifte gedaan. De politie vermoedt dat er meer slachtoffers zijn en hoopt dat zij zich melden. "Het is moeilijk om je te melden als je in zo'n situatie zit. Wij hopen dat de overige slachtoffers de veiligheid voelen om zich te melden nu deze verdachten vastzitten", zegt een woordvoerder tegen RTV Drenthe.

De politie kwam de verdachten op het spoor na meldingen van buurtbewoners. Die klaagden over geluidsoverlast of drugsgebruik. Daarop is een onderzoek gestart waardoor uiteindelijk de vijf verdachten zijn aangehouden. Bij het onderzoek zijn zeven invallen in huizen in verschillende wijken van Assen gedaan. Het onderzoek loopt nog en de politie verwacht meer aanhoudingen te doen.
Hun verdienmodel; Ons kostenplaatje.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85740
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Ariel »

Groot netwerk mensensmokkelaars opgerold: ’Verdachten vroegen ruim 3500 euro voor oversteek’

De opsporingsdiensten van Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk hebben groot een netwerk mensensmokkelaars opgerold. Daarbij zijn tot nu toe 39 arrestaties verricht. Dat heeft de Europese opsporingsdienst Eurojust bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Den Haag.

Het netwerk bestond uit ronselaars, autohandelaren en chauffeurs die migranten vanuit Duitsland, Nederland en België naar het Franse Calais brachten. Van daaruit werden migranten in kleine bootjes het Kanaal over gesmokkeld naar Verenigd Koninkrijk. De verdachten, merendeels Iraaks-Koerdisch, vroegen een vergoeding van gemiddeld 2.500 tot 3.500 euro per persoon, afhankelijk van de nationaliteit van de migrant, voor de oversteek. Volgens de politie werden tot vijftien boten bijna gelijktijdig te water gelaten, waarbij de helft met succes de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk maakte. Het aantal slachtoffers bedraagt volgens een eerste, grove schatting tussen de 4.000 en 10.000 mensen.

Dinsdag werd al bekend dat de Koninklijke Marechaussee en de politie in Nederland zes mensen hebben opgepakt in dit onderzoek. De arrestaties en doorzoekingen vonden plaats in onder meer Dongen en Tilburg. Bij de doorzoekingen in Nederland zijn grote hoeveelheden nautisch materiaal, zoals zwemvesten en boten, gevonden.

Ruim vijftig locaties doorzocht
Tijdens de actie werden in de landen meer dan vijftig locaties doorzocht. In Duitsland werden achttien mensen aangehouden, in Frankrijk negen en in Groot-Brittannië en Nederland zijn zes mensen opgepakt. Er werden onder meer 1200 reddingsvesten, bijna 150 boten en 50 motoren, duizenden euro's aan contanten, vuurwapens en drugs in beslag genomen. De operatie was gericht tegen de leiders van het criminele netwerk en de geldstromen.

De Nederlandse marechaussee liet dinsdag weten steeds vaker voertuigen aan te treffen die vol zitten met zwemvesten en opblaasboten. Bestuurders worden dan opgepakt voor het voorbereiden van een mensensmokkeltransport.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49079
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Mahalingam »

Politie in Scandinavië rolt prostitutienetwerken op: ‘Voor het eerst zien we meer Oekraïense dan Roemeense vrouwen’

De Noorse en Zweedse politie heeft prostitutienetwerken ontdekt waarin de meeste vrouwen uit Oekraïne kwamen.


Een zwarte BMW rijdt zonder lichten door Finnskogen, een uitgestrekt bosgebied op de grens tussen Noorwegen en Zweden. Dan stopt de chauffeur, doet een zaklamp aan, volgt de weg een tijdje en loopt het bos in – buiten het zicht van bewakingscamera’s. Twintig minuten later komt hij terug met twee vrouwen, een uit Oekraïne en een uit Moldavië.

Elke week worden er zo vrouwen naar Noorwegen gesmokkeld. In zowel Noorwegen als Zweden heeft de politie prostitutienetwerken ontdekt waarin de meeste vrouwen uit Oekraïne kwamen. Dat meldt de Noorse omroep NRK, die toegang kreeg tot foto’s en documenten die tonen hoe de politie de daders in de gaten hield.

„Dit is de eerste keer dat we meer Oekraïense dan Roemeense vrouwen zien”, zegt de Zweedse politie-inspecteur en prostitutie-expert Simon Häggström, die betrokken was bij het onderzoek, tegen NRK. De toename van het aantal vrouwen uit dit land is volgens hem duidelijk te wijten aan de oorlog. De vrouwen uit dit onderzoek hadden geen asiel aangevraagd in de Scandinavische landen, maar zijn slachtoffer van mensenhandel, zo ziet hij.

Zweedse politie

Het netwerk in Noorwegen bestaat uit ongeveer tweehonderd Oost-Europese vrouwen en bestond ook al vóór de oorlog in Oekraïne. In een groot onderzoek naar seksuele uitbuiting ontdekte de Zweedse politie dat veel vrouwen rechtstreeks naar de grens met Noorwegen werden vervoerd, en waarschuwde daarop in de winter van 2021 haar Noorse collega’s.

Hoeveel Oekraïense vrouwen er sinds de Russische invasie naar het land zijn gesmokkeld, is niet precies bekend. Volgens de politie woonden er op het moment van de inval meer dan honderd vrouwen in een gebouw in Oslo en hadden zij daar seks tegen betaling.

Een Oekraïense vrouw en haar Noorse echtgenoot worden verdacht van het leiden van dit prostitutienetwerk in Noorwegen. De slachtoffers werden online aangeboden. Potentiële klanten konden op een website foto’s bekijken, waarbij ze informatie kregen over de vrouwen en over de diensten en bijbehorende tarieven waarvan ze gebruik konden maken.

In Zweden was Per-Anders Andersson, een hoteleigenaar dicht bij de Noorse grens, verrast dat er constant auto’s vol vrouwen kwamen, vertelt hij omroep NRK. Ze werden afgezet bij het hotel en een dag later opgehaald door een man. De vrouwen kwamen uit Oost-Europa en zeiden dat ze naar Noorwegen gingen, aldus Andersson.

In Zweden en Noorwegen is prostitutie illegaal. In Zweden zijn ook klanten van prostituees strafbaar.

„Vrouwen in een kwetsbare positie zijn vaak goedgeloviger”, weet Ina Hut, directeur van het landelijk Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha). In Nederland gaat het tot nu toe om een „handjevol meldingen” van seksuele uitbuiting van Oekraïense vrouwen. Hut verklaart dat onder meer door de alertheid van de opsporingsdiensten en de goede preventiecampagne.

„We hebben samen met andere organisaties digitale flyers gemaakt met waarschuwingen: wees alert voor mooie praatjes, zorg dat vrienden en familie altijd weten waar je bent”, zegt Hut.

Elders in Europa zijn volgens het Europese platform La Strada International tien officiële meldingen gedaan van seksuele uitbuiting van Oekraïense vluchtelingen, onder meer in Duitsland, België en Polen.

Topje van de ijsberg


Maar Hut denkt dat het echt probleem veel omvangrijker is: „Meestal zijn de meldingen die bij ons terechtkomen het topje van de ijsberg.” Vaak hebben de betrokken vrouwen niet meteen in de gaten dat het om mensenhandel gaat. Zo kan het lang duren voordat dit bij hulporganisaties op de radar komt.

Hut verwacht dat er de komende tijd meer zaken uit Oekraïne naar buiten komen. De grootste groep buitenlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting in Nederland komt uit Roemenië, gevolgd door Nigeria.
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/14/me ... e-a4136504
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85740
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Ariel »

People smuggler says 'I do not force anyone to get on boats' on dangerous sea crossings

Speaking to Sky's Alistair Bunkall shrouded in a headscarf and glasses, a smuggler says: 'There is no one that can stop smuggling. If you close this route, I will try to open another one. This is how smuggling is.'

Alistair Bunkall. Middle East correspondent

The mountains of Kurdish controlled northern Iraq hide some of Europe's most wanted men - the smuggling gangs that help thousands of people on the dangerous and illegal journeys into Britain, France, and elsewhere on the continent. We drove many hours to the house of one of those men.

Shrouded in a headscarf and wearing dark glasses for disguise, the smuggler lights up a cigarette and insists on checking the framing of our shot to make sure nothing will give away his location. A handgun lies next to the ashtray on the table in front of him.

This meeting has taken days of negotiation, and we're here on his strict terms; we must agree to reveal nothing about his identity - if we do, and the police find him, he says he will take some of our team down with him. It's hard to tell whether he's joking or not.

He's wary, for sure. So much so that he won't even come outside with us, in case he is seen by neighbours and reported to the undercover police.

A TV screen on the wall shows CCTV images of the property - this might be a lucrative business, he can earn up to $100,000 in a single year, but the price is paranoia and he is a pariah to many, even in his own town.

Nothing is off limits for the interview, so I ask him straight out if he is a murderer.

"No," is the expected reply. "I do not force anyone to get on boats and yachts. They come themselves, they pay, they do a lot of begging.

"Why would you go? You know it's water, waves, drowning, death, thirst… thousands of things. Why would you go? I am not forcibly taking you. Why would I want to kill you? No. It is your opinion, and you decide on it."

I challenge him on who will win the "war" between smugglers and European governments, and he not only boasts that nothing could stop his work but then reveals there is already a new secret route operating this summer, unknown to the security services.

"Smugglers will win it because there is no power in Britain or in any other country that can eliminate smugglers. Another network will always be formed again.

"There are different routes, but I cannot tell you about the [new] route. The path through Turkey has become difficult now, the water causes problems. But now there are different paths which I cannot tell you about, they are easier.

"In this week only around 100 people left with a different route, but I will not tell you of that one."

And I ask him about Britain's relatively new policy to deport illegal migrants to Rwanda, genuinely expecting him to know little of the row between morality and politics going on back home.

I was wrong. Not only was he aware but told us the migrants he deals with knew about the legal challenges that had successfully delayed the first deportation flights.

It is a surprising endorsement of a policy that has so divided opinion in the UK.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85740
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Ariel »

Bus met migranten ramt politieauto Bulgarije, twee agenten dood

Afbeelding

Een bus met Syrische migranten heeft in Bulgarije een politievoertuig geramd bij een wegblokkade. Twee agenten stierven bij het incident in Burgas aan de Zwarte Zee. Justitie vermoedt dat de chauffeur opzettelijk tegen de politiewagen reed.

In een reactie kondigden de autoriteiten aan de strijd tegen de toestroom van illegale immigranten op te voeren. Verantwoordelijk minister Ivan Demerdjiev beloofde „ongekende maatregelen” aangezien smokkelnetwerken „de oorlog hadden verklaard.”

De buschauffeur weigerde te stoppen, ondanks twee verkeerscontroles. Na een achtervolging blokkeerde een patrouillevoertuig de weg. De twee politieagenten (30 en 43 jaar) waren op slag dood.

Een Syriër is gearresteerd op verdenking van mensensmokkel. De buschauffeur vluchtte. Aan boord waren in totaal 47 passagiers, onder wie vrouwen en kinderen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85740
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Ariel »

Het wordt mensensmokkelaars in Nederland wel erg gemakkelijk gemaakt. Hogescholen mogen studenten niet op basis van alleen hun nationaliteit strenger beoordelen, omdat dit discriminatie is.
Studentenvisa vermoedelijk voor illegale migratie gebruikt, hogescholen werken aan strenge eisen

Er zijn ‘sterke aanwijzingen’ dat studentenvisa worden gebruikt voor illegale migratie. Hogescholen gaan daarom strengere inschrijfeisen stellen aan studenten van buiten de Europese Unie. Ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kijkt scherper. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek naar de zogenoemde ‘verdwijnstudenten'.

Het gaat om jongeren uit landen als Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, Pakistan, India en Nigeria die zich inschrijven voor een Nederlandse hogeschoolopleiding om zo een studentenvisum te bemachtigen, en vervolgens in de illegaliteit verdwijnen. Hoeveel studenten op deze manier naar Nederland komen, wordt niet geregistreerd. Wel is duidelijk dat hogescholen de aantallen aanmeldingen uit deze risicolanden de afgelopen jaren sterk hebben zien stijgen, tot soms honderden per instelling per jaar. Daarvan wijzen ze inmiddels het merendeel af.

Vorig jaar ging het vooral om studenten uit Bangladesh, zegt de IND. Het aantal Bengaalse studenten aan hbo-instellingen is de afgelopen jaren bijna verviervoudigd, blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. De IND doet extra onderzoek naar Bengaalse studenten in Nederland, omdat de dienst vermoedt dat velen hun studie hebben gestaakt en inmiddels als zzp’er werken.

Mensensmokkelaars
De Vereniging Hogescholen vermoedt dat mensensmokkelaars de ‘verdwijnstudenten’ helpen. De smokkelaars lijken te shoppen tussen verschillende hbo-instellingen, zegt coördinator internationalisering Arnaud Stadermann tegen NRC: „Het lijkt alsof ze zwakke plekken in het systeem zoeken. Dan krijgt de ene school opeens vijftig vrijwel identieke inschrijvingen uit een bepaald land, de volgende keer proberen ze een andere opleiding.”

Om het fenomeen ‘verdwijnstudent’ tegen te gaan werkt de vereniging aan een richtlijn voor alle 36 aangesloten hbo-instellingen. Studenten uit risicolanden - zoals Bangladesh - moeten volgens de richtlijn onder meer het volledige collegegeld voorafgaand aan het collegejaar overmaken en bewijzen dat ze genoeg geld hebben om in Nederland te verblijven. Ook moeten ze via (online) intakegesprekken de instellingen van hun studieplannen overtuigen. Over de richtlijn is intensief contact met het ministerie van Onderwijs. Hogescholen mogen studenten niet op basis van alleen hun nationaliteit strenger beoordelen, omdat dit discriminatie is.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85740
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Ariel »

20.000 euro per persoon. :nietverstaan: Sprakeloos.
Smokkelaars opgepakt die migranten naar Europa vervoerden in privévliegtuigen

Europese autoriteiten hebben een opmerkelijke mensensmokkelroute ontdekt. Tegen betaling van 20.000 euro konden migranten via een privévliegtuig en met valse diplomatieke paspoorten Europa bereiken. Deze week zijn er vijf mensen gearresteerd.

De migranten, voornamelijk Iraakse en Iraanse van Koerdische afkomst, stapten in Turkije aan boord van privévliegtuigjes met valse diplomatieke paspoorten, meldt Eurojust vandaag, het agentschap van de Europese Unie voor justitiële samenwerking in strafzaken. De officiële bestemmingen van de reizen - meestal de Caraïben - werden nooit bereikt. Tijdens tussenstops op verschillende Europese luchthavens - waaronder in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland - verlieten de migranten het vliegtuig, deden ze afstand van hun valse paspoorten en vroegen asiel aan.

De verdachten rekenden tot 20.000 euro per gesmokkeld persoon. Ter vergelijking: mensensmokkelaars vragen voor de gevaarlijke overtocht op de Middellandse Zee per boot zo'n 2000 euro.

Er wordt aangenomen dat er tussen oktober en december 2020 minstens vijf smokkeloperaties hebben plaatsgevonden in vijf verschillende Europese landen. Daarnaast werden verschillende plannen gemaakt om andere smokkeloperaties uit te voeren, meldt Eurojust. Naast migrantensmokkel en het vervalsen van identiteitsdocumenten, wordt het criminele netwerk ook verdacht van het uitgeven van valse cheques en het oplichten van luchtvaartmaatschappijen in een poging een eigen vloot op te bouwen. De verdachten zouden ook hotels hebben opgelicht door de facturen niet te betalen.

Twee vliegtuigen en ‘high-end’ auto inbeslaggenomen
Met de steun van Eurojust en Europol hebben politie en justitie in Oostenrijk, België, Duitsland, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten het mensensmokkelnetwerk ontmanteld. Er zijn tijdens een actiedag afgelopen dinsdag vijf verdachten aangehouden, twee in België en drie in Italië. Er zijn zeven huizen doorzocht (een in België en zes in Italië), en werden twee vliegtuigen, een ‘high-end’ auto en 80.000 euro inbeslaggenomen. Ook is een Italiaanse bankrekening bevroren waar nog eens 173.000 euro op stond. Ook is er apparatuur aangetroffen om identiteitsdocumenten te vervalsen, zoals kaartprinters, stempels, hologrammen en witte plastic kaarten.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85740
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Ariel »

Vooral Bengaalse ‘verdwijnstudenten’ sloegen toe op hogescholen

Studenten die zich inschrijven en vervolgens ‘verdwijnen’ in de illegaliteit: ook de Haagse Hogeschool en Inholland herkennen het verschijnsel en hebben de richtlijnen aangescherpt. In het voorbereidend programma van 2020-2021 van de HHS ‘verdwenen’ zelfs álle studenten uit Bangladesh.

Vijf Bengaalse studenten meldden zich in 2020 aan, alle vijf stopten ze. De Haagse Hogeschool (HHS) herkent het fenomeen van ‘verdwijnstudenten’ en geeft aan dat vooral uit Bangladesh veel inschrijvingen kwamen. Dit studiejaar waren dat er 109, waarvan er vier zijn aangenomen tot een bacheloropleiding. De rest had niet de benodigde formulieren. Tot nog toe staan alle studenten van dit jaar, welke eind augustus begon, nog ingeschreven.

De aanmeldingen van zogenoemde ‘verdwijnstudenten’ komen niet alleen uit Bangladesh. Risicolanden zijn onder meer Sri Lanka, Nepal, Pakistan en India. Studenten schrijven zich in bij hogescholen in Nederland om een studentenvisum te bemachtigen, waarna een deel stopt met de opleiding, waarschijnlijk om als zzp’er verder te gaan. Hogescholen kampen al jaren met deze ‘verdwijnstudenten’, zo kwam onlangs naar buiten uit onderzoek van NRC.

Misbruik
,,Momenteel hebben we nog geen last van zogenoemde ‘verdwijnstudenten’”, stelt een woordvoerder van HHS. Maar het studiejaar van twee jaar geleden was dat dus wel anders. ,,In het collegejaar 2020-2021 bleek dat alle vijf studenten uit Bangladesh die in het ‘foundation year’ waren ingestroomd, kort na aankomst of in de loop van het jaar waren ‘verdwenen’.”

Wij melden studenten dan af bij de Immigratie en Naturalisa­tie Dienst

De regels werden direct hierop aanscherpt bij HHS. Het ‘foundation year’ waarin de internationale studenten stopten, is een voorbereidingsprogramma voor studenten die nog niet aan de toelatingseisen voldoen, zoals het vereiste niveau Engels. Na dit programma kunnen zij doorstromen. Veel hogescholen en universiteiten hebben een dergelijke constructie, maar er wordt dus ook misbruik van gemaakt.

Op de vraag hoeveel ‘verdwijnstudenten’ er precies door Inholland zijn gestroomd, laat een woordvoerder van de school weten: ,,Vorig jaar is een student uit een risicoland gestart met een opleiding.” Die student is echter gestopt omdat het aantal vereiste studiepunten niet was gehaald. ,,Wij melden studenten dan af bij de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst). Wat deze student daarna is gaan doen, weet ik niet.” Studenten kunnen namelijk zonder opgaaf van reden stoppen met hun opleiding.

Geld
Tegenwoordig vragen De Haagse Hogeschool en Inholland aan studenten van buiten de EU om van tevoren het collegegeld over te maken, voordat een visum wordt geregeld. Bij de Haagse Hogeschool is zo’n ‘package fee’ ongeveer 20.000 euro: hierin zitten de kosten voor college, verzekeringen en leefgeld.

Voorheen werd ondertussen wél al het visum aangevraagd. Hier ging het vaak mis. De IND denkt zelfs dat in de Bengalese hoofdstad Dhaka bedrijfjes zitten die de studenten helpen met het bemachtigen van een visum.

Wij melden deze studenten dus niet aan bij de IND voordat het bedrag is betaald

,,Voor de aanmelders die door de IND zijn aangeduid als risicolanden, hebben we dit jaar voor het eerst het volledige bedrag aan collegegeld; leefgeld; fees voor de IND en zorgverzekering gevraagd, vooráfgaand aan de aanvraag voor verblijfsvergunning”, legt een woordvoerder van Inholland uit. ,,Wij melden deze studenten dus niet aan bij de IND voordat het bedrag is betaald.”

Deze regels zijn onderdeel van de nieuwe richtlijn die de Vereniging Hogescholen heeft opgesteld voor studenten buiten de EU. Ook moet bewezen worden dat ze voldoende geld hebben en moeten ze via (digitale) intakegesprekken hun studieplannen uitleggen aan de hogescholen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24092
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door King George »

Ariel schreef:
vr sep 16, 2022 1:32 pm
20.000 euro per persoon. :nietverstaan: Sprakeloos.
Smokkelaars opgepakt die migranten naar Europa vervoerden in privévliegtuigen
Spoiler! :
Europese autoriteiten hebben een opmerkelijke mensensmokkelroute ontdekt. Tegen betaling van 20.000 euro konden migranten via een privévliegtuig en met valse diplomatieke paspoorten Europa bereiken. Deze week zijn er vijf mensen gearresteerd.

De migranten, voornamelijk Iraakse en Iraanse van Koerdische afkomst, stapten in Turkije aan boord van privévliegtuigjes met valse diplomatieke paspoorten, meldt Eurojust vandaag, het agentschap van de Europese Unie voor justitiële samenwerking in strafzaken. De officiële bestemmingen van de reizen - meestal de Caraïben - werden nooit bereikt. Tijdens tussenstops op verschillende Europese luchthavens - waaronder in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland - verlieten de migranten het vliegtuig, deden ze afstand van hun valse paspoorten en vroegen asiel aan.

De verdachten rekenden tot 20.000 euro per gesmokkeld persoon. Ter vergelijking: mensensmokkelaars vragen voor de gevaarlijke overtocht op de Middellandse Zee per boot zo'n 2000 euro.

Er wordt aangenomen dat er tussen oktober en december 2020 minstens vijf smokkeloperaties hebben plaatsgevonden in vijf verschillende Europese landen. Daarnaast werden verschillende plannen gemaakt om andere smokkeloperaties uit te voeren, meldt Eurojust. Naast migrantensmokkel en het vervalsen van identiteitsdocumenten, wordt het criminele netwerk ook verdacht van het uitgeven van valse cheques en het oplichten van luchtvaartmaatschappijen in een poging een eigen vloot op te bouwen. De verdachten zouden ook hotels hebben opgelicht door de facturen niet te betalen.

Twee vliegtuigen en ‘high-end’ auto inbeslaggenomen
Met de steun van Eurojust en Europol hebben politie en justitie in Oostenrijk, België, Duitsland, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten het mensensmokkelnetwerk ontmanteld. Er zijn tijdens een actiedag afgelopen dinsdag vijf verdachten aangehouden, twee in België en drie in Italië. Er zijn zeven huizen doorzocht (een in België en zes in Italië), en werden twee vliegtuigen, een ‘high-end’ auto en 80.000 euro inbeslaggenomen. Ook is een Italiaanse bankrekening bevroren waar nog eens 173.000 euro op stond. Ook is er apparatuur aangetroffen om identiteitsdocumenten te vervalsen, zoals kaartprinters, stempels, hologrammen en witte plastic kaarten.
Kosten-baten. Kost € 20.000, maar dan heb je met een verblijfsvergunning levenslang toegang tot de verzorgingsstaat. Het loont zelfs de moeite dat geld te lenen.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Mahalingam
Berichten: 49079
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Mahalingam »

En als ze hier zijn gaat er geld naar het thuisland:
Ruim 5 miljard euro. Zoveel geld stuurden mensen met migratieachtergrond in 2020 vanuit België naar hun land van herkomst. Remittances heet het fenomeen en het overstijgt ruimschoots het bedrag dat België investeert in ontwikkelingssamenwerking. Maar waarom doen mensen het? En hoe kan je ermee omgaan als sociaal werker?
https://sociaal.net/achtergrond/remitta ... nd-sturen/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85740
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Ariel »

Ethiopië levert Eritreeër uit aan Nederland in mensensmokkelzaak

Ethiopië heeft een 38-jarige Eritreeër uitgeleverd aan Nederland die een hoofdrol zou spelen in een internationaal mensensmokkelonderzoek.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man ervan dat hij tussen 2014 en 2020 op grote schaal Eritreeërs van Afrika naar Nederland heeft gesmokkeld. Dit zou gepaard zijn gegaan met ernstig geweld, zoals mishandeling, marteling en verkrachting.

De man is woensdag op Schiphol aangekomen en zal donderdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het gaat om een onderzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee, gericht op een bende die Afrikaanse migranten naar Europa zou smokkelen. Nederland werkt daarin samen met Italië, Europol, Interpol en het Internationaal Strafhof.

’Meest beruchte’
De uitgeleverde man geldt als een van de hoofdverdachten. Hij werd in 2020 gearresteerd in Ethiopië. Een rechtbank in hoofdstad Addis Abeba legde hem wegens mensensmokkel in Afrika achttien jaar cel op. De man zou hebben samengewerkt met onder anderen Kidane Zekarias Habtemariam (38), die internationaal wordt gezocht en vorig jaar ook op de Nationale Opsporingslijst is geplaatst. De man is spoorloos, sinds hij tijdens zijn proces in Ethiopië wist te ontsnappen. De Ethiopische rechter heeft hem buiten zijn aanwezigheid veroordeeld tot levenslang. De Nederlandse politie omschrijft Kidane als "een van de meest beruchte en wreedste mensensmokkelaars ter wereld".

De slachtoffers van de bende hebben volgens het OM in Libië opgesloten gezeten in kampen, waar zij ten prooi vielen aan grof geweld. Meerdere migranten zouden daar zijn overleden, aldus het OM. "Familie in Nederland werd intussen afgeperst en moest grote sommen geld betalen voordat het opgesloten familielid door mocht reizen", stelt justitie woensdag in een persverklaring. De oversteek van het Afrikaanse continent naar Europa, in overvolle en nauwelijks zeewaardige bootjes, overleefden talloze migranten niet. Ook de afpersing, waarmee veel geld zou zijn verdiend, maakt deel uit van de verdenkingen.

De Nederlandse justitie wil de beide kopstukken van de bende en hun handlangers voor de rechter brengen op verdenking van mensensmokkel vanuit Eritrea via Libië naar Nederland of andere EU-lidstaten, aldus het OM. Omdat de misdrijven deels in Nederland zouden zijn gepleegd, kan het Nederlandse OM de strafzaak voeren. Het landelijk parket in Zwolle bereidt de zaak voor.
Dit begrijp ik nou niet. Het zat toch goed in de gevangenis van Ethiopië. Als ze hem maar snel weer terug sturen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49079
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Mahalingam »

Hongaarse agenten beschoten door mensensmokkelaars in Boedapest

BOEDAPEST, Hongarije (AP) – Verdachte mensensmokkelaars hebben maandag vanuit een busje met migranten op de Hongaarse politie geschoten tijdens en na een achtervolging die zonder gewonden is geëindigd in de hoofdstad van het land.

Twee mannen werden in Boedapest in hechtenis genomen door agenten van de Hongaarse terrorismebestrijding na de achtervolging die ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van de stad begon, zei de politie in een verklaring.

Busje vol migranten

De vermoedelijke mensensmokkelaars schoten op de politie vanuit een busje met Hongaarse kentekenplaten nadat ze een bevel om aan de kant te gaan op de snelweg M5 bij de stad Inarcs hadden geweigerd. De politie zette de achtervolging voort en het busje werd aan de rand van Boedapest tot stoppen gedwongen, waarna de verdachten een bos in vluchtten en nog meer schoten op de politie afvuurden.

Een politieagent loste een waarschuwingsschot en vuurde vervolgens terug. Het gebied werd afgesloten en de verdachten, die beweerden Irakezen te zijn, werden ongeveer een uur na het begin van de achtervolging aangehouden. Niemand raakte gewond.

De politie zei dat in het busje na de achtervolging 21 migranten werden gevonden die beweerden de Syrische nationaliteit te bezitten, en dat de twee verdachten zullen worden aangeklaagd voor mensensmokkel en geweld tegen een ambtenaar.
https://tpo.nl/2022/11/14/hongaarse-age ... boedapest/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49079
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Mahalingam »

Belgisch rapport:
2022 Mensenhandel en mensen-smokkel
Gebonden door schuld

2. Vietnamese mensensmokkel naar en in Europa
https://www.myria.be/files/2022_MYRIA_J ... mokkel.pdf
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85740
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Ariel »

Waarom vragen om uitlevering. Laat die kerel lekker vast zitten in Soedan.
Beruchte door Nederland gezochte mensensmokkelaar uit Eritrea aangehouden

Een 39-jarige Eritreeër die sinds oktober 2021 op de Nationale Opsporingslijst staat, is dit jaar 1 januari aangehouden in Soedan. Dat gebeurde volgens het OM in een internationale politieoperatie geleid door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), zo wordt donderdag gemeld. Het gaat om Kidane Zekarias Habtemariam, omschreven als ”een van de meest beruchte en wreedste mensensmokkelaars ter wereld.”

De VAE kwam de man op het spoor in een witwasonderzoek. Hij is vastgezet. Nederland zal om zijn uitlevering vragen. Er werd eerder een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die tot zijn aanhouding zou leiden.

In Nederland is de man hoofdverdachte in een onderzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en de Koninklijke Marechaussee (KMar) naar migratiecriminaliteit. De man zou ’over de rug van migranten zoveel mogelijk geld hebben verdiend’. In het opsporingsonderzoek, dat zich richt op een volgens het OM ’uiterst gewelddadige criminele organisatie’ die overwegend Afrikaanse migranten naar Europa smokkelt, wordt onder meer samengewerkt met Italië, het ICC, Europol en Interpol. Slachtoffers van het netwerk kregen te maken met zware mishandelingen, ontvoering en verkrachtingen.

De Eritreeër stond internationaal gesignaleerd via Interpol. De Verenigde Arabische Emiraten en Interpol hebben zijn arrestatie donderdagmiddag 5 januari naar buiten gebracht op een (digitale) persconferentie en via een persbericht.

De man zat eerder in Ethiopië vast, maar wist tijdens een zitting in zijn rechtszaak te ontsnappen. Bij verstek is hij in Ethiopië tot levenslang veroordeeld wegens mensensmokkel in Afrika.

Nederland vraagt uitlevering
Nederland zal de Verenigde Arabische Emiraten om uitlevering van de verdachte vragen, zodat hij hier terecht kan staan voor strafbare feiten die nog niet in Ethiopië zijn vervolgd. „Naast de gruwelijkheden rondom de mensensmokkel naar Europa gaat het om afpersing. Daarmee zou zijn criminele organisatie grote sommen geld hebben verdiend.” Het onderzoek wordt geleid door het Landelijk Parket in Zwolle.

In oktober vorig jaar leverde Ethiopië een andere verdachte in deze zaak uit aan Nederland. Deze andere verdachte zal volgende week dinsdag op een eerste pro-formazitting verschijnen bij de rechtbank Overijssel.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85740
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Ariel »

Afbeelding


‘Gruwelijke mensensmokkelaar Walid verkrachtte ieder mooi meisje dat hij zag’

Jarenlang verschenen alleen de ‘kleine vissen’ voor de rechter, nu staat een vermeende leider van een beruchte, internationale mensensmokkelbende in de rechtbank in Zwolle. Onder leiding van de Eritreeër Walid zouden duizenden mensen op bootjes vanuit Afrika naar Europa zijn gesmokkeld. Onderweg werden ze afgeperst, mishandeld en verkracht. ,,Ik ben die man niet.”

De getuigenissen in het dossier zijn schokkend. Zo werd een in Nederland wonende Eritrese vrouw opeens gebeld door het nummer van haar broer. Toen ze opnam hoorde ze haar broer schreeuwen van pijn. Hij werd in een loods in Libië in elkaar geslagen. De mensensmokkelaar aan de andere kant van de lijn eiste 8000 euro. Als de zus zou betalen, zou het martelen stoppen en kon haar broer zijn reis naar Europa voortzetten. Als ze niet zou betalen zou haar broer het niet overleven.

Andere getuigen zagen hoe de mensensmokkelaars in de Libische plaats Bani migranten martelden door druppels heet plastic op hun rug te gieten, ze geboeid en ondersteboven op te hangen en met slangen te slaan op hun natte lichaam. Vrouwen zagen hoe bendeleiders een loods, volgepakt met opgesloten migranten, binnen kwamen lopen en meisjes meenamen om te verkrachten.

Dictatuur en dwangarbeid
Een 39-jarige Eritreeër, die bekend staat onder meerdere namen maar vaak Walid wordt genoemd, is volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie een van de leiders van de smokkelbende geweest. Onder zijn leiding zouden tussen 2015 en 2020 vele duizenden, vooral Eritrese migranten naar Europa zijn gesmokkeld. De vaak heel jonge mannen en vrouwen vluchten uit dat land vanwege veel redenen: een brute dictatuur, een lange dienstplicht die vaak uitmondt in dwangarbeid, mensenrechtenschendingen, uitzichtloosheid, armoede. Eenmaal in Europa krijgen Eritreeërs doorgaans asiel en een verblijfsvergunning. In 2015 vroegen er bijna 8000 Eritreërs asiel aan in Nederland, de jaren daarna steeds enkele duizenden.

De reis naar dat verblijfsdocument is echter lang en gruwelijk. Duizenden werden op hun reis van Eritrea, via de woestijn in Sudan (‘dodenroutes’, noemt het Openbaar Ministerie ze), gekidnapt door de groep van Walid en opgesloten in overvolle loodsen en woningen in Libië. Ze kregen er nauwelijks te eten, moeten met honderden mensen een paar toiletten delen en werden dagelijks mishandeld. Ze konden de detentiecentra pas verlaten na betaling van vele duizenden euro's, waarvoor familieleden vaak schulden moesten aangaan.

Oversteek naar Europa
,,Als er was betaald werden ze op volle vrachtwagens naar de Libische kust gereden", stelde het Openbaar Ministier dinsdag in een eerste tussentijdse zitting tegen Walid in de rechtbank in Zwolle. Aan de kust zette de groep de migranten op overvolle, gammele bootjes (zonder goede zwemvesten) op de Middellandse Zee, richting Italië. Honderden verdronken tijdens die tocht, duizenden anderen werden gered door hulporganisaties of haalden zelf de Italiaanse kust.

Walid werd opgepakt in Ethiopië, dat land veroordeelde hem tot 18 jaar cel voor mensensmokkel en leverde hem eind vorig jaar uit aan Nederland. Hier wordt hij door het Openbaar Ministerie vervolgd voor het leidinggeven aan een criminele organisatie die mensen smokkelde, gijzelde, afperste, mishandelde en verkrachtte. Inmiddels is ook een tweede leider gearresteerd, de misschien nog wel meer beruchte Eritreeër Kidane. Hij werd vorige week opgepakt in Soedan tijdens een internationale politieactie geleid door de Verenigde Arabische Emiraten. De man zit vast in de Emiraten. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd, vertelde het OM in de rechtbank.

In de krant Irish Times omschreef een slachtoffer twee mannen onlangs als ‘de meest brute smokkelaars van allemaal. ,,Walid verkrachtte ieder mooi meisje dat hij zag, en Kidane stond erom bekend mensen te mishandelen als beesten.”

Europese landen proberen al jaren niet alleen de handlangers van de smokkelaars, maar ook de grote(re) vissen te berechten. Het Nederlandse Openbaar Ministerie vindt dat het de bevoegdheid heeft om Walid en Kidane hier voor de rechter te brengen omdat sommige slachtoffers nu in Nederland wonen en er ook Nederlandse families zin afgeperst. Het OM onderzocht de zaak samen met Europol, Italië en Zweden. ,,We zullen ook nog vijf mensen uit Nederland voor de rechter brengen, zij worden verdacht van hulp bij de afpersing", aldus Officier van Justitie Petra Hoekstra.

De verdachte zelf ontkent ‘Walid’ te zijn. Hij heeft een heel andere naam, stelde hij in de rechtbank. ,,Ik heb ook nooit geweld gebruikt tegen mensen en ben nooit in Libie geweest. Als ik had kunnen ontsnappen naar Libië, was ik niet 19 jaar lang militair in Eritrea geweest.” De advocaat van de Eritreër, Richard van der Weide, vroeg zich af ‘waar het vermeende vermogen’ van zijn cliënt is gebleven. ,,Volgens het OM zou hij loaded moeten zijn door al het geld dat hij met mensensmokkel heeft verdiend, maar alles wat er in beslag is genomen is een 15 jaar oude Toyota en Ethiopisch geld ter waarde van 34,99 euro.”

In zijn trainingspak en met een vlassig baardje heeft de Eritreeër inderdaad niet meer de uitstraling van een gevreesde smokkelaar die poseerde met een band kogels en een vuurwapen om zijn schouder. Maar, stelt de rechtbank, ‘er zijn stevige aanwijzingen dat u wel Walid bent'. Het NFI doet daar nog verder onderzoek naar.

De wanpraktijken in Libië zijn niet gestopt met de arrestaties van Walid en Kidane. Nog iedere dag stappen er migranten op rubberboten op weg naar Europa. Eenmaal daar vertellen ze nog steeds verhalen over mishandeling, uitbuiting en afpersing in Libië. De EU probeert de migratie naar Europa tegen te houden geeft sinds enkele jaren financiële ondersteuning aan de Libische kustwacht. Maar migranten vertellen dat als zij door die Kustwacht worden onderschept en teruggebracht naar Libië, ze wéér in detentiecentra belanden waaruit ze zichzelf moeten vrijkopen.

Het proces gaat in april weer verder.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 85740
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De handel in de mensensmokkel

Bericht door Ariel »

OM: Eritrese bende mishandelde migranten, perste Nederlandse familieleden af

Een 39-jarige Eritreeër verscheen vandaag in de rechtbank in Zwolle als hoofdverdachte in een proces tegen een zeer gewelddadige mensensmokkelbende. De internationale criminele organisatie mishandelde en verkrachtte migranten en perste hun familieleden in Nederland af, stelt het Openbaar Ministerie.

De man werd in 2020 opgepakt in Ethiopië. Hij werd daar vorig jaar veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf wegens mensensmokkel in Afrika. Afgelopen oktober werd hij uitgeleverd aan Nederland. Het Openbaar Ministerie wil de Eritreeër hier vervolgen samen met zes andere verdachten, omdat de strafbare feiten volgens het OM deels in ons land plaatsvonden.

"Dat maakt dat Nederland bevoegd is om op te treden", verduidelijkt een woordvoerder van het OM. "We vinden dit een heel belangrijk zaak, om te laten zien hoe ernstig deze vorm van criminaliteit is waarbij mensen als handelswaar worden gezien."

Levensbedreigende omstandigheden
De mensensmokkelaar zou tussen 2014 en 2020 tientallen tot honderden slachtoffers hebben gemaakt. Zijn bende zou met name Eritreeërs onder levensbedreigende omstandigheden naar Nederland hebben laten komen. Na een tocht door Ethiopië en Sudan werden migranten in kampen in Libië opgesloten.

"Ze werden daar gedwongen om een extra bedrag te betalen (voor de overtocht, red.), soms wel 2000 euro", zegt de OM-woordvoerder. Ook Nederlandse familieleden en kennissen van migranten werden door de organisatie onder druk gezet om met die bedragen over de brug te komen. Kwam er geen geld, dan vonden ernstige mishandelingen en verkrachtingen plaats.

Meerdere migranten zouden in de Libische kampen zijn overleden, onder toeziend oog van de bende. Ook zijn volgens justitie talloze migranten verdronken nadat ze door de bende op nauwelijks zeewaardige bootjes richting Europa waren gezet.

Opgepakt in Sudan
Het OM wil de zaak van de man tegelijk behandelen met die van een andere hoofdverdachte, ook een 39-jarige Eritreeër. Deze man werd op 1 januari opgepakt in Sudan tijdens een internationale politieactie. Hij zit nu vast in de Verenigde Arabische Emiraten als verdachte in een witwasonderzoek. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Nog eens vijf personen in Nederland zullen door het OM worden gedagvaard voor betrokkenheid bij de afpersing van familieleden van migranten. Het proces tegen de mensensmokkelaars gaat in april verder.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Plaats reactie