De situatie in Oekraïne

Mahalingam
Berichten: 49534
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Mahalingam »

Rechtsstaat à la Oekraïne: waarschuwing van Selensky aan Oekraïense rechters

De Oekraïense president Zelensky heeft een ongehoorzame rechtbank standrechtelijk ontbonden en een duidelijke waarschuwing afgegeven aan alle Oekraïense rechters.

Sinds zijn aantreden heeft de Oekraïense president Zelensky een heel eigenaardige relatie met de Oekraïense rechtbanken. Hij heeft sinds 2020 problemen met Oekraïense rechtbanken, hij wilde onder meer het constitutionele hof destijds uit de macht zetten, wat ongrondwettelijk was . Nu was er nog een hoofdstuk in dit dispuut, waarin Selensky een hele rechtbank standrechtelijk liquideerde omdat de vonnissen hem niet bevielen. Dat meldde het Russische persbureau TASS en ik vertaalde het TASS-rapport .

Begin van de vertaling:
Zelensky noemde de liquidatie van de rechtbank in Kiev een "begrijpelijk signaal" voor alle rechters

De Verchovna Rada had eerder besloten om de administratieve districtsrechtbank van Kiev, waarover al jaren een conflict gaande is, te liquideren.

De president van Oekraïne, Vladimir Zelensky, is van mening dat de liquidatie van de administratieve rechtbank van het district Kiev "een duidelijk signaal moet zijn voor alle rechters". Hij zei dit tijdens een plechtige zitting van de plenaire zitting van het Hooggerechtshof ter gelegenheid van de Dag van de Gerechtsdeurwaarders van Oekraïne.

Dinsdag stemde de Verchovna Rada voor de liquidatie van de administratieve rechtbank van het district Kiev, die al jaren het onderwerp is van een geschil. Op dezelfde dag ondertekende Zelensky de wet die door de Rada was aangenomen. Er zal een districtsbestuursrechtbank van de stad Kiev worden opgericht in de plaats van de districtsbestuursrechtbank van Kiev.

"Ik heb het initiatief genomen tot de goedkeuring van de wet inzake de ontbinding van de administratieve rechtbank van het district Kiev en ik wil dat dit besluit een duidelijk signaal is voor alle rechters dat de samenleving maar één ding verwacht: gerechtigheid", zei de president.

Hij verbond de liquidatie van de rechtbank met de voortzetting van de hervorming van de staatsorganen van Oekraïne. “Natuurlijk kan en wil ik als president geen parameters bepalen voor uw werk. Maar zoals elke Oekraïner ben ik er echt in geïnteresseerd dat er een stabiele juridische praktijk is die begrijpelijk is voor het publiek en de lagere rechtbanken", voegde hij eraan toe.

In juli 2020 klaagde het Nationale Bureau voor Corruptiebestrijding van Oekraïne Pavlo Vovk, het hoofd van de administratieve rechtbank van het district Kiev, zijn plaatsvervanger en vijf andere rechters aan voor pogingen om de macht te grijpen en gerechtelijke beslissingen te bevelen. In februari 2021 verklaarde Selensky dat er een reeks wetsvoorstellen over justitiële hervorming in de maak was. Dit omvatte de overdracht van de bevoegdheid om de handelingen van de centrale overheid aan te vechten van de administratieve rechtbank van het district Kiev naar het Hooggerechtshof. In april van hetzelfde jaar diende de president bij het parlement een wetsvoorstel in tot ontbinding van de administratieve rechtbank van het district Kiev, daarbij verwijzend naar "gebrek aan vertrouwen in de instelling". Het besluit werd gesteund door de ambassadeurs van de G7, maar de Rada nam de relevante resolutie pas aan na de reactie van Washington - op 9 december werd het hoofd van Pavlo Vovk gesanctioneerd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Vovk beschreef de sancties zelf als onderdeel van "een meerjarige campagne om controle over de Oekraïense rechterlijke macht te krijgen van bepaalde internationale structuren".

De administratieve rechtbank van het district Kiev is niet de enige rechtbank waarmee Zelensky in de problemen is gekomen. Sinds 2020 probeert de Oekraïense leider Aleksander Tupitsky te ontslaan als hoofd van het Grondwettelijk Hof. De decreten van Zelensky tegen Tupitsky werden onwettig verklaard door het Hooggerechtshof en het Hof van Cassatie.
einde vertaling

Ook hier is duidelijk te zien wie de baas is in de Oekraïne. Het is bekend dat het National Anti-Corruption Bureau of Ukraine (NABU), dat verantwoordelijk is voor de aantijgingen tegen de rechtbank, wordt aangestuurd vanuit de Amerikaanse ambassade. Details zijn hier te vinden . En dat de Rada pas haar besluit nam nadat Washington groen licht had gegeven in de vorm van sancties tegen de bewuste Oekraïense rechter is ook een statement. De regering in Kiev mag niet eens naar het toilet zonder groen licht van Washington, daarom is ook duidelijk wie de beslissing nam dat Kiev niet met Rusland zou onderhandelen, maar tegen Rusland zou vechten "tot de laatste Oekraïener" .
https://www.anti-spiegel.ru/2022/rechts ... e-richter/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49534
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Mahalingam »

Het lijkt erop dat de stervensbereidheid afneemt.
Vandaar dat er een nieuwe wet komt met draconische straffen voor 'verraders van het Vaderland'.
De minister van Defensie van Oekraïne klaagt over de slechte discipline in de strijdkrachten van Oekraïne

Volgens Alexei Reznikov was het juist vanwege problemen met de discipline in het leger dat de militaire leiding een wet voorstelde over meer verantwoordelijkheid voor militair personeel.

Kiev, 6 januari. /TAS/. De Oekraïense minister van Defensie Oleksiy Reznikov erkende dat er problemen zijn met discipline in de strijdkrachten van Oekraïne (AFU), en legde dit uit door de acties van aanstichters die naar verluidt banden hebben met de Russische Federatie.

Volgens hem was het juist vanwege problemen met de discipline in het leger dat de militaire leiding een wet voorstelde over meer verantwoordelijkheid voor militairen. "Het was een initiatief van het leger, omdat er in bepaalde situaties problemen zijn met discipline en sommige mensen die het misbruiken, gebruiken het. Er waren aanstichters, ze werden betaald door de Russen, en toen ontweken deze mensen hun verantwoordelijkheid. Dat wil zeggen, het principe van de onvermijdelijkheid van straf werkte niet", citeert hij vrijdag Reznikov-editie van " Country ".

Op 13 december keurde de Verkhovna Rada van Oekraïne een wet goed tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Administratieve Overtredingen en andere wetgevingshandelingen over de specifieke kenmerken van militaire dienst onder de staat van beleg of in een gevechtsituatie. Het voorziet in een verhoogde strafrechtelijke aansprakelijkheid voor het leger, met name voor het ongeoorloofd verlaten van een militaire eenheid, plaats van dienst of slagveld, desertie en het niet opvolgen van bevelen.
De wet veroorzaakte een publieke verontwaardiging. Op 15 december werd een elektronische petitie geregistreerd waarin de Oekraïense president Volodymyr Zelensky werd gevraagd zijn veto uit te spreken over de wet. In slechts een dag tijd won ze meer dan 25.000 stemmen die nodig waren voor overweging door de president. En op 19 december riep de opperbevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne, Valery Zaluzhny, Zelensky op om de wet te ondertekenen. 
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/16748187
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49534
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Mahalingam »

Bij de laatste mobilisatie zijn 100.000 man aan het leger toegevoegd om de gaten die gevallen waren te vullen. En in de nabije toekomst zouden nog wel meer soldaten nodig kunnen zijn.
De minister van Defensie van Oekraïne sloot extra mobilisatie in het land niet uit

Kiev, 6 januari. /TAS/. De Oekraïense minister van Defensie Oleksiy Reznikov zei dat er op dit moment geen behoefte is aan extra mobilisatie, maar dit kan op elk moment veranderen, afhankelijk van de situatie op de contactlijn.

Volgens hem heeft Oekraïne het door president Volodymyr Zelensky goedgekeurde aantal mensen nog niet opgeroepen. "In Oekraïne is in februari 2022 de mobilisatie aangekondigd en die is nog niet voltooid. We hebben het aantal mensen dat is goedgekeurd door de wet en de president nog niet opgeroepen. Het proces verloopt rustig. We hebben niet zo'n geweldige behoefte aan mensen", zei hij vrijdag tegen de persdienst van het ministerie: "We mobiliseren waar nodig, vullen de verliezen van specifieke gevechtsbrigades aan, vinden specialisten om bepaalde taken uit te voeren. Maar natuurlijk is de situatie bij het front kan elk moment veranderen <…> en dan zal de kwestie van extra mobilisatie als een apart besluit worden genomen.

Hij voegde er ook aan toe dat Oekraïne nu "wapens, uitrusting en uitrusting" nodig heeft.

Op 25 februari 2022 ondertekende Zelensky een decreet over algemene mobilisatie in Oekraïne. Volgens het document werd het 90 dagen gehouden in Kiev en alle regio's van het land. Vervolgens verlengde de Verkhovna Rada herhaaldelijk zijn geldigheid samen met de staat van beleg. De huidige mobilisatie zou op 19 februari moeten eindigen
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/16748481
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Ariel »

Collaborateur of ongelukkige uitspraak? Belangrijke adviseur Zelenski reageert na opstappen

Het rommelt nu ook in Kiev. Oleksiy Arestovych, vanaf het eerste uur een raadgever van president Zelenski, heeft ontslag genomen. Na een „foute interpretatie” van de raketaanslag in Dnipro waarbij 45 mensen stierven, wordt hij ervan beschuldigd een handlanger van Rusland te zijn. Hij schiet met scherp terug.

Bijna elke avond is Oleksiy Arestovych (46) te gast in de Youtube-post van de voormalige Russische mensenrechtenadvocaat Mark Feygin. Samen praten ze over de stand van zaken aan het front, wat er in Rusland op til is en hoe de wereld naar Oekraïne kijkt. De uitzendingen zijn populair: het kanaal heeft 1,6 miljoen volgers. Zijn persoonlijke blogs worden gevolgd door 200.000 Oekraïners. In het land is Arestovych een van de gezichten van de oorlog geworden, bij iedereen bekend door zijn dagelijkse briefings vanuit het presidentiële hoofdkwartier. Zijn kalme en geruststellende optreden maakte de man een populaire figuur. Zodanig zelfs dat hij in augustus aankondigde dat hij presidentskandidaat zou zijn als Zelenski zichzelf niet wil opvolgen.

’Russische propaganda’
Vorige week zaterdag zat hij ook bij Feygin. Enkele uren eerder was een appartementsgebouw in Dnipro verwoest, waarbij minstens 44 doden vielen. Arestovych had een eigen mening. „De raket werd geraakt door Oekraïense luchtafweer, viel en ontplofte op de weg.” Een „vriend” die op het moment van de raketinslag in de buurt was, had hem dat gezegd. Onaannemelijk was de inschatting niet. In het verleden sloeg het Oekraïense luchtafweergeschut al meer Russische raketten uit hun baan. Het beste voorbeeld daarvan was de Russische raket die eind vorig jaar over de grens in Polen neerkwam.

Toch barstte er een storm los op de Oekraïense sociale media. De adviseur van Zelenski werd beschuldigd van het verspreiden van Russische propaganda. Zijn ontslag werd geëist. Zeker nadat de Russische propagandakanalen zijn woorden herhaalden om de handen in onschuld te wassen. Opmerkelijk: het Oekraïense leger sprak de versie van Arestovych niet tegen. Het meldde wel dat Oekraïne geen verweer heeft tegen ballistische raketten zoals de Kh-22, die meer dan waarschijnlijk het bloedbad veroorzaakte.

’Fundamentele fout’
Dinsdagavond toonde Arestovych zijn ontslagbrief op Facebook. Hij gaf toe dat hij „een fundamentele fout” had gemaakt en verontschuldigde zich bij de nabestaanden, de inwoners van Dnipro en iedereen die hij had gekwetst met zijn woorden. De diensten van Zelenski lieten weten dat ze het ontslag van de freelance adviseur voor strategische informatie, die de president sinds 2020 bijstaat, „inwilligden.”

Net als Zelenski is Arestovych een acteur die in de politiek stapte. Al weken voor de oorlog werden zijn boodschappen populair. Omdat hij zich strijdvaardig en optimistisch opstelde, ondanks de toenemende dreiging. Hij kent ook wat van het leger, studeerde af aan de militaire academie van Odessa en was ooit actief als officier in de inlichtingendiensten. Het maakte hem geloofwaardig, al betekent het niet dat zijn informatie altijd correct was. Zijn voorspelling dat de oorlog slechts enkele weken zou duren, bleek snel een blunder.

’Russische mol’
Voor een deel van de Oekraïense parlementsleden gaat zijn ontslag niet ver genoeg. Ze eisen dat de inlichtingendiensten hem screenen. Ze verdenken hem ervan een Russische mol te zijn. Sinds zijn ontslag duikt er informatie over op de man „die altijd Russisch is blijven spreken.” Hij had zich gekant tegen de Oranje-revolutie die de Russische stromannen in Kiev verdreef. Hij was lid geweest van de radicaal-rechtse Broederschap die banden had met de pro-Russische oligarch Viktor Medvedchuk – volgens het Witte Huis een van de twee mogelijke opvolgers van Zelenski als Kiev zou vallen. Onafhankelijke media meldden dat Arestovych ook aanwezig zou zijn geweest op conferenties van de neofascistische Euro-Aziatische Beweging, het geesteskind van Aleksandr Doegin, de goeroe van Poetin van wie de dochter vorig jaar omkwam bij een aanslag.

’Politieke manipulatie’
In de populaire Youtube-uitzending met Mark Feygin woensdagavond sloeg het duo terug. Ze beschuldigden „de oppositie” ervan dat die de Russische propagandamachine had gevoed, zodat Arestovych geportretteerd kon worden als een Russische liaison. „Politieke manipulatie. Er is een operatie met Rusland aan de gang om de Oekraïense burgers te verdelen en haat te zaaien.” Om de strijd te saboteren zelfs, luidde het. De val van Soledar was volgens hen te wijten aan „hun overdrijving van het dreigende gevaar vanuit Wit-Rusland.” Daardoor zag Oekraïne zich verplicht om meer troepen weg te trekken naar het noorden.

De aanval nu op Arestovych is niet toevallig, klonk het nog. „Ze” willen hem monddood maken „net voor een grote operatie.” Woensdag beloofde het duo te blijven uitzenden en informeren. „We stoppen pas als de oorlog stopt. Anders krijgen Moskou en hun bondgenoten hun zin.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Ariel »

Stroom van schandalen doet Oekraïense eenheid wankelen en dat is geen toeval

Een viceminister ontslagen wegens corruptie, de minister van Defensie beschuldigd van woekerpraktijken, complottheorieën over de neergestorte helikopter. President Zelenski beleeft lastige dagen. Hij riep de Oekraïners op om het hoofd koel te houden en de eenheid te bewaren. Oekraïense bronnen zien in de plotse toename van schandalen en de vermenging van echte dossiers met „onthullingen” de hand van één Rus.

Zondag vierde Oekraïne de Dag van de Oekraïense Eenheid. President Zelenski maakte van de feestdag gebruik om de Oekraïners „waar ze ook zijn en waar ze ook vandaan komen” op te roepen „om één te blijven.” De euforie van de herfst is weg. De overwinning niet in zicht. Het wordt een slijtageslag, ook voor het moreel. Rusland blijft de Oekraïense infrastructuur bestoken, wat maandag leidde tot black-outs in vijf regio’s. De stugge houding van de Duitsers tijdens de top op de Amerikaanse legerbasis Ramstein laat een wrange nasmaak achter.

En op het thuisfront in Kiev stormt het ook. Sinds dit weekend is Oekraïne – opnieuw – in de ban van de moord op Denys Kireyev, een bankier die hooggeplaatste Russische contacten had. In maart werd hij gedood door leden van de Oekraïense geheime dienst SBU. Volgens de officiële versie was hij een Russische dubbelspion. Maar het hoofd van de inlichtingendiensten van Defensie (GUR) Kyrylo Budanov zorgde voor een explosieve onthulling. Kireyev had geen verraad gepleegd. Integendeel, hij was een held die de GUR tipte over de nakende aanval op de Antonov-luchthaven tijdens het begin van de Russische invasie. „Ik weet dat Kireyev in een auto van de SBU is doodgeschoten en dat zijn lichaam op straat is gegooid”, klinkt het. De SBU weigerde commentaar.

Altijd weer corruptie
Zondag volgde nog een bommetje. Het Oekraïense kernkabinet ontsloeg viceminister van infrastructuur Vasyl Lozynski wegens corruptie. Hij had het op een akkoordje gegooid met een bedrijf dat generatoren kon leveren. Die zouden fors boven de prijs aangekocht worden, waar Lozynski 380.000 euro voor in ruil kreeg. De achillespees van het regime in Kiev blijft de blijkbaar onuitroeibare corruptie. En dat is koren op de molen van wie vragen heeft bij de miljardenstromen naar Oekraïne. Onder andere in de VS is er al herhaaldelijk hardop betwijfeld of het geld dat ze naar Oekraïne sturen wel gebruikt wordt waarvoor het bedoeld is.

Zelenski is zich bewust van wat er zich rondom hem afspeelt, en liet maandag doorschemeren dat er nog meer op til is. „De focus ligt op defensie, buitenlandse politiek en oorlog. Het betekent niet dat ik niet zie en hoor wat er wordt gezegd in verschillende maatschappelijke geledingen, zowel in Kiev als in de regio’s.”

Defensie in opspraak
Ook heel wat beschuldigingen en insinuaties over enkele Oekraïense sleutelfiguren doen de ronde. Zo namen de Oekraïense media afgelopen weekend een van de boegbeelden van de oorlog onder vuur: defensieminister Oleksi Reznikov. Zijn diensten worden ervan beschuldigd dat ze twee tot drie keer de marktprijs betaalden om voedingsmiddelen aan te kopen voor het leger. En ook over Oleksiy Arestovych circuleert een verhaal. Hij nam vorige week onder druk ontslag als informatieadviseur van Zelenski, na foute uitspraken over de moordende Russische raketinslag in Dnipro. Het helikopterongeluk waarbij vorige week de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken sneuvelde, zou mede zijn werk zijn geweest. Arestovych zou het vluchtplan aan Rusland hebben doorgespeeld, waarna de helikopter werd neergehaald.

De Gerasimov doctrine
Oekraïense bronnen zien in de plotse toename van schandalen en de vermenging van echte dossiers met „onthullingen” de hand van één Rus: de nieuwe leider van de oorlog in Oekraïne, generaal Valery Gerasimov. Hij heeft niet alleen veel medailles op zijn naam staan, maar staat ook bekend om zijn militaire doctrine, die van de hybride oorlog. Volgens de Gerasimov-doctrine maakt het louter militaire maar een vierde uit van de middelen die ingezet moeten worden. Cyberaanvallen, economische powerplay, subversie en misleiding zijn onmisbaar. En een informatieoorlog maakt er ook deel van uit. Om de tegenpartij uit elkaar te spelen, om de eenheid te breken.

Net dat verklaart de plotse stroom van echte en vermeende schandalen die in de Russische propagandakanalen veel aandacht krijgen, wordt in Kiev gezegd. De minister van Defensie staat al van het begin van de oorlog op de hitlist van Moskou. Door een megafoon te zetten op de moord op Kireyev, wil men de bestaande strubbelingen tussen de GUR en de SBU oppoken. Oleksiy Arestovych moet ondertussen de meest geciteerde Oekraïner in Rusland zijn om de officiële communicatie uit Kiev ongeloofwaardig te maken en het vertrouwen te ondermijnen.

Vredesregering in ballingschap
Volgens onderzoek zou een kwart van de Oekraïners beïnvloedbaar zijn door Russische desinformatie en aan te sporen zijn om zich tegen de oorlog te keren. En toeval of niet, maar vorige week verscheen in Moskou ook een eerste opiniestuk van Viktor Medvedchuk. De pro-Russische Oekraïense politicus pleit voor een opdeling van Oekraïne naar Koreaans model. Volgens Washington was hij de man die de plaats van Zelenski zou moeten innemen na diens liquidatie. Regimewissels behoren ook tot de Gerasimov-doctrine.

Medvedchuk werd gearresteerd wegens verraad, maar kwam na een gevangenenruil in Moskou terecht. Volgens The Moskou Times is hij rijk genoeg om de rest van zijn leven te rentenieren, maar werd hij door het Kremlin op pad gestuurd. Hij moet het boegbeeld worden van een „Oekraïense vredesregering.” Een regering in ballingschap die de oorlog met diplomatie wil stoppen. Want ondanks de peptalks van Zelenski, staan echt niet alle Oekraïners achter de noodzaak om het hele land te bevrijden. Om de oorlog en de ontbering te stoppen, willen zij wel iets opofferen.

De oproep tot eenheid van Zelenski kwam daarom niet uit de lucht vallen. Het was niet zomaar een symbolische toespraak op een nationale feestdag. Maar een waarschuwing om zich niet te laten manipuleren.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Ariel »

Kuch.....Hier begroet Oleksi Reznikov zijn Nederlandse collega Kasja Ollongren.
Afbeelding

Dat de populaire Oekraïense minister van Defensie Oleksi Reznikov ook in opspraak is geraakt, is bijzonder pijnlijk. Reznikov heeft zeer goede contacten met Westerse collega's. Hij wordt dan niet persoonlijk van graaien beschuldigd, maar er komt wel een vies luchtje uit zijn ministerie nu zijn onderminister is vertrokken. Oekraïense journalisten deden onderzoek naar de voedselaankopen van dat ministerie van Defensie. Ook hier zouden sterke aanwijzingen zijn dat ambtenaren veel meer dan de hoofdprijs betaalden voor leveringen van rantsoenen voor de troepen. Reznikov ontkent dat hij er weet van had en vraagt zelf nadrukkelijk om een parlementaire onderzoekscommissie.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Ariel »

Opnieuw teistert het corruptiespook Oekraïne en dat is slecht nieuws voor president Zelenski, die juist nu twijfel over de besteding van internationale hulp slecht kan gebruiken.
Reeks ontslagen bij Oekraïense overheid, na beschuldigingen van corruptie

Na aanhoudende beschuldigingen van corruptie heeft de Oekraïense president Zelensky vannacht een reeks ontslagen aangekondigd bij de overheid, zonder daarbij namen te noemen. Hij kondigde ook aan dat er strenger toezicht komt op overheidsmedewerkers die naar het buitenland reizen.

Sinds vannacht hebben tot dusver tien hooggeplaatste functionarissen het veld geruimd. Van niet alle ontslagen ambtenaren is precies bekendgemaakt waarom ze plaats moeten maken. Ook interne politieke conflicten spelen mogelijk een rol.

Het plaatsvervangend hoofd van het presidentiële bureau van Oekraïne, Kyrylo Timosjenko, heeft na de toespraak van Zelensky zelf aangekondigd zijn functie op te geven. Hij gaf daarbij geen verdere uitleg.

Ook de plaatsvervangend procureur-generaal van Oekraïne, Oleksi Symonenko, is uit zijn functie ontheven. Die beslissing zou "zijn eigen wens" zijn. Er wordt geen verdere reden gegeven.

Te duur ingekocht
Vjatsjeslav Sjapovalov, de onderminister van Defensie van Oekraïne, was de volgende die het veld moest ruimen: hij wordt al langer beticht van corruptie en heeft zijn ontslag vandaag ingediend. Sjapovalov zou voedsel voor de troepen voor veel te hoge prijzen hebben ingekocht.

Verder hebben staatssecretarissen Viacheslav Nehoda en Ivan Lukerya Facebook hun ontslag aangekondigd en zijn vijf regionale gouverneurs ontslagen.

De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov noemde die beschuldigingen gisteren nog een lastercampagne. Vandaag is het ministerie van Defensie vol lof over het besluit van Sjapovalov om te vertrekken, waarmee hij het vertrouwen in het ministerie hoog zou houden.

Michajlo Podoljak, een belangrijke adviseur van president Zelensky, roemt de ontslagronde op Twitter. "Zelensky's personeelsbeslissingen getuigen van de belangrijkste prioriteiten van de staat. Niet de ogen sluiten", schrijft hij.

Zelenskyy’s personnel decisions testify to the key priorities of the state... No "blind eyes". During the war, everyone should understand their responsibility. The President sees and hears society. And he directly responds to a key public demand – justice for all...

Oekraïne werd voor de oorlog al geteisterd door corruptieschandalen, maar sinds het uitbreken van de oorlog gaat de aandacht vooral daarnaartoe. Zelensky lijkt - op een moment dat Oekraïne hoopt op de levering uit het Westen van meer zware wapens - met de reeks ontslagen het aanpakken van corruptie weer hoger op de agenda te zetten. Westerse bondgenoten hameren er geregeld op dat Oekraïne, los van de oorlogsinspanningen werk moet blijven maken van de strijd tegen corruptie.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49534
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Mahalingam »

Corruptie aanpakken zonder aanziens des persoons? Onmogelijk in een corrupte staat.
Het komt erop neer dat de ene groep corrupten een andere groep corrupten probeert weg te drukkken van de voedertroggen puur uit eigenbelang. En dat dan weten aan te kleden als dienende het staatsbelang.
"
Van niet alle ontslagen ambtenaren is precies bekendgemaakt waarom ze plaats moeten maken. Ook interne politieke conflicten spelen mogelijk een rol.
"
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Ariel »

Duitsland gaat Leopard 2-tanks aan Oekraïne leveren. Dat melden diverse Duitse media, waaronder het persbureau DPA en Der Spiegel. Ook andere landen zouden toestemming krijgen om de tanks, die van Duitse makelij zijn, aan Oekraïne te geven. De officiële aankondiging van het besluit is naar verluidt morgen.

Oekraïne vraagt al lange tijd om de tanks, in de hoop de Russen daarmee te kunnen terugdringen. Onder meer Polen en Finland hebben eerder al gezegd de tanks te willen leveren. Omdat de tanks door Duitsland zijn geproduceerd, hebben de landen toestemming nodig van de Duitse bondskanselier Scholz.
En Rutte wil ook tanks aan Oekraïne leveren, maar die hebben we dus niet. Rutte heeft nu een plan verzonnen. :shock:
Het Nederlandse kabinet zei vorige week bereid te zijn mee te betalen aan Leopard 2-tanks die andere landen naar Oekraïne sturen. Nederland bezit zelf geen Leopard 2-tanks, maar leaset er achttien van Duitsland. Vandaag zei premier Rutte tegen internationale media in Brussel dat Nederland die tanks eventueel kan kopen en aan Oekraïne kan geven. Als het zinvol zou zijn om dat samen met andere landen te doen, is het kabinet bereid dat te overwegen, aldus de premier
.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49534
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Mahalingam »

In Polen zijn nog veel Nationalisten die verlangen naar de terugkeer van het Grote Poolse Rijk. En daar was de West-Oekraïne ook een deel van.

En in dat deel van de Oekraïne woont een verdrukte minderheid van Poolse afkomst (Net zoals er onderdrukte minderheden zijn van Roemenen en Hongaren.)

Afbeelding

Onderwijl: de Polen geven hun tanks niet cadeau. Ze willen ervoor betaald worden en zijn ook bereid om die om te ruilen voor gratis USA Abram tanks.
En Rutte wil 18 tanks van de Duitsers kopen die verondersteld worden hun eigen tanks gratis weg te geven ?
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Ariel »

Corruptie: vriendinnen hooggeplaatste Oekraïners doen opmerkelijke zaken

Oekraïne zit met nieuwe en pijnlijke onthullingen over corruptie. Ondanks de oorlog is het opvallend dat de Oekraïense media ongemeen losgaan met deze onthullingen. Er wordt mede daardoor flink gebezemd op verschillende niveau’s.

De grote koppen gaan over vermeende fraude op het ministerie van Defensie. Daar zou, zo ontdekte de Oekraïense journalist Joeri Nikolov, voor de rantsoenen tot drie keer meer zijn betaald dan de marktprijs. Het gaat om voedsel voor legereenheden die niet in de frontlijn strijden.

Alles bij elkaar zou zo tussen de 150 miljoen en 200 miljoen euro in het schemergebied zijn beland. Onderzoeken naar wie daarvan profiteerden lopen, maar de knuppel ligt in het hoenderhok. Dit blijkt uit de diverse topambtenaren die de wacht is aangezegd of die zelf alvast zijn vertrokken.

Karakteristiek
Maar er spelen veel meer van dit soort verhalen en het lijkt bijltjesdag. Karakteristiek in de corruptie-aanklachten die nu naar buiten komen is dat van de vice-fractievoorzitter van de partij van president Zelenski, Pavlo Chalimon. Die heeft wel wat uit te leggen. Hij blijkt stiekem een huis te hebben gekocht in het centrum van Kiev en liet dat registreren op naam van zijn vriendin. De koop vond afgelopen zomer plaats. Journalisten ontdekten dat de prijs voor deze villa en bijbehorende grond omgerekend een 247.000 euro was, extreem schappelijk. Dit is zo’n zes keer lager dan de verkoopprijs van vergelijkbare huizen in de wijk.

Onderzoeksjournalisten filmden dat Chalimon regelmatig het huis van zijn vriendin bezocht. Dezelfde vriendin, die over zichzelf op Facebook meldt dat ze in een lingeriezaak werkt, kocht het jaar ervoor 45 percelen grond waarvan een aantal van een voormalige zakenpartner van Chalimon. Vice-fractievoorzitter Chalimon had overigens al eerder te horen gekregen dat de Oekraïense anti-corruptiebestrijding een fiscaal onderzoek naar hem was begonnen vanwege zijn opmerkelijke levensstijl.

De gisteren ontslagen gouverneur van Zaporisja, Valentin Reznitsjenko, was in november al door verschillende media beschuldigd van het toekennen van dubieuze wegenherstelcontracten ter waarde van tientallen miljoenen euro’s aan een groep die mede was opgericht door zijn vriendin. Naar verluidt weet die niets van wegonderhoud maar runt ze wel een fitness studio.

Vakantie
Oleksi Simonenko, plaatsvervangend procureur-generaal, heeft een ander probleem. Volgens de Oekraïense online-krant Ukrainska Pravda had hij zijn ​​kerstvakantie doorgebracht in Marbella in Spanje. Simonenko verliet Oekraïne op 30 december en verbleef 10 dagen in het buitenland. Dat op zich lijkt niet zo ernstig, maar de omstandigheden zijn op zijn minst dubieus en maken dat Simonenko zijn ontslag moest indienen.

Volgens de Oekraïense corruptiebestrijding reisde de plaatsvervangend procureur-generaal namelijk in een mercedes met chauffeur. Die auto bleek eigendom van de familie Kozlovski, de chauffeur was een lijfwacht van Hrihori Kozlovski. De laatste is een dubieuze oligarch die mede-eigenaar is van een sigarettenfabriek die vooral zou leveren aan de zwarte markt. Tegen Kozlovski liepen al onderzoeken wegens belastingontduiking. Dit maakt het curieus dat een plaatsvervangend procureur-generaal zo’n vriendschap aanhoudt.

Fatale misstap
Wat Simonenko kennelijk fataal werd, melden Oekraïense media, is dat hij duidelijk lak had aan de uitreisregels, die gelden voor alle Oekraïense mannen in de leeftijd van 18-60 jaar. Officieel mogen die het land niet verlaten tijdens de staat van beleg. Uitzonderingen kunnen worden aangevraagd voor reizen in verband met vrijwilligerswerk, journalistiek werk en andere activiteiten zoals familiebezoek. Dit geldt ook voor artiesten die tijdelijk zijn vrijgesteld voor culturele voorstellingen.

Direct nadat het snoepreisje van Simonenko bekend werd, verbood de Nationale Veiligheids- en Defensieraad alle topambtenaren om naar het buitenland te reizen indien dit geen verband hield met hun werk. Het verbod omvat hoofden van alle openbare instanties, hun plaatsvervangers en afdelingshoofden, evenals rechters én openbare aanklagers.

Zorgen
Dat de bezem door verschillende ministeries en regionale besturen gaat kan worden gezien als een goed teken. De anticorruptiebestrijding werpt kennelijk zijn vruchten af. President Volodymyr Zelensky verdedigde gisteravond de diverse ontslagen van topambtenaren als ‘noodzakelijke beslissingen om een ​sterke staat te hebben’. Het is noodzakelijk ‘voor onze bescherming en het helpt onze toenadering tot de Europese instellingen’, benadrukte hij in zijn dagelijkse videotoespraak. De schandalen die nu aan het licht komen, baren niettemin de nodige zorgen in Brussel dat dit jaar 18 miljard euro overmaakt om Oekraïne financieel te steunen.

Volgens door de Vlaamse krant De Standaard geciteerde woordvoerder van de EU, worden de geldstromen nauwlettend gevolgd. ,,We zien vooruitgang in de strijd tegen corruptie in Oekraïne. We hebben ook verschillende instrumenten om te controleren dat het geld gaat naar waar het nodig is. Oekraïne moet ook verslag uitbrengen van waar het geld naartoe ging en waarvoor het gebruikt werd.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24170
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door King George »

Wie had dat toch verwacht dat Oekraïne tot in elke vezel corrupt is? En die corruptie mogen wij dus gaan spekken. Want het is onze oorlog.
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Ariel »

Rusland zweert wraak na levering tanks, moeten we bang zijn?

Nu het licht op groen staat voor de levering van Leopard 2-tanks aan Oekraïne is de vraag: hoe reageert het Kremlin? Is het Westen een rode lijn over gegaan? Kernwapens zal hij niet gebruiken, schatten experts in. „Maar Poetin kan heel veel doen om het Westen het leven zuur te maken, the sky is the limit.”

Na lang aarzelen is de Duitse bondskanselier Scholz dan toch om. Polen en andere landen die over de Leopards beschikken, mogen de gevechtsvoertuigen leveren aan Oekraïne. Ook Duitsland zelf gaat ze leveren. Nederland overweegt onze bij Duitsland geleasde Leopards te kopen en over te dragen aan Oekraïne.

De Britten komen met hun Challenger-tanks over de brug terwijl er sterke signalen zijn dat de Amerikanen Abrams-tanks naar Oekraïne zullen sturen. En dat staat nog los van de verwachte armada van gepantserde gevechtsvoertuigen zoals de Amerikaanse Bradley’s, die aan Kiev beloofd zijn. Kortom, de Russen staan straks tegenover een forse gepantserde legermacht.

Nucleair conflict
Toch leidt dat niet tot een nucleair conflict, is de stellige overtuiging van oud-commandant landstrijdkrachten Mart de Kruif. „Zolang het Russische grondgebied niet wordt aangetast, geloof ik daar niet in om diverse redenen. Zo hebben de Amerikanen al gedreigd het Russische leger grotendeels te vernietigen als ze een nucleair wapen gebruiken.

China wil het niet en Rusland heeft China economisch hard nodig. Bovendien: als Poetin de eerste is die na Hiroshima en Nagasaki een nucleair wapen gebruikt, is hij klaar. Het zal zijn einde zijn als leider. Tenslotte: zo’n bom dient geen enkel militair doel. Op het slagveld kun je er niets mee.”

Hoewel op de Russische televisie Kremlinpropagandisten moord en brand schreeuwen en zelfs oproepen om met een atoombom het Duitse parlement in de as te leggen, denkt ook geopolitiek expert Rob de Wijk dat het niet zover zal komen. „Tanks zijn niet de rode lijn. Voor beide partijen – de NAVO en Rusland – zijn kernwapens direct gekoppeld aan bedreiging van het eigen grondgebied. Daarom weigert het Westen raketsystemen te leveren waarmee doelen diep in Rusland te bereiken zijn.”

’Provoceren’
Hoe hard de Russische propaganda ook roept om met kernwapens Europese steden te bestoken en hoe vaak Poetin en andere Russische leiders er ook op hinten, het is vooralsnog bluf gebleken. Maar wat Rusland dan wel gaat doen, is voor Oost-Europadeskundige Bob Deen van Instituut Clingendael niet duidelijk. „In elk geval is de retoriek gewijzigd. Van een snelle oorlog waar de bevolking weinig last van heeft naar een langdurige oorlog tegen het hele Westen. Maar een oorlogsverklaring aan het Westen heb ik niet gehoord.”

De Wijk verwacht niet dat Poetin stil zal blijven zitten. „Wat hij kan, is provoceren. Rakettesten uitvoeren op de oceaan, schepen voor de kust van NAVO-landen leggen, troepen samentrekken bij de Baltische staten, dreigen om kabels naar de VS door te knippen, cyberaanvallen. The sky is the limit. Alles kan. Rusland kan veel doen om het Westen het leven zuur te maken.”

Keer op keer reageert het Westen, Amerika voorop, op acties van Rusland. „Geen enkel wapen geeft in zijn eentje de doorslag op het slagveld”, zegt Deen. „Steeds krijgt Oekraïne er iets bij. Het begon met pantserhouwitsers die het overwicht van de Russen counterden. Er kwamen luchtafweersystemen bij, de Patriots, toen Rusland steden begon te bombarderen. Nu Rusland bezig is een offensief voor te bereiden, komen er tanks bij.”

Rode lijn
De rode lijn is nog niet in zicht, maar kan wel dichterbij komen. Bijvoorbeeld als Oekraïne erin slaagt door de Russische linies te breken en oprukt richting de Krim, zegt Deen. „Het Westen maakt steeds opnieuw een analyse van de risico’s, maar waar die rode lijn precíes ligt, weet niemand. Het is niet voor niets dat Duitsland zo lang geaarzeld heeft.” Dat het Westen steeds verder opschuift, is duidelijk. Deen: „Toen de oorlog begon hadden we het over het sturen van scherfvesten en sluipschuttergeweren. Nu gaat het over tanks.”

Elke escalerende stap van het Westen, betekent een risico. „Er zit een gokelement in”, zegt Rob de Wijk. „Wat zit er nog boven tanks? F16’s. En dan? Niks meer. Als het op het slagveld met Oekraïne de verkeerde kant opgaat, kun je wachten op de vraag van de Oekraïense president Zelensky aan de NAVO om mee te vechten. Dan zijn we in oorlog met Rusland. Dat is tamelijk serieus.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
King George
Berichten: 24170
Lid geworden op: zo sep 11, 2011 1:22 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door King George »

En met wat voor materieel moeten de Nederlandse militairen gaan oefenen nu die tanks als kanonnenvoer naar Oekraïne verdwijnen en de Nederlandse defensie niet meer over die tanks beschikt?
Het morele gelijk ligt bij het volk

Respectabele fora de moeite van een bezoek meer dan waard:
Haarlems Vrije Mening Forum Uitingsvrij 3.2


Citaten van Mustafa Kemal Atatürk over de Islam
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Ariel »

Oorlogsvrijwilligers Oekraïne: ‘Van de 20.000 misschien enkele honderden aan het front’

Van de 20.000 vrijwilligers die zich zouden hebben aangemeld voor het Oekraïense Vreemdelingenlegioen zijn er hooguit honderden strijders aan het front beland, stelt de Poolse onderzoeker Kacper Rekawek. Toch moeten Europese regeringen aan Oekraïne vragen wie het zijn en wat ze precies doen, vindt hij.

Een ex-marinier uit de VS, een glasvezelmonteur en een brandweervrouw uit Nederland, een rechts-extremist uit Zweden. Uit alle hoeken en gaten reisden in februari vorig jaar oorlogsvrijwilligers naar Oekraïne om het land te steunen in hun strijd tegen het Russische leger. Er kwamen zelfs zo veel vreemde vogels de grens over dat Oekraïne al snel een officieel Vreemdelingenlegioen oprichtte en riep alleen nog prijs te stellen op vrijwilligers met militaire ervaring. En daaronder viel niet het spelen van honderden uren Call of Duty op de computer.

De Poolse wetenschapper Kacper Rekawek, die aan de universiteit van Oslo onderzoek doet naar extremisme, volgt al sinds het uitbreken van het conflict tussen Rusland en Oekraïne in 2014 hoeveel en vooral welke buitenlandse vrijwilligers zich in de strijd mengen. Hij publiceerde er deze maand het boek Buitenlandse Strijders in Oekraïne over.

De minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne zei een paar weken na de Russische invasie van vorig jaar dat zich al 20.000 vrijwilligers uit 52 landen hadden aangemeld om te strijden in het Vreemdelingenlegioen. Hoe realistisch schat u dat aantal nu in?

,,No way dat die 20.000 allemaal zijn gaan strijden. Ik denk dat er uiteindelijk enkele duizenden de grens over zijn gekomen, waarvan er een paar honderd echt aan het front zijn beland. Misschien iets meer. Het is cru, maar als het er veel meer zouden zijn, hadden we ook veel meer moeten lezen over slachtoffers die in bodybags terugkomen en over begrafenissen in Europese landen. Het Legioen zelf is niet scheutig met informatie, maar voor zover we het kunnen nagaan bestaat het uit twee of drie kleine bataljons. En er zijn nog wat losse groepjes van tien tot twintig man die zich hebben aangesloten bij Oekraïense eenheden. Buiten het Vreemdelingenlegioen heb je ook nog een bataljon Georgiërs, die zijn er als sinds 2014, en een groep Belarussen.”

U doet al sinds 2014, toen het conflict in Oost-Oekraïne ontstond, onderzoek naar buitenlandse strijders in het gebied. Wat is het grote verschil tussen toen en nu?

,,In de eerste jaren na 2014 was het, voor niet-Oekraïners, een beetje een vreemde oorlog. Er gingen ook vreemde mensen heen. Vaak mensen die ideeën hadden die weinig met de realiteit te maken hadden, ideologische avonturiers. Rechts-extremisten bijvoorbeeld, van wie sommigen aan de Oekraïense kant meevochten en anderen juist met de pro-Russische separatisten tegen Oekraïne. En ze vonden dan allebei dat ze vanuit hun ideologie de juiste kant hadden gekozen.

Na de grote Russische inval van 2022, werd het aantal mensen dat die kant op ging groter. Het conflict werd ook veel meer zwart/wit, er zijn nu weinig vrijwilligers meer die zich aansluiten aan de Russische kant. De verhalen dat er veel Europese rechts-extremisten naar toe zouden gaan, bijvoorbeeld om zich aan te sluiten bij het Azov-bataljon, lijken niet te kloppen, daar zijn hooguit 20, 30 buitenlanders beland.”

Wat voor type mensen zijn er naar Oekraïne gegaan?

,,In het begin meldden zich veel avonturiers aan de grens. Bezorgde wereldburgers, zeg maar, zonder militaire ervaring. De Oekraïners kwamen er al snel achter dat ze daar weinig aan hadden tegen het Russische leger.
Uit de gesprekken die ik heb gehad blijkt dat veel vrijwilligers het als een soort herstart van hun leven zagen. Ze kampten thuis met schulden, rechtszaken of familieproblemen. Anderen zagen het conflict juist als iets groots: de strijd tussen Rusland en het liberale Westen.

Onder de buitenlanders zitten relatief veel Amerikanen. Van de Oost-Europeanen is het moeilijker een beeld te krijgen. Die blijven vaak onder de radar omdat het in hun land, in principe, strafbaar is om je bij een ander leger aan te sluiten. De buitenlanders die er zijn, zien we voornamelijk in drie rollen: als soldaten, als trainers van militairen en als particuliere hulpverleners. Die laatste groep bestaat uit mensen die niet vechten, maar bijvoorbeeld voedsel rondbrengen of helpen met het evacueren van mensen. Bij dat laatste zijn recent nog twee Britten omgekomen.”

Er is een strate­gisch belang: ze kunnen worden ingezet om andere units aan te vullen. En ze zijn van groot belang voor pr en fundrai­sing

Heeft Oekraïne iets aan de buitenlandse strijders?

,,Het gaat niet om een hoeveelheid die het verschil maakt op het slagveld. Er is een strategisch belang: ze kunnen worden ingezet om andere units aan te vullen. En ze zijn van groot belang voor pr en fundraising. James Vasquez, een Amerikaanse ex-militair die nu bij het Oekraïense leger zit, is heel actief op Twitter en heeft daar 400.000 volgers. Hij kan mensen buiten Oekraïne mobiliseren. Er is ook een groep mensen die ongeschikt is gebleken, maar wel in Oekraïne is gebleven. Zij zitten hun problemen weg te drinken in de kroegen van Lviv.”

De afgelopen jaren zijn veel terugkerende Syriëgangers berecht en in ieder geval nauwlettend in de gaten gehouden. Wat moeten we doen met strijders die terugkeren uit Oekraïne?

,,Het is anders dan bij terugkeerders uit Syrië, die waren vaak strafbaar omdat ze bij een terroristische organisatie hadden gezeten. Maar ook deze terugkeerders zullen problemen hebben: emotioneel of financieel. En er is een kleine groep rechts-extremisten die de oorlog daar als een training ziet voor als ze straks in hun eigen land moeten strijden in de Europese burgeroorlog, die sommigen voorspellen. Eigenlijk moet elk Europees land aan Oekraïne vragen: wie van ons zijn er en wat hebben ze gedaan? Al was het maar om die mensen te kunnen helpen als ze weer terug zijn.”
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49534
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Mahalingam »

Er is het nodige te doen over de zuivering.
Opgemerkt is dat het voor zover na te gaan is allemaal vriendjes van Zelensky zijn die vanwege 'corruptie' ontslag hebben genomen.
Het is niet zo dat ze achter traies zitten op beschuldiging van corrupt zijn.
Een hoge baas van de juridische instantie die achter de corruptie aan zou moeten gaan is ook opgestapt. Ze hebben geluk dat ze tot nu toe nog niet verdwenen zijn, een veel voorkomend lot bij deze maffioze bendes.
Enige namen/functies:

Deputy prosecutor general Olenskiy Symonenko
Deputy minister for development of communities and territories Ivan Lukerkyu
Deputy minister for development of communiteis and territories Vyacheslav Negoda
Deputy minister for social policy Vitaliy Muzychenko

En dan dit setje Regional gouvernors of
Dnipropretrovsk
Zaporishzhia
Kyiv
Sumy
Kherson

En dan zijn er nog drie opperhoofden van het Min BiZa dood door een heli ongeluk. Ook vriendjes van Zelenskiy.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Mahalingam
Berichten: 49534
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Mahalingam »

Wat video uit Odessa waar mannen van straat worden geplukt en meegenomen om in het leger te dienen.
In tegenstelling wat wij horen in onze media staan er geen vrijwilligers te trappelen om Russen dood te maken. De kans is groot dat ze dan zelf dood gaan.
Mobilisatie in Odessa. Mannen worden gewoon gegrepen en afgevoerd, zelfs ambulances worden als camouflage gebruikt. Sommige mannen gaan al uit in dameskleding.
https://t.me/neuesausrussland/12449
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Ariel »

Wat een propaganda. :scratch:

Zelenski heeft het hoog in zijn bol, en sommige politici konden hun tranen niet bedwingen en schreeuwden de strijdkreet ’Slava Ukraini’ mee. :shock: Hoe triest, en ook heel eng....
Zelenski: ’Oekraïne is aan het winnen en zal lidstaat worden van Europese Unie’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft tijdens een toespraak in het Europees Parlement de hele EU bedankt voor alle steun. „Oekraïne is aan het winnen en zal een lidstaat worden van de Europese Unie.”

Zelenski gebruikt zijn (digitale) toespraken in parlementen meestal om oproepen te doen voor meer steun, maar tijdens de speciale vergadering van het Europarlement zoomde hij vooral in op Europese symboliek, iets waar ze in Brussel veel mee hebben. Volgens hem is het gevecht tegen de troepen van Vladimir Poetin een strijd voor de ’Europese manier van leven’.

„Men probeert met deze oorlog de Europese manier van leven in alle 27 lidstaten te vernietigen”, zei Zelenski over de intenties van het Kremlin. „Het Russische regime haat iedere vorm van diversiteit en doet alsof xenofobie normaal is. Wij reageren daar nu op door met elkaar ’nee’ te zeggen. Dit is de meest anti-Europese mogendheid op deze aarde.”

Zelenski nam uitgebreid de tijd om het landenblok en alle inwoners te bedanken voor alle steun die moet leiden tot „een gezamenlijke overwinning.” Het Europees Parlement was in alle staten. Sommige politici konden hun tranen niet bedwingen en schreeuwden de strijdkreet ’Slava Ukraini’ mee. Al bij binnenkomst was er een staande ovatie, applaus en gejuich. Veel Europarlementariërs hadden zich voor de gelegenheid verkleed in de kleuren van Oekraïense vlag. Parlementsvoorzitter Roberta Metsola noemde het bezoek ’historisch’. „De toekomst van Oekraine ligt in de Europese Unie. De toetredingsprocedure moet zo snel mogelijk verlopen.”

Zelenski heeft verderop in Brussel de Europese top met 27 staatshoofden en regeringsleiders toegesproken. Hij herhaalde daar zijn oproep om moderne gevechtsvliegtuigen, tanks en langeafstandsraketten te leveren. „We moeten het sneller doen dan de agressor.” Hij sprak ook nog over een ’onderschept Russisch plan’ om de democratie van Moldavië te ondermijnen met als doel om uiteindelijk het hele land over te nemen.

Premier Mark Rutte noemt de visite „cruciaal en hoogst symbolisch.” Hij spreekt de leider donderdag nog even apart in een klein gezelschap.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Ariel »

Zelensky in Europarlement: 'Als Oekraïne valt, verdwijnt ook de Europese levensstijl' . Wat een komediant.
Zelensky in Europarlement: 'Als Oekraïne valt, verdwijnt ook de Europese levensstijl'

Afbeelding
De Oekraïense president, Volodymyr Zelensky, en de voorzitster van het Europees Parlement, Roberta Metsola.

Voor het eerst sinds de Russische inval in zijn land brengt de Oekraïense president, Volodymyr Zelensky, een bezoek aan de hoofdstad van Europa. In Brussel waarschuwde hij donderdag voor de gevolgen als Moskou de bovenhand krijgt in de strijd. 'Als Oekraïne valt, verdwijnt ook jullie levensstijl.'

De Europese Unie rolt donderdag de rode loper uit voor Volodymyr Zelensky. Exact vijftig weken nadat Rusland Oekraïne binnengevallen is, brengt de president van de ex-Sovjetrepubliek een bezoek aan de hoofdstad van Europa. Op de agenda staan een speech in het Europees Parlement, een top met de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten en een resem bilaterale ontmoetingen met EU-leiders.

In het Europese halfrond kreeg Zelensky donderdagvoormiddag een warm welkom van de parlementsleden en de leden van de Europese Commissie. De voorzitster van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bestempelde het bezoek als 'een historische gelegenheid, een buitengewoon moment in buitengewone tijden'.

De Maltese prees de 'opofferingen van het Oekraïense volk voor Europa'. Ze riep de lidstaten op die inspanningen niet alleen met woorden maar ook met daden te belonen. 'Met de politieke wil om handel gemakkelijker te maken en met het snelst mogelijke toetredingsproces. Met fondsen voor uw volk, met hulp bij de wederopbouw, met de training van uw troepen', zei ze.

Metsola spoorde Europa aan de militaire steun nog op te schroeven. 'De lidstaten moeten snel knopen doorhakken over de levering van langeafstandssystemen en de gevechtsvliegtuigen die jullie nodig hebben om de vrijheid te beschermen die te veel mensen als vanzelfsprekend beschouwden.'

Gevechtsvliegtuigen
De woorden van Metsola moeten Zelensky als muziek in de oren geklonken hebben. Al sinds het begin van het dodelijkste gewapende conflict op Europese bodem in bijna acht decennia dringt hij op de levering van dergelijk tuig aan. Maar in zijn speech in het Europese halfrond ging hij niet zo ver om opnieuw expliciet naar langeafstandswapens en gevechtsvliegtuigen te hengelen.

De Oekraïense president bedankte Europa in eerste instantie voor de hulp van de afgelopen twaalf maanden. 'Bedankt voor jullie inspanningen. Bedankt voor jullie steun in die hele periode. Het is voor ons de enige manier om vooruit te gaan.'

Hij herinnerde zijn toehoorders er vervolgens aan dat de oorlog ook gevolgen kan hebben voor Europa. 'Als Oekraïne valt, verdwijnt ook jullie levensstijl. Wij verdedigen onszelf tegen de meest anti-Europese macht in de moderne wereld. Wij verdedigen onszelf, wij verdedigen jullie.' Zelensky maakte zich sterk dat zijn land als winnaar uit de strijd met Rusland komt, waarna hij hoopt op EU-lidmaatschap.

Minirondreis door Europa
Het bezoek aan Brussel is de derde halte op Zelensky's minirondreis door Europa. Woensdag hield hij al halt in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. In het Élysée in Parijs schoof de Oekraïense president 's avonds laat aan voor een diner met de Franse president Emmanuel Macron en Duitse kanselier Olaf Scholz.

Eerder op de dag had hij in Londen ontmoetingen gehad met premier Rishi Sunak en koning Charles III. En hij sprak er het Britse parlement toe. Ook daar weerklonken woorden van dank. Tegelijk drong Zelensky aan op een nieuwe fase in de militaire steun. 'Ik vraag u en de wereld eenvoudige maar erg belangrijke woorden: gevechtsvliegtuigen voor Oekraïne, vleugels voor de vrijheid.'

Tijdens een persconferentie met Zelensky sloot Sunak niet uit dat zijn land Oekraïense soldaten gaat leren hoe toestellen van NAVO-standaard te besturen. Maar hij voegde er meteen aan toe dat zo'n opleiding 'tot drie jaar kan duren'.

De kwestie van de jets ligt in de meeste westerse hoofdsteden erg gevoelig. Veel landen staan op de rem uit schrik Rusland te veel te provoceren. Ze vrezen dat die demarche het Westen in een rechtstreeks conflict met Moskou stort en de oorlog van Oekraïens naar NAVO-territorium kan doen overslaan.

Tanks
Voorlopig lijkt de levering van gevechtsvliegtuigen voor de meeste EU-lidstaten geen optie. Maar sinds het begin van de oorlog zijn al wel meer taboes gesneuveld als het over wapenleveringen aan Oekraïne ging. Zodra de noden op het slagveld veranderden, stuurde het Westen almaar zwaarder en geavanceerder tuig.

Het meest recente voorbeeld is de beslissing om zware gevechtstanks te sturen. Na maanden palaveren volgde vorige maand groen licht om de Oekraïense strijdkrachten te bevoorraden met Britse Challengers, Duitse Leopards en Amerikaanse Abrams.

Als alles volgens planning verloopt, moeten de eerste westerse tanks - Duitse Leopard 2's - eind maart inzetbaar zijn aan het oorlogsfront. Maar Duitsland is bezorgd dat die timing stilaan in het gedrang komt. De bezorgdheid in Berlijn neemt toe omdat concrete en gedetailleerde toezeggingen uit andere Europese lidstaten uitblijven.

Behalve Duitsland deden tot nu alleen Polen en Portugal een concreet voorstel. Tot frustratie van Berlijn hielden andere kandidaat-leveranciers zoals Denemarken, Noorwegen, Finland en Nederland het bij vage suggesties.

De regering van kanselier Scholz zou collega's in de rest van Europa tot eind deze week gegeven hebben om meer duidelijkheid te scheppen over hun plannen. Volgende week staat overleg gepland met de NAVO-landen en andere westerse bondgenoten van Oekraïne. Berlijn wil daar concrete cijfers kunnen voorleggen.
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Ariel »

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49534
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Mahalingam »

Die Rooden en Groenen leven in een Roze Wolk als ze denken dat ze de Oekraïne steunen in de strijd voor democratie en multikul.
Oekraïne voert sancties in voor het overtreden van de wet op de staatstaal

Het niet naleven van de wet wordt bestraft met een boete van maximaal 8.500 hryvnia ($ 300), oplopend in geval van herhaling.

Op 16 juli zal de volgende fase van implementatie van de wet "Over het waarborgen van de werking van de Oekraïense taal als staatstaal" in Oekraïne van kracht worden. In de toekomst wordt het niet naleven van de wet bestraft met een boete van maximaal 8.500 hryvnia (300 US dollar), die bij herhaling hoger wordt.

Volgens de wet, aangenomen in april 2019 en geleidelijk ingevoerd, moeten de burgers van het land de Oekraïense taal gebruiken in alle domeinen van het openbare leven. Momenteel moeten overheidsinstanties, wetenschap en onderwijs, de gezondheidssector, diensten, reclame, gedrukte media en websites volledig worden omgezet in het Oekraïens. Alle culturele evenementen mogen alleen in de landstaal gehouden worden. Voor tv-stations is een quotum van 75 procent van hun programmering in het Oekraïens ingevoerd. Ook buitenlandse films en series mogen alleen in de landstaal vertoond worden.

Deskundigen voorspellen dat de invoering van taalsancties vooral gevolgen zal hebben voor de dienstensector, aangezien de meeste overtredingen zullen worden geregistreerd in de manier waarop verkopers, obers en kappers met hun klanten communiceren. De ombudsman voor de bescherming van de staatstaal en taalinspecteurs zien toe op de uitvoering van de wet. Taalombudsman Taras Kremin heeft Oekraïners al geadviseerd om een ​​klacht in te dienen bij zijn kantoor en een video- of audio-opname van het incident bij te voegen als ze overtredingen van de wet constateren. Taalinspecteurs kunnen ook vergaderingen van alle overheidsinstanties bijwonen, documentatie opvragen bij publieke organisaties en politieke partijen en boetes opleggen.

Taras Kremin beschuldigde onlangs de Oekraïense president Vladimir Zelensky en verschillende andere functionarissen van het overtreden van de taalwet. Selensky, die al een reprimande kreeg omdat hij in sommige interviews op het Russisch was overgestapt, sprak in dit geval Engels.

De nieuwe normen


De normen van de wet op de staatstaal zijn in de eerste plaats gericht tegen het recht om de Russische taal te gebruiken. De eis voor uitgevers van kranten en tijdschriften om ten minste 50 procent van hun oplage in het Oekraïens te publiceren, is bijvoorbeeld niet van toepassing op gedrukte media in Krim-Tataars en andere talen van de zogenaamde inheemse volkeren van Oekraïne (Krim-Tataren, Karaïeten, Krymchaks), Engels en andere officiële talen van de EU. Het belangrijkste doelwit van de beperkingen is de Russische taal, die volgens de volkstelling van 2001 door 29,6 procent van de mensen als eerste taal werd opgegeven.

Na de goedkeuring van de wet op de staatstaal hebben verschillende afgevaardigden een rechtszaak aangespannen tegen discriminatie van de Russische taal bij het Grondwettelijk Hof van Oekraïne. Het Grondwettelijk Hof oordeelde echter dat de Talenwet grondwettelijk is.

Verbod op de russische taal in de klas

Na de gebeurtenissen van 2014 lanceerde Oekraïne een beleid om het gebruik van de Russische taal in het onderwijs geleidelijk te verminderen. Een nieuwe versie van de onderwijswet die in september 2017 is aangenomen, voorziet in de overstap naar het Oekraïens op middelbare scholen en universiteiten vanaf 2018, op basisscholen vanaf 2020 en op scholen die minderheidstalen van EU-landen onderwijzen vanaf 2023. ( Noot van de vertaler: dit verwijst naar de Poolse, Hongaarse, Roemeense en andere minderheden in Oekraïne. )

Nadat de wet was ingevoerd, lokte deze negatieve reacties uit in Hongarije, Roemenië, Bulgarije en andere Oost-Europese landen waarvan de onderdanen een diaspora vormen in Oekraïne. In maart 2020 werd een wet op algemeen secundair onderwijs aangenomen, waardoor nationale minderheden die voornamelijk in hun moedertaalomgeving wonen, hun taal op de basisschool kunnen leren, maar ze tegelijkertijd verplicht zijn om Oekraïens te leren. Vanaf het vijfde leerjaar moet minimaal 80 procent van de onderwijstijd in de staatstaal worden gegeven.

De Derussificatie-campagne

Volgens de wet is het jaar 2024 de laatste fase van de uitvoering. Vanaf 16 juli 2024 moet ten minste 90 procent van de nationale televisiezenders in het Oekraïens zijn, moet alle regionale pers overschakelen op de staatstaal en moeten de straffen voor "openbare vernedering of beledigingen van de staatstaal" worden aangescherpt.

Maar lang voor 2024, sinds het begin van de Russische militaire operatie, werd Oekraïne overspoeld door een campagne van totale onrussificatie. Afgevaardigden van de gemeenteraad van Kiev kondigden op 1 juli aan dat ze de openbare weergave van Russischtalige boeken, toneelstukken, concerten en andere "Russischtalige culturele producten" in Kiev volledig zouden verbieden. Een soortgelijk moratorium was eerder ingevoerd in de regio Khmelnytskyi, terwijl Ivano-Frankivsk, Ternopil en Konotop het uitvoeren en luisteren van liedjes in het Russisch op openbare plaatsen verbood.

Lokale autoriteiten hebben een totaalverbod ingesteld op het onderwijzen van Russisch op scholen. Een dergelijk besluit werd genomen in de regio's Odessa en Mykolaiv, terwijl de Faculteit Russische Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Charkov gesloten was. Ook de hoofdbestuurder van de van oudsher Russisch sprekende stad Krivy Rog zei dat de Russische taal moest worden opgegeven.
https://www.anti-spiegel.ru/2022/bis-zu ... tlichkeit/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Ariel
Berichten: 86348
Lid geworden op: wo apr 07, 2004 10:30 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Ariel »

Ik vind dit zo'n nare belachelijke foto.

Afbeelding
The heart of the wise inclines to the right,
but the heart of the fool to the left.
Mahalingam
Berichten: 49534
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Mahalingam »

Biden had zijn stuurman bij zich, Sullivan (die van de Nord Stream aanslag) die vast wel bedank zal zijn door Selenski.
En verder: zoals gebruikelijk bij bezoeken van hooggeplaatsten ging op een gunstig moment in het protocol het luchtalarm af. Het is te hopen dat Biden niet in zijn broek pieste.
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Gebruikersavatar
Hans v d Mortel sr
Berichten: 16710
Lid geworden op: za jun 18, 2011 7:07 pm

De uit de hand gelopen situatie in Oekraïne

Bericht door Hans v d Mortel sr »

Biden, Zelensky, Poetin, Rutte, eerder Merkel en nog meer van dit soort ellende in de wereld van verstandsverbijstering.
Ik weet niks met zekerheid. Ik ben ontoerekeningsvatbaar gelovig atheïst en verkondig eigen dogma's wegens gebrek aan de vrije wil.
Mahalingam
Berichten: 49534
Lid geworden op: za feb 24, 2007 8:39 pm

Re: De situatie in Oekraïne

Bericht door Mahalingam »

Het afgelopen jaar is er een hoeveelheid geld aan de regering gegeven ter grootte van het jaarbudget.
Waar het geld gebleven is? Die vraag kan niet gesteld worden want als je dat doet ben je een Putin sympatisant en een verrader van de goede zaak. Ook pogingen in de USA volksvertegenwoordiging om daar onderzoek naar te doen worden geblokkeerd. Men wenst niet te weten.

En nu moeten andere landen ook geld aan de regering geven via het IMF. Normaal krijg je als land pas geld als je instemt met hervormingen in de maatschappij en de economie. (Zie: Griekenland) Niet zo voor de Oekraïne.
Het is trouwens nog maar de vraag of over een jaar er nog een regering is. Misschien eentje in ballingschap?
IMF maakt met nieuwe regels weg vrij voor miljardenleningen aan Oekraïne

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn regels veranderd zodat het nu ook leningen kan verstrekken aan landen die buiten hun eigen schuld een ‘uitzonderlijk hoog risico’ lopen. De wijziging kan onder meer de weg vrijmaken voor miljardenleningen aan Oekraïne, dat kampt met de gevolgen van de Russische invasie en de al ruim een jaar voortslepende oorlog.

De regels van het IMF waren voorheen uitsluitend gemaakt met het oog op landen die door eigen toedoen in een economische crisis zijn beland. De nieuwe regels voegen daar nu ook hulp aan toe voor landen die zijn getroffen ‘door schokken van buitenaf die buiten de controle van de autoriteiten van het land liggen, en buiten bereik van zijn economisch beleid’.

Het gaat om ‘niet-noodleningen’ voor landen ‘die kampen met enorme onzekerheid door bijvoorbeeld oorlog, of door langdurige natuurrampen die zijn veroorzaakt door bijvoorbeeld klimaatverandering. De landen kunnen rechtstreeks met donorlanden afspraken maken over terugbetaling van de leningen.

Oekraïne is met het IMF in onderhandeling over een pakket leningen ter hoogte van zo’n 14 miljard euro. In het besluit over de nieuwe regels van het IMF wordt Oekraïne niet genoemd, maar waarnemers wijzen erop dat de wijziging van de regels is ontwikkeld terwijl tegelijkertijd ook gesprekken met Kyiv gaande waren.

Persbureau Reuters citeert anonieme bronnen die voorspellen dat Oekraïne en het IMF mogelijk dinsdag al een akkoord zullen bereiken over een financieringspakket.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~bef5ddad/
Wie in de Islam zijn hersens gebruikt, zal zijn hoofd moeten missen.
Plaats reactie